View Full Version : Papaya
doğalbahçe
05-11-2009, 16:25
Değerli üyemiz Sn. Bari Bey'in göndermiş olduğu tohumlardan yetişen papayalarımı paylaşmak istedim. Gayet güzel büyümekteler.
SEvgili Mtuncer54, ne verdiniz bunlara böyle:) İnanılmaz güzel gelişmişler. Keşke bende kalan tohumların hepsini size gönderseydim. Ben hepsini damping off'a kurban verdim..
doğalbahçe
06-11-2009, 17:13
SEvgili Mtuncer54, ne verdiniz bunlara böyle:) İnanılmaz güzel gelişmişler. Keşke bende kalan tohumların hepsini size gönderseydim. Ben hepsini damping off'a kurban verdim..
Evet küçük pot saksılarda bu şekilde büyümesi benide mutlu etti, toprağı ithal torf,pomza karışımıdır. Göndermiş olsaydınız ben elimden geldiğince çimlendirir tekrardan size gönderebilirdim.
denizkedisi
08-11-2009, 06:44
İnanamıyorum,bu ağustos ayındaki paylaşımdan mı bunlar?
Gerçekten inanılmaz 5 ay da bu kadar. Gerçekten dedikleri kadar varmış. Hızlı büyür yazıyordu sitelerde. Bence büyük saksılara geçirin 18 litrelik filan. 1 yıla yani bu yaza meyvesini yemek nasip olabilir. Gelişimleri çok güzel olmuş. ALLAH nazardan saklasın.
doğalbahçe
08-11-2009, 17:20
İnanamıyorum,bu ağustos ayındaki paylaşımdan mı bunlar?
Evet evet, hatırlarsanız siz tohumlarınızın bir kaç adetini ekmeyi diğerlerini ise sonra ekmeyi palnlamıştınız işte Sn. Bahri beyin paylaştığı tohumlardan. Şuan tohumlar elimde olsaydı daha fazlasının tutacağına inanıyorum alttan ısıtma sistemiyle passion fruit tohumlarımı çok kısa sürede çimlendiğini gördüm. Papayalar Serada bulunmaktalar, ayrıca ithal torfun katkısını azımsamamak gerekiyor.
doğalbahçe
08-11-2009, 17:22
Gerçekten inanılmaz 5 ay da bu kadar. Gerçekten dedikleri kadar varmış. Hızlı büyür yazıyordu sitelerde. Bence büyük saksılara geçirin 18 litrelik filan. 1 yıla yani bu yaza meyvesini yemek nasip olabilir. Gelişimleri çok güzel olmuş. ALLAH nazardan saklasın.
Evet bugün kare saksılara aktardım büyüme hızına bakıldığında çok kısa sürede gelişmekteler ve büyümekteler, kışı atlatabilirsek inşaallah yaz biraz daha kolay geçeceğine inanıyorum. Amin, Sağolun.
Hastalık bakımından neye faydası var bilgisi olan varmı örneğin pepino şeker hastalığı içindi
egetropical
08-11-2009, 19:37
Özellikleri ve Tarihçesi
Papaya egzotik meyveler arasında çok değerli bir yere sahiptir. Protein, mineral ve vitaminler gibi günlük alınması gereken besinlerin önemli bir kısmı bu besinlerden sağlanabilir. Papayalar olgunlaştıkça içerdikleri C vitamini miktarı da artar. İçerdiği karbonhidrat da tabi şekerlerden gelmektedir.
Yetiştirildiği Yerler
Güney Afrika, Latin Amerika, Avustralya ve Havaii de üretilmektedir. (Türkiyede başlandı)
Faydaları
Papaya enerji veren bir besin olması sebebiyle gelişmekte olan çocuklar, hamile ve emziren bayanlar için mükemmel bir kuvvet deposudur.
Papaya'nın eski zamanlardan beri bilinen inanılmaz bir özelliği vardır. Sindirimi en kolay meyvelerden biri olmasının yanı sıra diğer besinlerin kolayca sindirilmesine de katkıda bulunur. Papaya da bulunan “papain” adlı enzim yiyeceklerdeki proteinin sindirilmesine yardımcı olur ve özellikle mide suyu eksikliği olması ya da midede çok fazla oranda sağlıksız sıvı bulunması durumunda hayli etkili bir maddedir. Düzenli yendiği takdirde kabızlığa, kanayan basur ve kronik ishale iyi gelir. Papaya’nın eti yumuşatıcı özelliği de keşfedilmiştir.
Bu bilgilerden yararlanarak özellikle Hindistan' da et yemeklerine papaya ilave edilerek etin daha yumuşak ve daha kolay sindirilebilir hale gelmesine katkıda bulunur.
Hem papaya'nın suyu bazı cilt bozukluklarına da iyi gelmektedir. İçinde irin oluşumu olabilecek şişkinliklere ya da doğrudan irinlere, siğillere, sivilcelere, nasırlara, normal olmayan dışarı uzanan deri çıkıntılarına iyi geldiği görülmüştür.
Papayanın sıvısı kozmetik olarak çillere ve güneşe maruz kalma sonucu oluşan kahverengi lekelere iyi gelip derinin pürüzsüz bir görünüm almasını sağlamaktadır.
Papaya çekirdeğinden yapılan macunlar, mantar gibi değişik cilt hastalıklarına sürüldüğünde
de olumlu sonuçlar verdiği görülmüştür.
Nasıl ve Nerede Kullanacağız?
Olgunlaşmamış papaya'lar genelde sarıyla karışık yeşildir ve baskı uygulandığında serttirler, olgunlaştıklarında renkleri yarı sarı yarı yeşil durum alır ve basıldığında biraz daha yumuşak bir his verirler, derileri pürüzsüzdür yaralanma izleri ya da aşırı yumuşak bölgeleri yoktur.
Papayaları kesmeden **** doğramadan önce yıkayınız. Kabuklarını bıçakla soyun ve ortadan boylamasına ikiye kesin ve çekirdeklerini çıkartın. İstediğiniz gibi dilimleyin.
Papaya, taze olarak tüketilmesinin yanı sıra, meyve salatalarında, meyve suyu olarak, kokteyllerinizde, pasta yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca, yemeklerinize aroma ve lezzet katmasının yanı sıra dondurma yapımında da kullanabilirsiniz.
Muhafaza Koşulları
Eğer olgunlaşmamış papaya alınmışsa mutfakta güneş ışığından uzak bir yerde 2-3 gün saklanabilir. Olgunlaşma projesini hızlandırmak için genişçe ağzı kapalı kağıt bir torbada elma, muz, armut gibi etilen gazı üreten bir meyveyle beraber 1-2 gün bekletebilirsiniz. Eğer papayayı uzun süreli bekletmek istiyorsanız plastik bir çantada sebzelikten uzak bir yerde buzdolabında saklayabilirsiniz.
Besin Değerleri
100 Gr. Yenilebilir Papayanın Besin Değerleri
Analizler 100 Gram Papaya
Su (g) 88,83
Enerji (kcal) 39
Enerji (kj) 163
Protein (g) 0,61
Yağ (g) 0,14
Karbonhidrat (g) 9,81
Lif (g) 1,8
MİNERALLER
Kalsiyum (mg) 24
Demir (mg) 10
Magnezyum (mg)
Fosfor (mg) 5
Potasyum (mg) 257
Sodyum (mg) 3
Çinko (mg) 0,07
Bakır (mg) 0,016
Manganez (mg) 0,011
Selenyum (mcg) 0,6
VİTAMİN
Vitamin C (mg) 61,8
Tiamin (mg) 0,027
Riboflavin (mg) 0,032
Niasin (mg) 0,338
Pantoteknik asit (mg) 0,218
Vitamin B-6 (mg) 0,019
Toplam folik asit (mcg) 38
Vitamin B-12 (mcg) 0,00
Vitamin A, IU (IU) 284
Vitamin A, RE (mcg_RE) 28
Vitamin E (mg_ATE) 1,120
Kaynak: Kaliforniya Üniversitesi
doğalbahçe
08-11-2009, 19:51
Hastalık bakımından neye faydası var bilgisi olan varmı örneğin pepino şeker hastalığı içindi
Sn. Çilekci,
Sapanca ilçesinde polis olan bir ağabeyimiz pepino ile ilgili anektodunu aktarmıştı. Annesi şeker hastası olduğu için televizyonda bu kesimlerde yetiştiğini öğrenmiş ve pepino meyvesini temin etmesini istemiş oğlundan. Televizyonda şeker hastalığına iyi geldiği belirtilmiş. Anneleri pepinoyu yediklerinde şekeri yükselmiş. Televizyonda ki bilgilendirme ticari amaçlı olduğunu anlamışlar. Ve lütfen bu konuda şeker hastalığına iyi gelir diye insanları ticari amaçlı olarak altdatanları uyaralım diye ricada bulunmuştu.
Onun için şeker hastalığına iyi gelir diyemem ama şeker hastalarıda düşük şeker oranı içerdiği için kontrollü bir biçimde yiyebilirler.
Bu konuda acizane amacım bilgilendirmekti, sözüm size değildir yanlış anlaşılmasın Saygılarımla.
egetropical
08-11-2009, 19:53
bunlarda benim papayalarım,
(iki tür uzun ve yuvarlak)
Samsunlu55
08-11-2009, 20:51
bunlarda benim papayalarım,
(iki tür uzun ve yuvarlak)
İzmir'de dış mekanda yetişmiyor mu:confused:
egetropical
08-11-2009, 22:38
dış mekanda zor yetişir ben serada zorlanıyorum.
Valla süper kaç yaşında bu güzeller.Maşallah.
Satış yapıyormusunuz. Sizin seranında yoku yok :)
bunlarda benim papayalarım,
(iki tür uzun ve yuvarlak)
Sayın egetropical ne güzel görünüyorlar. Tam olarak ne zaman olgunlaşıyor papayalar?
YeşilSeven
09-11-2009, 10:37
Değerli üyemiz Sn. Bari Bey'in göndermiş olduğu tohumlardan yetişen papayalarımı paylaşmak istedim. Gayet güzel büyümekteler.
