Bağlan

View Full Version : Modüler 100 m2 Sera Yapmak

akinselcuk
20-11-2009, 22:18
Estetik, sökülüp takılabilir, taşınabilir, yerde beton kirliliği yaratmayan, nisbeten sağlam, ebatları değiştirilebilir, kolayca heryerde bulunabilir malzemeler ile pratik bir hobi serası yapacağız.

Şimdilik pek büyük olmayacak. 12 metreye 8 metre kadar. Tavan yüksekliği de pek fazla değil. 2 - 2,5 metre kadar.

Naylon örtülü, 100 metrekare bir sera çıkacak ortaya.

İskeletimiz demir profil. Her ilde kolayca ve aynı fiyata bulunabilir bir malzeme. İmalat için demir hizarı, kaynak makinesi ve bir matkap lazım.

Bir demir doğramacı ustanın kolayca yapabileceği bir şey. Ama kendim yaparım derseniz becerikli olmanız dışında yılların tecrübesine ihtiyacınız yok. Yapımı pek zor değil yani.

Demir malzeme toplam 650 lira tutacak.
Statik toz boya 200 lira tutacak. ( Fırçayla kendiniz boyadığınızda en çok bir kilo astar boyası ne tutarsa o gider.)

Yaptıracak olanlar için kesim ve kaynak işçiliği için de usta ne isterse o tutacak.

Bizim sorduğumuz bir kaç ustadan aldığımız sonuç kesim ve kaynak işciliği için 300 -500 lira arasında idi. Naylon örtü ne tutacak henüz bilmiyoruz.

2 kutu cıvata somun ve bir açık ağız anahtar da lazım yaklaşık 60 lira tutacak.

Bu sera modüler olacak ileride büyütmek istenirse ek modüller takılıp serayı hiç bozmadan metrelerce uzatmak mümkün ayrıca naylonu kaldırarak bir tavan parçasını değiştirip genişletmekte mümkün.

Önce çizimli ve anlatımlı imalat tarifi sonra uygulama resimlerini buraya koyacağız.

Üsküdarda bir satıcıdan aldığım fiyata göre ; 11 metre kare plastik aksamlı demonte hobi serasının 2bin lira (pazarlıkla 1750) olduğunu düşünürsek bizim 100 metre kare demir profil seramız epey ucuza çıkacak gibi görünüyor.

Biz yapmaya yarın başlıyoruz. Ama resimler hemen gelemeyebilir.

malina
20-11-2009, 22:21
Her aşamasını fotoğraflamayı ihmal etmeyin, daha sonra eklersiniz :)

Sarıcan
20-11-2009, 23:12
Kolay gelsin. Çok güzel bir çalışma bekliyoruz. Başarılarının devamını diliyorum. Sevgiler.

semihali
23-11-2009, 06:02
sabırsızlıkla çekeceğiniz resimleri bekliyorum kolay gelsin.

akinselcuk
23-11-2009, 22:09
Eğik çizgiyi imal etmek zorunda kaldığım , üç yönden çizemediğim ve perspektif çizim imkanı olmayan bir basit programla yapılmış bir çizim. Bir fikir verir iyi kötü . . .

Atölyeden gerçek resimleri bir kaç gün içinde çekip koyabileceğim ancak.

Resimleri koyarken her parça için açıklama yazarım.

akinselcuk
23-11-2009, 22:13
Çizim resmi 1433X629 ve 62 Kb idi ama kaydedince siteye 16 Kb 650X285 oldu.

akinselcuk
26-11-2009, 13:32
Seranın ana direkleri bunlar. 6 metrelik profil 2 noktadan eğildi. Belli yerlerine kulaklar kaynatıldı. Bu kulaklara diğer direkler ara parçaları takılıp birleştirilecek. Bir leşme yerlerinden birer somunlu cıvata ile sabitlenecek.

akinselcuk
26-11-2009, 13:36
eğilmiş ana direkler 30X40 mm lik 2 mm et kalınlığında dikdörtgen profil. Ortadaki eğim yaklaşık 65 derece , uçtaki eğim ucu yere paralel yapmak için. yaklaşık 155 derece.

Bu ana direklere 25X25 mm lik 1,5 mm et kalılığında kare profiller 25 cm uzunlukta kaynatıldı. Kaynak işleri gazaltı kaynakla yapıldı ki sağlam olsun.

Resmin sol tarafında direğin uç eğimi görünüyor. sağ tarafta ise direklerin orta eğimi görünüyor. Bu resimdeki direklere henüz kulaklar kaynatılmamış durumda.

akinselcuk
26-11-2009, 14:00
Eğimli ana direkleri ortada bu ara parçalarla birleştiriyoruz. Bu tavan ara parçasının uzunluğu seranın genişliğini belirliyor. Belli bir miktara kadar seranın genişletilebilmesi mümkün. Bizin genişliğimiz 8 metre olacak bu yüzden bu parçaları 1 metre olarak yaptık.

Bu ara parçalardan yere direkler iniyor. Sola ve sağada diğer direklere bağlantı kulakları uzanıyor. Örneğin bu parçayı 1 yerine 3 metre yapabilirdik ve yere bir yerine 2 direk inerdik.

akinselcuk
26-11-2009, 14:56
Bütün kulaklar 20 cm. delikleri bir kalıp yardımıyla tam yerinden deliniyor. Bu kulaklara geçecek olan bağlantı parçalarında da aynı yerde delik var.

Kulaklar yerlerine kaynatılacak. Ama önce taşta çapakları alınıyor.

akinselcuk
26-11-2009, 15:04
Bir bağlantı çubuğu kulağa takıldığında böyle duruyor. Deliğe bir cıvata somun takılınca epey sağlam oluyor.

akinselcuk
26-11-2009, 15:09
Anadireklerin durumu ile diğer resimler.

Anadireklerin uçları ara tacvan parçası ile birbirine geçirildiğinde seçilen profil kalınlıklıkları yüzünden cıvata takılmadan önce bile sağlam duruyor. geçme yerlerinde tolerans boşluğu neredeyse sıkı geçme gibi. kolayca takılabiliyor ama takıldığında boşluk kalmıyor.

Bunu sağlamak için her boy profili elinde barındıran bir büyük satıcı bulmak ve parfilleri alırken geçme yerlerinde et kalınlığı hesabını da yapmak gerek.

Biz ana direkleri eğimli yaptık, fakat bu ana direkleri de katlanabilir çubuklar şeklinde yapmak da uygun olacakmış. Eğimli yapmasa idik araca yüklerken havaleli bir nakliyeden kurtulmuş olacaktık.

Bu iş aliminyum malzemeden 2 misli daha pahalıya çıkıyor. Demir ağır fakat işlemesi ve bulunabilirliği daha kolay bir malzeme.

Serayı yerine kurduktan sonra tam bir liste yapıp maliyetini dökerim. Halen naylonun ne kadar tutacağını ve kime yaptıracağımızı bilmiyoruz.

Çadırcılar var. Kamyonlara örtü yapan işletmeler. Bunlar sera naylonunu ısı ile yapıştırıp yekpare hale sokuyorlar diye biliyorum.

nariçi
26-11-2009, 15:53
Seranın üstü (tavan) düz olunca kar yağışından etkilenmez mi? Bunu Konya da mı başka bir şehirde mi yapıyorsunuz?

akinselcuk
26-11-2009, 19:59
Tabi ki etkilenir.

Tavan tam olarak düz değil. Tam ortasında bir düzlük var. Sera yapımı kurallarına mühendislik açısından yaklaşırsak gerek yapı tekniği ve gerekse memlekete uygunluk açısından birebir doğruluk yok.

Ancak piyasada satılan 15 metre karelik plastikten 2bin liraya alacağımız hazır bir hobi serasının da böyle bir derdi yok. Biz bu paraya daha büyük, sağlam ve demonte bir sera iskeleti oluşturuyoruz. Örneğin Üsküdarda satılan 11 metre kare hazır seranın tavanı tamamen düz.

Kar yağarsa zaten 2 metre aralıklarla duran profiller çatı eğimli bile olsa sadece naylonun gücü ile karı tutamaz.

Bizim bu serayı kuracağımız yer rüzgardan korunaklı. Kar yağarsa da tavan yüksekliği düşük olduğu için temizlemesi kolay olacak.

Tavan profillerinin çizdiği kare boşluklara 5mm lik iplerle çarpraz ağ yapmayı da düşünüyorum. Açıkcası bir sera yapıp bunu geliştirmeyi sonraya bırakık.

yelkoma
04-12-2009, 19:41
Akın Bey profilden yapmış olduğunuz seranın tamamını görme imkanımız var mı? Acaba.
Ben bu tür bir serada ağaç sistemi ya da çok katlı sistemle pvc borularla çilek yetiştirmek istiyorum. 1150-200 metre kare düşünüyorum. Seranın bitmiş şeklini görürsem çok aydınlatıcı olacak çünkü..
Teşekkürler..

akinselcuk
04-12-2009, 21:05
Sayın Yelkoma, seranın demir işleri bitti. Boyadan da çıktı. Hatta bugün öğleden sonra birinci dilimini de kurduk. Hava kararınca bıraktık. Yarın sabah kurmaya devam edeceğiz.

Bugün bir kaç resim daha çektim. Yarın bitmiş halini de resimlerim.

Tam bir malzeme listesi ve maliyet dökümü yapacağım.

yelkoma
05-12-2009, 16:03
heyecanla beklemekteyim. Güzel olduğuna eminim. Çünkü aynısından 150 m² lik olanından planlamaktayım benim inannamıyacağınız bir örnek olacak.

recepağa
05-12-2009, 19:30
''Tavan profillerinin çizdiği kare boşluklara 5mm lik iplerle çarpraz ağ yapmayı da düşünüyorum. Açıkcası bir sera yapıp bunu geliştirmeyi sonraya bıratık.''
Siz daha iyisini düşünür ve yaparsınız ama kanaatimce CAPRAZ yaparsanız Üçgenler arasında su ve kar toplanması olur bu da sera naylonunun beklenmedik yırtılmasına neden olur.Şahsım (Capraz bağlama)tecrübe ettiği için Nacizane fikrim ama eğime düz hatlar(ben misina kullanmıştım) halinde olursa sera içinin sıcaklığı naylona düşen karı eritiği için durmaz yağmurda zaten malumunuz..
kolay gelsin bende en kısa zaman da yapacağım

Sarıcan
05-12-2009, 22:08
Sn. Akınselçuk,

Havalandırma ile ilgili hiç bir detay yazmadınız. Keşke tavan detayını düşünürken testere dişi konstrüksiyon düşünüp dikey yüzeye havalandırma pencereleri yapsaydınız.

Havalandırma için bir çözümünüz var mı?

akinselcuk
08-12-2009, 20:25
Sayın Sarıcan,

Amacımız bir basit hobi serasına sahip olmaktı. Hazır alınacak hobi seralarının hepsi bize 2000 lira civarında bir harcama yaptırıyordu ve 10-20 m2 den daha büyük olmuyorlardı.

Bu durumda bizde bu paralara kendimiz takılır sökülür ne yapabiliriz diye düşündük.

Açıkcası hazır satılan hobi seralarındaki mühendislik ne kadarsa bizimkinde de o kadar.

Fakat buraya sizler yazdıkca anladım ki pekala mühendislik hesabı da yapılmış bir şey ortaya çıkartmak mümkünmüş.

Havalandırma için seranın iki ucunda bulunan büyük kapıları kullanmak mümkün olabilir.

Şimdilik önümüzde eninde sonunda yağacak olan kardan nasıl korunacağımız sorunu var.

Örtü problemini hallettikten serayı devreye aldıktan sonra , bu serayı kar yükü rüzgar etkisi ve havalanma sistemini de çözmüş halde tekrar tasarlayacağım. Çok az bir maliyet yükü ile yeni bir düzen ortaya çıkar inşallah.

Katkılarından dolayı ; Nariçi , Recepağa ve Sarıcan' a teşekkür ederim.

Bu büyüklükteki bir hobi serasına nasıl örtü yaptırılır fikri olan var mı ? : )

akinselcuk
08-12-2009, 20:36
Montajdan önce boyası yapılmış parçalar.

akinselcuk
08-12-2009, 20:41
Diğer parçalar . . .

akinselcuk
08-12-2009, 20:45
27 nolu resimde metrik 6 cıvatalar ve somunları var. Cıvatalar galvanizli ancak somunları değil. Cıvatalar paslanmazken somunları paslanıyor. Yani somunu da galvanizli kullanmanız lazım.

28 nolu resimde, seranın birinci dilimini yerde montajlıyoruz ve yerine dikiyoruz. Sonra diğer dilimleri de yerde montajlayıp bu yerine dikilmiş dilime bağlayacağız.

Birinci dilimde ortadaki iki ayak kapı girişidir.

Diğer dilimlerde orta kısımda iki ayak yok. Tam ortada bir ayak var.

akinselcuk
08-12-2009, 20:57
Ayağa kaldırılmış dilimlere önce uzatma parçalarını takıyoruz. Sonra diğer dilimi kaldırıp bağlıyoruz.

envor
08-12-2009, 20:59

Seranın çatısında havalandırma olacak mı? Olacaksa iş değişir, olmayacaksa eni 9 metre olan sera plastikleri var, daha geniş olanlarıda vardır da, parakende olarak bulamayız sanırım. Buradan tedarik edebileceğim malzemeler için yardımcı olmaya çalışırım.

Bu arada parcalar muhteşem olmuş :) Elinize sağlık.

akinselcuk
08-12-2009, 21:05
Üzerinde kapı dikmeleri olan son dilimi de ilave ettikten sonra işlem bitiyor.

Her bağlantı biribirine bir adet somun cıvata ile sabitleniyor.

Yere gömülsün diye bırakılmış 25 cm uzantılar ayakla bastırılıp yere sokuluyor.

Biz montajı yaptığımız gün yağmur hiç durmadı yerler cıvık çamurdu. Bu yüzden ayaklar yere kısmen kolay girdi.

Genede sera tesviyesini yaptığımız alanın dışına taştığı için bazı ayaklar istediğimiz gibi durmadı. Ancak bu işi yağmurun durup yerlerin nisbeten kuruduğu bir güne bıraktığımızdan seramız biraz eğri büğrü duruyor.

Demirlerin kolayca çıkmayan statik boya ile boyanması sanırım çok isabetli bir karar olmuş. Yoksa bu yağmurda daha ilk günden profiller pas içinde kalacakmış. Ayrıca bu aksamı yerinde anti pas ile boyamak sanıldığı kadar basit bir iş değil gibi görünüyor.

akinselcuk
08-12-2009, 21:09
Örtü için pek bir fikrim yok. Kim yapar kaça yapar bilmiyorum. Perşembe günü örtü işini araştıracağım.

Recepağa' nın önerisi üzerine profil boşluklarına çarpraz değil su akış yönüne doğru esnemeyen keten iple gerdirmeler yapacağım. Naylon örtüyü bira daha iyi tutsun diye.

akinselcuk
08-12-2009, 21:14
Seranın çatısında havalandırma olacak mı? Olacaksa iş değişir, olmayacaksa eni 9 metre olan sera plastikleri var, daha geniş olanlarıda vardır da, parakende olarak bulamayız sanırım. Buradan tedarik edebileceğim malzemeler için yardımcı olmaya çalışırım.

Bu arada parcalar muhteşem olmuş :) Elinize sağlık.

Sayın Envor, tavanda havalandırma yok. Bize düz bir örtü lazım. Boyu 12 metre eni 9 metre. Hazırı varmıdır ? Varsa mükemmel olur. Konya da seracılık hak getire anladığım kadarı ile . . .

Tedarikçi, fiyat veya sizin nasıl bir yardımınız olabilir ? : )

tugrul bıyıklı
08-12-2009, 21:27
tebrikler akınselçuk bey güzel bir seranız olmuş. takip ettim çalışmalarınızı ve çok güzel anlaşılır bir dille bu işi yapmayı düşünün arkadaşlara fikir sahibi oldunuz. güle güle kullanmanız dileği ile...

akinselcuk
08-12-2009, 21:30
Benim bağlantıda mı bir sorun var internet ortamında mı bir kargaşa oluyor anlayamadım. Biraz önce resimleri yükledikten sonra balkon ve bahçede topraksız tarım başlığına tıklıyorum bizim 100m2 modüler sera başlığı olmadan açılıyor.

Ağaçlar net ana sayfasından girip gelince balkon ve bahçede topraksız tarımda son yazıyı yazan akinselçuk diye modüler sera başlığı çıkıyor tıklayınca giriyor.

Nasıl oluyorda böyle oluyor ?

nariçi
08-12-2009, 21:31
Profil kontriksiyon parçalarından anlaşılmamıştı ama tepe (tavan) dizynında ki kırılma noktaları boşta kalmış. Yan bağlantılar o kırılma noktalarına isabet etse daha iyi olur du ama göremedik.
Aslında uygulama alanlarında bir tetkik yapılsaydı da aynı dizayn daha küçültülerek yapılsa daha kolay olacaktı.

Sarıcan
08-12-2009, 22:05
Sayın Sarıcan,

Amacımız bir basit hobi serasına sahip olmaktı. Hazır alınacak hobi seralarının hepsi bize 2000 lira civarında bir harcama yaptırıyordu ve 10-20 m2 den daha büyük olmuyorlardı.

Bu durumda bizde bu paralara kendimiz takılır sökülür ne yapabiliriz diye düşündük.

Açıkcası hazır satılan hobi seralarındaki mühendislik ne kadarsa bizimkinde de o kadar.

Fakat buraya sizler yazdıkca anladım ki pekala mühendislik hesabı da yapılmış bir şey ortaya çıkartmak mümkünmüş.

Havalandırma için seranın iki ucunda bulunan büyük kapıları kullanmak mümkün olabilir.

Şimdilik önümüzde eninde sonunda yağacak olan kardan nasıl korunacağımız sorunu var.

Örtü problemini hallettikten serayı devreye aldıktan sonra , bu serayı kar yükü rüzgar etkisi ve havalanma sistemini de çözmüş halde tekrar tasarlayacağım. Çok az bir maliyet yükü ile yeni bir düzen ortaya çıkar inşallah.

Katkılarından dolayı ; Nariçi , Recepağa ve Sarıcan' a teşekkür ederim.

Sevgili Hocam,

Keşke biraz baştan tartışsaydık. Korkarım ki Sn. Nariçi' nin tesbiti havalandırma probleminden daha da ciddi. Konuyu yazmaya niyetleniyordum Nariçi' nin mesajı düştü. Naylon örtüyü karkas üzerine sararken özellikle binalarda mahya ve saçak tabir edilen tepe noktasındaki iki büküm noktasında ve çatının duvara döndüğü saçak noktasında örtünün altında destek kalmadığı için naylon örtüde hoş olmayan deformasyonlar söz konusu olacak, üzerine birde kar yağışı gelirse hiçte hoş olmayan şeyler oluşabilir.

Bahsettiğimiz noktalardan halat geçmesini sağlayarak örtü altına destek sağlayabilirmisin bilemiyorum ama, sera örtüsü gelmeden konuyu bir etraflıca düşünürsen iyi edersin. Bu noktada yapılacak tadilat boyaya ve profillere zarar verir ama seracılık konusunda Sevgili Envor' un yaşadığı bir takım pratik çözümler vardır herhalde. Ya da baştan beri sizin kafanızda bir çözümünüz vardır. Aydınlatırsan sevinirim. Kolay gelsin.

akinselcuk
08-12-2009, 23:09
Bu başlığa ancak ana sayfadan gelerek ulaşabiliyorum. 31 nolu mesajdan öncesini görme imkanım da yok. Anlayamadığım bir problem var. Yarın ola hayrola . . .

Sayın Sarıcan, bahsettiğiniz yere boydan boya halat gereceğim diye düşünmüştüm.

Başlangıçta ne sağlamlıkta bir şey olacak tahmin edemediğim için ana direkler dediğim bu eğimli demirleri eksiz kaynaksız tek parça düşünmüştüm. Tam Büküm yerine kaynak yaptırmak istememiştim. Her demir parçayı gönyeli kaynatacak bir usta da ortada yoktu.

Şimdi buranın hemen altında bulunan bağlantı demirlerinin tam köşede olması gayet uygun olurmuş. Ustamız da bunu pek ala becerirmiş. Artık biliyoruz ! Ama yapımdan önce bilmiyorduk . . .

Üretimden önce tartışmak iyi bir fikir ancak ne yazık ki o noktayı geçtik.

Zaten daha serayı kurarken kafamızda bütün bu sorunları çözen yeni bir tasarım oluşmuştu. Kusurlarımızı kurarken açıkca gördük. Tecrübelerden yararlanmak yerine pratik zekaya aşırı güvenmenin bir sonucu diyelim.

Dediğiniz gibi en önemlisi nariçi nin tespiti. Artık nöbet tutup yıkılmaktan koruyacağız kar yağarsa.

Yeni tasarımda her yer ekli. Bükümlü parça yok. Nakliyede havaleli bir parça yok. Tavan çok daha açılı.

300 m2 bir yerimiz daha var. Ne zaman olur bilmem ama oraya inşallah.

akinselcuk
08-12-2009, 23:32
19 nolu mesaj ile 31 nolu mesaj ların arasındaki mesajları göremiyorum.

athena -asena
08-12-2009, 23:43
SAYIN AKIN BEY

seranız hayırlı olsun . o boşlukları 8 lik demirle geçerseniz daha sağlam olur. halat sarkar. saman telleriyle de bağlarsanız ebediyelik olur.

akinselcuk
17-12-2009, 10:37
5 liraya bir kucak dolusu makara şeklinde naylon beyaz ip aldık. Bununla demirlere paralel gerdirmeler yapıp naylonu destekleyeceğiz.

