View Full Version : Evde Tırtıl Beslemek
Öncelikle herkese merhabalar...
Sitenizi internetten böcek besleme konusunu araştırırken gördüm ve hemen üye oldum.
17 yaşındayım ve böyle böcek kertenkele türünden hayvanları gözlemlemek çok hoşuma gidiyor.
Onun için geçenlerde böyle tavan aralarında bulunan örümceklerden 2 tane şeffaf bir kapta beslemek istedim. Sonra çok durgun ve sıkıcı oldukları için bıraktım.
Daha sonra tesadüf bulduğum bir tırtılı o kaba yerleştirdim sonra yaprak attım yemeye başladı hiç doymuyordu sanki :) sürekli yiyordu.
3 - 4 gün kadar önce okuldan döndüğümde tırtılın yumurta benzeri bir şey çıkardığını gördüm belki de dışkısıydı yaprağın üzerinde ve kaptaki toprakta 50 civarı vardı.
Ertesi gün toprağın üzerinde etrafına ağ gibi birşey örmüştü ve üzerinde de biraz toprak vardı kabın kenarında olduğu için dışarıdan baktığımda görünüyordu.
Şimdi ise o yumurta türü şeyler toprakta hala duruyor. Tırtıl ise biraz bulanık olarak görünüyor ve yemyeşil olan tırtılım siyaha dönmüş şekilde bu konuda hiçbir bilgim yoktur.
Resimlerini de daha sonra buraya ekleyeceğim. Eğer onlar yumurtaysa, onları toprağın üzerinden alıp bir yaprağın üzerine mi koymalıyım?
Hani yumurtadan çıktıklarında o yaprağı yiyorlar ya, bir de tırtılım muhtemelen kelebek oluyor daha rahat olması için ne yapmalıyım?
Biraz uzun oldu ama :) bu konuda bilgisi olanlar yardım edebilir mi acaba ?
Halil Solak
05-12-2009, 18:20
Ben uzun zaman önce tırtıl yetiştirmiştim. neredeyse küçük bir kelebek çiftliğim vardı.
Öncelikle o yerdekiler kesinlikle tırtılın dışkısıdır. Çünki tırtıllar ancak kelebek olunca yumurtlayabilirler.
Tırtılın renginin siyah olması ender bir durum. Muhtemelen yediği yapraklardan kaynaklanıyordur. Eğer bir resmini ekleyebilirsen dönüşeceği kelebek türünü bulmaya çalışırım.
Bu arada tüylü bir tırtıl mı ? Eğer tüylü ise muhtemelen gece kelebeğidir. ve o zaman pek hoş renkleri olmaz.
Bir de tırtılın büyük ihtimalle pupa devresine giriyor. o zaman yemek yemez ve hiçbir falliyette bulunmaz. Sadece sessiz ve gölge biryerde saklaman yeterlidir.
http://www.agaclar.net/galeri/files/17663-1_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33012&c=507)
Bu tırtılın dışkısı ;
http://www.agaclar.net/galeri/files/17663-2_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33013&c=507)
http://www.agaclar.net/galeri/files/17663-3_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33014&c=507)
Siyahlaşmış hali ;
http://www.agaclar.net/galeri/files/17663-4_thumb.jpg (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=33015&c=507)
Evimde internet olmadığı için geç ekledim kusura bakmayın :( tırtılın resimleri bunlar. Birde bu tırtılın kelebek olması ne kadar sürer. Birisinden duyduğuma göre 7 hafta falan sürermiş o kadar fazla sürer mi acaba ?
siniroluyorum
13-12-2009, 18:28
Ben yerde iri bir kelebek bulmuştum. Çok büyüktü, alıp bir kabın içine koydum.
Bir kaç gün sonra yeşil noktalar görünmeye başladı.
Ardından yeşil noktalar hareket etmeye başladı, ama bir gün eve geldiğimde annem tırtıl yavrularını bahçeye atmıştı çok üzülmüştüm.
En azından biraz büyüselerdi, bahçeye gönül rahatlığıyla salardım off off
siniroluyorum
13-12-2009, 18:30
Bir de ipek böceği gibi dut yaprağını çok severler:)
:) Benim tırtılımda dün kelebek oldu çirkin birşey çıktı siyah resmini kısa zamanda eklerim :)
mehtap051
14-12-2009, 18:28
Benim de ortaokula giderken tırtılım vardı. Onu çok severdim. Hatta arkadaşlarla abartıp tırtıllarımızı okula götürür, tırtıllarımızın büyümesini karşılaştırırdık.
Yanlız ben tırtılımı bahar ayında aldım.sanırım beyazımsıydı rengi.
Sonra grileşti ve gri bir tırtıl oldu. Yani senin tırtılın gibi siyahlaşmadı. Oğlumun da tırtıl beslemesini çok istiyorum. Bahara bana tırtıl gönderecek bir arkadaş arıyorum.(senin tırtılın yavrularına talibim anlayacağınız.) Bu arada kelebek halini bekliyorum tırtılının.
