View Full Version : Yalancı Pitaya
Mutlu Kutlu
26-09-2009, 10:05
1993 yılında edindiğim beyaz pitayam ilk defa 4 tomurcuk verdi, 2 tanesi açamadan düştü 2 tanesi tam açtı ve meyve tuttu sanırım. 5-6 yıl önce edindiğim pitayalardan ilki dün açtı, diğerlerinde epeyce bir tomurcuk var.
Toplam 48 saksı pitayam var.
Galiba sabrımın mükafatını alıyorum sonunda.
Taze resimler aşağıdaki linkte mevcut.
http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id24.htm
Harika, Türkiye'de bunu başaran ilk kişi siz mi oluyorsunuz?
Galiba öle oluyor. Çok sevindirici bir haber bence.
Mutlu Kutlu
26-09-2009, 10:15
Rivayete göre Tekirdağ'dan Adnan bey diye bir abimiz dalından meyve almayı başarmış diye dumuştum 5-6 yıl öncesi. Ama tomurcuktan meyve hasatına kadar resim görememiştim, sadece kesilmiş bir meyve resmi vardı ortada.
Belki ilk meyve alabilen değilim ama, meyve alabilen 2 ci kişi olduğum kesin. Olsun ikincilikte güzel bir duygu. Darısı diğer yetiştirici arkadaşların başına.
Saygılar.
Sayın Mutlu bey,
Sabrınıza ve emeğinize sağlık.
Oo süper. Maşallah.Darısı bizlerin başına artık.
Tebrikler.
Mutlu Kutlu
26-09-2009, 16:02
Teşekkür ederim sn. sevim4, Oğuzhan.
Saygılar.
YeşilSeven
11-10-2009, 23:40
Bu başlığa yazmak bugüne nasipmiş. Mutlu abiyi bu halde görünce 10 yıl sonraki muhtemel halim geldi aklıma: "Tohumdan yetiştirdiğim Annona, mangosteen ve mangolar bu sene çiçek açıp meyve tuttu" gibilerinden yazılar yazmak bize de nasip olur inşallah.
Mutlu abi hayırlı olsun, darısı başımıza.
Mutlu Kutlu
10-11-2009, 10:10
2009 eylül ayında 11 adet çiçek açan pitayalarımız, 9 tane meyve tuttu, şu an bu meyveler sürekli büyümekteler. En son çekilen resimlerde, ilk meyve tutan olgunlaşma aşamasına girdi rengi kızarmaya başladı. Sonradan meyve tutan 8 pitaya çiçeğinin meyvesi irileşmeye devam ediyor.
Yakında olgunlaşan meyveyi kesip, ilk defa tadına bakabileceğiz.
YeşilSeven
10-11-2009, 10:19
Hadi bakalım, tadını sizden çok biz merak ediyoruz :)
tebrikler sayın mutlu. merak ettiğim bir bitki de bu. tadını bize de söylersiniz.
Mutlu Kutlu
10-11-2009, 12:31
Teşekkür ederim sn. yeşilseven ve obay,
Dalından koparmak için fazla acale etmeyeceğim, iyice bir olgunlaşsın bakalım.
Demek ki 3 ayda olgunlaşan bir meyve türüyle karşı karşıyayız, sonraki hedef 12 aydan geriye kalan 9 ay içerisinde bir kaç kere meyve tutturabilirmiyiz ona bakmak lazım.
YeşilSeven
10-11-2009, 13:35
Mutlu abi senden cherimoyaya da el atmanı istiyor ve sonunda meyve tuttu diye haber bekliyoruz :)
siniroluyorum
01-12-2009, 19:40
kaç seneden beri çiçek açıyor acaba pitayalarınız?
Mutlu Kutlu
01-12-2009, 20:46
Geçen sene 1 tane tomurcuk belirmişti ama açamadan dökülmüştü. Bu yıl 11 tomurcuktan hepsi açıldı, 9 tanesi meyve tutabildi. Diğer 2 tanesi çiçek açtıktan sonra döküldü.
bengi_su
02-12-2009, 10:17
Pitayalar her mevsim çicek açıyormu yoksa belli bir dönemi varmı benimkilerde sanki tomurcuk var.
bernacyhn
02-12-2009, 10:28
Gözünüz aydın emeklerinizin sonucunu almaya başlamak çok mutluluk vericidir eminim
Mutlu Kutlu
02-12-2009, 10:41
Teşekkür ederim sn. bernacyhn,
Meyve alabilmek diğer yetiştirici arkadaşlarada nasip olur inşallah. Bayram öncesi aşırı şişmanlamaktan çatlamış olan pitayamızı kurban ettik, tadına baktık.
