PDA

View Full Version : Bıçaklar ve bıçak bileme sanatı




akcan67
04-12-2009, 10:08
Dün iş için gittiğim bir köyde bıçak bileyen birini gördüm.Kendi merakım olan bıçak bilemeyi daha yakından görmek için selem vererek yanına yaklaştım.İşin ilginç tarafı daha önceden hiç görmediğim bir taşta bıçaklarını biliyordu.Biraz sohbetten sonra bilediği bıçağı daha yakından incelemek için bıçağı elime aldım.

Ben bu kadar memleket gezmeme rağmen hayatımda hiç bu kadar iyi bilenmiş ve o kadar keskin olan bir bıçak görmedim.Tabiri caizse traş olabilecek kadar keskin.
Her ne kadar bıçağın keskin olması için çeliğin iyi işlenmiş olması gerekirsede keramatin biraz da bu taşta olduğunu gördüm.Sohbet iyice koyulaşırken bileyi taşını nereden aldığını sordum.Bu taşı, konuştuğum abimizin kayın pederi 1968 senesinde bir yerden getirmiş.Nereden olduğunu kendiside bilmiyor.Daha sonra kayınpederi rahmetli olduktan sonra bu taş bizim abinin eline geçmiş.Bileme taşının adının aynı zamanda yağlı taş olduğunuda söyledi.Bıçak bilerken bir damla ayçiçek yağını taşın üzerine damalatırsa bileme işleminin daha güzel olacağınıda bu arada belirtti.
Eminim bu formda da bu işe merakı olan bir çok arkadaş vardır.En azından bizlerde bu konuda ki fikirlerimizi gördüklerimizi paylaşacak bir çok konu olur.Bu konuya olan merakımızı gidermek için ilgili linki incelemenizde faydalı olur düşüncesindeyim.
http://www.kemalelitemiz.com/archives/73




triple
04-12-2009, 10:17
Bıcak ve kesici aletlerin bileylenmesi işi gercekten ayrı bir maharet ve ayrı bir ustalık gerektiriyor ayrıca sabır olayıda gerekli.
Bende evimde bir cok kez denedim bir cok malzemede aldim bunun icin ama ne yazıkkı bir turlu basarili olamadim.
Hatta yabancı sitelerden bir cok bilgi ve gorsel meteryalleride inceledim ama asla dokundugunda kıl kesecek kadar keskin bicaklar elde edemedim.
bilgisi olan arkadaslar paylasirlarsa sevinirim

Murat ÖZDİL
04-12-2009, 10:34
3-4 yıldır mutfakta Victorinox kullanıyoruz. Bıçaktan çok memnunuz. Değişik büyüklük ve işlevde bıcakları mevcut. Bıçaklar hali ile körleşince bileylemek gerekiyor. Bunu içinde yine Victoninox’un elmas bileyi taşını kullanıyorum. Tavsiye ederim.

Ayrıca yakınlarda edindiğim bir Zwilling Jahencklese marka bıçak daha var. Bu bıçaktan da oldukça memnunum. Henüz bileylemeye ihtiyaç duymadım.

Ama yıllardır Kycocera’nın seramik bıçaklarından edinmek isterim. Fakat henüz nasip olmadı. Oldukça pahallı ve bulması da zor oluyor diye biliyorum.

akcan67
08-12-2009, 23:45
İlgili verdiğim linkteki bileme taşlarından yakınında veya çevresinde satan arkadaşlarla irtibat kurmak isterim.Bu konudada yardımcı olacak arkadaşlar varsa sevinirim.

alice
09-12-2009, 02:35
Sayın akcan67,
bahsetmiş olduğunuz bileme taşlarından bir tane bizde vardı.Ancak ben onu dibek taşlarımla birlikte yeni inşatımızın bahçesinde peyzaj unsuru olarak kullanacağım.Konu komşuya sorayım bileme taşı bulursam sizi bilgilendiririm.

Yakın zamana kadar tırpan bilemek için bu taşlardan (yassı ince uzun olanlarından) kullanılıyordu.
Fıdancılık işiyle uğraşan bir büyüğüm, aşı bıçağını taşla bileceyeksin, hakiki zeytin yağı kullanacaksın ki jilet gibi olsun, derdi.

Orhan Özbilgiç
09-12-2009, 03:55
Bir ay kadar önce, bir dostumun bahçesindeki otantik aletlerin resimlerini çekip, bahçemde sergilemiştim.
Bu sabah uykum kaçtı. Sizin başlığınızı gördüm, inceledim. Sayın akcan67' nin verdiği linkte, Anadolu'nun Bileme Taşları yan başlığında gördüğüm bir bileme taşının aşağı yukarı aynısı, benim resimlerimde var.
Bu bir sulu taş ve hala işlevsel! Bahçemdeki bu resmin bulunduğu sayfanını linkini veriyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17292&page=3

alice
09-12-2009, 05:26
Sayın Orijin, bendeki taş sizin fotoğrafladığınız taşın aynısı ve ahşap aksamını yok. Sizinkine göre ahşap aksamını oluşturturabilirim. Dikkatimden nasıl da kaçmış, bu fotoğrafı hatırlatarak, fikir verdiğiniz için sağolunuz.

Todor
09-12-2009, 06:00
İstanbul / Kantarcılar Çarşısı'nda yağ taşı ve gaz taşı bulabilirsiniz. Fakat kullanması biraz zordur. En azından ben beceremiyorum.:)
Ayrıca;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=22950&postcount=109
http://www.sanalisveris.com/urun_detay.asp?grup_no=96982&urun_no=450942&dil=1

Orhan Özbilgiç
09-12-2009, 06:14
Sayın Orijin, bendeki taş sizin fotoğrafladığınız taşın aynısı ve ahşap aksamını yok. Sizinkine göre ahşap aksamını oluşturturabilirim. Dikkatimden nasıl da kaçmış, bu fotoğrafı hatırlatarak, fikir verdiğiniz için sağolunuz.

Sevgili alice;
Farkında olmadan bir katkım oldu. Bende mutlu oldum. Geçmişi yaşatmak ve yarınlara özgün bir biçimde bırakma çabalarınızı takdirle karşılıyorum. Sizde sağolun.

idris şenol
09-12-2009, 06:46
motorlu küçük bileme taşları işinizi görür

Harun Parlak
09-12-2009, 07:00
Kesici bir aleti iyi bilemek için üç aşamadan geçmesi gerekiyor.
Eskiden kullanılan yöntemler ve Aletler.
1. olarak kaba traşlama. Kaba traşlama kumlu taş ve ya eye ile yapılır.

2. Daha ince gözenekli olan kösele taşı bu taş nisbeten biraz yumuşaktır. Kesinlikle su kullanılarak işlem yapılır.

3. Aşama da ise çok ince dıkusu hatda olmayan sıfır diye adlandırılan gözeneksiz çok sert bir taş'ın üstüne yağ koyularak düzgün açıda sürtülerek yapılır. Bu taşa da bileği taşı derler.


Rahmetli babam eski marangozlardan dı aletlerini bu şekilde bilerdi. Kontrol için kolundaki kılları keserek denerdi. Eğer kesmez ise bilemeye devam ederdi.

Hele o kösele taşını bana döndürtürdü kolum çıkardı çevirmekden.:)


Günümüzde kullanıan yöntem ve aletler.
Kaba traşlama elektrikli aşetlerle yapılanlar. (Pek tavsiye edilmez) Taş çok devirli döndüğünden kesici aleti aşırı ıstdığından suyu kaçabilir Kesici aletin ayarlanmış olan sertlik derecesi ısıdan farklılaşabilir. Hatda yanabilir.

Dikkat ederseniz sokak da gezen bileğcilerin çoğu ayakla döndürülen taşlarla gezerler.
Bazı yerleşik bileğciler çok düşük devirde çalışan dönen taşlama taşları ile bilerler.
Bu kaba traşlama ve ikinci taşlama ikisi bir arada yapılmış olur.
Son bileğleme işi herkez yapmaz çok ince çalışanlar tercih eder. Örneğin kösele ayakkabıcılar Köseleleri traşlamak için çok keskin aletler kullanır. Günümüzde son aşama yı Masat la yaparlar. Bu masatlar kasap ların kullandıkları vardır bir çok evde bulunur. Ama bu istenilen ince ayarı vermeyebilir.

Köselecilerin kullandıkları ise ELMAS masatlar vardır. Elinizle okşadığınızda elinize takılacak hiç bir pürüz yoktur.
Hiç bir pürüz veya gözenek olmamasına rağmen sert yapısı ile çeliği yiyebilir.