Halil Solak
15-12-2009, 11:22
benim yetiştirdiğim tırtıl. :)
armut ağacının üstünde bulmuştum. yaklaşık baş parmak kadar kalın ve 10 cm kadar da uzundu. sonunda yemyeşil bir kelebek oldu.
selim_50
15-12-2009, 11:43
Merhaba arkadaşlar,
gördüğüm kadarıyla işi epey abartmışınız,
bir tırtılımız eksikti o da oldu.
nikomedia
15-12-2009, 11:50
Aman arkadaşlar biz sebze bahçemizde tırtıllarla mücadele için çaba harcıyoruz sebzelere zarar vermesinler diye size besleme çabasındasınız:) Önceden bu merakınızı bilseydik toplar size gönderirdik.:)
Halil Solak
16-12-2009, 00:59
unutmayınız ki o tırtıllar kelebek olduklarında sebzelerinizi döllemeye yarıyacaktır.
doğayı herşeyi ile sevelim. sadece güzellikleriyle değil tüm dengesi ile.
Halil Solak
16-12-2009, 01:01
benim yetiştirdiğim tırtıl. :)
armut ağacının üstünde bulmuştum. yaklaşık baş parmak kadar kalın ve 10 cm kadar da uzundu. sonunda yemyeşil bir kelebek oldu.
bu arada resimler bana ait değildir. nette bulduğum resimleri ekledim:D
cihanizm
27-12-2009, 01:54
merhaba arkadaşlar.
ben evde tırtıl (kelebek) beslemek istiyorum eşim ve kızım çok seviyor. ama tırtıl ı nasıl edineceğim bilemiyorum bulunduğumuz civarda da pek ağaç yok malesef. bu konuda yardımcı olacak bilgilerinizi bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
Halil Solak
27-12-2009, 09:37
sayın cihanizm, bu mevsimde zaten tırtıl bulamazsınız. ancak ilk baharda civardaki bitkileri çok çok iyi gözlemlerseniz belki birden fazla çeşit bulabilirsiniz. şayet yine de bulamazsanız. ben size gönderebilirim.
cihanizm
28-12-2009, 19:31
sayın cihanizm, bu mevsimde zaten tırtıl bulamazsınız. ancak ilk baharda civardaki bitkileri çok çok iyi gözlemlerseniz belki birden fazla çeşit bulabilirsiniz. şayet yine de bulamazsanız. ben size gönderebilirim.
teşekkür ederim kardeş. ben zaten bu mevsim için dememişdim. :) ve bu konudaki bilgi yardımlarınızı bekliyorum. iyi günler.
Halil Solak
30-12-2009, 13:05
Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
ipek böcegi yetiştirme ile ilgili konulara bakmanızı öneririm.
ipek böcegi yetiştirme ile ilgili konulara bakmanızı öneririm.
Hakikaten tırtıl meraklıları için en güzeli ipek böceği. İleride işletmeciliğini de yapabilir.
arda2471
27-05-2010, 17:13
Tırtılı bi kavonoza koyduğunuzda hava deliklerini nereden açıyorsunuz?
arda2471
28-06-2010, 15:09
Ben bir tırtıl buldum bayağı tüylü bişey.Muhtemelen gece kelebeği olacak.Ben tırtılıma hep dut yaprakları veriyorum.Dutun kendisini koysam sever mi acaba?Cevaplarınızı bekliyorum
Tırtılı bi kavonoza koyduğunuzda hava deliklerini nereden açıyorsunuz?
Uzun süre olmuş ama cevap vereyim ben kavanozun ağzına böyle tül oluyor ya perde gibi ondan geçirip lastiklemiştim :)
Ben bir tırtıl buldum bayağı tüylü bişey.Muhtemelen gece kelebeği olacak.Ben tırtılıma hep dut yaprakları veriyorum.Dutun kendisini koysam sever mi acaba?Cevaplarınızı bekliyorum
Dut u sever mi bilmiyorum ama ben özellikle marulu çok attım aşırı oburdu çok güzelde yiyordu
bende bi tırtıl buldum 2 gün önce bamya yiyiyordu. ilginç:D
şimdi ona evde çiçek yapraklarını verdim onlardan biraz yemiş ama çok hareketsiz ve koza yapıcak galiba iplik iplik şeyler örüyor fakat çok haraketsiz ve küçük birşey 2.5 santim kadar.
ne önerirsiniz şimdi dut yaprağının üstüne koydum bakalım napacak
bu sabah baktığımda deri değiştirdiğini gördüm yalnız eski deriyi atmış yeni deri oluşturuyordu. Yarısına sığacak kadar deri yapmıştı diğer yarısınada yapıyordu hala sanırsam. derisiz tarafı turunç bi renk korkunç:D 2-3 cm olmasa cidden korkardım:D
Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.
Vücutları kiremit dizilişi şeklinde renkli gözle zor görüle bilen pullarla örtülüdür. Pullar, uçları yassılaşarak genişlemiş kıllardır. Ufak sarsıntılarda koparlar. İki çift olan kanatlarının büyüklüğü türlere göre değişir. Pek az türde ve bazı türlerin dişilerinde kanat bulunmaz. Emici tipteki ağız parçaları hortum şeklindedir. Kullanılmadığı zamanlar bu hortum başın alt tarafında helezon biçiminde kıvrılır. Balözü emerler. Çiçeklerin balözünün tadını ayaklarıyla alırlar. Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler.
Ağız organları, yalnız çiçek tozu (polen) ile geçinen "Micropterygidae" kelebek familyasında çiğneyicidir. Tüylü başlarında büyükçe iki petek göz ve çoğunda iki nokta (osel) göz bulunur.
