View Full Version : Siyah Nar
egetropical
14-11-2009, 22:47
Siyah nar hakkında bilgisi olan arkadaşlar varsa bu başlık altında bizimle bilgilerini paylaşabilirler. Ülkemizde bulunmayan bir tür gibi görünüyor.Acaba yetişme koşulları neler? Neden ülkemizde yetiştirilmiyor?
nizip dolaylarında yetişiyormuş. nizpli arkadaşları aradım bilgi topluyorum.
116116
egetropical
03-12-2009, 19:00
100 g (3.5 oz başına Besin Değeri)
Enerji 285 kcal (1.190 kJ)
Karbonhidratlar 17,17 g
Şekerler 16,57 g
Diyet lifi 0,6 g
Fat 0,3 g
Protein 0,95 g
Tiamin (B1 Vit.) 0,030 mg (2%)
Riboflavin (B2 Vit.) 0,063 mg (4%)
Niasin (B3 Vit.) 0,300 mg (2%)
Pantotenik asit (B5) 0,596 mg (12%)
Vitamin B6 0,105 mg (% 8)
Folat (Vit. B9) 6 mg (2%)
C vitamini 6,1 mg (% 10)
Kalsiyum 3 mg (0%)
Demir 0,30 mg (2%)
Magnezyum 3 mg (1%
Fosfor 8 mg (1%)
Potasyum 259 mg (6%)
Çinko 0,12 mg (1%)
ABD de yetişkinler önerilen miktarlar.
Kaynak: USDA Besin veritabanı
Samsunlu55
03-12-2009, 20:53
Bilgiler için teşekkürler, resim Nizip'ten mi?
egetropical
03-12-2009, 21:01
net dolaşırken gördüm.
nizip in Kızıl in köyünden
http://www.nizip.com/gallery/showimage.php?i=9615&c=87
denizakvaryumu
04-12-2009, 07:42
Arkada zeytin ağacı da var...
Benim gibi karasal iklim narı bekleyenler hayal kırıklığına uğradı.
darkfriairs
05-12-2009, 11:44
İlk defa duydum bunu...
GÜLNAZ KIR
05-12-2009, 11:55
Müthiş şeyler bunlar
muratkoç
11-12-2009, 20:42
arkadaşlar nizip'teki o siyah narın sahibiyle görüştüm ben ismi Rüstem Akpınar kendisi yurt dışında stutgart'ta kalıyormuş, aynen verdiği cevabı yazıyorum;
isminizi bilmiyorum kardesim bu siyah narlar bahcemizde ama ben sahsen yurt disindayim sana nar gönderemiyeceyim icin özür dilerim narin tadini sormusun öbür narla ayni tadi sadece ici disi siyah tir sulu ve cegirdekleride siyahtir insallah baharda bunun fidelerini cogaltacam nesli tükenmesin diye isteyen olursa elimizde geldiyi kadar yardimci oluruz insallah saygilarimla narin 5000 yil tarihi ve yeri mezopotamyadir.
Samsunlu55
11-12-2009, 22:24
arkadaşlar nizip'teki o siyah narın sahibiyle görüştüm ben ismi Rüstem Akpınar kendisi yurt dışında stutgart'ta kalıyormuş, aynen verdiği cevabı yazıyorum;
isminizi bilmiyorum kardesim bu siyah narlar bahcemizde ama ben sahsen yurt disindayim sana nar gönderemiyeceyim icin özür dilerim narin tadini sormusun öbür narla ayni tadi sadece ici disi siyah tir sulu ve cegirdekleride siyahtir insallah baharda bunun fidelerini cogaltacam nesli tükenmesin diye isteyen olursa elimizde geldiyi kadar yardimci oluruz insallah saygilarimla narin 5000 yil tarihi ve yeri mezopotamyadir.
