Bağlan

View Full Version : tturt / Bahçe




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

tturt
29-09-2009, 14:12
Bahçenin bulunduğu şehir
Sakarya - Sapanca

Bahçenin büyüklüğü
Ev hariç 220 m²

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Güneş doğduğundan battığı ana kadar bahçenin farklı alanlarında dolaşıyor. Sebze bahçesinin bir bölümü meyve ağaçlarından ve istinat duvarından dolayı gölgede kalıyor. Rüzgar zaman zaman sert esiyor. Genel olarak Sakarya-Kocaeli iklim özelliklerini taşıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
8b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut (Ocak ve Şubat ayları hariç hafta sonu kullanım)

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Çiçeklerin, meyvelerin ve sebzelerin yetiştiği alan daha önce dik bir yamaç gibiydi. Bahçeyi düzleyip istinat duvarı çekerek iki kademeye ayırdık. Alt bahçeye sebze ve meyve ağaçlarına ayırdık. Gül bahçesi de tamamen taşlık ve mehilli idi orayı da kısmen düzleştirdik ve kısmen toprak ekledik.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
2005 Yılından beri.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Hayır yapmadık, yardım almadık.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Şu an için yok.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Bakımını hafta sonu bizler yapıyoruz. Yazları sulama ve bazen ilaçlamaları site görevlisi yapıyor.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Bahçemiz ufak olduğundan sadece bir kısmı sebze bahçesi olarak ayrılmış durumda.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Mümkün olduğunca daha az bilinen ve tropikal özellikleri taşıyan meyve ağaçlarını ve çiçekleri yetiştirmek.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Elma, dut, şeftali, kayısı, pican cevizi, armut, kiraz, vişne, nar, erik ağaçları. Üzüm çeşitleri, kiwi, hardy kiwi, berry çeşitleri, avakado, kumkuat, kalamondin, yasemin çeşitleri, Clematis çeşitleri, passiflora, manolya, hibiscus çeşitleri, plumeria, soğanlı bir çok tür, kırmızı yapraklı acer, açelya çeşitleri, ada çayı, fil bahri, gül çeşitleri, altın çilek, bulut çiçeği, begonya çeşitleri, mandevilla, sardunya çeşitleri, çilek çeşitleri, pitosporum, papatya çeşitleri, haseki küpesi, jakaranda, limon, sabah sefası çeşitleri, feiko, ahududu, frenk üzümü, Bektaşi üzümü, gala çeşitleri, karanfil çeşitleri, ortancalar, oya ağacı, leylak, ağaç hatmi, adenium, çeşitli yıllık bitkiler, sebze ve baharat çeşitleri. Aklıma gelmeyen bir çok bitki.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Tropikal özellikle bitkiler ve berry çeşitleri.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Bu ayrımı yapmak çok zor emek verdiğimiz tüm bitkiler bizim için çok değerli.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Amatör anlamda kendimize ve dostlar için kısıtlı sayıda yapıyoruz.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Şebeke suyu kullanıyoruz. Bazı yerlerde damlama sulama sistemi var.

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Açıkçası bu konuda bir sıkıntımız olmadığı için tasarruf anlamında da bir şey yapmıyoruz.

Toprak özellikleri
Verimi fazla kahverengi toprak yapısı.

Kompost yapıyor musunuz?
Henüz başlamadık.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Olmaz mı? O kadar çok hata yaptık ki, yanlış yer seçimi, yanlış bitki seçimi, ektiğimiz tohumları not almadığımızdan neyin ne olduğunu bilememe buna benzer bir çok hata. Hata yapa yapa öğreniyoruz.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
İyi ki Maşukiye gezisini yapmışız iyi ki çevresini gezmişiz ve bu evi almaya karar vermişiz. Çünkü her şey bu kararla başladı.

Eşimle birlikte Eylül 2005'de İzmit Maşukiye'ye yaptığımız hafta sonu gezimizde, Sapanca ve çevresini de gezmiştik. Bu gezide çevrenin yeşilliğinden İstanbul'a yakınlığından etkilenmiştik. Eşimin arsa alıp ilerde ev yapma hayalini biraz geliştirerek o günlerin uygun banka kredilerini düşünerek, Sapanca çevresinde hafta sonlarında ev bakmaya başladık şansımızın da yardımıyla Sapanca Kurtköy'de içimizi ıstan bir ev aldık. Evimiz Sapanca gölüne manzaralı bir konumda olup küçük bir site içersinde, bu sitede 2 ve 3 katlı olarak toplam 12 ev bulunmakta olup halen boş durumda olan iki ev bulunmakta.

Eşimle birlikte bahçe maceramızda bu evi almamızla birlikte başladı. Evin bahçesi arazinin konumundan ötürü meyilliydi. Öncelikle bu meyilli kaldırıp düz bir bahçe hedefledik, bahçe ve peyzaj konusunda sıfır deneyimliydik, düz bahçe elde etmek isterken kot farkından dolayı alt komşumuzla aramızda çok yüksek bir duvarın oluşması gerekiyordu, tam bu sırada yoğun sonbahar yağmurları sonrası, üst komşumuzla aramızda olan taş duvarın yıkılıp evimize bir miktar zarar vermesi üzerine, alt komşumuzla aramızda oluşacak taş duvarda ileride böyle bir tehlike yaratmasın, hem de komşumuzun ark tarafını karanlığa boğmamak adına bahçeyi iki kademeli yapmaya ve ilk kısmı da pabuçlu perde beton yapmaya karar verdik. Havaların yağışlı olması ve arazinin meyilli olması nedeniyle beton araçları ile ilk betonu attıktan sonra bahar aylarına kadar beton yüklü mikser bir daha evin oraya çıkamadı bu nedenle perde betonu yaklaşık 4 ay arayla tamamlamış olduk.

Bahçeyi düzlerken meyilden dolayı ciddi toprak ihtiyacımız oldu ve hemen karşımızdaki araziden bu ihtiyacımızı karşıladık. Bu şekilde bahçemiz ikiye bölünmüş oldu alt bahçenin bir kısmını sebze bahçesi olarak bir kısmını da bodur meyve ağaçları ile oluşturmayı planladık. Üst bahçeyi çim yapalım çevresini çeşitli çiçeklerle ve küçük ağaçlarla peyzajını yaparız diye düşündük. Bahçenin düzleme işini üstlenen kişinin önerisi ile bahçeyi hazır mera çimi ile kapladık.

Üst bahçenin çevresine Ağaç çit yaptırdık yine alt bahçeye iniş için ağaç merdiven yaptırdık. Ağaç çitin önüne de batı mazısı ve limon selvi diktik. Bir sene sonra mera çiminden vazgeçerek kaldırdık ve bahçeye tohumdan çim yaptık. İlk özellikle ayrık otları ellerimizle çok yolmamıza rağmen tam başarılı olamadık 2008 yılında artık elle daha az ayrık otu yolduk. Bu sene ise çok daha sonuçta şu açim alanın belli bölgesinden hiç memnun değiliz 2010 Eylül ayında çimi yenilemeyi düşünüyoruz yalnız tohumdan mı yapalım yoksa hazır rulo çim mi kullanalım karar veremedik. Edindiğimiz tecrübe ne yaparsak yapalım çim alanda ayrık otunun önüne geçemediğimiz. Bu arada ayrık otu mücadelesinde ilaçlarda kullandık ama nafile. Sizlerden bu konuda bize yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Evin ana girişinde merdiven sayısı fazla olduğundan arabayı bıraktığımız yere de ters kalmasından dolayı komşularımızın da izniyle siteyi çevreleyen ana duvardan yer açarak bir giriş kapısı oluşturduk böylece arabayı park ettikten sonra eve girişimiz kolaylaştı. Daha sonra bu kapının üstünü ve çevresini kaplasın diye bir sarmaşık gül diktik. Bu gülden yeterli verimi alamayınca 2007 yılında iri çiçekli ve harika kokulu başka bir gül diktik şu ana sarmaya çalışıyor. Önümüzdeki bahar duvar üstüne demirden bir ferforje yaptırıp gülün daha güzel sarmasını sağlamaya çalışacağız.

Yine ana giriş kapımızın hemen önünde bulunan ortak bir alanı da site sakinlerinin onayıyla kendi bünyemize katıp ağırlıklı olarak gül bahçesi olarak düzenledik.

2006 yılı Mart ayından günümüze gelene kadar 40 yaşından sonra bahçesi olup o bahçeye de gönül vermiş kişi olarak eşimle birlikte bir çok deneyimlerimiz oldu. Öğrenme anlamında daha çok yolun başındayız siz değerli site severlerden çok şey öğrendim bir çok paylaşımlarda bulundum çok değerli yardımlar gördüm görmeye ve öğrenmeye devam ediyorum. Bu sayfayı açmaktaki amacım hem deneyimlerimizi siz değerli site severlerle paylaşmak hem önerilerinizi almak hem de kendimizi geliştirmeye devam etmek.

Sizlere resimlerle çiçeğin, ağacın ve/veya yerin ilk hali nasıldı şu an nasıl gibi ya da önce neredeydi şimdi nerede gibi karşılaştırmalı resimler koyarak hem gelişimleri konusunda önerilerinizi almak hem de bilgi eksikliğinden dolayı yanlış yaptıklarım varsa önerilerinizle düzeltilebilecekleri düzeltmek. Yapacağınız değerli katkılar ve yardımlar için şimdiden teşekkür ederim.

Sanırım uzun bir giriş oldu resimlere başlama zamanı geldi. Vakit buldukça resimleri en hızlı şekilde sizlerle paylaşacağım. Resimlerin bir kısmını da galeriden görebilirsiniz. Son olarak bahçe deyince büyük bir bahçe gelmesin aklınıza üç farklı bahçenin toplamı yaklaşık 220 m² resimlerden de belli olacaktır.

Buraya (http://wikimapia.org/#lat=40.6897744&lon=30.1960355&z=19&l=36&m=b) bakarak evimizi harita üzerinde görebilirsiniz.

