View Full Version : Toz kükürt - Islanabilir kükürt
denizakvaryumu
22-09-2009, 17:48
Forumda konular ve yazışmalar arttıkça bazı önemli detaylar da yazışmalar içinde kayboluyor.
Toz kükürt ve uygulaması da bunlardan biri :)
Konular içinde yazılıyor ama sonrasında ayrıntılı arama ile de bulmak mümkün olmuyor.
Oysa toz kükürt organik tarımda da kullanılabilen bir ürün.
Bu konu başlığında toz ve ıslanabilir kükürt hakkında bilgi ve tecrübelerimizi anlatalım derim.
Bu konudaki en önemli açıklama Sn.Halil Önen'den gelmişti.
Asma ve domateste toz kükürtü külle karıştırarak nasıl uyguladığını anlatmıştı.
Sarı toz kükürt (tarım kükürtü) zirai ilaç bayilerinde bulmak biraz zor.
Zirai ilaç bayileri toz kükürt yerine ıslanabilir kükürt satıyorlar.Sebebi sanırım büyük ilaç firmalarının politikası.
Ben toz kükürtü baharatçıdan bulabilmiştim :) yarım kilosu 2 TL.
----------------------------------------
Toz Kükürtle mücadele edilen zararlılar ve uygulama alanları
Kırmızı Örümcek
Kozalak Akarı
Bağ Uyuzu
Bağ Küllemesi
Mildöyü
Pas
Külleme
Yer Fıstığı Yaprak Lekesi
http://www.koseogluakkukurt.com/toz-kukurt.html
.
denizakvaryumu
22-09-2009, 18:14
Değerli Dostlar,
Eğer asmalarınızda külleme varsa ve evinizin bahçesinde bir ya da iki asmanız varsa,
her akşam gece de olabilir, hortumla su sıkınız. Hem yapraklara hem üzümleri iyice tazyikli su ile yıkayınız.
Hatta şebeke suyu daha iyi olur. Külleme devamlı suyu hele klorlu ise hiç sevmez.
Hatta küllemeye karşı hiç bir ilacın yapamadığını yapar ve küllemeyi tane üzerinde siler.
Küllemeniz yoksa ve arılardan kurtulmak istiyorsanız bol kükürt kullanın. Yapraklarına da atın. Hatta kükürte biraz odun külü karıştırın. Kül kükürtün iyi yayılmasını sağlar ve kül dünyanını en temiz maddesidir.
Unutmayın kuşlar da kükürtü pek sevmezler.
Saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=462014&postcount=13
denizakvaryumu
22-09-2009, 18:17
...Biz kükürtü buralarda tarım ilacı, börtü böçek ilacı satan yerlerden 1 ve ya 2 kg. buluyoruz.
Kükürtü asmaya atarken, dallarına, yapraklarına ve üzüm salkımının üzerine atınız.
Korkmayın, asmanız ıslak değilse ve sıcakta atmazsanız bir şey olmaz. Akşamleyin atınız.
Kükürt tane üzerinde hafif acık sarı bir beneklenme şeklinde renk değişimi yapar, tabii beyaz üzümde, bunun hiç bir zararı yok.
Zaten pazardan alırken salkım ya da tane üzerinde bu renkleri görürsünüz.
Bu kökürtün marifetidir. Deneyin o salkımın daha tatlı olduğunu görürsünüz.
Nedenini sormayın bilemem, belki psikolojik beilki damak tadı...
Kükürtlü salkımı, yıkayın hepsi akar gider. Hiç bir zararı olmaz.
Elle de atabilirsiniz, bir tülbentin içine azıcık koyup silkeleyerek de atabilirsiniz.
Ancak mutlaka gözlük kullanın. Ya da gözlerinizi koruyun. Ellerinizi de gözünüze sürmeyin, yoksa benim gibi evin yolunu bulamazsınız. Yakması dışında gözlere zararı yok.
Saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476784&postcount=38
denizakvaryumu
22-09-2009, 18:45
DEĞERLİ DOSTLAR:
Sizler bizim gibi tarlalarda değil, sadece tüketeceğiz kadar yetiştiriyorsunuz.
Köy yerlerinde de evlerin geniş avlularında sizin gibi birçok ev hanımı çeşitli çiçek, bitki ve bir iki ağaç yetiştiriyor.
Onlar bu kadar ilacın ve hastalığın içinde boğulmuyorlar.
Tek kullandıkları KÜKÜRT.
Hem birçok hastalığa iyi geliyor, hemde sinek, börtü böçek, hertürlü örümcek, yılan, ciyan, akrep,karınca, bit, pire, kene ve her türlü arıya karşı KÜKÜRT kullanıyorlar.
NASIL MI?
Bir kg kükürtün içine bir avuç yanmış odun külü karıştırıyorlar. (isterlerse bunu ince elekten geçiriyorlar.)
Bu karışımı bir tülbentin içine koyuyorlar.(bir yıllık ilaçları hazırdır)
İçine kükürt koydukları tülbenti, domateslerine, biberlerine, çiçeklerinin diplerine
fidanlarının ve ağaclarının yapraklarına hatta boş toprağın üstüne silkeliyorlar.
Bunu bir kutuda hazır bekletiyor ve ihtiyaç duyduklarıda akşam üzerleri bitkilerin yaprakları kuru iken kullanıyorlar.
Bu kullanımı oldukça kolay onları yukarıdak tüm zararlılardan koruyor. Yoksa bu kadar zararlı ile köy evlerinde beraber yaşamak kolay değil...
Burada dikkat edilmesi gereken kükürt kullanırken tozu gözleri yakar. O kadar...
Meyveyi yerken yıkayınca yok olur gider.
Kükürtü evinizde eksik etmeyin, hep elinizin altında bulunsun, dostlar.
Gidin yarım kg. kükürt alın, gelirken taş fırın ekmek yapan firından bir elinizin avucu kadar kül alın karıştırın, azıcık azıcık kullanınız.
Bu kükürtün organik olanı da çıkmış,
içine su katılarak sulandırılanı var ve fısfıs ile kullanmaya oldukca müsait.
Saygılar
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476126&postcount=432
Douglas Fir
22-09-2009, 19:02
2 saat önce Akyurt'taki "Tarım Market"te gördüm. Bir çıvalın içindeydi. Ve üzerinde gübre olduğu yazıyordu. İlgimi çekti. Satıcıdan bilgi aldım. Sizin yukarıda paylaştılarınızı anlattı. Ayrıca aynen hümik asit gibi organik bir gübre ve toprak dokusunu geliştirici bir madde olduğunu anlattı. Toprağa dozunda karıştırıp suluyormuşsunuz ya da sulandırıp bitkiyi kükürtlü solüsyonla yıkıyormuşsunuz.
Bahçe komşum sizin belirttiğiniz gibi mangal külüyle kükürtü karıştırıp domates fidelerine atıyordu. Yaprak biti ya da diğer zararlıları uzak tutuyormuş.
syıldıran
23-09-2009, 08:17
Sn. denizakvaryumu ,
Güzel bir çalışma olmuş , verdiğiniz bilgilerle eski günleri hatırlayıp , geçmişe bir yolculuk yapmış gibi oldum , teşekkürler. Şİmdi halk arasında sulu kükürt tabir edilen WP. formülasyonlu ıslanabilir kükürt kullanıyoruz. Toz kükürtüde pH. ı yüksek kireçli toprakların pH. ını düşürmek için kullanıyorum. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Selamlar . .
hassoman
23-09-2009, 15:05
"........." Bir kg kükürtün içine bir avuç yanmış odun külü karıştırıyorlar. (isterlerse bunu ince elekten geçiriyorlar.)