Çekirdeğininde siyah olması gerçekten ilginç geldi...
muratkoç
12-12-2009, 12:27
Çekirdeğininde siyah olması gerçekten ilginç geldi...
evet gerçekten ilginç.
cagatayyucel
12-12-2009, 20:38
bu başlıkta siyah narı öğrendikten sonra, işyerinde bulunan Nizipli bir arkaşıma sordum, arkadaşım amcasını aradı, nar bahçelerinde bu nardan da varmış, biraz anlatmasını istedim sağolsun o da biraz bilgi verdi. Siyah nar ticari narlara göre daha kuçük oluyormuş, tatlı çeşitlerdenmiş, çekirdekleri iri olduğu için ticari amaçlı ekmiyorlarmış. Daha sonra bu nar çeşidinin nereden geldiğini sordum ve çok şaşırdım, arkadaşımın amcası Osmaniye İl Tarım Müdürlüğü'nden aldığını söyledi, Osmaniyeli olduğum için çok şaşırdım. Gökte ararken yerde buldum :)
Samsunlu55
12-12-2009, 20:44
bu başlıkta siyah narı öğrendikten sonra, işyerinde bulunan Nizipli bir arkaşıma sordum, arkadaşım amcasını aradı, nar bahçelerinde bu nardan da varmış, biraz anlatmasını istedim sağolsun o da biraz bilgi verdi. Siyah nar ticari narlara göre daha kuçük oluyormuş, tatlı çeşitlerdenmiş, çekirdekleri iri olduğu için ticari amaçlı ekmiyorlarmış. Daha sonra bu nar çeşidinin nereden geldiğini sordum ve çok şaşırdım, arkadaşımın amcası Osmaniye İl Tarım Müdürlüğü'nden aldığını söyledi, Osmaniyeli olduğum için çok şaşırdım. Gökte ararken yerde buldum :)
Bilgilendirmeden dolayı teşekkürler. Gözünüz aydın:D
escobar07
23-12-2009, 15:23
*** arkadaşlar bu nardan bende de var ben adana lıyım.tadı gerçekten çok güzel bir nar ayrıca bu narı olgunlaştıktan sonra sapından keserek serin ve kuru bir yere koyarsanız şubat hatta mart ayında dahi yiyebilirsiniz.dış kabuğu kurusa bile içine kolay kolay bir şey olmuyor.saygılarımla
muratkoç
23-12-2009, 19:21
*** arkadaşlar bu nardan bende de var ben adana lıyım.tadı gerçekten çok güzel bir nar ayrıca bu narı olgunlaştıktan sonra sapından keserek serin ve kuru bir yere koyarsanız şubat hatta mart ayında dahi yiyebilirsiniz.dış kabuğu kurusa bile içine kolay kolay bir şey olmuyor.saygılarımla
Sayın escobar sizdeki siyah nar, diğer nar'lara göre daha mı dayanıklıdır?
Sayın cagatayyucel:
Kargo ile fide satışına ulaşırsan bende sipariş vermek istiyorum .
Selam escobar : Bahsettiğin siyah nar Antalyada ise bir çubuk alabilirmiyim . Fidan satışına ulaşılamıyacak gibi . Bende size diğer çeşitlerden verebilirim .
bilgekaan
23-12-2009, 22:22
sn cagatayyucel,
Acaba tarım il müdürlüğüne ulaşıp ellerinde var mı diye sorma fırsatınız oldu mu?
Sn Mine Pakkaner,
Siyah nar temin ettim, suyunu çıkartıp içtim, çekirdeklerini kurutuyorum. Bu tohumlardan yine siyah nar çıkarmı? çıkma şansı var ise paylaşıma açmayı düşünüyorum.
Sevgi ve saygılar sunuyorum.
Yüzünüzden gülücükler eksilmesin.