Not evinde hiç Eye Taşlama taşı vs Bulunmayan arkadaşlar Bıçaklarını bileğlemek için.
Her evde bulunan porselen tapaklar vardır. Bu tapakların altına bıcaklarını sürterek çekerlerse yönünü ayarlayarak Bıçakları süper olmasa da iş görür hale gelir.

cello
09-12-2009, 09:44
Bıçak ve çakılar benimde ilgi alanım. Çelikte de bir numara elbette İsviçre. Wenger(İsviçre), Opinel (Fransız) ve Bursa yapımı boynuz saplı çakılarım var. Balığa giderken hep biri bana eşlik eder.

Bu konu başlığında değinilmesi gereken şeylerden biri de karbon çeliğiyle inox (paslanmaz) arasındaki fark olmalı. Karbon çeliği daha sert olmasına rağmen paslanabilir oysa inox daha yumuşaktır ve paslanmaz. Bu yüzden özellikle satır gibi ağır işi olanlarda karbon çeliği, ev takımları ya da çakı (çoğunda) türlerinde paslanmaz çelik kullanılır. Çakılar ise direkt, bıçaklar ise ağzı masatla düzeltildikten sonra biley taşında 1-2 damla yağ ile bilenir. Büyük av bıçaklarında da biley taşı kullanılır. (Örnek Rambo filmi ve bıçağı :D )

Yüksek devirde elektrikli taşa satır dahi tutulmamalıdır. Yükselen sıcaklık çeliği bozar, bıçağınızın ömrü kısalır, eski verimi alamazsınız. Ancak kolaylığından dolayı çoğu bileyci bunu uygular.

memet
09-12-2009, 17:26
Bileyi taşı hryerde satılıyor kolayca bulunur. Dört beş lira fiatlı,siyah renkli bir taş. Ben oyma bıçaklarımda kullanırım. Onun yerien 350 numara (ya da daha yüksek) su zımparasını ayn biçimde, su ya da yağ sürerek de bileme yaptığım olur.. Bilemeyi bir kere birinden nasıl yağtığını görüp öğrenmek en iyisi.. Ben de elimin ayasına sürerim keskin mi diye, deriyi ince çiziyorsa olmuş. Onu da görmeden denememek gerekir.

fskandemir
10-12-2009, 08:35
Ev kullanımı ve amatör kasap faaliyetleri için tavsiye edebileceğiniz bıçak-satır var mıdır acaba?

hosseda
10-12-2009, 10:27
Merhabalar,

Arkadaşlar pek güzel bir konu açtınız ve bir çok yararlı bilgi edindik. Ancak mümkünse bilen bir arkadaş, bir bıçağı nasıl bilediğini biraz daha açıklamalı olarak yazabilirmi ?

Teşekkürler.

memet
10-12-2009, 10:35
fskandemir, Denizli'de iyi bıçaklar yapılıyor olması gerekiyor, orada kolayca bulabileceğnizi düşünüyorum.

hosseda, ilk toplantıya bıçakla gelin, uygulamalı yapalım bileme.

fskandemir
10-12-2009, 10:45
Teşekkürler, Denizli' de bu iş üzerine uzmanlaşmış "YATAĞAN" isimli bir kasabamız bile var ancak oradaki üretici ve toptancı arkadaşlarım da Sürmene(Sürbisa) ve Bursa' da (İsmail Hakkı) üretilen iki farklı markayı tavsiye ediyorlar. Acaba agaclar.net kullanıcılarının tavsiyesi ne olur acaba?

akcan67
12-01-2010, 22:56
Sn Todor

Yağ yaşı için tarif ettiğiniz Kantarcılar çarşısı İstanbulun neresinde acaba ?
Önümüzdeki hafta Eminönünde işim var.İnşallah yakın bir yerdir.

katsu
17-02-2010, 22:54
Teşekkürler, Denizli' de bu iş üzerine uzmanlaşmış "YATAĞAN" isimli bir kasabamız bile var ancak oradaki üretici ve toptancı arkadaşlarım da Sürmene(Sürbisa) ve Bursa' da (İsmail Hakkı) üretilen iki farklı markayı tavsiye ediyorlar. Acaba agaclar.net kullanıcılarının tavsiyesi ne olur acaba?

Ben sürbisa bıçak almıştım. Kesinlikle tavsiye ederim. Benim aldığım kişi Kayseri'den arkadaşımdı. Şimdi bir internet sitesi açmış. Profesyonel çalışıyorlar. Sanırım adres vermemde sakınca yoktur. Online satış yapılabiliyor. Şu anda elinde varmıdır bilmem ama sitede iletişim bilgileri vardır. Ellerinde olmasa da telefonla sorulabilir. (okyanusmarket.com)

hosseda
09-04-2010, 16:50
Kolla döndürülen bileme taşı aramaktan canım çıktı. Çinden getirilenler var ama alma beni diyen cinsten. Bu gün sanayide başka bir şey ararken onu da sordum, hırdavatçıda oturmakta olan bir usta, bende evde var getireyim haftaya alacaksanız dedi. Elektrikmi yok neden onu aramaktasınız diye sorunca, yok dedim mecburen.

Onu bahçede çardağın bir yerine monte edeceğim ve inanıyorum ki kısa zamanda kullanmasını da becerebileceğim.

katmer
09-04-2010, 18:22
Ben bıçaklarımı Bursa'dan alırım. Her gittiğimde yedeklerim. Bıçak benim için çok önemlidir. Porselen tabakların alt kısımlarına sürterek de bileylerim. Her iki yönünü de tek çekimler halinde sürterim. Bu yöntemi, çok eski bıçak ustası olan annemin dayısı tarif etmiş. Dayı rahmetli oldu ama yöntemi bizde baki kaldı..

hosseda
09-04-2010, 19:52
Sayın katmer,

Ben çok dertliyim kör bıçaklardan. Bileye götürsem de kısa sürede körleşmekteler. Rahmetli dayınızdan kalan mirası biraz daha açabilirmisiniz lütfen. Tek çekim ne tarafa doğru olmalı. Porselen tabak dışında ne kullanmak lazım gibi.

katmer
09-04-2010, 21:13
Bu şeklide, bıçağın keskin tarafını tabağın sırsız kısmına dayayıp, kendimize doğru tek seferde çekiyoruz. Aynı işlemi öbür yüzüne de yapıyoruz. 5-6 tekrardan sonra bıçağınız keskin hale gelir.

Porselen veya seramik tabakların arkasında yapabilirsiniz. daha doğrusu bize söylenen o:))

aycicegi
09-04-2010, 21:51
Bende bıçakları elimde bileyliyorum. Sağ ve sol elime birer bıçak alıp çaprazlama tutarak üsttekini tek seferde bir kaç kez hızlıca çekiyorum. Bu şekilde de çok güzel bileyleniyor.

malina
09-04-2010, 23:09
Bileme Taşları (http://www.kemalelitemiz.com/archives/73)

gurbik67
10-04-2010, 00:15
arkadaşlar bileyleme ile ilgili yazılanların tamamını okuyamadım , böyle bir fikir fikir ortaya atan varm bilmiyorum.

benim her türlü bileyleme malzemem olmasına karşın Demir zımparasindan yapmış olduğum bileyleme malzemesine bazen gereksinim duyuyorum. bunu yapmak içinde

20 cm uzunluk 5 cm genişlikteki düzgün tahta parçasının üzerine aynı ebatta demir zımparasını derby yapıştırıcı ile yapıştırarak bunu bir eğe gibi ve eğeden daha iyi olduğunu göreceksiniz.

eğeden kullanış olarak kat kat daha fazla işinize yarayabilir.

malina
10-04-2010, 12:16
Demir zımparası ucu iyice gitmiş bazı kesiciler üzerinde işe yarayabilir ama bazılarının da daha kötüleşmesine neden olabilir.

Bileylemek için kullanılacak malzemelerin içindeki bileyici tanelerin boyutları ve dağılımı (grit) bileme işleminin değişik safhalarda yapılmasını sağlar.

Hassas zımparalama için, demir zımparasında bu boyutlar büyük kalmaz mı?...

yasarugur
10-04-2010, 16:17
sayın hosseda,İzmir Kemeraltı'nda Müfit bıçak olması lazım,merkezi Manisa'da hemen körelmeyen çok kaliteli bıçakları oradan temin edebilirsiniz,bir kurban bayramı öncesi buradaki bir süpermarkette satılıyordu, ben satın aldım, çok memnunum,tavsiye ederim.

gurbik67
10-04-2010, 21:45
evde kullanılan bıçakların bileylenmesi için kullanılacak zımparanın - 0 - numara olması lazım ve bileyleme işleminde bıçağın ağzının tersi yönüne bıçağı hareket ettirmeli.

iki tarafa hareket ettirilen bıçak bilendiği gibi aynı zamanda körelmesine de yol açacaktır. bileyleme işlemi sadece bıçağın sırtı yönüne olmalı.

hosseda
25-04-2010, 21:36
İş kollu biley aletini kullanmayı öğrenmeye kaldı.

gurbik67
25-04-2010, 22:06
hosseda gerçekten çok ilginç bir bileyleme aleti imal tarihi çok eskilere dayalı olmalı.

codgervural
26-04-2010, 21:45
Bu yazıyı bıçak yapmayı, özellikle kınını hobi olarak gören ve kendi yapan biri olarak yazıyorum.

