PDA

View Full Version : kalambaklı / bonsai denemelerim

Sayfalar : [1] 2

kalambaklı
06-10-2009, 20:48
Değerli dostlarım; Ağaçlar.net' ile incir kurutma yöntemlerini araştırırken tanıştım ve bir daha ayrılamadım.
Bizlere böyle bir olanak sağladıkları için kurucularına minnettarım.
Uygun zamanlarda fotoğraflarını göndereceğim bonsai adaylarımdaki çalışmalarım için bilgi ve önerilerinizi benimle paylaşırsanız mutlu olacağım.
Hepinize şimdiden teşekkür ederim,

bonsaisan
06-10-2009, 22:17
fotoğrafları eklemeden sorun yaşıyor isenzi bana mail atın ben fotğrafları sizn yerinize eklerim.
**** bir gün yolum urlaya düşerseki genelde düşüyor.Sizede uğrarım.
Belki fotğraflarını ben çekerim sizn ağaçların.
Saygılar.

kalambaklı
07-10-2009, 10:36
Sayın bonsaisan, fotoğraf yüklemede problem yaşamıyorum, fakat işe nereden başlayacağımı düşünüyorum, çünkü bu konuda daha yeniyim ve yardımlarınızı bekliyorum.
yolunuz Urla' ya düşerse beklerim, hangi çiçekçiye sorsanız iş yerimizi tarif ederler.
Her zaman beklerim efendim saygılar,

Latif
07-10-2009, 16:19
Adaylarınız çok hoş en son fotografta saksıdaki iplerin işlevini tam olarak anlayamadım.Açıklarsanız sevinirim.
Saygı dolu sevgiler

kalambaklı
07-10-2009, 19:02
Değerli dostum; Saksıdaki ipler bitkiye yön vermek amacıyla olan boruları sabitlemek için bağlandı, dikkat edersen mavi boru parçasının üstünde bitkinin dal kısmı var (örnek ağaç yaşken eğilir yöntemi) Bu sistemi sayın yöneticimiz malina' dan öğrendim.
Sizin de katkılarınızı bekliyorum ve kendinize iyi bakın hoşçakalın,

msgurkan
07-10-2009, 20:55
Kalambaklı, iyi başlangıç yaptınız. İlk adımlar zordur. Çoğu arkadaş budama ve telleme yapmaya çekinir. Siz budamada biraz fazlasını bile yaptınız. Bonsaiye ulaşmak için budama ve tellemeyi öğrenmek şart. Bu tekniklerin inceliklerini kavramak için çok sayıda uygulama yapmak en hızlı yol.

Son resimdeki boru parçaları ve iplerle yaptığınız şekillendirme uygulaması yerine telleme tekniğini kullanmanızı öneririm. Zaten bu şekildeki uygulamanızın şekillendirme açısından kontrol dışı olduğunu ve sonuç getirmediğini göreceksiniz.

Aslında sonuç olarak zaman kaybetseniz de yaptığınız uygulamanın şekillendirmeye nasıl etki yaptığını tecrübe etmiş olacaksınız. Benzerlerini ben de defalarca yaptım ve bu sayede fidanların tepkilerini tanımak konusunda tecrübe kazandım.

Size tavsiyem fidanı şekillendirmeye başlamadan önce yapacağınız bonsainin tarzına ve boyuna karar vermeniz. Şekillendirmeye başlarken de öncelikle sadece gövdeye ve ana dallara odaklanın. Çünkü diğer dallara sıra sonraki yıllarda gelecek.

Seçtiğin fidanların gövdeleri yeterince kalın olmadığı için ya küçük boy bonsai, ya da gövde kalınlaştırma yapman gerekiyor. Bunlarla çalışırken daha kalın gövdeli başka fidanlar da araştırabilirsin.

Fidanlarını belirlediğin ön yüz tarafından fotoğraflarsan, şekillendirmenin seçtiğinin tarza uygunluğu konusunda eleştiri ve öneriler alabilirsin.
Saygılar…

bonsaisan
07-10-2009, 21:55
Sayın kalambaklı ve sayın Latif daha önceki duyurumu yaparak İzmirde düzenli yapılan atölye çalışmalarına iştirak etmenizi isterim.

Sayın msgürkan'ın dediği gibi tarz ve ileriye dönük düşüncenizi belirlemelisiniz.

Bonsaide telleme ve bağlama çok özel ve ayrı bir sanattır.
KEndi içinde bir düzeni estetiği ve ağaç için sağlıklı gelişim açısından dikkatedilmesi gereken yanları vardır.

Yanlış ve düzensiz bir bağlama ağacı yaşken eğmez aksine ağacın genç yaşda zarar görmesine ve de ölümüne neden olabilir.

Konu ile ilgili detay ve uygulamalrı atölye çalışmasında çok daha rahat tecrübe edileçeğini siz değerli bonsai dotlarıile paylaşıyoruz.

SAygılar.

kalambaklı
08-10-2009, 08:50
Sayın bonsaisan; İzmir' de düzenli yapılan toplantılara elbette mümkün olduğunca katılacağım.
Saygılarımla,

kalambaklı
08-10-2009, 08:54
107060Sayın msgurkan; Çiçekçilerden almış olduğum bir kaç bonsai çalışması yapacağım ağaçların
fotoğraflarını gönderiyorum ve bu bitkiler hakkında görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Sizlerin bilgi ve becerileriniz sayesinde ben de bazı çalışmalar yapabilirim.
Saygılarımla,

kalambaklı
08-10-2009, 10:54
]sevgili latif; İplerle bağladığım ardıçı' ın iplerini çözdüm ve hocam msgurkan' ın dediği gibi
telleme ile yön vermeye çalışacağım.
Sevgi ve saygılar,[ATTACH]107061[/ATTACH

memet
09-10-2009, 12:03
Önümüzdeki toplantıda konuşalım bir gün uygulama yapalım birlikte.

Ali H. ALI
09-10-2009, 12:53
Sayın değerli hocam Ali H.ALI ; kalambaklı / bonsai denemelerim başlığı altında açmış olduğum bölümümde bulunan bonsai adayları ağaçlar hakkında sizin de görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılar ve sevgiler sunarım,

Sayin kalmbakli, iyi gunler.
agaclariniza baktim, ilk calismalar olarak hic de fena degiller. Zaten diger arkadaslarim neler yapmaniz gerektigini yazmislar. Onlarin yazdiklarina benim ekliyeceklerim. Onceden nasil bir tarz uzerinde calismak istediginizi bilirseniz agacinizi daha cabuk bir sekilde bonsai yaparsiniz. Tel sarmanin amaci agaciniza tasarladiginiz sekli vermek icindir. Budama da oyle tasarladiginiz tarza gore agacinizi budar sekillendirirsiniz.

Gelisi guzel bir telleme ve gelisi guzel bir budama hem size zaman kaybettirir hem de agaciniz, uzerindeki yanlisliklari duzeltirken, gecmiste agacin gelismek icin onca enerjisi bosuna harcamis olur.

Bonsai basliklari altinda istediginiz her bilgiyi bulabilirsiniz. Bulamadiklarinizi da sordugunuz zaman bilen arkadaslar seve seve yanitlaycaktir.

Izmirde olmaniz da sizin icin bir ayricalik. Izmirde yapilan toplantilarda gorerek ogreneceginiz cok sey vardir. Bence bunu degerlendirmelisiniz diger bircok sehirlerde yasiyan uyelerimizin boyle bir ayricaliklari yok.

Calismalarinizda kolayliklar dilerim.

kalambaklı
09-10-2009, 19:38
Calismalarinizda kolayliklar dilerim.
Değerli hocam, çok teşekkür ederim, kesinlikle başarılı olmaya çalışacağım. Gerektiği zaman sizin gibi hocalarımın öneri ve bilgilerine izin verdiğiniz sürece başvuracağım.
Saygı ve sevgilerimle,

memet
09-10-2009, 21:35
Bonsai yapmak için fidan seçmek oldukça önemli. Her fidan bonsai yapmaya uygun olmayabilir.
Birlikte bakalım fidanlara. Telleme de biraz deneyim gerektirir. Onu da bir kaç çalışmayla hallederiz.

Ağaçlar toplantısından sonra bonsai toplantımız da olacak, oraya getirirsiniz fidanlarınızdan örnekler.

Latif
12-10-2009, 14:43
Çalışmalarınızı dikkatle izliyorum.Çok hızlı gidiyorsunuz.Bizim gibiler hocalarızın sayesinde başaracagız.İpleri çözmekle ögrendigim kadarıyla dogru yapmışsınız.
Toplantıları okulum açılacak gibi heyacanla bekliyorum.Ayrıca yapacagınız her çalışmaya katılmayı isterim.
saygı dolu sevgiler.

kalambaklı
12-10-2009, 15:04
Değerli dostum latif, hep birlikte.Sizinle bonsai toplantısında görüşmek üzere, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

memet
12-10-2009, 22:26
Bonsai toplantımız geçen sefer açtıramadığımız işhanında olacak. Onbeş gün sonra. Ben, bizim mahallede oturannlarla bir çalışma yapalım diyorum.

lastmohikan
13-10-2009, 15:00
Üstadım ellerinize sağlık çalışmalarınızı ben beğendim.

kalambaklı
14-10-2009, 09:29
Değerli dostum lastmohikan; Gelin sizinle de bonsai çalışmalarında birlikte olalım.
Sevgi ve saygılarımla,

kalambaklı
17-10-2009, 10:22
Arkadaşlar, japon gülü bonsai denememde fikirlerinizi bekliyorum.

108433

108431

108432

lastmohikan
17-10-2009, 19:08
ben beğendim üstadım ellerinize sağlık.

memet
17-10-2009, 19:34
Ben yarın anlaytacağım sana.

lastmohikan
18-10-2009, 07:55
üstadım misafirim var umarım gelebilirim inanın çok istiyorum.

kalambaklı
19-10-2009, 13:26
üstadım misafirim var umarım gelebilirim inanın çok istiyorum.

Dostum kaçırdıkların;:)

kalambaklı
19-10-2009, 13:36
Sevgili dostum Orçun; Pinus mugo' nun dalları yere parelel baksa iyi olur mu?.İşe bir yerden başlamak istiyorum.
Sevgiler,

bonsaisan
19-10-2009, 23:17
Paralel olaması doğru bir şekildir.Lakin ağaç senin bu yüzden şekilverme senin işin ben sadece yöneldire bilirim.

Ama bırak biraz ağaç yapılan budamaları üzerinde atsın.

Bu pazar ağacı getirmesen bile yapılması gerekenleri anlatıcam.

kalambaklı
20-10-2009, 09:07
Paralel olaması doğru bir şekildir.Lakin ağaç senin bu yüzden şekilverme senin işin ben sadece yöneldire bilirim.

Ama bırak biraz ağaç yapılan budamaları üzerinde atsın.