Muharrem bey bende 2-3 çeşit tohum var, en iyisi size göndereyim de bari heder olmasınlar, paylaşmış oluruz. Çok kolay çimleniyorlar ancak 3-4 cm sonrası cılız kalıp ölüyor.
egetropical
09-11-2009, 17:54
Papaya (Carica papaya), anavatanı Güneydoğu Asya, Avustralya veya Güney Amerika olduğu tahmin edilmektedir. XVII inci asırda Hindistan'a getirilmiştir. Ağacı uzun boylu ve birkaç yıl ömrü vardır. Ağacın gövdesi odunsu değildir. Yumuşak bir dokuya sahip ve yaprakları direk gövdeden çıkmaktadır. Bitki bol sıcak ve sürekli nem ister. Kökünün derinliği 20-25 cm dir. Kökleri yüzeysel dağılır. Bitkinin gövdesinin içi boştur ve gövde iç yapısı fileli ve liflidir. Bitkinin yaprakları geniş ve koyu yeşildir. Ağacın taç kısmındaki gövdesinde daima dökülen yaprakların uzun sapları kalır. Yaprakları yıldızvari ve geniş, kenarları ise dişlidir. Bu yapraklar koparıldıkları vakit saplarından incir gibi bir süt akar. Uzun ve yuvarlak yapılı meyveleri veren yaygın iki çeşidi vardır. Uzun çeşidi daha tatlıdır. Bir ağaçtan yıllık 150-200 kg meyve alınabilir. Meyveleri besleyici ve vitamin deposudur. Meyveleri olgunlaşmadan önce koyu yeşil renkte, olgunlaşmaya başlarken sarı, tam olgunluğa erişince turuncu renk almaktadır. Meyvelerin ağırlığı yuvarlak cinslerde 600-800 gr, uzun cinslerde 1000-1600 gr arası gelmektedir. Papaya meyveleri içinde dilimlere bölünmüş, ortalama 30 cm. boyunda ve açık turuncu renkteki etinin ortasında kavun gibi bir kabuk içinde bir çok yuvarlak ve kahve renginde küçük tohumları (çekirdekleri) vardır. Bu çekirdeklerden üretim yapılabilir. Papaya tıpkı uzunca bir kavuna benzer ve kavun gibi dilimlere kesilerek çiğ olarak yenir. Ama tadı tatlı ise de kavun gibi sulu ve kokulu değildir. Bu tad daha çok tatlı bir bal kabağını andırır.
Üretilmesi: Tohumları ile çoğaltılır. Tohumlarının yastıklara dikilmesi ve fideleri bir iki aylık olduktan sonra ortalama 4,5 X 4,5 m aralıkla üretilen papaya, evcimen bir bitki olduğu için fideler ikişer üçer bir araya dikilerek, dikimden bir sene sonra da olgun meyve verir. Papaya ağacının içinde fazla dolgu olmadığı için, gövdesi çok yumuşak ve kabadır. Bu nedenle rüzgarlı yerlerde bir cam gibi kırılır. Bu zayıflığını önlemek amacıyla, papayalar daima diğer ağaçların koruması altında ve ya evlerin çevresinde yetiştirilir. Bir çok yerlerde papayaların ev çevresine dikildiği zaman sivrisineklerin ağacın kokusundan kaçtığı da iddia edilmektedir. Yıl boyu meyve veren bu bitkinin, bir yıl içinde verdiği meyve, ağaç başına. 60-100 adet kadardır. Meyvelerin içerdiği Papaine), hazmı kolaylaştırdığı için papaya uzak doğu ülkelerinde çok üretilir ve hemen hemen hiç bir köylünün bahçesinden eksik olmaz.
Meyveler ham iken afyon gibi üzerleri çizilerek sütü ile karışık suyu toplanır ve bu kurutularak tıbda kullanılan «Papaine,> elde edilir.
egetropical
09-11-2009, 18:15
gmo / gdo lu ürünler listesine bu sitelerden bakabilirsiniz.
http://www.rense.com/politics6/gms.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Genetically_modified_food
papayada listede var.:( ancak ben dubaiden meyve ve tohum almıştım. uzak doğu menşeli idi. papayada bulunan bir virüsten bahsediliyor.:(
doğalbahçe
09-11-2009, 18:16
Muharrem bey bende 2-3 çeşit tohum var, en iyisi size göndereyim de bari heder olmasınlar, paylaşmış oluruz. Çok kolay çimleniyorlar ancak 3-4 cm sonrası cılız kalıp ölüyor.
Teşekkür ederim Sn. Cumhur Bey, denemekte fayda olacağını düşünüyorum.
arkadaslar güzel bılgıler aktarızorsunuz pazlasımlar ıcın teskl
benımde ılgı alanımdı ama bıyım zasadıgımıy bölgede olmuzor malesef
cokta severım
harflerde hatalardan dolayı özür dilerim klavye yabancı bana biraz
siniroluyorum
24-12-2009, 17:26
Saksıda yetişme imkanı var mı köklerinin kısa olduğu yazılmış küçükken evde bakıp meyve verdikten sonra tohum ekip eskisini de dışarda bırakırsın iki senede bir meyve yersin ama sonuçta papayaların olur:)))
harflerde hatalardan dolayı özür dilerim klavye yabancı bana biraz
arkadaslar güzel bılgıler aktarızorsunuz pazlasımlar ıcın teskl
benımde ılgı alanımdı ama bıyım zasadıgımıy bölgede olmuzor malesef
cokta severım
Mesajınızdaki düzelt düğmesini kullanabilirsiniz.
Böyle yazmaya devam edemezsiniz.
YeşilSeven
25-12-2009, 07:36
Saksıda yetişme imkanı var mı köklerinin kısa olduğu yazılmış küçükken evde bakıp meyve verdikten sonra tohum ekip eskisini de dışarda bırakırsın iki senede bir meyve yersin ama sonuçta papayaların olur:)))
Ne boy ne de yaprak yapısıyla evde denenecek bir şey değil :p
egetropical
25-12-2009, 09:53
saksıda zor. ancak 80-100 cm cap ve 60-70 cm derinlikte saksıda olur. büyük otol lobisi gibi yerlerde şık durur. ev de çok zor. çeşidine göre 3 metre ile 6 metre arasında boy yapar. yetiştişmiş bir papaya 2 m2 civarında bir alan kaplar.
keşke evde yetişecek kadar küçük olsa iyi olurdu çünkü uzakdoğuda bu ağaca sivrisinek gelmiyor diye evin bahçesine ekiyorlar.
tadı kavun gibi çok tatlı değil.
siniroluyorum
25-12-2009, 15:20
Sadece ilk senesinde ne kadar oluyor boyu?
egetropical
25-12-2009, 17:36
benim seraya diktiğim papayalar ilk yıl 2 metreyi geçti.
siniroluyorum
25-12-2009, 18:16
çok hızlı büyüyorlarmış maşallah
Papaya saksıda olabilecek çok dekoratif bir bitkidir.
Geçenlerde televizyon izlerken e2 kanalında The Martha Stewart show adlı programda tesadüfen ev içinde yetiştirilebilecek tropik bitkilerden bahsediliyordu ve saksı içinde 1,5 metre civarında boyda üzeri meyveli bir papaya bitsi vardı.Görüntüsü gerçekten çok harikaydı.
Bana kalırsa saksıda yetiştirmeye uygun olan papaya çeşidi Hawai tipi papayalar.Çünkü araştırdığım kadarıyla iki ana çeşit papaya var biri Hawai tipi diğeri Meksika tipi.
Hawai tipi papayalar fazla uzamayan 2,5 metreyi pek geçmeyen meyvesi meksika tipine göre daha küçük olan çeşidi.
Kaldı ki 1 metre boya gelince çiçek açan birçok papaya varyetesinden de bahsedilmekte bu boya yaklaşık 1 yılda geldiğide söylenmektedir.
İşte izleyemedim kaçırdım diyenlere programın internette bulduğum videosu.
İzlemenizi kesinlikle tavsiye ederim zaten 7 dakika.
http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=f3594c11e5977110VgnVCM1000003d370a0aRCR D&vgnextchannel=92f9cf380e1dd010VgnVCM1000005b09a00a RCRD&vgnextfmt=default&video_id=bb57912141087110VgnVCM1000003d370a0aRCRD&rsc=&lastnavigatedchannel=92f9cf380e1dd010VgnVCM1000005 b09a00aRCRD
Videoda ayrıca saksıdaki kahve ,Tree tomato ve Tarçın bitkilerinide izleyeceksiniz.
Böyle bir fidan yeter. Video da tarçında tanıtılıyor da diğer meyveli bitkiler neydi acaba?
Böyle bir fidan yeter. Video da tarçında tanıtılıyor da diğer meyveli bitkiler neydi acaba?
Dal üzerinde sık küçük yeşil bol meyveli olan Kahve (Coffea Arabica) , Kırmızı meyveli olan Tree Tomato (Cyphomandra betacea) masanın üszerindeki sarı bir meyvesi ve küçük yeşileri olan sunquat dedikleri Limon ve kamkat melezi Dallarını kestikleri Tarçın (Cinnamomum)
http://www.marthastewart.com/portal/site/mslo/menuitem.3a0656639de62ad593598e10d373a0a0/?vgnextoid=f3594c11e5977110VgnVCM1000003d370a0aRCR D&vgnextchannel=92f9cf380e1dd010VgnVCM1000005b09a00a RCRD&vgnextfmt=default&video_id=bb57912141087110VgnVCM1000003d370a0aRCRD&rsc=&lastnavigatedchannel=92f9cf380e1dd010VgnVCM1000005 b09a00aRCRD
Teşekkür ederim, Sayın Plantae,
doğalbahçe
12-01-2010, 20:53
Sn. Yeşilseven
Tohumlarınıza ait gelişmeler ekteki fotoğrafta yer almaktadır.
Senegal Papaya
YeşilSeven
13-01-2010, 12:23
Muharrem bey desenize sitedeki bir çok arkadaşa gün doğdu :)
doğalbahçe
13-01-2010, 12:47
Muharrem bey desenize sitedeki bir çok arkadaşa gün doğdu :)
Evet:) Sn. Yeşilseven, bu arada senegal guavalardada gelişmeler gayet güzel bir şekilde devam ediyor, senegal papayaları ise küçük saksılara bir kısmını aktardım diğerlerini de aktaracağım, bugün şeker elma tohumları elime ulaştı hemen onlarıda işleme alıp çimlenmesini bekleyeceğim.
Bu işlere bende adayım, kısmet bakalım dünyayı küçültmeye bitkilerle katkı yapacağız.
Arkadaşlar başarılar.
Bu arada videoda olan saksıdaki papaya çok hoşuma gitti.Çok güzel bir video .Paylaşım için teşekkürler.
siniroluyorum
13-01-2010, 19:25
Eğer saksıda yetişebiliyorsa ben de talip olabilirim
doğalbahçe
24-01-2010, 22:30
Eğer saksıda yetişebiliyorsa ben de talip olabilirim
Sn.siniroluyorum;
Saksıdan önce sıcak bir ortama ihtiyaçları var, aksi takdirde yaprakları dökülüyor,şuan 20-25cm boyunda Papayalarım serada çeliklerimin bulunduğu ısıtıcı filmlerin üzerinde bulunuyorlar, guavalarda bu aylarda bile büyüme mevcut papayalar ise biraz beklemedeler. Saksısının geniş olması gerektiğini biliyorum.
athena -asena
24-01-2010, 22:35
sayın mtuncer54
bende papaya çimlendirmeye uğraşıyom. yaklaşık 20 gün oldu, hala papayalardan ses seda yok . çimlendirme kapların da öylece duruyorlar şimdiye kadar çimlenmesi lazım değilmiydi. saygılar...
doğalbahçe
24-01-2010, 23:13
sayın mtuncer54
bende papaya çimlendirmeye uğraşıyom. yaklaşık 20 gün oldu, hala papayalardan ses seda yok . çimlendirme kapların da öylece duruyorlar şimdiye kadar çimlenmesi lazım değilmiydi. saygılar...
