View Full Version : Şömine Yapımı
Şömine konusunda teknoloji artık çok ilerlemiş. Ben geçen sene tespit ettim. Az odunla çok ısınmak mümkün. Üstelik görsel olarak oldukça güzeller. Yanlardan veya alttan aldığı soğuk havayı baca borusunun etrafından geçirerek yukardan klima gibi üflüyor. Ve bu hareket için hsadece ısınan havanın yükselmesi kullanıyor. Benim gördüğüm, iki katlı bir mağzayı çok güzel ısıtıyordu. Sadece hazne fiyatı 1000€ civarında olduğu için şimdilik erteledim. İleride bu tip bir kazan veya soba almayı düşünüyorum. Kazan alırsam giydirmesini kendim yaparım.
http://www.sominemagical.com/
http://www.somineonline.com/index.php?pages=product&op=prddetail&id=149
Mahmut Leventoğlu
03-01-2007, 15:19
Bizim kullandığımız Diplomat marka ithal bir şömine.Alttan ve üstten havalandırmalı ,Yanmaz cam çerçeveli hep dekoratif hem pratik.Becerebilirsem fotografını koyayım. Todor yalnız basit ve pratik bir sistem daha var. Şöminenin iç duvarına su ısıtıcı konularak devridaim motoru ile kalörifer gibi kullanarak Radyatörlerde ısıtılabiliniyor. Başdeğirmen tesislerinde görmüştüm.Onlar bütün restoranı onunla ısıtıyorlardı. Bende evi yaparken bütün yatay boruları hazırladım döşedim fakat sonra vazgeçtik(Geçici olarak)
Eski kars mimarisinde ısınma:
Peç ismi verilen şömine biçiminde yeni bir ısıtma sistemi burada uygulanmıştır. Bu sistemde Peçlerin içerisinde yakılan kömürlerin çıkardığı sıcaklık iç mekan duvarlarından geçirilen borularla yapıların tümünü ısıtmıştır.
Kışların soğuk ve uzun geçtiği Kars’ta Peçlerin yanı sıra daha değişik ısıtma sistemleri de geliştirilmiştir. Odaları birbirinden ayıran duvarların köşesine yarım daire biçimli ve çıkıntılı “galanka” denilen büyük bir soba yerleştirilmiştir. Altı demir döküm olan ve yüksekliği tavana kadar ulaşan, yukarıya doğru daralan ve boruya dönüşen sobalarla evler ısıtılmıştır.
Kaynak (http://www.kenthaber.com/IlDetay.aspx?ID=1421)
hem ekmek pişirilen hem yemek yapılan hem de ısınılan pilita adı verilen fırınlı sobalara dönüştürüldü. Bu pilitalara bugün yeni bir fonksiyon daha eklenmiştir. Artık mutfak ve banyodaki sıcak su ihtiyacı da bu pilitalardan karşılanmaktadır, bunlara şofben görevi de verilmiştir
Kaynak (http://www.irmakyenikoy.com/site/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=58)
Şöminenin iç duvarına su ısıtıcı konularak devridaim motoru ile kalörifer gibi kullanarak Radyatörlerde ısıtılabiliniyor. Başdeğirmen tesislerinde görmüştüm.Onlar bütün restoranı onunla ısıtıyorlardı.
Başdeğirmen'de ben de dikkat etmiştim o sisteme. Bacadan kaçacak ısıyı mümkün olduğunca değerlendirmek çok mantıklı tabii. Ben şu anda tuğlalı soba kullanıyorum, çok rahatım. Evim küçük olduğu için bütün odalar rahatça ısınıyor.
Şömine sisteminin şöyle bir dezavantajı var;
Bütün özelliği her tarafının kapalı olması ve aleve ulaşacak havayı kontrol edebilmeniz. Böylece az yakıtla çok ısı alabiliyorsunuz. Alev çok temiz ve mavi oluyor. Aynı araba karbüratörlerindeki gibi, fazla veya az hava girerse yanma yeterince verimli olmuyor.
Eğer önündeki camı iptal ederseniz, normal bir ocaktan farkı kalmıyor. Es kaza camı kırılırsa, ilk fırsatta yerine takmanız lazım ki aynı verim devam etsin. Kazanlarda ithal olduğu için aynı model camı temin etmek mesele oluyormuş. O zamanda 1000€'luk kazanın hiç bir espirisi kalmıyor. Benim gibi evde hareketli köpekleriniz varsa, bu tip şeyleri düşünmek kaçınılmaz oluyor.:)
Mahmut Leventoğlu
03-01-2007, 16:51
Camları yedekledimde ahhh gözünü seveyim kuzinenin ve tuğlalı sobanın. Hakikaten üstüne tanımam . Çatı katına Kuzine kurdum, orta kata ise kovalı soba.
Çatı katına çıkışta bir ara kapı yaptım ısı kontrolü için çok faydalı oldu. Fakat en güzel ısınma ve keyif aldığımız yer çatı katı. Hem manzara,hem kuzine,hem teras balkon, hemde en iyi ısınan yer. Bu sene çatı arasında minik bir mutfak yapacağım aşağı iniş çıkış zor oluyor diye :)))
Biz şömineyi İzmit-Gölcük yolu arasında ,Görkem Şömineye yaptırdık.Camlı , baca içten örüldü , üzeri gazbeton , sıvanın üstüne de dekoratif olsun diye ince mineral boya ile boyandı. Isınan havayı yukarıdan odaya veriyor.Biz çok memnunuz.Baca her türlü havada çok iyi çekiyor.Hazne , şömine , baca , işçilik vs. herşey dahil(boya hariç) iki sene önce yaklaşık 1.800-YTL'ye maloldu.
Odun yakıyoruz, ama arada yapı marketlerde satılan hazır şömine yakıtından da yaktığımız oluyor.Isı verimliliği konusunda bir fark anlayamadım , ancak görsel olarak odun alevi gibi güçlü bir alev vermiyor.Avantajı bir tanesi yaklaşık iki saat idare ettiğinden , film seyrederken habire kalkıp odun atmak gerekmiyor.
Mahmut Leventoğlu
14-01-2007, 15:50
Yozgat Şahmuratlı köyünde uygulanan güneş enerjisi ile ısınma,köy fırını ve pişirme uygulamalarını, www.gefsgp.net sitesine girerek yaptıkları ve hayata geçirdikleri projelere bir bakın isterseniz sevgili dostlar. Ben köy fırını projesi araştırırken rastladım.
Sayın todor,
Şömineyi yapabildinizmi.
Araştırma halindeyim evin ısınma sistemi hakkında, ondan soruyorum.
Hayır, henüz yapamadım. Çok pahallılar, sıra bir türlü oralara gelemiyor.:)
Ama konuyla hala alakalısınız sanırım.
Sizin bahsettiğiniz şömineyi bende inceledim. Bulunduğu yere sıcak hava üflemek sureti ile ısıtma sağlamakta. Ancak odalara bu ısı yayılırmı konusunda net bilgi alamadım. Bahsettiğiniz şöminelerin, evin diğer bölümlerine döşenen kalorifer boru ve peteklerine sıcak su sağlayanları da var ancak aşırı pahalı. Salona geleneksel bir ocak yapmak var ama ısınmaya yararı az olur denmekte, boşa odun yakmak olurmuş.
Isınma işini iyi bir kuzine alıp halletmek en akıllı yol gibi görünmeye başladı.
kazim polat
05-02-2010, 23:06
Ben her ikisini de düşünüyorum sayın Hosseda. Isıtması ve fonksiyonelliği için kuzine, görselliği ve ateşle uğraşma hazzı için köy ocağı.
MeyveliTepe
05-02-2010, 23:19
Şimdilerde çok şık ve çok fonksiyonel kuzineler var. Fiyatları epey pahalı ama güzel bir kır evine de yakışır doğrusu. Şömine yaptıracaksanız ısı odalı, döküm hazneli olmasına dikkat ediniz. Şömine maliyetinin yarısı, aslında şöminenin kendisiyle hiç alakalı olmayan, önündeki mermer, granit vb. giydirme içindir. İşin bu kısmında ucuz ama şık başka bir şey de düşünebilirsiniz. Evinizi yapan taş ustanız ek bir para almadan bile evinizle uyumlu bir giydirme yapabilir. Bu şekilde yapılmış bir şömine ısıtma anlamında işlevseldir. Isı odası olmayan eski ocak tipi şöminelerde enerjinin %85'i bacadan kaçar. Isı odasıyla enerjinin %85'ini ev içine yayılan ısıya dönüştürebilirsiniz.
Köy ocağından mümkünse kaçınmanızı tavsiye ederim. Kontrolsüz, ya da az kontrollü baca sistemiyle evinizin içindeki ısıyı da kaçırma riskiniz vardır.
kazim polat
05-02-2010, 23:38
Uyarılarınız için çok teşekkürler Meyvelitepe, göz önünde bulunduracağım.
Ev içindeki ısıyı kaçırmaması için ocağın üst kısmında mekanik bir düzenek düşünüyordum ama, yanma anında bacadan kaçacak %85lik bir kayıp, çok büyük. Sanırım bu zevk biraz ertelenebilir.
Bahsettiğiniz kuzineleri biliyorum, ama dediğiniz gibi oldukça pahalılar. Ben şimdilik öğretmen arkadaşımın ev hediyesi olarak söz verdiği, kovalı, iki gözlü klasik kuzineyle idare etme yolunu seçeyim. :)
Isınma en mühim konulardan bir tanesi ev yapımında.
Aşamalar yaklaştıkça bunu kendiliğinden algılamakta insan. İyi ve hesaplı ısınmanın ön şartı, ısının evde iyi muhafazası. Yani taban ve tavan izalasyonu ile doğramaları doğru yapmak.
Köy ocağından vazgeçtim desem yalan olmaz. Bu sabah telefon ile konuştuğum şömineci beni ikna etti. net alanım 50 m2 kadar kalacak, odalar da kesin ısınır hazneli şömine ile dedi. Bu durumda hem ısınıp, hemde ateş keyfini yaşamak mümkün olacak. Bütçe meselesi bunlar tabii. Aslında gürül gürül yanan bir soba veya döküm bir kuzineden de aynı keyfin alınacağına eminim. Çocukluğumda yaldız boyalı sobamızın yanına sarman kedimizle sıkıştığımızdaki mutluluk hala canlı.
Yerden ısınma sistemi de çok akıllıca bir çözüm. Bu sistemde ısı kaynağı olacak kombilerin zaman saati de varmış. Yani ayarla saati ve çalışmaya başla şu gün şu saatte de, sıcacık eve git. Ama herkes ağız birliği etmişcesine romatizma tehlikesi var dedi. Fiyat aldığım firma ise gayet güzel izah etti. Yüksek ısı ile ayarlı sistemlerde bu zamanında yaşanmış, ancak artık kurulan sistemlerde ısı düşük derecelerde ayarlanmakta imiş ve hiçbir zararı olmazmış. Yerleri kayrak taşla döşeyeceğim. Bu seçenek bana en uyanı olacakdı ama hem pahalı bir sistem hem de kafam karışmış halde.
Hoşçakalın.
MeyveliTepe
06-02-2010, 12:04
Yerden ısınma sistemi de çok akıllıca bir çözüm. Bu sistemde ısı kaynağı olacak kombilerin zaman saati de varmış. Yani ayarla saati ve çalışmaya başla şu gün şu saatte de, sıcacık eve git. Ama herkes ağız birliği etmişcesine romatizma tehlikesi var dedi. Fiyat aldığım firma ise gayet güzel izah etti. Yüksek ısı ile ayarlı sistemlerde bu zamanında yaşanmış, ancak artık kurulan sistemlerde ısı düşük derecelerde ayarlanmakta imiş ve hiçbir zararı olmazmış. Yerleri kayrak taşla döşeyeceğim. Bu seçenek bana en uyanı olacakdı ama hem pahalı bir sistem hem de kafam karışmış halde.