Bu pazar ağacı getirmesen bile yapılması gerekenleri anlatıcam.

Parelel olması mı veya olmaması mı anlaşılmadı .
Teşekkürler sevgili dostum,:)

kalambaklı
20-10-2009, 12:58
Arkadaşlar, pazar uygulamalı kalabak bonsai toplantısından sonra ilk elle tutulabilir bir uygulama yaptım ve değerli memet,orçun ve diğer hocalarımın görüşlerine sunuyorum.:confused:108882

Latif
20-10-2009, 14:23
Hoca olmak kim ben kim ama yine de iki satır çiziktireyim dedim.
Zannedersem rüzgar sitili yapmak istiyorsun.Bence harika bir çalışma olmuş eline ve düşünen beynine saglık,
sevgi dolu saygılar.

vyssera
20-10-2009, 17:04
Tarz konusunda bişey diyemem ama dalların ve dalcıukların ortaya çıkarılması gayet başarılı olmuş. Eline sağlık.

memet
20-10-2009, 18:04
Pazar günkü toplantıya getir bunu.

kalambaklı
20-10-2009, 19:00
Sayın vyssera; Düşüncem!... Sanki sahilde ışığa doğru çıkmış bir bitki ve rüzgar onun yönünü değiştirmiş gibi düşündüm,(fukinagashi) ne derecede başarılı oldum bilmiyorum.
Bu konuda daha çok yeniyim dostum.
Sevgilerimle iyi akşamlar,

kalambaklı
20-10-2009, 19:01
Değerli arkadaşım memet; İstersen neden olmasın.
İyi akşamlar dilerim.

kalambaklı
23-10-2009, 12:11
Sayın msgurkan; Harnup' ların kökleri bu kadar güçlü mü, ayrıca nasıl bir kök budaması yapabilirim. 109234

kalambaklı
26-10-2009, 14:12
Tarz konusunda bişey diyemem ama dalların ve dalcıukların ortaya çıkarılması gayet başarılı olmuş. Eline sağlık.

Değerli dostum vyssera; Son İzmir bonsai atölye çalışmasında bizlere katkıda bulunabilmek için lütfedip İstanbul' dan gelen dostumuz tourkana' nın önerisiyle ardıç' ımı rüzgar stilinden çelebi stiline dönüştürmüş bulunmaktayım.
Ne dersiniz!..
Saygı ve sevgilerimle,111639

vyssera
26-10-2009, 14:16
Daha hoş oldu bence :)

kalambaklı
26-10-2009, 19:27
Daha hoş oldu bence :)
Sayın vyssera; Teşekkür ederim, beni cesaretlendirdiniz. İyi akşamlar.:)
Saygı ve sevgilerimle,

kalambaklı
04-11-2009, 15:25
Begonvil üzerinde yapmaya çalıştığım bonsai denemelerim.

112904

112905

112906

memet
04-11-2009, 17:04
Begonvil üzerinde herhangi bir çalışma yapma, bahara kadar sabret.

Mr_izmir
04-11-2009, 18:39
Nasıl bir stil düşünüyorsun abi bunun için? Üst dallar çok mu yatay kaldı sanki? Telle biraz dikleştirsen daha hoş durur kanısındayım.Tabi fotoğraflardan gördüğüm şekilde böyle düşünüyorum.Seninde vardır bir planın elbet...

msgurkan
04-11-2009, 20:33
Sayın msgurkan; Harnup' ların kökleri bu kadar güçlü mü, ayrıca nasıl bir kök budaması yapabilirim. 109234

SayınKalambaklı, kusura bakmayınız, mesajınızın bana olduğunu yeni fark ettim.

Anladığım kadarıyla bu ağaç yeni sökülmüş bir harnup ağacı. Öncelikle ağacın yaşatılabilmesi önemli olduğundan onu drenajlı bir toprak karışımı ile bir saksıya dikmeli ve bir yıl veya gücüne kavuşuncaya kadar üzerinde işlem yapılmamalı.

Ağacın üst yapısı görünmüyor ancak kökler, nebari ve gövdenin ilk kısmı erken bonsaiye ulaşmak açısından pek avantajı değil. Bonsai yapılamaz değil, ama zaman uzar. Olumsuzluklar:

1- Kökler karmakarışık bir ağ oluşturmuş, bu hali ile bonsaiye uygun değil. Dipten derin budama yapılsa kılcal kök kalmayacağı için büyük ihtimal ile ağaç ölecek.

Bu tür kökleri ıslah etmenin bir yolu toprak seviyesinin hemen altından kabuk soyma ve hormon yardımı ile yeni kökler oluşturmak sonra oluşan yeni köklerin hemen altından eski köklerin tümünü budamak. Bu işlem de yeni başlayanlar için değil, ileri bir teknik. Aynı zamanda bu kadar eziyete değen bir ağaç için uygulanabilir. Örnek:

112924112919
112920112921

2-Diğer bir olumsuzluk ağacınızın nebarisi patates gibi. Yukarıda anlattığım yöntem uygulanırken bu olumsuzluk kısmen giderilebilir.

3-gövdenin hiç konik yapısı yok. Halbuki bonsaide gövdenin kalın başlayıp yukarıya doğru daralması gerekiyor. Tabii bu da aşılabilir.

Gövde uygun bir yükseklikten budanır ve çıkan yeni filizlerden biri gövdenin devamı olarak geliştirilirse, hatta bu işlem bir kez daha yenilenirse hem gövde kalınlaştırılmış hem de konikleştirilmiş olur. Ancak bu işlem çok uzun yıllar alır.

Sonuç olarak bu ağaç ile de çalışmaya devam edebilirsiniz ama fidan seçmek konusunda daha bilinçli olmak gerekiyor. Basit teknikler kullanarak kısa zamanda bonsaiye ulaşmak, iyi fidan seçimi sayesinde mümkündür.

kalambaklı
04-11-2009, 20:37
Nasıl bir stil düşünüyorsun abi bunun için? Üst dallar çok mu yatay kaldı sanki? Telle biraz dikleştirsen daha hoş durur kanısındayım.Tabi fotoğraflardan gördüğüm şekilde böyle düşünüyorum.Seninde vardır bir planın elbet...

Sevgili memet hocamın dediği gibi bahara kadar hiçbir işlem yapmayacağım.
İyi akşamlar değerli dostum.:)

kalambaklı
04-11-2009, 20:58
Değerli hocam msgurkan, evet yeni sökülmüş bir harnup ve dediğiniz gibi iyi bir drenajlı bir toprak karışımına diktim ve bir yıl boyunca hiçbir işlem yapmayacağım. Dediğiniz gibi konik bir yapısı yok ama resimde görüldüğü gibi kök üstünde bir hayvan figür'ü oluştuğundan dolayı bu ağaca emek vermek istiyorum.
Amacım ; Erken bonsai sahibi olmak değil, sizler gibi hocalarımın bilgi ve yönlendirmesiyle sağlıklı bonsai' lere sahip olmaktır.
Saygı ve sevgilerimi sunuyorum,

Beau
05-11-2009, 04:15
çok çok güzeller

kalambaklı
05-11-2009, 07:58
Bonsai denemelerim

112959

112960

memet
05-11-2009, 09:11
Ağaçlar yaşlandıkça dalları aşağı doğru eğilir. Tellemeyi bu görüntüyü sağlamak için yaparız.

kalambaklı
05-11-2009, 09:47
Sayın msgurkan; Harnup ağacının köklerini verdiğiniz örneklerdeki gibi şu anda
uygulama yapabilirmiyim.:)
Saygılar,

kalambaklı
05-11-2009, 13:32
Sevgili memet; Bilgilendirmeniz için teşekkürler. Tellemede problem var mı!
Sevgilerimle,

msgurkan
05-11-2009, 15:46
Ağacınızın üst tarafını görebilme şerefine henüz erişemedik:rolleyes: Yeterince sağlıklı ise "AT"ın sadece iki ayağına uygulama yapılıp sonuca göre diğer ikisi de ikinci etapta yapılabilir.

Ancak birinci uygulama için bile, en azından ilkbahar başlangıcına kadar beklemeniz daha az riskli olur.

bonsaisever
05-11-2009, 16:30
Kalambaklı; mesajlarınızı yazarken başlık yerine bir şey eklemenize gerek yok.
O bölümü yeni bir konu açacağımız zaman başlık olarak kullanıyoruz.
Mesaj kısmına yazı yazmazsanız, mesajınızı eklemeye kalktığınızda "Mesaj çok kısa" diye uyarı alırsınız ve mesajınızı gönderemezsiniz.

Eklentileri tıklayıp Fotoğraf yükledikten sonra, mesaj bölümüne bir şeyler yazıp Cevabı Gönder dediğinizde fotoğraflarınız çerçeve içinde görünenecektir.
Çerçeve içinde görünmesini istemiyorsanız; fotoğraflarınızı yüklediğiniz Etiketler bölümünü açıp Insert All dediğinizde, yüklediğiniz tüm fotoğraflar mesajınızda görünmek üzere mesaj bölümüne 1234 şeklinde inecektir.

kalambaklı
05-11-2009, 17:45
Değerli hocam msgurkan, kusuruma bakmayın, o kadar çok şeyi çabucak öğrenmek istiyorum ki odaklandığım konuyu öncelikle çözmek istiyorum. Galiba burada hata yapıyorum gibi.
Sevgilerimle iyi akşamlar,

A.Şahin
05-11-2009, 18:11
Sn. kalambaklı; harnuptan belki zor bir bonsai olur ama alternatif , sıradışı bir bonsai için bence arayıpta bulunamayacak bi fidan. Ben olsam resmin en üst kısmından düz kesip süpürge modeliyle yanlızca ıkı dal olacak şekliyle gelişen dalları budar, "geyiğin" boynuz kısmınıda tamamlayıp değişik bişey yapmayı denerdim. Boynuz kısmının simetrık olması bıraz zor olacaktır tahminimce hepsi bu;).
Kim demiş keçi boynuzu diye, bal gibi de geyik boynuzu :D:D

kalambaklı
06-11-2009, 12:17
Sayın msgurkan; Harnup' un komple görüntüsünü gönderiyor ve önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler,113048

113049

msgurkan
06-11-2009, 14:30
Bu ağaç üzerinde bence en az bir yıl hiç işlem yapmamak lazım. Henüz yaşayıp yaşayamayacağı bile belli değil. Bir kenara koyunuz sırasını beklesin, bu arada başka adaylar bulun.

Saygılar...

kalambaklı
06-11-2009, 17:14
Sevgili msgurkan; İlginize teşekkür eder ve iyi akşamlar dilerim.

Harun Parlak
11-11-2009, 21:19
İyi bir çizim yapamadım ama sanırım siz genede anlayacaksınız.

bonsaisan
12-11-2009, 09:07
Kalanbaklı çok hızlı gidiyoırsun mugo çamı konusunda beklemeni söylemiştim.

