View Full Version : Bamya Yemekleri
Etlisi mi olur etsizi mi?
Hangisi daha makbuldür?
Koruk suyu mu, nar ekşisi mi?
Ya kapari?
www.sebzeler.org
1- Nezleye dirençli bamya ne demek???
Yani bu bamyalar nezle olmuyor mu demek?
Nezleye dirençli bamya ne mi demek?
Nezle oluca en çok ne olur? Burnumuz akar.
Peki uygun pişirlmeyen bamyada en çok ne sevilmez?
Ben de bunu farklı bir dille anlatayım dedim yani.
drosophila
24-08-2006, 12:13
sümüklü bamyaaa!:D
:o ne yapayım tutamadım kendimi. yanlış pişirilmiş bamya gördüğüm zaman verdiğim tepki böyle oluyor.
backyard
24-08-2006, 20:37
ben de katıldım savaşa valla
etiyle gelmişsin. iyi yaptın, memet çatlasın:)
backyard
24-08-2006, 21:16
bamyanın etsizi olur muymuş
egelilere kalsa bize zeytinyağlı biftek bile yedirirler
mazallah :)
eski kaynanam egeliydi. sayesinde etsiz yemeye alıştım ama ben zaten zayıf bir kişiliğimdir.
Konyalılar dedim de, Hasan bey, siz de sebzelere uğrayın da bir bamya çorbası tarifi verin. Önce üye olacaksınız ama. Siz bilmezseniz de eşinizden öğrenin.
eski kaynanam egeliydi. sayesinde etsiz yemeye alıştım
Biz bu yüzden Egeden göç ettik zaten. :)
Evet, etli bamya bizim buralarda karizması yüksek bir yemektir. Düğün yemeklerinin vazgeçilmezidir. Çok sıcak gelir sofraya ve bazı kurnazlar sofrada "yahu bu bamya da çok soğumuş" diyerek diğerlerinin bamyayı tedbirsizce ağızlarına almalarına sebep olurlar. Sonucu bilirsiniz işte.
Söz açılmışken ben size Konya düğün yemeklerinin yeniş sırasını yazayım. Tatlının yerine dikkat!
Önce Yoğurt çorbası gelir. Arkasından da üstü (bazan da hem altı hem üstü) etli pilav. Pilavdan sonra da bamya yenir. Bamya mutlaka çiçek bamya olmalıdır. Bamyayı irmik helvası takip eder. İrmik helvasından sonra tekrar etli pilav yenir. Son olarak da zerde. Zerde de pirinç ve su ile yapılan bir tür tatlı.
Sonra da çay içilir.
:)
Bütün bunlarıııııı
sebzelere üye oluyoooorrrr
orada da yazıyorsunuuuuzzzz
Bamya savaşlarında et kullanan bir silahşör daha kazandık -Hasan bey-
Aybala da katıldı ama tarafsız gibi. İki ordunun tam ortasında kıra uzanmış gökyüzünü seyrediyor. Ha bu arada ordular geri çekilmiş dinleniyordu kendi cephelerinde o geldiği zaman.
Et sevmeyen birisi olarak kraldan çok kıralcı kimliğimle ne iştir anlamıyorum ya neyse
Et sevmeyen birisi olarak kraldan çok kıralcı kimliğimle ne iştir anlamıyorum ya neyse
Hımm!
Arkadaşlar dikkat! birisi her an saf değiştirebilir! :mad:
:)
Eski kaynanam Egeli diye, 15 yıllık Konya geçmişimi kolay unutmam yahu.
:) Eyvallah, şapka çıkartırız.
(Ama siz yine de biraz alçak perdeden konuşun. Ne olur ne olmaz. ağaçlar.net herkese açık bir site. )
Bamya ile ilgili siteye yazdıklarınız çok güzel. Etkileyici bir üslup kullanıyorsunuz. Noktalamalardan sonra bazen boşluk bırakmıyorsunuz ama yine de grameri sizin kadar hatasız kullananı görmedim.
Orada devam etmenizi, Konya'ya özgü sebze yemeklerini, hatta şimdi unutulmuş olanları da yazmanızı rica edeceğim.
:o
Konya Life diye aylık çıkan bir dergide, Sayın Saime Yardımcı'nın tarifleri yer alıyor. Çoğunlukla unutulmuş tarifleri veriyor. Kendisi sanırım rahmetli eşi tarafından Mevlana soyuna kadar kökleşen bir geçmişe sahip. Konya kültürüne sahip çıkanlardan.
O dergiyi bulmanızı, özellikle eski sayılarını, öneririm.
:) Teşekkür ederim.
Konya'nın oldukça değişik yemekleri vardır ama sebzeler Ege ve Akdeniz'de olduğu kadar baskın değildir sofralarımızda. Et ve tahılın büyük yeri vardır.
Şimdiye kadar yemeklerin sadece yeme işlemi ile ilgiliydim.:) Anlaşılan bu değişecek.
Evet, et ve tahıl doğru. Ama şimdilerde böyle.
Eskiden, Meram Bağları döneminde bol sebze yetişiyordu ve elbette et ve tahıllar sebzeler ile zenginleştiriliyordu.
Bamyanın etlisi sanırım bununla uygun olur..
Daha sonra sebzeler.org'da da yayınlanacaktır bu görüntü..
Bamya, yazın en güzel sebzesi(patlıcandan sonra:)). Bamyanın tazesi zeytinyağlı, kurusu da etli güzel oluyor. En azından ben öyle pişiriyorum:))
Etle yapılan bamya yemeği ile bamya tadı tam olarak alınamaz.
Yemeğe ağırlık veren "et" yoğun tadıyla bamyanın ve diğer tüm sebzelerin tadını "gölgeleyeceği" için eğer bir sebzenin gerçekten tadına varmak istiyorsanız onu ya çiğ olarak yemelisiniz ya da zeytinyağlısını yapmalısınız.
Fotoğraftaki bamya bana göre sadece tohumluk.
Bamyanın sadece kurutulmuşu pişirildiğinde seviyorum.
Hani şu minnacık olanları var ya, onlar işte.
hmmm acaba neden darky hala senin yanındaymış gibi bir his var içimde?:)
backyard
26-08-2006, 12:04
bu bamyayı japonlar haşlayıp yiyor :)
bamyanın tadı alınmaz olur mu
burada pazarda kadınlar kendi yetiştirdikleri bamyaları satarlar
minicik ve inanılmaz lezzetli olur
sadece ayıklaması çok zahmetli
annem gelip bamya pişirsin :(
izmirde bi arkadasima yemege gitmistim. annesi bamya sever misin diye sordu. hem de cok severim. bamya geldi kiyma yok icinde. belli etmemistim ama cok yavan gelmisti o bamya bana. ahh egeliler...
bursada hep kiymali yapariz.limonuda siktin mi tadindan yenmez. bamyanin tadinida fazlasiyla aliyorum her defasinda sanirim pisirme seklinden kaynaklanan bazi problemler var.
Mahmut Leventoğlu
19-11-2006, 12:38
Hadi bu savaşa bernde katılayım. Girit Usulü Bamya yı bilen ve yiyen varmı içinizde ? Çok lezzetli ve iyi bir mezedir. Bamya pişirenlere öneri pişirirken metal kaşık **** tahta kaşıkla sık sık karıştırmayın. Metalle karıştırırsanız biraz kararır sık karıştırırsanız canı sıkılır koyverir kendini.
İkinci öneri kalemtraş imalatçılığı yapan bir akrabam Bamya için kalemtraş yapacağım diye tutturdu ve yaptıda sonra o mesleği bıraktı şimdi poşet imalatı yapıyor. Doğanın candüşmanları.Yani demem oki BAMYA KALEMTRAŞI ne ilginç değilmi tam zihni sinirlik iş.