Bobin eni 4 metre olan sera naylonu aldık. 88 kilo geldi bir bobin. 300 lira gibi bir şey tuttu. Bu bobin 4 kat oluyormuş. açılınca 12 metre oluyor eni. Boy olarak da bizim seraya 2 kere yetecek kadar örtü çıkıyor. sanıyorum 50 metre falan boy çıkacak.

Fakat kış bastırdı artık. Ne zaman örtebiliriz bilemiyorum.

nariçi
17-12-2009, 11:15
Açık havada kapatın, içinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

yelkoma
17-12-2009, 21:59
Ben aynı şekilde yapacağım serayı. Fakat içine katlı çilek düşünüyorum. Proje hazır.
ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını yayınlayacağım. Topraklı tarım ******.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12632&page=6

Sera naylonunun bu kadar geniş olması iyi. Yapıştırma ya da uç uca ekleme işi kafamı karıştırıyordu..

akinselcuk
17-12-2009, 22:54
Daha kalın naylon örtüleri ısıtma tabancası ile ısıtarak yapıştırıyorlar. Fakat bu örtü ince ısıtarak yapıştırılabileceğini sanmam. Fakat bu naylonu çok sağlam yapıştıracak uygulaması kolay bir malzeme mutlaka vardır.

Mesela pleksiglası en güzel kloroform yapıştırır. Bulması kolay uygulaması kolay ucuz bir malzemedir. Oysa piyasada pleksiglas yapıtırıcısı diye arandığında hayatta bulunmaz. Küçücük şiselerde mayi halde bir dünya paraya yapıştırıcılar bulunur.

Bu durumda olduğu gibi bir Amerika keşfi yapmak gerek. ince naylonu sera üzerinde iken kesip biçerek yapıştıracağımız güzel bir malzeme bulursam yazarım ama hali hazırda bilmiyorum.

akinselcuk
17-12-2009, 22:57
Bizim bu 100 m2 sera naylon örtüsüyle 2000 lirayı buldu. İçine akansu marul düzeneği düşündüm. Oda aşağı yukarı 1000-1500 liralık malzeme gerektiriyor. 500 metre fide borusu alabiliyor.

Merak ettiğim acaba 500 metre boru içinden geçecek olan 26 derecelik su aynı zamanda sera ısıtma sorununu da çözer mi ? Marul kısa boylu domates gibi değil. Hem besin borusu hem kalörifer borusu gibi iş görebilir mi ?

Depodaki suyu 25 - 26 derecede tutmak kolay. Ama dışarısı 0 derece iken 500 metre boruda dolaşan 25 derece su durumu kurtarır mı ?

Ne dersiniz ?

yelkoma
17-12-2009, 23:01
bence sera içindeki hava sirkilasyonu ayarlanırsa, boru içinden geçen suyun sıcaklığı yetecektir. Isıtma sistemlerinde ev için düşünün örneğin, kalörifer içideki su sıcaklığı çok az olsa bile ,kazan söndüğünde bile yani, ev ısınmaya devam ediyor.havanın hacmi ve ısının derecesi şeklinde bir hesap tablosu vardı sanırım bulursam ileteceğim.

tabiat
18-12-2009, 08:45
Sn akınselçuk,
Sera naylonu satılan yerlerde naylon bandı diye bir malzeme olur. Bu bant sera naylonunu çok iyi yapıştırır. Sanırım işinizi görür. Bulunduğunuz yerde ulaşamazsanız ben buradan yardımcı olmaya çalışayım.

Isıtma sorununa gelince; dışarısı 0 derece iken suyun sabit sıcaklıkta dolaşması zor görünüyor. Bunun yerine sera içi sıcaklığını kontrol altına almayı denemenizi öneririm. Kullanacağınız marul cinsinin en düşük sıcaklığını öğrenip kritik durumlarda ısıtma yapabilirsiniz. Sera içine bir minumum- maksimum termometre koyup en düşük ve en yüksek sıcaklığı öğrenebilirsiniz. Özellikle geceleri çok işinize yarayacaktır.

Kolay gelsin.

Sarıcan
18-12-2009, 09:47
Sn. Akınselçuk,

Soğuk bir ortamda bu ortama belirli bir sıcaklıkta verilen su mutlaka bir ısınma etkisi yaratacaktır ama sistem içinde dolaştıracağınız su miktarına bağlı. Çünki merkezi kalaorifer sisteminde çalışma rejimi söyledir.

90/70/20 ; 90 derece Su giriş sıcaklılığ, 70 derece Su dönüş sıcaklığı ve 20 derece ortam sıcaklığı. Burada ısı hesabına esas olan delta T logaritmik ısı farkı şöyle hesaplanır. (90+70)/2-20=60 derece, ikinci bir çalışma rejimide 75/65/20 dir ve atnı metodla (75+65)/2-20=50 derecedir.

Bireysel ısınmalarda en çok ikinci rejim kullanılır. Buna göre sizin borulardan geçen 25 derecelik besin sıvısının depoya 20 derece gibi döndüğünü farzedersek, ortam sıcaklığınıda 15 derece tutmak istediğinizi farzedersek sizin ısı hesabına girecek logaritmik sıcaklık farkınız (25+20)/2-15=7,5 derece olur.

Bu sıcaklık farkı ile 100 m2 lik seranın toplam ısı ihtiyacı nedir tam bilemiyorum ama örnek olsun diye 300000 kcal/h dersek, sizin serayı 15 derece sıcaklıkta sabit tutabilmek için borulardan bir saatte geçirmeniz gereken su miktarı basit bir hesapla şu kadar olacaktır.

Q=mxcxdeltaT formülünde değerleri yerine koyarak 300000=mx1x7,5 ten m=40000 kg/h su geçmesi gerekir. Bu çok basit bir hesaptır. Logaritmik ısı farkı çok düşük olduğu için pek verimli bir ısınma olmaz. Bence sera ısıtmak için ısıtılmış havayı üfleyen apareylerden kullanmanızı tavsiye ederim, bunu birde ortam sıcaklığını algılayan termostatla desteklerseniz en güzeli olur.

akinselcuk
18-12-2009, 15:04
Hocam güzel anlatmışsınız. Çok verimli oldu benim için. Teşekkür ederim.

Ben şöyle düşünmüştüm. su borulardan geçerken soğuyacağı için termostatı depoya değil boruların geri dönüşle girişin tam ortasında bir yere koymayı düşünmüştüm. yani boru içi su sıcaklığını 25 derecede tutabilmek için. Isıtıcı depoda, depo sera içinde ama algılayıcı su yolunun ortasında. Ama bu seferde depodaki besinli su epeyce ısınmış olacak.

Burada bütün iş seranın ısı geçirgenliğini bilebilmek ama bunun tek yolu serayı ısıtıp ne kadar zamanda ne kadar soğuyor bakmak herhalde.

Bu yol bizi bir sürü tesisattan kurtaracağı için düşünmüş idim.

Q=mXcXdeltaT formülünde Enerji = su kütlesi X zaman X İç sıcaklık gibi anladım.

Yani 1 satte 40bin litre (su için aynı zamanda kg) suyu tam bir devir yaptırmalıyız.

100mm lik PVC borudan 500 metre varsa, Pi X R2 X boru boyu boru içi su hacmimizi verecek.

(Pi sayısı)3,14 X (R2)100 X (toplam boru boyu)50.000 cm = 15.700.000 cm3 toplam hacim.

1m3 =1.000.000 cm3 ise 15.700.000 cm3 = 15,7 m3 olur. Boruların 1/3 veya en çok 1/2 su ile doldurulabileceğini düşünsek 3 - 5 m3 boru içi besinli su hacmimiz olabilir. Depoyu 4 ton (4m3) seçsek bile toplamda ancak yaklaşık 7 - 9 m3 hacme ulaşırız.

Bu durumda suyun saatte tahminen 5 tur dönmesi gerekecek. Saatte 40 ton debisine ulaşmak için. Yani su 500 metreyi saatte 5 defa turlayacak. saatte 2500 metre yol alacak. Yani saatte 2.5 km hızla akacak. Bu sanki münkün olabilir gözüküyor.

Fakat zaten 5 m3 boru hacmine en azından 15 m3 depo gerekecek ve de sera içine konamayacak. Konursa 500 metre boru sığmayacak.

Oturup konuyu bir daha irdeleyeyim ben.

apolet46
21-12-2009, 21:44
çok güzel olmuş seranız hayırlı olsun

fofurtr
21-12-2009, 23:23
Kesinlikle çok güzel olmuş ancak gerek ısınma gerekse yeterli güneşlenme cennet vatanımızın nadide bölgelerinde farklılıklar gösteriyor örneğin izmir ve antalyada kış mevsimindeki bahsi geçen değerlerle trakya **** iç anadolu bölgesi çok büyük farklılıklar gösteriyor ama böyle bir hobi serasında çalışırken en azından aralık , ocak ,aylarında yapılacaklar tamirat hazırlık fidelerin yetiştirilmesi (hobiserasının içinde izole edilmiş portatif daha küçük bi alanda fideler hazır olunca seranın kendisine dahil olabilecek) gibi uğraşlarla geçirip ilk baharla beraber sistemi çalıştırmak gibi gözüküyor.
Yaptıklarınızı okuyup izlerken bende kendi memleketimde yapabileceğim hobi seramı hayal ettim.

Sarıcan
22-12-2009, 00:30
Sn. Akınselçuk,

Yardımcı olayım derken kafanızı karıştırdım herhalde. Benim amacım Delta T Logaritmik sıcaklık farkının bizim örneğimizde olduğu gibi çok düşük olan sistemlerde ısıtmanın bu yolla sağlanmasının çok zor olabileceğini anlatmak istemiştim. 100 m2 gibi izolasyonu sadece naylon örtü olan bir seranın ısı kaybının, Konya gibi özellikle geceleri dış ortam sıcaklığının sıfırın çok altında olduğu bir ortamda, sadece besinleri beslemek için çok küçük debilere, ihtiyaç duyulan ısıtmanın imkansız olduğunu göstermek içindi bir önceki mesajım. Bilmiyorum belkide mesajım yerini buldu ama yinede huzursuz oldum.

Bitkileri beslemek için bizim sistemlerde çok büyük debili pompalara ihtiyacımız yoktur. Bu yüzden taşınması gereken ısı çok büyük olduğu için bizim bu debilerle o ısıyı gerektiği gibi taşımamız olanaksızdır. Yaptığım onca anlamsız hesap bunu anlatmak içindi. Bu kadar küçük bir ısı kaynağı ve pompa ile sera ısıtmak mümkün olsaydı, seralar su sıcaklığı çok yüksek olan jeotermal kaynaklara yakın kurulmaya çalışılmazdı.

Sizin Konya' da özellikle geceleri seradaki bitkileri ve besin deposunu dondan koruyacak bir alternatif ısıtma sistemi düşünmeniz gerekir. İllaki sulu sistem düşünüyorum diyorsanız, besin sisteminden ayrı herhangi bir katkaloriferi (Katı-sıvı veya gaz) sistemi kurmanız gerekir. Ama bunun sakıncası da serayı kesintili ısıtacaksanız, yani gündüz yararlanabildiğiniz kadar güneşten faydalanıp sadece gece ısıtacaksanız ısıtma sürenizin hava üflemeli apareylere göre çok uzun olacağıdır ve tesisatta donmaların getirebileceği bir yığın arıza ve bakım giderleri de cabası.

Bence en basit çözüm geniş holleri ısıtmak için dizayn edilmiş hava üfleyen sıvı veya gaz yakıtlı cihazlardır. Ortam sıcaklığını algılayan bir termostat tertibatı ilede yakıt sarfiyatını en ekonomik seviyede tutmanız mümkün olur. Bu arada siz sadece besin sıvısı donmasın diye besin deposuna ilave bir ısıtma sistemi koyacaksanız onun borularda dolaşırken yaydığı ısıda ne ise o kadarı kabulünüz olur.

http://www.termonem.com.tr/brosur1.jpg
http://www.termonem.com.tr/brosur2.jpg

Belkide şu dönemde en yaygın ısıtma cihazı olarak satılan elektrikli radyan ıstma cihazları düşünülebilir. Ama bir taraftan yazarken bir taraftanda araştırmaya devam ediyordum. Sera ısıtması ve çözümleri ile ilgili güzel bir site denk geldi. Senin amatör sera için çözümleri uygun gelmeyebilir ama
http://www.janler.com.tr/default2.asp?dil=turkce&sayfaust=isitma&sayfa=digertesisatalternatifleri
Şehir, sera cinsi, dikim şekli, iç ortam sıcaklığı vb. değerlerini verdiğinde seranın ısı ihtiyacını hesaplıyor. Umarım faydalı olur. Bir taraftan da araştırmaya devam edelim. Başka bir çözüm bulursak tekrar tartışırız.

Kolay gelsin.

akinselcuk
22-12-2009, 20:43
Sayın Sarıcan, Vediğiniz fikirler çok faydalıydı. Ben Amerikayı yeniden keşfetmeyi seviyorum biraz. Konya da eskiden -35 ler görülürdü. Artık pek görünmüyor. Fakat gene de hesabın buna güvenip yapılması yanlış olur.

Bu yöntemle sera ısıtmasına takviye yapan düzenler dünya da var diye biliyorum. Fakat gene de -10 derecedeki dış sıcaklığı bizim uyduruk serada 25 derecelik ısı yayma katsayısı belirsiz bir plastik boruyla kapatmak mümkün olmasa gerek.

Zaten ortalık ayaz ve yağmurdan geçilmiyor. Yerler çamur. Drenaj yapmamız şart. Seranın duvarına sıfır duran bir kaç çam ağacı da yüzünden naylonumuzu çekemedik. Buna da şükür diyor ve bekliyoruz.

Saygılar...

gazeteci28
28-12-2009, 10:43
Topraksız tarımı bilmiyorum sadece buradan edindiğim bilgiler ışığında yazıyorum. Topraksız tarımda suyun ısıtılması sorununu düşünenler için rüzgar ve akarsulardan enerji elde eden sistemlerin pazarlamasını yapan firmalar var. Bulunduğunuz yere göre bu alternatifide değerlendirebilirsiniz. Türkiyenin rüzgar haritasına bakarak bulunduğunuz bölgenin rüzgar durumu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Akarsuları da sizin tercihinize bırakıyorum. Bulunduğunuz yerde daha önceden su değirmeni varsa sudan da yeteri kadar enerji edinebilirsiniz.

Güneş enerşi sistemleri şimdilik tuzlu.

Elektrik kesintileri içinde otomatik çalışan jenaratörler var. Otomatik olmayan jeneratörlere otomatik pano yapanlarda var. Otomatik jeneratörler kazık marka nedense. Otomatik pano işini 250 lira gibi bir rakama yaptırmak mümkün.

Bazıları kollu jeneratörü bile otomatik panoyla otomatiğe bağlıyor.

Elektrik faturaları canımı çok yaktığından bayağı bir araştırmam oldu :)

Sarıcan
02-01-2010, 22:54
Sevgili hocam,

Biraz geç kalmış bir döküman ama işine yarayabilir. Sn. meyvelitepe linki bugün vermiş. Bende yeni gördüm. Saygılar.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=557088&postcount=259

akinselcuk
02-01-2010, 23:04
Teşekkür ederim sayın Sarıcan . . .

Sergüzen
03-01-2010, 00:14
Bu da benim mini seram. 4 m2 (2x2x1,7) Toplam maliyet 165 TL. İşçilik bana ait. Montaj süresi bir kişi ile iki gün. Bir yardımcının olmasında yarar var. Daha kolay ve estetik olabilir.
Kullanılan naylon sera naylonu değil. Seneye naylonu yenilemem gerekecek. Bir aydır ayakta duruyor. Bu sürede Bursanın meşhur lodosuna gögüs gerdi. İçinde çiçeklerim, pepino fidelerim ve üç adet mandalina, portakal fidesi var. Bahara da fide yetiştireceğim. Isıtma yapılmayacak.

ezgib
03-01-2010, 13:57
Merhabalar. Benim toprak hocam bir sera için 33 bin tl harcadığını söylemişti. Daha ekonomik olması güzel. Ve sera hakkında o kadar zor şeyler söyledi ki gözümü korkutmştu. Her gün gerekirse 5-6 defa uğrayıp kontrol ettiğini ve soğuklarda en ufak bir ihmalin alınacak ürünü öldüreceğini, emeklerin çok çabuk heba olacağını söyledi. O yüzden size kolaylıklar diliyorum. Umarım hiç bir hayal kırıklığına uğramazsınız ve her şey umarım yolunda gider. Başarılarınızı bekliyoruz :)

akinselcuk
03-01-2010, 23:27
Hocanız pek doğru söylemiş. Zaten ben de içine basit ama işe yara bir otomasyon yapmadan örtmeyi göze alamadım.

the_mc
07-01-2010, 23:27
Q=mxcxdeltaT formülünde değerleri yerine koyarak 300000=mx1x7,5 ten m=40000 kg/h su geçmesi gerekir. Bu çok basit bir hesaptır. Logaritmik ısı farkı çok düşük olduğu için pek verimli bir ısınma olmaz. Bence sera ısıtmak için ısıtılmış havayı üfleyen apareylerden kullanmanızı tavsiye ederim, bunu birde ortam sıcaklığını algılayan termostatla desteklerseniz en güzeli olur.

ortamı hava ile ısıtmak hem daha ucuz hemde daha verimli olacaktır ayrıca cok daha basit. sıcaklık düşüşünü çok cabuk telafi edebilirsiniz. ortalama 3 derece ısı kaybında tekrar cok kısa sürede 25 dereceye cıkarabilirsiniz.

ahmetselçuk
14-01-2010, 10:19
Baya şirin ve güzel olmuş ellerinize sağlık içinde ısıtma yoksa sıcak oluyomu ki

MeyveliTepe
14-01-2010, 10:30
Sera ısıtmada sadece kök bölgesi ısıtma metodunu düşünen oldu mu?

Hala uygun fiyatlı polikarbonat levha aramaktayım. Her yardım makbule geçer :)

Sarıcan
14-01-2010, 11:04

http://www.lirtek.com/pclevhalar.htm
http://www.lirtek.com/ondlevhalar.htm

kumyaka2010
14-01-2010, 11:49
serguzer kardeşim .Bursada bana ulaşırsan sana ekonomik borularla nasıl ve nerede yaptırabilecegin sera tarifi veya çizimi verebilirim . Ersin şener selamlar

Sergüzen
14-01-2010, 20:42
kumyaka 2010
İLGİNE TEŞEKKÜRLER. Daha büyük bir sera düşünmüyorum. Bu sera benim işimi görüyor. Serayı hazır almaktan çok kendim yapmağa çalışıyorum. Hobicilerin amacı, yapabildiği her şeyi kendilerinin yapması. Bende bu kurala uyuyorum.

akinselcuk
17-01-2010, 20:55

Aeroponik kutuları yapmak için 2,1 X 6 metre saydam polikarbon levhayı 120 liradan aldım. KDV dahil. Konya 3. Büsan da, Sayar' dan. İnternetten İstanbul tedarikcilerini bulup telefon edin veya atlayın gidin.

Sadece kök suyunu ısıtarak bir marul serası düşündüm ben. Yakın zamanda bahçeye bir tane yapmayı istiyorum ama zaman sıkıntım var. Sera diyorum aama içine girebileceğiniz bir sera değil. Fakat teorik olarak sera sayılır. Yaz kış az masrafla marul yetiştirecek bir düzen olacağını umuyorum. Üstelik çok basit bir şey dünyanın bir yerinde mutlaka düşünmüştür birileri.

okay-55
24-01-2010, 16:11
selam siteye yeni katıldım çalışmalarınızı zevkle ilgi ile izliyorum sayın Akın selçuk sera örtünüzün sarkmaması için sanırım size yardım edebilirim istanbulda üzüm bağları meyve bahçeleri için telli terbiye sistemleri üretiyorum

akinselcuk
25-01-2010, 01:13
Nasıl bir şey ? Tarif, bir link, buraya resim vs. birşeyler yapabilirmisiniz ?

okay-55
25-01-2010, 15:34
Sayın Akın Selçuk Bey yaptığım ürün bir nevi halat ve tel kelepçesidir teli halatı kilitler ve gerdirmeye müsait ve çok pratik kullanışlıdır . Topraksız üretim yapan seralarda da gutter askı sistemlerini asmak için de kullanılıyor. Resim ve kullanılan yerleri gösteren bir sunum dosyam var ama buraya nasıl göndereceğimi bilmiyorum size özel mail atabilirim mail adresinizi bana ulaştırırsanız..
Bilgilerinize..

okay-55
25-01-2010, 15:44
Sayın Akın Selçuk bey iki resim gönderebildim fikir verirmi bilmem ama sera görüntülerini göderemedim acemiliğimi mazur görün iyi akşamlar.

okay-55
25-01-2010, 16:39
Sayın Akın Selçuk Bey yaptığım ürün bir nevi halat ve tel kelepçesidir teli halatı kilitler ve gerdirmeye müsait ve çok pratik kullanışlıdır . Topraksız üretim yapan seralarda da gutter askı sistemlerini asmak için de kullanılıyor. Resim ve kullanılan yerleri gösteren bir sunum dosyam var ama buraya nasıl göndereceğimi bilmiyorum size özel mail atabilirim mail adresinizi bana ulaştırırsanız..
Bilgilerinize..

akinselcuk
25-01-2010, 16:53
akinselcuk@msn.com E-posta adresim.

Buraya koyduğunuz resimler bir fikir verdi tabi ki. İş yoğunluğu ve kışın yapmaya giriştiğimiz için serayı halen örtmedim. Bu çelik halat baştan aklıma gelmedi değil ama bağlantı yerlerinde kabarıklık yaratır naylonu yırtar diye gidip kalın noylon ip aldım. Onu demirler paralel germeyi düşünüyordum.

okay-55
26-01-2010, 22:40
Sayın Akın Selçuk adresinize gönderdim. İnşallah faydalı olabilirim.

kgursan
27-01-2010, 00:43
Sn Akın selçuk ve diğer sera meraklısı arkadaşlar; mesajları izlediğim kadarıyla oldukça fazla uğraşlar ve detaylar düşünülmüş ama esaslar ve pratik çözümler göremedim. Örneğin Naylonun tutturulması, gergin yapılması, Kar tutma sorunu. Ayak aralarının açık (3m civarı görünüyor) olması dolayısıyla naylon gerdirmenin zor olacağı , kaynak işleri vs.