Üst Bahçeden Genel Görünümler




tturt
29-09-2009, 15:09
Sebze Bahçesinden Görüntüler
Kıştan çıkınca sebze bahçesi genelde bu halde oluyor.
105049

Bellenmiş, bakımı yapılmış dikime hazırlanmış hali
105050

Tohumdan yetiştirilmiş veya satın alınmış fidelerin dikim sonrası durumu
105053

Gelişme dönemindeki fideler
105055

105056

tturt
29-09-2009, 15:38
Bu yıl domates çeşitleri, biber, salatalık, pepino tatlı cape diktim salatalıklardan çok fazla verim alamadım, domatesler gayet iyiydi, biberler genelde eylül ayında çoştu. Bu yıl sebze bahçesi toprağa elekten geçirilmiş Sakarya mili toprağını yaklaşık 40 litrelik 6 çuval 3 yıllık koyun gübresi ile zenginleştirmiştim. Hesaba katmadığım bir durum ortaya çıktı Sakarya milinin su geçirme özelliği son derece az olduğundan su derinlere çok fazla inemedi, ne kadar organik gübre takviyesi yapsam da çok keyifli olmadı. Önümüzdeki yıl özel hazırlanmış 20-25 çuval toprakla mevcut toprağı alt üst ederek bu sorunu çözmeye çalışacağım. Ayrıca sırık çubuklar yerine özellikle pepino yetiştiriciliğinde kullanılan bir yöntemi deneyeceğim. T şeklinde iki ya da dört adet ağaç direği (başka ismi olabilir ben bilmiyorum) dikip ipler gereceğim, daha sonrada sebzeleri iple bağlayıp üstten geçecek ipe bağlayacağım, bu şekilde karmaşadan kurtulup domateslerde koltuk alma ve uç budamalarını daha rahat yapabileceğim.
Bu yılki sebzelerden birkaç görüntü.

tturt
29-09-2009, 15:52
Sebze bahçesinden domates resimlerine devam edelim

tturt
29-09-2009, 16:16
Birazda gül bahçesinden bir kaç fotoğraf koyalım.

tturt
29-09-2009, 17:03
Meyve ağaçlarımın resimlerini koymazsam olmaz.
Evi satın aldığımızda bahçesinde büyük ve bol meyve veren kiraz ağacı vardı, bahçeyi düzleyince gövdesini toprakla doldurmamız gerekiyordu bizde derin bir çukur bırakarak kurtarmaya çalıştık fakat 2007 yılında nedenini bulamadığımız bir hastalıktan dolayı güzelim ağaç kurudu. O yıl o bölgedeki pek çok kiraz ağacının kuruduğunu sonradan öğrendik. Kiraz ağacının kuruması bizi çok üzdü yerine 2 yaşında çıplak köklü Napolyon kiraz diktik birde ilersine yine daha erkenci bir kiraz diktik fakat yeni yere diktiğimiz tuttu eski ağacın olduğu yerdeki tutmadı bizde kiraz kadar iri meyveleri olan vişne ağacı diktik. Aşağı bahçede çok sıkışık olmakla beraber kayısı, incir, elma, ceviz, armut, şeftali ve Avustralya kara dut'u bulunmakta. Üst bahçede ise limon, papaz eriği, vişne, kiraz ağaçları bulunmaktadır. Alt bahçede ayrıca ahududu, siyah üzüm, beyaz üzüm, Bektaşi üzümü, kivi ve Frenk üzümü bulunmaktadır. Yine üst bahçede kırmızı yapraklı acer, manolya, leylak ve kamelya bulunmaktadır. Ayrıca gül bahçesinde likapa, goji berry ve adaçayı bulunmaktadır.

Kiraz
29-09-2009, 18:29
Sayın Tturt evinizde güle güle oturun. Bahçeniz de çok güzel düzenlenmiş. Bizim evde de eğim sizinkine benzerdi; bahçenin karşı sol köşesinde sıfırken, sağ tarafta 1,5 m kadardı. Dış duvara, sağlamlık ve alt komşu hakkından dolayı ellemedik, 1 m kadar ağaç dikme alanı bırakarak içeriden tekrar duvar ördük. Yan komşumda ise eğim fazla olduğundan sizinki gibi uygulama yaptı. Çim alanınız yeteri kadar büyük olduğuna göre, alt set sizin için avantaj olmuş, sebze ve meyveyle değerlendirilmesi de bence güzel bir fikir, çim olarak kalsaydı kullanımı pek olmayabilirdi. Ahşap set uygulamasının da kullanışlı olduğunu düşünüyorum.

İlk fotoğrafta çime 30-40 cm kıyabilirseniz, saksıların olduğu alçak duvarın dibine bir sıra bütün yaz açan çiçekler dikebilirsiniz. İç kısımdaki tek dikilen ağaçların ne olduklarını anlayamadım ama ileride gelişip güzelleşecek, yaprak dökmeyen bir ağaç diktiniz mi? Yeriniz varken, manzarayı ve güneşi kapatmayacak bir yere vurgu için bir ağaç nasıl olur? Ben yaprak dökmeyen manolya dikmeyi çok istedim fakat komşumun güneşini kapatır diye vazgeçtim ama orta sınırımızda her ikimizin de gördüğü bir erguvan var.

İkinci ve üçüncü fotoğraflarda gözüken karşı köşeleri renklendirmeyi düşünüyor musunuz?

Rulo çimden şimdilik memnunum fakat ilk yılım dolmadı, uzun vadede ne olur bilemiyorum.

tturt
29-09-2009, 20:21
Sayın Kiraz,
Aslında evin duvar diplerini, çitlere yakın yerleri ve dış duvar kenarlarını dediğiniz şekilde değerlendirmeye çalıştık ilk resimde bakış açımıza göre yakın alanda görünmeyen girintili bir yer daha var önümüzdeki yıl orayı da çiçeklerle değerlendirmeyi düşünüyoruz. Sizin gördüğünüz boş alanı bütünlük kaybolmasın diye çiçeklendirmedik. Yalnız pencere altındaki alanda geniş yeri kayrak taşları ile kaplamıştık oraya da saksılarımızı koyuyoruz.
Durumu daha iyi anlatmak adına yeri gelmişken evin çevresi ile ilgili bir kaç fotoğraf koyayım. Bunun dışında daha önce de bahsettiğim kırmızı yapraklı acer, manolya, leylak ve kamelya da çit ya da duvar kenarlarında bunların dışında fazla büyümeyen çinslerini tam bilmediğim çam ağaçları var.

tturt
29-09-2009, 21:09
Ağaç fotoğraflarına devam edelim.

tturt
29-09-2009, 21:34
Bizdeki manolya ağacı yaprak döken cinsinden, mart sonu Nisan başı önce çiçekleniyor çiçeklenmesi geçtikten sonra yapraklanıyor.

tturt
29-09-2009, 21:39
Baston gülümüz

tturt
29-09-2009, 21:45
Bodur Oya Ağacı

tturt
29-09-2009, 21:48
Kırmızı Acer

tturt
29-09-2009, 21:55
Leylak Ağacı

tturt
29-09-2009, 22:15
Gojiberry, likapa, adaçayı, ahududu

tturt
29-09-2009, 22:44
Hibiscuslar

tturt
30-09-2009, 07:18
Bodur gülhatmi'yi bu sene satın aldık. Yer darlığından şu an saksıda duruyor, bahçede yapacağım düzenlemeden sonra Kasım başında toprağa alacağım.

tturt
30-09-2009, 09:02
2007 Yılının yazında bir serada gördüğümde bu gülü son derece bakımsız, saksının içini yabani otlar bürümüş kökleri saksının altından toprağa karışmış hatta toprağın üstü yosunlanmıştı. Fakat gül o şartlarda bile çok asil duruyordu önce rengi hoşuma gitmişti sonra kokladım çok güzel kokuyordu, satın almak istediğimde sera görevlisi satmak istemedi ısrarlarım sonucu gülü satın aldım. Gülün varyatasını bilemiyorum belki resimlerden sizler yardımcı olabilirsiniz. Gül gonca halindeyken rengi daha koyu açıldıkça rengi de açılıyor. Kokusu ise oldukça kuvvetli ve de güzel.

tturt
30-09-2009, 11:21
Bu yıl Sayın Hocam100'den aldığım lilium soğanları çok güzel açtılar bordo rengi olanlar kokulu değildi ama diğerleri çok güzel kokuyorlardı.

tturt
30-09-2009, 11:31
Bu yıl Sayın Hocam100'den aldığım 3 adet farklı renk gala soğanından ikisi çiçeklendi biri yaprak verdi ama çiçeklenme gerçekleşmedi seneye artık. Beyaz galayı ise 2006 yılında Annem çınarçıkdaki bahçesinden getirmişti.

tturt
30-09-2009, 11:42
Askılı olanlar.

tturt
30-09-2009, 11:49
Askıda olanlara devam edelim.

tturt
30-09-2009, 12:08
İnternetde gezdiğim bir siteden ilham alarak bu yıl askıda torbada cherry domates yetiştirmek istedim. Sapanca kırkpınar pazarından aldığım fideleri diktim sonuçlar aşağıda.

tturt
30-09-2009, 12:33
2006 Yılında annem Çınarcıktaki bahçesinden gala ile birlikte getirdiğinde isminin ne olduğunu bilmiyordum yeşillik olarak bakmıştım. 2006 yılında doğal olarak çiçeklenmedi 2007 yılında ise çiçeklenmeye başladı. İlk resimde 2007 yılındaki halini sonraki resimlerde de bu yılki halini görüyorsunuz geldiği yıla göre oldukça gelişti.

tturt
30-09-2009, 12:40
Ortancadan da fotoğraf koyalım.

tturt
30-09-2009, 12:46
Bu yıl Sayın Romantik'ten aldığım üzüm kivisi (hardy kivi) sanırım yerini pek sevmedi fazla gelişemedi, yerini değiştirsemmi diye düşünüyorum henüz karar vermedim. Şu andaki yerinden de uygun yerim yok aslında,

tturt
30-09-2009, 12:54
Bu yıl yine Sayın Romantik'ten edindiğim granadilla (meyvesi yenen bir passiflora) sanırım hemen toprağa almakla hata yaptım Ağustos sonuna kadar toprakta bir gelişme kaydetmeyince sayın Romantiğin önerisi ile saksıya aldım. Saksıda gelişim kaydetti kışı saksıda işyerimde geçirdikten sonra Mart ayında tekrar toprağa alacağım.

tturt
30-09-2009, 13:06
Physalis, ekşi cape ve kaz üzümü gibi adlarla anılan üzümsü meyveyi ilk 2008 yılında tohumdan yetiştirmiştim. Yetiştirmeyle ilgili deneyimlerimide forumda ilgili sayfada paylaşmıştım. Geçen sene çok yer kaplamasından ve meyvesini ancak Ekim ayının sonuna doğru yememizden ötürü bu yıl sadece iki fideyi Sayın kgursan'dan temin ederek diktim. Henüz kapsüller yeşil meyvelerini ancak Kasım ayında yiyebileceğiz gibi gözüküyor.

tturt
30-09-2009, 13:32
Bir kaç gül fotoğrafı da ekleyeyim.

tturt
30-09-2009, 13:41
Sadece Mayıs ayında açan Isparta gülümüzden fotoğraf koymazsak olmaz.

tturt
30-09-2009, 14:00
Harika keskin kokulu, iri çiçekli sarmaşık gülümüzden fotoğraf koymazsam olmaz.

tturt
30-09-2009, 14:36
Sardunyasız olmaz değilmi ? Eşim sardunyaları çok seviyor bende kendileri ile haşır neşir olunca sevdim. Biz sakız sardunya ve ceylan sardunyanın hem sakızlısını hem de sakızlı olmayanını dikiyoruz. Sapancanın kışları sert geçtiği için maalesaf çoğu seneye çıkmıyor bizde her yıl yenilemek durumunda kalıyoruz.
Sakız Sardunyalar

tturt
30-09-2009, 14:45
Ceylan sardunyalar

tturt
30-09-2009, 14:59
2006 Yılından beri Mart ayında soğanlarını diktiğim temmuz ayında çiçek açan glayöllerim.

