PDA

View Full Version : Dal ve yaprak öğütücüler.




epsody
12-11-2009, 10:23
Arkadaşlar sonbahar geldi bahçelerimizde yapacağımız sonbahar temizliği başında ağaçlarımızın budama işlerinin yapılması ile, budanan dalların ortalıktan kaldılması ve yararlı bir hale getirilmesi makımından sizlere daha doğrusu bahçelerinde çiçekten çok meyve ağaçları olan arkadaşlarıma faydaları sayılmakla bitmiyecek bir aletin tanıtımını yapacak bu konuda soruları olan arkadaşlarımın sorularını, bilenin bilmeyene borcu vardır ilkesinden yola çıkarak paylaşımlarımı sunacağım.




epsody
12-11-2009, 11:09
Dal öğütücünün resimleri

sakagun
12-11-2009, 11:57
İlk soru benden olsun. Elinizdeki öğütücüyü ne kadar zamandır kullanıyorsunuz? Memnun musunuz? Öğütebildiği en büyük dal kalınlığı nedir?

gangava
12-11-2009, 12:27
Merhaba, biz bu öğütücüyü yaklaşık 3 yıldır kullanıyoruz ve her kullanışımızda iyi ki almışız diyoruz. Yaklaşık 2 dönüm bahçemiz var ve bahçedeki tüm budamalardan çıkan dalları bu makinada öğütüp kompost yapımında kullanıyoruz. Kalın dalları ise şöminede yakıyoruz. Makinenin kullanımı zahmetli değil. Zırt pırt tıkanıp dert açmıyor. Tek kusuru yerleşim yeri içinde iseniz bu tip makinalar biraz gürültülü çalışıyor. Tekerlekli olması çok pratik istediğiniz yere rahatlıkla taşıyorsunuz. Umarım yazdıklarımın faydası olur. Çünki yeni bir şey alacağım zaman ben de bu tip yorumlardan fikir alıyorum.

AGRINOVA BİO 555 DAL ÖĞÜTÜCÜ
Motor: B & s / intek
Güç: 5.5 hp
Kesilebilecek Odun Çapı: 35 - 40 mm
Parçalama Kapasitesi: 6 m / saat
Tekerlek: Bahçe tipi
Ağırlık: 51 kg
Yükseklik: 1140 mm
Genişlik: 1050 mm

sakagun
12-11-2009, 12:41
Gangava, sizinki benzinli sanırım. Parçalama kapasitesi 6m yazıyor. 6m3 mü acaba?

epsody
12-11-2009, 13:50
Arkadaşım surun için ve bu başlığa gösterdiğin ilgine teşekkür ederim, arkadaşım bu makinayı kompost uygulamalarına başldığım yıllardan beri sahip olmak düşüncem vardı fakat ekonomik durum nedeniyle 2009 ocağında aldım ve ozamandan beride kullanmaktayım, 35-40 mm kalınlığında dalı öğütebiliyor, şayet sıkışma ile durma yaparsa geri düğmesi ile sıkışma gideriliyor yaş yapraklı dallarla bazen sarma yapması halinde parçama işlemi çalıştığı halde öğütme aksayabiliyor, genelde bu işlemlerin pratiği kazanılıyor kuru dallar daha iyi neticede öğütülüyor, elindeki dallara göre karışımla makinaya verilirse pek sorun yaşanmıyor.

Arkadaşım bahçesi olanların öncelikli olarak bahçelerinde bulundurulması gereken bir makina olarak bahçenin demirbaş listesinde ilk sıralarda sayılabilir, arkadaşım bu makinaya verilen para bahçenin organik yapısına katkı olarak geri dönerSevgili pearls, Bahçe ekipmanları hakkındaki arkadaşlar la yaptığınız paylaşımlardan kompost yapımında, ve ayni zamanda bütün bahçesi olan arkadaşlarıma

ivedilikle tavsiyelerde bulunarak bu makinanın önemini hakkında ki bilgileri paylaşımlarda bulunarak,kullanımıyla faydalarını gördükten sonra bahçesi olan

arkadaşların böyle bir ekipmanı bahçelerinde bulundurmadıkları için kendilerindeki bahçe sevgisinin ne kadar yüzeysel kaldığını anlıyacaklardır.

Dal ve yaprak öğütücü makinanın ismindende anlaşılacağı üzere bahçelerimizde meyve ağaçlarımızı budama işlemini mütakip dal artıkları oluşmakta bu artıkların

kompostlanarak değerlendirilmesi yanında bahçemizin ağaçlarına kış tedbiri olarak malç yaparakta değerlendirebiliriz,

Arkadaşlar bu makinenin esas önemini açıklmam gerekirse konuyu biraz açmam gerekecek, bahçemizin toprağına organik zenginliklerin sağlanmasında aracılık

ederek malç uygulanan ağaç izdüşümü bölgesindeki solucanlara yataklık ederek populasyonlarının artmasıyla da bahçemize uyguladığımız gübrelerin solucanlar

tarafından işlenmesiyle uyguladığımız bu gübrelerin yarayışlılığını solucan gübresi mertebesine ulaşmasının sağlanmasıdır.

Dal öğütücü makinanın bahçemize sağladığı bir başka yararda öğütüğümüz dallardan elde ettiğimiz malçın bahçe toprağını kışın sert soğuklarından koruyan organik yorgan etkisinin yanında ot oluşumunu engelleme özelliğidir.

gangava
13-11-2009, 17:34
Gangava, sizinki benzinli sanırım. Parçalama kapasitesi 6m yazıyor. 6m3 mü acaba?


Evet benzinli. Parçalama kapasitesi: 6m3 olacak.

epsody
17-11-2009, 10:47
Arkadaşlar dal öğütücünün benzinli veya elektirkli mevzularını hemen bitirip edinmenin yollarını çabuklaştırarak bahçelerinizdeki dalları öğüterek toprağınıza bu atıkları organik değer olarak kazandırmanın tam zamanıdır diyorum.

İlk bahar organik topraklarda daha güzel yaşanacaktır.

mehmet55
17-11-2009, 14:29
arkadaşlar bu makinadan banada lazım fındık bahçesi için
acaba benzinlisinin fiatı ne kadardır

sakagun
17-11-2009, 17:49
Gangava'nın "AGRINOVA BİO 555 DAL ÖĞÜTÜCÜ"sünü araştırmıştım Google'da.
2400 TL. civarı.

Epsody, her meyve bahçesinde elektrik yok. Onun için benzinli seçeneğini de araştırmak lazım.

epsody
17-11-2009, 19:42
Arkadaşlar Benzinlide olsa bu aletin bedeline ödenecek para Bahçenize organik mataryal olarak ödenecek, kendini amorti edecektir, hizmet özelliği çok yüksek bir alet, bahçesi olanların alması gerekli diyorsam meyve bahçesi olanların ivedilikle alması gerekli bir alet.

Düşünün arkadaşlar birkere özenle bakımını yaparak yetiştirdiğiniz meyve ağaçlarınızın dal ve yaprakları bahçenizde tekrar öretim sürecine katılarak sizin ekonominize bildiğimiz organik gübrelerden daha değerli bir oluşumla, yeni üretim sürecine katılarak bahçenizin bereketine bereket katarak ürünlerinizin tat aramo raf ömrü bir önceki hasattan daha iyi olduğunu göreceksiniz.

Bu oluşumların ayrıntılarına inerek açıklamakta fayda görüyorum.

Bahçenizdeki dal yaprak ve diğer organik atıkların katma değerleriini ortaya koyalım, emek vererek o dalın ve atıkların üzerinde bitki besin maddelereinin senteziyle enzimler, güneşten aldığı enerji fotosentez enerjisi, sonuçta kombine olmuş bahçenizin ürünü olan organik yapı bunu dışardan temin etmeniz mümkün değil, sonuçta bu dal öğütücü makina ile tasarrufu elinize geçmekte üretimde büyük bir avantaj edinmiş oluyorsunuz.

Kısaca arkadaşlar bahçenizin atıkları size mikrobiyal enzim gübre özellikleriyle özdeş olabilecek organik yapıyı bahçenizde üretme imkanı sağlıyacaktır, bahçe toprağınıza kattığınız bu yüksek değerlikli organik mataryeller topraklarınızdaki mikro canlılara sunulmasıyla bahçenizde yepyeni bir üretim süreci başlatılmaktadır işte bu oluşum gerçek olarak organik üretimin başalgıcına eşit bir üretim biçiminin oluşumudur.

Arkadaşlar biraz uzattım galiba bu makinanın faydalarını açıklarkan , neyapalım toprakla arkadaş olursan bu bilgilere ulaşmak zor olmasa gerek,bu bilgilerin ip uçlarını toprakların isteklerinden çıkardım.

Reytabu
17-11-2009, 20:32
Sayın Epsody

Ben de benzer bir alet almak istiyorum. Amacım bahçe atık dallarını kompost yapımınde
kullanmak. Fakat Sizin öğütücün öğüttüğü parçalar bana biraz iri gibi geldi. Bu parçaların kompost oluşması çok uzun zaman alır zannediyorum.Siz kompost yapımında bu öğütücünün öğüttüğü dallardan kullandınız mı? Kullandı iseniz kompostlaşma süresi ne kadar sürdü?. Bu arada şunu da belirteyim kompost konusunda bir tecrübe ve bilgim yok. Kompostun ne olduğunu daha yeni öğrendim. Kısmetse bahara ilk defa bir bahçe yapmayı planlıyorum. Son bir sorum: Öğütücünün markası ve fiyatı ne kadar?

epsody
17-11-2009, 21:02
Arkadaşım Reytabu Dalların kalınlığına göre irilikleri değişebiliyor, dallar ilk öğütüldükleri yıl malç yapımıyla kullanılması ile daha iyi verim alınıyor malç kullanımından sonra toprak yüzeyinden toplanan öğütülen dal yongaları kompost yapımına uygun hale geliyor, yani öğütüldükleri ilk yıl içinde malç olarak görev yapıyor daha sonrada istenirse kompost yapımında daha uygun karbon malzeme özelliği kazanıyor.