Bamyanın en zor yanı sap tarafının ayıklanması. Savaşı bırakıp ne zaman tarif verecekler bakalım . Her halde ,ortalığı kızıştırıp tarifi bize yazdıracaklar.
Bekir S.
31-03-2007, 00:25
arkadaşlar bamya zeytinyağlı olarak yenir bizde bazen etli yapıyoruz sümüklü deyip tüketmeyenleride şanssız sayıyorum biz egeden niye gittik diyen arkadaşım malesef güzelliklerini görememişsin bir izmirli olarak üzüldüm sizin için :((
Bamyayı zeytinyağlı da severiz kuzu etli de .Zeytinyağlı yapıcaksak illaki koruklu olsun isteriz.Manisada, Aydında, pazarlarda bamya satılan tezgahların çoğunda koruk ta satılır.Pişme aşamasında bol domatesli bamyaya salkım halinde koruk ekler, yemeğimiz piştikten sonra bu koruğu içinden çıkarır öyle yeriz. Eğer koruk bulamadıysak bu sefer nar ekşisi kullanır ya da ekşi nar taneleri atarız içine.Vallahi yazarken bile ağzım sulandı;) Bu şekilde yemeyenler en güzel lezzetlerden biriyle tanışmamıştır bence:rolleyes:
Kuzu etli bamyayı ya yaparız ama genelde kurusuna çok yakışıyor et. Kabul etmek gerekirse kuru bamya ile tazesi bambaşka, çok ayrı lezzetler.
Otu ,sebzeyi biz Egeliler çok iyi değerlendiriyor ve yapıyoruz diye etle aramız kötü demek te değildir bu:rolleyes: Öyle olsaydı eğer Kuyu tandırı, Çömlek kebabı gibi damaklara kazandırdığımız lezzetler de olmazdı sanırım.Bence etin en güzel hali kuyu tandırıdır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz;)
Bekir S.
02-04-2007, 12:10
Sizi tebrik ederim.Bir egeli ancak bukadar güzel anlatılır.Yani kısacası otu ot, eti et gibi yemeyi iyi biliriz.
Teşekkürler Rikeb:rolleyes:
Billur Korkmaz
24-05-2007, 21:11
Bamyayı zeytinyağlı veya kıymalı veya kuzu etli de pişirmiş olsak, ille de bamyaların üzerine 1 limonun suyunu dökmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ve tabi hiç karıştırılmadan pişirilmesine itina etmek.. Böylece ağızlara layık bir tad ve laçkalaşmamış bir görüntü alacağımızdan emin olabiliriz.. :)
Billur Korkmaz
24-05-2007, 21:14
Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir.
bilgekaan
25-05-2007, 09:22
Trakya Bölgesinde karşılaştığım ilginç bir bamya yemeğinden de söz etmeden geçemeyeceğim: tohuma kaçmış iri bamyaları yağda kızartıp üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek yemek.. Doğrusu ben bamya tadı alamadım ve sevmedim, belki özenenler deneyebilir.
Bamya tereyağlı ve tavuk etlide çok harika olur.Yalnız tavuk köy tavuğu olmalı.
Billur Korkmaz
25-05-2007, 17:56
Bamya tereyağlı ve tavuk etlide çok harika olur.Yalnız tavuk köy tavuğu olmalı.
Tavuklu hiç pişirmedim ve yemedim. Sizin bu yazınızı okuduktan sonra google'da "bamya yemekleri" ne baktığımda, evet tavuklu tariflerde epice vardı. Hatta o tarz pişirilince içine sarımsak konulunca güzel olurmuş. Sayenizde değişik bir bamya yemeği öğrenmiş olduk, Teşekkürler..:cool:
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)
bilgekaan
25-05-2007, 21:13
Tavuklu hiç pişirmedim ve yemedim. Sizin bu yazınızı okuduktan sonra google'da "bamya yemekleri" ne baktığımda, evet tavuklu tariflerde epice vardı. Hatta o tarz pişirilince içine sarımsak konulunca güzel olurmuş. Sayenizde değişik bir bamya yemeği öğrenmiş olduk, Teşekkürler..:cool:
Afiyet olsun.Bizim buralarda tavuk koymasalar bile hafifce dövülmüş sarımsak koyarlar ocaktan inmesine yakın ve çok lezzetli de olur.
hassoman
25-05-2007, 21:35
Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti.
Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!..
Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir...
Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır?
İşte Plak kapağı:
Bekir S.
26-05-2007, 15:21
Hayatımda hiç bamyayı dalında görmedim. Bir ay kadar önce attım tohumları bahçeye. Büyümeye başladılar. Salatalığa benziyor şimdilik yaprakları. Ne kadar büyüyecek, nasıl olacak merakla bekliyorum. Sonra da sizin tariflerinize göre pişiririm inşallah :)
Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. :(
Billur Korkmaz
26-05-2007, 15:27
Bamyayı geçen sene yetiştirdim.Çok suladığım için iki metre oldular ve çok iyi mahsul aldım.Doğru olan her gün sulamamakmış ama ben her gün suladım.100 tohum ektiysem 80 çıktı.tohumları 12 saat evvel suda bekletip dikerseniz verim artarmış.Bu sene denedim 100 tohumdan 40 tane çıkmadı ağlamak istiyorum en sevdiğim sebzedir oysa. :(
Ağlamayın, bakın imzanız ne diyor: "Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?" Aza kanaat etmeyen, çoğu hiç bulamazmış.. İnşallah seneye, 100 tohumun yüzü de tutsun temennim..:)
Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya...
Billur Korkmaz
26-05-2007, 15:31
Bir yolculuk sırasında kalabalık bir ekip olarak Afyon’dan geçerken ünlü (şimdiki halinde değil) İkbal Lokantası’na uğramıştık. Benim dışımda arkadaşlarımın hepsi kebap söylemişti. Benim tercihim ise bamya olmuştu. Bunu gören arkadaşlardan biri bana: “Bamya yemeğini seven tam sever, sevmeyen de hiç sevmez..." demişti.
Evet, etli ya da etsiz hiç farketmez ustaca pişirilmiş bir bamya yemeği her zaman, her yerde favorimdir. Hele bol soğanlı olursa!..
Roc’n roll’a meraklı olan eskiler bilir. 1970'li yıllarda bir Alman topluluğu vardı. Can!.. Efendim, Kaş’da garsonun önerisi üzerine bilmedik bir konserve yemeği yerler. Çok beğenirler. Yemeğin adını merak ederek sorarlar. Garson: ‘Ege Bamyası’ der. Topluluk bunun üzerine ikinci albümlerinin ismini EGE BAMYASI koyar. Evet ya, bamya kendini sevdirdiği zaman tam sevdirir...
Sahi, bir müzik albümüne bamyadan başka ismini vermiş olan bir sebze var mıdır?
İşte Plak kapağı:
Ortak bir noktamızı daha yakaladım Sn. Hassoman."Bamya"::p Şİmdi de en son cümlenize cevaplar aramaya başladım.. Bir müzik albümü çıkartmak isteseydik, acaba hangi sebzenin adını koyardık? :cool:
Billur Korkmaz
26-05-2007, 15:35
Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım..:cool:
Sebahattin Sargın
26-05-2007, 16:12
Veriminiz gani olsun inşallah.. Tavsiyem kıymalısı, ben hep öyle pişiririm.. Sizinde seveceğinizi umarım..:cool:
Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama :p
Bekir S.
26-05-2007, 20:18
Ağlamayın, bakın imzanız ne diyor: "Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?" Aza kanaat etmeyen, çoğu hiç bulamazmış.. İnşallah seneye, 100 tohumun yüzü de tutsun temennim..:)
Yetiştirmesini bilmesem de, en çok sevdiğim sebze yemeğidir bamya...
Yok canım Allaha şükür. Bizimkisi latife ama madem imzamı beğendiniz bakın tamamı.
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür?
Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?
"Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!"
Bekir S.
26-05-2007, 20:21
Böyle anlattıyorsunuz bamyayı canım nasıl bamya çekti, ben nerden bulacağım şimdi. Olmaz ki ama :p
Biraz zaman alacak ama hasat zamanı ben size veririm.Şuan fideler 10cm kadar.:D
Billur Korkmaz
26-05-2007, 21:58
Yok canım Allaha şükür. Bizimkisi latife ama madem imzamı beğendiniz bakın tamamı.
Her halin Allah'tan geldiğini bilen insanı hangi mesele isyana götürür?
Allah'ın her verdiğine razı olan, huzursuz olur mu?
"Benim için Allah, bu hali uygun bulmuş, elhamdülillah!"
Hamd-ı senalar olsun elhamdülillah.. Bir de düşünsenize bamya yı sümüklü diye yemeyenlerin halini.. Hani nerede şükür ve hamd desenize, bilseler ki mide bağırsakların dostu olduğunu ah ah.. :)
Sevgiler Rikeb..
Billur Korkmaz
26-05-2007, 22:00
Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. :)
hassoman
26-05-2007, 22:12
Ortak bir noktamızı daha yakaladım Sn. Hassoman."Bamya"::p Şİmdi de en son cümlenize cevaplar aramaya başladım.. Bir müzik albümü çıkartmak isteseydik, acaba hangi sebzenin adını koyardık? :cool:
Hatırlarsanız Barış Manço'nun (albümünün olmasa da) bir şarkısının ismi 'Domates, biber, patlıcan..." dı.
Şarkının sözleri şöyle başlıyordu:
Domates biber patlıcan domates biber patlıcan
Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı
Domates biber patlıcan
Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim
Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim
Göz göze geldiğimiz o anda
Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında
Ama güzelim bamyayı atlamış:))
Billur Korkmaz
26-05-2007, 22:25
Hatırlarsanız Barış Manço'nun (albümünün olmasa da) bir şarkısının ismi 'Domates, biber, patlıcan..." dı.
Şarkının sözleri şöyle başlıyordu:
Domates biber patlıcan domates biber patlıcan
Bir anda bütün dünyam karardı bu sesle sokaklar yankılandı
Domates biber patlıcan
Keşke hislerimi sana açıkça anlatabilseydim
Sana deli gibi aşık olduğumu söyleyebilseydim
Göz göze geldiğimiz o anda
Sanki dilim tutuldu bir anda konuşamadım karşında
Ama güzelim bamyayı atlamış:))
Olsun, biz de ikimiz tüm sebzeleri bünyesinde barındıran bir beste yaparız bamyayı atlamadan, değil mi Sn. Hassoman...:D
Bekir S.
26-05-2007, 23:24
Hamd-u senalar olsun elhamdülillah.. Bir de düşünsenize bamya yı sümüklü diye yemeyenlerin halini.. Hani nerede şükür ve hamd desenize, bilseler ki mide bağırsakların dostu olduğunu ah ah.. :)
Sevgiler Rikeb..
Doğrusunu söylemek gerekirse faydalarını bilmiyordum.:D Sayenizde şükreden birileri olduğunu bilmek iyi oldu.:p Kimle konuşsam ağlıyor:(
Sebahattin Sargın
27-05-2007, 13:32
Biraz zaman alacak ama hasat zamanı ben size veririm.Şuan fideler 10cm kadar.:D
Teşekkür ederim, çok incesiniz....
Sebahattin Sargın
27-05-2007, 13:33
Sabret bir ay kadar sebocum oğlum, gelirsin ben pişiririm sana mayhoş mayhoş hem de. :)
Zaten yazın istanbula gelmeyi düşünüyorum, o zaman sizi de görmüş oluruz ;)
Rikeb çok değil mi 40 fide? Bana bamya çok sebze verir demişlerdi. En fazla 20-30 kök vardır herhalde saymadım ama. Bir toplamada bir yemeklik çıkar herhalde değil mi ? :)
Bekir S.
29-05-2007, 00:04
Kesinlikle haklısın.Bugün topla yarın yine alırsın zaten iki gün ellemedinmi tohuma gidiyor. Kısaca hasat her gün ve uzun kollu kıyafetle yoksa kaşınırsın benden söylemesi.Bu gün İzmir'den kudretnarı ve mercanköşk geldi onları ekicem.
Sevgili Billur Korkmaz' ın tarifine ek olarak geçen sene ilk defa denediğim ve çok beğendiğim Bamya kızartması ve üzerine de domates, sarımsak sosunun inanılmaz güzel olduğunu söylemeliyim. Tabiiki Bamya lar Yalova'dan ve kendi bahçenizdense anlatılmaz bir tat ..)
Billur Korkmaz
29-05-2007, 14:19
Sevgili Billur Korkmaz' ın tarifine ek olarak geçen sene ilk defa denediğim ve çok beğendiğim Bamya kızartması ve üzerine de domates, sarımsak sosunun inanılmaz güzel olduğunu söylemeliyim. Tabiiki Bamya lar Yalova'dan ve kendi bahçenizdense anlatılmaz bir tat ..)
Afiyet olsun:) Bence de çok beklemiş, kart pazar bamyası olduğu için tadına varamamış olabilirim.. Bahçemiz yok ki, tazesini bulalım..:cool:
Sevgiler..
Bekir S.
30-05-2007, 23:48
Billur hanım nasip olursa bir gün ailece gelip bahçe mahsülü bamyalarımızdan nezle olmayan bir yemek yaparınız bize inşallah :))
Billur Korkmaz
31-05-2007, 10:00
Billur hanım nasip olursa bir gün ailece gelip bahçe mahsülü bamyalarımızdan nezle olmayan bir yemek yaparınız bize inşallah :))
Memnuniyetle..:) :D
hassoman
31-05-2007, 11:01
Masaya bir tabak da benim için koyun desem acaba yüzsüzlük mü etmiş olurum:)
Billur Korkmaz
31-05-2007, 13:22
Masaya bir tabak da benim için koyun desem acaba yüzsüzlük mü etmiş olurum:)
Bilakis.. :cool: Hem zaten Rikeb'e giderken sizi davet etmeyi düşünmekteydim.. Benim konuğum olarak tabi.. :D
Sebahattin Sargın
31-05-2007, 17:31
Sanırım ben unutuldum ne kadar acı :(
Bekir S.
31-05-2007, 17:34
Hassoman ve sizide bekleriz tabi.bizim kültürümüzde vardır.Misafir dokuz rızkıyla gelir.Birini yer sekizi kalır.Yani ben kerdayım.Bekleriz efendim.Bİllur hanım zaten ahçımız.:D
Sebahattin Sargın
31-05-2007, 17:50
Aslında sınıf arkadaşım var çanakkaleden. Sevgili rikeb siz çanakkalenin neresindensiniz acaba? Yazın istanbul ve çanakkaleye gitmeyi düşünüyorum, belki gelebilirsem sizede uğrarım. Ne güzel olur...
Bekir S.
31-05-2007, 19:45
Aslında sınıf arkadaşım var çanakkaleden. Sevgili rikeb siz çanakkalenin neresindensiniz acaba? Yazın istanbul ve çanakkaleye gitmeyi düşünüyorum, belki gelebilirsem sizede uğrarım. Ne güzel olur...
Çanakkale'nin Çan ilçesi merkezden 70 km herzaman beklerim.Kapım ve gönlüm açık.Neden olmasın tanışırız.Eşimde misafiri sever.İşyerinden yazdığımdan cevabınızı geç gördüm.:(
hassoman
31-05-2007, 20:21
Bilakis.. :cool: Hem zaten Rikeb'e giderken sizi davet etmeyi düşünmekteydim.. Benim konuğum olarak tabi.. :D
.... :D
Billur Korkmaz
31-05-2007, 20:41
Hiç unutur muyum sevgili oğlum sebo'yu ben, Rikeb kabul ettiğine göre bamyalar ondan olsun, diğer tüm masraflar benden.. Sevgili Hassoman'da özel konuğumuz, geliyoruz Rikeb çabuk büyüt bamyalarını.. :D
hassoman
17-07-2007, 15:20
:D
Sevgili Billur Korkmaz,
Bamya Sevenler Derneği faaliyetine son mu verdi yoksa?
