Bağlan

View Full Version : Muşmula Yetiştiriciliği

Samsunlu55
24-10-2009, 22:47
Muşmula hakkında bir bilgi bulamadım. Ülkemizde çok güzel yetişen bir meyve. Ne hastalığı var ne bir derdi.Ne sulamak ister ne gübrelemek. Tek derdi meyvede oluşan kurtlar. Bu çok sevdiğim meyve hakkında birkaç bilgi:

MUŞMULA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır.
Yabani olanları daha küçük olur.
İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.
Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır.
İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır.
Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.

MUŞMULA
Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.

Ağaç Özellikleri
Orta verimlidir. Her yıl ürün verir. Yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Yaprakları koyu yeşil ve ovaldir.

Meyve Özellikleri
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.

Hasat Zamanı
Ekim 25 ile Kasım 15 arası hasat edilir.

Tozlayıcılar
Kendine verimlidir.

Kaynak: http://www.meywecilik.tr.gg/%26%231084%3B%26%23965%3B%26%23351%3B%26%231084%3B %26%23965%3B%26%238467%3B%26%23945%3B.htm

Yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgiye ulaşamadım bu konuda bizi aydınlatabilecek bir arkadaşımız çıkar umarım.

109572

Bu küçük yabani muşmula görünüş itibariyle ve arka planıyla ilgimi çekti ve resmini çektim. Arkadaki kayalara yılanlı kayalar deriz her zaman yılan bulunur çoğu zamanda gözle görülür.

109573

alice
24-10-2009, 23:20
Muşmula denince aklıma ilk gelenler
Yabani muşmula ekşimsi ve küçüktür.
Muşmulaya anaç olarak kullanılır.Birde muşmulaya anaç olarak alıç kullanımı yaygındır.
Karadenizde döngel adıyla bilinir.

Muşmulanın zararlısı vardır. Biz, kendi bahçemizde fındık dışındaki birkaç sebze dışında ilaç kullanmadığımız için meyvelerinin bazılarının üzerinde zararlı etkisi ile meydana gelmiş küçük delikler vardır.

Şu sıralar hasat edilen muşmula 15-20 gün olgunlaşmaya bırakılır. Ağacı üzerinde de olgunlaşır ancak meyve miktarında kayıp olur.

Daha çok olgunlaşmış meyveleri süzgeçten geçirerek elde edilen ezme sekilinde tüketilir.

Samsunlu55
24-10-2009, 23:25
Bizim burda ''döngel'' değil ''töngel'' derler.

alice
24-10-2009, 23:41
Töngel diyeni de vardır. :)

triple
25-10-2009, 11:07
soguk iklime dayanıklı kısn cok evilen bir meyvası en azindan ben cok seviyorum ve bizde de orta anadoluda dongel olarak tanınır

Orhan Özbilgiç
25-10-2009, 17:13
Mart ayında, Eminönü' den bir tane çıplak köklü hünnap satın alıp, Samsun' a getirip diktim.
Mayıs sonunda tekrar geldiğimde, yaprakları iyice belli olmuştu. Ama benim hünnap diye aldığım basbayağı muşmula idi.
Neyse, önemsemedim. Zira iki hünnabım vardı. Olsaydı bu üçüncüsü olacaktı. Olmadı. Muşmulam yoktu. Bir bakıma iyi olmuştu.
Şu an itibarıyle bahçemin olduğu Samsun- Çarşamba- Kızılot Köyü' ndeyim. Bu gün muşmula fidanının bahardan bu yana doğru dürüst dallanmadığını görüp, kökünün buralarda ''beyazkurt'', literatürde ''Kadı lokması'' denen zararlıdan şüphelendim.
Bu zararlı, özellikle yeni fidanların köklerini yiyerek besleniyor. Fidanın kökünü bir kalemtraşla açılmış bir kalem gibi bırakıyor.
Yanılmamışım. Aynen öyle olmuş. Üç adet ''Kadı Lokması'' fidan çukurunda, muşmula kökten itibaren 10 cm kadar kurumaya başlamış. Fidanın yukarı bölümü henüz canlı olduğu için, ikiye bölüp çelik niyetine diktim.
Kısmetse tutar!:(

Samsunlu55
25-10-2009, 21:14
İnşallah tutar... Kurdun girdiği yer çok mu derindi, biz şeftaliye kökten kurt girdiği zaman girdiği noktayı tespit edip kurdun girdiği yerleri temizleriz çoğu zamanda kurdu buluruz. Bulamazsakda o ağaç kurumanın eşiğine gelmiştir zaten.