Bonsai heyecan kapılmak elinde ki nadir ve özelikli bir fidanın kaybı ile sonuçlanır.

**** geri dönülmesi zor bir yola götürür.

Çamlarda bu dönemde teleme yapmak mantıklı değil.

Ayrıca kestiğin bir dal **** dal üzerindeki bir dalcık geri getirilemez ve tekrardan orada dalın gelişmeside çok zaman alır.

Çok heyecana kapılıyorsun ve sabırsız hareket ediyorsun.

Bu işleri hızlandırmaz aksine senin tekrardan başlanğıca götürür.

Sonra bu yaptığın her başa dönüş seni zaman olarak iyice geriye atıçaktır.

Merak etme iyi bir bonsai bir anda asla olamaz v bir bonsai sahibi olmak için daha vaktin var.

Ama bu şekilde hızlı hareket etmeye devam edersen bonsai sevdasında kendi kendine soğuyaçaksın.

19 yılık tecrübeme dayanarak bunları söylüyorum.
Umarım anlarsın beni.

saygılar.

kalambaklı
12-11-2009, 10:24
Sayın bonsaisan; İğne yapraklılarda tellemenin sonbahar sonunda bitkinin uyuma dönemine girerken yapılmasının daha uygun olacağını düşündüğüm için böyle bir uygulamaya kalktım. Tarz konusunu galiba beceremedim.
Bonsai sevdasından vazgeçmeye hiç mi hiç niyetim yok dostum, çırak- kalfa-usta sıralamasının hele bir ortasına geleyim de gör bakalım. Deneye deneye, boza boza, okuya okuya bir şeyler öğreneceğim.
Sevgiyle kalın,

kalambaklı
12-11-2009, 12:38
113869

113870

113871

113872

kalambaklı
12-11-2009, 12:42
Bonsai çalışmalarım için gelişmelerini beklediğim bitkilerimden örnekler.

113873

113874

113875

113876

113877

kalambaklı
12-11-2009, 12:45
113878

113879

113880

113881

bonsaisever
12-11-2009, 16:51
Sn kalambaklı;
Uyuma döneminde ağaçlar gelişmeyecekleri için tellemenin de bir önemi yok.
Ağaçlar geliştikçe odunsu (xsylem) dokular oluşturur (ağacı kestiğinizde görünen siyah ve beyaz halkalar.)
Bu odunsu dokuların gelişimine göre gövde ve dal şekil alır.
Yılda iki kere gelişim gösteren bu dokular, en hızlı şekilde ilkbahar aylarında geliştiğinden bu dönemde tellemeyi sık sık kontrol etmelisiniz.

Telleme konusunda biraz daha dikkatli olmalısınız.

Ağaçlarınızda da dallar gibi dalcıklar da oluşturmalısınız.
Bunun için uç ve mum alımlarıyla dalcıklar oluşturabilirsiniz.

Tarzlara (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=162)ve internetten bonsai resimlerine (http://images.google.com.tr/images?q=bonsai&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=tr&tab=wi) bakarak bunlara uygun fidan seçmenizde fayda var.

Kolay gelsin.

kalambaklı
12-11-2009, 17:19
Sayın bonsaisever; Ben telleme (Ardıç türü ve iğne yapraklıllar) konusunda sonbahar sonu ile ilkbahar sonu arasında gidip gelmiştim ve sonbahar sonunda karar vermiştim. Nedeni ise sonbahar sonu konusunda bonsai ustalarının yoğunlaşmasıdır.
Dalcıklar konusunda haklısınız ama ben bonsai sanatına başlıyalı daha 3 ay oldu benim kusuruma bakmayın ve bana yol gösterin lütfen.
Hatalarımı memet arkadaşım gibi lütfen ısrarla belirtin. Çünkü DOĞA ve HAYATI çok seviyorum.
İyi akşamlar,

bonsaisever
12-11-2009, 17:27
Daha önce başka bir arkadaşın çalışmasında da belirtmiştim.
Yeni başlayanlardan şahane çalışmalar beklenemez.
Sadece görüşlerimizi belirtip çalışmalarında daha hızlı ustalaşmalarını amaçlıyoruz.

Kolay gelsin...

kalambaklı
12-11-2009, 17:36
Daha önce başka bir arkadaşın çalışmasında da belirtmiştim.
Yeni başlayanlardan şahane çalışmalar beklenemez.
Sadece görüşlerimizi belirtip çalışmalarında daha hızlı ustalaşmalarını amaçlıyoruz.

Kolay gelsin...

Lütfen hatalarımı belirtin, çünkü daha yolun başındayım ve başarmak istiyorum.
İyi akşamlar,

kalambaklı
14-11-2009, 12:06
114076

114077

114078

Harun Parlak
14-11-2009, 12:37
Sayın kalambaklı kalın dalları keserken keskin bir aletle yatay bir kesit alarak kesim yapın.
Ayrıca Gül ağcunuzun dibindeki sürgünleri kesin ki enerji yukarı gitsen. Aksi halde ilk enerji ve çoğunluğu o kısım alacağından üst kısmın kuruma riski olabilir.

kalambaklı
14-11-2009, 17:09
Sayın Tekin ustam; İlginize çok teşekkür ederim, her zaman bilginize baş vuracağımı unutmayın. Bilmediğim konulardaki sorularıma cevap verdiğiniz sürece sizi rahatsız etmeye devam edeceğim.
Sağlıkla ve mutlulukla kalın,

memet
14-11-2009, 17:47
Gülün ana gövdesini neden o kadar dipten budadın?

Harun Parlak
14-11-2009, 17:54
Rahatsızlık demek ne demek yanıt verebilecek cevabımız olduğu sürece mutlaka cevaplarız..

kalambaklı
15-11-2009, 19:12
Sevgili memet;Çin gülünden bahsediyorsun galiba, ana gövde konusunu çözemedim.
İyi akşamlar,

memet
15-11-2009, 19:31
67 nolu mesajında son fotodaki gül değil mi, onu diyorum. Gövdeyi çok derinden kesmişsin.

Harun Parlak
15-11-2009, 19:39
Gül'ün kesilen yerini macunlarsa o nokta dan da sürgünler verirse verir ümidindeyim. Yeni sürgünleri de telleyerek şekillendirirse ideal bir kesim yapmış olur bence. Yalnız mutlaka macunlamalı o noktada kuruma yapmamalı.
Cesaretli gidiyorsun Sayın kalambaklı ama genede biraz toleranslı yürü.:)

kalambaklı
15-11-2009, 20:13
Sevgili memet; O bitki arap dudağı ve üst kısmı zaten kurumuştu.

kalambaklı
15-11-2009, 20:18
Tekin ustam;Dikey kesim ve macunlamaları yaptım.

kalambaklı
24-12-2009, 16:02
Değerli bonsai dostları, Tekin usta' mın olağanüstü çalışmaları sonrasında kendimde birkaç bonsai çalışma yapabilme cesaretini gösterdim, önerileri ve yorumlarınıza sunuyorum.

118983

118984

118988

118989

118990

kalambaklı
24-12-2009, 16:03
118991

Latif
24-12-2009, 16:43
Mustafa arkadaşım hızını ve enerjini kıskanıyorum. Degişik ağaçlarla çalışman ayrı bir zenginlik. Hızının ksilmmesi dilegiyle. Yardımcı olursan bende çöl gülüyle çalışmak isterim.
Sevgi dolu saygılar

kalambaklı
24-12-2009, 18:44
Sevgili latif, adenium (Çöl gülü) konusunda en tecrübeli arkadaşımız izzeterisen' dir.
Ben bu konuda daha çok yeniyim, ama en hızlı gelişen cinsi galiba arabicum.
Sağlıcakla kal, iyi akşamlar,

memet
24-12-2009, 18:48
Kengai, sarkık tarza uyacak gibi çalışma.
Tabi bu arada ileri uzanan gövdedeki dal diziliminin chokkan, dik tarzındaki gibi olmasına dikkat etmek gerekir.

bonsaisan
24-12-2009, 21:22
Sayın kalanbaklı yine belkide bana kızacaksınız ama söylemem gerekiyor.

Ardıçlar içinde bulunduğumuz bu dönemde gövdelerinde yapılan shari ve sharimiki gibi kabuk soyma **** gövde oyna işlemlerine çok hızlı ters tepki verirler bu dönemler mantar oluşumu için etkisiz dönemler olsada bu gibi derinyaralar hızlı kapanma şansı olan gelişme dönemleri içinde yapılmalıdırlar.

Ağaç bu stresi kolay kolay yenemez.Genelde sürügnleriri kurutarak cevap verirler.

Umarım yaraları macun ile kapatırsınız.
BU stresini azaltaçaktır.

SAygılar.

kalambaklı
25-12-2009, 09:46
Sevgili bonsaisan, hata yapmadan bir şey öğrenilmez ki, mesela ben bu hatayı yapmasaydım bu mevsimde kabuk soyma ve gövde oymanın sakıncalı olduğunu öğrenemezdim.
Saygılarımla,

Ali H. ALI
25-12-2009, 11:27
Sayin Kalambakli, dogrudur hatalar da insana cok seyler ogretir de, bazan ille de hata yapmak gerekmiyor. Hata yapmadan da hedefe ulasilabilir dusuncesindeyim.

Tekin bey guzel bir calisma olmus. Bu hazirliklar onumuzdeki bonsai sergisi icin degilmi:)?

Daha once deginecektim firsat olmadi, hazir konu acilmisken simdi yazayim.

Agac uzerinde kabugu soyulacak yerler agacin on tarafinda bakan tarafindan gorunecek bir yerde olmali.

Dusunuldugu gibi agacin uyku doneminde degil, gelisme (aktif) oldugu bir zamanda kabugu soyulmali(baharin sonlarina dogru) bunun iki nedeni var.

Gelisme zamanina denk getirilen bu islemle agac kabuklarinin soyuldugu yerde kesik kenarlari daha cabuk kapatip iyi edecektir.(oysa uyku doneminde yapilan bu islemle yaranin uzun zaman acik olmasidan dolayi risklidir)

Ikinci neden ise kabugu soyulan agac uzerindeki odunsu yer, baharin son gunlerindeki hava sicakligi nedeniyle daha erken kuruyaycaktir.

Onemli not.
Agac uzerinden kabuk soyma islemi yapacaginiz bicaginiz temiz ve keskin olsun.

Hepinize guzel bonsai calismalar dilerim.