Bıçağı bilemek için (biz köstere deriz)bileği taşı kullanırız.
Rengi sarımtırak beyaz olur ve geniş olmalı.

Sayın hosseda, sizin taşınız biraz dar ve kalın gözenekli. Bu bileği, demirciler çapak almak için kullanır ama iş görür.

Günümüzde insanlar elektrikli makinalarda biler bıçağını, ama bıçaktan kıvılcım çıkıyorsa bıçağınızın ağzı yanıyordur, çabuk körelir.
Makbulu elle çevirilendir hatta çevirirken su dökmelisiniz ki bıçaktan çıkan toz ve taşın tozu aksın, bıçak da fazla ısınmasın diye.

Bıçağınızı her zaman kıl kesecek kadar keskin yapabilirsiniz bu kolaydır ama önemli olan çabuk körelmemesidir.
Bunun için bıçağınızın ucunu A harfindeki gibi bilemelisiniz, hafif dışa doğru kavis olabilir. İçe doğru kavis yaparsanız ağzı yamulur, çok şişirirseniz bıçak kullanırken tıkanır.

Özellikle baltalarda bu önemlidir bilerken bıçağın ağzına bakın, parlıyorsa çapak kalıyordur kıl kesmez kolunuza sürdüğünüzde kızartır, bıçağa dik baktığınızda ağzının gözükmemesi lazım o hale gelene kadar bilemelisiniz..

En son işlem kılağu (cinsini bilmiyorum ama granite benzer genelde koyu gri renktedir )taşıyla bilemeniz lazım.
Bu sefer yağ kullanmalısınız. Mermer gibi avuç büyüklüğünde bir taşdır.
Bıçağı ağızdan sırta doğru (yan veya çarpraz değil)sürtmelisiniz.
Yağ kullanıldığı ve çok ince gözeknekli olduğu için biraz bastırmalısınız ki bıçağı tutsun.
Burda amaç (aslında ilk taşta iyi bilemişseniz zaten kıl keser )çok keskin mikro çizgiler kalacak hale getirmek.
Sizdeki bileği taşında bu birkaç saat sürer :))
Dik şekilde sürtmemizin sebebi, mikro çizgilerin kesim hızınızı kesmiyecek yolda olmasıdır.

Benim çok sevdiğim bir uğraştır.
Ne zaman kastamonuya gitsem ustalık ölmesin diye demircilerden bir tane alırım. Hatta bizim kasabanın demircisinde mutlaka bana ayrılmış bir tane olur:)

balbay
26-04-2010, 21:53
Çok güzel ve eski deminde bir yazı olmuş. Rahmetli saraç dedelerimin bıçak bilemelerine gittim bir an.

Sevgili Codgervural emeğimize sağlık.

codgervural
26-04-2010, 22:18
ben hep bıçağı bir el aleti değilde ustanın hayat verdiği bir madde olarak düşünmüşümdür. düşününki hayatın temel maddesi karbonu demirle karıştırıp bir çocuk gibi terbiye ederek yetiştiriyorsunuz verdiğiniz terbiye (aslında meneviş)sayesinde bıçağın sertliği esnekliği belirleniyor.aynı bir çocuk gibi.bence bir erkeğin mücevheri iyi bir bıçaktır.artık kaybolan bir sanat ama herkese tavsiyem gördüğünüz sıcak demirciden bir bıçak veya balta alın. kaç para isterse istesin inanılmaz bir emek vardır o alette ve değer .ben işin kolayına kaçıp hazır çelikten yapıyorum:)o halde bile sapı kını bilemesi birkaç günümü alıyor

hosseda
28-04-2010, 18:06
Sayın codgervural,

Yazdıklarınızı bir kaç defa okudum. Bıçağı A harfi gibi bilemekten ne kastettiğinizi tam anlayamadım. Bıçağı taşa tutuş açısımıdır A harfi gibi olması gereken. Veya şunu sorayım size, bıçak bu taşa ne şekilde tutulmalıki doğru bilemeyi bulabileyim. Bu biley aletinde kol taşı her iki yönede döndürebilmekte. Bunun sebebi olmalı ama bilinçsizce uğraşarak öğrenmeye çalışmaktansa sizin gibi meraklı ve bilenden yardım almak pek güzel olmakta.

Teşekkürler.

codgervural
29-04-2010, 20:23
doğru bileme için bıçağı ağzı yukarı gelecek şekilde tutmalısınız ters tutarsanız bıçağın ağzından dışa doğru uzantılar yani çapaklar çıkacaktır biley taşını kendinize doğru çevirmelisiniz bu şekilde bıçağı tutması çok zordur ama en azından çapaksız bir ağız elde edersiniz diğer turlü çevirdiğinizde kılağuda biraz daha fazla uğraşmanız gerekir bıçağı biedikten sonra başparmağınızı bıçağa yatay şekilde bastırmadan sürün bıçak parmağınızı tutuyorsa orası olmuştur

ferroburak
12-08-2010, 08:10
bu yazıyı bıçak yapmayı özellikle kınını hobi olarak gören ve kendi yapan biri olarak yazıyorum
bıçağı bilemek için (biz köstere deriz)bileği taşı kullanırız rengi sarımtırak beyaz olur ve geniş olmalı .sayın hosseda sizin taşınız biraz dar ve kalın gözenekli bu bileği demirciler çapak almak için kullanır ama iş görür günümüzde insanlar elektrikli makinalarda biler bıçağını ama bıçaktan kıvılcım çıkıyorsa bıçağınızın ağzı yanıyordur çabuk körelir makbulu elle çevirilendir hatta çevirirken su dökmelisinizki bıçaktan çıkan toz ve taşın tozu aksın bıçakta fazla ısınmasın diye bıçağınızı her zaman kıl kesecek kadar keskin yapabilirsiniz bu kolaydır ama önemli olan çabuk körelmemesidir bunun için bıçağınızın ucunu A harfindeki gibi bilemelisiniz hafif dışa doğru kavis olabilir içe doğru kavis yaparsanız ağzı yamulur çok şişirirseniz bıçak kullanırken tıkanır özellikle baltalarda bu önemlidir bilerken bıçağın ağzına bakın parlıyorsa çapak kalıyordur kıl kesmez kolunuza sürdüğünüzde kızartır bıçağa dik baktığınızda ağzının gözükmemesi lazım o hale gelene kadar bilemelisiniz..en son işlem kılağu (cinsini bilmiyorum ama granite benzer genelde koyu gri renktedir )taşıyla bilemeniz lazım bu sefer yağ kullanmalısınız mermer gibi avuç büyüklüğünde bir taşdır bıçağı ağızdan sırta doğru (yan veya çarpraz değil)sürtmelisiniz.yağ kullanıldığı ve çok ince gözeknekli olduğu için biraz bastırmalısınızki bıçağı tutsun. .burda amaç (aslında ilk taşta iyi bilemişseniz zaten kıl keser )çok keskin mikro çizgiler kalacak hale getirmek .sizdeki bileği taşında bu birkaç saat sürer :)).dik şekilde sürtmemizin sebebi mikro çizgilerin kesim hızınızı kesmiyecek yolda olmasıdır.benim çok sevdiğim bir uğraştır ne zaman kastamonuya gitsem ustalık ölmesin diye demircilerden bir tane alırım .hatta bizim kasabanın demircisinde mutlaka bana ayrılmış bir tane olur:)

Merhaba,
Bilgiler için teşekkürler. Kılağı taşıyla bu taşlardan mı kastediyorsunuz yoksa daha ince gözenekli mi?

http://www.tooltimer.com/toolpics/stones.jpg

yoksa şöyle bir şey mi

http://img.photobucket.com/albums/v214/n1elus/strop-shop/pouches/IMG_7478.jpg

Düzeltme:

Daha da ilginç bir şey buldum. Bunu neye yormak lazım sizce?

http://www.straightrazorplace.com/forums/attachments/hones/47194d1281668005-oil-stone-turkey-turkey-stone.jpg


Kağıtta 'En İyi Seçme Türkiye Taşı' yazıyor. Logodaki firma 1893 yılı civarında faaliyet gösteriyormuş.

