PDA

View Full Version : Bodrum Mandalinası

Erdoğan Dilman
15-12-2009, 17:22
2001 senesinde istanbuldan gelerek bodrum'un ğündoğan beldesine yerleşmiş bulunmaktayım.geldiğim seneler her tarafın mandalina ağaçları ile kaplı olması büyük bir keyifken malesef imara teslim olan bahçeler gittikçe azaldı.kalan mandalina bahçelerindeki mahsul nedense gereken ilgiyi görmemekte.ya dalında heba oluyor,**** kendiliğinden dibine düşerek çürüyor.mesleğini çok az yapmış bir kim.mühendisi olarak acaba kabukları veya kendisi sınai olarak değerlendirilebilinirmi. Allahın yöreye lütfu bu meyvenin milli servet olarak kabul edilerek değerlendirilmesi kanaatındayım.önerilerinizi esirgemezseniz sevinirim.
(örneğin zeytin küspesi işlenerek pirina adı altında yakıt olarak yörede değerlenmekde.)

izzeterisen
15-12-2009, 19:27
Bodrum mandarinin reçeli tadına kokusuna doyulmaz lezzettedir. Sadece kabuklarından da reçelinin harika olabileceğini düşünüyorum. Ben meyvesinden olduğu gibi denedim. Tadına doyamadan çabucak bitti keşke kazanlar dolusu yapsaydık. Ama kalın kabuklu meyvelerden yapılabiliyor. Bu meyveler de ya genç ağaçlardan ya da az meyve tutmuş ağaçlarda oluyor. Çok veya normal meyve tutmuş ağaçlardaki meyvelerin kabukları ince olduğundan dışındaki acı kısmını rende yapmak zor oluyor.

ahmeter
28-12-2012, 15:17
Her sene bu ay bu çins mandalinayı hatırlıyorum Dostlarım oradan gönderiyorlar
Yavaş yavaş kaybolan bir tür
Daha evvel bu konuya değinen Sayın İzzet beye rahmetler
Koku ve tadı hiçbir mandalinaya benzemiyor Reçeli nefis

ahmeter
28-12-2012, 15:26
Henüz bir dakika olmadı Sayın Mandalinçi beğeni butonuna bastı
Sizin bahçenizde bu çinsten varmı Ben seramda muaffak olamadım çiçeğe geliyor tane oluşmuyor Diğer mandalina türleri gibi dayanıklı değil Kabuğu daha inçe
Reçel için bu gün hazırlık yaptık ev .ve benim ellerim mandalina kokuyor

ahmeter
28-12-2012, 16:12
Beğeniler devam ediyor siz konuşursanız bende konuşurum yalnız beğeni butonu olmaz bekliyorum

drhegeli
28-12-2012, 17:23
Size, Bodrum Mandalinası lokumu ikram edeyim. İstanbul toplantısına (http://www.agaclar.net/forum/agaclar-net-toplanti-ve-gezileri/29374.htm) teşrif ederseniz tatma imkanınız da olur. :)

357789

ahmeter
28-12-2012, 17:36
Doktor bey teşekkürler tansiyon var İstanbul trafiğinde pek nadir sokağa çıkıyorum ve araba kullanmayı bıraktım
Reçelini yaptığımız mandalina torunlara . Selamlar

epeprek
26-01-2015, 20:59
buraya uzun zamandır yazan olmamış,

fakat bodrum mandalinasının deniz seviyesinden yükseklik, toprak isteği, vb konularında bilgi verebilecek olan var mıdır?

teşekkürler