Güngör Salman
02-11-2009, 21:58
Bahçemden Muşmula üzerinde 2 tane meyvesi var. :))

Samsunlu55
02-11-2009, 23:01
İki tane oldu diye üzülmeyin bu sene kuvvet toplamıştır seneye gösterir kendini. :))

manisali
06-11-2009, 08:25
bizim manisa demirci yöresindede doğal olarak yetişen ancak çiftçilerin pek kıymet vermediği kayalık yerlerdeki alıçların aşılanmasıyla yetişmiş güzel bir meyvedir. alıca ve yabani kızılcığa aşılanır. çok iri çeşitleride vardır. yörede göynümemiş yeni toplanan sert meyveler 50 kuruş ila 1 lira arasında yerel meyveciler tarafından toplanıyor. hiçbir bakım ve ilaç sürüm budama görmeden yıllarca verimli olduklarını gördüm kültürel işlemler yapıldığında daha kaliteli ve bol ürün verecektir. yörede genellikle döngel denir beş kardeş ve beş bıyık diyenlerde vardır. hasat zamanı itibariyle üreticileri sıkıştırmayan ve ölü sezon denilen sonbahar erken kışta iyi verim ve gelir alınabilecek bir meyve. ben bahçeme 10 kadar dikmeyi düşünüyorum.

alice
06-11-2009, 09:59
''Dağdan gelir bağdan gelir beş bıyıklı aslan gelir'' diye bilmecesi vardır.

Meyvelerinin üzerinde 5 tane çıkıntısı vardır.

Samsunlu55
06-11-2009, 20:21
Meyvelerinin üzerinde 5 tane çıkıntısı vardır.

Yabanisi dikenli ve küçük, aşılısı dikensiz ve yabaniye göre çok büyük olur.

Samsunlu55
07-11-2009, 22:23
113220

4 yaşında 8 tane ağaçtan topladığım muşmulalar büyük boya kovasıyla 4 kova çıktı.

fige65
07-11-2009, 22:39
İzmir, Foça'da yaşıyorum. Foçanın diğer yerlerine göre daha yüksekte bir köydeyim. Burada bol miktarda ahlat ağacı var ama muşmula hiç görmedim. Acaba yetiştirebilir miyim? Yazı ortalama 35 derece, kışı 5-6 derecede geçiriyoruz. Bilgi verebilen olursa sevinirim.

Samsunlu55
08-11-2009, 00:02
Bizim buralarda doğal olarak çok rahat yetişiyor. Resimdeki topladığım meyvelerin ağaçlarına hiç sulama, gübreleme, ilaçlama vs. yapılmadı. Hiçbir derdi tasası olmayan br ağaçtır. Sizin orda yetişir ama iklimden dolayı ne şekilde olur bilemiyorum.

fige65
08-11-2009, 16:58
Sayın Ağaç Dostu teşekkürler,
Buralarda fidanını arayıp deneyeceğim. Umarım yetişir. Deneyimlerimi forumda paylaşmaktan sevinç duyacağım.

Orhan Özbilgiç
14-11-2009, 22:43
İnşallah tutar... Kurdun girdiği yer çok mu derindi, biz şeftaliye kökten kurt girdiği zaman girdiği noktayı tespit edip kurdun girdiği yerleri temizleriz çoğu zamanda kurdu buluruz. Bulamazsakda o ağaç kurumanın eşiğine gelmiştir zaten.

Sevgili Samsunlu55;
Muşmula başlığına epeydir uğramadığımı sizin yazınızı okuyunca anladım. Kusura bakmayın. Sorunuzu yanıtsız bırakmışım.
Kadı lokması, danaburnu' ndan daha irice bir kurt. Bitki köklerini yiyerek besleniyor. Yani gövdeye giren bir tür değil.
Hem ben kendimi garantiye aldım. 4-5 gün önce Çarşamba' da bir fidanlıktan üzerinde birkaç meyvesi olan yeni bir fidan daha alıp diktim.;)
Sağlıcakla kal.

Samsunlu55
14-11-2009, 22:58
Bende hafta içi pek uğruyamadım foruma şimdi yeni girdim diyebiliriz o yüzden yanıtsız bıraktım diye üzülmeyin:)

Benim dediğim dip kurdu toprağın 10 cm kadar altından giriyor ağaca, alttaki linkte resimde gözüküyor.

http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.gelibolutarim.gov.tr/bitkikoruma/dipkurdu1.gif&imgrefurl=http://www.gelibolutarim.gov.tr/dipkurdu.htm&usg=__G3lYf-4sbuQ7IMoIGuddhPG7RTY=&h=413&w=565&sz=152&hl=tr&start=10&um=1&tbnid=EFXFea8_ZQweHM:&tbnh=98&tbnw=134&prev=/images%3Fq%3D%25C5%259Feftali%2Bdip%2Bkurdu%26hl%3 Dtr%26client%3Dopera%26rls%3Dtr%26sa%3DG%26um%3D1

Bu arada Samsun'da bahçen var sanırım. Çarşamba'lı mısın?