Mine Pakkaner
12-01-2010, 22:36
Siyah nar çıkma şansı elbette var, ama hiç çıkmayabilir de. Yeriniz varsa siz yetiştirin ve sonucu görün derim.
cagatayyucel
14-01-2010, 22:39
sordum yokmuş
bilgekaan
14-01-2010, 22:41
teşekkürler,
başka bir yol bulmak lazım
sordum yokmuş
Arkadaşlar bulan varsa yazsın, bende merak ettim. Fidan bulabilirsem ekmek istiyorum.
botanik2009
13-03-2010, 11:07
Bu narın kabuğu siyah mı? Fotoğrafta siyah gibi görünüyor.
cagatayyucel
13-03-2010, 19:39
bana 10-15 tane çelik gönderecekler inşallah çoğaltınca buradan herkese gönderebilirim
cagatayyucel
13-03-2010, 19:44
tabi çoğaltmamı beklemek gerekecek, yani en erken seneye olur.
Samsunlu55
13-03-2010, 20:01
Bu narın kabuğu siyah mı? Fotoğrafta siyah gibi görünüyor.
Evet siyah...
Koyu mor rengede çalıyor. Osmaniye Tarım il müdürlüğüne bir arkadaş sordurtmuş, siyah kalmadı mor var demişler...Yakın olan arkadaşlar bir bakabilirler..
bahtiyar02
13-03-2010, 22:21
Koyu mor rengede çalıyor. Osmaniye Tarım il müdürlüğüne bir arkadaş sordurtmuş, siyah kalmadı mor var demişler...Yakın olan arkadaşlar bir bakabilirler..
Sevgili bari;
Osmaniye bize yakın sayılır.Orda bir dostum var.Yarın bir sorayım.Bende daha önce Siyah narı G.Antep'e bağlı Nizip ilçesinin bir köyünde gurbettiçi bir şahsın yetiştirdiğini okudum.Kendisine ulaşamadım.İnşallah bu yaz Türkiye'ye tatile geldiğinde görüşebiliriz.Saygılar
YeşilSeven
15-03-2010, 10:55
Sn bahtiyar02, o çevreden birilerine ulaşırsanız bize de haber vermeyi unutmayınız.
bahtiyar02
16-03-2010, 10:30
Kesinlikle haber veririm.
Saygılar
cagatayyucel
20-03-2010, 20:54
ben sorduğumda nar getirmeyeceğiz dediler. 4 sene önce siyah nardan getirmişler talep olmamış, sonra vazgeçmişler.
cagatayyucel
20-03-2010, 22:11
bana gelen siyah nar çeliklerini herhangi bir köklendirme hormonuna batırmadan resimdeki gibi perlite sapladım yaptıklarım doğru mu acaba bu şekilde köklenir mi?
bahtiyar02
25-03-2010, 08:46
Sevgili dostlar en sonunda siyah nar çelikleri temin edebildim. Nizip'in köylerinden birisinde sağolsun köyün Muhtarı murat bey'in bahçesinde de yaşlı bir kök siyah narı varmış.Kendisinden rica ettiğimde gönderebileceğini belirtti. Bu arada Köyün öğrenci servis şoförü olan Metin Bey'in büyük yardımları oldu. Fidanları da kargo ile gönderdi.Yarın elime geçer.Burdan Kızılin köyü muhtarı ve servis şoförü Sevgili Metin Bey'ye teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.
İnşallah problem çıkmaz yetiştirdiğimde bende paylaşacağım.
Saygılar
bahtiyar02
25-03-2010, 08:52
Sevgili cagatayyucel;
Hayırlı olsun.Çelikleri nerden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyiz?
Bizim burda direkt toprağa dikilir.Bu mevsimde köklenme çok yüksek orandadır. Bence toprağa dikin.Sadece perlite dikmek problem çıkarabilir.Ayrıca toprağa diktiğinizde çeliklerin uzunluğunun yarısına kadar toprağa gömün ki daha sağlıklı tutsun.