Yazın bol bol bamya yedik.
Kışın ne yapacağız peki?..
Kuru bamya da güzel oluyor ama taze bamyayı aratıyor yine de.
Konserve?..
I-ıh hayatta olmaz... Hele kokusu çekilir gibi değil.
E, ne yapacağız o zaman sevgili Billur?
Ne yapacağız; dondurucuya bamya atacağız.
Efendim taze bamyalarımızı pazardan aldık, heyecanla eve geldik. (Rikep bahçeden toplar artık). Hemen ocağa bir tencere su doldurduk; içine tuzu, limon suyunu ekledik. Su kaynaya dursun bakalım. Biz bu arada bamyanın çürüğünü, çarığını ayıklayalım, yemeğini yapacakmışız gibi temizleyelim. Su kaynamaya başladı. Harlı ateşte. Bamyaları hemen kaynayan suya attık. Tencere kapağını kapatmadan 10 dakika kadar haşladık. Bamyalar sararmaya başlayınca hemen tencereden delikli kepçe ile alıp bir kevgirin üzerine aldık. Ilınınca porsiyonlara göre bölerek vakumlu kaplara ya da buzdolabı torbalarına koyduk ve dondurucuya kaldırdık.. Tenceredeki suyu en kısa zamanda yapacağımız çorbada kullanmak üzere bir kenara ayırdık.
Hadi bakalım, kim demiş yılbaşı yemeğimizin hindi etli bamya yemeği olamayacağını?..:D
Not: Bamyalar henüz bitmeden başka saklama yöntemlerine açığız efendim.
Billur Korkmaz
17-07-2007, 15:55
Sevgili Hassoman,
Bugün aklımdan geçti epeydir bamya konusuna bakmadım ve bu arada sanırım Rikeb'de sağolsun bamyaları bizsiz götürüyor maaşallah.. :)
Bir kaç kez aldım pişirdim bol kıymalı ve limonlu hatta içine yeşil sivri biber de doğradım hafif acılı olsun diye.. Bamya ile özlem giderdim de pazarda hala fiat aynı, tıpkı altın fiatı gibi fix ve 6 YTL. ucuzlayacağını da sanmıyorum..
Kışlık bamya saklama usüllerini bilmem pek, Konyalı bir komşumuzda ipe dizilmiş kurusunu görmüştüm yıllar önce ama hiç tatmadım..
Konservesine gelince hiç yiyemiyorum ilave katkı maddeleri sayesinde uzun ömürlü olduğunu bildiğimden zararlı olarak düşünmekteyim..
Gelelim dondurucuya istifleme yöntemlerinee, efendim ben sadece bamyaları güzelce yıkayıp kuruladıktan sonra ayıklıyordum ve dediğiniz şekilde buzdolabı poşetlerine koyup dondurucuya koyuyordum..
İşteee demek ki bundan böyle sizin yöntemlerinizle saklayacağız efendim.. :)
Değerli Bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz Sayın Hassoman..
Kimse tarif vermemiş.:( Girit usulü bamya nasıl yapılır? Bamya kızartması nasıl yapılır? Yağ nasıl olmalıdır, ne yağı tavsiye edilir?
Ben de benim tarifimi vermeyeceğim..:p
Bekir S.
17-07-2007, 23:15
Sevgili Hassoman,
...ve bu arada sanırım Rikeb'de sağolsun bamyaları bizsiz götürüyor maaşallah.. :)
..
Ben sözümün arkasındayım. Billur hanım hala sizleri bekliyorum bu arada bu sene benimde bamyalarım olmadı pek daha ancak bir kez yiye bildim.:( Bu demek değil ki dostlara bamya yok siz gelene kadar bamyalar olur.;) Yemek misafirle bereketlenir, eşinizle bekleriz efendim.:rolleyes:
Ben de az tohum ekmişim. Her gün bir avuç toplayıp biriktirip öyle pişiriyorum.
Bamya yemeğinin içine 2 adet kabukları tamamen soyulmuş patlıcanı uzun parmak gibi doğrayıp eklemenizi tavsiye ederim. Bamya az olunca bu tarifi buldum da :) Gerçekten lezzetli oluyor. Bu arada bamya yetiştirmek çok zahmetsizmiş meğerse. Pazarlarda çok pahalı satılınca yetiştirilmesi çok zordur sanırdım. Tohumları şöyle bir serptim arada az suladım. Yeşillenmeye başlayınca suyu iyice azalttım. Şimdi hiç bir şey istemiyor. Haftada bir gün suluyorum o kadar. Çiçeklendikten sonra iki günde yenecek büyüklüğe geliyor. Herkese bamya yetiştirmeyi tavsiye ederim.
Fethiye'de köylü pazarından aldığımız parmağımdan uzun bamyaları(daha önce hiç böylesini görmemiştim) kızartıp, üzerine de sarımsaklı nar ekşisi döküp ikram etmişlerdi. Değişik bir lezzetti. Yine de ben ne varsa sarımsaklı yoğurtta var deyip, öyle denemiştim. Favorim de yoğurtlusu oldu.
Geçen yıl Ankara'da sadece 1 yerde bulmuştum o koca bamyaları. İyi ki aklıma getirdiniz, bir ara gidip bir bakayım yine var mı?
Hem bunlar nezle falan da olmuyorlar:)
Babannem şimdi etli etli yapsa yanına da pirinç pilavı... Ohhh ay nasıl canım çekti.
Eti doğrarlar küçük küçük (ya da bamyalık satın mı alıyorlar dı neyse).
Bazen etli kemik de koyar. Nasıl pişirirler ne bilmem de pişince üstüne de şöyle bol limon... Yanında da pirinç pilavı (Bazen yapmasalar da onsuz da güzeel ama tercihen pilav ile :D) ...
Biz burada genelde hep kuru bamya yiyoruz. (yaş yediğimizi pek hatırlamıyorum)
:D Ağzım sulandı, avcumu yalayayım :D
Belki ben de bağda bir yerlere ektirebilirim ama 1 yıl sonra ancak yiyebiliriz heralde ektiğimizi :(
Neyse o zamana kadar kuru :) :D
Hala ağzım sulu :D
Billur Korkmaz
18-07-2007, 15:43
Kimse tarif vermemiş.:( Girit usulü bamya nasıl yapılır? Bamya kızartması nasıl yapılır? Yağ nasıl olmalıdır, ne yağı tavsiye edilir?
Ben de benim tarifimi vermeyeceğim..:p
İzmirliden daha güzel kim pişirebilir ki bamyayı, biz klasik usülünü biliyoruz; soğan, kıyma veya et kavrulup bol domatesli ve bamyaların üstüne bir adet limon suyu boca edip pişirmek.. Hadi merakta bırakmayınız bizi lütfen, tarifleri verin ki bamya konusundaki alternatif pişirme usüllerimiz çoğalsın.. Şimdi tam zamanı.. :o
Billur Korkmaz
18-07-2007, 15:57
Teşekkürler Rikeb, sizin ne kadar cömert olduğunuzu biliyorum; maksat latife olsun.. Bamyalar olasıya uygun bir zaman dilimi yakalarız da geliriz inşallah..
