PDA

View Full Version : Surinam Cherry

Romantik
18-10-2009, 19:41
Surinam Cherry

108636

Anavatanı Surinam ve Güney Brezilyadır. 7 metreye kadar ulaşabilen çalı veya ağaç formunda bir bitkidir.

Yenilebilir Eugenia türleri arasında en çok tanınadır.

2-4 cm genişliğinde meyveleri başlangıçta yeşil olup turuncu kırmızı koyu kırmızı hatta bazı çeşitleri siyah renk alır olgunlaşınca. İnce kabuklu meyveler ağızda erir ve suludur. Tadı ekşiden tatlıya değişebilir ve ağızda hafif bir reçine tadı hissi verir.

Güneşli ortamları seven Surinam Cherry çok fazla sulama istemez ve kurağa dayanıklıdır. Her tür toprakta yetişebilir fakat tuzdan hoşlanmaz.

Saksıda yetiştirmek için en ideal bitkilerden biri olan Surinam Cherry - 2 dereceye dayanabilmektedir.

Surinam Cherry inin tohumları (çekirdekleri) aşırı reçineli olduğu için yenilmemelidir.

bari
18-10-2009, 20:29
Daha çok pitanga olarak anılıyor. Asidik bir tadı varmış. Tohumları kolay çimleniyor. Benimde 5 tane fidem var. Gelişimi yavaş. Uygun ortam bulduğunda yayılıcı olabiliyormuş. Ama ülkemizde pek yayılıcı olacağının zannetmiyorum.

Romantik
18-10-2009, 20:48
Daha önce Surinam Cherry gönderdiğimiz arkadaşlar bitkilerinizin gelişimini burada paylaşabilirsiniz.

Böylece Surinam Cherryinin Türkiye macerasını takip etmiş oluruz.

Romantik
18-10-2009, 21:05
Daha çok pitanga olarak anılıyor. Asidik bir tadı varmış. Tohumları kolay çimleniyor. Benimde 5 tane fidem var. Gelişimi yavaş. Uygun ortam bulduğunda yayılıcı olabiliyormuş. Ama ülkemizde pek yayılıcı olacağının zannetmiyorum.

Surinam Cherry yaşadığı çevreye çok iyi şekilde adapte olabilen bir bitki olduğu için yayılıcı bir bitki ama bari arkadaşımızın da dediği gibi ülkemizde bende yayılıcı olacağını zannetmiyorum.
Benim yetiştirdiğim bitkilerde gördüğüm güneşi ve suyu görünce gayet güzel büyüyorlar tatları ise asidikten(ekşiden) tatlıya değişmekte ve özellikle koyu renkli olan varyetelerin daha tatlı olduğu söylenmektedir.

Volare
19-10-2009, 22:38
Surinam Cherry
Eugenia uniflora
Pitanga
Daha fazla küçük ağaç ve çalı olarak gelişen iki çeşidi varmış , siyah ve kırmızı meyveli .

Volare
19-10-2009, 23:03
Bir de mutfakta bu meyvelerle neler yapılalacağına bir-iki örnek .

YeşilSeven
20-10-2009, 08:49
2 kırmızı 2 siyah fidem var diye umuyorum. Balkonda tatlı tatlı büyümekteler. Umarım siyah zannettiklerim de kırmızı çıkmazlar. Küçük bir aksilik sonucu 4 adet Eugenia Tomentosa fidelerim sizlere ömür. Nasip seneye kaldı bakalım.

Romantik
20-10-2009, 09:24
İlk çimlendirmeye aldıklarım güzel çimlenmişlerdi.
Şimdikiler biraz zorluyor,

Volare
20-10-2009, 16:38
Sn . Romantik bizim kirazlar kırmızı mı siyah mı ?

Romantik
20-10-2009, 19:07
Sn . Romantik bizim kirazlar kırmızı mı siyah mı ?

