Bağlan

View Full Version : Kakao Ağacı (Theobroma cacao)

backyard
20-12-2004, 10:58
Kendime bu ağacı seçtim
"çukulata ağacı"
ya da diğer bir deyişle
"tanrıların gıdası"

backyard
21-12-2004, 09:20
Kakao ağacını ilk olarak Aztek ve Maya uygarlıkları keşfetmiş. Ağacın doğum yerinin Amazon ya da Orinoco olduğu söyleniyor.

Mayalar ve Aztekler, kakao ağacının çekirdeklerini alarak “xocoatl- acı su” adlı içeceği yapmışlar. Aztek yerlilerinin anlattığı bir efsaneye göre, kakao tohumları cennetten gelmiş ve kim bu ağacın meyvelerinden yerse bilgelik ve güçle ödüllendirilmiş.

Tanrı Quetzalcoatl, Sabah Yıldızının üzerinde dünyayı dolaşarak cenetten getirdiği kakao ağacını insanlara sunmuş ve insanlara kakao çekirdeklerini nasıl öğüteceklerini ve mükemmel tadları nasıl yaratacaklarını öğretmiş.

hımmm

backyard
21-12-2004, 15:26
Bu da başka bir hikaye, bakalım

Mitoloji, tohumlardan hayvan ve insan yaratan yüce tanrı Sibu ile başlıyor…
Sibu, tüm değerli tohumları vererek, güçlerini başka bir tanrı olan Sura`ya devreder. Sura tohumları diker ve kısa bir süreliğine yanlarından ayrılır. Ne yazık ki bu sırada, üçüncü bir tanrı, Jabaru adlı düzenbaz tüm tohumları yerinden çıkarıp, hepsini yer ve Sibu ve Sura`ya yaratılacak hiç bir şey bırakmaz. Zavallı Sura geri döndüğünde, düzenbaz Jabaru Sura`nın boğazını keser ve onu tohumların olduğu yere gömer. Yaptığından memnun ve mutlu olarak evine, karılarının yanına döner.

Bir süre sonra, düzenbaz Jubaru aynı yerden geçerken zavallı Sura`nın mezarında iki yabancı ağacın yetişmekte olduğunu görür: kakao ağacı ve kalabaş (oval meyvesi olan tropik bir ağaç). Yüce tanrı Sibu, ağaçların yanında sessizce duruyordur. Düzenbazın yaklaştığını gören Sibu, ağaçtan bir bardak kakao hazırlayıp kendisine vermesini ister. Jubaru çekirdek dolu bir zarf ve bir kalabaş meyvesi toplayıp karılarına götürür. Kakaoyu hazırlayan karıları kalabaşın kabuğunu koyu kakaoyla doldurur ve Jubaru`ya verirler. Jubaru kakaoyu Sibu`ya götürdüğünde, yüce tanrı Sibu önce onun içmesini ister. Jubaru sevinerek lezzetli içeceği boğazından aşağı boşaltır ve çabucak yutar. Ama, zavallı Sura`nın bedeninden doğan kakao ağacı, Jubaru`nun midesini şişirdikçe, keyif acıya dönüşür. Sonunda Jubaru`nun midesi patlar ve çaldığı tüm tohumlar dört bir yana saçılır.

Sibu daha sonra dostu Sura`yı hayata döndürür ve tohumları ona geri verir ki tüm insanlar ve hayvanlar bir gün bu değerli tohumlardan yaratılsın ve Dünya”nın cömertliğinden faydalansınlar.

http://www.mythinglinks.org/ip~cacao.html

backyard
03-01-2005, 12:06
Kakao ağacı ilk meyvesini 4-5 yaşındayken verirmiş, ve bu 30 yaşına dek devam edermiş.
Yıl boyunca çiçek ve meyve açarmış ama ana hasat zamanı yılda iki kezmiş.
Meksika`da Mart/Nisan ve Ekim, Venezüella`da Kasım/Aralık- Haziran/Ağustos,
Brezilya`da ise Haziran/Temmuz (kış) ve Ocak/Şubat (yaz) imiş.

Kako ağacı 6/8 metre uzunluğa kadar yükselirmiş (bazen 13 metre)

Gövdesi gözenekli, koyu tarçın rengi ağaç kabuğuyla çevriliymiş.

Yaprakları yeşil, parlak ve 25/30 cm uzunluğundaymış.
Kırmızımsı çiçekleri çekirdek içinde toplanırmış.
Meyvesi, 10/20 cm uzunluğunda 5/10 cm genişliğinde yumurta şeklindeymiş.

Tazeyken sarı-kırmızı renk hakimmiş, kuruduğunda rengi de koyulaşırmış.

Kakao ağacı ılık ve nemli iklim ağacıymış, düzenli aralıkta yağan yağmurlara,
bereketli ve sulak topraklara ihtiyaç duyarmış.

Yıllık mahsul 1-2 kilo kurutulmuş çekirdek olurmuş.

Kakao çekirdekleri meyveden ayrıldıktan sonra, fermentasyona tabii tutularak
acılıklarının azaltılması ve asıl aromalarının ortaya çıkması sağlanırmış.

Kurutulduktan sonar, temizlenmeye, çekilmeye, paketlenmeye ve çikolata
ürünlerinin yapımında kullanıma hazır hale gelirmiş.

http://www.chocolate.org/choctree.html (http://www.chocolate.org/choctree.html)

http://library.thinkquest.org/26751/cioco/cacao1.htm?tqskip1=1 (http://library.thinkquest.org/26751/cioco/cacao1.htm?tqskip1=1)

Metin Y.
14-07-2007, 14:12
http://www.gutenberg.org/files/19073/19073-h/19073-h.htm

canerbull
27-08-2007, 12:44
sanırım bu ağaç ülkemizde yetişmiyor ya da yetiştirilmiyor
deneyen varmı aramızda eğer mümkünse evde bi kakao fidanına sahibim demek eğlenceli olabilir :D

thrace
15-12-2007, 10:00
sanırım bu ağaç ülkemizde yetişmiyor ya da yetiştirilmiyor
deneyen varmı aramızda eğer mümkünse evde bi kakao fidanına sahibim demek eğlenceli olabilir :D

Merhaba,

Ben çekirdeklerini çimlendirmeyi denedim ancak sonuç negatif :(

theend
06-06-2008, 09:06
nasıl sahip oluna bilir

Kemal Kutlu
25-08-2008, 23:48
Boşuna Denemeyin Ben Brezilyadan Temin ettim ama Sonuç Sıfır.

malina
02-09-2008, 11:06
Acaba kimsenin tohumu var mı?

Tabii, burası tohum arama bölümü, istediğin gibi sorabilirsin.

Konuştuklarımızı unutmuş gibisin.

newyorker
06-09-2008, 22:10
aylardır çikolata üzerine okumadığım yazı kalmadı ben de çok düşündüm evde yeiştirmeyi çikolata üzerine kurulu fabrikalar da ithal ediyormuş en çok istediğim şeylerden birisi çikolata yapabilmek aslında sera gibi özel hava şartları oluşturularak yetiştirebileceğini düşünüyorum . :p

ben çikolatayı eritip yeni tarifler buldum senle paylaşa bilirim.:rolleyes:

damechocolate
10-09-2008, 19:02
ben çikolatayı eritip yeni tarifler buldum senle paylaşa bilirim.:rolleyes:

çok sevinirim:)

keçi boynuzu
10-09-2008, 19:26
Sırf kokusu için olsun yetiştirmek istediğim ve ne tohumunu ne fidanını bulamadığım iki ağaç kakao ve kahve özellikle arabica cinsi kahve.Tohum bulabilecek kadar şanslı arkadaşlar acaba
nerde hata yapılmış ola ki.Siz yılmayın ki bende tohum ya da fidan bulup yetiştirebileyim

MSaygin
10-09-2008, 20:34
Tam bu günlerde Theobroma cacao ile ilgili bir çizgi film hazırlıyorum. Bitti aslında ama kurum yüklemedi henüz sitesine.Yüklenir yüklenmez yazacağım adresini.

damechocolate
13-09-2008, 15:50
Tam bu günlerde Theobroma cacao ile ilgili bir çizgi film hazırlıyorum. Bitti aslında ama kurum yüklemedi henüz sitesine.Yüklenir yüklenmez yazacağım adresini.
çizgi filmin konusunu mu hazırladınız yoksa çizim falan mı çok gzel bir çalışma olacağını umuyorum.yararlanırsanız üye adımdaki dizi çikolataya bağlı?

keçi boynuzu
13-09-2008, 17:41
Teşekkür ederim umarım öyle olur.Kahve için kahve kirazı gerekiyor diye okumuştum arkadaşlar çiğ kahveyle çalışmışlar.Ama sonuçlar çok başarısız çizgi flim benim bir türlü bırakamadığım birşey.Ama ne yazık izleyemeyeceğim çünkü flim indirmek bizde yasak

YeşilSeven
22-04-2009, 09:42
Boşuna Denemeyin Ben Brezilyadan Temin ettim ama Sonuç Sıfır.

Mutlu bey merhaba, tohumdan mı deneme yaptınız yoksa fidan mı getirdiniz paylaşırmısınız. Ben bir kaç çimlendirme tekniği buldum, yakında tohum siparişi vereceğim ancak sizin tecrübelerinizden faydalanmak isteriz.

Plantae
29-04-2009, 14:31
kakao agacı tohumları nazik tohumlardır taze olması gerekir ve hava şartlarına duyarlıdır
eğer taze tohum temin edebilirseniz çimlendirmemeniz için sebep yok
hatta evde bile yetiştirilebilir diye okumuştum
bu sene bende deneme yapacam ev içinde yetiştirmek için

Plantae
08-05-2009, 19:22
yurtdışından temin edebilirsin(tohumlar oldukça pahalı) güvenilir bir site olmalı çünkü tohum çok taze olmalı ve çok hızlı ulaşmalı
tohumun net yaşam süresini bilmiyorum fakat çok kısa bir süre öğrendiğim kadarıyla( bir çok tropik bitkide olduğu gibi)
kakao Türkiyede dış ortamda yetişmesi mümkün olmayan bir bitki ancak ısıtmalı serada veya ev içinde uygun sıcaklık,nem ve ışık sağlanırsa yetiştirilebilir

Plantae
12-05-2009, 02:00
bence boşuna iki kişlik masraf etmeye gerek yok çünkü çimlendirmede olumlu sonuç alma ihtimali çok düşük
siteler konusuna gelince forumlarda birçok yurtdışı site hakkında yorumlar var onları inceleyebilirsin çünkü onlar benden çok daha tecrübeliler bu konuda

fkilimci
25-05-2009, 14:48
Ben de 10 gün kadar önce www.fruitlovers.com sitesinden kakao ve kahve tohumu siparişi vermiştim, bugün elime geçti. Kakao tohumları çimlenmiş haldeler. Bu sitenin adresine girip bakılabilir.