tturt
30-09-2009, 15:13
Bu yıl sayın Ninina84'den edindiğim zıpçıktı soğanlarını Vişne ağacının gölgesine dikmiştim. Bir çoğu açtılar.

tturt
30-09-2009, 15:42
Geldimi bahar ayları, başlar çiçekleri ve sebzeleri tohumdan çimlendirme telaşı.

tturt
30-09-2009, 15:46
2007 Yılında aldığımız bodur granny smith elmamız, az da olsa elma veriyor. Bahar aylarında çiçekleri çok güzel oluyor.

tturt
30-09-2009, 15:50
Çimlenen tohumlardan fide elde birde bunun gibi salatalıkları kopartıp yemenin keyfi bir başka.

tturt
30-09-2009, 15:57
Maşallah bahcenize, emek, alınteri her şey bu bahceye sarfedilmiş. Ama bu fotoğraflarda her şey var sadece emeğin sahibi yok! :)

Selahhattin Hocam,
Sizi burda görmek ne güzel bu bahçenin oluşumunda sizlerin de emeği büyük. Telefonlarıma, maillerime her zaman büyük samimiyetle cevap verdiniz her şey için bir kez daha buradan teşekkür ederim.
Bahçenin sahipleri eşimle ikimiziz hocam bizlerinde resmini şimdi koyuyorum.
Mart başı hava soğuk iş çok

tturt
30-09-2009, 16:00
Karışık tohumlardan çıkan sonrada siteden ismini öğrendiğim Clarkia Unguiculata

tturt
30-09-2009, 16:07
2008 Ocak ayıydı sanırım İnternette kii alışveriş sitelerinden birinde yumurtadan seni seviyorum yazıları çıkan bir ürün gördüm. Sipariş vererek aldım. Evde yazı bir bitkinin tohumlarından çıktı sonra filizlendi büyümeye başladı bende Nisan ayında sebze bahçesinde toprakla buluşturdum. Ağustos ayında çiçek açtı siteden araştırdım yalancı selluka olduğunu öğrendim. Daha sonra iri bir fasulye verdi tohum bağlıyorduki havalar soğuk gidince olgunlaşamadı. tohumlarını yinede aldım ama bu yıl çimlenmedi.

tturt
30-09-2009, 16:26
Veranda ve cam önleride saksılarda çiçekler

tturt
30-09-2009, 16:30
Veranda ve cam önleride saksılarda çiçeklere devam

tturt
30-09-2009, 20:54
Üst bahçeyle alt bahçeyi ayıran perde betonu önce sarmaşıkla kapatmıştık sonra sarmaşık hoşumuza gitmedi. neyle kapatalım diye düşünürken passiflora'nın soğuklara dayanıklı arsız hızlı büyüyen bildiğim kadarı ile meyvesi de yenen bir çeşidini dikelim dedik ve Haziran ayında diktik. çiçek verdi fakat meyveye dönüşmedi artık kısmet önümüzdeki sene yalnız hızla sarıyor. Tahminim 2010 sonuna kadar duvarı kaplaması.

tturt
30-09-2009, 21:39
Saksıda domates yetiştirmenin zevkide bir başka oluyor.

tturt
01-10-2009, 07:40
2006 Yılında aldığımız kamelya yavaş büyüyor. Kasım ayında beyaz çiçek açıyor. Kamelyanın cinsini bilmiyorum fakat yaprak dökmüyor. Çiçekli resimler 2008 Kasım ayına ait bu yıl o bölgeyi biraz daha güzelleştirdik. Çiçeksiz resim ise ise bu yıl Nisan Ayında çekildi.

tturt
01-10-2009, 07:53
Bu yıl Mayıs ayında ilk defa diktiğim üç pepino fidanı sanırım ilk mesajda belirttiğim toprak yapısı nedeniyle internetteki pepino fidanları kadar gelişmedi. Bol bol çiçek vermelerine rağmen meyve sayısı az oldu her çiçek grubunda bir meyve olmasına rağmen bu meyveler fazla büyüyemedi, belki de toprak istekleri ile toprak yapısı tam uyuşmadı.

tturt
01-10-2009, 13:18
Bugün internete ki çeşitli haber kanallarda adı geçen goji berry meyve fidanından bir adet İzmir'den getirtmiştim, bunun dışında aynı yerden 100 gr'da kurutulmuş meyvesinden alıp yemiştik. Bunların dışında tohumda da goji berry meyve fidesi elde ettim bir kısmını dağıttım bir kısmınıda toprağa aldım. İnşallah İzmir'den gelen fidanın meyvesini seneye yeriz.

tturt
01-10-2009, 13:21
Yer örtücülerden de iki fotoğraf koyalım.

tturt
01-10-2009, 13:26
Bu yıl ilk defa tohum'dan yetiştirdiğim Cosmoslardan bir kaç fotoğraf.

tturt
01-10-2009, 13:31
Yine bu yıl Sayın Hocam100'den yumrulardan yetiştirdiğim Saraypatı (Aster) fotoğrafları.

tturt
01-10-2009, 15:04
Geçen sene aldığım karışık tohumlardan çıkan ve de tohumlarını aldığım çiçekleri bu yıl tohumdan tekrar çiçeklendirdim. İsimlerinide siteden değerli siteseverlerden öğrendiğim Latin Çiçeği (Koyu renkli olan) ve Trimestris Nana'dan (Beyaz olan) fotoğraflar.

tturt
01-10-2009, 15:32
2006 Yılının Kasım ayında eşim yer elması kabuklarından yer elması olduğunu duymuş bizde kabukları toprağa aralıklarla koyduk. Hatta saksılardan birinin içersine de koymuşuz 2007 yılı Mayıs, Haziran aylarında saksıda ve toprakta bazı saplar yanlarından yapraklanarak uzuyor biz nasıl bir çiçek olacak diye merak ediyoruz tıpkı ayçiçeğinin sapı gibi. Unutmuşuz da yer elması diktiğimizi. Neyse Yaz geçti sap ve yapraklar duruyor bizde koparıp atmıyoruz merakla bekleyişe devam. Yanılmıyorsam Kayınvalidem yer elması olduğunu söyleyince aklımıza geldi. Ekim ayında çok güzel sarı çiçekler açtı çiçekleri geçince de toprağın altından yer elmaları toplayıp afiyetle yedik. Artık her yıl kabuklarından dikiyoruz hem Ekim ayında güzel çiçekler oluyor hem de yer elması yiyoruz.

tturt
01-10-2009, 15:45
Bir kaç fotoğrafta dahlia'lardan koyalım.

tturt
01-10-2009, 15:50
2007 Yılında tohumdan yetiştirdiğimiz ve her yıl tohumlarını alarak yetiştirmeye devam ettiğimiz kokulu karanfillerimizden fotoğraflar. Özellikle lila rengi olan çok güzel ve keskin kokuyor.

tturt
01-10-2009, 16:01
2008 Ağustos ayında Sayın Karınca70'den aldığım bir çok tohum arasında bulunan çöl gülü (adenium) tohumlarından küçük bir kısmını dikmiştim ve de hepsi çimlenmişti. İlk fotğrafta çimlenmiş ilk hallerini, daha sonraki iki fotoğrafta ise bu yıl Eylül ayındaki hallerini göreceksiniz. Büyümesi normalmi bilmiyorum. Kışı kapalı mekanda geçirmişlerdi, hafta sonu alacağım ve kapalı mekana getireceğim.

tturt
01-10-2009, 16:06
2006 Yılında bahçemize ilk diktiğimiz çiçekler arasında eşimin çok sevdiği arap yasemini vardı. İlk fotoğrafta 2007 yılındaki halini, sonraki fotoğrafta ise bu yıl Haziran ayındaki hali görülüyor. Mayıs, Haziran başı müthiş güzel kokuyor.

tturt
01-10-2009, 16:12
2006 Yılında bir arkadaşım Pendik Kurtköy'de ki evlerinde saksı içinde bulunan bir nar hediye etmişti. Bu nar maalesef nar yapmadı bir iki çiçeği oldu ama döküldü. Bu yıl aynı şeyler olunca onu söktüm ve yerine Hicaz Nar'ı fidanı aldım diktim, bakalım meyvesini yemek nasip olacakmı.

tturt
01-10-2009, 16:29
Geçen yıl Karınca70'den aldığım tohumlardan cimlendirmeyi başardığım Hibiscus'un gelişimi ve çiçekli halinin fotoğraflarını koyuyorum. Diktiğim tohumların üzerlerindeki etiketler kaybolunca çiçek açmasından çok kısa bir süre öncesine kadar ne olduğunu anlamamıştım. Açmadan önce güle benzer kapalı büyük bir tomurcuk gibi oluyor, açtğında da büyük çiçekli bir hibiscus oluyor. Bu hibiscusun ismi Hibiscus Luna Pink Swirl. Toplam dört adet çiçek verdi 4 adet de tohum bağladı.

tturt
01-10-2009, 16:32
Şu güzellere bakarmısınız.

tturt
02-10-2009, 09:50
Bu yıl Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım iki pican cevizi yerlerine alıştı diye düşünüyorum. Seneye az da olsa meyvesini yiyebilir miyiz bilmiyorum. Bu cevizi ilk olarak eşimle KKTC'ne yaptığımız gezide tanışmıştık. Daha sonra bu ceviz için KKTC'ne gidip gelen arkadaşlara sipariş vermiştik. Sonra Sayın Mutlu Kutlu'dan İzmit de yetiştirildiğini öğrendikten sonra sipariş verdik inşallah bizde yetiştirmeyi başarırız.

tturt
02-10-2009, 09:58
2006 Yılında bir arkadaşımın bahçesinden hediye ettiği incir fidanını boyu oldukça uzamasına rağmen henüz meyvesini yeme şansımız olmadı inşallah yiyeceğiz.

tturt
02-10-2009, 10:10
Şeftali ağacının geçen sene meyvesini yemiştik. Bu sene de her şey çok güzel başlamıştı, bol meyve vardı fakat klok (yaprak buruşması) hastalığına yakalandı. Bu yüzden hiç meyve alamadık. Çevredeki bütün şeftali ağaçları da maalesef yakalanmış. Önümüzdeki bahar tomurcuklar patlamadan ilaçla mücadele yapacağım. Bunun yanında tüm ağaçlara, güllere bionem uygulaması yapacağım. Bionem uygulamasına İlk önce bu ayın sonunda ve kasım 15'de yapıp daha sonra Mart 2009 tarihinden itibaren belirli aralıklarla yapmayı düşünüyorum. Yeri gelmişken önümüzdeki yıl hem köklere, hem yapraklara, hem fidelere hem de tohumlara sim derma ve sim organics uygulaması yapacağım.

