View Full Version : Doğa İçin Çal projesi hakkında
Nereden çıktı bu diyenler vardır :)
Nereye doğru devam edecek diyenler de...
Habersiz başlayıp bu aşamaya getirdik ama artık önerileri dinlemek isteriz :)
Sevgili malina,
linki verdiğiniz başlıkta da yazdığım gibi çok hoşuma gitti.
Gurur duydum (hele agaclar.net diye anons edince hemen helâllll sana be agaclar net. diye çığlığı bastım), tüylerim ürperdi.
Bu gençlerin daha çok güzel şeyler yapacağına inancım büyük. Allah utandırmasın, yollarını açık etsin, başarılarını da daim kılsın.
Sizde dinlediğim başka güzel bir parça daha vardı, onu da ne zaman dinleyebileceğiz?
Biliyordum sende güzelliklerin saklı olduğunu ama bu kadarını hayal bile etmemiştim. Bir kez daha gurur duyduk sitemizle, seninle sevgili malina.
Bu mesaj uçabilir ama tutamadım içimden geçenleri...
Gerçekten süper olmuş. Bir kez daha en doğru yerde olduğuma karar verdim. Öneri demişsiniz ama aklıma şu an hiçbir şey gelmiyor. Tek bildiğim, elimden gelen bir şey olursa katkıda bulunmak istediğim..
Tekrar çok teşekkürler sevgili Malina..
Sebahattin Sargın
03-10-2009, 11:50
Bu proje için konserler verilse ne güzel olurdu. Üniversitelerde okuyan bizler bunun tanıtımını da yapabiliriz. Elimden geleni yapmaya hazırım ben....
Sevgiler ;)
Sevgili malina,
"Nerden çıktı bu?"diyenler zaten doğanın farkında olmayanlardır.
"Nereye doğru devam edecek"? Diyenler de taşın altına elini sokmak için çaba gösterecektir sanıyorum.
Siz sözde değil özde olanı bizlere sundunuz. Özü yaşatmak ta bizlere düşüyor.
Sevgi ve saygılarımla.
Mesela toplanılıp biryerlerde fidan dikilebilir mutlaka ses getirir (çok sayıda fidan dikilmesi) Hele ki geçtiğimiz yaz yanan ormanlardan sonra...
Klipteki arkadaşlarda mutlaka gelir diye düşünüyorum (Serkan Çevik gelir mutlaka mesela:) )
Akıl çok olunca fikirde çok oluyor daha ne güzel fikirler çıkıcak eminim ben buna:)
Sevgili malina, Doğa İçin Çal projesi gerçekten harika olmuş.
Müziğin güzelliği, müzisyenlerin ustalığı, çalgıların uyumu, yapım, grafik, çekim, montaj, kısacası projenin bütün aşamaları çok başarılı.
En önemlisi, amacının Doğa Sorunlarına ve Çevre Koruma'ya odaklanmış olması.
Sizi ve bu projede yer alan herkesi canı yürekten kutlarım. İnanıyorum ki; sessizce ama bütün haşmetiyle ortaya çıkan DİÇ, müzik aracılığı ile toplumda farkındalık ve birliktelik oluşturarak hızla amacına ulaşacaktır.
Aktif bir çevreci olarak, ben de bu projeye; Çevre Kirliliği ve Küresel Isınma'ya dikkat çekerek, Çevre Koruma bilincinin topluma yaygınlaştırılması çalışmalarına katkıda bulunmak isterim. Yüreğinize sağlık.
http://www.dogaicincal.com/dicnedir.html
Buradaki metnin elden geçmesi iyi olacak... Bu kargaşada ancak bu kadar yazabildim.:)
El atmak isteyenler, Kişiye Özel İletişim Alanı (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=210) bölümünde bir konu açıp, üzerinde çalışabilirler.
Şener KÖKSAL
03-10-2009, 19:32
İzlemek çok keyifliydi. Düşünce mesajda çok güzel. Doğa adına, var olanı korumak , geliştirmek geleceğe en iyi şekilde emanet edebilmek adına çok şeyler yapılıyor çok para harcanıyor. Sivil toplum örgütleri son yıllar bu konu üzerinde çok ciddi bir şekilde duruyor. Çevre ve Orman Bakanlığının illerdeki teşkilatları olan İl Çevre ve Orman Müdürlükleri her yıl orman alanlarına bir yenisini katıyor. Eski orman alanları Rehabilitasyon projeleri ile yeniden etkinleştiriliyor. Yeni Erozyon ve Ağaçlandırma tsisleri ile orman vasfını yitirmiş alanlar ormanlaştırılıyor. Tabii bu çalışmalar çok kolay değil. İklimsel faktörler, sosyal sorunlar , ekonomik sıkıntılar karşı karşıya gelinen sorunlar. Bunların dışında yol kenarları ağaçlandırılıyor, hatıra ormanları kuruluyor, özel ağaçlandırma projeleri ile orman arazisi ya da hazine arazisi üzerinde vatandaşlara kiraya verilerek , kredi tahsisi yapılarak ağaçlandırma çalışmaları hızlandırılıyor. Tabi bu devletin tek başına yapabileceği işler değil. Her çalışmada toplumun emeği, alın teri , en önemlisi sevgisi ve koruması gerekli.
Bu çalışmada ne yapılabilire gelince her ilde neden DOĞA İÇİN ÇAL adlı hatıra ormanları kurulmasın. Kuruma belli bir miktar para yatırılıyor gereğini kurum yapıyor. Bu çalışmaları her ilde takip edecek gönüllüler oluşturulabilir. Yapılan çalışmalar ile diğer iller özendirilebilir. Bunun için konserler , bağışlar verilerek kaynak oluşturulabilir. Bir hatıra ormanı maliyeti yaklaşık 10.000 TL civarında . Bir kaç ilde örnek çalışmalar yapılabilir. Devamını başlangıçtaki başarı belirler. Bende bu kurumda görev yapan biri olarak üzerime düşeni memnuniyetle yaparım. Hadi hayırlısı bakalım.
Klibi çok beğendim, çok profesyonel bir çalışma olmuş, yönetmenimizin eline sağlık.
Öneri istediğini yazdığın için gözüme takılan bir şeyi paylaşmak isterim. Osmantan Erkır, sunumu yaparken, ağaçlar.net ten bahsetmek, doğadan bahsetmek istedi ama lafları da geveledi, acaba diyorum, bir hedef mi olmalı?
Mesela "Çevre Kirliliği ve Küresel Isınma'ya dikkat çekmek ve Çevre Koruma bilincinin topluma yaygınlaştırılması amacıyla elde edilecek gelirle (burayı attım tabii, ne geliri nerden elde edilecek) şurada şu yapılması planlanıyor" gibi bir şeyler mi olmalı acaba?
Açıkçası projenin amacı sadece dikkat çekmek midir, bir şeyler yapmak mıdır? Beraberce hareket edilecek kurumlar, dernekler vs.. var mıdır? (belki bir yerlerde yazıyordur ben görememişimdir)
acaba diyorum, bir hedef mi olmalı?
Mesela "Çevre Kirliliği ve Küresel Isınma'ya dikkat çekmek ve Çevre Koruma bilincinin topluma yaygınlaştırılması amacıyla elde edilecek gelirle (burayı attım tabii, ne geliri nerden elde edilecek) şurada şu yapılması planlanıyor" gibi bir şeyler mi olmalı acaba?
Açıkçası projenin amacı sadece dikkat çekmek midir, bir şeyler yapmak mıdır?
Burada anlatmaya çalışmıştım, ama ne kadar toparladığımdan emin değilim :)
Dünyanın çivisini çıkaranlar kadar, bunu seyretmekle yetinenler de benzer biçimde sorumluysa, çözümler bulmak ve uygulamak zorundaysak, her vesile ile hatırlamalı, hatırlatmalıyız....
Hem değişim gerektiğini bilip, hem "Şöyle yap, böyle yap" laflarını dinlemediğimize göre, "ne yapmalıyım" diye düşünmek gerektiğini her dinlediğinde hatırlatan bir müzik işe yarar mı? En azından konunun farkında olanlar için, arka planda fazladan bir vicdan azabı durumu yaratır mı?
"Birlikten kuvvet doğar" mı? Tek tek düşündüğümüz, anlatmaya çalıştıklarımız, hep birlikte, bir ucundan tutarak ortaya konduğunda verdiği enerji artar mı?
Amacımız, doğrudan birşey yapmak değil. Herkese, bir şey yapmanız gerek diye seslenmek...
Beraberce hareket edilecek kurumlar, dernekler vs.. var mıdır? (belki bir yerlerde yazıyordur ben görememişimdir)
Şimdilik : http://www.dogaicincal.com/destekleyenler.html
Arayışlarımız sürecek...
Kadir Çetintaş
03-10-2009, 21:21
Uzun zamandır uğrayamıyordum. :(
Bu günlerde yeniden daha sık uğrar olduğum bir dönemde.
Tam dergi projesinin dinlenme döneminde( ben şimdilik dinlenme dönemi olarak kabul ediyorum; en uygun zamanda, suyu verilip, ışığı da gördüğünde yeniden kaldığı yerden büyümeye devam edecektir! ) olmasına üzülürken. Yepyeni ve yine çok güzel bir proje başlatıldığını gördüğüm için çok mutlu oldum. :eek:
Öncelikle tüm emeği geçenlere teşekkürler. Çoook güzel olmuş.
Ancak bir öneri olarak kabul edin lütfen. Şu anda klibin olduğu yerden yüklemek çok zaman alıyor. Eğer klibi youtube da yüklerseniz, hatta orada da bir 'kanal' açarsanız, çok iyi olur. Yapılacak diğer klipleri slaytları v.s orada da yayınlayabilirsiniz. Youtube nın hızı çok iyi ve ziyaret edilirliği de çok fazla.
Birde ikinci bir öneri olarak. Klibin yapılış amacı ve agaclar.net inde imajı ve amacı düşünüldüğünde olası devam kliplerde arka fonların orman, ağaç ve-veya kurak topraklar, erozyona uğramış alanlar, kurumuş ağaçlar vs. gibi seçildiğinde daha dikkat çekici olabilir, diye düşündüm. Müzisyenlerin bu alanlara gitmesine gerek de yok! Arka fon sonradan görüntüye bindirilebilir.
Ve daha şimdiden devamı için heyecanlandım. Müzik sayesinde daha fazla kişiye ulaşılacağı kesin.
Tüm emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkürler, saygılar, sevgiler.
aytacbayladi
03-10-2009, 23:31
Destekleyen herkese teşekkür ederiz..Yaşam kaynağımız olan doğamızın katledilmesine bir nebze olsun tepki göstermek amacıyla sizlerden isteğimiz "Doğa İçin Çal" logomuzu heryerde paylaşmanız..Projede katkıları geçen tüm müzisyen arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum...
Sayın malina,
doğayı koruma, kollama ve dikkat çekmek için yapılan bu klip için elini taşın altına koyan, emeği geçen herkesin eline sağlık. Kocaman yürekleri olan bu gençlerimize ve size teşekkür ederim.
Acaba, milli eğitim bakanlığı ve çevre ve orman Bakanlığı ile görüşmek, desteklerini sağlamak için bir grup oluşturulsa ve öneri olarak, yurdumuzun bütün ilkokullarında,her yıl bir hafta gibi bir süre de 'ağaçlar. net' standları kurulması ve ilk kez okula yazılan minikler adına ebeveynlerin cüzi miktar katılımlarını ve minikler adına yanan orman bölgelerine fidanların dikilmesine de katkılarının sağlaması, konusu sunulsa. Hatta ayda bir veya iki kez ilkokullar da, fidan dikiminden bakımına ve doğanın korunmasına dair salayt desteği ile biliçlendirme eğitimleri imkanı verilse, ne güzel olurdu.
O minikler büyüdükçe, onlarla büyüyüp gelişen, onları ve çevresini koruma bilinci olan gençlerin ormanlarını, kim yok edebilir? Tıpkı bu gençlerimiz gibi. Bizler de fırsatımız elverirse gönüllü yardımcı oluruz.
saygılarımla
Lara Croft
04-10-2009, 02:34
Doğru siteye üye olduğum için mutluyum :) Bu projenizi sonuna dek destekliyorum :)
anqryanqel
04-10-2009, 09:36
Bu projeyi bende sonuna kadar destekLiyorum benmde yapabiLeceğim birşey varsa Lütfen arkadaşLar bende dahiL oLmak isterim bu projeye her şekiLde ....
Çok Çok büyük tebrikLer ....
irfanolmez
04-10-2009, 10:42
Elinize sağlık çok güzel bir çalışma olmuş benimde ufak bi önerim olucak bence havalar iyice soğumadan konser organizasyonu yapılsa biz öğrencilerde üniversitelerimizde buun reklamını yapsak bence çok ilgi görebilir bunun dısında sizin istekleriniz doğrultusundada elimden geleni yapmaya hazırım; tekrar böyle önemli bir konuda bu güzel çalışmayı hazırladığınız için çok teşekkürler...
hüsnüyusuf
04-10-2009, 12:18
Bu proje agaclar.net'in tüm üyelerini heyecanlandırmıştır sanıyorum. Farkındalık oluşturmak için müziğin kullanılması çok iyi bir seçim olmuş. Önemli olan ilk adımı atabilmek, inanıyorum ki devamı gelecektir. Emeği geçen herkesi kutlarım.
anqryanqel
04-10-2009, 13:38
Teşekkür ederim uyarı için ama bende Türkçe'mizi gayet önemseyen biri olarak buna üzüldüm . Sadece "L" harfini büyük yazmak dışında asla imla konusunda dikkatsiz olmam yine de teşekkür ederim buna dikkat edeceğim . Ayrıca bir konuya değinmek istedim .
Bazı insanlar duyarlı **** duyarsız , ayırmıyorum ... Bu sitenin logosunda bulunan DOĞA İÇİN ÇAL! cümlesini yanlış yorumlayabiliyorlar yani şöyle ki ; ben destek için elimden geleni yapıyor ve bütün tanıdıklarımla paylaşıyorum bu projeyi , ama aralarında "Nasıl yani ? Ne çalacağız ? " gibi anlamayan cümleler duyuyorum çok saçma geliyor belki ama bunun açıklamasını yapmak zorunda kalmak benim için çok acı ,) Yapabileceğimiz birşey de yok sanırım bu konuda ama sadece paylaşmak istedim bunu ,)
Teşekkürler ...
