View Full Version : Palmiye üretimi
medmarine2
03-09-2006, 13:19
Palmiye tohumları ve çimlendirme hakkında bilgisi olan varmı
ne zaman dikilir nasıl çimlendirme yapılır teşekkür ederim
Palmiye tohumları ve çimlendirme hakkında bilgisi olan varmı
ne zaman dikilir nasıl çimlendirme yapılır teşekkür ederim
Evet öncelikle palmiye tohumunuzun embriyosuna zarar gelmesini önlemek.tohumu kuru olarak toprağa ekmek. sonra toprağa can suyu veriyorsunuz . 2 veya 3 haftaya kadar çimleniyor. 3 sene sonra gövde kalınlaşarak. ağaç halini alıyor;) yani kısacası en kolay yetişen bitkidir;pAlMiYe...:D
ha bu arada mart ve nisan aralığında ekebilirsiniz. bu zamanlarda hava değişimi olduğundan bitki yaprakları kuruyabilir.!
ayrıca toprağın kuru kalmamasına dikkat ediniz.
Recep.Aynur
29-09-2006, 13:03
Palmiye tohumlarım var ve bunların çimlendirmesi,gerekli ortamlar ve gerekli malzemeler hakkınızda bilginiz var mı?
Mine Pakkaner
29-09-2006, 15:18
Recep.Aynur hoşgeldiniz,
Sorularınıza cevap alabilmeye başlamanız için önce yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157&page=278)başlığında kendinizi bize kısaca tanıtmalısınız :) Yeni üyeler için kullanma kılavuzu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487)muz var gördünüz mü?
mstfylcn
05-11-2006, 15:42
bugün bir palmiyenin altındaki tohumlar dikkatimi çekti.. biraz topladım..
zamanı mı bilmiyorum ama biraz önce onları ektim..
merhaba, ben sitenize bugun uye oldum, yanlisim olursa uyarin lutfen. palmiye fidanlarinin dikim zamani ile ilgili bilgi almak isterdim. bizim arazide bir suru bebek var etrafta ben onlari gecenlerde diktim ama sanirim susuzluktan pek bi gariban gorunuolar, sansa bakin ki 2 hafta yagmur yagmadi ve ben de burada degildim. sizce bu zaman mi dogru degil onlari dikmek icin yoksa susuzluk mu sebep oldu bu mutsuzluklarina? ilginiz icin simdiden tesekkur ederim ;)
mstfylcn
07-01-2007, 09:29
ektiğim palmiye tohumları çimlendi..
bakalım nasıl olacak :p
mstfylcn
07-01-2007, 09:31
....;)
epeyden beri palmiye tohumu çimlendiriyorum kökü kendi etrafınna dolanmaması için toprağının fazla olması iyi olur genellikle hepsi çıkar.
mstfylcn
21-01-2007, 12:14
büyümüş halinin fotoğrafını koyar mısın?
peki kıllı palmiye(salon palmiyesi) üretimi hakkında bilginiz warmı? yaklaşık 1 ay önce viole dikmiştim ama hala sonuç yok... palmiye tohumlarıda 3 haftadır hiç bir faaliyet göstermediler torfa dikmiştim acaba problem omu???
Benim ektiğim 4 adet palmiye tohumu yaklaşık 3 ayda çimlendi. Fakat cinslarini bilemiyorum:)
mstfylcn
10-02-2007, 22:36
...;)
mstfylcn
10-02-2007, 22:36
.
..
...
:p
mstfylcn
10-02-2007, 22:37
....
..;)
yeni üye selam arkadaşlar,geçen gün palmiye ağacıdan tohum aldımve nasıl çimlendireceği mi bilmiyorum,bilgisi olan var mı :confused:
mstfylcn
23-02-2007, 19:10
toprağa 0,5 cm derinliğe ek ve her gün sula.. şansını artırmak için 1 cm aralıkla birçok tohum ek.. ben öyle yaptım.. giderek uzuyor palmiyelerim.. :)
scheriff30
18-05-2007, 08:54
merhaba bu palmiye tohumlarını hangi çeşit toprakta daha rahat çimlendirebilirim?
mturkkan
25-05-2007, 10:37
palmiye tohumu kolay çimlenir.yeter ki nem olsun. özellikle washingtonia ve cocoslar kolay çimlenir. Kendim 5000 tane çimlendirdim. ilgilenen arkadaşlara tohum gönderebilirim.antfidan@mynet.com
scheriff30
29-06-2007, 13:48
Merhaba, bende bir tane palmiye çimlendirdim. Fakat 3 senede ağaç oluyor demişsin doğru mu?
Bu Arada çimlendikten ağaç olma evresine kadar ne yapmali ne yapmamaliyim?
merhaba, ben yeni mezun olan bir peyzaj mimarıyım. izmirde 1 dönümlük arazimiz var hem işi öğrenmek adına hem de ticari amaçla palmiye yetiştirmek istiyorum. ancak bu konuda fazla bilgim yok. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
eğer beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
*** arkadaslar, elimde yardımsever bir üyemizin yolladığı palmiye tohumları var, elime daha yeni geçti ve tohumları nasıl yetiştireceğim konusunda bir bilgim yok. HAngi cins palmiye tohumu da olduklarını bilmiyorum. Fotografını cektim bu tohumları nasıl yetistirebileceğimi bilen varsa yardımcı olursa cok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
http://img30.picoodle.com/img/img30/4/4/2/f_DSCN3057m_bc462c6.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/4/2/f_DSCN3057m_bc462c6.jpg&srv=img30)
serious blech
02-04-2008, 13:01
bunlar washintonia.çıkması biraz zor izmirde binlerce var bu palmiyelerden her sene milyonlarca adet tohumları dökülmesine rağmen tohumdan çıkanını görmedim henüz.hep köşelerden piç verir bunlar.köşelere bir yere dikin çok fazlada su vermeyin yoksa çürürler ama vur dedik diye de öldürmeyin.
bunlar washintonia.çıkması biraz zor izmirde binlerce var bu palmiyelerden her sene milyonlarca adet tohumları dökülmesine rağmen tohumdan çıkanını görmedim henüz.hep köşelerden piç verir bunlar.köşelere bir yere dikin çok fazlada su vermeyin yoksa çürürler ama vur dedik diye de öldürmeyin.
peki piç verse o da büyümez mi sonuçta, buarada anladığım kadarıyla gidipte palmiye fidesi alıp dikmek daha iyi olacak senelerce beklemektense
serious blech
02-04-2008, 15:42
evet kesinlikle fide almak çok daha iyi ama seralardan falan almayın oralar biraz pahalı oluyor yakınınızda pazar varsa oradan alın yoksa seralardan bakın.ayrıca hurma tohumunun çimlenmesi çok kolaydır sadece toprağa dikin ve sulayın zahmetsiz bir biçimde çıkıcaktır.öyleki geçen sene ramazanda yediğim hurmaların çekirdeklerini bahçeme atmıştım 15 gün sonra zar zor temizlemiştim bahçemi hurma filizlerinden.bu yüzden size önce hurmayı denemenizi öneririm tabi siz washingtonia istiyorsanız fide alın derim.
çınaraltı
03-04-2008, 09:08
Sevgili aykun82;
Geçen yıl elindeki tohumların aynılarından yani washingtonia türünden 1000'den fazla çimlendirdim. 45 günde çimlenirler. Forumdaki palmiye başlıklı konuya göz atmanı tavsiye ederim.
Selamlar
*** arkadaslar, elimde yardımsever bir üyemizin yolladığı palmiye tohumları var, elime daha yeni geçti ve tohumları nasıl yetiştireceğim konusunda bir bilgim yok. HAngi cins palmiye tohumu da olduklarını bilmiyorum. Fotografını cektim bu tohumları nasıl yetistirebileceğimi bilen varsa yardımcı olursa cok sevinirim, şimdiden teşekkürler.
http://img30.picoodle.com/img/img30/4/4/2/f_DSCN3057m_bc462c6.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/4/4/2/f_DSCN3057m_bc462c6.jpg&srv=img30)
merhaba aykut elindeki tohumlar Washingtonia filiferia veya Washingtonia robusta senin tohumların aynısından bendede 3-4 bin kadar tohum wardı hepsini viyollere ektim (ekmeden bir gece önce ılık suda beklettiğim tohumlar daha hızlı çimlendiler) ve 1 ay gibi bi sürede tohumlar cıktı (ekte resimde) ancak ben mart basında ekmiştim hala çimlenme devam etmekte büyük bi cogunlugu ise cikti sana tavsiyem bahce toprağı dere kumu ve torf karışımı hazırlayıp tohumları hazırladığın toprağın altında bikaçmilim kalacak şekilde ekip, sürekli nemli olacak sekilde sulama yapman istersen sadece torfada ekebilirsin ancak ben bu konuda uzman diilim bir uzmana sormak istersen HAMİ BAŞOĞLU isimli üyemiz palmiyeler konusunda bence kendisi yetiştirmiş ve bu konuda uzman birisi ona sorabilirsin.
burdan ---> http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5611
zulkufhacettepe
09-05-2008, 14:19
Arkadaşlar, bazı üyelerimiz tohum çimlenmesinin çok zor olduğunu, hiç tohumdan yetiştireni görmedim yazmış.
Ben nemli bir bezin arasına koydum bunları 10 günde çimlendi. Buyrun resmi altta. Bence bugüne kadar denediğim 100'lerce tohumdan en kolay ve güzel çimleneniydi.
hamibasoglu
10-05-2008, 09:28
merhabalar,
ülkemizde yetişen Palmiye türlerine ait tohumların çimlendirilmesi çok kolay.
palmiye sever Herkez denesin.
Burada paylaşalım.
selamlar
Palmiyede en önemli unsur sulamadır . sık sık ve az su vermeye gayret edin . mümkün olduğunca susuz bırakmamaya çalışın . ağacın gelişimini 3 aya kadar durduruyor .
turanbey
30-05-2008, 20:32
merhabalar sevgili arkadaşlar;ben mersin-Bozyazı'da öğretmenlik yapıyorum. trabzonlu olmam dulayısısıyla palmiyeyi yaygın olarak burada gördüm. Burada bir arkadaşımız 9, 10 yıl önce dikmiş olduğu palmiyeleri metresi 80ytl den sattı. İyi de para aldı. ben de 2 dönüm tarla aldım ve palmiye ekeceğim. 2000 adet palmiye çimlendirdim. iki yaprak açtı. benim sorum şu: bu fidelere herhangi bir ilaç veya köklendirici gibi birşey verecekmiyim? selamlar
zulkufhacettepe
06-06-2008, 09:15
Yaklaşık 1 aylıklar.
Ali Asım
08-06-2008, 10:59
Ben D.S.İ de çalışıyorum 100 den fazla palmiye ağaçları var ve buda ma işlerini ben ve arkadaşlarla yapıyoruz budama yaparken tohum dallarını kesip atıyoruz eyer ihtiyacı olan arkadaşlar varsa tohumları alcak arkadaşlara ayırabilirim çöpe gitcene işiniz görülsün
Yaklaşık 1 aylıklar.
Benim filizler bu foto dakinden çok büyük ama nasıl yediştirecem bilmiyorum.
newyorker
13-07-2008, 17:21
merhaba ben rizeden hakan. henüz 11 yaşında olmama rağmen bitkileri çok seviyorum ve hakettikleri sevgiyi gösteriyorum.ben evde washingtonia, livistonia , cocos nucifera ve çin yelpaze palmiyelerini tohumla üretmek istiyorum ancak fazla büyüdüklerinde ne yapacağımı bilmiyorum. babam sera yaparız diyor ama ağaç bunlar serada nasıl bakılır.
acaba ne yapmalıyım? rizenin pek şiddetli kışı yok ama...
newyorker
01-08-2008, 09:59
Ben D.S.İ de çalışıyorum 100 den fazla palmiye ağaçları var ve buda ma işlerini ben ve arkadaşlarla yapıyoruz budama yaparken tohum dallarını kesip atıyoruz eyer ihtiyacı olan arkadaşlar varsa tohumları alcak arkadaşlara ayırabilirim çöpe gitcene işiniz görülsün
lütfen ben ilgileniyorum e-posta adresini yollarsan belki tohum almayı düşünüyorum.
mesutsati
10-08-2008, 20:54
arkadaslar bizim fabrikada palmiyeler var 4/5 tane ama baya boylular 3/5 mt varlar daha uzun olanları da var şimdi sorum şu olucak bunlar geniş geniş yaprak yapıyolar şimdi ağustos 10 üzüm gibi salkm yaptılar baktım bazılar kararmaya başlamış ben bunlardan ne zaman tohum almalıyım bu salkımlardaki taneler tohummu acaba
bana bu konuda yardımcı olucak olan tüm arkadaslara teşekkür ederim
mesutsati@hotmail.com
hamibasoglu
11-08-2008, 12:05
evet o salkımlar tohum kurulu.
iyice kararıp yere düşmeye başladığı zaman sapından keserek toplayabilirsin.
Çimlendirme konusunu palmiye başlığı altında okuyabilirsin.
resim koyarsan Palmiyenin türünü de söylerim.
Ben dün kartal sahide palmıyelerde tohum gibi sarı şeylerden topladım biraz bunlar tohummudur eksem çıkarmı acaba?
en
Evet ,onların kabuklarını soyup ekeceksiniz ama henüz olgunlaşmadı tohumlar bir süre sonra yapmanızı tavsiye ederim.
Ama ben kopardım eve getirdim daha sonramı toplamam lazım palmiyelerden bu tohumları
hamibasoglu
21-08-2008, 08:30
Ben dün kartal sahide palmıyelerde tohum gibi sarı şeylerden topladım biraz bunlar tohummudur eksem çıkarmı acaba?
en
Ah şu koparma huyumuz....
Muhtemelen Phoenix canariensis(Kanarya adaları Hurması) tohumu koparmışsındır.
Ancak Phoenix tohumlarının olgunlaşması için en az 2 ay var.
Koyu Turuncu renge gelene kadar bekle. Diğer bir gösterge de Tohumların kendiliğinden yere düşmeye başlamasıdır.
Etli kısmını soyduğun Tohumları Kuru kum ile karıştırıp bir kavanoza koy ve ağzını sıkıca kapat.Mart ayında ekersin.
selamlar
Sadece bir tutam kopardım ama...
İnsaatlardaki kumdanmı lazım acaba?
hamibasoglu
21-08-2008, 15:35
Sadece bir tutam kopardım ama...
İnsaatlardaki kumdanmı lazım acaba?