Bu karışımı bir tülbentin içine koyuyorlar.(bir yıllık ilaçları hazırdır) İçine kükürt koydukları tülbenti, domateslerine, biberlerine, çiçeklerinin diplerine fidanlarının ve ağaclarının yapraklarına hatta boş toprağın üstüne silkeliyorlar. "....." http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476126&postcount=432
Eski bir bayan naylon çorabından bir kese yapıp, içine koyduğunuz kükürdü parmağınızla fiskeleyerek bitkilerin üzerine silkeleyebilirsiniz...
selim_50
23-09-2009, 15:25
eğer toprağınızı nadasa bırakacaksanız kükürtleyip bırakabilirsiniz, nadas süresince toprak kendini daha hızlı olark yeniliyor.
(sizlerin söylediği gibi kükürt'e ulaşmak çok zor olmasa gerek, bizim buralarda her gübre ve ilaç bayisinde 50 kg'lık çuvallarda dahi satılıyor)
selamlar
denizakvaryumu
23-09-2009, 16:13
Arkadaşlar
toz kükürt kullanırken ellerinize kesinlikle eldiven takın derim.
Ben çorapla uygulama yaptım, kükürt tozları ele değdiğinde yakıcı oluyor.
Çocukken üzümlerin çorapla kükürtlendiğini görmüştüm, burada da bahsedilmiş. İçine toz kükürt koyulan ince kadın çorabı, uzun bir sopanın ucuna bağlanmıştı. Sopa sallanarak kükürtleme yapılıyordu, uzanılamayan yerlere uzanılması sağlanıyordu, şimdi anlıyorum ki ele -göze bulaşmamasına da yarıyormuş.
Halil Önen
23-09-2009, 22:58
10, 20, 30 dekar gibi büyük alanlarda elle kükürt kullanımı oldukça zordur.
Bunun için de sadece kükürt atan (püskürten) motorlu (eskiden basma kollu olanıda vardı)
sırta taşınan makinalar var.
(Sn. denizakvaryumu bu siteleri kesin bulur)
Saygılar
denizakvaryumu
24-09-2009, 01:35
http://kelvin.com.tr/pdf/18.pdf
Benim gönlüm bu şarjlı olanlardan yana :)
Halil Beyin dediği
http://www.taral.com.tr/index.php?do=catalog/product&pid=4
bunlardan olsa gerek
Merhabalar,
Bahçem 800 m2 nin biraz üzerinde. 50 kadar fidan var, 15 m2 lik bir bölümde de patlıcan, biber ve domates ekili. Kemeraltından birer kiloluk paketlerde ( şeker torbalarına satıcı tarafından tartılarak doldurulmuş) satılan toz kükürtten 2 paket aldım bir ay önce. Doktorların kullandığı eldivenleri taktım elime, ağzımı ve burnumu bir tülbent türü bez ile bağladım, gözüme de güneş gözlüğü taktım ve rüzgar olmayan bir günde, hava kararmadan önce el ile tüm bahçedeki fidan ve sebzelere kükürt serptim. Yarım saatte bu iş halloldu, seneye kadar da bir daha bu işi yapmama gerek yokmuş. Bir kiloluk paketi zorlayarak bitirebildim. Bu iş için alet edevata para harcamak gereksiz diye düşünüyorum.
Hoşçakalın.
denizakvaryumu
24-09-2009, 09:26
Benim merak ettiğim;
ıslanabilir kükürtle yani sulu kükürtle , toz kükürt arasında ne fark olduğu.
Eğer aralarında fark yoksa sulu kükürt atmak daha kolay ve pratik.Basit bir pompa ile halledebiliriz.
Özellikle yaprakların dökülmeye başlayacağı bu günlerde ben de bu yaz diktiğim 5-6 meyve ağacına bordo bulamacı yerine kükürt uygulaması yapmak istiyorum.
Ama sulu kükürt mü ,kuru kükürt mü karar veremedim.
denizakvaryumu
24-09-2009, 09:50
THIOVIT JET
( SYNGENTA )
--------------------------------------------------------------------------------
FUNGİSİT-AKARİSİT (Mantar-Kırmızı Örümcek İlacı)
Suda Dağılabilen Granül (WG)
Etkili madde: %80 ağır / Ağır Mikronize kükürt
Kullanım Şekli
Su ile karışı çok kolaydır. Su doldurulmuş depoya gerekli miktardaki Thiovit Jet konur. Daha sonra karıştırmaya devam edilirken yeterli su ilavesi yapılır.
Meyvede Kış İlaçlaması
Tomurcuklar patlamadan 20 gün önce basınçlı pülverizatörlerle yapılır.
Meyvede Yaz İlaçlaması
Çiçek taç yaprakları tamamen döküldükten sonra 15 günlük aralıklarla yapılır.
Karışabilirlik Durumu
Yağ ve yağ içeren ilaçlar hariç, birçok ilaçla karışabilir. Ancak çiftçiye kendi imkân ve sorumluluğunda, bir ön karışım denemesini önerilir.
Hem Hastalık hem de Zararlı Mücadelesinde Kullanılan Doğal Bir Fungisittir.
• Külleme, antraknoz, pas hastalıklarına güvenle kullanılır.
• Kırmızı örümcek mücadelesinde kullanılır.
• Bitki beslenmesinde bitki besin elementi olarak kullanılır.
• Kuru akışkan yapıda mükemmel bir mikronizasyona sahip (1-8 mikron ) yüksek teknoloji ürünüdür.
• Ecocert sertifikasına sahiptir.
http://www.simta.com.tr/v/541.html
denizakvaryumu
24-09-2009, 10:12
1857 yılından beri kükürt, asmalardaki bitki hastalıklarıyla mücadelede kullanılmaktadır.
Küf ile savaştaki en eski etkin maddedir. Direnç oluşumları henüz bilinmemektedir.
Daha o zamanlardan bütün bağcılar, kükürt püskürtmeden, tatmin edici verim ve kalite elde edemeyeceklerini biliyorlardı.Bitkileri korumadaki anlamı günümüze gelmekle kalmamış, aynı zamanda günümüzde artan doğa bilinci ve ekolojik anlayış ile daha fazla ilgi ve güncellik kazanmıştır.
(SULU)KÜKÜRT KULLANIMI
Bitkileri korumada kükürt, sulu kükürt olarak da uygulanır. Yüksek saflıktaki kükürt bir ıslatma maddesi vasıtasıyla son derece ince öğütülür. Böylece suyla karıştırıldığında hızlıca homojen ve püskürtmeye hazır bir çözelti oluşturur. Sulu kükürt püskürtmeleri yara kabuğuna ve özellikle gerçek küfe karşı etkilidir.
AVANTAJLARI
Sulu kükürt kullanımının avantajları:
Eksik kalan direnç gelişimi,
Direkt saf temas etkisinin yanında, kükürt oksit olarak da etki eder. Bu gaz doğrudan püskürtmeye maruz kalmamış bitki parçalarını da korur,
Hem dışarıdan hem de içeriden mantar oluşumlarına karşı etki etmektedir,
İyi bir dayanabilirlik sağlar,
Düşük masraf,
Doğaya yakın, ekolojik açıdan değerli ve koruyucu bir ürün olmasından ötürü doğayla dost,
Kükürt gübresi olarak da kullanılır.
ETKİ
Bitkinin yapraklarının yüzeylerinde biriken kükürt parçacıkları, nemin, ışığın ve oksijenin etkisiyle kükürt oksit oluşturur. Bu birleşim, çok ender görülse de, mantarsı zarar uyarıcılarına ve bitkiye zarar veren uyuz böceklerine karşı etkili olmaktadır. Mantar organizmalarının içine sızan kükürt tanecikleri, bu organizmaları içlerinden öldürmektedir.
KULLANIMI
Sulu kükürt bitkileri korumada koruyucu bir maddedir. Sulu kükürt Mikrogranül (WG), püskürtme tozu (WP) ve sıvı formül (SC) olarak üretilir. WG- ve WP- formülasyonları mantar öldürücü etkin madde olarak % 80 kükürt içerirler, SC- formülasyonunda 850g K/litre mevcuttur.
---------------------------------------------
Kükürt uygulaması tablosu için;
http://www.aylagrup.com/ecoland/urun/tbs/32.htm
linke bakınız.
.