Sn. bengisu,
Pitayalar yalnızca sonbahar başlarında tomurcuklanıyorlar, bunun dışında tomurcuklandıklarını görmedim daha.
Sayın mutlu acaba tadı nasıldı. Birde çok güzel görünüyorlar. İçi beyaz olan türlerden var mı acaba sizde.
Mutlu abi acayip canımızı özendirdin.:) Afiyet olsun.
denizakvaryumu
02-12-2009, 11:17
Afiyet olsun :)
Türkiye'deki ilk olmuş pitaya meyvesinin resimlerini görmek güzel.
Merak ettiğim açai meyvesini kimden göreceğimiz ?
bengi_su
02-12-2009, 11:37
Ne güzel görünüyor değilmi?
Afiyet olsun darısı başmıza...
siniroluyorum
02-12-2009, 16:43
maşallah çok güzel görünüyorlar darısı benim başıma:))
Mutlu Kutlu
02-12-2009, 17:11
Sağolun arkadaşlar,
Tadını çileğe benzetmek için çok uğraştım yerken, ama çileğe benzemiyor. Kendine has aroma diyelim. Şeker oranıda çok yüksek değil ama tatlı.
Beyaz olduğunu sandığım 1 tane anaç pitayam var, ama meyvesini görmeden emin olamam. Seneye ondanda meyve alırım büyük bir ihtimal.
Sırada çerimoyalar var meyve almaya çalışacağım, kaç yıldır çiçek açıyorlar meyve tutamıyorlar. Anaları kolayca meyve tutuyor halbuki.
siniroluyorum
02-12-2009, 18:15
Benim elimde özellikle çiçeğini benzettiğim pitayaya benzer bi bitki var acaba bu bitki pitaya mı.Kuru çiçeğinin resmi de var komşumdaki bir gece açmış ertesi gün de solmuş
Mutlu Kutlu
02-12-2009, 18:53
Bu pitaya değil, pitaya çiçeğine benzer çiçek açar. İsmide halk arasında bir gecelik gelin diye isimlendiriliyor. Yaprakları yassı ve dikensiz oluyor.
siniroluyorum
02-12-2009, 19:02
çok teşekkür ederim zaten sadece çiçeğini benzetmiştim.Peki pitayayı nerden bulabilirim?Edirne'de oturuyorum bu tür şeylere pek sık rastlayamıyorum:))
Mutlu Kutlu
02-12-2009, 19:22
Bu linkte gerekli açıklamalar mevcut.
gurbik67
02-12-2009, 20:27
mutlu bey
maşallah pitayalarınız çok güzel elinize ve emeğinize sağlık.
sormak istediğim bir kaç soru var.
pitaya karadeniz ikliminde kışın donarmı donmaz ise meyve verirmi
resimde gördüğüm kadarı ile pitaya bitkisi sanki bir kaktüse benziyor.
çünkü çiçek olarak yetiştirdiğim kaktüsler içeri almadığımda kışın donuyorlar.
karadenizde yetişmesi durumunda edinmek isterim.
kolay gelsin .
Mutlu Kutlu
02-12-2009, 20:38
Karadeniz de kesinlikle dış ortamda yetişmez. Antalya da bile deniz kenarısında bir şey olmazken, denizden 5-10 km uzakta kışın dondan ölüyorlar. Karadenizin nem ve rutubetide olumsuz etki yaratır sanırım. Sonuçta kaktüs, sıcak ve kurak yerleri seviyor.
Teşekkür ederim.
siniroluyorum
04-12-2009, 20:58
Peki pitayayı çelikle üretince yaprak mı veriyor ilk olarak bendekiler küçük küçük yapraklar verdiler(bunlar farklı:)
Mutlu Kutlu
04-12-2009, 21:56
Yaprak vermez, kendini bir üst dalda kopyalar.
ben çinde kırmızısını yemiştim orda dragon fruit diyorlardı. bu çiçek gibi şeyin içinden çook iri yumurta gibi bir şey çıkıyor yumurta dediysem muz kıvamında ve içi kivi çekirdeği gibi çekirdeklerle dolu. tadı çok güzeldi. muza da benziyordu ama tam onun gibi deildi.
bahtiyar02
20-01-2010, 11:40
Adınıza çok sevindim.Meyvaların devamını görmeniz dileğiyle.