Sayın Volare,

Benim çalıştığım yerde Meyvelerde Kırmızı,Siyah ayrımı yoktu. Ben Koyu renkli varyete diye düşünerek aldım. Meyve vermeden anlayamayacağız. İnşallah meyvesini sizden göreceğiz. O zaman renginide öğrenmiş olacağız.

Volare
20-10-2009, 20:55
Bu demek oluyor ki 2-3 yıl sonra , iyi bakarsak , meyvesini göreceğiz .

Romantik
20-10-2009, 21:43
Bu demek oluyor ki 2-3 yıl sonra , iyi bakarsak , meyvesini göreceğiz .

İyi bir bakımla 2. yılından sonra meyve almak nasip olacaktır.

Birini ev içinde, diğerinide dışarıda adaptosyonunu inceleyebiliriz. Ama bu sezon her ikiside kışı evde atlatmaları iyi olacaktır.

Romantik
26-11-2009, 15:54
Arkadaşlar Surinam Cherrylerdeki son durum nedir ?

YeşilSeven
06-02-2010, 13:10
Benimkiler İstanbulda kapalı balkonda hem üstten hem de ana gövdenin yanlarından sürgünler vermeye devam ediyorlar. Herhalde çalı formunu alması kolay olacak. Boyları yaklaşık 20 cm oldu. Dayanıklı olduğunu söyleyebilirim.

nariçi
06-02-2010, 14:39
Marmara da her bitkinin yetişmesi gerekir diye düşünüyorum.

Romantik
21-02-2010, 23:43
Evet, Surinam Cherryler diğer tropikallara göre soğuklara biraz daha toleranslı. Gözlemlerime göre Bitkinin yaşadığı yere adaptasyon yetkisi güçlü.

botanik2009
16-03-2010, 14:43
Gördüğüm kadarıyla topikte bir çok arkadaşımızın elinde var. Nerden bulabiliriz acaba?

istcallst
07-05-2011, 13:29
Merhaba ben
http://www.jungleseeds.com/ buradan aldim tohumlari.
%60 cimlenme oldu 1 ay icinde, belki de diger 4 tane cimlenir yakinda.

Gördüğüm kadarıyla topikte bir çok arkadaşımızın elinde var. Nerden bulabiliriz acaba?

bari
10-05-2012, 22:40
Surinam cherry kapalı ısıtmasız ortamda bu kışıda atlattı. Yaprak döküyor, bu üçüncü kışı oldu. Şu sıralar tekrar yaprak çıkartıyor. Biraz ılıman yerlerde dışarıda rahatlıkla olabilecek bir bitki bence..

cagatayc78
17-05-2012, 14:37
Surinam cherry kapalı ısıtmasız ortamda bu kışıda atlattı. Yaprak döküyor, bu üçüncü kışı oldu. Şu sıralar tekrar yaprak çıkartıyor. Biraz ılıman yerlerde dışarıda rahatlıkla olabilecek bir bitki bence..

Eskişehirde -10lardamı sağ kaldı bunlar nasıl bir bitki bu?

O zaman bu surinam cherryler anladığım kadarıyla belirtilenlerin aksine yalnız USDA 10a (Antalya,Mersin,Bıdrum) bölgelerinde değil,USDA 9b (izmir,fethiye,marmaris,dalaman) bölgesinde de ve sürünerek de olsa USDA 9a bölgesinde (istanbulun alçaktaki yerleri+muğla) yaşama kabiliyetine sahipler?değilmi? Peki meyve durumu nasıl buralarda meyve verebilirmi sizce?

bari
17-05-2012, 14:43
Bulundukları yer kapalı bir teras katı. Dışarıda -15ler görüldü. 3 kat daha fazla estiği varsayarsak dışarı daha soğuktur. İçeride kaç olduğunu bilmiyorum ama en az -5 görülmüştür. Guavalar, soğuk iklim muzları, star fruit hepsi dondular. Passifloralar ve surinam cherry atlattı. Yaprak döküyor, uyumlu bir bitki. Bence çok rahat yetişir...

istcallst
26-05-2012, 10:52
Kisi iceride gecirdiler, simdi balkondalar.

istcallst
06-05-2013, 10:09
Gecen kisi sorunsuz disarda atlattilar.