Kükürt (S) Sarı renkte iken S8 formundadır. Sekiz adet kükürt atomu bir halka oluşturur. Bu S atomunum elektron sayısı orbital yapısı gereği enerjik olarak en uygun formudur. Dolayısı ile bu formu ile S Suda erimez, asidlere bazlarda çözünmez reaksyona girmez. CaO (CalciumPolysulfür) veya siyanür ile (rhodanit) kaynatılarak tepkime gösterse de bu anlamda kullanımı zordur. Tarımda kullanılamaz. Kaldı ki polysülfürlerin kokusu iğrençtir rhodanit de bir işe yaramaz pek.
Suda çözünmeyen S kristalleri mikronize etmek gerekir çok ufaltmak ve hatta suda "erimeleri" için yüzeylerinin işlenmesi gerekir ki suda askıda kalıp püskürtülebilir bir hal alsın.
Islanabilir S demek suda askıda kalabilecek bir hale sokmak demek.
S kuru halde püskürtülmesi yüzeyi kaplaması kötüdür. Su ve rüzgarla bitkiden uzaklaşması etkiyi çok azaltır.
Mikronize S suda askıdaki hali ile püskürtülür ise daha iyi bir kaplama sağlanır yüzeyi daha büyük olduğundan daha kolay mantari etmenlerle tepkimeye girer v.s.
Bilmem bu kadar teknik bilgi konunun anlaşılmasına yeterli midir.
Yoksa yine çok ağır mı yazdım :)
denizakvaryumu
24-09-2009, 10:52
Teşekkürler :)
Bu durumda ıslanabilir kükürt yani uygulama dili ile sulu kükürt kullanmak, hem bizler hem bitkiler için daha avantajlı olduğu anlaşılıyor.
Douglas Fir
24-09-2009, 13:07
Bu sitede toz ve sıvı tarım kükürtüyle ilgili güzel bilgiler var. Toz kükürttü bentonit ile harmanlayıp su tutma özelliğini ve parçalanma özelliğini arttırmışlar.
http://www.nerotarim.com/kukurt.htm
Bu sene ıslanabilir kükürt kullandım. Pompayla kullanıldığı için uzanamadığım yerlere ulaştı, küçük zerrecikler halinde atıldığı için parça parça değil de toz kükürte oranla çok daha homojen yayıldı. En önemlisi, yaprak altlarına atmada problem olmadı, toz kükürtle bunu yapamazdım.
Merhabalar,
Bağlara sulu kükürt atmak iyisi imiş. Ancak sebzelere, bilhassa domatese toz kükürt daha iyi olur dendi.
Senede kaç defa kükürt atmak iyidir diye sordum :
" Ben bağlara senede iki defa atar idim önceleri ama 8 yıl önce bir uygulama öğrendim artık onu yapıyorum, yılda bir defa haziran sonu ile temmuz başlarına denk gelen, meyveye dönüşün başlaması sırasında hakkı ile kükürt atıyorum o yetiyor " dedi köylü komşum ve ekledi;
" sen merak etme ben bu sene senin asmaları da kükürtleyiveririm, kaç fidan var ki ne olacak, takma kafana"
Hoşçakalın.
Halil Önen
25-09-2009, 19:48
Benim merak ettiğim;
ıslanabilir kükürtle yani sulu kükürtle , toz kükürt arasında ne fark olduğu.
Eğer aralarında fark yoksa sulu kükürt atmak daha kolay ve pratik.Basit bir pompa ile halledebiliriz.
Özellikle yaprakların dökülmeye başlayacağı bu günlerde ben de bu yaz diktiğim 5-6 meyve ağacına bordo bulamacı yerine kükürt uygulaması yapmak istiyorum.
Ama sulu kükürt mü ,kuru kükürt mü karar veremedim.
Sulu kükürt asmalar ve meyve ağaçları budandıktan sonra 2. uygulama da gözler uyanmadan uygulanmalı.
Yani budama ile oluşan yaraların hastalık kapmaması ve 2. uygulama da olası hastalıkların ortaya çıkmaya başladığı dönem olmalı.
Ancak bu oldukca iddialı bir durum gibi geliyor bana.
Sulu kükürt bu şekli ile bordo bulamacının yerini alamaz diye düşünüyorum.
Ama denenebilir.
Yaz uygulaması için toz kükürt, sulu kükürtten daha etkili olmalı.
Zira toz kükürtün güneş ışığı ile hastalıklara karşı daha etkili yani daha yakıcı etki yapması gerekir.
Toz haldeki kükürt, yaz uygulamasında, hafif rüzgarın da etkisiyle bitki dallarında yapraklarda ve toprakta dolaşıyor gözle görülmesede diğer böçekler üstünde etkili oluyor.
Yaz uygulamasında toz kükürtün, tozla toprakla karışması daha kolay olmalı.
Ayrıca toz kükürte karıştırılan odun külü kükürtün etkisini (özellikle külleme ve kırmızı örümcek) arttırdığını düşünüyorum.
Yani kısaca, sulu kükürtü kışın uygulamak,
toz kükürtü yazın uygulamak daha doğru olur.
Saygılar
kostebeksantos
23-10-2011, 21:13
Evimin içinde yetiştirdiğim minyatür güller küllemeye yakalandı toz kükürt kullanırsam acaba güllere bir zararı olurmu? genelde yeni yapraklarda ve sürgün uçlarında çıkıyor. kesip atıyorum ama baş edemedim kükürtten de korkuyorum(güllerimin ev içinde olması sebebiyle) yardımcı olursanız sevinirim.
Halil Önen
24-10-2011, 19:33
Evimin içinde yetiştirdiğim minyatür güller küllemeye yakalandı toz kükürt kullanırsam acaba güllere bir zararı olurmu? genelde yeni yapraklarda ve sürgün uçlarında çıkıyor. kesip atıyorum ama baş edemedim kükürtten de korkuyorum(güllerimin ev içinde olması sebebiyle) yardımcı olursanız sevinirim.
Ev ortamında _yetişen güllerde_ toz kükürt kullanılmamalı.
Mastercop sc. kullanmak daha iyi.
Ev de yapabileğiniz ilaç da kullanabilirsiniz. Yemek sodası küllemeye etkili.
1lt.su,
2kaşık yemek sodası,
2 kaşık sıvı sabun,
karıştırılıp sık sık kullanılabilir.
kostebeksantos
28-10-2011, 21:02
Ev ortamında _yetişen güllerde_ toz kükürt kullanılmamalı.
Mastercop sc. kullanmak daha iyi.
Ev de yapabileğiniz ilaç da kullanabilirsiniz. Yemek sodası küllemeye etkili.
1lt.su,
2kaşık yemek sodası,
2 kaşık sıvı sabun,
karıştırılıp sık sık kullanılabilir.
çok teşekkür ederim. fakat bu tarifinizi nasıl kullanacağım?
Toz kükürt suda tam erimez çöker , holderle atılamıyor bu yüzden ziraai bayilerde satılmaz .Kükürt fabrikalarından alıyoruz biz .Sulu kükürt çok pahalı fakat etki farkı bulunmamakta.Organik tarımda kullanıldığı doğrudur.
Biz Ağaçlara direk toz halinde su karıştırmadan püskürtüyoruz.
Ev içinde toz kükürt kullanmayın bence.Balkondaysa çoçuğunuz yoksa az miktarda kullanılabilir, özellikle rengi sarı olması çocukların dikkatini çekiyor aman dikkat.
Halil Önen
28-10-2011, 22:50
çok teşekkür ederim. fakat bu tarifinizi nasıl kullanacağım?
1 lt. su,
2yemek kaşığı yemek sodası,
2 yemek kaşığı arap sabununu;
2 lt. lik plastik şişede karıştırıyorum. Sonra 'cam sil' için kullanılan (fısfıs) kabına aktarıyor ve 3 ya da 5 günde _ hastalık geçinceye kadar_ bir kullanıyor, tekrar kalan ilacı takviye yapıyorum. Bu daha pratik. Tabi her kullanımda iyice çalkalıyorum.