koliva
21-08-2010, 11:30
Ben Belcikada yasiyorum. Su Coticule taslarini bir yakindan inceleyim. Eger Turkiyede yoksa bir sonraki Turkiye ziyaretimde isteyenlere getirebilirim belkide.

omrfrk
21-08-2010, 11:42
Paylaşım için herkese teşekkürler.Biley taşı bende de var ve yağ dökünce dahada işe yarıyor.

ferroburak
23-08-2010, 20:39
Bu taş Girit adası taşı mı yoksa kaynağı Türkiye mi sizce:

http://desmond.yfrog.com/Himg706/scaled.php?tn=0&server=706&filename=adszgym.jpg&xsize=640&ysize=640

gurbet kusu
11-09-2010, 22:01
aslinda mutfakta her gün onlarca kez elimize alip kullandigimiz ama hic önemsemedigimiz en önmeli mutfak aletlerimiz bicaklarimiz.cesitleri onlarca kaliteleri cesit cesir kimisi meyva bicagi kimisi et kimisi peynir aslinda bicak ve bicakcilik ayri bir sanat ve kültür konusu ,tipki tesbihcilik gibi.ben bicak kolleksiyonu yapiyorum desem umarim yadirgamassiniz.mutfak amacli kullandigim en kaliteli bicaklar bursa isi bicaklardi özellikle "yesil yayla,pirge " markali bicaklardir.hem celigi cok saglam ,ince ve bilgilemeye cok yatkin.bilmem ilginizi cekermi bu sanat ve kültür eseri bicak ve bicakcilik...

kadir55555
25-12-2010, 13:27
Öncelikle herkeze selam
Bileme konusunda çok meraklı ve bilgi taplamaya çalışan birisi olarak bütün yorumları okuduğumu belirtmek iseter ve profesyonel bileme tekniklerinden bahsettiklerinden kuşkum olmadığını ama size daha basit bir bileme usulüyle başlamanızı tavsiye ederim. Bileme konusuna gelince;
Öncelikle şunu iyi bilmeliyiz bıçaklar ve kesici aletler tek yönde bilenir. Ve iki aşamadan oluşur. Birincisi bir bıçak eğesi, masat taşları **** çark makinesi yardımıyla bıçağın ağzının uygun kıvama ve inceliğe getirilmesidir.
İkincisi ise genelde kasapların elinde gördüğümüz masatlar yardımıyla bilenmesidir.
Birinci aşamayı özetleyecek olursak(bıçak eğesini tavsiye ederimben) eğeyi tekbir yönde bıçağın burnuna doğruhareket ettirerek bıçağın ağzını inceltin her iki tarafındanda.
İkinci Aşamada ise masatımızı sol elimize alıyoruz sağ elimizede bıçağı alıp birnevi bıçak la masatı kesmeye çalışır bir üslupla bıçağın ele en yakın olan kısmından burnuna doğru(masatımızın burun kısmından başlayarak) aşşağı doğru çekiyoruz. Bu şekilde verimli bir bileme elde edebiliriz.
Benim tavsiyem ikinci kısımı bir kasaptan görsel olarak görmenizdir.
birde piyasadan alacağınız masatlara dikkat edin(30-200tl) aralığında çeşitleri vardır.30 tl lik orta kalite bir masat sizin işinizi hayli hayli görür.(masatımız bir nebze eğeyi andırmaktadır fakat üzerinde dikey bileme çizgileri bulunur kesinlikle eğe gibi paralel çizgiler yoktur.
umarım açıklayıcı olmuştur.
Ayrıca yabancı markalarda kaliteli bıçaklar aramaya gerek yok ülkemizde bulunan Trabzon Sürmene Bıçakları, Denizli Yatağan Bıçakları, Adana Osmaniye, Niğde Bor Bıçakları, Bursa Bıçakları gerçekten kalitelidir ve istediğiniz verimi alabilirsiniz. Yabancı markalardan bıçak aramaya gerek yok kısacası.

the_mc
25-12-2010, 17:28
Denizli İli Yatağan Kasabasında Bıçak Ve El aletleri İmalatı Yapmaktayız Online Satış Sitemizde Sizin İstediğiniz Yağ Taşları Ve Girit Taşları Mevcuttur İncelemenizde Fayda Vardır
www.yataganelaletleri.com
Kapıda Ödeme Seceneği Mevcuttur

arkadaşın dediği dogru burada anlatılan taşla aynı taş. kimisi yağ kullanır kimisi su damlatır aynı yöntemle bilenir ustura gibi olur bıçak :)

remzigemici
21-03-2011, 22:01
sayın the mç sizin taşınız girit taşıdır genellikle girit taşı dır kül rengi çatlak veüzrinde iyne deliğinebenzer delikler vardır sizin taşınız nadir bulunan renkli girit taşıdır

remzigemici
21-03-2011, 22:04
sayın burak sizin taşınız bolu taşıdır taşın görünümü çok sert koyu ve çatlak izlenimleriyok

remzigemici
24-03-2011, 22:58
sayın akcan 67 benim işim bileme bileme malzemeleri ve kendi imalatım bileme makinalarıdır size yağtaşı kosunda yardımcı olabilirim her rengi siyah olan taş girit taşı degildir birdeyabancı marka bıcaklar yerine kendi memleketimizin bıçaklarını seçelim bir billeyci istersetenekeyi jilet gibi kestirir

ENDERS
25-05-2011, 21:27
Merhaba,
bıçak bileme konusunda araştırma yaparken tesadüfen burada çok değerli bilgilere ulaştım. Bu arada taşlar ve özellikleri ile ilgili yaptığım araştırma esnasında aşağıda vereceğim bıçak bilemeyi anlatan bir şema buldum. Esasen siteye üye olmamın sebebi de bu şemayı sizinle paylaşmaktı. Hani bir çok bilgiye ulaştığım bu siteye bir anlamda teşekkür etmek bu paylaşımın amacı.

Bir çok arkadaş bıçağın açısı, tutuş şekli ve biley hareketinin yönü ile ilgili sorular sormuş ve galiba bir çoğu da özellikle benim gibi acemi olanlar anlatılanları gözlerinde canlandıramamış olabilirler. Bu görsel ne kadar doğru bilgi veriyor tam bilmiyorum ancak anladığım kadarıyla bu ürünleri satan aşağıdaki web sitesinin hazırladığı bir şema. Umarım buradaki arkadaşların işine yarayacaktır.
Saygılarımla.
İncelediğim site ve bu sitede bulduğum görsel aşağıdadır.

http://www.knifeart.com

http://ep.yimg.com/ca/I/knifeart_2159_82639149

aykanurbileme
04-09-2011, 18:33
selam arkadaşlar 18 senedir bileycilik mesleğiyle uraşıyorum eğer bıçağı yeni aldıysanız ilk yapacanız o bıçağı biletmektir bıçak üreticileri bıçağa ağız açmaz sadece bir çizgi çeker günü birlik keskinlik sağlar evinizdeki bıçak köreldiyse hiç bir taşa sürmeniz fayda etmez bir bileyciye verip o bıçağı önce inceltecek sonra bahsettiniz yağ taşında klavını yani bileme esnasında oluşan çapağı alır sonra kullanırsınız ayrıca bahsedilen o taşın adı grit taşıdır sadece yunanistanın grit adasında çıkar ve kilosu en az 65.70 tl civarı yani bir evde bıçanızı bilemek için almaya değmez alsanızda işinizi görmez onun amacı sadece bilenen bıçağın çapağını almaya yarar saygılar

aykanurbileme
04-09-2011, 18:38
bu arada bıçak alacaksanız güzel ülkemin en güzel bıçağı trabzon sürbisa bıçağıdır yabancı marka bıçaklara ilgi göstermeyin paramız ülkemizde kalsın

aykanurbileme
04-09-2011, 18:40
bıçak ve bilemeyle ilgili irtibat için sitemi ziyaret edebilirsiniz aykanurbileme

MİRBE
28-09-2011, 18:08
Sürmene bıçağı diyorum tek geçerim elim ayağım Sürmene:)

YeniBON
22-10-2011, 23:30
Bıçak, bıçak ama ne için bıçak.

Bana göre alacağınız bıçağı nerede ? kullanacaksınız.

Ev - işyeri mutfak, meyve, et, soyma, doğrama, aşı, av, çakı vb. Önce amacınızı belirleyiniz, sonra bıçağınızı arayınız.

Bıçaklarda kullanılan ana malzeme çelik. Çeliğin sertlik derecesi. Halk dilinde suyu iyi verilmiş çelik.

Evet katılıyorum. Yurt dışına para ödemeyelim. Zaten yurtdışından bıçak alanlar, para ödeyenler yanılıyorlar.