Sn. athena -asena;
Papayalarda değişik türlere sahip en kolay çimleneni bana göre Senegal Papayalar olmuştur daha doğrusu ben daha kolay çimlendirebildim. Bazı tohumlarda problemle karşılaşılabilmektedir ama yinede umutsuz olmayın 20 gün ideal bir süre bundan sonraki 10 gün içerisinde çimlenmesi olasıdır. Tohumlarınızı ektiğiniz kaplar kaç C derecede muhafaza edebiliyorsunuz. Elimdeki Senegal papaya ve senegal guavalar dan çok güzel sonuçlar elde ettim, tohum temini konusunda bu türleri tercih etmenizi tavsiye ederim. Isı olarak gece gündüz 18-22 C derecede toprak ısısını koruyorum.
athena -asena
24-01-2010, 23:19
bende ki papaya tohumları bangladeş ten geldi, ben toprağa ekmedim çimlendirme kabındalar sıcaklık ta gündüz ortalama 26 gece de 15 civarı dır. guavalar çimlendi. biraz daha bekleyelim o zaman mtuncer54. ilginize teşekkürler....
doğalbahçe
24-01-2010, 23:26
bende ki papaya tohumları bangladeş ten geldi, ben toprağa ekmedim çimlendirme kabındalar sıcaklık ta gündüz ortalama 26 gece de 15 civarı dır. guavalar çimlendi. biraz daha bekleyelim o zaman mtuncer54. ilginize teşekkürler....
Isı konusundada bir problem yok, gayet güzel, biraz daha zamana ihtiyacımız var. Rica ederim.Saygılarımla.
athena -asena
27-01-2010, 22:16
Isı konusundada bir problem yok, gayet güzel, biraz daha zamana ihtiyacımız var. Rica ederim.Saygılarımla.
sayın mtuncer54 ;
evet çimlenmeye başladılar o kadar mutluyum ki, hiç çıkmıcaklar zannetmiştim. iyi geceler.
doğalbahçe
27-01-2010, 23:13
sayın mtuncer54 ;
evet çimlenmeye başladılar o kadar mutluyum ki, hiç çıkmıcaklar zannetmiştim. iyi geceler.
Gözümüz aydın o zaman, güzel bir haber verdiniz, sizin adınıza ben de çok sevindim. İyi geceler.
Saksıda olabilecek meyveler arasında bu da bir örnek
günebakan
18-03-2010, 22:33
Saksı da yetişmesi çok güzel ben de bir sürü papaya tohumu ektim umarım çimlenirler:)
dronewerq
27-03-2010, 08:32
Merhaba ben tohumlarından aldım fakat nasıl çimlendireceğimi bilmiyorum::S
Benim tohumlardan haber yok. 20 gün oldu.
Papyalar büyüdü!
Meyve bekliyorum, çok su istiyorlar hergün sulamak gerekiyor. Saksıda ve serada olduklarından mı acaba.
YeşilSeven
05-08-2010, 10:18
Sn Nariçi, foto ekler misiniz? Saksıda olduğu için aşırı su ister, biz serada 4-5 günde bir suluyoruz, direk toprağa dikili.
Ben de bir veya ikisini dikmeyi düşünüyorum ama kökleri çok hassas. Kırılır diye korkuyorum. Boyları 1,5 metre oldu. F.Çekersem eklerim.
athena -asena
05-08-2010, 20:37
benim papayalar da 35- 40 cm oldu. daha saksıdalar toprağa almadım sera yapınca alacam.
Geçen sene Mutlu abiden aldığım papaya baya büyüdü. :)
İşte resimleri;
Bahçede kış soğuklarına dayanabildi demekki. Benimkiler buyıl ektim haziranda şaşırtma yaptım. İki metre boya ulaştılar.
Evet zaten çok rüzgar almayan ,korunaklı bir yere diktim. :)
metro marketde papayanın meyve olarak tanesi 7,5 lira ..bu kadar pahalı oldugunu bilmiyordum.fidanı alacak olsam fiyatı ne kadar olabilir...?
Papayalardan görüntü.
168901
YeşilSeven
06-09-2010, 16:37
Sn nariçi seranın boyu yetmeyecek gibi görünüyor. Ne yeapmayı düşünüyorsunuz, maşallah almış başını gitmişler.
75 cm daha uzama imkanları var. Ya onlar başlarını tavana uydurur. **** tepelerini keseriz.
Papaya üreticilerini öneri söylemeye davet ediyoruz.
Evet akdenizli üreticiler. Size rakip değiliz, sadece amatör hobi merakımız var.
Bu durumda ne yapmalıyız.?
Sera sıcaklığı 10 C nin henüz altına düşmedi en düşük 15 C' lerde seyrediyor. Gündüzleri 25 dereceye kadar çıkıyor. Papayaların yaprakları alttan başlayarak sararmaya başladılar. Tepede üç-beş yaprak ancak var ama onlarında sararması devam edeceğe benziyor.! 2,5 metreye ulaşan papayalar kurtarılabilir mi?
botanica
18-10-2010, 20:50
Arkadaslar merhaba yazılanları okudum harika bilgiler veriyorsunuz... ayrıca bana birkaç tohum yollayabilcek arkadaslar var mı? kıbrıs'ta yasıyorum... tesekkürler...
YeşilSeven
19-10-2010, 13:43
75 cm daha uzama imkanları var. Ya onlar başlarını tavana uydurur. **** tepelerini keseriz.
Papaya üreticilerini öneri söylemeye davet ediyoruz.
Evet akdenizli üreticiler. Size rakip değiliz, sadece amatör hobi merakımız var.
Bu durumda ne yapmalıyız.?
Papayalar üstten çiçek açıp meyve verdikleri için üstten tepe kesimi gibi bir uygulama çok mantıklı olmaz. En iyisi o boyda koyabileceğiniz bir yer bulmaya bakınız. Ayrıca 5 C derecenin altında pek fazla yaşayabileceklerini sanmıyorum.
Yaprak sararması iki günden beri durdu. Sulama yaptım, onun için mi bilmiyorum. Serada sulama ihtiyaçları topraklarından belli olmuyor. Nemli ıslak gibi gözüküyor ama tabandan susuz kalmış olabiliyor. Toprağın yaş gözükmesi insanı yanıltıyor.
YeşilSeven
25-10-2010, 14:15
Meyveye başlayan papaya.
Yasın yeşilseven, sizinkiler İstanbulda olduğuna göre bende ümitlenmeliyim.
Yaprak sararmasının nedenini yoğun gübre suyuna yorumluyorum.
YeşilSeven
26-10-2010, 09:19
Yasın yeşilseven, sizinkiler İstanbulda olduğuna göre bende ümitlenmeliyim.
Yaprak sararmasının nedenini yoğun gübre suyuna yorumluyorum.
İstanbul'da değil Aydın'da sera. Burda serayı kim kaybetmiş te biz bulalım :)
Aydında ise çok normal, ben İzmirde okudum, Denizlide yıllarca çalıştım. İklimini yakından biliyorum.
Sizin papayaların kaçar yaprakları var?
YeşilSeven
26-10-2010, 13:33
Aydında ise çok normal, ben İzmirde okudum, Denizlide yıllarca çalıştım. İklimini yakından biliyorum.
Sizin papayaların kaçar yaprakları var?
Sayamadım ama herhalde 20-30 arası vardır.
limon_sever
12-11-2010, 09:28
Merhabalar, bende evin içinde saksıda yetiştirmek istiyorum. Çok değişik bir bitki. İlk başlarda Konya şartlarında yetişmeyeceğini düşünmüştüm ve pek ilgilenmemiştim. Ama ortam sıcaklığını evin içinde rahatlıkla sağlayabilirim. Fazla tohumu olupta gönderebilecek arkadaş var mı?
AgacSevdalisi
17-11-2010, 21:51
merhabalar,arkadaşlar yazılarını merak ve ilgiyle takip ediyorum.Acaba Adana'da dış ortamda yetişirmi? Adana'da sıcaklık kışın en soğuk 0 dereceye düşüyor.
YeşilSeven
17-11-2010, 23:07
merhabalar,arkadaşlar yazılarını merak ve ilgiyle takip ediyorum.Acaba Adana'da dış ortamda yetişirmi? Adana'da sıcaklık kışın en soğuk 0 dereceye düşüyor.
Dış ortamda 10 C altında tehlike başlar. 5 C'de ölür zaten. Bir de rüzgardan korunması gerekli.
Mutlu Kutlu
23-12-2010, 12:27
Meyve üretimine geçen 2 yaşındaki papaya. Yanındaki üretim sorumlumuz Oğuzhan Kutlu.
dün 2010 son gününde groseri marketde tanei 4,5 lira papayaları görünce hemen 2 tane alınca mutlu oldum tohumlarını ne zaman ekmemi öneriyorsunuz?papayalar biri yarı sarı yeşil digeri yemyeşil..olgunlaşmadan çekirdekleri ekilirmi?
Seranın ısısı 8 dereceden aşağı henüz düşmemesine rağmen papayalarda yapraklar neredeyse hiç kalmayacak. Hepside dökülmek üzere.
Gövdeleri kalırsa yeni den yaprak açar mı bilmiyorum!
Meyve üretimine geçen 2 yaşındaki papaya. Yanındaki üretim sorumlumuz Oğuzhan Kutlu.
Maşallah ...Bu saksıda mı ?
Çok güzel.Adaşım iyi bakmış. :)
Mutlu Kutlu
02-01-2011, 16:46
Yok, havuzun başında toprakta dikili. Adaşının işi ve mesleği bu, olacak o kadar:)Maşallah ...Bu saksıda mı ?
Çok güzel.Adaşım iyi bakmış. :)
papaya fidanı aldım hazır toprak alıp kum karıştırmalımıyım?ilk kez papaya yetiştirecegim için çok sevinçliyim..
cagatayc78
12-02-2011, 00:57
sadece tek bir papaya türü ve varyasyonları eksi ısıları kaldırabilir ama nedense bizim tohum ithalatçılarının bu türü ithal etmek aklına gelmez.
İşte baylar,bayanlar en dayanıklı papaya türü "mountain papaya" (carica pubens) izmir,antalya,mersin,iskenderun,muğlanın fethiye gibi kıyı ilçelerinde dışarıda yetiştirilebilir (20 fahrenheit=-6,6 dereceye kadar) soğuğa dayandığı söylenmektedir.zira bu tür ant dağlarında yetişir,ama ****** çok su ister. Buyrun linki,
http://www.tradewindsfruit.com/mountain_papaya.htm
Mutlu Kutlu
12-02-2011, 10:15
Bu meyvenin iç rengi açık sarı, mutlaka şeker ve aroması çok düşüktür. Papaya iç rengi koyulaştıkça şeker ve aroması yükseliyor. Bu meyve daha çok kızartma ve yemeklerde kullanılan bir tür, bu yüzden getirip yetiştirmeye değmez diye düşünülmüştür.
Carrica papaya cinsi zaten akdeniz sahil kesiminde çoğu yerde dışarıda yaşayabiliyor, iç kesimlerde sera içerisinde üretim yapılabiliyor. Bizim papayalarımızda caarica cinsi, meyve içi kırmızıya bakan sarı. Tat ve aroması çok yüksek, meyve satışımızda zorluk çekmiyoruz.