YeşilSeven
28-05-2009, 11:09
Ben de 10 gün kadar önce www.fruitlovers.com sitesinden kakao ve kahve tohumu siparişi vermiştim, bugün elime geçti. Kakao tohumları çimlenmiş haldeler. Bu sitenin adresine girip bakılabilir.

Çimlenmekte olan tohumlardan fotoğraf gönderebilir misiniz?
Bir de bu site oldukça pahalı ancak tohum kalitesi hakkında bilgi verebilir misiniz tabi eğer başka tohumlar da sipariş verdiyseniz?

Teşekkürler.

fkilimci
04-06-2009, 14:01
Dün akşam baktığımda kakao tohumlarımda bayağı bir gelişme olduğunu gördüm. Toprağı yukarı itmiş ve alttan kökler büyümeye başlamış. Fırsat bulursam resimlerini çekerim.
Diğer tohumları da ektim ancak onlarda ( kahve ve liçi) henüz bir gelişme olmadı.

YeşilSeven
08-06-2009, 13:28
Dün akşam baktığımda kakao tohumlarımda bayağı bir gelişme olduğunu gördüm. Toprağı yukarı itmiş ve alttan kökler büyümeye başlamış. Fırsat bulursam resimlerini çekerim.
Diğer tohumları da ektim ancak onlarda ( kahve ve liçi) henüz bir gelişme olmadı.

Foto gönderirseniz seviniriz. Kahveler için hiç acele etmeyin çok zaman alıyor. 2 ayda nerdeyse 1,5-2 cm kök yapıyor. Sabırlı olmak gerekir. Liçiler için herhalde 1-2 hafta gibi daha kısa bir süre olması gerekli.

Plantae
14-06-2009, 17:55
ya sitede kakao bölümünü buldum okudum ama "likes filtered sun light but will also grow in full sun and is medium in growth rate"cümlesi ne demek:confused: yani akvaryumda kullanılan yapay uv ışınını kakao ağacına tutmamı istemiyorlardır diye düşündüm:D

Süzülmüş güneş ışığını sevmekle beraber tam güneş ışığı altındada büyür
büyüme hızı orta derecededir diye çevirebiliriz.
Benim tavsiyem eğer kakao fidanınız varsa ilk bir iki yıl direk güneş altında bırakmayın ve kışın sıcak ortamda tutun ve unutmayın kakao bir yağmur ormanı bitkisidir yani tam bir tropiktir bu sebeple suyu sever nemi sever fakat drenajı iyi bir toprak kullanılması gerekir yoksa çürütürsünüz.

Plantae
14-06-2009, 19:49
süzülmüş ışık nasıl bir şey?drenaj ne:)cahilliğime dayanın:D

süzülmüş ışıktan kasıt bitkinin direk güneş ışığı altında kalarak yapraklarının yanmasını engellemektir.Bu ortamı evde aydınlık bir odayı (gölgede kalmayan) kullanarak sağlayabilirsiniz.Güneş ışığı yinede fazla gelirse eğer tülü çekerek ışığı süzmeyi sağlayabilirsiniz.Işık ihtiyacını en iyi siz bitkinizi kendiniz takip ederek anlayabilirsiniz.
Drenaj ise toprağın su tahliye kapasitesidir.İyi drenajlı toprak suyun fazlasını çabucak saksının altından tahliye edecek böylece toprağın çamurlaşıp aşırı su tutup kökü boğmasını ve çürümesini engelleyecektir ve böylece nemli toprak seven bitkiniz hem nemli toprakta kalacak hemde çürümeyecektir sürekli sulamanıza rağmen.

Plantae
15-06-2009, 00:13
çok teşekkür ederim;) bilgiler için konyada oturuyorum sizce evde yetiştirebilir miyim veya ankarada?ayrıca drenajlı toprağı nasıl temin edebilirim bir işlem yapmam falan mı gerekiyor yoksa o adla satılıyor mu?:confused:

Evin içinde yetiştirileceği için Ankara Konya farketmez siz yeterki sıcaklık, nem ve toprağı iyi ayarlayın.
Toprağı kendinizde hazırlayabilirsiniz veya o adla satılırmı bilemiyorum ama bu işten anlayan birine hazırlatabilirsiniz.Ayrıca forumda toprak hazırlamayla ilgili güzel bilgiler var.
araştırdığım kadarıyla özellikle sıcaklığa dikkat 13 derecenin altı ve 33 derecenin üstü tehlikeli.
İdeal olan günlük 18-33 derece arası.

fkilimci
15-06-2009, 08:29
inanamıyorum başardınız mı!!:eek:inşallah iyice büyürler çikolata amaçlı mı aldınız?ne kadar?siteden bulamadım kakao yerlerini. yaşadığınız yer nasıl bir iklime sahip kısaca konyada yetişir mi??çok sordum ama büyük mutluluktan olsa gerek...

Hobi amaçlı aldım:p Bitkilerle uğraşmayı seviyorum, böyle değişik bitkiler de hoşuma gidiyor. Bir de Çatalca'da bir tarlam var, bütün ilginç ağaçlarımı büyütüp oraya dikme, sonra da bir ev yapma hayalim var. Kakao'yu İstanbul'da yaşatmayı becerebilecek miyim bilmiyorum ama en azından deneyeceğim.

fkilimci
15-06-2009, 08:31
Foto gönderirseniz seviniriz. Kahveler için hiç acele etmeyin çok zaman alıyor. 2 ayda nerdeyse 1,5-2 cm kök yapıyor. Sabırlı olmak gerekir. Liçiler için herhalde 1-2 hafta gibi daha kısa bir süre olması gerekli.

Liçilerimin 2 tanesi çimlendi ve uzadı. Ama kahvelerde hala gelişme olmadı. Dediğiniz gibi biraz daha sabretmem gerekecek sanırım. Fotoğraflarını çektim ama bilgisayara yüklemeyi unutuyorum maalesef.

YeşilSeven
15-06-2009, 09:41
Kahve sabır işi 2 ay sabredin. Toprağını kurcalamayın, önce 7-8 cm kök aşağıya uzadıktan sonra toprağın üzerine öyle çıkıyor.

damechocolate
15-06-2009, 17:17
Evin içinde yetiştirileceği için Ankara Konya farketmez siz yeterki sıcaklık, nem ve toprağı iyi ayarlayın.
Toprağı kendinizde hazırlayabilirsiniz veya o adla satılırmı bilemiyorum ama bu işten anlayan birine hazırlatabilirsiniz.Ayrıca forumda toprak hazırlamayla ilgili güzel bilgiler var.
araştırdığım kadarıyla özellikle sıcaklığa dikkat 13 derecenin altı ve 33 derecenin üstü tehlikeli.

çok teşekkürler.bu koşullarda meyve verir mi?

Plantae
16-06-2009, 03:00
çok teşekkürler.bu koşullarda meyve verir mi?

Gerekli şartları sağlandıktan sonra meyve verme ihtimali yüksek.

fkilimci
16-06-2009, 11:35
Kakaolarımın son hali...

fkilimci
18-06-2009, 09:51
çok güzeller toprağı çok mu kuru öyle mi olması gerekiyor:confused:bu arada fiyatları nasıl kargo falan?

Toprağı çok kuru görünüyor ama aslında öyle değil. Kuru mu olması gerekir bilmiyorum ama daha çok küçük oldukları için fazla sulamıyorum, susuz da bırakmıyorum.
Fruitlovers sitesinde 10 tohum 18 dolar. Ben kargoya da 6,5 dolar vermiştim.

damechocolate
18-06-2009, 11:06
Toprağı çok kuru görünüyor ama aslında öyle değil. Kuru mu olması gerekir bilmiyorum ama daha çok küçük oldukları için fazla sulamıyorum, susuz da bırakmıyorum.
Fruitlovers sitesinde 10 tohum 18 dolar. Ben kargoya da 6,5 dolar vermiştim.

fiyatı da iyiymiş cidden 6,5 mu:eek:under 100 falan yazıyordu onlar ne yani 100 dolardan aşağı sipariş edemez miyiz?siz yanında başka tohumlar aldığınızdan mı 6,5 yoksa?

damechocolate
18-06-2009, 11:13

solunum yolu hastalığından dolayı evde buhar makinası da var o nem oranını arttırır mı?bitki için iyi olur mu?

Plantae
18-06-2009, 15:15
solunum yolu hastalığından dolayı evde buhar makinası da var o nem oranını arttırır mı?bitki için iyi olur mu?

kesinlikle iyi olur
özellikle kış aylarında evledeki ısıtma sistemleri çalışınca nem oranı aşırı derecede düşmektedir insanı bile rahatsız edecek seviyelere

fkilimci
03-07-2009, 09:07
Kakaolarım büyümeye devam ediyorlar:p

fkilimci
03-07-2009, 16:03
Sanırım kakaolarım kendilerini kurtardılar:)
Arkadaki de kumkuat çekirdeğinden çıkan turunç fidem.

küçük çiçekçi
15-07-2009, 14:39
arkadaşlaben cacao tohumlarından 10 tane www.tropilab.comdan söyledim bodrum sıcağında nası çimlendireceğim güneşmi sever? gölgemi? gerçekten üretmek istiyorum üreten arkadaşlar beni yanlız bırakmayın:)

damechocolate
16-07-2009, 11:14
arkadaşlaben cacao tohumlarından 10 tane www.tropilab.comdan söyledim bodrum sıcağında nası çimlendireceğim güneşmi sever? gölgemi? gerçekten üretmek istiyorum üreten arkadaşlar beni yanlız bırakmayın:)

sitedeki arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla perde arkasından güneşi severmiş nemi severmiş ve toprağı drenajlı olacakmış kendim nasıl drenajlı toprak yapabilirim çözemedim ama...oralar zaten tropiğe yakın sanırım bizden avantajlısın.28-33 derece arasında olması gerekiyormuş bir sitede okuduğum kadarıyla...sıra bende:p o siteye girdim de nasıl sipariş ettin alt alta bir sürü şey sıralanmış?