Arkadaşım sana çalışmalarında bire bir oranında yardımlarım olacaktır ama imkanlarını ortaya koyarsanız size uygun gelecek bilgi paylaşımlarına geçebiliriz, önce bahçenizi tanıyalım sonra sizin bu bahçe ile ilgili çalışmalarınızın özgeçmişinden bahsedersek sizinle dioloğumuz kurulmuş olur.

Dal öğütücümün markası orjinal alman malı taral makina tarafından türkiyeye getirilmiş öretimleri istanbul-topkapı maltepe de firma mağazaları var fiatı 350 tl gibi. fiatı üzerinden hesap yapmayın bahçeniz üzerine.

Reytabu
17-11-2009, 23:20
Dostum Epsody

Öncelikle İlginiz için çok teşekkür ederim. Sebze bahçesi ile ilgili hiç deneyimim olmadı.
Son zamanlardaki GDO tartışmalarından sonra öncelikle kendi sebze ihtiyacımı karşılayacak ölçüde organik bir bahçe yapmaya karar verdim. 10 günden beri özellikle çok kaliteli bir forum sitesi olan Ağaçlar.net'ten bu konularda bilgi edinmeye çalışıyorum. Kompost, malç gibi birçok bilimsel tarım kavramlarını maalesef yeni öğrendim (Öğrenmenin yaşı yokmuş).
500 kadar zeytin ağacım var. Bilindiği üzere zeytin ağabının her yıl ara yapılmasından dolayı çok fazla atık dal olmaktadır. Bu dalları kompost olarak değerlendirerek, yapmayı planladığım sebze bahçesinin toprağının iyileştirmesinde ve damlama sulama yaptığım zeytim ağaçlarının dibinde aşırı ot bitmesini engel olabilmek için malç olarak kullanmayı planlıyorum. Özellikle Zeytin Dalların kompost olarak değerlendirilmesi, dal öğütme makinası konusunda önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla

epsody
18-11-2009, 03:31
Arkadaşım esas ben teşekkür ederim, bu konuya ilgi duyarak yaklaşım getirmek konuyu canli tutmak ve paylaşımları yaygınlaştırmak adına, arkadaşım konunun deneysel uygulayıcısı olarak öğütülen dalların sonbaharda bahçelerde malç uygulaması ile edinilen kazancı açıklamam gerekirse öğütülen dallar ister kuru olsunlar isterse yaş olarak öğütülsünler toprağa serildiklerinde miktoorganizmaların faaliyetleri ile ayrışma işlemine tabii olarak havanın azot ve oksijeninin kullanarak öğütülen dal atıklardan toksin üretmeye başlıyarak parçalanırlar üretilen bu toksinler toprağa düşmüş ot tohumlarının da çürümesini sağlıyarak bahçede ot oluşumuna engel olurlar.

Arkadaşım malçın toksin üretme fazında iken malç malzemesinin ağaç gövdesine temas etmemesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bu şekilde olgunluğa geçen öğütülmüş dal yongaları istenirse daha sonra kompost yapımında karbon malzeme olarak değerlendirilir bence kalmasında faydalar çoktur, sonbahar ve kış ayları boyunca malçın bahçede kalması ile toprak solucanlarına barınak oluşturarak yatak oluşumu ile solucanların artması sağlanır bunun sonucunda solucanlarda öğütülen dal yongalarının olgunlaşanlarını tüketerek en iyi gübre oluşumunu sağlarlar.

Arkadaşım öğütülen dalların çokluğuna bağlı olarak olgunlaşanlardan bir bölümü kompost yapımında kullanmak için ayrılabilir.

Bahçenin bereketi daim olması dileğimle işlerin kolay gelsin, sevgiyle kal

epsody
18-11-2009, 04:02
Reytabu arkadaşıma ikinci olarak GDO ya alternatif olarak bitki ve sebze yetiştirmede bahçede bitki besinleri oluşturmada kompost konularındaki en güncel paylaşımlarımı sunmak adına başta ahır gübreleri ve diğer organik bileşikli atıklardan kompost oluşumunu açıklıyarak en ideal kompostun soğuk komopost'u açıklıyacağım, arkadaşım klasik yöntemlerden yani havalı yakmalı oksidasyon esasından farklı olan bu sisteme fermantasyon esasıyla çukurda kompostu anlatacağım .

Arkadaşım uygun boyutlardaki organik bileşikli atıklar homojen bir karışımla bu çukurda biriktirilerek çukur dolduktan sonra kapatılır olgunlaşmaya birakılır, çukura karbon malzeme olarak konulacak otlar daha önce bahçeye serilerek güneşte solduruması ile ot tohumlarının çürümesi sağlanabilir.

Çukurda kompostun çok yararlı bir yanıda kompost oluşumunda mikroorganizmalardan başka solucanlarda faaliyet göstererek kompostu daha değerli hale getirirler.

Arkadaşım kompost olayında sadece ahır gübreleride kompostlanabilir.

Reytabu
21-11-2009, 20:19
Sayın Epsody

Kompost konusundaki tecrübelerinizden kompost yapma aşamasına geldiğimde
faydalanacağım elbette. Konu başlığında değindiğiniz gibi kompost yapımı için dal öğütücü olmazsa olmaz gibi. Öncelikle dal öğütücüsü konusunda yardım rica ediyorum. Fiyatı 750 TL ye olan hangi aleti önerirsiniz. Bosh firmasının
ürünlerini internetten inceledim favori modelim AXT-2200HP ama biraz pahalı.

epsody
21-11-2009, 23:14
Arkadaşım fiatlar konusunda güncel bilgi verebimem için piyasayı dolaşmam gerekecek size en kısa zamanda bu bilgileri sağlayıp sizi bilgilendireceğim.

Arkadaşım mesajlarımla belirttiğim gibi bu aletin bahçesi olan arkadaşlara en önemli bir makina olduğunu belirtmiştim, kompost yapımıyla malç yapımıyla önemli işler le bahçelere çok yararlı bir ekipmanların başında gelmektedir.

Zeytinlibahçe
28-11-2009, 08:53
Bizimde bahcemizin birinde eiektrik yok buradaki dal ögütme işlemi icin bende başta benzinli bir makine düşünmüştüm fiyatlara bakınca bir jenerator ve bir elektrikli ögütücünün toplam fiatı benzinliyle aynı,bunun yanında jenerator farklı isler icinde kullanılabilir

epsody
28-11-2009, 09:03
Sayın,ayhandükel önce bayramını kutlarım. Arkadaşım dal ve yaprak öğütücü alma kararından dolayı seni kutlarım, arkadaşım bahçenin büyüklüğünü bilmiyorum ama şu hususu belirtmeden geçemiyeceğim dal öğütücülerin benzinli olan tipleri daha güçlü işler yapıyorlar.
Karar senin hayırlı olsun sevgiyle kalın. Saygılar sunarım.

Zeytinlibahçe
28-11-2009, 09:50
sn epsody selamlar

Bende tüm agaclar net katılımcılarının bayramını kutluyorum evet bunu dikkate almak gerekir yukarıda belirtilen bosch modelini kullanan birkac arkadaş cok memnun olduklarını belirtmişlerdi sanırım bu model jeneratörle beraber cok işime yarayacak
tesekkurler/saygılar

a.dukel

epsody
08-01-2010, 08:07
Dal öğütücülerin önemine vurgu yapmak için kış şartlarında malç yapılmış bir bahçeden görünüm,

Güler
08-01-2010, 08:31
Ben artık alıştım. Yeni yıl ve doğum günümde, hatta anneler gününde bile bana alınan hediyeler hiç şahsımla ilgili olmuyor.
Ya bir bahçe testeresi, ya şarjlı tornavida takımı ya da çim havalandırma (aeratör) makineleri oluyor.
Bu sene de oğlum dal ve yaprak öğütme makinesi almış. Almış da daha hiç kullanmadan arızalı (çatlak) olduğunu farketmiş, hemen iade etti.
Şimdi yenisi gelecek diye bekliyoruz.
Hiç kullanmadığım için bahçede ne kadar faydalı olacak bir fikrim yok.

epsody
08-01-2010, 09:33
Sayın Güler Hanım, yeri geldide size sitem etmeden geçemiyeçeğim, bu benim paylaşımlara gösterdiğim ilginin samimi bir ifadesidir, sakın sizde başka üye arkadaşlar gibi üslup bozukluğu diye niteliyerek gözardı etmeyiniz lütfen.

Sizin büyük bir bahçeye sahip olduğunuzu, hatta bahçe ekipmanlarınıza verdiğiniz değerleri ve bundan dolayıda bahçenizdeki güzelliklerin reytik alırcasına dolaşılmasına rağmen, bu makinaların önemine vurgu yapılmaması, bu olumsuz durumun sizin bahçenizde dolaşan arkadaşların bendeki menfi düşüncelerini açıklamaya yetiyor.

Sizce gerçek dostluk, arkadaşlık anlayışı bumudur lütfen söyleyin, ben yeri geldiğinde en samimi dugularımla takdir ve şükaranlarımı vede eleştirilerimi yaparken gerçek dostuklardan yana koymasını bilmişimdir, ama diğer arkadaşlar hep tek yanlı tutumlar sergilemişler onların bu tutumları değer görmüş benikide üslüp bozukluğu içinde mütaala edilegelmiştir.

Bu mu olmalıdır insanların değer yargılarına gösterdikleri övgü takdir veya eleştiriler, konuyu biraz uzatıyorum ama açıklamakta yarar görmekteyim siz bu sitede benden çok daha kidemli ve deneyilmisiniz, tabii buna bağlı olarakta sizinle ayni paralellikte üye arkadaşlarınızda oldu, dal öğütücü makinalar yeni icat olmadiki bunun önemini şimdi açıklıyalım.

Benim anlatmak istediğim esasa olan meselenin dal öğütücü makinanın önemini size benim açıklama yapmam konusu, sizin bundan böyle etrafınızdaki dost ve arkadaş bolluğu içinden size gerçek samimi olanlarını ayırmak ve onlara siniz gerçek samiyetinizi koyarak davranmalısınız.