Kolay gelsin.
kostebeksantos
29-10-2011, 11:37
1 lt. su,
2yemek kaşığı yemek sodası,
2 yemek kaşığı arap sabununu;
2 lt. lik plastik şişede karıştırıyorum. Sonra 'cam sil' için kullanılan (fısfıs) kabına aktarıyor ve 3 ya da 5 günde _ hastalık geçinceye kadar_ bir kullanıyor, tekrar kalan ilacı takviye yapıyorum. Bu daha pratik. Tabi her kullanımda iyice çalkalıyorum.
Kolay gelsin.
yardımın için teşekkür ederim deneyeceğim. güzel bir taktik:)
acemifüsun
29-10-2011, 15:53
Suda eriyebilen kükürtü İzmirde nerede bulabilirim, yardımcı olur musunuz? Kemeraltında Zirai ilaç bayilerinden bulabilir miyim?
Merhabalar,
Hisar cami-çiçekçilerin orda, camiye bitişik, tohum satan minik 2 dükkan var, tesbihçilerin sırasında. Kızlar ağası tarafında olanının sahibi Ziraat Mühendisi, çok gübre aldım oradan, olması lazım, olmasa bile yönlendirir sizi.
Saygılarımla lütfen..
acemifüsun
03-11-2011, 09:11
Teşekkür ederim sn. mrduran, daha önce oraya sormuştum, suda eriyebilen yoktu, yine sorarım. Saygılar.
acemifüsun
04-11-2011, 22:06
Kızlarağası Hanının civarında İl Özel İdare'nin olduğu, Ziraatçiler Sokağında suda eriyebilen kükürtü buldum.
Teşekkürler Sayın Acemifüsun;
İl Özel İdare bitişiğinden, suda eriyebilen kükürdü buldum, aldım.
Sağlıkla kalın inşallah.
Herkese Saygılarımla lütfen.
coskunkan
13-04-2012, 19:09
Toz kukurtle toprak ph'si dusurme hakkinda bir sorum olacak, yardimci olabilen varsa memnun olurum.
24 dekar yere macar figi ektim. Toprak tahlili daha sonra elime ulasti, PH 8,36. Fig 3 santim cikti ama gelismiyor. Diger degerler cok guzel, sadece demir eksik.
Sorum:
Salma suyla sulasam, ve suya mikronize toz kukurt karistirsam;
1 Toprak ph'si duser mi?
2 Urune zarari olurmu?
Arti urun kalktiktan sonra yanmamis tavuk gubresi karistirsam topraga, kukurtle ayni etkiyi gosterir mi?
Halil Önen
13-04-2012, 20:28
Toz kukurtle toprak ph'si dusurme hakkinda bir sorum olacak, yardimci olabilen varsa memnun olurum.
24 dekar yere macar figi ektim. Toprak tahlili daha sonra elime ulasti, PH 8,36. Fig 3 santim cikti ama gelismiyor. Diger degerler cok guzel, sadece demir eksik.
Sorum:
Salma suyla sulasam, ve suya mikronize toz kukurt karistirsam;
1 Toprak ph'si duser mi?
2 Urune zarari olurmu?
Arti urun kalktiktan sonra yanmamis tavuk gubresi karistirsam topraga, kukurtle ayni etkiyi gosterir mi?
Sn. coşkunkan,
kükürt suda erimez ve sulama suyu ile veremezsiniz. Kükürdü ürünü aldıktan sonra direk toprağa atıp sürmelisiniz.
Ahır gübresine de _ürün sonrası_ kükürt ile karıştırp toprağa atarsınız ve sürersiniz.
loveforlife
27-05-2012, 07:47
Suda eriyebilen kükürt uygulaması için en uygun zaman nedir? Sabahları mı, yoksa akşamları mı uygulamalı?
Silivride 350 m2 yerimiz var. Burada kendimiz için sebze meyve yetiştiriyoruz geçen sene çok fazla yılan a rastladık , b,r yerde okumuştum kükürt e gelmez ler diye bende yılan gördüğüm yerlerde kükürt kullandım . Bırakın yılanı ne karıncqa nede sinek hiçbiri gelmedi çok etkili . kokusundan belli zaten.
Kırmızı örümcekten kurtulmak için tüm sebze fidelerine toz kükürt uyguladım aynı uygulamayı yeniden yapmam gerekirmi yoksa tek sefer yeterli olur mu, birde sebzelere kükürt atarken toprağa da atmalımıyım yoksa sebze fidelerinin kükürtlenmesi yeterlimidir?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Halil Önen
07-06-2012, 00:04
Kırmızı örümcekten kurtulmak için tüm sebze fidelerine toz kükürt uyguladım aynı uygulamayı yeniden yapmam gerekirmi yoksa tek sefer yeterli olur mu, birde sebzelere kükürt atarken toprağa da atmalımıyım yoksa sebze fidelerinin kükürtlenmesi yeterlimidir?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Sn. musbet,
toz kükürt uygulamasını yapraklarda kükürt kalmadığında tekrarlaya bilirsiniz. Bol kullanırsanız zaten toprağınıza da ulaşır. Sadece yapraklar _ meyveler_ ıslak iken atmaktan kaçınmak gerekir. Çünkü yaprakları biraz yakabilir ama bu pek zarar sayılmaz.
1 kg kükürt de bir avuç kadar odun külü karıştırıp atarsanız daha iyi olur...
Toprağınızda pH yüksekse toprağa da atabilirsiniz.
Özellikle bostanlara üzerine attığınız gibi _ kavun, karpuz, kabak salatalık gibi _ yaprak altlarına işlesin diye toprak yüzeyinden atmak daha iyidir.
Yayılıcı bitkilerin altına atılan kükürt aynı zamanda bu bölgelerde bulunması muhtemel _ börtü_ böcek yılan çiyan akrep gibi canlıları barındırmaz...
Sayın Halil Önen,
vakit ayırıp cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.
sanırım toprağın ph olması gerekenden çok yüksek diye hatırlıyorum.
mandalinci
07-06-2012, 22:28
Ne kadar faydalı bir bilgi oldu benim için, bilgi veren herkese teşekkür ederim.
Arkadaşlar iyi geceler.
Ben kükürdün koruma amacı dışında bitkilerde kök-dal yapısı geliştirici olarak kullanıldığını duydum, hatta önerdiler.Deneme olarak bazı havai köklendirmelerde ve yeni diktiğim delice zeytin çeliklerinde toz kükürt kullandım.Sonucu merak ediyorum, bu konuda fikri veya bilgisi olan var mı ?
Burada bahsettiğim toz kükürt, toprağa ekleyerek karıştırdım.
Mehmet
selim_50
08-06-2012, 10:37
Arkadaşlar iyi geceler.
Ben kükürdün koruma amacı dışında bitkilerde kök-dal yapısı geliştirici olarak kullanıldığını duydum, hatta önerdiler.Deneme olarak bazı havai köklendirmelerde ve yeni diktiğim delice zeytin çeliklerinde toz kükürt kullandım.Sonucu merak ediyorum, bu konuda fikri veya bilgisi olan var mı ?
Burada bahsettiğim toz kükürt, toprağa ekleyerek karıştırdım.
Mehmet
merhaba;
arkadaşlar artık piyasada jips denilen ürünler var, kükürt ve kalsiyum içerikli, tarımın her alanında kullanılabiliyor.Fiyatlarıda uygun.
merhabalar.
Bir sorum olacak. Bir hobi bahçemiz var ve kabak salata falan ektik.
Yapraklarının altlarında böceklenme olmuş çokta anlamam açıkcası. Yaprakların bazıları kurumus bazılarıda kurumaya yakın. kükürt su karışımı atmak istiyorum kükürtüm var yalnız kaç litre suya ne kadar kükürt atacağımı bilmiyorum. Webte araştırdım bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
merhaba;
arkadaşlar artık piyasada jips denilen ürünler var, kükürt ve kalsiyum içerikli, tarımın her alanında kullanılabiliyor.Fiyatlarıda uygun.
