Bağlan

View Full Version : Ponderosa Pine/Ponderosa Çamı




Douglas Fir
05-11-2009, 23:28
Ponderosa Pine/Ponderosa Çamı
Familya: Pinaceae
Latince Adı: Pinus Ponderosa

Doğal YayılışıAmerika’nın batısına özgü bir çam ağacıdır. Doğal olarak Kanada’nın British Colombia eyaletinden Meksika’ya kadar Amerika’nın batı kıyı ve iç bölgelerinde yayılış gösterir. “Sekoya” ve “duglas göknar”larla birlikte Rocky Dağlarını süsler. Ayrıca Oregon, Texas, Utah, California eyaletlerinde geniş alanlarda bulunurlar. Deniz seviyesinden 3000 metre rakıma kadar görülebilirler.

Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyüyen bir çamdır. Kökleri toprağa çabucak tutunur. Bu nedenle erozton kontrolünde de sıklıkla kullanılır. Sekoya ve Duglas Göknar’lar gibi uzun ömürlü ağaçlardır. 300-600 sene kadar yaşayabilirler. 50 yıl içerisinde 15 metre uzunluğa ulaşabilirler. Doğal ortamlarında 35-40 metreye kadar boylanabilirler.

Toprak ve Besin İsteği
Hafif, iyi drenajlı, yarı kumlu, alviyonlu topraklarda iyi yetişir. Dağlık arazilerde kaya diplerine ve yarıklarında bile yetiştiği görülmüştür.Tuzluluğa tolaransı düşüktür. PH’ı 6.0-7.0 olan topraklar bu çam türü içim idealdir.

Donlara Duyarlık
Donlara karşı çok dayanıklı bir türdür.

Sıcaklık ve Nem İsteği
Çok sıcak, kuru ve rüzgarlı iklimleri sevmez. Ancak büyüdükçe sıcaktan ve kuru havadan daha az etkilenirler. Adaptasyonu yüksek bir türdür.

Su İsteği
Büyüdükçe su istekleri azalır. Kuraklığa dayanır, ancak genç fidanlar düzenli sulanmalıdır.

Işık İsteği
Işık ağacıdır.

Üretim Şekli
Tohumla üretimi esastır.

Tepe Şekli
Yarı konik ya da konik bir tepe yapar.

Yaprak, Kozalak ve Kabuk
12-28 cm uzunluğunda ince sivri uçlu ibreleri vardır. İbreleri sıktır. Kozalakları 8-10 cm uzunluğunda, açık kahverengi-kızıl renktedir. Tohum dolu kozalaklar Ekim-Kasım aylarında kozalak rengi kızıla dönünce toplanır. Ponderosa çamının gövde rengi turuncuya çalan kahverengidir.

Diğer Özellikleri
Kerestesi ekonomik açıdan değerlidir. Yapılarda kullanılır. İbreleri de ilaç yapımında kullanılmaktadır.




Douglas Fir
08-11-2009, 17:22
Ponderosa Çamı'nın Tohumdan Üretimi

Tohumların 1-1.5 ay süre ile soğuk katlamaya alınmaları gerekmektedir.
(SOĞUK KATLAMA: tohumların daha kolay çimlenmesini sağlamak amacıyla, tohumların kumlu toprakta +4 C sıcaklıkta buzdolabında veya dış ortamda, o tohum için belirtilen sürelerde bekletilmesidir. )

Bu sürenin sonunda, tohumlar çimlendirme için steril tohum toprağına ekilirler. Tohumların üzeri, kendi yüksekliklerinin 2 katı yüksekliğinde steril toprakla kapatılır ve iyice nemlendirilir. Tohumların +18-25 C derece aralığında 15 gün içinde çimlenmesi gerekir.

Çimlenme sonrası zayıf tohumlar uzaklaştırılır ve topraklarının hep nemli kalmasına dikkat edilir. Son donlardan sonra dış mekana alınarak gölge bir yerde bakımlarına devam edilir.

Ponderosa Çamı Tohumu

113302

yaya01
19-11-2009, 00:15
teşekkür ederim paylaşımınız için.

bahcecik
05-03-2019, 16:11
Ponderasa çam ya da uzun igneli çam arıyorum. Nereden bulabilirim? Yardımcı olabilirseniz coook sevinecegim