Güler hanım bu makinayı kullanımanın önemi anladığınızda size epsody inin de ne kadar gerçek samimi dost olduğunu anlamiş olacaksınız, sevgiyle kalınız saygılarımla.

Güler
08-01-2010, 10:42
Sizin büyük bir bahçeye sahip olduğunuzu, hatta bahçe ekipmanlarınıza verdiğiniz değerleri ve bundan dolayıda bahçenizdeki güzelliklerin reytik alırcasına dolaşılmasına rağmen, bu makinaların önemine vurgu yapılmaması, bu olumsuz durumun sizin bahçenizde dolaşan arkadaşların bendeki menfi düşüncelerini açıklamaya yetiyor.

Sizce gerçek dostluk, arkadaşlık anlayışı bumudur lütfen söyleyin, ben yeri geldiğinde en samimi dugularımla takdir ve şükaranlarımı vede eleştirilerimi yaparken gerçek dostuklardan yana koymasını bilmişimdir, ama diğer arkadaşlar hep tek yanlı tutumlar sergilemişler onların bu tutumları değer görmüş benikide üslüp bozukluğu içinde mütaala edilegelmiştir..


Sevgili epsody, yazıma nasıl başlayacağımı bilemiyorum.
Yazmasına yazarım da sizin ters anlamanızdan endişe ediyorum. Öyle koyuyorum olmuyor, böyle koyuyorum olmuyor.
Size bir tek şey sormama müsade edin; Neden insanları olduğu gibi kabul etmiyorsunuz da mutlaka, tabiri caiz ise öküz altında buzağı arıyorsunuz?

Bahçeme giren arkadaşlar, çiçeklerimi seyrediyor, yaptıklarımı, yazdıklarımı okuyorlar.
Memnuniyetlerini de dile getiriyorlar. Kendilerine ters gelen şeyleri yazmıyor ve ya neden şu aletin yok diye dile getirmiyorlarsa bu niçin onların iki yüzlülüğü olsun, anlamak mümkün değil.
Bahçeme her giren üyenin bahçesi olmayabilir, konu hakkında da bilgisi olmayabilir, sırf seyretmek için dolaşıyor olabilirler.
Kim bilebilir ki benim dal-yaprak öğütücü makinem yok veya kim bilebilir ki benim aeratörüm var.

Eğer, ben merak ediyorsam ya internetten veya sitede kullanan arkadaşların yazdıklarından okuyabilir, kendilerine sorular sorarak öğrenebilirim. Ve ya sizler yazıyorsunuz ya ne kadar kullanışlı ve verimli olduğunu. Bunu herkes de yazacak diye bir kural da yok ki. Ya da yazmıyorlar diye ben neden onları " yok sizler samimi değilsiniz, bana neden yazmadınız" diye sorgulamaya tabi tutayım.

Benimle paylaşanlar da sağ olsunlar, paylaşmayanlar da.

Ben, yeni birşey öğrendiğimde ve ya güzel bir şey gördüğümde de genelde paylaşıyorum. Bahçesine girdiğim üyelere de mutlaka alın diye de diretmem belki de alacak ekonomik gücü yoktur, neden üzeyim?

Siz bu makinenin faydalarını uzun uzun hem bahçenizde resimleyerek anlatmışsınız hem de başlık altında yazmışsınız. Ben de okudum ve almaya niyet ettim. Teşekkür ederim.

Reytabu
01-02-2010, 21:52
Zeytin ağaçlarının ara yapma zamanının yaklaşması, Sn epsody' nin aynı makinadan kullanıp ta memnun olması ve fiyatının da en uygun olması nedeni ile sonunda bir dal öğütücü de ben aldım.

Fotoğrafı aşağıda. Sanırım Sn epsodiy' nin ki ile aynı marka. Fyatı kargo dahil 315 TL ye maloldu.Artık bol bol malçlık dal öğütüp, otunu çapalamaktan bıktığım meyve ve zeytin ağaçlarına malç yapacağım.

Bu arada malç ve kompost ustası Sn Epsody ye bir sorum olacak:
Daha önceki mesajlarınızda malç uygulamasında malçın ağaç gövdesine temas etmemesi , aksi takdirde toksik etkisi nedeni ile ağaca zarar verebileceğini söylemiştiniz.
Yukarıdaki 22 nolu mesajınızda gözüken yeşil bitkiye malç uygulamasında malç malzemesi bitkinin dibine kadar serilmiş ve bitkiye temas etmekte. Acaba yeşil bitkilerde malçın toksik etkisi olmuyor mu? Yoksa toksik etkisi var da bunu bir şekilde önlüyor musunuz? Bu sene sebze bahçesine de öğütülmüş dallardan malç yapmayı düşünüyorum. Bu konuda desteğinizi bekliyorum

Saygılarımla

epsody
06-02-2010, 18:15
Zeytin ağaçlarının ara yapma zamanının yaklaşması, Sn epsody' nin aynı makinadan kullanıp ta memnun olması ve fiyatının da en uygun olması nedeni ile sonunda bir dal öğütücü de ben aldım.

Fotoğrafı aşağıda. Sanırım Sn epsodiy' nin ki ile aynı marka. Fyatı kargo dahil 315 TL ye maloldu.Artık bol bol malçlık dal öğütüp, otunu çapalamaktan bıktığım meyve ve zeytin ağaçlarına malç yapacağım.

Bu arada malç ve kompost ustası Sn Epsody ye bir sorum olacak:


Saygılarımla

Arkadaşım Reytabu;Dal öğütüçü makinası almışsın, inan ki kendime aldığım sevinci tekrar yaşadım desem yalan olmaz, arkadaşım bu makinanın önemini bu başlıkta ve ilgili konularda anlatmaktan usanmadım, lakin benim bu anlatımlarıma ancak sizin gibi bir duyarlı arkadaşların samimi bir yaklaşımla bu dal üğtücünün önemini anlaması yeterli paylaşımlar gösteremediğimizin bir nişanesi olarak yeterli anlaşılamadı kanısına vardım.

Arkadaşım senin bu yaklaşımına elbet benimde samimi paylaşımlar gösterek sana gereken bilgileri hatta benim araştırmalarımda güncel olan bilgileride aktarmaktan zevk alacağım.

Sayın Reytabu, Öğütülen dal ve yapraklar toprağa serildikleri zaman toprak bakterileri tarafından işlenmeye başlarken, bu organik atıklar havadaki oksijeni alarak oksidasyonla küfler mantarlar ürüyerek bütün bu atıkları parçalamaya minerilizayona tabi tutarken etraflarındaki ve yakınlarda bulunan diğer bitkilerede bulaşarak aynı işlemi onlarada uygulamak isterler.

Sonuçta ot tohumları oksidasyonla çimlenme özelliğini yitirken ağacın gövdesinde de çürümeler yapabilirler, o sebepten ötürü malç malzememizi ağcımızın gövdesine değmiyecek şekilde özenli sermek zorundayız.

Şimdi gelelim sizin can alıcı sorunuzdaki ayrıntılarını açıklamaya, genelde ağaçlar gelişimlerini sürdürürken beslenmeleri sırasında bünyelerine alamaddıklarını toksin olarak yapraklarında ve gövde ve dallarındaki belli hücrelerde toplarlar, bu hücreler genelde koful denmektedir, yani bunlar bitkinin dışında bir hücre yapısına sahip bir oluşumları vardır, sonuçta yapraklar dökülmelerinin sebebi burada yatmaktadır, gövdelerindeki kabukların yapılarıda aynı özelliktedir.

Yani bunlar bir nevi kanserleşmiş hücreler olarak atılmaya yatkın malzemelerdir. toksin deposudurlar, bitki tarafından kurunamazlar dış etkilerden çok çabuk etkilenirler, malçın oksidasyonuna dayanamazlar, hatta bu toksinlerin diğer mantar ve küflere destek olacak beslenimler sunarak ağaç gövdesinde hastalıklara sebebiyet verebilrler.

Yeri gelmişken hatırlatmada yarar görüyorum her ağacın yaprağı kendi toprağına düşünce toksin olduğundan toprak yorgunluğu yaratmaktadır, yeşil bitkiler içindeki malçın etkisinin zarar yapmama düşüncesinide açıklamış oluyorum.

Şimdi size güncel olan malç yapımıyla ilgili bilgilerimi aktarmak istiyorum,malç malzememizi kapalı bir ortamda fermantasyona tabi tutarak malçın etkilerini karesi oranında artttımış oluruz, fermantasyon işlemin etkin olan mikro organizmalarla başlatırsak ozaman malçın etkileri çok daha fazla artarak mucizevi sonuçlara ulaşabiliriz.

Bu mucizenin ip uçlarından bahsedersek, ağaçlarımız kök bölgelerinden maksimum besin alacak bir toprak yapısına kavuşacaktır, zararlı hastalık yapıcı unsurlar olmıyacak herşey bitkinin beslemesine uygun gelişme gösterecek, sonuçta sürdürelebilir tarımın kuralları işliyerek maksimum verim alınacaktır.

praecox
06-02-2010, 18:41
Sayın ve sevgili üyeler,

benim asıl merak etiğim bu öğütücülerin çıkartıkları tane boyu. Tamam, anladığım o ki 2 - 4 cm kalın dalları öğütebiliyor ancak altında çıkan kırıntının iriliği?
Sorunumu anlatmam gerekse, ağaç kabuklarını bunun gibi bir aletle ufalayıp Orchide substratı için gereken kalınlıkta bir irilik elde etmek.
Fiyat marka v.b. konular çok tartışılmıyor bu başlıkta.
Elektrikli veya benzin motorlu, benim sorunum kabukların ufalama boyutlarında.
Malçlama kompostlama iyi hoş güzel de öğütülen kısım ne irilikte veya ne incelikte?

epsody
06-02-2010, 19:11
Arkaşım praecox, ben bu makinayı kullanmaktayım, makinanın dal kalınlık ayarını küçülterek, öğütülen malzemeleri makinaya tekrar verilecek olursa, öğütülme boyutları dahada küçülebiliyor, bu malzemeleri istediğiniz büyüklüteki bir elekten geçirerek size lazım olan boyutlarda malzeme elde edebilirsiniz.