Saygılar
merhabalar arkadaşlar. ben mutlu beyin serasını gezme ve çeşit çeşit tropik bitkileri çiçekleri yerinde görme şansını değerlendirdim ... mutlu beyle de tanışmış oldum kendisi çok sıcak kanlı birisi.. pitayalarıda görmüş oldum dalında.. ayrıca physalis aldım birde bakalım saksıda yetiştirmeye çalışıyorum henüz sıcaklıklar yeterli değil sanırım fazla bir ilerleme kaydedemedi bitki... ama kurumadıda yaşıyor umarım meyveleri olur ve burada fotoğraflarını paylaşırım .... mutlu beye de teşekkürlerimi sunuyorum...
Mutlu Kutlu
20-01-2010, 23:00
Teşekkür ederim sn. Bahtiyar02, dr. Arif,
Aşırı şişmanlamaktan yarılmış olan 2 pitaya yı kopardım, 2 tanesi toplam 1,020 gr geldi. Mecburen yemek zorunda kaldım.
İlk yediğim pitayadan hiç bir şey anlamamıştım, ama bu son pitayalar mükemmeldi. Ayrı bir aroması ve yüksek şeker oranına sahipti, bu sefer yediğimden memnun kaldım.
Mutlu abi şu resimleri daha koyma canımız çekiyor. :D
Can çekmez mi ya o güzellikler ne öle. Afiyet olsun hakkınız bene doya doya yiyin.
Afiyet olsun.Pek lezzetli görünüyor.Bu arada sizdekinin meyve renginide görmüş olduk. :)
dronewerq
22-01-2010, 09:12
Merhaba, bende etobur bitki yetiştiriciliğinden sonra topikal bitkilere heves ettim fakat yorumlarınız beni korkuttu doğrusu uzun yıllar meyva alınamaz mı yoksa meyva alınması bile şansmı:)?Hatayda oturuyorum kendine has bir akdeniz iklimine sahip beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim
egetropical
22-01-2010, 11:21
pitahaya lar uygun ortamda 4-5 yılda ürün verir. çevrenizde açıkta kaktüs türü varsa bu bitkide yetişir. benim pitahayalar 2 yaşında bende bekliyorum.
Antakya 'da çok şanslısınız.İklim müsait. :)
Deneyin .
Mutlu Kutlu
22-01-2010, 12:14
Uygun ortamı sağlayamazsanız meyve alabilmek hayal aslında. Loptan çoğaltıldığında 3-6 yıl arasında meyve alınabilir. Tohumdan yetiştirmeye çalışıldığında herhalde 10-15 yıl da ancak meyveye döner. İklim olarak akdeniz iklimine sahip olmak bir şans bizler için.
dronewerq
22-01-2010, 14:50
Ben tohumlarını almaya niyetlenmiştim herhalde meyvalarını yemeğe ömrüm yetmez:P:(
Eğer fazladan fidanınız varsa satın alabilirim:)
Antakya kendine has bir iklimi va ne kadar akdeniz bölgesinde ve sıcak olsada kışları 1 ay boyunca yağmurdan güneşi görmediğimiz oluyor.Ama avantaj olarak herhalde don ve kar yağışı olmayan bir yer kastediyorsunuz.Sanırım avantajlı sayılırım:=)
bahtiyar02
22-01-2010, 15:06
Sevgili Mutlu Kutlu;
Emeklerinizin karşılığını almanıza çok sevindim.Rengi ve görünümü de çok güzel.Tadına bakma şansımız yok ama siz bizim yerimize de tatmış oldunuz.:rolleyes:Tohumları kivi tohumlarına benziyor.Çok küçük sanırım bir toplu iğne başı kadar.10-15 sene bayağı uzun bir süre en iyisi yetişkin fidan almak bence.En kısa zamanda elde etmeyi ve yetiştirmeyi düşünmem lazım:rolleyes:
Saygılar
Mutlu Kutlu
22-01-2010, 16:20
Elimdeki meyve veren pitayaların saksısını satın almak isteyenlere 600 tl diyorum almasınlar diye. Gıcıklık olsun diyemidir nedir, 2 saksını aldılar. Bence tohumdan veya lop tan yetiştirilmeye, uğraşılmaya değer bir bitki. Çiçek ve meyvesini görmenin mutluluğu çok fazla.
Satışı ile ilgili bilgiler aşağıdaki linkte mevcut.
dronewerq
22-01-2010, 18:14
O.o bayağı pahalımış öğrenci kredimle zor alırım neyse ben şansımı tohumlardan yana kullanacam çok teşekkür ederim:)
gurbik67
22-01-2010, 22:51
mutlu bey pitayanın öyle bir al benisi varki inan ki karadenizde yetişse gel 500 e anlaşalım diyeceğim.
hastalık parayla ölçülmez .