Yine de sizi anliyabiliyorum, yeni basliyan herkes gibi, bonsai sahibi olmak icin her seyi deniyorsunuz. Bu denemelerde zamanlamayi da goz onunde tutarsaniz daha cabuk bonsailer elde edebilirsiniz.
Kolay gelsin.

kalambaklı
25-12-2009, 14:49
Sayın Ali H. ALI, benim bonsai' ye merak sarmam üç aylık bir olay, şu an bonsai denemelerimde kullanacağım ağaçlarım yapmış olduğum küçücük seramda baharı bekliyorlar.
Bonsai insana sabırı da öğretiyor ama, ben iki ay zor sabrettim. Bu gibi ağaçcıklar buradaki çiçekçilerde fazlaca olduğu için üç-beş tanesi ile el alışkanlığı için uğraşıyorum.
Akçaağaç, sığla, huş, harnup, sakız, zeytin, mine, ıhlamur gibi bence değerli olan ağaçlarımın asla strese girmelerini istemiyorum ve uygun oldukları zamanda çalışmalarıma başlayacağım, bu zaman içinde üstün bilgi ve tecrübelerinizden faydalanmak için sizlerden yardım talep edeceğim.:)
Sevgi ve sağlıcakla kalın,

Latif
25-12-2009, 16:15
İşimdeki sıkıntılarımı topraga bir şey dikktigimde atıyorum.Bonsai ise bana yaşımın direncini ve sabrı ögretiyor. Ama işi çok zor çünkü işimde ve özelimde çok sabırsızım. bir de yaşım geçti ama belki yavaşlamayı ögrenirim.
sevgi dolu sevgiler

urlalı
25-12-2009, 17:00
Sayın kalambaklı, galiba beni de bonsai bağımlılığına bulaştıracaksınız.
İyi akşamlar,

Ali H. ALI
26-12-2009, 11:43
Sayin Kalambakli, bonsainin Turkiyede bilinmesi, yayilmasi, dogru bir sekilde yapilmasi icin burada hep birlikteyiz. Zamani geldiginde Uzerinde calisma yapacaginiz agcalariniz icin tum arkadaslar yardimci olacaktir.

Latif bey, agaclariniz uzerinde bonsai calismalari yaparken sadece agaclarinizi degil kendinizi de sekillendirdiginizi daha sonralari fark edeceksiniz.

Sayin Urlali, Kalambakliya sitem eder gibi yazdiniz, ama gonlunuze bonsai sevdasi duserse, yasaminizin nasil degistigini nasil renklendigini gordukce, iyi ki bu sevdaya tutuldum diyeceksiniz.

bonsaisan
26-12-2009, 12:06
Bana göre aslında bu sabırsızlık değil.
Ülkemizde sıkca gördüğümüz bir olay.
Yurdışındaki forumlarda yeni üye olan **** halihazırda böyle bir deneme yapmıyan üyelerin hareketleri genel de şu şekilde oluyor.

Yeni üye **** bu tür bir işlem yapmayı düşünen bonsai dostu site içinde bu tür uygulama yapan **** bu konuda deneyimi olan bonsai dostları çalışma yapaçağı ağacı göstererek yapmak istediği uygulamanın yapılması gereken zamanı yapılış şeklini ve çalışmayı düşündüğü türün bu işlem için uygunluğunu sorak bilgi alıyorlar ve işe koyuluyorlar.

Bu konuyu sadece sizin için belirtmiyorum sayın kalanbaklı tüm üyeler için belirtiyorum.

Ülkemizde sormak yerine yapmak daha çok uygulanan bir alışkanlık.

Özelikle bundan 19 yıl önce bonsai tanımayan başlıyan biri olarak bırakın sormayı direk görsellere bakarak şu şekilde davranıyordum.

Vah be adam ne güzel yapmış hadi bende deneyeyim diyordum.

Sonra ne oluyordu biliyormusunuz?Ağaçlar ölüyordu.

Bende bu iş bu şekilde olmayaçak dedim bir kitab aldım önce okudum.

Anlamadığım yerleri dil konusunda iyi olan bir arkadaşa bir daha okuddum.

Yeniden denedim.

Oldu gibi düşündüm.Ama yine kayıplarım oldu.

Sonra bakktım ki aslında tek bir nokaya değil kitabın tüm noktalarını iyice incelemek gerekiyordu.

Çünkü kitabda size türe mevsime ve yapmanız gereken diğer uygulamaların tüm sırası kademe kademeydi.

Bir dip not:Bir ağaçda aynı anda iki uygulama ters tepki verir.

Telleme - saksı değişimi

saksı değişimi- telleme.

Bu iki işlemde risk almadan yapılması için türe bağlı olarak işlem 1 ay ila 3 ay arasında yapılmalıdır.

yani telle sonra türe bağlı olarak 1 ila 3ay bekle sonra saksı değiştir şeklinde.

Eğer kombine bir şekilde işlemi uyglar isenzi işiniz şansa kalır.

Bonsai şans ya size avantaj sağlar **** sizi zaman olarak etkiler.

Umarım kendimden hatalarımdan bir örnek vererek yapmış olduğum bu anlatımı tam olarak aktara bilmişimdir.

Saygılar.

kalambaklı
28-12-2009, 15:15
Sevgili dostlar, pazar günü özbekte bir üreticiden aldığım bonsai adayım, üreticinin söylediğine göre 6 yaşındaymış, sanki kendini bonsai' ye hazırlamış durumda.
Bonsai adaylarım 50 yi geçti gibi bu bahar sonu bayağı başınızı ağrıtacağım.:)
Saygılar,

119365

Latif
28-12-2009, 16:15
Sevgili Kalambaklı ben başını ağrıtmaya karar verdim, bundan sonra peşini bırakmıyacagım. Fidenin adını yazar ve bundan sonraki çalışmaları aktarırsan sevinirim.
sevgiler

kalambaklı
28-12-2009, 17:11
Sevgili arkadaşım latif, öncelikle müsait olduğun pazar günleri bizimle beraber olursan harika bonsai adayları bulursun, ayrıca yıl başının ilk haftası Muradiye orman fidanlığına gideceğiz ve arzu edersen seni de aramızda görmek isteriz.
Yukarıdaki ağaçcık delice' dir.( Zeytinin aşılanmamış hali)
Sağlıcakla kal,

kalambaklı
14-01-2010, 10:31
Sevgili bonsai dostları, Manisa Muradiye orman fidanlığından almış olduğum lavantin bitkimi çelebi tarzında bir bonsai yapmaya çalışıyorum.

121736

121737

Latif
14-01-2010, 16:26
Sen zaten çelebisin bonsaide çelebide yakışır aynısını kopya çekeçecem izninle
sevgi dolu sevgiler

kalambaklı
14-01-2010, 18:10
Sen zaten çelebisin bonsaide çelebide yakışır aynısını kopya çekeçecem izninle
sevgi dolu sevgiler

Sevgili dostum, lavantin' i alırken baktım ki çelebi tarzına yakın hemen alıp, elimde son kalan uygun olmayan bonsai geliştirme saksısına yerleştirdim. Dikkat edersen yosunlar fazlaca yükseklik yapmış konumda.
Saygı ve sevgilerimle iyi akşamlar dilerim,

tourkana
14-01-2010, 18:54
İleride, geliştireceğiniz bir dalı aşağıya eğerek bu şekilde bir form verebilirsiniz.Ön yüz burası da olabilir aslında.

Basit bir çizim oldu ama ne demek istediğimi anlamışsınızdır umarım .
Kolay gelsin.

kalambaklı
14-01-2010, 20:18
Sevgili tourkana, dikkat ederseniz bitkim için saksısı bile uygun değil, çünkü saksı problemi yaşadığımızı sen de biliyorsun.
Bahar sonu yardımlarınızla kendi kategorisinde çelebi tarzında iyi bir bonsai adayı olacak gibi görünüyor.
Sevgilerle, iyi akşamlar,

jeomeo
14-01-2010, 20:46
Sayın kalambaklı, ağacınızın gövdesi düşündüğünüz stil için gerçekten çok uygun görünüyor. Umarım sağlıklı ve uzun ömürlü olur. Sonraki saksı değişiminde uygun bir saksı bulabilirseniz, daha sığ ve geniş bir saksının daha soluna doğru dikerseniz daha hoş duracağını düşünüyorum.

Kolay gelsin

kalambaklı
14-01-2010, 22:03
Sevgili jeomeo, lavantin' i aldığımdan daha sağlıklı göründüğünü tahmin ediyorum, sanırım baharda saksı değişiminden sonra daha sağlıklı olacaktır.
Ayrıca saksı konusunda sorun yaşıyorum, garip lavantin' im saksısına sığmamak için bayağı direndi ama ben galip geldim.
İyi akşamlar,

Emre Kuzu
14-01-2010, 22:29
Benim görüşüm büyük bir saksıya alın rahatça gelişip dinlensin

bonsaisan
14-01-2010, 22:37
Sayın kalanbaklı ileride güzel oluçak ama alıştırma saksısı ufak gelmiş normal saksıda dal sistemini ve sürügün sistemini geliştirmelisiniz ileri dönük bir çizim yaptım.
Saygılar.

http://img682.imageshack.us/img682/5940/kalanbak.jpg

kalambaklı
15-01-2010, 11:01
Sevgili arkadaşlarım görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın,

kalambaklı
21-01-2010, 12:25
Değerli arkadaşlar, Bu gün fidancıdan aldığım delice' yi ( Yabani zeytin) tourkana' nın sal tarzı çalışmasını örnek alarak bir deneme yaptım. Birinci fotoğraftaki üst dalların haricinde kalan dalların tamamını gövdeden kesip, yerlerine köklendirme hormonu sürdüm.
İleride dallanma olduğu zaman orman tarzına uygun şekil vermeye çalışacağım.

122694

122695

122696

Harun Parlak
21-01-2010, 14:09
Sayın kalambaklı Güzel bir fidan ve güzel bir başlangıç elinize sağlık. Dallara biraz hereket kazandırabilmek için hafif harektler yaparak düz bir fidan gibi değil büyüdükce kıvrılıp doğrulan açal gibi görüküe zamanla.
Birda sanki 6 dal gördüm eğer 6 ise birini feda etmek lazım. Genelde bu tür uygulamalarda ve gurup uygulamalardına tek sayı kullanılıyor. 3-5-79 gibi. Kolay gelsin bu şekildeki çalışmalarınızın devamını dilerim.

kalambaklı
21-01-2010, 15:10
Sevgili Tekin ustam, büyük dalın solunda kalan küçücük dal gözünüzden kaçtı galiba.
Toprak seviyesinde olan dalın büyümesini bekleyip ondan sonra şekil verme konusunda sizden daha ayrıntılı öneri bekleyeceğim.
Ayrıca gönderdiğim son fotoğraftaki şekilde bırakırsam dalton kardeşler olacak gibi.;)
Sağlıcakla kalın,

Harun Parlak
21-01-2010, 15:16
:) Haklısınız göremedim o dalı baya küçükmüş ama çabuk büyür. Kolay gelsin.

bonsaisever
22-01-2010, 21:40
Sn kalambaklı; uzun zamandır takip edemedim forumu, ancak Manisayı talan ettiğiniz haberini aldım :)
Fotoğrafları nerede?

tourkana
24-01-2010, 15:15
Çok güzel ve örnek çalışma, ortadaki dalları daha daha yüksek tutmak gerekiyor ilerde buna göre gelişim programı uygularsınız artık..Bir de dallara hareket getirici tellemeden sonra nefis olacak.
Ayrıca yatık ana gövdeyi ilerde ortaya çıkararak kuru gövde çalışması da uygulayabilirsiniz.

kalambaklı
25-01-2010, 08:53
Sn kalambaklı; uzun zamandır takip edemedim forumu, ancak Manisayı talan ettiğiniz haberini aldım :)
Fotoğrafları nerede?