Bu sitenin logosunda bulunan DOĞA İÇİN ÇAL! cümlesini yanlış yorumlayabiliyorlar yani şöyle ki ; ben destek için elimden geleni yapıyor ve bütün tanıdıklarımla paylaşıyorum bu projeyi , ama aralarında "Nasıl yani ? Ne çalacağız ? " gibi anlamayan cümleler duyuyorum
Bence bu iyi bir şey :)
Tek seferde anlayacakları biçimde olsa, siz söyleyeceksiniz, karşınızdaki kafasını sallayacak, olay bitecek :)
Oysa şimdi, üzerinde daha fazla konuşma olanağı ve zorunluluğu doğuyor :)
Sayın malina,
bu proje ile, daha büyük kitlelere ulaştırmak için üye olan, olmayan herkesi ' ağaçlar. net' her tıklandığında bu klip müziği karşılasa ve bu müzik eşliğinde form da gezinsek uygun bir öneri olurmu acaba?
Erdeha Ezelhan
04-10-2009, 22:21
tekirdağdan yazan sevgili angryangel'a atfen bikaç cümle de ben kurmak istiyorum Gerçekten bikaç cümlede özetleyebilmek yerine sadece merak edenleri siteye davet etmek, aradıkları cevapları kendilerinin bulmalarını sağlamak daha hoş olurdu bence.. çünkü insanın sormak istediği ve sorduğu bazen farklılık gösteriyo Siteyi arkadaşlık sitesi olarak gördükleri an üyeliklerinin iptal olacağı bilgisini öğreniyolar ve şu anda üyeliği devam eden arkadaşlar aslında bi süzgeçten geçiyolar ve sizin sayenizde üye olacak olan kişiler belki site yönetiminin sunacağı projelerde aktif görev alarak sitenin kuruluş amacına hizmet etmiş olacak.. dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım umarım başarılı olmuşumdur
Derya Özen
05-10-2009, 09:40
Bu tarzı biraz daha geliştirip, sadece türkü değilde, potpori şeklinde, herkesin ilgisini çekecek karma bir müzikle, yeni bir klip çeksek. Türkü, popiler müzik, sanat müziği, tasavvuf müziği, semah vs. gibi. Ve bu konuda, kendi alanında uzman birer tanınmış sanatçıyıda bu projeye destek, için davet etsek. Daha geniş kitlerere ulaşamaz mıyız? Ben bu konuda bana düşen neyse yapmaya hazırım.
alpnurer
05-10-2009, 13:59
Bakma saatine ikide birde
Halin neyse;saat onun saati...
Haliniz güzel
Allah utandırmasın
Robin-Hood
05-10-2009, 23:53
Bazı mesajları okudum. Sonra sabırsızlıkla önermek istedim.
Şöyle bir kafamda kurgulayınca çok hoşuma gitti. Fidan dikilecek alanlarımız mevcut. Haliyle bizi bekliyorlar. Bu forumla çıkacaksak eğer yola, o halde herkes alsın eline fidanını, diğerine çapasını, DİÇ kadrosu da dahil olup gidilsin icraat gerçekleştireceğimiz alana... Onlar çalsın, biz dikelim. Şarkılar türküler söyleyelim. Yemekler yiyelim. Oturup dinlenelim. Tanışıp tıpkı bir sınıf gibi, sohbetler edelim. Sohbetin içine fikirler itelim. Toplantıya dönüştüğünü farkedeceğiz belki de. Devam edelim, farklı saatlerde buralarda buluşmakla beraber, arada bir amacımızla birlikte, aynı anda hareket edelim. Yaş ortalaması mı farkedecek? Yoo... Vaktiniz mi olmayacak? Haftasonu 2 gün sadece... Maddi yetersizlik mi? Hepberaber olmazsa tek başıma çekerim. Yemekler deseniz, herkes 2 kap birşey getirse yeter. Acaba tüm bu güzel faaliyetler için bir de TV mi olsa? TRT, Fox vs... Danışalım, çekin bizi görünmemiz gerek diyelim, hayır derlerse kendi imkanlarımıza döneriz. Çekeriz, burada yayınlarız. Bu dünyada büyük oynamak gerek. Abarttıysam affola.
Konser düşünceleri içinse... Tek bir kliple beraber böyle bir konser düşüncesinde bulunulması benim gözümde yanlıştır. Dediğim şeyden sonra olmasa da buna benzer tanıtımlardan sonra yapılsa dediğiniz gibi bir konser, daha da ilgi alır. Kısacası tanıtım yetersiz gelmekte.
Bir tanıtım, dünyaları sallayabilir.
Haa bir de, şu başlık konusu sonunu bulsa, başlık "Doğa İçin Çal" olarak kalıp, başka mantıklı şeyler konuşulsa... "Doğa için çalıp çırpın!, Islık mı?" ziyniyetli insan pek komik olur ya...
Doğa için Çal projesi, "Pişşşttt" diye seslenme amacıyla yapıldı.
"Pişşşttt" sesini duyunca dönüp baksınlar diye... :)
Çünkü bakmıyorlarsa, görme ve bir şeyler yapma olanağı yok. Bakmayanlara baktırmak gerek.
Bakınca görecekleri neler?
- Doğa ve çevre benzer konularla ilgilenen insanlar, dernekler...
Her bakan, görecek mi?
- Yooooo :)
Her gören, bir şey yapacak mı?
- Tabii ki hayır...
O zaman amaç ne?
İçinde bir şeyler yapmalıyım duygusu olanlara, "E haydi artık" demek
"Neler oluyor anlamak ve içinde olmak istiyorum ama nereden başlasam?" diyenlere, kim, nerede, ne yapıyor bilgisi vermek
Size; konumunuza, bilginize, koşullarınıza en uygun alanlarda etkinliklere katılmanız gerektiğini hatırlatmak
Sözün kısası biz sadece bir işaret parmağıyız.
Bak, orada bu, şurada o, beride şu doğa için çalışıyor, sen neredesin?
Sloganlarımız netleşmedi, bir el atar mısınız? :)
Merhaba malina,
Web sitesine eklenecek ÇEVRE ayrımı sayfalarını konuşmak üzere buradayım.
Sayfaları Dreamweaver programında, htm formatında hazırlayabilirim.
Anladığım kadarıyla dogaicincal.com sitesi framelerle hazırlamış. Benim size göndereceğim sayfaları servera yükleyerek main frame'de açabilirsiniz. Sayfa renkleri up frame'deki renklere uygun hazırlanır, sitenin estetik tasarımına aykırı düşmez.
kalambaklı
06-10-2009, 15:20
Değerli arkadaşımız myndos, ben hala pişşşttt hakkında çözüm üretirken siz ÇEVRE ayrımı sayfaları hakkında konuşmaya başlamışsınız bile,
Sizlere kolay gelsin,
Değerli arkadaşımız myndos, ben hala pişşşttt hakkında çözüm üretirken siz ÇEVRE ayrımı sayfaları hakkında konuşmaya başlamışsınız bile,
Sizlere kolay gelsin,
Bir alınganlık mı seziyorum? :)
"doğa için çal " klibini bugün izledim ve tanıdığım herkesle paylaştım.Bu ülkede doğa için birçok kampanya düzenlendi.eylemler uyarılar yapıldı.hepsinin ayrı bir yeri vardı.ancak doğayı korumak adına yapılmış en dikkat çekici etkinlikk olarak gördüm bu çalışmayı.bende müzik hocasıyımémüzik ve doğaéyanyana geldiğinde ne kadar güzel oluyor bir kez daha gördüm.eminim bu klip insanların içindeki doğa sevgisini birkez daha ortaya çıkartıcaktır.Buradan başlayan etkileşimle Türkiyede hatta dünyada doğa kirliliği ,bozulmaları tespit edilip yapıcı etkinlikle düzenlenebilir.hatta bu doğa ve müzik çalışmalarına devam etmek adına birde doğayı konu alan sözler yazılarak yeni bir beste oluşturulup böyle çalışmalara devam edilebilir.
Ozannecdet
06-10-2009, 18:59
Arkadaşlar bu proje inanın çok hoş bende profesyonel turizmciyim ve aynı zamanda öğrenciyim bu projeyi devam ettirirsek lojistik destek ağlarını arayabiliriz ve maddi destek alma imkanımızda mümkündür.Detaylar için konuşabiliriz.
Ozan Necdet Bilecen
insanların sadece dinleyerek, şarkıyı çalan ve söyleyen 45 kişinin adını okuduğu, verilmek istenen mesajı almadan bön bön baktıkları www.ağaçlar.net (http://www.itusozluk.com/goster.php/www.a%F0a%E7lar.net) projesi ..www.itusozluk.com'da (http://www.itusozluk.com%27da) okuyup güldüm :)
Neyse, konumuza gelelim...
Şarkı Sözü Yarışması (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7485)
Şubat 2008'de böyle bir konu açmıştım. Zamanı değilmiş ya da o sırada forumda bulunanların ilgi alanı değilmiş diye ilgilenen olmamıştı.
Orada da yazdığım gibi "yarışma" lafı, lafın gelişi :)
Şarkı sözü yazacak ve yazılanları bestelecek arkadaşlara ihtiyacımız var.
Güler'e dinlettiğim ilk örnek hazır ama son kez elden geçecek. Yakında ekleyeceğim.
Söz ve beste Cemre Kabaş, Düzenleme Fırat Çavaş'a ait bir çocuk şarkısı: Ormanına Sahip Çık.
Çok güzel şeyler çıkacağına eminim :)
Doğa için Çal projesi, "Pişşşttt" diye seslenme amacıyla yapıldı.
Sloganlarımız netleşmedi, bir el atar mısınız?
Slogan ve girişte amacımızı açıklayan bir metin olarak kullanılabilir belki, diye düşünerek...
"Pişşşttt" Bu Ses’e Kulak Ver...
İklim Krizi ile başa çıkmak amacıyla başlatılan ‘Doğa İçin’ hareketinin bir parçası ol.
Doğa İçin Çal, Doğa İçin Dinle, Doğa İçin Düşün, Doğa İçin Söyle
Doğa İçin Kirliliğe Karşı Mücadele Et.
Çağımızın felaketi, Küresel Isınma’nın bir şaka değil, ciddi bir tehdit olduğunun bilincine var. İlgisizliğin, bilgisizliğin veya umursamazlığın yüzünden algılayamadığın tehlikeyi bütün yönleriyle anla - anlamayana anlat.
Isınma belirtilerinin bazıları iklimin doğal ritmiyle açıklanabilir, ancak gezegen genelinde ateşi yükselten bir diğer etken olan, çağımızın açgözlü tüketim ve üretim döngüsüne şartlanmış, İnsan eli’ni görmezden gelme. Çevre Kirlililiğine katkını gör, azaltmak için kişisel sorumluluklarını kabul et. Aptallık edip, hem suçlu hem mağdur olma.
Küresel problemin çözümüne katılmak için; yaşam anlayışını ve tarzını değiştirip, çevre dostu tüketime yönel. Yaşamını, eskiden olduğu gibi avuntu ve boşvermişlik uyuklamasında sürdürme. Konforlu yaşantıdan duyduğun memnuniyet veya geçim derdine düşüp konuya olan ilgisizliğin sebebi ile değişime gerek olmadığını söyleyerek gerçeği inkar etme. Aksi takdirde, birkaç sene içinde nefes alacak hava, içecek su, beslenecek toprak, sevecek ailen kalmayabilir bunu bil.
Değişimin hayata geçirilmesi adına aktif rol üstlen.
Küresel ısınmayı geri döndürmek veya durdurmak mümkün değil ama hepimizi aşırı tüketime zorlayan ve kirliliğe mahkum kılan yaşam anlayışımızı değiştirmeyi, alışkanlıklarımızdan vazgeçmeyi becerebilirsek hızını kesmenin mümkün olduğunu hatırla, hatırlat.
Alışkanlıklarından kolayca vazgeçebileceğine inan, kendine güven.
Eski yanlışları bırakıp, yeni doğru davranışları kazanmak her birimizin becerebileceği bir şeydir. Yeter ki değişmeyi isteyip, sabır ve iradeyle gayret göster.
Dünyaya yayılan Küresel Isınma denen çevre felaketinden kaygılan ama ümitsizliğe düşme. Akıllıca üretilmiş çözümlerle, zor da olsa problemlerin çözülebileceğini bil.
İklim krizinin gidişatında herkesin rolü olacaktır.
Ya tehlikenin farkında olup; dünyamızı ve insanlığı korumak için katkıda bulunmaya gayret göster, ya da Küresel Isınmayı umursamayarak; iklim krizinin dünya çapında felakete dönüşmesine sebep olanlardan biri de sen ol. Herkesin hesabı kendine.
Doğa İçin Çal, Doğa İçin Dinle, Doğa İçin Düşün, Doğa İçin Söyle...
Verilmek istenen mesajı almadan bön bön bakma, Çağımızın Felaketi, İklim Krizine Karşı Mücadele Et!
Bu projeden biraz önce haberdar oldum ve nutkum tutuldu. Aklımda birşey var ama uygulayabilir miyim bilmiyorum.
Nariel, bizimle paylaşmayacak mısın? :)
Sen doğayı umursamazsan, doğa seni hiç umursamaz !
:)
alleniverson19
06-10-2009, 21:38
:) benimde yeni haberim oldu olay müthiş vala nediyim ellerinize sağlık :)
Nariel, bizimle paylaşmayacak mısın? :)
Tabii ki:) Kişisel iletişim alanına yazınca buraya yazmayı unuttum.
Üyesi olduğum İTÜ Klasik Müzik Kulübü Oda Orkestrası'nı Doğa İçin Çal'maya ikna etmeye çalışıyorum:)
Eğer konser vermemiz için yer ayarlanabilirse, şefimizi ve orkestrayı daha kolay ikna edebileceğimi umuyorum.
Gerçekten de insanı "ne yapabilir(im)iz diye dürten bir girişim olmuş..
Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Başlangıç adımının atılması kadar, gelişiminin sağlanması da bir okadar mühim tabi.
Hassas bir denge.
Öyle şeyler yapılmalı ki, grip virüsü gibi yayılsın.. Ama ne.. ne?.
* Sanatcılar kadar yaratıcı olmak şart..
Olmadı, reklamcılar kadar yaratıcı olmak lazım..
Son günlerde acayip acayip sırtı-önü yazılı t_shirtler türedi.