Bu konu çok önemli. Gerçekten de yerden ısıtma kalorifer sisteminde potansiyel olarak en az %50 enerji tasarrufu olur. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı gibi, başka hiç bir ısıtma sisteminin vermeyeceği konfor elde edilir.
Ancak şartları var. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde hem sağlık problemlerine yol açar hem de beklendiği kadar enerji tasarrufu elde edilmez.
Yerden ısıtma, prensip olarak önce binayı ısıtır. Bu yüzden yavaş ısınır ve yavaş soğur. Bina, beton ve taş aksamdan ısı kaybediyor ise binayı ısıtabilmek mümkün olmaz. Bina ısınmadığı için de bina içindeki hava da ısınmaz. Bu durumda ev sahibi, yerden ısıtma borularına 40 derece yerine 80-90 derece su göndermeye başlar. Bunun sonucunda da başta astım olmak üzere pek çok rahatsızlık tetiklenir. Daha da fazla enerji harcanması da doğal bir sonuç olur.
O halde, daha ev proje halindeyken binanın nasıl ısıtılacağı en detayıyla planlanmalı, projenin tamamı buna göre şekillenmelidir. Bir binanın (katı madde olarak) ısı kaybetme şekli, sıcak katı maddenin soğuk katı maddeye temasıyla olur. Şayet bu maddelerden birinin ısı geçirgenlik direnci yüksek değil ise, kurulan bu köprüden ısı, bir borudan suyun akması gibi akar gider. Bunu şöyle somutlaştırabiliriz. Binanın (dikkat edin binanın diyorum, bina içindeki havanın değil), en çok ısı kaybetme şekli temel ve diğer toprağa değen yüzeylerden olur. İkinci olarak duvarların dış yüzeylerinden ve çatıdan olur.
Bu sebeple, binanın temel dahil toprağa değen yüzeyleri, yeterli kalınlıkta, dayanıklı ve yüksek basma dayanımlı, yüksek ısı geçirgenlik direncine (ya da düşük ısı iletim katsayısına) sahip bir malzeme ile iğne ucu kadar bile bir boşluk bırakmadan izole edilmelidir. İkinci olarak çatı ve duvarlar dış yüzeylerinden izole edilmelidir.
Bizim Meyvelitepe'deki evimiz bu tarz bir ev. Binayı ısıtıyoruz ama, binanın yapısını, yüklendiği ısı enerjisini hiç bir şekilde bırakmayacak şekilde planladım. Bu sebeple ısıtmanın sürekliliği de gerekmiyor (biraz tembel işi). Üzerinden iki yıl zaman geçtiği için artık çok rahat konuşabileceğim ölçümlerim ve rakamlarım da var. Söz gelimi, bu aralar dışarıda ısı 0-3 dereceyken evin 20-22 dereceye ısınması yerden ısıtma sistemiyle, sisteme 40-45 derece su göndererek 8-10 saat sürüyor. O noktadan itibaren sistem tamamen kapatılsa bile ev içindeki ısının 2 derece kaybetmesi 24 saat sürüyor. Bu yüzden, ev içindeki bir termostatın kontrol ettiği sistem, bu havalarda bile günde sadece iki kez, birer saat boyunca devreye girip yerden ısıtma borularında su dolaştırma ihtiyacı duyuyor. Isıtma sistemine giden sıcak suyun sağlanması ise ayrı bir olay. O da koşullara göre ayrıca planlanmalı.
Taş evler, inşaat ve malzeme tarzı olarak bu gibi bir izolasyon yapmaya müsait değildir. Bu yüzen ısıtma sistemi binayı ısıtmayı değil, içindeki havayı ısıtmaya ve ısınmış havanın mümkün mertebe muhafazasına odaklanmalıdır. Hava, binaya göre çok düşük yoğunluktadır. Hızlı ısıtılabilir ama ısıtmanın sürekliliğini gerektirir. Isıtılmış havanın muhafazasındaki prensipler de binaya göre farklılaşır. Bu durumda çatı birinci derecede önem kazanır. Odalarda zemin ve tavan kaplamalarına ve pencerelere dikkat etmelidir. Ev içindeki ısıtma merkezi ile evin içindeki doğal hava sirkülasyonunu özel olarak gözden geçirmek gerekir. Özellikle kuzine, soba gibi tek bir merkez söz konusu ise buna özel zaman harcamakta fayda var.
Hem döşemelerin (ki döşeme altında mutlaka iyi bir izolasyon malzemesi (xps, poliüretan, mantar vb.kullanılmalı) hem de tavan kaplamasının ahşap olması, pencere camlarının ultra-s standardında olması çok avantaj sağlar. Taş evde, şayet iç duvarlara sıva yapacaksanız mutlaka sıva altına da izolasyon yapın (yoğuşma problemlerini çözerek tabii).
Bu konuda yazılabilir daha pek çok şey var. Fakat yeni bir ev yaparken üzerinde en çok çalışılması gereken konulardan biridir. Hata yapıldığında düzeltilmesi ya çok zor ya da imkansızdır. Burada amaç, en az enerjiyle, en az iş gücüyle (sobaya odun atmak gibi), en konforlu ısıtmayı, evinizin mimari şartları ve inşaat tekniğinde, en ucuza nasıl yaparsınız? Kolay olmayan bir problem. Tek çözüm yoktur ve iyinin daima daha iyisi vardır :)
MeyveliTepe
06-02-2010, 13:01
Şömine yapacaklara bir tavsiye daha. Yanma sırasında açığa çıkacak enerjiden maksimum yararlanmak için bacayı iyi planlayınız. Isı odasının zemin kat tavanına kadar olması uygundur. Buradan 25 santim çapında çelik baca borusunun etrafında fazla boşluk bırakmadan geçecek kadar delik bırakmalı, üst katta uygun çapta baca tuğlası ile hiç kıvrımsız çatı üstüne çıkmalı. Baca tuğlasının çapı mümkünse çelik baca borusunun sıfır boşlukla içine girebileceği çapta olmalı (önceden deneyin). Baca tuğlaları örülürken iç tarafta harç çıkıntısı olmamasına özel dikkat etmeli, aksi halde çelik borunun rahat geçmesini engeller. Bu kontrolü ustaya bırakmayıp kendiniz başında durup kontrol ederseniz faydasını görürsünüz. Bacanın üst katta nereden geçtiği de çok önemli. Bacanın ısısından yararlanmak istiyorsanız, üst kattaki odalara ısı yayabilecek bir yerden geçmesini planlayabilirsiniz. İlle de bir duvara bitişik olması gerekmiyor. Hatta hiç bir duvara temas etmeden çıkmasını sağlayabiliyorsanız ideal olur.
Devamında, bu şekilde yaptığınız bacayı sıvadıktan sonra alüminyum plaka ile kaplatın. Plaka en az 2 mm kalınlığında olsun. Kaplama sırasında alüminyum plaka ile sıva arasında boşluk kalmasın, tam otursun. Böylece, şömine yanarken üst katınızı gayet güzel ısıtacak bir kalorifere de sahip olmuş olursunuz.
Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın Meyveli Tepe,
Yararlı açıklamalarınız için teşekkür ediyorum. Bloğunuzu da okudum. Rehberliğiniz çok mühim.
Sağolun.
Sayın Meyveli Tepe,
Size konuya hakimiyetiniz sebebi ile bir soru sormak istiyorum :
Uygun bir duvara geleneksel bir ocak yapılsa ve ocağın üstünde de yeni tip şöminelerdeki ısı odası yaratılsa ısı kaybı gene çok büyük olacakmıdır. Yani hazne olmayacak, ısı odası içinden çelik boru yükselecek gene bacaya doğru.
Sebep ne derseniz, hazneli şömineler genelde cam kapaklı. Şöyle genişce bir ocakda yanacak gürül gürül odunun keyfi eksik kalacak gibi geliyor. Ocağın taş döşeli tabanına bir sacayak koyup üzerine bir bakır kap koyabilmeli arada insan, arada da bir kaç parça sucuk cız bız edebilmeli. Demek istiyorum ki köy evi yapıyorsam eğer, ocağı da bildiğimiz köy evinin ocağı olmalı ama odunları da havaya yakmamalı evi de ısıtabilmeli.
Teşekkürler.
Merhabalar,
Yukarıdaki fikrimi geliştirmeye başladım.
Sabah gelirken yolum üstünde bulunan bir soba, ocak imalatçısına uğradım. Hazır davlumbazlar var galvaniz saçtan. Ama ben ömürlük bir şey olsun istiyorum deyince 10 mm kadar krom çelik malzemeden istediğim ölçüde davlumbaz yapabileceklerini söylediler. Yere basması için istersem yanlardan levha şeklinde ayak inecekler, istersem köşebent ayak koyacaklar. Hatta sadece önü açık üç tarafı kapalı bir ayakla da inebiliriz yere dedi usta. Sen iste ben yapayım abi dedi. İstersem çelik boruyu dahi imal edebilecekler.
Kafamda iskeleti şekillendirdim. Bahçeye gidince hafta sonu usta ile konuşacağım, ısı odasından şömineler kadar olmasada onlara yakın verim alabileceğime kanaat getirirsem ocağa dönüş yapabileceğim.
Ben bu seçeneğin olabileceğine inanıyorum. Mevcut şöminelerde bu talebe cevap vermesi için asansörlü şöminede mevcut. Ön cam kapak istenildiğinde yukarıya doğru kalkmakta bir zincir marifeti ile. Ama o şöminelerde de yerden yararlanmak kısıtlı. Şöyle geniş bir ocak gibi değil. İstersem kuru fasulye dahi pişirebilmeliyim odun ateşi üzerinde, sacayağına koyacağım dışı kapkara olmuş toprak çömlekde.
Hoşçakalın.
Anadolu'da ki köy kahvehanelerinde kullanılan turbo soba ismi ile anılan bir soba türü var. Soba çift kazan ve bir adet elektrikle çalışan fandan oluşuyor. Kömür **** odun iç kazanda yanıyor ve sobanın arkasında bulunan elektrikli fan iç kazanla dış kazan arasında ki ısınan havayı ortama üflüyor ve ortalama 200 metrekarelik bir ortamı çok rahatlıkla ısıtılıyor. Fakat bu sistemin bir dezavantajı var. Sobaya yakın masalara kimseler oturmuyor.
Geçtiğimiz günlerden internette ki satış sitelerinden birinde resmini görmüştüm ama şuan bulamıyorum. Bulursam resmini de gönderirim.
MeyveliTepe
24-02-2010, 12:06
Sayın Meyveli Tepe,
Size konuya hakimiyetiniz sebebi ile bir soru sormak istiyorum :
Uygun bir duvara geleneksel bir ocak yapılsa ve ocağın üstünde de yeni tip şöminelerdeki ısı odası yaratılsa ısı kaybı gene çok büyük olacakmıdır. Yani hazne olmayacak, ısı odası içinden çelik boru yükselecek gene bacaya doğru.
Sebep ne derseniz, hazneli şömineler genelde cam kapaklı. Şöyle genişce bir ocakda yanacak gürül gürül odunun keyfi eksik kalacak gibi geliyor. Ocağın taş döşeli tabanına bir sacayak koyup üzerine bir bakır kap koyabilmeli arada insan, arada da bir kaç parça sucuk cız bız edebilmeli. Demek istiyorum ki köy evi yapıyorsam eğer, ocağı da bildiğimiz köy evinin ocağı olmalı ama odunları da havaya yakmamalı evi de ısıtabilmeli.
Teşekkürler.