Tuzsuz ve kuru olsun.nerden aldığın önemli değil.
mcerdinç
23-08-2008, 15:34
Arkadaşlar selam.Kullanıcı resmim herşeyi anlatıyor sanırım.En kısa zamanda onu oradan çıkarmayı düşünüyorum ama zarar vermekten de korkuyorum.İşallah bir daha ki mesajımda kulanıcı resmime hapisteki lilifera nın yeni yuvasını koyacağım.SAYGILAR.
peyzajci_tasci
24-08-2008, 14:03
yeni yuva resimlerinizi bekliyoruz syn mcerdınç.
zulkufhacettepe
01-09-2008, 13:00
Arkadaşlar benim palmiyeleri bahçeye diktim. Gelişmeler şimdilik bu kadar. fakat 2 tanesi öldü. Şuan kalan bi tanesini yaşatmaya çalışıyorum.
hamibasoglu
17-09-2008, 13:45
Arkadaşlar benim palmiyeleri bahçeye diktim. Gelişmeler şimdilik bu kadar. fakat 2 tanesi öldü. Şuan kalan bi tanesini yaşatmaya çalışıyorum.
merhaba,
bu yaşta fideyi açık araziye dikmen uygun değil.
en az 2/3 yıl poşet veya saksıda bitkinin iyice köklenmesini beklemelisin.
selamlar
cagatayyucel
19-09-2008, 23:32
hami bey brazilya palmiyesi hangisi acaba, palmiye yağı çıkarılan tür.
hamibasoglu
21-09-2008, 22:12
hami bey brazilya palmiyesi hangisi acaba, palmiye yağı çıkarılan tür.
Merhaba Çagatay bey
Brezilya palmiyesi diye bir tur yok.
Yağ palmiyesi diye bilinen tür " African oil Palm" = Elaeis guineensis'dir.
Resmini ekledim.Türkiye için uygun bir tür değil
farmer59
24-09-2008, 12:14
selam arkadaşlar palmiyaları çelikten üretme şansımız varmı acaba cevaplarsanız sevinirim.
mimar999
30-09-2008, 15:13
Jöle palmiyesi İstanbul Şilede yetişirmi acaba?
Teşekkürler.
hamibasoglu
06-10-2008, 16:34
selam arkadaşlar palmiyaları çelikten üretme şansımız varmı acaba cevaplarsanız sevinirim.
selam,
Palmiyeleri çelikle üretemezsiniz.
Palmiyelerde tek uç sürgünü vardır.
hamibasoglu
06-10-2008, 16:37
Jöle palmiyesi İstanbul Şilede yetişirmi acaba?
Teşekkürler.
Eğer Kışın esen Kuzey rüzgarlarını almayan koruntulu bir alan bulabilirseniz
uygundur.(****** kök bölümünde özellikle kışın su birikmemesi kaydıyla.)
Aksi halde kışın gövdeyi sürgün ucuna kadar bez veya çuval ile sarmalısınız.
selamlar
Süha Şendoğan
29-10-2008, 16:39
İstanbul'lu palmiye meraklılarına;
Kartal İDO iskelesi karşısındaki Parkta bulunan palmiyeler yüzlerce salkım tohum vermiş meraklılarına duyurulur.
travellers palm tohumlarını çimlendirebilen varmı?
hamibasoglu
06-03-2009, 13:08
sevgili Asterix,
adı her nekadar Trevellers palm olsa da
Ravenala madagascariensis bir palmiye değildir.
Strelitzia nicolai'ye çok benzer.Tohumları da hemen hemen aynıdır.
Çimlendirmesi oldukça basit.
2 gün ılık suda beklettiğin tohumları
tohum yatağına uygun aralıklarla serp ve tohum kalınlığını 2 katı kapak yap.
(karışım %80 torf+ %20 perlit) sürekli nemli tut.
çimlene süresi benim tecrübe ettiğim kadarıyla 1/1,5 ay.
(sıcaklık 22/26 C De)
selamlar
kuzeysafak
04-04-2009, 19:46
Merhabalar, internette gezinirken çok ilginç bir palmiye türüne rastladım.
http://palmscapepr.com/resources/Bottle%20palm%202.jpg
Bahçem için çok dekoratif olduğunu düşündüm. Fide veya tohum bulmak ne kadar mümkündür? Mersin'de yetişmesinde de umarım iklim açısından problemi yoktur.
hamibasoglu
11-04-2009, 20:46
Merhabalar, internette gezinirken çok ilginç bir palmiye türüne rastladım.
http://palmscapepr.com/resources/Bottle%20palm%202.jpg
Bahçem için çok dekoratif olduğunu düşündüm. Fide veya tohum bulmak ne kadar mümkündür? Mersin'de yetişmesinde de umarım iklim açısından problemi yoktur.
Tropik Mauritius orijinli Hyophorbe lagenicaulis(Bottle palm)(=Şişe palmiyesi)
Türkiye için uygun değildir.Ancak sera ortamında yetiştirilebilir.
SenNaToR
01-05-2009, 10:13
Selamlar...
Yeni üyeyim arkadaşlar palmiye hakkında bilgiye ihtiyacım var ve bu forumu buldum. Gayet bilgili ağabeyler var burada :)
Öğrenmek istediğim şey tohumlar ile ilgili. 2001 yılında dikilmiş olan 2 adet palmiyemiz var bahçemizde ve bu yıl ilk kez gövdesinden farklı birşeyler çıkardı :) tahminimce tohum. Resimleri aşağıda ekledim. Eğer bunlar gerçekten tohumsa toplama şekli ve ekimi konusunda bilgi istiyorum sizlerden bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler...
http://img15.imageshack.us/img15/1050/grnt009phq.jpg
Ağaçların büyüklüğünü görmeniz için bir resim eklemek istedim,
http://img11.imageshack.us/img11/6053/grnt011iwq.jpg
hamibasoglu
03-05-2009, 17:00
merhb,
öncelikle hoş geldin,
Çin yelpaze palmiyelerinin şu an çiçeklenme zamanı.
Bu görünen de çiçekleri.Eğer koşullar uygun olursa ****** çiçekler aşağıda gördüğün gibi tohuma dönüşecek.
Ama en az 6 ay sonra.Forumu dikkatle okursan bu konuda faydalı bilgilere ulaşacaksın.Daha sonra sorularını paylaşalım
selamlar
Sn. Hami Bey;
Verdiğiniz bilgileri merakla takip ediyorum ve ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Benim de nacizane bir sorum olucak, şu fotoğrafımdaki tür olan palmiyenin cinsini ve minimum kaç derece sıcaklık istediğini öğrenebilir miyim. İzmire uyum sağlamış ama başka illerimizde yetişmezmi acaba? Bir de bu türün büyüma hızı çok mu yavaş diğerlerine göre? Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
http://4.bp.blogspot.com/_8UC9yuBfr4s/Sf8XQkwEO_I/AAAAAAAAADs/AtcjcJUkP7o/s1600-h/palmiye-izmir-palm+tree-photo-1+(6).JPG
hamibasoglu
19-05-2009, 07:42
Sn. Hami Bey;
Verdiğiniz bilgileri merakla takip ediyorum ve ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Benim de nacizane bir sorum olucak, şu fotoğrafımdaki tür olan palmiyenin cinsini ve minimum kaç derece sıcaklık istediğini öğrenebilir miyim. İzmire uyum sağlamış ama başka illerimizde yetişmezmi acaba? Bir de bu türün büyüma hızı çok mu yavaş diğerlerine göre? Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
http://4.bp.blogspot.com/_8UC9yuBfr4s/Sf8XQkwEO_I/AAAAAAAAADs/AtcjcJUkP7o/s1600-h/palmiye-izmir-palm+tree-photo-1+(6).JPG
merhaba,
Chamaerops humilis (=Akdeniz Yelpaze palmiyesi) adından da anlaşılacağı üzere
Akdeniz kıyılarında rahatlıkla yetişebilecek bir türdür.
Türkiye'de Bütün kıyı şeridinde Peyzaj alanlarında kullanılabilir.Ancak Ege ve Akdeniz dışında üretim düşünülüyorsa ilk 5 yıl dondan korumak gerek.
Bodur bir palmiye türü olduğundan doğal olarak diğer türlere göre nispeten yavaş gelişir.
selamlar
21.04.2009 tarihinde diktigim Traveller's Palm tohumlarından çimlenme yok
baharatci2006
08-06-2009, 13:14
Palmiye tohumlarım var ve bunların çimlendirmesi,gerekli ortamlar ve gerekli malzemeler hakkınızda bilginiz var mı?
merhaba recep kardeş ben saruhanlı mütevelliden sedat neler yapıyorsun ben seni asker olarak biliyordum bende viyoller içersine 7000 adet kıllı palmiye tohumu ektim 20 gün oluyor daha çimlenmediler. dilersen msnden bana yaz msn adresim: baharatci2006@hotmail.com dur görüşmek üzere hoşçakal bak
Palmiye severlerle bu konuda az biraz olan bilgimi paylaşayım.Palmiye genelde dış mekan bitkisi.Ege ve Akdenizde sahil kesiminde yetişiyor.İstanbulda bahçelerde görülen cüce palmiye türü soğuğa daha dayanıklı.Eskiden beri bahçelerde yetiştirilmiş.Bu günlerde küresel ısınmadan ötürü pöniks(bir ara salonlarda modaydı,sonra bahçeye indirdi herkes!) ve testere dişli yaprağı olan şemsiye palmiyesi türü,istanbul'da bile sorunsuz yetişiyor.Ama bütün palmiye türleri çok yavaş yetişen, sabır gerektiren ağaçlar!Şu anda evde yetiştirebilecekleriniz,her daim modası geçmeyen Areca ve Kentia.Çok dayanıklı olan bu palmiyelerin yapraklarını siz yine de ara sıra su ile ıslatmayı ihmal etmeyin!
hamibasoglu
09-07-2009, 10:34
merhaba recep kardeş ben saruhanlı mütevelliden sedat neler yapıyorsun ben seni asker olarak biliyordum bende viyoller içersine 7000 adet kıllı palmiye tohumu ektim 20 gün oluyor daha çimlenmediler. dilersen msnden bana yaz msn adresim: baharatci2006@hotmail.com dur görüşmek üzere hoşçakal bak
sevgili Arkadaşlar,
çalışmalarınız takdir ediyorum.
Ancak literatürde kıllı palmiye diye bir terim yok.
Sanırım bahsettiğiniz Çin yelpaze palmiyesi Yani Trachycarpus fortunei.
bilgi olsun diye yazayım dedim.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
hamibasoglu
09-07-2009, 10:50
Palmiye severlerle bu konuda az biraz olan bilgimi paylaşayım.Palmiye genelde dış mekan bitkisi.Ege ve Akdenizde sahil kesiminde yetişiyor.İstanbulda bahçelerde görülen cüce palmiye türü soğuğa daha dayanıklı.Eskiden beri bahçelerde yetiştirilmiş.Bu günlerde küresel ısınmadan ötürü pöniks(bir ara salonlarda modaydı,sonra bahçeye indirdi herkes!) ve testere dişli yaprağı olan şemsiye palmiyesi türü,istanbul'da bile sorunsuz yetişiyor.Ama bütün palmiye türleri çok yavaş yetişen, sabır gerektiren ağaçlar!Şu anda evde yetiştirebilecekleriniz,her daim modası geçmeyen Areca ve Kentia.Çok dayanıklı olan bu palmiyelerin yapraklarını siz yine de ara sıra su ile ıslatmayı ihmal etmeyin!
sevgili çözder
paylaşımın için teşekkür ederiz.
İstanbulda yetişen cüce palmiyeden kastın Heralde Kanarya adaları Hurması yani Phoenix canariensis.Ancak o palmiye hiçte öyle cüce değil.
araştırırsan göreceksin.Palmiyelerde 3 tip yaprak şekli vardır
1-Pinnate
2-Palmate
3-Twice compound
Phoenixler 1.tip yani Pinnate Türkçe Tüysü yapraklısınıfına girerler.
Şemsiye palmiyesi diye bir cins ve veya tür sınıflaması yoktur.
Aslında Tüm palmiyeler dış mekan bitkisidir.
Ancak Kentia ve Areca gibi tropik yağmur ormanlarına has palmiye cinsleri
göze hoş gelen habitatı nedeniyle dünyanın dört bir yanında üretilmekte ve iklim uyumsuzluğu nedeniyle iç mekanlarda kullanılmaktadır.
Phoenixlerin İstanbulumuzda dış mekanlarda kullanılmaya başlanmasının nedeni Küresel ısınma değil,Türün gittikçe daha çok tanınması ve üretiminin artmasıdır.
Lütfen düzeltmelerimi yanlış anlamayın,bilgi paylaştıkça güzeldir.
selamlar
baharatci2006
11-07-2009, 21:09
sevgili Arkadaşlar,
çalışmalarınız takdir ediyorum.
Ancak literatürde kıllı palmiye diye bir terim yok.
Sanırım bahsettiğiniz Çin yelpaze palmiyesi Yani Trachycarpus fortunei.
bilgi olsun diye yazayım dedim.
çalışmalarınızda başarılar dilerim.
*** arkadaşım ilgin için teşekkür ederim sağol ben yeni başladıgım için daha cinsleri ayıramıyorum sizede çalışmalarınızda başarılar dilerim kalın saglıcakla
baharatci2006
11-07-2009, 21:18
merhb,
öncelikle hoş geldin,
Çin yelpaze palmiyelerinin şu an çiçeklenme zamanı.
Bu görünen de çiçekleri.Eğer koşullar uygun olursa ****** çiçekler aşağıda gördüğün gibi tohuma dönüşecek.
Ama en az 6 ay sonra.Forumu dikkatle okursan bu konuda faydalı bilgilere ulaşacaksın.Daha sonra sorularını paylaşalım
selamlar
arkadaşım benim kıllı palmiye dediğim bu yazının içinde resmi görünen palmiye cinsi paylaşımın için teşekkür ederim herşey gönlünce olsun
ozgurbilgin
22-07-2009, 17:25
Merhaba,
üzerinden epey zaman geçmiş ama elinizde halen tohum var mıdır?
Teşekkürler,
Marmara bölgesinde yaygın olan ve soğuğa dayanıklı Cüce palmiyeden bahsetmiştim, yerli bahçıvanlar 5-6 metreyi geçmeyen boyundan ötürü cüce palmiye diyorlardı.Sayın Hamibasoğlu bu isimlendirmeye karşı çıktı,Canariensis olabilir dedi.Bende bir bahçede bu ağacı ilk gördüğümde bu kez uzmanının tanımlanması için fotoğrafını aldım.Bu palmiye ağacı kışın çok soğuk olduğu eski kışlarda sert ve uzun süreli donlara ve meşale gibi yandığı yangınlara dayanmış.Osmanlı döneminden kalma siyah beyaz fotoğraflarda da geri planda bu palmiye türünü görebilirsiniz.Bursa ve Balıkesir gibi kışın yumuşatıcı deniz etkisinin zayıf olduğu yerlerde bile parklarda yetişiyor.Gövdesi siyah kendir gibi kabukların altında çok ince.Eski konakların bahçelerinde belki 100 yaşında olması gereken bu kısa boylu palmiyelerden görebiliyorsunuz!Resimdeki palmiyenin en az 50 yaşında olduğunu tahmin ediyorum.
osm_sahin54
27-07-2009, 13:28
Sayın cozder;
resimdeki palmiyeler Trachycarpus fortunei cinsi palmiye sanırım. -17 ye dayanıklı olup tüm kuzey bölgelerde var. Ben yetiştiriyorum bu cinsten. cüce palmiye ismi saw palmetto olarak bilinen ve bazı ülkelerde ilaç yapımında da kullanılan cinsin ismi.
hamibasoglu
27-07-2009, 21:34
Sayın cozder;
resimdeki palmiyeler Trachycarpus fortunei cinsi palmiye sanırım. -17 ye dayanıklı olup tüm kuzey bölgelerde var. Ben yetiştiriyorum bu cinsten. cüce palmiye ismi saw palmetto olarak bilinen ve bazı ülkelerde ilaç yapımında da kullanılan cinsin ismi.
yok Osman bey,
saw palmetto (serenoa repens) cüce palmiye değil.
cüce palmiye diye bir şey yok.