Her meyve fidanı üretilir, ticari getirisi ve albenisi yüksek olanlar daha fazla üretilir. Albenisi olmayan meyve fidanları zevk için bakılabilir, ama sıkılınca onlarda yok edilir.sadece tek bir papaya türü ve varyasyonları eksi ısıları kaldırabilir ama nedense bizim tohum ithalatçılarının bu türü ithal etmek aklına gelmez.
İşte baylar,bayanlar en dayanıklı papaya türü "mountain papaya" (carica pubens) izmir,antalya,mersin,iskenderun,muğlanın fethiye gibi kıyı ilçelerinde dışarıda yetiştirilebilir (20 fahrenheit=-6,6 dereceye kadar) soğuğa dayandığı söylenmektedir.zira bu tür ant dağlarında yetişir,ama ****** çok su ister. Buyrun linki,
http://www.tradewindsfruit.com/mountain_papaya.htm
cagatayc78
12-02-2011, 23:47
Mutlu bey,
Carica papaya, ile carica pubens arasında fark var ikisi aynı tür değil. papayanın carica papaya ailesi Strawberry Papaya,Waimanalo Papaya,Solo Papaya,Maridol Papaya,Dwarf Papaya ve Florida Jack Papaya,thai papaya diya alt türlere ayrılmış bunlardan florida jack papaya ve thai carica papaya en dayanıklılardan onlarda az bir -1 dereceyi kaldırabiliyor ama daha fazlasını kaldıramaz.
oysaki şili kökenli carica pubens bu carica papaya sülalesinden ayrı bir tür ve en dayanıklı papaya türü olarak kabul ediliyor. carica papayayı ile bu yerlerin hangisinde dışarıda yetiştirebilirsiniz.Aydın merkez tarihindeki en düşük sıcaklık -5,2; carica papaya en dayanıklı türü ile -1derece ölür yani yaşama şansı dışarıda yok ama carica rusbensin var, izmir tarihindeki en düşük sıcaklık -5 carica papaya dışarıda ölür ama carica rusbens can çekişerekte olsa yaşar,antalya -4 carica papaya dışarıda bu ısıyla ölür ama carica rusbens yaşar, muğla -9,9 hiç bir papaya türü yaşayamaz (çünkü muğla platoya kuruldur) ancak fethiye gibi yerlerin gece ısısı muğla merkezle 5 derece gibi bir fark olduğundan -4,9 derecede carica papaya ölür,carica pubens yaşar,adana -6,4 dışarıda carica papaya böyle tarihi bir ısı yaşansa yaşayamaz. işte diğer link http://en.wikipedia.org/wiki/Mountain_papaya ant dağlarında 1.500 ile 3.000 metre yüksekte yaşayabilen tek papaya türü bu tür. "http://en.wikipedia.org/wiki/Carica_pubescens"
olmazsa ilk fırsatta kendim ısmarlayıp getireceğim bakalım dışarıda muğla fethiyede ekeceğim inşallah hep birlikte 1 sene sonra görürüz. birde şuna bakın bu meyvenin adıda babaco papaya mountain papaya ile diğer bir papaya türünün hibriti ve kaliforniya,ingilterenin bazı bölgelerinde bile yaşayabildiği söyleniyor. http://en.wikipedia.org/wiki/Babaco
Mountain papayanın tadı ile ilgili bir yazı:
http://www.thenibble.com/reviews/main/fruits/chilean-carica.asp
saygılarımla.
kenan210
18-02-2011, 16:29
Arkadaşlar elinde fazladan papaya tohumu olun varsa bende denemek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
skaranfil
16-04-2011, 20:28
fotoğrafdan gördüğüm kadarıyla pepinolarda var serada merak ettim satışınız var mı ? avakadonun yetiştiği yerde yetişirmi?
AgacSevdalisi
07-09-2011, 15:28
Dağ paya fidanım son hali. 7 numara saksıda bakalım seneye meyvelerini görebilecekmiyim. Boyu 1 metreye yaklaştı. tohumunu bu sene dikmiştim.
e.gultekin
08-09-2011, 10:12
Sayın Ağaç Sevdalısı
Bende carica papaya var ve boyu aşağı yukarı sizin fide ebadında , yeni yeni çicek tomurcuğu başladı. Muhtemelen sizin fide gelecek seneyi beklemeden eğer uygun ortam olursa -ki adana' da bu sorun değil , sanırım bu sene de çicek ve meyve oluşumu olur kanaatindeyim. En uçtaki yaprak saplarının gövdeye birleştiği yere bakın eğer sivri yukarıdaki mesajlarda da fotoları gözüktüğü gibi açmamış bamya çiceğine benzer tomurcuk oluşumu varsa çiceklenme başlıyor demek. Yalnız hergün bol sulamak gerekiyor yapraklar güneş görünce hemen pörsüyor. Bu ebata getirebildiğinize göre iyi bakıyorsunuz.
Kolay gelsin
benim papayalar bir metreyi geçti,yapraklar harika yemek tabagından daha da büyük.çiçekleri daha görünmüyor beklemekteyim:)
papayalarım güneşi çok seviyor güneşde daha canlı parlak koyu yeşil,gölgede kalanlar daha cılız sarı gibi..benim görüşümü söyleyim dedim:)
AgacSevdalisi
08-09-2011, 14:46
Sayın Ağaç Sevdalısı
Bende carica papaya var ve boyu aşağı yukarı sizin fide ebadında , yeni yeni çicek tomurcuğu başladı. Muhtemelen sizin fide gelecek seneyi beklemeden eğer uygun ortam olursa -ki adana' da bu sorun değil , sanırım bu sene de çicek ve meyve oluşumu olur kanaatindeyim. En uçtaki yaprak saplarının gövdeye birleştiği yere bakın eğer sivri yukarıdaki mesajlarda da fotoları gözüktüğü gibi açmamış bamya çiceğine benzer tomurcuk oluşumu varsa çiceklenme başlıyor demek. Yalnız hergün bol sulamak gerekiyor yapraklar güneş görünce hemen pörsüyor. Bu ebata getirebildiğinize göre iyi bakıyorsunuz.
Kolay gelsin
sayın gultekin; papaya fidanları ilk sene meyve vermesine rağmen dağ papaya soğuklara -6,6 dereceye kadar dayanıklı olduğundan mıdır bilmiyorum ancak ikinci sene meyve vermeye başlıyor. ben bu sene dış ortamda soğuk aldırmazsam seneye inşallah meyvelerini görürüm diye düşünüyorum. 2 günde bir suluyorum bakımını iyi yaptığım söylenebilir.Henüz ben daha yapraklarını pörsütmedim.
e.gultekin
08-09-2011, 15:28
Sayın ağaç sevdalısı,
Papaya konusunda sizinde epey bilgi sahibi olduğunuz anlaşılıyor ben dağ papayası konusunda fazla bilgi sahibi değilim ama bitkiniz carica papaya türüne çok benziyor inşallah türü doğrudur ve sizi hüsrana uğratmaz internetten gördüğüm kadarıyla dağ papaya yaprakları daha kaba ve sert görünümlü olup kenarlarında da beyazımsı lekeler var . Tohumunu güvenilir bir yerden aldınızsa sorun olmaz umarım.
AgacSevdalisi
08-09-2011, 22:29
sayın e.gultekin internetten baktığım resimlere göre bendeki dağ papayası olma ihtimali yüksek. Çünkü baktığım resimlerden hiç bir farkı yok. Papayanın iki türünü gördüm, birisi armut papaya, diğeri uzun papaya. bendekinin hangisi olduğunu meyvesini görünce anlayacağız.Tohumu satın aldığım kişi güvenilir bir kişi ama yinede belli olmaz.
arkadaşlar köyümde bulunan papayanın durumu geçen sene havalar kötü gittiğinden tüm yapraklarını döktü sonra tekrar canlandı şimdiki durumu resimlerdeki gibi ayrıca haftada bir sulama ancak yapılıyor herhangi bir bakımda yapılmadı ne gübre ne bişe çok dayanıklı bir ağaç ayrıca cinsi de nedir bilmiyorum olgunlaşması için sarıya dönmesini mi beklemeliyim yoksa elma ile olgunlaştırsam tadında sıkıntı olurmu ayrıca tohumluk için ayırma yapılıyor mu veya olgunlaşmış herhangi birtanesinden alınsa olur mu
Dalında olgunlaşması, sararması gerekir. Yoksa lezzeti olmaz ve tohumlar çimlenmez.
Tohum alırsanız, mümkünse bir kaç tane bende isterim..
bende öyle düşünüyorum ancak beklemek sıktı iyice havalar soğuyor geçen sene de soğuğa kaldık meyveler olgunlaşamadan mefta oldular aslında tadı da pek güzele benzemiyor ama yine de bir tadına bakalım merak sonuçta guava da hüsran yaşadım tadı domatesli çilek gibiydi yiyen kimse sevmedi papaya da aynı olacak gibi beklentileri yüksek tutmamak lazım bu arada çevremdeki herkes papaya yı pepino ile karıştırıyor size de aynısı oluyor mu neyse meyvelerini alabilirsem herkese tohum bolca verilecek zaten üzerinde 60 meyve sayabildim fazlasıda vardır herkese bol tohum demek
AgacSevdalisi
13-09-2011, 10:02
arkadaşlar köyümde bulunan papayanın durumu geçen sene havalar kötü gittiğinden tüm yapraklarını döktü sonra tekrar canlandı şimdiki durumu resimlerdeki gibi ayrıca haftada bir sulama ancak yapılıyor herhangi bir bakımda yapılmadı ne gübre ne bişe çok dayanıklı bir ağaç ayrıca cinsi de nedir bilmiyorum olgunlaşması için sarıya dönmesini mi beklemeliyim yoksa elma ile olgunlaştırsam tadında sıkıntı olurmu ayrıca tohumluk için ayırma yapılıyor mu veya olgunlaşmış herhangi birtanesinden alınsa olur mu
papaya bitkiniz hayırlı olsun sayın aukesen. Papaya alanya da bile dış ortamda zor yetişirken sizin papaya nız nasıl oldu da kışı geçirdi hayret ettim. sizin ki dağ papaya olabilir. bende kide dağ papaya. İnşallah meyvelerini afiyetle yersiniz.