Sayın bonsaisever, fidanların fotoğraflarını çekebilmek için bahçeye sağlıklı bir
raf sistemi yapmam gerekiyor, şimdilik isimlerini yazsam olmaz mı!..
Sevgiyle kalın,

kalambaklı
25-01-2010, 08:57
Sevgili tourkana, gövdeyi dalcıkların alt kısımlarından köklenmeyi sağladığım zaman, sanki devrilip yanyatmış ağaç görüntüsü vermeye çalışacağım. Şu anda sanki ne sal, nede orman tarzı görümünde,
Önerileriniz için çok teşekkür edrim.
Sağlıcakla kalın,

bonsaisever
26-01-2010, 22:25
Eklediniz de göremedim sandım, en kısa zamanda bekliyoruz :)

bonsaisan
27-01-2010, 10:06
Adaylardan bir tane de olsa NErgis bostanlı sınırlarında kalan atölye çalışmamıza katılarak aday fidanı paylaşmanızı isteriz.Uzun bir gelişim süreçi alaçak bu çalışmanızda ileriye dönük bir çaışma olarak İzmirli bir bonsai dostu olarak gelişip güzelleşeçek.

Saygılar.

kalambaklı
27-01-2010, 21:25
Sayın bonsaisan, uzunca bir süredir birlikte olamadık ve nasip olursa gelmek isterim,
Saygı ve sevgilerimle,

kalambaklı
28-01-2010, 14:52
Sevgili bonsai dostlarım, sakız fidesi üzerinde yapmaya çalıştığım çoklu gövde stili çalışmamı ( multiple trunk ) sizlerin görüşlerine sunuyorum.

123392

123393

123394

köknar
28-01-2010, 17:23
Ortadaki kalın gövdenin tellerini sık sarmışsınız. 45 derece açı olacak şekilde sarmak lazım geliyor oysa. Sık sardığınızda dalı esnetmeniz daha zor.

msgurkan
28-01-2010, 19:34
Güzel bir çalışma olmuş. Budama, telleme ve şekillendirme başarılı. Telleme biraz sık da olsa dalı şekillendirmede sorun olmamış.

Gövdelerin alt taraflarındaki gereksiz dalcıkları budarken, yukarıda bıraktınız ince dalcıkları da kalınlaşmadan telleyerek veya bağlayarak şekillendirmek iyi olur.

En önemli konu, Çoklu gövde veya Orman gibi bonsai tarzlarında gövde veya ağaç sayısı olarak en kabul edilmez olan 4 sayısıdır. 2, 3, 5, 7, 9, gibi sayılar uygundur. Sizinkinde de 4 gövde var görünüyor.

Keşke 1 tana daha olsaydı. Şimdi içlerinden birini daha kesmeniz gerekebilir. Ancak hemen uygulamayın. Diğer arkadaşların fikirlerini bekleyin.

kalambaklı
28-01-2010, 20:35
Sayın msgurkan, çift sayıların geçerli olmadığını Teki ustamın da hatırlatmasına karşın yine de unuttum ve bu dalgınlığımda dolayı özür dilerim.
Telleme yaptığım dalı feda etmeyi düşünüyorum, fakat solunda kalan (bağlı dalın yanındaki) dalı lider dal yapayım diyorum, çok ters kalıyor, telli dalı bırakıp solundaki dalı keseyim diyorum telli dalın altlarında sürgün vermesi biraz zor gibi görünüyor ve ben şaşırdım kaldım.
Yardımlarınızı bekliyorum.

msgurkan
28-01-2010, 21:39
Demek ki kalıcı olarak öğrenmek ve unutmamak için hata yapmak gerekirmiş. Ama üzülmeyin, budama esnasında kesilmiş 5. bir dal yoksa hiç bir kaybınız yoktur.

Benim düşüncem de telli dalın solundaki dalı kesmek. Ancak hiç acelesi yok. Umarım bonsaide sabretme kuralını da ihlal etmezsiniz.:D

kalambaklı
28-01-2010, 21:52
Sayın msgurkan, artık sakız' da harhup' un yanına gidiyor, ve ilginiz için çok teşekkür eder, iyi akşamlar dilerim.

jeomeo
29-01-2010, 01:17
Sayın kalambaklı, görünenene göre ağacınıza ağır bir yaprak budaması yapmışsınız, bence bir de ana gövdelerden birini kesmek için acele etmeyin. Sakız ağacını uygunmudur pek bilmiyorum fakat baharda daldan köklendirme ile, gövde sayısını üçe düşürürken bir fidan daha elde edebilirsiniz. En sağdaki gövdeyi ayırdıktan sonra yeni saksısına alırken, ağacı hafif sağa doğru yatık dikip, bütün dalları da sola doğru telleyip rüzgar stilinde çalışabilirsiniz.

Sevgilerle

Latif
29-01-2010, 09:07
Ustalar gerekli cevapları vermiş.Fidan benim olsaydı ortadaki teli ana dal yapmayı düşünürdüm anladıgım kadarıyla daha kalın.Yakın takipçinim.Bu aşkla birçok bonsain olacak.
sevgiyle kal

bonsaisan
29-01-2010, 12:26
Sayın kalanbaklı

Çalışmanız güzel olmuş.
Gerekli açıklamalar yapılmış.
Gövde kuralara göre 3 ler 5 ler 7 ler kuralı çok gövdelerdeki bir kuraldır.

Telleme bence güzel olmuş telerin aralıkları dalın kalınlığına göre gayet orantılı.
Önemli olan tellerin gövdeye yapmış olduğu basınç bu çok fala olmamalı.
Zaten onun kontrol etmişsinizdir.

Çoklu gövdelerede biribirine bakan daların arası olabildiğince boş olmalıdır.
BU mantıkda daları budayınız.

Şİmdi ağaçı kendi haline bırakın.
Saygılar.

kalambaklı
29-01-2010, 15:12
Sayın bonsaisan, önerileriniz için çok teşekkür ediyorum, görüşmek üzere.

kalambaklı
24-02-2010, 13:29
Sevgili bonsai dostları; bu gün bir kaç ay önce almış olduğum mersin ağacı üzerindeki çalışmamı sizlerle paylaşıyor ve yorumlarınızı bekliyorum.

126848

126849

126850

kalambaklı
24-02-2010, 13:30
126851

126852

Harun Parlak
24-02-2010, 17:45
Sayın kalambaklı güzel bir çalışma teller güzel sarılmış elinize sağlık. Benim düşüncem ana dalda hiç hareket olmaması biraz düz durması yaşlı bir ağaç değilde fidan gibi görünümde kalmış gibi.
Ana gövdeye biraz esneklik ve dalgalanma verebilirseniz ki verebileceğinizi tahmin ediyorum.
Kalın dala hareket kazandırabilmek için sağa sola dalı burkarak liftleri ayırıp direnci kırarsanız çok rahat bükebilirsiniz.
Altda bir çizim yapmaya çalıştım umarım size fikir vermesi açısından yardımı dokunur.

kalambaklı
24-02-2010, 18:42
Sevgili Tekin ustam, çizim ve önerilerinize herzaman ihtiyacım var, beni unutmayın.
Saygı ve sevgilerimle,

bonsaisan
25-02-2010, 11:46
Sayın kalanbaklı.

Ağaçınızn gövdesi kalın bir yapıdan hemen sonra incelerek yükseliyor.

Bu tür bir formda genelde "bunjin" **** celebi tarzı da diyelim.

Bu form için uygun olabilir.

Lakin be şu anda ki mevcud yapı ve düşüncede daha dengeli olması ve shohin bonsai mantığında düşündüğümüzde daha ufak ama daha orantılı bir for vermenizi tavsiye ederim.

Aşağıda ki görseli sizn için hazırladım.

Uzayıp giden o dalı jin yapınız.

Diğer iki dalı kulanarak rüzgarda tek yöne eğim almış ve ahenkle dazs eden bir gövde düşünün.

Bu daha dengeli ve daha ölçekli bir görsel elde etmenizi sağlayaçtır.

"Fukinagashi" formu daha etkili oluçaktır.
127057

kalambaklı
25-02-2010, 12:37
Sevgili Tekin ustam, sola giden dal için bir şekilde karar veremediğimden dolayı öylece bıraktım ve dediğiniz gibi hareket kazandırmak için uğraştım fakat o zaman da ücgen' i yakalayamadım.
Sağlık ve esenlikler diliyorum,

kalambaklı
02-03-2010, 18:58
Sevgili bonsaisan, değişik tarzlar konusundaki uğraşlarım sonuç vermedi ve senin düşüncene odaklanarak fukinagashi tarzına karar verdim ve ilk bonsai atölye çalışmasına getirip sizin önerilerinize sunacağım.
İyi akşamlar,

bonsaisan
04-03-2010, 18:13
Çalışma için uygun bir yer oluşturamadık oluştura bilsek atölye çalışmasını gereçleştirebileçeğiz.

kalambaklı
05-03-2010, 14:43
Sevgili bonsai dostları, en son yüklemiş olduğum mersin ağacımı bonsaisan' ın önerdiği fukinagashi tarzında çalıştım ve önerilerinize sunuyorum.

128528

128529

128530

bonsaisan
05-03-2010, 17:01
Güzel olmuş.Pazar günü yakından görek isteriz.

kalambaklı
05-03-2010, 17:28
Sevgili bonsaisan, isterseniz tabii ki getiririm.
İyi akşamlar,

kalambaklı
22-03-2010, 11:16
Sevgili arkadaşlar, alıç ağacımın üzerinde aşı uygulaması ile yaptığım zirve çalışmam.