Sn.Hosseda, siz yanıtı bulmuşsunuz zaten. Asansörlü kapaklı şömineler var. İkinci olarak yaptırdığım şömine öyle. Kapak açık olarak yakabiliyorsunuz. Onun baca ve hava sistemi, içeriye duman salmadan açık kapak yakabilmenizi sağlıyor. Kestane, şişte sucuk vs. işe yarıyor. İstanbulda bir firma yerli olarak bu hazneyi imal ediyor. isterseniz özel mesajla firma bilgisini de veririm.
Köy ocağında ısı odası yapabilmek için içine duman geçmeyen ve oda içindeki havayı içinden geçirerek sirkülasyon sağlayan bir ortam yaratmanız gerekli. Bunun için mutlaka ateşin yandığı ortamdan ısınan ama duman almayan bir şey yapmanız lazım. Hazır hazneler bunu sağlıyor zaten.
Zeytinci
24-02-2010, 12:11
Geleneksel ocağın ısısından yararlanma şu şekilde arttırılabilinir sanıyorum.
Yanma olan alt bölümü eskisi gibi. Üzerinde yemek de pişirilir, kebap da yapılır ve çay da demlenir vs.
Davlunbaz ve baca borusu çelik sactan olmalı. Hem iyi çekmesi hem de iyi ısı iletimi için.
Malum taş veya tuğla/seramik bacaların ısı iletimi az.
Çelik baca borusu dışında üzerinde hava menfezleri olan ikinci bir çelik baca borusu olmalı. İki çelik baca burusu arsındaki hava ısınır, yükselir ve de alt menfezlerden girip ısınarak üst menfezlerden oda içine döner.
Katılan var mıdır?
MeyveliTepe
24-02-2010, 12:18
Haznenin aynını ve hemen hemen aynı mekanizmayı yarı çelik, yarı taştan, sızdırmaz olarak inşaa ederseniz olur tabii. Baca ve hava oranlarına çok dikkat etmek gerek. Düzgün olmazsa ya fazla çekişle ısı verimi alamazsınız ya da duman geri teper.
Zeytinci
24-02-2010, 12:48
Hava emişinin iyi olması için 4x 6 birim/tek yüzey açıklık olduğunu duymuştum.
Yani 60 cm genişlik için 40 cm yerden yükseklik. Bilmem ne derece doğru.
MeyveliTepe
24-02-2010, 12:56
Ateşin ilk yanma zamanında, ateşin yandığı yerdeki ısının yükselip belli bir derecede sabitlenmesi ve rejime girmesi durumunda baca çekiş gücü değişken olmalı. Hazır hazneler belli bir arge ve deneme sürecinden geçtiği için ayar mekanizmaları hesaplıdır. Aynı hesabı kendi imal ettiğimiz bir haznede tutturabilmek biraz güç olabilir. Hata olduğu taktirde de düzeltmesi kolay olmayabilir. Fakat isteyen biraz kafa patlatıp, hesap kitap yapıp benzer mantıkta tüm imalatı kendisi de yapabilir tabii.
Benim bulmam gereken şeyin " açık hazne " olduğunu tesbit etmiş bulunmaktayım.
Bu hazneler galiba tedavülden kalkmış ama araştırmaktayım. Gelişmeleri aktaracağım.
Sayın Meyveli Tepe, Asansörlü olanını hep açık kullanmak isteseniz, ısı yönünden randıman çok mu düşer ?
Size basit bir şömine modeli ve ölçülerini gönderiyorum. Umarım yardımcı olur. Yakın zamanda şömine yaptıran biri olarak tavsiyem duman tahliyesi için kullanılacak çelik boru mutlaka L sınıfı olmalı. Bir de ben alt kattaki hazır hazneden yaptırdığım şöminenin ısı odasından üst kata menfez verdim. Ama randıman bana göre gayet iyi.
MeyveliTepe
24-02-2010, 16:20
Benim bulmam gereken şeyin " açık hazne " olduğunu tesbit etmiş bulunmaktayım.
Bu hazneler galiba tedavülden kalkmış ama araştırmaktayım. Gelişmeleri aktaracağım.
Sayın Meyveli Tepe, Asansörlü olanını hep açık kullanmak isteseniz, ısı yönünden randıman çok mu düşer ?
Hayır, Şömine açık kapak yanabilecek şekilde tasarlandığı için randıman düşmez. Sistem yine hazneli, ısı odalı olduğu için kapak açık yanarken de bir randıman problemi olmaz. Rejime girmiş böyle bir şöminede aksine ışınım ile yayılan ısı daha fazla olur.
Sanırım meselem çözüldü.
Şömine işi yapan bir firma sahibi ile " açık hazne " hususunda konuşurken isteğimi anlattım. Bana istediğiniz sistemi daha kolay bir yol ile yapıyoruz ve 50 m2 lik alanda hiç ısınma sorununuz olmaz dendi.
Gidip göreceğim ama telefonda aktarılan şu :
Saçtan bir davlumbaz ancak bu davlumbazın arkasında bir sac tabaka daha olacakmış. Yani çift cidarlı. İki cidar arasındaki boşluk ısı odası vazifesi görmekte imiş ve bu ısı odası vazifesi gören boşlukta ısıtılan hava, gene boru ve menfezlerle istenilen bölümlere verilmekte imiş. Ayrıca isterseniz davlumbazın içini ateş tuğlası ile de örebiliriz dediler.
Profesyonelce çalışan bir firmadan bu garantiyi almak güzel tabii. Üstelik rakamda çok daha aşağılarda oluşacakmış, hazneli ve ısı odalı şöminelere göre.
Zeytinci
24-02-2010, 20:31
Size basit bir şömine modeli ve ölçülerini gönderiyorum. Ama randıman bana göre gayet iyi.
Sn. Merakli,
Verdiğiniz örneği beğendim. Teknik ölçülerin olması gayet güzel. Sistem dışarıdan taze havayı alıp yanıyor. Böylece içerideki havanın oksijeni size kalıyor.
1 metre genişlik ve 55 cm yüksekliğe sahip ağız açıklığı ideal. Bu iyi çalışıyor ve denenmiş olmalı ki ciddi çizim yapılmış. Ayrıca geniş bir evi ısıtacak kapasiteye sahip olmalı, baca çapı ve ağız genişliği düşünüldüğünde.
Çizimde ısı odasını göremedim ama ben bu davlumbazın dışına dekoratif bakır işleme'den çift cidar yaratma düşünüyorum. baca borusunu sıcak tutarsak çekişi iyi olur diye düşünüyorum.
Ayrıca bacayı da paslanmaz sac'tan. L sınıfı malzeme nedir anlamadım.
Bu bilgiyi bir almanca dergi vs. kaynaktan mı aldınız?
Bu şömine aklıma yattı ve geliştirilebilir.
Sizin üst kata menfezle üfleme aldım memnunum dediğinizi biraz daha açarmısınız? Siz bu verdiğiniz örneği mi yaptınız/yaptırdınız?:confused:
Sayın Zeytinci;
Çizim almanca şömine hesplarının anlatıldığı bir kitaptan. Yapılması oldukça basit gibi gerçekten. Ama baca ve duvar arasındaki yalıtıma özen göstermek gerek. Bu şömine klasik tipte ısı odası yok. İstenirse geliştirilebilir belki.
Benim yaptırdığım şöminede hazır çelik döküm hazne kullandım. Hazneyi yaklaşık 90*140 gibi ısı odası içine oturtum, ısı odasını üst kat döeşemeye kadar yükselttim. Isı odası dumandan bağımsız, hazır haznelerde çelik boru ile dumanı bacaya veriyorsunuz. Önceki mesajlarıda anlatıldığı gibi. Ben ısı odasından 10'luk flexi çelik boru ile (borunun yalıtımını yaparak) üst kat odanın duvarına uzattım. Bu bağlantının bir kısmı duvarın dışından geçmek zorunda kaldı.
Isı odası ile ilgili önemli konu ısı odasının içerden yalıtımının yapılması. Ben bunun için aliminyum folyo kaplı 120 yoğunluklu, 5cm kalınlığında taşyünü kullandım. Folyo, ısının yansıtılması için çok önemli, taşyünü de yanmazlık açısından gerekli. Camyünü kullanmak bu açıdan yeterli olmayabilir.
Duman tahliyesi için kullanılacak çelik boru da L316 sınıfı olmalı, çünkü bu sınıf çelik korozyona (paslanmaya) daha dayanıklı, yüksek sıcaklık değişiminde daha az tepkili, genleşme oranı daha düşük. Normal paslanmaz sac aldığınızda bu zamanla ısıya da bağlı olarak koroze olabilir. Baca için içi pürüzsüz fleksi olanları varmış, ama ben tek cidarlı fleksi bulabildim onu kullandım.
Hazır haznelere bu boruların bağlanmasında sızdırmazlık için de işlem yapılması gerekiyor. Sadece boru bağlantı yerine bilezik takmak yeterli olmuyor. Isıya dayanıklı seramik yününden fitiller var. Ama ben bunları da bulamadığım için sıcağa dayanıklı silikon aldım. Üzerinde 350 dereceye kadar dayanıklı yazıyordu. Kullandım. İlk yakmada silikonun fazlası eridi ve aktı, ortalığı epey bir duman sardı. Ama daha sonra şömineyi kullandığımızda sorun olmadı.
Tavsiyem hazneli ısı odalı şömine yaptıracaklar, şöminenin yan kaplamalarını yapmadan ve ısı odasının mekanda kalan kısmını kapamadan önce mutlaka birkaç kere şömineyi yakıp denesinler. Bir de hazır haznelerin ısıtma değerleri belli, mekanın büyüklüğüne göre hazne büyüklüğü seçilebiliyor.
Isı odası mantığını açık şöminede uygulamaya yönelik olarak bir taslak çizim kitapta verilmiş. Çizimde gösterilmemiş ama ocak ile baca bağlantısını unutmamak gerek, hava akışını sağlamak için tek bir bağlantı yerine arası boşluklu birkaç bağlantı düşünülebilir.
Zeytinci
25-02-2010, 11:23
Sn. Merakli,
Resim geleneksel tarz şömine. Alevi ve odun çıtırsını duyuyorsun. Benim de istediğim tarz bu. Mermer, cam, hazne kısacası modern tarz bana hitap etmiyor.
Isınma da ihtiyac olduğuna göre bu basit ve geleneksel tarzı çaktırmadan:p ısı odalı izoleli şekilde geliştirmeli.
Yanma bölümündeki dik duranlar sanıyorum odunları pozisyonllamak için kılavuz demirler.
Dışarıdan gelen hava bu demirlerin sağından ve solundan yanma bölümüne ulaşıyor.
Davlunbaz izoleli gibi görünmüyor.
Davlunbaz içinde 120 mm mesafede olan düz plaka galiba çekiş için? Bunu tam çözemedim. Sabitlenmiş (ayarlanmayan) gibi duruyor.
Almanca kitabın bu şömine ile ilgili verdiği bilgileri doğrusu merak ediyorum. Bu bilgilere nasıl ulaşılır?
Yakın mesafe makro çekim jpeg dosyası şeklinde foruma koysanız veya kopyasını fax veya posta ile istesem sizi zorlamış olur muyum?:)
Olmaz ise de canınız sağolsun, teşekkür ederim.
Sayın Zeytinci;
Sözünü ettiğiniz plaka deflaktör denilen, dumanı bacaya doğru yönlendiren parça. 120 mm. olarak verilen ölçü davlumbaz ile deflaktör arasında duman geçişi için kalan boşluk.
Kitap için tabi ki size bir kopya ayarlayabilirim, olmayacak birşey değil siz de. Bana mail adresinizi verirseniz kitabı tarayıp size mail olarak atarım.
Merhabalar,
Açık hazneli ocakda lodos havalarda dumanın tepme tehlikesi en mühim sorun. Bunu aşmak için ocak ile bağlantılı bacanın bir şekilde yere kadar indirilmesi gerekmekte imiş ( köşeye konacak ocakda, yer bolluğu sebebi ile bu sorunu ikinci bir boru ile çözmek kolay oluyormuş). Kapalı şöminelerde bu sorun yok.