AgacSevdalisi
teşekkürler bende hevesle bekliyorum aslında köy konumu itibarı ile soğuklardan etkilenmiyor ve nemli ancak geçen kış havalar soğuk gittiğinden tüm meyve ve yapraklarını döktü şubat ayında tamamen kel bir durumdaydı mart ayından sonra hareketlenmeye başladı mevsim de sıcak geçince günden güne resimdeki forma kavuştu bu sene bir aksilik olmazsa meyve verecek ve tohumları ile süs biberi ektiğim 200-300 m2'lik bir alan var oraya 6-7 fidan olacak şekilde üretmeyi düşünüyorum öncelikle meyvesini alabilmem lazım kısmet bu arada konu ile alakası yok ama elinizde hala adenium tohumu varmıdır acaba
AgacSevdalisi
19-09-2011, 18:12
AgacSevdalisi
teşekkürler bende hevesle bekliyorum aslında köy konumu itibarı ile soğuklardan etkilenmiyor ve nemli ancak geçen kış havalar soğuk gittiğinden tüm meyve ve yapraklarını döktü şubat ayında tamamen kel bir durumdaydı mart ayından sonra hareketlenmeye başladı mevsim de sıcak geçince günden güne resimdeki forma kavuştu bu sene bir aksilik olmazsa meyve verecek ve tohumları ile süs biberi ektiğim 200-300 m2'lik bir alan var oraya 6-7 fidan olacak şekilde üretmeyi düşünüyorum öncelikle meyvesini alabilmem lazım kısmet bu arada konu ile alakası yok ama elinizde hala adenium tohumu varmıdır acaba
umarım meyvelerini yiyip tohumlarını almakta kısmet olur sayın aukesen. Konu dışı ama adenium tohumu bazı çeşitlerden halen bir miktar var. İsterseniz konu başlığına bakın orada hangi çeşitten ne kadar olduğu yazıyor. Bu arada bahçenizde başka hangi tür tropik;subtropik meyve ağaçlarınız var?
teşekkürler papaya dışında fındık(tutmadı),kivi,muz,pasiflora,kaymak ağacı,gojiberry,bektaşi üzümü,naşi armudu,guava bir kaç çeşit de değişik narenciye var denemeler devam ediyor ama uğraşmak zaman alıyor
merhaba arkadaşlar ben Hatay'da yaşıyorum bahçemde birkaç papaya ağacı var meyveleri
birer kiloyu aştı ama sararmadılar ne yapmam gerekiyor? ilginize teşekkür ederim
merhaba arkadaşlar ben Hatay'da yaşıyorum bahçemde birkaç papaya ağacı var meyveleri
birer kiloyu aştı ama sararmadılar ne yapmam gerekiyor? ilginize teşekkür ederim
bende bekliyorum sararmaları lazım yapacak birşey yok
Balkondaki büyük saksıdaki 2 metrelik papayanın yaprakları döküldü dalı kurumadan havalar ısınsa:(
küçük olan papayaları salona almıştım tepelerinde 2 yaprakları var..
münevver
19-01-2012, 12:10
Papayanın tadı neye benziyor?
arkadaşlar son donlardan sonra papayam tamamen kurudu ve fırtınadan 2 büyük dalı kırıldı ve tüm meyvelerini topladık tavuklar sebeplendi malesef ağaç kuru dal olarak duruyor umarım bahara canlanır ama asla meyve olgunlaşacak seviyeye gelemeyecek bunu 2 yılda öğrenmiş oldum sera ortamında sağlıklı meyveler alınabiliniyor
benim de balkondaki 4 adet saksıdaki 2 metrelik papayalarım dondu kurudu çok üzüldüm ama diğer salona aldıklarım küçüktü şimdiden yaprakları çıkmaya başladı bu sene de meyve göremiceğim sanırım.
kazanlik
30-04-2012, 23:21
bugun 1 metre boyunda ve 6-7 adet meyveli olan boabap dag papayasi gordum saksida meyve almislar, kisin isitmasiz camekanda bakmislar. fidanci tohumdan olmaz celikle cogaltiyorum dedi, papayanin neresinde celik alacak dal var? bendeki papayalar 20-30cm olup kuruyor,, daha dal gormek kismet olmadi )-;
merhaba kazanlık çelikle ben bir deneyeyim, maksat çogalsın ..
2 metrelik papayayı soguktan donup kaybettim ama kışın 4 tane küçük olanları içeriye aldıgım papayalar havalar ısınınca yapraklar irileşmeye başladı:D
cagatayc78
23-08-2012, 13:34
carica papaya'ya alternatif ve ona göre soğuğa daha dayanıklı papaya türleri: (esasında bilimsel olarak papayanın çok yakından akrabası vasconcellea ailesinden türler desek daha doğru olur. tıpkı portakalın,limonun olduğu citrus ailesi ile üçyaprak'ın olduğu poncrius ve kamkatın olduğu fortunella ailesi kadar yakın)
1-carica pubescens (dağ papayası) :neme carica papayaya göre daha dayanıklı,soğuğa carica papaya'ya göre daha dayanıklı.-6 dereceye yakın soğuklara ancak kısa süreli olmak kaydıyla dayanabilir.zira biryerde ısı 0 derecenin altında günlerce kalıyorsa -6 dereceyi bile görmeden bu türüde kaybedersiniz. aukesen adanada papaya yetiştirip meyvesini yemek istiyorsanız size tavsiyem bu bitkiyi alın tohumdan yetiştirin,muhtemelen meyvelerini yersiniz.. bende aldım yetiştirmeye başladım ancak bir şey dikkatimi çekti.tohumları yazın nemli pamukta çimlendirip toprağa ekin.suyu çok dikkatli verin,akşam sulama yapın ve 3-4 saat bile olsa doğrudan papayalar güneşi görsün.2 denemem bu sebeple başarısız oldu, şu anki son denemem başarılı oldu gibi...
yine diğer carica papayaya göre bir dezavantajıda carica papayanın hibrit türleri kendine verimli iken;yani dişi ve erkek çiçekler aynı ağaçta iken,bu türde farklı ağaçlarda olmasıdır.Yani biri dişi ve biri erkek en az 2 ağacın olması gerekir. Bunun anlamıda hangisi dişi,hangisi erkek tespiti yapana kadar tohumdan en az 3 fide yetiştirmeniz anlamına gelmektedir. (niye 3, zira fidelerden 2 si dişiyse en azından biri erkek,2si erkekse en azından biri dişi denk gelebilir bu sayede en azından bir dişi ve 1 erkek ağacı ayırabilirsiniz)
buradan tohumlarını alabilirsiniz.bu sitenin kargosu göndermesi iyi,en geç 2 -2,5 haftada elinizde ama tohumları için dağ papayası dışında pek bir şey diyemeyeceğim.Ben dağ papayası,kahve tohumu aldım,kahve tohumları çimlenmedi ama dağ papayası tohumları fena değil, kilitli poşet nemli pamukta 2-3 hafta bekletin hemen çimleniyor.
seedo-zaden.nl (http://www.seedo-zaden.nl/)
2-Babaco (Carica pentagona) 2 dağ papayası türünün hibriti,kendine verimli bir türdür ve tohumsuzdur,zira sadece dişi ağacı mevcut olup ancak çelikle çoğaltılabilir.
Carica (vasconcellea) pubescens (dağ papayası) kadar soğuğa dayanıklı olmasada "carica papaya"ya göre soğuğa daha dayanıklıdır.en azından -3 dereceye kadar soğukları tolere edebilir. İngiltere'nin güneyindeki Channel adaları ve avrupada belli ülkelerde yetiştirilmektedir. büyük bir saksıda da evde yetiştirebilirsiniz.
ancak dezavantajları: tohum olmadığı için çelik gerektiğinden bulmanız ve ülkeye sokmanız ayrı bir meseledir,ayrıca pahalıdır zira kolay kolay bulamıyorsunuz.ben istememe ve araştırmama karşın bir türlü temin edemedim.ebayde bir ihaleye girdim fiyat 35 dolara kadar çıkınca çekildim kaybettim.bu derece bulmak zorlu yani. buna karşın meyve büyüklüğü ve çekirdeksiz olması ile ticari potansiyeli kayda değer bir türdür.
3-Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) :
Gerek dağ papayası,gerek carica papaya ve gerekse babacodan daha dayanıklı diğer bir papaya'nın çok yakın akrabası türde Carica (vasconcellea) quercifolia (Oak leaved papaya-meşe yapraklı papaya) denen türdür. Bu tür aynı zamanda ailenin en dayanıklı üyelerinden biridir zira geldiği ant dağlarında diğer papayalara göre daha soğuk bir ortamda yetişmektedir. Usda 10a da yetiştirilmesi tavsiye edilen carica papayaya nazaran bu tür USDA 9a'da yetiştirilebilmekteymiş.Bu durumda marmaraya kadar -6dereceye kadar ısının düşmediği sahillerde tabii kışın topraktaki nemi ayarlamak (toprağı kuru tutmak) kaydıyla herhalde yetişebilir.Fakat yinede diğer papayalar gibi 0 derecenin altındaki uzun süreli soğuk hava ve dondan korunması yine de gereklidir.
Bakınız.Tropical Plants by Hardiness, Climate Zone (http://www.tradewindsfruit.com/fruits_ornamentals_by_hardiness.htm)
Oak Leaved Papaya - Carica quercifolia (http://www.tradewindsfruit.com/oak_leaved_papaya.htm)
Bu türün hızlı büyümesi ve bir yılda diğer papayalara göre binlerce meyve vermesine karşın dezavantajları,
aynen dağ papayası (carica pubescens) gibi dişi ve erkek çiçeklerin farklı ağaçlarda olmasından dolayı biri dişi ve biri erkek en az iki ağacın varlığının meyve için gerekmesi ve meyvelerinin sadece 2,5 -5,5 cm arası uzunlukta olmasıdır (dağ Papayasının sadece üçte biri; normal papayanın dörtte biri kadar büyüklükte-Kamkatdan az daha büyük).
Bununla birlikte meyvelerinin üzerindeki kabuğu ile birlikte kamkat gibi yenebilmesi,güzel kokusu ve papaya kadar güzel bir tadı ve yine papaya ile aynı yararlılıklara sahip olduğu ve aynı onun gibi değerlendirilebileceğide söylenmektedir. Bu özellikleri ile dikkate alınması gerektiğini düşünmekteyim.Tohumlarını buradan bulabilirsiniz ama siteyi tavsiye edermisiniz diye sorarsanız biraz garip gelebilir ama bu bilindik siteden sadece 1 sefer oda 1 hafta önce alışveriş yaptım o sebeple pek bir olumlu veya olumsuz görüş bildiremeyeceğim. Bu türün tohumlarınıda buradan temin etmeyi,evde bir deneme yapmayı düşünüyorum.
Tropical Fruit Seeds A-Ch (http://www.tradewindsfruitstore.com/servlet/the-Tropical-Fruit-cln-Tropical-Fruit-A-dsh-Ch/Categories)
denizakvaryumu
23-08-2012, 16:03
326819
326820
Daleys Fruit Tree: 4 Month Old Paw Paw - Cutting Grown (http://blog.daleysfruit.com.au/2007/05/4-month-old-paw-paw-cutting-grown.html)
326819
326820
Daleys Fruit Tree: 4 Month Old Paw Paw - Cutting Grown (http://blog.daleysfruit.com.au/2007/05/4-month-old-paw-paw-cutting-grown.html)amanın bu kadar bir arada papaya görmemiştim ne güzel görünüyor .
benim geçen seneden kalma kışın salona aldıgım, bu yaz da yaprakları gelişti serpildi ama bir meyve yok:(
copur 09
24-08-2012, 12:25
Sayın Dünyam1, papaya kışın yapraklarını döküyor mu?