Dizilerde sıkca rastlıyorum. Adamın sırtında "arızalı" yazıyordu :) Neden giyerler böyle şeyleri anlamasam da gözüme takıldı. Çünkü aykırıydı!.
Aykırılık her zaman dikkat çeker.
Aykırı birşeyler yapmak lazım belki.
(Örneğin bir tekstil firması ile anlaşılsa ve yastık kılıfların da " bu gün doğadan ne (ç)aldın" gibi bir slogan yazılı nevresimler üretse.. Tabi alan olursa..(Pazarlama okuyan arkadaşlar iyi bilir.)
Uyurken uykusu kaçsa, pişman olsa :) ertesi günü yarar sağlayacak bir faliyeti olmasa bile, zarar da vermez bari. :)
Ya da kağıttan cay kahve bardaklarına yazdırılıp, okullarda, hastahanelerde kullanılsa vs vs. )
Bunlar için hem bir sponsor hem de iyi bir slogan lazım değil mi?.. :(
Aykırı-düşündüren-dürten bir şeyler yapmalı ama ne?..
Düşünmeye devam..
Mutlu Kutlu
08-10-2009, 23:46
Biraz muhalefet gibi olacak ama,
Klipte doğadan daha çok sokaklar, duvarlar ve taş merdivenler ön plandaydı. Sadece sevimli bir kedi ve şarkıya katkısı olarak miyavlaması çok şirindi. Az biraz da ağaçlar var.
Çatlamış topraklar, bozkır esintileri, karadenizin eşsiz çay bahçeleri ve dere kenarları, Antalya'nın portakal ağaçları, Egenin altın sarısı üzüm asmaları, Aydının incir ağaçları, asırlık ağaçların görüntüleri, toros dağlarının tepelerindeki muhteşem sedir ağaçları vs. bir çok doğa görüntüsü içerisindeki sanatçılar daha güzel olur muydu acaba.
Belki klip arka plan olarak şehir insanının kent yaşamındaki sıkışmışlığına mı dem vuruyor, bunu çözemedim.
Yine de sanatsal yönü ve şarkının yorumlanması güzeldi.
Robin-Hood
09-10-2009, 01:28
"doğa için çal " klibini bugün izledim ve tanıdığım herkesle paylaştım...
İş paylaşmaya kalsa keşke. Gereken şey en azından paylaşırken birşeyler yapmayı düşünmek, düşündürmek, bunun hakkında konuşmak. Belki de o konuyu konuşmak üzere karşınıza aldığınız insan sizden ileridedir. Belki de dünden razıdır, meğil mevcuttur. Elimiz klavye de şiirler, şarkılar, türküler yazmak yerine biraz da küreği çapayı alsak elimize..? Sıkıldım.
http://dailycontributor.com/wp-content/uploads/2009/03/face-of-a-boy-hearing-for-the-first-time.jpg
Yukarıdaki fotoğraf Jack Bradley tarafından, doğuştan sağır (dilsiz) Harold Whittles'ın ilk kez işitme cihazı kullandığı an çekilmiş. Harold'ın ses ile tanışma anı.
Dünyaya ilk tepkimiz 'ses vermek'tir. Bizi doğuran insana ve çevreye ilk önce sesimizi (ağlayarak da olsa) duyururuz.
Sonrasında ise kuş diliyle devam eder, en güzel sesli melek (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=471913&postcount=713)ten ninniler dinler, bıcır bıcır konuşmayı öğrenir ve varlığımızı duyurmanın yolu olarak sesimizi, sesleri kullanır dururuz.
Büyüdükçe kullandığımız ve dinlediğmiz seslerde, melodi, ritim ve uyum arayışı katılır oyuna. Ve çok sesli müziğe kadar ulaşabilirsek eğer (her zaman, herkes için mümkün olmaz bu, zordur, ama güzeldir de!) iletişimin ve gelişimin ileri basamaklarındayız demektir.
Ben, "Divane aşık gibi"nin çok sesli müziği ile başlayan "Doğa için çal!" projesini, başkalarının projesi olarak görmüyor, bu çok güzel çalışmayı alkışlamak ile yetinmek istemiyorum.
Böylesine güzel seslerle başlayan bu proje, hepimizin projesi olmalı.
Müziğe gönül vermiş bu güzel aşıkların aşkını 'tek taraflı aşk' olarak görmemeli, "Maçka" yollarına düşmeliyiz, tıpış tıpış.
Süreç başladı, kimseden başkaca 'kırmızı dipli mum ile çağırılmayı beklemeden, 'Doğa için çal!'malıyız. Doğduğumuz, yaşadığımız çevremizin farkında olarak çal'abiliriz pekala, illa müzisyen olmamıza, olamadığımıza hayıflanmamıza gerek yok.
Gerek tek başımıza terennüm edercesine, gerek de Fırat Çavaş ve diğer arkadaşlarımızın yaptığı gibi sinerji (http://tr.wiktionary.org/wiki/sinerji)ile, el ele, gönül gönüle vererek doğaya, çevreye, besinlerimize özen gösterip, doğru tarafta saf tutarak, biz de çalıp söyleyebiliriz.
"Doğa için çal!"ın bir agaçlar.net projesi olduğunu unutmayıp, site ve forumumuzu daha bir can kulağı ile dinleyip 'ne yapabilirim, ne yapabiliriz?' sorusuna yanıt arayarak ve bunu sürekli daha iyiye gidecek şekilde yaparak projeyi bitirmeyebiliriz.
Bireysel olarak çevremizdeki diğer canlılara daha bir duyarlı olup, sahip olduğumuz imkanlar çerçevesinde ve sesimizi duyup, dinleyebilecek insanlar ile birlikte, somut bir şeyler yapalım. Bu 'bir şeyler' öyle, çok büyük paralar, çabalar, emekler harcanarak mümkün olacak şeyler olmayabilir.
Önemli olan süreklilik ve birlikte yapabiliyor olmak.
Belediyenin vaktiyle diktiği, kuytu bir yerdeki, kuraktan etkilenen bir veya bir grup fidana birkaç kez birkaç bidon su dökebilir, yakınımızdaki hemen her yıl, yazın kuruyan otların yanması nedeniyle zarar gören ağaçlar konusunda elimizden gelenleri yapabilir. Boş alanların yeşillendirilmesi, balkonumuzda yetiştirdimiz bitkilerin tohumlarının uygun yerlere serpilmesi dahi olabilir.
Arıya alerjiniz var diyelim, forumda ilgili bölüme yazarak, hep korktuğunuz arılar ile ilgili bir proje başlatıp, kendi adınıza veya proje adı ve hesabına birkaç kovan arı temin edip, ilgilenecek kişi/ler ile de forumda tanışıp, iletişim kurup, aslında hiç yapamayacağınızı düşündüğünüz bu konuda bile yüzbinlerce arıyı kullanarak hem tozlaşma hem de diğer tüm yönlerden doğaya borcunuzun bir kısmını ödeyebilirsiniz.
Arıcı arkadaşlarımızın, giderleri karşılanarak angarya olmaktan çıkarılmış, bir/birkaç kovan arıyı kendi arılarına komşu etmekten rahatsız olacaklarını hiç sanmıyorum.
Ya da çevrenizdeki tek bir çocuğun dahi (kendi çocuğunuz olması da şart değil yani) ilk fidanını dikmesinde, ilk tohumunu ekmesinde, sulayıp, aşı yapmayı öğrenmesinde, katkınız olabilir. Mutlaka büyük hatıra ormanı projesi yapılmasını beklemeye gerek olmadığını düşünüyorum. Olursa da çok iyi olur o başka tabii, ama assolist gibi oturup beklemektense, Fırat' ın ekibi gibi az az da olsa, çalıp söylemek de güzel.
Yeni bir şeyler yapabilecek, zaman, para, fikir vs. bulamıyor olsak bile en azından israftan kaçınarak, tüketimlerimizi disipline ederek de doğa için çalabiliriz, gereksiz yanan ampulü söndürerek de.
Sonra da artık hemen hepimizde var olan fotoğraf makinaları ile küçük de olsa yaptıklarımızı çeker, projemizin müziği ile seslendirir ve sinerji yaratacak şekilde paylaşabiliriz. Unutmayın bu projede birlikte çalıp söylemek çok önemli.
Ne dersiniz, bu projeyi bitirmesek, hep güncellesek, taze tutsak, olmaz mı?
gece
hepimiz güzel şeyler çalıp, söyleyebiliriz diyen forum kişisi!
03seher86
09-10-2009, 07:53
emeğinizden dolayı size çok teşekkür ediyorum. ben de fidan dikilmesi taraftarıyım ve daha fazla insana ulaşmak için konserler verilmeli. DOĞA İÇİN ÇALALIM!!!!
İlk kez canlı yayına çıkmış olmanın acemiliği vardı üzerlerinde. Hoş, profesyonel tv programcısı kızımız bile heyecandan yeterince ifade edemedi kendini. Proje amacı ve agaclar.net yeterince açıklanamadı.
"Pişşşt" denilebildi ama...
Mesaj buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17600)yazılı ama bu başlık daha uygun olduğu için buradan yazacağım :)
Aynı zamanda bu mesaja da cevap vermek istiyorum.
Biraz muhalefet gibi olacak ama,
Klipte doğadan daha çok sokaklar, duvarlar ve taş merdivenler ön plandaydı. Sadece sevimli bir kedi ve şarkıya katkısı olarak miyavlaması çok şirindi. Az biraz da ağaçlar var.
Çatlamış topraklar, bozkır esintileri, karadenizin eşsiz çay bahçeleri ve dere kenarları, Antalya'nın portakal ağaçları, Egenin altın sarısı üzüm asmaları, Aydının incir ağaçları, asırlık ağaçların görüntüleri, toros dağlarının tepelerindeki muhteşem sedir ağaçları vs. bir çok doğa görüntüsü içerisindeki sanatçılar daha güzel olur muydu acaba.
Belki klip arka plan olarak şehir insanının kent yaşamındaki sıkışmışlığına mı dem vuruyor, bunu çözemedim.
Yine de sanatsal yönü ve şarkının yorumlanması güzeldi.
Mutlu Kutlu, konuyu açtığı için teşekkür ederim. Ne zaman birileri bunları soracak da yazacağım diye bekliyordum :)
Fırat Çavaş Playing for Change ile bağlantı kurup, çalışmaya başladığında kimsenin aklında, bunun bir Doğa için Çal projesi olacağı fikri yoktu.
Kayıtları yaptıkça birlikte izliyorduk. Bugün de 10 kişi oldu, bugün 15 diye devam ederken, gruba Can Narin de katıldı.
Onun sesinden dinlediğim "Sen yağmur ol, ben bulut" cümlesinin tetiklemesi üzerine başladı her şey... Bu arada çalışmanın yarısından fazlası tamamlanmıştı.
Müzik her zaman ilgi geçer, bunun daha da fazla ilgi çekeceği belliydi. Doğa sorunlarına ilginin az olduğunu ilk elden biliyorum. Bakınız; forumun Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=18) bölümü :)
Bu çalışma, neden "piiiişşşt" deme görevini üstlenip, çektiği ilgiyi doğa sorunlarına da yönetmesin?
Görüntülerin yeterince doğa görüntüsü içermemesinin nedeni bu. Diyeceksiniz ki senin avatarınla başlıyor. Projenin amacını belirledikten sonra, Tayfun'un yer aldığı görüntüler, benim meşhur ağacın altında tekrar çekildi ve onlar montajlandı.
Geleyim esas söylemek istediğime. Bu kurumsal bir bir ciddiyet ve kurumsal olaraklar içinde hazırlanmış bir çalışma değil.
Sorun belli, ona işaret etmek için elime geçen olanağı kullandım.
Çekim yapılan videonun bile sınırlı bir süre için, ödünç alındığını söyleyeyim de gerisini siz düşünün :)
Tüm yapılması gerekenleri belli kişilerden beklemeyin. Bizim elimizden şu an için, sizleri ve destekleyen STK'ları dinlemek için başını çevirmiş, konuya duyarlı bir kalabalığı toplamak geldi. Hazır dinliyorlarken, söylenmesi gerekenleri söyler misiniz?
Sevgiler :)
ertugrula
09-10-2009, 16:29
Merhaba,
Konu başlığını ilk gördüğümde bu da ne yahu, ne çalacağız diye düşündüm, fakat saliseler içinde aklımdan geçen "yok yahu, bir yanlış anlaşılma var, en azından agaçlar.net'te böyle bir şeyden söz edilemez" diye düşündüm. Sayfa açılınca da yanıldığım ortaya çıktı.
Ardından bir sürü mesaj okudum, sonra gittim türküyü dinledim. Herşey çok güzeldi.
Bundan sonra yapılacaklar kısmında elimden geldiğince katkıda bulunmak isterim. İlk yapabileceğim, projeden yeğenime söz etmek oldu. Kendisi iyi bir vokal (iki yıldır şan dersi alıyor). Ayrıca şarkı sözü yazma ve beste çalışmaları da var.
Sanırım bir iki gün içinde o da "projede yer almak isteyenler" bölümüne yazacak.
Benim yukarıda yazılan mesajların bazılarına yanıt olarak yazmak istediğim birşeyler var fakat bunu daha bol zamanım olduğunda yapmayı düşünüyorum.
Şimdilik kolay gelsin.
Ertugrula
nejlakayali
09-10-2009, 17:16
Merhaba,
'Doğa için çal' projesi kesinlikle çok güzel bir proje. Beni çok etkiledi. Çevremdekileri de durumdan haberdar ediyorum. Dinleyen herkes çok beğeniyor. Küçükten de olsa doğayı koruma adına yaptırımları var. Umarım bu yaptırımlar daha da gelişir. Bunun adına da daha değişik ve böyle güzel projeler devam eder. Ancak tam da bu nokta da merak ettiğim bir şey var. Bu proje devam edecek mi ya da değişik projeler olacak mı?
Bu konuyla ilgili naçizane de bir fikrim var. 'Doğa için çal' projesinde yer alan türkünün önceleri böyle bir amaç olmaksızın seçildiğini ve söylendiğini belirtmişlerdi. Yine de türkü çok güzel ve doğa ile ilişkili. Ancak böyle bir projeye yönelik bir şarkı bestelense ya da bir beste yarışması yapılsa, hatta adı da 'Doğa için bestele' olabilir. Tabii bu sadece bir fikir. Uygulanabilirliği tartışılır. Fakat olursa eminim çok güzel şeyler ortaya çıkar diye düşünüyorum.