Açık haznede, haznenin üzerine küp şeklinde galvaniz saçtan bir oda yapılmış ( saç cidardan kastedilen bu düzenekmiş). Bu metal ve küçücük ısı odasının ortasından haznenin tepesine bağlanan esas soba borusu geçip bacaya gidiyor. Bu borunun iki tarafından ise metal ısı odasından çıkan ve ısıtılacak yere menfez ile irtibatlandırılan aliminyum borular yükselmekte. Ocak yandığında saç haznenin üst tarafı ile, haznenin esas borusundan yansıyan ısı, metalden yaratılan odanın içindeki havayı ısıtmakta ve ısınan hava ısıtılacak bölüme kendiliğinden yürümekte. Eğer saç hazneyi kalın saçtan imal ettireyim, ısı odasının saçı da kalınca bir şey olsun diyerek, montajı da sistemi imal edene yaptırmaya kalkarsanız sistem ucuz olmaktan çıkmakta ve kapalı hazneli ısı odalı bir şömine rakamına yaklaşmakta. Hatta tepme tehlikesini bertaraf edeceğim diyerek yapacağınız ek baca ile başabaş hale gelmekte.
Ama şahsım için yazarsam ; açık ocak keyfi, biraz derme çatma görünen bu sistemi genede sempatik kılmakta.
ustunizci
10-03-2010, 20:32
Şömine yapacaklara bir tavsiye daha. Yanma sırasında açığa çıkacak enerjiden maksimum yararlanmak için bacayı iyi planlayınız. Isı odasının zemin kat tavanına kadar olması uygundur. Buradan 25 santim çapında çelik baca borusunun etrafında fazla boşluk bırakmadan geçecek kadar delik bırakmalı, üst katta uygun çapta baca tuğlası ile hiç kıvrımsız çatı üstüne çıkmalı. Baca tuğlasının çapı mümkünse çelik baca borusunun sıfır boşlukla içine girebileceği çapta olmalı (önceden deneyin). Baca tuğlaları örülürken iç tarafta harç çıkıntısı olmamasına özel dikkat etmeli, aksi halde çelik borunun rahat geçmesini engeller. Bu kontrolü ustaya bırakmayıp kendiniz başında durup kontrol ederseniz faydasını görürsünüz. Bacanın üst katta nereden geçtiği de çok önemli. Bacanın ısısından yararlanmak istiyorsanız, üst kattaki odalara ısı yayabilecek bir yerden geçmesini planlayabilirsiniz. İlle de bir duvara bitişik olması gerekmiyor. Hatta hiç bir duvara temas etmeden çıkmasını sağlayabiliyorsanız ideal olur.
Devamında, bu şekilde yaptığınız bacayı sıvadıktan sonra aliminyum plaka ile kaplatın. Plaka en az 2 mm kalınlığında olsun. Kaplama sırasında aliminyum plaka ile sıva arasında boşluk kalmasın, tam otursun. Böylece, şömine yanarken üst katınızı gayet güzel ısıtacak bir kalorifere de sahip olmuş olursunuz.
Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın MeyveliTepe,
"Bacayı sıvadıktan sonra, aliminyum plaka ile kaplatın" diyorsunuz. Tuğladan veya Gazbetondan örülen bacanın dışınımı kaplatmamızı öneriyorsunuz, yoksa tuğla veya gazbeton bacanın içinden geçecek, çelik veya spiral boruyumu kaplatmamızı öneriyorsunuz?
ustunizci
10-03-2010, 20:37
Isı odasından üst kata veya başka bir odaya hava borusu ile sıcak hava nakletmeyi düşünmeyin. Böyle yaparsanız ısı odası işlevini yitirir, doğal hava sirkülasyonu bozulur.
Sayın MeyveliTepe,
Dubleks bir binada, salondaki şöminenin Isı odasından, zemin katta, binanın diğer ucundaki mutfağa ve 1. kattaki odalara sıcak hava nakletmeyi düşünüyorum. İşi bilmemekle beraber, kafamdaki düşünce, yarım parmak veya 3 çeyreklik Galvaniz borularla havayı nakletmeyi düşünüyorum. Böyle yaparsam ısı odasının işlevini neden yitireceğini açıklayabilirmisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ
ustunizci
10-03-2010, 21:19
Bu konu çok önemli. Gerçekten de yerden ısıtma kalorifer sisteminde potansiyel olarak en az %50 enerji tasarrufu olur. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı gibi, başka hiç bir ısıtma sisteminin vermeyeceği konfor elde edilir.
Ancak şartları var. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde hem sağlık problemlerine yol açar hem de beklendiği kadar enerji tasarrufu elde edilmez.
Yerden ısıtma, prensip olarak önce binayı ısıtır. Bu yüzden yavaş ısınır ve yavaş soğur. Bina, beton ve taş aksamdan ısı kaybediyor ise binayı ısıtabilmek mümkün olmaz. Bina ısınmadığı için de bina içindeki hava da ısınmaz. Bu durumda ev sahibi, yerden ısıtma borularına 40 derece yerine 80-90 derece su göndermeye başlar. Bunun sonucunda da başta astım olmak üzere pek çok rahatsızlık tetiklenir. Daha da fazla enerji harcanması da doğal bir sonuç olur.
O halde, daha ev proje halindeyken binanın nasıl ısıtılacağı en detayıyla planlanmalı, projenin tamamı buna göre şekillenmelidir. Bir binanın (katı madde olarak) ısı kaybetme şekli, sıcak katı maddenin soğuk katı maddeye temasıyla olur. Şayet bu maddelerden birinin ısı geçirgenlik direnci yüksek değil ise, kurulan bu köprüden ısı, bir borudan suyun akması gibi akar gider. Bunu şöyle somutlaştırabiliriz. Binanın (dikkat edin binanın diyorum, bina içindeki havanın değil), en çok ısı kaybetme şekli temel ve diğer toprağa değen yüzeylerden olur. İkinci olarak duvarların dış yüzeylerinden ve çatıdan olur.
Bu sebeple, binanın temel dahil toprağa değen yüzeyleri, yeterli kalınlıkta, dayanıklı ve yüksek basma dayanımlı, yüksek ısı geçirgenlik direncine (ya da düşük ısı iletim katsayısına) sahip bir malzeme ile iğne ucu kadar bile bir boşluk bırakmadan izole edilmelidir. İkinci olarak çatı ve duvarlar dış yüzeylerinden izole edilmelidir.
Bizim Meyvelitepe'deki evimiz bu tarz bir ev. Binayı ısıtıyoruz ama, binanın yapısını, yüklendiği ısı enerjisini hiç bir şekilde bırakmayacak şekilde planladım. Bu sebeple ısıtmanın sürekliliği de gerekmiyor (biraz tembel işi). Üzerinden iki yıl zaman geçtiği için artık çok rahat konuşabileceğim ölçümlerim ve rakamlarım da var. Söz gelimi, bu aralar dışarıda ısı 0-3 dereceyken evin 20-22 dereceye ısınması yerden ısıtma sistemiyle, sisteme 40-45 derece su göndererek 8-10 saat sürüyor. O noktadan itibaren sistem tamamen kapatılsa bile ev içindeki ısının 2 derece kaybetmesi 24 saat sürüyor. Bu yüzden, ev içindeki bir termostatın kontrol ettiği sistem, bu havalarda bile günde sadece iki kez, birer saat boyunca devreye girip yerden ısıtma borularında su dolaştırma ihtiyacı duyuyor. Isıtma sistemine giden sıcak suyun sağlanması ise ayrı bir olay. O da koşullara göre ayrıca planlanmalı.
Taş evler, inşaat ve malzeme tarzı olarak bu gibi bir izolasyon yapmaya müsait değildir. Bu yüzen ısıtma sistemi binayı ısıtmayı değil, içindeki havayı ısıtmaya ve ısınmış havanın mümkün mertebe muhafazasına odaklanmalıdır. Hava, binaya göre çok düşük yoğunluktadır. Hızlı ısıtılabilir ama ısıtmanın sürekliliğini gerektirir. Isıtılmış havanın muhafazasındaki prensipler de binaya göre farklılaşır. Bu durumda çatı birinci derecede önem kazanır. Odalarda zemin ve tavan kaplamalarına ve pencerelere dikkat etmelidir. Ev içindeki ısıtma merkezi ile evin içindeki doğal hava sirkülasyonunu özel olarak gözden geçirmek gerekir. Özellikle kuzine, soba gibi tek bir merkez söz konusu ise buna özel zaman harcamakta fayda var.
Hem döşemelerin (ki döşeme altında mutlaka iyi bir izolasyon malzemesi (xps, poliüretan, mantar vb.kullanılmalı) hem de tavan kaplamasının ahşap olması, pencere camlarının ultra-s standardında olması çok avantaj sağlar. Taş evde, şayet iç duvarlara sıva yapacaksanız mutlaka sıva altına da izolasyon yapın (yoğuşma problemlerini çözerek tabii).
Bu konuda yazılabilir daha pek çok şey var. Fakat yeni bir ev yaparken üzerinde en çok çalışılması gereken konulardan biridir. Hata yapıldığında düzeltilmesi ya çok zor ya da imkansızdır. Burada amaç, en az enerjiyle, en az iş gücüyle (sobaya odun atmak gibi), en konforlu ısıtmayı, evinizin mimari şartları ve inşaat tekniğinde, en ucuza nasıl yaparsınız? Kolay olmayan bir problem. Tek çözüm yoktur ve iyinin daima daha iyisi vardır :)
Sayın MeyveliTepe,
Seferihisar da bir arkadaşımla birlikte, oturmamız için, ikiz dubleks inşaatına başlamak üzereyiz.
Isıtma sistemi olarak, şömine, güneş enerjisi ve katı yakıtlı kat kaloriferini birlikte düşünüyoruz. Ancak bu işi bilmiyoruz. Etrafımızda sorduğumuz kişilerde, birbirine zıt fikirler ileri sürüyorlar. (Güneş enerjisi ile ısıtma olmaz. Güneş enerjisi ile katı yakıtlı kalorifer sistemi birlikte olmaz v.s. gibi) Bizde kararsız kalıyoruz.
1. Güneş enerjisinin suyunu bir dinamo ile kalorifer sisteminde dolaştırmayı düşünüyoruz. Güneş enerjisinin suyu soğuduğu zaman, katı yakıtlı kat kaloriferi, otomatik olarak yanmaya başlayabilirmi? ( Termostatlı vana, zaman ayarlayıcı saat, sıcaklık kontrollu saat v.s.gibi)
2. Binanın izalasyonu ile ilgili olarak, zemine 2 Cm. veya 3 Cm. kalınlığında strafor döşemeyi, bunun üzerine, yerden sulu sistem ısıtma borularını döşettikten sonra, bunun üzerine 5 Cm. şap atıp, şapın üzerine seramik döşemeyi düşünüyoruz. Duvarların izalasyonu ile ilgili olarak da dış duvarların, iç yüzeyini sıvadıktan sonra, iç yüzeyleri, 2 Cm. veya 3 Cm.lik straforla kapladıktan sonra, straforların üzerine alçı çekip, bu izalasyonun yeterli olacağını düşünüyoruz. Dıştan mantolamayı pahalı olduğu için düşünemiyoruz. Bu düşüncelerimiz doğrumudur?
3. Sizin binanızın tamamen soğuduğunda, yerden ısıtma ile 8 ile 10 saatte ısındığını bildirmişsiniz. Bu süre çok uzun. Bu arada ne ile ısınıyorsunuz? Ya da biz ne ile ısınacağız diye düşünüyoruz.