tturt
02-10-2009, 10:29
Mayıs, Haziran aylarında bolca yediğimiz çileklerimizi de unutmamak lazım. Bu yıl Selahattin Haocam'dan aldığım yediveren çileklerimden de yedik onlardan önümüzdeki yıl daha çok verim bekliyorum.

tturt
02-10-2009, 10:40
Bu yıl Sayın Romantik'den aldığım Rus Kokulu İzabelle siyah Üzüm fidanı bu yıl yerine alıştı ve gelişmeye başladı. Gelişim sürecini fotoğraflarla göstermeye çalışayım.

tturt
02-10-2009, 11:00
Ocak ayında Sayın Çınaraltı'nın ücretsiz paylaşım yaptığı üç adet Sultaniye üzüm çeliğinden 2 tanesi tuttu. Aslında tutmaz diye korkmuştum bir süre suda bekletmiş ancak Şubat sonunda toprakla buluşturabilmiştim. Gelişim süreci fotoğraflarını ekliyorum.

tturt
02-10-2009, 11:15
Bu yıl Sayın Selahattin Hocam'dan aldığım Frenk üzümü ve Bektaşi üzümleri topraklarına alışma süreçlerini yaşayıp geliştiler. Önümzdeki yıl inşallah üzümlerinden yiyebiliriz. İlk iki fotoğraf Frenk üzmünün gelişimi, sonraki fotoğraflar bekteşi üzümünün gelişim fotoğrafları.

tturt
02-10-2009, 11:22
Nisan ayında Bauhouse'dan aldığım bodur papaz eriği bir süre saksısında durduktan sonra toprağa aldım. Son durumunu yarın fotoğraflayıp buraya koyarım. Bakalım önümüzdeki yıl erik yiyebilirmiyiz.

tturt
02-10-2009, 11:33
Bu yıl yine Bauhouse'dan aldığım Adaçayı'nın Temmuz ve Ağustos aylarında yapraklarını alıp kuruttuktan sonra çayını da içtik.

tturt
02-10-2009, 11:36
Turp'da yetiştirdik.

tturt
02-10-2009, 11:44
Sayın Balıkçı'dan aldığım fidelerden yetiştirdiğimiz siyah rus domatesi.

tturt
02-10-2009, 11:49
Toplanmış domates çeşitleri, pembe, akçakoca, cherry, ampul vb.

tturt
02-10-2009, 12:50
2006 Yılından beri her diktiğim lale soğanlarından Nsan, Mayıs aylarında laleler çıkıyor. Çiçekleri solar solmaz hemen soğanları topraktan çıkartıyorum. Çünkü o yerlere ihtiyacım var, dikim için sırasını bekleyen mevsimlik çiçekler o yerleri bekliyor. Önümüzdeki yıl soğanlı çiçeklerim için çim alanın bir kısmını daha kullanmam gerekecek.

tturt
02-10-2009, 13:11
Hanımeli'de baharda çok güzel kokuyor.

tturt
02-10-2009, 15:54
Gazanyaların havası bir başka

tturt
02-10-2009, 15:59
Begonya kışı saksının içinde nispeten korunaklı yerde geçiriyor, baharda tekrar filizlenip çiçek açıyor.

tturt
02-10-2009, 16:04
Giriş kapısının dışına koyduğumuz sarmaşık gülü, çok fazla gelişmiyor, sanırım toprağından önümüzdeki bahar toprağını değiştirmeyi düşünüyorum.

tturt
02-10-2009, 16:10
Tohumdan yetiştirdiğimiz ilk senesi yapraklanıp 2. senesi çiçeklenen Çan Çiçeği

tturt
02-10-2009, 16:13
Yeni Gine fotoğraflarıda koyalım.

tturt
02-10-2009, 16:15
Bu da Hemocallis

tturt
02-10-2009, 16:21
Sayın Karınca70'den aldığım tohumların içersinde olan Dahlia Variabilis Firework çok güzel çiçek verdi tohumunu almayı başaramadım. Önümüzdeki yıl için Karınca70'den tekrar aynı tohumdan almayı düşünüyorum.

tturt
02-10-2009, 16:25
Bu yıl aldığım Canna soğanı bahçeye ayrı bir güzellik kattı.

tturt
02-10-2009, 16:30
Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım Ağaç Japon Gülü, ağaç formunda olan bu hibiscus için Sayın Mutlu Kutlu başlangıçta yaprağını dökebilir demişti ama dökmediği gibi yeni yapraklar verdi. Dona dayanıklı olan bu hibiscus inşallah seneye çiçek açacak.

tturt
02-10-2009, 16:39
Bahçeden görüntüler

tturt
02-10-2009, 16:55
Bu yıl Sayın Snowman77'den aldığım clematis'in keyfini fazla süremedik inşallah seneye süreriz. Ayrıca seneye çelik alıp çoğaltmayı düşünüyorum.

tturt
02-10-2009, 17:06
Bu yıl Sayın Mutlu Kutlu'dan aldığım Full Jasminium Grand Duke'nin fotoğrafları. Bu yıl iki farklı ayda küçücük boyuna bakmadan çiçek verdi. Kışın işyerime getürüp orada muhafaza etmeye çalışacağım.

tturt
02-10-2009, 17:15
Meyvesi yenebilen bir yasemin çeşidi olan Natal Eriğini (Natal Plum Carissa Macrocarpa) Sayın Mutlu Kutlu'dan almıştım. Sanırım koyduğum yerde pek menun değil kışı soğuklar yüzünden çıkartabileceğini sanmıyorum. geç kaldımmı bilmiyorum yarın çelik alıp korunaklı bir ortamda önümüzdeki sene için Natal Eriği elde etmeye çalışacağım.

tturt
02-10-2009, 17:18
Hocam100'den aldığım Müge'ler yaprak oluşturdu fakat çiçeklenmedi sanırım dikim dönemiyle ilgili, inşallah Nisan ayında mügeler çiçekleneceklerdir.

tturt
02-10-2009, 17:23
Sayın Memet'in büyük emekler vererek elde ettiği ve çelikle çoğalttığı Sellukalarından birini bana hediye etme inceliğini gösterdi. Kendisine bir kez de buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu sene havalar soğuyunca çalıştığım işyerine getirip orada muhafaza etmeyi düşünüyorum. İnşallah seneye çiçeğini görebiliriz.

tturt
02-10-2009, 17:26
Eylül başında toprağa diktiğim ters lale soğanlarından birinin çok acelesi var sanırım hemen yapraklanmış, normalmi bilemiyorum ama çok erken gibi geldi.

tturt
02-10-2009, 17:29
Bahçemizden hiç eksik olmayan konuklarımızdan bazıları

tturt
05-10-2009, 16:51
Papatya familyasından olduğunu düşündüğüm çiçeklerden fotoğraflar

tturt
05-10-2009, 16:56
Bu yıl aldığım tohumlardan çiçeklenen kına çiçeği fotoğrafları.
İsim konusundaki uyarısından ötürü Sayın Adalet Yağcı'ya teşekkür ederim.

tturt
05-10-2009, 17:01
Bu yıl ilk defa tohumdan çiçeklendirdiğimiz Sunflower fotoğrağları.

tturt
05-10-2009, 17:09
Evin dış çevresinden birkaç fotoğraf.

tturt
05-10-2009, 17:18
Ekim ayı ön bahçe görüntüleri.

tturt
05-10-2009, 17:20
Eylül ayında Sayın kgursan'dan aldığım Sternbergia lutea (Sonbahar çiğdemi) soğanları çiçeklendi.

tturt
05-10-2009, 17:26
Biberler Eylül sonu Ekim başı çoştular,

tturt
06-10-2009, 08:58
2008 Yılında ektiğim karışık çiçek tohumları arasında karşımıza çıkmıştı, ismini bile bilmiyorduk, siteden ismini öğrendim. Sonradan bizi her gün açtığı çiçeklerle keyiflendirdi. Daha sonraları benim için adeta tutku halini aldı, bu çiçeğin farklı çeşitlerini ve renklerini araştırıp edinmek. Farkında olmadan o kadar çok tohum çeşidi edinmişim ki bu yıl bu tohumların yaklaşık 50 çeşidin dikemedim. Seneye kısmetse. Tohumları edinmemde sayın Karınca70'in katkıları çok fazla kendisine teşekkür ediyorum. Bir çok güzel, farklı, kokulu rengarenk çiçeklerin arasından beni niye bu kadar etkiledi bu çiçek bilmiyorum. Sizlerle beni etkileyen sabah sefası çiçeği ile ilgili birçok fotoğraf paylaşacağım. Bu fotoğrafların bir kısmını sabah sefası sayfasında da yayımlamıştım.
Başlıyoruz ilk çiçekler Temmuz başında açmıştı.

tturt
06-10-2009, 09:08
Temmuz ayına devam, aynı çiçek aynı dalda farklı renk çeşitliliği ile

tturt
06-10-2009, 09:13
Temmuz ayına devam,

tturt
06-10-2009, 09:17
Temmuz ayına devam

tturt
06-10-2009, 09:21
Ağustos Ayı

tturt
06-10-2009, 09:34
Ağustos ayına devam.

tturt
06-10-2009, 09:40
Ağustos ayına devam

tturt
06-10-2009, 09:48
Ağustos ayına devam

tturt
06-10-2009, 09:50
Ağustos ayına devam

tturt
06-10-2009, 10:03
Ağustos ayına devam

tturt
06-10-2009, 10:19
Eylül ayına devam.
Fotoğraflarda renk tonları biraz farklı çıkmış gerçek rengi çukulata rengi.

tturt
06-10-2009, 10:32
Eylül ayına devam

tturt
06-10-2009, 10:36
Eylül ayına devam.

tturt
06-10-2009, 10:50
Ekim ayı fotoğrafları

tturt
06-10-2009, 11:10
Ekim ayında çekilen son fotoğraflar. Ekim ayında sabah sefasına ait yeni fotoğraflar çekebilirsem buradan yayımlamaya devam edeceğim.

Adalet Yağcı
06-10-2009, 11:50
Sayın Tturt, ne güzel bir yermiş bahçeniz, hem yemyeşil, şehirden uzak, tam kafa dinleyecek bir yer.
Sabah sefalarınıza hiç sözüm yok, süperler ama kamelya olarak geçtiğiniz çiçeğiniz kına çiçeği.
(Bu mesajda) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=506553&postcount=154)

Fotğraf çekmeyi de çok seviyorsunuz benim gibi.
İki renkli mavi sabah sefasını hiç görmemiştim, gerçekten ilginç bir güzelliği var, bendeki akşam sefalarına benziyor.