Mutlu Kutlu
22-01-2010, 23:03
Küçük bir tane pitaya edinin, 1 yıl boyunca öldürmeden yaşatırsanız problem yok demektir. 1 yıl sonra meyve verecek büyüklükte olanı alırsınız.
Pitaya yetiştiriciliğinin püf noktalarından birisi, fazla sulamamak. Fazla su pitayayı çürütüyor, aşırıda susuz bırakmamak lazım.
Birde bol güneş görebilmesi, başka bir ihtiyacı yok aslında.mutlu bey pitayanın öyle bir al benisi varki inan ki karadenizde yetişse gel 500 e anlaşalım diyeceğim.
hastalık parayla ölçülmez .
venus_trap
09-02-2010, 15:45
mutlu bey merhaba ben istanbulda oturuyorum sizce buranın havası pitaya yetiştirmeye el verişlimidir. Ayrıca sizi ve o müthiş el emeği göz nuru seranızı da gezmek isterim
ALPAY AKSOY
12-02-2010, 17:19
merhaba-bende antalyada yaşıyorum-ilk beyaz pitayalarımı taner angaydan aldım-şuan 2 yaşlarında ve henüz çiçek alamadım-mutlu abinin pitayalarını görünce dayanamadım ve birde kırmızı olanlardan aldım.elinde magenta(pembe) renkli olan varmı acaba??ben pitayalarım için özel 15 m2 lik bir sera yaptım-ama yağmurlardan dolayı iki gün açmamıştımki içerideki yüksek nem bir kaç pitayamın üzerinde yanık lekesi olmasına sebep oldu-derhal hava silkülasyonu oluşturdum-****** bu bilgileri pitaya doktoru mutlu abimden aldım-sağolsun-buda bana ders oldu-saygılarımla
Tohumdan pembe, sarı, kırmızı ekmiştim.. Ayırabileceğim kadar büyütebilirmiyim bilmiyorum...
denizakvaryumu
14-02-2010, 00:36
Sizin bir sera yapmanız farz oldu :)
Mutlu Kutlu
14-02-2010, 00:57
Merhaba sn. venus_trap,
Pitaya için yaşam ortamı oluşturabilirseniz, İstanbul da yetiştirebilirsiniz.
Antalya ya yolunuz düşerse mutlaka beklerim, kapımız herkese açık, sıcak çayımız ve tadımlık bir kaç meyvemiz her zaman olur.mutlu bey merhaba ben istanbulda oturuyorum sizce buranın havası pitaya yetiştirmeye el verişlimidir. Ayrıca sizi ve o müthiş el emeği göz nuru seranızı da gezmek isterim
Mutlu Kutlu
14-02-2010, 01:02
Tohumdan pitaya meyvesi elde etmek, iğneyle kuyu kazmak gibi geliyor bana. İnşallah sizde meyvelerini alırsınız. Toplu iğne başı gibi tohumdan 2-3 metrelik bir boya gelmesi neredeyse insanın çocuk yetiştirmesi ve evlendirmesi, torun görmesi gibi uzun bir zaman dilimi.Tohumdan pembe, sarı, kırmızı ekmiştim.. Ayırabileceğim kadar büyütebilirmiyim bilmiyorum...
Tohumdan pembe, sarı, kırmızı ekmiştim.. Ayırabileceğim kadar büyütebilirmiyim bilmiyorum...
Sevgili bari,
Tek olarak ayrı saksılara dik.Tam ayrılcak kıvama gelmişler.Daha çabuk büyür ve kalınlaşırlar.Tüm gün güneş gören yere al.
Kolay gelsin.
YeşilSeven
16-02-2010, 09:27
Hiç korkmadan ayırabilirsin. Benim minikler 2-3 defa yer değiştirdiler problem yok dostum. Zaten çok uzun kök yapısına sahip değil.