Ha bazı cinslerin türleri için boyut tanımlaması yapılırken önüne cüce kelimesi geliyor.
örmeğin Pygmy date palm (phoenix roebelenii)
Saw palmettonun tohumları tıpta özellikle Prostat hastalığında kullanılıyor.
Türkçe Testere Palmiyesi diye adlandırılabilir.
Cozder kardeşimin ilk masajı biraz karışıktı :) cüce palmiye,ponix,şemsiye,testere ifadeleri geçince Trachycarpus ile eşleştiremedim.
Sevgili Cozder ilgi ve tesbitleriniz için teşekkür ederim.Gerçekten de Trachycarpus fortunei soğuklara oldukca dayanıklı.Ben de bir çok yalı ,saray bahçesinde oldukca büyük Çin Yelpaze Palmiyeleri gördüm.
7m.gövdeli bizzat kendim ithal ettim.
İstanbul için en uygun tür bu tür.Bildiğiniz gibi sırf göz boyamak için İstanbul'un çeşitli bölgelerine koca koca Phoenix dactylifera(Arap Hurması) diktiler. %90 ı öldü. Yazık.
Trachycarpus fortunei !
Sonunda adını belirledik!
Ama bu Latince isimlere herkesin dili dönmez ki!
En iyisi;''Çin yelpaze palmiyesi!''
osm_sahin54
28-07-2009, 14:45
Hami bey düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Yalnış aktarım yapmış olmayayım. Bu arada tohumlarınız geldi elinize sağlık hemen ekimi yapıyorum.
hamibasoglu
27-08-2009, 08:50
Hami bey düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Yalnış aktarım yapmış olmayayım. Bu arada tohumlarınız geldi elinize sağlık hemen ekimi yapıyorum.
Osmancım bu seneki tohumalrın çimlenme performansı nasıl?
hiç resim eklemedim.bekliyorum.Bak çok talep var size güveniyorum.
5 yıl sonra hedef 10.000 yetişkin Trachycarpus ona göre.
:)
selamlar
osm_sahin54
06-09-2009, 10:52
Osmancım bu seneki tohumalrın çimlenme performansı nasıl?
hiç resim eklemedim.bekliyorum.Bak çok talep var size güveniyorum.
5 yıl sonra hedef 10.000 yetişkin Trachycarpus ona göre.
:)
selamlar
Hami Bey bu sene istediğim verimi alamadım ama nasip olursa bu isteiğinizi yerine getirecem.Geçen sene çimlendirdiğim Trachycarpus fortunei palmiyeleri daha çok gelişti ve kökleri kalınlaştı. 50 kadar Washingtonia da hızlı büyümesini sürdürüyor. şu andaki elimde bulunan palmiyelerin son durumu.
Merhabalar.Benim palmiyemde bu sene tohum veriyor:) Çok sevindim.İlk defa palmiyem tohum verdi. Aşağıda resimlerini gönderdiğim palmiyemin hangi çins olduğunu anlıyıp yazan olursa sevinirim. Yarın daha detaylı resim göndereceğim. Sizin yetiştirdiğiniz palmiyelerinde resimlerine bakınca, ismini bilmediğim bitkimin (bu bitkim şu an saksıda kendiliğinden çıkmıştı) palmiye olduğunu anladım. Yarın resmini göndericem.Sizin resimlerde gönderdiklerinizle aynı. Ayrıca tohum veren palmiyemin tohumlarının kararıp düşünce **** düşmeden toplamam gerektiğini öğrendim.Peki hangi şartlar altında saklıyıp,ne zaman dikiyim. Detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
hamibasoglu
12-09-2009, 08:11
Merhabalar.Benim palmiyemde bu sene tohum veriyor:) Çok sevindim.İlk defa palmiyem tohum verdi. Aşağıda resimlerini gönderdiğim palmiyemin hangi çins olduğunu anlıyıp yazan olursa sevinirim. Yarın daha detaylı resim göndereceğim. Sizin yetiştirdiğiniz palmiyelerinde resimlerine bakınca, ismini bilmediğim bitkimin (bu bitkim şu an saksıda kendiliğinden çıkmıştı) palmiye olduğunu anladım. Yarın resmini göndericem.Sizin resimlerde gönderdiklerinizle aynı. Ayrıca tohum veren palmiyemin tohumlarının kararıp düşünce **** düşmeden toplamam gerektiğini öğrendim.Peki hangi şartlar altında saklıyıp,ne zaman dikiyim. Detaylı bilgi verirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Palmiyeniz Phoenix canariensis. (= Kanarya adaları Hurması)
ancak Şunu belirtmekte yarar var ki; Sanırım çiçek açmakta çok gecikmiş.dolayısıyla Bu kısa süreçte meyve tutup tutmayacağı belirsizdir.
eğer resim güncelse daha 3-4 ayınız var toplamaya.Olgunlaşınca koyu turuncu-kahve bir renk alacak.
selamlar
hamibasoglu
17-09-2009, 14:06
5 aylık gelişme
merhaba Arkadaşlar
fotoğrafta Washingtonia tarlamda meydana gelen 5 aylık değişimi görebilirsiniz.
Toprak ve iyi gübre kullanımı bitkiyi ne kadar da etkiliyor değil mi?
Palmiyeniz Phoenix canariensis. (= Kanarya adaları Hurması)
ancak Şunu belirtmekte yarar var ki; Sanırım çiçek açmakta çok gecikmiş.dolayısıyla Bu kısa süreçte meyve tutup tutmayacağı belirsizdir.
eğer resim güncelse daha 3-4 ayınız var toplamaya.Olgunlaşınca koyu turuncu-kahve bir renk alacak.
selamlar
Çok teşekkür ederim.Söylediğiniz tür benim palmiyem değil.Bu arada Benim resim günceldi. Şu anda küçüçük sarı tohumları yerlere dökülüyor.Ne yapmam gerekiyor acaba? Lütfen yardımcı olun.
hamibasoglu
18-09-2009, 10:54
Çok teşekkür ederim.Söylediğiniz tür benim palmiyem değil.Bu arada Benim resim günceldi. Şu anda küçüçük sarı tohumları yerlere dökülüyor.Ne yapmam gerekiyor acaba? Lütfen yardımcı olun.
Söylediğim tür sizin palmiyeniz.
dökülenler çiçekler, tohumlar değil.Bir şey yapmanız gerekmiyor.
selamlar
Valla şimdi bayılıcam.Çiçeklermi? Peki ne zaman tohum verecek?
hamibasoglu
24-09-2009, 15:05
Valla şimdi bayılıcam.Çiçeklermi? Peki ne zaman tohum verecek?
1 kaç hafta sonra tohum kuruluna ait yakından (zoom) bir foto eklerseniz size tohum verip vermeyeceğini veya ne zaman vereceğini söylerim.
ama bayılmayın ki tohumları toplayıp üreteblilesiniz.Olmadı ben size tohum gönderirim :)
serdarulusoy
03-10-2009, 21:05
Evet öncelikle palmiye tohumunuzun embriyosuna zarar gelmesini önlemek.tohumu kuru olarak toprağa ekmek. sonra toprağa can suyu veriyorsunuz . 2 veya 3 haftaya kadar çimleniyor. 3 sene sonra gövde kalınlaşarak. ağaç halini alıyor;) yani kısacası en kolay yetişen bitkidir;pAlMiYe...:D
bir forumda okumuştum palmıyelrın dıkımıyle alakalı olarak derkı tohumları 1-2 sn sıcak suya sokup çıkartıp dıkınız başka bır forumda **** başka bır yerde tam hatırlamıyorum ılık suda bır gun bekletıp tohumları dıkınız tohumları tam olarak nasıl bır ortamda dıkmelıyız tohumarı denieln gıbı kuru oarak mı ekelım ?
istcallst
15-10-2009, 10:04
Herkese merhaba, Haydarpaşa garında palmiye ağaçtan biraz tohum aldım. Sanırım bu phoenix canariensis,ama emin değilim. Bir kaç tane tohum yere düşmüş acaba olmuş mu tohumlar?
Diğer resim -tohumsuz, o a mu phoenix canariensis, bilen var mı?
Başka bir yerden palmiye tohumları topladım, sanki palmiye ayni cins ama tohumlar çok daha iriydi-etli.
Metrodan taze hurma (Kudustan ital) aldım, tohum 15 gün içinde çimlenmeye başlamış. Daha önce kuru hurma tohumları diktim, onlar çok uzun bir süre sonra çimleniyorlar.
hamibasoglu
21-10-2009, 10:29
bir forumda okumuştum palmıyelrın dıkımıyle alakalı olarak derkı tohumları 1-2 sn sıcak suya sokup çıkartıp dıkınız başka bır forumda **** başka bır yerde tam hatırlamıyorum ılık suda bır gun bekletıp tohumları dıkınız tohumları tam olarak nasıl bır ortamda dıkmelıyız tohumarı denieln gıbı kuru oarak mı ekelım ?
merhaba,
tohum için şuan doğru ekim zamanı değil.
bu mevsimde topladığınız tohumları etli kısımlarından arındırıp kuru kum ile karıştırarak
Şubat sonuna kadar ağzı kapalı bir kapta ve nemsiz kuru bir ortamda saklamanız gerekiyor.Ekeceğiniz zaman ılık ve fungusit karıştırılmış suda 2 -3 gün bekletmeniz ve daha sonra ekim yapmanızı öneririm.
selamlar
hamibasoglu
21-10-2009, 10:31
Herkese merhaba, Haydarpaşa garında palmiye ağaçtan biraz tohum aldım. Sanırım bu phoenix canariensis,ama emin değilim. Bir kaç tane tohum yere düşmüş acaba olmuş mu tohumlar?
Diğer resim -tohumsuz, o a mu phoenix canariensis, bilen var mı?
Başka bir yerden palmiye tohumları topladım, sanki palmiye ayni cins ama tohumlar çok daha iriydi-etli.
Metrodan taze hurma (Kudustan ital) aldım, tohum 15 gün içinde çimlenmeye başlamış. Daha önce kuru hurma tohumları diktim, onlar çok uzun bir süre sonra çimleniyorlar.
selamlar,
evet o palmiye bir Phoenix canariensis.(meyvesi yenmez) Kudüsten veya diğer arap ülkelerinden ithal edilen meyveler Phoenix dactylifera ya ait.
Tohum iriliği ağacın büyüklüğüne ve yetişme ortamı koşullarına göre değişir.
Mevzu bahis ağaçtaki tohumlar hemen hemen olgunlaşmış.
bir önceki mesajımı dikkate alarak işlem yapabilirsiniz.
serdarulusoy
21-10-2009, 19:15
merhaba,
tohum için şuan doğru ekim zamanı değil.
bu mevsimde topladığınız tohumları etli kısımlarından arındırıp kuru kum ile karıştırarak
Şubat sonuna kadar ağzı kapalı bir kapta ve nemsiz kuru bir ortamda saklamanız gerekiyor.Ekeceğiniz zaman ılık ve fungusit karıştırılmış suda 2 -3 gün bekletmeniz ve daha sonra ekim yapmanızı öneririm.
selamlar
Merhaba bilgilendirmenizden dolayı teşekkür ederim.... lakin gec kaldık palmiyeler çimlenmeye başladılar tohumlar patlamaya başladı bugun itibarıyla kapalı seraya alıp kışı geçirmelerini sağlıyacağım benım sormak istediğim başka bir konu ise 2 ve yukarı yaştaki saksıda bulunan robusta cinsi palmiyelere gübreleme nasıl olmalıdır ve kullanmamız gerekiyor normal olan yapraklarında 15 gündür hafif sararmalar var bu ayda bu sararma başlaması normalmidir.? tekrardan teşekkür ederim
ciceksever_emel
27-10-2009, 22:40
ben 2 yildir tohum ariyorum burda benim yasadigim yerde yok:(
hamibasoglu
04-11-2009, 08:22
ben 2 yildir tohum ariyorum burda benim yasadigim yerde yok:(
merhaba Emel hnm,
olur da bir gün Türkiye'ye yolunuz düşerse ben size tohum veririm.
üzülmeyin :)
bu arada Asenovgrad hangi ülkede?
selamlar
bende sienize yeni üyeyim
bir kaç defa yetiştirip sattım
bayaa iyi geliri var tabii bu iştede üçkağıtçılar var dikkat edin çarpabilirler
:))))))))
hamibasoglu
05-11-2009, 16:00
bende sienize yeni üyeyim
bir kaç defa yetiştirip sattım
bayaa iyi geliri var tabii bu iştede üçkağıtçılar var dikkat edin çarpabilirler
:))))))))
Sevgili Zami,
Ticaretin her sektöründe olduğu gibi bu sektörün de çeşitli art niyetli zararlıları var.Ama biz burada üretmekten bahsediyoruz.Üretip satmak 2.plan.
Ha o zaman da Alırsın paranı verirsin ürünü.İşte bukadar basit :)))
karaselvi
01-12-2009, 23:23
yeni bir üretim şekli hipotezim var. yapraktan ve kökten üretmek. Bazı palmiyelerin diplerinden sürgün verdiklerini görüyordum. ama bunları dibine düşmüş çekirdekler zannediyordum. zamanla başka tür palmiyelerinde sürgün verdiklerini gördüm ve internetten palmiyelerin köklerinden fişkirdiğini öğrendim. bu konuda çok kısıtlı bilgi var internette. her yerde tohumdan üretiyorlar. Mantıkende hurma **** palmiye tohumu çimlenmesini incelediğimizde tuhumun içinden yaprak çıkmıyor. tohum dan önce bir kök çıkıyor. sonra bu kökün tohumdan uzak bir yerinden sivri bir yaprak fişkiriyor. sizce yetişkin palmiye ağaçından kenarlarından aldığınız kökleri çimlendirebilirmiyiz.
Birde bir iç mekan palmiye cinsinin yapraklarından köklenmiş resmini gördüm internette waşhinton palmiyesini düşünürsek yaprağın yelpaze gibi açıkdığı sapla birleşim yerinden salınmıştı kökler.
Bu konularda yardımcı olabilirmisiniz.