Güzel bahçenizin doya doya keyfini sürün mevsim bitmeden.
Her şey çok güzel ellerinize sağlık.

tturt
06-10-2009, 17:07
Hafta sonu hibsicus'ların durumu hala çok neşeliler onları yağmurlardan çok etkilenmesinler diye verandaya almıştım. Beyaz olanı işyerime getirdim, kırmızı olanı da hafta sonu getirmeyi planlıyorum.

tturt
06-10-2009, 17:18
Latin çiçeğinden hafta sonu üç tohum alabildim, üzerinde iki tohum daha var hafta sonu inşallah onlarıda alabilirim.

tturt
06-10-2009, 17:20
Cosmos'lar da oldukça neşeli ve tohum veriyorlar.

tturt
06-10-2009, 17:23
Mis zambaklar (beyaz lilium) yapraklanmışlar.

tturt
07-10-2009, 07:08
Bodur papaz eriği sanırım dikildiği yere alışmış görünüyor.

tturt
07-10-2009, 07:11
2007 Kasım ayında diktiğimiz kiraz bu yıl güzel bir gelişim gösterdi dallandı ve gövdesi kalınlaştı.

tturt
07-10-2009, 09:22
Yaprak döken manolyayı 2006 yılının son baharında almıştık. 2007 Yılının baharından itibaren MarNisan aylarında çiçekleniyor. Oldukça gelişti ve büyüdü. Mukayese için iki fotoğraf koyuyorum.

tturt
07-10-2009, 17:25
Bu yıl aldığımız hicaz nar'ı yeni sürgünler vererek güzel gelişiyor.

tturt
08-10-2009, 06:55
2006 Yılında komşumuzun hediye ettiği iki adet limon ağacı büyük saksılarda duruyordu bu yıl bir tanesini toprağa aldım, umarım kışı çıkartır ve donmaz. Bu ağacın durumuna göre diğer limon ağacını da seneye toprağa alacağım ya da saksısını büyüteceğim. Toprakta olanın genel durumu şu an için iyi gözüküyor.

tturt
08-10-2009, 15:07
Haklısınız Sayın tturt,
Birbirlerine o kadar benziyorlar ki. Yanıldım.

Konik cüce ak ladin ve cüce İstanbul ladin isimlerinde de tanınıyor.

tturt
08-10-2009, 16:16
Kamelya tomurcuklanmaya, tomurcuklarını büyütmeye devam ediyor, Kasım ayında beyaz çiçeklerini açacak.

tturt
08-10-2009, 16:34
Peacock Orchid (yaz Orkidesi) çiçek vermeye devam ediyor.

tturt
08-10-2009, 16:40
Ege Tropic Garden'den (Tufan Bey) aldığım Goji Berry oldukça gelişti 2 yaşından itibaren meyve verdiklerini okumuştum bakalım önümüzdeki sene az da olsa goji berry yiyebilirmiyiz.

tturt
08-10-2009, 16:42
Baston gülümüz tomurcuk vermeye ve çiçek açmaya devam ediyor.

tturt
08-10-2009, 16:45
Yer örtücü bu mevsimde sanki çoşmuş.

tturt
08-10-2009, 16:50
Pepinoların bu mevsimde bu kadar yoğun yapraklanması, çiçeklenmesi ve meyve vermesi normalmi bilmiyorum. İlk pepino deneyimimiz.

tturt
08-10-2009, 17:04
sn tturt sözünü ettiğiniz benzer bir yöntemi geçen yaz uyguladım. Meyvalar olmadığında fideleri bu ipler taşdı. Ancak domatesler büyümeye başladığında oluşan toplam ağırlığı dıktiğim 3 adet kalın kestane sırıkları taşıyamadı ve kırılarak hepsi yıkıldı. Tekrar oluşturmak zoruma gitti ve eski usül, her bir fideye bir sırıkla yapılan uygulamaya döndüm. Ancak vazgeçmeyeceğim, önümüzdeki yaz da ayni uygulamayı yapacağım. Sırık yerine uygun kuturda profil boru ve aralara 4 lük çelik tel gererek uygulama yapacağım.Tavsiyem ağaç sırık kullanmamanızdır.

Verdiğiniz değerli bilgi için teşekkür ederim. Ben ağaç sırıkdan daha çok http://pepino.tropikalmeyveler.com/pepino-foto.html sitesinde ki gibi bir yöntem düşünmüştüm isterseniz sitedeki fotoğraf galerisini bir inceleyin belki ayakları daha geniş tutabilirim siz ne dersiniz ? 4'lük çelik tel'i çok iyi düşünmüşsünüz.

tturt
08-10-2009, 17:09
Bodur Granny Smith elma'nın meyvelerinin bir kısmını aceleci davranıp Eylül ayında yemiştik kalanları kısmetse bu hafta sonu toplayacağım.

tturt
08-10-2009, 17:15
İncir ağacının son durumu. Hemen önündeki pikan cevizlerinden bir tanesi.

tturt
09-10-2009, 07:07
Üç plumeria daha şapkalarını atıp asıl yapraklarını çıkarmak üzereler, bu hafta sonu onlarıda İstanbul'a getireceğim.

tturt
09-10-2009, 12:49
Sarmaşık gülümüz çok gelişti. Baharda yan duvarın yanına bahçe kapısı ile uyumlu demirden gülün sarabileceği bir şeyler yaptırmak istiyoruz.

tturt
09-10-2009, 12:51
Gül bahçesinin geçtiğimiz hafta sonundaki durumu.

tturt
09-10-2009, 16:51
Kayısı ağacının son durumu

tturt
09-10-2009, 16:53
Kadife gülün şu asaletine bakarmısınız.

tturt
09-10-2009, 17:04
Batı mazılarını (Thuja occidentalis), ilk diktiğimizde çok küçüklerde ve arlarında mesafe vardı. Aralarında mesafe kalmadı oldukçe geliştiler. Boylanmasınlar diye üstten buduyoruz. Mazıların arasında limon selvi'ler var.

tturt
09-10-2009, 22:33
Geçtiğimiz hafta sonu Granadilla, Hibiscus Luna Pink Swirl , Full Grand Duke Yasemin ile fotoğrafta görünmeyen Beyaz Hibiscus ve Selluka'yı soğuklardan etkilenmesinler diye işyerime getirdim.

tturt
11-10-2009, 20:28
Cosmos'ların keyfi hala yerinde.

tturt
12-10-2009, 17:03
Sabah sefaları açmaya devam ediyor.

tturt
12-10-2009, 17:06
Toprağa aldığım limonun keyfi yerinde meyvelerini olgunlaştırıyor. Bir tanesini fotoğrafta en aşağıda olanı koparttık tadı çok güzel ve 3-4 çekirdek anca çıktı.

tturt
12-10-2009, 17:08
Papatya familyasından olan çiçekler açmaya devam ediyor.

tturt
12-10-2009, 17:11
Kırmızı yapraklı acer'in yaprakları iyice yeşilleşti. Kış aylarında yapraklarını dökmüş olacak.

tturt
12-10-2009, 17:13
Latin çiçeği sonradan açıldı, boyu uzuyor ve çiçek vermeye devam ediyor.

tturt
12-10-2009, 17:15
Sonbahara inat, açmaya devam.

tturt
12-10-2009, 17:17
Kamelyanın goncoları çoğalmaya ve irileşmeye devam ediyor, kasım ayında güzel çiçeklerini açacak inşallah.

tturt
12-10-2009, 17:20
Cherry domatesler çiçeklenmeye ve meyve vermeye devam ediyorlar.

tturt
13-10-2009, 07:18
Sarı ampul domateslerin yaprakları kurumasına rağmen meyvelerini vermeye devam ediyor.

tturt
13-10-2009, 07:23
Küçük tombul kırmızı biberlerde çiçek açıp biber vermeye devam ediyorlar.

tturt
13-10-2009, 07:28
Pembe domateslerinde çoğu yaprakları kurumasına rağmen çiçek açıp meyve veriyor.

tturt
13-10-2009, 07:31
Benim gece-gündüz sıcaklık farkının yüksek olmasından kaynaklandığını düşündüğüm domates çatlaklığına bir örnek. Bu çatlaklığın benim bilgi eksikliğinden bilemediğim başka nedenleri de olabilir.

tturt
13-10-2009, 07:35
Domateslere devam.

tturt
13-10-2009, 07:38
Biberlerde sonradan çoşup dökmeye başladı.

tturt
13-10-2009, 07:42
Bu sene salatalıklardan istediğimiz verimi alamadık kısmet seneye. Geçtiğimiz hafta sonundan bir fotoğraf.

tturt
13-10-2009, 07:47
Cape'ler sonradan çoşuyor çoşunca da her yeri kaplıyor. Capeler büyümeye, çiçeklenmeye, meyve vermeye ve de meyvelerini olgunlaştırmaya devam ediyorlar. Üç hafta sonra bahçeye gittiğimizde meyvelerini yiyebileceğimizi düşünüyorum.

tturt
13-10-2009, 07:53
Pepinolar sezona iyi başlamıştı sonradan durgunluk dönemine girmişlerdi, Eylül ayında onlarda çoştu. Şu an pepinolar da çiçek açmaya, meyve vermeye, meyvelerini büyütüp olgunlaştırmaya devam ediyorlar. Şu ana kadar üç pepino yedik.

tturt
13-10-2009, 11:18
Sayın Adalet Yağcı'nın son koyduğu fotoğraflardan özenerek ilerki mesajlarda koymayı düşündüğüm geçtiğimiz hafta sonu çektiğim sardunya fotoğraflarını öne alıyorum. Bahçe sardunyasız olmaz değilmi, havası bir başka oluyor. Ayrıca eşimin hep fovorisidir sardunyalar.

tturt
13-10-2009, 11:22
Sardunyalara devam.

tturt
14-10-2009, 07:48
Ahududunun son hali

tturt
14-10-2009, 07:50
Frenk üzümünün son hali

tturt
14-10-2009, 07:51
Bektaşi üzümünün son hali

tturt
14-10-2009, 07:52
Sultaniye üzümünün son hali

tturt
14-10-2009, 08:10
Rus Kokulu İzabelle siyah Üzüm'ün son durumu

sabah
14-10-2009, 09:31
Bahçenize bak bak bitiremedim. 220metrekare olduğuna inanamıyorum.

Bahçenizde çok çeşidiniz var ama kalabalık görüntü yok. Çok hoşuma gitti. Her bir bitkinin çok emekle, özenle yetiştirildiği, yerleştirildiği belli.

Fotoğraflar için teşekkürler. Hem bahçenizdeki güzellikleri gördük hem de bahçelerimiz için fikir edindik.