Şöyle ki: İstediğimiz 9x12m boyutlarında bir alanda 2,5 m yükseklikte bir örtülü yer değil mi? Tamam . O zaman neden Yüksek tünel tipi bir serayı düşünmüyorsunuz?

Eni 7,90m, Boy istenildiği kadar (önerilen maksimum boy 40m.) ve 2m aralıklarla dizilmiş Tünel yayları, ve yayları civata-somunla tutturan 2 yan boru ve bir mahya borusu, ve iki yan boruyu enine ve ortasından da tavana bağlayan makaslar.

Yaylar 1 1/4 boru, yanlar 3/4 boru, mahya 1" boru. Mahya yüksekliği 3,4 m.(değişebilir) yayın yan büküm noktası 1,80cm. Yaylar zemine çakılmış 50-60 cm. lik borulara montajlanıyor. Uygun boyutta naylon örtü serayı kaplıyor ve eteklerinden toprakla bastırılarak uçma engelleniyor, gergin oluyor ve serayı da tutuyor, bastırıyor (oynatmıyor).
Kafa kısımlarına ahşap veya demir den kapı pencere yapılıyor havalandırma kafalardan sorunsuz olarak yapılıyor. orta direk yok geniş alan .Tepe sivri yanlar eğik kar akar, Örtü kafalara Klipsle tutturulur (Veya ağaç ise çıtayla çakılır. 12 x 8,0 m = 96 m2 için 7 adet tünel yayı (2m aralıkla) yeterli olup Toplam maliyet (kafalardaki işlere bağlı olarak) 2000-3000 Tl civarında olabilir. Gerekirse yarın sorup tam maliyet söyleyebilirim. Yalovadaki seraların %90 ı bu sistem. Tek sorun bu yayların nakliyesi.

Delimus
27-01-2010, 00:58
Kullanılan soba hakkında bilgi verebilirmisiniz ? Bende fideliğime eklemeyi planlıyorum.
Fidelik tünellerim 5.5m x 20m kaç adet koymalıyım vs.

okay-55
27-01-2010, 21:26
Sayın Akın Selçuk gönderdiğim mail aldınızmı size faydası olacakmı sistemi gerdirme aparatı ile istediğiniz gibi gerdirebilirsiniz 3mm halat ile 450 kg kaldırma kapasitesi vardır başarılar.

kgursan
27-01-2010, 22:19
Kullanılan soba hakkında bilgi verebilirmisiniz ? Bende fideliğime eklemeyi planlıyorum.
Fidelik tünellerim 5.5m x 20m kaç adet koymalıyım vs.

Soru bana mı soruldu bilmiyorum. Ama cevaplayayım. Yalova da soba olayı ısıtma amaçlı olmaktan ziyade don dan koruma için kullanılır. Don olacağı akşamlar yakılır sabaha kadar serayı don dan korur. Soba: 2mm sactan bükülmüş 40 cm çapında, ve uaklaşık 1m yükseklikte bir silindirdir. Alt kısmında 10-a2cm yükseklikte ve 20 cm kadar genişlikte bir kül çıkarma ağzı vardır. Sobnın iç kısmında küllük ağzının üstünde 16mm demirden yapılmış çapı 35 cm olan yuvarlak bir ızgara ve ızgaranın oturduğu ve sobaya 3 noktada bağlanmış 5 cm demir çıkıntılar. Sobanın üst kısmında birboru çıkışı ve soba çapının yarısı kadar (ızgaranın rahat girebileceği) bir açılır kapanır kapak.

Izgara yerleştirilir, üzerine yanacağı süreye göre 25-60 kg. kolay yanan, kalörisi biraz düşük (Soma kömürü) doldurulur. Akşamdan tahta kuruluklarla üstten tutuşturulur, konulan kömür miktarına göre 5-8 saat sürekli yanar.

Üstten ilave kömür konulmaz!! Yandıktan sonra kapak açılmaz, Duman yaparsa kömür dumanı bitkileri tümden öldürür. Biraz dikkat ister. 100 m2 ye 1 soba yeterli gelir dondan korur.

akinselcuk
27-01-2010, 22:56
Sayın Akın Selçuk gönderdiğim mail aldınızmı size faydası olacakmı sistemi gerdirme aparatı ile istediğiniz gibi gerdirebilirsiniz 3mm halat ile 450 kg kaldırma kapasitesi vardır başarılar.

Sayın Okay, E-posta alamadım. Yazdığıma da baktım yanlış yazmamışım. bence bir daha deneyin. akinselcuk@msn.com

akinselcuk
27-01-2010, 23:08
Sayın Kgursan, Bizim bu sera kamp çadırları gibi sökülür takılır bir şey. basit bir hobi serası maliyetine daha büyük bir sera elde etmek amacıyla işe girilmişti. Bu bakımdan olaya sera mühendisliği açısından yaklaşılmadı. Ama buradan aldığım tepkilere bakarak bu büyüklüğe ulaşınca kimsenin artık bunu basit bir hobi serası gibi algılamayacağını anladım.

Bu serayı, kar yükü, havalandırma yerleri, Örtü geçirme pratikliği açısından tekrar değerlendirip geliştiriyoruz. Sonuçtaki amacım ortaya paketlenebilir demonte ve ucuz bir sera tipi çıkartmak olacak.

Bir yandan da içine ucuz malzemeden topraksız tarım seti planlıyoruz. Bütün bunları geliştirip pratiğe dökmek haliyle zaman alacak. Fakat ortaya tak kullan bir bitkisel üretim seti çıkmış olacak.

Amaç bu.

Bu sera bu çalışmanın ilk pratik uygulama kısmıydı. Şimdi kış geldi çalışma yavaşladı.

Delimus
27-01-2010, 23:58
Ayrıntılar için saol kgursan.

okay-55
30-01-2010, 22:08
Sayın Akın bey kelepçe sunumun gelmediği için üzüldüm herhalde benim bilgisayarda bir proplem vardı bugün yeniden göndermeye çalıştım iyiçalışmalar

kgursan
30-01-2010, 22:44
Sayın Kgursan, Bizim bu sera kamp çadırları gibi sökülür takılır bir şey. basit bir hobi serası maliyetine daha büyük bir sera elde etmek amacıyla işe girilmişti. Bu bakımdan olaya sera mühendisliği açısından yaklaşılmadı. Ama buradan aldığım tepkilere bakarak bu büyüklüğe ulaşınca kimsenin artık bunu basit bir hobi serası gibi algılamayacağını anladım.

Bu serayı, kar yükü, havalandırma yerleri, Örtü geçirme pratikliği açısından tekrar değerlendirip geliştiriyoruz. Sonuçtaki amacım ortaya paketlenebilir demonte ve ucuz bir sera tipi çıkartmak olacak.
Bir yandan da içine ucuz malzemeden topraksız tarım seti planlıyoruz. Bütün bunları geliştirip pratiğe dökmek haliyle zaman alacak. Fakat ortaya tak kullan bir bitkisel üretim seti çıkmış olacak.

Amaç bu.

Bu sera bu çalışmanın ilk pratik uygulama kısmıydı. Şimdi kış geldi çalışma yavaşladı.

Sn Selçuk., Amacım size sera pazarlama vs. değil. Sadece 22 yıllık sera deneyimim ile sizin bakış açınızı genişletmek ve karşılaşacağınız zorluklara dikkat çekmektir. Kiralık arazide çalıştığımız için bu süreç içinde en az 4-5 kez yer değiştirdik, seraları söktük, yeniden kurduk vs. Rüzgardan yatan, naylonu uçan, 1m lik bir çürük 5x10cm ağaç yüzünden 300 m2 seranın kardan yıkıldığını yaşadım. Bu arada GERGİN NAYLONun önemini de anladık.

Diğer yandan bizim yaptığımız seralar sera değil, Örtü dür. Sera denince sıcak, soğuk, havalandırma nın kontrol edildiği yapılar anlaşılır.

Yukarıda bahsettiğim 20 m x7,80 m. seranın maliyetini sordum ve 3000 TL civarında bir rakam çıktı (KDV ve Nakliye hariç). Daha basit olarak 3/4 borudan bükme 3,5m genişlik 20 m boy , 2m. yükseklikteki bir örtülü alanın 1000 TL civarında mal olabileceği hesaplandı.

Sizin seranızda karşılaşacağınız zorluklar ;
1. İçiçe geçme demirler 2-3 yılda paslanacak sökmesi-takması zor olacak,
2. Seranın yere tutturulması zayıf rüzgarda uçabilir,
3. Naylonun tutturulması zor, gevşek kalınca kolay yırtılır,
4. Ayakların araları geniş, Üzerine örtülen naylon su,kar tutar. Eğimi az. Kar yükü serayı çöktürür. Naylon rüzgarlı havada Lap lap oynar.
5. 10 cm karın ağırlığı (100mmx1kg= 100kg/m2) gibi büyük bir ağırlıktır. Akıtılmazsa sera çöker.
6. Montajı pratik değil gibi görünüyor. Birdolu kaynak işçiliği gördüm resimlerden.

Sonuç olarak bu kusurları giderecek bir yapı planlamanızı öneririm.

Saygılarımla. Kolay gelsin.

Not. Bu arada naylonu iplerle falan bağlamaya çalışmayın işe yaramaz.

Delimus
31-01-2010, 01:08
Ben dün seramcıyla görüştüm o sobadan varmış fakat fideliğime yerleştirmek içinde tezgah var ve sadece 50cm yolpayı var ve yakması ayrı bir dert ayrıca riskli ,Kömür alsam burda çalanda olur gibime geliyor ,bu yüzden 5.5mx20m olan ön fideliğime 2 adet ayaklı ufo + fan bağlamayı düşünüyoruz sonuçta Çukurovada don olayları çok nadir ve sanayi elektiriği kullanılıyor seramda ayrıca gece yakılacak hesaplı olacağı kanatindeyim.Ana seramızda marullar 40 gün üzerinde olduğundan gerekmiyor.Sizce nasıl olur kgursan ?

shrub
31-01-2010, 10:14
Sayın K. Gursan Dediklerinden yola çıkarak şunu eklemek isterim. Ben Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesindeki birçok serayı görme imkanım oldu. Yalova bölgesinin genelide plastik sera(veya yüksek tünel) tarzında yapılarla dolu. Evet gerçekten iyi bir demirci ustasıyla yapılamıyacak bir sera yok. Türkiye'de sera imalatı ve kurulumu yapan birçok firma var. Bu firmaların bazıları tüm aksamlarının(metal profil) üretimini yapmayla işe başlayan sonuçta metal sanayinin insanları. Yapılan projeler ve önerilerde genelde yüksek iç hacimli seralar tarzında. Eğer yaptığınız iş orta düzey ve hobby amaçlıysa; plastik örtü malzemeli, galvanizli çelik profilli, uygun havalandırma oranına sahip, istenildiği ölçüde çeşitli otomasyon düzeneklerinin ilave edilebileceği bir sistem yetebilir. Ama finansmanın sağlam olduğu koşullarda cam sera yapmak daha sağlıklı ve uzun vadeli bir yatırım olmaktadır. Plastik seralar genelde Akdeniz havzası ülkeleri için önerilebilir.Örneğin; İspanya,İtalya,Tunus,Türkiye, Mısır....... Gerçek anlamda Sera yapımı ciddi bir prosestir ve ülkemizdeki gibi demirci ustalarının yaptığı bir işten çok mühendislik hesaplarına dayalı bir iştir.Kendimizde bahçemize, terasımıza, boş arsamıza yüksek tünel benzeri plastik hatta cam seralar yapabiliriz. Aşırı yağış(özellikle kar ve sağanak yağışlar), kuvvetli bir rüzgarda geldiğinizde seranızın yerinde yeller esebilir. Akdeniz ve ege bölgesinde değişik iklim şartlarında üreticilerin çektiği bir çok sorun var bu konuda.
Saygılarımla,

akinselcuk
31-01-2010, 16:19
Sn Selçuk., Amacım size sera pazarlama vs. değil. Sadece 22 yıllık sera deneyimim ile sizin...................... seranızda karşılaşacağınız zorluklar ;..............
1. İçiçe geçme demirler 2-3 yılda paslanacak sökmesi-takması zor olacak,
2. Seranın yere tutturulması zayıf rüzgarda uçabilir,
3. Naylonun tutturulması zor, gevşek kalınca kolay yırtılır,
4. Ayakların araları geniş, Üzerine örtülen naylon su,kar tutar. Eğimi az. Kar yükü serayı çöktürür. Naylon rüzgarlı havada Lap lap oynar.
5. 10 cm karın ağırlığı (100mmx1kg= 100kg/m2) gibi büyük bir ağırlıktır. Akıtılmazsa sera çöker.
6. Montajı pratik değil gibi görünüyor. Birdolu kaynak işçiliği gördüm resimlerden.................

Not. Bu arada naylonu iplerle falan bağlamaya çalışmayın işe yaramaz.

İçiçe geçen demirler dahil tüm demirler fırınlı galvaniz boya ile boyalı, çabucak paslanmasın diye. şu an yağmurun altında açıktalar henüz pas lekesi oluşan bir yer ortaya çıkmadı. Belki hiç söküp takmamız da gerekmeyeceğinden bu söylediğinizin çok fazla bir anlamı yok.

Dört yanı 2 metre duvar, duvarların seraya yakınlığı 10 metre ortalama ve sera duvar arası 5 -6 metrelik çam ağaçları ile dolu. Rüzgarın serayı uçurması bence burada mümkün olmaz.

Naylonu henüz örtmedik. Örteceğimizde de klasik bir yola örtmeyeceğiz. Daha bir şekil düşünmedi isem de muhtemelen gayet gergin düzgün bir örtü olur.

Ayakların arası 1,5 metre. Sitede Envor un bazı sera resimleri var. Rüzgara açık, Akdeniz yağmuruna maruz. Ana demir aralıkları 2 metreden fazla görünüyor. Profiller bizimkinden ince. Sera ticari. Erdemli, Anamur, Aydıncık ve Envorun bölgesi bu tip ticari seralarla dolu.

Konya da 4 yılda bir sizin hesabı yakalayacak kar yağar. Bizim sera ticari değil hobi serası bu durum umurumuzda değil.

Montajı yağmur altında çamur içinde 3 kişi tam 2 saatte bitirdik. Bence çok pratik.

Doğru; Bir dolu kaynak içciliği var. Kağıt üzerine, nerenin kaçlık profilden kaç cm kesileceğini nereye ne kaynatılacağını 2,5 - 3 saatte kararlaştırdık. Buna uygun profilleri 3 farklı demir toptancısından 4 saatte topladık. Doğrama ve Kaynak işciliği 1,5 gün sürdü. İş bilenin kılıç kuşananın.

Çatı eğimini içten 115 derece yerine 135 derce verseydik kar problemi çözülmüş olurdu.

Bu seranın tavan eğiminin fazla verilmesinden başka bir değişikliğe ihtiyacı yok. Havalanma için ayrıca masraf etmek gerekmez. İki ucunda çok geniş kapıları var. Ayrıca örtüde bir havalanma alanı yapılabilir, gerek yan yüzeylere ve gerekse direk tavana. Hatta seraya sonradan monte edebileceğimiz yukarı açılır bir hava kapağı imal edebiliriz.

22 yıl bir meslekte uzun süre.

Bu bir hobi serası. Sera diyeceğiz çünkü, etrafındaki iklimden ayrı bir iklime sahip olacağız içeride. Güneş ışınlarından faydalanma miktarını arttıran her faktör sera faktörü olarak değerlendirilir. Örtü altı = sera zaten. İster 20 metre tavan yüksekliği, ister 35 cm adi örtü altı hepsi seradan sayılır teorikde.

İçinde ayakta durabiliyorsak artık ona da ''örtü'' demeyelim. Zaten tek başına ''örtü'' kelimesi sera mekanizmasına yakışmayan bir tabir.

Ben bahçeye, 1750 liraya 11 metre kare hazır satılan bir hobi serasına para verceğime kendim tasarlar yaparım diye düşünerek bu serayı yaptım.

Demiri, boyası, naylonu ve içine koyarız belki diye aldığım fazladan bazı malzeme ile toplam 2500 lira harcadım.

Fakat ne hikmetse herkes çok profesyonel yaklaştı olaya.

Bu sitede tel maşa bir sürü düzenek yapıyoruz. Hangisini, hangi mühendislik değerlerine göre, hangi plana dayanarak yaptık ?

Hepsi de, kafamızdan uydurma, hayal gücümüz ve becerimiz ölçüsünde ortaya çıkan şeyler. Zaten böyle olmalı ki, bir tekamül, bir çeşitlilik bir yaratıcılık ortaya çıksın.

Kaldı ki ben bu serayı çok beğendim. Tam istediğim gibi oldu. Karşıdan baktığım zaman Akdeniz kıyısındaki, inşaat demirinden yapılmış bir çok seradan daha güzel görünüyor. Acelem yok. üzerini aynı estetik bakışımla örter içini de aynı görsel cazibe kuralıyla donatırım.

İyi kötü bir arada olan elektronik, otomasyon ve zirai bilgim var. Hiçbirinde mükemmel olmayabilirim ama bunların bir arada olması beni bir çok yerde bir çok dertten kurtarmıştır. Elim becerikli hayal gücüm fena değildir.

Ayrıca sayın arkadaşlar, amatör uğraşa, vakit geçirirken gelişmeye, hobi faaliyeti diyoruz. Hobi şu şekilde icra edilir diye bir kitabınız var mı ?

Geçen sene ki domates seti yarışmada ikinci, çilek ağacı ise birinci oldu. Bunları da aynı bakış açısı ile yaptım üzerinde bir çoğunuzun, gereksiz, olmamış, şöyle yap, böyle yap diyeceği yerler vardı. Özellikle domates seti Konya dan Ankara ya Japonya üzerinden gitmek gibi bir setti ama ikinci oldu. O çilek ağacına 1 Hd li kamera, 5 laptop hediye edildi. Türkiye genelinde birinci seçildi.

Üzerindeki sistemi pek kimse anlamadı ama görsel bir sihiri vardı elektrikli domatesler çilekler vardı. Bu görsel farkı insanlarda sihir etkisi yarattı. Bu farkı 3 - 5 mühendislik hesabıyla yakalayamazsınız.

Fikir vermek güzel iyi de sen at bu serayı noktasına geldi bu başlık.

Bu seranın tek kusuru bu foruma bir iş yaptık diye ayrıntılarıyla yazılmış olması başka bir kusuru yok.

kgursan
31-01-2010, 16:40
Ben dün seramcıyla görüştüm o sobadan varmış fakat fideliğime yerleştirmek içinde tezgah var ve sadece 50cm yolpayı var ve yakması ayrı bir dert ayrıca riskli ,Kömür alsam burda çalanda olur gibime geliyor ,bu yüzden 5.5mx20m olan ön fideliğime 2 adet ayaklı ufo + fan bağlamayı düşünüyoruz sonuçta Çukurovada don olayları çok nadir ve sanayi elektiriği kullanılıyor seramda ayrıca gece yakılacak hesaplı olacağı kanatindeyim.Ana seramızda marullar 40 gün üzerinde olduğundan gerekmiyor.Sizce nasıl olur kgursan ?

Sn delimus.,1. Kıvırcık serası için ısıtma gerekmez. Bu bitki kolay donmaz Adana da kıvırcığı donduracak soğuk olmaz.
2. Diğer başka bitkiler , tohumçimlenme , çelik köklendirme için ise alttan ısıtmalı sistemler, tezgahlar (elektrikli) daha pratik ve ucuz olur. Sn Mtuncer (Ağaölar net de) ısıtma sisemi yapıyor muş. irtibat kurmanızı öneririm.
3. Kıvırcık için Ufo elektrikli ısıtıcıvs. ekonomik olmaz, Çarşıdan alacağınız kıvırcığın parasını (belki de daha fazlasını) elektriğe vermiş olursunuz.
4. Ha illa da serayı ısıtmak istiyorum diyorsanız; Bizim "Kurbağa soba" dediğimiz basit bir odun sobası zaman zaman 1-2 odun atılarak ısıtma sağlayabilir.

kgursan
31-01-2010, 16:55
Sayın K. Gursan Dediklerinden yola çıkarak şunu eklemek isterim. Ben Karadeniz, Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesindeki birçok serayı görme imkanım oldu. Yalova bölgesinin genelide plastik sera(veya yüksek tünel) tarzında yapılarla dolu. Evet gerçekten iyi bir demirci ustasıyla yapılamıyacak bir sera yok. Türkiye'de sera imalatı ve kurulumu yapan birçok firma var. Bu firmaların bazıları tüm aksamlarının(metal profil) üretimini yapmayla işe başlayan sonuçta metal sanayinin insanları. Yapılan projeler ve önerilerde genelde yüksek iç hacimli seralar tarzında. Eğer yaptığınız iş orta düzey ve hobby amaçlıysa; plastik örtü malzemeli, galvanizli çelik profilli, uygun havalandırma oranına sahip, istenildiği ölçüde çeşitli otomasyon düzeneklerinin ilave edilebileceği bir sistem yetebilir. Ama finansmanın sağlam olduğu koşullarda cam sera yapmak daha sağlıklı ve uzun vadeli bir yatırım olmaktadır. Plastik seralar genelde Akdeniz havzası ülkeleri için önerilebilir.Örneğin; İspanya,İtalya,Tunus,Türkiye, Mısır....... Gerçek anlamda Sera yapımı ciddi bir prosestir ve ülkemizdeki gibi demirci ustalarının yaptığı bir işten çok mühendislik hesaplarına dayalı bir iştir.Kendimizde bahçemize, terasımıza, boş arsamıza yüksek tünel benzeri plastik hatta cam seralar yapabiliriz. Aşırı yağış(özellikle kar ve sağanak yağışlar), kuvvetli bir rüzgarda geldiğinizde seranızın yerinde yeller esebilir. Akdeniz ve ege bölgesinde değişik iklim şartlarında üreticilerin çektiği bir çok sorun var bu konuda.
Saygılarımla,

Sn shurp., Dediğiniz gibi sera bir mühendislik tekniği gerektiren bir yapı. Burada söz konusu olan "Örtü" . Kısaca bitkileri, yağmur,rüzgar kar vs. den koruyacak bir yapı. Basit ve pratik. Çünki Türkiyenin iklim koşulları Kuzey ülkelerinden farklı, ve Akdeniz ülkeleri ile benzer. Bu nedenle basit örtüler bitkileri belli zamanlarda koruyor ve gel,şmelerini durdurmuyor.