Güler
15-11-2009, 09:11
Benim bahçemde 3 ağaç muşmula var.
İki ağacın meyveleri ufak oluyordu, aldığım üçüncü ağacın meyveleri baktım çok iri, tadı da ham bile rahatça yenilebiliyor hemen diğer ağaçlara aşı yaptım.

Bu sene hem meyveleri çok irileşti hem de bol bol tüketebiliyoruz. Ahh bir de bende kabızlık yapmasa daha da çok yiyeceğim ama sonrası canımı yakıyor.

Yine de sağa sola giderken biraz ham olanları cebime dolduruyor, hem yiyor hem de gidiyorum.
Hele yolda giderken meyveyi yemeniz, etli kısmının bitiminde de ağzınıza dolan çekirdek veya tohumlarını hüüttt diye fışkırtmanız yok mu çok hoşuma gider. Ama bu işi ya bahçe içinde ya da köy yolunda yapmak keyiflidir.

Güler
15-11-2009, 09:31
Dalında muşmula.

114184

Güler
15-11-2009, 09:33
İri bir cevizden çok daha iri.

114185

Samsunlu55
16-11-2009, 23:30
Bende iki cins var 16 yaşında olan ağaçlar ilk ektiklerimdi İzmir'den gelmişti. Ağaçlar ayva anacına aşılı, meyveleri sulu, çok hafif uzuncadır. Sonradan ekilenler ise çok büyük, olmadan önce diğerine göre daha kuru oluyor. Yukarıdaki resimdekiler sonradan ekilenlerden.

alice
17-11-2009, 00:16
İnternetteki Türkçe kaynaklada ''Memleketimizde en çok Bursa ve Armudiye çeşitleri yetiştirilir.'' şeklindeki bir cümleden başka bir bilgi yok. Malesef hakkında pek araştırma ya da rastlanılmıyor.

Bir de Sayın Yusuf Ustaoğlu'nun ''Jumbo Muşmula'' olarak ürettiği iri muşmula çeşidinden var.

mehmet55
17-11-2009, 14:48
biz töngel derizormanlıklarda yabanisi bolca var yananisinin meyvası küçük ama tadı daha hoş oluyor
geçenlerde reaşlısının resmini çekmiştim

alice
17-11-2009, 19:02
Muşmulanın insan sağlığı açısından önemi/faydaları

Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar.
İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir.
Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir.
Mide hastalıklarında faydalıdır.
Lumbago ve nikriste kullanılır.
Ana karnındaki ceninin düşmesini önler.

Kaynak (http://www.draligus.com/1991sb-Musmula-besbiyik.html)

ayazkentli
19-11-2009, 13:01
Benim yaşadığım yöre'de (Bergama-Bakırçay bölgesi) eskiden hemen her taraf'ta bolca yetişirdi. Ama özellikle son 10-15 yıldan'dan beri, neredeyse bu yörede nesli tükendi, tükenecek. Sanırım son yıllarda'ki 40 derece ve üzeri sıcaklar buna neden olmuş olabilir. Yoksa durup dururken, bu ağaçlar neden yok oldu'ki? Sadece dağlık-bayırlık yerlerde kalmış olmalı ( daha yüksek ve serin oldukları için)

Ben uzun bir süre önce, ilçemizin facebook grubun'da, bu meyvanın her hangi bir yerde ağacı varmı? varsa yerini bilenler bana bildirebilir'mi, çelik almak istiyorum? diye yazmıştım. Bir hemşehrim, ağcından çelik temin edebileceğini, bugün yazmış. Yalnız çelik ekmek için erken değil'mi? diye soruyor.

Çeliği ne zaman alıp dikmeliyim? En uygun aylar hangileridir?

Başarabilirsem en azından 10 tane kadar ağaç yapıp, tekrar bizim yörede çoğalmalarına katkı yapmak istiyorum, çünki çocukken benim'de en sevdiğim meyvalardan biriydi.

Samsunlu55
19-11-2009, 21:07
Sn. ayazkentli;

Bu yazınızı küresel ısınma diye birşey yok diyenlere okutmak lazım.

