View Full Version : tturt / Bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
[
7]
8
9
10
11
12
13
14
15
Pepinolar hala çiçeklenip meyvelerini büyütüyor. Hem saksıda hem topraktaki pepinolar meyveli.
250308
250309
250310
Altın çilek hala meyvede.
250311
250312
250313
Güller azalsada açmaya devam ediyor.
250319
250320
250321
Kiwanolar büyümeye ve olgunlaşmaya devam ediyor.
250322
Blueberry meyvelerini olgunlaştırmaya devam ediyor.
250328
250329
Tek olan avakadoyu kopartacaktım fakat biraz daha büyümüş geldiği için bıraktım bir dahaki gidişimizde kopartacağım.
250331
Hibiscuslar açmaya devam ediyorlardı. İstanbula getirebilmek için çoğunu boydan budadım. Bir çok çeliğim oldu, çelik isteyen arkadaşlar vardı onlara vereceğim.
250332
250333
Kumkuat meyvelerini iyice büyüttü.
250334
2. Parti çiçekleri ve çelikleri İstanbul'a getirmek için rabaya yükledim yaklaşık 40 adet küçüklü büyüklü saksılar. Bir sonraki Sapancaya gidişimizde kalan son saksılarıda getireceğim. Arabanın bağaj ve içinden fotoğraflar.
250335
250336
250337
250338
Sapancadan bu sezon iş yerine gelen çiçeklerden ve çeliklerden fotoğraflar.
250734
250735
250736
Hawaii'den gelen plumeria çeliklerini saksıya aldım. Kırmızı renkli olanın gövdesinde ciddi yumuşama vardı. Ondan pek umudum yok bakalım diğerlerinde başarılı olabilecekmiyim.
250737
Sapancaya son gittiğimde iki clematisimizden büyük çiçekli olanının iki dalının kesilmiş olduğunu gördüm. Kesik izi tazeydi nasıl kesildiğini anlamadım ama bıçak kesiğine benziyordu. Bende bu dallardan yaklaşık 15 çelik çıkartıp 3 saksıya diktim. Eğer özsuyunu kullanmıyorsa sanırım köklenmeye başladılar ki patlamaya başladılar yaprak oluşumları olacak gibi duruyor. Bir saksıda ki clematis çeliklerini sitemizden bir arkadaşımıza verdim. İki saksı çelik tutarsa bir sürü clematisimiz olacak.
251597
Çelik aldığım clematislerin son durumu
252963
252964
Bazı hibiscuslar işyerinde açmaya devam ediyor.
252966
252967
Kumkuat'ın son durumu
252972
252973
Kırmızı yapraklı Akçaağaç'ın rengi çok güzeldi. artık yaprak dökme zamanı geldi.
255035
255036
255037
Mandevillayı budayıp İstanbula getirdim.
255038
255039
255045
Sardunyalar hala çok keyifliydi.
255040
255041
255042
255043
255044
Sapancada kalan hibiscuslar çiçekteydiler onları da kışı geçirmeleri için İstanbul'a getirdik.
255046
255047
255048
Lobelyalar hala çiçekteydi.
255049
Saksıdaki pepinoları Ege'nin yemesi için koparttık. Saksıda meyvesi biraz küçük omuştu ama 4 adet meyvesi vardı.
255050
255051
Bu sene 1 adet avkadoyu büyütmeyi başardık onu bu gidişimizde hast ettik. İmşallah seneye daha çok meyve alabiliriz.
255052
255053
Son iki kiwanoyuda topladık.
255055
Yeni ginelerde açmaya devam ediyorlardı.
255056
Yalancı orkideler hala açıyordu.
255057
255058
Sarkan begonyalar açmaya devam ediyordu.
255059
Begonyalar çiçek açmaya devam ediyordu.
255060
255061
255062
255063
Bayramda Manisa Demirciye gittik. Demircide Kayınpederlerin bahçesi var kendiside 15 yıldır gitmiyormuş. Gidelim dedim gittik ayva, yeşil zeytin, iğde topladık. Siyah zeytinlerin daha zamana ihtiyacı vardı.
255064
255065
Demirci dönüşü Demirci Simav yolunda sonbahar tüm güzelliğini sarının, kahverenginin, yeşilin tüm tonları ile bize sunuyordu, dayanamadım arabayı durdurup bir kaç fotoğraf çektim.
255066
255067
255068
Arada hibiscuslar açıyor, bir kısmı yapraklarını döktü.
259044
259045
Adalet Yağcı
10-12-2011, 17:28
Harikasınız Taner bey, ben Mersin'de, kumkuatın kendi baba ocağında yetiştirmedim, bravo size.
İlk fırsatta bir de kumkuat atayım balkonuma :)
Kumkuatın lezzeti de çok güzel, keşke çarşıda pazarda da satılabilseydi.
Plumerialar yapraklarının çoğu yapraklarını döktü.
259046
259047
Tohumdan yetişen passiflora edülis ve passiflora quadrangularis durumları gayet keyifli.
259048
259049
Fuarda dayanamayıp iki hibiscus aldım. Satıcının verdiği bilgi doğruysa aşağıdaki renklerde açmasını bekleyeceğiz. Bu hibiscuslar sonradan bir sıkıntı yaşarsa diye ikişer adet çelik aldım inşallah tutarlar.
260834
260835
260836
260837
Ekim sonunda hibiscuslardan aldığım çelikler %100 oranında köklendi. Bazıları iyice yapraklanmaya başladılar. Bazıları tomurcuk oluşturmaya başladılar. Bu sene aldığım çeliklerin %75'ini yapraklı olarak çeliklemiş yaprak uçlarından kesmiştim.
260838
260839
260840
260841
Hibiscuslar özel ilgi alanıma giriyor. Bugün ebay'dan açık artırmadan Brezilyadan tohum aldım. İnceleme yaparken, tohum çimlenmesi, çimlenen tohumların gelişmesi, farklı melezler için tozlaşma gibi konuları resimli anlatan web sayfalarına ulaştım bu sayfaları aşağıya ekliyorum. Bu bilgileri hibiscus sayfasına da aktaracağım. Konular portekizce ağırlıklı anlatılmış bazı yerler ingilizce. Google Translate ve diğer cümle çeviri programları sizlere yardımcı olacaktır.
Seeds Germinations (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Metodos/SeedsGermination.html)
Some blooms of my collection 41 (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Mensagem41/Mensagem41.html)
Some blooms of my collection 40 (http://ritamabr.sites.uol.com.br/NossasMsgs/Mensagem40/Mensagem40.html)
Polinização nos Hibiscos Híbridos (http://roizzo.sites.uol.com.br/Fotos/Hibiscus/Polen/Polinizacao.html)
Descascando semente.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=1GomHZ0a2k8)
nicking_seeds - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=5lQ92ay0Ty4&feature=related)
Bu gece Ebay'da ki açık artırmadan aldığım hibiscus resimlerini ekliyorum. Her resimden 2-3 tohum var umarım çimlendirmeyi, büyütmeyi ve çiçeklerini görebilmeyi başarırım.
263153
263154
263155
263156
263157
Tohumlara devam ediyoruz
263159
263160
263161
263162
263166
Tohumlara devam ediyoruz
263167
263168
263169
263170
263171
Tohumlara devam ediyoruz
263172
263173
263174
Yine bu gece Ebay'dan aldığım glory morning tohumları.
263175
263176
263177
Sevgili Drhegeli,
Evet büyük kısmı "r6da1" satıcıdan bir kısmı da Brezilya'da ki bir satıcıdan.
Derneğin açık artırmasında benim fiyatlar çok çok aşağıda kaldı.
Bizimkisi delilik umarım bir kısmının çiçeklerini görebiliriz.
Yalnız bu sene kesin olarak elimde ki, hibiskuslardan çapraz dölleme ile tohum almaya çalışacağım.
drhegeli
09-01-2012, 22:01
...çapraz dölleme ile tohum...
Bir öndere ihtiyaç vardı. Takipteyim, destekliyorum sevgili tturt...
IHS fiyatları, benim için de yüksek kaldı...
Brezilyalı satıcının linkini verebilir misin?..
Sevgili Drhegeli,
Brezilyalı satıcının baktım şu an Ebay'da satışı yok. Aşağıdaki ilk link benim alım yaptığım link 2. link ise kendi web sitesi. İlk linkden satıcıyı sorgulatabilirsiniz ben açık satışını şu saat itibariyle göremedim.
eBay - New & used electronics, cars, apparel, collectibles, sporting goods & more at low prices (http://www.ebay.com/itm/260922115748?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649)
Recent Crossings (http://ritamabr.sites.uol.com.br/Crossings2/indexCrossings2.html)
Brezilyalı satıcının 2 Ocakta gönderdiği tohumlar elime sorunsuz ulaştı. 15 tohum + 6 hediye tohum. Her melez grubundan üçer tohum var.
Umarım diğer hibiscus rosa sinensis tohumlarıda sorunsuz ulaşırlar.
263960
263961
263962
Kırmızı Hibiskus Rosa Sinensis açmış. Bende tohum elde etme merakımı gidermek amacıyla dölledim. Bakalım tohum tutma işlemi gerçekleşecekmi. Zaman uygun değil ama merak işte.
İlk iki fotoğraf dölleme işlemi yapılmadan önce sonraki iki fotoğraf ise döllenmiş haliyle. İlk iki fotoğrafta çiçeğin ucundaki kırmızı ksım dölleme sonrası sarı halde.
264421
264428
264425
264426
Ceylan sardunyalar Sapanca soğuklarında her sene ölüyorlardı. Bende her sene yeni ceylan sardunya alıyordum. Bu sene işyerine ceylan sardunyayıda getirdim. Tamamen budadım, aşağıda bu sabah ki durumu.
264430
Pomelonun toprağına geçen sene Dahlia Variabilis Firework dikmiştim. Çok güzelde çiçeklenmişti. Sezon sonunda topraktan kesip bıraktım. Oluşturduğu soğan iki yerden filizlenmeye başladı. Her şey normal giderse çiçeğini daha erken görebileceğiz.