Nette hürriyeti okurken rastladım.
http://www.hurriyet.com.tr/cumartesi/12659597.asp?yazarid=47&gid=61
Yazının tamamını yapıştırayım önce...
Divane gibi müzik yapanlar
“Playing For Change” (Değişim İçin Çal) adlı bir oluşum...
Bir süre önce, tüm müzisyenlerin yaratıcılığı kışkırtıp, dünyaya barış getirmeleri gerektiği hayalini kurarak kendini tanımlamış bir hareket. Müziğin sınırları kaldıracağına, insanlar arasındaki mesafeyi kısaltacağına inanıyorlar.
Mobil bir stüdyoları var ve dünyayı dolaşıyorlar. Coğrafi, politik, dini, ideolojik hiçbir önyargı taşımadan, dünyanın tüm müzisyenlerine ulaşmaya, inandıkları değerleri müzik yoluyla anlatmaya çalışıyorlar. Yaptıkları konserler vesilesiyle elde ettikleri gelirleri aktardıkları fon da yine aynı amaçlar uğruna kullanılıyor.
Oturduğunuz yerden “çok klişe” bulmanız da mümkün tabii. Ama bu hareket, kısa sürede büyük yol kat etti. Internet ortamında yaptıkları projeler, çektikleri videolar binlerce kere tıklanıyor. Sosyal ağlarda bir o kadar paylaşılıyor.
Geçtiğimiz günlerde Popstar Alaturka yayını sırasında yapımcı ve sunucu Osmantan Erkır’ın; “Elime bir klip geçti sizlerle paylaşmak istiyorum. Kırk beş genç bir araya gelmiş ve harika bir iş çıkartmış” diyerek ve gözleri dolarak sunduğu bir başka proje daha var. Onun adı da “Doğa İçin Çal”.
Acaba ortada bir taklit mi var diye düşünmeyin hemen. Aslında organik bir bağı olmasa da bu proje “Değişim İçin Çal”ın ruhen devamı.
Bizim projeyi yaratan beyin takımının oralardan esinlendiği kesin, evet. Ancak o projenin amaçlarına uygun olarak Türkiyeli bir ruh yaratmış olmaları da ayrı bir güç katıyor “Doğa İçin Çal”a.
İşin başında o projeye entegre olmaya çalıştıklarını ancak hak ettikleri ilgiyi görmediklerini de biliyorum. Mecburen hayal ettikleri iş için başka bir çıkış noktası buldular; doğa.
Tıpkı “Değişim İçin Çal”da olduğu gibi bir dolu genç müzisyen bir arada bir şarkı söylüyor. Hem de bir türkü, bir Karadeniz türküsü; “Divane Aşık Gibi”.
Rock’çısı, popçusu, operacısı, türkücüsü, gitarcısı, davulcusu bir arada. Kırkbeş iyi müzisyen tek bir şarkıyı hakça bölüşerek ve tüm dünyaya hakça bölüştürmek maksadıyla söylüyor.
Sizin ismini bilmediğiniz birçok iyi müzisyen olduğu gibi, başta projenin yaratıcısı Fırat Çavaş olmak üzere; Can Şengün, Ozan Tügen, Serdar Öztop, Bilge Kösebalaban, Aslı gibi rock piyasasından tanıdığınız bir sürü de isim var işin içinde.
O kadar güzel bir sonuç çıkmış ki ortaya, bir kere izlemek, dinlemek de yetmiyor ve gerçekten gözlerinizi öyle bir dolduruyor ki...
Internet üzerinden ya da denk gelirseniz bir TV programında yakalayıp mutlaka izleyin derim. Ve müzisyeni, sponsoru, müzikseveri; elinizden geldiği ölçüde destek olun bu projeye, çünkü gerisi gelecek.
Bu arada, önceleri burun kıvıran “Değişim İçin Çal” ekibi de bizimkilerin ortaya çıkardığı işi görünce methiyeler düzmeye başlamış, laf aramızda.
"İşin başında o projeye entegre olmaya çalıştıklarını ancak hak ettikleri ilgiyi görmediklerini de biliyorum. "
Gerçekten bu cümle çok iddialı :) Tahmin ediyorum, içime öyle doğuyor falan değil, biliyorum diyor resmen :)
Bu arada, önceleri burun kıvıran “Değişim İçin Çal” ekibi de bizimkilerin ortaya çıkardığı işi görünce methiyeler düzmeye başlamış, laf aramızda.
Daha bir hafta önce ortaya çıkmış bir oluşumu beğenip, methiye düzüyorlarsa, anında kaçırılan beraberlik sağlanamaz mı? :)
Bu kadarına neden akıl erdiremeden yazdığını anlayamadım :)
Beğenmesine sevindik tabii...
Haberi okudum nkoksal. Biraz canımı sıktı. Farkında mısınız agaclar.net'ten hiç behsetmemiş. Minicik bir 'doğa' sözcüğü var. O da şöyle bir cümle ile ifade edilmiş; 'Mecburen hayal ettikleri iş için başka bir çıkış noktası buldular; doğa.'
Sanki grup imkansızlıklardan ötürü doğayı umursar görünmüş gibi tanıtıyor. Üzüldüm. Hoş şunu da biliyorum tabi, ses getiren projeleri baltalamaya pek meraklıdır bazıları, üstünde pek durmamak lazım. Ama eksik yanlarımızı da tamamlamalıyız. agaclar.net (malina) grupla birlikte söyleşilere katılıp, projenin amacını, küresel ısınmanın tehlikesini, çevre koruma'nın önemini, v.s. kamu oyuna açıklarsa kopukluk giderilebilir diye düşünüyorum. (22 nolu mesajımda da 'gönül isterdi ki' diye bu konuya değinmiştim. Bunun yapılmasının gerekli olduğunu konusunda dostça ısrar ediyorum sevgili malina.:)
Konuyu tam özümsemeden haber yaptıkları için agaclar.net adı yok.
Röportajlara katılıp sözünü ettiğin konularda bilgi vermek değil amacım. Bu çok kısıtlı bir şey olurdu.
Yapmak istediğim; doğa ve çevre konularında yaşananların yeterince farkında olmayan kitlenin dikkatini müzik aracılığıyla çekip, bu konuda yıllardan beri çalışma yapan derneklere, güncel çalışmalarını, dikkatleri çekilmiş bu kitleye aktarmasının, anlatmasının ortamını yaratmak.
Şu üstteki cümleyi daha çabuk anlaşılır biçimde yazabilsem ne iyi olacak :)
Kelalaka bir örnek versem daha iyi...
Bir göl düşünün, içinde çok sayıda boğulanlar var ve kurtarılmaları gerekiyor (bunlar çözüm bulmamız gerekenlerin tümü).
Yardım edenlerin sayısı yeterli değil. (bunlar da doğayla ilgili dernekler)
Göl kenarında yüzlerce dolaşan var ama o yöne bakmadıkları için boğulanları göremiyor.
Biz, bağırıp çağırıp (gerçekte müzik aracılığıyla) dikkatlerini çekiyoruz ki, göle atlayıp, boğulanlara yardım etsinler.
Zaten yardım edenlere katılmaktansa, sayısı bizden binlerce fazla olanları yardıma çağırmak daha mantıklı...
Doğa İçin Çal, projesi bunu hedefliyor.
Sizlere de görev düşüyor. DİÇ Projesinde Yer Alanlar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=367) bölümüne katkınızı göremiyorum :)
Doğrusunu isterseniz o bilgileri, bu projeye katılmayı kabul eden derneklerin yazması daha doğru olurdu...
Doğa İçin Çal projesi, doğa için çalışan STK'lar ne yapıyor, bakın, izleyin inceleyin, katılın amacını taşıyor.
Artık, onlara mı daha hızlı anlatırım, size mi bilmiyorum :)
Nette her yerde linki görmeye başladım.
Konuyu tam özümsemeden haber yaptıkları için agaclar.net adı yok.
Röportajlara katılıp sözünü ettiğin konularda bilgi vermek değil amacım. Bu çok kısıtlı bir şey olurdu.
Röportajlara katılmanızı; agaclar.net'in bu projede başı çektiğini ve amacını açıklamanız için önermiştim. Konunun detaylarını açıklamak tabi ki STK'ların işi olmalı. Destekleyen STK'lardan da temsilcilerin olması gerektiğini 'Basında, TV'de ve internette "Doğa İçin Çal" ayrımındaki 22 nolu mesajıma eklemiştim.
Yapmak istediğim; doğa ve çevre konularında yaşananların yeterince farkında olmayan kitlenin dikkatini müzik aracılığıyla çekip, bu konuda yıllardan beri çalışma yapan derneklere, güncel çalışmalarını, dikkatleri çekilmiş bu kitleye aktarmasının, anlatmasının ortamını yaratmak.
Şu üstteki cümleyi daha çabuk anlaşılır biçimde yazabilsem ne iyi olacak :)
Cümle üzerine hep beraber düşünüp daha kolay anlaşılır hale getirebiliriz.
Ben olsam, 'Ey STK olarak yollara düşmüş olanlar; kendi bünyenizde kişisel didişmeleri bırakın da, amacınıza odaklanın. Çevre felaketinin gözümüze girdiği bu günlerde enerjinizi kısır çekişmelerle tüketmeyin, çanlar sizin için çalıyor' derdim.
(Bu sözüm hepsine, her üyeye değil tabi. İçlerinde canla başla gayret gösterenler, ufak da olsa başarı kazanılmış etkinlikler de var, ama ne yazık ki devlet yönetimi bazında sonuç almada yeterli olamıyor.)
Bunu defalarca, her fırsatta dediğim ve yapılan toplantı ve etkinliklerin fazla ses getirmediğinin, heyecanın bir parlayıp bir söndüğünün, bağımsız çevreci olarak yola devam etmenin daha yapıcı olabildiğini gördüğüm için de DİÇ Projesinde Yer Alanlar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=367) bölümünde katkılı olamıyorum. Ama birikimimi kişisel olarak bu projeye de aktarma gayretindeyim. Çalışmaya devam, 1-2 gün içinde web sayfaları üzerine konuşabiliriz sanıyorum.
Proje ortada, amaç belli; farkındalık. Bundan sonra doğa için yapılacaklar (bunu bizim açımızdan 'çalmak ve söylemek') olarak algılar isek yapılacaklar belli, projeyi duyurup, birlikte en yakınımızdan başlayarak doğa için projeler üretip, birlikte yürütüp, sonuçlandırmak.
Sonrasında yapılanları fotoğraflayıp, videolayıp, sitemizden, forumumuzdan paylaşmak olmalı. Divane aşık gibi'yi dinleyip, beğenmek ile kalmamalıyız. Doğa için, çevremiz için düşünmeli, çözüm üretmeli ve bunu birlikte yapıp, sonuçları da paylaşmalıyız ki olumlu örnekler görüp, benzeri, daha iyileri başka başka yerlerde uygulanabilsin.
Sembolize edecek olursak, kıvılcım çakılıp, ateş yakıldı, şimdi bunu yaymalı ve başka yüreklerde de tutuşturmalıyız ki sönmesin.
gece
ateş hep ormanlarımızı yakıp kül etmez, hızlı değişimleri, gelişimleri de ifade eder diyen forum kişisi!
Proje ortada, amaç belli; farkındalık. Bundan sonra doğa için yapılacaklar (bunu bizim açımızdan 'çalmak ve söylemek') olarak algılar isek yapılacaklar belli, projeyi duyurup, birlikte en yakınımızdan başlayarak doğa için projeler üretip, birlikte yürütüp, sonuçlandırmak. ...Sembolize edecek olursak, kıvılcım çakılıp, ateş yakıldı, şimdi bunu yaymalı ve başka yüreklerde de tutuşturmalıyız ki sönmesin.
Söyediklerine aynen katılıyorum sevgili gece, bir cümlene ufak bir ekle:
Çalmak, söylemek ve topluca somut bir etkinlik yapmak.
Nasıl bir etkinlik? dersen, ilk aklıma gelen; dediğin gibi en yakınımızdan başlayarak..: Önce kendi aramızda, şu ana kadar projeye destek vereceğini söyleyen üyelerle bir çekirdek grup oluşturulur. Strateji, program, kullanılacak metinler, sorumluluk, görev dağılımı, maliyet, bütçe, sponsor v.s belirlenir. Kararlaştırılmış bir disiplin içinde, forumdaki tüm alt başlıklara mesaj yazılarak, henüz projeden haberdar olmayan üyelere de katılım için çağrı yapılır, destek istenir.
Sayımız belli bir doygunluğa ulaşınca, üyeler kendi bulunduğu şehirde veya bölgede, aynı gün ve aynı saatte, agaclar.net adına, 'Doğa İçin' etkinlik(ler) düzenler. Site üyesi olmayan eşini, dostunu, ulaşabildiği STK'ları ve belli kurumlardaki ilgili kişileri etkinliğe davet eder. Basın mutlaka olmalıdır.
Üzerimizde agaclar.net t-shirtleri, mekanda oluşturulmuş bir panoda 'Çevre üzerine' metinler, fotoğraflar ve fondaki 'Divane Aşık Gibi'nin eşliğinde sohbetler, piknik, doğa yürüyüşü, v.s yapılır. (Müzisyenlerin katılımı belki İstanbul'da sağlanabilir ama diğer yerlerde klip gösterilebilir.
Bazı bölgeler üye sayısı açısından zayıf kalırsa yakın bölgelerden takviye yapılır.) Etkinlik Türkiye'nin bir çok şehrinde, aynı gün yapılır ve basına aksettirilebilirse çok ses getirir, başka uygulamalara da örnek olabilir diye düşünüyorum.
çekirdek
11-10-2009, 15:03
Yaz ayları, malum düğün ayları idi. Bolca düğün törenlerine tanık olduk, ve buradan aklıma geldi:
-Düğün tarzı (salon sünnetleri de dahil -gülmeyin lütfen:)) etkinliklerde iyi derecede kalabalık toplanır.
Evlenen gençlerin geçmişleri video-slayt gösterileri yapılır.
Biz üyelerin sözlerini geçirebilecekleri yakınlarının törenlerinde, video içine serpiştirilmiş görüntüler oluşturulabilir.
Ya da tören başlayana kadar boş geçen zamanda bizim klipler döndürülebilir.