Kelebekler faaliyet durumlarına göre gece ve gündüz kelebekleri olarak iki gruba ayrılırlar.Gece kelebekleri kalın ve ağır vücutlarıyla alaca karanlıkta veya gece uçarlar. İnce kıl gibi olan antenlerinin ucu sivridir. Bazı türlerde antenlerde birer dizi tüy bulunduğundan tarak görünümündedirler. Genellikle renkleri mattır. Hızlı uçucudurlar.Bu uçucular diğer kelebeklere göre daha hızlı uçarlar fakat daha az uçarlar.Tehlike anında sürüden ayrılarak farklı yönlere kaçışırlar ve tehlike bittiğinde tekrar toplanırlar
Gündüz kelebekleri gece istirahat edip, gündüz uçarlar. İnce ve hafif vücutludurlar. Anten uçları topuzludur. Kanatları gâyet güzel renk ve desenlerle süslüdür. Uçuşları yavaştır. Bir yere konduklarında kanatlarını yukarıya dik tutarlar. Gece kelebekleri ise dinlenme hâlinde kanatlarını çatı gibi gövdelerinin üzerine kapatırlar veya tamâmen açık bırakırlar. Bu kâideler bütün kelebekler için geçerli değildir. Meselâ; Skiperler pervâne olmadığı halde antenleri incedir. Vücutları kalın ve renkleri mattır. Gündüz uçarlar. Çoğunlukla pervanelerle karıştırılırlar.
Gece kelebeklerinin işitme ve koku alma duyuları da çok hassastır. Bazı türlerin erkekleri, 5 km uzaktaki dişinin kokusunu alabilirler. Gündüz kelebeklerinin duyargaları (anten) çıplak olduğundan bu hassaslıktan mahrumdurlar.
Kelebeklerde çoğalma yumurta ile olur. Kelebek yumurtaları yarım küre, küre, silindir ve iğ şeklindedir. Dişileri yumurtalarını tek tek veya gruplar halinde ağaç kabukları veya yapraklar üzerine yapıştırarak bırakırlar. Bazıları da üst üste yapıştırarak kuleler meydana getirir. Bazıları yumurtaların üzerini vücutlarından kopardıkları kıllarla bir kürk gibi kapatırlar. Kışı geçirmek zorunda kalan yumurtalar “Korion” denen sert bir kabukla örtülüdür. Yumurtadan çıkan larvalara “tırtıl” adı verilir. Kışı genellikle tamamen gelişmiş olarak yumurta kabuğu içinde geçirir. İlkbaharda her yer yeşermeye başlayınca kabuğunu yırtarak besin aramaya çıkar. Dişi kelebekler yumurtlarken özellikle tırtılların beslendiği bitki türlerinin üzerine veya yakınına yumurtalarını bırakırlar.
Tırtıllarda üç çift göz ve 2-5 çift karın bacağı bulunur. Ağız parçaları ısırıcı çiğneyicidir. Alt dudağa dökülen ipek salgı bezleri vardır. Oburca beslenen tırtıllar, 4-5 defa deri değiştirirler. Normal iriliğe ulaşınca ipek salgısı ile kendilerine koza örerler.
Koza içinde erginin şekillendiği pupa durumuna geçer. Bir müddet sonra pupa kabuğunu yırtar ve kozadan genç ergin yeni kelebek ortaya çıkar. Fakat hemen uçamaz. Kanatlarındaki damarların kanla dolması ve kuruyarak güçlenmesi için birkaç saat beklemesi gerekir. Bazı erginlerin ömrü 24 saat, bir kısmının 1-2 aydır. Hayatları birkaç mevsim sürenler kış uykusuna yatar veya daha sıcak bölgelere göç ederler. Bunlar yüzlerce kilometrelik yolu uçabilecek güçtedir. İngiltere’de yaygın bir tür, havalar soğumaya başlayınca Kuzey Afrika’ya göç eder. Kuşların aksine kelebeklerin göçü tek yönlüdür. Amerika’da yaşayan bir çeşidin dışında hiçbiri geri dönmez.
Bazı kelebekler zehirlidir. Bunlar çok yavaş uçar ve göz kamaştırıcı parlak renklere sahiptir. Bu renkler düşmalarına karşı bir ikaz işaretidir. Böcekçil hayvanlar bunları yemekten çekinirler. Bazı kelebekler de, sahte kafa işaretleri, kanatlarındaki göz işaretleriyle ve antene benzeyen kuyruk uzantılarıyla düşmanlarını şaşırtarak kendilerini korurlar. Bu işaretlere aldanan avcı hayvanlar, kelebeklerin öldürücü olmayan kısmına saldırır. Yırtık kanatlı bir kelebek hayatını sürdürebilir. Birçokları da kondukları yerlerde tamamen kamufle olabilirler. Kuru yaprak görünümündeki bazı kelebekleri kondukları yerden ayırdedebilmek çok zordur.Ayrıca çiçekteki bizim çıplak gözle göremediğimiz bir ışık vardır.Bu ışık sayesinde kelebekler çiçeği görür.
doga-dostu
02-05-2011, 17:51
geçen hafta arka bahçede bilimde gördüm.tırtıl besleniyormuş.bende heveslendim.
bizim orası ağaçlık çimenlik olan parklarla doludur.tırtıl bulmak için en çok hangi bitkilere bakmalıyım.ben büyük saklama kabında beslemeyi düşünüyorum.uygun olurmu ?
bilgi verirseniz sevinirim
geçen hafta forumda paylaşmıştım. Bizim apartmanı yeşil tırtıllar basmıştı, hatta kırkayak olduklarını düşünmüştüm. Bahçeden çatıya tırmandılar, yüksek köşelere yuva yapmışlar. Meğer dut ağacının üstünden, yan tarafımızda yer alan peyzaj dükkanının bitkilerinden geliyorlarmış. Saklama kabında nasıl bakılır bilemiyorum sanırım doğada daha mutlu olur onlar.