Sevgiler..:))
Bamyaaa :D
Yakın zamanda bamya yaptıracağıım :D
(yaşasın yemek yemek)
hassoman
18-07-2007, 17:10
İzmirliden daha güzel kim pişirebilir ki bamyayı, biz klasik usülünü biliyoruz; soğan, kıyma veya et kavrulup bol domatesli ve bamyaların üstüne bir adet limon suyu boca edip pişirmek.. Hadi merakta bırakmayınız bizi lütfen, tarifleri verin ki bamya konusundaki alternatif pişirme usüllerimiz çoğalsın.. Şimdi tam zamanı.. :o
Valla anladığım kadarıyla bamya yemeğini sevgili Billur Korkmaz'dan sormalı. Şimdiiiiiiii!... Efendim böyle zarif bir arkadaşımızı kırmak olmaz. Emri olur:cool:
Alternatif bamya yemeği ne olabilir?
Mesela balıklı bamya?
Evet Giritliler bamyayı tavuklusunu da yapıyorlar balıklısını da...
Malzemeler:
Bamya,
beyaz etli iri balık (çupra, levrek, sarpa, sarı kanat kefal vs.. Sofrada kişilere göre porsiyon ayarı size ait..),
Bol domates (Ben abartıyorum bazan eleştiriyorlar)
Sarımsak (kabuğuyla)
Limon suyu..
Balığı (balıkları) zeytinyağında alt üst olarak şöyle üstünkörü kızartıyoruz. Tam pişmeyecek yani. Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri alınmış domatesi dilimliyoruz.
Balık altına sığacak kadarını tepsiye koyuyoruz. Bu domates dilimlerinin üzerine tavadan aldığımız balıkları diziyoruz. Kalan domateslerle; yıkanmış, ayıklanmış bamyaları, kabuklu sarımsakları balığın (balıkların) üzerine yayıyoruz.... Üzerine limon suyunu, zeytinyağını gezdirip, tuzunu usulünce ilave ederek veriyoruz fırına...
İşte size sadece domates suyuyla pişmiş enfes bir balıklı bamya yemeği. Sarımsakları kabuğuyla ağzınıza götürüp ilik gibi emeceksiniz.
Kırmızı şarabınız da benden olsun sevgili Billur. (İçine buz atarak içerseniz ertesi gün baş ağrısı çekmezsiniz)
Ne diyeyim gari size... Afiyet olsun...:D
Billur Korkmaz
18-07-2007, 18:21
Ah ahh teşekkürler Sayın Hassoman üstadımız, her zaman her yerde zorda darda kalmamız mümkün değil siz olduğunuz sürece.. Allah uzun ömürler versin efendim.. Sahiden her konuda takviye bilgiler ve tariflerle imdadımıza yetişiyorsunuz, ben de bunları arkadaşlarımla paylaşıp inanılmaz keyf alıyorum..
Mesela bugün reçel yapan yan komşuma köpürmesin diye içine bir kaşık tereyağı katması gerektiğini ve bu bilgiyi Ağaçlar.Net'ten Sayın Hassoman'dan öğrendiğimi bile söyledim..
Tarif ve şarap için teşekkürlerimle.. :cool:
Sevgili Hassoman, çok teşekkür ederiz. Mutlaka deneyeceğim. Az önce eve döndüm, manavdaki bamyalar biraz yumuşamış o yüzden almadım. Alsaydım mutlaka bugün dener, lezzeti sizlere bildirirdim.
Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım. Çünki artık kuzu eti kullanmıyorum. Bamyada doğranmış soğanı da sevmediğimden kendime göre tarif çıkardım. Kullandığım malzemeler:
-Bamya
-Tavuk (Göğüs olmayacak)
-Arpacık soğan
-Domates (İsteğe göre)
- 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı.
Bamyaları güzelce yıkadıktan sonra bir kaba bir adet limonun suyunu koyuyorum. Temizlediğim bamyaları bu limon suyunun içine koyuyorum, arada kabı hoplatarak (kaşık veya el ile değil) limon suyunun tüm bamyalara bulaşmasını sağlıyorum. Bu arada kullandığım tencere kesinlikle pilav tenceresi tarzında yayvan bir tencere. Bamyalar mümkün olduğunca geniş bir tencerede pişerse güzel oluyor.
Tencereye az miktarda zeytinyağını koyuyoruz (yağın çok olması lezzetini ağırlaştırıyor), hemen tavuk etlerimizi koyuyoruz 1/4 çaybardağı kadar da su.. Tavuk etini suyunu çekene ve az kızarana kadar pişiriyoruz. Kızarma aşamasına gelmeye başladığında ocak ateşini yükselterek arpacık soğanlarımızı ekliyoruz. Bir süre hepsini birlikte harlı ateşte tahta kaşık ile döndürüyoruz ve bamyalarımızı da buna dahil edip bamyaların çoğunun rengi değişinceye kadar kısa süre kavurur gibi karıştırıyoruz. Bunu yaparken bamyalara zarar vermeyecek şekilde kaşığa dikkat etmemiz gerek.
Kısa kavurma işleminden sonra ateşi yarım kısıyoruz, limonsuyunun olduğu kaba 1/4 çaybardağı su koyup kalan limon suyu ile birlikte hepsini tencereye boşaltıyoruz. Üzerine 2 adet domatesi ortadan ikiye bölerek (4 parça halinde) kabuğuyla kapatıyoruz. Çok az tuz atarak bamyalar ısınıp buhar çıkarmaya başladığında ocağı en son kısık haline getirip artık hiç dokunmadan pişmeye bırakıyoruz. Bu kendi suyunda, su eklenmeden.. Eğer bol sulu olsun kaşık kaşık da suyunu içeyim derseniz -ki bunu da çok yaparım- en az iki su bardağı suyu kaynatıp, bamya epey piştikten sonra eklerim ve 5 dakika kadar da o suyla kaynatırım.
En son her iki şeklinde de fırını yüksek derecede kızdırıp, pişen yemeği fırın tepsisine dikkatlice alır üzeri kızarıncaya kadar fırınlarım.
Afiyet olsun..;)
Billur Korkmaz
18-07-2007, 18:23
Bamyaaa :D
Yakın zamanda bamya yaptıracağıım :D
(yaşasın yemek yemek)
Bence hemen dene, yakın geleceğe bırakırsan bamya tedavülden kalkacak..:p
Bence hemen dene, yakın geleceğe bırakırsan bamya tedavülden kalkacak..:p
Nedeeen ? :( :(
Zamanı mı geçiyor?
Çok yakın gelecekte yiyebilirim :D Belki önümüzdeki şu bir hafta ama burda taze bamya çok olmuyor heralde...
Yarın çok zor da belki sonraki ya da ondan sonraki gün :D
Bu konuya girince gene ağzım sulanmaya başladı. (Hele üstteki tarifi okuyunca :D)
Mahmut Leventoğlu
18-07-2007, 18:44
Bamyacılar çoğaldı ben en iyisi BAMYA KALEMTRAŞI projesini acilen gündeme almalıyım.
Şaka bir yana dostlar Bamyanın her türlüsünü yiyebilirim.:)
hassoman
19-07-2007, 00:28
[QUOTE=hfz;132207]Ben sizlere en son şekillendirdiğim bamya yemeğimi anlatayım....
...malzemeler:
-Bamya
-Tavuk (Göğüs olmayacak)
-Arpacık soğan
-Domates (İsteğe göre)
- 1 adet limon ve kesinlikle zeytinyağı.
Sayın hfz,
İşte Girit usülü tavuklu bamya yemeğinin malzemesi bunlar... Sadece fırında yapılıyor o kadar. Ha bir de soğan yok sanırım...
Sevgili, Billur Korkmaz,
Bamya Sevenler Derneğinizin üyeleri bayağı faal durumdalar yani... Sanırım mutlusunuzdur.:p
Sebahattin Sargın
19-07-2007, 00:31
Yahu böyle yapıyorsunuz, nereden bulacağım ben bu saatte bamya şimdi ;). Arkadaşlar tarifler gerçekten birbirinden güzel. Ben bunları bir an önce yaptırayım ;)
hassoman
19-07-2007, 10:24
......tarifler.....güzel. Ben bunları bir an önce yaptırayım ;)
Sebahattin Bey, "Yaptırayım" ne demek?