--------------------------------------------------------------------------------

Item Description Unit Price Quantity

--------------------------------------------------------------------------------

Theobroma cacao Leaves c/s 0.5 pound US$ 12.65
Theobroma cacao Leaves c/s 1 pound US$ 22.00
Theobroma cacao Leaves whole 0.5 pound US$ 12.65
Theobroma cacao Leaves whole 1 pound US$ 22.00
Theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet (12 seeds) US$ 10.35
Theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet (50 seeds) US$ 46.00
Theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet (100 seeds) US$ 86.25
Theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet (1000 seeds) US$ 799.25 .
. .
böyle böyle gidiyor on tohum hangisi ve minimum 10 dolar gibi sipariş sınırı var mı?şimdiden teşekkürler:)

küçük çiçekçi
16-07-2009, 12:18
sayın damechocolate orda theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet yazıyor ayrıca 12 tohum 10 dolar bence 12 tohumla bir deneyin sapasağlam gelsin sonra arttırabilirsiniz bende 12 tohum söylemiştim:)

damechocolate
16-07-2009, 20:51
sayın damechocolate orda theobroma cacao recalcitrant seeds 1 packet yazıyor ayrıca 12 tohum 10 dolar bence 12 tohumla bir deneyin sapasağlam gelsin sonra arttırabilirsiniz bende 12 tohum söylemiştim:)

arttıracak kadar şansımın olacağını sanmıyorum ankarada ne kadar büyür ki:(sağol gösterdiğin için..elinize ulaşınca haber verirseniz sevinirim...

küçük çiçekçi
16-07-2009, 21:29
büyük bir zevkle:) ben size güveniyorum bence yaparsınız çok isteklisiniz inşallah yazarsınız birlikte gelişmeleri yazarız artık tanıştığıma memnun oldum:)

küçük çiçekçi
16-07-2009, 21:31
inşallah yaparsınız aklım karıştı millete laf yetiştirirken:)

YeşilSeven
16-07-2009, 23:00
Kakao konusunda ben sn fkilimci kadar şanslı değildim. Benim 10 kakao çekirdeğimden sadece biri yolda çimlenmiş ama onun da tepe kısmı kurudu. Diğer çekirdekleri ektim ama çürüş göründükleri için umutlu değilim. Liçi tohumları ise iyiydi, kedilerini göstermeye başladırlar. Tradewindsfruit.com sitesi de liçi, mangosteen, jackfruit, white sapote göndermeye başladı. Tohumları ucuz, sağlıklı ve posta masrafı dah az, bu 4 tür için şimdi tam zamanı tavsiye ederim. Mangosteen hariç diğer tüm tohumlar şimdi 20 cm civarı fide oldular. Kakao konusunda bir ingiliz sitesi daha var ama onu henüz denemedim.

küçük çiçekçi
17-07-2009, 10:29
Sayın,Yeşilseven sizde benim gibi tropik meyvelere ilgilisiniz galiba. :)

damechocolate
22-07-2009, 14:05
Sayın,Yeşilseven sizde benim gibi tropik meyvelere ilgilisiniz galiba. :)

kakaolar elinize geçti mi?

Lal08
16-09-2010, 19:41
selamlar, agacler.nete uzun zamandir abone olsamda, bu konuya yeniyim.

ama diger konularada uzun zamandir yazamiyorum. esimin isi sebebiyle abd'ye tasindim. ama burda da tohum merakina devam. istanbuldaki acai'larim olmustu ne yazik ki. burda tekrar deniyorum. sonuclari gene paylasirim. benim denemelerden kalanlari Turkiye'ye yollamak istiyorum, ilgilenenlerin kullanmasi icin. ayni sekilde mangosteen ve noni'de deniycem. bir de burda bi arkadas kakao agacini ovdu de ovdu, bende kapildim hemen tabi... biraz zorluymus kakao, bakalim onuda deneyebilirim.

tohum konusunda biraz simardim cunku ebay'den 20-30 adet agac tohumu posta masrafi dahil 5 dolara falan aliyorum (ve hep taze tohumlar). tohumlarim geldikce, durumu ve buyutme macerami paylasicam sizlerler.

kakao konusunda burdaki uzman arkadasim bana bi kilavuz onerdi. kilavuz icin asagida linke gitmeniz gerekiyo once (cunku pdf ekleyemiyorum bu konuya):
http://www.thechocolatelife.com/forum/topics/growing-trees-from-cocoa-seeds?commentId=1978963%3AComment%3A27355

bu linkin ortalarinda "greencow" adli kullanicinin bi mesaji var ve mesaja pdf ekli. PDFin ismi: "Growing Theobroma Cacao from seed need not be a mystery"

uzunca ve ayrintili bi dokuman ama bol fotolu oldugundan yardimci. ingilizce konusunda yardim isteyen olursa, bana sormaniz yeterli. ben bu pdf'teki tavsiyeleri takip etmeyi dusunuyorum tohumlarim gelince. bakalim...

ABD'den sevgiler ve selamlar...

Jezebel
12-04-2011, 16:18
Theobroma yetiştirme konusunda başarı elde etmiş kimse var mı ?
Aylardır kimse yazmamış...

YeşilSeven
15-04-2011, 13:57
Fruitlovers.com'dan tohum getiren sadece 1 arkadaş başarılı oldu. Ben 2 senedir başarılı olamadım. Taze tohumlar 2-3 günde gelirse şansı var, 15 günü bulunca maalesef şans yok. Artık USA'dan tanıdıklara küçük fide getirtmeye çalışacağım.

Jezebel
15-04-2011, 18:43
Taze meyve içinde tohumlarıyla birlikte getirtilse diye düşünmüştüm.
Çikolata ağacı fikri insana çok cazip geliyor.;)

Jezebel
01-06-2011, 14:01
Aklıma en çok yatan fikir taze meyve satın almaktı.
Bu tohumların taptaze gelmesini sağlayacak olan yegeane yol gibi geldi.
Meyve geldi.
Şimdi çok hızlı bir şekilde çimlendirme ortamlarını gözden geçirip bu akşam ekmem gerekiyor.
Meyvenin yarısı sn. Yeşilsevene ait, çok süratli bana adresini ulaştırması gerekiyor:D yoksa hepsini bayatlatmamak için ekeceğim.

Jezebel
01-06-2011, 14:41
İngilizce talimatlar

Things You'll Need
• Bucket
• Manure
• Sand
• Potting soil
• Hand spade
• 5- to 6-inch diameter plant pots
• Cacao seeds

1 .Fill a bucket with equal parts of manure, sand and potting soil.
Mix the ingredients up with a hand spade until they are well combined.
2.Fill individual 5- to 6-inch diameter plant pots 3/4 full of the soil mixture.
3 .Place one cacao seed onto the surface of the soil in each pot
so that it lies flat on its side.
4 .Cover the seeds with just enough soil so that they are not exposed to light;
1/4 inch of soil is all that is needed in most instances.
5 .Water the soil in the pots until it drips out of the bottom drainage holes.
6 .Feel the top of the soil daily and add additional water as needed to prevent
the soil from drying out until the seeds germinate. Germination occurs in approximately seven days and continues for another week after that.

İngilizcesi iyi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum.

Jezebel
01-06-2011, 15:15
Yardım tezelden yetişti.
İnsanın böyle dostları oldukca sırtı yere gelmez;)

Gerekli malzemeler:
-Kova
-Gübre
-Kum
-Saksı toprağı
-Mala
-12-15 cm lik saksılar
-Kakao tohumları

1. Gübre, kum ve saksı toprağından eşit ölçülerde bir kovaya doldurup malayla iyice karıştırın.
2. 12-15 cm lik saksıların 3/4'ünü bu karışımla doldurun.
3. Saksıların her birine bir kakao tohumu koyun (tohumlar toprağın üzerinde düz tarafında uzanacak şekilde)
4. Tohumların üzerine sadece güneş ışığı almalarını engelleyecek kadar toprak koyun. Genellikle 1-1,5 cm toprak yeterli olur.
5. Saksıları drenaj deliklerinden su çıkana kadar sulayın.
6. Saksının üstünü günlük olarak kontrol edin, gerekirse su verin. Çimlenme 7-14 gün arasında görülür.

Sevgili elek teşekkürler.
Buradan forum boyu herkesin görebileceği şekilde sözümü tekrar ediyorum:
Yeni yuvana ( eğer ki başarırsak) benden bir çikolata ağacı;)
Ben can-ı-gönülden başaracağımıza inanıyorum.

elek
01-06-2011, 15:25
;) Şimdiden teşekkürler sevgili Jezebel, umarım kayıpsız yetişir hepsi...

Jezebel
01-06-2011, 21:27
Meyve ve tohumlar
:D

219489

ç

YeşilSeven
01-06-2011, 22:50
Sn Jezebel karışımda cocopeat kullanmanızı tavsiye ederim. Gönderdiğim linkteki pdf çok harika anlatıyor hepsini. Dua edelim havalar sıcak gitsin İstanbulda :)

Jezebel
02-06-2011, 05:32
Satıcı 1,5ay bizi bekletti, ben umudu kesmiştim ...
Bana sürpriz oldu, elimde cocopeat bile yok .
İzmirde satılan bir yer de yok.
Artık elimde olanlarla idare edeceğim .
Herseyi steril edip tabi ki.

McLOUD
28-11-2011, 15:38
Sayın Jezebel,
Aradan zaman geçmiş ama Kakao tuhumlarınızdan ne haber ? Gelişmeleri bizimle paylaşır mısınız ?

Jezebel
29-11-2011, 01:02
Tohumları iki arkadaş paylaşmıştık.
Her ikimiz de başarılı olamadık.
Sanırım meyve olgunlaşmadan toplandı ve tohumlar da gelişemedi. Satıcıya bu konuyu sorduğumda yanıt bile vermedi.
Saygılar.

Charlaux
10-12-2011, 22:48
Merhaba arkadaşlar,
Kakao ağacı yetiştirenler gliricidia sepium'u yanında çok kolay yetiştirebilirler çünkü gliricidia sepium kakao ağacı için koruyucu niteliktedir.

McLOUD
23-12-2011, 19:13
Selam,
Her ikinizin de başarılı olamamasına üzüldüm. Bende uzun süredir kakao tohumu getirtip çimlendirmeyi planlıyordum ama ben daha çok yolda zarar göreceği endişesi ile bu işe girişmemiştim. Fidan satın alınsa acaba ne kadar sağlam teslim alırız. Tecrübesi olan var mı ?