Saygılarla...
karaselvi
01-12-2009, 23:24
Forumda birisi kökünden palmiye yetiştirmenin biraz daha zaman kazardırdığını yazmış ama bir daha bulamadım orayı :(
karaselvi
02-12-2009, 20:05
Sade kök parçası veya yapraktan üretim yapılabiliniceğini sanmıyorum.
Kök veya gövde sürgününden ayırma yöntemi ile mümkün ama sade kökten hiç duymadım.
selamlar
Merhaba
Peki dip sürgünleri palmiyenin köklerinden fışkırmıyormu Ana gövdedenmi fışkırıyor. Kökten fışkırıyorsa köklerden üretilebilir gibi gelkiyor bana.
hamibasoglu
03-12-2009, 13:10
Merhaba
Peki dip sürgünleri palmiyenin köklerinden fışkırmıyormu Ana gövdedenmi fışkırıyor. Kökten fışkırıyorsa köklerden üretilebilir gibi gelkiyor bana.
Bazı palmiye türlerinde kök sürgünleri gelişir Tabi ki Ayırma yöntemiyle ayrılıp dikilebilir.Bu bir vejetatif üretme yöntemidir.Bunu bir çok bitki türünde yapabilirsiniz.Ülkemizde yaygın olan Washingtonia veya Phoenix canariensiste kök sürgünü gelişmez.Ağaçların dibinde gördüğünüz fideler muhtemelen dökülen tohumlarından çimlenen fidelerdir.Uygun mevsimde onları da söküp şaşırtabilirsiniz.
selamlar
karaselvi
09-12-2009, 13:38
Hami bey tohumlar için teşekkürler. Etli kısımlarını ayıklayıp kuru şekilde saklayacağım. Önceki mesajlarınızda yazdığınız gibimi çimlendireyim yoksa bu türler için ayrı bir çimlenme şekli varmı.
Birde kuru olan tohumun bir tanesini merak edip kırdım. içinden hepsi sağlam olmasada 1i sağlam 3 tohum çıktı . bu 1 tohumdan 3 filiz verecek manasınamı geliyor.
naturepalm
11-12-2009, 10:35
Merhaba arkadaşlar,
Bende aranıza yeni katıldım herekese selamlar. Palmiyeleri ve doğayı çok seviyorum. Antalyada yaşıyorum ve bende palmiye yetiştirmek istiyorum.
Özellikle serenoa repens (saw palmetto) türü palmiye ile ilgileniyorum. Araştırmalarım sonucu bu türe çok farklı adlar kullanılmış: lahana palmiyesi, cüce palmiye, sereno repens, saw palmetto, testere palmiyesi, sabal palmetto.
Bunların hepsi gerçekten aynı palmiye türleri mi, bu türün tam adı nedir diğerleriyle karıştırmak istemiyorum.
Bu türün tohumunu veya kendisini nasıl temin edebilirim ayrıca Antalya iklim şartlarında yetişir mi acaba?
Teşekkürler,
Saygılar.
hamibasoglu
12-12-2009, 11:28
Hami bey tohumlar için teşekkürler. Etli kısımlarını ayıklayıp kuru şekilde saklayacağım. Önceki mesajlarınızda yazdığınız gibimi çimlendireyim yoksa bu türler için ayrı bir çimlenme şekli varmı.
Birde kuru olan tohumun bir tanesini merak edip kırdım. içinden hepsi sağlam olmasada 1i sağlam 3 tohum çıktı . bu 1 tohumdan 3 filiz verecek manasınamı geliyor.
Merhaba, Butia tohumarının içinde 1 ila 4 tohum olabiliyor.Muhtemelen 1-2 si çimlenecektir.Tohumları kırmayın.çimlendirme yöntemi aynı.şimdilik etli kısımları çıkarın ve kuru kum ile mart başına kadar katlayın.ekeceğiniz zaman 2 gün ılık ve fungusitli suda bekletin.
selamlar
hamibasoglu
12-12-2009, 11:40
Merhaba arkadaşlar,
Bende aranıza yeni katıldım herekese selamlar. Palmiyeleri ve doğayı çok seviyorum. Antalyada yaşıyorum ve bende palmiye yetiştirmek istiyorum.
Özellikle serenoa repens (saw palmetto) türü palmiye ile ilgileniyorum. Araştırmalarım sonucu bu türe çok farklı adlar kullanılmış: lahana palmiyesi, cüce palmiye, sereno repens, saw palmetto, testere palmiyesi, sabal palmetto.
Bunların hepsi gerçekten aynı palmiye türleri mi, bu türün tam adı nedir diğerleriyle karıştırmak istemiyorum.
Bu türün tohumunu veya kendisini nasıl temin edebilirim ayrıca Antalya iklim şartlarında yetişir mi acaba?
Teşekkürler,
Saygılar.
Serenoa repens (saw palmetto) (=Testere palmiyesi) doğru isimler. Diğerleri yanlış.
Serenoa repens 2/4 m.boy yapabilen bodur bir palmiye türüdür. Tohumları alternatif tıp sektöründe kullanılıyor.Yaprak sapı üzerindeki dikenler tıpkı bir testere dişi dizilişi sergilediğinden dolayı saw(=testere) palmetto adını almıştır.
-4 C ye dayanıklı bu palmiye türü tahminimce tüm Türkiye kıyı şeridinde yetiştirilebilir.
Türkiye'de bulunmadığından tohumları ancak yurtdışından temin edilebilir.
Selamlar
Merhaba Hami Bey;
Forumda verdiğiniz bilgilerden Phoenix canariensis'e ait olduğunu tahmin ettiğim tohumların fotoğraflarını çektim.2gün önce topladım tohumları ve toplarken tohumların kendiliğinden düştüğünü farkederek olgunlaşmış olduklarını tahmin ettim ancak verdiğiniz bilgileri incelediğimde yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadıkları konusunuda ikleme düştüm.Açık renktekilerden elimde yaklaşık 300adet, koyu renkte olanlardan yaklaşık 50 adet var.Etli kısımlarını ayırırken koyu rente olanlar çok kolay ayrılırken açık renktekiler bıçak yardımıyla uğraştırarak ayrılıyorlar.Açık renkli tohumların yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadığını işe yarayıp yarayamıycaklarını öğrenmek istiyorum..
İlginiz için şimdiden teşekkürler..
hamibasoglu
28-01-2010, 15:19
ikisi de olgunlaşmış,ancak tabi ki daha koyu olanın çimlenme kabiliyeti daha iyi olacaktır.
naturepalm
29-01-2010, 10:43
Merhaba Hami bey
Forumdaki tohum yetiştirilmesi ile ilgili bilgileri okudum, iki tane palimiye türünün tohumunu aldım ve fotoğrafını çektim, acaba bu palmiyelerin türleri nedir?(En kısa sürede fotoğrafları göndereceğim).
*Ay olarak ne zaman ve nasıl ekeceğimi bilmiyorum.
*Meyvenin dış kabuğunu soyup çekirdeğini mi ekmemiz gerekiyor yoksa meyve haliyle mi ekicez?
*Antalya da en uygun toprağı nerden temin edebilirim herhangi bir toprak olabilir mi?
*Tohumu ekmeden önce suda bekletmek gerekiyor mu kaç derece suda bekletmemiz gerekir?
*Tohumun daha erken çıkabilmesi için uygulayabileceğimiz yöntemler nelerdir.
*Serenoa repens tohumu getirtmeyi düşünüyorum, bu tohumun ekimi ve gelişimi ile ilgili ayrıca dikkat edilmesi gereken bir durum var mıdır?
Çok soru oldu sanırım :)
Şimdiden teşşekkürler.
naturepalm
29-01-2010, 11:08
fotoğraflarıda ekledim.
merhaba ben yeni üyeyim bahçemde palmiye yetiştirmek istiyorum ne yaparak başlamalıyım bilgilendirir misiniz, tohum ihtiyacım var gönderebilecek arkadaşlar varmı acaba...
kumyaka2010
02-02-2010, 20:36
Sayın arkadaşlar !
Ben bir yerde açai nin bir palmiye turu oldugunu okudum .Acaba palmiye bilgisi olanlar . Beni aydınlatabilirmi . Turkiyede palmiye yetiştigine gore açai de yetişir diye duşunuyorum . Selamlar.
hamibasoglu
08-02-2010, 14:53
Merhaba Hami bey
Forumdaki tohum yetiştirilmesi ile ilgili bilgileri okudum, iki tane palimiye türünün tohumunu aldım ve fotoğrafını çektim, acaba bu palmiyelerin türleri nedir?(En kısa sürede fotoğrafları göndereceğim).
*Ay olarak ne zaman ve nasıl ekeceğimi bilmiyorum.
*Meyvenin dış kabuğunu soyup çekirdeğini mi ekmemiz gerekiyor yoksa meyve haliyle mi ekicez?
*Antalya da en uygun toprağı nerden temin edebilirim herhangi bir toprak olabilir mi?
*Tohumu ekmeden önce suda bekletmek gerekiyor mu kaç derece suda bekletmemiz gerekir?
*Tohumun daha erken çıkabilmesi için uygulayabileceğimiz yöntemler nelerdir.
*Serenoa repens tohumu getirtmeyi düşünüyorum, bu tohumun ekimi ve gelişimi ile ilgili ayrıca dikkat edilmesi gereken bir durum var mıdır?
Çok soru oldu sanırım :)
Şimdiden teşşekkürler.
merhaba,
ilk resim Chamaerops humilis
diğeri Trachycarpus fortunei (tek gövdeli uzun olan)
1*Tohumların etli kısmını soymalısın.tamamen kuru kumla karıştırarak serin ve kuru bir yerde mart ayına kadar beklet.
Mart ortalarında ,ekimden önce 2 gün fungusitli suda beklet.sonra kasalara torf ile ekim yap.Erken çimlenme için ortam ısısının yüksek tutulması gerekir.
ancak bence gerek yok.
Serenoa repens için de uygulama aynıdır.
hamibasoglu
08-02-2010, 14:55
Sayın arkadaşlar !
Ben bir yerde açai nin bir palmiye turu oldugunu okudum .Acaba palmiye bilgisi olanlar . Beni aydınlatabilirmi . Turkiyede palmiye yetiştigine gore açai de yetişir diye duşunuyorum . Selamlar.
Açayiyi biraz açsan ? :)
hamibasoglu
08-02-2010, 14:56
merhaba ben yeni üyeyim bahçemde palmiye yetiştirmek istiyorum ne yaparak başlamalıyım bilgilendirir misiniz, tohum ihtiyacım var gönderebilecek arkadaşlar varmı acaba...
öncelikle bu forumda palmiye başlığında yazılan tüm mesajları okuyarak işe başlayabilirsin :)
Bundan birkaç yıl önce palmiye ağacının yakınlarında yere düşüp filizlenen palmiye fidelerini terasımda bir saksıya dikmiştim. 12 tane kadar palmiye tutmuştu. Sonra tadilat sırasında diğer bitkilerimle beraber onlara da veda etmek zorunda kaldım. Şimdi tekrar palmiye dikmek istiyorum.
Forumu baştan sona okudum. Anladığım kadarıyla;
Çimlendirme:
Ekim kasım gibi olgunlaşan ( rengi koyulaşınca olgunlaşmış oluyor, türüne göre kırmızı veya kahverengi) tohumları alıyoruz. Tohumun etli kısmını alıp ağzı kapalı bir kapta nemsiz ve kuru bir ortamda kışı geçirtiyoruz. Şubat mart gibi de tohumlarımızı 2-3 gün ılık suda (fungusit karıştırılmış olabilir) bekletip tohum kalınlığının iki katı derinlikte 4 ölçü sıfır kum 2 şer ölçü torf ve perlit 1 ölçü kumlu toprak karışımına dikip yazı geçirtiyoruz. Tohum eninin iki katı derinliğe dikiliyor. Kökün kendi etrafında dolanmaması için toprağı fazla olursa iyi olurmuş.
Fide aşaması:
Filizlendirdiğimiz kap küçükse eylül ayında kabını büyütüyoruz.
5 yıl boyunca sonbahar girmeden eylül ayında saksılarını büyütüp iç mekanda ışık alan sıcak bir ortamda tutuyoruz. Yer değiştirmeyi sevmediği için değiştirmek zorunda olunmayacak bir konuma yerleştirmek iyi olur. Palmiyeye sık sık, azar azar su veriyoruz. Yapraklarını da aralıklarla suluyoruz.
Her kış başında (npk) 15+15+15 her ilkbaharda da 25+5+15 veriyoruz.
Olmazsa olmaz derecede önemli olan Zn,Fe,Mg,Mn,Cu gibi mikro elementlerden uygulanmasıymış. Bunu araştırmam gerek, nasıl yapılacağını bilemedim. Maden sodası gibi birşey... :)
aklıma gelen yöntem;
Zn: çinko (kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri, fasulye, bezelye ve fındıkta varmış)
Fe: demir (sakatatlar, kurubaklagiller, yavuk ve balık, yumurta...)
Mg: magnezyum (yeşil sebzelerde, muzda varmış ama en çok kakaoda var diye biliyorum. )
Mn: manganez ( yumurta, tahıl, kuru bezelye, karahindiba çiçeği, badem, ceviz, kuşkonmazda varmış)
Cu: bakır (Badem, avokado, maya, arpa, pancar, kara biber, pekmez, brokoli, kakao, sarımsak, üzüm, yeşil lifli sebzeler, mezgit, fındık, bal, mercimek, karaciğer, istakoz, mantar, midye, yulaf, istridye, yer fıstığı, kırmızı turp, kuru üzüm, somon balığı, susam, karides, soya, ayçiçeği çekirdeği, ceviz, portakal.)
soru 1: bu malzemelerin uygun olanlarından ayrı bir yerde kompost hazırlansa palmiye için yeterli olur mu?
soru 2: bu mineralleri içeren takviye ne kadar zaman aralıklarında yapılmalı?
soru 3: böyle olmaz ise nasıl yapacağız?
Ayrıca bazı cinslerde dişi ve erkek tohum ayrı ağaçlarda oluyormuş. (Cycas Revoluta) Örneğin aynı yerde her iki ağaçtan da var ve tohum almak istiyoruz. Bu durumda da dişi ağaçtan tohumu alıp çimlendiriyoruz.
Palmiyelerin söküm ve dikim işlemleri için uygun zaman, kök faaliyetlerinin durması gerekirmiş. Bu işlem genel olarak toprak henüz sıcakken yapılırmış. (Eylül ayı)
Not:
Yukarıda derlemeğe çalıştığım bilgilerimde hatam veya eksiğim varsa bilen arkadaşlar düzeltirlerse memnun olurum.