Verginiz ve vereceğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ
MeyveliTepe
10-03-2010, 22:19
Henüz inşaata başlamadınız ise tavsiyem, radya temel altından başlamak üzere dış duvarların dışı ve çatıda çok iyi izolasyon yapmanızdır. Öyle ki toprağa değen yüzeylerin tümünde dahi hiç boşluk bırakamadan bu izolasyonun yapılması ısınma enerjisinin yarıdan fazlasını işin başında kazanmanızı sağlar. Temel altı izolasyon bilinen bir şey olmamakla birlikte uygun hesaplarla mükemmel bir şekilde yapılabilir. Bunun çok yüksek basma dayanımlı 5cm'lik malzeme kullanmalısınız.
İzolasyonu baştan planladığınız takdirde çok ucuzdur. Sonradan yapılması hem verimsiz hem de pahalı olur.
Güneş enerjisi ile ev ısıtması kısmen olabilir tabii. Ev ısıtmasına kışın ihtiyacınız var. Buradaki problem, kışın yeterli sürede ve verimli ışıma bulup bulamayacağınız ile ilgilidir. Fakat, güneş enerjisini hiç şüphesiz yılın 8 ayında sıcak su ihtiyacınızın tümünü karşılamakta kullanabilirsiniz ve bu ciddi bir bedeldir. Bunun dışında tabii ki güneş enerjisi ve başka bir ısı kaynağını birlikte kullanabilirsiniz. Katı yakıt bu gibi otomasyonlarda biraz daha güçtür çünkü istediğiniz zaman ısısını arttırma, istediğiniz zaman kısma gibi bir özelliği yoktur. Fakat, sıvı yakıt, lpg, doğal gaz vb. gibi brülör, kombi sistemli ısı üretimlerinde istediğiniz otomasyonu sağlamakta bir problem olmaz.
Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.
İmkanlara göre çeşitli projeler üretmek mümkün. Fakat, ne yaparsanız yapın, baştan çok iyi ısı izolasyonunu ihmal etmeyin derim. Özellikle de temel altı izolasyon çok ciddi fark yaratıyor.
MeyveliTepe
10-03-2010, 22:24
Sayın MeyveliTepe,
Dubleks bir binada, salondaki şöminenin Isı odasından, zemin katta, binanın diğer ucundaki mutfağa ve 1. kattaki odalara sıcak hava nakletmeyi düşünüyorum. İşi bilmemekle beraber, kafamdaki düşünce, yarım parmak veya 3 çeyreklik Galvaniz borularla havayı nakletmeyi düşünüyorum. Böyle yaparsam ısı odasının işlevini neden yitireceğini açıklayabilirmisiniz.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Üstün İZCİ
Isı odasından başka yerlere yapılacak boru bağlantısında, ısı odasında biriken sıcak hava öncelikle bu borulardan gider, ısı odasının menfezinden çıkan sıcak havanın debisi önemli ölçüde düşer, buna mukabil şöminenin alt bölümünden ısı odasına çekilen hava miktarı aynı şekilde devam eder. Bu da oda içindeki basıncın dengelenmesi için ev içinde kontrolsüz bir sirkülasyona sebep olur.
ustunizci
10-03-2010, 23:59
Bizim evde bir yer kaynaklı ısı pompası sistemi ve güneş enerjisi sistemi birlikte çalışıyorlar. Tabandan ısıtmalı kalorifer sisteminde esas görev ısı pompasında. Sıcak su sağlanmasının baş aktörü de güneş enerjisi sistemi. Bununla birlikte, kışın gerçekleşen ışıma sonunda elde edilen sıcak su ev ısıtmasına yardım ediyor. Güneş olmadığı zaman da ısı pompası aynı zamanda kullanma sıcak suyunu da ısıtıyor. Nisan ayından itibaren sıcak su elde edilmesinde ısı pompasına gerek kalmıyor. Genelde her daim kaynar su oluyor. Bu Kasım ortasına kadar devam ediyor.
Sayın Teyveli Tepe,
verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.
evinizdeki, yer kaynaklı ısı pompası veya ısı pompası dediğiniz şey nedir?
Birde yerden sulu sistem ısıtmada, alman malı rehau markasının, iyi olduğu söyleniyor. Bu bilgi doğrumudur?
Saygılarımla,
Üstün İZCİ
Zeytinci
11-03-2010, 13:56
Ev ve şömine yapımında şunlar dikkate alınmalı:
Şömine:
-Şömine'nin yanma havası bina dışından alınırsa bina içindeki oksijeni tüketmemiş oluruz.
-Şömine ısı odasından kanallarla (spiral aluminyum borular olabilir. Çap 120mm.) istenilen odaya ısı tranferi yapılır. Bu kanallar kartonpiye alçı ile kamufle edilir. Uzun mesafeler de fan kullanımı mümkün.
Yalıtım:
Isı sıcaktan kaynak'dan soğuk kaynağa akar. Kaybolan ısı miktarı sıcaklık farkı ne kadar büyükse ve yalıtım ne kadar kötü ise o oranda fazla olur.
Kış mevsiminde ısı kaybı bina içinden, sıcaklığı daha düşük olan ortama ( hava, yer) olur.
Nereye (dış havaya mı yoksa zemine mi?) daha fazla ısı kaybı olur sorusunun cevabı ise;
1- evin içi ile ısının gideceği yer/hava arasındaki yalıtımın kötü oluşuna,
2- evin iç sıcaklığı ile ısının gideceği ortamın sıcaklık derecesi farkının büyüklüğüne (fark çok ise kayıp çok ve fark az ise kayıp o oranda az),
bağlıdır.
Örneğin;
Duvarlar, çatı ve temel izolasyonlarını teorik olarak eşit olacak şekilde yaptık diyelim.
Bu durumda temelin temas ettiği zemin veya dış hava hangisi daha soğukluk derecesine sahip ise, oraya daha çok ısı kaybederiz.
merhaba,
Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.
Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?
Zeytinci
28-06-2010, 17:46
Alevi görünen döküm sobalar da var. Boru kısmı kamufle edilirse alternatif olabilir.
Isınma konusunda ne yapacağıma karar verme noktası yaklaştıkça sıkıntım artmakta.
Salon tavanında beton sırasında iki delik bırakıldı. Bir tanesi ön tarafta 25x25 ebatlarında şömine için, diğeri arkada açık mutfak olarak düşünülen kısmın üzerinde 13x13 lük bir delik.
Kapalı hazne şöminede karar kesinleşse sorun kalmayacak, büyük deliğin olduğu köşe yere şömine tertibatı yerleşecek, arka delikde mutfak için örülecek bacaya ait kalacak.
Kapalı şömine olacaksa neden kuzine veya güzel bir soba olmuyor diye düşününce aklım karmakarışık oluveriyor. Aşağıya fotoğraflarını ekleyeceğim kuzine ve sobaların dışında, kıyıda bir sobacıda gördüğüm 2 ayrı soba var ki anlatılamaz güzellikleri. Bu iki boy soba tamamı ile döküm ve sanırım 200 kg dan ağırlar. Çok büyük salonlarda( lokanta, kahve gibi yerlerde) kullanılmak üzere imal edilmişler. Fiatlarıda çok pahalı ama onları öyle seyretmek bile keyf veriyor. Onu şömine olacak yere koyabilirsem ev halkını ikna edip, şöminenin yarı fiatına ısınma sorununu çözebileceğim.
Resimlerdeki saç olan 2 kuzinenin yana doğru uzun olanına Samsun tipi, iki katlı olanına ise Rize tipi kuzine demekte imalatçısı. Fiatlarıda makul, diğer resimlerdeki döküm kuzine ve sobaların 1/4 fiatındalar.
Kapalı hazne şöminelerde oksijen kontrolunun elimizde olduğu, açık haznede ise bunun mümkün olamayacağı ve boşa çok odun yanacağı savı için denecek bir şey yok. Ancak bir sobanın veya kuzineninde bu konuda kapalı hazne şömineden farkı olmadığı tartışmasız. O zaman iki gurup arasındaki fark ısı odası meselesi.
Bir satıcı yeni nesil döküm sobalarda bu farkın da ortadan kalktığını, ısı odasından alınan yararlanmanın bu sobaların içine konan bir alev siperi sonrası, sobanın kendisinin ısı odası görevini görür hale geldiğini, yani kısacası ısı odası meselesinin mühümsenmemesi gerektiğini söyledi. Hatta daha ileri gitti, sondan ikinci fotoğraftaki bir soba ile kapalı hazne bir şömine arasında ısı verimliliği yönünden fark sıfıra yakındır inanın dedi.
MeyveliTepe
04-10-2010, 14:10
Doğrudur. Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şey olacaksa, ki bu durumda sürekli odun vb. yakıt ile beslemeniz gerekir, fonksiyonel bir döküm kuzine şömineden daha verimli olacaktır. Odanın içindeki havanın tamamı ısı odası görevi görür. İyi bir yere yerleştirdiğiniz takdirde sıcak-soğuk hava sirkülasyonunu iyi yaptırabilir, borunun yayacağı ısıdan da yararlanırsınız. Kuzine aynı zamanda fırını, üzerinin kullanılması vb. özellikleriyle de fazladan katma değer sağlar.
Isınmak için tek kaynak şömine türü bir şeymi olmalıyı sorgulamaya başladım.
Aylar önce daha duvarlar başlamadan, su basman sırasında yerden ısınma ile alakalı araştırma yapmış, ancak daha sonra ona vaktin çok olduğunu anlayınca konuyu kenara kaldırmışdım. O günden bu güne evin kabasının bitmesinin dışında yapılan şey, taban grobetonu atılmadan evvel tesisatın ( kalorifer boruları dahil) döşenmesi ve sonrada üzerine taban betonunun atılması oldu. Yerden ısınmadan vazgeçtim ama elektrikli kalorifer sistemini araştırmam gerekiyor. Nasılsa banyo ve mutfak için sıcak su gereksinimi olacak ve buna en azından bir şohben alınacak, bu konudaki bütçeyi daha arttırıp, bir kaç panel radyatör ve elektrikli bir kombi ile hem ısınmayı hemde sıcak su ihtiyacımızı karşılamak da akıllıca olacak diye düşünmekteyim. Evin tesisatının yapımında ileride güneş enerjisi kurduracak olursam eve girişler için gerekli uçlar yapıldı ve taş duvarın dışında kör tapa ile beklemede. Evin konumu bu enerji kaynağı için anlatılamayacak ölçüde uygun. Bir gün olur belkide o seçenekden de yararlanma imkanım olabilir.
Bu durumda şömine yapılırsa sadece çok soğuklarda destek için ve de tabii keyfen yakılacaktır.
qokhanyilmaz
04-10-2010, 16:13
Resimlerini vermiş olduğunuz şömineleri bir Sodex fuarında görmüştüm.Ama fiyatları çok pahalı gelmişti bana. Döküm olduğundan dolayı pahalı olduğunu firma yetkilisinden öğrenmiştim. Ama bu kadar uğraş verilen güzel bir projeyi taçlandıracak bir uğraş olur bence...
Sayın meyvelitepe,
Beni uyardınız, herşey değişiverdi.
Elektrik tesisatı trifaze. Kombiye uygun yani. Konuştuğum bir uygulamacı 10 kw size rahatlıkla yetecektir dedi. Karta uzun taksitli ödemeler de söz konusu bu alanda görüldüğü üzere.
Bu durumda ısınmayı elektrikle halledeceğiz, sömine yedek kuvvet olarak vazife görecek. Yaptırılacak kalın saçtan bir dablumbaz ve çelik boru ile ocağı halletmek, ısı odasını unutarak ustaya da taş kaplamayı yaptırmak en ucuz ve doğru çözüm haline gelmekte.
Çok teşekkürler.