Çünkü; dünyanın en iyi bıçakları ülkemiz de yapılıyor. Paylaşımda bulunan arkadaşların verdiği yöre ve isimler için de bu firmanın ismi yok. Çok az biliniyor.

Bileme vb. sorununuz da olmuyor zaten. İsteseniz de üretici firma dışında hiçbir yerde yaptıramıyorsunuz.

Alacağınız modellerin bazılarında kişiye göre üretim yapılıyor. Desen vb. seçenekleriniz var. Bu bıçaklar da geleneksel kakma sanatı ve ustalarımız devreye giriyor.

Firma ağırlıklı av, savunma bıçakları ve uzak doğu sporların da kullanılan bazı metaryelleri üretiyor.

TSK'nın ve bazı ülke orduları da Türk firmasının ürünlerini tercih ediyor. Bıçakların çelik sertliği 58-60 RHC ( Rochwell ).

Seri üretimi yapılmayan en küçük boyu ( mini çakı)' na sahip olmak için neredeyse bir yıla yakın bir süre bekledim. Sonun da yaz başı edinebildim. Gönderdiğim e-postaların sayısını hatırlamıyorum.

Özellikle belirtiyorum ki,bu bir reklam değildir. Bıçağı amatör dışı, yukarıda belirtilen amaçlar için kullanacak arkadaşlar özelden e-posta göndersinler.

Ben sadece Ankara merkezli firmanın ismini kendilerine göndereceğim. İstekliler bu isim üzerinden firmanın sitesini bulacaklar. Gerisi onların sorunu.

Bu bilgileri de dünya lideri bir üreticimiz varken, yurtdışı marka - firmalardan alışveriş yapan arkadaşların bilgilenmesi için verdim.

Arkadaşlar bilgilerinize. Saygılar.

mrduran
23-10-2011, 12:08
Merhabalar,

Binlerce yıldır, tüm ulusların kılıç/bıçak ustaları, ''Girit Taşı'' kullandılar. En iyisi olduğunu bilerek tabii ki. Rengi siyah değildir. Çok yumuşak mermer cinsidir. Stratejik malzemeler arasında olduğundan, Tuz/demir/Yağ(petrol) gibi korunmuş. Elde etme şansı bulanlar da, bilemekten dolayı yıpranmasını engelleyip, kullanılabilirlik ömrünü uzatmak amacı ile 1 hafta kadar bitkisel yağ içinde (Zamanımızda mazot, yanık motoryağ..vs) bekletmişler. Renginin siyaha dönme nedeni budur. Hatta yuvarlak biley taşının yarısının içine gömüldüğü ve çevrilirken devamlı yağlanmasının ana gayesi, daha iyi bilemesine olan katkısından ziyade, taşın ömrünü uzatmaktır. Bu nedenle ''Yağ Taşı'' adını almıştır. Girit taşı için, Yatağan, Tire, Muğla, Denizli' ye gittim, Sürmene' de bile bulamadım(ya da sorduklarımda yoktu). Tesadüfen, Diyarbakır'da dükkanını tahliye eden 80 yaşında bir dededen, 150 yıllık bir tane buldum. Günümüzde satılanların en iyisi, girit taşı tozlarından/sanayi atıklarından, bilardo topu yapımı gibi, tutkallı,basınç ile yapılanlar.

Bıçak kullanmak tecrübe işidir. Asla keseceğiniz cisme dikey/90 derece ile bastırmayın. Daima ilk hareket yumuşak olacak(Bıçak ağzının dönmesini engellemek için), devam eden hareket yana/aşağı yüklenerek devam edilmelidir.

Atalarımız, ceplerinde taşıdıkları karaçoban/çoban çakıları, hep sertleştirilmiş yumuşak demirden/dövme demirden olanları tercih etmişlerdir. Dövme demir çakılar paslanır, iyi koruma gerektirir(kapamadan önce pantolana sürülür,kurutulur). Devamlı kullanan için paslanma sorun olmaz. Dediğim gibi kullanırsaniz, bıçağı onlar gibi ömrünüz boyunca bir kere bilemek yeter. Dal keserken, kestiğiniz dal aynı zamanda bıçağınızı da bileyler. Bıçaklarınıza değer veriyorsanız, sokaktan geçen bileycilerden uzak durun. Onlar esnaf için uygun(Dönerci. pideci..vs). Sabırlı olmanız sonunda, sokaktan bulabileceğiniz düz bir taş ile dahi yapabilirsiniz. Kayrak taşı, herhangi bir mermer parçası, deniz kenarlarındaki uygun şekilli taşlar vs. Taşın büyüklüğünden 2 'şer cm. daha büyük, 4 tarafı kapalı bir kutu yapıp, yakınızdaki marangozda, yatay olarak ikiye bölüp, uzun menteşe ile kapağını sabitleyin, alçı ile taşı sabitleyin, alın size bileme kutusu. Bıçak bile sevilebilecek bir unsur, yeterki sabır ile zevkine varma gayreti taşıyın. Bahsedildiği gibi, A harfinin sadece üst kısmı bileylenir. A' nın ayakları ne kadar açık ise, o kadar uzun zaman keskin kalır(Ağzı dönmez). Burda, bıçak et kalınlığını da göz önünde bulundurmanız gerekir.

Yarısı yatak altında olan, dövme demir çoban çakılarımdan bir kısmı(Aralarında tipi itibari ile hoşuma giden, plaka çelikten bir kaçı dahil). Et kıyma bıçakları, satırlar, zırhlar hariç. Kılıfların çoğunu özel yaptırttım.

Saygılarımla.

252285

mrduran
01-11-2011, 13:02
- ILBADİ (eski resimlerde gördüğünüz Efe çakıları)
- UZUNDERE (açıldığında içinden ekmek bıçağı çıkan),
- ALİ (osmaniye)
çakıları da yabana atılır değildir.

Ilbadi, hepsini döver:)). Osmanlı farketmiş bunu.

Cümleten iyi bayramlar, Saygılarımla lütfen.

Gokkurt
11-12-2011, 10:59
Herkese Merhabalar;
Bileme taşı olarak "Arkansas Taşı" nı öneririm,bulunması biraz zordur ve pahalıdır ama kullanınca farkını anlarsınız ortalama kum değeri 8000 - 10000 civarındadır.

cemuzun
01-01-2012, 17:05
öncelikle iyi seneler herkese. Forumda daha yeniyim. Daha doğrusu uzun süredir yazıları takip edip bilgi edinmeye çalışıyorum. benim bir sıkıntım var. elimdeki bıçaklar biraz dandik. bıçakçıda bileyletiyorum. bir süre sonra kullanmaktan haliyle köreliyor. sürekli götürmektense dandik bir bileme aleti aldım. http://i786.photobucket.com/albums/yy149/honeytr/honeytr%202011-1/ZZ-BIAK-BLEME.jpg
linkte gösterilen. ancak bu aletle bilemeye çalıştığımda iyice köreliyor. acaba benmi yanlış yapıyorum yoksa aletmi sorunlu anlamadım. öğrenciyim çok para verip kaliteli bıçak ya da bileme taşı vs. de alamıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

mrduran
01-01-2012, 22:59
elimdeki bıçaklar biraz dandik. bıçakçıda bileyletiyorum. bir süre sonra kullanmaktan haliyle köreliyor. sürekli götürmektense dandik bir bileme aleti aldım. http://i786.photobucket.com/albums/yy149/honeytr/honeytr%202011-1/ZZ-BIAK-BLEME.jpg
linkte gösterilen. ancak bu aletle bilemeye çalıştığımda iyice köreliyor. acaba benmi yanlış yapıyorum yoksa aletmi sorunlu anlamadım. öğrenciyim çok para verip kaliteli bıçak ya da bileme taşı vs. de alamıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler

O bileme aracı, bıçağınız dandik:))) ise işe yarar. Bıçağı dibinden o aletin içine koyun ve hızlıca çekin. Fakat bıçak mermer bankoya falan çarmasın, dikkat edin. Aparatı en kenara koyun hızla çekin. Hızlı bileyler, mıknatıslanma olacağından, yıkadıktan sonra kağıt mendil ile çapakları alın.

Hayırlı seneler, kolay gelsin.

Saygılarımla lütfen.

cemuzun
02-01-2012, 17:24
yardımınız için teşekkür ederim. ben bıçağı ileri geri yapıyordum o zaman olmuyordu. şimdi eskisine göre daha iyi. ama herhalde bıçaktan ya da çekişimden mi kaynaklıdır anlamadım ağzı yatık çıkıyor. masatlada düzelmiyor. diğer elimle de çektim aynısı oldu. ama yine de ciddi fark var teşekkür ederim.

mrduran
03-01-2012, 16:26
Bastırarak ve dik olarak hızla çekin. Resimden anladığım, sanki tek yanında halkalar var, bizdeki; iki yanıda halkalı olan. Bir bu yanından, bir diğer yanından çekin.