In God We Trust
16-03-2014, 21:03
Meyve alan oldu mu?

snopdragon
27-03-2014, 13:58
merhaba tohum nasıl ekilmeli paylaşırmısınız
suda bekletmek gerekir mi?

istcallst
25-04-2014, 17:16
Cok heyecanliyim, 3 yasindaki saksida olan surinam cherryde 2 cicek tomurcuklari var!

istcallst
26-04-2014, 18:59
bugun bir tanesi acti cicegi.

In God We Trust
27-04-2014, 23:34
Çiçeği kokulu mu?Arıların ilgisi nasıl?

istcallst
29-04-2014, 17:31
Çiçeği kokulu mu?Arıların ilgisi nasıl?

Diger cicek da acti, fazla koku hisetmedim, belki sadece 2 tane oldugu icin. Arilari da gormedim, ben firca ile tazlasma yaptim, bakalim ne olacak.

In God We Trust
06-05-2014, 00:04
Fidanlarınız kaç yaşında acaba?Ben de İstanbulda dış mekana geçireceğim 1 adet fidan soğukla ilgili sorunu olmaz umarım :)

istcallst
06-05-2014, 07:46
Fidanlarınız kaç yaşında acaba?Ben de İstanbulda dış mekana geçireceğim 1 adet fidan soğukla ilgili sorunu olmaz umarım :)

Fidanlarim 3 yasinda. Kis acik balkonda gecirdiler, sadece bazi yapraklar biraz kurudu, dokuldu, sonra ilkbaharda hemen yeni yapraklar cikti.

In God We Trust
06-05-2014, 16:33
Sizin adınıza çok sevindim umarım benimki de seneye çiçek açar daha 2 yaşında ama olsun :)

sındırgılı
12-05-2014, 21:18
Sevgili Cengiz,
Biraz hasarlida olsa bugun geldi,yeni saksina terfi etti..

taraf
22-05-2014, 15:39
resimdeki surinam kirazi ise 5-6 tane meyve veriyor. ciceklerini elle tozladim, butun kisi dogrudan gunes almayan ama aydinlik sicak bir ortamda gecirdi.
bunun agac olacagini hic sanmiyorum ,(-;

halen daha saksida,

taraf
16-06-2014, 13:28
son halleri, toplam 6 tane meyve oldular, 2 tane de yeni cicek acti.

istcallst
16-06-2014, 17:58
son halleri, toplam 6 tane meyve oldular, 2 tane de yeni cicek acti.

Tebrikler, benimkiler sadece 2 cicek acti ve onlar meyve tutmadi maalesef. Bekliyorum belki tekrar cicek acar, cunku sicak iklimde ikinci kez meyve veriyormus.

sındırgılı
16-06-2014, 20:49
Tam güneşin altında, susuzluk çekerek bekliyor. Yaprakların bir kısmı kırmızılaştı, fakat çiçeklenme belirtisi şu an için yok..

taraf
21-06-2014, 22:23
Bugun ilk meyvenin tadina baktim. Tam bir hayal kirikligi )-:
Meyveyi agzimdan cikarmamak icin bir hayli sabrettim, bundan daha kotu bir meyve varsa o da mayberry
Hani dut yerken bi tanesi igrenc bir tad verir ya. Aynen boyle kotu bir tadi var. Insaallah bendeki tohumdan yatistigi icin tadi bu kadar kotudur ve sizdekilerin tadi daha guzeldir. Bu meyve yeni kizarmisti. Digerlerini n iyice olgunlasmasini bekleyecegim. InsaAllah tadi iyilesir.