öncelikle bu forumda palmiye başlığında yazılan tüm mesajları okuyarak işe başlayabilirsin :)
merhaba ,
yazılan pek çok yazıyı okudum ve palmiye ve cycas konusunda en bilgili kişinin siz olduğunu anlamak zor olmadı :p bende sizden yardım rica edicem.bugün bir parkta bulunan palmiyelerin dibinden çıkan pek çok palmiye filizlerinden köküyle beraber almak istedim fakat köklerin ana gövdeye bağlı olduklarını gördüm sadece dal şeklinde filiz verdiği için kökle alamadım.çok uğraşıp toprağı epey eşelesemde köksüz olarak yolabildim..bunları dikip yetiştirme şansım olmazmı..**** suda biraz köklendirsem..teşekkür ederim...bu arada resimdeki gibi bir palmiye...
fesleğen
04-06-2010, 14:45
Herkese merhaba;
soğuğa dayanıklı palmiye türleri var mı acaba? Beni bilgilendirebilir misiniz?
hamzakoylu
05-07-2010, 11:39
Arkadaslar merhaba, ben adananin karatas ilcesinde yasiyorum, forumu yeni ogrendim ve hemen uye oldum, sizlere bir soru sormak istiyorum, adana karatas yolu uzerinde bir palmiye bahcemiz var yaklasi 13 14 yaslarinda boyl olarak cok uzun degil ama agaclarin capi gayet iyi ve agaclari satmak istiyorum, bu konuda yardimci olabilecek arkadaslar var mi var ise yardimlarinizi bekliyorum
herkese iyi gunler
iletisim bilgilerim,
GSM:0506 285 98 05
E-mail:koyluhamza@hotmail.com
hamibasoglu
05-07-2010, 11:54
merhaba ,
yazılan pek çok yazıyı okudum ve palmiye ve cycas konusunda en bilgili kişinin siz olduğunu anlamak zor olmadı :p bende sizden yardım rica edicem.bugün bir parkta bulunan palmiyelerin dibinden çıkan pek çok palmiye filizlerinden köküyle beraber almak istedim fakat köklerin ana gövdeye bağlı olduklarını gördüm sadece dal şeklinde filiz verdiği için kökle alamadım.çok uğraşıp toprağı epey eşelesemde köksüz olarak yolabildim..bunları dikip yetiştirme şansım olmazmı..**** suda biraz köklendirsem..teşekkür ederim...bu arada resimdeki gibi bir palmiye...
Köksüz olarak elde ettiğiniz fideleri yetiştirme şansınız yok gibi,suda da köklendiremezsiniz,
selamlar
hamibasoglu
05-07-2010, 11:55
Herkese merhaba;
soğuğa dayanıklı palmiye türleri var mı acaba? Beni bilgilendirebilir misiniz?
Var tabi ki, forumda bu konuda bir çok bilgiye ulaşabilirsin.
selamlar
Bu palmiye çok hoşuma gitti .
158699
Onu tohumdan yetiştiren var mı ?
Kolay ise tohum alacağım .
Saygılar .
naturepalm
29-07-2010, 16:16
Hami bey selamlar,
İyi ve kötü haberlerim var ektiğim tohumlarla ilgili...
Chamaerops humilis tohumlarımın hepsi tuttu diyebilirim ve şuan 10-15 cm uzunluğa ulaştılar :) fotoğraflarını merak eden arkadaşlar olursa koyabilirim...
Serenoa repens içinde aynı şeyi söylemek isterdim ama sonuçlar iyi değil.Şuanda ektiğim 20 tohumun hiçbirinde gelişme yok.Nisan ayı gibi ektim aradan 4 ay geçmesine rağmen hiç gelişme yok sizce neden kaynaklanabilir.Tohumu yurt dışından getirtmiştim tohum taze değil miydi acaba? Hava toprak **** su koşullarına uyum sağlamadı belkide.
Sizce ne yapmam gerekli, yeni tohum arayışına mı girmeliyim?
Palmiye tohumlarının meyvesinin/çekirdeğinin toplanması hepsi için genelde aynı mıdır, hangi aylardır ve bu tohumlar toplandıktan sonra en geç kaç ay içinde ekilmelidir.
Bilgilendirirseniz çok sevinirim
***,
Görüşmek üzere
hamibasoglu
05-09-2010, 01:26
Bu palmiye çok hoşuma gitti .
158699
Onu tohumdan yetiştiren var mı ?
Kolay ise tohum alacağım .
Saygılar .
merhaba,
fotoğrafta 3 bitki resmi var.Soldaki ve sağ alttaki palmiye değil :) Sağ üstteki de Malum olduğu üzere Cycas yani o da palmiye değil :)
o yelpaze şeklinde tepe tacı oluşturan bitki Ravenala madagascariensis Türkiyemiz için pek uygun bir değil.Bunun yerine Benzer olarak Strelitzia nicolai (Büyük beyaz çiçekli Cennet kuşu veya Turna gagası) yetiştirilebilir ki o da Ege ve Akdeniz için geçerli.
hamibasoglu
05-09-2010, 01:43
[QUOTE=naturepalm;677847]Hami bey selamlar,
İyi ve kötü haberlerim var ektiğim tohumlarla ilgili...
Chamaerops humilis tohumlarımın hepsi tuttu diyebilirim ve şuan 10-15 cm uzunluğa ulaştılar :) fotoğraflarını merak eden arkadaşlar olursa koyabilirim...
Serenoa repens içinde aynı şeyi söylemek isterdim ama sonuçlar iyi değil.Şuanda ektiğim 20 tohumun hiçbirinde gelişme yok.Nisan ayı gibi ektim aradan 4 ay geçmesine rağmen hiç gelişme yok sizce neden kaynaklanabilir.Tohumu yurt dışından getirtmiştim tohum taze değil miydi acaba? Hava toprak **** su koşullarına uyum sağlamadı belkide.
Sizce ne yapmam gerekli, yeni tohum arayışına mı girmeliyim?
Palmiye tohumlarının meyvesinin/çekirdeğinin toplanması hepsi için genelde aynı mıdır, hangi aylardır ve bu tohumlar toplandıktan sonra en geç kaç ay içinde ekilmelidir.
Merhaba,
Chamaerops tohumları nispeten kolay çimlenir.Çoğu 2-3 ay içinde çimlenir ve gelişim gösterir.
Serenoa repens te aslen kolay çimlenir.Ben saydığınız biyotik faktörlerin etkili olduğunu düşünmüyorum.Sanırım tohumlarınız çimlenme kabiliyetini kaybetmiş.
1 kaç tohumu çıkararak endospermin diriliğini ve embriyonun durumunu bir kontrol etmelisiniz.Ekim işleminden önce suda batırma işlemi uygulayarak yalnızca dibe hızlıca batan tohumları kullanın.Genellikle Palmiye tohumları (fazla yağlı olmayan türler)olgunlaştıktan sonra uygun ortamlarda 1 yıla kadar saklanabilir.tam bir olgunlaşma tarihi veremem.zira aynı bahçede aynı türde 1-3 ay arayla olgunlaşma olabiliyor.Ama genel olarak sonbahar ayları diyebilirim.
Yeni sezon tohumlarını güvenilir kaynaklardan elde edebilirsiniz.ama egzotik türlerde %50 çimlenme yüzdesi bile çok iyi bir başarıdır
selamlar
salihsercan
08-10-2010, 10:34
Merhaba bende siteden öğrendiklerimle palmiye çimlendirmeye çalışıyordum.Deneme yanılma yoluyla başarılı oldum bazıları çimlendi fakat şimdide saksıya ekme zamanı hakkında birşey bilmiyorum.Çimlenen tohumları ilk yapraklarını verdiği zaman mı saksıya alıcam?
Çimlenen tohumlar hava almayan sera etkisi yaratılmış kaplarda duruyor bu arada.Yardımcı olursanız sevinirim,şimdiden teşekkürler...
bertunum
29-06-2011, 13:36
datça hurması yetiştirmek için tohum arıyorum. nereden bulabilirim acaba?
bertunum
13-08-2011, 02:02
elimde, 2 çeşit hurma çekirdeği var. Phoenix Theophrastiler, küflenmiş biraz. phoenix canariensislerin bazılarında ise delik var. (büyük ihtimal böcek) ikisi de buzdolabında.
ayrıca, ektiğim 10 theophrastiden 4ü çıktı, kalan 6sı çıkmadı. topraktan çıkarıp, 24 saat ılık suda beklettikten sonra tekrar mı eksem? nasıl ya da kabuğu çizmek makul bir yöntem midir?
Maliyeci-38
13-08-2011, 03:34
Merhaba arkadaşlar palmiye türlerinden hindistan cevizi yetiştirmek istiyorum acaba satılan kahverengi hindistan cevizlerinden diksem büyürmü veya neler yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler...
bertunum
13-08-2011, 09:10
Özellikle İstanbul'da yaşıyorsanız, iklimi kesinlikle uygun değildir. ama, uygun iklim koşullarında rahatlıkla büyür.
belki, akdeniz kuşağında bir şansı olabilir.
Maliyeci-38
13-08-2011, 14:37
bahçede değil de daha çok evde saksıda yetiştirmek istiyorum çünkü saksıda yetişen hurmalarım da var onun için denemek istiyorum hindistan cevizi alıp saksıya dikmek istiyorum bunun için kahverengi hindistan cevizi yeterli olur mu teşekkür ederim
bertunum
13-08-2011, 19:52
yeterli olacağına inanıyorum. kışın kaloriferin veya daha sıcak olan bir yerin yakınına koyun. yani. çok soğuğa maruz kalmasınlar. tercihen en düşük +10 santigrat derece olsun. daha soğuğa dayanır ama bitkiye zarar vermesi çok muhtemel.
palmiye türleri genelde derin kazık kökler salmaktadır. hurmalar daha çok saçak tipi kök salar. aynı zamanda, 30 metreye kadar ulaşabildikleri bilinmektedir. bu sebepten dolayı, ilk yetiştirme değil de, büyüme saksıları derin ve geniş olmalıdır.
evet, evde yetişir, ama bakımı biraz zor olabilir. ben hurma konusunda daha çok bilgiye sahibim. ama, palmiyeler yavaş büyüyen bitkilerdir. yine de, evinizin içerisi ileride küçük gelebilir. yeteri kadar büyüdükten sonra balkona veya bahçeye çıkarmak ne kadar etki eder, bilmiyorum. ama inşallah, palmiyelere göre sert olan istanbul ikliminde yetiştirebilirsiniz.
evet. kahverengi hindistan cevizi, hindistan cevizi palmiyesinin tohumudur. onunla yetiştirebilirsiniz. ama, saçlarını yolmak gerekir mi, orasını pek bilmiyorum. =)
Maliyeci-38
14-08-2011, 01:18
çok teşekkür ederim hemen marketten hindistan cevizi aldım 2 tane birini yiyip birini dikecektim ama açtığım hindistan cevizi çok pis kokuyordu tıpkı ekşimiş süt gibi hatta daha kötü onun için daha taze hindistan cevizi bulana kadar bekleyeceğim sanırım teşekkürler...
bertunum
14-08-2011, 01:45
ben hindistan cevizi sevmediğim için, hiç almıyorum marketten. ama, yani o toz halinde satılan hindistan cevizlerinin kokusunun daha ağır hali olabilir. eğer benziyorsa o kokuya, taze olduğunu sanıyorum. keşke tatsaydınız yine de. meyvenin kendi ekşiliği ile, bozulmuş olmasının yarattığı ekşiliğin farkı anlaşılır sanıyorum.
çimlendirmek için, naçizane öneri, bir süre, bir kovada, suda bekletin. (hatta 2 tane alın, biri tuzlu, deniz suyu, diğeri tatlı su olsun. deneme yanılma yöntemi) 2-3 gün beklettikten sonra, toprağa koyun. sıcak biryerde tutun.
önerimin nedeni; şimdi, hindistan cevizleri, avustralya, afrika, güney amerika'da yaygın. belgeselde izledim, aylarca okyanusta seyahat edebiliyorlarMIŞ bu ağaçların tohumları. toprak gördüğü anda çimlenmeye başlıyorlar. bu toprak, kumlu toprak da olur, sanıyorum. ondan yani. belgeselden başka bilimsel dayanağım yok.
Maliyeci-38
14-08-2011, 03:38
evet anlıyorum öyle denemeye çalışacağım hindistan cevizi nin ekşiliği önceden tattığım için bozulmuş olduğunu anlayabildim suyunu bardağa koydum içmeye çalıştığımda mide bulandırıcı bir kokusu olduğunu farkettim . inşaallah yeni 2 tane aldığımda yetiştirebilirsem evimiz kaloriferli kıışın bir problem olmaz Allah izin verirse 5 yaşındaki hurmalarımın yanına koyarsam çok güzel olur vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim ...
bertunum
14-08-2011, 09:52
vay. 5 yaşında hurmalar. bir foto ekleyebilme şansınız var mı? çok merak ettim doğrusu. 2 farklı yerden okuduğuma göre, 2 ila 5 yıl sonra meyve vermeye başlayabilirler. tabi, en az bir erkek, kalanı dişiyse. eğer, hepsi dişi çıkarsa, erkek çiçek alıp, polenleri üzerine serpmeniz gerekecek (başka türlü meyve vermez). yok, eğer hepsi erkek çıkarsa, siz hurmayı en yakın marketten alacaksınız yine...