Saygılarımla lütfen.

Kolay gelsin

whoiam313
04-01-2012, 20:42
Elektirikli spiral kullaniyorum sonrada bir masat ile düzeltip traş bile oluyorum. :)

mrduran
05-01-2012, 16:44
Elektirikli spiral kullaniyorum sonrada bir masat ile düzeltip traş bile oluyorum. :)

Maşallah efendim, güzel imiş. Acaba bıçağın suyunu kaçırmaz mi?. Fazla ısınması çeliğin evsafını bozmaz mı?, eğer fazla ısınma oluyorsa tabii ki.

Saygılarımla lütfen.

Atilla Ertürk
29-03-2012, 16:17
Herkese bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İmkanım dahilinde yöntemleri deneyeceğim. Benim bir sorum olacaktı. Ben bazen doğada yürüyüşe çıkarken yanıma alacağım bazende küçük bir odun parçasını işleyebileceğim bir bıçak-çakı arıyorum. Seyyar satıcıdan 10 liraya aldığım bir çakım var ama biraz daha kaliteli olsun biraz daha rahat çalışayım istiyorum. Biliyorsunuz ki bıçaklar 1 liradan başlayıp binlerce liraya kadar olanlar satılıyor. Benim ihtiyacım ne çeşit bir bıçak acaba?

mrduran
31-03-2012, 21:45
Herkese bu faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İmkanım dahilinde yöntemleri deneyeceğim. Benim bir sorum olacaktı. Ben bazen doğada yürüyüşe çıkarken yanıma alacağım bazende küçük bir odun parçasını işleyebileceğim bir bıçak-çakı arıyorum. Seyyar satıcıdan 10 liraya aldığım bir çakım var ama biraz daha kaliteli olsun biraz daha rahat çalışayım istiyorum. Biliyorsunuz ki bıçaklar 1 liradan başlayıp binlerce liraya kadar olanlar satılıyor. Benim ihtiyacım ne çeşit bir bıçak acaba?


Merhaba efendim,

''İlbadi'' cinsi, ucu kama gibi olduğundan uygun sanırım. İnce iş yapacaksanız demir kısmı kısa ve etli olmalı, sağ elle bıçak tutulurken ağacı tuttuğunuz sol elin baş parmağı ile bıçağın sırtına yüklenerek hasarsız ince iş yapabilirsiniz. Sadece kesip biçme için ise metal kısmı uzun olmalı. Sapı kavî olmalı. Ucunu kanırtmayın sakın, döner/kırılır. Emniyet kilidi olmasında yarar var. Fazla büyük çakı alırsanız da üzerinizde bulunduğunda suç teşkil edebilir.

Ben böyle bir çakı tercih ederdim. Şüphesiz diğer arkadaşlarda daha iyi önerilerde bulunabilirler.

278667










Saygılarımla lütfen.

Atilla Ertürk
12-04-2012, 12:22
Sayın mrduran öneriniz için çok teşekkür ederim. Saygılar.

capsaicin
15-07-2012, 12:10
Hah konumu buldum. Arkadaşlar yüksek lisans tezi dahi bileme taşları, farklı bileme açıları ve bunların ağaç malzeme ve kullanılan aletin kesici ağzındaki etkileri üzerine olan biri olarak sanıyorum kemal elitemiz de dahil olmak üzere bu konularda türkiyedeki en hasta 2-3 kişiden biriyim.

Çok özet geçeceğim çünkü yazarak anlatılacak şeyler dğeil bunlar, konuşarak bile saatler sürüyor. Ama şu var ne yazık ki yazıldığı üzere türkiyedeki bıçaklar o kadar da kaliteli değil. Burada geçen dere taşları, grit taşları özellikle de modern versiyonları son derece vasat taşlar. Ben elmas taştan, aliminyum oksit taşlara, silisyum karbür taşlardan, arkansas taşlarına, kotükül'den, japon su taşlarına, rozsutec'ten, ingiliz doğal yağ taşlarına, sentetik seramik taşlarına kadar pek çok tür taşa sahibim/kullandım/kullanıyorum.

Meseleğim enstrüman yapımcılığı olduğundan kullandığımız çok yüksek alaşımlı yüksek kalite kesici gereçleri tıraş olacak kıvamda bilemekteyiz. Çünkü odun kesiyor, şekillendiriyor, oyuyoruz. Bununla beraber usturada kullandığımdan bunlara uygun da çeşitli taşlarım var.

Kısacası çelikler ve bileme ile ilgili konularda danışabilirsiniz. Bugün ülkede satılan bıçakların çok yüksek bir kısmı teneke çeliği dediğimiz en kalitesiz ağız almaz sac gibi çelikten. Az bir kısmı fransadan vs levha olarak gelip burada keslien seramik fırınlarında ısıl işlemi yapılan çoğunlukla 440c misali basit paslanmaz çelikler. Çok az bir kısım makine dövmesi yine ithal çelikler. Ülkede elde döverek yapılmış kaliteli mutfak/şef bıçağı ben bilmiyorum.


Olabilecek en iyi bıçal elde dövülerek yapılandan olur. Paslanmaz olması şart değildir. Karbon çeliği de olabilir, sadece paslanma riski olduğundan bakımı meşakkatlidir. Ama gidip sıcak tornalama işlemlerinde kullanılan çok yüksek alaşımlı molibden çeliğinden yapılmış bıçaklarda bulabilirsiniz bunlar gerçek anlamda birkaç ay körelmez. Standar çelikli bir bıçak ilk keskinliğini daha ilk kullanımda, esas keskinliğini 1 haftada kaybeder. Bundan sonrası giderek körelir. Ha bu kesmeyeceği anlamına gelmez belki 6 ay keser ama nasıl keser. Bıçağı domatesin kabuğuna değdirdiğiniz anda kabuğa baskı yapmadan anında ete dalıyorsa o mutfak bıçağı ancak keskindir benim için. Yukarıda bahsettiğim ülkedeki ucuz mutfak, kasap vs bıçakları kaliteli bir ağız almaz. Alsada daha ilk kullanımda bunu kaybederler.

Çeliğin sertliği bu gibi kesici gereçler için rockwell c ölçeğiyle ölçülür. Biz keman yapımında 60 altı olanları sevmeyiz. Benim kesici bıçaklarım 66 rockwell. Bir kıyaslama için torna bıçağı 70 rockwelldir. Daha serti yok gibi. Ülkedeki bıçakların çok büyük bir kısmı baksanız anca 50-52rc çıkacaktır. Bu da yumuşak ve çabuk körelen çelikler olduğunu gösterir. Görürsünüz kasapların bıçakları çok ince ağızlı bilenmiş olur ve sürekli masatlarlar. Bu çok çabuk dönen ağzılarını düzeltmek içindir. Kaliteli japon, alman şef bıçaklarında böyle bir durum asla görünmez.

Taş olarak ne yazık ki ülkemizde kaliteli bileme taşı yok gibi. Bütün iyi taşlar yurt dışında. Öyle giri grit taşlarıyla vs olmuyor malesef. Ha şunu da söyleyeyim 20 liralık bursa bıçağı için gibip kaliteli japon seramik bileme taşı alınmaz. Ama bir gün iyi bir şef bıçağı almak isterseniz o zaman eliniz mahkum. Kimine göre ucuz bir kasap bıçağı ya da tırtırlı tramontina bıçak yeterlidir. Ama benim gibi yemek yapmayı seviyor, yemeği hazırlarkende yüksek kaliteli ekipmanlar kullanarak bundan da ayrıca zevk almayı seviyorsanız iyi şeyler kullanmak gerekiyor.İyi bir bileme tecrübesi olmadan 200 liralık şef bıçağı da alınmaz. Yani her şey adım adım. Bu adımlar arasında arada kaldığınız noktalarda bana danışabilirsiniz.

Belki fazla iddialı bir giriş oldu. Ama yıllarca birşeyi araştırmadan aynı şeyi yapıp, aynı şeyi satan insanların dediğim dedik tavırlarından o kadar sıkıldım ki artık önemsemiyorum bile. Bu konularda her şeyde olduğu gibi derin araştırma gerektirir. Şu an yazılı ve sözlü olarak size istekli şekilde size bu konularda yardımcı olacak, bilgi paylaşımı yapacak çok az kişi bulabilirsiniz.