MeyveliTepe
04-10-2010, 18:25
Sn.Hosseda, izin verirseniz bir konuda daha uyarayım. Elektrik ısıtmada kullanılabilir tabii, ancak ısıtmanın şekli çok önemli. Resistans ile ısıtma enerjinin en verimsiz kullanımıdır. Bunu dikkate almalısınız. Yani bir birim enerji harcayıp 0,85 birim enerji elde edersiniz. Verimliliği yükseltmek için başka seçenekler de var tabii. Yatırım, evin durumu, arzu ettiğiniz konfora göre yapılabilir pek çok şey var. Söz gelimi, panel radyatör yerine döşemede karbon film olabilir. Sanırım normal resistanstan daha verimli. Bütçenize göre havadan havaya ısı pompası (Daiken vb. gibi iyi cins klimalar 3.2 civarında verim sağlar), ya da havadan suya ısı ısı pompası (3.8 civarında verime ulaşılabilir) gibi seçenekler var.
Konuyu ( havadan suya ısı pompasını) netten araştırdım kısa zamanda. Ancak ilk tesis masrafları çok yüksek. Sanırım benim için uygun yol elektrikli kombi ( galiba sizin rezistanslı ısıtma dediğiniz guruba girmekte) ile başlamak, ilk fırsatta sisteme güneş enerjisi ile ısınmayı ilave etmek. Güneş enerjisi desteği ile sarf edeceğim elektriğin bedelleri cep yakan tutarlar olmaktan çıkar umudundayım.
Klima ile ısımakta başka bir seçenek belkide, ancak sıcak hava üfleyen cihazları mecbur kalmadıkça kullanmamaktayım.
merhaba,
Bizim 9 yıldır hemen hemen hiç kullanamadığımız bir şöminemiz var, çekmiyor ne yazık ki.Şimdi kapalı hazne yaptırmayı düşünüyoruz.
İthal döküm hazneler var ancak fiyatları yüksek.Adana'da bir firma alternatif olarak kendi ürettikleri hazneyi önerdi.
Döküm hazne yerine çelik bir hazne yapıp içini ateş tuğlası ile örüyorlarmış.Öndeki ateşe dayanıklı cam ve fitil ithalmiş.5 yıl garanti veriyorlar.
Yine de tam emin olamıyorum, bu tarz bir şömine sıkıntı çıkartır mı ileride diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?
Sayın MSaygın
Çelik saçtan yapılan hazneleri tavsiye etmem.Saç malzeme ısındıkca dalgalanma şeklinde deforme olurlar(Ayrıca kaynak yerlerinden çatlarlar).Bu deformasyon sonucu örülen tuğlalar dökülür.Bu işin esası döküm haznelerdir.İthal olmayan hazneler çok maliyetli değil.Ancak cam ve fitili konusunda dikkatli olmak gerekiyor.Normalde ön cam "bakırlı cam"denilen Fransadan ithal pahalı camdır.700 C sıcaklıkta üzerine su dökülse çatlamaz.(yeşilimsi bej rengindedir.) Ucuz versiyonu ise terperlenmiş camdır. Sıcaklık 150 C'yi aştığımda patlayarak tahrip olur.Fitillerin ise ucuzu kanserojen maddeler içermekte.
Saygılarımla:)
Sayın hosseda
Bende döküm hazneli şömine,döküm kuzine ve kovalı kuzine var.Uzun süredir kullanıyor ve haftasonları gittiğimiz evin bulunduğu bölgede -17 C sıcaklığı gördük.
Döküm hazneli şömine kapalı konumunda 2-3 parça meşe odunu ile sabaha kadar yanıyor.Odun yakıtlılar içerisinde en tasarruflusu ama açık şömine gibi keyfli olmuyor.
Döküm kuzine şık ama sürekli odun beslemesi insanı bıktırıyor.
Isınmak için en ideali kovalı kuzine.( katı yakıtlı sistemlerde)
Ben soğuk havalarda şömine+kovalı kuzine yakıyorum.100 m2 ev -2C'den 18C'ye 3-4 saatte ısınıyor.Daha soğuk havalarda şöminede kömür yakıyorum.
Saygılarımla:)
Sayın fsuzen teşekkür ederim,
Yaşanmış ve yaşanmakta olanları öğrenmek karar vermede çok mühim yardımcı.
Sabah işe gelirken evimize yakın daikin klimaları ve diğer bazı sistemleri satan, kuran bir firmaya uğradım. Havadan suya hava pompası ve elektrikli kombiyi konuştum. İlk kuruluş maliyetine katlanabilsem hava pompası çok hesaplı bir ısınma şekli. Elektrikli kombi ile ise günlük ısınma giderinin 25,- TL. den aşağı olmayacağını anlaşılmakta ki soğuk dönemde bu miktar dahada yukarılara gidecektir. Emekli olupta sabit bir gelir ile yaşamaya çalışılacak dönemlerde katlanması zor rakamlar. Maddi yükü sebebi ile kullanılmayacak yatırımı yapmak akıl karı değil.
Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.
MeyveliTepe
05-10-2010, 10:25
Isımas Korhan beyle bir konuşun. Ucuza mal edilen bir havadan suya ısı pompasından söz ediyordu.
Teşekkür ederim tekrar sayın MeyveliTepe. Keseme uygun çözüm olmayacak inancındayım, fuzulen vakitlerini almak istemem ( netten dün akşam fiat araştırmıştım, en mütevazisi 5.000-6.000 euro mertebelerinde) .
Yeni bir öneri aldım ısınma hususunda. Aklı verende inşaatçı. Kat kaloriferi ile ısınırken yıllarca mazota verdiğim paraya yanıyorum dedi. Elektrikli panel radyatör kullanmış geçen yıl. Senin ölçülerindeki eve 2 tane radyatör kafi gelecektir, sıcak su içinde kaliteli bir şok ısıtıcı taktır banyona, sakın başka şeylerle uğraşma dedi. Hele salonda şöminede olursa ilave, kesin sorun yaşamazmışım ısınma konusunda, üstelik son derecede hesaplı bir çözümmüş.
Bilemiyorum ama henüz vaktim var, düşünmeye ve araştırmaya devam edeceğim.
Zeytinci
05-10-2010, 19:05
Sn Hoşseda,
Kovalı tip kuzine sobayı tavsiye ederim. Hem kömür hem de odun yakabilirsiniz. Borulamayı da uzun tutarsanız kuzine sobanın geniş üst yüzeyi ile evinizi ısıtır hem de fırınından ve üstünden pişirme de ve su ısıtmada istifade edersiniz.
Ayrıca split sistem (ısı pompası) klima da alın yerli ve ucuzundan. Çok soğuk olmayan (10C altı) havalarda klima işe yarıyor ve ekonomik. Elektriğe 1 ödersin 3 mislini alırsın. Fakat çok soğuk havalarda verimi düşer. Böyle havalarda kuzine sobayı devreye sokarsınız.
Yukarıdaki iki çözümde de alevi göremezsin çünkü amacınız ısınmadır:)
Uzun zamandır şehir dışında yaşıyorum. Ana ısınma aracı olarak içi döküm dışı saç olan kuzineyi ve meşe odununu kullanıyorum. Kuzine kış dönemi boyunca sürekli yanar, bu dönemde sadece 1 veya 2 defa söndürürüm. Tamamı döküm kuzinelerde (ya hazneleri ya da odun koyulan ağzın kapakları ufak oluyor) meşe kütüğü kullanamıyorum. Benim kullandığım kuzine türünde büyüklüğüne bağlı olarak 1-2 meşe kütüğü atınca bütün geceyi çok rahat geçirip; sabah korun üzerine tekrar odun atarak ısınmayı çok rahat sağlayabiliyorum. Fırınında pişen ekmeği, üzerinde pişen yemeği tatmak gerek. Bir kere tadınca ocakta pişirdiğiniz kuru fasulye, nohut yavan geliyor.
Açık şömineleri ilk heves kullanıyorsunuz, sonra temizliği, rüzgar estikçe kurumu, vs.. zor geliyor. Ancak bir misafir geldiğinde yakıyorsunuz.
...
Orman köylerinde devlet köylüye senenin belli günlerinde yakacak odun yapma izni veriyor. O günlerde köylü çılgınca odun yapma telaşında oluyor ve başka hiç bir işe el dahi atmıyor. Sebebi ısınmanın bedeli. Köylünün mevcut gelir düzeyi ile bizim konuştuğumuz rakamlara ısınmayı düşünmesi söz konusu olamaz. Yani bu durumda geldiğim nokta şu olmakta; Eğer köyde devamlı yaşamaya karar verilecek ise ve de sınırsız bütçe yoksa yapılacak şey köylü gibi ısınmanın yolunu aramak ve yakacak yıllık odunu 10,- TL. gibi cüz'i bir bedel ile ama çılgınca çalışarak yapmak . Yok ben şehirdeki konforu isterim orada da diyorsak benim gibi bütçesi sınırlı olanlar için yapılacak şey ayağını sürüyünceye dek çalışmak, hafta sonları köye gitmek, bir hafta önceden zaman saati ile gelinecek güne ayarlanmış kombinin ısıttığı eve girmek, şömineyi tonu 250,- TL. den alınmış meşe odunları ile yakmak ve keyf yapmak denirse buna keyf yapmak.
Orman köylüsünün bir kış yaktığı yaktığı odun ile normal ısı yalıtımlı bir ev herhalde 3 yıl rahatça ısıtılabilir. Şehirli birisi için (köyün yerlisi değilseniz) odun için ormana çıkmak akıl karı değil; yapamazsınız. Zaten odun izinleride verilmemeye başlandı.
Orman köyünde ikamet ediyorsanız Orman idaresinden makul fiyata odun alabiliyorsunuz. Buralarda geçen sene meşenin steri 60 TL idi. (Kuru ster yaklaşık 0.4 ton galiba)
Sayın Zeytinci,
Sıfır alevli ısınma çözüm değil ne yazıkki. Ev halkı isyan eder, bende mutlu olamam. Genede teşekkürler önerilerinize.
Sayın üzüm,
Kuzineyle ısınan alanın büyüklüğü ne kadar. Evin her tarafı ısınabilirmi. Bizim evimizde net alan yaklaşık 50 m2.
Çok kuzine inceledim şu bir haftada ancak içi döküm dışı saç olanını bilmiyorum. Üst tabla döküm gövde saç olanlardan mı acaba. Üzerinde üretici bilgisi varsa yazarmısınız.
Meşe odununun fiatı ( 250,- TL.) geçen yıl odun satıcılarındaki rakamdı. Sizin yazdığınız yaklaşık 150,- TL./ton orman idaresinin fiatı ise köylünün o rakamada odun alıp yakması zor.
Destek bilgileriniz için teşekkür ediyorum.
Sayın hosseda, kuzine doğru yerdeyse 50 m2'yi ısıtabilirsiniz. (Isıttıgım alan sizinkinden biraz fazla ve eğimli çatı olduğu için kimi yerde yükseklik 3.5m.)
Üstü, iç haznesi döküm, haznenin yan duvarlarıda döküm plakalardan oluşan Eşçelik (http://www.escelikltd.com/index.php) marka kuzine kullanıyorum.
Model değişikliği olmuş galiba site'de benimkinden göremedim ama ağırlık olarak, görüntü olarak bu (http://www.escelikltd.com/urunler/kuzinler/kuzinmajolikb.jpg) model benimkine yakın.
Zeytinci
07-10-2010, 19:11
Sn. Hosseda,
www.prity-tr.com 'a bir bakınız. Urla yolunda bayii var. İstedi,ğinizi bulabilirsiniz.
Teşekkürler sayın Zeytinci.
Zeytinci
12-10-2010, 17:18
Sn. Hoşseda,
Urla yolunda show room'a uğradım. Beğendiğim model vardı. Yalnız bu sobalar sac imalatı, döküm değil. Fiyatları da döküm modellere göre %50 ucuz (1132 TL beğendiğim şömine tipi kuru soba).