Özellikle sebze bahçesinde yüksek bölüme diktiğiniz çilek fideleri çok hoşuma gitti. Çileklerin çiçekleri ve meyveleri daha rahat görünür olmuşlar.:rolleyes:

Bu arada yerelmasıyla ilgili mesajınızı Bahçe düzenlemede meyva ağaçları ve sebzeler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=480731#post480731) başlığına da kopyalıyorum.

tturt
14-10-2009, 17:17
Avustralya Karadutu'nun son durumu. Destek çubuğunun boyunu uzatmam gerekiyor.

tturt
14-10-2009, 17:19
Pican Cevizi yanlardan tomutcuklar vermişti. Yapraklandı bu mevsimde normalmi bilmiyorum.

tturt
14-10-2009, 17:23
Passiflora'nın son durumu. Çok arsız önümüzdeki sene sonu tüm duvarı kaplayabilir.

tturt
14-10-2009, 17:25
Bahçemizin son zamanlardaki müdavimi çekirge fotoğraf çekerken adeta poz veriyor.

tturt
14-10-2009, 17:28
Bahçemize diktiğimiz andan itibaren siyaha çalan kadife gül bize çok asil gelmiştir. Daha güzel, kokulu güllerimiz olmasına rağmen bunun havası bir başka geliyor.

tturt
14-10-2009, 21:13
Beyaz gala yapraklarını iyice döktükten sonra tekrar yapraklanmaya başladı.

tturt
15-10-2009, 07:10
Şu güzele bakarmısınız.

tturt
15-10-2009, 07:45
Açelya'yı toprağa aldık.

tturt
15-10-2009, 07:50
Gül hatmiyi'de toprağa aldık. Saksıdan çıkartırken toprağı biraz dağıldı umarım sorun olmaz.

tturt
15-10-2009, 16:39
Begonya'nın son durumu gayet iyi görünüyor.

tturt
16-10-2009, 15:57
Yaz Orkidelerinin (Peacock Orchid) soğanlarını bir'i dışında topraktan çıkarttım. Bu yıl üç'ü çiçek verdi diğerleri yapraklandı ama çiçek vermedi. İşyerinde saksıya diktiklerimde yapraklandı ama çiçek vermedi. Soğanları sayın Ninina84'ün yaptığı organizasyon'dan almıştım. Soğanlar oldukça küçüktü. Topraktan çıkarttığımda oldukça büyüdüklerini gördüm. En büyük olan çok fazla çiçek vermişti. En ufak iki tanesi çiçek vermedi. Sanırım çiçek vermesi için soğanların belli bir büyüklükte olması gerekiyor. Seneye hepsinin çiçek vereceğini düşünüyorum. İşyerimdeki soğanların boyutlarıda çiçek açmayanlarla hemen hemen aynı. Toprakta bıraktığımda çiçek vermemişti. Yapraklarını kesip toprakta bıraktım. Soğuklara dayanıp dayanmayacağını, dayanırsa gelişimin nasıl olacağını görmek istedim.

tturt
19-10-2009, 19:12
Saksıdaki limonumuz.

tturt
20-10-2009, 11:37
Kışı geçirmeleri için işyerime getirdiğim hibiscus'lar çiçek açmaya devam ediyorlar.

tturt
23-10-2009, 10:59
Bu Kasımpatılar işyerinin bahçesinden. Kasım ayında Sapanca'da olamadığımızdan ben bahçeye kasımpatı koymadım. Fakat bu güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.

tturt
23-10-2009, 11:04
Kasımpatılara devam.

tturt
23-10-2009, 11:07
Kasımpatılara devam

tturt
26-10-2009, 14:51
İşyerinin bahçesindeki kasımpatılara devam.

tturt
26-10-2009, 14:54
Kasımpatılara devam

tturt
30-10-2009, 21:39
Sebze bahçesindeki domatesleri söktüm, biberler ve salatalıklar duruyor onlarıda 15 gün sonra sökeceğim. 15 Günde yerleri çimenler ve yabani otlar bürümüş. Sebze bahçesinin son hasatından fotoğraflar.

tturt
30-10-2009, 22:06
Çileklerin çevresini de yabani otlar cevirmiş. Etrafını temizleyip çakıl taşı koydum. Çakıl taşı koyduktan sonra fotoğraf çekmemişim.

tturt
30-10-2009, 22:12
Pepinoların durumu gayet iyi üzerleri çiçek ve meyve doluydu.

tturt
30-10-2009, 22:19
Pepinoların çiçekli ve meyveli olanlarının dallarından kestim, iba köklendiriciye batırarak saksıya diktim. Bakalım ne olacak denemek istedim.

tturt
30-10-2009, 22:25
Kaz Üzümü (physalis Peruviana) Cape'lerin henüz meyveleri olgunlaşmamış, biraz geç kaldılar bakalım 15 gün sonra gittiğimde olgunlaşmış olurlarmı.

tturt
30-10-2009, 22:28
Son sebze hasatı

tturt
30-10-2009, 22:41
Ahududu bu zamanda bir tane meyve vermiş, genel durumuda iyi gözüküyor.

tturt
30-10-2009, 22:52
Canna'da yeniden iki çiçek veriyor.

tturt
30-10-2009, 23:21
29 Ekimde Sapancaya giderken Demir Fidancılığa uğradım, ellerinde kalan son Aronia melanocarpa'yı aldım. Sapancaya götürüp toprağa aldım. Üzerinde kurumaya yüz tutmuş meyveleri vardı.

tturt
31-10-2009, 09:47
Elimdeki adeniumların saksılarını ve toprak harçlarını 29 Ekim'de değiştirdim. Adalet Hanımın harcını tam olarak yapamadım, elimde dere kumu ve prinç kabuğu kalmamış devamlı prinç kabuğu aldığım yerdede yoktu. Bende devamlı toprak aldığım yerden prinç kabuğu,gübre,fındık kabuğu, tarla toprağı karışımlı topraktan aldım bir ölçü bu topraktan, bir ölçü torf, 1 ölçü yanmış koyun gübresi, 1 ölçü perlit, 1 ölçü cocopeat koyarak harcı hazırladım. Maalesef saksıda tek olup en gelişmiş adenium nasıl olduysa yan yatmış ve ana kazık kök kopmuş üstünde üç adet kılçal kök vardı çok üzüldüm, onu iba köklendiriciye batırıp kök bölgesinede sim derma toz uygulaması yapıp saksıya koydum gelişimine bakacağım inşallah kurtulup yeni kök oluşturur. Üç adenium bir arada idi onları ayırarak yeni harçla saksıya aldım. Adeniumların köklerinin bir ana kazık kök ve yanlarında kılçal köklerden oluştuğunu gördüm. Ayrıca bu dört adeniumu üç farklı saksıya koydum gelişimleri nasıl olacak göreceğiz. Yeni saksılarında çektiğim adeniumların fotoğraflarını koyuyorum ilk resim ana kökü kopan adenium. Bu bilgileri adenium sayfasında da farklı fotoğraflarla paylaştım.

tturt
31-10-2009, 09:53
Daha önce bitkinin adı nedir de sorduğum sanırım tanıyan olmadığından yanıt alamadığım bitkinin resimlerini koyuyorum. Tekrar ilgili forumdan soracağım ismini bilen varsa lütfen yazsın. Sabah sefalarının olduğu yerden çıktı yapraklanmaya başladı bende bu gittiğimde oradan alıp saksıya koyup iç ortama aldım. Bakalım gelişmesi nasıl olacak. Bozulmaya başlarsa tekrar dışarıya çıkaracağım.

tturt
31-10-2009, 13:22
Granadilla Passiflora'yı topraktan çıkarıp saksıya aldım. Yaklaşık 20 gün kadar öncede iç mekana almıştım gelişimi çok hızlandı.

tturt
31-10-2009, 20:34
Amarilis Bellodanna bu yıl çok yapraklandı ama çiçek vermedi. Belki soğanı yeterli büyüklükte değildi. Bakalım seneye açarmı?

tturt
31-10-2009, 20:52
Güller açmaya devam ediyor.

tturt
31-10-2009, 20:54
Güllere devam,

tturt
31-10-2009, 21:04
Sabah sefalarından hala açanlar vardı. Olgunlaşan tohumları topladım.

tturt
31-10-2009, 21:06
Yıldız çadırı bu yıl çok geç açtı ve ben hiç açıkken göremedim. Bu hafta sonu olgunlaşan bir kaç tohumu da topladım.

tturt
31-10-2009, 21:10
Sardunyaların da durumu iyi görünüyordu.

tturt
31-10-2009, 21:15
Toprağa aldığım limonun durumu gayet iyi gözüküyordu.

tturt
31-10-2009, 21:18
Hicaz nar'ı yerine alışmış gözüküyor yeni sürgünler vermiş

tturt
31-10-2009, 21:25
Açelyayı toprağa almıştım bu gittiğimde tomurcuklanmış ve çiçek açmaya başlamış, çok mutlu oldum.

tturt
31-10-2009, 21:31
Ağaç hatmi'yi toprağa almıştım. Yaprakları sararmaya başlamış normalmi yoksa sorunmu var bilemedim. Umarım kök bölgesinde sorun yoktur.

tturt
31-10-2009, 21:47
Hanımelinin üzerindeki siyah oluşumlar hanımelinin meyvesimi ? Bilen arkadaşlar yazarsa sevinirim.

tturt
31-10-2009, 21:55
Ağaç japon gülünün durumu da gayet güzel gözüküyor.

tturt
31-10-2009, 22:04
Mohonya meyvelerini verdi. Bazı kaynaklara göre bazı hastalıkların tedavisinde kullanılıyormuş.

tturt
31-10-2009, 22:10
Rus Kokulu İzebella Üzümü'nün de gelişimi güzel gözüküyor.

tturt
31-10-2009, 22:16
Frenk üzümü seneye meyve verirmi bilmiyorum. durumu iyi gözüküyor.

tturt
31-10-2009, 22:18
Aynı şekilde bektaşi üzümü de meyve verirmi bilmiyorum, biraz küçük gözüküyor.

tturt
31-10-2009, 22:22
Goji Berry'nin durumuda güzel inşallah seneye ilk meyvelerini yiyebilirim.

tturt
01-11-2009, 09:17
Passiflora hızla büyümeye ve sarmaya devam ediyor.

tturt
04-11-2009, 19:50
Kamelyanın bu ay içinde çiçeklerini açması gerekiyor.