Hazır kalabalık yakalanmışken..
-Zarflar bastırılır, üzerinde logo ve sloganlarımızın olduğu.
Biz üyeler ve dahi çevremiz davetiyelerimizi bu zarflarda göndeririz. (Düşünsenize, zaman içinde binlerce kişinin eline geçiyor)
-Daha küçük boyutta zarflar da bastırılır. Bunlar da altın takmak yerine, takılacak altın ederi miktarındaki para buna koyularak iğnelenir-verilir. Zarfta da altın madenleri yüzünden doğanın katledilmesine karşı olduğumuzun bir sloganı olur.
_ "Benim zarfımın boyu-kalitesi farklı ama" diyenler için baskı filmleri gönderilir, herkes kendi matbaacısına kullandırtmış olur.
böyle bir uygulamaya katılabildiğim için çok şanslıyım herkese bol şans !....
böyle bir uygulamaya katılabildiğim için çok şanslıyım herkese bol şans !....
45 kişiden biriyim anlamı çıkıyor, doğru mu anladım? :)
Semih CebraiL
11-10-2009, 20:43
bende öyle anladım :S ordaki sizyenlerden biri sandım (:
Bu tarzı biraz daha geliştirip, sadece türkü değilde, potpori şeklinde, herkesin ilgisini çekecek karma bir müzikle, yeni bir klip çeksek. Türkü, popiler müzik, sanat müziği, tasavvuf müziği, semah vs. gibi. Ve bu konuda, kendi alanında uzman birer tanınmış sanatçıyıda bu projeye destek, için davet etsek. Daha geniş kitlerere ulaşamaz mıyız? Ben bu konuda bana düşen neyse yapmaya hazırım.
çok güzel fikir.
müzikal olarak katılırım, desteklerim, seve seve.
kalambaklı
12-10-2009, 14:54
Bir alınganlık mı seziyorum?
Asla hayır.
Saygı ve sevgilerimle,
nejlakayali
12-10-2009, 18:33
Merhaba arkadaşlar,
Benim bu projeyle ilgili bir fikrim vardı. O da üniversitelerin bahar şenliklerinde bu projeye yer verilmesi üzerine idi. Üniversitelerin bu projeye memmuniyetle ev sahipliği yapacağını düşünüyorum. Öğrencilerin de bu konuya böyle bir kapsamda daha fazla duyarlılık göstereceğine inanıyorum. Hem ağaç dikimi hem de bu anlam da 'Divane aşık gibi' şarkılar tarzında bir konserle büyük ilgi göreceğini düşünüyorum. Çünkü bu projeden haberi olan herkes hem şarkıyı hem de projeyi çok beğeniyor.
Ancak eğer böyle bir çalışma yapılacaksa şimdiden bir düzenleme yapılıp ilk dönem bitmeden proje için izin ve daha sonrası için gün alınması gerekiyormuş. Zaten oturmuş bir şey varsa izin çabuk verilirmiş. Fakat önceden bildirilmesi gerekiyormuş.
Onun için ilgili kişiler bu konu hakkında ilgilenirlerse ne düşünür bilmek istiyorum. Ben de ona göre detaylı bir bilgi alacağım. Teşekkürler.
merhaba,
ben cem d..... çekmiş olduğunuz doğa için çal! klibi hakkında ki düşüncelerimi söylemek istemiştim. Keşke doğudaki bir iki vilayetten de söyleyen olsaydı çok daha güzel olurdu.
bu ayrımcılığı şiddetle kınıyorum.
unutulmuş, normalde çektik düzenleyen arkadaşlar koymamış gibi bu tarzdaki bahanelerin arkasına sığınmazsınız umarım...
bu klip herkesin ağzında çok güzel olmuş çok güzel olmuş diye yalnız benim gözümde şu andan itibaren 0 dır.
klip hakkında düşüncemide her yerde belirteceğim.
Bu klibin her zaman karşısında olacağım.
sayıgılarımla
Sayıları fazla olmasa da bu tip epostalar geliyor.
Böyle bir çalışma yapılırken sadece kişi yaptığı müzikle bu kadro içinde yer alabilir mi ona bakılır. Önce doğum yeri sorulup, ona göre kabul ya da reddedilmez...
Doğa için yapılan bir çalışmada, Türk-Kürt ayrımının mantığı var mı ki yapılsın?
Klip çekimleri yapıldıktan sonra, kişi isimleri ekleneceği zaman, nereli oldukları öğrenilmiştir.
Biri çıkar derse ki: Ben katıldım, çaldım, söyledim. Sonra nereli olduğumu öğrenince, beni çıkarmışlar. O zaman bu kınamanın mantığı olur.
Cem D..... ,
Soyadınızı ben gizledim. Öküz altında buzağı arayan bu tavrınız nedeniyle, ben sizi ve sizin gibi düşünenleri kınıyorum. eposta adresinizin ilginçliği yüzünden, (adresim-yok@hotmail.com) cevabımı buradan veriyorum.
sayginsargin
13-10-2009, 11:10
Bu çalışmaya gerçekten böyle bir karalama tarzında yorum yapmaya çalışan arkadaşımıza iyi bir cevap vermişsiniz tebrikler.Bu projede emeği geçen herkeze tek tek teşekkür ediyorum elinize,sesinize sağlık keşke daha önce aranızda olsaydım benimde yardımım dokunsaydı.
Söyediklerine aynen katılıyorum sevgili gece, bir cümlene ufak bir ekle:
Çalmak, söylemek ve topluca somut bir etkinlik yapmak.
Nasıl bir etkinlik? dersen, ilk aklıma gelen; dediğin gibi en yakınımızdan başlayarak..: Önce kendi aramızda, şu ana kadar projeye destek vereceğini söyleyen üyelerle bir çekirdek grup oluşturulur. Strateji, program, kullanılacak metinler, sorumluluk, görev dağılımı, maliyet, bütçe, sponsor v.s belirlenir. Kararlaştırılmış bir disiplin içinde, forumdaki tüm alt başlıklara mesaj yazılarak, henüz projeden haberdar olmayan üyelere de katılım için çağrı yapılır, destek istenir.
Sayımız belli bir doygunluğa ulaşınca, üyeler kendi bulunduğu şehirde veya bölgede, aynı gün ve aynı saatte, agaclar.net adına, 'Doğa İçin' etkinlik(ler) düzenler. Site üyesi olmayan eşini, dostunu, ulaşabildiği STK'ları ve belli kurumlardaki ilgili kişileri etkinliğe davet eder. Basın mutlaka olmalıdır.
Üzerimizde agaclar.net t-shirtleri, mekanda oluşturulmuş bir panoda 'Çevre üzerine' metinler, fotoğraflar ve fondaki 'Divane Aşık Gibi'nin eşliğinde sohbetler, piknik, doğa yürüyüşü, v.s yapılır. (Müzisyenlerin katılımı belki İstanbul'da sağlanabilir ama diğer yerlerde klip gösterilebilir.
Bazı bölgeler üye sayısı açısından zayıf kalırsa yakın bölgelerden takviye yapılır.) Etkinlik Türkiye'nin bir çok şehrinde, aynı gün yapılır ve basına aksettirilebilirse çok ses getirir, başka uygulamalara da örnek olabilir diye düşünüyorum.
Teşekkürler myndos;
Aslında şu sizin yazdıklarınızı çanakkale gezisin de küçükte olsa yapılmasını istemiştim, ne yazık ki organize olamayıp iptal etmek zorunda kaldık.
Kurtuluş savaşı verdiğimiz cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk temellerinin atıldığı topraklarda böyle bir etkinliğin daha da ses getireceğini ve oradan başlanmalı diye düşünüyorum.
kazim polat
14-10-2009, 12:28
Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler, müthiş olmuş. Elimden geldiğince arkadaşlarıma da duyurmaya çalışıyorum bu projeyi.
cok güzel bir proje. dinlerken tüylerimi diken diken eden bir projeydi, elinize sağlık. ben de bu projede yer almak istiyorum.
Derya Özen
15-10-2009, 08:19
İnsan değil de ağaç olsam.
Dallarımın arasından rüzgar esse, yapraklarım, çiçeklerim meyvelerim olsa!
Mevsimleri yaşasam...
Köklerimle toprağın derinliklerine sarılsam.
Kuşlar konsa dallarıma, yuva bile yapsalar...
Böcekler, karıncalar yollansalar içime...
Çürütseler oralarımı, ballarım, sakızlarım olsa.
Gövdeme bir insan yaslanıp uyusa...
Ben bunları hiç bilmesem, sadece ağaç olsam...
ERKAN OĞUR
Üstat ne güzel yazmış.
Herkese günaydın :)
ben bu klipi çok sevdim gerçekten çok güzel olmuş ağızınıza sağlık
korkmazgil
18-10-2009, 09:26
Ustaca düzenlenmiş, çok iyi bir çalışma..
Emeği geçenleri kutlarım.
tebrik edrim gerçekten başarılı bir proje. bende lisede coğrafya öğretmeni olarak öğrencilerime fidan diktirme kağıt toplatma gibi faaliyetlerle destek olmaya çalışıyorum.bu konuda farkındalık yaratmanın önemini çok iyi biliyorum. çünkü doğa dediğiniz an 15-18 yaş gurubunda ki bu öğrencilerin"Biz ne yapabilirzki" sözünden yola çıkarak bazı çalışmalr yaptım ve internette bu klibi görmek bu yüzden beni çok mutlu etti. Bundan sonrası için de biz sizin için ne yapabiliriz diyorum. bu projeye ve size tekrar saygılarımı sunarım
cokk guzel bır proje emegı gecen herkese tesekurlerımı sunarım umarım devamı geır konserlerınızı merakla beklıyoruz
Sonraki şarkı için, daha önce arkadaşlar önermişti ama şimdi sözlerini sindire sindire yine okudum, gerçekten doğayı bu türküden daha güzel anlatacak bir şarkı düşünemiyorum.
karnın yardım kazmayınan belinen
yüzün yırttım tirnağınan elinen
yine beni karşıladı gülünen
benim sadık yarim kara topraktır..
iskence yaptıkca bana gülerdi
bunda yalan yoktur herkes de gördü
bir cekirdek verdim dört bostan verdi
benim sadık yarim kara topraktır..
Hem de sözlerinin oldukça uzun olması sebebiyle, katılan yorumcu sayısı da çok olacaktır.
D uyarsız kalmasın insanlık
O nlara yapılıyor bu haksızlık
G övdesine dayanıp agladığin
A gacın şimdi yerinde yeller esıyor
İ çin için yakılıyor ormanlar
Ç aresi yokmu bu yok oluşun
İ nsanlar uyanın artık yok oluyor doğa
N e oluyor burda de sor duyarsız kalma
Ç ok geç olmadan vakit
A ğaçlar kurumadan yapraklar dökülmeden
L ütfen dur de olanlara !!!
elimden geldıgınce yazdım umarım begenırsıniz
Merhaba Arkadaşlar,
aranıza yeni katıldığımdan dolayı forumdaki bu ilk yazımda sizlere kendimi tanıtmak istedim. Adım Kader ve 23 yaşında bir erkeğim. Almanya´da Stuttgart´da yaşıyorum ve işletme okuyorum. Trabzon kökenliyim.
Doga Için Çal projesinden yola çıkarak bu forumu buldum. Tahsilimde bir ara "multiproje-yönetmenliği ile değişim" üzerinde çalışdım... kücük çapda olsada bu tarz birçok projelerle ve bu tür sivil toplum birliktelikleriyle bir toplumda değişimin sağlanabileceğini savunuyorum. Ve artık bende bu düşüncem ve inancım doğrultusunda savunduğum değerler icin emek harcayan insanlara katılmak istiyorum, ki ondan bu foruma üye olmaya karar verdim.
Ne yazıkki sizden uzakda yaşıyorum ama elimden geldiğince sizlere yardımcı olabilmeyi umuyorum. Yardımcı olabileceğim konuları söyle sıralayabilirim:
1. Çeviriler. Iki buçuk sene Ispanya´da okudum ve çalıştım ve iyi seviyede ispanyolca biliyorum. Bunun yanında almanca ve inglizce biliyorum ve bırazda liseden kalma latince bilgim var.
2. Yurtdısında (özellikle Ispanya, Güney Amerika ve Almanya´da) benzeri organizasyonlarla veya başka kişi veya kurumlarla irtibata geçme konusunda yardimci olabilirim. Örneğin birazdan öneri başlığı altında yazacağım, Fatih Akın´ın sanırsam seneye yeni bir belgesel filmi vizyona girecek. Adı "Cennet bahçesinde çöp" olacak. Belgesel Trabzon Çamburnu Köyü'nde doğaya zarar verilerek büyük bir çöplüğün yapılmasını ele alıyor. Fatih Akın´ın bu girişimine ağaclar.net destek verebilir ve Fatih Akın ile birlikte kamuoyunun dikkatini birtek Çamburnunda değil Türkiyenin birçok yerinde doğaya verilen zarara çekebilir.
3. Projelerde yardımım olabilir. Alman Projeyönetmenliği Derneği tarafından verilen Projeyönetmeni-junior sertifikatım var, ama henüz önemli bir tecrübem yok.
Benden şimdilik bu kadar :)
Forumu ve sizleri yavaş yavaş tanımaya çalışacağim artık..
Saygılar
Fúser
Kuzey Rüzgarı
20-10-2009, 17:10
Herkesin eline ve diline sağlık, Allah utandırmasın bu yolda yürümeye devam derim. Mesela memlekette yanan ormanlarımızın yerine yerel yönetim ve idarelerin de desteği ile yeni ormanlar yapabilir ve bu eserde katkısı bulunan tüm arkadaşlar herkese müzik ziyafeti verebilir, hatta festival boyutunda destek alınabilir. Bu şarkıyı söylemiş ünlü sanatçılarında katılımıyla unutulmaz bir şölen yaşanabilir. NEDEN OLMASIN!
Meraba arkadaşlar ben Melike.Öğrenciyim,doğa için çal projesi gerçekten çoook güzel olmuş video.Bayıldım.Bütün arkadaşlar süperdi... Sesim güzel olsaydıda keşke böyle bi karede bende yer alsaydım:(
muhacir07
25-10-2009, 22:40
Doğa İçin Çal...
Oldukça orjinal bir çalışma olmuş.
Emek ve yürek veren herkese teşekkürler...