Çelik için Mart ayı en uygun ay diyebiliriz.

ayazkentli
29-11-2009, 20:30
Teşekürler sn. Samsunlu55.

Bol miktar'da, çelik'ten fide yapmaya çalışacağım. Ne kadar çok yaparsam, o kadar çoğalma şansı artar. İyi günler.

karaselvi
29-11-2009, 21:02
Birisi muşmula soğuktan etkilenirmi diye sormuş. Etkilenmez. 0 in altında bile bir şey olmaz sanırım çünkü denizli köylerinde çok var ordan biliyorum. Peki bende bir şey sormak istiyorum muşmula kışın yaprak dökermi ?

Harun Parlak
29-11-2009, 21:19
Muşmula kışın yaprak döker. Ama çok geç döker.

karaselvi
29-11-2009, 21:36
Bana sanki yeni dünya ile akrabaymış gibi geliyor. Yeni dünya dökmüyorya ondan sordum.

Samsunlu55
01-12-2009, 21:08
Evet akrabalıkları var, ikiside gülgiller familyasının birer üyesi. Muşmulalar yapraklarını yeni dökmeye başladılar.

idris şenol
01-12-2009, 21:30
İri bir cevizden çok daha iri.

114185

bu güler hanımın bahsettiği muşmulayı bilen varmı

Samsunlu55
01-12-2009, 21:39
Cinsini bilenin çıkacağını sanmıyorum.

karaselvi
01-12-2009, 22:33
Evet akrabalıkları var, ikiside gülgiller familyasının birer üyesi. Muşmulalar yapraklarını yeni dökmeye başladılar.

Güller familyasından olmaları mantıklı ve ilginç bir bilgi hiç düşünmemiştim teşekkürler :)
Şimdi bunu nerde kullanabiliriz bakalım aşı olurmu bunlar :D

Samsunlu55
01-12-2009, 23:01
Tabi ki aşıda olurlar en çok kullanılan anaç ayva, yabani muşmula anaçları. Hiç denemedim ama sanırım alıçada olur. Birkaç aşı yapılarak olabilir mesela. Alıça ayva, ayvaya muşmula gibi:D

karaselvi
01-12-2009, 23:20
Muşmulaya ayva , ayvaya muşmula onu buna bula bunu ona bula.. :) Ah birde aşı yapabilsem :D

Samsunlu55
01-12-2009, 23:27
Aşılama tekniklerine bakarak doğadaki ağaçlara deneme yanılma yöntemini uygulayabilirsiniz. En öğretici olanı budur...

limoncu
01-12-2009, 23:43
yetiştirmesi en kolay ağaçlardan biridir. meyvesi bir hafta filan bekletilip yenirse daha lezzetli olur.

limoncu
01-12-2009, 23:44
Muşmulaya ayva , ayvaya muşmula onu buna bula bunu ona bula.. :) Ah birde aşı yapabilsem :D

sayın karaselvi ben de amatör aşılar yapıyorum. incir ve turunçgil aşıları yaptım göz aşısı. T ve ters T aşılar yapmak biraz daha basit.

Uygulama yaparsanız iyi olur.

karaselvi
02-12-2009, 00:13
Bir kaç kere dut ağacına göz aşısı yaptım ama tutturamadım hiç. El becerim çok iyidir ama zamanını tuturamadım heralde birdaha denemek lazım baharda. önerileriniz için teşekkürler.

alice
02-12-2009, 00:52
Bahçemizdeki 10 adet kadar olan muşmulaların (40 yaşlarında) tamamı alıça aşılı.

alice
02-12-2009, 01:02
Alıca aşılı muşmula ağaçları 4-5 metre boyunda oluyor.
Ayvaya armut aşılanınca bodurlaştırıcı etki yapıyor.Ayvaya aşılanan muşmulalar için de bu durum geçerli mi?

alice
02-12-2009, 01:08
Bir kaç kere dut ağacına göz aşısı yaptım ama tutturamadım hiç. El becerim çok iyidir ama zamanını tuturamadım heralde birdaha denemek lazım baharda. önerileriniz için teşekkürler.

Sayın karaselvi,
dut aşılamanın zorluğundan forumda daha önce belirtilmişti. Yanlış hatırlamıyorsam aşı yerinin altına çizik atılırak sıvı madde akılıtılıp bir süre sonra aşılama yapılıyor. Ya dut konu başlığında ya da aşılama konu başlığında bu bilgi olabilir.