YeşilSeven
16-02-2010, 10:07
Sizin bir sera yapmanız farz oldu :)
Dostum Bari Eskişehirde nasıl yapacak bilmiyorum ama ben Aydın'da yaptım. Isıtma için sobayı kurmakta 1 hafta geç kalınca 2-3 fidan zayi ettik ama güzel bir sera oldu. 5 m genişlik, 5 m yükseklik 34 m uzunlukta tropikal bir sera oldu.
venus_trap
16-02-2010, 14:54
Tohumdan pitaya meyvesi elde etmek, iğneyle kuyu kazmak gibi geliyor bana. İnşallah sizde meyvelerini alırsınız. Toplu iğne başı gibi tohumdan 2-3 metrelik bir boya gelmesi neredeyse insanın çocuk yetiştirmesi ve evlendirmesi, torun görmesi gibi uzun bir zaman dilimi.
vallabu sözleriniz beni biraz korkuttu neyseki bn 20 30 cmlik fidan sipariş ettim uygun ortam yaptım *** meyvelerimi alıp bnde sergilerim:D.Babamın işleri dolayısıyla yazın genellikle Antalyaya uğruyoruz *** bu yaz sizi görürüm
venus_trap
16-02-2010, 14:58
aranızda pitaya satan **** bana fide verebilecek kimse varmı. Teşekkürler
Dostum Bari Eskişehirde nasıl yapacak bilmiyorum ama ben Aydın'da yaptım. Isıtma için sobayı kurmakta 1 hafta geç kalınca 2-3 fidan zayi ettik ama güzel bir sera oldu. 5 m genişlik, 5 m yükseklik 34 m uzunlukta tropikal bir sera oldu.
Benim biraz zor, Sizde iklimde yerde müsait..
ALPAY AKSOY
18-02-2010, 09:50
merhaba-ben alpay-sonunda yurt dışından pitaya meyvesi getirebilecek bir arkadaş buldum-arkadaşım meyveleri almış(kilo 10 euro' imiş)ama kendileri 1 hafta sonra gelebiliyolar-acaba bu meyveleri deepfrezdemi **** normal dolabtamı saklamalı?????ordaki taylandlı satıcı deepfreze at demiş-bana tuhaf geldi eridimi derhal dağılır ve çekirdekleri bi işe yaramaz diye düşünüyorum-sizlerce ne yapmalıyı-teşekkürler
Mutlu Kutlu
20-02-2010, 17:28
Sn. Alpay Aksoy,
Pitaya meyveleri serin bir ortamda 1 ay kadar dayanır sanırım. Deepfreze koyduğunda meyve ve tohumlar haliyle zarar görür. Dış ortamda çürüse bile çürüğünü getirsin arkadaşınız, nasıl olsa tohumlar canlı kalır.
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 10:01
2010 sezonunun ilk meyveleri tuttu. Normal meyve tutma dönemini bu yıl 3 ay erkene alabildik. Bu durumda meyve tutma ve hasat dönemi yılın 6 ayına yayılmış oldu.
Geriye yılın diğer 6 aylık dönemi kaldı, hedef 12 ay boyunca meyve alabilmek.
2010 sonu hasat döneminde 50-100 arası meyve alabileceğimi ümit ediyorum, şimdilik elde var 3 meyve.
YeşilSeven
15-07-2010, 10:13
Mutlu abi tebrikler, pitayaların bulunduğu alanın daha geniş açıdan fotosunu koyar mısın? Sera içinde mi yoksa saksıda mı? Ben de sera içinde sabit olarak dikmek istiyorum, tavsiyelerine ihtiyacım var. Bunları kışın 2. kat örtü altına alacağım. Bu arada sarı guavalar meyve tuttu. Çilek guavaları ise çiçekleri döktü, bu sene meyve tutmadı.
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 10:52
2 kat sera içerisinde ve 20 lt lik saksılardalar. Toprağa dikilmeleri gelişim açısından iyi olabilir, fakat kışın taban suyu ile ilgili problemlerle karşılaşıldığında ölüm kaçınılmaz olur.
Aşağıdaki resimde pitaya ormanı şeklinde görülüyor. Saksılarıyla fotoğrafladığımda, bitkilerin büyüklüğünden dolayı resim anlaşılmazlaşıyor.
YeşilSeven
15-07-2010, 12:06
Tamamdır abi görmek istediğim buydu. Bunlar için en iyisi saksı ve demirden destekle kafes yapmak.
Mutlu abi şimdidien afiyet olsun.
Sarı meyveli pitaya varmı abi sende tad olarak en iyisi diyebilirim. :)
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 13:31
Değişik yapıda bir kaç pitayam var, bakalım meyveleri ne renk çıkacak. Bekleyip göreceğiz artık.
YeşilSeven
15-07-2010, 13:33
Bende geçen sene tohumdan çıkan ve 10 cm civarı olanlardan bazıları güneşi görünce 60 cm boya ulaştılar. 5 çeşit vardı bende ama 10 sene sonra görürüz artık ne renk çıkacak :))
Abi senin besinlerden versem kaç yılda meyve alırım. :D:D
Mutlu Kutlu
15-07-2010, 14:23
O besinlerden bana versen, bu yıl meyve verir hale gelirdim. Ben nerden bileyim ne zaman meyve verir:))
Bitkinin ruh haline bağlı:)
Abi keyfi yerinde baya boylandı,senin gibi bende 20 lt'lik saksılara alıcam.