Saygılar
cagatayyucel
25-03-2010, 09:40
teşekkürler sayın bahtiyar02. Bana da çelikler Nizip'ten geldi ama hangi köy olduğunu bilmiyorum, Kızılin Köyü'ne yakın bir köy olduğunu söylemişlerdi.
bahtiyar02
25-03-2010, 10:15
İnşallah yetişirlerde dediğiniz gibi paylaşmak nasip olur.Gelişmelerden haberdar ederseniz seviniriz.Saygılar
cagatayyucel
03-06-2010, 21:00
Siyah narları sayın Bahtiyar02'nin tavisyesi üzerine derin saksılara aldım, hindistan cevizi torfuna ektim ve torfun üzerinde 5 cm olacak şekilde sapladım, şimdi çeliklerin tamamı köklendi saksıda iyice bğulmaya başladılar.
Yaz aylarında bunları birbirinden ayırıp ayrı saksılarda toprağa diksem yaşarlar mı?
Nar çok arsız bence rahat olun.
bonsaicimali
17-12-2012, 23:20
ben bi türlü bulamadım siyah narı
Sayın cagatayyucel çelikleme yaptığınız siyah narlar lardan 4 adet dal çeliği yollaya bilirmisin tohumdan yetiştirdiğim saksıda büyüttüğüm 2 adet narı aşı ile siyah nara cevirebilirim. Bu yıl 5 çeşit dut aldım şimdilik aşı dalı cıkmaz ama seneye 5 tür dut çeliği veya aşılama yapıp 5 tür dut çeşidinden yollayabilirim ayrıca yerli 3 çeşit dutum var parmak beyaz dut parmak siyah dut bunlardan da yollaya bilirim. Yaprak aşı ile 2 adet beyaz parmak dut aşıladım 1 tanesini hemen yollaya bilirim oldukca iri beyaz kokulu dut..
bonsaicimali
20-12-2012, 18:43
cagatay bey eğer üretirseniz siyah nar çeliği gönderebilme şansınız varmıdır
escobar07
11-02-2013, 12:59
evet arkadaşım daha dayanıklı bir tür
temem_07
25-04-2013, 21:48
escobar siz antalyada yetiştiriyormusun
Siyah Nar fidanına , çeliğine hala ulaşamadık para ile fidanını satanda yok .En azından meyve tohumunu olsun bulabilsek ...
Siyah nar çeliklerine en sonunda ulaştık.Antep' de fıstık fidanı yetiştiriciliği ile uğraşan hiç tanımadığım biri sayesinde sadece telefon konuşmasıyla sağ olsun hiç üşenmeden Nizip ,kızılın köyüne bizzat gitmesiyle elde edebildik.Ayrıca kendisinden 4 adet dişili erkekli yaprak aşısı ile aşılı fıstık fidanı ve iki adet Zivzik narı fidanı aldım .Fıstık fidanlarının ikisini hemen tüpledim ikisini köye bahçeye dikeceğim.
Taşlıbahçe
25-03-2014, 08:31
hayırlı olsun, ben de uzun zaman zivzik narının peşine düşmüş, uznca bir zamanın nihayetinde fidanlara kavuştuğumda dünyalar benim olmuştu. Bu kara narlara kavuşma niyetine de girmiş oldum. Umarım her birini tutturursunuz, darısı başıma :)
Teşekkür Taşlıbahçe . Hormon kullanmayı hiç istemesem de işi garantiye almak için burada bir arkadaştan çimlendirme hormonu aldım. Çelikleri onunla üretmeyi deneyeceğim.Ayrıca köyde bir iki fidana kara nardan aşılayacağım.
Sayın Taşlıbahçe Antepli üretici Zivzik narlarını Siirt ten getirtip çoğalttığını söylemişti,
şayet sizdeki Zivzik narları orjinal fidan ise çimlendirilen siyah narla takas edebiliriz mümkünse bir dalına çimlenmeleri için su pet şisesi koyabilirmisiniz.