Sevgili Malina bizlerden öneri istemişin benim önerim var. Belediyeler ile görüşülüp ağaçlandırma kampanyaları düzenlenebilir bir dernek kurulup bu dernek altında faaliyetler yürütülebilir TV programları ile anlaşma sağlanarak kampanya başlatılabilir yazın doğal alanlarda konserler düzenlenebilir ve gelirler ile yeni projelere imza atılabilir greenpeace vs. gibi sivil toplum örgütleri ile anlaşma sağlanabilir. Ses getirmek isteniliyorsa DİÇ gibi toplanma olabilir. Toplanma şu şekilde olursa muhakkak ses getirir. Güzel Türkiye'mizin 81 ilinde eş zamanlı hatıra ormanları kurulabilir. Gelir elde edilmeye başlandığı zaman kırsal bölgelerde büyük çaplı fidan dikimleri yapılabilir bu şekilde tonlarca öneri söyliyebilirim bir şey daha bütün üniversitelerde seminerler düzenlenebilir
neyzenzeliha
26-10-2009, 14:41
Merhaba, yeni üye oldum. İyi ki de oldum. Projenize bayıldım.
Tek bir harf hatası için kocam A4 kağıdını parçalayan sn. patronuma bişey yapamamak beni üzüyor.Bu projeyi herkese iletmeliyiz...
Nereden çıktı bu diyenler vardır :)
Nereye doğru devam edecek diyenler de...
Habersiz başlayıp bu aşamaya getirdik ama artık önerileri dinlemek isteriz :)
Yeni yapacağınız klipte Türkiye'nin doğal güzellikleriyle, doğanın kaybedildiği yerlerini bir araya getirirseniz.İnsanlar neleri kaybettiklerini görüp belki pişman olurlar....Ya da tahrip olmuş doğal güzelliklerin önceki ve sonraki fotoğraflarını kullanabilirsiniz. Yıl1980....2009 vb.
Düşündükçe aklıma yeni fikirler geliyor.Yeni projede mutlaka çocuklar olmalı mesela kirletilen bir dünyada yaşamak zorunda bırakılan çocukların anne babalarını sorgulamaları ile ilgili bir çalışma çok ses getirir.Kendi çocukluklarında gelincik ve papatya tarlalarında koşturup, her çeşit meyveyi dalından yiyebilen anne babaların eminim ki vicdanı sızlar.Mesela ben bunun acısını her daim hissediyorum.Benim çocukluğum Bilecik'te geçti.Mahallemizde her türlü meyve ağacı vardı.Dut, iğde incir, elma, armut...biz bu ağaçların meyvelerinden arkadşlarımızla birlikte toplar bir sana, bir bana yapar paylaşırdık. Şimdi kapalı kapılar ardında paylaşmayı bilmeden, komşusuna selam vermekten korkan, içine temiz hava çekemeyip, hormonlu gıdalarla beslenmek zorunda kalan çocuklara çok üzülüyorum.Bizi ve çocuklarımızı bu duruma getiren birilerinden hesap sorma hakkımız olmalı.Bunun da en etkili yolu da müzik olur sanıyorum.
Sevgili Malina bizlerden öneri istemişin benim önerim var. Belediyeler ile görüşülüp ağaçlandırma kampanyaları düzenlenebilir bir dernek kurulup bu dernek altında faaliyetler yürütülebilir TV programları ile anlaşma sağlanarak kampanya başlatılabilir yazın doğal alanlarda konserler düzenlenebilir ve gelirler ile yeni projelere imza atılabilir greenpeace vs. gibi sivil toplum örgütleri ile anlaşma sağlanabilir. Ses getirmek isteniliyorsa DİÇ gibi toplanma olabilir. Toplanma şu şekilde olursa muhakkak ses getirir. Güzel Türkiye'mizin 81 ilinde eş zamanlı hatıra ormanları kurulabilir. Gelir elde edilmeye başlandığı zaman kırsal bölgelerde büyük çaplı fidan dikimleri yapılabilir bu şekilde tonlarca öneri söyliyebilirim bir şey daha bütün üniversitelerde seminerler düzenlenebilir
Arkadaşımın düşüncelerini yürekten destekliyorum.Ben de bir ek yapmak istiyorum.Çok uzun zamandır yediğim her çeşit meyvenin çekirdeğini çöpe atmıyorum.Toprak gördüğüm bir yerlere gömüyorum.Geçen gün saksımın dibine sıkıştırdığım bir çekirdek filizlenmiş.Ne kadar mutlu oldum anlatamam.Çok yere birşeyler ektiğim için tam olarak ne filizleniyor bilmiyorum.Tahminimce bir limon ağacı filizi bu, biraz büyüyünce bahçeme alacağım.Gözüm gibi bakıyorum ona benim de bir dikili ağacım olacak inşallah .Bence herkes bir yere bir çekirdek ekerse doya doya meyve yiyebiliriz.Kilosuna bilmem kaç lira verip dolapta iki günde bozulan meyvelerden değil hem de...elimizi attığımız her an dalından koparabildiğimiz meyvelerden...Gelecek nesillere hatıra meyve ağaçları bırakalım mı?
Bence proje şöyle geliştirilebilir..
Sitemizde “şehirlere göre” üyelerimiz var. Bunların içinde doğa yürüyüşü ve gözlemciliğini seven, tabiata karşı hasas, ve bu amaç uğruna bir araya gelmek isteyenler muhakkak olacaktır.
Her ilde yaşayan arkadaşlarımız, illere/ilçe **** mahallelere göre **** (yaşadıkları bölgeye göre) tıpkı siyasi partilerin illerdeki teşkilatlanması gibi teşkilatlanabilirler..
Bir yerdede bu arkadaşların, çekim, yapıp, röpörtaj yapıp durumu raporlayacakları bir merkez olmalı…
Sonra bu illerdeki arakadaşlar dönemsel olarak köyleri, mahalleleri, ormanları,
karayollarını, yerleşim yerleri, tarımsal alanları, su havzalarını, gezerek doğa tahribatını resimleyen, fotoğraf ve video çekimleri hazırlayıp, daha sonra bu çekimlere dayanarak olay yerinde mahalli ve yerel yönetimlerle kanunlar ve koruma yönetmelikleri bazında durumu sorgulayan ropörtaj yapıp, çekimleri derleyerek yine merkeze gönderirler.
Merkezdeki arkadaşlar da tahribatın cinsine göre, orman yangını, tehlikeli atıklar, plansız **** kötü planlama yüzünden yapılan orman ve ağaç katliamları, su havzası işgali ve kirlilikleri, ormanlarda bilinçsiz yapılan kesim ve tahribatlar, tabiat içersinde tabiat ortamına uymayan çarpık ve çok katlı yapılaşma, orman alanlarının kanunsuz işgali vs.gibi…arasından bir alan seçilip **** karışıkda olabilir (duruma göre) bu tahribatı uygun bir müzikle anlatan(ve çeşitli programlar arasında devreye girecek) kısa filimler hazırlanabilir…
Bu kısa filmin şekline gelince…geçen yıl fashion tv de, victorya secrets iç çamaşır firmasının podyumda katalog çekimlerini anlatan televizyon promosyonuna rastgelmiştim..
Mankenlerin Podyum yürüyüşleri esnasında müzik çalmaya devam ederken arada bir mankenlerin hazırlandığı kulislerde kısa kısa aralarla manken hazırlanışını, ropörtajlarını ve aldıkları talimatları gösteren insertler vardı…Podyum yürüyüşü arasına yerleştirilen bu slotlar baya etkili ve güzel oluyordu.
Şimdi düşünüyorum, aynısı doğayla ilgili yapılacak bu kısa çekimlerde de olabilir, olay yerindeki vatandaşlarla, **** mahalli,yerel yöneticilerle yapılmış röportajların, **** protestoların bir kısmı bu şekilde insert olabilir, böylece hem tahribat, hemde vatandaşla ve yöneticilerle yapılan konuşmalar, protestolar aynı anda yansıtılabilir..
Sonrada tabiî yapılan bu televizyon propagandası takip edilmeli, siyasiler ve yerel yönetimlerin durumu düzeltmek için uyguladıkları değişim politikaları ve tedbirler takip edilmeli ve gerekirse durum tekrar ekranlara taşınmalı…
Böylece halk bazında tabiatın korunması için biliçlenme, farkındalık hedefine ulaşılabilir…
Bunun içinde baya bir parasal kaynağa ihtiyaç olsa gerek..Avrupa birliğinin, proje bazında çevreyle ilgili hibe programları var kullanılabilir. **** Birleşmiş millerler gibi uluslararası **** yerli kamu kurum veya NGO ların desteklerinede elbette başvurulabilir..
yaylaboztaş
01-11-2009, 23:27
Önerilerin tümünü okumaya çalıştım, tekrara düşmüşsem bağışlayın.
Değişik zamanlarda doğayı tahrip edecek davranış (nükleer santral,
altın arama, nükleer atık boşaltma vb gibi) karşıtı toplantı, yürüyüş
ve halk tepkilerini dile getiren kısa film hazırlanması , ağaçlar.net üye-
leri dışında diğer insanlara ulaşılmayı sağlayacak takvim bastırılıp satıl-
ması.
zaferbesir
14-11-2009, 20:41
"Doğa için çal" çalışmanızdan dolayı sizi yürekten kutluyorum. Çok anlamlı ve başarılı bir çalışma. Bu tür çalışmaları devam ettireceğinizi umuyorum.
Bu bağlamda doğa ile ilgili bir çocuk şarkısını aynı yaklaşımla çocuklara veya bir çocuk korosuna söyleterek hedef kitle olarak çocukların da bilinçlenmesine yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum.
Saygılarımla.
gökceada
17-11-2009, 05:26
Sevgili Malina basta seni, sitemizin tüm yöneticilerini ve müzisyenlerimizi kutlarim. Cok nefis,cok cilgin, bir o kadarda insani olmus. Iyiki varsiniz
"Doğa için çal" çalışmanızdan dolayı sizi yürekten kutluyorum. Çok anlamlı ve başarılı bir çalışma. Bu tür çalışmaları devam ettireceğinizi umuyorum.
Bu bağlamda doğa ile ilgili bir çocuk şarkısını aynı yaklaşımla çocuklara veya bir çocuk korosuna söyleterek hedef kitle olarak çocukların da bilinçlenmesine yardımcı olabileceğinizi düşünüyorum.
Saygılarımla.
:) süpersin gerçekten
Çoğu duyarlı vatandaşımız doğa üzerinde kalıcı etki bırakan etmenleri engellemek istiyor.Fakat gerçek anlama bişeyler yapmak gerekiyor.Arkadaşların fikirleri gerçekten çok güzel ama daha farklı bir şey bulmak gerekir.Her ne kadar fidan dikilsede bazı kurumlar kendilerin yer açmak için ağaç topluluklarını yok ediyor.Her ne kadar fabrikalar v.b. yerlerin kirli atıklarını daha farklı bir şekilde imha etmeleri için mahkemelerede verilse bir sonuç elde edilemiyor.Sonuç şu ki onlar daha kuvvetli. Biz daha kuvvetli olmalıyız bunun için gerçekten birşeyler yapmamız gerekiyor ses duyurmanın dışında...
Çoğu duyarlı vatandaşımız doğa üzerinde kalıcı etki bırakan etmenleri engellemek istiyor. Fakat gerçek anlama bişeyler yapmak gerekiyor. Arkadaşların fikirleri gerçekten çok güzel ama daha farklı bir şey bulmak gerekir. Her ne kadar fidan dikilsede bazı kurumlar kendilerine yer açmak için ağaç topluluklarını yok ediyor. Her ne kadar fabrikalar v.b. yerlerin kirli atıklarını daha farklı bir şekilde imha etmeleri için mahkemelere de verilse, bir sonuç elde edilemiyor. Sonuç şu ki; onlar daha kuvvetli. Biz daha kuvvetli olmalıyız bunun için gerçekten birşeyler yapmamız gerekiyor ses duyurmanın dışında...
Duyurulan ses, gerçek bir ses ve birçok güzel sesten oluşuyor. "Gerçekten farklı bir şey" yapmanızı engelleyen yok ki, en güzel ve farklı projeyi başlatın ki biz de ses verelim.
Muhalif olmak amacıyla yazmadığınızı görüyorum ama yazınız elindeki imkanları kullanarak, çok güzel bir projeyi başarıp, çok, bir çok kişiyi heyecanlandıran bir farkındalık projesi için fazla eleştirel buluyorum.
Doğa için, size daha somut gelebilecek "gerçekten birşeyler" içeren projelerinizi öğrenebilirsek memnun olur, üstelik kim bilir, sizin projenizin de duyurulmasında 'hoş bir sedâ' olabiliriz.
Var mısınız?
gece
"Bâkî kalan bu kubbede hoş bir sâdâ imiş" diyen forum kişisi!
Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.Çok güzel bir proje.Bunda bir katkımız olmadı ama belki bundan sonrakilerde ufakta olsa bir katkımız olur.Doğayı unutmamak unutturmamak dileğiyle...
myndospark
10-12-2009, 09:51
Bravo gençler.Süper bir klip hazırlamışsınız.Seyrederken ağladım.Sizleri duyurmak için elimden geleni yapacağım.
atakanfatih
17-12-2009, 13:42
Ben de muzisyenim ve yorumunuzu cok begendim. Super bir proje. Doga adina tesekkur ederim. :)
Harika bir yapım. Katkıda bulunanherkesi kutlarım
oytunyunak
20-12-2009, 23:56
doğa için çal projesini yavru vatan kıbrısta gerçekleştirmek için projelerim var bunun için yetkililerle irtibata geçmek istiyorum yardımcı olursanız sevinirim...
bilgi@dogaicincal.com adresine yazıp, Fırat Çavaş'la irtibata geçebilirsiniz.
cstalpul
07-01-2010, 22:44
Çok güzel bir çalışma olmuş. Çok hoşuma gitti. Tanıdığım bütün arkadaşlarıma önerdim. Doğa için, yeşil alanların ıslahı ve geliştirilmesi için artık bir şeylerin yapılması ve bir an önce yapılması gerekir. Teşekkürler.
Merhaba arkadaşlar,
Hem iletiyi aktif ve üst sıralarda tutmak, hem de nacizane fikirlerimi söylemek istiyorum.