Fiatlar güçlerine göre değişmekte 350-800 tl arasında, bizm aldıklarımız elektirkli oan tipi kullanmaktayım, değeri ölçülmiyecek bir alet, bahçesi olan arkadaşlarımızın bu aleti edinmelerini isterim.

Açıklamalarım yeterli olmuşsa sizi bilgilendirmekten memnun olacağım sevgiyle kalın.

praecox
06-02-2010, 19:26
Arkaşım praecox, ben bu makinayı kullanmaktayım, makinanın dal kalınlık ayarını küçülterek, öğütülen malzemeleri makinaya tekrar verilecek olursa, öğütülme boyutları dahada küçülebiliyor, bu malzemeleri istediğiniz büyüklüteki bir elekten geçirerek size lazım olan boyutlarda malzeme elde edebilirsiniz....

Ben un ufak bir malç elde etmek istemiyorum. Cm olarak telafuz edebilirseniz menun olurum. Aslında iri taneler istiyorum. Bakla boyu ve az üzeri 1 x1 veya 1,5 cm gibi küpler veya oval taneler.
Tekrardan öğütümden geçirilip inceltilmesi bitkilerin (yani orkidelerin türü ve kök kalınlığına, hatta yaşına göre) değişmektedir.
Bana kabaca cm veya benzeri bir ölçü ile tane büyüklüklerini verebiseydiniz?

Öğüteceğim kabuklar yassı ve takribi 10 cm ve üzeri plakalar halinde.

Peşinen teşekkürler.

kumyaka2010
06-02-2010, 19:46
Sayın Epsody !
Bu makina turk malımı . Nerede ve kim uretiyor ? Bir arkadaşimız boscsh marka ogutucu koymuş . Merak ettim . Selamlar .

ensar
06-02-2010, 20:15
Sn Praecox,

Dal öğütücülrinde motor devirlerini ayarlıyabilme imkanınız ve de yeterince güçlü motorunuz var ise iri parçalar elde edebilirsiniz. Motor devri düştükçe ve bıçak açıklıkları arttırıldıkça daha iri taneler elde edebilirsiniz ama bunun için ciddi anlamda motor gücüne ihtiyacınız olur.

Sevgiyle kalın

Reytabu
06-02-2010, 20:19
Malçlama kompostlama iyi hoş güzel de öğütülen kısım ne irilikte veya ne incelikte?[/QUOTE]

Sayın praecox,

Deneme amaçlı yeni budanmış işaret parmağı kalınlığındaki 60 cm uzunluğundaki dal parçasını makinaya verdim. 3-5 saniyede bıçakla doğranmış gibi ikişer santim uzunluğunda parçalara böldü. Yani 15 adet civarında düzgün parça oluşturdu. Alet görebildiğim kadarıyla herhangi bir öğütme - ufalama işlemi yapmamaktadır. Bu nedenle çıkan parçaların sadece malçlama için uygun olacağını düşünüyorum. Sanırırım ayarlarıyla biraz oynanırsa ağaç kabuklarından sizin istediğiniz ebatlara yakın parçalar oluşabilir.

epsody
06-02-2010, 22:05
Sayın Epsody !
Bu makina turk malımı . Nerede ve kim uretiyor ? Bir arkadaşimız boscsh marka ogutucu koymuş . Merak ettim . Selamlar .

Benim aldığım makina orjinal alman malı, istanbulda taral makina sanayi üretiyor herhalde onlarda lisansla üretiyorlar, google de taral makina olarak aratırsan makina hakkında bilgi alabilirsin, bahçeniz varsa almanızı tavsiye edebilirim. Selamlar.

http://www.taral.com/pdf/BIYOLOJIK_OGUTME.pdf

Reytabu
06-02-2010, 22:58
Arkadaşım Reytabu;Dal öğütüçü makinası almışsın, inan ki kendime aldığım sevinci tekrar yaşadım desem yalan olmaz, arkadaşım bu makinanın önemini bu başlıkta ve ilgili konularda anlatmaktan usanmadım, lakin benim bu anlatımlarıma ancak sizin gibi bir duyarlı arkadaşların samimi bir yaklaşımla bu dal üğtücünün önemini anlaması yeterli paylaşımlar gösteremediğimizin bir nişanesi olarak yeterli anlaşılamadı kanısına vardım.

Arkadaşım senin bu yaklaşımına elbet benimde samimi paylaşımlar gösterek sana gereken bilgileri hatta benim araştırmalarımda güncel olan bilgileride aktarmaktan zevk alacağım.

Sayın Reytabu, Öğütülen dal ve yapraklar toprağa serildikleri zaman toprak bakterileri tarafından işlenmeye başlarken, bu organik atıklar havadaki oksijeni alarak oksidasyonla küfler mantarlar ürüyerek bütün bu atıkları parçalamaya minerilizayona tabi tutarken etraflarındaki ve yakınlarda bulunan diğer bitkilerede bulaşarak aynı işlemi onlarada uygulamak isterler.

Sonuçta ot tohumları oksidasyonla çimlenme özelliğini yitirken ağacın gövdesinde de çürümeler yapabilirler, o sebepten ötürü malç malzememizi ağcımızın gövdesine değmiyecek şekilde özenli sermek zorundayız.

Şimdi gelelim sizin can alıcı sorunuzdaki ayrıntılarını açıklamaya, genelde ağaçlar gelişimlerini sürdürürken beslenmeleri sırasında bünyelerine alamaddıklarını toksin olarak yapraklarında ve gövde ve dallarındaki belli hücrelerde toplarlar, bu hücreler genelde koful denmektedir, yani bunlar bitkinin dışında bir hücre yapısına sahip bir oluşumları vardır, sonuçta yapraklar dökülmelerinin sebebi burada yatmaktadır, gövdelerindeki kabukların yapılarıda aynı özelliktedir.

Yani bunlar bir nevi kanserleşmiş hücreler olarak atılmaya yatkın malzemelerdir. toksin deposudurlar, bitki tarafından kurunamazlar dış etkilerden çok çabuk etkilenirler, malçın oksidasyonuna dayanamazlar, hatta bu toksinlerin diğer mantar ve küflere destek olacak beslenimler sunarak ağaç gövdesinde hastalıklara sebebiyet verebilrler.

Yeri gelmişken hatırlatmada yarar görüyorum her ağacın yaprağı kendi toprağına düşünce toksin olduğundan toprak yorgunluğu yaratmaktadır, yeşil bitkiler içindeki malçın etkisinin zarar yapmama düşüncesinide açıklamış oluyorum.

Şimdi size güncel olan malç yapımıyla ilgili bilgilerimi aktarmak istiyorum,malç malzememizi kapalı bir ortamda fermantasyona tabi tutarak malçın etkilerini karesi oranında artttımış oluruz, fermantasyon işlemin etkin olan mikro organizmalarla başlatırsak ozaman malçın etkileri çok daha fazla artarak mucizevi sonuçlara ulaşabiliriz.

Bu mucizenin ip uçlarından bahsedersek, ağaçlarımız kök bölgelerinden maksimum besin alacak bir toprak yapısına kavuşacaktır, zararlı hastalık yapıcı unsurlar olmıyacak herşey bitkinin beslemesine uygun gelişme gösterecek, sonuçta sürdürelebilir tarımın kuralları işliyerek maksimum verim alınacaktır.



Çok teşekkür ederim Sayın Epsody.Engin bilgi birikiminizi ve araştırmalarınızı paylaşmanız konusundaki çaba ve iyiniyetiniz konusunda sizi kutluyorum.
Gayet güzel izah etmişsiniz. Havalar düzelir düzelmez Dal öğütme makinası ile bol miktarda malç malzeme yapacağım.

Sağlıcakla kal.

epsody
07-02-2010, 11:53
Tekrardan öğütümden geçirilip inceltilmesi bitkilerin (yani orkidelerin türü ve kök kalınlığına, hatta yaşına göre) değişmektedir.

Sayın praecox, Malç uygulamalarında sizin değindiniz nokta"yani orkidelerin türü ve kök kalınlığına, hatta yaşına göre" malç malzesinin buyutlarının etkilerini biraz açıklarmısınız, bu genelde bütün bitkiler içinde geçerlimidir.aAçıklamalarınızı bekler teşekkür ederim sevgiyle kalın.

praecox
07-02-2010, 12:11
Malç kelimesini burda yanlış ifade etmişim. Saksı harcı olarak kullanıyoruz bu kabuk kırıntılarını. Dolayısı ile yaş ve türe göre ince köklerde ince irilikte, kalın köklülerde daha kaba iri taneliklerde kullanılır.

Orkidelere köklerin hava alması saksının böylece havadar kalması sağlanır. Ama yine de kabukla temas etmeli, ancak çok sıkışmamalı.