Kime yaptıracaksınız? Siz neden yapmıyorsunuz?:confused: Merak ettim, hadi bakalım açıklayın şimdi:rolleyes: Yalnız cevabınız bayanları kızdıracak cinsten olmasın sakın:D
Sebahattin Sargın
19-07-2007, 11:37
Sevgili hassoman 17 yaşındayım ve ailem beni her zaman kendi işini kendin göreceksin diye yetişdirdi. Yani kendi yemeklerimi kendim yapıyorum, yemek yapmayıda baya seviyorum yakında aşçı olup çıkacağım ;). Ama bamya yapmayı hiç denemedim ve çok zor geliyor bana. Annem gibi bir usta varken onun ellerinden yesem daha iyi olacak ;). Belki bir gün bir yerde toplanır bamya yemeğini sizler yaparsınızda yeriz bizde ;)
hassoman
19-07-2007, 11:57
Segili Sebo,
Sana takıldım yahu:D
Ama, korkma dene. İlk yemeğin istediğin gibi olmayabilir. Ama giderek daha iyi olacaktır.
Şu konuda haklısın. Ne kadar uğraşırsan uğraş annenin yemeklerinde bulduğun tadı hiç bir yerde bulamayacaksın. Çünkü anne yemeklerinin içinde bir başkası tarafından asla konulamayacak olan anne sevgisi vardır.
Sebahattin Sargın
19-07-2007, 11:59
Evet aynen öyle, annemin yemeklerinde ki tat hiç bir yerde yok. Şu girit usulü bamya yemeğini deniyeceğim ilk olarak, umarım becerebilirim ;).
Billur Korkmaz
19-07-2007, 13:08
Bamyanın hertürlüsünü pişirmeye razıyım da ahh şu bir saat süren ayıklama işlemi var ya; ayıklanmış satılsaydı ne iyi olurdu..
Meğer bamya sevenlerin sayısı ne kadar da çokmuş, değil mi Sevgili Hassoman?.. :D
Mahmut Leventoğlu
19-07-2007, 13:30
Sevgili Billur Korkmaz BAMYA KALEMTRAŞINI deneyin. Hani bayanların kullandığı makyaj kalemlerini açtıkları kalın kalemtraşlar varya onunla bir deneyin bakalım nasıl olacak. **** normal kalemtraşla deneyin :)) Şaka günün birinde bu kalemtraş konusu çok tutacak.
Billur Korkmaz
19-07-2007, 13:34
Sayın Mahmut Leventoğlu, ilk anda sahi sandım aşırı sıcağın da etkisiyle, şöyle bir mantık süzgecimden geçirdim önerinizi, hemen uyandım tabi ki şakaymış ama böyle bir pozitif projenin gerçekleşmesi işe yarayacaktır eminim. Özellikle çalışan hanımlar bayılacaklardır bamya kalemtraşına.. :D
Billur Hanım bense sebzeleri ayıklamaya bayılırım. Alayım elime bir çuval taze fasulyeyi veya bamyayı veya barbunyayı vb.. oturayım tek tek yavaş yavaş tadını çıkara çıkara ayıklayayım. Hele yanımda da sohbet edecek arkadaşlarım varsa değmeyin keyfime ;)
(Var bende bir gariplik. Bahçeden yabani ot temizlemeye de bayılıyorum çünkü)
Billur Korkmaz
19-07-2007, 14:03
Sevgili Limon, ben sadece bamyada sıkılıyorum her nedense.. Sanıyorum çok sevdiğim bir sebze olduğu için iş dönüşü karnımız aç olunca fasulye veya diğer sebzeler gibi çabucak ayıklanıp masaya yetişmesi zaman aldığı için olsa gerek.. Hemen yiyebilme isteği bamyayı.. :D
Gariplik sizde değil ki, bende.. :D Ne mutlu size üretken bir insansınız, diğer forumlarda da görüyorum bitki üretme konusundaki performansınızı ve gıpta ediyorum.. Kolaylıklar dilerim.. :cool:
Bekir S.
22-07-2007, 01:31
...iş dönüşü karnımız aç olunca fasulye veya diğer sebzeler gibi çabucak ayıklanıp masaya yetişmesi zaman aldığı için olsa gerek.. Hemen yiyebilme isteği bamyayı.. :D
:cool:
Annem ve eşim bamyayı temizledikten sonra bir pişirimlik paketlere bölerler ve dondurucuya o şekilde yerleştirirler. Pişirim zamanı hazır. :rolleyes:
Bekir S.
22-07-2007, 01:32
Bamya için yatıya bile giderim
hassoman
22-07-2007, 01:54
Sevgili Billur Korkmaz,
Bamya çorbasını denediniz mi hiç?..
Ben bir kaç kez sıcak sıcak içtim; ama yapmak hiç aklıma gelmedi.
Varsa reçeteniz efendim.
Ama bir çorbayla kurtulduğunuzu sanmayın. Şimdi sıkı durun:
Bamyanın böreği var mı?:confused:
Gecenin bu saatinde birden bire aklıma geliverdi.
Bamya böreği, bamya böreği?..
Hayda!..
Artık uyku tutmaz beni.:(
Billur Korkmaz
23-07-2007, 10:52
Aman Allahım!..
Bamyacılar gece yarısı forumumuzda nöbet tutmaktalar, bizim dernek çok iyi çalışıyor desenize.. :D
İlk yanıtım Rikeb'e: Bende bundan sonra sizinkiler gibi yaparım, üşenmem Rikebciğim..:)
Sayın Hassoman'a ikinci yanıtım tabii ki: Sayenizde bamyanın binbir çeşit yemeğini öğrendim de, merakla reçelinin tarifini verecek misiniz diye bekliyorum.:)) Sahi olur mu reçeli? :p
hassoman
23-07-2007, 23:30
Aman Allahım!.....Hassoman'a.... Sahi olur mu (bamya) reçeli? :p
Siz beni iyice uykusuz bırakmaya niyetlisiniz galiba!.. Ben bamya böreği derken siz de reçelini ortaya attınız...
Bamya reçeli... Bamya reçeli...
Kulağa hoş geliyor sevgili Billur Korkmaz, niye olmasın yahu:D
Bekir S.
24-07-2007, 04:51
Ha gayret lazın hamsisinden reçel olurda bamyadan olmaz mı?
Yaşasın bamya kardeşliği. :D :p :o
Bamyanın yemeğini pek yemesemde;
İpe dizilmiş kuru bamyadan bir çorba yaplır ki şöyle kıymalı bol soğanlı bol limonlu mmm :p ağzım sulandı :))
Reçel mi? ıyyy, nayıırrr...
Annem duymasın :D
Görmek istemem :D
hassoman
26-07-2007, 20:51
Bamyanın yemeğini pek yemesemde;
İpe dizilmiş kuru bamyadan bir çorba yaplır ki şöyle kıymalı bol soğanlı bol limonlu mmm :p ağzım sulandı :))
Habibe hanım,
İyi de hani tarifiniz?...
Yediğiniz içtiğiniz sizin olsun.:D Bize denediğiniz tarif gerekli. :p
Arkadaşlar iki gün toplamayınca bamyalarım tohumluk olmuşlar. Tamamen kuruyuncaya kadar dalında mı bekleteyim?
Bekir S.
27-07-2007, 13:31
Evet hem daha olgunlaşır. ****** doğal bamya ise ziraatten aldıysan tohum seneye yapmaz. Ben maalesef organik tohum bulamadım iki yıldır ziraatten alıyorum. :(
Sevgili hassoman Ben Afyonluyum. Bu çorba, düğünlerimizin özel günlerimizin ve davetlerimizin baş yemeğidir. Olmazsa olmazımızdır yani.