Bence bu iyi bir şey :)
Tek seferde anlayacakları biçimde olsa, siz söyleyeceksiniz, karşınızdaki kafasını sallayacak, olay bitecek :)
Oysa şimdi, üzerinde daha fazla konuşma olanağı ve zorunluluğu doğuyor :)
Öyle şeyler yapılmalı ki, grip virüsü gibi yayılsın.. Ama ne.. ne?.
* Sanatcılar kadar yaratıcı olmak şart..
Olmadı, reklamcılar kadar yaratıcı olmak lazım..
Son günlerde acayip acayip sırtı-önü yazılı t_shirtler türedi.
Dizilerde sıkca rastlıyorum. Adamın sırtında "arızalı" yazıyordu :) Neden giyerler böyle şeyleri anlamasam da gözüme takıldı. Çünkü aykırıydı!.
Aykırılık her zaman dikkat çeker.
Aykırı birşeyler yapmak lazım belki.
(Örneğin bir tekstil firması ile anlaşılsa ve yastık kılıfların da " bu gün doğadan ne (ç)aldın" gibi bir slogan yazılı nevresimler üretse.. Tabi alan olursa..(Pazarlama okuyan arkadaşlar iyi bilir.)
Uyurken uykusu kaçsa, pişman olsa :) ertesi günü yarar sağlayacak bir faliyeti olmasa bile, zarar da vermez bari. :)
Ya da kağıttan cay kahve bardaklarına yazdırılıp, okullarda, hastahanelerde kullanılsa vs vs. )
Bunlar için hem bir sponsor hem de iyi bir slogan lazım değil mi?.. :(
Aykırı-düşündüren-dürten bir şeyler yapmalı ama ne?..
Düşünmeye devam..
İkinize de tümüyle katılıyorum. Öncelikle insanlarda "ne ki bu acaba" gibi bir merak uyandırmak gerek. Slogan çok açık olursa, bence de okunup geçilir ve ilgisiz kalınır. İkinci olarak kesinlikle "aykırı-düşündüren-dürten" yani farklı, çekici ve ilginç birşey olmalı.
Ne olabilir mesela... Kolay ve düşük maliyetli başlangıçlar yapmak gerekir bence. Önce insanların ilgisini çekip, sonra daha büyük projelere yönelmek, gelecekteki destekçi ve katılımcı miktarını arttıracaktır. Örneğin "Doğa İçin Çal" logosunu tişörtlere / montlara bastırıp, baskı ve kargo maliyetlerini ekleyip (belki küçük bir kâr oranıyla) sitemizin üyeleri arasında satışını yapabiliriz. Elde ettiğimiz küçük kârı da, yine projede kullanmak üzere kaynak olarak saklayabiliriz. Ama en önemlisi üzerinde bu logolu tişört ya da montu giyen arkadaşlar bulundukları ortamlarda illa ki "bu nedir?" sorusuyla karşılaşacaklardır. Bu sayede herkes kendi çevresinde projenin bir şekilde sözcülüğünü ve tanıtımını da yapmış olacaktır. Yine aynı doğrultuda üniversitelerin kulüplerine (dağcılık kulübü, yürüyüş kulübü, resim-heykel kulübü, dans kulübü....) tanıtım ve dağıtım yapılabilir. Site üyesi üniversite öğrencileri şenliklerde stand açabilir, bilgilendirme broşürleri dağıtabilirler.
Proje ortada, amaç belli; farkındalık...
İşte bu husus çok önemli. "Farkındalık"... Öncelikli amacımız farkındalık yaratmak olmalıdır. Zeminini hazırlamadan, temelini atmadan hiçbir yapı-oluşum güçlü bir biçimde ayakta duramaz. Hedefimiz kimler?
1. Halihazırda duyarlı ve farkında olanlar mı? Bence değil. Onlar zaten kendi imkanları ölçüsünde çevresinde doğa için çalışmalar yapıyolar.
2. Farkında olanlar ancak yeterince duyarlı olmayanlar mı? Evet ilk grup bu. Bunlar nasıl daha fazla katılımcı yapılabilir?
3. Yeterli algı düzeyine sahip, etrafında olup bitenlerden en azından haberdar (gazete, tv vs.lerden) ancak ilgisiz olan grup mu? Yine evet, ikinci grup da bu. Doğanın tahribatının hayatlarını hangi boyutlarda etkilediğini göstermekle başlanabilir mesela. Baraj havzalarına yapılan binaların sellere neden olması, tahrip edilen orman arazilerinin teneffüs ettikleri havayı kirletmesi, kimyasal atıklarla kirletilen dere, akarsu ve denizler nedeniyle zehirlenmeleri... gibi birebir kötü etkilerine maruz kaldıkları örneklerle bilinçlendirilebilirler.
Diğer doğa ve çevre örgütleriyle, il tarım müdürlükleriyle, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, odalar ve derneklerle, belediyelerin ilgili bölümleriyle, tiyatro topluluklarıyla, okullarla... daha pek çok yerle yukarıdaki hedefleri ve stratejileri planladıktan sonra irtibata geçilebilir.
Sözün kısası; Hedefleri küçükten büyüğe doğru, sırayla ve bazen eşgüdümlü ama illaki organize bir biçimde yürütmek gerekir. Daha bir taban yaratmadan, istersek dünya starlarına konser verdirelim 2 gün sonra kimse, doğaya attığı naylon torbanın verdiği zararı hatırlamayacaktır.
Tekrarlamak gerekirse öncelikli hedefimiz "Farkındalık yaratmak" olmalıdır. Ve ben "Doğa İçin Çal" logolu tişört / mont için ilk talip oluyorum. İstanbul'daki arkadaşları da ordaki atelyelerle irtibata geçip fiyatlar konusunda bizleri bilgilendirmesini talep ediyorum =]
Saygı ve sevgilerimle
marjunah
02-05-2010, 19:20
Herkese merhaba,
Müziğin evrensel bir dili vardır. Yapılan çalışma çok harika, Türkiyenin birçok gölgesinden "müziğin evrensel düzeti" yaratılmış ama benim merak ettiğim, doğu ve güneydoğu bunda neden yok?!...
bu projede çalan müzisyenlerin birçoğunu bizzat tanıyorum; aralarında doğma büyüme olmasa bile, bingöl'lüler, malatya'lılar, babaannesi kürt olanlar, babası doğma büyüme van'lı olanlar var. kimseye o projede çalmadan önce ¨hmm, olmaz abi, sen çizginin öte yanında kalıyosun¨ denmedi...
ekşi sözlü (http://sozluk.sourtimes.org)kten armonipolisi isimli yazarın "doğa için çal" sözlük girdisinde ilk çalışma sonrası yazdıklarıdır.Projede çalan söyleyen insanların doğum yerlerine ilişkin liste (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20611)
Aslında düşünülürse her Ankara'da doğanın anne babası Ankara'lı, her İzmir'de doğanın anne babası İzmir'li ve her İstanbul'da doğanın anne babası İstanbul'lu değil. ;)
Türkiyenin birçok gölgesinden "müziğin evrensel düzeti" yaratılmış ama benim merak ettiğim, doğu ve güneydoğu bunda neden yok?!...
Neden az diyebilirsiniz ama neden yok demeniz yanlış.
Tunceli ve Diyarbakır var.
Ekşi Sözlük'te Doğa İçin Çal (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=do%C4%9Fa%20i%C3%A7in%20%C3%A7al)
Gökte bir yıldız olun.
"Gerçek dost, gökteki yıldızlar gibidir.
Her zaman görmeseniz de, orada olduklarını bilirsiniz."
Sevgili gençler!
"Doğa için çal"projenizle yıldızlaştınız. Bizlere, "hep orada" olduğunuzu bilmenin huzur ve mutluluğunu yaşattınız.
Doğa için ; Hep çalın, hep orada kalın.
Fırat Çavdaş ve tüm genç arkadaşları sevgiyle öpüyorum.
Işıklı bir yolda hep yürümeniz dileği ile....
Herkese selam. Bu siteyi yeni öğrendim. Tüm emeği geçenlere sonsuz teşekkürler.
Evrensel bir dil olan müziğin eşliğinde doğayla başbaşa olmak, onu yaşatmak harika bir fikir. Doğa için çal 1 varmı acaba. Nasıl bulabilirim.
www.dogaicincal.com sitesinde bulabilirsiniz ya da http://www.vimeo.com/6902099
ßy Chief
03-05-2010, 12:55
Gerçekten süper bir çalışma emeğinize sağlık ve umarım devamı da gelir zevkle dinliyor veizliyorum..Katkım olmadı ama olmasını çok çok isterdim tekrar tebrik ederim ve TEŞEKKÜRLER
wildceno
03-05-2010, 13:25
Bu çalışma hakkını vermek lazım ki çok güzel etkili ve duyarlılığı uayndırabilmek adına çok iyi bir fikirdir. sizleri tebrik ediyorum bunları yapabildiğiniz için.
Ama beklerdim ki bu güzel "Doğa İçin Çal projesi" fikri aslında "Playing For Change" adlı "Song Around
The World" sloganıyla dünyada barış için olan projenin Türkiye uyarlaması olduğun belirtilmesini. Böyle duyarlı insanlaırn, bir fikri alırken fikir sahibini onure etmemesi, fikir sahibi gibi gözükmesine izin vermesi üzücü.
http://www.playingforchange.com
Birinci ve ikinci çalışmayı sonuna kadar izlerseniz şunu görebilirsiniz;
141114
İzinsiz yapılmadığına hatta konuşulup onay ve destek alındığına emin olabilirsiniz ;)
İlginç eleştirilerden bir demet:
Soru: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan niye sanatçı yok?
Cevap: Tunceli ve Diyarbakır nerede?
Soru: Tunceli'ye neden konuşma özürlü birini seçtiniz?
Cevap : ???
Soru: Diyarbakırlı arkadaşın soyadı neden Sönecek? Kürtler mi sönecek demek istiyorsunuz?
Soru: Diyarbakırlı arkadaşın soyadı neden Sönecek? Kürtler bizi söndürecek mi demek istiyorsunuz?
Soru: Neden xxxx müzik aletini kullanmadınız?
Soru: Yunanlıların ne işi var?
Soru: Neden başörtülü biri yok?
Soru: Neden gözünün üstünde kaşın var?
Bu sonuncuyu ben uydurdum :)
İyi ki DOĞA için çalıyoruz :)
İnsan DOĞAsı gereği böyle sorular sorabiliyor. DOĞA için çalmaya devam ettikçe DOĞAl olarak soruların tipleri de değişecek ve konu ıskalanmayacaktır. :)
MeyveliTepe
03-05-2010, 15:57
Son çalışma hakkında kimsenin söyleyebilecek olumsuz bir bahanesi olamaz. Söylenirse de laf-ı güzaftır.
Bu sorular şaka gibi:) Özellikle mi üretiyorlar, anlayamıyorum. O kadar güzellik içinde bunlara dikkat etmiş olmaları da alkışlanası bir durum:)
acemi_caylak
03-05-2010, 16:17
Sevgili Malina,
Konuşma özürlü arkadaş bence en güzellerinden birisiydi. Yurdum insanı buna bile bahane bulduysa gülüp geçmek lazım.
wildceno
03-05-2010, 20:44
Birinci ve ikinci çalışmayı sonuna kadar izlerseniz şunu görebilirsiniz;
İzinsiz yapılmadığına hatta konuşulup onay ve destek alındığına emin olabilirsiniz ;)
Teşekkürler, umarım playingforchange ve doğa için çal projeleri ortak bir çalışma ile dünya genelinde güzel bir adım atarlar diye umuyorum. böyle güzel çalışmalar için teşekkürler
spooky_spook
05-05-2010, 07:33
İlginç eleştirilerden bir demet:
Soru: Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan niye sanatçı yok?
Soru gerçekten böyle mi geldi? :) Yürütme Kurulu üyeliğini üstlendiğim bir kongrede başka bir yk üyesi arkadaşım, sitede bulunan anket şıkkına "Doğu ve Güneydoğu Anadolu" yazdı diye ağır eleştiri almıştı. Bu ikisi farklı bölgelerdir diye açıklama yaptı ve alkış topladı eleştiren arkadaş, biz de teşekkür ettik. :)
Ben Yunanlılar'ın olmasından çok büyük mutluluk duydum. Kurtarılması gereken doğa Türkiye'ye ait değil ki! Gereksiz bir eleştiri olmuş.
Diğerlerine ise gereksiz bile diyemiyorum, kasıtlı gibi.... Neyse.
Bunun dışında, meyve veren ağaç taşlanır tam bizim siteye göre bence. :) Hehehe...
süper bir proje! emeği geçen herkesi tebrik ediyorum..
bende bu projede yer almak iin baş vurdum daha bir cevap gelmedi zaten fark etmez ben veya bit başkasının bunu yapması özellikle çevrecilerin kendini yanlız hissetiği bu günlerde birlerinin çıkıp böyle bir olay yapası yanlızlığımı azalttı ve ve ben mücadelede değilken bi,rleri var olması inanılmaz bir güven hissi veriyor teşekürler herkeze
birde bu arkadaşın ayrımcı bir okdar kafa tascı sorları yorumları beni çileden çıkardı (kendisi tuncelili heralde) yani buna dikkat etmesi beni çok şaşırtı orada bir müzik var dinle işte arkadaşım neden kaşının üztünde gözün var diyerek saçmaladığınıda kendin yazmışsın zaten
ırkçılıkdan şikayet edelerin ırkcılaşması dünya üzerinde çok görülen bir hastalıktır .böyşe şöven söylemler çevrecilere yakışmıyor ( bir müzüik ve çevre olayında böyle bir cevap yazmak hiç aklıma gelmezdi provakasyon dedikleri bu oluyor heralde)
Güngör Salman
17-06-2010, 21:22
Özellikle Cengiz Özkan ve Fuat Saka'yı Görmek sevindirdi beni, güzel bir çalışma olmuş emeğinize sağlık.
akasyamm
19-06-2010, 09:20
Çok güzel sonuna kadar desteklenecek ve alkışlanacak bir proje,herkesin emeğine sağlık.....
Geçen gün kalabalık bir arkadaş toplantısının yemek arasında laptop dan, arkadaşlara DİÇ-1 ve DİÇ-2 yi dinlettirip izlettim.
Siyasi, dini, beşeri özellikleri birbirlerine tamamen zıt insanların bulunduğu bu grup da herkes muhteşem bir çalışma olmuş diyebildi.