Bu yapılar da her bölge için farklı gelişmiş durumda. Antalya da başka , Yalova da başka dır. Yalovada ki sistem ; 1 1/4" demirleri yay şeklinde büküp üzerine naylonu eteklerinden toprak bastırarak GERGİN şekilde örtmak ve kafalardan havalandırma sağlamaktır. Şimdilik bu sistem iş görüyor. Tabi Blok denilen yapılarda var ama maliyeti artırıyor.

Bu arada daha basiti ise (Genelde zeytin fidancılarının kullandığı) 3/4 boruyu yay şeklinde büküp yere sabitlemek üzerine naylon örtü geçirmek tir. Boyutları : 3,5 en, 2,0 civarı yükseklik ve istenildiği kadar uzunluk. Yaylar 2m. aralıkla dizilir.20 m uzunluk kaba maliyeti 1000 TL civarı.

kgursan
31-01-2010, 17:50
İçiçe geçen demirler dahil tüm demirler fırınlı galvaniz boya ile boyalı, çabucak paslanmasın diye. şu an yağmurun altında açıktalar henüz pas lekesi oluşan bir yer ortaya çıkmadı. Belki hiç söküp takmamız da gerekmeyeceğinden bu söylediğinizin çok fazla bir anlamı yok.

Dört yanı 2 metre duvar, duvarların seraya yakınlığı 10 metre ortalama ve sera duvar arası 5 -6 metrelik çam ağaçları ile dolu. Rüzgarın serayı uçurması bence burada mümkün olmaz.

Naylonu henüz örtmedik. Örteceğimizde de klasik bir yola örtmeyeceğiz. Daha bir şekil düşünmedi isem de muhtemelen gayet gergin düzgün bir örtü olur.

Ayakların arası 1,5 metre. Sitede Envor un bazı sera resimleri var. Rüzgara açık, Akdeniz yağmuruna maruz. Ana demir aralıkları 2 metreden fazla görünüyor. Profiller bizimkinden ince. Sera ticari. Erdemli, Anamur, Aydıncık ve Envorun bölgesi bu tip ticari seralarla dolu.

Konya da 4 yılda bir sizin hesabı yakalayacak kar yağar. Bizim sera ticari değil hobi serası bu durum umurumuzda değil.

Montajı yağmur altında çamur içinde 3 kişi tam 2 saatte bitirdik. Bence çok pratik.

Doğru; Bir dolu kaynak içciliği var. Kağıt üzerine, nerenin kaçlık profilden kaç cm kesileceğini nereye ne kaynatılacağını 2,5 - 3 saatte kararlaştırdık. Buna uygun profilleri 3 farklı demir toptancısından 4 saatte topladık. Doğrama ve Kaynak işciliği 1,5 gün sürdü. İş bilenin kılıç kuşananın.

Çatı eğimini içten 115 derece yerine 135 derce verseydik kar problemi çözülmüş olurdu.

Bu seranın tavan eğiminin fazla verilmesinden başka bir değişikliğe ihtiyacı yok. Havalanma için ayrıca masraf etmek gerekmez. İki ucunda çok geniş kapıları var. Ayrıca örtüde bir havalanma alanı yapılabilir, gerek yan yüzeylere ve gerekse direk tavana. Hatta seraya sonradan monte edebileceğimiz yukarı açılır bir hava kapağı imal edebiliriz.

22 yıl bir meslekte uzun süre.

Bu bir hobi serası. Sera diyeceğiz çünkü, etrafındaki iklimden ayrı bir iklime sahip olacağız içeride. Güneş ışınlarından faydalanma miktarını arttıran her faktör sera faktörü olarak değerlendirilir. Örtü altı = sera zaten. İster 20 metre tavan yüksekliği, ister 35 cm adi örtü altı hepsi seradan sayılır teorikde.

İçinde ayakta durabiliyorsak artık ona da ''örtü'' demeyelim. Zaten tek başına ''örtü'' kelimesi sera mekanizmasına yakışmayan bir tabir.

Ben bahçeye, 1750 liraya 11 metre kare hazır satılan bir hobi serasına para verceğime kendim tasarlar yaparım diye düşünerek bu serayı yaptım.

Demiri, boyası, naylonu ve içine koyarız belki diye aldığım fazladan bazı malzeme ile toplam 2500 lira harcadım.

Fakat ne hikmetse herkes çok profesyonel yaklaştı olaya.

Bu sitede tel maşa bir sürü düzenek yapıyoruz. Hangisini, hangi mühendislik değerlerine göre, hangi plana dayanarak yaptık ?

Hepsi de, kafamızdan uydurma, hayal gücümüz ve becerimiz ölçüsünde ortaya çıkan şeyler. Zaten böyle olmalı ki, bir tekamül, bir çeşitlilik bir yaratıcılık ortaya çıksın.

Kaldı ki ben bu serayı çok beğendim. Tam istediğim gibi oldu. Karşıdan baktığım zaman Akdeniz kıyısındaki, inşaat demirinden yapılmış bir çok seradan daha güzel görünüyor. Acelem yok. üzerini aynı estetik bakışımla örter içini de aynı görsel cazibe kuralıyla donatırım.

İyi kötü bir arada olan elektronik, otomasyon ve zirai bilgim var. Hiçbirinde mükemmel olmayabilirim ama bunların bir arada olması beni bir çok yerde bir çok dertten kurtarmıştır. Elim becerikli hayal gücüm fena değildir.

Ayrıca sayın arkadaşlar, amatör uğraşa, vakit geçirirken gelişmeye, hobi faaliyeti diyoruz. Hobi şu şekilde icra edilir diye bir kitabınız var mı ?

Geçen sene ki domates seti yarışmada ikinci, çilek ağacı ise birinci oldu. Bunları da aynı bakış açısı ile yaptım üzerinde bir çoğunuzun, gereksiz, olmamış, şöyle yap, böyle yap diyeceği yerler vardı. Özellikle domates seti Konya dan Ankara ya Japonya üzerinden gitmek gibi bir setti ama ikinci oldu. O çilek ağacına 1 Hd li kamera, 5 laptop hediye edildi. Türkiye genelinde birinci seçildi.

Üzerindeki sistemi pek kimse anlamadı ama görsel bir sihiri vardı elektrikli domatesler çilekler vardı. Bu görsel farkı insanlarda sihir etkisi yarattı. Bu farkı 3 - 5 mühendislik hesabıyla yakalayamazsınız.

Fikir vermek güzel iyi de sen at bu serayı noktasına geldi bu başlık.

Bu seranın tek kusuru bu foruma bir iş yaptık diye ayrıntılarıyla yazılmış olması başka bir kusuru yok.

Değerli arkadaşım., Alınganlık göstermenize gerek yok. Ben sizin seranızı ve emeğinizi ne küçümsedim, ne de işe yaramaz dedim. Pratik olarak karşılaşacağınız zorlukları önünüze sermeye çalıştım. Amacım eleştiri değildi. Bunu da şimdiye kadar karşılaştığım olaylara dayanarak yazdım.

Diyorsunuz ki etrafı duvar benim seram rüzgardan uçmaz. Ama size dayanarak bu serayı ben yaparsam ne olacak? Duvar arası mı aramalıyım? Burası bir paylaşım sitesi. İnsanlar yaptıklarını/bilgilerini diğerleriyle paylaşıyor. Bu paylaşım esnasında bana göre bazı bilgiler yanlış veya yetersiz ise bunları da ortaya koymak gerekir diye düşündüm bu amaçla yazdım. Bana göre yanlış olan size göre doğru olabilir, itirazım yok. Bu durumu bilgileri kim kullanırsa o değerlendirsin derim.

Size kolay gelsin der, başarılar dilerim.

Delimus
31-01-2010, 18:51
Kgursan normal serada bizde ısıtma kullanmıyacaz sadece yeni çimlenmiş fidelerimiz için gerekirse yani bu sene şuana kadar 3 gece 0 derecenin altında gördük yani sadece 0 derecenin altındaki gecelerde yakıcaz.

sadocan
31-01-2010, 19:50
Değerli arkadaşlar birbirimizi eleştirip kırmaktansa yaşadığımız ve yaşayarak çözümlere ulaştığımız bilgi birikimlerimizi buraya aktarmak en güzelidir bence, bende kıvırcık marul üretimi ile uğraşmaktayım önce hobi diye başlayıp daha sonra ticari olarak ama amatörce yapmakta olduğum için henüz profösyönel olamadım kısaca Yozgatta uzunluk 15m, en 6m, olmak üzere toplam 90m2lik kendi yapmış olduğum ahşaptan bir seram var şu anda içinde 1000 adet funl cinsinden kıvırcık marul var, son günlerde eksi 10 ları gören geceleri bile ısıtma yapmadım ve marullarımda en ufak bir donma bile yaşamadım ve gayette sağlıklılar ısıtmaya gelince ne yaaparsak yapalım marullar için masraflı oluyor, ben her yolu denedim ama en hesaplısı takdir edersinizki hiç yakıtsız olanı birde sizler Adana ikliminden bahsediyorsunuz bence oralarda bırakın ısıtmayı soğutma siistemini düşünmelisiniz bilmem anlatabildimmi?.

akcan67
31-01-2010, 22:58
Sn akinselçuk

Sizin yaptıklarınıza bakarak ne kadar deneyim kazananlar olduğunu,yaptığınız çalışmaların takdire şayan olduğunu ayrıca belirtmeliyim. Sizi eleştiren arkadaşın farkına varamadığı tek şey bu yapılan çalışmaların bir hobi olarak başlayıp üzerinde fikir yürütülerek en iyisini bulmaya çalışmak olduğunu unutmamak gerekir.
Daha da garip olan durum siz her ayrıntıyı yazarken engin deneyimi olan arkadaşımızın hata olarak düşündüğü konulara temas etme gereksimini neden sera yapımı bitince en ayrıntısına kadar yazma gereği duydu. Buda benim anlayamadığım bir konu.

gazeteci28
03-02-2010, 03:51
sera tartışmalarını gördüm altenatif ne olabilir diye düşünürken aklıma şişme çadırlar geldi. Yarım saatte 1000 m2 lik alan. Çadırın üstü şeffaf sera noylonu ile kaplanabilir. Tek sorun herhalde şişirmek olacaktır. Yarım saatte 1000m2 lik alan hizmetinizde. :)
Çinden bir tedarikçi ile mesajlaştım. 1000 m2'lik bir çadırı 10900 (onbin dokuzyüz) dolara teklif ediyor. Ne dersiniz?
mesajın orijinali ve türkçesini aşağıda veriyorum.

Thank you for your inquiry.
This is Jimmy,from Sunway manufacturing LTD.
Are you interested in inflatable tent for 1000m2?
We have one kind of STE-043P, The size is 50MX20MX10M,,with nine arches.Make for two parts, with nine pcs 2HP CE blowers
The price is USD10900 total
Could you tell me your nearest post?so I could quote you the shipping cost to Turkey soon,
As any questions,*** feel free to contact with me soon!

türkçesi:
Sorgunuz için teşekkür ederiz.
Bu Jimmy Sunway imalat is from LTD.
Sen şişme çadırında 1000m2 için ilgileniyor musunuz?
Biz STE bir tür-043P, boyutuna sahip 50MX20MX10M, iki bölümden dokuz arches.Make ile dokuz adet 2HP CE üfleyiciler ile
Fiyat USD10900 total
Size en yakın posta bana anlatır mısınız? Yüzden Türkiye'ye nakliye maliyetinin yakında teklif verebilir,
Herhangi bir soru, *** beni yakında temas kurmaktan çekinmeyin!

seazone
03-02-2010, 08:44
Konuda bildiğim tek şey bu şişme diye bahsettiğiniz cadırlar sürekli hava kaçırdıklarından sürekli motorun çalışması gerekli burada gerekli olacak olan kaç metre karede ne kadar hava kaçırıyor ve ne kadarlık (kaç Wattlık) bir motorla bunu ayakta tutabileceğimiz.

kumyaka2010
03-02-2010, 10:24
Sayın arkadaşlar !
Sabahtan beri yorumları okuyorum . kgursan bey , çok uzun zamandır seralarla ugraşıyor , deneyimi fazla . Her yigidin yogurt yiyişi degişik oldugu gibi , her yoreninde sera yapımı degişik oluyor . Hava şartları , iklim şartları , yetiştirilecek bitki şartları vs . bunlara tesir ediyor . Eger siz amatorce bir sera yapacaksanız yine başka altarnatif oluşuyor . Turkiyenin en buyuk sera da uretim merkezlerinden , Kumluce ve Demre de , dar yanyana dizilmiş tunel seralar mevcut . Genellikle domates uretiyorlar . Kaş taki seralarda kabak uretiyorlar , oralarda kar yagmadıgı için ahşaptan ( sanayi eksikligi var ) yapmışlar .
Bende ufak amator bir sera için fikrimi yazmak istiyorum . Çok ruzgar tutmuyorsa , yarım parmak borulardan mini sera yapımı . Kaç sıra yapacaksanız ( ortalama 50 cm ara ile ) o kadar boruyu yanyana kaynatınız . Yere veya iş yerine çizeçeginiz ara çapı ile , boruları 3 top denilen kıvırma makinasında kıvırınız . En az 20 cm den geçireceginiz boru çapındaki pulları ustten kaynatınız .Yerin durumuna gore , bir ust boru çapındaki boruları istedigini derinlikte , hepsi ayni yukseklikte çakınız . Yaptıgınız boruları yere çaktıgız borulara geçiriniz . Alttan birer delik delip civata ile baglayınız . Seranızın devrilmemesi için tepe hizasından birleştirme borusu ile saglamlaştırınız .Daha teferriyata girmeyecegim , İstediginiz zaman soker , istediginiz kadar uzatırsınız . Kapıları siz tasarlayınız . Kamil beyin dedigi gibi naylonları toprakla saglamlaştırınız . Herkese selamlar

akinselcuk
03-02-2010, 15:17
Konuda bildiğim tek şey bu şişme diye bahsettiğiniz cadırlar sürekli hava kaçırdıklarından sürekli motorun çalışması gerekli burada gerekli olacak olan kaç metre karede ne kadar hava kaçırıyor ve ne kadarlık (kaç Wattlık) bir motorla bunu ayakta tutabileceğimiz.

Bu şişme seralarda şişirmek için çok yüksek başınçla sıkıştırılmış karbon dioksit tüpleri kullanıyorlar. Bir kez şişirilince öyle kalıyor. İnanılmaz bir hızla şişiyor. Patlatılmadığı sürece sorun yok. karbondioksit tüpü bulunazsa kompresörle de şişirilebilir.

Fakat patlama sorunu, birinin bıçaklaması sorunu ve rüzgara mukavemet sorunu her zaman başta olacak. Gene de tak kullan sistemler için pratik bir çözüm sayılır.

Bu sera tipine de profesyonel sera muamelesi yapılacak olursa drenaj, rüzgar ve havalandırma gündeme getirilebilir.

15 bin lira 1000 m2 için belki fena değil ama kalıcı mukavim bir sera olmayacağını hesaba katmak gerek.

gazeteci28
04-02-2010, 00:06
Daha önceki mesajımda 1000 m2 den bahsetmiştim. Biraz büyük oldu galiba.

100 m2 şişme çadırda yapılabilir. Bu çadırın üstü şeffaf branda ile kaplanabilir. Ya da sera naylonuyla. çadırı ayakta tutacak ana kolonlarda yapıabilir. İki örnek resim veriyorum. Tünel tipi ve yarı küre (cami kubbesi) tipi. 100 m2'lik bir alan için pratik çözüm olabilir.

Şişmesi içinde çadırın hava basıncının düşmesinde hava basılabilir. Bir hava pompası bu işi görür. su için kullanılan şamandıra tipi bir aparatla hava basıncı ayarlanabilir.

Şişme koltuk, şişme yatak, şişme havuz gibi bir sürü ürün var.

Dış örtüsü iki şeffaf naylon kullanılırsa iyi izolasyon sağlayabilir.

Havasının inmesi, patlatılma tehlikesi gibi sorunlar halledilebilir ama güneş ışığının bitkilere ulaşması noktasında ne kadar rantabıl olur doğrusu bilemiyorum.

ekteki resimler bilgi verebilir.

akinselcuk
04-02-2010, 03:20
Benim gördüklerim böyle değildi. Bunlardan pek sera olmaz gibi.

gazeteci28
04-02-2010, 03:29
hımm. senin gördüklerin nasıldı bir iki resim paylaşsan.
bu çadırların direksiz olanlarıda var. çeşit çok. çadır olarak geçtiği için çadır diyorum. çadırın her tarafı şeffaf olsa sera naylonundan nasıl olur acaba. sera naylonundan ve deniz yatağı gibi bölmeli yapılı. şişir ve sibobu kapat.

kgursan
04-02-2010, 18:54
Sn akinselçuk

Sizin yaptıklarınıza bakarak ne kadar deneyim kazananlar olduğunu,yaptığınız çalışmaların takdire şayan olduğunu ayrıca belirtmeliyim. Sizi eleştiren arkadaşın farkına varamadığı tek şey bu yapılan çalışmaların bir hobi olarak başlayıp üzerinde fikir yürütülerek en iyisini bulmaya çalışmak olduğunu unutmamak gerekir.Daha da garip olan durum siz her ayrıntıyı yazarken engin deneyimi olan arkadaşımızın hata olarak düşündüğü konulara temas etme gereksimini neden sera yapımı bitince en ayrıntısına kadar yazma gereği duydu. Buda benim anlayamadığım bir konu.

Sn akcan 67., Sizi tanımıyor ve mesleğinizi de bilmiyorum. Sera yapımı ve seracılık ile ne kadar ilgili olduğunuzu da bilmiyorum. Merak da etmiyorum. Ama eleştirinizi "Kişiliğime " karşı yapınca yazmak zorunda kaldım.

Burada tartışılan konu "Sera yapımı" dır. Amaç da "Daha basit, daha kolay, ve daha ucuz kullanılabilir bir amatör sera yapımı için katkıda bulunmaktır". Yoksa kişilerin bilgi düzeylerini ölçmek veya küçümsemek değildir. Ben de şimdiye kadar edindiğim tecrübelere dayanarak sn akınselçuk a önerilerde bulundum karşılaşabileceği zorlukları ve durumları yazdım. Önlem almasını önerdim.

Bu başlığı sonradan gördüm, yapılanları okudum (Ki çoğu yapılmış) sonucunda gördüm ki yapılan hiç de basit bir iş değil, Ucuz da değil (2500Tl + % 50 demir işçiliği toplam 3750 TL 100 m2 ) Bu paraya 300 m2 sera yapılabileceğini söyledim ve söylüyorum. Bunlar benim görüşüm. Ne yani görüşlerimizi bildirmeyeceksek bu başlıkta tartışma yapmanın ne anlamı var? Buyrun bildiğiniz gibi yapın.

Ne kendimi methetdim, ne karşımdakini küçümsedim. Size ne oluyor da araya giriyorsunuz anlamadım? Şahsıma yönelik "Alaycı ve küçümseyici" uslubunuzu şiddetle kınıyorum.
Sanırım yazılanları anlayamıyorsunuz, bir kez daha okuyunuz.

akinselcuk
04-02-2010, 19:27
Hesap yanlış. Fazlasıyla 2500 lira. Demir, işcilik, örtü, kurulum ve içine de biraz malzeme. Hatta KDV si içinde tamamına fatura. Bütün demir 750 lira. 500 işcilik. 400 lira seranın ihtiyacının üç misli naylon örtü, 200 statik boya, 20 cıvata, 50 malzeme alırken nakliye, 50 kurulum yerine gelirken nakliye, 500 liralık damlama vb. malzeme. 70 cepte toplam KDV dahil 2500.

3750 değil. That's OK. l'uomo non vuole capire il negativo.

yolcu8264
06-02-2010, 14:57
Bu yapılar da her bölge için farklı gelişmiş durumda. Antalya da başka , Yalova da başka dır. Yalovada ki sistem ; 1 1/4" demirleri yay şeklinde büküp üzerine naylonu eteklerinden toprak bastırarak GERGİN şekilde örtmak ve kafalardan havalandırma sağlamaktır. Şimdilik bu sistem iş görüyor. Tabi Blok denilen yapılarda var ama maliyeti artırıyor.

Bu arada daha basiti ise (Genelde zeytin fidancılarının kullandığı) 3/4 boruyu yay şeklinde büküp yere sabitlemek üzerine naylon örtü geçirmek tir. Boyutları : 3,5 en, 2,0 civarı yükseklik ve istenildiği kadar uzunluk. Yaylar 2m. aralıkla dizilir.20 m uzunluk kaba maliyeti 1000 TL civarı.

Burada bahsettiğiniz 32 lik inşaat demiri mi?

kgursan
06-02-2010, 23:58
Burada bahsettiğiniz 32 lik inşaat demiri mi?