Kayahann
25-03-2014, 10:43
ben de 2-3 aydır bakınıyorum nette fidan satan yerlere ama siyah nar göremedim bi türlü
fidan satan varsa veya satan yer biliyorsanız buraya bi yazıverin size zahmet
Çelikleri gönderen üretici siyah nar fidanını bulamayınca kendisinden rica edip Nizip kızılın köyüne taksi tutup çelik alabilirmisiniz deyince evet cevabını alınca geçen çarşamba günü oradan çelikleri alıp gönderdi. Dediği şu ağaç saibinin ikinci kez çelik vereceğini sanmadığını ve narların yapraklandığını tekrar seneye alabileceğini, ayrıca üreticiye yarın 160 tl para havalesi çıkartacağım, 80 tl taksi ücreti ve ondan aldığım fıstık fidanı ve nar fidanları karşılığı olarak 80 tl ..
Kayahann
25-03-2014, 21:38
baya tuzlu olmuş o :) ben öyle bir tane yazlığın bahçesine dikmek için tüplü satan bir yer arıyorum
Evet biraz pahallı ama 4 adet sakız ağacına aşılı fıstık 2 adet zivzik narı hemen hemen fidan parasına denk geldi siyah nar çelikleri bedavaya gelmiş oldu.
Taşlıbahçe
26-03-2014, 11:33
Sayın Taşlıbahçe Antepli üretici Zivzik narlarını Siirt ten getirtip çoğalttığını söylemişti,
şayet sizdeki Zivzik narları orjinal fidan ise çimlendirilen siyah narla takas edebiliriz mümkünse bir dalına çimlenmeleri için su pet şisesi koyabilirmisiniz.
Sevgili serdar1, fidanlar Siirt, Şirvan'dan geldi; orijinal fidan derken neyi kastediyorsunuz? Geldiği yeri mi yoksa aşılı, çekirdekten veya dip sürgününden olmasını mı? Bendekiler çelikten köklenme. Saksıdalar. Sağlıkları yerinde. Tabii ki takas edebiliriz, çok sevinirim :)
Sevgili serdar1, fidanlar zivzik narının yetiştiği bir köyden geldi, ismini unuttum, yazarım sonra; orijinal fidan derken neyi kastediyorsunuz, geldiği yeri mi yoksa aşılı, çekirdekten veya dip sürgününden olmasını mı? Bendekiler çelikten köklenme. Saksıdalar. Sağlıkları yerinde. Tabii ki takas edebiliriz, çok sevinirim :)
Bende bunu demek istedim dalından çelik, dalından aşılanmış bendekiler köklenirse takas yaparız 15 adet kara nar çelikledim.
Çatı katındaki mini ağaç yetiştirme kısımım iş çıkışı ağaç fideleriyle uğraştığım beni dinlendiren yer kara narla beraber beş ayrı poşet içine ayrıca ceviz koz üzümlerinide çelikledim..Artık hangisi tutar çimlenirse ,ayrıca bölgemizde en ekşi nar cinsi bulunur narı yemek herkesin harcı değil öyle ekşi ki.Bir avuç ekşi narı yiyecek zor bulunur,onlardanda çimlendirmek için çelikleme yaptım .
Kayahann
27-03-2014, 19:50
köklenenlerden bi tanesini satmayı düşünmez misiniz :D
köklenenlerden bi tanesini satmayı düşünmez misiniz :D
Fidan satmayı düşünmüyorum sadece ileride kara narlar çimlenip tutarsa bitki takasında kullanacağım.
Nizip kızılın köyünden gelen aşı kalemleri ile aşılanan siyah nar aşısı tuttu. Diğer daldırma yapıp çimlendirmeye aldığım siyah nar cubuklarından 3 adet i çimlendi.
Nizip kızılın köyünden gelen ve çimlenen 3 adet siyah nar çeliği .
Taşlıbahçe
27-05-2014, 20:47
Nizip kızılın köyünden gelen ve çimlenen 3 adet siyah nar çeliği .
Merhaba, hayırlı olsun siyahlarınız; merak ettim, çeliklerden kaçta kaçı çimlenebildi?
Sayın Taşlıbahçe Sabahleyin işe gitmeden önce baktığımda 2 tane daha uyanmıya başlıyan var onlarla beraber 5 adet çimlenmiş olacak .