131570

131571

131572

131573

kalambaklı
22-03-2010, 11:17
131574

131575

131576

bonsaisever
22-03-2010, 12:09
Kalambaklı ellerinize sağlık, çok güzel ve örnek bir uygulama yapmışsınız.
Gelişmeleri de gösterirseniz, bu uygulamayı yapacak arkaşlar safhaları görmüş olur.

kalambaklı
22-03-2010, 12:26
Sayın bonsaisever, ilginize teşekkür ederim ve dalcıkların kalınlaşmalarını tamamladıkları zaman diğer safhaları da fotoğraflayıp göndereceğim.
Saygılar,

köknar
22-03-2010, 12:32
Örnek olacak bir çalışma gerçekten, paylaştığınız için teşekkürler. Birşey takıldı aklıma, zirve oluşturmak üzere aşıladığınız dal, ağacın en üstündeki daldan daha mı kalın? Yani neden en üstteki dalı zirve yapmak istemediniz? Dalın çıkış yönü yüzünden mi?

kalambaklı
22-03-2010, 14:12
Sayın köknar, ağacın sağında bulunan dalı zirve yaptım, aşılama yöntemi yapmasaydım, dalı yukarıya yöneltmek çok zor olacak, belki de kırılacaktı.
Ayrıca ana gövdeden çıkan bu dalın çıkış yerinin arkada kalması ayrı bir avantaj sağladı.
Saygı ve sevgiler.

köknar
22-03-2010, 14:16
Anladım teşekkür ederim :)

yasemin
22-03-2010, 15:05
Yanlış anlamadıysam ağacın kendi dallarından biriyle mi aşılama yaptınız?

kalambaklı
22-03-2010, 15:49
Sayın yasemin, zirve dalı yukarıya doğru bükebilmek için aşılama yöntemini kullandım.

yasemin
22-03-2010, 16:10
Oldukça enteresan ve yol gösterici bir çalışma olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler

Latif
22-03-2010, 16:27
Yapmış oldugun çalşmalar beni teşvik ediyor ve ögretiyor.Seninki gibi bonsailerim olması için yardımlarını bekliyorum.
sevgi dolu sevgiler

kalambaklı
22-03-2010, 16:39
Sevgili dostum latif, daha yolun başındayım, ama sana tavsiyem bol miktarda ağaç bulundur, bunun için yerin de musait ve ara sıra bizlere pazar gününü ayırmanı isterim. ;)
Çünkü doğadaki doğal bonsai ve doğa olayları insana fazlaca ilham kaynağı oluyor.:)
Sevgilerimle,

memet
22-03-2010, 19:38
Sanırım aşılama tekniği kullanıldığı için bir küçük yanlış analşılma oluyor. Burada aşılama yapmamış kalambaklı. Aşılamada kullanılan tekniği zirve dalı oluşturmada kullanmış. Yandaki dalı yukarı kaldırmış.
Yara kapandığında güzel bir zirve oluşacak

yasemin
23-03-2010, 09:54
Şimdi daha anlaşılır hale geldi.. Açıklama için teşekkürler. Öğretici bir teknik olmuş

bonsaisever
24-03-2010, 19:22
Kalambaklı, uygulamanızda atladığım bir konu oldu.
Resimde kırmızı ile çizili yerden kesim yapıp ondan sonra bu çalışmayı yapsaydınız çok daha iyi olurdu.
Üst kısım kuruyacak ve o bölümü ya kurumuş dal yapmak ya da kesmek zorunda kalacaksınız .

Bu uygulamayı yapacak arkadaşlar, çok dikkatli olmalı.
Odunsu olduğu için birleştirmeye çalışırken kırabilirsiniz.
Kırma ihtimaliniz olduğunu anladığınız anda bırakıp güzelce sarın.
Ne kadar yaklaştırırsanız o kadar çabuk kaynar ve izini kaybeder.

Ayrıca; bu işlemi ilk önce ağacınız üzerinde değil, aynı ağaç türünde bir dalda deneme yapın.

Kolay gelsin.
131903

kalambaklı
26-03-2010, 13:12
Sevgili bonsaisever, ben bu tür çalışmalarımı esnek yapıya sahip ağaçlar üzerinde yapıyorum, ayrıca matkapla delmemdeki amaç esnekliği fazlalaştırmak içindi.
Kırılma oranı fazla olan sert yapılı ağaçlarda bu uygulamayı yapmaya çalışırsak kırılma olasılığı fazlaca olabilir ve emeğimiz sonucu hüsranla bitebilir.
Alıç ağacımın son durumunu uygun zamanda sizlerle paylaşacağım.
Saygı ve sevgilerimle,

kalambaklı
19-04-2010, 08:43
Sevgili dostlar, muradiye orman fidanlığından aldığım mabet ağaçlarımın bu günkü durumları.

136931

136932

136933

bonsaisan
19-04-2010, 12:21
BEnde ki ginkolarda gelişim süper oldu.
seneye form vermeyi düşünüyorum.
Şİmdi bol yapraklı bir durumdalar.

kalambaklı
22-04-2010, 20:00
Dallarını telleyerek biraz eğim vermek istedim, ne dersin.

kalambaklı
21-06-2010, 11:06
Sevgili bonsai dostları, yabani zeytin ( delice ) üzerinde bonsai çalışmamı sizlerin görüşlerine sunuyorum.
Sonbahar' da telleme yaparak kıvrımlı dik tarz bir çalışması yapacağım, ne dersiniz.

154681

154682

kalambaklı
21-06-2010, 11:07
154683

154684

154685

kalambaklı
21-06-2010, 11:07
154686

154687

Emre Kuzu
21-06-2010, 19:09
Bence iyi olur.

kalambaklı
21-06-2010, 20:31
Sevgili Kalyon, önerin için teşekkür ederim.

bonsaisan
22-06-2010, 20:14
Güzel delice bunu sevdiğimi söylemiştim gördüğümde.
Bu konuda eklemelerim oluçak.

ayazkentli
26-06-2010, 18:14
Sn. Kalambak'lı ve diğer bonsai yapabilen arkadaşlar, tebriği fazlası ile hak ediyorsunuz.
Böyle ince işçilik isteyen hobileri yapan kişilere hep gıpta ile bakmışımdır.

-El becerim- sıfır düzeyde olduğundan ve -bezgin bekir- kıvamında biri olduğumdan olsa gerek, böyle çektirme, kastırma, teller, ipler, çıtalar gibi benzeri aletler ile çalışıp, eğip-bükmeler türünde ince yetenek isteyen aktiviteler beni fena halde aşıyor (Kesin dallarını ya'da göydeyi kopartırım)!!!

Böyle durumlarda yaptığım en iyi şeyi yapıyorum ve hayran hayran izliyorum. Devam sn.kalambaklı, güzel şeyler ortaya çıkıyor.

kalambaklı
29-06-2010, 12:32
Sevgili Kalyon, sana vermiş olduğum ağaç sözümü unutmadım, sadece yer Salihli olduğu için uygun zaman kolluyorum.;)
Saygılar,

kalambaklı
29-06-2010, 12:34
Sevgili Orçun, delice konusunda ekleyeceklerini tahmin ediyorum ve ileride şekli şu anki gibi olmayacak.
Yine de ekleyeceklerinizi merakla bekliyorum.
Kendine iyi bak.

kalambaklı
29-06-2010, 12:38
Sevgili ayazkentli, doğa için dağ bayır dolaşan, bonsai sanatıyla iç içedir zaten.:p

omrfrk
29-06-2010, 12:43
Fotoğraflar için teşekkürler.Tebrikler.
SAYGILAR.

kalambaklı
29-06-2010, 12:44
Sevgili arkadaşlar, bu dişbudak yapraklı akçaağacımı önce literati tarzında bir bonsai adayı yapmaya karar vermiştim, sonun da ileride yaprak aralarımdan çıkaracağım dallarla daha güzel görünürüm diyerek kendisi tanuki tarzı olmayı istedi, ben de bu isteğini kırmadım, siz ne dersiniz?..
156605

156606

156607

tourkana
29-06-2010, 12:53
Bence Tanuki gövdeyi biraz daha sola yatırmalısın..Ama şimdilik saksının sağ tarafına bir tahta parçası koyarak bunu sağlayabilirsin..

Emre Kuzu
29-06-2010, 17:23
Sayın kalambaklı unutmadığınızı biliyorum istediğiniz zaman gönderebilirsiniz kendinizi sıkıntıya sokmayın.

jeomeo
29-06-2010, 20:57
Sevgili kalambaklı, bence ölü gövdeyi yukarıya dogru incelterek konik bir yapı saglayabilirsen daha etkili görünecektir. Hele bir de hafif burgu oluşturacak kadar kalınlıgı varsa geriye dogru belki daha iyi olabilir.

Agacı sabitlemediyseniz ve üzerinde çalışma yapabilecek iseniz, tel fırça ile (mangal temizliginde kullandıkları) tek yönlü olarak aşagı dogru zımparalar üzerinde bir kısma da hafif renk verecek bir şey sürerseniz, mesela bezir yagı, vernik, ahşap boyası vs gibi çok daha güzel olacaktır.
156709

Basitçe bunun gibi gösterebilrim...

kalambaklı
30-06-2010, 09:57
Sevgili jeomeo, ben orjinalliğini bozmak istemedim ve ileride ne gösterecek onu bekleyeceğim, belki daha orijinal bir kuru dal parçası bulabilirsem daha farklı bir görsellik meydana çıkabilir. Ne dersin?..
Önerileriniz için çok teşekkürler.
Saygılar,

jeomeo
30-06-2010, 23:09
Bildigim kadarıyla tanukide amaç ölü gövdeyi mümkün oldugunca agacın bir parçası, kendisi gibi göstermek. Kimura gibi ustaların çalışmalarında nerenin gerçek gövde nerenin eklenmiş parça oldugunu anlamak pek mümkün olmuyor. Canlı-ölü farketmeksizin üzerinde bol bol marangozluk işi yapıyorlar:)

kalambaklı
01-07-2010, 12:31
Sevgili jeomeo, ben nere Kimura usta nere, inşallah biraz daha iyi duruma gelebilirsem ne mutlu bana.
Ağacım stresini bir atlatsın o zaman aynı kuru dal ile dediğiniz çalışmaları yapmaya çalışacağım.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
Sağlıcakla kal,

kalambaklı
10-08-2010, 14:30
Sevgili arkadaşlar, dişbudak yapraklı akçaağaç üzerindeki tanuki çalışmamın bu günkü durumu.
165499

165500

Sakaki
11-08-2010, 02:16
Git gide Informal Upright tarza dönüyor gibi :)

Latif
12-08-2010, 10:00
sevgili dostum yine döktürmüşsun.Kuru agacın cinsini ögrenebilirmiyim.Fidanı içine sardıgın plastik bantları nereden temin ediyorsun.
sevgiyle kal

kalambaklı
12-08-2010, 10:09
Sevgili Latif, kuru dalı dere yatağından buldum, yanılmıyorsam hayıt kökü, plastik bant olayını anlayamadım.

Latif
12-08-2010, 14:55
sana geldigim de gördügüm bir çalışmanda ban şeklinde vidalı plastikler vardı onları kastettim

kalambaklı
12-08-2010, 17:18
Latif dostum, onlar, elektrikçilerin kullanmış oldukları kablo kroşeleri, farklı boyutlarda bulmanız mümkün, sorun yaşarsan ben sana getiririm.
Sağlık ve sevgiyle kal dostum.

kalambaklı
12-11-2010, 13:18
Sevgili arkadaşlar, Yabani zeytinimi telleyerek, meşe ağacından kesilen kütükten yaptığım saksının içine yerleştirdim ve sizlerle paylaşıyorum.