Charlaux
23-12-2011, 20:06
Selam,
Her ikinizin de başarılı olamamasına üzüldüm. Bende uzun süredir kakao tohumu getirtip çimlendirmeyi planlıyordum ama ben daha çok yolda zarar göreceği endişesi ile bu işe girişmemiştim. Fidan satın alınsa acaba ne kadar sağlam teslim alırız. Tecrübesi olan var mı ?

Merhaba,
Tahminimce USPS Express ile yollanırsa bir sorun çıkmaz,daha doğrusu her kargo sisteminin Express'i kullanılırsa sorun çıkmaz.Ancak bunun fiyatları da sırf kargo olarak 70 tl civarlarında,yani kıyarım derseniz ala ;) Benim size tavsiyem Gliricidia sepium - Madre de Cacao 30 Seeds | eBay (http://www.ebay.com/itm/Gliricidia-sepium-Madre-Cacao-30-Seeds-/350216284291?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D4%26po%3D LVI%26ps%3D63%26clkid%3D5099430141705910473#ht_458 7wt_754)

bu bitkiden almanız.Niye diye soracaksınız ? Ben kakao bitkisi diye getirdim yanlışlıkla ancak çok memnun kaldım,2 gün içinde normal orman toprağında çimlendi şimdi de 4.ayında gayet iyi durumda.Yetiştirmesi de kolay verdiği zevkte fazla.Tabi benimkisi sadece bir öneri ;)

Jezebel
23-12-2011, 20:14
Burada kargo dahil iki fidan 40 $ (http://www.ebay.com/itm/2-LIVE-CHOCOLATE-Tree-RARE-FRUIT-Gods-2-CACAO-PLANTS-/140590002376?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20bbd130c8#ht_5002wt_1270)

Bence güzel, 20$ kişi başı paylaşılabilir.:p

Charlaux
23-12-2011, 20:22
Burada kargo dahil iki fidan 40 $ (http://www.ebay.com/itm/2-LIVE-CHOCOLATE-Tree-RARE-FRUIT-Gods-2-CACAO-PLANTS-/140590002376?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20bbd130c8#ht_5002wt_1270)

Bence güzel, 20$ kişi başı paylaşılabilir.:p

Ben paylaşmak isterdim yalnız satıcı sadece Amerika'ya gönderdiğini alt kısımlarda belirtmiş :( Daha doğrusu kaybolursa sorun olursa mesele bize patlar.Ancak bunu USPS Express + Pytoyla almak lazım ki bu da kişi başı 40 dolar yapar tahminimce

Jezebel
23-12-2011, 20:51
Ships to: Worldwide

Dünya çapında gönderi yapmayı teyid etmiş.
Ben sertifika istemiyorum;)yani kağıt için para veremem.
Ürün Hawaii' de...

Charlaux
23-12-2011, 21:07
Ships to: Worldwide

Dünya çapında gönderi yapmayı teyid etmiş.
Ben sertifika istemiyorum;)yani kağıt için para veremem.
Ürün Hawaii' de...

Mesajım kimsenin canını sıkmak değildir öncelikle bunu belirtmek isterim.Ancak alt kısımlara gittiğinizde Attention to all internartional bidders diye bir bölüm göreceksiniz.Burada da der ki "We can ship live plants to USA only.We ship seeds internationally.All international orders are shipped at Buyers Risk ( ship with or without documents ) and no refunds or no replacements for the dead on arrival,loss,custom seizure,unanticipated charges,etc."

Yani derseniz ki alacağım ben ısrar ediyorum Haziran ayında alabilirim sizinle,şimdi alamam çünkü jabuticaba filizleri getiriyorum.

Jezebel
23-12-2011, 21:27
Yok almayı düşünmüyorum, sadece misal olarak verdim.
Bu bitkinin getirtilebilir olduğunu göstermek istedim.
Ancak şunu söylemek isterim, eBay'da 114 defa alışveriş yaptım, büyük çoğunluğu tohum veya canlı bitki,
Plumeria hariç hiç bir bitkiye sertifika gerekmedi.
Sertifika sadece maliyeti arttırıyor.
Bitkiniz gelince onu uygun süre antifungal ve antiseptik ilaçlarla terbiye edip dikersiniz.
Elinize de bundan önce eldiveninizi takarsanız kendinizi de korumuş olursunuz.
Saygılar.

Charlaux
23-12-2011, 21:36
Yok almayı düşünmüyorum, sadece misal olarak verdim.
Bu bitkinin getirtilebilir olduğunu göstermek istedim.
Ancak şunu söylemek isterim, eBay'da 114 defa alışveriş yaptım, büyük çoğunluğu tohum veya canlı bitki,
Plumeria hariç hiç bir bitkiye sertifika gerekmedi.
Sertifika sadece maliyeti arttırıyor.
Bitkiniz gelince onu uygun süre antifungal ve antiseptik ilaçlarla terbiye edip dikersiniz.
Elinize de bundan önce eldiveninizi takarsanız kendinizi de korumuş olursunuz.
Saygılar.

Bu arada gliricidia sepium filizlerini anneme gösterdiğimde " Bunlar hala ot gibi kopar bunlar " diyor,ancak size fotoğraflarını göstersem bir yorum yapabilir misiniz ? Bitki de Eylül gibi odunsu yapıya sahip olacak çünkü.

tüccar
28-12-2011, 12:37
Merhaba
Gana'nın kuzeyinden kakao çekirdeği getirdim. Kuru, içi çok acı çikolata tadında. Fermente edilip edilmediğini bilmiyorum ama kurutulmuş oldukları için mayalanmış olduklarını da tahmin ediyorum. Bunları hangi işlemden geçirmeliyim ki bildiğimiz kakao haline gelebilsin? En azından hediye kıvamına gelsin :)
Bir de Gana'dan çıkışı sorun olan yaş meyvesini de getirebildim. Bir tanesini Gana'da açtık, içi mukoza yapılı yumuşak, ıslak çekirdeklerden oluşuyor. Onlar da yeniyor, daha tatlı. Türkiye'de muhtemelen Anamur bölgesinde yetişir, ama yeterince yağmur almıyor. Nereye dikebiliriz? Ziraat hakkında çok bilgi sahibi olmadığım için dikimde yardım edecek biri olur ise bu çekirdeği verebilirim.
teşekkürler

Plantae
03-07-2012, 05:32
uzun süredir buraya yazılmamış ben bir ekleme yapayım :eek:
fotğraflar botanikmarket için hazırlanan kakao fideleridir

ufkabakanlar
05-07-2012, 14:24
merhaba ben bunu nerden temın edebılırm acaba ?

agozce
05-07-2012, 22:24
Benim 2 tane kahve ve kakao fidanım var. Banyoda duruyor. Buzlu cam arkasında sabah erken 2 saat kadar güneş alıyor. Gelişimi mükemmel.

Gölge, sıcak ve nem istiyor. Ama bu evde büyütülecek bir ağaç değil bence. Çok ve hızlı büyüyor. Nereye kadar büyür bilmem.

Plantae
06-07-2012, 01:19
merhaba ben bunu nerden temın edebılırm acaba ?

botanikmarket'ten Cengiz Şahin e ulaşırsanız size konu hakkında bilgi verecektir.

Plantae
06-07-2012, 03:04
Benim 2 tane kahve ve kakao fidanım var. Banyoda duruyor. Buzlu cam arkasında sabah erken 2 saat kadar güneş alıyor. Gelişimi mükemmel.

Gölge, sıcak ve nem istiyor. Ama bu evde büyütülecek bir ağaç değil bence. Çok ve hızlı büyüyor. Nereye kadar büyür bilmem.

Kakao bitkisi hızlı büyüyen bir bitki her ne kadar periyodik olarak büyüyen yani dinlenme evreleri göstererek büyüyen bir bitki olsada.
Dolayısıyla ev için pek uygun değilmiş gibi görünmekte ilk bakışta fakat kakao yetiştirmeden önce bitki hakkında ciddi bir araştırma yaptık vede özellikle iç mekanda yetiştiren kişilerle iletişim kurmaya çalıştık ve tecrübelerini bize aktarmalarını rica ettik yabancı forumlarda ve kakao bitkisini iç mekanda yetiştirip çiçek açtıranları hatta meyve alanları gördük ve sonuçta işimizin kolay olmadığını fakat imkansızda olmadığını anladık.
Kakao bitkiniz kaç yaşında bilemiyorum fakat sizinde ilginizi çekebilecek ilginç bir bilgiyede rastladım birkaç yerde şöyle ki saksıda yetiştirilen kakao fidanlarının 150cm - 180cm boya ulaşana kadar dallanmadan tek gövde olarak büyüdükleri ve bu boydan sonra artık tepe büyümesini yani yukarı büyümeyi durdurup yan dallanmaya başladıkları ve yine enteresan bir şekilde bu dalların tepe noktasını aşmadıkları bilgisine rastladım bu boya ulaşmasını istemeyenlerin tepe sürgününü kesip dallanmayı teşvik ettiklerinide rastladım.
2 tanede kakao fidanı ben yetiştirmeye çalışacam fırsat buldukça forumda bitki gelişimini ve ortam şartlarına tepkisini paylaşacam.

Romantik
15-07-2012, 18:07
Sınırlı sayıda, Saksılara aktardığımız Kakao bitkilerinin gelişimi şu anda çok iyi, yakın zamanda Kakao ve diğer tropik fidanların satışını gerçekleştireceğiz, Almak isteyen arkadaşlar özel mesaj ve telefonla bize ulaşabilirler.

agozce
15-07-2012, 22:51
Kakao bitkisi hızlı büyüyen bir bitki her ne kadar periyodik olarak büyüyen yani dinlenme evreleri göstererek büyüyen bir bitki olsada.
Dolayısıyla ev için pek uygun değilmiş gibi görünmekte ilk bakışta fakat kakao yetiştirmeden önce bitki hakkında ciddi bir araştırma yaptık vede özellikle iç mekanda yetiştiren kişilerle iletişim kurmaya çalıştık ve tecrübelerini bize aktarmalarını rica ettik yabancı forumlarda ve kakao bitkisini iç mekanda yetiştirip çiçek açtıranları hatta meyve alanları gördük ve sonuçta işimizin kolay olmadığını fakat imkansızda olmadığını anladık.
Kakao bitkiniz kaç yaşında bilemiyorum fakat sizinde ilginizi çekebilecek ilginç bir bilgiyede rastladım birkaç yerde şöyle ki saksıda yetiştirilen kakao fidanlarının 150cm - 180cm boya ulaşana kadar dallanmadan tek gövde olarak büyüdükleri ve bu boydan sonra artık tepe büyümesini yani yukarı büyümeyi durdurup yan dallanmaya başladıkları ve yine enteresan bir şekilde bu dalların tepe noktasını aşmadıkları bilgisine rastladım bu boya ulaşmasını istemeyenlerin tepe sürgününü kesip dallanmayı teşvik ettiklerinide rastladım.
2 tanede kakao fidanı ben yetiştirmeye çalışacam fırsat buldukça forumda bitki gelişimini ve ortam şartlarına tepkisini paylaşacam.

