View Full Version : Çileği bonsai yapma çalışmaları
Emre Kuzu
25-09-2009, 14:17
Selamlar
Altta görmüş olduğunuz çileği 2 ay önce bahçemde gördüm ve bonsai olabileceğini düşündüm ve saksıya aldım (yazın ortasında eger bı bıtkıyı sokeceksenız vede ufak boyutlardaysa bu bıtkı yanınızda sprey bulundurun kokler asla kurutmayın vede saksıya aldıktan sonra 2 hafta kadar golgede kalsın) gördüğünüz üzere gövdesi odunlaşmış.
Büyük ve uzun yapraklarını kademe kademe budadım ve altlarından yeni sürgünler vermeye başladı bi nevi yapraksızlaştırma yaptım ve bu çıkan sürgünler küçük oldu
Şimdi sorum; Hangi bonsai tarzına uygun olabılır (mını bonsaı olacak herhalde:D)
Boyu 8santımetre govde kalınlıgı ıse 2 santımetre kadar.
Tesekkurler yardımcı olursanız sevınırım
Kusura bakmayın fotograf makınem olmadıgı ıcın telefonumun 2 megapıksel kamerasıyla cekım aldım
İlginç bir çalışma kocaman bi çilek bahçesi sahibi olarak ilk defa gövde yapan bir çilek görüyorum:D
Emre Kuzu
26-09-2009, 20:29
Kaç senedir çilek bahçeniz var:D
Aslına bakarsanız çok zor şartlar altında çöpün molozun arasında yetişmiş bende şaşırdım kim bilir kaç senedir oradaydı da biz görmüyorduk meyveleriyle almıştım saksıya ama dayanamadım yedim :D
bence bı 7 8 senelık vardır bu
Yaklaşık iki senedir, 3 fideyle başladım 110-20 tane garanti olmuştur şimdi:D
O kadar ki, her hafta gidip 2 kilo çilek toplanır:D
7-8 sene olacağını sanmıyorum ama eminde değilim...
Emre Kuzu
26-09-2009, 20:43
Maşallah allah artırsın kardeş:D Benim bu çileği aldığımda yanlarında başka çileklerde vardı benimki baba herhalde :D diğerleri buna oranla küçüktü baba çilek neslini devam ettirmek için çoğalmış olmalı :D
Yavrularınıda yakında saksıya alacağım
bilene sormak lazım kaç sene vardır bu gövde diye.
arkadaş senin çilekleri fotoları varsa koyda bakalım
Şimdi zamanı geçtiği için tarlayı felan ot sardı:( Resim koysamda birşey anlaşılmayacaktır...
Baharda meyveli resimlerinide koyarım:D Yılda iki kere veriyorlar mübarek bir ay gibide sürüyor:D
Benim arkadaşımın var çilek tarlası 6 dönüm civarı. Onlar siyah naylon torbalarda yapıyorlar ve bölelikle hiç ot olmuyor. Bende bu yıl 110 kök ektim hepsi tuttu. Bizim çileklerin cinsleri çok iyi 7 veren türünden. İlk hasat nisan-mayıs da ama son hasat ta aralığa kadar sürüyor havalar iyi giderse. Birde bence çilek ten bonzai olmaz çünkü yapısı müsait değil. Yaprakları filan uyumlu değil oluşturamazsınız. İsterseniz 20 yıllık çilek olsun. Gövdesi olur ama dal oluşturamazsınız. Birde bizim çileklerin kökleri ilk hasatta 1 kilo veriyor. Şimdi bundan da iyisi çıkmış duyduğuma göre. 1 kökten 4 kilo çilek toplanıyormuş.
Ben hobi olarak yetiştirdiğimden gübre naylon torba felan uğraşmıyorum:rolleyes:
Cinslerindede anlamam pek:D Çoğunuda toplanmadığından çürüyor:(
Baharda söz uygun bölümde sebze bahçemide ağaçlar.net e açacağım:D
Bende hobi olarak yapıyorum öle 110 kök ektim. Siyah poşete ekmemizin sebebi ot olmasın bakımı kolay olsun diye. Sizi otu çapalamak için uğraşıyorsunuz birde. O zor geldi bende böle ekeyim dedim. Önceden benimde öle vardı kaç yüz kök ama ot arasında meyve veremiyorlardı. Bende bu işlemi yaptım.