Şu sıralar çam ağaçlarından yeterince tırtıl dökülüyor ;) İpek böcekleri de çıktı :))
Siz iyisimi ipek böceği tırtılı besleyiniz.
doga-dostu
04-05-2011, 06:27
aslında ben akvaryum alıp besleyecektim çok güzel oluyor kelebeğe dönüşmelerini izlemek.zaten sonra özgür kalacaklar.
bugünde parka gidip bakacağım.
aklımda 100 tane falan beslemek var ama ben işi abartırım :) 1 tane yeter
Eser İlhan
04-05-2011, 07:19
Ben çocukken ne bulursam (tırtıl,kurbağa, sümüklü böcek) toplar eve getirir ve onları beslemeye çalışırdım.Hiç yaşatabildiğim olmadı. Ayrıca her tırtıl da güzel bir kelebeğe dönüşmeyebilir. (örneğin çamlardan dökülenler zaralı çam kese tırtılı olabilir / geçen sene bahçedeki zeytin ağacımın üzerinde ağacın taze sürgünlerini yiyen çok güzel yeşil tırtıllar vardı. Sonradan zeytin güvesine ait olduğunu öğrendim) Yani kelebek büyütmek yerine bir zararlının üremesine de aracılık ediyor olabilirsiniz.
Siz iyisi mi gerçekten de ipek böceği bakın. Çok zevklidir (Onu da bakıp beslemiştim bir zamanlar ;) )
Nefin Nur
04-05-2011, 08:22
bir ara bende besliyordum,şirkete gelen çiçeğin üzerinde bulmuştum,ismide haşmetti :)
hafta sonu arkadaşıma giderken Haşmeti kavanoza koydum ,yanınada biraz çiçek bıraktım,
malesef arkadaşımın apartmanına girmek için kapıyı açmaya çalışırken kavanoz elimden düştü,kırılan camlar haşmete battı,sonuç malum :( zaten ben artık hayvan beslememeye karar verdim
doga-dostu
05-05-2011, 14:54
ben tırtıllar ölmeden kelebek olsun diye besleyeceğim fakat hangisinin kelebek hangisinin zararlı böcek olduğuna nasıl dikkat etmeliyim ???????pek bulamadım aslında yarın tekrar bakacağım
Eser İlhan
05-05-2011, 15:00
ben tırtıllar ölmeden kelebek olsun diye besleyeceğim fakat hangisinin kelebek hangisinin zararlı böcek olduğuna nasıl dikkat etmeliyim ???????
Bunu bilme şansınız yok. (Ancak kelebeklerin tırtıllarını tanır ve bilinçli toplarsanız olabilir -ki bu da neredeyse imkansız-)
doga-dostu
08-05-2011, 14:40
bendeki şans bu kadar olur.kelebeklerin tırtıl hallerini araştıracağım.1 tırtıl buldum tamamen üstü yeşil sizce zararlımıdır??????
şu an saklama kabına biraz toprak koydum cam sil kabına su doldurum saat başı sıkıyorum.üstünü eski tülle kapladım.
şu ana kadar ona ,gül yaprağı,üzüm yaprağı,elma yaprağı,normal ne kadar yaprak bulduysam verdim doymuyor :)) ama ya zararlıysa
dediğim gibi zararlıysa salarım dışarıyo üstü tamamen açık yeşil desen falan yok...
doga-dostu
08-05-2011, 15:30
benim tırtıl aynı buna benziyor...
sizce zararlı mı
ligustrum
08-05-2011, 20:33
Sayın doğa dostu; Tırtılınız hayırlı olsun.:D Yaprak ta yediğine göre, yeni ortamına uyum sağlamış demektir. Verdiğiniz yapraklar organik kalite mi?.
Kelebeğini de görmeniz dileği ile,
Sağlıklı günler dilerim.
mavikaktüs
22-05-2011, 17:04
Evimde internet olmadığı için geç ekledim kusura bakmayın :( tırtılın resimleri bunlar. Birde bu tırtılın kelebek olması ne kadar sürer. Birisinden duyduğuma göre 7 hafta falan sürermiş o kadar fazla sürer mi acaba ?
merak etme o 7 gün oluyor bi ağaç dalında baş aşağı daha rahat kelebek olur:D
mavikaktüs
22-05-2011, 17:05
hayırlı olsun :) kelebeğin fotosunu bekliyorum ha :D
Her ne kadar hayvanların doğalarınndan koparılmalarına karşı olsamda ilginç bir düşünce...
-Doga-Dostu-
03-06-2011, 19:55
Ya, ipek böceği yerine böyle yeşil tırtıllar beslemek istiyorum,
ne tür ağaçlarda çıkar, bir bilginiz var mı ?
Lahana bitkisi görebilirseniz inceleyin derim, yaprak altlarında serçe parmak iriliğinde yeşil tırtıllar olabiliyor.
-Doga-Dostu-
03-06-2011, 22:43
Sn. Nariel. hiç lahana bitkisi görmedim fakat
bulursam inceliğiceğim teşekkür ederim :)
Dün kolyozların yaprak uçlarında eksiklikler farketmiştim. İlk zararlı olarak da aklıma kızım gelmişti:D
Bugün baktığımdaysa, kızımın suçsuz olduğunu anladım. Ama neyin yediğini de bulamadım önce. Sadece toprak yüzeyinde siyah bişeyler görüp, zararlının pisliği olduğunu düşündüm.