Yanii, böyle derken kükürdün bitkide kök-dal yapısında faydası varmı yoksa tek başına işe yaramaz, diğerleri de eklenmeli mi ?
Mehmet
selim_50
27-06-2012, 12:09
kükür topraktaki ph değerini dengelemek için kullanılır, ph'ı yüksek veya düşük toprakta mineraller bitki tarafından alınamazlar, bu nedenle bitkinin ihtiyacı olan minerallerin alımı için kükürt kullanılır, ayna zamanda kükürtle birlikte kimyasal reaksiyona girmeyecek olan toprağın ihtiyacı diğer minerallerde aynı anda verilebilir.
selim_50
28-06-2012, 09:39
merhabalar.
Bir sorum olacak. Bir hobi bahçemiz var ve kabak salata falan ektik.
Yapraklarının altlarında böceklenme olmuş çokta anlamam açıkcası. Yaprakların bazıları kurumus bazılarıda kurumaya yakın. kükürt su karışımı atmak istiyorum kükürtüm var yalnız kaç litre suya ne kadar kükürt atacağımı bilmiyorum. Webte araştırdım bulamadım yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler şimdiden.
kullanacağın kükürt sıvı kükürt ise, 20 lt için bir kola kapağı kullanacaksın.
syıldıran
29-06-2012, 17:08
kullanacağın kükürt sıvı kükürt ise, 20 lt için bir kola kapağı kullanacaksın.
Sn. selim_50 ,
Bir kola kapağı takriben kaç gr. veya cc. gelir. Tahminimce 5-6 cc. / gr. olduğunu düşünüyorum. Sulu kükürt olarak tabir edilen WP. formundaki kükürtlü preparatlar bildiğim kadarıyla 400-800 gr./ 100 lt. dozajında kullanılıyor. Bu durumda 20 lt. suya 80-160 gr. konulması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle belirttiğiniz dozajın çok az olduğunu :confused: düşünüyorum. Selamlar . .
drmgunes
30-06-2012, 14:08
bu yıl ve geçen yılki meşe saplı ve sapsız meşe fidanlarımda külleme vardı. Hem yeni sürgünlerde hemde eski yapraklarda mevcuttu. istanbulda kükürte ulaşım kolay olmadığı için Halil Önen beyin pratik tavsiyesini uygun dozajda fidanlarıma püskürttüm (arap sabunu, yemek sodası..) fakat üzülerek söylemeliyim mantar hiç azalmadığı gibiuygulamanın ilk günü özellikle yeni sürgün yaprakları kıvrılıp buruştu. ilerleyen günlerde de uç ve yanları kurudu. moralim de bozuldu. 2. kez kullanmadım. Önerisi olan varsa sevinirim. bu aşamadan sonra kükürt yine de kullanılır mı?
Halil Önen
01-07-2012, 01:02
bu yıl ve geçen yılki meşe saplı ve sapsız meşe fidanlarımda külleme vardı. Hem yeni sürgünlerde hemde eski yapraklarda mevcuttu. istanbulda kükürte ulaşım kolay olmadığı için Halil Önen beyin pratik tavsiyesini uygun dozajda fidanlarıma püskürttüm (arap sabunu, yemek sodası..) fakat üzülerek söylemeliyim mantar hiç azalmadığı gibiuygulamanın ilk günü özellikle yeni sürgün yaprakları kıvrılıp buruştu. ilerleyen günlerde de uç ve yanları kurudu. moralim de bozuldu. 2. kez kullanmadım. Önerisi olan varsa sevinirim. bu aşamadan sonra kükürt yine de kullanılır mı?
Sevgili drmgunes,
bu aşamadan sonra ve her aşamada küllemeye karşı kükürt kullanılır. Kükürt kullanırken yaprakların ıslak olmamasına dikkat etmelisiniz, güneş vurunca biraz yakabilir.
Bir yanlışınız olmalı;
külleme için arap sabunu hiç tavsiye etmedim zaten arap sabunu karışımları külleme değil akar hastalıkları için kullanılır...
Külleme için karbonat kullanıldığını biliyorum ama hiç denemedim...
Ağacınızın yapraklarının kıvrılıp, buruşup kurumasının sebebi kullandığınız karışım değil küllemenin zararıdır.
Külleme 300 yıldır var olan tüm doğal ve zehirli kimyasallara karşı savaşı kazanmış zorlu bir hastalıktır. Bitkiniz ya da meyvesi küllemeye yakalandığında üzerinden silemezsiniz ancak durdurabilirsiniz...
Külleme her yağışta, nemli ortamda_çiğde_ her sulamada tekrarlayabilen bir hastalık.
Gözlemlemesi zordur.
Külleme her yerde ve her bölgede olmaz. Eğer devamlı bir bölgede tekrarlıyorsa;
daha gelmeden önce ilaçlarla kaplamak yapmak gerekiyor...
Biz bağda ve diğer birçok sebzede en etkili doğal ilaç olan gülleci bulamacını dikkatli kullandığımız halde az çok bize de zarar veriyor.
Zaten en kaliteli kimyasalları kullanmış olsan da az çok görülebiliyor.
Külleme öyle ev yapımı ilaçlarla başa çıkılacak bir hastalık değil...
Sayın drmgunes merhaba, kükürdün zararı olmaz. Bence deneyin. Biz bahçede ağaçlarda hastalık başladıktan sonra da kullanıyoruz.
(Ne kadar ihtiyacınız var bilmiyorum ama, İstanbulda bulamadıysanız, size yarım kilo kadar yollayabilirim)
selim_50
02-07-2012, 10:40
sayın syıldıran,
Geçen hafta bağ için sıvı kükürt aldım, ilaç bayisinin söylemiş olduğu dozaj sırt tulumbası için bir kola kapağı şeklinde, önceki yıllarda da diğer ilaç bayilerinin ölçüsüde aynı şekilde idi. (Kükürt tam sıvı halde değil biraz konsantre kıvamında)
Suda eriyen kükürttü salatalıklarda fıs fıs yardımı ile kullanmıştım yapraklarda kurumalar, sararmalar, oldu acaba sıvı kükürt yaparmı? Ben normal toz kükürtemi döneyim?
syıldıran
03-07-2012, 08:19
sayın syıldıran,
Geçen hafta bağ için sıvı kükürt aldım, ilaç bayisinin söylemiş olduğu dozaj sırt tulumbası için bir kola kapağı şeklinde, önceki yıllarda da diğer ilaç bayilerinin ölçüsüde aynı şekilde idi. (Kükürt tam sıvı halde değil biraz konsantre kıvamında)
Sn. selim_50 ,
Kullandığınız sıvı kükürtün markası veya adı nedir ? Selamlar . .
denizakvaryumu
03-07-2012, 08:26
Suda eriyen kükürttü salatalıklarda fıs fıs yardımı ile kullanmıştım yapraklarda kurumalar, sararmalar, oldu acaba sıvı kükürt yaparmı? Ben normal toz kükürtemi döneyim?
Kabakgiller ve kayısı kükürde hassastır.
Sıvı kükürt paketlerinin üzerinde bu uyarı var...
syıldıran
03-07-2012, 08:27
Sn. hepgül ,
El fısfısı yaklaşık olarak 1 lt. civarında su alır , bu suya da 5-6 gr. sulu kükürt koymak gerekmektedir , dozajı aşmış olabilirsiniz , birde hastalanmış ölecek olan yaprakları tedavi etmek mümkün olamaktadır. Kükürt uygulamasındaki asıl amaç sağlam yaprak ve meyvelerin hastalanmamasıdır. Selamlar . .
ahmt_thr
15-07-2012, 19:30
merhaba birkaç yerde kükürtün yararlarını okudum ancak kükürtün zararları varmıdır yokmudur bilemediğimden kullanamadım. Acaba organik tarıma uygunmudur? artı ve eksileri nelerdir? selamlar.
denizakvaryumu
31-07-2012, 12:54
http://www.boyutft.com/pdf/HelioKukurt_Flyer.jpg
Bir de bu ürün çıkmış...