Burası karadeniz kayaya bile dikseniz biryerlerden ot çıkıyor:rolleyes:
Ben şahsen sorun yaşamıyorum bu konuda...
Emre Kuzu
26-09-2009, 21:01
İsolet hiçmi şans yok kardeş ya çok kesin konuşmuşsun da bak şu an ki dallara yapraklara normal halinden ne kadar küçülmüş tepesine geniş bi taç oluşturmayı düşünüyorum tamam bonsai kurallarına uymaz ama bi güzellik ihtişam katmazmı birde böyle değerlendir
Emre Kuzu
26-09-2009, 21:03
Şimdi zamanı geçtiği için tarlayı felan ot sardı:( Resim koysamda birşey anlaşılmayacaktır...
Baharda meyveli resimlerinide koyarım:D Yılda iki kere veriyorlar mübarek bir ay gibide sürüyor:D
Tamam arkadaş canın sağolsun
Emre Kuzu
26-09-2009, 21:11
Aloinopsis Schooneesii
diye bir tür bonsai yapmışlar
Sayın kalyon bence olmaz çünkü çilek de dal olayı yok bildiğim kadarı ile. Yaprak açıyor tek tek. Ama inşallah siz başarabilrsiniz.
Emre Kuzu
26-09-2009, 21:47
Dal olayı var da bir dalda 2li 3lü dal olmuyor tek dal ardından yaprak oluşuyor
Yakından çekilmiş fotolarını koyarım.
İlginiz için Sağolun inşallah.
benimde iki saksı çileğim var içindede 2 şer tane çilek vardı ama bu yıl oldukça gelişmişler saksım doldu ip gibi bir uzantı çıkıyor ve ucunda yeşil yaprakları oluyor acaba bunu toprağa değdirsem filizlenirmi ve birde çilek bakımı nasıl olur yani ışığımı güneşimi bilgilendirirseniz sevinirim...
Çilek için uygun bilgiler burada mevcut buradan bakabilirsin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3170&highlight=%E7ilek
Birde o yeşil şeyler sürgün. Çileği o sürgünler ile çoğaltıyoruz. Toprağa batırmaya gerek yok bile direk kök veriyor ama batırırsanız direk tutatr zorluk olmaz. Eğer çoğaltmaya ihtiyacınız yoksa bir öneri onları kesin çileğin bütün gücünü onlar alıyor.
Emre Kuzu
26-09-2009, 22:26
Sayın nur sen benimde bu sorduklarınız hakkında bilgiler aldığım bir site var orada gerekenler yazılmış toprak isteği vs...
Sitenin linki; http://www.gap.gov.tr/Turkish/Tarim/Meyveyt/cilek.html
Buyrun tıklamanız yeterli
Tam benlik bonsai, neden olmasın ;)
Emre Kuzu
12-10-2009, 23:48
Yaklaşık 1 ay oldu çileğin yeni halini sizlere göstermek istiyorum
Çok hızlı yaprak sürgün verdi kereta;)
107778
Üstten görünüş
107779
Yandan görünüş
107780
Önden görünüş
Emre Kuzu
12-10-2009, 23:54
En etkili yandan görünüşü geldi bana
Ne düşünüyorsunuz hocalarım
Şunu belirteyim yaprak küçültmeye olumlu cevap veriyor
Ali H. ALI
13-10-2009, 11:09
Kucuk bir bonsai saksisi bulabilirsen, kis sonu onu bonsai saksisina gecir.
Uzerine yapacagi kirmizi cilekler onu daha da alimli yapacaktir.
Dag cileginden calismalarim var, dag cileklerinin meyveleri cok kucuk oldugundan kucucuk govde ile orantili duruyor.
kolay gelsin.
Emre Kuzu
13-10-2009, 23:23
Bonsai saksısı bulabileceğimi sanmıyorum malumunuz afyon kucuk bır sehır hocam bazen bu sehırden tek ben bonsaı ıle ılgılenıyorum gıbı hısse kapılıyorum cok uzak buralara daha.
Tekzen diye bir yapı markette Bonsai saksılarına benzeyen küçük şirin saksılar görmüştüm tekrar gideyimde bir bakayım.
Çeşitli budamalar yapmalımıyım hocam gozunuze takılan bir yer varmı?