Tek ricam bıçağım var nasıl bilenir diye sormayın. Çünkü bu usturam var naısl tıraş olayım gibi bir soru. Yazıyla olmaz. Görsel olarak anlatmak gerekiyor. En güzel yol youtube gibi platformlarda iyi videoları bulup izlemek ve sürekli denemeler yapmak. Kendiniz üstüne gittikçe bu konuda gelişirsiniz. Teknik konularda ise yanınızdayım.

ağaç sevdalısı
12-09-2012, 16:12
sayın capsaicin kaliteli ve makul fiatlı aşçı bıçağı önerebilirmisiniz. 33 kat buz çeliği japon bıçağı gördüm çeliğin üzerinde ağaç deseni gibi hareler vardı. bunlar iyi bıçak göstergesimidir .birde televizyonda sert ve yumuşak çeliklerin üst üste konularak dövülerek roma'da gladyatör kılıcı yapıldığını gördüm aslı varmıdır

hatipoğlu
26-09-2012, 21:52
arkadaşlar şimdi size bir uzmandan anlatım girit taşı diye geçer butaş sahteside vardır kilosu 25 tl civarı olan taş sahta gerçeğinin kilosu 60 tl civarlarındadır
taşı alırsın eski bir tencereye yanmış motor yağını koyarsın taşı yağın içine koyarsın bir güzel kaynatırsın ki taş yumu şasın sonra içinde soğuyuncaya kadar beklersin sonra taşa bir taban yaparsın bir kap taş tam oturacak sekilde ondan sonra taşa kullanmak üzere üzerine 5 6 damla motor yağı koyarsın sonran başlarsın ufak halkalar seklinde bıçağı sürmeyebıçağın bir tarafını ağızı dönene kadar sördükten sonra diğer tarafa kılzar olur yani bıçağın ağızı döner ona kılzar denir. bu sefer dünen tarafı sürersin ağızı düzelene kadar işte ustalık orda benim yaşın 16 bunları allah başımdan eksik etmesin dedem ögretti . itüde teknisyen di 1950 ilk okul 5 sınıfı okudu torno da hocalık yaptı çelik mühendisleri ile calıştı ve şu anda bizi yetiştiriyor





benden bir bıçaktavsiyesi isterseniz sür döv bisa şahane bir bıçaktır
çakı tavsiyesi istiosanız k.maraş cezmi
lütfen çin malı çakma ürünler almayalım yerli malı destekliyelim ........Bıçakçım.com | Online Bıçak - Çakı Satış Merkezi (http://www.bicakcim.com/)

capsaicin
17-01-2013, 11:02
Arkadaşlar ve kuzucuk komşum, girit taşı hiçbir işe yaramaz. En azından şu haliyle satılan versiyonlar bir işe yaramaz. Girit taşını ünlü yapan içindeki novakulit oranı yükske olan eski simsiyah olan girit taşlarıdır. Bunlar 8000civarı kuma sahiptir ve oldukça ince bileme ve honlama yaparlar. Ama artık bu taşlardan kalmamıştır anca dedenizden kalma varsa bulursunuz.

Güncel gri olan girit taşlarının nerelerden çıktığı belli değil. Kum değerleri çok daha düşük, dengesiz bileme yapan homojen olmayan özelliklerinin dışında bileme hızları da çok yavaştır.

Türkiyede kaliteli bir bileme taşı bulmanız zor. Bir de bilginiz olsun kullandığınız bıçak çok yüksek kalite dövme çelik şef bıçağı değilse 2000-3000 kumun üzeirne çıkmanız gereksiz. Çünkü çelik o keskinliği kaldıramaz hemen döner.

Türkiye için en pratiği topshop adı altında satılan elmas taşlar var. Bundan alın. Ek olarak 1000 ve 2000 kumluk su zımparası alın. Elmas taşta ağzını yenileyip sıfırladığınız bıçağı cam, mermer gibi bir yüzeye koyduğunuz suyla ıslattığınız zımpara kağıdı üzeirnde önce 1000 sonra 2000 kumda ustura kayışlar gibi kesme yönünün sırtına doğru sürerek bileyin. En sona doğru baskıyı giderek azaltın. Bu yeterlidir. 2000 kum ağızda mikro çentikler bırakır testere misali. Bu da mutfak bıçağında yumuşak ve esnek sebzeleri rahat kesebilmek için aranan bir özelliktir. Et kesecekseniz çok pürüzsüz istiyorsanız eski hakiki deri bir kemerinizde bastırmadan kayışlayın. Bu yöntem elde edebileceğiniz en pratik ve ucuz yöntem.


Daha ciddiyetle yaklaşmak isterseniz, yine elmas taşın yanınıa ek olarak yurt dışından bir coticule taşı (thesuperiorshave.com sitesinde var), ya da naniwa veya shapton marka seramik bileme taşı alınız. Kotikül taşı kendi başına 8-10k kuma kadar gider ve yeterlidir. Kurban bıçağı keskinliğine getirirsiniz kolayca. Seramik taşlar alacaksanız 1000 ve 3000 kumlu iki tane taş iyi olur. Ya da normal 1000/3000 şeklinde çift taraflı kombine sentetik japon su taşları vardır, onlardan alabilirsiniz.

ağaç sevdalısı komşum kaliteli ve makul fiyatlı göreceli bir kavram aslında. Genelde ikisi yanyana birarada olmaz. Bir de sana göre makul fiyatlı nedir bilemiyorum. Bana göre ülkedeki fiyatına göre en iyi bıçak global g2 bıçaktır. Bicakcim.comda vardı ama stokta kalmamış. Belki yine getirirler.

Daha ucuz alternatif olarak sile.com.tr'de kai wasabi serisinden 20cmlik şef bıçağı başlangıç olarak 100 lirlaık fiyatıyla gayet iyi bir bıçaktır. 200-250 liralara çıkılabiliyorsa wüsthoff serisinden bıçaklar alınabilir.

Aynı şekilde esse.com.tr de satılan zwilling henckels bıçaklar fiyatlarına göre oldukça iyi bıçaklardır.

Kullanmadığım için sürdövbisaları bilmiyorum ama yeteirnce iyi olacaklarından şüpheliyim. Alacağınız şef bıçağı 60hrc'nin üstünde sertliğe ve dövme çelikten yapılmışsa iyi bir bıçak çıkma ihtimali yüksektir.

Bahsettiğiniz 33 kat bıçak şöyle bir şeyse

KC-108 Kanetsune Sujihiki 270mm VG-10 (33 Layers) / Black laminated wood handle | Japan Blades (http://japan-blades.com/chef-knives/by-style/western-style/sujihiki/2278.html)

evet çok kaliteli demektir. Elde katlana katlana dövülerek yapılır. Bu sayede çeliğin homojenliği mükemmel hale getirilir. Buzda aniden soğutmak da çeliği son derece sert ama kırılgan hale getirir. Eğer doğru alaşım elemanları katılıp, ısıl işlemi iyi yapılmışsa sorunsuz ve çok tok sağlam bir bıçak olur.


Fakat veya lazerle üzeirne absürt reismler yapılarak dövme şam çeliği imajı verilmiş, ucuza satılan bir sürü saçma sapan çin/pakistan yapımı kesici gereç vardır. Bunlardan uzak durmak gerekir. 300-500 dolardan aşağıya hakiki dövme şam çeliği gereç alamazsınız.

Dövme çelik olarak da fabrikada şahmerdanda dövülüp seri üretim olarak üretilen bıçakla, ustası tarafında örs üzerinde elde dövülen bıçağın kalitesi çok farklı olur, karıştırmayalım.

Fabrikasyon alınacaksa ülkemizdeki dövme wüsthof, kai, global, zwilling bıçaklarına bakmak lazım. Bıçakcımda f.dick bıçakları vardı onlar da çok kalitelidir.

Gladyatör kılıçlarını bilmem ama uzun kesici gereçlerde yumuşak çelikle sert çeliği kombine edip dövmek çok eskiden beri uygulanan ve japonların kılıçlarında uzmanlaştıkları bir metoddur. Burada iki yumuşak çelik katmanı arasına sert bir çelik parçası sandviç edilir ve o şekilde dövülür. Burada amaçlanan kesici ağzın sert çelik sayesinde yükske keskinliğe çıkıp oldukça keskin olabilmesini sağlamanın yanında, kalan kısımları yumuşak ve esneyen çelikten yapmaktır ki sert savurmalar sırasında kılıç rahatça esnesin. Aksi taktirde aşırı kırılgan olur ve daha ilk sert yüzeye temasında tuzla buz olur. Sert ve ani savurma, saplama işlerinde kullanılan her türlü kesici gerkeçte bu esnekliğin olması bir zorunluluktur.


Köpürüleri düşünün normalde üstlerindeki tonlarca ağırlığıa banamısın demezler ama nisbeten yumuşak ve bol esneyen çeliklerden yapılmışlardır ki bir deprem anında lastik gibi esnerler. Aksi taktirde o şoka ve burulmaya dayanamazlar. Aynı mantık.