Diğer bitkilerde saksı içine veya tamamen toprağa karıştırılması ayrı bir konu.
Normal terestril bitkilerde belli oranlarda karıştırıldığına şahit oldum ancak o saksı harçları diğer malzemelerle daha sıkışık bir harç oluşması sorun olmamakta.

ihsankaya45
09-02-2010, 19:27
Benim aldığım makina orjinal alman malı, istanbulda taral makina sanayi üretiyor herhalde onlarda lisansla üretiyorlar, google de taral makina olarak aratırsan makina hakkında bilgi alabilirsin, bahçeniz varsa almanızı tavsiye edebilirim. Selamlar.

http://www.taral.com/pdf/BIYOLOJIK_OGUTME.pdf

sayın epsody;
verdiğiniz bilgier çok yararlı oldu. belirtiğiniz sitedeki öğütme makinaları büyük bahçeler için çok kullanışlı. bu aletlerden alıp, malçlama ve kompost oluşturmayı planlıyorum. ufkumuzu açtınız teşekür ederim.saygılarımla.

epsody
14-03-2010, 06:52
Dal ve yapar öğütücülerin malç yapmadakini önemini vurgulamak açısından, sonbaharda dal ve yaprakları öğüterek yapılan malçın, ağaçların çiçeklerin dal taç izdüşümüne gelerek yapılan malçlamanın ilk baharda ot oluşumlarını engelleyerek baharda bu çalışmalardan tasarruf edilerek bu makinaların bir öneminide ortaya koymak için fotoğraflıyarak siz üye arkadaşlarımın istifadelerine sunmak için paylaşımlarına açıyorum.

karafatma
14-03-2010, 08:54
herkeze verdikleri bilgiler ve tecrübelerini aktardıkları için teşekkürler. Belki yanlış site olacak ama malç hakkında daha fazla bilgi verirseniz sevinirim. Büyük bir çukur açıp içine ağaç, dal, yaprak, biçilmiş çim artığı ve öğütülmüş malzemeler koyarsam seneye bu çukurdan malç ve bahsettiğiniz ürünü alabilirmiyim. Yoksa malç elde etmek için başka malzemelerde kullanmam gerekiyormu. Birde öğütme makinesinin elektrikli ve benzinlisi arasındaki farkı fayda ve zararları ile birlikte verirseniz hangisini alacağımızı daha iyi belirleyebiliriz diye düşünüyorum. Arazim çok büyük fazla malzeme çıkıyor. Kullanışlı bir sisteme ihtiyacım var.

karafatma
14-03-2010, 08:56
özellikle arazimdeki çok miktardaki zeytin ağacı için önerdiğiniz sistemi yapmak istiyorum. Öünkü bakımlarını yapmak ve özellikle diplerinden çıkan yeni küçük dalları temizlemek büyük sorun ve para kaybına neden oluyor.

epsody
16-03-2010, 06:57
herkeze verdikleri bilgiler ve tecrübelerini aktardıkları için teşekkürler. Belki yanlış site olacak ama malç hakkında daha fazla bilgi verirseniz sevinirim. Büyük bir çukur açıp içine ağaç, dal, yaprak, biçilmiş çim artığı ve öğütülmüş malzemeler koyarsam seneye bu çukurdan malç ve bahsettiğiniz ürünü alabilirmiyim. Yoksa malç elde etmek için başka malzemelerde kullanmam gerekiyormu. Birde öğütme makinesinin elektrikli ve benzinlisi arasındaki farkı fayda ve zararları ile birlikte verirseniz hangisini alacağımızı daha iyi belirleyebiliriz diye düşünüyorum. Arazim çok büyük fazla malzeme çıkıyor. Kullanışlı bir sisteme ihtiyacım var.

Size malç hakkında bilgilerinize aşağıdaki linkleri ekliyorum, dal öğütütücü makinanın benzinli olanları genelde büyük bahçeler için geçerli elektirk sorununu aşmada iyi bir makina, küçük bahçesi olanların elektirkli olan tipleride işlerini görecektir, bu başlıkta size tekrar görme umuduyla işlerinizde başarılar dilerim.


http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=534234&postcount=15
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=534129&postcount=11

AYDIN07
12-05-2010, 12:39
İnternette yaptığım araştırma sonucu dal öğütücü olarak küçük bahçelerde kullanabilecek, fiyatı uygun alpina bio power ve bio master diye makineler buldum. Fiyatları 250-350 TL aralığında. Benim gibi 1-2 dönüm hobi bahçesi olanlar için en uygun fiyatlı olanlar bu makineler gibi görünüyor. Ancak bunların kullanışlılığı ile ilgili hiçbir yorum bulamadım. Daha önce bu makinelerden kullananlar bilgi verebilir mi acaba? Bir de Bosch markasının uygun modelleri var ama yurt dışı sitelerden bulduğum yorumlarda bu markanın modellerinin çok kullanışlı olmadığı yönünde.

Kedi Tırnağı
19-05-2010, 17:09
Absürt bir soru olarak düşünülmesin ama bu dal ve yaprak öğütücü makinelerin mekanik, yani kas gücüyle kullanılabilecek olanları var mıdır acaba? Makineleri görünce aklıma eski tip salça ya da kıyma makineleri geldi:) Ya da belki büyük keskin rendeler yardımıyla parçalanabilir mi?

Hem o kadar para harcamaktan( bu makinelerin üretimi sırasında kullanılan hammadde, kullanılan enerji, nakliyede harcanan benzin vs.nin de doğaya ne kadar yük olduğu düşünülmeli) hem de ve daha mühimi de benzin ya da elektrik sarfiyatıyla doğaya verdiğimiz yükü arttırmamak benim için önemli. Şehirdeki egzostan kaçarken bahçemde benzin kullanma fikri de çok itici geliyor. Büyük bahçelerde ve miktarlarda olunca bu dediğim belki zor ama daha makul miktarlardaki malç üretiminde neden kas kuvveti işlemesin? Özellikle organik tarım-yaşamı önemseyenler olabildiğince doğaya dost yöntemler bulmalıdır.

AYDIN07
21-06-2010, 11:19
Baltayla o kadar küçük boyutlarda dal kesmek baya bir maharet ister sanırım, balta kullanmanın vereceği yorgunluk da cabası. Bence dal öğütmek gibi bir düşünceniz varsa balta veya kas gücü kullanma fikrini es geçin derim. İllaki bir makine lazım. Yoksa kendinizi öğütürsünüz allah korusun. balta sallarken bir bacağa **** kola denk geldi mi, kendi bahçenizde gübre olma riski var işin ucunda. Aman dikkat!! Varsın dal öğütücü biraz elektrik ya da benzin harcasın varsın. Olacak o kadar.

Kedi Tırnağı
21-06-2010, 12:01
Sayın AYDIN07, endişe ve uyarılarınız için teşekkür ederim ama dal öğütmek için balta gibi bir şeyler düşünmemiştim zaten:D Mesajımda bahsettiğim gibi kıyma makinesinin bu işe uyarlanmış ve mümkün olduğunca az kas gücüyle çok miktarda dal öğütecek mekanik bir öğütücü benim aklımdaki. Zaten, çok kalın olmayan dalları malçda kullandığımıza göre bu çok da imkansızmış gibi gelmiyor.

'' Varsın biraz elektrik ya da benzin harcasın '' diyorsunuz ama o '' varsın olsunlar'' birikince epey bir ekolojik yük oluşturuyor. Zaten böyle böyle çok kısa bir zaman diliminde insanoğlu her tür işde makineleşmeye geçerek ( havucu bile rendelemek yerine robota atıyoruz artık, diş fırçalamak için bile elektrikli fırça alıyor insanlar) hem sera gazlarını ve kirletici atıkları üretiyor hem de obeziteye geçiyoruz. Hasta, sakat veya yaşlı insanların kullanım zorunluluğundan bahsetmiyorum tabiiki. Ama gencecik insanlar ve çocuklar bile artık en ufak iş için elektrikli aletleri kullanıyorsa, 2 adım mesafeye gitmek için bile araç kullanıyorsa, tüm bu tembelliklerin sonucu yüklenen kiloları atmak için de yürüyüş bandına binip yine elektrik harcıyorsa burada saçma bir döngü olduğu ortada değil mi?

Tarımda gerekli-gereksiz her yerde makineleştik. Ne oldu? Traktör borcuna, benzin, elektrik parasına yetişemeyen üreticiler ve işsiz kalan milyonlarca tarım işçisi. Köyde geçinemeyince kentlere göç etmek zorunda kalan ve ücretli( o da iş bulabilirlerse) köleliğe mahkum, şehir hayatının işkenceleriyle mutsuz milyonlar.

Yine de teşekkür ederim ilginiz için:)

epsody
21-06-2010, 12:11
Baltayla o kadar küçük boyutlarda dal kesmek baya bir maharet ister sanırım, balta kullanmanın vereceği yorgunluk da cabası. Bence dal öğütmek gibi bir düşünceniz varsa balta veya kas gücü kullanma fikrini es geçin derim. İllaki bir makine lazım. Yoksa kendinizi öğütürsünüz allah korusun. balta sallarken bir bacağa **** kola denk geldi mi, kendi bahçenizde gübre olma riski var işin ucunda. Aman dikkat!! Varsın dal öğütücü biraz elektrik ya da benzin harcasın varsın. Olacak o kadar.

Arkadaşlar sizlerin düşücelerinize katılıyorum, yanlız Kedi Tırnağı arkadaşımızın biraz çevreci düşüncelerine kısır verimsiz katkı gibi görünen insan gücüne dayalı çalışmaların mesnetsiz olacağı için boş bir düşünsel ütopyadan ileri gitmiyeceği için onu buradan uyararak onu bu makinanın kullanarak sonuçlarını gören bir kişi olarak bilgilendirmek isterim.

Ben bu makinın kullanımından gördüğüm yararlar üzerine en küçük bahçesi olanlara bile adeta dayatmacı bir tavra girerek bu makinanın bahçelere olan faydalarını ortaya koymaya çalışmaktayım.

Arkadaşım Kedi Tırnağı toprakla uğraşan kırsal insanlarında okadar yılgınlıklar yaşanıyorki budama artıkları biryerde toplanarak yakılıyor, buna ben hep şahit olarak nerede bir yakma vakası olarak toplanan dallar görsem müdahale edip mani olmaya çalışmışımdır.

Arkadaşım Kedi Tırnağı bu makinaya sadecebir dalöğütücü gözüyle bakmamanı tavsiye ederim, bu üğütülen budama artıklarını doğa canlılarına sunulan bir ziyafet zenginliğe dönüşmektedir, atık parçaların büyüklüğü bu zenginliği zayıflatmaktadır, çünkü biz ekmeyi önce dilimliyoruz daha sonrada yudumluyoruz daha sonrada çiğneyip sindiriyoruz, öğütme işlemi küçülterek daha hız kazanarak döngü tamamlanıyor.