İçerisinde, nostalji, huzur, millyetçi duygular, vatan sevgisi, doğa sevgisi, yaşadığımız toprakların ne kadar hayranlık uyandırdığı ve bizim bunlara ne kadar yakın olup da göremediğimiz, protest ve özgürlük çağrışımları, sosyal birliktelik ve paylaşım yetenekleri ile en önemlisi çalışmanın altında yatan gönüllülük ve büyük özveriyi gözlemlediklerini söylediler.
7 milyar insan bu dünyada, 73 milyonu da bu ülkede yaşadığına göre, 73 milyon farklı görüşde gayet normal.
Görüş bildirmek normal de, klasik hastalığımız olan komplo teorisi üretip illa öküz altında buzağı aramak varya işte bu iyi bir haslet değil.
Üstelik bu tip insanların ne bu tip sosyal projelere, ne çevrelerine, ne de insanlığa faydası yok. İşler güçler eleştiri.
Bazı ulusal gazetelerin internet sayfaların da haberlere yorum yapılması sağlandığından beri, eli klavyeye uzanabilen herkes yorum yapar oldu.
Katılımcı olmak iyi güzel de, oturduğun yerden ahkam kesmekle olmuyor bu işler.
Bu projeye katkı için T shirt kampanyası düzenlemeye çalışıyoruz, toplam da 20 kişi yi geçmeyen bir katılım oluyor.
DİÇ projesi ne güzel olmuş değil mi arkadaşlar?
Cumhur Tonba
30-06-2010, 02:28
7 Temmuz Çarşamba Günü Doğa İçin Çal Tramvay da sahne alacak.
Özel olarak hazırlanan müzik tramvayında istiklal caddesini bir uçtan bir uca kat ederek şarkılar çalınacak. 2 saat sürecek bu müzik ziyafeti için sizde çarşamba günü saat 19:30 dan itibaren istiklal caddesinde olun!
İSTANBUL-İstanbul’un simgesi nostaljik tramvaydan artık müzik sesleri yükseliyor. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği’nin 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı sponsorluğunda gerçekleştirdiği ‘Beyoğlu Müzikle Başkadır’ projesi törenle başladı.
İETT bünyesinde hizmet veren nostaljik tramvaydan artık müzik tınıları yükseliyor. Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği’nin 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı sponsorluğunda başlattığı ‘Beyoğlu Müzikle Başkadır’ projesi Taksim Meydanında düzenlenen törenle start aldı.
rise_com
01-07-2010, 10:51
Çok çarpıcı ve dikkat çekici bir çalışma olmuş. Özellikle 2.klibin Aşık Veysel'den seçilmiş olması hepimizin ruhundaki bam telini okşadı, ancak parça seçimi olarak Kara Toprak değil sorusundan da geri kalamadım.
Dost dost diye nicesine sarıldım
Benim sadık yarim kara topraktır
Beyhude dolandım (ey yar) boşa yoruldum
Nice güzellere (ey yar) bağlandım kaldım
Ne bir vefa gördüm ne faydalandım
Her türlü isteğim (ey yar) topraktan aldım
Koyun verdi kuzu verdi süt verdi
Yemek verdi ekmek verdi et verdi
Kazma ile döğmeyince kıt verdi
Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttım tırnağınan elinen
Gine beni karşıladı gülinen
İşkence yaptıkça (ey yar) bana gülerdi
Bunda yalan yoktur herkes de gördü
Bir çekirdek verdim dört bostan verdi
Havaya bakarsam (ey yar) hava alırım
Toprağa bakarsam dua alırım
Topraktan ayrılsam nerde kalırım
Bütün kusurlarım (ey yar) toprak gizliyor
Merhem çalıp yaralarım düzlüyor
Kolun açmış yollarımı gözlüyor
Adem'den bu deme neslim getirdi
Bana türlü türlü meyva yetirdi
Hergün beni tepesinde götürdü
Dileğin var ise Allah'tan
Almak için uzak gitme topraktan
Cömertlik toprağa verilmiş Hak'tan
Hakikat ararsan açık bir nokta
Allah kula yakın kul Allah' a
Hak'kın hazinesi gizli toprakta
Her kim ki Olursa bu sırra mazhar
Dünyaya bırakır ölmez bir eserGün gelir Veysel'i (ey yar) bağrına basar
Cumhur Tonba
03-07-2010, 00:39
Her halde bu ilerde değerlendirilecektir. Aynı düşüncelere ben de sahiptim.
Proje için tebrik ederim. Sınıfımda ve okulumdaki eğitimci arkadaşlara klipleri gösterdim. Herkes beğendi.
İlk çalışmanın her zaman ayrı bir yeri vardır.
Ama 2.klipte mekanların doğa içinden olması, katılımcıların sayısının çok olması klibi daha anlamlı yapmış
Çalışmalarınızın devamını bekleriz.
h a y y a m
27-10-2010, 22:57
merhaba arkadaşlar. konuyu yanlış yerde açtıysam affola.
her şeyden önce Doğa İçin Çal Projesinde yer alan ve emeği geçen bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.
İki çalışmada mükemmellik arz ediyordu ve devamı geleceğine inanıyorum. Bu inançla beraber, gelecek projede bir sorumluluğumuzu daha yerine getirebileceğimize inanıyorum. Arkadaşlarımızın her birinin sesi farklı bir tonda ve farklı bir güzellikte, çoğu arkadaşımız farklı enstrümanla bu projeye destek verdi. Ağaçlar gibi yok olmaması için uğraşmamız gereken başka bir değerimiz daha var; diller. Evet arkadaşlar Unesco'nun yaptığı bir araştırma sonucunda bir çok dilin yok olmakta olduğunu açıkladı. Sadece Türkiye'de 18 dil yok olmak üzere.
Bir sonraki projede her zaman olduğu gibi farklılıkları bir arada sentezlemek çok güzel olacağına inanıyorum.
Öneri olarak sunmak istediğim, bir ezgimizi, şarkımızı, ağıdımızı... farklı dillerde söylemek. Tabi ki bunu tekrar farklı şehirlerimizde, farklı enstrümanlarımızla... söyleyerek, hem yok olmakta olan dillere de duyarlılığımızı göstermiş oluruz hem de doğa serüvenimiz devam etmiş olur.Teşekkürler...
NOT: Kaybolan ve olmak üzere olan diller hakkında bilgi alabileceğiniz bir link: http://www.habervesaire.com/haber/1282/
doga-dostu
06-11-2010, 20:24
annemle başvurumu yaptım CEVAP GELMEDİ...
doga-dostu
06-11-2010, 20:25
Ne zaman gelir??????????
Cumhur Tonba
06-11-2010, 20:58
Dileriz yakında gelir.
doga-dostu
06-11-2010, 21:32
bende ya birde bana cevap gelmedi 1 ay önce yaptım başvuruyu.analı kızlı söyleyeceğiz şarkı :D
doga-dostu
06-11-2010, 21:33
hangi şarkı olduğunu bileniniz varmı?
hangi şarkı olduğunu bileniniz varmı?
Aaaa söylenir mi? O işin sürprizi.
doga-dostu
07-11-2010, 08:13
hımmm anladım meraktan çatlayacağım :D
doga-dostu
07-11-2010, 10:05
neyse ya heyecanla ve merakla bekleyeceğim
Cumhur Tonba
08-11-2010, 18:22
Aradaşlar, okuduğuma göre 30 bine yakın başvuru olmuş. Belki cevap için geri dönüş olmayabilir. Bilgilerinize. Bu sorunu kişiye özel alanınızdan da yazıp, öğrenme imkanınız olabilir düşüncesindeyim. Saygılarımla.
harika bir proje, ancak bir isteğim var 4 için, ercan ırmak veya başar dikici' yi şöyle göksel baktagir gibi uzunca bir bölümde bulunmak üzere davet etmeniz mümkün mü bence hoş bir seda olacaktır. bir de isteğim biran evvel birkaç şarkı daha çıkarıp artık bir dvd yayınlamanızdır.
http://www.dogaicincal.com/forum/ (http://www.dogaicincal.com/forum/)
son zamanlarda en çok etkilendiğim süper bir çalışma olmuş..emeği geçen herkese çok çok teşekkür ediyorum.güzel ülkemde bu kadar güzel insanın olmasından dolayı bir kez daha gurur duydum..
kulkedisi
20-05-2011, 12:10
öncelikle bu projede emeği geçen herkesin ellerine,yüreklerine ve seslerine sağlık...
kısmet ise bu projede bende yer alacağım.
emeği geçen herkese teşekkürler,
yeni türkümüzü sabırsızlıkla bekliyorummm:rolleyes:
cem.emir
15-07-2011, 15:42
proje müthiş, aklı ve yüregiyle emegi geçen herkeze binlerce teşekkürler.3 saattir kayıt ettiginiz 3 parçayı ve kamera arkalarını izledim, gerçekten çok etkilendim.Amatör bir müzisyen olarak projeye dahil olmak için talepte bulundum. Bu projenin daha çok kesime ulaşması gerekiyor, bunun için ne yapabiliriz mesala; 5 haziran dünya çevre günü ülke çapında kutlanıyor, kutlamalarda sizi dahil etmek ve farkıdalıgı yüksek kesimlere, yaşlılara çocuklara, gençlere ve hertürlü meslek odalarına iletmemiz gerekiyor diye düşünüyorum.
Gerçekten hayırlı bir iş yapıyorsunuz tebrikler.
curcuna8544
05-10-2011, 18:01
ilk çalışmayı dinleyince ürperdim resmen...Çok beğendim. Amerikali bir kaç arkadaşa yolladim aynı etkiyi yapıp yapmadığını merak ettiğimden. Müziğin evrenselliğinin iyi bir amaç için kullanılmasını da göz önünde bulundurursak çok ama çok yakışan bir çalışma olmuş Türkiye için. Duygularımı ifade etmek için foruma girip yazmak istedim. Bu projeyi gönülden destekliyor devamini bekliyorum...Her şey için teşekkürler.
Yalniz91
21-02-2012, 19:24
Merhaba bende doğayı seven bir müzisyen olarak, Kıbrıs'tan sizlere yazıyorum.Sizler gibi doğa dostu kişilerin olması ve doğa için yapılan bu güzel etkinlik insanı çok etkiliyor.Bütün çalışmlarınızın hayranıyım ve merakla yeni çalışmalarınızı bekliyorum.Bizlerde Kıbrıs'ta aynı problemleri yaşıyoruz.Doğamız düşünmeden hareket eden bilinçsiz insanlar sayesinde yok oluyor.Zaten azlık olan ormanlarımız artık iyiden iyiye azaldı,artık yeşil ada değiliz...İşte bu yüzden bende sizin projenizde yer almak için başvurdum sizlere destek olmak için hazırım.Kıbrıs için de böyle bir projeniz olursa sizlere garanti veririm ki bizlerden de katılmak isteyen müzisyenler çok sayıda. Dünyada halen daha doğayı düşünen insanların olması ve bunun önüne geçmek için etkinliklerin düzenlendiğini görmek çok güzel bir duygu benim için..Herşey için çok teşekkürler
free_full
26-04-2012, 20:44
Harikulade bir proje olmuş, elinize sağlık ;) Devamını büyük bir heyecanla bekliyorum :)
yeşilyol74
27-04-2012, 11:07
bugün sabah bilboardlarda gördüm.doğa için çal ve belediye öncülüğünde konya kent ormanında ağaç dikme bayramı varmış.yarın saat 11 de 28.04.2012 de ilgilenlere duyurulur.
Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 13:14
Konya'da olmak vardı şimdi :( Sırf pilav yemek için gitmek isterdim. :)
Vugar Rahimov
17-07-2012, 16:49
Doga icin Cal projesi gereken bir proje Vallahi helal olsun arkadaslar ozellikle Trabzonlu kardeslerim Tayfun Turan ve Ersan Ozcana unlu muzisiyenlerimizden benim deyerli kardesim Murat Evgine cok tesekkur ediyoruz Allah yar ve yardimciniz olsun boyle guzel bir projenin bir parcasi olmak isterdim Dogaya verilen deyer gelecek nesillerimizi korumak kuresel isinmani onlemek icin capa harcamak lazimdir...Sizi cok seviyorum Doga Icin Cal in 5-klipini bekliyoruz kardeslerim..Allaha emanet olun....
onlykorebe
18-07-2012, 09:11
harikulade bir projedir bu
Kim Milyoner Olmak İster de bu akşam az önce Doğa için çal bir soru olarak soruldu çok mutlu oldum :)
Ali Sapmaz
13-12-2012, 09:32
7,5 milyon kişi doğa için dinledi - Hürriyet GÜNDEM (http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22140900.asp)
realramtha
12-05-2014, 11:14
Bu projeyi ilk duyduğumda o kadar sevinmiştimki. İşte Türkiye'de de doğa sever insanlar var demiştim. Şimdi de her yeni video çıktığında, aynı heyecanla izliyorum. Bu projeye katkısı olan herkese teşekkürler, yüreklerine ve emeklerine sağlık.
Ali Ülger
09-12-2017, 17:23
Ben klip e katilmak istiyorum yardimci olur musunuz müzisyenim yeni klip için tesekkur ederim...
alperdemircan
29-06-2018, 18:45
Müzisyen olarak, çıktığı günden beri beğendiğim bir projedir.
mineyist
13-07-2018, 10:16
Sırf bu projeye katılabilmek için bir enstrüman öğreneceğim, sesim berbat çünkü :d
Tolga Özmeral
11-12-2018, 22:20
Amaç, çocuklarımıza mavi ve yeşil bir Dünya bırakmak değil mi?
Bir sonraki "doğa için çal" projesinde sadece minikler çalıp söylese, gönüllerince. Çok hoş olur bence.
Benimde oğlum çok severek sizi takip ediyor bateri çalıyor sizinle çalmak için can atıyor.insallah birgün yolumuz kesişir.
selviahmet50
02-01-2019, 15:42
harika
kubra ceceli
04-01-2019, 18:28
tesekkurler bilgi edindim
GuvBul06
05-01-2019, 06:49
Emeği geçenlere teşekkürler..
Musa Gündoğan
09-09-2020, 09:21
doğa için çal projesini uzun zamandır takip ediyorum yeni bir proje olacaksa bir türkü var aklımda konulabilir mi bilmiyorum. pek çok kişi de duymamıştır bu türküyü.
şarkı: çift jandarma
Doğa İçin Çal 11 yaşında. Daha nice güzel senelere...
713309
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.