Bir gecede mi yemişti o kadar yaprağı?!
Ayrıca yanındaki açelyanın yaprakları da delinmişti.
Açelyanın toprağını karıştırırken, yapraklarından bu tırtıl düştü.
Sorum; bu siyah şeyler tırtıl pisliği midir? Yoksa başka bir zararlı mı aramalıyım?
Benimde örümceğim vardı adı umut üniversitede okuyordum eve gelenler odamda kocaman örümceği görünce bune heryeri örümcekler sarmış diyorlardı altına pano yaptım şok olanların umuttan özür dilemeleri için. Sonra ev arkadaşımın annesi gelip evi temizlerken umutu yok etmiş. Panoda ki onca yazının birini okusa yaşayacaktı.
dun aksam bahcemde bir tırtıl buldum ve bir kaba koydum gece yarısına kadar ona asma yapragı verdim sabah olunca gul yapragı dut yapragı falan baska yapraklar koydum hiç bişi yemedi ve ten rengi koyu yesil oldu ve durmadan kacma eyleminde bulunuyo ayrıca dun kocaman dıskı bırakan tırtıl bu gun minik minik dıskılar bırakmaya basladı sizce onu salmadıgım icn aclık grevi mi yapıyo veya pupa donemine girmeye calısmak için sesiz bi ortam mı arıyo ??
Düğün Çiçeği
02-09-2012, 18:45
arkadaşlar benim tırtıl turşuluk biberlerin içinden çıktı Bu yüzden ben de tırtılın yuvasına biberleri ve yapraklarını koydum.illa toprak koymak gerekiyor mu? Bir de çok hareket etmiyor neden?:confused: :)
canberkay150
14-03-2013, 18:24
arkadaşlar bende bu günlerde bu tırtıl işine merak saldım 2 tane tırtılım var ama ne yer ne içerler bilmiyorum :)
tırtılım
25-05-2013, 22:01
Meraba arkadaşlar. Dün mutfakta bir tırtıl buldum. Ona güzelce bir ev yaptım. İçine marul, şeftali, soğan, nane falan koydum. Ama maalesef hiçbirini yemedi. Hareketsizce duruyordu ve hiçbir şey yapmıyordu. Belki yarın düzelir dedim ama hala düzelmedi. Şimdi ise tırtılımın rengi yeşilken kahverengi oluyor. Ölü gibi. Sadece dokunduğumda kafasını oynatıyor. Dünden beri hiçbir şey yemedi. Sanki çişini yapıyor ama. Böyle sarı gibi sıvılar bırakıyor. Lütfen acil yardım edin.
kalonchoe
31-05-2013, 14:41
Kızım(9 yaşına girmek üzere) evde tırtıl beslemek için kendini parçalıyor:))
Bir Japon öğrencimin annesinin hobisinin kelebek büyütmek olduğunu duyunca araştırayım dedim ve gördüğüm kadarıyla bunu yapanlar varmış:))
kelebeklerin doğaya ait olmaları gerektiğini düşünenlerdenim, yani onları incitmekten korktuğum için uzak durmaktan yanaydım ama sohbeti okuyunca tırtıl bulmaya çıkacağım sanırım:)) kızım buna memnun olacak:))
karadeli3434
31-05-2013, 22:40
Meraba arkadaşlar. Dün mutfakta bir tırtıl buldum. Ona güzelce bir ev yaptım. İçine marul, şeftali, soğan, nane falan koydum. Ama maalesef hiçbirini yemedi. Hareketsizce duruyordu ve hiçbir şey yapmıyordu. Belki yarın düzelir dedim ama hala düzelmedi. Şimdi ise tırtılımın rengi yeşilken kahverengi oluyor. Ölü gibi. Sadece dokunduğumda kafasını oynatıyor. Dünden beri hiçbir şey yemedi. Sanki çişini yapıyor ama. Böyle sarı gibi sıvılar bırakıyor. Lütfen acil yardım edin.
Tırtıllar marulu seviyor. Birde marul dene. İyi günler...:dilli::p:D
Yaa ben çok şaşırdım burayı okuyunca benim gibi akıllı deli çokmuş burda süper ( sakın yanlış anlamayın bunu lütfen, iyi bişey bu :) bende denemiştim bi aralar bi kaç kez ama bişey yemiyolar diye dayanamayıp ölcekler diye salıvermiştim .. kelebek olabilceklerini düşünmemiştim bunu görmek için tekrar denemeye değer ;)
Bana tırtıl verebilecek varmı acaba istanbuldayım
NURİ BABA
17-06-2013, 16:54
Dedemin mezarlığına gitmiştik orada bir tırtıl buldum eve geldim cam kavanoza attım bahçeden yaprak aldım bugün tırtıl çok hareketliydi yarın yeşil ve siyah yuvarlak şeyler çıkarmıştı yaprakdelik deşik olmuştu her halde o yumurta benzeri şeyler tırtılın kakasıydı yarın bakalım ne olacak kelebek olmasını çok istiyorum
acaba bu konuyla hayla ilgilenen varmı :confused:
Merhaba benim adım naz 10 yaşındayım okulda arkadaşlarımla bi tırtıl bulduk ona çok iyi bakıyoruz ve biryeri sanırım iltihaplanmış. bizim tırtılımız sizden öğrendiğim kadarıyla bir gece kelebeği bana biraz bilgi verebilir misiniz
Tosbicik
30-07-2015, 14:03
Arkadaşlar bahçemdeki kum yığınının içinden 2 tane beyaz tırtıl buldum kafaları da kırmızı. Zehirli mi değil mi merak ettim daha önce tırtıl besledim ama onlar yeşildi daha sonra kahverengi kelebekler olup ucmuslardi. Beyaz olanlar zehirli midir?