Resimlerini yüklerim. :)
Mutlu Kutlu
23-07-2010, 22:43
Akşam açan pitaya çiçekleri, 5 dakika önce çekilen resimleri. Sıcak sıcak servis yapmak lazım, soğuyunca pek bir şeye benzemiyor:)
Mutlu Kutlu
23-07-2010, 22:49
Cherimoya'da meyve tuttu sonunda:)
Meyve henüz fındıktan birazca büyük, hele bir büyüsün resim karesini doldursun sonra resimlerim.Mutlu abi senden cherimoyaya da el atmanı istiyor ve sonunda meyve tuttu diye haber bekliyoruz :)
Mutlu Kutlu
01-08-2010, 21:33
4 çiçekten 2 tanesi meyve tutamadı düştü. Kalan 2 çiçek meyve tuttu, 1 tanesi olgunlaştı. Fazla şişmanlamaktan çatlayınca, kesip yemek zorunda kaldık.
Önümüzdeki eylül ayına kadar yeni çiçek tomurcukları olacağını sanmam. Eylül ayında 50 civarında çiçek bekliyorum, bakalım kaç tane meyve alabileceğim.
YeşilSeven
02-08-2010, 10:34
Tadı nasıl abi sonunda birşeylere benzetebildin mi? Şeker ya da aroma yoğun mu?
çok güzeller meyvelerin görünüşü..bende almak istiyorum da adana sıcagında yetişirmi?ü
YeşilSeven
04-08-2010, 15:37
Mutlu abi bir sorum olacak; çelikler malum sürekli yeni dal veriyorlar. Bunları köklendirmek için uyguladığın yöntem nedir? Nasıl bir toprak karışımı kullanıyorsun? Benim geçen sene tohumdan ürettiğim parmak boyunda ve kalınlığındaki fideler 10 ay sonra acaip miktarda yan sürgün verip bazı kolları da yarım metreyi geçerek kalınlaşmaya başladılar. Bu nedenle yanlardan çıkan küçük parmak boyundaki sürgünleri ayırıp köklendirmek istiyorum, tecrübelerini paylaşırsan sevinirim.
kabuğunu soyuyormuyuz yemek için , yoksa içinden kaşıkla mı yiyoruz?
çok güzel görünüyor...
Mutlu Kutlu
04-08-2010, 19:58
Tadı nasıl abi sonunda birşeylere benzetebildin mi? Şeker ya da aroma yoğun mu?
Geçen sene ilk olgunlaşan meyveden tat alamamıştım. Sonraki olgunlaşanlar süper tatlı ve aromalıydı, tadı çileği andırıyordu ama koku çok yoğun değil. Kendine has değişik bir aroması var. Bu son yediğimizde tat ve aroma olarak güzeldi, meyvenin rengi ve yerken ağızda dağılması apayrı zaten.
çok güzeller meyvelerin görünüşü..bende almak istiyorum da adana sıcagında yetişirmi?ü
Pitaya'nın sıcaklardan bir şikayeti yok, susuzluğada dirençli. Fakat don ve aşırı sulamak ölümüne neden olabilir, alabildiğince güneş görmeli.
Mutlu abi bir sorum olacak; çelikler malum sürekli yeni dal veriyorlar. Bunları köklendirmek için uyguladığın yöntem nedir? Nasıl bir toprak karışımı kullanıyorsun? Benim geçen sene tohumdan ürettiğim parmak boyunda ve kalınlığındaki fideler 10 ay sonra acaip miktarda yan sürgün verip bazı kolları da yarım metreyi geçerek kalınlaşmaya başladılar. Bu nedenle yanlardan çıkan küçük parmak boyundaki sürgünleri ayırıp köklendirmek istiyorum, tecrübelerini paylaşırsan sevinirim.
Köklendirmek için steril torf kullanmanız yeterli, sulama yaparkende yüzey kurumadan sulama yapılmamalı. Köklendirirken altta birikinti su kalmamalı. Sürgünlerin gelişmeye elverişli 2-3 yan lop bırakılabilir, diğer sürgünler dipten kesilmeli. Kesilen bu sürgünler ya köklendirilir, veya imha edilir. Fazla sürgünlü bir pitayadan meyve alabilmek çok zor, bütün gücü bu lüzumsuz sürgünler tarafından emilir.