179718

jeomeo
12-11-2010, 20:19
Gayet başarılı bir çalışma olmuş. İplerden, kancalardan kurtulup tellenince formu belli oldu. Kısa zamanda iyi gelişim gösterip dallarının gelişeceği kesin. Belki ölü olan kısım üzerinde parlak bir yüzey değil de daha girintili çıkıntılı/kovuklu bir görüntü daha etkileyici olacaktır.Elinize sağlık.

memet
12-11-2010, 20:52
Çok uydu saksıya, biraz uğraştık ama değdi.

bonsaisan
12-11-2010, 22:27
Mustafa abi ne diyeyim insan işde kendi eli ile uygun saksı yapıp birde kend eli ile yavaş yavaş bir ağaç yetiştirmeye başlayınca harika oluyor eline sağlık abi

Latif
13-11-2010, 07:46
zeytin gelecek vadediyor.Saksı bir harika
Başarılı çalışmalarının devamını dilerim

kalambaklı
13-11-2010, 08:01
İlginiz için teşekkür ederim dostlarım, dallar gelişip birde yapraklandığı zaman daha da güzel bir görsellik kazanacağından eminim.
Siz ne dersiniz arkadaşlar.

Latif
13-11-2010, 17:14
yapraklanınca seyretmeye doyum olmaz

kalambaklı
13-11-2010, 19:34
Değerli dostum, Bayram arası görüşmek üzere, iyi bayramlar.

Ali H. ALI
14-11-2010, 11:25
Sayin kalambakli, zeytin calismaniz, baska uyelere ornek olacak bir calisma.
Zeytin agaciniz saksisi ile birlikte guzel bir uyum sagliyor. Zaman icerisinde, sizin ilgi ve calismalarinizla, guzel bir bonsai olacak.

kalambaklı
15-11-2010, 07:08
Teşekkür ederim Ali hocam, beğenmeniz beni çok mutlu etti.

ayazkentli
15-11-2010, 14:16
Mustafa ağbicim, sizin zeytin bonsai'yi görünce, yüzüklerin efendisi filmin'de bir sahne gözümün önüne geldi. (Filimde'ki Ent'ler de tıpkı, devasa büyüklükte'ki bonsai'lere benziyorlar).

O sahne'de, Ent'ler Saruman'ın kalesine saldırmışlardı ve bir Ent aynen, sizin zeytine verdiğiniz bu şekilde'ki gibi, Ork'lardan birine tekme atmıştı. Sizin bonsai'de sanki bir şey'e tekme atmış gibi duruyor.

Zaten bu filim'de en çok Ent'leri sevmiştim. Salonumun duvarın'da, Ent'lerin lideri Ağaçsakal'ın büyük bir posteri asılı. Ne yapayım, ben böyle eğri-büğrü şeyleri çok sevimli buluyorum.

Sizinlerin bonsai'leri de çok hoş ve sevimli oluyor. Acemiyim falan diyorsunuz ama maşallahınız var.

Bir'de bir şey soracağım.
Bazı bonsai'ler de meyve oluşuyor. Bu zeytinde de olacak'mı? Her halde olursa, delice denilen minik zeytinler'den olur.

Kolay gelsin, iyi bayramlar.

kalambaklı
16-11-2010, 08:07
Evet sevgili arkadaşım, hele kendini bir toparlasın, dallansın o zaman meyve de verecektir.
Yukarıdaki zeytinimle uğraşım üçüncü yılını buluyor.
Sizin de bayramınız kutlu olsun ve her bayram bir öncekinden daha güzel olsun.

kalambaklı
11-01-2011, 12:49
Harnup'un son hali,

188349

188350

188352

Hazeyn
11-01-2011, 13:15
Ağaç kütüğünden yapılmış saksı ve zeytin gerçekten ilgi çekiyor üst dallarda iyice gelişirse süper olur diye düşünüyorum.İyi çalışmalar.

alpmoon
11-01-2011, 13:19
Sanki kırılmak için bahane arayan harnup dallarını ne güzel tellemişsiniz. Ağaç oldukça sağlıklı ve hoş görünüyor. Hele dip (kök) kısmı oldukça ilginçmiş. Elinize sağlık ...

Hatice Tarhan
11-01-2011, 17:54
Kök kısmı çok güzel görünüyor harika bir çalışma olmuş ellerinize sağlık.

memet
11-01-2011, 18:15
Kalambaklı'nın bana hediye ettiği bir harnup da bende var. Tohum kapsüllerini gördüğümüz gün geldiğinde çok güzel olacağını düşünüyorum.

kalambaklı
11-01-2011, 18:55
Arkadaşlar, beğeniniz için teşekkürler.

vehbi
12-01-2011, 08:58
Harnup bonsai harika olmuş

kalambaklı
12-01-2011, 09:45
Teşekkürler, daha olmadı, ama güzel olacağı kesin.

kalambaklı
20-03-2011, 13:07
Rahat dallanabilsin diye daha önceden şekil alması için dallarına uyguladığım telleri çıkardım.
197621

197622

197623

Harun Parlak
20-03-2011, 14:25
Güzel bir Zürefa ya da geyik görünümü alacak. Kök kısmına taş yerleştirme güzel fikir yalnız o keskin köşeli taş uyum sağlamamış.
Taşı değiştirme imkanı varsa daha güzel uygun keskin olmayan bir taşla değiştirebilirseniz daha güzel olur diye düşünüyorum.
Kolay gelsin.

kalambaklı
20-03-2011, 19:12
Ustam, nasipse seneye saksı değişimi zamanında yazdıklarınızı yapacağım ve ayrıca mermer parçasını kökler birbirine karışmasın diye koymuştum.
Taşın üzerinde duran bir geyik veya zürefa görünümlü bir süpürge tarzı bonsai olabilir.
Sevgilerimle.

kalambaklı
17-04-2011, 18:00
Bu gün, tohumdan yetiştirdiğim güveykandili adayımla bir tanuki çalışması yaptım.

203885

Harun Parlak
17-04-2011, 18:53
Güzel başarılı bir uygulama yapmışsınız elinize sağlık. Zamanla gelişip dallandıkça gösterişli bir bonsai olacak.

kalambaklı
18-04-2011, 09:41
Sevgili Tekin ustam, beğendiğiniz için teşekkürler.

kalambaklı
26-04-2011, 15:53
Çiçekçide daha önceden görüpte alamadığım sofora'yı bu gün aldım. Amacım şelale tarzı ( Cascade-Kengai ) çalışması yapmak, havaların iyice ısınmasıyla havii köklendirme yapacağım.

bonsaisan
26-04-2011, 15:59
Mustafa abi güzel bir aday parça bulmuşsun.
İleride harika olaçağı kesin.
Elerine sağlık

kalambaklı
29-04-2011, 12:16
Daha önceden aldığım crasula ve portulacaria afra'lardan birer tanesini bu gün budadım, gelişmelerini hep beraber görüp yorumlarınızı bekleyeceğim.

207166

207167

207168

Ali H. ALI
30-04-2011, 11:19
Sayin kalambakli, yesim agaclarinizin ikisini budadiginizi belirtiginizden yola cikarak elinizde daha baskalari da da oldugunu dusunuyorum. onlari da belki bu sekilde budarsiniz diye sizi uyarmak istedim.

Ilk fotograftaki yesim agacinizin altindaki ilk biri iki dalcigi budamaniz ve ust taraflarda da daha fazla dalciklar elde etmeniz icin dal kisaltmalari yapmis olsaydiniz daha guzel bir yesim agaci elde etmis olurdunuz diye dusunuyorum. Bir de bu cins yesimlerde budama yaparken budanmis yerin altindaki bogumun kuruyup dokulecegini hesaplayiniz cunku genelde oyle oluyor.

Diger yesim agacinizda(P. afra) derin budamalar yapmamissiniz. Bu cins yesim de ise genelde budanan yerden tekrar aciliyor. Diger yesim agaci gibi budanan yerin altindaki bogum dokulmuyor. Bu agacinizda da dal uclarini istediginiz boyda kisaltip dal uclarinda yeni dalciklar elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

kalambaklı
30-04-2011, 15:21
Sevgili Ali hocam, önerilerinizi dikkate alacağım, P.Afra oldukça büyük olduğu için fazlaca stres'e girer ve gelişimi yavaşlar veya ölür korkusuyla derin budama yapmaktan kaçındım.
Ama yine de dalların % 60'şını aldım. Önerilerinize her zaman ihtiyacım olduğunu unutmayın lütfen.
Saygı ve sevgilerimle,

kalambaklı
25-05-2011, 18:17
23/04/2011 Tarihinde bir dost'un verdiği gülibrişim'in kurumuş bölgelerini temizlerken toprağının sadece torf'tan ibaret olduğunu farkettim, saksıdan çıkardım, bütün kök sistemi mantar'larla dolmuş, temizledim ve drenajlı toprak karışımı hazırlayıp yeni saksısına diktim.
Çalışmam sırasında çektiğim fotoğraflar.
216488

216489

216490

216491

kalambaklı
25-05-2011, 18:28
Ve ölmek üzere olan ağacım kendine geldi, sonbahar'da yapacağım saksı değişim zamanında, dallanmasına göre tarzı konusunda karar verip ona göre dallarını telleyeceğim.
216499

216500

Harun Parlak
25-05-2011, 18:37
Çok güzel bir aday. Keşke daha geniş bir saksıya dikmiş olsaydınız. Gelişmesi daha hızlı olurdu.
Saçak kökler rulo şeklinde bir birine dolandığında ki dar saksılar da bu mümkün ozaman gelişme yavaş oluyor.
Bu aşamada olmaz ama ilerdeki çalışmalarıda küçük saksıya koyulacaksa saçak ve kılcal kökleri bukadar uzun bırkmak yerine saç tıraşı yapar gibi kısaltıp sıkışmamasını sağlamak lazım.
Bu adayda jin uygulaması güzel olacak. Kolay gelsin.

kalambaklı
25-05-2011, 21:36
Tekin ustam, ağacı mantarlardan kurtardığıma şükrediyorum ve o anki durumda ancak gülibrişim'i dikeceğim o saksıyı bulabildim, sonbahar' a kadar bakalım nasıl bir gelişim gösterecek.
İlginiz için teşekkür eder ve iyi akşamlar dilerim.
Saygı ve sevgiler.

msgurkan
25-05-2011, 22:12
Ağacın köklerinde gördüğünüz ve mantar olarak yorumladığınız nodüller Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunun bağlaması ile meydana gelen oluşumlardır.

Yani ağaç ihtiyaç duyduğu azot gübresini simbiyotik Rhizobium bakterilerinin desteğiyle kendi üretmiş. Siz de bu hazineyi yok etmişsiniz. Yazık, çok yazık.