Maliyeci-38
14-08-2011, 22:03
:D iki tane hurmamdan inşaallah biri erkek biri dişi çıkar hurmalar böyle erkekli dişili oluyormuş araştırdığımda çok şaşırdım bir yandan da hurmalarda aşılama imkanı olmadığı için böyle bir tozlaşma gerekli tabi ki:rolleyes: ben hurmaları 2006 yılının son baharında diktim 2 hurmam da mebrum hurmasıdır ama gelişimleri çok yavaş inşaallah fotoğraflarını çekip yüklemeye çalışacağım.
bertunum
14-08-2011, 22:31
valla, ben de daha yeni, datça hurması diktim. ticari değeri yok. yani yediğimiz hurmalardan değil. İzmir, sahil'deki hurmalar da sanırım artık meyve veriyor. ama tam olgunlaşacağı sırada soğuyor izmir. kanarya hurmaları oluyor ama, onların da ticari değeri nerdeyse yok.
datça hurmaları şuan saksıda. ama bahçeli biryere taşınırsam hemen bahçeye ekicem onları. veya, belki de satarım. kim bilir :D
sizin fotoğrafları dört gözle bekliyorum. :cool:
Maliyeci-38
15-08-2011, 22:14
ben de hemen fotoğrafları çektim ama nedense bu siteye fotoğraf yüklerken hata oluşuyor ama yükleyemezsem ben link atarım onu about blank a yapıştırırsanız görebilirsiniz
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/Hurma/SAM_1281.JPG
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/Hurma/SAM_1276.JPG
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/Hurma/SAM_1277.JPG
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/Hurma/SAM_1278.JPG
file:///C:/Documents%20and%20Settings/TEMP/Desktop/Hurma/SAM_1280.JPG
kusura bakmayın fotoğraf yüklerken hata oluştu diyor bende web e atıp link kopyalayabildim fotoğraflara bakabilirseniz ayrıca belirtin olmazsa e mail olarak atayım iyi günler
mavisedir
15-08-2011, 23:31
merhaba, bahçemdeki çin yelpaze palmiyesinin, bahçenin bazı yerlerinde kendiliğinden çimlendiğini farkettim. Fideleri saksıya ne zaman geçirmem gerekiyor? Saksıya almasam bulundukları yerde gelişirler mi?
bertunum
16-08-2011, 03:29
mavisedir, bulundukları yerde gelişeceğini sanıyorum. zaten, 1 yaşın altında olduğu sürece saksı işine girmeyin derim. biryerden bir yere taşınacaksa elbet saksı güzel iş görür. yok, derseniz, yerleri güzel diye, bırakın derim.
maliyeci-38. üstadım, bu sizin kendi bilgisayarınızdan ulaşabileceğiniz kod numarası. tinypic gibi bazı sitelerden internete yükleyebilirsiniz. ben başka bir yol bulmuştum fotoğrafları buraya koyarken. ilk önce facebook'a yükledim. sonra facebook'tan linki copy paste yapıp koymuştum. hem facebook'taki arkadaşlarım çiçeklerimi gördü, hem buraya paylaşmam kolay oldu :D
Maliyeci-38
16-08-2011, 04:03
tabi olur hemen facebook a yükleyim ama arkadaşım olmadan başkası görebilir mi ben yine de herkes yapıyım rahat erişilebilsin teşekkürler
bertunum
16-08-2011, 08:04
ben facebook'ta fotoğrafları "linkini kopyala" yapıp, foruma yapıştırmıştım. ama, artık facebook'ta fotoğraf kopyalamak eskisi kadar kolay değil. flash ile açıldığı zaman kopyalamıyorsun. ama, albüme girip, fotoğrafın üzerine sağ tuşla tıklayıp "yeni sekmede/pencerede aç" dediğiniz zaman, fotoğraf sağ tuşla kopyalanır vaziyete geliyor. ya, da beni facebook'tan bertunum diye aratırsanız bulabilirsiniz :D
Maliyeci-38
16-08-2011, 12:00
Şimdi FAcebook a yükledim hurmalarımın yanında balkonumda yetiştirdiğim diğer bitkilerimde var hepsini yetiştirdiklerim isimli albümümde topluyorum :D
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.219543368082685.48150.100000810697703&type=1
mavisedir
16-08-2011, 21:26
Kışı dışarda geçirmemeleri açısından saksıya geçirmeyi düşünmüştüm. Yaşlarını bilmiyorum, daha yeni taşındım bu eve. Çalı formunda büyük bir leylandi var, onun altında ve gölgesinde çimlenmişler. Palmiye hakkında hiç bir bilgim yok, yerlerinin uygun olup olmadığını bilemiyorum.
Yaşını nasıl anlayabilirim bilgi verebilirmisiniz?
bertunum
16-08-2011, 21:54
yaşını nasıl anlarsınız benim de o konuda bilgim yok. ama, soğuğa dayanıklı palmiyelerdir onlar. yerinde bırakmanızın hiçbir mahsuru yok sanıyorum. eğer illaki alacaksanız, uzman bir botanikçiye danışabilirsiniz. veyahut, kasım gibi, hava 10 derecenin altına inmeden alabilirsiniz. yani. şuan yaz mevsimindeyiz. çok acele etmenize gerek yok. ancak, toprağının nemli olmamasına özen gösterin derim.
not: bilgilerim kulaktan duymadır.
freeman081
27-08-2011, 10:42
*** arkaşdaşlar elimde kurumuş tüylü palmiyelerin tohumları var yazın ortasında seraya ektim ama çimlenmedi acaba zamanı nedir ekim için ve üzerinde etki kısım var bunu ayırmalımıyız????
baykal_77
14-01-2012, 09:22
selamlar arkadaşlar palmiye ler hangi aylarda tohum döker ve nezaman ekmek gerekir üstelik yalovada yetiştirmek mümkünmüdür. ağaçtan tohum alarak deneme yanılma yapmak istiyorum da. teşekürler
bertunum
14-01-2012, 11:00
eğer, palmiye çok farklı türleri olan bir ağaç çeşididir. genel olarak benim gördüğüm, 4 farklı cinsten 7-8 tür palmiye çeşidi, Türkiye'de yaygın olarak yetişmekte/yetiştirilmektedir.
Washingtonia cinsinden 2 tür vardır. sanırım ikisi de Türkiye'ye getirilmiş durumda. Washingtonia filifera ve Washingtonia robusta. Anavatanları, kabaca; filifera-Kaliforniya, robusta-Meksika'dır.
Washingtonia robusta, Meksika yelpaze palmiyesi. bu tür, daha uzun ve daha ince gövdeli olup, soğuğa karşı, Kaliforniya yelpaze palmiyesinden daha dayanıksızdır. o yüzden Yalova'ya kesinlikle tavsiye etmiyorum. ama, Washingtonia filifera'yı deneyebilirsiniz. Bildiğim en azgın ve en hızlı büyüyen palmiye budur.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/10/Washingtonia_filifera_in_Palm_Canyon.jpg
öte yandan Trachycarpus fortunei vardır, Çin yelpaze palmiyesi. Anavatanı Çin-Kuzey Hindistan-Burma civarıdır. -18 dereceye dayanıklıdır. İstanbul'da bol sayıda bundan görmekteyim. ama gördüklerim Chamaerops da olabilir. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c2/TrachycarpusFortunei.jpg
Bir de Chamaerops türü palmiyeler vardır. bunlar da soğuğa dayanıklıdır. Fransa'nın güneyine kadar yayılış gösterirler. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Chamaerops_humilis_%28Zingaro%29015.jpg
Bir de hurma türleri vardır.
Gerçek hurma; Phoenix dactylifera -10 derece soğuğa karşı dayanıklıdır. Yalova'da yetişeceğini, ama meyve vermeyeceğini düşünüyorum. Ama ölme olasılığı da mevcut.
Datça hurması: Phoenix theophrastii; Türkiye'de DOĞAL olarak yetişen tek palmiye türüdür. bu da -10 - -12 derece arasına kadar dayanabilmektedir. Girit, Datça, Finike, doğal yayılım bölgesidir. yabancı kaynaklarda Cretan Date Palm olarak geçer. ben de bu türü, tohumdan yetiştirmeye çabalıyorum. tohumlarını, Köyceğiz'deki palmiye merkezinden aldım.
bir de
Kanaraya (adaları) hurması; Phoenix canariensis vardır, bu, İzmir-İstanbul gibi yerlerde, çevre düzenlemelerinde sık kullanılan bir türdür. yelpaze yapraklı palmiye sevmeyenler genellikle, başta Kanarya hurması olmak üzere bu hurma türlerini tercih etmektedirler.
bertunum
14-01-2012, 11:02
sevgili freeman081 ve baykal_77, düzce ve yalova'ya özgü, çok güzel ağaçlarımız var =) neden illaki palmiye? soğuğa karşı dayanıklılığı düşüktür palmiyenin.
baykal_77
14-01-2012, 12:39
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim sayın bertanum
palmiye yi seviyorum görünüşü huzur veriyor parklarda gölgesinde otururum hep tabi herzaman imkanım olmuyor
bu yüzden hobi amaçlı tohumdan üretip yetiştirmek istiyorum ama daha nezaman tohum alınır hangi ayda ekilir onu bilmiyorum
tekrar teşekkürler. saygılar
bertunum
14-01-2012, 13:18
ben izmir'de yetiştirmek için, Datça hurması tohumları getirtmiştim dediğim gibi. asıl yanıtı vermeyi unutmuşum. hurma tohumları ağustos sonu gibi toplanmaya hazır olur. washingtonia türleri için de, eylül ekim'i beklemeniz gerekir. üzüm salkımları halinde sarkan siyah ve yapışkan meyveleri toplayabilirsiniz. -pek yenmiyor- ama ağustos başından itibaren gözlemleyebilirsiniz. yazın izmir'de olucam. toplayınca size gönderebilirim arzu ederseniz.
baykal_77
15-01-2012, 17:25
siz bu hurmaları ticari amaçlamı getirtdiniz?
tabi tohumda isterim teşekkürler
baykal_77
15-01-2012, 20:42
bu arada elinde Washingtonia robusta,Trachycarpus fortunei ve Chamaerops palmiye tohumu olan arkadaş varmı
bertunum
15-01-2012, 21:07
hayır, hurmaları hobi amaçlı yetiştiriyorum. benimkiler ilk meyvelerini 9,5 sene sonra verecekler. ama, size toplayabilirim dediğim tohumlar, sağda-solda bulduğum tohumlar olacaktır elbet.
baykal_77
16-01-2012, 16:04
çok sevinirim sayın bertanum sabırsızlıkla bekliyorum tohumları
bertunum
16-01-2012, 16:38
dün yalova yoluyla izmir'e geldim. bembeyaz harikulade bir manzara vardı yolda. kışın en soğuk kaç dereceyi görür? size, uygun tohum göndermeye çalışacağım. çünkü, ağaçların üzülmesini istemem soğukta.
baykal_77
17-01-2012, 09:42
son beş senenin en soğuk kışı herhalde, kar bile erken geldi geçen senelere göre,
ama manzara on numara
kışın en soğuk -5 belki -6 daha fazlası olmaz
o derece de ayazda yani sabah saatlerinde olur
bertunum
17-01-2012, 19:14
dün gördüğüm bir ağaçtan büyücek bir salkım kestim. size bir parça göndereceğim. adresinizi, özel mesaj olarak atabilirsiniz.
bertunum
17-01-2012, 19:15
kestiğim ağaç, Washingtonia türü olup, filifera mı, robusta mı, emin değilim. tekrar kontrol ettiğimde, ikisinin de Yalova'da yaşaması mümkün.
baykal_77
18-01-2012, 18:20
sayın bertanum adresimi özel msj olarak attım saygılar
bertunum
19-01-2012, 22:34
baykal_77, sizin tohumları haftasonu ayarlayıp, pazartesi kargoya vereceğim.
başka bir sorum, palmiye ağacını, yazın yer değiştirmenin bir sakıncası var mı acaba? yoksa, bir çok ağaç gibi, önerilen zaman, kışın mı değiştirilmesi?
baykal_77
20-01-2012, 09:02
teşekkürler sayın bertunum
sorunuz hakında biligim yok ama kışın en mantıklı olanıdır diye düşünüyorum
Selamlar
Siteden bir arkadaş 50 adet tohum gönderdi bana. Ben de kabuklarını soydum. Şimdi torfa ekmelimiyim tohumları yoksa kurutup da nisanı mı beklemeliyim. Tohumların fotolarını ekliyorum. Bir de bu palmiyenin cinsi ne olabilir?
Mustafa Abdal
09-02-2012, 22:01
Selamlar
Siteden bir arkadaş 50 adet tohum gönderdi bana. Ben de kabuklarını soydum. Şimdi torfa ekmelimiyim tohumları yoksa kurutup da nisanı mı beklemeliyim. Tohumların fotolarını ekliyorum. Bir de bu palmiyenin cinsi ne olabilir?
İç mekanda, 1 cm kadar derinliğe dikebilirsin. toprağın sıcaklığına bağlı olarak 10 gün ile 1 ay arasında çimlenir. Sıcak bir balkonunuz varsa 3-5 tanesini saksıda denemeye başlayabilirsiniz. 2010 kasım aralık gibi 4-5 tane saksıya gömmüştüm. nisan gibi çıktılar. Çimlenme için toprak sıcaklığı önemli.
Bol yeşil günler dileklerimle;
bertunum
10-02-2012, 06:05
benim temmuz başında diktiklerim ağustos başında çıkmıştı. büyümesi için de toprak sıcaklığı önemli. ağustos sonunda da anneme diktirip, ben istanbul'a gitmiştim. onlar çıkmış ve biraz büyümüş. havalar soğuduğu için sanırsam büyümeleri durmuş. çünkü, bayramda izmir'e gittiğimle, sömestır tatilinde izmir'e gittiğim zaman aralığında boyut olarak pek bir fark yoktu. ölmemişlerdi, ama büyümemişlerdi de.
palmiyenin türüne gelince, sanırsam, Phoenix canariensis. Phoenix dactylifera hariç, başka bir Phoenix türü olma olasılığı mevcut.
teşekkürler bilgilendirmeniz için
o zaman iç mekanda ekeyim tohumları.
inşallah çimlendirebilirim.
bertunum
10-02-2012, 13:48
3-5 sene sonra bahçeye dikebilirsiniz. ancak meyve vereceğini hiç sanmam. bahçeye dikince de, korunmasına özen gösterin serpildikten sonra, tepe tacından aşağı doğru 50 cm ile 1 metre arası, eski dalların diplerinden korunak yapın ki, soğuktan donmasın.
dildevdur
02-06-2012, 11:02
bana ücretsiz palmiye tohumu gönderebilecek ağaçsever var mı?
şimdiden teşekkürler
talhacatalbas
01-08-2012, 20:35
Arkadaşlar merhaba ben Demirci/MANİSA da yaşıyorum. evimin önüne palmiye ağacı dikmek istiyorum ama burada kış sıcaklık derecesi -12 ye kadar düşüyor.
Palmiye ağacı diksem sorunsuzca yaşıyabilir mi ?
+ burada bir çay bahçesinde var en az 10 yıl önce diktiler şuan boyu en fazla 1,50 metre oldu :S
talhacatalbas yaklaşık 3 yıl önce bahçede yer olmadığı için kovaya dikmiştim. Kovadan dolayı gelişimi yavaş olabilir ama, sorunsuz büyüyor. Yaz kış bahçede. İzmir-Manisa arası sıcaklık farkı çok olmayacağını düşünüyorum.. Orada da sorunsuz gelişecektir..
330176
kartal124
17-09-2012, 15:19
Arkadaşlar,
2 Mayıs 2012 tarihinde tohumlarından diktiğim palmiyelerimden birinin son hali bu şekilde, yaklaşık 5 ayda bu hale geldi.
1-Acaba oldukça küçük olan saksısını değiştirsem mi, yoksa bahar aylarına kadar beklesem mi?
2-Birde palmiye yapraklarında iplik gibi birşeyler başgösterdi.Sanki yaprak kenarından bu iplikler ayrılıyor.Acaba bu zararlı bir durumamı işaret ediyor?Yoksa normal bir halmi?
3-Bu palmiyelerimi ne zaman bahçeye alsam uygun olur?Zira kışın - 10 civarı soğukluklar yaşanıyor.Birkaç yıl daha saksılarda mı muhafaza etmek uygun olur acaba?
4-Gübre vb. gibi takviyeler yapmak gerekirmi?
Türleri washintonia filifera.
Teşekkürlerimle.
merhabalar benim 1 yaşında yastıkta 20 cm lik fenix (Phoenix) var.Direk toprağa dikipte 2 metreye ulaştığında topraktan sökümü mümkünmü , kök yapısı hakkında bilgisi olan varmı.Yardımcı olusanız sevinirim.
hamibasoglu
27-09-2012, 20:50
merhabalar benim 1 yaşında yastıkta 20 cm lik fenix (Phoenix) var.Direk toprağa dikipte 2 metreye ulaştığında topraktan sökümü mümkünmü , kök yapısı hakkında bilgisi olan varmı.Yardımcı olusanız sevinirim.