Sn. yolcu 8264., Benim bahsettiğim yuvarlak boru. 2-2,5 mm et kalınlığı olan demir veya galveniz boru. 1 1/4 parmak veya inç (Bir birçeyrek diye geçer.). Borunun bükülmesi kutu profilden daha kolaydır bu nedenle tercih edilir. Biraz riskli olmakla beraber 1parmak (1inç) borular da kullanılabilir .

gazeteci28
07-02-2010, 10:16
Yalovada ki sistem ; 1 1/4" demirleri yay şeklinde büküp üzerine naylonu eteklerinden toprak bastırarak GERGİN şekilde örtmak ve kafalardan havalandırma sağlamaktır.

Boyutları : 3,5 en, 2,0 civarı yükseklik ve istenildiği kadar uzunluk. Yaylar 2m. aralıkla dizilir.20 m uzunluk kaba maliyeti 1000 TL civarı.

kgursan bahsetmiş olduğunuz sera resimdeki gibi mi?

kgursan
07-02-2010, 17:57
Sn Akın selçuk ve diğer sera meraklısı arkadaşlar; mesajları izlediğim kadarıyla oldukça fazla uğraşlar ve detaylar düşünülmüş ama esaslar ve pratik çözümler göremedim. Örneğin Naylonun tutturulması, gergin yapılması, Kar tutma sorunu. Ayak aralarının açık (3m civarı görünüyor) olması dolayısıyla naylon gerdirmenin zor olacağı , kaynak işleri vs.

Şöyle ki: İstediğimiz 9x12m boyutlarında bir alanda 2,5 m yükseklikte bir örtülü yer değil mi? Tamam . O zaman neden Yüksek tünel tipi bir serayı düşünmüyorsunuz?

Eni 7,90m, Boy istenildiği kadar (önerilen maksimum boy 40m.) ve 2m aralıklarla dizilmiş Tünel yayları, ve yayları civata-somunla tutturan 2 yan boru ve bir mahya borusu, ve iki yan boruyu enine ve ortasından da tavana bağlayan makaslar.

Yaylar 1 1/4 boru, yanlar 3/4 boru, mahya 1" boru. Mahya yüksekliği 3,4 m.(değişebilir) yayın yan büküm noktası 1,80cm. Yaylar zemine çakılmış 50-60 cm. lik borulara montajlanıyor. Uygun boyutta naylon örtü serayı kaplıyor ve eteklerinden toprakla bastırılarak uçma engelleniyor, gergin oluyor ve serayı da tutuyor, bastırıyor (oynatmıyor).
Kafa kısımlarına ahşap veya demir den kapı pencere yapılıyor havalandırma kafalardan sorunsuz olarak yapılıyor. orta direk yok geniş alan .Tepe sivri yanlar eğik kar akar, Örtü kafalara Klipsle tutturulur (Veya ağaç ise çıtayla çakılır. 12 x 8,0 m = 96 m2 için 7 adet tünel yayı (2m aralıkla) yeterli olup Toplam maliyet (kafalardaki işlere bağlı olarak) 2000-3000 Tl civarında olabilir. Gerekirse yarın sorup tam maliyet söyleyebilirim. Yalovadaki seraların %90 ı bu sistem. Tek sorun bu yayların nakliyesi.

Sn gazeteci 28.,Bu mesajdaki fotoğraflar size fikir verir.
Sizinkilerin benzeri yapılar.

harmancıklı
21-03-2010, 23:19
Akın selçuk kardeşim bu serayı konyada nerde yaptınız? konyada yapmış iseniz gelip inceleyebiliriz

asudenaz
25-03-2010, 15:08
çok emek verilmiş ama değmiş. çok güzel ve kullanışlı bir seranız olmuş.. hayırlı uğurlu olsun akınselçuk...

Gezegen
16-04-2010, 23:34
sayın akin selçuk belliki cok emek vermişsiniz ama ortaya cok güzel bir çelışma çıkmış tebrik ederim

alpturan
17-04-2010, 14:52
Sn. Akınselçuk
kullandığınız kutu profillerin et kalınlığı kaynak için az değilmi?

Soilless Garden
17-04-2010, 22:58
Sayın akınselçuk, bence gayet başarılı bir çalışma olmuş. İnşallah yakında ben de 50 metrekare kadar bir sera kuracağım. Ben de resimler ve paylaşırım inşallah.

alpturan
18-04-2010, 20:32
120 m2 lik ( 6x20m) hobi amaçlı bir seranın statik projesi üzerinde çalışıyorum. yaklaşık 3.3ton çelik çıktı.Tabii standartlarda belirtilen kar ve rüzgar yükünü dikkate alıyorum.Kolon yüksekliği 2 m . Çatı eğimi 30 derece. Mahya noktasında yükseklik 3.73 m .Makas aralığı 4metre , açıklığı 6 metredir. Sürekli çerçeve ve aşıklarda I profil kullandım.Açıkçası sınırları zorlamama rağmen 3 tonun altına inmesi mümkün görünmüyor. Sormak istediğim şey yazın kullanıma yönelik bir serada kışın ne yapılıyor.Eğer örtü kaldırılıp sera açık bırakılıyor kar yükü devre dışı kalırki buda tonajı bir hayli azaltır.Bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

akinselcuk
25-07-2010, 02:06
Sn. Akınselçuk
kullandığınız kutu profillerin et kalınlığı kaynak için az değilmi?

Sayın Alpturan, kitapları insanlar yazar. Makine mühendisliği okumuş kardeşlerimizin üzerine konuşmak teknik olarak yanlış ama ben her türlü kaynağı hem yaptım hemde sınavına girip not aldım. İş bilenin kılıç kuşananın. Bu et kalınlığına mükemmelen kaynak yaptık ve haddinden fazla sağlam oldu. Bu seranın tek kusuru çatı eğiminin az olması. Daha dik olmalıydı. Elimizdeki malzemeyle alandan kazanmak için düz bir tavan yapısını bilerek ve istereyerek seçtik. 750 liralık profille 100 m2 başka türlü kaplanamıyordu.

Sağlamlığına diyebileceğim bir şey yok. Bu seranın profilleri üzerinde 90 kiloluk bir işci hoplayarak demirleri eğmeye çalışsa da başarılı olamıyor. Beton kullanmadığımız için profilleri toprağa gömmek için üzerine çıkıp hopladık. Eğilen bükülen bir yer olmadı. Bir çok rüzgar ve yağmur geçirdi halen bir sıkıntı yok.

Bu seranın profil aralarına ince bir çelik halatla gerdirmeler yapıp naylon örttüm. Şimdi bir sera yapacak olsam aynısını yaparım. (hobi serası ticari değil)

excavator77
13-10-2010, 12:22
Akınselçuk bey,
Çalışmalarınız ve paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim.

Son derece güzel eğitici ve faideli bilgiler edindim.
İyi çalışmalar dilerim.

akinselcuk
23-10-2010, 00:20
Bu başlığın ilk mesajlarında resimleri bulunan modüler seramızı geçen hafta ilk kurduğumuz yerinden söktük. Yeni yeri olan okulun bahçesine kurduk. Serayı liseli kız çocukları söktü ve yeni yerine monte etti. Ben sadece seyrettim. Yani bu sera eline daha önce hiç açıkağız anahtar almamış liseli gençler tarafından bir kaç saatte sökülüp gene bir kaç saatte de yeniden monte edilebildi. Montaja naylon işçiliği dahil değil. Söküme dahil.

Sera eski yerinde çam ağaçlarının arasında ve kendinden daha yüksek duvarlarla çevrili bir yerdeydi. Bu bakımdan rüzgar problemini hiç yaşamadı. Yeni yerinde dört yanı açık ve rüzgarlı bir yerde.

Eski yerinde bolca yağmur aldı. Profil araları oldukca seyrek olduğundan yağmurda sıkıntı yaşamalıydık ama yaşamadık. Profil aralarına birer sıra çelik halat germiştim. Tavanı oldukça düz olduğundan kar problemi yaşamalıydık , onu da kar yağmadığı için yaşamadık. Ama yeni yerinde yaşayacağız çünkü bu kış kar yağacağını düşünüyorum. Bakalım tavanı dayanacak mı ?

Eski yerinde toprağa gömülü ayaklarından başka serayı rüzgara karşı koruyan bir kuvvet yoktu. Yeni yerinde beton bir zemin üzerine monte edildi. Ayaklar betona delik açılıp içine sokulacak.

Zeminde toprak olmadığından içine tamamen topraksız bir düzenek kurulacak. Eski yerinde toprakta domates yetişmişti.

Önceki haline ait çelik halat germe resimlerini bu yazıya koyacağım. Yeni yerini de kurdukça resimler koyarım.

yusufcuk
23-10-2010, 08:41
Sayın akınselçuk siteye üye olduğumda ilk okuduğum sayfalardan biri sizinkiydi. Genellikle sayfaları en başından okurum son mesajlardan başlamayı sevmem. Baştan çok güzel ilginç bir paylaşım bazı eleştiriler dolayısıyla kesildi. Devamı gelecek mi diye çok merak ediyordum. Ben de bugün seranıza birşeyler ekip bizimle paylaşacak mısınız diye soracaktım. Umarım yeni yerinde hiçbir sorun yaşamaz seranız ve bizimle tüm gelişmeleri paylaşırsınız. Emeğinize ve yüreğinize sağlık. Kolay gelsin.

abrahamoz
23-10-2010, 10:52
Tebrik ederim.imkanlar dahilinde çok güzel olmuş .bende yamayı düşünüyorum ama ben silindir kesiti şeklinde tercih ederim .cünkü rüzgar ve kardan daha az etkilenir .

lahaem
03-12-2010, 16:42
bende seracılkla ilgileniyorum ve burada verdiğiniz dan örtü500 tl

akinselcuk
20-02-2011, 22:53
Bugün pazar Konya da dün şiddetli bir rüzgar esti. her zamankinden daha sertti. Telefon geldi sera parçalandı diye. Yarın sabah bakacağız ne olmuş. Örtüleri pek sağlam değildi.
Yırtılan yerleri vardı tamir etmemiştik. Rüzgar inşallah sadece örtüleri uçurmuştur. demirler sağlam kalmıştır diye dua ediyorum.

Serayı yeni yerinde düz beton bir zemin üzerine kurduk. içine havalar ısınınca ve ödenek olunca bir topraksız düzen kurmayı umuyoruz.

Seranın önündeki boş toprak alana 500m2 lik ikinci ve daha nizami, mühendisliği iyi bir sera kuracağız.

Baki Berk Kayalar
21-02-2011, 08:31
Seranız çok güzel ve kaliteli görünüyor. Emeklerinize sağlık. Umarım verimli ürün almayı da başarabilirsiniz.

tugrulbaba
21-02-2011, 20:41
Sayın Akın Selçuk, Küçük nakliyatın o arada mı sizin seranın bulunduğu yer? İstanbul yoluna benzettim ama orayı?

akinselcuk
16-06-2011, 13:36
İki adet 500 m2 veya tek bin m2 tünel sera için fiyat verebilecek var mı ? Varsa haberleşelim.

akinselcuk
27-06-2011, 22:05
Kendimiz sera yapmaya kalkınca öyle yapılmaz diyen yazarlar çıkıyor ama gel yap dendiğinde neden kimse çıkmıyor ? İlginç değil mi ?

Delimus
27-06-2011, 22:22
Yorum yazmak başka gelip yapmak başka bende yorum yazanlardanım fakat nasıl konyaya gelip size sera kurayım tam anlamadım siteminizi.

kgursan
27-06-2011, 23:11
İki adet 500 m2 veya tek bin m2 tünel sera için fiyat verebilecek var mı ? Varsa haberleşelim.

İstediğiniz bilgileri Mümün Korkmaz ,Korkmaz seracılık, Cep 0532 7398758 No dan Haberleşip alabilirsiniz.

akinselcuk
28-06-2011, 17:30
Yorum yazmak başka gelip yapmak başka bende yorum yazanlardanım fakat nasıl konyaya gelip size sera kurayım tam anlamadım siteminizi.

Hocam neden anlamadın ? Bu başlıkta az cebelleşmedik milletle. Sen ticari yapıyormusun bu işi ? Tabi ki herkes yorum yazar. Ticari yapıyor olsaydın Konya ya gelip sera kurabiliyor olurdun. Elin dolu olurdu parada anlaşılamazdı kurmazdın.

Hani başlığın yukarılarında var ya. Biz bu işi çok iyi biliriz yıllardır ekmek yeriz diyenler. Bizim ayaküstü az parayla kurduğumuz seraya ha bire mühendislikten takılanlar . . . .

Yok muydu ben mi unuttum ?

akinselcuk
28-06-2011, 17:36
Sayın Kgürsan aradım, ama saat 18:35 di, çıkan olmadı. İş telefonu ise belki sonra açacaktır gene ararım.

mehmetdeveci
02-12-2011, 19:35
boşver sen marifet serada değil zaten öle **** böle üzerini örtmemiz yeterli.önemli olan içinde neler yapabileceğimiz

pahce
27-12-2011, 14:18
Arkadaşlar amatör sera işne yeni atıldım. Fakat acemiliğimden olacak naylonun bazı yerlerini ufakta olsa yırtım sizden riçam yırtık yeri nasıl tamir edebilirim bilgilendirirseniz sevinirim ******...

KRTL
28-12-2011, 07:53
Sayın pahce,

Sera tamiri için kalın bantlar satılmakta. Bunların kalite kalite fiyatı değişiyor. Koli bandı gibi ama daha kalın ve kaliteli. Güzel yapışıyor, yağmurdan etkilenmiyor. Yalnız yapıştırırken o bölgeyi kurulayıp tozdan arındırmalısınız. Sera naylonlarını aldığınız yerden temin edebilirsiniz. Bir de seranızı nasıl oluşturuyorsunuz bilmiyorum ama seracıların kullandığı dairesel klipslerden kullanıyorsanız bunları geçirirken naylon ile arasına mutlaka kalın bir parça koruyucu naylon vs. birşey daha koymalısınız. Zira klipslerin kenarlarındaki naylonlar ufak bir rüzgarda bile yırtılabilir.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

muratcan7
23-03-2012, 15:03
Projenizi ve azminizi çok takdir ediyorum Sayın akinselcuk.

Pek çoğumuzun hayalgücü yapabileceklerimizin de ötesinde olsa da maddi imkanlar buna müsade edemeyebiliyor. Ben de en kısa zamanda bir tarla alıp topraksız tarım denemelerim için bir sera düşünüyorum. Sizin projenizde kullandığınız yöntemler ve karşılaştığınız sorunlar benim düşünceme ışık tutar nitelikte. Özellikle çatı kısmının eğimi, sera kaplama malzemesinin gergin olması gerektiği gibi konular çok önemli.

Seranızın son hali nedir acaba? Ve topraksız tarıma geçebildiniz mi ?

akinselcuk
26-09-2012, 16:59
100m2 lik modüler serayı ortaya çıkarırken tek sefede oldukça pratik bir şey başardığımızı düşünmüştüm.

Bir panelvanla nakladilebilen herkes tarafından kolayca beton işçiliği olmadan kurulabilen istendiğinde yeniden sökülüp taşınabilen ve fazla bir paraya mal olmayan bir düzendi istediğimiz. Sağlam olması , rüzgara dayanması ve çürümemesi de diğer avantajlarıydı.

Bunların hepsini yakaladık.

İlk kurduğumuz yerden söküp okulun bahçesine taşıdık. İçinde bir sürü çiçek ve bir mahalleyi bir yaz besleyen domatesler yetiştirdik.

Okulda çok iş gördü. Amatör yetiştirici içinde oldukça ideal bir sera idi.

Bu sera geçtiğimiz yıl sadece tavanı naylonlu yan duvarlar açıkta iken ayakların yer bağlantıları sökülmüş ve okulda hiç kimsenin bulunmadığı bir zamanda şiddettli bir rüzgara maruz kaldı. Ben okula ulaştığımda rüzgar serayı tam ikiye katlamış buldum. Ayakları yerde betona açılmış yuvarlak oyuklar içindeydi. Ama serbestti. Bir uçtaki sağdan ve soldan bir kaç ayak yuvasından çıkmış diğer tarafın tavanı üzerine bükülmüş hale gelmiş.

Bükülen modülü söküp attık. Kalan kısmı birleştirip bir süre daha kullanmaya devam ettik. Daha sonra toprak üzerine 1200 m2 lik başka bir sera kurdurduk. Büyük sera hala duruyor. Modüler seramız artık hurdacıda.

Bu sera bozulmasaydı içine öğrenciler için topraksız tarım düzeneği kurulacaktı. Kudret beyden sera bekçisi almayı planlıyorduk okul için. Hatta tezgahların bir kısmı yapılmıştı. Beton zemin üzerine kurunca çok da güzel olmuştu. Şimdilik topraksız tarım planları okul için beklemede. Büyük topraklı seranında naylon sorunları var. Gelip yapacaklar diye bekleniyor. MEB ne derse o.

İsmail Karagülle
14-11-2012, 00:34
Çok ilginç bir konu . 2009 da başlayıp hala güncellliğini koruyabiliyor. Akın Hoca hem öğreniyor hem öğretiyor. Ve konuya meraklı olanlara yeni ufuklar açıyor. Beni bile seracı yaptı . Verdiği bilgiler ile bizleri seracılığa heveslendirip yüreklendirdiği için içten teşekkürler ediyorum. Sınıfta dersi sessiz sedasız izleyen bir öğrenci gibi izledim. Ve çok şeyler öğrendim. Ve uygulamaya koyma cesareti buldum.Teşekkürler.

İsmail Karagülle
14-11-2012, 00:47
2009 dan bu yana öğrendiklerimle yapmaya çalıştığım seram . İçinde marul ve ıspanaklarım yeni filizlendi. Son halinde sera naylonunun hiç bir yeri açıkta değil.Yerle birleştiği yerde tamamen toprakla örtüldü.

Halil Balaban
14-11-2012, 08:25
Sayın Huyhuyhuy,
Seranız hayırlı, uğurlu olsun. İçine de tam bu mevsimde olacak bitkileri seçmişsin. Sanıyorum havalandırmaları açmayı sonraya bırakmışsın. Geç kalmadan pencere yapmayı ihmal etme. Bir de naylonun sarkan uçlarına toprak atmışsın gibi görünüyor. Yağmur o toprakları götürürse naylon boşa çıkar ve kuvvetli rüzgarda zarar görür. Uçların bittiği yerde seranın etrafını 25 cm. Kadar kazıp arık gibi yapıp ve naylonu bu arığın içine sarkıttıktan sonra arığın içini toprakla doldurursan naylon hareket edemez.
Sera hakkında biraz bilgi verirsen okuyanlar açısından faydalı olur. Yani kaç mt2 dir, hangi malzemelerden kullanıldı, kaça çıktı? Gibi merak edilen sorular olacaktır. Çalışmalarında kolaylıklar diler, sevgilerimi sunarım.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
14-11-2012, 21:06
Sayın Huyhuyhuy,
Seranız hayırlı, uğurlu olsun. İçine de tam bu mevsimde olacak bitkileri seçmişsin. Sanıyorum havalandırmaları açmayı sonraya bırakmışsın. Geç kalmadan pencere yapmayı ihmal etme. Bir de naylonun sarkan uçlarına toprak atmışsın gibi görünüyor. Yağmur o toprakları götürürse naylon boşa çıkar ve kuvvetli rüzgarda zarar görür. Uçların bittiği yerde seranın etrafını 25 cm. Kadar kazıp arık gibi yapıp ve naylonu bu arığın içine sarkıttıktan sonra arığın içini toprakla doldurursan naylon hareket edemez.
Sera hakkında biraz bilgi verirsen okuyanlar açısından faydalı olur. Yani kaç mt2 dir, hangi malzemelerden kullanıldı, kaça çıktı? Gibi merak edilen sorular olacaktır. Çalışmalarında kolaylıklar diler, sevgilerimi sunarım.
Halil Balaban

Resimde görüldüğü gibi önce örtünün toprakla örtülmesi işlemi zayıfdı. Sonradan takviye ettim. Şimdiki hali çok daha iyi yani sağlamlaştırdım. Kapının hemen yanında karşılıklı havalandırma pencereleri var. Ayrıca üstte karşılıklı açılır kapanır havalandırmaları var.

Sera siyah borudan yapıldı. Önce yere bir metre borular çakıldı. 50 CM toprak içine çakıldı. Bu toprağa çakılan boruların ortasında bir delik ve yukarıdan geçecek boruyu taşıyacak çelik civatalar var. Eğriler bu borulara geçirildi. ve vidalandı. Montaj öncesi bütün borular antipas ile iki kat boyandı. Örtü olarak 36 aylık UV özellikli naylon kullandık.
Maliyet olarak tamamı 2750 TL tuttu.
Sera 20 metre boyunda 6 metre eninde.
Sulama sistemi için bir tonluk bir depo ve damla sulama sistemi yapıldı. Ayrıca tokumdan ıspanaklar ve marullar çıkana kadar kullanmak için basit bir yağmurlama sistemi yaptım.
Seranın içini önce pat pat denilen makina ile sürdürdüm.Üzerine yanmış koyun gübresi serdim. Ve güzelce tırmık ile düzelttim. Sonra tohumları atıp bir tırmık daha çektim. Yağmurlama sistemini 24 saat çalıştırarak can suyunu verdim . Bazı tam ıslanmamış yerleri hortum ile sulayarak takviye ettim. Ve sera içi sıcaklığı 15 derece civarlarında bir hafta sonunda ilk filizleri gözlemledim. Şu ana kadar yaptıklarım bunlar. Şunu belirteyim , bu konuda hiç bir bilgim ve denemem yoktu. Sadece Bu siteyi sürekli izlerim . Ve buradan öğrendiklerimle balkonda bazı denemelerim oldu. Bu konuda Akın hocanın yayınları ve Kudret Tezel hocamın hem yayınları ve hem de buluşup görüşmelerimiz sırasında öğrettikleri Ve yüreklendirmesi beni bu serayı yapmaya cesaret etmemin en önemli faktörüdür. Her iki hocama ve bu sitede bilgilerini paylaşan istifade ettiğimiz dostlara içten teşekkürler ediyorum.