Varsa hemen duzeltelım.
Bı sey daha soracagım nasıl bir toprak karısımı kullanayım yarı cakıl yarı torf kullansam?
Bu arada hocam dağ çileği çalısmalarınızı gormek ısterım
nereden ulasabılırım foruma yuklumu?
Saygılar
Ali H. ALI
14-10-2009, 12:18
Cilek dikimi icin dusundugunuz karisim uygundur. Yalniz cakil cok kalin olmasin.
En erken bir zamanda dag cileginin fotografini buraya ekliyecegim.
Belki 2 daldan birini kesmek uygun olabilir, ebatları aynı olduğu için biraz göze takılıyor. Ama bunu yapmadan önce iyi düşünüp, o dalı bir örtü ile kapatıp, bakın, gözünüze hoş geliyorsa uygulayın. Çok etkilemek de istemem.
Emre Kuzu
14-10-2009, 18:23
Sayın Ali hocam tesekkurler. kıs sonu kucuk sırın bır saksıya alacagım belkı ufak tefek budamalar yaparım sonrada fotolarını sızlere sunarım (bu arada cok az kaldı bır fıdanla gelıyorum :) )
Sayın vyssera benımde gozume takılıyordu o dallar dedıgınız gıbı yapayım da bır bakayım hangısı uygun olursa onu budarım.
Tesekkurler
lastmohikan
14-10-2009, 21:16
İlk okuduğumda nasıl yani demiştim. Ama şimdi olur yani diyorum he he. Şimdi düşündüm de altında gölgelenen iki karınca 'Yahu abi ne güzel şey şu çilek ağacı', öbürü de 'Olurmu arkadaş doğaya ters bi durum var.' diyodur kesin.
Emre Kuzu
14-10-2009, 22:48
Anladım gösterdiğiniz şekildeki bir budamayı kaldırabilirmi? kökleri ve gövdeyi ayırmış oluruz
ama şöylede bakarsan 2 çilek ağacımız olur.
Bır dusuneyım
Gövdelerden birini kesmiş olacaksınız, kalan tarafta sadece gövde çapı kadar bir kesik olacak, onu kapatacaktır. Köklere ve ana gövdeye zarar vermeye gerek yok. Sorun olacağından korkarsanız, az daha yukardan kesin, böylece bir zaman sonra dal kuruyunca kalanını da koparırsınız. Ya da belki ordan yapraklar açar, böylece farklı ebatlarda dallar elde edilir.
Emre Kuzu
14-10-2009, 23:06
İlk okuduğumda nasıl yani demiştim. Ama şimdi olur yani diyorum he he. Şimdi düşündüm de altında gölgelenen iki karınca 'Yahu abi ne güzel şey şu çilek ağacı', öbürü de 'Olurmu arkadaş doğaya ters bi durum var.' diyodur kesin.
Valla kardeş biz isteyelim herşey olur.
yeterki çaba gösterelim
Aslında benim yaptığım sadece bu çileğin bütün yapraklarını budamaktı ve bonsaı olmasını umıd etmektı
Senelerce garıbım cılek bahcenın bır kosesınde susuz topraksız govde yapmıs. belkı omrunun son senelerını yasıyor. Ama ınsallah daha cok yasar ve bana bu zevkı tattırmaya devam eder. Hıc bır seye olmaz gozuyle bakmayalım deneyelım denemekten zarar gelmez. Deneme yanılma yontemı herzaman kazandırıyor ınsana.
Karınca yaklasımınıza baya guldum :D mınık fıgur karınca bulursam altına koyarım ;)
Emre Kuzu
14-10-2009, 23:13
Gövdelerden birini kesmiş olacaksınız, kalan tarafta sadece gövde çapı kadar bir kesik olacak, onu kapatacaktır. Köklere ve ana gövdeye zarar vermeye gerek yok. Sorun olacağından korkarsanız, az daha yukardan kesin, böylece bir zaman sonra dal kuruyunca kalanını da koparırsınız. Ya da belki ordan yapraklar açar, böylece farklı ebatlarda dallar elde edilir.
Ben bıraz once yanlıs anlamısım kusura bakmayın.