Samsunlu55
02-12-2009, 11:28

Ben bu sene aşıda pamuk ipi kullanıyordum biryerde aşı için kullanılan bir malzeme görmüştüm ona raslayınca aldım seneye aşıyı onla saracağım.

Alıca aşılı muşmula ağaçları 4-5 metre boyunda oluyor.
Ayvaya armut aşılanınca bodurlaştırıcı etki yapıyor.Ayvaya aşılanan muşmulalar için de bu durum geçerli mi?

Zaten alıç, ayva, muşmula bodur yapılı ağaçlar bu yüzden ayvaya aşılı ağaçta fazla boy yapmıyor, tabi budamaya da bağlı. Ayvaya yapılan muşmulanın meyvesi daha iri olur.

alice
02-12-2009, 17:53
Çevremde ayvaya aşılanmış muşmula görmediğim için ağaç boyutu ve meyve iriliği yönünden kıyaslama imkanım olmamıştı.Bilgi için teşekkür.

Samsunlu55
02-12-2009, 18:30
Sanırm Güler hanımın resmindeki muşmula da ayvaya aşılı.

botanik2009
13-03-2010, 11:41
Ayvaya **** alıça aşılı muşmulanın büyüklük veya tat farkı oluyor mu?

Samsunlu55
13-03-2010, 19:50
Ayvaya **** alıça aşılı muşmulanın büyüklük veya tat farkı oluyor mu?

Ayvaya aşılı muşmulada büyüklük farkı oluyor. Sert budama yapıldığı zaman toprakta sağdan soldan ayva fışkınları çıkıyor.

Samsunlu55
28-04-2010, 21:35
Muşmulalarımdan birinin aşı yeri önlü arkalı olmak üzere fotoğrafta görünüyor, anaç ayva anacı...

139730
139731

manisali
30-04-2010, 12:25
Tabi ki aşıda olurlar en çok kullanılan anaç ayva, yabani muşmula anaçları. Hiç denemedim ama sanırım alıçada olur. Birkaç aşı yapılarak olabilir mesela. Alıça ayva, ayvaya muşmula gibi:D

muşmulanın bizdeki anacı ilk önce alıçtır daha sonra ayva ve kızılcık gelir. yöremizdeki muşmulaların %99 luk kımı alıca aşılıdır. bizde şöyle denir. ahlata armut, alıca döngel(muşmula) aşı olur. alıca aşılı muşmulalar sağlam ve uzun ömürlü olurlar. alıç zaten kurak nerdeyse topraksız taşlı kayalı kesme kayırlı topraklarda yetiştiği için olumsuz koşullara dayanıklı oluyor.

Kafkas57
03-05-2010, 00:00
Yusuf Ustaoğlu ndan aldığım ayva anacına aşılı dev muşmula ilk meyvesini gösterdi.

omerr
15-05-2010, 19:53
İzmir, Foça'da yaşıyorum. Foçanın diğer yerlerine göre daha yüksekte bir köydeyim. Burada bol miktarda ahlat ağacı var ama muşmula hiç görmedim. Acaba yetiştirebilir miyim? Yazı ortalama 35 derece, kışı 5-6 derecede geçiriyoruz. Bilgi verebilen olursa sevinirim.

*** muşmula rahatlıkla yetişmekte fidan bulabilirmisin bilemiyorum **** ahlat ağaçlarına aşı oluyor bu şekilde elde edebilirsin.hava sıcaklığı kunusunsa sorun olmaz.

AgacSevdalisi
08-06-2010, 12:53
arkadaşlar ben kayserinin yahyalı ilçesindenim.benim çaocukluğumda bir bahçede muşmula vardı ama sanırım yabani veya meyvesi küçük bir muşmulaydı.Çocukluğumdan hatırladığım bu muşmula ağacına dayanarak yahyalı'da muşmula yetişebileceği kanaatine vardım.Alıç veya ayvaya göz aşısı yapmak için sayın muşmula yetiştiricilerinden deneme amaçlı 5-10 göz alabilirmiyim.Şimdiden çok teşekkür ederim.

Jezebel
23-07-2010, 18:09
Arkadaş bir aydır yanıt bekliyor , yanıt yok .
Benim de çocukluk hatıralarımda muşmula çok yer etmiş .
İzmirde hiç bulamadım .
Fidancımda fidanını buldum , 2 metre de boyu var .
Bu perşembe alacağım da sonbahara kadar saksıda mı kalsın , yoksa saksının altını kesip bahçeye uygun yere oturttuktan sonra saksının çevresini de 3-4 yerden keserek şimdi diksem bir zarar verirmiyim ?
Saygılar .