322534
Zeki Yağlı
31-07-2012, 13:01
http://www.boyutft.com/pdf/HelioKukurt_Flyer.jpg
Bir de bu ürün çıkmış...
Ben bu sene kullandım.
Her sene küllemeden mahvolan dahlia, monarda dydima, gibi birçok süs bitkimde çok iyi netice aldım.
Bakalım mevsim nasıl bitecek.
Sanki küllemeye karşı yıllardır beklediğim ilaç bu imiş:)
herkese kolay gelsin
Zeki Yağlı
denizakvaryumu
03-08-2012, 16:02
Arkadaşlar
son gelişmeler ışığında kükürdü 3 e ayırmakta fayda var.
1-Toz kükürt (geleneksel- dede-nene kükürdü) tarım kükürdü...
Halil Beyin "meşe külü ile birlikte atın" dediği kükürt...
Bugünlerde domateslerde bolca kullanılması lazım.
2-WP 80 de denilen toz ama suyla karıştırılıp atılan kükürt...
3-Sıvı halde satılan kükürt...
Ben domateslerde toz olanını ağaçlarda WP 80 olanını kullanıyorum.
altinkukurt.com
05-02-2013, 06:58
merhaba
toz kükürt organik bir maddedir. çünkü %99.80 saflıktadır.
ama sulu kükürt ve bentonitli kükürt içerisinde karışımlar vardır.
toz kükürt en etkili ve en ucuz olanıdır. sıvı kükürt'ün 1 litresi yaklaşık toz kükürtün 10 katı kadardır. üstelik 1 litre sıvı kükürt içerisinde 800 gr kükürt, 700 gram çözücü ve su gibi maddeler vardır. bentonitli kükürt içersindeki bentonit su tutabilir ama toprağa nasıl bir etki ediyor incelemek gerekli.
üstelik bentonitli kükürt %90 kükürde sahipken fiyatı toz kükürdün 3 katı kadardır. görülüyorki çiftçimiz kolay çözüm peşinde. pahalı ve etkisi az ürünlere daha çok ilgi gösteriyor. bunu anlayamıyorum !
domates, biber, patlıcan, karpuz, elma, kiraz, zeytin, üzüm, portakal, mandalina, nar, mısır, bezelye, yer fıstığı gibi ürünlerde çok rahatlıkla toz kükürt kullanabilirsiniz. kazancınız bol olsun. kükürt hakkında her türlü ve doğru bilgi bulabileceğiniz altinkukurt.com kaucuk,pH duzenleme,bitki besleme,toz,sivi,yagli kukurt (http://www.altinkukurt.com) sitesini inceleyiniz.
merhaba
toz kükürt organik bir maddedir. çünkü %99.80 saflıktadır.
ama sulu kükürt ve bentonitli kükürt içerisinde karışımlar vardır.
toz kükürt en etkili ve en ucuz olanıdır. sıvı kükürt'ün 1 litresi yaklaşık toz kükürtün 10 katı kadardır. üstelik 1 litre sıvı kükürt içerisinde 800 gr kükürt, 700 gram çözücü ve su gibi maddeler vardır. bentonitli kükürt içersindeki bentonit su tutabilir ama toprağa nasıl bir etki ediyor incelemek gerekli.
üstelik bentonitli kükürt %90 kükürde sahipken fiyatı toz kükürdün 3 katı kadardır. görülüyorki çiftçimiz kolay çözüm peşinde. pahalı ve etkisi az ürünlere daha çok ilgi gösteriyor. bunu anlayamıyorum !
domates, biber, patlıcan, karpuz, elma, kiraz, zeytin, üzüm, portakal, mandalina, nar, mısır, bezelye, yer fıstığı gibi ürünlerde çok rahatlıkla toz kükürt kullanabilirsiniz. kazancınız bol olsun. kükürt hakkında her türlü ve doğru bilgi bulabileceğiniz altinkukurt.com kaucuk,pH duzenleme,bitki besleme,toz,sivi,yagli kukurt (http://www.altinkukurt.com) sitesini inceleyiniz.
Sayın Altinkukurt.com, sorun uygulamada. Daha önceleri uyuz için toz kükürt kullandım. Çok büyük zorluklar yaşadım. Geçen yıl portakalda uyuz için, eriyebilen kükürt kullandım. Gene kükürt motoru ile attım (sıvı olarak). Hiç bir zorluk yaşamadım. Hem de tek bir uygulama ile uyuzdan kurtuldum. Geri kalan dönemlerdede uyuz geri gelmedi.
Selamlar.
altinkukurt.com
07-02-2013, 13:09
****** toz kükürt atmanın zorlukları var. en başta göz yakar. çalıştıracak işçi bulamazsınız .... ama binlerce dönüm arazileri olan çiftçiler için pH düzenleme de toz kükürt ten daha etkili ve ucuz bir çözüm yoktur. **** toz kükürtten daha ucuz ve daha etkili bir çözüm var ise lütfen yazın biz de öğrenelim.
kauçul,pH düzenleme,bitki besleme,toz,sıvı kükürt (http://www.altinkukurt.com)
Halil Önen
08-02-2013, 00:58
... toz kükürt atmanın zorlukları var. en başta göz yakar. çalıştıracak işçi bulamazsınız ...
Aslında zorlukları bunlarla bitmiyor. Havanın rüzgarsız olması, yaprakların ıslak olmaması gibi...
Şimdi sırtta bağlanıp hava ile kükürt püskürten makineler var ve gözler koruyucu gözlük ile korunabilir...
Ama toprağa da faydası olan toz kükürtün yerini dolduran ucuz ve etkili bir şey yok biliyorum...
merhaba. bordo bulamacı ve suda eriyen kükürtü karıştırıp ilaçlama yapabilirmiyiz
MeyveliTepe
27-03-2013, 20:40
merhaba. bordo bulamacı ve suda eriyen kükürtü karıştırıp ilaçlama yapabilirmiyiz
Hayır, öyle bir karşım yapmayınız.
Hayır, öyle bir karşım yapmayınız.
Sayın meyveli Tepe ;
Sonbaharda hazırladığım Gülleci bulamacı nı bu yıl sebzelerde kullanmak istiyorum.Görüşlerinize ihtiyacım var.Selamlar.
venompd26
01-06-2013, 19:47
benim balkonumda 4 saksı domates, 2 saksı hıyar ve 1 saksı biberim var. hıyarlarımda küllenme vardı. bugün toz kükürt attım, önlem olsun diye domatesler ve bibere de attım. hepsinin hem topraklarına attım hem de yapraklarına ama haliyle meyvelere de geldi. daha önceki yazılanlara göre meyvelere her hangi bir zararı yokmuş ama emin olmak için sormak istiyorum.
ayrıca kükürdü hangi aralıklarla uygulamalıyım?
yapraklarda kükürt olduğu süre boyunca sulama yaparken yapraklara su değirmemeli miyim?
yapraklar ve toprak şu anda sapsarı oldu, bu kükürt zamanla uçar ve ya erir gider mi acaba?
yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Pardus61
30-06-2013, 22:46
benim balkonumda 4 saksı domates, 2 saksı hıyar ve 1 saksı biberim var. hıyarlarımda küllenme vardı. bugün toz kükürt attım, önlem olsun diye domatesler ve bibere de attım. hepsinin hem topraklarına attım hem de yapraklarına ama haliyle meyvelere de geldi. daha önceki yazılanlara göre meyvelere her hangi bir zararı yokmuş ama emin olmak için sormak istiyorum.
yapraklarda kükürt olduğu süre boyunca sulama yaparken yapraklara su değirmemeli miyim?
yapraklar ve toprak şu anda sapsarı oldu, bu kükürt zamanla uçar ve ya erir gider mi acaba?
bunları ben de merak ettim.
Pardus61
30-06-2013, 22:48
Ben de binamızın önündeki külleme hastalığına yakalanan çınar ağacıma fayydalı olabilmek için girdim foruma.allah razı olsun birçok bilgi edindim sizden..