Kabuğunu soyuyormuyuz yemek için , yoksa içinden kaşıkla mı yiyoruz?
Çok güzel görünüyor...
Kabuğunu soymaya gerek yok, dilim dilim kestiğinizde kabuğu kendiliğinden soyuluyor. Kaşıkla yediğinizde geriye kalın bir deri parçası kalıyor, Hani kalın derili bir balık yediğinizde, derisini ayırdığınızdaki görüntünün aynısı:)
Yerken insan çok değişik duygular yaşıyor, hani 3-5 sene çikolata şekerli bir şey yememişsinizde sonra birden bire kaliteli bir çikolata yemişsiniz. Piyangodan onca bilet arasında en büyük ikramiye sizin bilete isabet etmiş gibi. Epey bir duygu fırtınası yaşıyor insan.
Yerken insan çok değişik duygular yaşıyor, hani 3-5 sene çikolata şekerli bir şey yememişsinizde sonra birden bire kaliteli bir çikolata yemişsiniz. Piyangodan onca bilet arasında en büyük ikramiye sizin bilete isabet etmiş gibi. Epey bir duygu fırtınası yaşıyor insan
çok heveslendirici bir mesaj olmuş, teşekkürler..:)
Can Dostum
14-09-2010, 13:06
Selam arkadaşlar
bu siteye yeni üye oldum biribirinizle paylaştıklarınız benim için çok yararlı oldu .
Bu sayede bahçemde yıllardır duran kaktüsümün farkına vardım seneler sonra tomurlar verdi acabam benimkiside pitayamı bana yardımcı olurmusunuz resimleri gönderiyorum :confused:
Mutlu Kutlu
14-09-2010, 14:40
Evet sizinkide pitaya, bakalım hangi renk meyvesi olacak.
Bu ay pitayaların çiçeklenme ayları, akdeniz iklimi için.Selam arkadaşlar
bu siteye yeni üye oldum biribirinizle paylaştıklarınız benim için çok yararlı oldu .
Bu sayede bahçemde yıllardır duran kaktüsümün farkına vardım seneler sonra tomurlar verdi acabam benimkiside pitayamı bana yardımcı olurmusunuz resimleri gönderiyorum :confused:
Abi ilk başta bu pitayalar'da diken aralığı çok oluyor ama sizinkiler'de ben pek diken göremiyorum. :)
Birde Ege bölgesinde iyi bir bakımla kaç senede çiçek açar abi?
Can Dostum
15-09-2010, 13:54
bende olan ve sizin sayenizde pitaya olduğunu öğrendiğim kaktüsten kıbrısta çok bulunmakta ama kise bu kaktüsün böyle meyve verdiğini bilmiyor .Bende ne renk meyve vereceğini merakla bekliyorum.İlerleyen günlerde sizinle paylaşırım selamlar
YeşilSeven
17-09-2010, 13:08
Ben bunların pitaya olduğunu pek zannetmiyorum, olsa bugüne kadar kıbrıstan mutlaka meyve alan-gören olurdu. Pitayayı tanıdıktan sonra bir çok kaktüsün benzediğini söyleyebilirim. Çiçek açtığında yakından fotoğraflayabilirseniz belki karşılaştırma şansımız olur.
Mutlu Kutlu
17-09-2010, 14:24
Tomurcuk olarak pitaya, ama açınca ve meyve tutunca belli olur. Pitaya'ya yapı ve çiçek olarak bir çok benzeyen bitki var.
Mutlu Kutlu
30-10-2010, 07:35
Bu yıl pitaya meyve tutumu ve tomurcuklanma olarak epeyce geniş bir zamana yaydık. Bu durumda şimdilik haziran-ocak arası meyve hasatı yapabileceğiz.
Hala açmak üzere bekleyen tomurcuklar var.
Mutlu Kutlu
30-10-2010, 07:41
Çiçeği ve gövde yapısı aynı olmasına rağmen kesinlikle meyve tutmuyor. Normal pitaya çiçek sonrası meyve büyütme aşamasına geçerken, yalancı olan çiçek açtıktan sonra meyve tutacak kısmı sarartıp döküyor. Artık eminim 2 tür pitaya var.
Bu yalancı pitaya'yı erkek pitaya diye isimlendiremeyiz, pitaya tek başına meyve tutan bir çiçek yapısı var. Kendi kendini tozlar.
Resimde normal meyve tutmuş pitaya ve yanında sararıp dökülmüş olan yalancı pitaya.