Sonradan internetde gördüğüm Aarrow marka döküm olan ithal çok güzel. Fiyatlar ikiye katlanıyor, tabi.
Sayın Zeytinci,
Tekrar teşekkür ediyorum. Ancak kuzine seçeneğinden galiba vazgeçiyorum. Geçen yıl kuzine kullanmış bir yakınım, tütme ve dolayısıyla is sebebi ile düşünmesen iyi olur dedi. Benim duvarlar içeride de taş. Eğer onları ve derzlerini is yaparsam kötü olur.
Isınmayı ve sıcak suyu elektrikli kombi ile ( güneş enerjisi ile desteklenecek ileride) halletmek, imkan olduğunda kapalı hazne şömineyi ayrılan yerine kurmak, tütmeyecek havalarda şömine yakmak diye planlamaktayım. Tütme ve taş duvarları is yapmak meselesinden korkmasam banyoya ocağı dökümden odunlu termosifon koyacakdım ama o fikride silmekteyim aklımdan.
Bu hafta içinde salonun bir köşesine montajı yapılan şömineyi ancak bu gün görebildim ve yaktım tabii.
İddiasız ama işlevinden hiç şikayetin olmayacak bir şöminen olacak abi demişti yapan arkadaş, galiba dediği gibi olacak. Tüm evi bu şömine ile ısıtabileceğimi de ısrarla söylemekte ancak doğramalar takılmadan bunu test etmek mümkün değil. Ama test edebildiğim kadarı ile tütme, iyi yanmama gibi sorunlar yaşamayacağım belli oldu. Bu gün hava lodostan esmekteydi ancak şömine öndeki cam kapak kapalı veya açık farketmeden gayet iyi yandı tüm öğleden sonra ve sarfiyatta 4 orta boy meşe odunu oldu.
Şöminenin ısı odası gaz beton kullanılarak yapılmış, krom boru ile baca bağlantısı sağlanmış. Altta bir fan var. Bu fan şömineye alttan gelen soğuk havanın daha hızla sisteme girmesini sağlayacakmış, henüz evin içine elektrik bağlantısı yapılmadığından test edemedim. Ben fanın sıcak hava üfüreceğini sanmaktaydım ama öyle değilmiş. Alttan fan ile alınan hava yukarıya yollandıkça, ısı odasında mevcut sıcak havanın ev içine dağılımı çabuklaşmaktaymış.
Şömineyi soba veya kuzine gibi kullanabileceğimi sanıyorum. Bunun için döküm haznenin içine özel bir sacayak tasarlamak lazım.
Sayın Hoşseda,
İnternete bakın Anatolya marka her tarafı döküm kuzineler var. Fiyatı 800 TL idi. Ben de almayı düşünüyorum.
Sayın sonul,
Şimdilik şömine ile yetineceğim. Teşekkür ederim.
Kaplanılmayı bekleyen şöminemiz.
Şömine kaplamasını da taş ile yapacaktık. Ama bahçede mevcut taşlarla olmaz dedi usta, kaplamaya uygun taş bulmamız gerekecekti. Kayrak kaplasak kolay ama mecbur kalmazsam yer dışında kullanmaktan kaçındım hep kayrak taşı.
Geçende oturmuş şömine fotoğrafına bakarken aklıma ilk yola çıktığımda ki planlarım geldi. Evi taş yapacaktım ama içeriyi sıvayıp beyaz badana olacaktı iç duvarlar. Ama öyle olmadı her tarafta taş bıraktık. O zaman hiç değilse şömine sıvanıp beyaz boyanamazmıydı. Bunu hemen ustayla konuştum, tamam kolay yol eldeki işler bitsin yaparım deyince üzerimden bir yük kalktı sanki.
Usta şömineyi ele alıncaya kadar ne olur bilemiyorum ama mala ile köy sıvası yapılmış ve beyaza badana edilmiş bu şömine kötü olmayacak diye umut ediyorum.
Tavan boyanırken şöminede nasibini aldı boyadan.
MeyveliTepe
12-03-2011, 22:41
Sn.Hosseda, güle güle kullanın. Çok güzel olmuş. Elektrikli fana muhtemelen hiç ihtiyacınız olmayacak. Çünkü, ısı odasında ısınan hava üstteki menfezden çıkarken alttaki menfezden nisbeten soğuk havayı doğal sirkülasyon ile zaten çekecektir.
Teşekkür ederim sayın MeyveliTepe beğenmenize sevindim. Önce beyaz tavan boyası ile bir kat boyandı ancak pek güzel görünmedi. Bej plastik boya da vardı hazırda bir miktar, risk aldım ve duvarlarla uyumlu olacağına inanarak bu rengi vurdurdum ve evdende beğendiler, sorun olmadı.
Eve elektrik bağlandı ancak fanın fişine henüz sıra gelmediğinden test etme imkanı bulamadım. Havalarda bahara dönüyor belki de seneye kalacak test etmek.
MeyveliTepe
13-03-2011, 00:55
Fan olmadan denemenizi tavsiye ederim. Aynı sistem çalışan iki şöminem oldu. ısı odasındaki havanın ısı derecesine bağlı olarak doğal sirkülasyon değişen hızlarda çalışır. ısınmanın hızlanmasıyla sirkülasyon da hızlanır, yavaş ısındığında da olması gerektiği gibi sirkülasyon yavaşlar. Bir de fan için elektrik yakmamış olursunuz :)
Saygılar
Sayın MeyveliTepe,
Dün şömineyi yaktım, cam kapağı devamlı kapalı tuttum. Yağmurda dolaşıp üşüdükçe karşısına geçtiğimde gayet güzel ısındım. Kapılar henüz olmadığından salonun ısınmasını test edemedim ancak üst menfezde el tutulamayacak derecede sıcak hava çıkışı vardı, bu beni bayağı sevindirdi.
Yazdığınız gibi fana ihtiyaç duyulmayacak sanırım.
Hoşçakalın.
Remedios
07-11-2012, 10:27
Merhaba,
Sulu Şömine/Kat Kaloriferli Soba ile ilgili tecrübeleriniz var mı? Dubleks 2x60m2=120 m2 bir ev için randıman alınabilir mi?
Saygılarımla,
Katı yakıtlı kalorifer diye bende çok araştırdım.
Banyoya sobası döküm, kazanı çelik bir termosifon koymuştum. Hem odun hem de elektrikle ısınıyordu su. Bir ara onu kalorifer tesisatının ısı kaynağı yapıp mevcut tesisatla evi kaloriferli hale getirmeyide planladım ancak geçen haftalarda su damlatmaya başladı. Kendim söküp kaynağa götüreyim dedim ama kazanı sobanın üzerinden alınca gördüm ki tamir mümkün değil, içindeki boru olarak bırakılan boşluk yok olmuş, çeperler birbirine yapışmış. İki yıl garanti vardı güya ama aşağıya inen birine verdim hurdaya atsın diye. İmalatçıya göre ( fotoğraf çekip yolladım) kazanın içindeki su donmuş ve o sebepten kazanı bozmuş.
Şimdi elektrikli termosifon alarak sıcak su işini çözmeye karar verdim. Ancak onda da aynı sıkıntı olmasın diye donmaya karşı emniyeti olanı alacağım.
Isınma için salonda şömine yeterli oluyordu ancak arka odalara faydası hiç olmadı. Evin sokak kapısı direkt salona açıldığından salonda da ısıyı muhafaza etmek kolay değildi. Bu yıl evin önüne demir doğrama ve camlı bir limonluk yaptırdık. Henüz soğuklar başlamadı ancak çok büyük yararını göreceğiz gibi geliyor. Eve sadece hafta sonu gidiyoruz, arka oda kışın anlatılamayacak kadar soğuk oluyor. Sadece orada kullanmak üzere 2000 lik bir elektrikli panel radyatör aldım. Aletin donma modu var, onu devrede tutarsam bulunduğu ortamın ısısını 6 derecenin altına düşürmüyormuş. M2 başına 100 w. hesabı ile alın diye öneri var bu aletlerde, 16 m2 lik odaya fazla fazla yetecektir umudundayım. Yaktığı elektrikte pek bir şey olmayacakmış inanana.
Isınma işi çok mühim. Eğer evde devamlı yaşanmıyorsa iyice zorlaşıyor kışın mesele. Ama bir gün şömineyi güzelce yakınca ertesi gün iş değişiyor. Yani evde devamlı otursak bu kadar sıkıntılı olmayacak ısınma işi.
Şu anda imkanım olsa başa dönsemde sulu şömine veya sobalı kalorifer denen sistemleri yapmazdım ancak katı yakıtla çalışan kat kaloriferini kurardım. Sadece hafta sonu gittiğimiz için çok masraf olmadan odun yakabiliyoruz. Yaz sonu 1,5 ton meşe ve zeytin odunu aldık, kışı rahatlıkla çıkarırız kanaatindeyim.
Odun yakmanın çok yükü olmuyor ama kömürün külü bile başa dert.
Tabii bulunulan yöre ve evde yaşanan süre, ısınmada alınacak kararlarda çok etkili. Köyden bir komşu her göze soba koymadınmı kışın ısınmak zordur buralarda demişti.
Evin önündeki ilaveye ve ilave radyatöre rağmen gene ısınamazsak yapılacak şey katı yakıtlı kalorifere müracaat etmek olacak en kısa zamanda.
Ancak şunu da biliyorum ki bizim gibi sadece hafta sonu gelen bir komşuda kömürlü kat kaloriferi var ama evleri büyük ve tecrit yönünden biraz zayıf, onlarda zor ısındılar geçen kış.
Safranlı
07-11-2012, 16:03
Şu anda imkanım olsa başa dönsemde sulu şömine veya sobalı kalorifer denen sistemleri yapmazdım ancak katı yakıtla çalışan kat kaloriferini kurardım.
PRIT marka kaloriferli kuzineli katı yakıt sobayı alamyı düşünüyorum
bu konuda ne dersiniz....???
Remedios
07-11-2012, 16:53
Sayın Hoşseda,
Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Kat Kaloriferli Şömineleri ben de internetten epey araştırdım. Aşağıdaki markaları buldum. Bütün odaların radyatörler ile ısıtılması, yakıt olarak odun kullanılması, kapalı bir sistem olması, termostat ile ısı kontrolü sağlanması, kurulduğu odada estetik bir görüntü vermesi açılarından sulu şömineler cazip geldi.
Kat Kaloriferli Şömine ile Katı Yakıtlı Kaloriferler arasında verim farkı mı var? Bu yüzden mi tercihinizi Katı Yakıtlı Kaloriferlerden yana kullanıyorsunuz?
Stratford Kat Kalorferli Şömine: Kalorifer Sobaları | Kat Kaloriferli Soba | Soba Kalorifer | Döküm Soba | Katı Yakıt Kaloriferi (http://www.pus.com.tr/stratford-boiler/index.html)
Prity Kat Kalorferli Şömine: Soba - Şömine | Prity ® (http://www.prity.com.tr/index.php?route=common/home)
Daiwa Kat Kaloriferli Soba: Kalorifer sobas imalat | ARAL MAKNA - DAIWA - TEBA | Kat Kalorifer Kazan malat-Kat Kalorifer Sobas-Aluminyum Panel Radyatr imalat Kayseri (http://www.daiwa.com.tr/list/list.asp?ktgr_id=31)
İzmir Şömine: Sulu mine Hazne eitleri (http://www.izmirsomine.com/suluhazne.html)
Aydın Şömine: Sulu Şömine - Şömine - Soba Şömine - Kalorifer Şömine - Sulu Şömine - Şömineler - Klasik Şömineler (http://www.aydinsomine.com/somineler/sulu_somineler.html)
Alyaz Şömine: fyl kaloriferli soba, sulu soba, mine sobalar, kuzine (http://www.sulusistemsoba.com/)
Karia Şömine: KARİA ŞÖMİNE KALORİFER ISITMA SİSTEMLERİ - AnaSayfa (http://www.sominekalorifer.com/page1.php)
Yakar Kat Kaloriferli Soba: Yakar Kaloriferli Soba (http://www.yakarsoba.com/tr/urunler.asp?pg=1)
Aytaş Şömine: Sulu Sistem Hazneler (http://www.aytassomine.com.tr/sulu-sistem-hazneler.html)
Saygılarımla,
Sizlerin aklını karıştırmasam iyiydi.