istcallst
22-06-2014, 15:18
Bugun ilk meyvenin tadina baktim. Tam bir hayal kirikligi )-:
Meyveyi agzimdan cikarmamak icin bir hayli sabrettim, bundan daha kotu bir meyve varsa o da mayberry
Hani dut yerken bi tanesi igrenc bir tad verir ya. Aynen boyle kotu bir tadi var. Insaallah bendeki tohumdan yatistigi icin tadi bu kadar kotudur ve sizdekilerin tadi daha guzeldir. Bu meyve yeni kizarmisti. Digerlerini n iyice olgunlasmasini bekleyecegim. InsaAllah tadi iyilesir.

Acaba tam olgunlasmis mi meyve? Dokununca cok kolay dusmesi gerekiyor elinize, koparmaya az bile zorlanirsaniz henuz hazir degil demektir okumustum. Ve hangi renge donustu?

taraf
30-06-2014, 23:03
olacak gibi degil. Inanmasi guc ama bu kadar buyuk hayal kirikligi beklemiyordum. Tam olgunlasmis hatta kendiliginden yere dusen tam kirmizi meyve bile yenecek gibi degil. Bir daha yemek istemem.
Elinde bu bitkisi olmayanlar kesinlikle uzulmesin. Kalan son meyveyi tam yesilken deneyecegim , belki yesil erik tadi verir (-:

istcallst
01-07-2014, 08:30
ingilizce bilenler icin buraya kopyaladim tat hakkinda yorum buldum ve uyariyor cok koyu kan kirmizi olanlar olgunlasmis sayilir, digerlerin tadi berbat.

I will freely admit these little red pumpkins are an acquired taste because most folks are expecting some kind of cherry taste and they don’t have that. No matter how ripe, there is a resinous quality. To be blunt, you either like them or you definitely do not. More so, they must be picked when absolutely ripe or they are a very unpleasant edible experience. What is absolutely ripe? There is orange red, the color of cars, and here is blue red, the color of old-time fire trucks and blood. Surinam cherries are edible when they are a deep blood-red. Let me repeat that: A deep blood-red. An orange red one won’t harm you but you’ll wish you didn’t eat it.

sındırgılı
29-01-2015, 21:37
-5 e dayanikli imis. Buyukada da -8 gordu, ust yapraklar pert olup dokuluyor.Bakalim, bahari gorecek mi ?
Gerci, meyvasi da pek bir seye benzemiyor imis..

In God We Trust
13-02-2015, 13:10
Benim ağacım da benzer şekilde -10ları görünce dağıldı inşallah baharda yeniden filiz verir de kaybetmeyiz.

In God We Trust
17-05-2015, 09:43
İstanbulda bu kış hissedilen -16ya kadar düştü bu istanbulda yıllardır ölçülen en soğuk rakamlardan biri ki 22 yaşında birisi olarak istanbulda 0 derecenin altını zor görmüşümdür. Herneyse 70-80 cm boyuncaki suninam kirazım kafasına kadar kar ve buza battı mart ayında kupuru olmuştu ve yaşam belirtisi yoktu dün bir baktım dibinden filiz vermiş ve yaşıyor açıkcası çok sevindim, denemek istediğim bir bitkiydi. -16ya kadar yaşayabiliyormuş denemenizde fayda var.

sındırgılı
18-05-2015, 08:22
Bende umudumu kesmiştim.Tepeden canlı yere kadar budadım.20 cm aşağıda yeşili görünce bıraktım.Şimdilik yapraklanmalar başladı.
Meleklerin trompetlerinden daha dirençli çıktılar.
Yarın fotoğraflarım.

sındırgılı
12-06-2015, 09:16
Yapraklanmış hali..