tturt
28-11-2009, 09:46
Dün Sapancada yaklaşık 6 saat kaldım. İnanın hiç oturmadan işleri halletmeye çalıştım. Sonbahar tüm etkisini göstermiş yapraklar her yerde, bahçe bakımsız her tarafta yabani otlar. Artık Nisan sonu Mart başı başlayacak serüvende her taraf temizlenecek ve yeni sezona hazırlanacak. Dün ilk gülleri budadım, çelik almayı düşündüğüm bazı gülleri de budamakla birlikte Şubat sonunda çelik alınacak kadar da bıraktım bazı arkadaşlarıma sözüm var. Sonra bazı meyve ağaçlarını hem boydan hemde ağacın iç bölgelerine güneş ışınlarının girmesini engelleyip diğer dallara gölge yapan küçük dalcıkları budadım. Bana buradaki yaşlılar ceviz ağacı ve İncir ağacı budanmaz demişlerdi. Ben mecburen bodur ceviz ağacının yan iki dalını budadım. Aslında yara mağcunu sürmem gerekiyordu, baktım biraz katı ısıtmam gerekiyordu en son onu yapayım dedim sonrada unuttum. Umarım sıkıntı doğurmaz. Ayrıca kırmızı acer ağacı ile sarmaşık gül arasına soğanlı bitkiler için bir yer yaptım. bazı soğanları ayırdım. Ardiyenin elden geçmesi gerekiyor ancak şubat sonunda bakabileceğim. Ardiyenin karışıklığından lale soğanlarını bulamadım. Sonradan da bu sene için lale soğanı ekmekten vaz geçtim sökümü en erken mayıs ayını bulacağından Mart ayında ekmem gereken soğanlara gene yer kalmayacaktı o yüzden lale soğanından vaz geçtim, eğer gidebilirsem Ocak ayında lale soğanları için bahçe duvarları dışında bir yer yapmayı düşünüyorum. Gidemezsem seneye dikeceğim. Sabah sefası tohumlarından bir miktar alıp kalanları da söküp attım. Son olarak da yer elmalarının hasadını yapıp, gelecek sene için yer elması kabuklarını toprağa diktim.
Fırsat buldukça fotoğraf koyup açıklama yapacağım.
Bahçeden bir görüntü

tturt
28-11-2009, 10:02
Budanan güllerden bazı fotoğraflar.

tturt
28-11-2009, 10:35
Gül bahçesinin budama sonrası durumu

tturt
28-11-2009, 11:12
SIKLAMEN'in durumu gayet güzel. siteye her hafta sonu gelen komşumuza hediye ettik bu güzelliğin keyfini sürsün diye.

tturt
28-11-2009, 11:45
Açelyanında durumu iyi gözüküyor.

tturt
28-11-2009, 11:57
Ağaç hatmi yapraklarını tamamen dökmüş.

tturt
28-11-2009, 12:06
Aynı şekilde oya ağacı da tüm yapraklarını dökmüş.

tturt
28-11-2009, 12:23
Manolya yaprak döküp, tomurcuklanmaya devam ediyor. Mart-Nisan aylarında güzelliklerini sunacak.

tturt
28-11-2009, 12:30
Limonun durumu gayet iyi görünüyor. Limonlar sararmaya başlamış

tturt
28-11-2009, 12:40
Hicaz Narı'nın durumu gayet iyi gözüküyor. büyümeye filizlenmeye devam ediyor.

tturt
28-11-2009, 16:46
Sakız sardunyaların durumu iyi gözüküyordu onları budayıp üzerlerine kırmızı acer'in solmuş yapraklarından koydum kışı geçirmelerine yardımcı olsun diye.

tturt
28-11-2009, 21:35
Saksıda cosmos açmaya yeni başlamış

tturt
28-11-2009, 21:45
Kamelya henüz açmadı geçen sene bu zamanlarda açmıştı. Aralık ya da Ocak ayında açarmı bilemiyorum.

tturt
28-11-2009, 21:53
Amaryllis Belladonna (Pembe Trompetler) bu sene bol yaprak vermesine rağmen, çiçek açmadı bilmiyorum soğan büyüklüğündenmi yoksa yerindenmi bilmiyorum. Umarım seneye açar.

tturt
28-11-2009, 21:57
Arap yasemini iyice dolgunlaştı mayıs - haziran ayında harika olup mis gibi kokacak inşallah.

tturt
28-11-2009, 22:05
Mis kokulu iri çiçekli sarmaşık gülümüz bu sene çok gelişti. Seneye mayıs - haziran ayında üzeri kırmızı gülleri ile dolacak. Yalnız baharda ferforje demirle o bölgeyi sardıracak bir şeyler yapmamız gerekiyor. Son gittiğimde üzerinde açmış tek gülü vardı kokusunu özlemiş bol bol kokladım.

tturt
28-11-2009, 22:13
Soğanlı bitkiler için yaptığımız yeni yer. Önceki ve yapıldıktan sonraki hali.

epsody
26-12-2009, 05:37
Malç ile toprağın organikleşme bağlantısı


Arkadaşım tturt, toprağın organik yapısı hasattan sonra eksilme göstereceğinden, yerine tekrar takviye edilerek yapılacak işlerin başında hasat artıkları, ağaç dallarının öğütülmesinden elde edilen organik mataryeller vede oluşturulan kompostun harmanlanarak oluşturulan malç malzemesinin öncelikle ağaç izdüşümü ile bahçenin ekim yapılan alanlara serilmesini mütakip, toprak yapısındaki organik yapının ne aşamalar içinden geçerek toprağa sağladığı değerleri incelediğinde, malç örtü malzemesinin etkileri şöyle özetlenebilir, malçın altında kalan topraklarda kışın şartlarının menfi etkileri faunanın lehinde olarak canlılık kazanarak, malç ile beraberinde ilave edilen gübre ve toprak için mineral düzeleyicilerin, toprak canlıları ve başta solucanlar tarafından işlenmesi sağlanır.

Malç malzemesinin çürüme ile parçalaması tamamlamamış kısımları mikroorganizmalar tarafından işlenirken oluşan enerji ile oksidasyon işlemi srasında toprağımıza düşmüş yabani ot tohumlarıda baskılanarak toprağımıza organik kazanımlara geçerek otlanmadan da kurtulumuş olacaktır.

Ayrışma fazına giren bu mataryeller topraklarımızdaki solucan populasyonlarının besin zincirinine katılarak solucanların beslenmelerini mütakip solucan nüfusunun artmasıylada organik atıkların işlenmesi yeni bir boyuta girerek dışkılarında solcan gübresinin oluşumuyla içeriği zengin enzimler besin eriyikleri ile topraklarımızın organik özelikleri maksimum seviyeye ulaşacaktır.

Malç malzemesi olrak samanda kullanılabilir yanlız malç malzemesinin ağaç gövdelerine temas etmemesi gerekmektedir, bahçenizin her daim güzellikler sergilemesi dileğimle, sevgiyle kalın.

epsody
28-12-2009, 11:40
Sayın Mustafa Dumlu,

Haklısınız çıkan ayrık otlarını tek tek temizlemek lazım geçen sene eşim bebeğimizle ilgilendiği için bende diğer işlerden zaman ayıramadım. Mart ayında kimyasal takviyesi yapıp, daha sonrada ayrık otları toplayacağız. Baktı sıkıntı devam ediyor Eylül ayında ya tohumdan yeni çimleme yapacağız ya da hazır çim uygulaması.

Arkadaşlar Allelopati demek bitkilerinde kendilerine göre kardeş veya düşman diyebileceğimiz etkileşimlerle, kimyasal yöntem yerine doğal bu yöntemin nasıl işlediğini takip edersek topraklarımızı zehirlerle kirletmeden yabani otlarla mücadelemizi sürdürüp ekonomik değerler kazandığımız gibi, zamanda kaybetmemiş oluruz, sizin sorununuz ayrık otu olduğuna göre bahçenize kışlık turp ekerek çözüm getirebilirsiniz.

uzman16
28-12-2009, 14:28
Arkadaşlar Allelopati demek bitkilerinde kendilerine göre kardeş veya düşman diyebileceğimiz etkileşimlerle, kimyasal yöntem yerine doğal bu yöntemin nasıl işlediğini takip edersek topraklarımızı zehirlerle kirletmeden yabani otlarla mücadelemizi sürdürüp ekonomik değerler kazandığımız gibi, zamanda kaybetmemiş oluruz, sizin sorununuz ayrık otu olduğuna göre bahçenize kışlık turp ekerek çözüm getirebilirsiniz.

Sn epsody,
Yeşil çim alanda bu uygulamayı nasıl yapacağız? Kışlık turp ayrık otunu nasıl engelliyor?
Bu konuda ayrı bir başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911&highlight=alleopatik+bitkiler) var. Bildiğiniz diğer bitkileri de o başlığa yazar mısınız?

epsody
29-12-2009, 09:44
Sayın Epsody,

Kışlık Turp'u çim alanamı yoksa yakınında biryeremi dikmek gerekiyor. Sayın Uzman16'nın linkini verdiği sitede fara kulağı örneği var fakat fare kulağıda basılmaya karşı hassas diye biliyorum. Herhalde eniden cim ekeceğim öyle görünüyor. Olmazsa Mart sonu gibi bazı bölgeleri tamamen temizleyip yama uygulaması yapayım.

Arkadaşlar ayrık otuna karşı turp'un etkilerini ben geliboludaki köylülerle olan muhabbetlerimiz sırasında bahçelerde kanyaş'a karşı turp'un ekilmesi öneriliyordu, bende kendi bahçemde ayrık otundan bahsedince içlerinden yaşlı ve tecrübeli birisi çıkarak, turp ekersen ayrık otunda da, etki salıyacağını çümkü kaynaşın ayrık otunun daha güçlü olduğunu belirterek ayık otunu da hayde hayde işini bitirir demişlerdi.

Yanlız sizin alanlarınızda çim ekili olduğundan turbu ekmek zor olabilir, ama benim düşüncem çimi kaldırma zahmetine girmeden, ayrık otunun olduğu yerlerdeki ayrıklar, elle sökülerek yerlerine turp ekilirse bu duruma çare olabilir kanaatideyim.

Ektiğiniz turplar yetişince, turp'un köklerinden salgılanan enzimler bahçe toprağına yayılınca bu enzimler ayrık otuna karşı toksin etkisi gösterecek ve ayrıkla mücadeleniz bitecektir.

Turpların yerlerine tekrar çim ekerek bozulan çim dokusu düzeltilebilir.

Ayrıca internet ortamında yaptığım araştırmalarda turp ekstratlarınında aynı etkiyi sağlıyacak doğal bir yöntem olduğundan bahseden kaynaklarada rastladım, fakat bu ekestratların hazırlanışlarına değinen araştırma imkanım olmadı.

Köklü bir araştıma ile edinilen bilgilerle çalışma yapılarak, doğal ev yapımı ekstratların yapılabileceği umutlar edindim, sizlerde bu alandaki araştırmalara zaman ayırırsanız başarılı sonuçlar çıkaracağıma incancı içindeyim iyi çalışmalar başarılı sonuçlar sizinle olsun.

tturt
01-02-2010, 16:49
Aşağıdaki bilgiler ne kadar doğru bilmiyorum burada bulunan konunun uzmanlarının mutlaka söyeleyecekleri vardır. Ben sadece bu yazıyı bilgilenmek amacıyla bahçeme taşımak istedim.