İyi bir şef bıçağı alacaklar için; Japon bıçakları çok ince profilli bizim kurban bıçaklarımız mislai ya da daha ince ve çok keskin olurlar. Bunlar sebze ve eti çok temiz şekilde kesmeye uygundurlar. Ama narin bıçaklardır kabak kesmeye, kemik sıyırmaya kalkarsanız ağzını hemen köreltip çentiklersiniz. ayrıca çok kalitelidövme çelikten değillerse nisbeten daha çabuk körelirler.

Avrupa tipi şef bıçakları ise kalıncana ve ağır bıçaklardır. Eti ve ymuşak sebzeyi japon bıçakları kadar temiz kesmezler, o kadar hassas dilimleme yapmazlar ama her türlü işte kullanılabilir, ağızlarını ve profillerini daha uzun süre muhafaza edebilirler. Bundan dolayı seçim yaparken bıçağı nasıl kullanacağınızı düşünerek seçin. Japon bıçakları elinizde tüy gibidir, kıvrak bir ustura misali. Avrupa bıçakları ise ağır ve enlidir, hani kodumu oturturum misali ne verirseniz doğrar, işlerini belki biraz kaba ama devamlı yaparlar.

İkisinin kombinesi olan hibrit bıçaklar da vardır ama onlar artık bu konuların sevdalıları tarafından araştırılsa yeterlidir. Yeni başlayanlar yukarıdaki yazdığım marka, modellere bir baksınlar.

mozen
18-01-2013, 23:15
tüm paylaşımlar için teşekkür ederim

yatagankg
19-01-2013, 21:35
Merhaba Arkadaşlar,

yerli üretim budama makasları ve bahçecilikte kullanılan çakı ve makasları yapıyoruz

Lilium
19-01-2013, 23:25
Sayın yatagankg, ürünlerinizde olan aşı çakısını resimdeki gibi bir aparatla uçları birbirine bağlayabilirmisiniz, Yani bu somunlu olması gerekiyor
ki, sökülüp çakı bilenebilsin.

362916

Bu şekilde olması kullanıcıya güven veriyor, diğer apartsız şekilde elde çevirirken esneme olabiliyor çıkaracağın gözü ya da anacın kabuğunu dengesiz yamuk kesebiliyorsun.

Ben benimkini şöyle yaptım ve çok rahat kullanıyorum.

362920

yatagankg
24-01-2013, 16:45
Sayın Lilium,

Üretimimizde şuan öyle bir model yok. Ama tavsiyeniz üzerine atölyemizde yaptırıp çok yakında internet sitemizde yayınlayacağız.

Tavsiyeniz için teşekkür ederiz.

ağaç sevdalısı
25-01-2013, 19:44
sayın capsaicin bileme taşları ve bıçaklar hakkındaki bilgileriniz için teşekkür ederim. girit taşı almayı düşünüyordum vazgeçtim zımparayı denemiştim

FAKO
22-03-2013, 17:39
SUPER "Bileyleme Konusu" islenmis. benim de zaman zaman, balik filetolama bicaklarimin biley konusuna giriyor. Bu konuda cok calistim. Zaman zaman iyi netice alabiliyorum. Bu konuda video da hazirlamistim. Belki hosunuza gider. (Icabi dahilinde konu uzerinde bilgilendirilmemi arzu ediyorum)

BILEYLEME 29 9 2012 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=t7VGdJHTE_8)

http://img594.imageshack.us/img594/3193/img4355y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/594/img4355y.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

BICAK CANTASI

http://img706.imageshack.us/img706/5011/img5543f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/706/img5543f.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img4.imageshack.us/img4/2361/img5537n.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/img5537n.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

https://www.youtube.com/watch?v=CkoPM6kQjQo

capsaicin
01-04-2013, 21:08
SUPER "Bileyleme Konusu" islenmis. benim de zaman zaman, balik filetolama bicaklarimin biley konusuna giriyor. Bu konuda cok calistim. Zaman zaman iyi netice alabiliyorum. Bu konuda video da hazirlamistim. Belki hosunuza gider. (Icabi dahilinde konu uzerinde bilgilendirilmemi arzu ediyorum)

BILEYLEME 29 9 2012 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=t7VGdJHTE_8)

http://img594.imageshack.us/img594/3193/img4355y.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/594/img4355y.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

BICAK CANTASI

http://img706.imageshack.us/img706/5011/img5543f.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/706/img5543f.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

http://img4.imageshack.us/img4/2361/img5537n.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/4/img5537n.jpg/)

Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

https://www.youtube.com/watch?v=CkoPM6kQjQo

Merhaba. Doğru bileme şekli sizin fabrikanın istediği bu dediğiniz olan taşı kesermişcesine olan harekettir. Bunun nedeni iyi bir keskinliği elde ederken ağzı da olabildiğince bütünleşik tutmak ya da mukavemetten feragat etmemektir. Eğer tam tersi şekilde ağzın kesme yönüne göre değil de sırta doğru kayışlarmış gibi çekersek bu sefer bir tık daha yüksek keskinlik elde ederiz ancak ağız daha fazla hırpalanır ve nihai keskinliğin dayanınıklılığı bariz şekilde daha az olur.

Peki sizin metodunuz olmaz mı? Pek olmaz. Neden?

İstikrar.

Bilemede esas nokta istikrardır. Sizde dünyanın en iyi çeliği ve tşaı da olsa istikrarlı bileme yapamazsanız yani ağzı her seferinde aynı açıyla aşındırmaz, birden fazla açı yaratırsanız verim alamaz, iyi bir keskinliğe ulaşamazsınız. En ideal keskinlik için bıçağı taşa her zaman aynı açıda sürmek gerekir. Bunu için taşı koyar bıçağı onun üstünde düşük bakıyla stabil şekilde sürer aşındırma yaparız. Eğer sizin yaptığınız gibi bıçapı alta koyup taşı üzerinde sürersek taşın ağırlığından bıçağın tutuş açısı dönebilir, ya da çelik esneyebilr yine istikrarlı bir açı sağlanmaz. Ayrıca taşın altında kaldığından tam olarak ne yaptığımızı göremeyiz. Sizn bu metod ancak parmak kadar köçük taşlar ya da çakılar için silindirik ufak taşlar kullanırken verimli olur. Onun dışında en iyisi taş sabit bıçak yavaşça sabit bir açıyla üzeirnde bilenmeli.

İkinci olarak kullandığınız taşlar gördüğüm kadarıyla sentetik arkansas. Pek iyi dğeildir ve pek iyi bileme verimi alamazsınız. Yağı da çok daha az bir bezelye kadar döküp parmağınızla yayıp kullanın. Çok fazla yağ kullanmanız bileme hızını ciddi oranda yavaşlatır. Arkansas taşları doğalları dahil oldukça yavaş bileme yapan taşlardır. Hakiki iyi arkansaslar sert ve yoğun olur. Çok yavaş biler. Bunlarla nihai iyi bir keskinliğe ulaşılır ancak çok zaman alır ve tecrübe gerektirir. Çok sert çelikli bıçaklar ya da çok sert,yoğun bileme taşları bileme konularına yeni başlayanlara göre değildir. Çünkü ağzı oturtup, keskinleştirmek oldukça çok sürme gerektireceğinden bu işlem sırasında amatör birisi çok fazla açı farkları yapar her sürmede. Bu da keskinleştirmekten ziyade köreltebilir. Yeni başlayanlara yumuşak çelikler, ve hızlı bileme yapan taşlar gerekir ki açı farkı yapılsa bile kolayca telafi edilip yine de keskinlik elde edilebilsin.

Ben yeni başlayanlara japon king markasının sentetik su taşlarını tavsiye ederim. 800kum ağız açmak için, 1200 kum da keskinlik vermek için yeterlidir. Daha fazla keskinlik isteyenler bir 2000 ya da 3000kum seramik su taşı alıp gayet iyi bir keskinliğe ulaşabilrler. Bundan sonrası amatör bıçaklar için gereksizdir sonuç alınamaz. Ancak çok kaliteli sert el dövmesi bıçaklarla daha üst kum, ince taşlarda daha yüksek keskinliğe ulaşabilir.

ugurmrk
13-08-2014, 12:35
Bıçak bileme makinası profesyonel (bileyi aparatları ile beraber ) - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=oplJn4iDAIc)
Can Makina - Zımpara, polisaj, boru polisaj, boru zımpara makinesi, borupolisa, boruzımpara, boruzımparalama, cam makina, can makina, can makine, canmakina, canmakine, cila, Clean-Strip makineler |Fiber Disk zımparalar, Flap Disk zımparalar, havlupan (http://www.canmakina.com/urundetay.php?id=213)