Bu makinanın önemine vurgu yapmak için kelimeler yetmiyor elversede sizi bu makinanın çalışmalını pratik yaparak anlatmış olsaydım sevgilerimle .

saglammk
11-04-2011, 00:34
Herkese merhaba,
Foruma bugün kaydoldum. Bu konu ilgimi çekti. Ağaç ve dal öğütücülerle ilgili olarak İstanbul'da Rekarma Makine firmasının FARMI ağaç öğütücüleri distribitörlüğünü yaptığını duydum. Bu hafta Malatya Tarım Fuarı'ndaydılar. Traktöre takılan modeller haricinde elektrikli ve benzinli motorlu olanları da var ve ağaç dallarını 7mm ilâ 30mm olarak öğütebiliyorlar. İnternet sitesi: www.rekarma.com
Bilginize sunarım. Bu güzel forum için yöneticilere teşekkürlerimi iletiyorum.

http://rekarma.com/bos2.php?id=542&resim=1
http://rekarma.com/bos2.php?id=533&resim=4

Çankırı
06-09-2011, 16:16
Sayın Epsody,
İzmir-Urla'daki 6 dönümlük arazimde yaklaşık 5 yıldır her tür meyve ağacı yetiştiriyorum. Tabi ki budananlar oluyor, ayrıca çapa yaptırmama karşılık yoğun bir de otlanma var. İşimin belki de en önemli kısmını bu otlar oluşturuyor. Hem otları ve hem de budama artıklarını, bu makinalardan birini alarak malç yapmak istedim. Bosch'un makinalarının üzerinde yoğunlaştım. Ancak, Bosch yetkilisi; küçük modellerin böyle bir arazi için yeterli olmayacağını, sürekli bıçak yenilemek zorunda kalınacağını, taze ya da kuru ot öğütme yapmayacağını belirterek, profesyonel makinalara yönelmemi söyledi. Hevesim kursağımda kaldı. Bu konuda bir fikriniz var mı acaba?

buyukcoban
24-02-2012, 12:04
İnternette yaptığım araştırma sonucu dal öğütücü olarak küçük bahçelerde kullanabilecek, fiyatı uygun alpina bio power ve bio master diye makineler buldum. Fiyatları 250-350 TL aralığında. Benim gibi 1-2 dönüm hobi bahçesi olanlar için en uygun fiyatlı olanlar bu makineler gibi görünüyor. Ancak bunların kullanışlılığı ile ilgili hiçbir yorum bulamadım. Daha önce bu makinelerden kullananlar bilgi verebilir mi acaba? Bir de Bosch markasının uygun modelleri var ama yurt dışı sitelerden bulduğum yorumlarda bu markanın modellerinin çok kullanışlı olmadığı yönünde.

Sayın Aydın,

Bende AL-KO 2500W modeli var. Geçen sene aldım. Bahçeniz aşırı büyük değilse gayet yeterli bir cihaz. Almadan önce dediğiniz modeller de dahil hepsini iyice araştırmıştım. Bunda karar kılmamdaki nedenler sağlam, güçlü ve dayanıklı malzemeden imal olmasıydı. Ancak şimdi toprakla uğraşma işlerini ve bahçeyi büyüttüğüm için daha büyük çaplı olanlardan aldım. Bu yüzden elimde atıl olarak bulunmakta. Eğer ilgilenirseniz yardımcı olabilirim...

buyukcoban
24-02-2012, 12:53
Sayın Epsody,
İzmir-Urla'daki 6 dönümlük arazimde yaklaşık 5 yıldır her tür meyve ağacı yetiştiriyorum. Tabi ki budananlar oluyor, ayrıca çapa yaptırmama karşılık yoğun bir de otlanma var. İşimin belki de en önemli kısmını bu otlar oluşturuyor. Hem otları ve hem de budama artıklarını, bu makinalardan birini alarak malç yapmak istedim. Bosch'un makinalarının üzerinde yoğunlaştım. Ancak, Bosch yetkilisi; küçük modellerin böyle bir arazi için yeterli olmayacağını, sürekli bıçak yenilemek zorunda kalınacağını, taze ya da kuru ot öğütme yapmayacağını belirterek, profesyonel makinalara yönelmemi söyledi. Hevesim kursağımda kaldı. Bu konuda bir fikriniz var mı acaba?

Sayın Çankırı,

Otları öğütmeye neden ihtiyaç duyduğunuzu bilmiyorum. Ancak kompost yapımı için otları öğütmeden de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Eğer yine de öğüteyim diyorsanız çim biçme makinaları işinizi rahatlıkla görecektir.(Otlar için)
Dal öğütücülere gelirsek bendeki model AL-KO 2500W Alman malı budama dalları için rahatlıkla yeterli bir modeldir. Bu arada şunu da belirtmek isterim Bosch marka olarak bilinen bir markadır ancak bahçe serisinde amatör ekipman yelpazesine sahiptir. Ben bu cihazı alırken danıştığımda tanıdık bir bayi idi ve pek önermemişti. Onun sayesinde yukarıdaki cihazı aldım. Gayet memnun kaldım... Sizin bahçeniz büyüklük olarak elektrik imkanınız varsa eğer bendeki cihazın rahatlıkla kaldırabileceği bir kapasitededir. Bu yüzden endişe etmeyiniz ancak benim gibi bahçe kapasitenizi çok daha büyük çaplara çıkarırsanız yeterli olmayabilir ve daha büyük kapasiteli cihazlara gerek duyabilirsiniz. Size özelden mesaj yazıyorum. Daha fazla bilgi için arayabilirsiniz...

savagegarden
17-11-2012, 19:47
bugun einhell 2540 ile kuru zeytin dalları ile denedim ve gayet guzel parcalandı ancak yeşil dallar parcalanmıyor.sanırım işe yarıyacak:))

abay54
04-12-2012, 14:19
önce 200 liraya jenaratör almayı düşünüyorum + sonrada 200 lira civarındada dal öğütücü almayı ve kullanmayı düşünüyorum..
Acaba verim alabilirmiyim nedersiniz...

tiryaki
20-03-2013, 20:02
Selamlar,
Bugün bir dal öğütücü sahibi oldum
Fiyat performans olarak piyasadaki en iyi cihaz bu gibi geldi bana. 365 TLye 2500 watt bulmak çok zor. Almanya satış fiyatından bile ucuz.

Einhell BG-RS 2540 CB Elektrikli Sessiz Dal Öğütücü ve Gübreleme, Elektrikli Dal Öğütme Makinaları, Einhell - einhellmagaza.com (http://www.einhellmagaza.com/einhell_bg_rs_2540_cb_elektrikli_sessiz_dal_ogutuc u_ve_gubreleme_urunu.html)

Haftasonu deneyeceğim

junior
16-06-2013, 23:31
selamlar herkese. ben de almayı düşünüyorum ucuz bir elektrikli öğütücü. yer 8 dönüm kadar. orman örtüsüyle boğuşuyorum bahçemizde(ne kadar verimli organik maddeler olduğunu siz düşünün) ve son 2 yılda tepeleme 8 damperli kamyon yükü organik maddeyi büyük oranda yaktım. üstelik sonra da gidip komşu ahırdan hayvan gübresi alıyorum dünya paraya. onların içinden çıkan otlarınsa haddi hesabı yok. artık bu makinadan alma zamanı geçiyor bile sanırım. yalnız bazı sorularım var. bu öğüttüklerimiz yanmış hayvan gübresinin yerine geçiyor mu. (yoğunluk değil içerik olarak soruyorum, misal eğer içerik uyuşuyorsa bu malzemeden daha fazla katarak aynı amaca ulaşabiliriz manasında bir düşünce.)

Diğer bir sorum, bu öğütülenleri fidan dikiminde hayvan gübresi yerine kullanabilir miyiz(yine yakın bir soru ama burada tam kök çevresini saracağı için biraz farklı bir kullanım şekli).


Ayrıca bu öğütülen dal ve benzerleri sadece yüzeyden mi uygulanabilir. mesela ağaç altına kalın tabaka serilip çapa makinasıyla toprağın altına yollanabilir, köklere karıştırılabilir mi.

Bir de toprağa dökülen yaprakların toksik olduğu bahsi geçti rica etsem onu açabilir miyiz. mesela ben bahçenin orman kenarına birkaç çukur açtırmıştım sonbahardan. makina arka kepçesiyle açılan boydaki çukurlara 1er kova yanmış ahır gübresi boşalttım. öyle bıraktım kış geçti. ilkbaharda gittiğimde çukurların her tarafında kararmış ıslak kestane ve kayın yaprakları vardı. ceviz fidanları dikiyordum o çukurlara. içlerine 2şer kova kadar yapraklardan ilave ettim. toprak zaten kil yapıda. humus olur maksadıyla yaptım. üzerine de sanırım 7-8 kova kadar toprak ilave ettim(arkada kolu olan makinaları bilirsiniz. onların açtığı çukura 1 kova gübre, 2 kova yaprak, gerisi toprak ilave gibi düşünün. orantısal anlamda ). Merak ediyorum, acaba bu dikim çukuruna veya ağaç köküne yaprak uygulaması yanlış mıdır.

Cevapları merakla bekliyorum. şimdiden teşekkür ediyorum.

Güler
17-06-2013, 12:34
Toprak yapısına nasıl tesir eder bu konuda pek fikrim yok, arkadaşlar size yardımcı olurlar ancak ben de bu dal öğütme makinesinden aldım çok da kullandığımı söyleyemem ama benim kullanmama sebebim tembellikten.

Ağaçları budadığımız zaman veya lükstrümleri budadığımızda kullanıyorum. Öğüttüğüm dal parçalarını malçlamada kullanıyorum.
Kışın güllerin ve diğer çalı bitkilerinin, ortancaların altına kalın bir tabaka halinde döşüyorum. Bahara otlanmayı da önlüyor, kışın soğuğundan da bitkiyi koruyor.
Bildiğim kadarı ile arkadaşlarımızın çoğu bunu kompost yaparken kullanmaktalar. Bu kompost başlığını bir okuyun lütfen.

malina
17-06-2013, 14:15
Bir de toprağa dökülen yaprakların toksik olduğu bahsi geçti rica etsem onu açabilir miyiz.