Tercihimi yazdım, hakkı ile kurulacak katı yakıtlı kalorifer sisteminin uzun yıllar başımı ağrıtmadan ısınmamı sağlayacağına inanıyorum.
Benim düşüncem, imkan varsa keyf için evde şömine veya kuzine olmalı, evin ısınması için onlardan bağımsız bir kalorifer sistemi ayrıca yapılmalı. Bunun katı yakıtlı olması da şart değil güç yeterse elektrikli bir kombi veya ısı pompası ile suyu ısınan bir sistemde olabilir.
Safranlı
08-11-2012, 10:27
Uzun süredir kararsız kaldım
yukarıdaki firma bilğilerinden de çok yaralandım
bakalım kısmet
Remedios
08-11-2012, 10:44
Sayın Safranlı,
Uygulamaya geçerseniz tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
Saygılarımla,
Safranlı
08-11-2012, 13:01
Sayın Safranlı,
Uygulamaya geçerseniz tecrübelerinizi bizimle paylaşabilirseniz çok memnun olurum.
Saygılarımla,
İki yıldır araştırmalardayım
prit aklıma yatıyor
ev büyük yaklaşık 150 m2
sıcak su sistemini mutlak istiyorum
karadenizlilik oluncada kuzine şart oluyor
kuzineli banyoda ve mutfakta sıcak su olacak çok hantal olmayan bir ürüne kara vermek istiyorum
sizlerin yazsındaki yazıdanda çok faydalandım
inşallah kısmet olursa sayfalarda paylaşmak bana mutluluk verir
Safranlı
08-11-2012, 13:34
fyl kaloriferli sobodan avanos çok güzel bir model
bu model çok aklıma yatıyor
Yeni nesil şöminelerde, şöminenin ısı odasından diğer bölümlere yapılacak kanallarla sıcak hava akımı aktarılması ve o bölümlerin de ısıtılması hususunda bilgiler yer alır.
Bu bilgilere istinaden, şöminemizin ısı odasına bitişik küçük odamıza şöminenin ısı odasından sıcak hava aktaralım o odayı kolayca ısıtmış oluruz diye düşündük, taş duvar örülürken 10 luk çelik boru kestirdim 40 cm.lik ve tam ısı odasına denk gelecek yerde boru duvara kondu. Yani şöminenin sırtına yapışık minik oda ile şöminenin ısı odası arasında direkt irtibat var ve irtibatı sağlayan kanalın mesafesi de duvar kalınlığında (iç duvarlar da taş ve 40 cm eninde örüldü).
Bazen şömineyi öyle yakıyorum ki 2 metre yanına yaklaşılamıyor hah diyorum şimdi küçük oda ısınır artık, geçiyorum odaya elimi tutuyorum kanala cılız bir hava akımından başka bir şey yok.
Isınma konusunda karar vermeden evvel mutlaka kullanıcısını bulmak ve onları dinleyip karar vermek lazım.
Remedios
08-11-2012, 14:50
Sayın Safranlı,
Kuzineli modeller çok güzel fakat şöminede kuzine olunca kuzinenin kapladığı yerden dolayı su kazanının kapasitesi azalıyor anladığım kadarı ile.
Sayın Hoşseda,
Benim de amacım bu sistemi kurmuş ve kullanan birinin tecrübesine ulaşmak.
Safranlı
09-11-2012, 08:36
Sayın Safranlı,
Kuzineli modeller çok güzel fakat şöminede kuzine olunca kuzinenin kapladığı yerden dolayı su kazanının kapasitesi azalıyor anladığım kadarı ile.
Sayın Hoşseda,
Benim de amacım bu sistemi kurmuş ve kullanan birinin tecrübesine ulaşmak.
evet bu benımde dikkatimi çekti
ortalama 10 metre petek söz konusu
firmalar emniyette kalmak için 2 metre az yazdıkalrını söylüyorlar
efendim degil 150,220 m2 ye kadar çok rahat randuman sayladığını iddia ediyorlar
ülke olarak asıl önemli sorunumuz ısı yalıtımı açısından binalarımızın hali ve ahvali...
Sayın Remedios ve sayın Safranlı,
Neye karar verdiniz ve uygulamaya geçtinizmi ?
Ben 2000 w. lık aliminyum panel radyatörü soğuk olan arka odada bu hafta sonu orta kuvvette çalıştırdım, odayı çok rahat ısıttı. Çok soğuklarda aynı randımanı alabilirsem başka çözüm aramama gerek kalmayacak gibi.
Tabii ne kadar elektrik yaktığıda önemli, önümüzdeki aya belli olacak onun getireceği ilave elektrik harcaması.
Safranlı
26-11-2012, 14:28
malesef icraata gecemedik
Remedios
27-11-2012, 12:13
Sayın Hoşseda,
Bizim de planımız 2014 kışı için uygulamaya geçmek.
Saygılarımla,
qokhanyilmaz
28-11-2012, 08:14
Aydında bir müşteri için hazırladığımız şömine mermerleri
Sayın gokhanyılmaz bej renkli mermer ile 70 lik bir şömineyi giydirmenin yaklaşık maliyeti ne civarda olur yazabilirmisiniz.
qokhanyilmaz
12-12-2012, 20:52
biz malzeme satışı yapmıyoruz bize malzemeyi kendiniz alıp getiriyorsunuz (ahşap,mermer,pirinç,bakır,gümüş) biz üzerine işleme oyma isim yazıyoruz. Detaylı bilgi için facebook sayfamız FACEBOOK (https://www.facebook.com/AntalyaCncRouter2Ve3BoyutluKesimHizmetleri?ref=hl)
Teşekkürler.
Facebook kaydım yok başka yerden görmek mümkünmü.
qokhanyilmaz
22-03-2013, 00:02
Teşekkürler.
Facebook kaydım yok başka yerden görmek mümkünmü.
Resimdeki en üstteki şöminenin sadece işlemesini 600 liraya yaptık.
çekirdek
12-04-2013, 09:58
Şöminelerin bacaları, soba bacaları gibi iki-üç dönüşlü, ve belki ilk çıkışından sonrakiler 90 derece dönüşlü olamaz mı? Soba borusuyla ana bacaya bağlanamaz mı? Çekmez mi?
Küçük bir odanın bir köşesine,Karaburun yöresindeki küçük ocaklardan yapmak istiyorum, ama yeri ana bacaya 5 metre kadar uzak. Bu uzaklığı soba borularıyla kullanmam gerekir, hem de iki tane 90lık dönüş yapmam gerekir. İçinden çıkamadım bir türlü.
akşamüstü34
02-10-2013, 14:33
Kış geldi benimde acilen şömine yaptırmam lazım yoksa soğuktan donucaz. Bir çok internet sitesini gezdim fakat aradağım fiyatta şömine bulamadım ama en sonunda karşıma bu site çıktı. www.aksasomine.com.tr (http://www.aksasomine.com.tr/)
Hocam bu adresten de şömine modelleri (http://www.racoflame.com.tr)ni inceleyebilirsiniz.
Şömine Haznesi Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir ? - Racoflame Bacalı ve Bacasız Şömine Modelleri (http://www.racoflame.com.tr/tr/sik_sorulanlar/Somine_Haznesi_Kullaniminda_Dikkat_Edilmesi_Gereke n_Hususlar_Nelerdir)
Yeni nesil şöminelerde, şöminenin ısı odasından diğer bölümlere yapılacak kanallarla sıcak hava akımı aktarılması ve o bölümlerin de ısıtılması hususunda bilgiler yer alır.
Bu bilgilere istinaden, şöminemizin ısı odasına bitişik küçük odamıza şöminenin ısı odasından sıcak hava aktaralım o odayı kolayca ısıtmış oluruz diye düşündük, taş duvar örülürken 10 luk çelik boru kestirdim 40 cm.lik ve tam ısı odasına denk gelecek yerde boru duvara kondu. Yani şöminenin sırtına yapışık minik oda ile şöminenin ısı odası arasında direkt irtibat var ve irtibatı sağlayan kanalın mesafesi de duvar kalınlığında (iç duvarlar da taş ve 40 cm eninde örüldü).
Bazen şömineyi öyle yakıyorum ki 2 metre yanına yaklaşılamıyor hah diyorum şimdi küçük oda ısınır artık, geçiyorum odaya elimi tutuyorum kanala cılız bir hava akımından başka bir şey yok.
Isınma konusunda karar vermeden evvel mutlaka kullanıcısını bulmak ve onları dinleyip karar vermek lazım.
Sayın Hoşseda,
yazlığıma şömine yaptırma konusunda araştırma yaparken, bu forumu da okudum, çok faydalı oldu katkı yapan herkese teşekkürler. Üzerinden bayağı zaman geçmiş ancak mesajınızla ilgili aklıma gelen hususları belirtmek istiyorum, anladığım kadarıyla arka odadan sadece 10 cm çapında sıcak hava kanalı açılmış, şömine ısı odaları sıcaklık zemin ve üst ısı farkına göre sıcak hava üfürme yaptığı için burada şömineniz ısı farkında referans olarak salonunuzu alıyor ve salon ısındığı için üfürme hızı düşüyor. Tahminimce arka odadan tabana yakın bir yerden soğuk hava giriş kanalı açılmış olsaydı bu üfürme hızı daha hızlı olabilirdi. Bir de bu 10 luk kanal, salondaki sıcak hava menfezinden seviye olarak düşük kalmışsa bu da bir faktör olabilir diye düşünüyorum, tabii bir de 10 cm lik kanal da biraz küçük olmuş.
Sayın özbaş, bu mesajınızı yeni gördüm maalesef.
Evet haklısınız 10 cm.lik kanal herhalde yeterli olamadı ama sizin yaptığınız uyarıları şömineci yapmadı bize zamanında. Dediğiniz gibi altta ikinci bir kanal yok, olsaydı o kanal ceryan yaratarak sıcak havayı odaya nakledecekti. Menfez konusunda da haklısınız o, kanaldan daha yukarıda. Ancak menfez için üstten asılabilen krom bir kapak yaptırdım. Onu takarsam ve üfleyiciyi devreye sokarsam küçük odaya ısı odasından ciddi bir sıcak hava nakli yapılabiliyor.
Yazdığınız üç noktada da çok isabetli teşhis koymuşsunuz mutlaka birilerine yararı olacaktır. Ben müdahale edilebilecek safhada değilim artık. Teşekkürler.
miray hanım
21-03-2016, 22:35
Merhaba, 2-3 aya kadar yeni bir eve taşınacağım. Ev tamamen yapılı durumda. Bu konuyu incelerken fark ettim ki evimizin zemin katında bulunan invicta marka şöminenin üst sıcak hava çıkış bölümü yapılmamış! Yani duvarda sadece şöminenin cam kapaklı haznesi var o kadar. Satıcı firma gördüğümüz eksikleri tamamlayacağını söyledi ama bunun telafisi var mıdır? O bölüm için baca hizasından delinip ızgara takılmalı sanırım. Hava çıkış bölümü olmadan şömineyi verimli kullanamayız sanırım yanlış mı düşünüyorum?
Merhabalar, sıfırdan bodrumu olan, tek katlı taş ev için sulu sistem soba düşünüyorum, sadece dış cephe taştan olsun diye planladım; yerden ısıtma sistemi uygunmudur sizce? Bu arada yakıt olarak zeytin odunu kullanılacak. Teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.