Önceleri ben de birkaç kez aynı hatayı yaptım. Artık bu bilgiyi tüm arkadaşların öğrenmesi gerekir. Baklagiller ve daha bazı bitkiler “AZOT BAĞLAYICI”dırlar.

Bu tür hatalara düşmemek için çalıştığınız ağacın Azot Bağlayıcı olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz.

Ayrıca Azot bağlayıcı türdeki bitkilerin gübrelenmesinde azot gübresine gerek yoktur veya çok az azot ihtiva eden gübre kullanılması gerekir.

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_nodule

http://en.wikipedia.org/wiki/Nitrogen_fixation

http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklagiller

izzeterisen
26-05-2011, 21:02
Sn.kalambaklının gülibrişim ile ilgili mesajını okurken , ben önce köklerde ur olduğunu sandım. Fakat bu bitkinin bir baklagil olduğunu öğrenince, görülen şişkinliklerin kök ur nematodunun uru olmadığını anladım. Baklagillerin bu özelliğinin bilindiğini düşünerek bir şey yazmadım.
Söz edilen mantar temizliğinden de neyin kastedildiğini anlamamıştım.
Artık oluşan yeni kökler fiksasyonu yapar bundan sonra.

kalambaklı
06-06-2011, 17:30
Ova akçaağacı gelişmemiş kısmından da dallanırsa sonbahar yaprak dükümünden sonra daha bir keyifle telleme yapacağım, ya da dallanmayan bölgeye aşı mı yapsam!.. Ama bir kaç tane patlamayan gözler var.:confused:

kalambaklı
06-06-2011, 17:33
Geçen yıl kök budaması yaptığım sofora'nın ilk ve bu günkü durumu.
221094

221095

Hazeyn
07-06-2011, 07:47
Her iki adayınında gövde yapıları çok güzel.İnşallah güzel bonsailder olac aklarına eminim.Kolay gelsin.

kalambaklı
07-06-2011, 09:48
Sayın hazeyn, teşekkür ederim.

miCRoBe`
07-06-2011, 23:09
çok güzel gövdeleri var maşallah. bende böyle bir tane güzel gövde bulamadım bir türlü.

kalambaklı
17-06-2011, 12:12
Bonsai adayı çin ardıçı.
225599

225600

225601

225602

kalambaklı
20-06-2011, 20:58
Gülibrişim adayım'ın korumuş olan gövdesinde biraz çalışma yaptım.
226712

226713

sagol
22-06-2011, 21:50
Gülibrişim de ova akçaağacı da çok güzel, elinize sağlık.

kalambaklı
23-06-2011, 10:00
Sayın sagol, beğeniniz için teşekkür ederim, sanırım sonbahar'da biraz fazlaca işim olacak.

Latif
23-06-2011, 13:19
Ardıç bir harika ilerki yıllarını merak ediyorum

Latif
23-06-2011, 13:20
Ardıç bir harika ilerki yıllarını merak ediyorum

bonsaisan
09-12-2011, 16:47
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/197623d1300622864-harnup21.jpg

Çalışmanın ileride ki yılların da alması gereken aşağı yukarı bir görsel çizimini yapmaya çalıştım.
Umarım beğenrsin abi.
Saygılar
258887

kalambaklı
18-12-2011, 17:56
Bu gün harnup üzerinde Orçun arkadaşımın çizmiş olduğu görsele yakın bir çalışma yaptım.

stylee
18-12-2011, 21:12
harika olmuş gerçekten;maşallah

kalambaklı
19-12-2011, 15:40
Arkadaşlar, bu da ikinci harnup çalışmam.

260409

260410

260411

260412

memet
19-12-2011, 16:04
Gergi teli olarak kullandığınız telin ana gövdede iz bırakma olasılığı çok fazla, o teli kesip gövdeye rafya ya da izole bandı sarıp tekrar germeniz yararlı olur.

kalambaklı
19-12-2011, 18:25
Ağacın uyanma döneminde kontrol edeceğimden dolayı fazlaca dikkate almamıştım, uyarınız için teşekkür ederim arkadaşım.

Harun Parlak
19-12-2011, 19:00
Ben böyle durumlarda elektrik Kablo borularını kısa kısa kesip dikine ikiye yarıyorum bazen ince dallara gerktiğinde 4 e bölüp tel gelen yere koyuyorum.
Bazen de Hurda çoklu kablolarının korunma kaplamalarını kullanıyorum.

kalambaklı
19-12-2011, 20:50
Sevgili Tekin ustam harnup'lar için yorumlarınız nedir.

Harun Parlak
19-12-2011, 21:46
Sizin harnup'ların ilk olanı hep bir geyik olarak görmüştüm. İkinci harnup sondan bir önceki hali daha derli toplu imiş son şeklini çok yatay üçgene hat da düz gibi. Elimizdeki adayları çok zorlamadan en yakın dal dizilimini yapıp üçgeni yakalamaya çalışmak en doğrdusu. Bu üçgenler illada dikey olmadığını biliyorsunuzdur. Aslında doğada da öyle ışık ihtiyacı dal dizilimini ayarlıyor. Alt dallarda güneş görmeyen dallar zamanla kuruyup doğal budama yapmış oluyorlar.
Ormana karşıdan baktığımızda her yeri yaprak kaplı gibi görünür dışa dönük dallarda ışık gördüğü için yaprak yeşillik vardır. Ama ormanın içine girip yukarı doğru baktığımızda genelde sadece tepelerde ışık alan yerlerde yaprak vardır. Alt kısımlarda tek tük olsa da zamanla onlar da kuruyup doğal budanması olacaktır.

kalambaklı
20-12-2011, 07:35
Tekin ustam, ikinci harnup'u daha iyi fikir verebilmek adına iki değişik açıdan fotoğraflamıştım.

kalambaklı
21-12-2011, 18:21
Ekim 2011'de almış olduğum sekoya üzerinde çoklu gövde (Kabudachi ) çalışması için ön hazırlık yaptım, sanki dalların sıkışıklık yaratacağından dolayı ikili gövde daha uygun olacak diye düşünüyorum.
Çalışmama örnek olacak olan tasarım ve çalışmam, önerilerinizi bekliyorum.

260760

260761

260762

onlypassing
21-12-2011, 18:41
bunlar kaç sene sonra bonsai olcak acaba??

jeomeo
21-12-2011, 21:09
Bence de en küçük gövdeyi tamamen budayıp, ikinci gövdeyi de 1/4 ya da 1/5'i kadar daha kısaltıp, ağacın tacını biraz daha sivri hale getirebilirsiniz. Böylece boyuna göre ince olan gövdeler daha az dikkat çekecektir.

Harun Parlak
21-12-2011, 21:38
Şimdilik sadece gelişmesi için iyi bakın derim. Bu gelişme dönemin de orta adayı büyük olana biraz uzak duruyor. Gövde zedelenmemesi için korumaya alarak gerdirme tel ile yaklaştırın o şekilde gelişmeyi tamalayınca üzerinde hep beraber düşünürüz. Ozaman kadar zaten sizinde kafanızdaki şekil netleşecektir. Kolay gelsin iyi akşamlar.

Harun Parlak
21-12-2011, 21:46
Tekin ustam, ikinci harnup'u daha iyi fikir verebilmek adına iki değişik açıdan fotoğraflamıştım.

Bu mesajınız da fotoğraf göremedim. Bir öncek fotoğrafları mı değişik açılardan çektiğinizi söylemek istediniz. Eğer öyle ise bu fotoğrafaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/260411d1324305599-harnup24.jpg) açı güzel bence.

kalambaklı
22-12-2011, 08:55
Tekin ustam, 228'ci mesajdan bahsetmek istemiştim, telleme yaptığım harnup'un iki farklı yönden fotoğrafı bulunmaktadır.bu http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bonsai-calismalari/260411d1324305599-harnup24.jpg açı bana göre önyüzü olacak diye düşünüyorum, siz ne dersiniz.
Saygılar.

Emre Kuzu
22-12-2011, 14:35
Bende sekoya konusunda sayın jeomeo'ya katılıyorum ama ağaç şu an bayağı budanmış biraz dinlensin diyorum.

kalambaklı
29-12-2011, 15:34
Ahşap saksıya aktardığım ardıç'ı ana formu için bu gün telledim ve artık dallanıp iyice gelişmesi için bir kenara bırakacağım.

bonsaisan
29-12-2011, 16:52
Zamanı gelince yapaçağın uç alımı ve yönlendirmeler ile daha minimal bir düzenleme yaparak görseliğini daha etkileyici yapıya dönüştire bilirsin diye düşünüyorum.Zaman il sıkı sürgün yapısı ve doğru çimdiklemeler ile ağaçını istediğin yapıya kavuşturaçağın ümidi ile saygılar
261782

memet
29-12-2011, 17:41
Fotoşop uygulaması
261786

Burada da (http://www.agaclar.net/forum/893142-post246.htm) bir açıklamam var.

kalambaklı
29-12-2011, 18:49
Dostlar benim için dal dizimi hiçte önemli değil, bana göre ağaç nasıl göze hoş görünüyorsa o estetiktir, ayrıca bonsai doğadaki ağaçların minyatörülize edilmiş şekli değilmidir?.
Ağaç üzerindeki düşüncelerinizi benimle paylaştığınız için teşekürler.
Saygı ve sevgiler.

Cemaleddin
29-12-2011, 19:43
ideal Bonsai ağaçların dal yapısı yanılmıyorsam bir sağ bir sola bir arka yan ve böyle devam eden bir görünüm olmalı. aynı hizada karşılıklı olmamalı diye okumuştum. Ama bu buyruk mudur, tabi ki değildir. Sanatta yenilikler olmaz denen şeyler de denenmelidir. Kolay gelsin , saygılar..

kalambaklı
30-12-2011, 10:34
Düşüncelerinizden dolayı size teşekkür ederim cemaleddin arkadaşım.
Ayrıca yeni yılınızı kutlar sağlık ve esenlikler dilerim.
Sağlıcakla kalın.

Cemaleddin
30-12-2011, 11:14
Ben de sizin ve tüm arkadaşların yeni yılını kutlar mutluluklar dilerim... Sizin ağaç için benim fikrimde şöyle: Gözlerinizi kısıp bakarsanız ağacı daha net görebilirsiniz...

kalambaklı
30-12-2011, 11:59
Değerli arkadaşım, fikriniz çok güzel tekrar teşekkür ederim, ama şu an ağacın ana hatlarını kapatan küçük ince dalcıklar var o yüzden tam bir görüntü veremiyor, gelecek yıl ana hatları şekillendiği zaman tekrar bir gözden geçirdikten sonra gereksiz dallar kesilebilir.
Saygılar.

kalambaklı
25-03-2012, 20:19
Bu gün zeytin adaylarımın birinde biraz çalışma yaptım.

276234

276235

276236