Oguzatabey
26-06-2016, 17:56
Benim bildiğim kadarıyla zehirsiz
Mgdykfulfj
04-08-2016, 12:41
Merhaba ben tirtil beslemek istiyorum kutu resmi alacağım küçük gelirmi
Merhaba. Evime pencereden bir tırtıl girmiş. İlk gördüğümde sarmal bir haldeydi. Canlı olup olmadığından emin olmadığım için kendi haline bıraktım. Aradan zaman geçince uzun halde aynı yerde durduğunu fark ettim. Ama kıpırdamıyordu. Birkaç saat sonra bir üfleyeyim bakalım kıpırdayacak mı dedim ve artık sürekli geziniyor. Perdeye tırmanıyor, düşüp düşüp tekrar tırmanıyor.
Bu karda kışta dışarı atmaya yüreğim el vermedi. Nasıl besleyebilirim diye foruma baktım. Bu dönemde gezinmesi pek de normal değil sanırım. Camın önünde bir dut ağacı var ama yapraklarını dökeli çok oldu. Marul mı almalıyım? Kırmızı biberi ince ince doğrasam yiyebilir mı? Kaş yapayım derken göz çıkarmak istemiyorum. :rolleyes: Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
Gül Batur
10-01-2017, 22:00
Marul yaprağının üzerine bırakman yeterlidir.
Çocukken ipek böceği tırtılları ile çok oynardım, şimdi torunlarıma böyle tırtıllar yapıyorum.:D
637188
Böcek dahi olsa hayvanları sevin dostlar. O tırtıl kozasını ördü, kelebek oldu, evimde bir kaç gün dolaştıktan sonra bitki dibinde cansız halde yatarken bulmuştum. Sonra toprak oldu tabi, doğaya karıştı. 8 yıl sonra konumu hortlatıyorum :p
bergenia
02-06-2017, 11:55
Benimki kara lahanadan çıkmıştı tırtıl halini çekmedim ama buna benziyordu
http://www.agaclar.net/forum/attachments/sardunya-pelargonium/247897d1316960369-tirtil4.jpg
bikaç gün deli gibi yaprak yedikten sonra 1 gecede böyle oldu:)
https://i.hizliresim.com/7NmEYN.jpg
yaklaşık 2 hafta sonrada böyle
https://i.hizliresim.com/mkljP4.jpg
https://i.hizliresim.com/nWPV7N.jpg
İlk gün çok güçsüzdü misafirim oldu 2. gün saldım gitti:)
bergenia
20-07-2017, 00:41
Yeni misafirin öncesi ve sonrası:D
https://i.hizliresim.com/lWQNvb.jpg
https://i.hizliresim.com/VMQzvr.jpg
Bunun kadar oburunu kaprislisini görmedim. Hergün 1 koca yaprak marul devirdi. Gece iğne kadardı sabah baktım 3 katı olmuş. Ertesi gün bi baktım hem büyümüş hem yeşermiş. (yeşil halini çekemedim) Sonra neymiş efendim koza örecekmişte kavanozu beğenmemiş. Büyük bi kavanoza geçirdim bende. Sonra bu bi örmeye başladı anam 1 gün geçti hala örüyor. Bu kadar yemeyle bu kadar örmeyle canavar çıkacak içinden herhal dedim. Neyseki güve çıktı rahatladım:D
Musashikare
14-03-2018, 19:42
Çok değişik bir uğraşı.
Fatih_Soydemir
08-05-2018, 23:50
bakalım bu sene yaklaşık 10 tane tırtıl yakaladım domateste 1 tanesi hariç hepsini Venüs böcek kapana verdim imha etti sona kalanda bu gün itibari ile koza olmuş artık ne çıkarsa bahtımıza çok aşırı yediği kesin 57 cm yaprak 1 gün bile dayanmıyordu.
Tırtılsever
22-07-2018, 17:47
Arkadaşlar bende mor ve turkuvaz bir tırtıl var ne zaman koza örer resmini atarım şimdi bilgisi olan lütfen cevap versin
Kebelek Avcısı
02-09-2018, 17:18
Dün köyde maydonoz saksısının içinde iki yeşil renk, turuncu ve siyah noktalı tırtıl buldum. Bahçenin sahibi onları öldüreceği ya da dışarı fırlatacağı için sahiplenmek istedim ve ortalama bir kavanoza koyup toprak + maydonoz karışımı bi yuva hazırladım. Ama ilk defa tırtıl bakacağım için gerekli temel bilgilerin yanı sıra şu bilgilere ihtiyacım var:
-Rahatsız edilince turuncu boynuzu andıran bir kısımları çıkıp saldırıyorlar ve saldırırken portakal kokusu çıkartıyorlar tehlikelimidir?
-Maydanoz dışında ne verebilirim
-Ne kadar zamanda kelebek olurlar
-Türleri nedir
bunların dışında ekstra bilgi verirseniz güzel olur yanıtları bekliyorum
( fotoğraflarını atamadığım için internetten buldum)https://goo.gl/images/e9zDxt
Kebelek Avcısı
02-09-2018, 17:39
http:// https://goo.gl/images/e9zDxt
Tırtıl dostu
19-10-2018, 19:36
Merhaba kızım için tırtıl veya yumurtasını arıyorum. Bize gönderebilecek bir arkadaş olur mu? Çevremizde bulamadık :( İlkbaharı bekleyemeden heyecandan çatlayacak 8 yaşındaki kızım için istiyorum.