Böyle bir şey söylerken ilgili mesajın linkini vermeniz yararlı olacaktır...

Lilium
18-06-2013, 02:37
bu öğüttüklerimiz yanmış hayvan gübresinin yerine geçiyor mu.

Bu öğütülenler hayvan gübresinden daha değerliler, hayvan gübresinde en iyi şartlarda %5 azot bulunurken yeşil öğütülenlerde azot çok daha fazladır, hayvan gübresi besin olarak çok bir şey vermez daha çok yararı toprağı humuslaştırması (gevşetmesi) bitkinin kök gelişimine yardımcı olmasıdır. Aynı değeri öğütülenlerde verir.
Yalnız söyleminizde "orman örtüsüyle boğuşuyorum" cümlesini pek anlayamadım, Yani bu organik madde dediğiniz ormanlık alandan elde ettiğiniz gübremi? öyleyse bu gübreyi önce kompost yapmalısınız, ormanda oluşan hastalık ve zararlıları yok etmek gerekir.

Diğer bir sorum, bu öğütülenleri fidan dikiminde hayvan gübresi yerine kullanabilir miyiz
Tabi ki, kullanabilirsiniz çok da faydalı olur.

Ayrıca bu öğütülen dal ve benzerleri sadece yüzeyden mi uygulanabilir. mesela ağaç altına kalın tabaka serilip çapa makinasıyla toprağın altına yollanabilir, köklere karıştırılabilir mi.


Tabi ki,

İsterseniz onun cevabını ben değilde elin oğlu nasıl yapıyor bir bakalım.

volverini_mulcher_dal_ogutucu - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=wA_8oabjgic&NR=1&feature=endscreen)
DAL PARÇALAMA MAKİNASI - EKERLER MAKİNA - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=mwqAZsmDdxQ)


ceviz fidanları dikiyordum o çukurlara. içlerine 2şer kova kadar yapraklardan ilave ettim. toprak zaten kil yapıda. humus olur maksadıyla yaptım. üzerine de sanırım 7-8 kova kadar toprak ilave ettim(arkada kolu olan makinaları bilirsiniz. onların açtığı çukura 1 kova gübre, 2 kova yaprak, gerisi toprak ilave gibi düşünün. orantısal anlamda ). Merak ediyorum, acaba bu dikim çukuruna veya ağaç köküne yaprak uygulaması yanlış mıdır.

Bu şekilde uygulama yanlış, bu yaprağı kompost yaparak gübre haline getirmelisiniz, onu yapamadıysanız ve bu yapraklarda hastalık bulaşıklığı olmadığından eminseniz en azından bu yaprakları oransal olarak toprakla karıştırdıktan sonra uygulama yapılabilir.

Yeşilin ne olduğunu geçen yıl çok daha iyi anladım, ceviz soyma makinamda soyduğum ceviz kabuklarının nasıl bir gübre olabilirliğini gözlerimle görünce hayretler içerisinde kaldım, yeşili yakıp yıkmak ya da çöpe atmak heleki kabuklar benim için müthiş bir gübre vasfını kazanmıştır.

Bunu nasıl analiz ettirebilirim konusunda da ben arkadaşlardan yardım istiyorum.

...

junior
19-06-2013, 19:12
Güler hanım ,kompost başlığına yönlendirmeniz için teşekkür ediyorum.

sayın Malina, bahsettiğim alıntı bu konuda ilk sayfada sayın Epsody'nin 27 numaralı mesajıdır. Uyarı için teşekkür ederim..

sayın Lilium, yine enfes bir cevap. içinde yok yok.. sağ olun. Bu arada yazının içinde belirtmeden geçtim gübre ve yaprakları kürekle harmanladım, içine toprak atınca da çapayla karıştırdım. direkt katman yapıp üstüne oturtmadım yani. o konuda sorun yok.

ama evet bahsettiğim orman örtüsü, orman tabanından gelen çürüntüler ve daha da fazlası yani çok büyük kısmı orman bitki örtüsünün bahçeye olan yayılmasının temizlenmesinden artan organik maddeler. muhteviyatında otlar, fidanlar, ağaç dalları, yoğun yapraklar, böğürtlenler, eğreltiler(galiba eğreltiler de toksikmiş, bunların yöntemi ise topraktan zararlı madde toplamakmış. başka bir konuda verilen bir bilgiydi.), sarmaşıklar, yabani asmalar, kestane dikenleri, meşe-kestane çürük gövdeleri vs.vs.. böyle devam ediyor. muhteviyat bunlar.

sanırım hastalık ve zararlıları önlemek için kompost gerekir o zaman. çünkü ormanda her şey var, iyisiyle ve kötüsüyle.

bir de acaba bunları yeşilken madem dikimde kullanabiliyoruz, bu maddeler toprak altında çürürken metan gibi gazlar üretip bitkinin köküne zarar verebilir mi. aklıma geldi sormak istedim.

kompost konusu forumda oldukça geniş. tavsiye edebileceğiniz özel bir başlık var mı.(orada 4 alt bölüm ve 6 forum konusu var, o bölüm mü tavsiye ettiğiniz yoksa başka bir yer mi. atlamayayım başka yerde de varsa konuyu.)

sayın lilium. ceviz kabukları normal yeşil bitkilerden farklı olarak yoğun olarak özel kimyasal maddeler içeriyor bildiğim kadarıyla. acaba analiz ettirme isteğiniz bunların muhteviyatına yönelik mi. aklıma acaba zararı olabilir mi sorusu geliyor çünkü. ya da bünyelerindeki maddelerden dolayı belki başka işlemlerden geçirmek daha faydalı gübre haline getirebilir onları. ya da zararı var ise gidermek amacıyla. (mesela hayvan gübresini de yanmış forma dönüştürmek gibi.)

Zeytinlibahçe
19-06-2013, 21:32
Sn Junior, öncelikle Sıcak kompost (http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/)ve Malç (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/20692.htm) başlıklarını okuyun ne yapmanız gerektiğine
siz zaten kendiniz karar vereceksiniz

Lilium
19-06-2013, 23:54
bir de acaba bunları yeşilken madem dikimde kullanabiliyoruz,

Yeşilken dediğimizde yanlış anlaşılabilir, Üstte videolarda gördüğümüz dal yaprak öğütücülerinden çıkan toprak altına karıştırılıyor, fidanı ekerken örneğin: yeşil çimi biçtiniz bunu toprakla karıştırıp fidan ekilmez, bu komposlaşma evresinde yüksek ısılara ulaşır buda fidana zarar verir, dal yaprak kırındıları dediniz ben bunları kurumuş fakat tam çürümemiş olanlar için olabilir dedim.

sayın lilium. ceviz kabukları normal yeşil bitkilerden farklı olarak yoğun olarak özel kimyasal maddeler içeriyor bildiğim kadarıyla.

Evet bende öyle biliyorum, bu şekil kullanırsam ne gibi zararları olur onu öğrenmek istiyorum,
geçen yıl soyduğum ceviz kabuklarını atacak yer ararken yol kenarında olan ayrık ebegümeçi otlarını kurutması için kalın bir şekilde üslerine yaydım cevizleri soyduğum mevsim eylül yani bitkilerin gelişimlerinin durduğu dönem sonbahar, inanırmısınız ayrık ebegümeciler kış ortasında kudurdular yeşerdiler hayratler içinde kaldım, bir ikinci hayretim yahu biz bunları öldürelim derken kudurttuk bu defada ayrığa ebegümeciye herbisit kullandım hiç fayda etmedi, ne var bu ceviz kabuğunda merak ediyorum.
kanımca ince bir şekilde bahçeye yayıp capa makinasıyla karıştırılırsa çok fayda göreceği ve çok güzel bir gübre olacağı kanısındayım, azotun yüksek değerlerde olduğunu düşünüyorum. ve bu yıl bunu denemek istiyorum.

analiz yaptırıp içinde ne var ne yok, zararlımı olur faydalımı olur fayda kısmını görebiliyorum zarar kısmını göremiyorum. Bilmek en güzeli, bu analizi nerede yaptırabilirim toprak analizi yapan kuruluşlar bu analizide yapabilirler mi? konusunda bilgim yok.


...

junior
20-06-2013, 00:24
teşekkürler sn. Zeytinlibahçe. malç konusunu da araya almış olduk eksik olmayın.

cevaplara yine teşekkür ederim sn. Lilium.

ceviz yeşil kabuğu için ise son yıllarda ceviz üzerine akademik olanlar dahil araştırmalar yapılıyor olması bu analizin halihazırda yapılmış olma ihtimalini aklıma getiriyor. ilgili hocalarla irtibat sağlanırsa yardımcı olurlar gibi geliyor. hatta daha sağlıklı olur çünkü tahlili yapmak veya yaptırmaktan ziyade sonuçları yorumlayabilmek daha önemli ki bu uzman kişiler bu işin de uzmanları aynı zamanda. ceviz üzerine akademisyen araması yaptırınca ülkemizdeki bazı önemli hocaları öğrenmek mümkün. (mesela aklıma Sütyemez hoca geliyor hemen, ciddi mesaisi var kendisinin konu üzerine, adına tescilli cevizleri bile var, başka hocalar da var. buradan fazla isim vermeyelim sonra unuttuklarımıza mahcup kalırım.)