Bu mesajı yeni gördüm, harika bir haber bu. Çok teşekür ederim Sn. Plantea, evet şu anda yan dallanma yok..Sürekli büyüyor..

Kaç yaşında bilmiyorum, bana sonbaharda geldi, siteden bir arkadaş yollamıştı. Geldiğinde 1 karış kadardı.

En büyük şansımız, direk güneş sevmiyor,ev içinde o büyüklük sorun olmaz öyleyse. Nemlendirmeyi sağlarız, nasıl olsa. Ben banyoda her gün duşla yıkıyorum..:))

Peki kaç yaşında çiçek açarmış?

agozce
16-07-2012, 15:04
Bu fotografı..Arkadaki pencere önünde duruyor.

318636

Plantae
21-07-2012, 02:24
Bu mesajı yeni gördüm, harika bir haber bu. Çok teşekür ederim Sn. Plantea, evet şu anda yan dallanma yok..Sürekli büyüyor..

Kaç yaşında bilmiyorum, bana sonbaharda geldi, siteden bir arkadaş yollamıştı. Geldiğinde 1 karış kadardı.

En büyük şansımız, direk güneş sevmiyor,ev içinde o büyüklük sorun olmaz öyleyse. Nemlendirmeyi sağlarız, nasıl olsa. Ben banyoda her gün duşla yıkıyorum..:))

Peki kaç yaşında çiçek açarmış?

rica ederim Sn agozce

Kakao fidanlarının 3 yaşında çiçek açtıkları belirtiyor ki bu süre dahada kısa olabilir bitkinin yetiştirlme şartlarına göre.
Bitkinizin gövdesi odunlaşmaya başlayıp akabinde yan dallarını verip bunlarda belli bir gelişimini tamamladıktan sonra çiçeklenme süreci başlayacaktır.
Çiçeklerden meyve alma konusu ise elinizdeki fidanın kendine verimli olduğundan emin değilseniz ikinci bir fidan ihtiyacınız olabilir.
Bu arada fidanınızı sonbaharda almışsınız dolayısıyla bir kış geçirmeyi başarmışsınız bence de bu harika bir durum.

aytekugur
29-08-2012, 17:13
Benim 100 kadar çimlenmiş kakao tohumum var ekimini yaptım. onun öncesinde 2 adet fidem vardı. gelişimi iyi giderken birden durdu ve yaprakları kurumaya basladı.sebebi düşük nem (%40) ve sıcak hava kaynaklıda olabilir toprağa şaşırtmıştım toprak yapısı kaynaklıda olabilir. yetiştiren arkadaslar hangi ortamda ve toprak yapısında yetiştiriyor acaba bilgilendirebilirmi beni. gübreleme ve sulama şekliniz nedir...

Charlaux
04-11-2012, 11:49
Hepinize merhaba,
Adim Charlaux ve Istanbul'un Cekmekoy'unde soguguna aldiris etmeden egzotik bitki yetistirmeye calisiyorum.Turnea ulmifolia'dan tutun hindistancevizine,hindistancevizinden tutun gliricidia sepiumlara,gliricidia sepiumlardan tutun jaboticabalara kadar her bitkiye el degdirmis olan bendeniz dedim ki bir baslik acayim sirf bu denemelerimi ve ogrendiklerimi bu baslik altinda fotograflayarak anlatayim.Kendime bu haftanin (bir bakmissiniz gunun konusu olabilir tabi :dilli:) konusu olarak Theobrama Cacao'yu sectim.Nereden temin ederizden tutun nasil cimlendirilecegine kadar derinligine meseleye inecegim,ayrica kendi urettigim bir taktigide sizlerin begenisine sunacagim.

1)Theobroma Cacao
Nacizade kakao agaci,Umpa Lumpa'larin memleketlerini terk ettiren melet.Bilinen isimleri arasinda kakao,kakao agaci,Tanrinin meyvesi,cikolata agaci gibidir.Yagmur ormanlarinda yetisebilen bu kakao agacinin yaninda genellikle gliricidia sepiumda olur,gliricidia sepium daki madre de cacao da buradan gelir,bir baska degisle Gliricidia sepium'un gozbebegidir kakao agaci.Hemen altta daha ayrintili bir bilgiyi listeleyerek veriyorum.

Bilinen isimleri: Kakao,kakao agaci,Tanrinin meyvesi,cikolata agaci
Latince adi: Theobroma Cacao L.
Sinifi:Equiesetopsida
Altsinifi:Magnoliidae
Super sira (superorder diyor cevirimin kusuruna bakmayin) : Rosanae
Sira:Malvales
Aile:Malvacae
Genes:Theobroma
Anavatani:Meksika,Central Amerika,Guney Amerika'nin kuzey kisimlari
Ozellikeri: Genelde bocek ceken bir turmus dogal ortaminda.

Simdi gelelim bizi ilgilendiren kisimlara cunku kakaonun Turkiye'de 5-8 ft e ulasacak hali yok,ya da en azindan evimizde ulasmasin kucuk kalsin o bize yeter diye dusunuyorum.Kakao'nun meyvesi yumurta seklinde ve sarimtrak renkte.Ekecekler icin taze ve nemli kalmasi cok onemli bu yuzden yurtdisi siparislerinde daha bir dikkatlice paketlenerek geliyor kendileri.Ancak derseniz ki ben kakao beanlerimi kurutacagim Aztekliler Mayalilar gibi icecek yapacagim o zaman kurutma serbest.

Kakao tohumlarini ebayden temin eden ben hicbir islem uygulamadan iceride saksiya ektim,ama bu isin bu kadar kolay olmadigini anladim.Spangnum moss(*yazilisini yanlis yazdim galiba ozur dilerim) la ozel bir alanda cimlendirilmesi gerektigini ogrendigim kakao agaci icin kendi kendime ben bu mossu nereden temin edecegim,Charlaux kafani calistir.Ve aklima 1.sinifta yaptigim pamuklu mercimek denemesi geldi.Okulda yaptigimiz bu calismada tohumlarin kokusunu bizzat cok hos buldugumdan oturu aldim elime pamugu 4 tane de deneysel amacli kakao tohumunu ayni mercimegi pamuga nasil oturtuyorsak ayni yolu izledim.Sonucta ortaya asadigaki resimdeki duzenek ortaya cikti.Su an icin tohumlarin kokmasini sevinc ve heyecan icinde bekliyorum.

Gelelim tohumlari nereden temin edebilecegimiz konusuna.Ben her zaman ebay'i kullaniyorum.Tahminimce userlar tarafindan zamanla yukleniyor simdi baktim,aman benim hatama dusup gliricidia sepium madre de cacao almayin.Hayir ben hatamdan memnunum da istemediginiz urun cikinca uzulmeyin.Posta isterken de first class international + tracking isterseniz first class fiyatinin 5-6 lira fazlasiyla isi kapmis olursunuz hem de kayip mi oldu sikintisi cekmeden urununuze kavusursunuz.Pek cok tohum alan arkadasimiz gelmeyince uzuluyor dertleniyor ve internetten alim basliginda da soyluyor onlar uzulmesin diye.Cunku bazen mesele Portekiz gibi baska ulkeye yollanmasi oluyor,trackingle takip ederseniz bu durumda tek yapmaniz gereken onlara ulasip sizin ulkenize ucretsiz yollamasi oluyor :p

Bunun disinda googledan arattiginizda pek cok opsiyon cikiyor karsiniza ama ben onlardan almak yerine ebayden almanin en mantiklisi olduguna inaniyorum.Hem daha ucuz hem de ebay guvencesiyle aliyorsunuz urunleri.Oradan aldigimda kafam rahat, bir sorun cikarsa ebaye iletiyorum islerim tamam.Ve elbette tohumun kondisyonuna da dikkat etmek lazim mesela ebayde cacao diye arattiginizda once baska resim sonra ekteki resminde bunun kavrulmus kakao oldugunu ogreniyoruz.(bknz: Cacao Theobrama Cacao Organically Grown 28 GR 1OUNCE | eBay (http://www.ebay.com/itm/Cacao-Theobrama-cacao-Organically-Grown-28-gr-1ounce-/330782594179?_trksid=p5197.m1992&_trkparms=aid%3D111000%26algo%3DREC.CURRENT%26ao%3 D1%26asc%3D14%26meid%3D3220309086240303734%26pid%3 D100015%26prg%3D1006%26rk%3D1%26sd%3D330782594179% 26))

Bildigim kadariyla Sn.Romantik kakao filizcigimi denir fidani mi denir bilemiyorum tanimlayamiyorum (yasini) satiyor ama ben kendin al kendin uretcilerden oldugum icin tohumdan yetistirmeyi daha anlamli ve ozel buluyorum.

günebakan
04-11-2012, 13:30
Sayın Charlaux zor bir işe başlamışsınız bence. Egzotik meyveleri yetiştirmekte başarılı olmanızı diliyorum neden olmasın ki ben ve birçok arkadaşımız kahve çekirdeğinden kahve fideleri yetiştiriyoruz umarım sizde egzotik meyveler de başarılı olacakasınız:) Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.

Kakao hayalinizi gönülden destekliyorum

Charlaux
04-11-2012, 17:37
Sayın Charlaux zor bir işe başlamışsınız bence. Egzotik meyveleri yetiştirmekte başarılı olmanızı diliyorum neden olmasın ki ben ve birçok arkadaşımız kahve çekirdeğinden kahve fideleri yetiştiriyoruz umarım sizde egzotik meyveler de başarılı olacakasınız:) Allah yardımcınız olsun kolay gelsin.