YeşilSeven
26-07-2010, 14:16
Sn Jezebel bence ilk baharı bekleyin acele etmeyin. Fidan sıkıntısı çekilecek bir tür değil hem Romantik'te hem de Bursa'da benim fidancımda var. Benim geçen yıl Aydın'a diktiklerimdeki durum gayet iyi. Tavsiyem İzmir için mart ayında dikmenizdir.

Jezebel
26-07-2010, 14:52
Teşekkürler ,
2 metre fidan Bursadan veya Karadenizden gelmez .
Ben fidancımdan alır bahçede mart ayını bekletirim ;)

dünyam1
17-10-2010, 19:57
merak edip yarım kilo muşmula aldım ,muşmulanın çekirdeginden yetiştirebilirmiyim?

dünyam1
17-10-2010, 20:02
adana havasında muşmula yetiştirirlirmi?

tugrulbaba
18-10-2010, 16:33
Bahçemde 1 adet alıç, 1 adet muşmula var. (bu arada döngel diyen de var burada, muşmula diyen de) Duruma göre sayısını artırabilirim.

Rakım 1600, Kızılörenin yaylasında. Yine bahçemin çevresinde 10-15 kadar pelit ( meşe ) mevcut. 1 adet ulu bir çam ağacı var ancak türü hakkında fikrim yok.

Şu sıralar meyvesi olgunlaşmıştır diye tahmin ediyorum. Çobanlar talan etmediyse gittiğim vakit toplayacağım.

hüseyindeniz
27-10-2010, 16:12
arkadaşlar herkese merhaba sayın idris şenolun sorduğu (çok önceleri sormuş ama kusura bakmasın)muşmulanın cinsi beşbıyık denilen cins bizim buralarda bolca olur. muşmula alıç ağacına,yabani armuda aşılanırsa çok iyi sonuç alınır.tabi mart sonuna doğru yörelere göre on gün önce veye sonra olabirir ağaçlar yeni uyanmaya başlarkan yarma aşı yapılır tutma ihtimali yüksektir.
Aşı kalemlerini aralık sonunda şubat başına kadar geçen yılın sürgünlerinde alın,üzerinde 2 göz olsun. kalemleri bir poşete koyup buzdolabınızın sebzeliğine koyup (+5 derece) bekletin.aşı yapacagınız iyice tomurcuklanıp gözleri açılacakken aşı kalemlerini anaç ağacı keserek takın aşı bandı ile sarın tepede kalan açıklığıda aşı macunu ile kapatın.tutma garantisi vardır.tutmazsa bana kahredebilirsiniz.
Bu yöntem hemen hemen tüm ağaçlara uygulanabir.
Muşmulaya gelince hasat için tam zamanı ben bugün tapladım,meyveleri şimdi sert olur onları serin ve nemli biryerde biz burada ambarda bekletiriz bir süre sonra yumuşayıp kararmaya başlarlar çürüyor zannetmeyin afiyetle yeyin.
kapadokyadan herkese selamlar.

dünyam1
05-02-2012, 20:42
pratikerden 1,5 metre boyunda aşılı muşmula fidanı aldım büyükçe saksıya diksem gelişirmi?

HASAN AVŞAR
10-04-2012, 18:36
bu sene bahçeye bir fidan diktim, satıcı geçen sene meyve verdi dedi. bakalım biz meyvesini bu sene yiyebileceiz mi

dünyam1
11-05-2012, 17:09
muşmula çiçek açmış :) meyve tutar ise kurtlara yem olmadan nasıl koruyabilirim?

limon_sever
12-05-2012, 11:25
muşmula çiçek açmış :) meyve tutar ise kurtlara yem olmadan nasıl koruyabilirim?

Kış gelmeden toplayabilirsiniz. Kurtların musallat olduklarını hiç görmedim. Yumuşak olduğu zaman topluyoruz. Epey uzun bir süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

bakierman
17-05-2012, 23:27
Gülgiller ailesindendir ve soguk ilklimlerdede cok iyi yetistiriliyor

bakierman
17-05-2012, 23:28
Birde toplama islemi ilk don olunca olmaliki o zaman cok lezzetli oluyor