*100 gr kuru bamya ile 2-3 kez çorba yapılabiliniyor. Yani 35 gr bamyadan 4-5 porsiyon çıkar. (Küçük boy bamya makbul olanıdır.)
Yapılışı..
* Bamya dizilerini tüysüz temiz bir bez arasına (ben sofra mendilinde yapıyorum) alarak ovalarım.
Bu işlemi bamyanın kenarındaki, minik kuru antenleri düşsün diye yaparız :)
*Bir tencerede kaynattığımız suya, bu tozu anteni temizlenmiş bamyalar atılır. Haşlamaya bırakılır.
*Çorbayı pişirmek istediğimiz ayrı bir tencereye sıvıyağ konularak iri 1 baş doğranmış soğan öldürülür, peşinden 100-120 gr kadar kıyma ilave edilerek beraber çevirilir. Kıyması kavrulduğunda 1 çorba kaşığı salça ve tuz ilave edilir. Arzuya göre sıcak **** soğuk su ilavesi ile kaynaması beklenir.
* Suda kaynayan bamyalarımız yumuşadığında bir süzgece alınır. Soguk suya tutularak soğuması sağlanır. Soğuyan bamyaları ipinden boşaltarak, kıymalı kaynayan suya ilave edilir. İndirmeye yakın karabiber ekilerek çorbanın suyunun özleştiği görülene dek kaynamaya bırakılır.
* Servis yapılırken limon sıkılarak afiyetle içilir..;)
hassoman
27-07-2007, 14:30
* Servis yapılırken limon sıkılarak afiyetle içilir..;)
Sevgili 'Afyonlu' arkadaşım Habibe,
Beni çok sevindirdiniz. Tarifiniz isteksizlere bile rahatlıkla 'bamya çorbası' pişirmeye özendirecek kadar güzel olmuş. Billur hanıma ne demeli bilmem. Onun yüzünden on günde bir bamya yemeden duramaz olduk.:D Ama, bu sene bamyalar da bir harika yani... Eh sizin sayenizde çorba işi de tamam Habibe Hanım...
Sırada ne var?
Bekir Bey bamyanın tohumunu Eminönü'nden almıştım. Bakın durum budur. Bir tanesini koparıp durumu göstermek istedim :)
1677316772
hassoman
28-07-2007, 12:35
Dün Japon misafirim vardı. Konu Japon yemeklerinden açıldı. Boyu uzun olan bir cins bamyadan salata yaptıklarını söyledi:
Bamyayı birer parmak kalınlığında doğradıktan sonra soya sosu ile iyice, bir güzel harmanlıyorlarmış. Sonra servis!..
Ben denesem mi diye düşünmedim değil!..Ama, Ankara'da uzun boylu, endamı yerinde o özel bamya cinsini bulma şansım yok. Yakında Ören'e geçeceğim. Orada bulursam cesaretim yerinde olursa denemeyi düşünüyorum. Benden önce deneyen olursa görüşlerini paylaşalım efendim...
Bekir S.
28-07-2007, 14:18
:p Yani maşallah hakketten tohumluk olmuş.:p
Selahattin hocam daha iyi bilir ama resimden organik mi? Genetiği ile oynanmış mı? Bilmek zor. Bildiğim ya çimlenmez çimlensede meyve vermez. Verimdeğil bakın meyve :( İsrail bu işi iyi başarmış takdir etmek lazım bunu dik meyvesini ye ama tohumunu seneye benden alacaksın diyor.
İkinci seçenek organik bulmak ben bu yıl Selehattin hocamdan rica etmiştim ama oda işleri yoğunluğundan bulamadı herhalde.
Billur Korkmaz
29-07-2007, 22:23
Sitemizin en popüler, adından sık söz ettiren sebzesi olmayı başaran hangi sebzedir sizce..:D Tabii ki Bamya.. :D
hassoman
29-07-2007, 22:54
Sevgili Billur,
Bamya Sevenler Derneği iyi çalışıyor da ondan....Var mı başka bir sebzenin derneği:D
Ben denesem mi diye düşünmedim değil!..Ama, Ankara'da uzun boylu, endamı yerinde o özel bamya cinsini bulma şansım yok.
Geçen yıl Küçükesat halinde bir manav, bir yerlerden getirtiyordu. Ben bir miktar buzluğa atmıştım. Hala o manav duruyor mu bilmiyorum. Bu yıl sıcaklardan bakmayı bile unuttum. Bu hafta o tarafa gideceğim, unutmazsam bir bakarım. Ama siz zaten Ören'den halledeceksiniz.
şükran ünal
14-08-2007, 15:52
bamya yemeğini bizde hem kurusunu (kuzu etiyle)hem tazesini (bunuda mutlaka kemikli tavuk eti ile)pişiririz.Tazesini eğer büyükleri varsa hiç korkmadan ikiye üçe böleriz.zaten temizlediğmizde üzerine limon sıkıp harmanlayarak bekletiriz.Diğer tarafta bol soğan sarımsağı zeytinyağında ateş üzerinde şeffaflaştırın.Kemikli tavuk parçalarını katın hafif kavurun. Kabuğu soyulmuş domatesleri ve sulandırılmış domates biber salçasının birazını ilave edin bamyaları da ilave edin.birkaç kez tencereyi sallayarak sararmalarını sağlayın.Sonra kalan sulandırılmış domatesli salça sosunu ilave edin pul biber tuz ve ister limon suyu ister bir minik limon tuzu ilavesi ile tadını ayarlayıp kısık ateşte pişmeye bırakın hiç karıştırmayın .Afiyetle yiyin.
Mahmut Leventoğlu
24-07-2008, 20:33
BAMYACILAR BAMYACILAR haden gari nerdesiniz ? Bu goca goca bamyaları napcez gari şimdi?
Girit usulü haşlayıp kızartıp soslayarakmı;
Tavuklu **** etli bamya mı,
Çorbamı
Düğünlerin baş yemeği olarakmı nası yapcez gari?
Hassoman nerlerdesin arkıdeş hadi gari
Zaten bi vişne çukuruna düştüm habire vişne ayıklatıyorlar evde. Nolcek bunna arkıdeş ?
Hani vişne likörü yapcedik gene bu sene .
Kütahya ve Uşak yöresi vişneleri İstanbul piyasasını sardı ve ben çok sevinçliyim. Likör şişeleri gözümün önüne dizildi galdı gari :)
Selam ve sevgilerimle
Bir yerde okudum, bayma kızartması... Bildiğin kızartma, yani üzerine yoğurt dökülüp yenen cinsten. Bamyaların büyük olması gerekiyormuş. İlk fırsatta 3-5 tane kızartıp bir deneme yapacağım. Daha önce deneyen olursa, sonucu yazsın :)
Mahmut Leventoğlu
24-07-2008, 20:54
Hemen şimdi kızartıp deneyeceğim tadımlık bakalım nasıl olacak ?
Ferda Ülkümen
24-07-2008, 21:08
İstanbulda hiç görmedim, burada pazarda çok iri bir bamya türü satılıyor, babam da onu seviyor.(herhalde kolay ayıklandığı için)
Alırken birkaç kere sordular, kızartmamı yapacaksın diye, ama denemedim.
Bu hafta alırsam deneyeceğim.
Mahmut Leventoğlu
24-07-2008, 21:12
Vallahi kızartıp denedim 5 tane . Evde herkese tattırdım hepsinden iyi not aldım.
Yani iri bamyaları tepesini ayıklayıp unlayıp kızarttım ve çıtır çıtır oldu Üzerine hafif sarmısaklı yoğurt ile servis yaptım herkes beğendi ve şimdi hadi gerisi yokmu diyorlar bu satırları yazarken.