Babaconun yaprakları böyle...
Babaco çiçek açacak, bakalım meyve tutturabilecekmiyim..
Turunçgil
04-11-2012, 20:00
Merhaba ;
Bana acilen bu papaya çekirdeklerinden yani tohumlarından gerekiyor.Elinde olan gönderebilirmi ? Buna karşılık bende Jumbo limon çekirdeklerinden göndereceğim.
Teşekkürler...
Sayın Dünyam1, papaya kışın yapraklarını döküyor mu?yeni gördüm mesajı kusura bakmayın,evet kışın yapraklar alttan tek tek sararıp dökülüyor,kış gelince salona koymak zorunda kalıyorum balkondaki saksı çok büyük olunca salona alamayıp dondu kurudu.:(
limon_sever
06-11-2012, 10:29
Merhaba ;
Bana acilen bu papaya çekirdeklerinden yani tohumlarından gerekiyor.Elinde olan gönderebilirmi ? Buna karşılık bende Jumbo limon çekirdeklerinden göndereceğim.
Teşekkürler...
Merhaba,
Benim 1 karış boyunda papaya fidem var. Size verebilirim. Karşılığında takas olarak jumbo limonun çekirdeklerinden değil de çeliğinden istesem olur mu?
Babaco çiçek açacak, bakalım meyve tutturabilecekmiyim..
Babaco bir tane meyve tutmuştu ama, oda döküldü..
bahtiyar02
20-12-2012, 14:03
Tohumdan yetiştirdiğim Papayalarım. Balkon seramda duruyorlar. İki adetini başka saksılara aldım. Gelişimleri diğerlerine oran çok güzel. Bu kış serada bırakıp gelişimlerini takip edeceğim.
Saygılar
Mr papaya
01-01-2013, 20:46
selam arkadaslar Avustralyada yasiyordum bir kac yildir Turkiyeye Geldim ve Mugla / Datca da yasamaktayim. Avustralyadaykende Tropik meyve yetistiriciligi yapiyordum amator olarak, Burdada ufak bir ciftligim var ve degisik turden Tropik meyveler yetistirmeye calisiyorum.
Papaya celigi olmaz arkadaslar, papaya otsu bitki oldgundan celigi olmaz.
Bulundugunuz bolgenin iklimine gore havayi veya meksika turu papaya denemelisiniz meksika turu papaya genelde soguga daha dayanikli olur ama meyvesi havayi turu kadar tatli ve lezzetli olmaya bilir.
Turkcem duzgun degil simdiden ozur dilerim.
resimler gunceldir,
Mr papaya
01-01-2013, 21:03
erkek cicekleri ufak oluyor ve agac meyve vermiyor 25 disi agaca 1 erkek agac yeterli geliyor disi agacin cicegi buyuk oluyor ve cicegin oldugu yerden meyvesi buyuyor. ciftcinsiyetli agaclar kendi kendilerne yeterli olup agac tek te olsa meyve veriyor fakat genelde meyveleri daha ufak oluyor.
agaclar ilk sene 10 taneye kadar meyve veriyor iki ve 3 seneler de 30-100 arasi meyve veriri 3 uncu seneden sonra vergikleri meyve sayisinda buyuk bir dusus olur bu yuzden agaclarin devamin da her sene peslerinden dikmeniz gerekiyorki surekli meyve alabilesiniz.
suan benim haziran ayinda topraga diktigim 30 civarinda papaya agacimdan 5 tanesi erkek cikti.
meyvelerin sap kismina yakin olan yerdeki cekirdekler genelde disi ucuna yakin olanlarda erkek tohum olma egilimindeler. bu yuzden genelde sap kismina yakin iri cekirdekleri damizlik almakta fayda var.
bir puf nokta daha soylemek istiyorum eger bir kez meyve alabilirseniz bulundugunuz bolgeden tohumluk olarak o aldiginiz meyveden tohumlugunuzu ayiriniz cunku o meyvenin tohumlari bulundugunuz bolgeye en iyi uyum sagliyacak agaclari olusturcaklar.
bu sene bahceme 1000 e yakin papaya dikmeyi dusunuyorum tohumlari diktin 1 hafta once ciktiklarinda size yazarim.
Mr papaya
01-01-2013, 21:06
326819
326820
Daleys Fruit Tree: 4 Month Old Paw Paw - Cutting Grown (http://blog.daleysfruit.com.au/2007/05/4-month-old-paw-paw-cutting-grown.html)
bu agac muhtemelen 2-3 senesinde tepesinden kesilmis ve yeniden meyve verdirilmis. gogdesi guclu ve kisa kaldigi icin agac meyveye yuklenmis.
ayrica aylik gubrelemesi ve duzenli su ve gunes ve bakimi olan agaclar 2-3 yillarinda 100 e kadar tanesi 2 kilo olacak meyveler verebilirler.
Turunçgil
09-01-2013, 19:09
Arkadaşlar 4 gün önce pamukta çimlendirmek için koyduğum papaya tohumum bugun şişmeye başlamış yanında guava tohumuda var kaloriferin üstünde ağzı kapalı kavanozda pamuk arasında duruyolar ne kadar zamanda çimlenirler ?
mustafaocak61
23-02-2013, 23:29
Sayın arkadaşlar! Öncelikle herkese iyi günler dileğiyle...
Ben de papaya yetiştirmeyi düşünüyorum da çok tecrübeli değilim. Bazı sorularımı yanıtlar mısınız? Yorumları okudum; lakin cevaplarımı bulamadım.
1- Papaya tohumu ekimi için en uygun zaman ne zamandır?
2- Ekilecek saksının veya da kovanın ebatları ne kadar olmalıdır?
3- Tohum, ekiminden sonra kaç gün aralıklarla, ne kadar miktarda sulanmalıdır?
4- Saksı nasıl bir ortamda, kaç derece sıcaklıkta bulundurulmalıdır?
5- Anladığım kadarıyla Papaya, Akdeniz ikliminde verimli yetişiyor. Acaba Ilıman Okyanusal iklimde yani Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişir mi?
6- Saksıyı değiştirmek gerekirse dikkat edilmesi gereken kurallar nelerdir?
Sorularım şimdilik bu kadar. Gerçi kendimi gereksiz gibi hissediyorum ama Papaya resimlerini görünce imrenir oldum. Çok güzel yetişmişler. MAŞALLAH!
Şimdiden saygılarımı sunarım!
Papayayi yazin ekmek daha mantikli. Cunku evin icinde cimlendigi zaman, damping offa kurban gidiyor. Cimlenme sikintisi yok. Buyukce bir saksiya ekebilirsiniz. Cok cabuk buyuyor.
mustafaocak61
24-02-2013, 19:04
Papayayi yazin ekmek daha mantikli. Cunku evin icinde cimlendigi zaman, damping offa kurban gidiyor. Cimlenme sikintisi yok. Buyukce bir saksiya ekebilirsiniz. Cok cabuk buyuyor.
Sayın bari! Yorumunuzu not ettim. Teşekkürler... Yalnız damping off ne demek? Açıklar mısınız.
Ufak fidecikleri havasiz ortamda olduren mantari bir hastalik. Papaya fidecikleri cok hassas oluyor buna karsi.
Babacolar evin içinde çiçek açmaya başladılar.
Meyve tutmadı bir türlü, saksıdan dolayı olabilir. Ama soğuğa bayağı dayanıklı, bir kaç gündür havalar soğuk geceleri, ama çok iyi durumdalar. Bunun yanında tropik olarak guavalar hiç etkilenmedi.. En narin kahveymiş, taze yaprakları yandı...
akçabardak
13-11-2013, 23:50
Ömrümde ilk defa papaya meyvesinin tadına baktım.
Bu tohumlardan eksem acaba çimlenir mi bilemem ama
denemekte fayda olduğunu düşünüyorum ama ne zaman
ekilir bilemiyorum.
çok güzel bi meyve :cool:
orman kedisi
10-12-2013, 11:26
benim papayamın durumu hiç iyi değil. tepesinde üç minik sarımsı yaprakla duruyor. ne yapmalıyım, toprak ihtiyacı nedir... bulunduğu ortamda 1sı 21C - 18C arası, güneş olduğunda görüyor. pulvarizatörle nemlendirme yapıyorum...
aydindeniz
13-12-2013, 15:21
akçabardak papaya tohumdan üretilebiliyor. ben daha önce denemiştim çok sayıda fide elde etmiştim. bence deneyiniz. bende bir kaç tohumu minik serada pamuk içine ektim bakalım üretebilecekmiyim. bekliyorum.
akçabardak
13-12-2013, 19:26
Teşekkür ederim sayın aydındeniz, mutlaka tavsiyenizi dikkate alıp en kısa
zamanda deneyeceğim, saygılar
arkadaşlar benim sormak istediğim sorum olacak papaya fidanının saksısı büyük olması tavsiye ediliyor meyve alınabilmesi için 50 litrelik saksı olması gerekiyormuş peki saksılarda kaç litrelik olduğu yazmıyor kaç litrelik olduğunu nereden bileceğiz.
aydindeniz
03-01-2014, 23:01
soğuktan koruyabileceğiniz bir yerde doğrudan yere de dikebilirsiniz. genelde saksıların üstünde kaç litrelik olduğu yazıyor. **** en basit yolu satıcıya sormak ve ne derse ona razı olmak :))
Ömrümde ilk defa papaya meyvesinin tadına baktım.
Bu tohumlardan eksem acaba çimlenir mi bilemem ama
denemekte fayda olduğunu düşünüyorum ama ne zaman
ekilir bilemiyorum.
Sevgili Akçabardak papaya gerçekten çok lezzetli bir meyve. Geçen sene Dubai den tohumunu getirdim ekmeye niyetlendim çok araştırdım sonunda çimlenip 1 m kadar boyandıktan sonra mevsim dönüp hava soğumaya başladığında öldüğünü öğrendim. Çünkü + 2 derece soğuk bile onun ölmesi için yeterli imiş.
Ben de Serası olan bir arkadaşa tohumları verdim. Yetiştirmeyi başarabilirse bana meyvesinden verecek.:p
Eee ne de olsa tropik meyve İzmir bile ona soğuk geliyormuş...:D
akçabardak
04-01-2014, 18:12
Sevgili Aysis evet papaya gerçekten de çok lezzetli bir meyve bende ilk defa tadına bakmıştım, çok hoşuma gitti, lakin yazmış olduğunuz bilgi beni hüsrana uğrattı.
Tohumunu da alıp kurutmuştum ve ekecektim, şimdi ne yapacağım, seram da yok,
saksıda yetiştirsem bu sefer büyük bir saksı olması gerekir e kış gelince eve almam
gerekecek, şimdi ne yapacağımı bilemedim, ama yine de denemeye değer bence.
bezginkuh
09-01-2014, 15:59
Bu soğuklar benim papayalarımın yapraklarını yaktı. Uç sürgünleri de öldü. Ama gövde hala sağlam gibi gözüküyor. Acaba baharda tekrar yeşerme ihtimali var mı?
YeşilSeven
16-01-2014, 07:50
Çok rahat yeşerir merak etmeyin.