Dedıklerınızı sımdı gayet ıyı anladım yarın bır bakayım o bolumu kesersem nasıl olacak dıye eger goze hos gelırse bır kısmını da bırakarak keserım kuru dal yaparız.
Şimdi yapraklara nasıl yon vereyım tele gelmezler daha tazeler
Yoksa budamaylamı sekıl vereyım
ne dersınız?
Yapraklara birşey yapmayın. onlar bizim dallarımız olacak. Çok artarlarsa alttan azaltırsınız. Tellemeye de gerek yok bence. Zaten yaprakları tellemeniz bişey değiştirmez. ana gövde de şekil olarak hoş ;)
Emre Kuzu
14-10-2009, 23:58
Tamam.
Bana bu gövdeler kollarını yukarıya dogru acmıs ınsanları anımsatıyor :)
ellerınden yapraklar falan cıkıyor
Hayal gucu ıste :)
Neyse;
Yarın karşıma alıp bir değerlendireyim neler yapacağımı şu an için bunu yapamam
Ev halkı yatışta :D
İlginize teşekkürler.
Ali H. ALI
15-10-2009, 10:48
Bu gun fotograf cekme firsati buldum. Bahcede dusen tohumlardan bircok yerde bitiyor dag cilekleri. Saksilardaki bonsailer altinda buyuyenleri sokmuyorum, onlar da bonsailer ile ayni saksida yasiyorlar. Kimilerini de sokup kucuk bonsai saksilarina aliyorum.
fotograftaki cilekler bir yil kadar once saksiya alinmisti. 4-5 yillik oldugunu dusunuyorum bahcemde sagda solda bitmis daha yasli dag cilekleri de var.
Meyveleri kucuk ama oldukca lezzetli ve rormal cilegin kokusundan cok daha fazla cilek kokan bir cins.
108150
Alp daglari cilegi, dag cilegi, orman cilegi(Fragaria vesca)
Emre Kuzu
15-10-2009, 12:18
Sayın hocam sizin çilekte çok güzelmiş;). Bizimde bahçede daha var onuda yakında sökeceğim ama gövdesi odunsu değil.
Sizce benim çilek kaç yaşında ve bu çilekler uzun ömürlümüdür hocam bilginiz varmı?
Meyveleride gayet güzel gözüküyor. Ben çileği soktugumde ustunde meyvelerı vardı da tatlı degıllerdı herhalde bakımsızlıktan olsa gerek.
Benim çilekte dağ çileği olabilirmi?
Ali H. ALI
18-10-2009, 12:55
Dag cileklerinin omru kac yil tam olarak bilmiyorum. Bahcemde5-7 yillik dag cilekleri vardir. Ilk 1- 2 yildan sonra odunsu govde olustirmaya basliyor.
Dog cileginin meyveleri bir nohuttan biraz daha buyuktur ve cok guzel cilek kokuyor. Sizin cileginizde de bu ozellikler varsa dag cilegi olabilir. Ilk yillarda dag cileginin yapraklari normal cilegin boyutlarindadir.
Govdesi odunsu olmiyan cileginizin saksida odunsu govdeliler kadar guzel duracagini(bonsai) sanmiyorum.
Kolay gelsin.
Emre Kuzu
18-10-2009, 13:15
Tamam hocam teşekkürler
Benimkinin meyveleri büyük bu gösteriyorki dağ çileği değil.
Bonsailere uzun zamandır ilgi duyuyordum. Dün bir tane aldım ilk defa. Onun bakımı için araştırma yaparken bu resimleri görmek. Olağanüstü. Gerçekten harika olmuş. Elinize sağlık : )
Emre Kuzu
18-10-2009, 19:42
Hoşgeldiniz. Sizi aramızda görmek güzel :)
Tavsiyem fidancıdan uygun bir fidan alıp onlada uğraşın
Emre Kuzu
19-01-2010, 22:55
Bugün Çilek'imi değerli bir bonsai tutkunu dostumun hediyesi olan bonsai saksısına geçirdim.. Yanına da dinozor figürü koydum
karaselvi
20-01-2010, 08:28
Tek merkezden yapraklanan bitkilerin gövde yapması gayet normal. Plamiye gibi alt dalları döküle döküle yukarı doğru uzuyor. Bizdede bu çileğin menekşe versiyonu var. Menekşede alt yapraklarını döktükçe zamanla uzuyor hatta kendini zor taşıyor. Eskiyen yaprakları kendiniz keserseniz bu süreci kısaltabilirsiniz.