Gönderdiğin zivzik narı köyde bahçede çok güzel boy attı ortama hemen uyum sağladı.Çelikler biraz daha güçlenince siyahların birtanesi hemen yollayacağım.Köyde aşıladığım siyah nar hemen hemen 1 karış olmuştur.Onunla beraber 6 adet.
Taşlıbahçe
28-05-2014, 09:50
Sayın serdar1, dilediğiniz zaman yollayabilirsiniz, ben düşündüğünüzden çok azı çimlendi diye düşündüm ve onu merak ettim. Bu arada sevindim zivziğin boy atmasına; toprağa kavuşmasına. Benim toprağa diktiğim zivzik de neredeyse iki katı boylandı.
Kabuk altı çoban aşı yöntemiyle aşılanan siyah nar aşı şı sorunsuz şekilde tuttu. Yarma aşı yöntemiyle yapılan ise tutmadı, nar aşılarında en iyi yöntem kabuk altı çoban aşı yöntemi.
Siyah nar aşı sı son yağmurlardan sonra oldukca gelişmiş vaziyette 1-2 fidana daha aşılamak varmış
Siyah nar çeliklerin den bir tanesi çiçek açacak .Açacak olan çiçek dişi nar çiçeği tipinde, burada yerel narlardan tozlaşma yöntemiyle nar ın çiçeğinin meyveye dönüşmesini sağlayacağım, herhalde ilk saksıda siyah narı ben yetiştireceğim.
Siyah nar çeliklerinden yetiştirdiğim fidanlar, 3 adedi 1 metre ye yakın boylandı seneye toprakla buluştuğunda 5 ağaçtan oluşacak siyah nar bahçem olacak.
2014 Mart ayında Dal çelikle çimlendirilen şimdi benim boyumu aşmış olan siyah nar fidanı. İlk defa Çelikle çimlendirdiğim bir ağaç 5 ay gibi kısa sürede 1metre 70 cm boya ulaştı. Ayrıca Bir dalını tekrardan çimlendirmek için pet şise ile çimlendirmeye aldım.
Merhaba Serdar Bey, ben de siyah nara çokmerak sardim. Acaba siyah narlarinizdan çelik gongonderebilir misiniz? Ben de evde tohumdan meyve aağacı yetistiriyorum. Ancak yerişen ağaçların kaliteli oolmamasindan korkuyorum. Asilamayi da bilmediğimden, çelikle yetiştirmek istiyorum.
mezinoglu
21-03-2015, 10:13
Selamlar,bahçemde 4 adep bulunan hicaz,devedişi,keben ve katırbaş narın tam ortasındaki boşluğa bir adet siyah nar dikme arzusundayım,nereden temin edebileceğim konusunda yardımınız olursa çok sevinirim,teşekkürler
mezinoglu
29-05-2015, 20:41
Tekrar selamlar nihayet bu hafta siyah narıma kavuşacağım.Şimdi sormak istediğim bir soru var yardımlarınızı bekliyorum. Kısıtlı bir alan içerisinde 6 farklı cins nar dikmiş olacağım zaman içerisinde tozlaşma vesair durumlar bu narların kendilerine münhasır özelliklerini bozar mı? Şimdiden teşekkürler...
kizzuwatna
26-04-2016, 08:54
Serdar bey kolay gelsin maşallah çalışmaların çok harika benimde adanada bahçem var bir kaç çeşit nar var bu siyah nar çubuğundan bir tanede olsa bizlere göndermen mümkünmü acaba sizinde bir hatıranız olsun bizlerde saygılar
madatruk01
10-05-2016, 20:17
Serdar bey kolay gelsin maşallah çalışmaların çok harika benimde adanada bahçem var bir kaç çeşit nar var bu siyah nar çubuğundan bir tanede olsa bizlere göndermen mümkünmü acaba sizinde bir hatıranız olsun bizlerde saygılar
Hemşerim merhaba,
Özelden size msj attım. Yardımcı olmak isterim.
bahtiyar02
03-08-2016, 19:03
Merhaba dostlar...