Hillbilly
15-11-2012, 02:35
Geçen hafta manavdan aldım, fiyatı ucuzdu 2 tl falan kilosu. Yaklaşık bir hafta sonra rengi kahveleşti ve tadına baktım. Beklediğim kadar tadı iyi değil, tatlı da değil. Hafif mayhoş ve hafif tatlı ama belirgin bir karakteristiği yok tadının. Muşmulaları mideye indirdikten sonra düşündüm de bahçede bu ağaca yer açmak anlamsızmış çünkü fazla tüketebileceğim bişey değil, üstelik ailede de çok fazla sevileceğini sanmıyorum ama sağlık açısından tüketiminin yararlı olduğundan bahsediliyor. Kafam biraz karıştı acaba yazın diktiğim fidana bir şans versem mi bakarsınız tadı çok daha iyi olan meyveler verir belki.

limon_sever
15-11-2012, 10:40
Geçen hafta manavdan aldım, fiyatı ucuzdu 2 tl falan kilosu. Yaklaşık bir hafta sonra rengi kahveleşti ve tadına baktım. Beklediğim kadar tadı iyi değil, tatlı da değil. Hafif mayhoş ve hafif tatlı ama belirgin bir karakteristiği yok tadının. Muşmulaları mideye indirdikten sonra düşündüm de bahçede bu ağaca yer açmak anlamsızmış çünkü fazla tüketebileceğim bişey değil, üstelik ailede de çok fazla sevileceğini sanmıyorum ama sağlık açısından tüketiminin yararlı olduğundan bahsediliyor. Kafam biraz karıştı acaba yazın diktiğim fidana bir şans versem mi bakarsınız tadı çok daha iyi olan meyveler verir belki.

Ben çarşıda satılanlara baktım, hepsi sert ve ev ortamında olgunlaşması 1 ayı geçer. O sert haliyle yediyseniz, evet biraz garip bir tadı var. Dalında olgunlaşıp iki parmağınızla hafiften sıkıştırdığınız zaman yumuşaklık varsa toplayabilirsiniz. 3-5 günde buzdolabında tuttuğunuz zaman tam kıvamını buluyor. Tadına gelirsek, en çok sevdiğim meyveler arasında. Tadını etkileyen olgunlaşma süresi...

Samsunlu55
16-11-2012, 19:26

Eğer olgunlaştıktan sonra kahverengi kısım ekşi ve sulanmışsa yediğiniz meyve ya yağmurdan ya kurtdan ya fazla beklediğinden ya da başka sebepten bozulmuş demektir. Yoksa olgunlaşan muşmula çok güzel bir kıvamda olur, hele ki içi olgun dışı sert ise tadından yenmez :)

Samsunlu55
16-11-2012, 19:31
Kış gelmeden toplayabilirsiniz. Kurtların musallat olduklarını hiç görmedim. Yumuşak olduğu zaman topluyoruz. Epey uzun bir süre buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Muşmulada kurdun bazı cinslerde olup bazılarında olmadığını gözlemledim. Türüne göre iç kurda dayanıklılıkları değişiyor sanırım. Birde sizin orada kurt olmaması iklim ile alakalı da olabilir.

athena -asena
16-11-2012, 20:02
Ben yabani muşmula'yı daha çok severim tadı çok daha güzeldir.

Hillbilly
17-11-2012, 23:41
Eğer olgunlaştıktan sonra kahverengi kısım ekşi ve sulanmışsa yediğiniz meyve ya yağmurdan ya kurtdan ya fazla beklediğinden ya da başka sebepten bozulmuş demektir. Yoksa olgunlaşan muşmula çok güzel bir kıvamda olur, hele ki içi olgun dışı sert ise tadından yenmez :)

Tam da tanımladığınız gibiydi, hafif ekşi ve suluydu, yani o çikolata kıvamlı tatlı doku anlatıldığı gibi değildi. Tadı buda ne böyle dedirtiyor insana :)

bahçıvan55
29-03-2013, 00:23
Biz kivilerin çabuk olgunlaşması için içine kilo başına bir elmayı sağlam şekilde koyuyoruz ve kiviler kısa zaman içinde yumuşuyor, tatlaşıyor.
Buna da kilo başına bir elma koyup bekletsek olur mu? Deneyeniniz var mı?

Lonicera
14-08-2015, 14:01
Saksıda da olsa meyvesini görmek, tatmak çok güzel bir duygu. Geçen sene daha fazla meyvesi vardı, bu yıl sadece 7 adet:))

Lonicera
01-04-2016, 18:04
Yine az ama öz:))

aydemiraydın
15-06-2016, 11:56
Yumuşak çekirdekli meyveler (Elma, armut, ayva, alıç, muşmula, üvez, kuşburnu)
muşmula başlığı yanlış yere açılmış.