In God We Trust
12-09-2015, 22:28
Gerçekten çok hızlı adapte oluyor. Bu kış istanbulda hissedilen -15 diyordu riva köyünde ve surinam cherry komple kurumuştu bir ihtimal yaşar diye tüm dallarını kestim baharda bir baktım canlanmış bu sene geçen seneki haline geri döndü :) Şuanki hali bu bu kış çok soğuk olmazsa daha rahat atlatır ve inşallah seneye artık büyümesi hızlanır.

feast3874
29-12-2015, 13:10
Benim de 4 yaşında büyük bir saksıda surinam cherry var. Geçen sene 3 adet çiçek açtı. Dışarıda olduğu için sert poyraza maruz kalında çiçekleri döktü. Bu sene bol çiçek bekliyorum ama meyvesinin tadının kötü olduğunu duyunca canım sıkıldı, moralim bozuldu. 4 senedir sabırsızlıkla bekliyordum. hayırlısı bakalım.

In God We Trust
22-04-2016, 07:36
İstanbulda toprakta yaşayan surinam cherry ağacım bu sene yine dibine kadar kurudu ancak dipten tekrar filiz verdi son 2 kışı böyle atlatıyor 30-40 cm boylanıyor kışın donup tekrar diriliyor bu seneden sonra artık başına iş gelmezse boylanır sanırım

In God We Trust
26-04-2016, 15:30
2 kıştır köküne kadar ölüp tekrar diriliyor geçen sene mayıs ortaları gibi canlanmıştı bu sene mayıs gelmeden canlandı artık ne zaman büyür de çiçek açar bilemiyorum :)http://www.yukleresim.com/images/2016/04/26/6e230c43d8c5aeacb2ebbb0fd10fc88c.jpg

aydemiraydın
26-04-2016, 15:49
fidancıların gazına gelmiyelim. bu sene soğuktan akdenizden gelen narlar bile kurudu. hele güney amerikalı bitkilerin hiç şansı yok.

In God We Trust
26-04-2016, 17:25
Davesgarden.com adresini kullanabilirsiniz bunun için surinam kirazı İstanbul'da İstanbulun en soğuk ve rüzgarlı köyünde, denize karşı ve son iki kışın ciddi soğuk geçmesine rağmen yaşadı. İnşallah artık kışları dalları kurumadan atlatırız de meyve görürüz.

sındırgılı
27-04-2016, 20:57
Bizimki de saksida mesut ve bahtiyar da ciceklenme ve sonunda meyva ;
Hayal galiba ..

Jezebel
19-06-2016, 13:50
Benim de var artık (https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=9&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwiT2b73gbTNAhVMKsAKHVE_BogQFghDMAg&url=http%3A%2F%2Fwww.uzbas.com.tr%2Furun%2F19%2Feu genia-uniflora-etna-fire-140.htm&usg=AFQjCNEQKJUu6DXHPBiAq-N5A2k7cxRZIQ)
Eugenia uniflora 'Etna Fire'
Üzerinde olgunlaşmamış meyveler var.
Yenilen bir şey olmayabilir ama

Jezebel
19-06-2016, 16:42
Cehennem gibi sıcak arabadan indirince duş aldırdım :) suları süzülüyor.

618968

Bunlar da muhtemelen tomurcuklar:

618969

.

In God We Trust
15-02-2017, 22:46
Bu sene istanbul ciddi soğuk oldu şuan askerdeyim bakalım dönüşte surinam cherryleri sağlam bulabilecek miyim :)

Jezebel
12-09-2017, 15:06

657075

böyle açtı.