Güzel olmuş Kalyon, eline sağlık.
Emre Kuzu
21-01-2010, 13:41
Teşekkürler.
Yarışmaya katılmayı hakkediyor bence.
Emre Kuzu
27-01-2010, 21:04
Çok isterim memet hocam nasıl katılabilirim?
Kış yarışmasının olduğu başlıkta, kendi yarışma adayı başlığınızı açın. Üç örnekle katılabilirsiniz.
Kurallara bir göz atarsanız yapılması gerekenler orada var.
Çileğin saksının tam ortasında olması biraz puan kaybettirebilir. Belki düzeltme şansınız vardır.
Yarışma başlığı burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18860)
Başka fotoğraflarını çekip, görsel güzelliğin de puan kazandırdığını unutmayın.
Emre Kuzu
16-02-2010, 17:45
Memet hocam çilek toprağıyla birlikte dondu malesef bende kurtulması ve yükünü azaltmak için bütün yapraklarını budamak zorunda kaldım
Ancak ölmedi tekrar canlandı ama şimdide yapraklarında minik minik böcekler var yapraklarını kurutuyorlar
Ne yapacağım hakkında soru sordum forma cevabı gelsin ona göre değerlendireceğim ama burada bilen varsa anlayan cevabını esirgemesin
Etkili bir ilaçlama yapmada acele edin.
Emre Kuzu
16-02-2010, 19:37
Nasıl bir ilaç kullanmalıyım?
Emre Kuzu
16-02-2010, 19:45
Büyük ihtimalle daha cevap gelmedi ama pamuklu bit olduğunu düşünüyorum belirtileri çok yakın.
Ve orada okuduğum maddelerden bir yağ var bende yağı nasıl uygulayabilirim yaprakları spreyle sıkılırmıki?
Beyaz böceklerse, pamuklu bittir. Yağın içeriğini bilmiyorum .DDTP ya da ev yapımı ilaçlardan birisini deneyebilirsiniz.
Emre Kuzu
16-02-2010, 20:17
Bildiğimiz bitkisel yağ
Böcekler trake solunumu yaptığı için yağ onların üstünü kapatıp solunumunu kesiyormuş.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10740
ilk görüşte çilekten bonzai olurmu diye şaşırmıştım. fotoğrafları görünce çok hoşuma gitti... fakat son mesajlarınızı okuyunca üzüldüm umarım düzeltirsiniz.
Benimde aklımda suyun içinde Çilek yetiştirmek var. Bunu deneyen varmı? yetişme ihtimali varmıdır?
Verdiğiniz linkte, Mine Pakkaner'in tariflerinden birini uygulayın.
Emre Kuzu
17-02-2010, 18:58
ilk görüşte çilekten bonzai olurmu diye şaşırmıştım. fotoğrafları görünce çok hoşuma gitti... fakat son mesajlarınızı okuyunca üzüldüm umarım düzeltirsiniz.
Benimde aklımda suyun içinde Çilek yetiştirmek var. Bunu deneyen varmı? yetişme ihtimali varmıdır?
Odunsu gövde yapan her bitkiden bonsai olabilir.
İnşallah düzelecek şu an başı bitlerle dertte ama kurtaracağım.
Çilek suyun içinde yetişmez çürür
Toprağa dikin drenajlı bir karışım olsun. mesela torf ve herhangi bir ufak boyutlarda çakıl olabilir kaırışımda.
Çok hızlı bir gelişim gösterecektir.
Birde susuz bırakmayın.
bonsaisever
17-02-2010, 19:04
Bu konuyu su kültürü (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7854) ile yetiştirme konusunda sorarsanız daha çok bilgi alırsınız.
Emre Kuzu
22-04-2010, 14:21
İşte bunlarda diğer çileklerim.
Üzerlerinde çalışmalarım devam ediyor.
bonsaisan
22-04-2010, 14:33
YEni çilekler hayırlı olur.
ÇAlışmalarda başarılar.
Emre Kuzu
22-04-2010, 14:37
Sağolun hocam
Emre Kuzu
13-03-2011, 11:42
41. fotoğraftaki çileğimi dondan ve hastalıktan kaybettim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.