Mr papaya
21-01-2014, 21:01
datcada 600 kadar papaya agacim var 100 kadari gecen seneden.
-6 ya kadar dustu bu yil bu yil ki agaclari soguk vurdu ama %90 lik kisminin hayatta kalacaklarni tahmin ediyorum.
gecensende ayni olmustu sadece 3 agaci tam kaybetmistim. gogdede koke yakin yerde yumusama olmadigi surece yapraklari dokulse dahi agaciniz olmez.
Mr papaya
21-01-2014, 21:36
100-150 kadar 1-1.5 m arasi gecen seninin (2013 mayis) fidanlarim var buyuk saksilara almak istiyorum 50lt saksi bakiyorum uygun bulabilecegim yer bilen varmi?
In God We Trust
23-01-2014, 09:15
Özgür bey fidan satışı yapıyor musunuz?
Mr papaya
27-01-2014, 17:19
fidan satisi yapmayi dusunuyorum ama elimdekiler hep 1m ve uzerinde olan fidanlar.
ne boyda bir fidan bakiyorsunuz?
Papaya tursu su da yaptik :)
Mr papaya
30-01-2014, 18:01
selam arkadaslar resim 30/1/14 tarihinde mugla datcada disarda bahcede dogal ortamda yetisen papaya. 2012 mayis ta dikilme gecen sene tek 1 tane idi meyvesi bu yil kiriliyor.
Mr papaya
30-01-2014, 21:01
papaya tursu su :)
akçabardak
30-01-2014, 21:29
Çok ilginç, tadını çok merak ettim şimdi ilk defa turşu olarak görüyorum, ellerinize sağlık.
piyasada bulabilirmiyiz acaba?
In God We Trust
30-01-2014, 22:10
Ozgur bey öncelikle kusura bakmayın geç oldu cevabım ben İstanbulda meyve vermese de papayayı yetiştirebileceğimi düşünüyorum biraz soğuktan koruyarak.Bana herhangi bir boy olur farketmez eğer satış yaparsanız lütfen bana 1 fidan ayırın baharda alacağım.Turşu için ayrıca tebrikler :)
Mr papaya
30-01-2014, 22:18
kasim sonunda cok kotu bir dolu felaketi oldu datcada. bu yuzden zarar goren meyvelerle ne yapacagimizi dusunurken uzak doguda yedigim bir tur tursu geldi aklima papayadan yapilan ( Pisirerek yapiyorlar) ordan bizde yapa bilirmiyiz diye dusunup pisirmeden bizim teknikle ilk denememizi 1 ay once 3 tane 8 litrelik cam siselerde yaptik gecen hafta sonu tadina baktik tadini yiyenler cok begendiler ama meyve halen biraz sert. (bizim yedigimiz pisirilerek yapilan yumusakti) yiyenler Kelek tursusunu andiriyor diyorlar.
datcaya yolunuz duserse her daim tatma imkaniniz var.
yesil papayadan yaptigimiz icin afrodizyak etkiside varmis :) bu yuzden kalbi olanlarin yemesini tafsiye etmiyoruz :)
tohumlardan cikacaklardan isterseniz mart ta hazir olurlar yetismis agac lardan siterseniz her daim hazirlar.
bezginkuh
17-02-2014, 16:25
Maalesef benim papayalar kökten başlayarak çürüdü. En son iki gün önce dokunduğumda gövdesi elimde kaldı. Bu sene tekrar tohum paylaşacak bir arkadaş bolursa tekrar ekmek istiyorum.
Mr papaya
17-02-2014, 20:37
bizim burdada 1 gece -6 ya dustu sicaklik bir suru agacim zarar gordu ama buyuk cogunlugu halen yasama tutunuyorlar. meyveler olgunlasinca tohumlarindan yardimci olmaya calisirim.
In God We Trust
18-02-2014, 09:01
Sizin tohumlardan yetişen bitkiler soğuğa daha dayanıklı olur diye tahmin ediyorum
Mr papaya
19-02-2014, 06:59
evet benim dusuncemde ayni yonde bazi agaclarin disardaki ikinci yili. bu kisida atlatti sayilirlar.
bu seneki tohumlarindan cok umutluyum.
In God We Trust
20-02-2014, 09:39
Umarım bu bitkiyi de adapte edebilir ülkemize kazandırırız.İstanbulda bahçemde 1 adet en azından olsun istiyorum.
Mr papaya
20-02-2014, 10:03
Umarım bu bitkiyi de adapte edebilir ülkemize kazandırırız.İstanbulda bahçemde 1 adet en azından olsun istiyorum.
iki yildir uzerinde calisiyorum ilk yil buyuk kismini soguk vuruyor yapraklari kuruyor eger yapraklari kurudu diye cekerdsen diplerinden. gogdeyle birlestikleri yerden curuyorlar.
kisa kesersen yine curuyorlar ya hic ellemeyeceksin **** en az 30 cm uzagindan keseceksin gogdeye olan uzakliginda kurumus yapraklarin.
eger meyveyi soguk vururusa meyve koyu yesile donuyor ve meyveden beyaz krem kivaminda bir sivi cikiyor bu sivi ayni zamanda kozmetikte el ve dudak kremi yapiminda kullaniliyor, normalde bu sivi meyvelerden sagim yapilarak elde ediliyor.
kisin ozellikle diplerinde su gollenen agaclar kokten kuruyorlar drenaj sart.
ilk kisi atlatan agaclar ikinci sene kirilacak kadar cok meyve veriyorlar.
bu sene benim bahceyi dolu vurdu meyvelerin %90 i zedelendi ufak zedeleri meyve her ne kadar kapatsada zamanla oralarindan yumusamaya basladilar.
ben bu yesil meyveleri toplayip turssunu yaptim tursusu kelek tursusu gibi oluyor ama papayalar kelek gibi civimiyor halen sert kivamlarni muhafaza ediyorlar. tat olarak gayet guzeller.
bir kac yik sanirim meyvelerden tohm alip dikip tohum alip dikersem bizim iklime uyum saglatacagim.
In God We Trust
25-04-2014, 10:37
Sayın özgür dönmez fidan satışına başlayacak mısınız?Bir de papayada tozlaşma nasıl oluyor?Kendine verimli mi?
Yılmadan denemelere devam ediyorum inşallah bunu yaşatabilirim.
501339
Charlaux
11-06-2014, 08:56
iki yildir uzerinde calisiyorum ilk yil buyuk kismini soguk vuruyor yapraklari kuruyor eger yapraklari kurudu diye cekerdsen diplerinden. gogdeyle birlestikleri yerden curuyorlar.
kisa kesersen yine curuyorlar ya hic ellemeyeceksin **** en az 30 cm uzagindan keseceksin gogdeye olan uzakliginda kurumus yapraklarin.
eger meyveyi soguk vururusa meyve koyu yesile donuyor ve meyveden beyaz krem kivaminda bir sivi cikiyor bu sivi ayni zamanda kozmetikte el ve dudak kremi yapiminda kullaniliyor, normalde bu sivi meyvelerden sagim yapilarak elde ediliyor.
kisin ozellikle diplerinde su gollenen agaclar kokten kuruyorlar drenaj sart.
ilk kisi atlatan agaclar ikinci sene kirilacak kadar cok meyve veriyorlar.
bu sene benim bahceyi dolu vurdu meyvelerin %90 i zedelendi ufak zedeleri meyve her ne kadar kapatsada zamanla oralarindan yumusamaya basladilar.
ben bu yesil meyveleri toplayip turssunu yaptim tursusu kelek tursusu gibi oluyor ama papayalar kelek gibi civimiyor halen sert kivamlarni muhafaza ediyorlar. tat olarak gayet guzeller.
bir kac yik sanirim meyvelerden tohm alip dikip tohum alip dikersem bizim iklime uyum saglatacagim.
Tohumdan yetistirilen ya da ulkeden aldiginiz tropik bitkileri yetistirmek her zaman dahakolay oluyor. Hindistancevizi mesela Praktiker'den aldigim 1-2 senedir saglikli bir bicimde yasarken yurtdisindan getirdigim oldu maalesef,ayni yer ama farkli sonuc.Elbette adaptasyon saglanabilirse ki en az 2 yil suruyor o zaman rahatlayabilirsiniz.
Mr papaya
12-06-2014, 07:19
Tohumdan yetistirilen ya da ulkeden aldiginiz tropik bitkileri yetistirmek her zaman dahakolay oluyor. Hindistancevizi mesela Praktiker'den aldigim 1-2 senedir saglikli bir bicimde yasarken yurtdisindan getirdigim oldu maalesef,ayni yer ama farkli sonuc.Elbette adaptasyon saglanabilirse ki en az 2 yil suruyor o zaman rahatlayabilirsiniz.
papaya da durum don ve diger dis etkenlerden en az etkilenen ve en cabuk meyve veren tur ve agaci secerek onlardan gelecek meyvenin tohumundan alip yetistirmek ve bolge sartlarna en uygun turu havuzdan almak gerekiyor.
2 sene once diktigim 50 agactan 10 tanesi bu gectigimiz kis -6 ya bir gecelik dusmeden dolayi kurudular. gecen sene giktigim 300+ agactanda 100 tanesi filan hayatta kaldi kaybin cok olmasinin sebebi tarlanin kis boyu camur kalmasi -6 derecelik bir gecelik sicaklik ve tenis topu buyuklugundeki dolular oldu
bu sene daha iyi bakacagim papayalara. bir daha ki dikecegim tarlayi drenaj kanallarni ve agac lari dikecegim ttumsekleri onceden ayarlayacagim.
boylelikle taban suyundan olumlerin onune gececegim.
soguk taban suyu ve agaca fiziksel mudahalenin disinda en buyuk agac dusmani Salyangoz ve sumuklu bocekler.
saygilar.
aydindeniz
01-09-2014, 12:37
elimde tohumdan kendi yetiştirdiğim papaya fidanlarım mevcut, farklı türlerle takas yapmayı düşünüyorum. takas yapmak isteyen var mı?
Evet tohumdan ürettiğim Papayalardan sadece ikisi yaşayabildi...
Mr papaya
10-09-2014, 23:19
kisin disarda birakmayin halen cok tazeler ilk don da gitme ihtimalleri yuksek. mayista bu resimlerdeki boyda olanlar kasimda meyve veriyorlar.
benim agaclardan gecen seneki doludan ve dondan hayatta kalanlarin tekrardan bu yil meyveleri var. ama gecen yilki kadar cok degiller.
redbullah
21-10-2014, 13:22
Youtube de gördüğüm bu videoda,adeta kurs verir şekilde öğrencilere PAPAYA bitkisinin belini kırma öğretiliyordu.Başka videolardada bu şekilde yapılarak yan yatmış papayalar gördüm.Acaba bitkiye ne faydası olabilir,bir türlü akıl erdiremedim.
https://www.youtube.com/watch?v=GSUq5u5WwHo
NevzatDemir
03-12-2014, 17:35
Papaya fidanı isteyenlere fidan satışı yapabilirim cinsi caricadır ben papaya fidanları ile ilgili olarak 5 yıldır çalışmaktayım isteyenlere bilgi desteğide verebilirim AYRICA PAPAYADAN YAPILAN REÇEL DE MUHTEŞEM BALDAN BİLE DAHA DEĞERLİ YAPRAĞINI ET YUMUŞATMADA TOHUMUNUDA YARA İYİLEŞTİRMEDE KULLANABİLİRSİNİZ
Mr papaya
06-12-2014, 10:49
bunlar bizim bahceden. bunlar defolu olanlar malum gubresiz ilacsiz yetistiriyoruz arada mutlaka defolular cikiyorlar. ilginctir en erken defoluluar yetisiyorlar ama tatlari mukemmel.
iletisime gecmek isteyenler netten LakeHouseDatca diye araya bilirsiniz beni.