Merhaba Eğer boy olarak gövde boyundan bahsediyorsanız ve de tür olarak palmiyeniz "Phoenix canariensis" ise 10-15 yıl sonra nasıl sökeceğinizi anlatırım:).
Tabi ki istediğiniz boyda söküm yapabilirsiniz.
Ağaç büyüdükce Kazacağınız rootball hacmi de büyüyecektir.
selamlar
hamibasoglu
27-09-2012, 20:52
Arkadaşlar merhaba ben Demirci/MANİSA da yaşıyorum. evimin önüne palmiye ağacı dikmek istiyorum ama burada kış sıcaklık derecesi -12 ye kadar düşüyor.
Palmiye ağacı diksem sorunsuzca yaşıyabilir mi ?
+ burada bir çay bahçesinde var en az 10 yıl önce diktiler şuan boyu en fazla 1,50 metre oldu :S
Trachycapus fortunei(=Chamaerops excelsa) yani Çin yelpaze palmiyesi dikebilirsiniz. (gövdesi tüylü olan)
selamlar
talhacatalbas
03-10-2012, 13:34
Trachycapus fortunei(=Chamaerops excelsa) yani Çin yelpaze palmiyesi dikebilirsiniz. (gövdesi tüylü olan)
selamlar
ilginiz için teşekkür ederim :)
ama ben hala bir palmiye tohumu bulamadım :(
onun yerine hurma tohumu aldım çimlenmediler :/
talhacatalbas
03-10-2012, 13:35
@selis ayrıca sizede teşekkür ederim ilginizden dolayı :p
03-10-2012, 13:47
bende çok istiyorum palmiye ama tohum yok :(
Talha bey,çevrenizde bulunan palmiye ağaçlarının diplerinde tohum vardır.Onları alıp
dikebilirsiniz.
Ben birkaç gün önce saksıya on tane diktim,umarım çıkarlar.
talhacatalbas
04-10-2012, 11:10
Talha bey,çevrenizde bulunan palmiye ağaçlarının diplerinde tohum vardır.Onları alıp
dikebilirsiniz.
Ben birkaç gün önce saksıya on tane diktim,umarım çıkarlar.
malesef çevremde palmiye ağacı yok. var ama gelişmiş değil :)
tohum vermemişler daha :p
bertunum
20-10-2012, 00:37
Arkadaşlar,
2 Mayıs 2012 tarihinde tohumlarından diktiğim palmiyelerimden birinin son hali bu şekilde, yaklaşık 5 ayda bu hale geldi.
1-Acaba oldukça küçük olan saksısını değiştirsem mi, yoksa bahar aylarına kadar beklesem mi?
2-Birde palmiye yapraklarında iplik gibi birşeyler başgösterdi.Sanki yaprak kenarından bu iplikler ayrılıyor.Acaba bu zararlı bir durumamı işaret ediyor?Yoksa normal bir halmi?
3-Bu palmiyelerimi ne zaman bahçeye alsam uygun olur?Zira kışın - 10 civarı soğukluklar yaşanıyor.Birkaç yıl daha saksılarda mı muhafaza etmek uygun olur acaba?
4-Gübre vb. gibi takviyeler yapmak gerekirmi?
Türleri washintonia filifera.
Teşekkürlerimle.
sayın kartal124;
1- bahar aylarını bekleyin, aksi durumda palmiyeler için sıkıntılı olabilir.
2- washingtonialar için gayet doğal durumlardır.
3- kışın sararsanız pek sorun çıkacağını düşünmüyorum. ama bu konuda danışın.
4- pek gerekeceğini sanmıyorum çünkü palmiyeler benim kafamda hep zor şartlar altında büyüyen bitkilerdir gibi bir izlenimleri var.
saygılarımla.
Selamlar
Arkadaşım bu Feniks canariensis türü hoş görünümlü bir palmiye türüdür.Genelde Akdeniz rejyonunda ısının eksilere düşmediği deniz kıyısı yerlerde iyi gelişiyor. Diğer yerlerde saksıda salonlarda hoş, dekorTİF BİR BİTKİDİR.
bende çok istiyorum palmiye ama tohum yok :(
Arkadaşlar özelden mesaj yazan herkese 30-40 kadar palmiye-phoenix tohumu göndericem. Yalnız aynı gün olmaz, bir hafta içinde size ulaşır.
pusluefe
29-10-2012, 17:04
Merhaba geçen yıl birden merak sardım Palmiyelere,önce küçük bir derme çatma sera yaptım,burada sağdan soldan ağaçlardan bulduğum palmiye tohumlarını tüp poşetlere ekerek büyüttüm.Resimde görülen serayı ise bayram tatilinde kurduk eşimle tüm köklenen fidanlarımızı içine aldık.önümüzdeki yıl yer dikimi yapmayı düşünüyorum.Hayırlısı...
pusluefe
15-11-2012, 08:47
Arkadaşlar merhaba şamarops excelsa türü palmiye tohumuna ihtiyacım var elinde olan özelime mesaj atabilirmi.Teşekkürler.
Selam,
Resimdekileri bir palmiye ağacından topladım, bunlar tohummu acaba
forumda gördüğüm tohumların renkleri daha koyu, benimkiler yeşil acaba olgunmu değiller
ya da kurutmak mı gerekiyor acaba.
cansulum1
14-02-2013, 14:06
Merhaba arkadaşlar bende palmiye yetiştirmek istiyorum. Şimdilik yapıp yapamacağımı denemek istiyorum eğer başarabilirsem ticarete dökme düşüncesindeyim. Adanada yetiştirmeyi düşünüyorum.Tohum alabileceğim bir yer var mı buralarda?
pusluefe
11-04-2013, 13:44
Palmiyelerim baharla buluştu...Daha sera içerisinden çıkarılacak o kadar çok palmiye varki...
prefirst
20-04-2013, 16:10
Palmiye tohumu arıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Ankara'da yaşıyorum ve çevremde palmiye ağacı yok. Evde bir hurmayla türünü bilmediğim bir palmiyem var. Ama tohumdan değişik çeşitlerde palmiyeler çimlendirmek istiyorum. Çiçekçilerde bulamadım. İnternetten güvenemiyorum bazen tohumlar ölü çıkabiliyor. Buna bir çözüm bulabilir misiniz lütfen :)
gönüllerinde yesilliklere yer verenlere selam olsun!!!!
yeni hazır ambalajında aldıgım w.filifere tohumlarını ekmem ıcın acaba uygun bir zaman mıdır hazıran?
aydınlatırsanız sevınırım!!
pusluefe
12-06-2013, 07:25
Merhaba tam zamanı, palmiye sıcakta çok çabuk kökleniyor.
pusluefe
12-06-2013, 07:28
Palmiye tohumu arıyorum ama bir türlü bulamıyorum. Ankara'da yaşıyorum ve çevremde palmiye ağacı yok. Evde bir hurmayla türünü bilmediğim bir palmiyem var. Ama tohumdan değişik çeşitlerde palmiyeler çimlendirmek istiyorum. Çiçekçilerde bulamadım. İnternetten güvenemiyorum bazen tohumlar ölü çıkabiliyor. Buna bir çözüm bulabilir misiniz lütfen :)
Merhaba,ben İzmir'de yaşıyorum bu civarda filifera çok miktarda fakat tohumlar kasım ayı gibi ağaçlarda bulunuyor, şu mevsim itibariyle tohumlu ağaç pek görmedim çünkü yerlere dökülüyorlar.size palmiye merkezini önerebilirim tohum satışı yapıyor,ben almadım fakat pek çok türe ait satışı var.sevgiyle kalın..
turkankaragoz
28-06-2013, 13:38
421506
turkankaragoz
28-06-2013, 13:40
Gazi beyin tohum paylaşımından edindiğim tohumlardan filizlenen palmiyelerim. Daha çok küçükler ama çok sevimliler. Gazi beye çok teşekkür ederim paylaşımlarında bana da yer verdiği için.
talhacatalbas
07-07-2013, 21:05
Arkadaşlar palmiye tohumlarını parkta otururken palmiyenin dibinde gördüm. merak edip baktığımda palmiye tohumu olduğunu anladım ve biraz topladım ve aktardan hurma sordum hayır ne yapacaksın hurmayı dedi, bitki yetiştireceğim deyince tohumunu vereyim dedi aldım hepsini saksılara diktim ama çıkmadı :S acaba nerede hata yaptım ? :o
https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/s403x403/1011044_568551999854429_1745737569_n.jpg
Bu palmiye tohumu olması lazım. dikeli çok oldu 4 ay falan :(
Nautilus Cycad
07-07-2013, 21:12
Bu konu hakkında o kadar çok bilgi var ki. Bence palmiye bölümünü inceleyin. Burada fazladan başlık açılmasına gerek yok.
talhacatalbas
07-07-2013, 21:19
ya baktım ama fazla bilgi bulamadım :S
turkankaragoz
08-07-2013, 13:18
Sn talhacatalbas topladığınız tohumların soğuk havaya maruz kaldığından emin misiniz? Öncelikle palmiye tohumları soğuk katlamaya tabi tutulmalı en az 4 ay. Sonrada bol kumlu toprak karışımızda bol güneş gören bir yerde çimlenme bırakmalısınız. Palmiye tohumlarında soğuk katmaladan sonra sıcak toprak ısısı gerekiyor. Bütün bunlar sağlandığında 1-1.5 ay içinde çimleniyor. Yukarıda çimlenmesini paylaştığım tohumları gazi barış bey paylaşımdan göndermişti. Kendisi butun kış buzdolabında katlama yaptığı için tohumlar elime nisan ayı ortasında geçer geçmez toprağa gömüp bol güneşli yede toprağı nemli tutarak filizlenmesini sağladım. Haziran ayı ortalarında filizlendiler. Kolaylıklar diliyorum.
430098Bunlarda bizim çimlendirdiğimiz palmiyeler,ama türünün ne olduğundan emin değilim.
Palmiye ağaçlarının altındaki yeni çimlenmiş palmiyeleri yaz mevsiminde şaşırtabilir miyim?
Nautilus Cycad
20-09-2013, 19:32
Şuan tam zamanı... Ama Köklere zarar vermemeye dikkat edin.
*** ben yenı uyelerdenım sıze nasıl ulaşabılırım budamış oldugunuz tohumlardan nasıl alabılırım ayrıca adanada oturmaktayım tskler...
aydindeniz
04-01-2014, 10:50
herkese selam bodur türünden elimde bol miktarda palmiye tohumu var isteyene gönderebilirim.
herkese selam bodur türünden elimde bol miktarda palmiye tohumu var isteyene gönderebilirim.
merhaba aydin deniz bu bodur cins dediğiniz parmiyenin resmini koyabilirmisin selamlar.
184 NOLU MESAJA CEVAP: Muhtemelen meyve henüz olgunlaşmamış, dolayısı ile tohumda olgunlaşmamıştır.
Merhabalar,
Sayfada yeniyim okuyabildiğim kadar yazdığınız bilgileri aldım.elimde muğladan gelmiş palmiye tohumları var.cinsi nedir bilmiyorum.evde bir saksıya diktim ve sabah akşam suluyorum.öncelikle şunu sormak istiyorum.ben normal toprağa ektim tohumları yani kum vs koymadım.bu etkilermi çimlenmeyi.diğer sorum çimlenme için şimdilik oda sıcaklığında duruyorlar.dışardamı olmaları daha iyi yoksa evde olmasında bir sakınca var mı?birde bu tohumların cinsi nedir çabuk yetişmesi için neler yapmalıyım.şimdiden çok teşekkürler.
Herkese merhaba, ben de bir palmiye sever olarak sizleri takip ediyorum....çin yelpaze palmiyesi tohumu arıyorum, keza ankarada yetişebiliyormuş. Sağlık bakanlığının bahçesinde yaklaşık 3 metre boyunda bir tane gördüm,gayet sağlıklı görünüyordu...bana bu konuda yardımcı olabilecek birisi varsa sevinirim, saygılar.
512310
Bu tohumların aynısından parktaki palmiye dibinden topladım. şimdi diksem olr mu? Tutar mı?
jannysary
09-08-2014, 19:15
Merhabalar,geçen ilkbaharda ektiğim palmiye tohumları filizlendi ve büyüdü. Ama 20 kök palmiyeden bazıları resimdeki gibi solmaya başladı. Sulama ve güneşlendirmede bir hata yaptım sanırım. Çözümün ne olduğunu bilen bir arkadaşımız var mıdır acaba?
Kayahann
10-08-2014, 14:01
saksıları büyütmeyince kuruyolar bende de vardı 10 tane kadar onların da hepsi kurudu
Merhabalar,geçen ilkbaharda ektiğim palmiye tohumları filizlendi ve büyüdü. Ama 20 kök palmiyeden bazıları resimdeki gibi solmaya başladı. Sulama ve güneşlendirmede bir hata yaptım sanırım. Çözümün ne olduğunu bilen bir arkadaşımız var mıdır acaba?
Bence susuz kalmış olabilir toprağı kupkuru gözüküyor, sulama hava sıcaklığınada bağlı.
Size şoyle tarif edeyim benim saksıda olan palmiyelerim sabahtan öğlene kadar güneş görenbir yerdeler ama havalar sıcak ve rüzgarlı bu yüzden toprağı çabuk kuruyor ve bitki susuz kalıyor. Şu anda 4 yaşındq tohumdan yetişmiş ama hayatını küçük bir pet şişede geçiren phonixim var şişede neredeyse hiç toprak kalmamış durumda ama kendisi halinden memnun ve gayet sağlıklı. Bu da onun ispatı.
jannysary
10-08-2014, 21:37
Güneşten olumsuz mu etkileniyor? O zaman günün belli saatlerinde güneşe koyup daha sık su vereceğim. Teşekkürler
Birde öyle deneyin. Dediğim gibi sulamaya dikkat edin palmiyelerin bakımı genelde kolaydır, yaz aylarında açık havada olmayı, güneşi ve suyu severler.
agac_sever26-54
02-01-2015, 15:53
Öncelikle merhaba ben Sakaryada yaşıyorum bir palmiye ağacından sarı renkli küçük tohumlar aldım bir kaç gün geçtikten sonra siyaha dönmeye başladılar bende bozulmasınlar diye Kaım ayında diktiğim lale soğanlarının dibine atıştırdım tohumları bir hafta sonra hava soğuyunca laleri sulayıp üstlerini bir bezle kapattım bunla beraber palmıye tohumlarıda içinde kaldım bugün tekrar sulamak için açtığımda tohumun filizlendiğini gördüm kış ayındayız malum tohumu hemen boş bir saksıya ektim ılık bir suyla sulayıp onunda üstünü bir bezle kapadım ölmemesi için ne yapmalıyım?
agac_sever26-54
02-01-2015, 16:00
Öncelikle merhaba ben Sakaryada yaşıyorum bir palmiye ağacından sarı renkli küçük tohumlar aldım bir kaç gün geçtikten sonra siyaha dönmeye başladılar bende bozulmasınlar diye Kasım ayında diktiğim lale soğanlarının dibine atıştırdım tohumları bir hafta sonra hava soğuyunca laleri sulayıp üstlerini bir bezle kapattım bunla beraber palmıye tohumlarıda içinde kaldı bugün tekrar sulamak için açtığımda tohumun filizlendiğini gördüm kış ayındayız malum tohumu hemen boş bir saksıya ektim ılık bir suyla sulayıp onunda üstünü bir bezle kapadım ölmemesi için ne yapmalıyım?
oceaneagle55
06-01-2015, 10:27
Selamlar.Elimde fazla miktarda ithal palmiye besinim mevcut isteyen arkadaşlar özelden mesaj atabilir.