Mehmet Beşe
16-04-2014, 10:25
Merhaba;
Ağaç ve dal öğütücü makinalarda dünya lideri olan marka Vermeer'dir. Daha yoğun kullanım için üretilmiştir. Daha detaylı bilgi için Vermeer Makina San. Tic. Ltd. Şti. | Vermeer Türkiye (http://www.vermeer.com.tr) adresini inceleyebilirsiniz.

bufalu
25-05-2015, 10:01
merhabalar arkadaşlar malç ve kompost hazırlamada kullanmak için ben de bir dal öğütme makinesi almak istiyorum lakin dövizin de yükselmesiyle fiyatlar biraz uçmuş sanki.2 dönümlük bir toprak üzerinde ev çevresi meyve ağaçları ve sebze bahçesi çiçek tarhları vs var. servis vs sıkıntısı yaşamamak için çok bilinmeyen markalardan uzak durmaya çalışıyorum yanlış mı yapıyorum. bo... un dış görünüşü aynı kırpma sistemi farklı iki makinesi var , biri türbin biri freze tamburlu imiş. türbinlisi bir miktar daha pahalı. bu iki sistem arasındaki fiyat farkı rasyonel mi. yorum görüş ve varsa diğer fiyat/performans ürün tavsiyelerinize açığım. denediğiniz kullandığınız aletleri tavsiye ederseniz sevinirim. saygılar.

bufalu
26-05-2015, 09:08
merhabalar arkadaşlar çok makul bir fiyata linkteki (http://www.byhirdavat.com/MAXGARDEN-MAX-SH01-2845-ELEKTRIKLI-DAL-OGUTUCU,PR-8573.html) aletten buldum bir tane. bu marka hakkında bilgisi fikri olan var mı acaba. teknik değerler fena değil gibi.

Orhank
26-05-2015, 12:23
Kalaos Kl5461 Dal Parçalama Mak.2500w Öğütücü (http://www.webdenal.com/kalaos-kl5461-dal-parcalama-mak-2500w_730169.html)

Bu ürününde fiyatı uygun ve bence başarılı önerebilirim.

bufalu
28-05-2015, 16:20
Kalaos Kl5461 Dal Parçalama Mak.2500w Öğütücü (http://www.webdenal.com/kalaos-kl5461-dal-parcalama-mak-2500w_730169.html)

Bu ürününde fiyatı uygun ve bence başarılı önerebilirim.

evet o da dikkatimi çekmişti ama sonra maxipuan kampanyasıydı şuydu buydu deyip bir de epey ucuza bulduğum bir b..h axt 25 d aldım. hayırlı malçlar kompostlar dileyelim herkese :D

Resulgur
23-12-2015, 18:45
Çok kıymetli güzel paylaşımlar yapılmış .. Her bahçede olması gereken bir makine gerçekten ..

irhal35
28-01-2016, 01:30
Dal ve Yaprak öğütme makinaları tarım sektöründe yeni yeni kullanılmaya başlamıştır. Toprakların yıllarca işlenmesi ve organik madde miktarlarındaki azalma toprak ph seviyelerinde artış ve çoraklaşmaya dogru bir gidişat başlamıştır.

Budanan dalların,yaprakların ve gereksiz bitki atıklarının öğütücü yardımıyla tekrar organik gübre olarak toprağa kazandırılması çevreye ve toprağa saygıyı ifade eder.1 cm den 10 cm'e kadar benzinli,elektrikli ve traktör arkası kuyruk mili yardımıyla kullanılabilen öğütme makinaları mevcuttur.

sındırgılı
01-02-2016, 19:38
2 Senedir kullandigim makinem ;
Lodosta yerde kalan orman sarmasiklari ogutucuden gecip malc oluyorlar

Bugun, Kartal Koctasa ugradigimda 199.99 TL fiata 1 adet kalmis..(2 sene once ayni fiata almistim..)

kocasedir
04-03-2016, 21:00
Merhabalar
Arazimdeki çallıları ve bazı kurumuş odun parçlarını parçalayıp fidan dikiminde kullanmak istiyorum.İnternetten baktım kimisi çok pahalı,kimisi traktöre bağlanan cinsten,kimisi de elektrikle çalışan.Benzinli dal öğütücü makinası alıp kullanan ve memnun kalan varsa modelini tavsiye ederse sevinirim.

kerkenez
07-03-2016, 08:47
Bende uygun fiyatlı yaklaşık 200 metrekare bahçeye yetecek kadar elektrikli makine arıyorum. Uygun fiyatlı ve kullanışlı ne tavsiye edersiniz? Bosch' lar var ama pek tavsiye edilmiyor gibi.

heyyamola
07-03-2016, 21:29
Bende uygun fiyatlı yaklaşık 200 metrekare bahçeye yetecek kadar elektrikli makine arıyorum. Uygun fiyatlı ve kullanışlı ne tavsiye edersiniz? Bosch' lar var ama pek tavsiye edilmiyor gibi.

2 yıl önce bu (http://www.agaclar.net/forum/1346863-post1552.htm)makineyi 250 lira civarında almıştım. İşimizi fazlasıyla görüyor. Yeter ki kuru dalları öğütmeye kalkıp bıçakları körleştirmeyin.

kerkenez
08-03-2016, 08:39
2 yıl önce bu (http://www.agaclar.net/forum/1346863-post1552.htm)makineyi 250 lira civarında almıştım. İşimizi fazlasıyla görüyor. Yeter ki kuru dalları öğütmeye kalkıp bıçakları körleştirmeyin.

Sayın Heyyamola modeli nedir acaba? Birde bıçaklarını biletmek mümkün mü acaba?

heyyamola
08-03-2016, 18:50
Sayın Heyyamola modeli nedir acaba? Birde bıçaklarını biletmek mümkün mü acaba?

Ben şimdiye kadar biletmedim. Hatırladığım kadarıyla bıçakları çıkarıp biletmek mümkün. Bahçeye gittiğimde inceleyip, detaylı bilgi paylaşırım. (Model, bıçak yapısı vs.)

kerkenez
09-03-2016, 08:41
Ben şimdiye kadar biletmedim. Hatırladığım kadarıyla bıçakları çıkarıp biletmek mümkün. Bahçeye gittiğimde inceleyip, detaylı bilgi paylaşırım. (Model, bıçak yapısı vs.)


Resimden modelini buldum 2100 imiş ancak fiyatı 600 TL civarı olmuş. Gerçi diğer makinelere göre uygun. Almayı düşünüyorum.

Hiç saman gibi uzun kuru ot parçalamayı denediniz mi? Mümkün mü? Yoksa çim biçme makinesi kullanmak daha mı uygun olur?

heyyamola
09-03-2016, 21:46
Resimden modelini buldum 2100 imiş ancak fiyatı 600 TL civarı olmuş. Gerçi diğer makinelere göre uygun. Almayı düşünüyorum.

Hiç saman gibi uzun kuru ot parçalamayı denediniz mi? Mümkün mü? Yoksa çim biçme makinesi kullanmak daha mı uygun olur?

Kuru otları da parçalıyor. Kalınlık arttıkça daha verimli oluyor. Ayçiçeği ve mısır sapları, nispeten kalın gövdeli otları sorunsuz öğütmüştü. Lifli yapıdaki ince, taze otları çiğniyor, tam manasıyla parçalamıyor.

kerkenez
10-03-2016, 08:31
Taze dal dışında hızlı kompost yapabilmek için samanları da parçalamam gerekiyor. Dolayısıyla bu anlattıklarınız işimi görmeme yetecektir. İlginize teşekkür ederim.

zgulcin
23-11-2016, 16:43
2 Senedir kullandigim makinem ;
Lodosta yerde kalan orman sarmasiklari ogutucuden gecip malc oluyorlar

Bugun, Kartal Koctasa ugradigimda 199.99 TL fiata 1 adet kalmis..(2 sene once ayni fiata almistim..)
Sayın Sındırgılı, bu dal öğütücüden memnun musunuz? 10 adet zeytin ağacım var budama ve ara açma yaptığımda çıkan ince dalları öğütmek için almak istiyorum. İlginize şimdiden teşekkür ediyorum.

prıtt
24-11-2016, 08:08
Hiç kullanmadım ve bahçem için gelecekte almayı planladığım makinelerden.

Bosch Axt Rapid 2200 modelini sırf bıçağının kolay bulunabilecek ve her bıçakçıya yapılabilecek tarzda olmasından ötürü beğendim. Bu makinelerdeki en büyük sorun bence bıçaklar.

sındırgılı
24-11-2016, 19:03
Sayın Sındırgılı, bu dal öğütücüden memnun musunuz? 10 adet zeytin ağacım var budama ve ara açma yaptığımda çıkan ince dalları öğütmek için almak istiyorum. İlginize şimdiden teşekkür ediyorum.

Evet, memnunum. Zannedersem, makinenin aynisi Sn. Heyyamola da var.
Kompost icin biraz daha ince ogutulse iyi olur. (cabuk curumesi icin )
Fakat, malc olarak rahat rahat kullanilir.

prıtt
18-02-2024, 17:43
Arkadaşlar elektrikli dal öğütücülerden hangisini tavsiye edersiniz. Kullandıklarınız hangileri. paylaşırsanız sevinirim. mağa yorumlarında biraz kafam karıştı. küçük dalları öğütmediği veya yaş dalları ögütmediği söyleniyor.

MeyveliTepe
19-02-2024, 09:48
Bendeki bu makina (https://www.soydanlarmakina.com/sm700e).

Diğer ufak makinalardan 2-3 tane attım bir kenera.

prıtt
19-02-2024, 21:31
Sn meyveli tepe

Bu bize çok büyük gelir. 400-500 metre bahçede için arıyorum.

MeyveliTepe
19-02-2024, 23:25
Fiyatlara baktım da, işe yaramayacak makinalar bile on binin üstünde, iyi kötü işe yarabilirler 30-40 binden başlıyor.

almuud
20-02-2024, 14:26
bunun el ile çevirerek çalışanını yapamaz mıyız? En azından 10 bin-12 bin TL ile iş görür bir şey alınabilir...
Aslında yapmaya kalksak 5-6 bin TL'ye yapılabilir gibi duruyor;)

MeyveliTepe
20-02-2024, 15:51
bunun el ile çevirerek çalışanını yapamaz mıyız? En azından 10 bin-12 bin TL ile iş görür bir şey alınabilir...
Aslında yapmaya kalksak 5-6 bin TL'ye yapılabilir gibi duruyor;)

Kol gücüyle çevirebilir misiniz bilmem. Her durumda el ile çevrilecek şekilde bir şey yaparsanız, çevirmek için bir motor da bulursunuz. Bence maliyeti oluşturan kısım motordan çok bıçaklardan oluşan parçalama mekanizması.

OrmanYayla
13-03-2024, 19:46
...