Kakao hayalinizi gönülden destekliyorum

Tesekkur ederim Sn.Gunebakan,valla 11 yasinda'kis mevsiminde rambutan cimlendirip fidanin ustune suyu birakip bu isi berbat eden bir insan olarak umut var diyorum :p

Charlie'nin Cikolata Fabrikasi

Haftanin konusu cikolataysa cikolatayla alakali izlenecek birseyler de olmali ve ****** akla ilk gelen film Charlie and the Chocolate Factory.Ben filmin 1971 versiyonunu daha sempatik buluyorum,hele oradaki Umpa Lumpa'lar daha tatli bence.Fakat elbette ikisde izlenmesi gereken filmler.Charlie'nin hayati aslinda bize pek cok konuda umut veriyor,belki de sans bizi bir yerlerde bekliyor,mesele onu bulmakta :D Umpa Lumpalardan bahsediyorsak onlarin sarkisindan bahsetmeden gecmemeliyiz,buyrun merak edenlere,hatirlamak isteyenlere sarkinin sozleri:

OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DOO
I'VE GOT A PERFECT PUZZLE FOR YOU
OOMPA LOOMPA, DOOMPADAH DEE
IF YOU ARE WISE YOU'LL LISTEN ME
WHAT DO YOU GET WHEN YOU GUZZLE DOWN SWEETS
EATING AS MUCH AS AN ELEPHANT EATS
WHAT ARE YOU AT GETTING TERRIBLY FAT
WHAT DO YOU THINK WILL COME OF THAT
I DON'T LIKE THE LOOK OF IT
OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DAH
IF YOU'RE NOT GREEDY YOU WILL GO FAR
YOU WILL LIVE IN HAPPINESS TOO
LIKE THE OOMPA LOOMPA DOOMPADEE DO
DOOMPADEE DOO

Peter Ostrum,bu sirin Charlie simdi nerelerdedir ne yapiyordur diyen abilerim ve ablalarim icin kendisi simdi bir veterinermis,hayvansever dogada severdir diyoruz ve kendisine mutluluklar diliyoruz :cool:

Ve gelelim benim aldigim kakao tohumlari,bana icindekiler vicik vicik kivamda degil normal kivamda geldiler.1 hafta icinde cimlenmeleri umuduyla vesikaliklarini da yuklerim bu hafta icinde.Ayrica kucuk bir not evde ucra bir kosede sadece tek bir gliricidia sepium tohumu cikti.Olsun sansimi deneyim diyen ilk arkadasimiza tohumu alici odemeli yollayabilirim.1 tane de kakao tohumu yerlestiririm arasina anali babali buyutur :dilli:

Charlaux
04-11-2012, 21:04
Bu da elimdeki kakao tohumlari,yani buyuk kakao kabugunun icerisinde gelmedi,fiyat olarak daha(=baya) ucuz ama ihtimaller daha dusuk :p

agozce
05-11-2012, 00:32
Harikasın güzelim, başarılar dilerim.

Yalnız bir uyarı sana..:)), kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Bende iki fidan var, aynı saksıda, banyoda duruyor. Buzlu cam arkasından sadece sabah 2 saat kadar güneş alıyor. Tek gidiyorlar şu anda. Tavana değmek üzere. Budamak istemiyorum ama ne yapacağımı da bilmiyorum :)

Charlaux
05-11-2012, 20:03
Harikasın güzelim, başarılar dilerim.

Yalnız bir uyarı sana..:)), kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Bende iki fidan var, aynı saksıda, banyoda duruyor. Buzlu cam arkasından sadece sabah 2 saat kadar güneş alıyor. Tek gidiyorlar şu anda. Tavana değmek üzere. Budamak istemiyorum ama ne yapacağımı da bilmiyorum :)

Sevgili agozce bana arastirilacak konu verir de ben arastirmam,olmaz simdi :p Bu arada guzel niyetleriniz icin tesekkurler,insallah kakao tohumlarim canlanacak.Bugun mercimeklerde hissettigimiz garip ama seker,pis ama hos o kokuyu almaya basladim,umarim iyiye alamettir diyorum :D

Simdi bu isin 50 feet uzunluguna kadar yolu varmis yani bu da 600 inches ediyor.600 inches'in kendi kafamdaki karsiligi dev cunku bez bebekler falan 17 inch civarinda oluyor.Ve tabi kakao icin ciceklerin tozlanma islemini sayet siz yapmak zorundasiniz.

E uzuyor uzuyor da nasil durduracagiz bunu ? Oncelikle cozum ust kismi budamak degilmis,en azindan PennState'in arastirmalarina dayanarak bunu soyleyebiliriz.Cirkin gorunmesi gibi estetik sebeplerden tutun bitkinin ac kalmasina kadar uzayan genis bir sebep listesi var.Ve ayni yazida Dr.Alex Shigo'nun bunun zararli oldugunu da soylemis bitkimiz icin,hatta en zararli sey oldugunu soyluyor kendisi.Makale uzun ama gereken kisimlarini cekip cikarttim,okumak isteyenler bu linkten ingilizcesini okuyabilirler : http://www.bloomsburgpa.org/boards.commissions/5ReasonsToStopTopping.pdf

Ben soyle bir video buldum isimize yarayacagina inandigim : http://www.ehow.com/video_4952158_stop-tree-growing.html Videoda anlatildigina gore cam agaci turlerinin buyumesini durduramayiz ama kakao agaci da dahil olmak uzere diger agac turlerini ana dal disinda budaya budaya uzama gucunu kisariz.

agozce
05-11-2012, 20:22
Ben 2 mt. lik bir bonsai yapayım o zaman. Zaten meyveler de gövde de oluyor.

Charlaux
08-11-2012, 21:05
Ben 2 mt. lik bir bonsai yapayım o zaman. Zaten meyveler de gövde de oluyor.

Daha hala bir gelisme olmadi benimkilerde,ne pamuktakinde ne de topraktakinde.Bilemiyorum bir de torbadakilerin tohumlarin bazilari cok hos bejimsi tonda bazilarida kara,bilemedim valla :(

Plantae
23-11-2012, 20:44
kakao çok hızlı büyüyor ve kocaman ağaç oluyor. Evde nasıl olur bilmem.

Sayın agozce
sizin kakao da epey hızlı çıktı hani kendi melekinde bile böyle hızlı büyüyemezdi mıuhtemelen
hızlı boylanması ile ilgili olarak acaba diyorum banyoda olması olabilir mi çünkü genelde banyo pencereleri genelde tavana yakın olur ve bilirsiniz ki bitkilerde ışığa yönelim vardır ve ışık kaynağıda yukarıda olduğu için bitkiniz oraya ulaşmaya çalışmış diye düşünüyorum
budama yerine eğer çok büyüdüğünü düşünüyorsanız 150cm civarından tepe sürgününün kesilmesinin yani taç yapmasını sağlamanın daha faydalı olacağını düşünüyorum
ayrıca fotoğrafını eklersiniz daha iyi yorumda bulunabiliriz

agozce
24-11-2012, 01:16
(Şehir dışındayım, dönünce foto eklerim)

Banyo penceresi yerden 120 cm den tavana kadar buzlu cam(94.mesajda) . Ama sık sık duş alması etkili oldu diye düşünüyorum.

Duş almayı ve nemi çok seviyor.

Plantae
24-11-2012, 13:28
(Şehir dışındayım, dönünce foto eklerim)

Banyo penceresi yerden 120 cm den tavana kadar buzlu cam(94.mesajda) . Ama sık sık duş alması etkili olur diye düşünüyorum.

Duş almayı ve nemi çok seviyor.

duş alması ve nem ile ilgili yazdıklarınıza kesinlikle katılıyorum
siz kakaonuza mükemmel bir ortam hazırlamışsınız sulama nem ve sıcaklık kakao yetiştirmedeki anahtar kelimeler çeşitli kaynaklardan okuduklarım ve 6 aydır test ettiğim kadarıyla.
kakaolar için düzenli sulama ve ortamın nemli olması kesinlikle gerekli ve bitkinizi yeterince sulasanız bile ortam nemi düştüğü zaman kakaoların büyümesi çok yavaşlıyor hatta duruyor.
iç mekanda artık ısıtma sistemleri devreye girdiği için nem oranları ilerleyen günlerde %20 lere kadar düşecektir iç mekanlarda ki bu durum aslında insan sağlığı içinde uygun değildir bu yüzden artık hem kendimiz hemde bitkilerimiz için bazı tedbirler almak gerekecektir.
öncelikli tavsiyem tüm arkadaşların ortam sıcaklığını ölçmek bir termometre ve nem ölçmek içinde bir higrometre temin etmesidir ve bu tip cihazların bu işi yapan firmalardan alınmasını tavsiye ederim çünkü piyasada işe yaramaz cihazlarda mevcut.
düşük neme çözüm olarak sanırım hava nemlendirici adı altındaki cihazlar yeterli olacaktır ve artık bitkilerimiz içinde ayrıca bir tane almak gerekiyor gibi görünüyor
ayrıca bunun yanında özellikle nem sever bitkilerinizi sıkça spreylemekte çok faydalı olacaktır.

Charlaux
24-11-2012, 13:41
Merhaba arkadaslar,
Aranızda kakao celıgı yollayabılecek bırı var mı acaba,tohum aldım kar etmedi :(

Plantae
24-11-2012, 13:57
Merhaba arkadaslar,
Aranızda kakao celıgı yollayabılecek bırı var mı acaba,tohum aldım kar etmedi :(

çelik alabilecek boyutlarda fidanım yok.
canlı tohum bulmak gerçekten çok zor verdiğniz paraya mı yanarsınız tohumların çimlenmemesi sonucu zaman kaybınıza ve moralinizin sıfırlanmasına mı yanarsınız.

Charlaux
24-11-2012, 18:33
çelik alabilecek boyutlarda fidanım yok.
canlı tohum bulmak gerçekten çok zor verdiğniz paraya mı yanarsınız tohumların çimlenmemesi sonucu zaman kaybınıza ve moralinizin sıfırlanmasına mı yanarsınız.

Katiliyorum,tohum isi cidden cok zor ve moral bozucu,tabi insanin ektigi seyin cimlenmesi de ayri bir zevk.Dolayisiyla cozumu celikte buldum,en azindan celigi yasatmak ta bir ugras bir emek.Dogrudan satin alinmis kakao fidani bana fazla duygusuz,emeksiz geliyor ama :rolleyes:

agozce
24-11-2012, 23:49
Merhaba arkadaslar,

Henüz o büyüklükte kimsede yok sanırım. Bendekiler bu bahar budanacak, köklendirmeye alacağım. Tutarsa söz senindir..:)

Tohumların tadına baktın mı? Bende tadını merak ediyorum..:)

Charlaux
29-11-2012, 21:50
Henüz o büyüklükte kimsede yok sanırım. Bendekiler bu bahar budanacak, köklendirmeye alacağım. Tutarsa söz senindir..:)

Tohumların tadına baktın mı? Bende tadını merak ediyorum..:)

Tesekkur ederim sn.agozce,o zaman insallah tutar diyelim.