264432
Hibiscusları Kasım ayının sonlarında budamıştım. İki tanesi nedeni bilmiyorum strese girip yapraklarını dökmüştü. Yapraklarını dökenlerde dahil budamalara cevap verdiler yeni sürgünler oluşturmaya ve yapraklanmaya başladılar. Hatta strese giren katmerli beyaz hibiscus tomurcuklar bağlamış yakında yeni yılın ilk çiçeklerini vermeye başlarlar. Yine tohumda olan başka hibiscuslarda var.
Bu budamalardan aldığım çeliklerin çoğu tuttu, tutmayanlarda gövde yapısı daha ince olanlar.
264457
264458
264459
264460
Tohumdan yetişen Passiflora edülislerin durumları gayet iyi gözüküyor.
264461
Kele dönen plumerialardan bazılarında hareketlenme başladı.
264464
264465
Sevgili Drhegeli sayesinde öğrendim Hibiscus arnottianus çeliklerinden iki adedi tutmuş gözüküyor. Bu tür Hawaii orjinli ve kokulu bir türmüş. Ben hibiscusların kokmadığını düşünerek hiç koklamamıştım. İlk çiçeklerinde koklayacağım. Umarım kokuludur.
264466
264467
Hibiscus tohumlarına çentik atarak pamuk üstünde çimlendirme çalışmasının ilk örneğine Hibiscus Sharon tohumlarıyla başladım. Bu cinsi tercih etmemin sebebi tohumlarının ucuz ve elimde bol olması. Hem ilk defa çentik atacak olmam sebebiyle çentik atarken fazla kesme riskine karşı diğer değerli rosa sinensis tohumlarını riske atmak istemem, son olarak da mevsim itibariyle çimlendirme için erken bir mevsim. Çimlenme sonrası hayatta kalma şanslarının az olması, amacım sadece bu yöntemle çimlenme oranını ve çimlenme süresini görebilmek.
264472
264473
Sevgili tturt, aşağı yukarı bir saatten fazladır bahçeni dolaşıyorum. Mesajlarını okurken heyecanın o kadar iyi hissettim ki. Zaten fuarda da hibiscus satılan standın önünden bir türlü ayrılamadığını farketmiştim.
Yeni yüklediğin hibiscus fotoğrafları çok güzel, inşallah fire vermeden hepsinden elde edersin. Ben de e-bay'dan hemoracallisleri açık arttırmadan alırken çok heyecanlanmıştım. Son saniyelere kadar bekliyor, zaman yaklaşırken Selen, tamam dediğimde o da hemen daha önce belirlediğimiz fiyatı tıklıyordu. Yani ben buradan o Almanya'dan müşterek çalışıyorduk. Heyecanı da cabası.
Çiçekleri getir-götür zorluğunu en iyi ben bilirim. Peki senin çiçeklerine şirkette kimse dokunmuyor mu? Ne güzel derya kuzuları gibi dizmişsin. Maşallah.
Eminim ki bu sene bahçen çok daha güzel olacak ve bizler yine görmeye can atacağız. :D :D
Güler Hanım,
Çiçeklere kimse dokunmuyor. İsteyen olursa uygunsa ben veriyorum. Sulama dahil tüm bakımlarını ben yapıyorum.
Bahar, yaz ayları gelsin sizinle konuşup Sapanca organizasyonu yapmak istiyoruz. Biz geçen sene çok memnun kalmıştık. Umarım bu senede aynı keyifli anları yaşarız.
Bu sabah işyerine geldiğimde hibiscus çeliklerinin büyük kısmının bozulduğunu gördüm. Nedeni hakkında hiçbir bilgim yok sadece, klima açık kalmış ve odaya girdiğimde çok sıcaktı bundan olabilir diye düşünüyorum. Sağlıklı olanlarla yola devam edeceğiz.
Pamukta çimlendirme çalışmalarımın son durumunu gösteren bir fotoğraf ekliyorum.
265493
Daha önce yukarıda fotoğraflarını eklediğim eBay'dan açık arttırmada aldığım son grup Hibiscus rosa sinensis'ler de geldi.
265497
drhegeli
23-01-2012, 15:52
Ha..Ha..:D Bunlar Hawaii'den... Etiketlerinden tanıdım...
Sharon tohumlarını soymak kolay oldu mu?
Seninle eşzamanlı olarak ben de Sharon tohumlarını pamuğa yatırdım, ama nicklemedim. Seninkinin kontrol grubu gibi oldu... Tez zamanda fotoğraflarını yükleyeyim...
Netleşmeden yazmak istemedim Uluslararası Hibiscus Derneği (IHS) üyesi Sayın Richard Johnson'dan aldığım Hibiscus rosa sinensis çeliklerim bugün yola çıktı. Umarım kazasız belasız bana ulaşırlar.
Kendisi bana Kevin Johnson, Tahitian Aztec Orange Tahitian Dragon, Tahitian King, Tahitian Lavender Ice, Tahitian Princess, Tahitian Purple Moon, Tahitian Sable Twin,Tahitian Sunset, Tahitian Vintage çelikler göndermiş. İnşallah hepsini köklendirebilirim.
Fotoğraflarını ekliyorum.
Kevin Johnson
265889
Tahitian Aztec Orange
265890
Tahitian Dragon
265891
Tahitian King
265892
Tahitian Lavender Ice
265893
Fotoğraflara devam.
Tahitian Princess
265896
Tahitian Purple Moon
265897
Tahitian Sable Twin
265898
Tahitian Sunset
265899
Tahitian Vintage
265900
Doğayla Barış
26-01-2012, 18:11
Sn.tturt sayfalar arasında soluk almadan dolaştım. Çiçeklerinizin hepsi birbirinden güzel. Tabi ki Ege en güzeli. Çok keyifli bir görsel şölen yaşadım, elleriniz dert görmesin. Sabah sefaları, güller derken Hibiscuslar rüya gibi. İnşallah yeni tohumlarınızı da keyifle yetiştirip güzel çiçeklerini görebilirsiniz.
Pamukta çimlenen Hibiscus Sharonların dört adedini toprağa aldım. Yeni Hibiscus Sharon tohumlarını çentikleyip pamuk uygulaması yaptım. Bunları daha uzun süre bırakıp, kök ve yaprak yapısını ne kadar büyüyor test etmeye çalışacağım.
266163
266164
266165
266166
266167
Uluslararası Hibiscus Derneği (IHS) üyesi Sayın Richard Johnson'dan aldığım Hibiscus rosa sinensis çeliklerim bir saat kadar önce elime ulaştı durumları iyi gözüküyordu. hemen toprakla buluşturdum. Umarım köklenirler ve güzel çiçeklerini görmek nasip olur.
269010
Sevgili tturt, sayfanızı hayranlıkla izliyorum. Bitkilerinizin iş yeri bahçe üçgenindeki sabrınıza hayranım. Malvaceaelara tutkunluğunuz ise ayrı bir renk. Küçük bir öneride bulunmak istiyorum. Dona dayanıklı sonbaharda tüm çiçeklerin solduğu zamanlarda ortaya çıkan çiçekleriyle beni büyüleyen Hibiscus mutabilisi gözlerim bahçenizde arıyor. Yine küçük çiçekleriyle cüce ağaçhatmi Anisodontea capensisi gözüm arıyor. Yine dona dayanma gücününe tanık olduğum Lavatera arboreayı hatırlatmak istiyorum. H. mutabilisi tohumdan yetiştirememiştim. Bu bahar size ve bana komşudan çelik alacağım. Bu 3 çiçeği bahçenizde görmek isterseniz, ben hemen çeliklemeye başlıyayım. Sevgiler...
Sayın Lir,
Hibiscus mutabilis bahçemizde var ama çiçeklerini göreceğimiz zaman Sapanca'dan dönmüş oluyoruz. Geçen sene iki çiçeğini üzerinde solmuş olarak görebilmiştim. Elimde tohumuda var. Geçen sene yaz sonuna doğru çimlendirmiş fakat iki ay kadar önce birden kurudu. Ama yeni çeliğe hayır demem. Ben bu hibiscusu 4 sene önce fidan olarak alıp dikmiştim. Sanırım o yılların verdiği acemelikle tam güneş almayan bir yere diktim daha doğrusu Vişne ağacı büyüdükçe onun gölgesinde kalıyor. Bende baharda çelik alayım köklendirirsem başka güneşli bir yere dikerim.
Anisodontea capensisi ve Lavatera arboreayı sizden öğrendim. Lavatera'nın beyaz tek yıllık olanının tohumları var her ekiyorum. Bahçemizde olmasından çok keyif aldığım bir çiçek. Yalnız hibiscus olarak sizden öğrendim. Anisodontea olarak farklı bir türünü ve lavaterayı Ebay'da gördüm.
Çeliklere hiç bir zaman hayır demem zahmet vermezsem nazik önerinizi seve seve kabul ediyorum.
drhegeli
14-02-2012, 20:08
... hibiscus olarak sizden öğrendim...
Anisodontea capensis ve Lavatera arborea hibiscus değil zaten... Sevgili lir, Malvaceae ailesi üyeleri diye bahsetmiş sanırım...
Sevgili tturt,
gözün aydın (çelikleri için)... Allah tamamına erdirsin :D
Bu sabah çiçeklere bakarken bu hibiscus'un açtığını görmek keyif verdi.
271135
Tohumlara çentik atmak suretiyle filizlendirme işlemine önce hibiscus tohumlarından başlamıştım. Deneyim kazanmak adına glory morning (sabah sefası) tohumları ile kudret narı tohumlarında da denemeye devam ettim sonuç oldukça başarılı. Bu arada çimlenenler kendimce cılız büyümesin diye üzerlerine plastik bardak geçirdim. Kuvvetini kök yapımına versin istedim. Bu gün itibariyle bir tanesinin üstünü açtım. Ayrıca çimlenmeye başlayan glory morning tohumlarını, viyollere alıp sera ortamında tutmaya devam ediyorum.