Daha önceki konularda belirtiğim gibi bir bitki veya ağacı ararken öncelikle çevremize veya Ülkemiz genelinde araştırmak gerekir. Adıyaman'da süprizlerle karşılaşmak mümkün. Ben yaşadım Örnek; Hünnap, yabani Goji Bery ve şimdide Siyah nar. İşin ilginç yanı ise uzun seneler önce buralarda yetiştirildiği. Hünnapların yerini biliyorum 50km uzaklıkta ağaçları görmedim ancak meyvelerini yemek nasip oldu. Yabani Goji bery ise tadı acımtrak. Siyah nara gelince geçen hafta meyveli ağacını gördüm. İş yerinden bir dostumun babasının bahçesinde. Üzücü olan ise tek kök kalması.:(Ağaç bir evin kapı girişinde şuanda ev boş ve tavuk yetiştiriliyor.Nar ağacının gövdesini tamamen kapatan bir başka ağaç türü olan yöresel ismi Dağın ağacı olan bir ağaç. Arkadaşım zor bela 3 adet çelik aldı onları evde köklendirme hormonu kullanarak köklendirmeye aldım. Dileğim aralık ayına kadar ağacın sağ kalması şayet çelikler tutmasa ordan yeni çelikler alabilirim. Ben biraz şanslıyım işim gereği sürekli değişik bölgelerde dağlık bağ bahçelik yerleri görmek nasip oluyor.:pEvliya Çelebi misali geziyoruz. Benim daha önce Temin ettiğim siyah narlar bu yıl yoğun çiçek açmalarına rağmen iklidenmi, sıcaklardanmı veya Aşırı rüzgarlardanmı tek çiçek kalmadı. Nasipse önümüzdeki yıllarda bakacağız Saygılarımla
tasdelenmurat
01-09-2016, 15:07
Sayın Samsunlu55 biraz teesüfle yazacam. ( Bende samsunlu olarak ) İlk mesajlarda siyah narın arkasında zeytin ağacı var herhalde samsunda yetişmez diye yazmışsınız. Samsunda Zeytinlik mahallesi diye adlandırılan mahalle eskiden tamamı zeytinlik ağaçlarıyla kaplıymış. Nenem ve Annem çocukluğunda bu ağaçlardaki zeytinlerden yediğini, o ağaçların arasında oynadıklarını hatırlıyor. Şimdi samsunda tekli tüklü değişik yerlerde zeytin ağacı görebiliyoruz. Ama bir çoğu artık meyve vermiyor. Bu arada zeytinlik mahellesinde artık tek bir zeytin ağacı yok. Belediye geçen yaz yeniden samsuna zeytinlik ağacı dikmeye çalışıyor. Proje olarak. Okullarda da zeytin fidesi dağıtılmıştı. Tabi Samsunda o eski mevsimler kalmadı oda ayrı bir konu. Yalnız benim umudum var. Şu mevsim kaymalarından. Bir bakmışız 30 sene sonra samsundaki zeytinler verirken egede zeytinler vermez olur. Bellimi olur. 3-4 sokak aşağımızda tanıdık bir arkadaşım bahçesinde zeytin ağacı 12 yıldan sonra bu sene meyve verir oldu. Bence siyah nar denenebilir.
bahtiyar02
21-04-2019, 21:39
merhaba dostlar.
Uzun uğraşlardan sonra geçen yıl ilk ve tek ürünü aldık.Burda mevsim kurrak geçtiğinden Narlar tam gelişmedi ve olgunlaşmadı. Dış görünüşü tuturduk hayırlısı iç görünüşünde.
Saygılar
Bu siyah nar için yardımcı olabilecek varmıdır acaba?Bir süredir arıyorum ama satılmıyor.Çeliklerinden gönderen olursa çok sevineceğim doğrusu.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.