09murmur
12-04-2014, 09:21
Merhaba, yaklaşık 200 metrekarelik bahçemizde çim, asma, erik, incir dahil karma bir profil var. Ayrica küçük bir alanda da sebze yetiştiriyoruz. Bunlara ek olarak bir de sokak kedileri bahçemizde. Onları da besliyoruz. Bahsettiğiniz ilaçlamayı yaptığımızda sokak kedilerine zarar verir miyiz?
antihistaminik
14-04-2014, 18:21
bir adet bodur elma:)mda külleme var.
toz kükürt için şunlar ya da aktardan alacağım kükürt uygun mudur? yoksa zirai diye bir ayrım var mı dostlar?
TOZ KKRT - 500 GR 6 TL Sanalpazar.com'da (kodu:11621418) (http://www.sanalpazar.com/Toz-Kukurt-500-Gr__isp11621418)
KÜKÜRT ( SÜLFÜR ) 1 KG (http://www.medikallab.com/KUKURT-SULFUR-1-KG,PR-836.html)
bu soruların cevaplarını bende bilmek isterim...
diabolos
02-08-2014, 10:16
Sevgili Denizakvaryumu öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum,bahçemizdeki asmanın külleme hastalığına yakalandığını düşünüyorum,,üzüm tanelerinin üzerinde pas gibi lekeler oluşuyor ve çok büyük verim kaybına yol açıyor ayrıca omçanın üzeri sürekli soyuluyor,rekolte her sene dahada azalıyor,,,rica etsem kükürt kullanımı hakkında biraz bilgi verebilirmisin,?birde biz sulamayı akşam saatlerinde yapıyoruz ,,sabah sulamanın küllemeyi önlediğini iddia eden bir yazı okumuştum,,siz tam tersini söylüyorsunuz,,
handancakan
24-03-2015, 09:47
...Biz kükürtü buralarda tarım ilacı, börtü böçek ilacı satan yerlerden 1 ve ya 2 kg. buluyoruz.
Kükürtü asmaya atarken, dallarına, yapraklarına ve üzüm salkımının üzerine atınız.
Korkmayın, asmanız ıslak değilse ve sıcakta atmazsanız bir şey olmaz. Akşamleyin atınız.
Kükürt tane üzerinde hafif acık sarı bir beneklenme şeklinde renk değişimi yapar, tabii beyaz üzümde, bunun hiç bir zararı yok.
Zaten pazardan alırken salkım ya da tane üzerinde bu renkleri görürsünüz.
Bu kökürtün marifetidir. Deneyin o salkımın daha tatlı olduğunu görürsünüz.
Nedenini sormayın bilemem, belki psikolojik beilki damak tadı...
Kükürtlü salkımı, yıkayın hepsi akar gider. Hiç bir zararı olmaz.
Elle de atabilirsiniz, bir tülbentin içine azıcık koyup silkeleyerek de atabilirsiniz.
Ancak mutlaka gözlük kullanın. Ya da gözlerinizi koruyun. Ellerinizi de gözünüze sürmeyin, yoksa benim gibi evin yolunu bulamazsınız. Yakması dışında gözlere zararı yok.
Saygılar
agaclar.net - View Single Post - Asma (Üzüm) hastalık ve zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=476784&postcount=38)
Toz kükürt birçok bitki hastalığına ve kırmızı örümcek ile akar türleri için mükemmel etkide bir madde olup çiftçinin vazgeçilmezidir.
Kullanım sırasında yüzü yakması ve kötü kokması dışında bir sıkıntısı yoktur.
Kullanırken gözlük takın ve ağzınızı nemli tülbent ile örtün.
Kullanım sonrası ise yüzünüzü sirke ile yıkayın.
Benim sorunum vişnelerimin normal hasat tarihinden yaklaşık 1 ay önce olgunlaşması. Doğal olarak fiyatlar düşük oluyor ve toptancılarda almakta nazlanıyor. Biri bana "vişnelere al düşmeye başladığında, ağaçları sulu kükürt ile yıkarsan olgunlaşmayı geciktirirsin" dedi. Acaba kükürtün meyve olgunlaşmasını geciktirici **** meyvenin dalda durma süresini uzatma gibi bir işlevi var mıdır? yoksa pek çok şeyde olduğu gibi şehir efsanesi mi?
Benim sorunum vişnelerimin normal hasat tarihinden yaklaşık 1 ay önce olgunlaşması. Doğal olarak fiyatlar düşük oluyor ve toptancılarda almakta nazlanıyor. Biri bana "vişnelere al düşmeye başladığında, ağaçları sulu kükürt ile yıkarsan olgunlaşmayı geciktirirsin" dedi. Acaba kükürtün meyve olgunlaşmasını geciktirici **** meyvenin dalda durma süresini uzatma gibi bir işlevi var mıdır? yoksa pek çok şeyde olduğu gibi şehir efsanesi mi?
bordo bulamacı ağaçların çiçek açmasını bir hafta kadar geciktiriyormuş doğal olarak olgunlaşmada bir hafta gecikir. Yinede ziraat mühendisi arkadaşlara danışmak lazım
Hasan061
21-04-2015, 12:03
Fungusit Mantar ilacı yazan kutuların dışındaki WP 80-WP 50 tarzında ibareler neyi kastediyor,sulandırılmış kükürt yerine geçer mi acaba,bu kutların dışını okuduğumuzda kükürt'ün faydalarıyla aynı derecede çakışmış oluyor,ayrıca Fungusit Mantar ilaçlarının açıklama bölümünde Elma,Armut,Domates,Biber,Bağ,Narenciye gibi ibareler var ama benim güllerim var,bunlarda da mantari hastalıklar ve yaprak biti oluışuyor havalar ısındığı zaman önleyici olarak hastalık ortaya çıkmadan kullanabilirmiyim.Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
MeyveliTepe
21-04-2015, 12:41
Fungusit Mantar ilacı yazan kutuların dışındaki WP 80-WP 50 tarzında ibareler neyi kastediyor,sulandırılmış kükürt yerine geçer mi acaba,bu kutların dışını okuduğumuzda kükürt'ün faydalarıyla aynı derecede çakışmış oluyor,ayrıca Fungusit Mantar ilaçlarının açıklama bölümünde Elma,Armut,Domates,Biber,Bağ,Narenciye gibi ibareler var ama benim güllerim var,bunlarda da mantari hastalıklar ve yaprak biti oluışuyor havalar ısındığı zaman önleyici olarak hastalık ortaya çıkmadan kullanabilirmiyim.Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Bahsettiğiniz fungusitlerin aktif maddesi nedir?
Sayın tarku;
Vişnelerin normal hasat tarihinden önce olgunlaşmalarının sebebi muhtemelen ağaçların yeteri kadar suyu alamaması ve meyvayı daha çabuk olgunlaştırmaları. Sulama durumunuz var ise agaçlarınızı sulayabilirseniz hem daha fazla ve kaliteli normal zamanında ürün alabilirsiniz.
s.serdar
01-05-2015, 03:00
Vişne fidanı ilk 3 yıldan sonra sulama istemez. Gereğinden fazla sulama erken olunlaşmaya yol açabilir.
Değerli arkadaşlarım güller ve sebzelerdeki görülen küllemeye karşı sulandıralabilir kükürtün içine, bir miktar odun külünün dinlendirilmiş suyundan (20 lt oranı kadar sülandırılmış kükürte 2-3 çorba kaşığı kadar kül suyu) katarak 160 metrekareye yapraktan uygularsak sonuç ne olabilir bu konuda deneyimi ve bilgisi olan arkadaşların görüşlerine ihtiyacım var.
Daha önce 2,5 litre suya bir çorba kaşığı ilave edip yapraktan sade olarak atmıştım, damlamadan da 80 metrekare bahçeye bir çay bardağı kadar kül suyu ilave edip 1 bir ton su ile sulama yapmıştım bir zararını görmedim Melas,kalsiyum, iz elementler, fosforik asit, deniz yosunu, asidik asit, sitrik asit,hümik ve fulvik asit gibi bir çok şeyi zaman zaman topraktan ve yapraktan denediğim için faydasını da anlayamadım. :) ama şu an sebzelerimin durumu güller ve salatalıktaki küllemeyi görmezden gelirsek çok iyi diyebilirim.