Yedi adet rosa sinensis tohumlarını aynı yöntemle çimlendirmeye çalıştım. Brezilyadan gelen iki tohum da maalesef başarılı olamadım. Bunun nedenide tohumların içinin boş çıkması. Umarım Brezilyadan gelen diğer tohumlarda aynı akibete uğramam. Diğer beş tohum çimlendi biraz daha kökleri uzayınca toprağa alacağım.
Havalar biraz ısındıktan sonrada özellikle glory morning tohumlarını çentikleyerek toprağa koyup o ortamda çimlendirmeye çalışacağım.
271137
271138
271139
271140
Adalet Hanım,
İnanın çok hevesliyim. Umarım bunca emek heves hüsranla bitmez.
Gelen çeliklerde henüz olumlu ve olumsuz bir gelişme yok. İnsan bir an önce çeliklerin tuttuğunu görmek istiyor.
Tohumlara çentik atmayı öğrendim ya, çeşitli alternatifler deniyorum. Son olarak çentik atıp toprağa ektim bir de yine çentik atıp ıslatılmış peçete içine koyup onu da kilitli poşete koydum öylede deniyorum. Pamuk üzerinde çimlenme çalışmalarında şu olabiliyor, bazen kök yapısı pamuk içine giriyor ve tohumu alırken istemeden de olsa oluşan kök sisteminin kopmasına neden olabiliyorsunuz. Bu nedenle farklı alternatifler üretmeye çalışıyorum. Deneme yanılma yöntemiyle belki biraz da doğal oluşuma müdahale ederek tecrübe edinmeye çalışıyorum.
Bugün küpe fidelerim geldi. Büyütebilirsem aşağıdaki fotoğrafda olduğu gibi çiçekleri olacak.
271681
271682
Genel olarak mesaj temizliğim bitti. Bundan sonra kendi mesajlarım içinde düzenlemelerim devam edecek. Genelde birbirini tekrar eden fotoğrafları sileceğim.
Bu mesaj temizliğinde Sayın Güler Hanım'a çok çok teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Büyük bir özveri ile 516 mesajı kısa sürede silerek bahçemizi temizledi.
En kısa sürede yeni mesajlarla yeni fotoğraflar ekleyeceğim.
Ayın 18'de ve dün Sapancadaydım. Ağır geçen kış şartları bahçedeki bazı bitkilerin ölmesine sebep olmuş. Bazı bitkilere de ağır hasar vermiş.
Bahar güzel yüzünü göstermeye başladı yaraların onarılma zamanı. Baharla birlikte yeni heyecanlar başladı. Bahçelerde ise iş çok, bahçesi olanlar bu zamanlarda telaş içinde. Bir yandan bahçeleri toparlama, bir yandan yeni edinilen bitkilerin, saksılarla ve toprakla buluşturulma heyacanı, bir yandan tohumları çimlendirme telaşı.
Geçen hafta ve bu hafta çekebildiğim fotoğraflarla, sizlere kış çıkışı ve iki hafta da yapabildiklerimle bahçeden dün ayrılırken bulunduğu durumu aktarmaya çalışacağım.
Saksılardaki sakız sardunyaların tamamı ölmüştü. Yine saksılardaki soğanlı bitkiler Sapancada ki site görevlisinin saksıları verandaya al dememe rağmen almaması sonucu yağışlardan dolayı bir beyaz gala soğanı hariç hepsi çürümüştü. Saksılardaki toprakları çıkartarak yeni toprak karışımları oluşturdum. Bir kısım saksıyı sakızlı sardunya dikmek üzere ayırdım. Yaklaşık yeni 20 saksı aldım. Bunların bir kısmına soğanlı ve yumrulu çiçekleri diktim. İki geniş saksıya taze soğan diktim. Bazı saksılara da fesleğen, maydanoz, pazı, dere otu, roka hatta bamya ektim.
276097
276098
276099
276100
276101
Mazılar ve limon selviler üzerlerinde kalan kardan, aşırı soğuklardan, uzun süreli donlardan etkilenmişlerdi. Özellikle limon selviler çok etkilenmiş ilk defa bu sene bu kadar çok etkilendiklerine şahit oluyoruz. Umarım kurtulurlar. Bu sene Sapanca göl kenarında sıcaklık -16 olmuş bizim bulunduğumuz yer 2-3 derece oynadığına göre -18 - -19 olmuştur. Mazıları ve limon selvileri normalden biraz daha derin budadım iki, üç hafta gelişimlerini takip edeceğim. Geçen sene bir limon selvinin içi kötü olmuştu ben de o kısmı kesip çıkartmıştım, sonra çok güzel gelişim göstermişti. Bu sene sanırım tüm limon selviler için aynı uygulamayı yapmam gerekecek.
276104
276105
276106
276107
276108
Çimlerde üzerlerinde uzun süreli kar kalması nedeniyle hasar görmüş, çoğu yer sararmıştı. Toprak ıslak olduğu için tırmıkla çekmek mümkün değildi. Bu hafta gübreleyip suladım. Bu aldığım gübre üç ay etkili bir gübre 3'er aylık dönemlerle tekrarlayacağım. Yağmur yağarsa geçen yıldan kalan etki süresi daha kısa olan başka bir gübre var site görevlisi onu atacak. Umarım çabuk toparlar. Yer yer oluşan kellikler ve çok sık çimlerin bozulması sebebiyle eşim yonca tohumu ekelim diyor. Yonca tohumu alıp ekeceğiz.
276109
276110
Yonca hızla yayılır, o zaman çimden umudunu kesmen gerekir. Sadece kel yerlere kullanırım diyorsan olmaz.
Bahçen çok geniş değil, çimin güzelliği bambaşkadır. Yeni çim tohumu ekmeden önce, çimleri kısa biç ve mutlaka aeratör çek. Sonra kel yerlere tohum serp ve kapak at, kapak ince olsun. Diğer alanlara da kapak toprağı taşarsa birşey olmaz korkma. Daha sonra bir silindir çek de gör bakalım nasıl güzel olacak.
Aeratör çekmendeki maksat, çim köklerinde birikmiş kuru çimleri toplamaktır, nasıl olduğuna sen de şaşıracaksın. Yığınla ölü çimler öbek öbek toplanacak ve sağlıklı olanlar böylece nefes alma imkânını bulacak.
Soğuklardan dolayı melissa, Natal Eriği (natal Plum-carissa Macrocarpa) ölmüştü. Natal eriğini söktüm Melissa şimdilik duruyor belki alttan sürgün verir diye bir süre daha bekleyeceğim. Bunların yanında geçen seneden hastalanan kayısı ağacımızda maalesef kurumuştu.
276113
276114
Güler Hanım,
Çimle genelde eşim ilgileniyor o da ayrık otlarından ve kelleşmeden bıktığı için yonca geldi aklına, yoncanın hızla yayılacağını biliyoruz. Üç kere çim değiştirdik sonuç değişmiyor. Sizin mesajınızı eşime okuyunca kararsız kaldı.
Siz nasıl bir aeratör kullanıyorsunuz ya da ne tevsiye edersiniz. Ben hızla bir baktım gardena marka var. Birde aeratör tırmık diye bir alet var ama sanırım siz tekerlekli ve motorlu olanlardan bahsediyorsunuz.
Limonda soğuklardan etkilenmişti. Toprakta olan limonun uçları kurumuş ama genel durumu iyi. Limon bu kışı nasıl bu kadar az hasarla atlatmış çok ilginç. Saksıdaki limon ise daha çok soğuklardan etkilenmiş.
276115
Sebze bahçesi geçen seneden beri çok su alıyor. Yağan yağmurlardan veya çim sulamasından sonra su olduğu gibi sebze bahçesine iniyor ve sebze bahçesinin bir kısmını sular altında bırakıyor. Geçen sene evin arkasına bulduğumuz çözümü burada uygulayacağız. O alan zaten yürüyüş yolu olarak kullandığımız bir alan olduğu için, bahçede yer kaybıda olmayacak. O alanı kazıp altına çakıl taşı koyup üzerine 80 lik ya da 100 lük delikli drenaj borusu döşeyip üzerine tekrar çakıl taşı döşeyeceğiz.
Bu hafta yağmur yağmadığı için biraz kurumuştu. Çimlere gübre attıktan sonra sulayınca aynı durum oldu. Sulandıktan sonra ki durumunu fotoğraflamamışım ama durumu anlatan başka bir fotoğraf ekliyorum.
Geçen hafta ki durum
276116
Bu hafta ki durum
276117
Çimlerin sulanması sonrası durumu gösterir fotoğraf
276118
Sevgili tturt, Nilgün'e söyle, bahçe çok geniş değil. Gerekirse yeniden tohum eksin. Bu zamanda m² 50-60 gr.tohum bol bol yeter. Karıncaların da tohum taşıması bu zamanda pek olmaz ama yine de tohuma biraz karınca tozu karıştırılırsa iyi olur.
Sizin bahçe için Gardena'nın bu (http://www.google.com.tr/imgres?q=Gardena+aerat%C3%B6r+t%C4%B1rm%C4%B1k&um=1&hl=tr&sa=N&rlz=1W1ADFA_trTR465&biw=1230&bih=480&tbm=isch&tbnid=jQ11xOeLThNQUM:&imgrefurl=http://www.gardena.com/tr/garden-care-tools/gardening-tools/aerator-t-rm-k/&docid=mlLzu9fEQpb9uM&imgurl=http://www.gardena.com/dimage.axd/productLarge/ga410-0173/800x500/aerator-t-rm-k-5ee71afd.jpg&w=500&h=500&ei=49tuT_rPNKPT0QXY3JmPAg&zoom=1&iact=hc&vpx=102&vpy=24&dur=6865&hovh=225&hovw=225&tx=111&ty=252&sig=105708491244320821865&page=1&tbnh=133&tbnw=152&start=0&ndsp=14&ved=1t:429,r:0,s:0) aeratörü işinizi çok iyi görür hem de kullanırken senin biraz ter atmanı da sağlar. :p
Motorlulara hiç girişme. Ben bile bunu kullandım 1000 m² çimde.
Senede 2 defa yapsan kafi. İstersen bu hususta telefonlaşırıız da seninle anlatırım sana.
Adalet Yağcı
25-03-2012, 13:16
Güler bu aeratör sadece çim için mi kullanılır?
Zaman zaman bahçedeki yabani ot temizliği de yapılabilir mi aeratörle.
Ben hiç kullanmadım, hep görüyorum ama benim işime yaramaz diye düşünmüştüm, dediğim gibiyse ben de alayım, Koçtaş'ta görmüştüm.
Yok yabani otları temizlemez. Çim alanlarda çimlerin diplerinde ölmüş-kurumuş çim birikintilerini yumak yumak çıkartır. Canlı çimlerin hava almalarını sağlar.
Ben, çimlerde veya arka bahçede çıkan yabanî otları, dikenleri, yoncaları ve diğer istemediğim türleri bu (http://www.agaclar.net/forum/298611-post81.htm) alet ile kökünden alıyorum. Tek tek alındığı için uzun sürüyor ama işimi de görüyor.
Örneğin; dikenin tam göbeğine koyup, ayak basılacak yere iyice bastırıyorum. Uç boru gibi aşağıya ulaşıyor. Daha sonra elle tuttuğum yeri hafifçe döndürüp yukarı çekiyorum. Göbekten koparak geliyor. Göbek-ana kök kopunca, diğer yan yapraklar da haliyle ölüyor.
Güler Hanım,
Hafta sonu çim tohumu ekeceğiz.
Bauhause aradım ellerinde tekerlekli motorsuz olan varmış önümüzdeki hafta ya da sonraki hafta gelir dediler. Koçtaş'ın internet sitesinde göremedim. Yarın arayacağım var derlerse alacağım, eğer orada da yoksa internetde buldum oradan alacağım.
Haseki küpesinin geçen haftaki ve bu haftaki görünümü.
276237
276238
Golden globes'in durumu iyi gözüküyordu.
276239
Bahçe duvarlarının dış tarafına kışın bir kamyon geri geri inerken duramayıp girmiş. Buradaki bazı bitkiler zarar görmüştü ayrıca bitkiler çok birbirine girmişti hem budama yapıp raları açtım hem boylarını budadım hem de kazıklar çakarak yatan bitkileri destekledim.
276241
276242
276243
Geçen hafta ağaçları ilaçlattım bakır ağırlıklı bir ilaçlama oldu. Bu hafta da mantar ilacı ile yapraktan ve gövdeden etkili gübreleri karıştırıp ağaçlara uyguladım. Ayrıca ağaçlara ve ve güllere sulandırılmış kireç sürdüm.
276244
276245
276246
Güler Hanım,
Hafta sonu çim tohumu ekeceğiz.
Bauhause aradım ellerinde tekerlekli motorsuz olan varmış önümüzdeki hafta ya da sonraki hafta gelir dediler. Koçtaş'ın internet sitesinde göremedim. Yarın arayacağım var derlerse alacağım, eğer orada da yoksa internetde buldum oradan alacağım.
Çim yapmaya karar vermenize sevindim. Dikondra galiba biraz daha gölge seviyor, tercih etmemeniz bence de iyi.
Benim kullandığım bu. (http://www.agaclar.net/forum/296340-post9.htm) Wolf'un İstanbul Tohum Serdar Bey'den almıştık. Karaköy alt geçidince Hedef İth. var, oradan da fiyat al istersen.
Şeftali çiçeklenmişti. Papaz eriği yapraklanmaya başlamış çok az çiçek tomurcuğu vardı. Kiraz, vişne, grany simith elma, armut, pican cevizi henüz tomurcuklanma aşamasındaydılar.
276266
276267
276268
276269
Güler Hanım,
Elimde geçen seneden kalan iyi bir çim tohumum vardı, yarın ne kadar kalmış baktırayım ona göre çim tohumu alıp almayacağıma karar vereceğim.
Tüm bilgiler için çok teşekkür ederim.
Onca çürüyen soğandan sonra toprakta kalan bu iki soğan yapraklanmaya başlamış. Yaprak yapısından lilium olduğunu düşünüyorum.
Crinum ve pembe trompet soğanlarınında durumu pek iyi gözükmemekle birlikte kendilerini toparlayacaklarını ümit ediyorum.
276284
276285
Altın çilekler geçen sene kışı çıkartmış ve budamadan sonra da daha erken meyve vermişlerdi. Bu sene durumları iyi gözükmüyor. İkisi dışında tamamı kurumuş. Sebze dikme zamanına kadar bekleyeceğim. Filizlenirseler kalacaklar aksi halde sökeceğim.
276286
Adaçayı geçen haftaya göre daha toparlanmıştı.
276287
276288
Geçen hafta sultaniye ve kokulu siyah üzümleri budadım.
276292
276293
Gül bahçesinin genel durumu iyi gözüküyordu. Güllerin hepsi yapraklanmaya başlamıştı.
276302
276303
276304
Blueberry'nin durumu gayet iyiydi.
276305
Bektaşi üzümünün geçen haftaki ve bu hafta ki durumu.
276306
276307
Ahuduların ve frenk üzümünün durumu gayet sağlıklıydı. Her yerden ahududu fışkırmış. Bu sene bunlar yetmezmiş gibi ahudunun ottowa cinsini de aldım.
276312
276313
276314
276315
Geçen sene site görevlisi dikenli çalı diye köklediği boysenberry'i son anda fark edip belki tutar diye çeliklediğim boysenberry çelikleri tutmuş. Yine geçen sene budadığım gojiberry'den aldığım çeliklerde tutmuş gözüküyor.
Fotoğrafta önde ki boysenberry arkadaki çeliklerde gojiberry
276320
Avakadolardan birinin durumu iyi gözükmüyor. Umarım toparlar.
276326
Saksıdaki iki kokulu gül yapraklanmaya devam ediyor.
276327
Sevgili tturt, bahçende "bunlar donmuş, söküp atayım" diye bitkileri hemen yok etme. Biraz beklemekte fayda var. Üst dallar donmuş olabilir ama kökleri sağlam da kalanlar olur, daha sonra patlama yaparlar.
Güllerini de hiç olmazsa 2-3 senede bir gençleştirme budaması yap, yani topraktan 1-1,5 karış kalacakmış gibi buda. O sene çiçeklenme az da olsa iri çiçekli olur ama ertesi sene coşarlar.Tabii bunu yaparken de gözlere dikkat et. En az 5-6 açıkta kalsın.
Sayın Zeki Yağlı'nın Ağaçlar.net'in 7. Yıl toplantısında dağıttığı Penstemon 'Burgundy' gelişmiş durumu oldukça sağlıklı gözüküyor.
276334
276335
Güler Hanım,
Buna dikkat ediyorum. Ben gül budamalarını kasım ayında yapıyorum. Genelde orta budama yapıyorum. Ama bazı gülleri gençleştirme adına daha sert budama yapıyorum.
Geçen sene iki adet olan clematisten iri çiçekli olanını site görevlisi geçen yıl bir kere kesmişti. Geçen hafta bir baktım dibinden gene kesilmiş. O clematise yaklaşmayı site görevlisine yasakladım. Neyseki dipten kuvvetli sürgünler veriyor. Diğer clematis Justa cinsi ve durumu iyi gözüküyordu.
276343
276344
276345
Bu sene Bauhause'dan aldığım beş clematisi toprakla buluşturdum.
İlk fotoğrafın önündeki soğanlar İstanbulda ki fuardan aldığım fakat adıyaman lalesi mi yoksa ters lalemi hatırlayamadığım soğanlar. Artık yapraklanmaya başlayınca anlayacağız. Soğanları saksıya koymuş ve işyerinin bahçesinde kışı geçirmelerini sağlamıştım. Geçen hafta toprakla buluşturdum.
276346
276347
Ağaçlar yapraklanmadığı için Sapanca gölü çok daha net gözüküyor.
276348
276349
Kamelya geçen hafta tomurcukluydu. Bu hafta tek çiçeğini gördük. Havalar çok sıcak gitmezse tüm tomurcuklarını çiçekli görebileceğimizi umut ediyorum.
276423
276424
276425
Önümüzdeki hafta ve sonraki hafta bir aksilik olmazsa size görsel bir manolya ziyafeti çekebileceğimi düşünüyorum. Manolya goncalar patlamaya başlıyor.
276427
276428
276429
Süs eriği açmaya başladı. Bildiğim kadarı ile kırmızı meyveleri oluyor.
Sayın Mine Pakkaner Hocamın burada (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/7030.htm) yazdığı bilgiden meyvelerinden marmelat ve kompostosu oluyormuş.
Bu mevsimde çiçekleri görsel bir şölen sonrasında ise kırmızı yaprakları ile gayet hoş duruyor.
276431
276432
ayhan219
26-03-2012, 12:28
Bahar tam anlamıyla gelmiş sizin bahçeye hayırlı olsun
Bu sene Bauhause'dan aldığım beş clematisi toprakla buluşturdum.
İyi hoş da onların kökü öyle açıkta mı kalacak? Toprakla buluştukları yerleri gölgelemen gerekir.
Bitki, güneşe doğru boy atar, çiçek açar ama kök kısımlarını bir şekilde kapatman gerekir.
canannuman
26-03-2012, 15:19
Maaşallah çok bakımlı ve zengin çeşitli bir bahçe hibiskuslar çok güzel bende ekmiştim ama benimkiler dondu dışarıda. Tebrik ederim.
Güler Hanım,
Merak etmeyin ben düşündüm.
Şöyle ki ön tarafında mevsimlik çiçekler olacak, ayrıca hemen sol taraftaki kırmızı yapraklı acer yeterli gölgelemeyi sağlayacaktır. Sabah güneşi kesinlikle kök bölgesine gelmiyor. Sadece akşam güneş batarken 1-2 saat güneş köklerine gelebilir onuda hem acer hem de veranda engelleyecektir.
Açelyanın durumu iyiydi. Yaklaşık bir ay içinde çiçeklenir. Umarım bol çiçeği olur.
276724
Merhabalar efendim,
Maşallah her şey iyi görünüyor, bol ürün ve hasatlar inşallah. Hele değişik meyveleriniz çok güzeller.
Yer kirazlarını sayın Güler hanım' ın dediği gibi sökmeyin bence de efendim. Üstten aşağı doğru yaşlık yakalayana kadar budayın vede kökü kalsın. Bektaşi üzümünü de tek gövde ağaçcık yapın, 2 metreden sonra tele çekilecek şekilde.
Kolay gelsin sağlıkla cümleten inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Sayın Tturt sabah sefalarının tohumlarını ektiniz mi? Bende sizin gönderdiklerinizi ekeceğimde ondan soruyorum.
Güler Hanım,
Merak etmeyin ben düşündüm.
Şöyle ki ön tarafında mevsimlik çiçekler olacak, ayrıca hemen sol taraftaki kırmızı yapraklı acer yeterli gölgelemeyi sağlayacaktır. Sabah güneşi kesinlikle kök bölgesine gelmiyor. Sadece akşam güneş batarken 1-2 saat güneş köklerine gelebilir onuda hem acer hem de veranda engelleyecektir.
Ben de buna tereciye tere satmak derim. :D
Hay Allah, Güler kime yazıyorsun ki dedim kendime sonradan. :p :p
(sadece espri yapıyorum)
canannuman
27-03-2012, 09:57
Ahududu ottava çeşidi demişsiniz. Onun değişikliği nedir meyvasımı, bakımımı?
Güler Hanım,
Biz sizin bahçenizden ve değerli dostların bahçelerinden hem ilham alıyoruz hem de öğreniyoruz.
Özellikle clematis konusunda sizin, Adalet Hanım'ın, Sayın Jineop'un ismini yazamadığım değerli dostların bahçelerinden çok şeyler öğrendik.
Sizin önerileriniz, uyarılarınız bizim için hep yol gösterici olmuştur.
Lütfen uyarılarınıza ve önerilerinize devam edin ki, kendimizi ve bahçemizi geliştirelim.
Sayın Canannuman,
Bizim elimizde ki ahududuların sarı renk grubunda, ottowa kırmızı renk grubunda bir de sanırım daha erkenci bir tür. Bunların dışında bir de siyah renk grubunda olan ahududular var.
Sayın Ayhat,
Sabah sefalarını Mayıs başında ekmeyi planlıyorum.
Çok heveslendim bahar gelmiş bir bahçe görünce,
Bbir hafta sonra ne güzellikler olacak acaba habçenizde merakla bekleyeceğim..
Bitki delilerinin delilik öyküsü başlığına aşağıdaki mesajı göndermiştim. O sayfayı takip edemeyenler için bu sene bahçemizde ki yeniliklerden haberdar etmek için buraya da ekliyorum.
Her sezon sonunda önümüzdeki sezon için yeni bir bitki almayacağım yeni bir tohum almayacağım diyorum, sonra ne oluyor içimdeki kurt Kasım ayında önce tohum almaya başlıyor, Şubat ayı geldiğinde fideler, çelikler ve gelişmiş bitkiler ile soğanlar devreye giriyor.
Bu seneki delilik öyküm ise kısaca şöyle elimde çok çeşitli 100'ün üzerinde (200 de olabilir) tohum bunları ne zaman çimlendireceğim, ne zaman fideleyeceğim her şey yolunda gitti nereye dikeceğim küçücük bahçede yer kalmadı. Tohumları edinirken bunlar hiç aklıma gelmiyor. Bir de bu tohumları ve oluşacak fideleri tek tek yazıp etiketlemekte işin başka bir tarafı.
Sadece tohumlarla kalsam iyi birde hibiscus sevdamdan elimde köklendirmeye çalıştığım Tahitiden gelen rosa sinensis çelikleri ile benim aldığım çelikler. Ayrıca cimlendirmeye çalıştığım hibiscus tohumları.
Daha bitmedi bunlara ilave olarak Zengarden ve Bauhaus'dan aldığım fide, gelişmiş bitki ve soğanlar. Bu sene aldığım soğan, fide ve gelişmiş bitkilerin listesi aşağıda. Şuna emin olun Bauhaus'dan bu sezon alacağım başka bitkilerde olacaktır.
Nerdeyse unutuyordum Sayın Kgursan'a verdiğim soğan ve fide siparişleri de var.
Sizce ben iflah olurmuyum? Mümkün değil ben iflah olmam.
Bu sene edindiğim, soğan, fide ve gelişmiş bitkilerin listesi (tohumları ekleyemiyorum)
- Alaca yapraklı tropik stuttgard varyetesi arjantin canna tespih çiçeği soğanı
- MOR/BEYAZ - DEEP PURPLE küpe çiçeği
- PEMBE / BEYAZ- PINK MARSHMALLOW küpe çiçeği
- KOYU PEMBE - BELLA ROSELLA küpe çiçeği
- Delta's Sarah mavi beyaz küpeli çiçeği (fuchsia büyük katmerli çiçeklenen küpe çiçeği)
- Kokulu pembe şakayık paeonia kök yumru
- Kokulu kırmızı şakayık soğanı paeonia kök yumru
- Dev çiçekli turuncu beyaz holland festival dahlia yumru soğan
- Dev çiçekli dahlia yumru soğan
- Anemon de caen soğanı (çayır rüzgar çiçeği)
- Siyah beyaz ödüllü zambak soğanı - netty's pride (lilium asiatica)
- Grevilla fidesi kırmızı çiçekli biberiye yapraklı çok yıllık (grevillea rosmarinifolia)
- Argyranthemum fidesi (beyaz, kırmızı, pembe renkler) çeşme papatyası
- Clematis Multi Blue
- Clematis The President
- Clematis Miss Bateman
- Clematis Montana 'Rubens'
- Rubus Idaeus 'Ottowa'
- Yoğun Kokulu Double Delight Gül
- Tree Peony - Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Beyaz Yalınkat
- Tree Peony - Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Kırmızı Katmerli
- Phlos Soğanları (Pembe ve Kırmızı)
- Ixia Soğanı Karışık Renklerde
- Gladiolus Soğanı
- Oriantel lilium (Sayın Kgursan)
- Lisianthus Fideleri (Sayın Kgursan)
Bunların dışında clematis çelikleri var inşallah bu sefer köklendiririm.
Son değil almayı düşündüğüm dikensiz böğürtlen, gala soğanları ile tamamı donduğu için yenileyeceğim sakız sardunyalar var. Bunların yanına mutlaka bir kaç bitki daha gelir.
Bazılarının fotoğraflarını ekliyorum.
278168
278169
278170
278171
278172
Ben Tahiti'den Brezilya'dan, Amerika'dan hibiscus rosa sinensis tohumları getiriyorum. Fransız Polenezyası'ndan çelikler getirtiyorum. Niye o güzel çiçekleri bahçemizde de görebilelim diye. Sonra hibiscus grubundan gelen maillerde ki fotoğrafları görünce ne zaman bu güzellikleri sahip olabileceğiz diye düşünüyorum.
Tohumların çimlenmesinde sorun yok da hepsi yalancı yaprakları ile duruyor daha bir tanesi asıl yaprağını çıkarmadı, çelikler deseniz düzenli sulamaya rağmen bir kıpırtı yok. Her gün birbirimize öylece bakıp duruyoruz ne ilerleme var ne gerileme çok ilginç bir durum. İyi olan henüz boş çıkan tohumlar hariç kaybımın olmaması. Sabırla beklemeye devam. Ara ara da aşağıdaki fotoğraflara bakarak iç geçirmeye de devam.
278219
278220
278221
278222
278223
günebakan
29-03-2012, 19:57
Kesinlikle hiç birimiz iflah olmayız Sn. Tturt:) Yeni hibiscuslarınız sıcaklar başlayınca eminim hızla büyür şimdilik bunlarla yetinirmisiniz acaba sizin bebekler:)
278280
278281
278282
278283
278284
fikreteren
29-03-2012, 20:30
Yok aslında biribirimzden farkımız.Al al nereye kadar sayın tturt.
Adalet Yağcı
29-03-2012, 22:40
Tohumların çimlenmesinde sorun yok da hepsi yalancı yaprakları ile duruyor daha bir tanesi asıl yaprağını çıkarmadı, çelikler deseniz düzenli sulamaya rağmen bir kıpırtı yok. Her gün birbirimize öylece bakıp duruyoruz ne ilerleme var ne gerileme çok ilginç bir durum. İyi olan henüz boş çıkan tohumlar hariç kaybımın olmaması. Sabırla beklemeye devam. Ara ara da aşağıdaki fotoğraflara bakarak iç geçirmeye de devam.
Taner bey üzülmeyin, tohumların çimlenmiş olması önemli.
Hava ısındıkça onlar gelişmeye başlayacaklardır, çimlenenler dış ortamda mı duruyor?
Çelikler de tutacaktır, hemen ümidinizi kesmeyin.
Adalet Hanım,
Çimlenenler işyerimde henüz havalar iyice ısınınca Sapancaya götüreceğim. Bir bebek misali bakıyorum. Çelikler şu an için tutmamış gözükmüyor tutmuşta gözükmüyor. Aslında kolay değil sen kalk Fransız Polenezyası gibi sıcak bir iklimden böyle bir iklime gel sonra iklime mi ayak uyduracaksın yoksa köklenmeye mi çalışacaksın sıkıntılı bir durum. İnşallah havalar ısınınca dış mekana çıkartınca işler yoluna girer.
Sayın tturt bizi hayata bağlayan bu deliliklerimiz olmasa, bu yaşam koşturmacasının içinde kaybolup gideriz. Hem siz bu fotoğrafları paylaştıkça benimde deliresim geliyor.
Verdiğiniz emeklerinizin karşılığını fazlasıyla sevdiklerinizle beraber almanız dileğimle selamlar.
Sayın Günebakan,
Bu hibiscuslar benden aldığınız çelikler mi öyleyse çok mutlu oldum. Ne güzel tomurcuk bile yapmış. Benim kendi hibiscuslarımdan aldığım çeliklerin büyük kısmı tuttu. Ama henüz tomurcuklanma yok. İyi günlerde büyütün güzel çiçeklerini görün.
günebakan
30-03-2012, 13:18
Evet Sn. Tturt bir, ikisi hariç gerisi tuttu ve tomurcuklular inşallah çiçeklerini de görecegiz. Sizin çelikler için de çok sevindim çok çok teşekkürler:)
Süs eriği iyice çiçeklenmişti.
278889
278890
Adaçayı kendini iyice toparlaşmış yayılıyor. Bu sene de bol bol yapraklarını toplayıp çayını içebileceğiz.
278892
Arap yasemini tüm heybetiyle kendini kendini çiçeklenmeye hazırlamaya başlamış.
278894
Geçen hafta bu hafta için havaların uygun gitmesi halinde bu hafta için kamelyayı daha çiçekli fotoğraflayabileceğimi söylemiştim. Fakat bu kadar çiçeğini görebileceğimizi bende tahmin etmemiştim. Biz de ilk defa kamelyayı bu kadar çok çiçekli gördük.
278896
278897
278898
278899
278900
Haseki küpesi iyice yapraklanmaya başladı.
279026
Sebze bahçesinde bol miktarda ısırgan otu oluşmuştu. Eşim topladı bu hafta yemeğini yapar yeriz.
279028
Sebze bahçesinin durumu çok kötü hava şartları musade etse hem drenajı yapacağız hem de hemde bahçenin bakımı yapıp sebze dikilmeye hazır hale getireceğiz.
279031
279032
Ailemize yeni katılan clematislerin gelişimi gayet güzel. Geçmiş senelerden elimizde bulunan clematislerden biri site görevlisinin dikkatsizliğine uğramıştı. Alttan kuvvetli sürgünler vermiş. Justa cinsi clematis ise gayet sağlıklı gözüküyordu.
Kendisi ile konuşmadığım için ismini yazmadığım değerli bir üyemiz bu sezon 2. kez bana clematis çelikleri gönderdi onların bir kısmını toprağa bir kısmını da saksılara çelikledim. Bu sezon değerli iki üyemizden clematis çelikleri almıştım kendi çeliklerimde dahil bir çok çelikten bir tanesini bile köklendirememiştim umarım bu sefer başarılı olurum.
279035
279036
279037
279038
279039
Yukardaki ilk fotoğrafın sağ alt tarafında gözüken soğanlı bitki Adıyaman lale bu soğanları İstanbul fuarından almıştım. Sonra bir saksıya koyup işyerinin bahçesine koymuştum. Sapancaya gelmeye başlayınca da getirdim ve hiç ayırmadan öylece toprağa aldım. Umarım güzel çiçeklerini görebiliriz.
279043
Clematisleri korumak adına önlerine küçük çitlerden koydum.
Ortancalarda hızla yapraklanıyor.
279045
279046
Gül bahçesinde ki güller iyice yapraklanmaya ve yeni sürgünler vermeye devam ediyorlardı. Saksıdaki iki gülün de gelişimleri gayet sağlıklı.
279053
279054
279055
Lilium olduğunu düşündüğüm iki soğanlı bitkinin gelişimi gayet sağlıklı.
279056
Filbahri yeni yapraklanmaya başlıyor.
279072
Leylak ağacı yeni yapraklanmaya başlıyor.
279077
Bu sene aldığımız iki adet grevillea rosmarinifolia'nın durumu iyi gözüküyor.
279088
Bazı soğanlı bitkiler çıkmaya başlamış.
279089
279090
279091
Her yer saksı doldu. Bu saksıların bir kısmında soğanlı bitkiler, bir kısmında sezonluk çiçek tohumları, bir kısmında baharat ve sebze tohumları var. Bunların yanında tepsilerde ve viyollerde sebze tohumları. İki hafta önce ektiğim çiçek tohumlarının bir kısmı ile baharat tohumlarının bir kısmı yeşermeye başlamış.
Geçen sene Sapanca toplantısında Güler Hanım evin arka tarafında bulunan taş duvarın üzerine saksıları koymak için profilden yerler yaptırmayı önermişti. Güler Hanım'ın bu önerisini dikkate alarak ilk etapta 4 saksılık sipariş verdim. Yerine takıldıktan sonra 4 adet daha sipariş vermeyi düşünüyoruz. Baharat saksıları ile bazı çiçek saksılarını bu yerlere koyacağız.
Özellikle soğanlı bitkiler büyük çoğunluğu bu yıl saksılarda ve çok saksı oldu. Daha işyerinde bir çok saksı var bakalım bu saksıları nerelere koyarak sığdıracağız.
279093
İki hafta önce diktiğim taze soğanlar uçlarını göstermeye başlamışlar.
279094
Sizlere geçen hafta bu hafta için görsel bir manolya ziyareti çekebileceğimizi söylemiştim. Sanırım bu ziyafeti tam anlamıyla haftaya çekebileceğiz.
Tomurcukların pek çoğu açmak üzereler, bu haftaki halini anlatan fotoğrafları ekliyorum.
279096
279097
279098
279099
279100
Meyve ağaçlarının genel durumu gayet iyi gözüküyordu. Şeftali ağacı iyice çiçeklenmeye başlamıştı.
279101
Bektaşi üzümü iyice yapraklanmaya başlamış.
279104
Her yerden ahududu çıkıyor ve hızla yapraklanmaya devam ediyorlar. Yeni aldığımız Ottowa cinsi ahududun da gelişimi iyi gözüküyor.
279105
279106
279107
Frenk üzümü nazar değmesin çok iyi durumda meyve oluşumu başlamış her yeri meyve dolu.
279137
279138
279139
Hardy kiwi iyice boylanmıştı gelişimide güzel. Meyvesini yemek hiç nasip olmadı umarım bu sene meyve tutar.
279140
279141
Eşim iki yerde düzenleme yapmak istiyordu bunları kısmen yapmaya başladık. Tam bitmedi sanırım iki hafta sonunda tamamlarız.
İlk yer vişne ağacının altı burada bulunan küçük çit'i çıkarıp yerlerine küçük taflanlardan koyduk. İçine de OsteospermumIlıman (bodrum papatyası) koyduk bir iki takviye bitki dha koyacağız burası tamamlanmış olacak.
279172
279173
İkinci yerin önce çimlerini kaldırdık, sonra orası için aldığımız veronica bitkisi ile iki carex koyduk. küp'ün içine karışık renklerde daisy painted tricolor tohumu ektik, taşlarla süsledik biraz daha taş koyacağız. Ayrıca yer örtücü koyacağız. Büyük taşların içinde de çiçekler olacak. En son olarak su devirdaimi yapan küçük ebatta aşağıya fotoğrafını koyduğuma benzer bir şey koyacağız. Bu resimden daha minyatür olacak.
279222
279223
İşyerimde ki rosa sinensis'lerden kırmızı çiçekli olanı sabah açmıştı. Sabah 8 de ve ve akşam 18 de ki fotoğraflarını ekliyorum.
279782
279783
Sayın tturt , bahçeniz ne kadar güzelmiş.
Özellikle kamelyanızın çiçekli haline hayran kaldım ,emeklerinize sağlık.
Geçen hafta çimlendirdiğim rosa sinensis tohumlarının gerçek yapraklarını henüz çıkartmadıklarından bahsetmiştim. Sanki şikayetimi bekliyorlarmış gibi 3 tanesi gerçek yapraklarını çıkarmaya başlıyorlar. Diğerleri de gerçek yapraklarını çıkarmaya başlayacaklardır. Umarım gelişimleri de hızlanır ve güzel çiçeklerini görebiliriz.
280014
Manolyayı bu hafta tam olarak açmış haliyle gördük. Bir hafta gecikmeyle de olsa bize görsel ziyafet sundu.
280986
280987
280988
280989
280990
Kamelya'nın bir haftada çiçekleri geçmeye başlamış. Bu sene bol miktarda kırmızı renkli kamelya gördükten sonra küçük kırmızı kamelya almaya karar verdik.
281302
281303
281304
Bu hafta aldıklarımız;
Clematis (Gladys Picard)
Clematis (John Paul II)
Begonia (3 farklı renk)
Sakız Sardunya (7 Farklı Renk)
Böğürtlen (Rubus fruticosus)
5 Toprak Saksı
10 Poşet Yer Örtücü
Sardunyaların yeri belli sorun yok hatta 5 adet daha alacağız.
Begoniaları saksılara aldık, Clematis'in birine zor yer bulduk. Bir çok saksı var bu saksıları koyacak yer kalmadı artık. Saksılar için internetteki bahçe dekorasyon sayfalarından da esinlenerek çözümler üretmeye çalışıyoruz. 10 ile 15 orto boy saksıyı yerleştirebileceğimiz bir çözümümüz var. Ferforje işlerimizi yapan bir amcamız var, ona çizim olarak verip fiyat isteyeceğiz uygun olursa onu yaptırmayı düşünüyoruz.
Ne olacak bizim halimiz bilmiyoruz.
Aldığımız begonialar.
281318
281319
281320
281322
Aldığımız sakız sardunyalar,
281323
281324
281325
281326
281327
Clematislerin keyfi yerinde iki clematis tomurcuk yapmaya başlamıştı. Sağanak yağmurlardan umarım olumsuz etkilenmezler. Dipten budanan clematis güçlü sürgünlerle devam ediyor. Bahçedeki iki yer clematis köşesi oldu. Yer kalmayınca 3. bir yere diktik bakalım burasıda 3. Clematis köşesimi olacak.
281330
281331
281332
281333
281334
Yeni aldığımız böğürtlen kendisine ancak mazıların arasında yer bulabildi.
281340
İki adıyaman lale soğanından bir tanesi çiçeklenecek diğeri ise çiçeklenmeyecek gibi görünüyor.
281341
281342
Meyve ağaçları hepsi ya tamamen çiçeklenmişler ya da kısmen çiçeklenmeye başlamışlar. Dut meyve tutmaya başlamış.
281349
281350
281351
281352
281353
Yerimiz yetmeyince ortak alan içinde kalıpta üst komşumuzun kullanımına tahsis edilen bir alanı şu an için kullanmadığından kullanabilirmiyiz diye rica ettik. Kendisi zaten burayı satışa çıkarmıştı. Artık satılana kadar kullanabileceğiz. Satış gerçekleşirse ve alan kişi olumsuz yaklaşırsa olan bir kaç tohum ve fidemize olur.
Bu alana 50 ocak barbunya ve taze fasulye tohumu ektik. Aralara elimde fazla kalan, acur ve bamya tohumu ektim.
Kullanma izni aldığımız diğer yere domates ve salatalık fidesi dikeceğiz. Birde altın çilek fidesi.
281357
281358
Cotinus (Duman ağacı) yapraklanmaya başladı.
281400
Hanımeli çok büyüyüp gelişti.
281414
Ahududu meyve tutmaya başlamış.
281416
Güllerin durumu iyi gözüküyordu. Sarmaşık gül iyice yapraklanmıştı.
281421
281422
281423
281424
Haseki küpesinde çiçek dalları oluşmaya başladı.
281426
Saksıdaki soğanlı bitkilerin bir kısmı çıkmaya başladı. Genelde liliumlar, şakayıklar ve glayörler çıkıyor. Tohum ektiğim saksı ve viyollerden bazıları filizlenmeye başlarken bir kısmında ise henüz hareket yok. Taze soğanlar ise güzel gelişiyor.
281428
281429
281430
281431
281441
Bauhaus'tan aldığım Tree Peony - Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Beyaz Yalınkat
ve Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Kırmızı Katmerli gelişimi gayet iyi.
281450
281451
Stewartoniana cinsi açelya çiçek oluşumuna başlamış. Mayıs ayında çok güzel çiçekleri ile bizi gene büyüleyecek.
281473
Bazı çiçekleri işyerinden Sapanca getirdim.
Passiflora Edülis
281480
Calamondin
281481
Pomelo
281482
Ege ve eşim bahçemizde çok mutlular, tabi ki bende onlarla çok mutluyum.
281495
281496
281497
Adalet Yağcı
09-04-2012, 22:27
Sevgili Turt ailesi, sizleri çok seviyorum, hep mutlu, sağlıklı ve huzurlu kalın.
Taner bey, olağanüstü özverili çalışmalarınızı imrenerek izledim, neyse ki Nilgün hanım da bitkilere meraklı, yardımcı oluyordur.
Bahçe şenlenmiş, her şey çok güzel, Tree Peony - Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Beyaz Yalınkat benim bahçemde vardı, bu sene 11 tomurcuk yapmış, çok da görkemli açıyor, çiçekler üzerinde 10 gün kalabiliyor hava çok sıcak değilse.
Hibiscus çelikleri ne alemde, hareket yok mu daha?
Güzel bir sezon olması dileği ile, sevgili Ege'yi, küçük doğa dostunu öpüyorum yanaklarından.
Allah mutluluğunuzu hiç bozmasın, egeye kocaman öpücükler.
mandalinci
10-04-2012, 09:19
Maşallah, mutluluğunuz daim olsun. Sağlıkla tadını çıkarın:)
günebakan
10-04-2012, 09:42
Böyle bir bahçe de mutlu olmamak ne mümkün Allah mutluluğunuzu daim etsin. Sevgiler:)
Adalet Hanım,
Bizde sizi çok seviyoruz. Sizinle Sapancaya gitmek bir türlü nasip olmadı. Umarım en kısa sürede birlikte Sapancaya gideriz.
İnşallah bizde dağ şakayıklarının güzel çiçeklerini görürüz. Hibiscus çelikleri aynı durumdalar olumlu ya da olumsuz bir gelişme yok. Yalnız tohumdan yetişenler gerçek yapraklarını çıkarmaya başladılar.
Umarız tüm agaçlar.net ailesinin sezonu sağlık içinde çok güzel geçer.
Sayın Ayhat, Sayın Mandalinci, Sayın Günebakan,
Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederiz.
Eşimin bu sene yaptığı iki köşeden biri olan bu bölgeye biraz çiçek tohumu ektik bunun yanında yer örtücü fideleri diktik. Buraya pazar günü aldığımız biri küçük anfora tarzı saksı ile yine toprak başka bir saksı gelecek. Bunun yanında yine pazar günü aldığımız fotoğrafını eklediğim içinden sular akan bahçe süsünü koyacağız.
İnternette gördüğümüz bahçe dekarasyonlarından esinlenerek üst üste saksılardan yaptığımız düzenlemeyi de bu alana yaptık. Saksılardan birine begonia koyduk. Diğerlerine tohum ektik. Tohumların filizlenme ve gelişme durumlarına göre bu saksıların içine Mayıs ayının sonuna doğru sarkan çiçekler koyacağız.
Arka taraftaki saksılarda orada olmayacak oraya eşim başka saksılar koyacak.
281808
281809
281810
Geçen sen budadığım gojiberrylerden dört adet çelik almıştım. Hepsi tutmuş.
Çelik aldığım gojiberry ile birlikte çeliklerin fotoğrafları.
282401
282402
282404
Sevgili tturt, saksı düzeneğini çok beğendim. İzninizle kopya çekeceğim. Sevgiler.
Geçen sene son anda topraktan sökülmüş olarak site görevlisi elinde atılmak üzereyken yakaladığım boysenbery'den üç çelik almıştım üçü de tutmuş.
282406
Komşunun bahçesindeki dikensiz böğürtlenden aldığım çeliklerden sadece bir tanesi tutmuş.
282407
Yine üzümlerden aldığım onlarca çeliğin çoğu tutmuş.
282408
282409
Müge çiçekleri çıkmaya başladı.
282410
Hardy kiwi iyice yapraklanmaya başlamış.
282411
282412
Kiwiler yeni yeni yapraklanmaya başlıyor.
282419
282420
Hicaz Nar'ı da yapraklanmaya başlamıştı.
282421
Elimizdeki bir çok tohumu ekmek için yer yaratmaya çalıştık, boş bulduğumuz her yeri temizleyerek tohum ektik.
282425
282426
282427
Bektaşi üzümü de çiçek açmaya başlamıştı.
282428
Aynı şekilde ağaç hatmi de yapraklanmaya başlamıştı.
282429
Yerdeki açelya açmaya hazırlanıyordu.
282430
Sevgi Durul
12-04-2012, 17:31
Sayın tturt, açelyayı yeni mi diktiniz, yoksa kışı dışarda mı geçirdi? Teşekkürler...
Sayın SDurul,
Bu açelya iki yıldır yerde.
Sayın Jineop,
Daha yeni bahçenizdeydik. Biz sizin bahçenize hayranlıkla bakıyoruz. Eşim bahçe düzenlemenizi çok beğeniyor. Bizde sizden kopya çekiyoruz :)
İşyerindeki hibiscuslardan açanlar oluyor. Beyaz olan geçen yılın çeliğinden.
Bunun dışında yurtdışından gelen çeliklerde henüz bir gelişme yok. Tohumdan çimlenenler ise gerçek yapraklarını yavaş yavaş çıkartıyorlar.
282606
282607
282608
282609
İzmir'e gittiğimde Sayın Memet'in verdiği kum zambağı tohumlarından 4 adedini ekmiştim. 3'ü filizledi.
282613
Büyük plumeriayı budamıştım. Budama sonrası iki çeliği siteden iki dostla paylaşmıştım. Bugün baktım 3 yerden patlatıyor. Aldığım çeliğin bir tanesi ise çok ilginç çiçek sapı veriyor. Tohumdan yetişen plumerilar yeniden yapraklanıyor.
282653
282654
282655
282656
282657
Kırmızı kamelya almaya karar verdiğimizi yazmıştım. Hafta içi Bauhause'dan aldık.
282786
282787
Bahçenin en şeker çiçeği, Ege :)
fikreteren
15-04-2012, 20:52
Sayın tturt çok nefis bahçeniz.Ege ve eşinizle birlikte huzur ve mutluluk içinde yaşayın.Benim müge ler henüz filizlenmedi.Gerçi buralarda havalar daha soğuk..
Ege maşallah olmuş kocaman delikanlı allah bağışlasın. Cennetinizi şöyle bir dolaştım harikasınız. Anadoluda güzel bir söz vardır '' Eli yeşil olmak'' tam sizlere göre. Paylaşımınız için teşekkürler.
Saygıyla.
ciceksever70
18-04-2012, 07:10
Sevgili tturt, Allah mutlulugunuzu bozmasin bir ege sizde var bir de bende ama benimki 12 yasinda boyuma geldi bile. Allah tüm cocuklara saglik ve mutluluk versin. Gerisi kendiliginden geliyor.
Hibiskus burada agac hatmi familyasindan sayiliyor. Bilmiyorum size faydasi olur mu calismanizda ama ben agac hatminin hem tohumunu hem celigini denedim. Ikisi de tutuyor ancak gelismiyor. Tutturdugum celikleri dört yil önce bahceye dikmistim ne cicek var ne de pek bir büyüme. Tohumdansa cok cabuk cimlenip fidan halindeyken kurudu. Eger hibiskus da buna benziyorsa epey bekleten cinsten bir bitki demektir. Ben ümidi kestim sökmüyorum da önlerine baska bitki ektim belki utanip ciceklenirler diye. Sevgiler.
1705 Numaralı mesajda bahsettiğim plumeria'nın çeliğinde ki çiçek topuzu iyice belirginleşmeye başladı. Bu çok ilginç ben kök yapmasını beklerken çiçek topuzu oluşuyor. Merak ettiğim acaba kendi öz suyu ilemi bu durum oluşuyor yoksa köklenmeyle aynı anda mı bakalım zaman ne gösterecek. Bu arada anaç plumeria hızla yapraklanmaya çalışıyor.