namtha
12-07-2018, 21:28
Brezilyalı arkadaşım banada 3 tohum göndermişti.saksının içine koydum ara ara suladım ancak yeşermedi, çimlendiremedim diye düşünüp kendi haline bırakmış unutmuştum.Sonra tohumlar başka bitkiler için saksı ve toprak değişimlerinde yer bile değiştirmişler :)) .Bir gün başka bir bitkinin bulunduğu saksıdan iki yaprak çıktı.yaprakların şekli ve parlaklığından önce uğraşıp çimlendirmeyi başaramadığım zeytin çekirdekleri yeşerdi diye düşündüm ancak bir süre sonra pitanga tohumlarının çimlendiğini anladım :D . üç tohumdan iki tanesi çimlenmiş oldu.Ayırıp kendi saksılarına yerleştirdim.Bu arada brezilyalı arkadaşımın söylediğine göre pitanga meyvenin ismiymiş.Bitki için pitangueira (pitangeyra gibi okunuyor) veya Pé de Pitanga (pecipitanga gibi okunuyor) diyorlarmış.Biri biraz büyüdü diğeri daha yeni yeni büyüyor.Şimdilik bol güneş bol su ile izmir ikliminde keyfi yerinde ve en dibinden sürgün vermeye başladı.Forumdan okuduğuma göre kışın bitkiyi içeri alacağım gibi görünüyor.Sarmaşık gibi hızlıca boya gittiği için biraz dengesiz büyüyor o yüzden hem yamuk büyümesin hemde sabit düzgün güneş görsün diye tahta çubuk koydum ve bağladım kendi kendini taşıyacak duruma gelirse belki çıkartırım.Meyvelerini bende merak ediyorum umarım tatlı çeşit denk gelmiştir :)

siflera12
04-02-2019, 08:21
Surinam kirazından çelik aldım bakalım tutacakmı [emoji3]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190204/3f44fa5fc358392fd944587b8646caf2.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Feijoa
16-05-2019, 14:34
Surinam Kirazının tadı berbat diye yorumlar okudum....Eğer tohumdan yetiştirdiyseniz tadının iyi olmasını pek beklemeyin...Şu an sipariş verdim meyvesini bir dostumdan...ve lezzetli olan bu türü aşılayıp çoğaltacak inşAllah...İlk alacaklardan biri de kısmetse benim...
;)
Ayrıca aynı durumla kendisi de karşılaşmış...elindeki birçok surinamdan sadece birinin tadı harika,diğerleri pek bir şeye benzemiyor diyor...Tohumdan yetişenlere aşı şart...

siflera12
19-11-2019, 16:21

657075

böyle açtı.Surinam kirazınız ne halde hâlâ yaşıyormu [emoji848]

Jezebel
19-11-2019, 19:06
Tabi ki hayatta, dağdaki bahçeme nakil oldu.
Geçen yıl meyve de verdi, tadı pek güzel sayılmaz.

Rahatı yerinde.:rolleyes:

siflera12
19-11-2019, 19:08
Rahatı yerinde.:rolleyes:Meyve alabildinizmi benimki şuana kadar tutmadı meyve ( 2 senedir bende )

siflera12
19-11-2019, 19:09
Rahatı yerinde.:rolleyes:Meyve alabildinizmi benimki şuana kadar tutmadı meyve ( 2 senedir bende ama 1 kere açtı )
( Kusura bakmayın mesajı yanlışlıkla 2 kere göndermişim )

Jezebel
20-11-2019, 17:41
Eski resimleri kontrol edeyim, bulursam atacağım.
3 meyve verdi, tadı güzel değildi.

istcallst
01-06-2020, 19:41
Bende iki ağacı var, bu sene ilk defa meyve veriyorlar. Tadı güz zeytine (güz yemişe) benzettim, likopen tadı anlaşılıyor. Çekirdekler çok iri, meyve oranı az.

istcallst
08-06-2020, 13:55
Bugün de 200 gr topladım

Buzdolabında bir kaç saat bekledikten sonra tadı daha güzel, ve avantaj sapı ayırmak gerekmiyor. Toplarken çok kolay kopuyorsa tam olgunlaşmış demek, çekmek gerekiyorsa hazır değil demek.

SukunetiAdab
09-12-2024, 04:47
Benimki ölmüştü daha da bulamadım.

SM-J730F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi