View Full Version : Fidan Dikiminde Dere Kumu Kullanımı
Samsunlu55
27-09-2009, 13:24
1) Killi toprağa tüplü fidan dikilirken açılan çukur tamamen dere kumu doldurulsa ağaç kurak çeker mi? Yoksa köklenmeyi hızlandırıp hızlı bir şekilde alttaki killi toprağa ulaşır mı?
2) Ekerken dere kumuyla gübre karıştırmak şart mıdır?
Bunları şu yüzden soruyorum ekimde killi toprak kullanırsak kök boğazı sıkışacak kök gelişimi yavaşlıyacaktır. Ama dere kumu kullanılırsa ağacın dibi sıkışmayacak ilerleyen senelerde bazı ağaçlarda görülen köklerin havalanamaması ve ağacın kuruması gibi olayların önüne geçecektir. Ayrıca ağacı çapalamak kolaylaşacaktır.
Yorumlarınızı merakla bekliyorum. Saygılar...
Samsunlu55
30-09-2009, 11:36
Hiç böyle bir uygulama yapan olmadı mı? Veya yapmayı düşünen yok mu?
Yardımlarınıza ihtiyacım var...
Arkadaşım Samsunlu55 fidan dikiminde genelde bu senin dediklerini asma fidaninda uyguladıklarından haberim oldu, düşüncelerinde haklılık payı var ama genelde pratikte fidanlık kurma uygulamalarında büyük miktarlarda dere kumunu bulma imkanı olmadığından nekadar nizami görünsede bu tür uygulamalar yaygınlaşamaz.
Arkadaşım bana sorarsan dere kumundan daha iyi bir uygulama fidan dikiminde klinoptilolit minerali kullanılması çok daha iyi sonuçlar verecektir, çünkü klinoptilolit mineralı gübre katkısı olarak kullanılması nedeniyle bitki köklerini kum gibi gevşetmesi havalanmasının yanında suyu ve gübreyi üzerinde tutarak bitkinin istekleri doğrutusunda bitkinin ihtiyaçlarına çok yönlü faydalar sağlması bakımından dere kumundan daha üstün özellikler taşımaktadır.
Bilinçli uzman nezaretinde fidanlık kurarak meyve bahçesi oluşturacakların bu yöntemi uygulamaya yönelik çalışmalarda toprak harcı hazırlıyarak fidan dikimlerini gerçekleştirdiklerini okumuştum
Sevgiyle kal iyi günler çalışmalarında başarılar dilerim..
Samsunlu55
19-12-2009, 18:24
Yorumun için teşekkürler...
Bana kalırsa önemli bir konu takip ediyorum. Sayın Samsunlu, epsody teşekkürler.
Fidan dikimleri özellikle fide fidan yetiştiriciliğinde (bahçeye fidan dikiminde değil) saksı, tüp veya yastıklara özel hazırlanmış karışım kullanılıyor. Bu da basit olarak üçte bir oranında toprak, kum ve gübreden oluşuyor bunların içinde son yıllarda torf, perlit karışımı da yapıyorlar. Daha teknik bilgileri fidancı arkadaşlar ekler:)
Dere kumundan daha fazla toprağın yapısını düzenliyerek,yeni dikilen bitkilerde
toprağa tutunmada dere kumuna göre birçok avantajları olan bir mineralin içeriği.
CLİNOPTİLOLİT'İN FAYDALARI
Toprak Islahı
Topraktaki PH dengesizliğini yüksek anyon – katyon değiştirme kapasitesi sayesinde asidik ve bazik ortamdan nötr ortam haline getirir.
Toprakta kullanılmayan amonyum fazlasının tutularak bünyesinde absorbe edilmesini sağlar.
Tamamıyla organik yapısı sayesinde topraktaki organik madde oranını yükseltir.
Kumsu yapılı yüksek su geçirgenliği olan topraklarda, kendine özel bir ortam oluşturarak bitki köklerinin daha düzenli oluşmasını ve köklerin düzgün tutunmasını sağlar.
Su Tasarrufu
Kendi bünyesinde absorblama yeteneği sayesinde %85 ile %135 arasında su alabilmekte. Ortam sıcaklığı yükseldiği takdirde terleme yolu ile toprağı nemlendirerek sürekli tavda kalmasını sağlar. Böylelikle suyun buharlaşması ya da taban suyuna karışarak yok olması engellendiğinden %46 ya kadar su tasarrufu sağlanır.
Gübre Tasarrufu
Tarlaya atılan gübreler atım tarihi itibarı ile 7.gün sonuna kadar yağmur ya da sulama suyu aracılığı ile çözülmediği takdirde içerdiği azot miktarının yaklaşık %27'si ile %35'i arasında buharlaşma kaybına uğrar.
Zeolit yapısındaki kanalcık ve odacıklar sayesinde suda çözünen temel besin elementleri N-P-K (azot – fosfor – potasyum) ile makro-mikro besin elementlerini kanalcık ve odacıklarına su ile beraber belirli oranda hapseder. Örneğin 100 kg zeolit 5 kg. saf azot absorbe eder, terleme yoluyla bitki köklerine yavaş yavaş geri verir. Böylece gübre kullanımında %18 ile %25 tasarruf sağlanır.
Dünyanın %75'i sularla kaplıdır. Ancak bunun sadece %3'lük bölümü kullanılabilir su rezervidir. Yaşanmakta olan küresel ısınma sebebiyle su rezervlerinin büyük bir hızla azaldığı göz önünde bulundurulduğunda % 100 doğal olan ve canlı sağlığına hiçbir zararı bulunmayan clinoptilolitin insanlık ve gıda sektörü için ne kadar elzem bir element olduğu yakın bir gelecekte çok daha iyi anlaşılacaktır.
amatör hobici
19-12-2009, 22:55
Fidan dikerken açılan çukura dere kumu koymak çok mantıklı. Özellikle killi topraklarda ve sıcak kurak bölgelerde kullanılan bir yöntem. Yazın kökü serin tutmakta, aynı zamanda kum rutubet tutuğundan bitkinin gelişimini kolaylaştırıyor ve kurumasını önlüyor. Üstelik ucuz bir yöntem. İnşaatlarda kullanılan dere kumu bile bu işi görebiliyor, tabii yıkanmamış dere kumu bulunabilirse fevkalade yararlı olur. Ayrıca bir miktar gübre ile karıştırılması tavsiye edilmektedir.Selamlar..
Zeytin agaci
03-04-2011, 11:18
Merhaba
Bahcemdeki göllenme yüzünden bes fidanim cürüdü. Yagmurlar devam ediyor. Topragi acil dere kumuyla islah etmek istiyorum, ancak deniz kumuyla dere kumunu nasil ayirt edebilirim. Mugla-Fethiye'de dere kumu satan güvenilir bir satici önerebilir misiniz.
Sevgiler, selamlar.
hakansalihoglu
30-10-2019, 23:06
Bende güncel bilgiyi paylaşayım.
2 ölçü kaliteli bahçe toprağı
1 ölçü kompost **** humus
1 ölçü solucan gübresi
4 ölçü oldu
Havadar ve geçirgen bir yapıda olması için 1 ölçü kuvars kumu yarım ölçü ponza yarım ölçü lav taşı eklemelisiniz. Bu sayede dörde iki oranında karışım hazırlamış olursunuz.
Toprakta zararlı madde olmasın diye sarı toz kükürt tarçın eklenmelidir biraz da türk kahvesi eklemek toprağı besleyecektir. Biraz da leonardit eklenmesi topraktaki verimi arttıracaktır.
Çukur çok büyük kazılıp fidanlar bu toprak karışımıyla dikilirse alınan verim artacaktır.
Sonra da yılda bir gübrelenme yapılması yeterlidir. Başta verimin hızlı olması adına ise 2 ayda 1 bitki besinleri kullanılabilir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.