Tadina bakma firsati bulamadim cunku kokusu pek cezbetmedi,galiba taze degildi tohumlar bir garipti yani ama isterseniz size yollayabilirim kalan tohumlari.

Plantae
12-01-2013, 00:26
Kakaoların son hali
son iki üç aydır edindiğim tecrübeler şunlar kesinlikle ortam nemi yüksek olacak
birbuçuk ay önce resimdeki kakaoların 3 tanesinin birarada bulunduğu küçük pottan 4litrelik saksılara aktardım kökleri çok narin çok dikkat istiyor değişim esnasında şükür ben zaiyat vermedim zaten okuduğum kadarıyla kendi doğasında kakao meyveleri toplanırken ağacına çıkılmadan toplanıyormuş kökleri narin olduğu için ve şaşırtma esnasında bunu daha iyi anladım.
resimlerdeki sarı yaprakların sebebi yeterli güneş ışığı olmayan bir yerde olmaları.

Alpin22
14-04-2013, 00:00
Taze kakao ve kahve tohumlarını ben tropikalfidan.com dan aldım ve hepsi büyüdüler. Eger isterseniz kakao meyvesini de getirtiyorlar,içerisinden yaklaşık 40 adet tohum çıkıyor.Fiyatı da 40 dolardı ben aldıgımda..

Plantae
25-05-2013, 22:00
elimdeki kakao fidanlarının 2-3 tanesini bakabileceğini düşünen arkadaşlara vermeyi düşünüyorum biraz nazik bir bitki olduğu için tecrübeli arkadaşlar daha iyi olacaktır.

Charlaux
24-06-2013, 17:07
Merhaba arkadaslar,
Sn.Plantae'den gelen kakao fidanim icin bir yer sectim ve oraya koydum ancak sanki sararmalar oluyor gibi.Fidani her gun suluyorum ve iki tane yer secenegim var,hangisini secmeliyim sizce ?
Tesekkurler

erdemveli
03-07-2013, 10:05
merhaba bende stevia yetiştiriyorum eger arzu ederseniz kakao fidesi karşılığında stevia fideleri verebilirim

erdemveli
03-07-2013, 10:07
bende kakao fidesi istiyorum size stevia fidesi verebilirim

madamx
13-07-2013, 16:43
bana kuzenim hediye olarak bir fide verdi. çok faydalı bilgiler buldum başlıkta, yeni taşındığım ev bahçeli ve artık daha fazla forumla ilgileneceğim. ama ben şunu merak ediyorum.

bir sitede tohum türlerinden bahsedilmiş,
"Kakao ağacının üç farklı türü bulunmaktadır. Günümüzdeki ekim alanlarında görülen ağaçlar bu üç türün bilerek ya da tesadüfen türetilmiş olup her birinin kendine has özellikleri bulunur. Criollo türü, kakao ağaçlarının atası olarak bilinir ve çok ince kabuklu meyveler verir. Kakaosu solgun renkte ve kendine has bir aromalıdır. Bu türün az ürün verdiği ve çok narin olduğu bilinmektedir. Forastero daha dayanıklı, ekimi daha kolay olan ve daha fazla ürün veren bir ağaç türüdür. Kakao meyveleri daha kalın ve kaba kabukludur ve keskin aromaya sahiptir. Forastero ağacından elde edilen kakaoya çoğu zaman dökme kakao adı verilir çünkü çikolataya tipik ve tanınan temel kokusunu verir. Bu nedenle bu kakao çikolataların çoğunluğundaki temel maddedir ve çoğu zaman kakao karışımının %80′ini oluşturur.
Trinitario , diğer iki ağacın melezidir ve her ikisinin özelliklerine sahiptir: keskin ama rafine bir aromaya sahiptir ve en önemlisi, ekimi çok kolay, mahsulü iyidir."

kaynak: kakao ağacı | Kakao Yağı (http://www.kakaoyagi.org/kakao-agaci/)

acaba benim elimdeki kakao fidesinin tohumu hangi cins olabilir.

denizinkizi
10-10-2013, 10:56
elimdeki kakao fidanlarının 2-3 tanesini bakabileceğini düşünen arkadaşlara vermeyi düşünüyorum biraz nazik bir bitki olduğu için tecrübeli arkadaşlar daha iyi olacaktır.

ben 1 tane alabilirim eğer vermeyi düşünürseniz.

seröz
19-11-2013, 12:55
Tohum ya da fide göndermek isteyen varmı acaba? serdalozbek2905@gmail.com

enuma elish
23-12-2016, 16:03
Kakao'cular ne alemdesiniz?.. herkes susmus :/
Bitkileriniz saglamdir hala umarim..

Ben de isterdim yetistirmek ama kendime hic guvenmiyorum, herkes narinliginden bahsetmis zira..
En azindan siz guncelleseydiniz de, benim gibiler de buradan seyretseydi keske..
Yine de herkese kolayliklar..

evandevan5
24-04-2017, 10:20
BEN cumartesi günü cukulata festivalinden 2 tane çekirdek aşırdım açaba eksek cıkarmı?

divitsizhokka
30-12-2017, 17:59
Kakao fodanı almak istiyorum. Önerebileceğiniz bir yer var mı?

Kerem Örenç
15-01-2018, 20:36
Kakao fodanı almak istiyorum. Önerebileceğiniz bir yer var mı?

KAKAO FİDANI (http://www.botanikmarket.org/KAKAO-FIDANI,PR-563.html)

acemi ciftci
03-06-2018, 13:50
KAKAO FİDANI (http://www.botanikmarket.org/KAKAO-FIDANI,PR-563.html)

Maalesef uzun suredir stokta gorunmuyor. Fiyat bilgisi de yok.

KolanYağı
24-02-2019, 13:37
Kakao ağacı zor bir bitkidir, kahve ağacı gibi kolay bir bitki değildir, oğlak dönencesi ve yengeç dönencesinin ekvatora uzak olan bölgelerinde bile yetiştirilmesi söz konusu dahi olmayan bir bitkidir, serada bile yetişmez. Ekvatora en uzak 17 derece enlem uzaklık sınırına kadar yetişebilir.

Tapatalk
06-03-2019, 22:42
Kakao ağacı zor bir bitkidir, kahve ağacı gibi kolay bir bitki değildir, oğlak dönencesi ve yengeç dönencesinin ekvatora uzak olan bölgelerinde bile yetiştirilmesi söz konusu dahi olmayan bir bitkidir, serada bile yetişmez. Ekvatora en uzak 17 derece enlem uzaklık sınırına kadar yetişebilir.

Bilgi çok yanlış, adanada gözümle gördüm, serada bile değildi üstelik meyveleri bile vardı, hiç birşeyden haberiniz yok.

Gismailo
04-06-2019, 17:50
Merhabalar kakao fidesi siparisi verebileceğim bir iletişim alabilme konusunda yardımcı olabilirmisiniz

tropikalist
27-06-2019, 15:36
tapatalk eğer ağaç sahibine ricada bulunsan bana bir
çelik alıp yollayabilir misiniz lütfen hemde kendinizede bir adet çelik alırsınız

chandler06
28-06-2019, 14:04
Türkiyede tutar mı ?

tropikalist
29-06-2019, 14:29
chandler06 evde bakarsan neden olmasın

tropikalist
29-06-2019, 14:31
sn.gidmailo bende uzun zamandır arıyorum ya yok **** bitmiş oluyor eğer bulursan banada haber verirsen sevinirim. uygun boya gelince bana çelik verirsen daha çok sevinirim

chuckybebek79
05-08-2019, 19:45
mwrhaba kakao tohumu nasıl ekilecek yakın zamanda tohum almayı düşünüyorum direkt ekecek miyim yoksa dışındaki beyaz kısım soyulacak mı yazarsanız sevinirimYabancı bir sitede toprağa ekip üzerine naylon kapatın diyor ( sera ortamı ) , yüzeye yakın olmalı çok derinde olmamalı.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

OneeydiGız
03-10-2019, 19:56
Bilgi çok yanlış, adanada gözümle gördüm, serada bile değildi üstelik meyveleri bile vardı, hiç birşeyden haberiniz yok.
İnsanları yanlış yönlendirip kul hakkına girmemelisin, adana tipik akdeniz iklimi kategorisinde bile değildir, tuhaf değişken bir iklimi vardır, kışlar dondurucu yazlar ise arap yarım adasından bile daha sıcak vede kuraktır. Kakao yarı gölgede ve değişken olmayan ılık bahar havası gibi ve sürekli yağmurlu havaları sever, ülkemizde böyle tarife uygun bir iklim çeşiti bulunmamaktadır, yazları yağışlı olan bölge ancak karadeniz bölgesidir, fakat kışlar orada akdeniz gibi serindir, hatta dahada soğuktur. Yok eğer iddianda ısrarlıysan gps fotosu atta inanalım.