Allah'tan bu yalancı pitayadan hiç çoğaltmadık. Fideleme işlemini sadece meyve aldıklarımızdan yapmıştık. Kısaca elinizde pitaya fidanı varsa meyve almadan, onun gerçek pitaya olduğuna emin olamıyorsunuz.
Aşı yapılabilir mi acaba? Böylece gelişmiş gövdeleri kullanabiliriz :))
Mutlu Kutlu
31-10-2010, 06:27
Aşı yapılabilir mutlaka, ama aşı konusunda tecrübeli ve deneyimli olmak lazım.
Kaktüs aşısı tekniği ile- formda vardı- bir denemek lazım.
Mutlu Kutlu
17-11-2010, 14:54
Bugün kurban bayramının 2 ci günü.
Bende olgunlaşan pitaya'yı kesem dedim. Tadı yine aynı,
O nasıl bi görüntü öyle :) Sanki dünyanın en güzel yiyeceğiymiş gibi görünüyor.
Mutlu Kutlu
17-11-2010, 16:22
Görüntüde öyle, zamanla insan alışıyor birkaç sefer meyve alınca ve yiyince. Meyve üretimi yapanlar çoğalsada herkes yiyebilse keşke.
İlçe pazarında papaya meyvesini yeni yeni alıştırdım insanlara. 10-15 papaya müdavimi oldu şimdiden.
hasansahin
14-03-2013, 09:34
Karadeniz de kesinlikle dış ortamda yetişmez. Antalya da bile deniz kenarısında bir şey olmazken, denizden 5-10 km uzakta kışın dondan ölüyorlar. Karadenizin nem ve rutubetide olumsuz etki yaratır sanırım. Sonuçta kaktüs, sıcak ve kurak yerleri seviyor.
Teşekkür ederim.
antalyanın neresinde yetiştiriyorsunuz birde size nasıl ulaşabilirim fidelerden almak istiyorum yerinde de görmek isterim sahin07@hotmail.com.tr adresinden iletişime geçerseniz sevinirim tebrik ederim bu arada
gulsahdemir07
08-09-2013, 21:18
İyi akşamlar arkadaşlar yaklaşık 2 yıl önce pitahaya fidesi satın aldım şuan resimdeki durumda boyu 1 metreyi biraz geçtikten sonra sürgünü kestim bu yaz yan dallar verdi sanırım bunlar meyve dalı ancak bu dallar çok sık gibi geliyor bana bilgisi olan arkadaşlardan ricam nasıl bir budama yapmalıyım? Ayrıca bu sürgünleden kesip çoğalttım belki 20 tane yeni fidem oldu onlarda bunun kadar büyür umarım...
http://img42.imageshack.us/img42/8319/asls.jpg
dış ortamda 2. ci sensinde olan fidanların üst kısmında sarı sarı bişiler oluıyor. ilacı nedir ne yapmalıyım...
Mutlu Kutlu
26-12-2013, 07:31
Sanki dondan etkilenmiş gibi, erime çürüme gibi birşeyler olmadıysa çok önemli değil.
Birde tahta kazığa bağlamışsınız, tahta nem tuttuğu için pitayanın yakın gövdesini bakterilendirebilir. Ben ince demir cubukları kazık niyetine kullanmıştım.
Dış ortamda mutlaka don a maruz kalıyorlar 10-15 gün önceki donlar çok kötüydü.
dış ortamda 2. ci sensinde olan fidanların üst kısmında sarı sarı bişiler oluıyor. ilacı nedir ne yapmalıyım...
iyi-birinsan
09-09-2014, 12:30
Gaziantep bu ürün için nasıldır örtü altı sera ile yetiştirme düşünülürse
Zulfikaroglu
17-01-2015, 11:47
Sevgili dostlar, Öncelikle merhaba.
Forumda birçok konuyu takip ediyorum. Ve şu anda Pitaya yetiştiriyorum. Pitayalarım bildiğiniz üzere bir katüsü türü. Çeliklemeyi, ve çiçeklemeyi gözle görülür biçimde artıran güzel bir karışım veya ciddi bir gübre var ise bilgi vermeniz çok müteşekkir kalacağım.
Millet neler yapıyor, biz uyuyalım :p
593679
İlk iş bu saksıdan yapacağım :)
onurgondem
20-03-2017, 11:26
herkese merhaba bir sorum olacak. pitaya çeliklerini köklendirip ardından büyütmek için sadece torf kullansam olur mu? normal bahce topragı olmadan torf icinde yetiştirebilir miyim?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.