İsmail Karagülle
14-11-2012, 21:14
Bu resimde zannederim havalandırma pencereleri daha iyi görünüyor. Ve yorgun işçiler, ben ve yardım sever komşularım her iki yanımda

Kudret Tezel
14-11-2012, 21:23
:)Ellerinize emeğinize sağlık sayın huyhuyhuy. Negüzel hem doğanın tadını çıkarıyorsunuz hemde seranın. Darısı başımıza. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolaygelsin Size ve yardım sever komşularınıza selamlar. Tabii bu arada enkısa zamanda topraksız parkuruda görmek istiyoruz.:)

İsmail Karagülle
14-11-2012, 21:39
Hocam sizin katkılarınız olmasa asla başaramazdım. Topraksız parkur zannederim mart nisan gibi en geç devrede olur. Sistemin kurulma aşamasına geldim sayenizde. SERA BEKÇİLİ bir topraksız parkuru çalışmalarına derhal başlıyorum. Yardımlarınız için çok teşekkürler.

akinselcuk
15-11-2012, 22:47
Hocam pek sevindim görünce. Sanki kurduğun sera bizim evin bahçesindeymiş gibi hissettim.

Çok iyi yapmışsın. Tebrik eder başarılar dilerim.

kgursan
16-11-2012, 19:07
Sn Huyhuyhuy., Dışarıdan fotolara bakınca güzel bir sera yapmışsınız, naylon iyi gerilmiş ve tüneller düzgün dizilmiş. Tebrik ederim. Ancak biraz pahalı olmuş gibi ama sanırım fazla önemli değildir.

benim asıl değinmek istediğim nokta: Kenarlarda naylonu toprak ile bastırırken toprağı fazla koyun ki yağmurda yıkanmasın ve naylon üzeri boşalmasın. Yoksa rüzgarda naylon uçar gider. Diğer taraftan kenarlara hafif bir hendek-kanal (su gideri) açın ki yağmur suları aksın ve seraya dolmasın. Kolay gelsin.

idris şenol
16-11-2012, 19:42
seranız hayırlı olsun
havalandırma konusunu basite almayın
hatta tohumlar filizlendiği gibi gündüz yan havalandırma kapılarını ve ön kapıları kaldırın
gece kapatıp gündüz açın
geçen yıl bende dometes biber fidesi yetiştrmek üzere küçük bir sera yapmıştım
soğuktan korucağam diye havasız bir ortamda hastalıklar cirit attı
neyse nekadar yazsak siz bunu tecrübe ettikten sonra vuku bulcak:)

İsmail Karagülle
16-11-2012, 22:57
Hocam pek sevindim görünce. Sanki kurduğun sera bizim evin bahçesindeymiş gibi hissettim.

Çok iyi yapmışsın. Tebrik eder başarılar dilerim.
Akın hocam doğru hissetmişsin bu seranın yapımında senin anlattıklarından çok istifade ettim.Yapımı esnasında neyi nasıl yapacağım konusunda takıldığım yerlerde sizin yazılarınızı aklımdan geçirerek çözdüm. Akın hocam Kudret hocamı da sizin sayenizde tanıdım.Ve çok istifade ettim .Ve tanıdığıma gerçekten memnun oldum. Allah her ikinizin de gönlünün muradını versin . Kudret hocam ödev verdi .Emir telakki ettim . Ve topraksız parkuru yapmaya başlıyacağım. Tabii sera bekçili olmazsa olmaz.

İsmail Karagülle
16-11-2012, 23:07
Sn Huyhuyhuy., Dışarıdan fotolara bakınca güzel bir sera yapmışsınız, naylon iyi gerilmiş ve tüneller düzgün dizilmiş. Tebrik ederim. Ancak biraz pahalı olmuş gibi ama sanırım fazla önemli değildir.

benim asıl değinmek istediğim nokta: Kenarlarda naylonu toprak ile bastırırken toprağı fazla koyun ki yağmurda yıkanmasın ve naylon üzeri boşalmasın. Yoksa rüzgarda naylon uçar gider. Diğer taraftan kenarlara hafif bir hendek-kanal (su gideri) açın ki yağmur suları aksın ve seraya dolmasın. Kolay gelsin.

Hatırlatmanız için içten teşekkürler.
Fotodan sonra naylon üzerindeki toprak miktarı artırıldı . Ve oldukça sağlamlaştırıldı.

yağmur suları seraya dolma konusunda endişe edilecek bir durum yok. Arazi çok düz ve toprak yağmurlarla göllenme yapmayan, yağan yağmuru emen ve yaklaşık 80 -100 cm dibe kadar yağmur suyu toprağın içine giriyor. 80-100 CM de killi toprak başlıyor.

Her tür hatırlatma ve eleştiri bizim için çok kıymetli. Biraz pahalı olmasının bir çok nedeni var. Malzeme tedariki bizim oralarda çok kolay değil. Ve her malzeme oldukça pahalı elde edilebiliyor. Bir de yukarıdaki yazımda yanlış anlatmışım. Seranın malzemelerini siyaH boru demişim .Yanlış olmuş. Sera malzemeleri galvanizden yapıldı. Siyah boruyu serayı korumak için etrafını telle korumaya almak için kullandım.

İsmail Karagülle
16-11-2012, 23:14
seranız hayırlı olsun
havalandırma konusunu basite almayın
hatta tohumlar filizlendiği gibi gündüz yan havalandırma kapılarını ve ön kapıları kaldırın
gece kapatıp gündüz açın
geçen yıl bende dometes biber fidesi yetiştrmek üzere küçük bir sera yapmıştım
soğuktan korucağam diye havasız bir ortamda hastalıklar cirit attı
neyse nekadar yazsak siz bunu tecrübe ettikten sonra vuku bulcak:)

İkazınıza teşekkürler. Havalandırmayı bizim oradaki ilçe ziraat müh. arkadaşlar kapı yanında bir açılır kapanır pencere ve tam karşısına pencere ile yapmamızı önerdiler. Ben bunlara ilave olarak tepeye yakın bir yere karşılıklı pencereler ilave ettim. Gündüzleri ihtiyaç oldukça alt pencereleri açıyoruz. Yukarıdaki küçük pencerelerden biri gece de azıcık açık bırakıyorum .Geçen gün (on gün önce) Sabah seranın içinde çok güzel bir kuş (çok güzel renkleri vardı.) tohumların cazibesine kapılıp içeri girmişti. Ve Toprak üzerinde kalan ve kendi çabası ile topraktan çıkardığı tohumlar ile sabah kahvaltısı yapıyordu.

İsmail Karagülle
16-11-2012, 23:54
Belki önemli olmayabilir. Ama bu seranın yapımında hiç kaynak yok sadece çelik vidalar ile monte edildi. Bunun iki nedeni var.Birincisi kaynak yapmak benim için zor ve kaynak motorum yok. İkincisi Akın Hocamın sökülür takılır bir sera yapma çabası vardı . Ondan esinlendim. İstenirse üç arkadaş ile , bir saatte sökülür. Bir kaç saatte de monte edilebilir. Sadece tavandaki üçgenler kaynaklı olarak dışarıda yapılıp getirildi. Birleşme yerleri balyozla ezilerek delikler açıldı.

Halil Balaban
17-11-2012, 11:23
Sayın Huyhuyhuy,
Görüldüğü gibi yorumlargenellikle aynı. Havalandırma, naylonun yere sabitlenmesi konuları tüm yorumlarda ortak payda. Benim cıhazımda (telefon ekranında) yukarıda var dediğiniz pencereler görülmüyor. Onun için yazmıştım. Sanırım diğer arkadaşlar da o pencereleri görmemişler. Bu işin önemli kuralı şudur. Yüzey alanının 1/5=%20 si kadar açıklık bırakmanız gerekir. Aksi halde içerinin rutubeti (özellikle yazın) çok fazla artar. Buda istenmeyen sonuçlar doğurur. Tavana pencere yapmanız çok iyi olmuş. Çünkü ısınan hava yukarı çıkar orada birikir, su buharına dönüşür. Belli bir yoğunluğa gelince de yağmur damlaları gibi aşağı yağar. Bu da yine bitkilerin yapraklarında zarara ve hastalıklara sebep olur. Özellikle domateste pas hastalığı yapar. İyi günler ve kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın.
Halil Balaban

İsmail Karagülle
17-11-2012, 12:38
Sayın Huyhuyhuy,
Görüldüğü gibi yorumlargenellikle aynı. Havalandırma, naylonun yere sabitlenmesi konuları tüm yorumlarda ortak payda. Benim cıhazımda (telefon ekranında) yukarıda var dediğiniz pencereler görülmüyor. Onun için yazmıştım. Sanırım diğer arkadaşlar da o pencereleri görmemişler. Bu işin önemli kuralı şudur. Yüzey alanının 1/5=%20 si kadar açıklık bırakmanız gerekir. Aksi halde içerinin rutubeti (özellikle yazın) çok fazla artar. Buda istenmeyen sonuçlar doğurur. Tavana pencere yapmanız çok iyi olmuş. Çünkü ısınan hava yukarı çıkar orada birikir, su buharına dönüşür. Belli bir yoğunluğa gelince de yağmur damlaları gibi aşağı yağar. Bu da yine bitkilerin yapraklarında zarara ve hastalıklara sebep olur. Özellikle domateste pas hastalığı yapar. İyi günler ve kolaylıklar dilerim. Sağlıkla kalın.
Halil Balaban
İkazınıza çok teşekkürler. Galiba Antalya'dasınız. Benim sera Bolu'da ve 850 rakımlı bir yerde. Bizde soğutmadan ve nemden daha çok kışın don ve kırağı sorunu var. Ama yine de havalandırma konusunun ihmal edilmemesi konusunda haklısınız. Ve dışarıda hava sıcaklığı 10 derece iken havalandırma yapmayınca içeride ısı 16-17 derece ve içeri girince gözlük camlarının tamamen buğulanması görülülebiliyor. ve hemen camları açma telaşına düşüyorum. Galiba bu konuda bir otomasyon düşünmeliyim. Isı ve nem oranını ölçen ve bir motor vasıtasıyla havalandırmayı sağlayan basit bir sistem düşünülmeli. Çok zor olmasa gerek . Biraz araştırma yapmakta fayda var.Yapıcı ve yönlendirici eleştirilerinize çok teşekkürler.

yalandünya59
17-11-2012, 15:20
Sevgili huyhuyhuy,

Çalışmalarınızı takip ediyorum, ve sizi gönülden tebrik ediyorum.

Evet Halil Balaban ağabey çok önemli bir konuya değinmiş, havalandırmanın kısıtlı olması veya sürekli kapalı olması demek, fotosentez sıkıntısı demek buda bitki gelişimi ve hastalık-zararlıların oluşması demektir.

Belirttiğiniz havalandırma otomasyonu üzerinde çalışıyorum şuan.
en geç 1 hafta içerisinde montajı bitireceğiz fotoları 'cocopeatte sırık salatalık' konusu altında paylaşacağım, oradan takip edebilirsiniz.

Kolaylıklar diler saygılarımı sunarım...

İsmail Karagülle
17-11-2012, 15:29
Sevgili huyhuyhuy,

Çalışmalarınızı takip ediyorum, ve sizi gönülden tebrik ediyorum.

Evet Halil Balaban ağabey çok önemli bir konuya değinmiş, havalandırmanın kısıtlı olması veya sürekli kapalı olması demek, fotosentez sıkıntısı demek buda bitki gelişimi ve hastalık-zararlıların oluşması demektir.

en geç 1 hafta içerisinde montajı bitireceğiz fotoları 'cocopeatte sırık salatalık' konusu altında paylaşacağım, oradan takip edebilirsiniz.

Kolaylıklar diler saygılarımı sunarım...
teşekkürler.

vetman996
22-11-2012, 14:04
Isı ve nem oranını ölçen ve bir motor vasıtasıyla havalandırmayı sağlayan basit bir sistem düşünülmeli. Çok zor olmasa gerek . Biraz araştırma yapmakta fayda var.Yapıcı ve yönlendirici eleştirilerinize çok teşekkürler.

Sevgili huyhuyhuy,

Merhaba Arkadaşlar.
ısı ve nem oranını ölçen ve istenilen ısı ve nemde çalışan etlik tavuk kümeslerinde kullanılan otomasyonlar var. ben de deneme seramda bu şekilde bir sistem düşünmekteyim. nasıl bir sistem kurmaktasınız?bu konuda detay verebilirmisiniz? selamlar, saygılar...

İsmail Karagülle
22-11-2012, 16:03
Bütün arkadaşların eleştirileri ve problem olarak gördükleri Konular, ısı- nem kontrolu - naylonun sağlamlaştırması başlıklarında toplanmış. Ben de bunlardan çıkardığım dersler ile İkinci serayı yaparken Eğrilerin toprakla birleştiği yere 5*10 kalaslar ile serayı çepeçevre kuşatmak ve dıştan naylonu bu kalaslara çıtalarla sabitlemeyi düşünüyorum. Daha önce bu tür bir uygulamayı internette bir yerlerde görmüştüm. Ayrıca eğrilerde bu kalaslara kelepçe ile tutturularak sağlamlaştırılmıştı.İkazlarınız ve eleştirileriniz ışığında, bir sonraki sera da bu konu da ihmal edilmeyecek dersini çıkarmış oldum.

İsmail Karagülle
22-11-2012, 16:12
Şimdi Mevcut sera için yapılması gereken , nem ve ısı ayarlama konusunda İnternette araştırıken bir şey gördüm . 300 TL CİVARINDA fiat koymuşlar. Bir düzenek . Bu düzeneğin içinde bir cep telefonu var. Ve bunun vasıtasıyla bir kaç tane şaltere komut verilebiliyor.
Sulama motoru
havalandırma fanı
ısıtma fanı ( bu ısıtma elektrikle olursa maliyet nerelere çıkar o ayrı bir konu)
Bunları gözlemliyecek bir kamera sistemi . ( bunu ben ilave ettim bahs ettiğim sistemde kamera yok.)
Kamera yerine içerideki nemi algılayıp kendiliğinden devreye girecek bir otomatik sistemi kurmanın mümkün olacağını düşünüyorum.Ben düşünüyorum derken Kudret Hocamın bunu yapabileceğini düşünüyorum.

Bu konularda benim gibi acemi bir elemana yol gösterecek ve diğer arkadaşlara da faydası olacak bir çok fikrin ortaya çıkacağına eminim.

ismail 55
22-11-2012, 16:35
herkeze selam yandan açılır seraların lodostan etkilen memesi için rüzğarın hızına göre yanların acılıp kapanması

vetman996
22-11-2012, 19:09
Şimdi Mevcut sera için yapılması gereken , nem ve ısı ayarlama konusunda İnternette araştırıken bir şey gördüm . 300 TL CİVARINDA fiat koymuşlar. Bir düzenek . Bu düzeneğin içinde bir cep telefonu var. Ve bunun vasıtasıyla bir kaç tane şaltere komut verilebiliyor.
Sulama motoru
havalandırma fanı
ısıtma fanı ( bu ısıtma elektrikle olursa maliyet nerelere çıkar o ayrı bir konu)
Bunları gözlemliyecek bir kamera sistemi . ( bunu ben ilave ettim bahs ettiğim sistemde kamera yok.)
Kamera yerine içerideki nemi algılayıp kendiliğinden devreye girecek bir otomatik sistemi kurmanın mümkün olacağını düşünüyorum.Ben düşünüyorum derken Kudret Hocamın bunu yapabileceğini düşünüyorum.

Bu konularda benim gibi acemi bir elemana yol gösterecek ve diğer arkadaşlara da faydası olacak bir çok fikrin ortaya çıkacağına eminim.
Hocam ben de sizin gibi düşünüyorum.Sayın Kudret Hocam bu soruna el atsa çok kısa bir süre sonunda sera bekçisi gibi ısı nem otomasyonunu bize hazırlayabilir.
ProfesyonelTopraksız tarım yapan bir çok seraları gezdim. gerek patronlar gerekse ziraat mühendisi müdürleriyle görüştüm. milyon dolar yatırımlar yaptıklarından bahsettiler. yapacaksan en az 20 dönümle başlamalısın dediler. yutdışından gelen 40-80 bin dolarlık otomasyonlardan bahsettiler. direk ihracata çalışmalısın vs. vs. onlarla konuşan kişi kesinlikle topraksız tarıma başlayamaz. Şimdi işin kolayını buldum. topraksız tarımla ilgili bilgi almak istediğim veya serasını gezmek istediğim kişiye Kudret Tezel hocamı tanıyıp tanımadığını soruyorum. tanıyorsa konuşulabilir anlaşılabilir yok eğer tanımıyorsa konuşmaya gerek bile yok diyorum.
Kısacası bu formda fazla masraf etmeden fakat topraksız tarımda da olmazsa olmazları temin ederek bir şeyler yapılabilmeli düşüncesindeyim.
Kusura bakmayın yeterli bilgiye sahip değilim (formdaki üstadlar hoşgörsünler) ama bir bitkinin ihtiyacı olan ısı- nem-ışık ve besin eriği (makro-mikro elementler) bunları optimum düzeyde sağlayamazsanız bitkiden ne verim bekleyebilirsiniz ki? veya soruyu tersinden sorarsak: bitkinin tüm ihtiyaçlarını optimum düzeyde sağladığınızda başarısız olmanız için sebep nedir? yanlış mı düşünüyorum acaba? topraksız tarımı çok basite mi indirgedik.
sera bekçisiyle devam eden arkadaşlar ısı nem havalandırma konusunu nasıl çözüyorlar merak ediyorum.
Sayın Kudret hocam ısı nem havalandırma otomasyonu konusunda da size çok iş düşüyor. çünkü bu konu topraksız tarımın olmazsa olmazlarından diye düşünüyorum. başarılı olmuş topraksız tarım seralarında bu konuda titizlikle duruyorlardı.hatta bazı seralarda meteoroloji istasyonları da var.
Formdaki arkadaşların bu konudaki görüşlerine de ihtiyacımız var. ayrıca biliyorum ki formdaki arkadaşlar Kudret Hocamdan bu otomasyonu isterlerse hocam da onları kırmaz ve otomasyonu hazırlar.
selamlar. saygılar...

İsmail Karagülle
22-11-2012, 19:15
Bir dönem Süpermen mecmuası okurdum .Kentin acil ve çözümü imkansız sorunlarına kesin çözümler üretir kenti kurtarırdı. Topraksız tarımın süpermeni Bizim kudret hocamız.(:;)

İsmail Karagülle
22-11-2012, 19:32
Bu arada başlığı açan Akın Selçuk hocamız elektronik konulardaki bilgisi ile bu konuda çok yardımcı olabilir. Ve eminim bu forum katılımcıları en ekonomik en rantabl çözümü üreteceklerdir.

vetman996
22-11-2012, 19:53
Bu arada başlığı açan Akın Selçuk hocamız elektronik konulardaki bilgisi ile bu konuda çok yardımcı olabilir. Ve eminim bu forum katılımcıları en ekonomik en rantabl çözümü üreteceklerdir.

Evet hocam ben de aynı fikirdeyim. akinselçuk hocamızı iş fikirleri düşünce havuzundan tanıyorum yani k***ks'ten. çok değerli bir hocamızdır. bize bu konuda yardımlarını esirgemez inşallah. selamlar. saygılar..

İsmail Karagülle
22-11-2012, 20:40
Evet hocam ben de aynı fikirdeyim. akinselçuk hocamızı iş fikirleri düşünce havuzundan tanıyorum yani k***ks'ten. çok değerli bir hocamızdır. bize bu konuda yardımlarını esirgemez inşallah. selamlar. saygılar..

Selam, bahs ettiğiniz forumda bende üyeyim. Sizi hatırlıyorum. Veteriner hekim olduğunuzu hatırlıyorum . Tavukçuluk ve seanen keçi işi ile meşgul oluyordunuz zannederim. Keçi işi devam ediyor mu? Dmızlık-yavru fiatları günlük yem tüketimi ve fiatları ve sütü peyniri fiatları hakkında bilgi verebilir misiniz? forum konusu dışında bir soru olduğu için mümkünse mail ile cevap verin . Bu forumu konusu dışına taşımayalım. (ifkkaragul@hotmail.com)

Akın hoca ziraat Mühendisi ama elektronik işi ile de uğraşıyor. Ve hocalığa da devam ediyor. Bu konuda mutlaka çok değerli bilgilere sahip ve ihtiyacımız olan bilgileri , bizlerle paylaşacağına inanıyorum.Selam ve sevgi ve saygı bizden

Kudret Tezel
22-11-2012, 20:48
Sayın vetman bana olan güveninize teşekkürler. Buradan bir müjde veya iyi bir haber vermek istiyorumda ama sayın huyhuyhuy acaba darılırmı bu müjdeyi ben verecektim oyunu bozdunuzmu der demesinden çekiniyorum. Ve yinede sözü kendilerine bırakıyorum.
iyi haberi kendilerinden duyalım.....

İsmail Karagülle
22-11-2012, 21:34
Sayın vetman bana olan güveninize teşekkürler. Buradan bir müjde veya iyi bir haber vermek istiyorumda ama sayın huyhuyhuy acaba darılırmı bu müjdeyi ben verecektim oyunu bozdunuzmu der demesinden çekiniyorum. Ve yinede sözü kendilerine bırakıyorum.
iyi haberi kendilerinden duyalım.....
Hocam az daha yukarıda ben söyleyecektim .Ama sizden izin almadan söyleyemedim. O zaman İzninizle müjdeyi veriyorum.