284610
284611
Ekim ayında Tahiti'den gelen plumeriaların ikisi kötü gelmişti dikimden kısa süre sonrada kurtaramamıştım. Kalan iki tanesi nihayet yapraklanmaya karar verdiler.
284612
284613
Kumkuat işyerinde çiçeklenmeye başladı Cumartesi günü Sapancaya götürmem gerekiyor.
284616
284617
Hafta sonu Sapancadaydık. Cumartesi günü hava kapalı ve zaman zaman yağışlıydı. Pazar günü ise hava çok güzeldi. Hiç ara vermeden çalıştık. Eşim bu yıl yaptığı köşelerin son halini verdi. Sebze bahçesine gene bir şey yapamadık. Malzemelerini aldım inşallah hafta içinde anlattığım haliyle site görevlisi drenajı yapıp yabani otları temizleyecek hava iyi giderse hafta sonu bahçeyi ancak belleyebileceğiz.
Bol bol fotoğraf çektim. Bu haftaya Adıyaman lalesi ile başlayalım.
285721
285722
285723
Haseki küpesi açmaya başlamış. Haftaya tam açmış haliyle fotoğraflayabilirim.
285806
285807
Açelyayı haftaya tam açmış olarak fotoğraflayabileceğimi düşünüyorum.
285958
285959
Yerdeki pembe açelya açmaya başlamış.
285963
285964
Saksıdaki kırmızı açelya henüz açmaya başlamamıştı.
285965
Eşimin bu yıl düzenlediği yer son halini aldı.
285966
285967
285968
Bu köşedeki çiçeklerden bazıları.
Ceylan Sardunya
285969
Begonia Toran
285970
Begonia Toran
285971
Dahlia
285972
Duman Ağacı
285973
Eşimin bu yıl düzenlediği vişne ağacının altı.
285974
285975
Eşimin bu yıl düzenlediği vişne ağacının altı.
285974
285975
Sevgili tturt, uygulama güzel olmuş ama sert çizgiler bahçe içinde yumuşak çizgiler kadar güzel görünmüyor. Ters s şeklinde uygulamaları çok estetik buluyorum... Başka bir alanda deneyin, eminim çok hoşunuza gidecek.
Sevgiler.
Sevgili Jineop,
Eşime bu önerinizi hemen ileteceğim.
Kamelyanın son çiçeğini fotoğrafladım.
285987
Manolyanın çiçekleri geçmek üzere iyice yapraklanmaya başlamış.
285988
Bu hafta alınan çiçeklerden begonia toran
285994
Sn. tturt bahceniz harika ama sanki yeni begonyalarınız şuan için daha bigüzel.Renklerinden dolayı sanırım. Birşey sormak isterim mümkünse begonyalar tek yıllık mı çok yıllık mı dır.
Teşekkürler...
Eser İlhan
23-04-2012, 18:39
1717 no.lu mesajdaki 3lü siyah kaplar ilgimi çekti. Sanırım birbirine su akıtıyorlar. Bu düzenlemeyi siz mi yaptınız, yoksa biryerden mi aldınız (öyle ise nerden acaba?) Köşeniz çok hoş olmuş ;)
Sayın Sevgice,
Bu begonialar uygun şartlar sağlanırsa çok yıllık.
Sayın Eser İlhan,
Bu hazır bir sistem biz bu sistemi bağdat caddesinde bir yerden aldık. Sadece elektrik ile çalışıyor, içine su koyuyorsunuz o devir daim yapıyor. Su buharlaştıkça tamamlıyorsunuz. Satan yerde büyüklü küçüklü çok fazla çeşit var. Reklam olmasın diye buradan yazmayayım size özel mesajla telefon ve web adresini yazıyorum.
Kırmızı yapraklı acer güzelliğini göstermeye başladı. Yedi senede çok büyüdü.
286042
286043
Sakız sardunyaların yenileri alınıp saksılara yerleştirildi. Bu sene sekiz adet katmerli sakız sardunya aldık.
286050
286051
286052
286053
286054
Sardunyalara devam edelim.
286060
286061
286062
286063
Ceylan sardunyalarda alındı.
286069
Sarmaşık gül de yedi sene de çok gelişti büyüdü. Üzeri tomurcuk doluydu bir yandan da çiçeklerini açmaya başlamış. Çok güzel kokusu var.
286202
286203
Evin arka tarafında saksıda yetiştirdiğimiz baharat ve sebzeler için Güler Hanım'ın önerisi ile taş duvarın üzerine askılar yaptırdık. İyi durduğunu görünce fotoğraflarda yerde göreceğiniz saksılar içinde 3 saksılık daha askı yaptırıyoruz. Bu saksıları fotoğraflarda göreceğiniz boşluktaki alana koyacağız. Bunun yanında yine taş duvara özellikle soğanlı bitkilerimizi diktiğimiz saksılar için 15 saksı alacak halkalar yaptırıyoruz bu halkalar duvara monte olacak cubukların üzerine 3 cm uzunluğunda ara bağlantı ile tutturulacak haftaya fotoğraflarını eklerim. Hafta sonundaki durumun farklı açılardan fotoğraflarını ekliyorum.
286445
286446
286447
286448
Kokulu pembe ve kırmızı şakayık (paeonia) yumruları topraktan çıktı gelişimleri gayet güzel bu sene çiçeğini beklemiyoruz. Umarım seneye güzel çiçeklerini görür ve koklarız.
Tree Peony - Pivoine Arborescente (Dağ Şakayığı) Kırmızı Katmerli ve Beyaz Yalınkat onlarda iyi gözüküyor şu an için çiçek tomurcuğu yok bakalım oluştururmu?
286812
286813
286814
286815
Phlos Soğanları (Pembe ve Kırmızı) ve Ixia Soğanları (Karışık Renklerde) filizlendi ve kendilerini göstermeye başladılar.
Phalos
286816
286817
İxia
286818
Anemon de caen soğanları da(çayır rüzgar çiçeği) filizlendi büyümeye çalışıyorlar. Bu saksıyı da eşimin yaptığı köşeye koyacağız.
286825
Siyah beyaz ödüllü zambak soğanları (netty's pride - lilium asiatica) Sayın Kgursan'dan gelen Oriantel lilium soğanları ile diğer lilium soğanları da uç verdiler gelişmeye çalışıyorlar.
286828
286829
286830
Dev çiçekli turuncu beyaz holland festival dahlia soğan ile yine dev çiçekli kırmızı dahlia soğan da filizlendi büyümeye çalışıyor hafta sonu ucundan kırıp daha çok dallanmaya teşvik edeceğim.
Hem topraktaki hem de saksıda ki Gladiolus soğanları da uçlarını gösterdiler.
286832
286833
Geçen yıl Sayın Zeki Yağlı abimizden 7. yıldönümü toplantısında aldığım Rahmannia Elata ve Arum İtalicumları (marmorantum) geliştirmeyi becerememiş hatta yaşatamadığımı düşünmüş yinede her ihtimale karşılık aynı saksıya alıp Sapancada bırakmıştım. Aradan kış geçince unuttum. Bu hafta bir saksının içinde üç farklı bitki var bunlar nedir diye düşünürken aklıma geldi. İki bitkiyi çıkardım fakat yana doğru uzayan bitkiyi bir türlü çıkaramıyorum ben yine aynı toplantıda Zeki bey'den aldığım Filipendula Rubra Venusta'ya benzettim ama emin olamıyorum. Bilenler varsa lütfen ismini yazsınlar ki ben de öğreneyim. -18 Derece soğukları çıkarttılarına göre toprağa alayım da gelişsinler belki bu sene Rahmannia Elata'nın o güzel çiçeklerini görebiliriz.
286843
286844
Leylak açtı. Bizim leylak çalı formunda değilde ağaç formunda oldu. Fabrikada ki tüm leylaklar çalı formunda. Bakalım çalı formuna çevirebilirmiyiz.
287097
Oya ağacı ve Hicaz Nar'ı yapraklarını göstermeye başladılar.
287101
287102
Bu hafta aldığımız çiçekler arasında küpe çiçeğide vardı.
287104
287105
Süs eriği 9-10 meyve tutmuş.
287106
Komşumuzun bahçesindeki dikensiz jumbo böğürtlenden aldığımız çeliklerden bir tanesi tutmuştu. O çelik alttan yeni sürgün verdi. Umarım meyvesini görürüz sezon sonu uygun yer bulup toprağa alacağım.
Site görevlimizin gazabına uğrayan boysenberry'den aldığımız çelikler tutmuştu. Şimdi hızla gelişiyorlar. Biraz daha geliştikten sonra daha büyük bir saksıya alacağım.
287116
287117
Adaçayı çok gelişti. Bu hafta sonu yeni sürgünlerden biraz adaçayı topladık. Hem tazeyken çayını yapmak çok güzel hem de kurutup kullanmak faydalı
287119.
Kekik kıştan sonra kendini topladı hızlı bir gelişim içine girdi. Mis gibi kokuyordu. Biraz da kekik topladık.
287120
Naneler çok güzel gelişmişlerdi onlardanda biraz topladık.
287121
287122
Harika görüntüler maşallah.Bahçede nane kekik gibi kokulu bitkilerin olmasıda ayrı bir güzellik oluyor hani..
Filbahri tomurcukluydu yakında çiçeklenecektir.
287129
İki Avakado -18 dereceye dayanamamışlar.
287132
287133
Gül bahçesinde yeni güllere ve berry çeşitlerine yer açmak için geçen sezon başında köklediğim mahonya kalan köklerden tekrar sürgün vermiş.
287134
Bir çok yere ektiğimiz karışık tohumlar, filizlenmeye başladı. Yirmi farklı çiçekten oluşan bu tohumlar bakalım nasıl bir ortam oluşturacak.
287137
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.