Tırtıl dostu
20-10-2018, 22:53
Sayın kebelek avcısı biraz morphopeledies olduğundan şüpheleniyorum.değişik bir görüntüsü barsa kesin bir mavi pelediesdir. O şekilde bir koku saldıklarını bilmiyordüm ama o kokuyu salınca ordan çoıkmanız daha mantıklı olur ve marul verebilirsiniz
Merhaba.Akvaryumda baktığım bir tırtılım vardı ve son zamanlarda pek hareket etmiyordu.Endişelenmiştim baya.Google de neden haraket etmediğine dair bir yazı bulamadım.Hep peçetenin altına saklanıyordu haraket etmemeye başlamadan önce.Öldümü diye bakıyordum ama hala yaşıyordu.Şimdi kahverengiye döndü.Ne olup bittiğini bilmediğim için dokunmadım neler oluyor söyleyebilirmisiniz fotoğrafını da atabilirim.
Teşekkürler
secilsecil
05-08-2019, 14:50
Yeni misafirin öncesi ve sonrası:D
https://i.hizliresim.com/lWQNvb.jpg
https://i.hizliresim.com/VMQzvr.jpg
Bunun kadar oburunu kaprislisini görmedim. Hergün 1 koca yaprak marul devirdi. Gece iğne kadardı sabah baktım 3 katı olmuş. Ertesi gün bi baktım hem büyümüş hem yeşermiş. (yeşil halini çekemedim) Sonra neymiş efendim koza örecekmişte kavanozu beğenmemiş. Büyük bi kavanoza geçirdim bende. Sonra bu bi örmeye başladı anam 1 gün geçti hala örüyor. Bu kadar yemeyle bu kadar örmeyle canavar çıkacak içinden herhal dedim. Neyseki güve çıktı rahatladım:D
ben de marketten aldığım maruldan bunun aynısından buldum evde besliyorum galiba sinek olucak böyle her sabah marulunu değiştiriyorum ama hala yeşil bir tırtıl görünümünde ...3 gün oldu seninki gibi aşırı yiyorr sinek olunca bırakayım ben de doğaya faydalı bir şey yapmış oluyor muyuz?
marulunu hergün değiştirmem dışkılarını temizlemem sinek olmasını engellemez değil mi?
bergenia
15-08-2019, 15:45
ben de marketten aldığım maruldan bunun aynısından buldum evde besliyorum galiba sinek olucak böyle her sabah marulunu değiştiriyorum ama hala yeşil bir tırtıl görünümünde ...3 gün oldu seninki gibi aşırı yiyorr sinek olunca bırakayım ben de doğaya faydalı bir şey yapmış oluyor muyuz?
marulunu hergün değiştirmem dışkılarını temizlemem sinek olmasını engellemez değil mi?
Sinek değilki bu güve:) Doğaya katkısı hakkında pek bi bilgim yok doğrusu:)
Engellemez merak etme. Onlar yiyip yiyip ne olursa olsun dönüşmeye şartlamışlar kendilerini. ne kadar rahatsız edersen et buna engel olamıyorsun.
bergenia
15-08-2019, 15:47
Merhaba.Akvaryumda baktığım bir tırtılım vardı ve son zamanlarda pek hareket etmiyordu.Endişelenmiştim baya.Google de neden haraket etmediğine dair bir yazı bulamadım.Hep peçetenin altına saklanıyordu haraket etmemeye başlamadan önce.Öldümü diye bakıyordum ama hala yaşıyordu.Şimdi kahverengiye döndü.Ne olup bittiğini bilmediğim için dokunmadım neler oluyor söyleyebilirmisiniz fotoğrafını da atabilirim.
Teşekkürler
Cevap biraz geç oldu ama o kahverengi kabuk koza oluyor kabuklaştıktan yaklaşık 2 hafta sonra içinden güve çıkıyor.
Veronica_s
21-06-2020, 20:19
Arkadaşlar evimde tırtıl besliyorum. Bir süredir hiçbir sorun yoktu kavanozda gezip yaprak yiyordu. Fakat üç gün önce kavanozun dibindeki toprağa kendini gömdü ve hâlâ çıkmadı. Toprağın altına koza yapmış olabilir mi sizce niçin çıkmıyor? İntihar mı etti acaba 😂 toprağın üstünde pamukçuklanma olmuş ama tırtıl altında toprağın.
ceyhandegul
05-07-2020, 01:08
Herkese iyi günler.
Evde bir tırtıl buldum ne yapacağımı bilemedim beslemeye karar verdim ama tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum. Bir kutuda besliyorum ve bu kutuya toprak dal taş vs koymalı mıyım? :)
Teşekkür ederim.