Arkadaşlar flaş flaş flaş Kudret hocam imdada yetişti. Seramızın nem ayarını otomatik olarak ayarlayacak bir düzeneği tasarlamaya başladı . Ve Allah izin verirse bu konuyu Önce benim mütavazi seramda deneyeceğiz . Ayrıntılar az sonra Kudret Hocamda.

vetman996
22-11-2012, 21:39
Sayın huyhuyhuy ben de sizi hatırlıyorum, değerli yorumlarınızı da.
tavukçuluk işimiz devam ediyor ama saanen keçi işimizi bıraktık yerine gebe düve işi yapıyoruz. saanen keçi ile ilgili bilgileri mail ile göndereceğim.
sera işini tavuk çiftliğindeki ve büyükbaş çiftliğindeki bakıcı ailelere ek bir iş olur hem biz kazanırız hem de onlara kazandırırız düşüncesiyle karar verdik ama formdaki bazı arkadaşların fazla başarılı olamayan denemeleri, ayrıca profesyonel topraksız tarımla meşgul olan kişilerin hiç bulaşmayın demeleri daha tedbirli adım atmamıza neden oluyor.hocam bazı arkadaşlar ve zatınızın dahi topraklı sera yapmanız bizdeki endişeyi artırıyor.
Sayın huyhuyhuy. Sevgili Kudret hocamın bahsettiği müjdeyi sizden duymak istiyoruz.
Sevgi ve hürmetlerimle.

vetman996
22-11-2012, 21:43
Arkadaşlar flaş flaş flaş Kudret hocam imdada yetişti. Seramızın nem ayarını otomatik olarak ayarlayacak bir düzeneği tasarlamaya başladı . Ve Allah izin verirse bu konuyu Önce benim mütavazi seramda deneyeceğiz . Ayrıntılar az sonra Kudret Hocamda.
Hocam bu çok güzel bir müjde!!
Ayrıntıları dört gözle bekliyoruz...

Kudret Tezel
22-11-2012, 22:35
Sevgili arkadaşlar, yaklaşık 40 senelik çalışma hayatımda her çalıştığım firmada veya kendi işim veya hobby lerimde hep radikal çözümler üretmeye çalıştım. Fizik temellerinin açık ve net tatbikatlarıyla neticelere ulaştım. Böyle bir konudada aynı kurallardan hareketle neticeyi yakalıyacağımı umuyorum. İnşallah siz sevgili arkadaşlarıma mahcup olmam. İlk deneme seramız sayın huyhuyhuy arkadaşımızın serasıdır hayırlıolsun.

idris şenol
23-11-2012, 07:11
sayın üstad kudret hocam ,sistemi merak ettim,nem ayarlaması sistemini göstermeniz mümkünmü

Kudret Tezel
23-11-2012, 07:26
Günaydın İdris bey, henüz daha bir çalışmam yok ama enkısa zamanda başlıyacağım.Ve nasib olursa sayın huyhuyhuy arkadaşımızın serasında uygulıyacağız.

vetman996
23-11-2012, 08:26
İlk deneme seramız sayın huyhuyhuy arkadaşımızın serasıdır hayırlıolsun.

Hocam ilk dediğinize göre ikincisi de gelecek anlamı çıkar. Ben ikinci olmaya talibim. tabi müsadeniz olursa. selamlar, hürmetler..

Kudret Tezel
23-11-2012, 09:18
İnşallah sayın vetman , yapıp ortaya çıkalım gerisi kolay.

Halil Balaban
23-11-2012, 10:16
Epeydir ortalık sütliman, sessiz sedasızdı. Meğerse fırtına öncesinin sessizliğini yaşıyormuşuz. İşte sessizlik bozuldu. Sevgili hocam. Hayırlı olsun. Foruma diyecektim ama, emeklerinize haksızlık etmiş olmak istemiyorum. Türk tarımına yeni ve büyük katkınızı sevinçle bekliyorum. Sera bekçisi gibi yine maliyetleri aşağı çeken inovatif bir çalışma olacağını umuyorum. Piyasadaki sera otomasyonu cıhazlarına, malum çok büyük paralar isteniyor. Bu da topraksız tarımda küçük sermayesi olan girişimci kişilerin önünü kapatıyor. Ben sizin çalışmalarınızı, asıl bu açıdan önemli buluyorum. Başarılı bir çalışma dilerim. Saygılarımla.
Halil Balaban

Halil Balaban
23-11-2012, 10:18
Epeydir ortalık sütliman, sessiz sedasızdı. Meğerse fırtına öncesinin sessizliğini yaşıyormuşuz. İşte sessizlik bozuldu. Sevgili hocam. Hayırlı olsun. Foruma diyecektim ama, emeklerinize haksızlık etmiş olmak istemiyorum. Türk tarımına yeni ve büyük katkınızı sevinçle bekliyorum. Sera bekçisi gibi yine maliyetleri aşağı çeken inovatif bir çalışma olacağını umuyorum. Piyasadaki sera otomasyonu cıhazlarına, malum çok büyük paralar isteniyor. Bu da topraksız tarımda küçük sermayesi olan girişimci kişilerin önünü kapatıyor. Ben sizin çalışmalarınızı, asıl bu açıdan önemli buluyorum. Başarılı bir çalışma dilerim. Saygılarımla.
Halil Balaban

kgursan
23-11-2012, 16:37
Bütün arkadaşların eleştirileri ve problem olarak gördükleri Konular, ısı- nem kontrolu - naylonun sağlamlaştırması başlıklarında toplanmış. Ben de bunlardan çıkardığım dersler ile İkinci serayı yaparken Eğrilerin toprakla birleştiği yere 5*10 kalaslar ile serayı çepeçevre kuşatmak ve dıştan naylonu bu kalaslara çıtalarla sabitlemeyi düşünüyorum. Daha önce bu tür bir uygulamayı internette bir yerlerde görmüştüm. Ayrıca eğrilerde bu kalaslara kelepçe ile tutturularak sağlamlaştırılmıştı.İkazlarınız ve eleştirileriniz ışığında, bir sonraki sera da bu konu da ihmal edilmeyecek dersini çıkarmış oldum.

Sn Karagülle., Sera naylonunu bu yöntem ile tuturulması (Yani kalaslara çıta çakarak!) YANLIŞ:., Ayrıca seranız Bolu 850 m rakım da olduğuna göre Kar sorunu nedeniyle Yandan havalandırma sorun yaratabilir. Nasıl mı? Yanda havalandırma için çaktığınız üst çıta Sera üstüne yağan karın kaymasını engeller!!. Kar tepede kalınca seranız çöker. Sera üstüne yağan kar yanlardan akması lazım. Akmaz ise kar tepede birikir ise sizin demirleriniz bu kar yükünü ÇEKEMEZ.. Önleminizi alın. kolay gelsin.
Havalandırmayı Kafalardan (Baş taraflardan) yapın diye öneririm.

İsmail Karagülle
23-11-2012, 17:02
Sn Karagülle., Sera naylonunu bu yöntem ile tuturulması (Yani kalaslara çıta çakarak!) YANLIŞ:., Ayrıca seranız Bolu 850 m rakım da olduğuna göre Kar sorunu nedeniyle Yandan havalandırma sorun yaratabilir. Nasıl mı? Yanda havalandırma için çaktığınız üst çıta Sera üstüne yağan karın kaymasını engeller!!. Kar tepede kalınca seranız çöker. Sera üstüne yağan kar yanlardan akması lazım. Akmaz ise kar tepede birikir ise sizin demirleriniz bu kar yükünü ÇEKEMEZ.. Önleminizi alın. kolay gelsin.
Havalandırmayı Kafalardan (Baş taraflardan) yapın diye öneririm.
İşte bu . Bu forumu sevmemin nedenlerinden biri bu tutum. Forum üyeleri Konuyu kendi meselesi gibi benimsiyor.
Sayın kgursan havalandırmalar yanda değil. Kapı girişinin üstünde ve seranın sonunda yani boylamasına en sonunda tavana yakın yerlerinde. İki havalandırma penceresi var .Biri kapının hemen yanında büyük bir pencere ve yukarıda küçük bir pencere . Ve tam bunların karşısına denk gelecek şekilde seranın boylamasının sonunda . Özetle yanlarda havalandırma yok . Ön ve arka yüzlerinde havalandırma var. Benim bahs etmek istediğim yapmayı düşündüğüm çıtalar. Yerde , sera dışında toprakla naylonun birleştiği yerde olacak. Şöyle söyleyeyim. Sera naylonunun toprakla örtülerek sabitlenmesine alternatif güçlendirme olarak . Sera kurulurken yere eğrilerin toprakla buluştuğu yerde kalın kalaslar olacak ( muhtemelen 10*10) eğrilerde toprağa çakıldıktan başka bu kalaslara kelepçe ile bağlanarak güçlendirilecek. Ayrıca naylon da bu kısımda klasa çıtalarla sabitlenerek güçlendirilecek.
Duyarlılığınıza çok teşekkürler.

kgursan
19-12-2012, 17:20
İşte bu . Benim bahs etmek istediğim yapmayı düşündüğüm çıtalar. Yerde , sera dışında toprakla naylonun birleştiği yerde olacak.

sn Karagülle., YANLIŞ!! dediğin şey tam da bu...Çıtalar naylonun toprağa yakın yerinde kalasa çakılacak. Tamam ama kalasa çakılı çıtalar çürür ve çivi yerlerinden naylon yırtılır ve gevşer kuvvetli rüzgarda da çıtalardan çıkar.. yırtılır.Yani zaman içinde (1 yıl kadar) bu çıtalar çürür. Oysa yerdeki naylonun toprakla bastırılması bu olayı önler di!? Kolay gelsin.

İsmail Karagülle
21-12-2012, 16:49
seranın kış ve kar ile imtihanı

seranın etrafında kar kalınlığı 40-50 cm

akinselcuk
27-12-2012, 07:49
İsmail Kardeşim kusura bakmayın. Daha yeni okudum yazılanları. Şu aralar her gün düzenli internete giremiyorum.

Neyse ki Kudret Hocam ilgilenmiş. Zaten onun şu anki piyasa bilgisi de malzeme bilgisi de teknik altyapısı da bana on basar. Bu bakımdan kısmetlisiniz emin ellere düşmüşsünüz.

Kar altında bir serada çay demleyip içme hayali kuralı 3-4 sene geçti. Bu arada iki sera kurduk ama hala bu hayali gerçekleştiremedik. Sizin seraya baktıkça aklıma gelen bu. Bakalım ne zaman.

Saygılar Sevgiler.

Kudret Tezel
27-12-2012, 09:05
Teşekkürler sevgili arkadaşım akınselcuk, yine her zamanki gibi nazik ve mütevazisiniz. İnşallah numune seralarımızda bir otomatik kontrol sistemi tatbikatı yapacağız. Taktir edersiniz ki otomatik kontrol sadece elektonik düzeni hazırlamakla bitmez. Altyapı, enerji ve gerekli enstrumanlar la tamalanır. nekadarını gerçelşeştirebiliriz bilemiyorum. Ama en azından bir başlangıç olur. Ancak şurasını kesinlikle söylemeliyim ki, anlaşılmazı zor, kullanımı ve ayarlanması özel bilgi gerektiren bir şey olmıyacak. Basit, sade, herkesin anlıyacağı kolayca kullanabileceği bir sistem olacak.
Sevgili İsmail Karagülle arkadaşımızın serası kar sınavından başarı ile geçmiş kutlarım, bakalın otomatik kontrol sınavında ne yapacak merak ediyorum.

İsmail Karagülle
27-12-2012, 13:46
İsmail Kardeşim kusura bakmayın. Daha yeni okudum yazılanları. Şu aralar her gün düzenli internete giremiyorum.

Neyse ki Kudret Hocam ilgilenmiş. Zaten onun şu anki piyasa bilgisi de malzeme bilgisi de teknik altyapısı da bana on basar. Bu bakımdan kısmetlisiniz emin ellere düşmüşsünüz.

Kar altında bir serada çay demleyip içme hayali kuralı 3-4 sene geçti. Bu arada iki sera kurduk ama hala bu hayali gerçekleştiremedik. Sizin seraya baktıkça aklıma gelen bu. Bakalım ne zaman.

Saygılar Sevgiler.

Sağolasın Akın Hocam . Çayın lafı mı olur. Keşke yakın bir yerlerde olsak da hep birlikte o çayı içebilsek . O da BİR GÜN OLUR İNŞALLAH.

İsmail Karagülle
27-12-2012, 14:02
Teşekkürler sevgili arkadaşım akınselcuk, yine her zamanki gibi nazik ve mütevazisiniz. İnşallah numune seralarımızda bir otomatik kontrol sistemi tatbikatı yapacağız. Taktir edersiniz ki otomatik kontrol sadece elektonik düzeni hazırlamakla bitmez. Altyapı, enerji ve gerekli enstrumanlar la tamalanır. nekadarını gerçelşeştirebiliriz bilemiyorum. Ama en azından bir başlangıç olur. Ancak şurasını kesinlikle söylemeliyim ki, anlaşılmazı zor, kullanımı ve ayarlanması özel bilgi gerektiren bir şey olmıyacak. Basit, sade, herkesin anlıyacağı kolayca kullanabileceği bir sistem olacak.
Sevgili İsmail Karagülle arkadaşımızın serası kar sınavından başarı ile geçmiş kutlarım, bakalın otomatik kontrol sınavında ne yapacak merak ediyorum.

Otomatik kontrol sisteminden tam not alacağımızdan hiçbir şüphem yok. Kudret Hocam detaylarla meşgul olduğunuzu biliyorum. En ince ayrıntıları düşündüğünüzden eminim. Ve yazının son kısmından anlaşılıyor ki proje kafanızda netleşmiş. ''BASİT SADE HERKESİN ANLAYABİLECEĞİ KOLAYVCA KULLANABİLECEĞİ '' Dediğinize göre proje düşünce seviyesinde bitmiş. .Uygulamayı bekliyor. (

kgursan
30-12-2012, 18:11
Yalova da 5-10 cm kar yağdı , Yanlış bir kar hesabı sonu.

KAPTANzst
30-12-2012, 18:36
Yazık
Civatalar kesilmiş sanırım. Demir aksam sağlam görünüyor.

Kudret Tezel
30-12-2012, 22:34
Geçmişolsun sayın kgursan gerçekten çok üzüldüm. Sera konstürüksiyonu kar yüküne dayanamamış anlaşılan. Dizayn sizemi ait yoksa bir sera firmasınamı. Eğer firmaya ait ise
umarım zararınızı karşılarlar. Resimden anlaşıldığı kadar yinede ucuz atlatımış bir kaza tekrar geçmişolsun.

Halil Balaban
31-12-2012, 00:22
Sayın Kgursan geçmiş olsun. "Ben
fotoğrafı tedbir alınması gereken önemli bir konudur. Dikkat edimesi gerekir." diye ikaz olsun diye koyduğunuzu zannetmiştim. Sizin seranız olduğunu Kudret Beyin mesajından anladım. Çok üzüldüm. Anladığıma göre tamiratı yapılabilecek bir durum. İnşAllah en az zararla kurtulursunuz. Kolay gelsin.
Halil Balaban

vetman996
31-12-2012, 00:46
Sayın Kgursan geçmiş olsun. büyüklerimiz mala gelsin cana gelmesin derler. mal da canın yongası derler. sizin durumu görüp tedbir almayı düşündüm. acaba karı önlemek için sera üzerine yağmurlama sistemi oluşturulabilir mi. kar yağdığında yağmur yağar gibi su fıskiyesi çalıştırılarak karın eritilmesi sağlanabilir mi? üstadlardan cevap bekliyoruz. selamlar... saygılar...

Manifesto
31-12-2012, 01:05
Sayın Kgursan geçmiş olsun. büyüklerimiz mala gelsin cana gelmesin derler. mal da canın yongası derler. sizin durumu görüp tedbir almayı düşündüm. acaba karı önlemek için sera üzerine yağmurlama sistemi oluşturulabilir mi. kar yağdığında yağmur yağar gibi su fıskiyesi çalıştırılarak karın eritilmesi sağlanabilir mi? üstadlardan cevap bekliyoruz. selamlar... saygılar...

Sağlanabilir.

Oluk içine yerleştireceğiniz 20'lik plastik kör borulara yağmurlama fıskıyelerinizi yerleştirebilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken iki nokta;yağmurlama suyunuz kuyu suyu olmalı ve borularda don tutup akımı önlememesi için su kalmamalı.

vetman996
31-12-2012, 01:19
Çok teşekkürler Sayın MANİFESTO. fakat kör boru ifadenizi anlayamadım. ucunda körtapa olan boru mu demek istediniz. ayrıca bu konuyla ilgili fotoğraf paylaşabilirmisiniz. mutlu yıllar... selamlar... saygılar...

Manifesto
31-12-2012, 01:39
Çok teşekkürler Sayın MANİFESTO. fakat kör boru ifadenizi anlayamadım. ucunda körtapa olan boru mu demek istediniz. ayrıca bu konuyla ilgili fotoğraf paylaşabilirmisiniz. mutlu yıllar... selamlar... saygılar...

Kör boru;20'lik damlama hortumunun damlalıksızı.Bildiğiniz UV katkılı boru yani.

Sistem gayet basit ve ucuz..Şu anki seranıza maliyeti 50 TL gibi bir rakamı ya bulur ya bulmaz.

Oluk içerisine döşeyeceğiniz 20'lik kör boruya 3 m.arayla mini siplit yağmurlama aparatları takacaksınız hepsi bu.

Hazırda fotoğraf yok.Görmek isterseniz yarın fotoğrafını çekip paylaşabilirim.

vetman996
31-12-2012, 07:33
Sayım MANİFESTO kardeş. bilgileriniz için teşekkür ederim. formda fotoğrafla anlatım zihinde daha kalıcı oluyor. eğer size zor olucaksa gerek yok ama kolay ise paylaşımınızdan memnun oluruz. bu vesile ile de adanadaki seralardan örnek görmüş oluruz :)) selamlar... saygılar...

Halil Balaban
31-12-2012, 11:41
Evet Vetman, Sayın MANİFESTO'NUN önerdiği sistem kar birikmesini önlemek için çok faydalı. Aynı zamanda çok fonksiyonlu bir sistem. Bizim buralarda kar olmaz, ama bu sistem bir benzeri kullanılar. Seracı bunu dona karşı kullanır. Seranın çatısına üçgenin tepesine boru çekilir. Borudan her iki eğim tarafına deliklerle su salınır. Çatıdan süzülen su naylon (veya camın) üstünde eğer tutarsa bir buz tabakası oluşturur. Yok buz tutmazsa su katmanı oluşturur. Bu buz veya su, her nekadar soğuk olsada. Dışarıda ki gittikçe soğuyan havaya karşı bir izolasyon sağlar. Bu izolasyon, içerinin sıcak havasının dışarı kaçmasını önlediği gibi. Dışarının daha soğuk havasının da içeri girmesini önler. Sevgiyle.
Halil Balaban

Manifesto
31-12-2012, 16:47
Sayım MANİFESTO kardeş. bilgileriniz için teşekkür ederim. formda fotoğrafla anlatım zihinde daha kalıcı oluyor. eğer size zor olucaksa gerek yok ama kolay ise paylaşımınızdan memnun oluruz. bu vesile ile de adanadaki seralardan örnek görmüş oluruz :)) selamlar... saygılar...

Siplit yağmurlama aparatları

http://b1212.hizliresim.com/14/z/hhrxv.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Montaj.
http://b1212.hizliresim.com/14/z/hhry7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Oluk yüzeyinden 30 cm yüksekten Yağmurlama.
http://b1212.hizliresim.com/14/z/hhrys.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Oluk içerisindeki görüntü.
Kuyu suyunun statik seviyedeki sıcaklığı ortalama +18 derecedir.Sistemden gelen +18 derecelik su yağan karı eriterek olukta birikmesini engelleyecektir.

http://b1212.hizliresim.com/14/z/hhrz6.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

vetman996
31-12-2012, 17:56
Çok teşekkürler Sayın MANİFESTO kardeş ve Halil Bey. en kısa zamanda deneme seramıza uygulayacağım. selamlar... saygılar...

İsmail Karagülle
31-12-2012, 18:27
Kar yağmış ve seranın üzerinde birikmiş. Ya kuru ayaz varsa . 18 derece su dışarı çıktığında kuru ayazda donma yapmayacak mı? Sera üzerinde donan su karı eritmeden çok sabitlemeye yarar diye düşünüyorum . Bizim köydeki evde kuyudan gelen su soba söndükten sonra sabaha doğru çeşmelerde donar. Çamaşır makinesi hortumunu termosifon bağlantılarını vs değiştirmek zorunda kalırsınız. En iyisi böyle günlerde ( don ve kar yoğun gecelerde) sera içinde bir sıcaklık üretecek düzenek kurmaktır( soba vs) diye düşünüyorum. ısınan have yukarılara çıkar ve sera üzerindeki kar erimeye başlar. Sera içine daha rahat gün ışığı girer ve bu da ısınmaya yardımcı olur.

kgursan
03-01-2013, 17:03
Sayın Kgursan geçmiş olsun. "Ben
fotoğrafı tedbir alınması gereken önemli bir konudur. Dikkat edimesi gerekir." diye ikaz olsun diye koyduğunuzu zannetmiştim. Sizin seranız olduğunu Kudret Beyin mesajından anladım. Çok üzüldüm. Anladığıma göre tamiratı yapılabilecek bir durum. İnşAllah en az zararla kurtulursunuz. Kolay gelsin.
Halil Balaban

Yok Yok Sayın dostlar., Bu benim seram değil.Bu resimler modern sera iddiasında olan biryerden çektim. örnek olsun, uyarı olsun diye koydum . çok şükür benim böyle bir sorunum olmadıı. İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.