Palmiyeden bende dertli yim cimlendi birazcık büyüdü ve kurumaya basladi sizce bu normal mi:confused:
thunderon
09-03-2016, 15:19
merhaba arkadaşlar,
çimlendirdiği palmiyeler 2 yaprak verdi. Sizlere birkaç sorum olacak;
Bu saksı içerisinde daha ne kadar kalmalılar?
Büyümeyi hızlandırmak için ne vermeliyim?
Yazın dışarıda mı kalsın yoksa ev içerisinde güneş gören bir yerdemi büyütmeliyim?
Toprağa ne zaman dikebilirim?
Desteğiniz için teşekkürler.
heyyamola
09-03-2016, 19:59
merhaba arkadaşlar,
çimlendirdiği palmiyeler 2 yaprak verdi. Sizlere birkaç sorum olacak;
Bu saksı içerisinde daha ne kadar kalmalılar?
Büyümeyi hızlandırmak için ne vermeliyim?
Yazın dışarıda mı kalsın yoksa ev içerisinde güneş gören bir yerdemi büyütmeliyim?
Toprağa ne zaman dikebilirim?
Desteğiniz için teşekkürler.
Geçen sene tohumdan yetiştirmiştim. Gelişimlerini buradan (http://www.agaclar.net/forum/1384223-post180.htm)inceleyebilirsiniz.
Yapraklar çok narin ve fazla uzamış gibi... Sanki yetersiz ışık alıyorlar ve/veya sıcak bir ortamdalar. Şimdiden alıştıra-alıştıra açık havaya çıkarırsanız pişkinleşip daha sağlıklı büyürler. (Tabii aşırı soğuklardan ve rüzgardan koruyarak) 2-3 hafta içinde daha büyük bir saksıya alabilirsiniz. Saksıya geçirirken toprağına biraz gübre ilave edersiniz.
Haziran başından itibaren tamamen dışarıda kalabilirler.
Benimkiler kışı saksıda dondan korunaklı bir yerde geçirdiler. Soğuğa dayanıklı bir çeşit değilse dış ortama direk toprağa dikmeniz riskli olabilir.
thunderon
09-03-2016, 20:53
Geçen sene tohumdan yetiştirmiştim. Gelişimlerini buradan (http://www.agaclar.net/forum/1384223-post180.htm)inceleyebilirsiniz.
Yapraklar çok narin ve fazla uzamış gibi... Sanki yetersiz ışık alıyorlar ve/veya sıcak bir ortamdalar. Şimdiden alıştıra-alıştıra açık havaya çıkarırsanız pişkinleşip daha sağlıklı büyürler. (Tabii aşırı soğuklardan ve rüzgardan koruyarak) 2-3 hafta içinde daha büyük bir saksıya alabilirsiniz. Saksıya geçirirken toprağına biraz gübre ilave edersiniz.
Haziran başından itibaren tamamen dışarıda kalabilirler.
Benimkiler kışı saksıda dondan korunaklı bir yerde geçirdiler. Soğuğa dayanıklı bir çeşit değilse dış ortama direk toprağa dikmeniz riskli olabilir.
Sulamasini nasil yapmaliyim surekli nemli mi kalmali yoksa cok vermemek daha iyi mi olur?
heyyamola
12-03-2016, 21:12
Sulamasini nasil yapmaliyim surekli nemli mi kalmali yoksa cok vermemek daha iyi mi olur?
Sürekli nemli kalmasına gerek yok, toprağın üstü kurumaya yüz tutunca tekrar sulayın.
CeyhunOguz
27-03-2016, 21:21
Merhaba kardeşler...forumunuza yeni üye oldum.. Kullanmayı pek bilmiyorum forumu..Üye olmadığım zamandan konularınızı takip ediyorum.. Elimde palmiye tohumları var.. Şubat sonunda küçük plastik bardaklara ektim.... Nemli saklıyorum ondan bu yana.. Evde sıcaklık 23 ün üzerinde. Ama hala çinlenmedi tohumlar.. Yardım ederseniz sevinirim..
heyyamola
27-03-2016, 21:48
Merhaba kardeşler...forumunuza yeni üye oldum.. Kullanmayı pek bilmiyorum forumu..Üye olmadığım zamandan konularınızı takip ediyorum.. Elimde palmiye tohumları var.. Şubat sonunda küçük plastik bardaklara ektim.... Nemli saklıyorum ondan bu yana.. Evde sıcaklık 23 ün üzerinde. Ama hala çinlenmedi tohumlar.. Yardım ederseniz sevinirim..
Çimlenmeleri 60-70 gün sürebilir. Yeter ki aşırı nemden tohumları çürütmeyin. Bardakların altını deldiniz umarım.
thunderon
28-03-2016, 13:02
ben tohumları nemli bir kağıt mendile sarıp çimlenmesini bekliyorum. Çimlendikten sonra bardaklara ekiyorum. Toprak içinde durumunu merak etmekten iyidir:) Şu an çimlenmeyi bekleyen yeni tohumlarım var. 1 ay falan oldu patlamaya başladılar
thunderon
11-07-2016, 11:07
palmiye fidemin son durumu
thunderon
11-07-2016, 11:08
bunlarda ufak kardeşleri artık tamamen dışarı çıkardım bo güneş ve 2 günde bir su veriyorum.
maskot87
10-10-2016, 12:20
palmiye önemli sulama olmasının yanı sıra az su ile gayret edebilirsiniz.
aladag08
10-10-2016, 13:18
çok fazla güneşe ve suya ihtiyaç duyan bir bitki türü. geçmiş senelerde birkaç kez yetiştimeyi denedim ama bulunduğum konum gereği pek başarılı olamadım
thunderon
07-11-2016, 09:53
palmiyelerimde son durum böyle. Acaba saksı değişimini ne zaman yapmayalım? Ayrıca ilave vermem gereken bir besin var mıdır?
Büyük saksıda olan hurma 3 sene önce ekmiştim çok yavaş büyüyor hatta bu sene hiç yaprak açmadı.
thunderon
03-08-2017, 09:34
Palmiyelerin saksılarını değiştirmiştim. Bu sene yaprak gübresi ve 15-15-15 gübreylede besledim yeni yapraklar açmaya başladı.
gkhn54_11
17-09-2017, 17:20
Merhaba
Herkese hayırlı forumlar diliyorum
Sakarya'lıyım fakat Bilecik'te yaşıyorum. 3 hafta önce Ekodağa'nın kendi sitesinden 100 gr palmiye tohumu aldım.1200 adet olacak şekilde fakat 56 gr olarak gelime ulaştı. Tek tek saydım 487 adet vardı
Sonrasında ise bu durumu telefonla bildirdim eksik kalan palmiye tohumlarımı göndereklerini söylediler fakat göndermediler. Şunu da bildirmeliyim gönderdikleri tohumlar sağlam
Umarım bu yazımı aralarından biriler görür.
https://i.hizliresim.com/POYdL9.jpg
Neyse gelelim tohum konuma
tohumlar elime geçtikten sonra 2 gece 3 gün suda bekletip rulo peçete yardımıyla hava almayacak bir kaba koydum.
ben dondurma kabını kullandım ve mutfaktaki çekmecelerin birine koydum. Tohumların canlanmasını bekledim.
tohumlar canlandıktan sonra yarısını bardaklara bir kısmını yoğurt kovasına ve saksıya diktim.
Gelişmeler ile resimleri devamlı olarak atacağım.
Şu ana kadar olan gelişmeleri atıyorum.
Kısaca yazayım
29.08.2017 tohumlar elime ulaştı ve suya bırakıldı.
31.08.2017 tohumlar 4 ayrı grupta olacak şekilde peçete arasına yerleştirildi.
06.09.2017 tarihine kadar hergün nem kontrolü ve havalandırma yapıldı ve çimlenmeler başladı.
06.09.2017 yine aynı tarihte 12 bardağa 7 ' şer adet olmak üzere tohumlar bırakıldı ve üstünü elek yardımı ile tohum boyu kadar ince torf ekledim.
13.09.2017 tarihinde çimlenen diğer tohumları çimlenmeyenler ile ayırdım ve boş olan 6 bardağa 10 'ar adet olmak kaydı ile dikme işlemi uyguladım.aynı zamanda 06.09.2017 tarihindeki tohumlar artık gün yüzüne çıkmaya başladı.
15.09.2017 tarihinde çimlenen tohumları ayırdım ve yuvarlak genişçe saksıya diktim
17.09.2017 tarihinde yine patlayan tohumlarım var onları birazdan uygun kaplara dikeceğim.
şimdilik durumlar böyle aşağıdan resimlerle takip edebilir siniz.
yeterli alanım olmadığı için çok sıkışık diktim.
palmiyelerimin boyları belli bir yere gelince herbirini 10*20 cm boylarındaki fidan poşetlerine dikmeyi planlıyorum.
yaklaşık olarak 200+ tohum hızla büyümeye başladılar.
hayırlı forumlar sağlıklı bitkiler diliyorum..
Gökhan
https://i.hizliresim.com/GypAAN.jpg
http://www.imgim.com/20170906_183307.jpg
http://www.imgim.com/20170906_181730.jpg
http://www.imgim.com/20170906_184644.jpg
http://www.imgim.com/20170913_140708.jpg
http://www.imgim.com/20170915_125231.jpg
bunlarda son halleri saksıdakiler hariç onlar daha çıkmadı 2-3 güne çıkarlar yüzeye 1 ay kadar sonra da baya büyümüş olurlar.
gkhn54_11
17-09-2017, 17:20
http://www.imgim.com/20170917_181622.jpg
resim boyutları fazla olmuş editleyemedim kusura bakmayın.
Eukalyptus
30-01-2018, 16:29
Türkiyede yenilebilir hurma yetiştiriciliği varmı? Kıbrısta, Türkiyeye kıyasla, üstelik bir iki derece daha serin yerlerde hurma ağaçları gördüm, bildiğimiz medine hurmaları benzeri lezzetli meyveleri vardı palmiyelerin. Sanırım ülkemizde bu tür şeylere ilgi çok az, yabancı forumlarda özellikle batıda bu konular üzerine çok aşırı bir merak olduğu dikkatimi çekti.
İkinci bir husus daha var, ülkemizde hindistan cevizi ağacı varmı, yahut buna tanık olan oldumu? Bu konu hakkındada Türkiyede hiç yok denebilecek kadar az bilgiler var. Mesela Türkiyede sıcak bir kaç yer var, iskenderun, adana, mersin, antalya, muğla, aydın gibi buralarda yetişmesi mümkünmü?
Daha önce bununla ilgili bir kaç yere soru sordum ama pek sağlıklı ve tatmin edici cevaplar aldığımı düşünmüyorum. Akdeniz sahiline yakın yahut deniz kıyısında hindistan cevizi yetişirmi şeklinde bir kaç yere soru sorduğumda ise, doğrudan yetişmez dediler.
Yabancı forumlarda biraz araştırma yaptım, yetişir diyenler çok az sayıda, tabi onlarda belirli ölçütler şartıyla bunun ancak mümkün olabileceği kanaatindeler.
Uzun uzun tekrar aynı açıklamaları yapmaya gerek yok, fakat bu linkteki konuda değerlendirmeleri belirttim, sanırım kapsamlı fikirleri olanlar vardır. http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1400-2.htm#post1527590
Baran_Azel
23-09-2018, 10:22
Merhaba palmiye tohumlarının çimlendirme zamanı varmı.bende tohumlar çok taze ve nasıl çimlendirilir teşekkürler
Merhaba, tohumları nerden aldınız? Benim palmiye budamaları sırasında topladığım mor salkımlar var, yapış yapışlar ve tohum olabilirler mi diye merak ediyorum.
Palmiyelerin saksılarını değiştirmiştim. Bu sene yaprak gübresi ve 15-15-15 gübreylede besledim yeni yapraklar açmaya başladı.
Yaaaa çook güzeller, ne kadar sürede bu hale geldiler?:eek:
macmaneman
17-11-2018, 10:43
merhaba
palmiye tohumlarını çimlendirdim. balkon sıcaklığı 10 derece civarında. şu an balkonda duruyorlar. oda sıcaklığı ise 23 derece civarı. oda içindemi tutmalıyım ?? teşekkürler
https://i.hizliresim.com/pb4p3N.jpg (https://hizliresim.com/pb4p3N)
Merhaba arkadaşlar hayirli pazarlar fotoğraf günceldir. Bu tohumları çimlendirmek için kuruyup dökülmesini beklemelimiyim beni biraz aydınlatırmısınız.
merhabalar.ben aliexpress ten areca palmıye tohumu aldım.kucuk hındıstan cevızıne benzer bi şekli ve dokusu var.nasıl çimlendirecegimi bilmiyorum. bilen varsa yardımcı olursa sevınırım.
yesilbaris
27-04-2019, 08:54
Hurma ağaçları arasında en az kaç metre mesafe olmalıdır?
rstozdmr
23-07-2019, 14:19
merhaba ben atlayda yaşıyorum bugün yolda budanmış bir palimeye gördüm bunlar yerdeydi bunlar tohum mu tam olarak emin olamadan tohumsa bunları nasıl dikip yetiştirebilirim bana yöntemleri anlatır mısınız?
mehmet0791
02-10-2019, 09:07
https://www.youtube.com/watch?v=0DUQNqKgWXE
mehmet0791
04-10-2019, 09:32
https://www.youtube.com/watch?v=MJ51n1mia-I
mehmet0791
06-10-2019, 09:29
https://www.youtube.com/watch?v=f4DIK_yE9HU
Mehmet02
26-02-2022, 13:55
Bende bulunur..
Mehmet02
26-02-2022, 13:56
Merhaba arkadaşlar bende palmiye yetiştirmek istiyorum. Şimdilik yapıp yapamacağımı denemek istiyorum eğer başarabilirsem ticarete dökme düşüncesindeyim. Adanada yetiştirmeyi düşünüyorum.Tohum alabileceğim bir yer var mı buralarda?
Bende bulunur..
Mehmet02
26-02-2022, 13:58
Bende bulunur
Chamareops humilis cekirdegi cimlendirdim. 15 cmlik potlardalar şu an ve yaklasik 15 cm uzunlugunda olanlar var. Kullanmam gereken zirailer ve yapmam gerekenleri bilmiyorum..yardimci olacak olan varsa cok sevinirim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.