Merhaba benim de bi tırtılım var siz galiba bu konularda bilgilisiniz😊size sorularım var tırtılım çok büyüdü ve şişmanladı hiç bi şey yemiyor birgün yuvasına baktığımda her yerde beyaz saç gibi bi şeyler verdı (ismini unuttum o beyaz şeylerin ) ben koza örmeye başladı sandım ve hiç rahatsız ettmedin 1 saat geçtikten sonra tekrar batım ama hareketlenmişti 3 saat kadar dışarda durdu yani kendi halinde gezdi evde ama hiç bi şey yemiyor marol veriyorum yapraklar veriyorum yemiyor yardımcı olurmusunuz:)))
leucosia
30-10-2020, 07:30
Merhaba
Üç gün önce bahçedeki kiraz ağacında orta büyüklükte bi tırtıl buldum bakmaya başladım gayet iyiydi iki gün boyunca durumu dün hiç bir şey yemedi dışkı yapmadı sonrasında gece yaprağın arasına bir ağ örmüş kendisini hareket etmiyor lütfen bir fikir verin koza örmek için daha küçük olduğunu düşünüyorum ama fikrinizi söylerseniz sevinirim :)
leucosia
30-10-2020, 07:32
Arkadaşlar evimde tırtıl besliyorum. Bir süredir hiçbir sorun yoktu kavanozda gezip yaprak yiyordu. Fakat üç gün önce kavanozun dibindeki toprağa kendini gömdü ve hâlâ çıkmadı. Toprağın altına koza yapmış olabilir mi sizce niçin çıkmıyor? İntihar mı etti acaba 😂 toprağın üstünde pamukçuklanma olmuş ama tırtıl altında toprağın.
şimdi ne oldu tırtılına ?
Semra Bbcn
28-01-2021, 02:22
Konya kelebekler vadisinde bir birinden güzel rengarenk kelebekleri gelip görmenizi tavsiye ederim :)
Fotografini yukledigim tirtili kent ormaninda buldum sevinerek ogluma gorsun diye getirdim ama zehirli **** alerjen etkisi olan bir turmudur ?
Yardimci olabilirseniz cok memnun olurum
ZeynebCandan
20-06-2021, 18:48
Ben de dün bir tırtıl buldum ve ölmesinden korkuyorum acaba tecrübe edindiyseniz bana bilgi verir misiniz?
CilekFidesi
20-09-2021, 16:19
Yıllar önce mısır tarlasında parmak kadar kocaman bir tırtıl görmüştüm. Hangi tırtıl çeşidinden ne çıkar? Tırtıl beslemek için genel bilgiler var mı? Bu konuda bilgi bulabilir miyiz? Besliyorum zannedip zarar vermeyelim.
Beyzanurkcy
17-03-2022, 23:35
Cidden şu saate buradaki yazıları okumak o kadar zevk verdi ki bana. Ben de buradaki diğer insanlar gibi tırtıl beslemek istiyorum. Yapraklar yeşermeye başladığında tırtıl aramaya çıkacağım.
Tırtılım123
04-06-2023, 11:06
Dün bu tırtıl buldum bakmak istedim eve geldik hiçbirşey yemiyor ve yaprakların altına girmek istiyor
Tırtılım123
04-06-2023, 11:14
Tırtıl buldum ve süt yaprağıyla beslemek istedim ama hiç yemedin neden yanıyor ve neredeyse hep uyuyor
enesyusagerdan
04-09-2023, 12:55
bendede aynı tırıl durumu. oldu tırtılım toprakta bir ağ örmüştü ve ağın içindeydi
Arkadaşım karınca istilası altında bir tırtıl getirdi durumu iyiydi sonra ona yaptığımız yere dut yaprağı koyduk ve dut yaprağı kurudukça ucu bükülmeye ve mağra gibi olmaya başladı tırtılda bu sırada içindeydi ve ağ ipçikleriyle yaprağı tuturmuştu ve bugün 1. Günü içinde olduğu şimdi orda kozamı yapmış oluyo **** ölümümü bekliyor
Arkadaşım karınca istilası altında bir tırtıl getirdi durumu iyiydi sonra ona yaptığımız yere dut yaprağı koyduk ve dut yaprağı kurudukça ucu bükülmeye ve mağra gibi olmaya başladı tırtılda bu sırada içindeydi ve ağ ipçikleriyle yaprağı tuturmuştu ve bugün 1. Günü içinde olduğu şimdi orda kozamı yapmış oluyo **** ölümümü bekliyor
Ben bir tırtıl buldum fakat kahverengi biraz büyük dut yaprağı veriyorum fakat yemiyor napıyım
violett★
20-07-2024, 20:05
Ben de evde sebzelerin üstünde tesadufen tirtil buldum, cok tatli bisey beslenir mi yoksa dogal ortamina mi birakilmali bilmiyorum ama beslemek istiyorumm. Yesil 1-2 cm uzugunda sanirim. Tüylü degil. Ney ile beslemeliyim bilmiiyorum, bi kavanoza koydum ustunu tul ile kapak yaptim. Cok tatli. :3
Ben de evde sebzelerin üstünde tesadufen tirtil buldum, cok tatli bisey beslenir mi yoksa dogal ortamina mi birakilmali bilmiyorum ama beslemek istiyorumm. Yesil 1-2 cm uzugunda sanirim. Tüylü degil. Ney ile beslemeliyim bilmiiyorum, bi kavanoza koydum ustunu tul ile kapak yaptim. Cok tatli. :3
Duyduğum ve gördüğüm kadarı ile marul gibi şeyleri seviyorlar, genel olarak yeşillik yiyorlar. Doğal ortamına da bırakabilirsiniz besleye de bilirsiniz. Kavanozun içine birkaç ince dal koyarsanız, hafif eğik şekilde koza örebileceği bir yeri olmuş olur...
Eğer beslemeye karar verirseniz deneyimlerinizi bizlerle paylaşın lütfen.
İyi forumlar dilerim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.