Burada sera yapanlar için, böyle bir durum olmaması için, uyarmak istemiştim. Kar yükü gerçekten çok önemli , Tek yay tipi seralarda eğer MAKAS yok ise tepede birikebilen kar tepeyi yassıltıyor ve kar yanlardan kaymayınca ortadan içe doğru çöküyor.

Sonuç: Kar tutan yörelerde içten MAKAS ile yanların tutulması çok önemli olduğunu gösteriyor.

İlgilenen arkadaşlar, (sn kudret tezel, Halil inan, Kaptan zst,vetman996,Manifesta ve diğerleri) sera benim değil merak etmeyin.

kgursan
03-01-2013, 17:10

Sn vetman996., Su karı eritmez. tersine karın ağırlığını artırır. Örnek, Bu yıl yalovada kardan çöken seralar; Kar yağdı, üstü tuttu, ardından kar yağmura döndü ve yağan yağmur kar yükünü ağırlaştırdı!!! ve yukarıdaki örnek gibi 5-6 adet sera çöktü.

Su don olayını engellemek için sera üstüne püskürtülüp, buz oluşmasını sağlamak amacıyla EGE bölgesinde uygulanıyor.

Halil Balaban
03-01-2013, 18:14
Sayın Kgursan,
Sizin adınıza sevindim. Tabi sera sahibi adına üzüntüm devam ediyor. Gelmiş geçmiş olsun. Söylediğiniz dondan su ile korunma sistemi Antalya, Kumluca'da da uygulanıyor. Tekrar geçmiş olsun. Kolay gelsin.
Halil Balaban

vetman996
03-01-2013, 20:20
Sayın kgursan. kar yağarken sulu yağdığı zaman kar tutmaz. benim dediğim kar yağarken fıskiyeler çalıştırılırsa karın tutması da engellenebilir diye düşünmüştüm. kar ve yağmur yağdığında hava biraz daha yumuşak olur ama kar bittiğinde kuru ayaz çıktığında çok soğuk ve don olur diye biliyorum. kar tutmadan önce fıskiyeler çalıştırılırsa sanki olabilirmiş gibi geliyor. selamlar... saygılar...

Manifesto
03-01-2013, 20:45
Sayın kgursan. kar yağarken sulu yağdığı zaman kar tutmaz. benim dediğim kar yağarken fıskiyeler çalıştırılırsa karın tutması da engellenebilir diye düşünmüştüm. kar ve yağmur yağdığında hava biraz daha yumuşak olur ama kar bittiğinde kuru ayaz çıktığında çok soğuk ve don olur diye biliyorum. kar tutmadan önce fıskiyeler çalıştırılırsa sanki olabilirmiş gibi geliyor. selamlar... saygılar...

Sıkıntı yok.Aynen düşündüğünüz gibi.

İsmail Karagülle
03-01-2013, 20:58
Bizim seranın olduğu yer 850 rakım, aşağıda nispeten daha yumuşak hava şartlarına haiz dere yatağında kış günlerinde dere donuyor. Akan su, donu önlemek bir yana kendi de donuyor. Bu şartlarda dışarıdan sera üstüne su püskürtmek işe yaramaz gibi geliyor. Bu metot her bölgede işe yarar gibi gelmiyor.

Ben içeriden ısıtmanın bir yolunu bulmanın daha risksiz olacağını düşünüyorum.

Diğer konuları, hallettikten sonra en ekonomik ısıtmanın nasıl halledileceğine bakacağım .

Manifesto
03-01-2013, 21:24
Bizim seranın olduğu yer 850 rakım, aşağıda nispeten daha yumuşak hava şartlarına haiz dere yatağında kış günlerinde dere donuyor. Akan su, donu önlemek bir yana kendi de donuyor. Bu şartlarda dışarıdan sera üstüne su püskürtmek işe yaramaz gibi geliyor. Bu metot her bölgede işe yarar gibi gelmiyor.

Ben içeriden ısıtmanın bir yolunu bulmanın daha risksiz olacağını düşünüyorum.

Diğer konuları, hallettikten sonra en ekonomik ısıtmanın nasıl halledileceğine bakacağım .

Yağan karın üzerine +18 derecelik suyu sera olukları boyunca peskürtüyorsunuz.İstesenizde yağan karı donduramazsınız.

Biriken karı sera içinden ısıtmakla eritme fikriniz tutarlı gelmedi bana.

kgursan
04-01-2013, 20:30

Şimdi burada ince nokta şu: Sulu kar tutmaz. Bu doğru. Ama yağan karı ıslatmak farklı birşey. Çünkü ıslatma suyu yağan kardan fazla olmalı!!! Fıskiyeler bu suyu sağlayamaz ise erimeden kalır ve ağırlaşır. Hele kar yağdıktan sonra ıslatmak hiç mümkün değil. Kolay gelsin

kgursan
04-01-2013, 21:14
Yağan karın üzerine +18 derecelik suyu sera olukları boyunca peskürtüyorsunuz.İstesenizde yağan karı donduramazsınız.

Kar yağarken sıcaklık 0 oC civarında. Diyelim ki sabaha kadar 10 cm (100 mm) kar yağdı. Sera çatı yüzeyi 300 m2 ise ., 1mm yağış suyu 300 m2 de 300 litredir, 10 cm kari yaklaşık 70-80 mm su olur ise 300 x 80 yaklaşık 24 Ton su eder.

24 ton , 0 oC suyu +4 oC çıkarmak (Erime sıcaklığı) için kaç ton 18 oC su gerekir, dışarıda sıcaklık 1-2 oC da ise bu kadar suyu 18 oC sıcaklığa getirmek için ne kadar ısı gerekir ? vs.vs.

En iyisi kar tutmayan yerlerde sera yapmak, veya yağan karın akmasını sağlayacak dik çatılı ve DENGELİ (Sağa sola yatmayan) çapraz ve makasları çok seralar yapmak. Kolay gelsin.

kgursan
07-01-2013, 18:42
Sayın Kgürsan aradım, ama saat 18:35 di, çıkan olmadı. İş telefonu ise belki sonra açacaktır gene ararım.

Sn Akın Selçuk hocam.,
Bu mesajı şimdi gördüm. Ancak bir yanlışlık var. Ben o mesaj da size kendi telefon numaramı değil, seracı arkadaşım MÜMÜN KORKMAZ ın numarasını yazmıştım. Gelişmelerden de haberim yok.

Dolayısıyla, "Kgursanı" aradım demişsiniz?? ama benim haberim yok!!. Belki mümün beyi aramışsınızdır. Neler olduğundan haberim yok..

Yoksa belki sizinle tartıştık ama, telefonlarınıza çıkmayacak veya cevap vermeyecek kadar değil.!!Tartışma orada bitmiştir, saygı her zaman baki dir.

Buradaki arkadaşların da yanlış anlamasını önlemek için bu düzeltmeyi yaptım. Saygılarımla, Kolay gelsin.

akinselcuk
08-01-2013, 20:35
Sizi değil bir başkasını aradığım zaten alıntı yaptığınız yazımdan anlaşılıyor. Aradım ama çıkan olmadı belki sonra açar gene ararım diyorum. Sizi aradığımı düşünse idim sonra açar demezdim.

Tartışmalı yazılardan sonra sizinle düzgün yazılarla da iletişim kurmuştuk.

Yani sizinle aramız bir yılı aşkın bir süredir iyi aslında. : ))

Saygı bizden.

vetman996
08-01-2013, 21:05
Sayın akinselcuk Hocam Merhaba.
deneme seramızın dondan korunması veya ısıtılması ile ilgili sorunlarımız var. belki sizde
kadrolu mucit vardır. kadrolu istihdam edeceğimiz mucite ihtiyacımız var da :))
çok güldüm hocam. hala da gülmekteyim. yorumunuz güzeldi. selamlar... saygılar...

kgursan
25-01-2013, 18:34
Basit deneme serasını dondan korumak için kadrolu mucit olmaya gerek yok. Bizim (Yalovadaki) yöntemimiz şu:Seranın orta yerinde 1 veya 2 adet 2x3m lik(6-8m2) boşluklara birer kömür sobası yerleştirin. kömür sobası: Çapı 40-45 cm. Sac kalınlığı 2-3 mm. Yüksekliği 120 cm., altında 15x20cm , 15x20 cm lik kesik bir boşluk!.(Düşey:10-15cm, yatay 20cm) olan bir Silindir şeklinde bükülmüş sac. Altta açıklığın üstüne gelecek şekilde (Alt kenardan 15 cm yukarıda) içten 3 adet 4-5 cm lik silindirin içinde 3 noktadan kaynatılmış Izgaranın oturacağı çıkıntılar. Bu çıkıntıların üzerine içeriden ızgara oturtulur. Izgara çember şeklinde 16 lık demirden boşlukları 2 cm cıvarında sıcağa dayanıklı mdemir malzemeden yapılmış tır.

Silindirin (sobanın) üst kısmı Yarısdan biraz fazlası açılabilir kapak, kalan kısmı sabit üzerine 15 lik borunun (takılabileceği) geçebileceği bir boru . Sobanın borusu buraya takılır ve 8-10 m. sonra seradan dışarı çıkar ve yaklaşık 2-3 m Yukarıya verilir.
Bu soba (40x120 cm) içi Izgaranın üstünde yaklaşık 50 kg Kömür alıyor.(2torba) 2 torba kömür ızgaranın üzerine dökülür, üstte 115-20 cm boşluk kalır. Buraya küçük odun parçaları-kırıkları bir küme yapılır, odun kümesinin üzeine 5-10 tane kömür parçası konur ve yakmaya hazır edilir.

Hazır edilen soba akşamdan DON olacağı tahmin edilirse, saat 21-23 arasında üzerine gaz dökerek tutuşturulur. Tutuşan sobanın kapağını açmadan sabaha kadar yanar ve seranızı don olayından korur AMA ISITMAZ!!. Verdiği ısı ancak donu kıracak kadardır. Bu şekilde 2 torba kömür yaklaşık 8-10 saat yanar. Paranız çok ise her akşam yakarsınız, az ise don akşamlarını tahmin edip ( Ekin iti gibi kafanız yukarıda havaya baka baka, yıldızlı açıkhava don yapar) tahmin edersiniz.

Dikkat1: En önemli nokta kömür sobasını Tüttürmeyin. Kömür dumanı insanı olduğu kadar bitkileri de zehirler.
Dikkat 2. Yanan kömür sobasına üstten tekrar Kömür atmayın söner!!!

Bu şekilde 1 soba (40-50kg kömür) yaklaşık 150-200 m2 sera alanını dondan korur.

kgursan
25-01-2013, 18:50
Yukarıdaki mesajım tecrübelerin sonucudur. Soba çok uzun (120 cm den)uzun olursa; Temizlemesi zor olur, Izgara genişliği sobanın içi ile sıfıra yakın olursa , şişen demir ızgarayı çıkaramazsınız, Izgaranın oturacağı çubuklar 3 den fazla olursa veya 5 cm den uzun olursa ızgarayı çıkaramazsınız. Izgaradaki boşluklar geniş -açık olursa kömür aşağıya dökülür. Yanan harlı ateşe üstten kömür atarsanız söner ve uzun süre tutuşmaz. Kömür ok tozlu olursa ve aralarında boşluk yok ise tutuşması zor olur, kömürü yansın diye karıştırırsanız arlarındaki hava boşluklarını tıkarsınız ve kömür yanmaz,Tüter. Tüten sobaya odun atsanız yanmaz.

Sıcak ama tutuşmayan soba içerisini ısıtmaz. Dışarısı don, içerisi tutuşmamış. Duman yapıyor. Gaz döküyorsunuz tutuşmadığı için patlıyor, Odun atıyorsunuz yanmıyor-sönüyor. Ne yapacağız??
Benim yaptığım gibi yaparsınız: Sıcak sobayı (60 kg cıvarında) bir bez ile kucaklayıp sera dışına atıp, soğutur ve içeri alıp tekrar irice kömürle doldurup tutuşturursunuz. En kısa yol bu oluduğu denenmiştir.!!!

İsmail Karagülle
25-01-2013, 19:43
akan su don tutmaz , karı- donu eritmek için su dökmek , arkadaşlar kusura bakmayın ama bunlar her bölge için geçerli gibi gelmedi. Dışarıda akan çay dondu. Biz seranın üzerine su dökerek donu önlemeye çalışırsak bizim köylü adamı tefe koyar. Tek çare içeriden ısıtmak . Bir arkadaş benim bu fikrime tutarsız demiş. Ama bence ısıtmayı içeriden yaparsan tutar.
Tek çare serayı içeriden ısıtmak . Ama bunu ekonomik olarak, otomatik olarak daha ucuz nasıl yapacağız , mesele budur.

İsmail Karagülle
25-01-2013, 19:54

Siz bizim köyde otomobil ile giderken kaputun altındaki ısıdaki cam fiskiye suyunun dışarı çıkışta camın üzerinde donduğunu görmediniz. Ayrıca suyu püskürtmeyi başardığınızda camın nasıl buz tuttuğunu görmelisiniz. Veya Seradan daha aşağılarda daha ılıman bölgedeki AKAN ÇAYIN DONDUĞUNU DA bir görmeniz lazım .

Yani demem odur ki Akan su donar. kütle ve ısı çarpımının hangi taraf lehine olduğuna bağlıdır.

Tutarsız dediğiniz konuda, içerisini ısıtıyorsanız . Zaten sera üstünde kar buz tutmaz. Isıtmayı ihmal ettiniz ve sera üstü kar buz yaptı . Bunu eritmek için dışarıdan su dökmek yerine içeriyi ısıtmak daha mantıklı bir çözümdür.

Ama en doğrusu donmadan önce sera içini ısıtmaktır.

Sıcak bölgede ve soğuk bölgede köylü bizim bilmediğimiz bir çok çareyi üretmiş bize çok zor gelen problemlere pratik çözümlerler üretmişler.

Manifesto
25-01-2013, 23:21
Plastik(Muşambalı), oluklu seralarda,karlı bölgelerde kar birikmesini ve seralara zarar vermesini önlemek amacıyla,su kaynağımız kuyu suyu ise, karın yağmaya başlamasını müteakip, statik seviyede ortalama +18 derece olan kuyu suyunu oluk içlerine döşeyeceğimiz yağmurlama düzeneğiyle yağan karın üstüne püskürtmemiz, karın oluklarda birikmeden eriyerek oluklardan akmasını ve ağırlık yaparak seramıza zarar vermesini önleyecektir.

Uygulanmış ve sonuç alınmıştır.

+18 derecedeki kuyu suyu damlama sulama sisteminde kullanılıyorsa sera içi ısıtma sisteminin(katı veya sıvı yakıt yakılan soba ve benzerleri) yetersiz kaldığı ve ürünü don vurma tehlikesi olduğu durumlarda damalama sulama sistemini çalıştırarak ürünümüze dondan korumamız mümkün olacaktır.

Uygulamadan örnek(domates serası):Sera dışı sıcaklık -5 dereceye düştüğünde dönüme 5 adet kurulan, 250 lt'lik fıçılardan yapılan odun sobaları sera içi sıcaklığı +2 derece seviyesine getirebilmiş, sıcaklığın düşmeye devam ettiği gözlemlendiğinde ise damlama sulama çalıştırılmış ve 15 dakika sonra sera içi sıcaklık +8 derece ölçülmüştür.

kgursan
02-02-2013, 20:54
Plastik(Muşambalı), oluklu seralarda,karlı bölgelerde kar birikmesini ve seralara zarar vermesini önlemek amacıyla,su kaynağımız kuyu suyu ise, karın yağmaya başlamasını müteakip, statik seviyede ortalama +18 derece olan kuyu suyunu oluk içlerine döşeyeceğimiz yağmurlama düzeneğiyle yağan karın üstüne püskürtmemiz, karın oluklarda birikmeden eriyerek oluklardan akmasını ve ağırlık yaparak seramıza zarar vermesini önleyecektir.

+18 derecedeki kuyu suyu damlama sulama sisteminde kullanılıyorsa sera içi ısıtma sisteminin(katı veya sıvı yakıt yakılan soba ve benzerleri) yetersiz kaldığı ve ürünü don vurma tehlikesi olduğu durumlarda damalama sulama sistemini çalıştırarak ürünümüze dondan korumamız mümkün olacaktır.

Uygulamadan örnek(domates serası):Sera dışı sıcaklık -5 dereceye düştüğünde dönüme 5 adet kurulan, 250 lt'lik fıçılardan yapılan odun sobaları sera içi sıcaklığı +2 derece seviyesine getirebilmiş, sıcaklığın düşmeye devam ettiği gözlemlendiğinde ise damlama sulama çalıştırılmış ve 15 dakika sonra sera içi sıcaklık +8 derece ölçülmüştür.

Şimdi burada sn. Manifestonun önerilerine saygı duyuyorum. Ancak şu olayın altını çizmek istiyorum:

1. Kar yağması, birikmesi ile DON olayı farklı şeylerdir.
2. Kar ve don olayları farklı bölgelerde farklı sonuçlar verir.
3. Genellikle kar yağarken don olmaz! Sıcaklık da + derecelerde olabilir. Kar sera üzerini örter ve dışarıdaki don olayından korur. Bildiğimiz şey dağlarda pek çok soğanlı bitki Kar altında donmaktan korunur ve kar altında sıcaklık +5 oC dır..!!
4. DON olayı kar yağdıktan sonra , hava açıldığı zaman oluşur. Burada don un şiddeti ve süresi önemlidir. Örneğin sıcaklık -5 oC a düşmüş ama çok kalmadan + derecelere çıktıysa don etkili olmaz ama sıcaklık - 2 veya 3 oC a düşüp 10 saat vaya daha uzun süre kalırsa bu durumda donma olayı daha tahripkar olur.
5. Eğer 2-3 gün don olayı devam ederse yukarıdaki damla sulama yöntemi tersine sonuç verebilir. Çünkü 2 gün devamlı sulama yapılmaz, hatta don olacağı zaman hiç sulama yapılmamalıdır. Ama şu da bir gerçektir ki 3 gün don devam eden Bölgelerde kışın domates yetiştirilmez!!.
6. Çok yoğun kar yağışı olan yerlerde yağmurlama ile karı eritmek zordur. Verdiğiniz su karı çok az eritebilirse de karın altından akıp gider.
7. Teknik olarak diğer bir konu da şudur: Kar sera tepesinden oluklara doğru kaymalıdır. Olukların üzerinde birikirse seranın dengesini bozmadığı sürece çökme yapmayabilir ama seranın bir tarafına yığılma olursa veya tepede kalırsa dengeyi bozar ve sera çöker. Bu nedenle kar tutan yörelerde sera tepeleri (Hatta ev damları) daha dik yapılır,karın kayması sağlanır. Karın kaymasını engelleyen şeyler (set, tel, Kireç kalıntısı vs.) var ise kar kaymaz ve o sera tehlikelidir.
8. Damlamadan verilen suyun sera içini 15 dakikada 6 oC artırması ilginç bir deneyimdir ama dışarıda don 6-10 saat devam ediyorsa bu kadar uzun süre damlama sulama yapılması ne kadar doğru olur ve ertesi gün devam eden don olayında bitkiler ne olur??

Yukarıda da söylemeye çalıştığım gibi, Bölgeler ve sıcaklık koşulları, don olayının süresi ve şiddeti olayı yakından etkiler.

Kolay gelsin, Donsuz geceler! dilerim !!

(Not: Son cümle, Fi tarihinde tv de meteorolojı sunan rahmetli Meteorolog ALİ ESİN den alınmıştır!! bundan sonra ekrana veda etmiştir.:()

akinselcuk
06-02-2013, 21:37
deneme seramızın dondan korunması veya ısıtılması ile ilgili sorunlarımız var. belki sizde
çok güldüm hocam. hala da gülmekteyim. yorumunuz güzeldi. selamlar... saygılar...

Eksik olmayın. Bizden de selamlar saygılar. O yazıya ben de oturduğum yerden çok güldüm.

Sayın Vetman eskisi kadar sık giremiyorum buralara arada bir girip ne var ne yok diye bakıyorum o kadar. Bu yazınızı ancak şimdi görebildim. Kusuruma bakmayın.

Zaten sayın Kgürsan yardımcı olmuş. Bu konularda ben amatörüm oysa Kgürsan profesyonel yani bu işle uğraşıyor.

Tekrar saygılar sevgiler.

vetman996
06-02-2013, 22:06
Sayın Vetman eskisi kadar sık giremiyorum buralara arada bir girip ne var ne yok diye bakıyorum o kadar. Bu yazınızı ancak şimdi görebildim. Kusuruma bakmayın.

Sayın akinselcuk hocam merhaba,
değerli yazılarınızı yorumlarınızı inanın çok özledik. sizden öğreneceğimiz çok şey var bunu öylesine yazmıyorum. çilek için topraksız sera yapma fikri sizin yazılarınızı okuyunca verilmiş bir karardır, buna inanmalısınız. ama son günlerde sizi ve Kudret hocamı formda yazarken görememek bizi üzmekte. umarım sık girememenizin önemli bir nedeni yoktur. selamlar... saygılar...

vetman996
06-02-2013, 22:13

Basit deneme serasını dondan korumak için kadrolu mucit olmaya gerek yok.
Sayın kgursan, kadrolu mucit işi akinselcuk hocamla aramızda espiri konusuydu....

Turab
29-04-2015, 13:31
El emeği yapıla işin tadı başkadır. Süper.

İbrahim-81
08-01-2018, 15:16
Sayın Envor, tavanda havalandırma yok. Bize düz bir örtü lazım. Boyu 12 metre eni 9 metre. Hazırı varmıdır ? Varsa mükemmel olur. Konya da seracılık hak getire anladığım kadarı ile . . .

Tedarikçi, fiyat veya sizin nasıl bir yardımınız olabilir ? : )
Bununla ilgili yardımcı olabilirim 05531663989 istediğiniz ebatlarda sera naylonu alabileceğiniz numara.kolay gelsin.

zehra500
23-01-2019, 21:18
cok tesekkurler