Yarın birde bir taşımlık haşlayıp süzecek ve unlayıp kızartacağım aynı şekilde bakalım nasıl olacak :)
hassoman
24-07-2008, 23:22
BAMYACILAR BAMYACILAR haden gari nerdesiniz ? Bu goca goca bamyaları napcez gari şimdi?
"........."
Hassoman nerlerdesin arkıdeş hadi gari "....."
.....bamya kızartması... Bildiğin kızartma, yani üzerine yoğurt dökülüp yenen cinsten. Bamyaların büyük olması gerekiyormuş. İlk fırsatta 3-5 tane kızartıp bir deneme yapacağım. Daha önce deneyen olursa, sonucu yazsın :)
Sevgili Leventoğlu,
Buradayım burada olmasına da 'günahla goyvemeyo'....:D
Sevgili Malina,
Bamya kızartmasını tatmış bir arkadaşımız var...
Sevgili nevsune!... deneyimini şuraya yazmış:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1764&page=3
# 77
Kendisi bildiğim kadarıyla inatçı ve meraklıdır da... Mutlaka o iri bamyaları bulmuş ve kızartıp afiyetle yemiştir. Sesimiz ulaşırsa nasıl pişirdiğini de bize anlatır...
Mahmut Leventoğlu
26-07-2008, 20:04
Bamyalar tarife göre rengi dönene kadar ve limon suyu ilavesi ile haşlandı. Süzülüp soğutulduktan sonra porsiyonlara bölünüp dondurucuya aktarıldı.
Hedefte Sevgili Hassomanın tarifine göre VİŞNE LİKÖRÜ var :) Vişneler Uşak bölgesinden gelecek aksilik olmazsa :)
Maalesef sarmısak eşimin midesine dokunuyor ve dolayısıyla evde sarmısak kullanmıyoruz (oh söyledim rahatladım). Tabii ben dört dönüyorum özellikle sebzeleri sarmısaksız nasıl pişireceğim diye (özellikle dolma ve sarmayı sarmısaksız bir düşünün, neyse sarmaya bir yol buldum da dolma çok yavan oluyor) .
Neyse çok uzattım, bamyayı sarmısaksız pişirmeyi kayınvalidemden ögrendim ve açıkçası klasik tarife göre ben daha çok sevdim bunu. Tüm bir soganı zeytinyağında az çevirip, domates salçası ekliyorum, salçayı da biraz kavuruyorum. Sonra bamyaları ve küp doğradıgım domatesleri ekleyip birlikte kavurmaya devam ediyorum. 5 dk kadar kavurduktan sonra, sıcak suyunu ve bolca (daha önceden haşlanmış) nohutu ekliyorum. Ne diyeyim sarmısaksız denemek isterseniz güzel oluyor.
Bu yaz kışa hazırlık olsun diye 10 kg bamya hazırlayıp dondurucuya koydum,bu hafta ilk kez pişirdim. Ama eşim ''bu kuru bamya gibi olmuş'' deyip pek begenmedi. Yazık emeklerime :(
B a m y a ....dendiğinde ben de pek çok kişi gibi burun kıvırırdım.
Hatta evimizde pişen türlünün içinde olan tek tük bamyaları çatalımın ucu ile tabağımın kenarına çıkarttığımı gören babam sitem ederdi. Sitemi de hoş olmayan cinsten olurdu " eşek hoşaftan ne anlar?"
Oğuz da bu konuda benden aşağı değildi. Tatil için gittiğimiz bir tatil köyünde nasıl olduysa zeytinyağlı olarak pişen bamyadan bir kaşık almıştım. O an tadı bana çok lezzetli geldi ve Oğuz'a " sen de bir tadına baksana" dedim.
İkimiz de şaşınlıkla tekrardan tabaklarımıza aldık, daha sonra da ahçıdan nasıl yapıldığını öğrendim.
Şimdi, genelde herkesin 1/2 kg olarak pişirdiği bamya bizim evde en az 1, 1.5 kg olarak pişiyor. Oysa biz evde iki kişiyiz.
Geçen gün Gönen'den bir kilo aldığım bamyayı zeytinyağlı (ki bizim evde sadece zeytinyağlı olarak pişer) pişirdim. Dün bir bugün iki, neredeyse bitecek.
Başlıkta, zetyinyağlı bamyadan bahsedilmiş ama açık açık tarifini görmedim.
Az kalan bamya bu akşam biter, hemen kalanının fotoğrafını çekip sizlere yüklemek istedim.
Tarifini de vereyim.
Banyaları hiçbir işleme tabi tutmadan önce bol suda birkaç sefer yıkayın.
Süzgeçten aldığınız bamyaları havlu kağıt ile iyice kuruladıktan sonra tepelerini külâhvari temizleyin. Ben temizlenen bamyaları da limonlu suya koymam, öylece kuru kuru temizlerim.
Bol kuru soğanı ufak ufak doğradıktan sonra zeytinyağ ile hafifçe pembeleştiririm bu arada tuzunu ilave ederim.
Temizlenmiş bamyalar ile birkaç diş sarımsak ve üzerine çıkacak kadar da sıcak suyunu koyarım.
Yayvan tencereden tıkırtılar gelmeye başladığında sıkılmış limon suyu ve arkasından şekeri ilave ederek aşağı yukarı 15-20 dakika pişiririm. Bamyaların tepeleri hafifçe pişmeye başladığında tencereyi hafif hafif bir iki sallayıp, küçük küçük doğranmış bol domatesi de tencenin üst kısmına serer gibi ilave ederim. Hiç kaşık kullanmayın, domateslerin pişmesi de aşağı yukarı 20 dakika sürer. Sonra ateşi söndürün.
İyice soğuduktan sonra bir kaşık yardımı ile üst kısıma yerleştirdiğiniz domatesleri, bamyaları zedelemeden ayrı bir tabağa alın.
Servis yapacağınız kaba bamyaları boşaltıp, bir iki sallayarak tabağa yerleşmelerini sağlayın, sonra tabağa aldığınız domatesleri de yine serecesine bamyaların üzerine yerleştirip servis yapın.
Afiyet olsun.
231847
(bitmek üzere olanlardan ancak bu kadarı fotoğraf oldu)
Harika olmuş Emeğinize sağlık.Bende Bizim Konya.com adresinden aldığım tarifi koyayım.
BAMYA ÇORBASI:
MALZEMELER: 250 gr kuşbaşı et, 150 gr kuru bamya, 3 soğan 2 kaşık margarin, 1 limon, tuz, su (et suyu), 1 kaşık salça
YAPILIŞI: Kuru bamya limonlu suda hafif haşlanır, süzülür. Bir tencerede et bir miktar su ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yağ ve ince doğranmış soğanlar konur. Kavrulur. Salça tuz limon, su (et suyu) ilave edilir. Su kaynamaya başlayınca haşlanmış bamyalar da konur. Özleşinceye kadar pişirilir. Suyu eksilirse sıcak su ilave edilir, sıcak sıcak servis yapılır.
münevver
06-02-2012, 16:16
Bamyaları sadece baş tarafları kesilir.
Sulu olmamalı.Bu nedenle başlarını kesmeden önce yıkamalı. Sonra patates kızartır gibi tavada kızartılır. Yalnız kızartırken karıştırmamak gerekir.Yoksa bamyalardan uzayan bir salgı çıkıyor. Karıştırmak yerine çatal batırıp tek tek çevrilir. Hepsi sade yağda kızardıktan sonra bir tabağa alınır.
Onlar tabakta beklerken tavaya ince ince soğan doğranır ve kavrulur. Buna ince kıyılmış domates eklenir. Bu sırada arzuya göre baharat eklenir.Domatesler iyice kavrulduktan sonra tabaktaki bamyaların üzerine dökülür..
Afiyet olsun..
Bamyaya baharat olarak taze fesleğen çok yakışır. Bir deneyin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.