Mr papaya
07-12-2014, 14:13
bunlar bazilari 1-2-3 yasinda agaclarin meyveleri resimler 7/12/2014
baymen82
08-01-2015, 05:02
bunu nereden temin edebiliriz. ben manisa da yasıyorum.
Mr papaya
09-01-2015, 01:07
Mart ayinda dikilmeye hazir 20cm ile 1m arasinda fidanlar mevcuttur. fidanlar datcadan elden alina bilirler.
fidanlar datca ve benzer iklimde olan yerlere climatize dirler. yillardir kendi bahcemde yetistirdigim soguga dona ruzgara ve doluya dayanana agaclarin tohumlarindan uretilmis Fidelerdir.
fideler uygun sicaklikta ve nemde dikildiklerinden ititbaren 7 ay sonra urun vermeye baslarlar.
erkek ve disi olarak dikilmelidirler 25 disiye 1 erkek yeterlidir.
fideler yerinde 25tl den baslamaktadirlar.
ilgilenenler. 05317241769
Nif@egzotik
07-02-2015, 15:39
Papaya tohumlarını meyveden aldıktan sonra güneşte kurutarak sakladım.Tohumları birkaç gün çimlenmesi için beklettim fakat her hangi bir tohumda patlama olmadı. Viyol lere alıp bekliyorum ama hala bir hareket yok yanlış **** atladığım nokta neresi yardımcı olur musunuz.
Ektiğim tohumlar 1 ay içerisinde filizlendi (5'de 4 başarı oranı). Şuan iki yapraklar. Ekim öncesi herhangi bir işlem yapmadım. Ekim sonrası saksının üstünü streç film ile kapatmıştım.
Papayanın sıcak ve güneş istediğini okudum. Az suya ihtiyaç duyduklarını, yine de meyvelenme döneminde daha fazla su ile daha büyük meyveler edilebileceğini okudum (kaynak: Untitled1 (http://www.nda.agric.za/docs/papaya/papaya.htm)). Diğer yandan aşırı sulama sonucu kök çürümesi yaşayabiliyorlarmış.
Papaya belli bir boya geldiğinde yapılacaklar aşağı yukarı belli. Yeni çıkan filizler için durum bundan farklı mıdır? Fazladan dikkat edilmesi gereken hususlar var mı?
Ben balkonda yetiştiriyorum. Güney-batı açılı bir balkon ve öğlen güneşine oldukça çok maruz kalıyor. Genç filizlerin bu güneşten olumsuz etkilenir mi, yoksa bitkinin avantajına mıdır?
Babaco meyvesi. Saksıda meyveler biraz küçük oldu.
hasan_26
10-06-2015, 20:09
çok güzel
ngunduz71
07-09-2015, 14:47
babaco meyveleri irileşmeye başladı.
Turunçgil
20-09-2015, 12:56
Merhaba ; Zengarden'dan papaya tohumu alacağım güvenilir midir,çimlenebilir tohumlar mıdır, oradan alan var mı acaba daha önce ?
Şükufezar
02-11-2015, 18:42
Merhaba ; Zengarden'dan papaya tohumu alacağım güvenilir midir,çimlenebilir tohumlar mıdır, oradan alan var mı acaba daha önce ?
Zengaden'dan 3 türünün tohumunu da aldım. Yakın zamanda aldığım için hepsini ekip heba etmek istemedim. 4 tane carica papaya ektim. 17gün içinde çimlendi biri. Diğerlerini bekliyorum.
Turunçgil
03-11-2015, 20:44
Sn Melikd ; Cevabınız için çok teşekkürler :) İyi yetiştirmeler...
Mr papaya
10-11-2015, 16:38
selam arkadaşlar uzunca bir ardan sonra foruma dondum. ipad **** iphone uygulaması varmı sitenin papayaların resimlerni eklemek istiyorum
kutsalangemon
28-04-2016, 10:25
Bu siteye göre -6.6 C ısıya kadar direnci var. Bu durumda Ege ve Akdeniz kıyılarında dış mekanda çok rahat yetişebilir ama İstanbul için bazı günler koruma gereksinimi olmalı diye düşünüyorum yılda 1-2 gün kırk yılda bir de olsa -6 derece altını görüyor İstanbul.
Papaya, Mamão, Melon Tree Carica papaya (http://davesgarden.com/guides/pf/go/2084/#b)
ngunduz71
23-05-2016, 13:26
Babaco' nun son resmi :-)
ngunduz71
03-06-2016, 15:56
....
hobiciakvarist
08-05-2017, 10:55
....
İstanbul'da nerede bu şekilde yetiştirebildiniz acaba?
Kerem Örenç
07-06-2017, 13:40
Ya arkadaşlar siz neyin kafasını yaşıyorsunuz ya?
Şimdi carica papaya cinsi -2 dereceye kadar dayanır
Babako denilen melez cinsi -5 dereceye dayanır
carica pubescens (dağ papayası) denilen cinsi ise -6.7 (siz ona -7 diyin) dereceye kadar dayanır.
Bütün yorumları okudum.
Şu carica papaya bile sera olmadan dışarıda kolaylıkla yetişir Türkiye de.
Kerem Örenç
07-06-2017, 14:22
İstanbul'da nerede bu şekilde yetiştirebildiniz acaba?
Şimdi istanbulun en sıcak yere kartaldır
yıllık sıcaklık ortalaması 15.03 derecedir.
istanbul merkezde ölçülen en düşük sıcaklık -16.1 derecedir.
ama kartalda -10 bile değil.
kısacası korumalı olarak serada yetişebilir.
siflera12
10-12-2017, 12:03
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kerem Örenç
10-12-2017, 23:00
istanbul için
yıllık sıcaklık ortalaması 14.4 derecedir.don takvimine bakıcak olursak;
( gerçekleşen en düşük sıcaklıklar)
ekim ayı 0.6 derece- 20 ekim 1972
kasım ayı -7.2 derece 28 kasım 1948
aralık ayı -10.8 derece 28 aralık 1941
ocak ayı -13.9 derece 17 ocak 1963
şubat ayı -16.1 derece 9 şubat 1929
mart ayı -11.1 derece 4 mart 1929
nisan ayı -2.0 derece 20 nisan 1929 yılında ölçülmüştür.
Bursanın yıllık sıcaklık ortalamsı ise 14.6 derecedir
en düşük sıcaklık -25.7 derece ile 9 şubat 1929 yılanda ölçülmüştür.
Keleşin de yıllık sıcaklık ortalaması 10.1 derecedir.
siflera12
19-12-2017, 08:15
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
alperen1234
19-02-2018, 01:55
Bende geçen sene nisan ayında yediğim papayanın çekirdeklerini dikmiştim şuan ortalama 120 cm boyunda (Solo Sunrise) çeşidi 4 tane fidanım var inşallah bu sene çiçek açacak papayalarım https://youtu.be/a9MYs6YRPIU
alperen1234
19-02-2018, 14:23
papaya yetişmesine yetişirde bizim kışın toprak yağmırdan dolayı çamur olunca papaya bir süre sonra dayanamayıp kökü çürüyor ben 6 tane fidanımı kaybettim açıkta
Mr papaya
22-03-2018, 19:52
Papayanin dusmani en az soguk kadar dibinin camur beklemesinden dolayi olusan mantardan dolayi kok curuklugunden Olmasi.
Disarda kalan agaclarin meyveleri soguktan doludan zarar goruyorlar yaptaklari oluyor ama agac hayatta kaliyor. Ama dibi camur beklerse mutlaka oluyor.
Dibi cok iyi dranaj olan bir yerde ekili olmali.
-4 de eger gun boyu durursa hepsi Oluyor. Bir kac saatlik soguga dayanabiliyor. Ben tum turlerni disarda yetistirdim suan disarda dalinda meyvesi olan agaclarim var.
Istanbulda yetistirmek hayal. Evde saksida yetistirdiginiz baharin topraga alsaniz. Agac yetisir ama meyve sezonu kasim aralik tameyveler olgunlasmadan soguk baslayinca meyvelerin olgunlasmasi durur.
Son uc yildir 1 tek meyve yiyemedik malesef kanser e iyi geldigi ogrenildikten sonra turkiyenin her yerinden isteyen oluyor.
Şimdi istanbulun en sıcak yere kartaldır
yıllık sıcaklık ortalaması 15.03 derecedir.
istanbul merkezde ölçülen en düşük sıcaklık -16.1 derecedir.
ama kartalda -10 bile değil.
kısacası korumalı olarak serada yetişebilir.
siflera12
24-03-2019, 05:50
Benim papayalarımın hepsi öldü -1/-2 lere baya dayandılar ama topraklarıda çok sulu kaldığı için maalesef öldüler [emoji853]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bir türlü sevilmedi gitti şu meyve. Semt pazarlarının bu meyveyle dolması gerekirdi oysa ki. Yetiştirilebildiği her bahçede en az bir tane olmalıydı. Tavuğun yumurtladığı gibi bu meyve de haftada bir iki olgun meyve bırakıyor. Hem dikenli inciri andıran tadı da güzeldir. Olmamışı bal kabağı gibi oluyor o ayrı.
Yetişmesine yetişiyor da dev bir bamyayı andıran ağacı çok narin. Rüzgara karşı çok duyarlı.
699435
Şu resim mayıs 2017'de çekilmiş. Alttaki ise ekim 2019. Nerden nereye...
699436
İyi güzel de hafif bir yel estiğinde sonuç bu.
699437
699438
Hadi bakalım şimdi salatasını mı yapsak yoksa kızartmasını mı? Maalesef yeşilken tükettiklerim, olgunken tükettiklerimden fazla. Yetişiyor da böyle yetişiyor işte.
siflera12
15-10-2019, 07:49
Benim papayalarımın hepsi geçen sene ölmüştü geçen sene toprakta kalan 1 tane tohum çimlenmiş şimdi ona gözüm gibi bakıyorum.
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
tropikalist
29-11-2019, 06:22
Ben internette tohum buldum ama sizce almalıyım
Ben internette tohum buldum ama sizce almalıyım
Meyvesini bulabiliyorsanız meyvesinden çıkan tohumları da deneyebilirsiniz. Belki daha ucuza gelebilir. Hem taze tohum daha kolay çimlenir.
Ben internette tohum buldum ama sizce almalıyım
Elimde hazır çimlenmişi var. İgileniyorsanız tıklayın.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=145425503446011&id=100039356870496
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.