Kceliker
18-08-2016, 21:07
Muşmula nasıl olgunlaştırılır?

aydemiraydın
19-08-2016, 07:45
muşmulada hastalık ve zararlılarla yapılacak mücadelede elma,armut ve ayva gibi. yabani muşmulalar hastalıklara dirençli olabilir fakat aşılı muşmulaların hastalıklar karşısında direnci zayıf.

Muda
09-11-2016, 16:48
Bizde muşmula, yağsız helva, döngel, beşbıyık gibi adları mevcut. Çoğunlukla alıç ağacına aşılanıyor. Ayva, ve ahlata da aşılanıyor. Ayvaya aşılanan çok daha büyük oluyor. Ancak her iki anaç da alıç kadar uzun ömürlü olmuyormuş.

Bahçemde bulunan alıç anacına aşılı muşmulalar. Fotoğraf çekmek için alıçları kesmemiştim. Çekimden sonra itina ile kesildiler.

632623

632624

632625

632626

632627

Muda
09-11-2016, 16:52
Kendi çekirdekten çıkanları da mevcut. Ancak onlar küçük oluyorlar. Çekirdeksiz oluyorlarmış. Bende iki tane fidan mevcut. Fotoğraflarını çekerken çekirdekli olup olmadığını da deneyeceğim.

Dereçine'den gelen döngel aşısı da bu yıl meyve verdi. Bendeki çeşide göre daha iri. Meyve sayısı az. Gelecek birkaç yıl içerisinde ne olduğu belli olur.

Lonicera
14-11-2016, 11:57
Neredeyse küçük bir Amasya elması iriliğinde. Karakafes otu çayı artık başucu gübremiz oldu. Başka da bir şeye gerek yok.

Taşlıbahçe
14-11-2016, 19:26
Bizde muşmula, yağsız helva, döngel, beşbıyık gibi adları mevcut. Çoğunlukla alıç ağacına aşılanıyor. Ayva, ve ahlata da aşılanıyor. Ayvaya aşılanan çok daha büyük oluyor. Ancak her iki anaç da alıç kadar uzun ömürlü olmuyormuş.

Bahçemde bulunan alıç anacına aşılı muşmulalar. Fotoğraf çekmek için alıçları kesmemiştim. Çekimden sonra itina ile kesildiler.

632623

632624

632625

632626

632627

Bizim buralarda alıca ve en çok da ahlada aşılanıyor. Susuz, kır yerlerde dahi verimleri iyi. Ben ayvaya aşılı bir fidan almıştım üç yıl önce; o da şaşırılacak derecede kuraklığa dayanıklı çıktı. Meyve verimi de gayet yerinde.

İsmail Kuzucu
14-11-2016, 19:56
Bakımı en kolay olan bitki diyeceğim ama hiç bakımı yok. Bizim bahçede 15-20 adet kadar 3 değişik çeşit var. Su, ilaç, gübre hiç birşey görmezler. Geçen sene aşırı derecede meyve vardı, bu sene dinlenmeye çekildi fazla yok.

Beyaz döngel olarak bilinen çeşit lezzetli olan ve aranan çeşidi. Sert yense bile kötü tadı olmuyor.

Koyu kahve rengi olan çeşit daha dayanıklı oluyor ama yumuşadan yenmesi çok zor.

Diğer çeşit ise aşırı derecede büyük olmasına rağmen ne tadı var tuzu seviyesinde.

633231

Muda
08-01-2017, 16:28
Kışın soğuklarda kalanlar kuşlara yiyecek oluyor.

637070

637071

aydemiraydın
04-11-2022, 08:19
726969

726970

Belçika muşmula çeşidi çok iri meyvelere sahip. BA29 anacıyla çok uyumlu.

maydemir
14-11-2022, 17:57
Ben de, bu alman çeşidinden ektim. Çok hızlı büyümüyor. Seneye meyvelerini görürüz muhtemelen:
Süssmispel muşmula fidanı - Mespilus germanica Süssmispel

aydemiraydın
15-11-2022, 08:07
resimdeki muşmula çeşidinin ismi, Mespilus germanica Breda's Giant. gelişimi mükemmel.

maydemir
15-11-2022, 14:16
resimdeki muşmula çeşidinin ismi, Mespilus germanica Breda's Giant. gelişimi mükemmel.

Benim ektiğim de oldukça tatlı ve buruk olmayan bir çeşit. Ama geçen yıl pek büyümedi, görünen bir hastalığı yok, dikildiği yer çok fazla güneş alımıyor. Baharda yerini değiştirmeyi düşünüyorum.

https://www-drzewa-com-pl.translate.goog/nieszpulka-jadalna-sussmispel.html?_x_tr_sl=pl&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=sc