Üzgünüm, bazı egzotik bitkilerin örtü altında bulunsa bile akdenizde hayatta kalma şansı olsada, bazı türler var ki, akdenizde hayatta kalamazlar. Kakao ağacı, belki toprak altı ısıtmalı seralarda sadece hobi amaçlı küçük çaplı yetiştirilebilir, adaptasyon ihtimali imkansızdır.

siflera12
17-10-2019, 21:18
Bende kakao yetiştirmek istiyorum ama Türkiye'de fidanını satan yok herhalde [emoji848]

tropikalist
19-10-2019, 16:12
bende bulamadım sadece bir yerde hawaii de buldum ama almadılar çünkü çok pahalı eğer LGS yi kazanıp fen lisesini kazanırsam alabilirmişim ama zaten bitti kandırmaya çalışıyorlar ama ben yemem her şeyi LGS ye bahane ediyorlar

Doku_Kültürcü
20-10-2019, 11:31
bende bulamadım sadece bir yerde hawaii de buldum ama almadılar çünkü çok pahalı eğer LGS yi kazanıp fen lisesini kazanırsam alabilirmişim ama zaten bitti kandırmaya çalışıyorlar ama ben yemem her şeyi LGS ye bahane ediyorlar

Fransa'ya ait Reunion Adasında Theobroma cacao (http://www.baobabs.com/Fiche2.php?Lang=en&Ref=445&Designation=Theobroma%20cacao)
bir üretici fidesini satıyor (tanesi 26.6 Euro), iki adet almanız gerekiyor ( en az 50Euro civarında alışveriş yapma şartı koymuş). Posta ücreti vs. ilave edilince 73Euro civarında bir değere ulaşılıyor. Gelince de, gümrüğe takılma tehlikesi var, uğraşmaya değmez. Zaman zaman, KoçTaş veya Migros gibi yerlerde satılıyor, bir kaç defa rastladığımı hatırlıyorum. Zaman ayırıp, gidip bakmak gerekli.

tropikalist
29-10-2019, 16:51
ben www.tropilab.comdan tohum buldum ama bu ayda alınır mı **** hangi ayda alabilirim şimdiden teşekkürler

siflera12
12-11-2019, 19:36
ben www.tropilab.comdan tohum buldum ama bu ayda alınır mı **** hangi ayda alabilirim şimdiden teşekkürlerTohumu istediğin zaman alabilirsin ( oradaki hasat zamanına göre ) , önemli olan tohumun canlı olması dış ülkeden gelen tohumlar canlı olmayabiliyor [emoji846]

Sıfır bіr
12-12-2019, 11:35
Ev içinde yetiştirmek için mi? Bildiğim kadarıyla ekvatoral türler içerisinde, kakako en ultra düzey iklime gereksinim duyan hassas bir egzotik tür sanırım... Isıtmalı seralarda yetiştirilmesi ancak mümkün olabileceğini duymuştum. Yoğun yağmur isteyen bir bitki olsa gerek, yağmur ormanlarındamı yetişiyormuş?

tropikalist
12-12-2019, 16:02
Heps için evet ama evde yetiştirilebilir zaten geçmiş sayfalara bakarsanız görürsünüz

Sadikus
08-04-2022, 00:37
İlgili arkadaşlar kakaonun da vanilyanın da ne zor bulunan ender tropik bitkiler olduğunuz bilir. Daha önce sahip olduğum kakao fidanı evden uzunca süre ayrı kaldığım sırada kurudu. Ancak elimde doku kültürü ile çoğaldığımız ve toprağa şaşırttığımız yeni Vanilya fidelerimiz vare. Hepsi çok sağlıklı. İsteyen bir arkadaşla Kakao fidanı karşılığında takas yapmak isterim.

evandevan5
27-09-2022, 14:20
internetten buldum tohumlarını 2 paket sipariş ettim bakalım geldigi zaman fasülye çimlendirme usulu deniyeceğim.bakalım çimlenecek mi.?

tropikalist
27-09-2022, 20:02
nereden aldığınızı söyldyebilir misiniz lütfen ? aşırı istediğim bir bitki gerçekten kakao fidanı için ölüyorum ;) ve lütfen çalışmalarınızı paylaşın merakla bekliyor olacağım

evandevan5
29-09-2022, 14:35
nereden aldığınızı söyldyebilir misiniz lütfen ? aşırı istediğim bir bitki gerçekten kakao fidanı için ölüyorum ;) ve lütfen çalışmalarınızı paylaşın merakla bekliyor olacağım

https://www.trendyol.com/farmlife-tohum/organik-kakao-agaci-tohumu-5-adet-p-182772205?boutiqueId=61&merchantId=172978&storefrontId=1&countryCode=TR&language=tr&gads=true&tyutm_source=google&tyutm_medium=cpc&tyutm_campaign=x:home_y:gm_z:bahce-yapi-market-hirdavat_t:pla_performance_max_test&gclid=EAIaIQobChMIocWdiIG6-gIVYo9oCR3yUgvAEAQYBCABEgJvfPD_BwE
trendyol daki bu siteden tohum aldım çimlendirme için 2 paket aldım selpak ıslatıp içinde koydum nem gitmesin diye poset içine koyum ağzını bğladım 2 gündür duruyor. bakalım çimlenme olacak mı?
size özelden mesaj yazdım birde verdiginiz numaraya mesaj attım.

Doku_Kültürcü
29-09-2022, 16:47
https://www.trendyol.com/farmlife-tohum/organik-kakao-agaci-tohumu-5-adet-p-182772205?boutiqueId=61&merchantId=172978&storefrontId=1&countryCode=TR&language=tr&gads=true&tyutm_source=google&tyutm_medium=cpc&tyutm_campaign=x:home_y:gm_z:bahce-yapi-market-hirdavat_t:pla_performance_max_test&gclid=EAIaIQobChMIocWdiIG6-gIVYo9oCR3yUgvAEAQYBCABEgJvfPD_BwE
trendyol daki bu siteden tohum aldım çimlendirme için 2 paket aldım selpak ıslatıp içinde koydum nem gitmesin diye poset içine koyum ağzını bğladım 2 gündür duruyor. bakalım çimlenme olacak mı?
size özelden mesaj yazdım birde verdiginiz numaraya mesaj attım.

Kakao tohumları Aruacaria tohumları gibi rekalsitrant tohum sınıfında yer alıyor. Tohumlar hasad edildikten kısa bir süre sonunda canlılıklarını kaybediyor.

tropikalist
29-09-2022, 20:52
Kakao tohumları Aruacaria tohumları gibi rekalsitrant tohum sınıfında yer alıyor. Tohumlar hasad edildikten kısa bir süre sonunda canlılıklarını kaybediyor.

Tohumlara canlı bir şekilde ulaşmamız mümkün değil mi ki:(

Doku_Kültürcü
29-09-2022, 22:17
Tohumlara canlı bir şekilde ulaşmamız mümkün değil mi ki:(
Türkiye'de zaman zaman üretip satanlar oluyor, ama fideler çok pahalı. 500TL. civarında...

evandevan5
05-10-2022, 09:38
Türkiye'de zaman zaman üretip satanlar oluyor, ama fideler çok pahalı. 500TL. civarında...

poşetin içine koyduğum 3 kakao tohumu için söyleyebileceğim 2 gün önce açıp baktığımda elime aldığım zaman hafif esnekleşmiş. biraz basınçta biraz içe doğru esneme var. çimlenme emaresi yok.
tohumlar rengini ıslak selpağa saldılar biraz.
çimlenmezse bambum var benim bataklık hissi alsın diye toprağı bol sulu onun saksısına toprağın içine ekicem evde yerden ısıtma olduğu için bitkiler için pek sorun olacağını sanmıyorum.

evandevan5
11-10-2022, 09:44
1 hafta sonunda poşetin içinde duran kakao tohumları esneklik biraz daha arttı ama busefer oda islaklıktan küf kokusu odaya yayıldığından daha fazla durmasın diye toprağa ektim bambunun içinde zaten bataklık hissi nedeniyle bol nem var. çimlenecek olan niyeti varsa çimlenir takip ediyorum. bakalım ne olacak.

Doku_Kültürcü
11-10-2022, 15:16
1 hafta sonunda poşetin içinde duran kakao tohumları esneklik biraz daha arttı ama busefer oda islaklıktan küf kokusu odaya yayıldığından daha fazla durmasın diye toprağa ektim bambunun içinde zaten bataklık hissi nedeniyle bol nem var. çimlenecek olan niyeti varsa çimlenir takip ediyorum. bakalım ne olacak.

Daha önce de söylediğim gibi, tohumların ömürleri çok kısa. Kakao fidanları ise çok pahalı. Tek çıkar yol, bir gurup oluşturup ortaklaşa bir fidan almak ve o fidandan çelik alarak köklendirmek.

evandevan5
28-12-2022, 11:08
Daha önce de söylediğim gibi, tohumların ömürleri çok kısa. Kakao fidanları ise çok pahalı. Tek çıkar yol, bir gurup oluşturup ortaklaşa bir fidan almak ve o fidandan çelik alarak köklendirmek.

mersinden birinden facete gördüm kakao fidanı aldım bir haftadır evde saksı ya ektim duruyor yanılz fidan epey pahalı içime oturdu. fidanı size matruşka gibi sarıyorda sarıyor yolda soğuktan etkilenmesin diye kutuları açmak 15 dakka fidan sürdü.

Akdeniz iklimi
22-04-2023, 09:50
Kakao ağacı tropikal iklim de bile olmuyor, ekvatoral iklim şartmış, tropik iklim bile yetersiz kalıyormuş.

Dolaşık işler
28-04-2023, 18:09
Kahve yahut kakao gibi meyvelerin tarımı kendi yörelerinde bile son yıllarda tehtid altında, adaptasyonu çok uzun soluklu ve zor, kahve tarımı ülkemizde belki olur, ancak kakao ve akdeniz iklimi uyumu zor gibi.
Kakao ağacı tropikal iklim de bile olmuyor, ekvatoral iklim şartmış, tropik iklim bile yetersiz kalıyormuş.

Koşul
12-05-2023, 13:19
Kakao ülkemizde yetişmesi imkansız türlerden, ancak kahve açıkta oluyor, gördüm.

evandevan5
20-06-2023, 10:13
Kakao ülkemizde yetişmesi imkansız türlerden, ancak kahve açıkta oluyor, gördüm.

kahve bitkisi ve kakao ağacı nı evde cam önünde öğlen sonrası güneşinde güneş alan yerde duruyor.
gayet güzel yaprak veriyorlar . onların yeşilliği yeter. meyvası olmasada olur. benim için.

evandevan5
11-07-2023, 15:35
Herkes faydalansın diye kakao bitkisini aldığım yer facebook ta yeşil yolumuz mersin isimli sayfa tlf 0507 746 45 33 bir beyfendi satıyor.

He ce ler
23-10-2023, 22:46
Serada olur mu?

Doku_Kültürcü
25-10-2023, 15:18
Serada olur mu?

Enerji maliyetini karşılamayı göze alırsanız her yerde olur...

Ηe ce ler
04-11-2023, 21:10
Enerji maliyetini karşılamayı göze alırsanız her yerde olur...
Allah razı olsun ve değerli yanıtınız için teşekkürler.

Meyan kökü
09-11-2024, 20:27
...Dünya da çoğu tropik iklimde bile yetişmeyen ancak ekvatoral iklimler de sınırlı sayı da yetişen hatta nesli tehlike altında olan bir bitkiyi akdeniz de yetiştirme hayali çok ütopik