RAF ÖMRÜ
Markete gittiniz.
Yeşil sapları, şık karton kutuları, minik-yeşil etiketleri; Tek renk,
tek ses, tek yürek halleri; Yüksek fiyatlarıyla tezgâhların yıldızı,
kan kırmızı domatesler.
Yediniz mi?
Yiyeceksiniz!
Zira onlar, modern dünyanın gurur kaynakları.
"Tatmin olma" duygusu köreltilmiş, "yeter" sözünü defterinden çoktan
silmiş insan evladının zeka ürünleri onlar.
Onlara şimdi domates diyorlar.
Devasa seralarda, tümüyle bilgisayar kontrolünde, topraksız koşullarda
(su kültürü) yetişiyorlar.
Her birinin köküne birer serum hortumu bağlı, damla damla dökülüyor
azotlar, fosforlar, kalsiyumlar...
Hava mı lazım?
Pompalar var, suyun içine gerektiği kadar hava basıyor.
Güneş mi lazım?
Cıvalı ampuller var, fotosentezi artıran yüksek basınçlı ışık basıyor.
Kuş mu lazım?
Aşk olsun!
Zamanı gelince, salınıyor bambus arıları içeri; Dölleniversinler,
kurda-kuşa muhtaç olmadan..
Çünkü onlar doğanın güvensiz derbederliğine terk edilemeyecek kadar değerliler.
Onlar, öbür dünyaya giderken yanımızda götüreceğimiz yatlar, katlar,
plazmalar, plazalar...
Hala markettesiniz.
Süt içip kemikleri geliştirmek gibi bir inancın peşinde,
dolaşıyorsunuz raflarda.
O, beyaz sıvının içinde protein, vitamin, bir sürü bakteri, mineral
filan olduğunu düşünüyorsunuz.
Nasıl söylemeli, bilmem ki?
Aramızda kalsın ama, onun içinde artık bir şey yok!
İyisi mi bunu size, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ahmet
Aydın söylesin "Süt sağlıklı bir içecekken, raf ömrünü uzatmak için
pastörizasyon, yüksek ısı uygulaması (UHT) ve homojenizasyonla çok
zararlı bir ürün haline getiriliyor. Bu işlemlerle sütün içindeki tüm
bakterileri öldürülüyor. Pastörizasyon, sütün vitamin ve mineralle
zenginleşmesini engelliyor, sindirim enzimlerini tahrip ediyor, tahrip
olan ve sindirilmeyen protein parçacıkları, bağırsaktan kanımıza
geçiyor, vücut da bunları düşman olarak algılıyor ve bağışıklık
sistemini tahrip ediyor. İnsan vücudu tahrip oluyor ve alerjik
hastalıklara, bağışıklık sistemi hastalıklarına, romatizmal
hastalıklara neden oluyor. Çocuklarda görülen kronik orta kulak
iltihabının altında da süt kullanımı vardır..."
Hadi bunları geçtik bir kalem. Siz o sütü veren ineğin başına
gelenlerden haberdar mısınız?
İnek inek olmaktan çıkalı çok oldu.
Önüne konan her şeyi yiyen, bol hormon ve antibiyotikle ayakta
durabilen, deri kaplı et parçaları onlar.
Günde 100 kilo süt(!) veren inek yaptılar.
Ne demek biliyor musunuz bu?
Market arabasını sürmeye devam.
Üzümleri gördünüz mü?
Sanki bağdan yeni gelmişler. Dip diri, ip iriler.
Nereden geliyor bunlar?
Şili'den.
Şili mi?
Evet!
Kaç gündür buradalar?
3-5 gün oldu.
Düşünün, Şili'nin bir köyünde topluyorlar bunları.
Uzun yolculuklar sonunda bize geliyor. Bir süre bizim manavda
bekliyor.. Alıyorsun eve getiriyorsun, evde de 3-5 gün daha, bana
mısın demiyor.
İyi ama, nasıl?
Şahane şeyler var, adına ilaç diyorlar. Üzümlere verilen bu ilaçlardan
birinin etiketindeki faydaları sayalım mesela:
Dane büyüklüğünü artırır,
Dane ağrılığını artırır,
Dane şeklini daha düzgün olarak değiştirir,
Tam olgunlaşmada bile daneye parlak sarı yeşil rengini verir,
Güçlü üzüm çöpüne rağmen dane sıkıca sapa bağlı kalır. Bu yüzden
yükleme taşıma esnasında danelenme nedeniyle olabilecek kayıplar
azalır,
Dayanıklı ve dirençli kabuk sayesinde hasat ve hasat sonrası
olabilecek yaralanmalar en aza iner, hastalıklara direnç katar,
Kullanım dozu yükseldiğinde sofralık üzümlerde hasadı geciktirir,
Yüksek kalite ve standart sağlar,
Raf ömrü uzar
Daha durun!
Petunya ve karnabahar geni konmuş mısırlardan yapılma cipsleri de yiyeceksiniz.
Geceleri de bahçenizi denizanası geniyle donatılmış buğdaylarla
aydınlatacaksınız.
Diyebilirsiniz ki, "hep olumsuz tarafından bakma, bu gelişmeler olmasa
açlığın önüne geçilemez". İyi ama açlığın nedeni gıda üretimindeki
yetersizlik değil ki!
Tam tersine, bu gün dünyada gıda üretiminde fazlalık var. Öyle ki, tüm
üretilen besinleri toplayıp, dünyadaki insan sayısına bölseniz, kişi
başına günlük 2 kilo gıda düşüyor.
Bu hepimizi besler de, yus yuvarlak bile yapar.
Sorun gıda üretiminin yetersizliği değil, aç olanların gıda alacak
paralarının olmaması.
Ama daha da vahimi, biz de o süt, domates, üzüm gibi oluyoruz.
Neye ağlayıp, neye güleceğimizi birileri bize anlatıyor.
Kimi sevip, kimden nefret edeceğimizi de.
İnsan ilişkilerini artık klavye ve monitör üzerinden kuruyoruz.
Gün geliyor, öldürüyoruz.
Adına "bilgi" dedikleri rafine verilerle zihnimizi doldurup,
enselerinde bar kod yapıştırılmış mamül ürünler oluyoruz.
Ne diyelim?
Raf ömrümüz uzun olsun!

Not: Bana gönderen yazarını yazmadığı için ben de belirtemiyorum.

tturt
24-02-2010, 09:55
Yılbaşında aldığım liçi meyvesinin çekirdeklerini takip eden günlerde toprağa ekmiştim.
Sanıyorum %75 oranında çimlendi.
Liçilerin şu anki durumları.

126794

126795

126796

126797

tturt
24-02-2010, 09:57
Liçilere devam,

126798

126799

126800

126801

tturt
24-02-2010, 10:11
Bu sene ilk defa sardunyayı (sanırım sakız sardunya) tohumdan diktim. Hediye gelen tohumların arasındaydı. Mavi kapsülü olan sardunya tohumu ve gül hatmi tohumları birlikte.

Sardunya ve Gül hatmi birlikte

126805

126806

Gül Hatmi

126807

tturt
24-02-2010, 10:16
İşyerinde kısıtlı sayıda saksıya ekim yapabildim.

126808

126809

tturt
25-02-2010, 09:25
Grand Duke yasemin geçen sene küçüçük boyu ile çiçeklenmişti. Şu an durumu gayet iyi gözüküyor havalar biraz daha ısınınca dışarı alacağım. Baharla birlikte daha da gelişecektir.

127030

tturt
25-02-2010, 09:31
Geçen sene aldığım granadilla önce toprağa almıştım. Hiç gelişim göstermedi yaz sonuna doğru tekrar saksıya aldım biraz canlandı iki-üç yaprak çıkarttı. Kışı geçirmesi için işyerine getirdim, bir süre sonra boylanmaya başladı. Mart sonu gibi dışarı çıkarmayı düşünüyorum.

127031

127032

127033

127034

127035

tturt
25-02-2010, 14:31
Sayın memet'den edindiğim sellukanın durumu gayet iyi gözüküyor umarım bu yıl güzel çiçekleri koklama şansına sahip oluruz. Sayın memet'e bir kez daha teşekkür ederim.

127105

127106

tturt
25-02-2010, 14:44
Geçen sene ortak siparişle aldığımız plumeria tohumlarından 6-7 tanesini çimlendirmiştim. Ya suyunu fazla koydum ya da yeterli ışığı alamadığı için bir kısmı bozulmuştu. Bende sökmedim bazıları yeniden yaprak vermeye başladı sevindim. Bir tanede çimlenme durumunu merak ettiğim için ektiğim tohum vardı o a 12 günde çimlendi.

127109

127110

127111

tturt
25-02-2010, 14:48
Çöl güllerinin saksılarını geçen sene zamansız değiştirdiğimi sonradan öğrenmiştim. Hatta bir çöl gülünü de bu yüzden kaybettim. Şimdi yapraklanmaya başladılar. Umarım Sayın Adalet Hanım'ın çöl gülleri gibi bu sene çiçeklenirler.

127120

127121

127122

127123

jineop
25-02-2010, 16:05
Sevgili tturt,
Yıldız çadırı olarak görüntülediğiniz yıldız çadırına çok benzemiyor. Maşallah adenium, plumerialarınıza . Sizde yeşilelliğillerdensiniz, kutlarım.

Sebahattin Sargın
25-02-2010, 16:15
Merhaba Sevgili Tturt;

Bildiğim kadarı ile adenium çöl bitkisi ve fazla suyu sevmiyor. Biraz fazla sulanmışlar gibime geliyor. Plumerialarınızın aydınlık ve ılık bir yerde tutulması lazım, saksıların yerini fazla değiştirmeyin ve toprağı kurudukça sulayın. Geçtiğimiz günlerde saksısını fazla değiştirdiğim ve sulamasında düzensizlikler yaptığım için bir plumeriamı kaybettim :(.

Havalar ısınınca ve bitkilerinizin güneş ışıkları ile banyo yapınca size bir sürü süpriz yapacaklardır eminim ben...

Gözünüz ve gönlünüz yeşilden hiç ayrılmasın..

Sevgiler ;)

tturt
25-02-2010, 16:15
Sayın Lir,

Sahte yaprağını tam açmadığı için bir şey demem yanlış olur. Orjinal adı Cardinal Climber saksının üzerine öyle not almışım umarım karıştırmamışımdır.
Adeniumları ben ilk olrak 2008 yılının yaz aylarında filizlendirmiştim. 2 gün ıslak kağıt havlu arasında beklettikten sonra yatay olarak ekmiştim. Plumerialarda 2009 yılının yaz sonunda filizlenmişlerdi onlarıda 4,5 gün ıslak kağıt havlu arasında kaldıktan sonra ekmiştim, kısa sürede çimlenmişlerdi. Elimde herhalde 20 kadar tohum var onlarıda önümüzdeki günlerde çimlendirmeye çalışacağım.

Sebahattin Sargın
25-02-2010, 16:27
Sevgili Tturt;

Cardinal climbers normal yıldız çadırından farklıdır. Bakınız burada (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&client=firefox-a&hs=4QL&rls=org.mozilla:tr:official&q=Cardinal%20Climber%20%28Ipomoea%20sloteri%29&oq=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi) resimleri mevcut. Geçen sene yetiştirmiştim, farklı bir yaprak yapısı var. Normal yıldız çadırına göre yakıcı güneşe daha az dayanıklı, hızlı bir şekilde boy atabiliyor. Aydınlık bir yerde büyütülmesi lazım. Şirin, minik kırmızı çiçekleri var...

Sevgiler ;)