Saygılarımla,
sinbas
TreeKing
29-07-2015, 12:01
meyvelerde külleme hastalığı yapraklarda ve meyvelerde ne şekilde belirti gösterebiliyor?Yaprak kıvrılmalarını(tam kıvrılma sayılmaz ama yaprağın üst yüzeyi biraz kapanık oluyor) elmalarda sık görüyorum ama sıcaklığın etki ettiğini düşünüyorum ama yine de bilemedim.
yeşilyaka
27-10-2015, 22:01
9 dönüm arazim için yaptırdığım toprak analizi sonucu pH 7.3, potasyum, fosfor, çinko, mangan yönünden fakir ve %25 oranında çok kireçli çıktı. Laboratuvar kireç problemi için dönüm başına 150kg toz kükürt öneriyor.
Oldukça zor gibi görünse de bir şekilde toplam 1350 kg toz kükürtü tek başıma el arabası ve kürek yardımıyla araziye yayıp, ardından pullukla sürerek karıştırmayı planlıyorum. Bunu yaptıktan sonra azot ve organik madde takviyesi için de yonca, alfalfa, beyaz ve kırmızı üçgül, hodan, arı otu tohum karışımıyla canlı malç örtüsü oluşturup baharda bunları yeşil gübre olarak toprağa karıştıracağım.
Sizce bu toz kükürt uygulama işi hem maliyet, hem de yoğun emek açısından ne kadar mantıklı olur? Uygulama için farklı önerileriniz varsa duymaktan çok memnun olurum.
aydemiraydın
28-10-2015, 08:18
9 dönüm arazim için yaptırdığım toprak analizi sonucu pH 7.3, potasyum, fosfor, çinko, mangan yönünden fakir ve %25 oranında çok kireçli çıktı. Laboratuvar kireç problemi için dönüm başına 150kg toz kükürt öneriyor.
Oldukça zor gibi görünse de bir şekilde toplam 1350 kg toz kükürtü tek başıma el arabası ve kürek yardımıyla araziye yayıp, ardından pullukla sürerek karıştırmayı planlıyorum. Bunu yaptıktan sonra azot ve organik madde takviyesi için de yonca, alfalfa, beyaz ve kırmızı üçgül, hodan, arı otu tohum karışımıyla canlı malç örtüsü oluşturup baharda bunları yeşil gübre olarak toprağa karıştıracağım.
Sizce bu toz kükürt uygulama işi hem maliyet, hem de yoğun emek açısından ne kadar mantıklı olur? Uygulama için farklı önerileriniz varsa duymaktan çok memnun olurum.
arazide ne üretiyorsunuz? ekim dikim yaptığınız zaman kükür katkılı gübreleri kullanın . yapraktan veya yağmurlama veya damlamadan kombi sıvı gübrelerle sıvı kükürt ve fosfor ağırlıklı gübreler verin ph düşer.
aydemiraydın
28-10-2015, 08:19
meyvelerde külleme hastalığı yapraklarda ve meyvelerde ne şekilde belirti gösterebiliyor?Yaprak kıvrılmalarını(tam kıvrılma sayılmaz ama yaprağın üst yüzeyi biraz kapanık oluyor) elmalarda sık görüyorum ama sıcaklığın etki ettiğini düşünüyorum ama yine de bilemedim.
yapraklarda lekeler oluşur. elma külleme yazıp google görsellere bakın.
öncelikle uzun zamandım takip ettiğim ama üye olmadığım bu yararlı foruma katkıda bulunan herkese teşekkür ederek ilk mesajımı yazayım dedim tabi toz kükürt konusunda siz değerli arkadaşlara bir sorum olacak ,benim 15 m2 kadar bir alanım var ,çim ektim ,biraz gölgelik(gölge alanlarda çim kalmadığı için yine forumdan takiple Osmanlı çimi dikimi yaptım) çimin sağlam kaldığı nispeten güneşli alanlarda külleme ve pas gözükdü ,ben acaba toz kükürt kullanabilirmiyim, ne kadar ve nasıl kullanmalıyım? yardımcı olabilecek arkadaş varsa çok sevinirim.
Yaseminimi ve bazı bitkilerimi saran kırmızı örümcek belası için kükürt kullanmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla toz kükürt bulup yapraklara serpiştireceğim? Peki toz kükürtü nerede bulurum?
Yaseminimi ve bazı bitkilerimi saran kırmızı örümcek belası için kükürt kullanmayı düşünüyorum. Okuduklarımdan anladığım kadarıyla toz kükürt bulup yapraklara serpiştireceğim? Peki toz kükürtü nerede bulurum?
Zirai ilaç satılan yerlerde var, kilosu iki tl. gibi oldukça hesaplı. Tülbent ile sabah çiyi kurumadan yapraklara serpilir ki nispeten kalıcı olsun.
hakki_caliskan
28-02-2017, 07:40
saksıdaki çiçeklerde nası uygulanabilir bu ürün. sürekli ph yükseliyor, 7 nin üzerine çıktı, bir şekilde düşürmem lazım ama kükürtü alıp saksıların üzerine serptim + üzerine ince tabaka toprakla örttüm. Hiçbir değişme olmadı. ph hala düşmedi. bu kükürtü hazır kurulu olan saksılarda nasıl uygulamak lazım?
saksıdaki çiçeklerde nası uygulanabilir bu ürün. sürekli ph yükseliyor, 7 nin üzerine çıktı, bir şekilde düşürmem lazım ama kükürtü alıp saksıların üzerine serptim + üzerine ince tabaka toprakla örttüm. Hiçbir değişme olmadı. ph hala düşmedi. bu kükürtü hazır kurulu olan saksılarda nasıl uygulamak lazım?
Bende bahçeme toz kükürt atmıştım ama araştırınca, toz kükürdün işlevini gerçekleştirebilmesi için belirli şartlar gerekiyormuş. Toz kükürdün toprağa etki edebilmesi için 4-5 yıl gerekir diyor ziraatçiler. Sıcaklık, nem gibi faktörler varmış. Bu sebepten toz kükürt yerine sıvı kükürt daha kullanışlı. Toz kükürt attığınızda sulama yapmayı ihmal etmeyin.
hakan.marasli
21-03-2017, 14:13
Bu yazı Amatör veya Ticari amaçlı üretim yapıp danışmanı olmayan, hocaya danışmayan kendi başına üretim yapan çiftçiler için yazılmıştır. Danışmanı olan çiftçiler; kesinlikle danışman talimatlarına uymalıdırlar.
Sayın çiftçiler; yıllardan beridir toz kükürt üzüm bağlarında, domates, biber, soğan, sarımsak, buğday, arpa, pancar, patates, tarlalarında, fındık ve ceviz bahçelerinde veya her nerede olursa olsun yapraktan ve topraktan kullanılmaktadır.
Toz kükürt; göz yakan, taşınması, depolanması, uygulanması, yapraktan bitki içerisine alınması, toprakta çözünmesi zor, çürük yumurta kokusunda olan bir üründür. Kükürdün çok daha fazla kullanılması gerekirken toz kükürtteki bu zorluklardan dolayı toz kükürt kullanımı git gide azalmaktan kurtulamamıştır. Son iki yıldır Çatak Projesi ve toprak düzenlemeye verilen önem sayesinde yine bir miktar kullanım vardır.
Aslında Türkiye'de üretilen toz kükürdün neredeyse %98 i yapraktan kullanıma uygun değildir. Çünkü yapraktan kullanım için kükürt tanecikleri maksimum 0-45 mikron aralığında olmalıdır. Zaten üreticilerin web sitelerine de bakarsanız 0-100 mikron aralığında (Tamamını bitkinin alamayacağı büyüklükte) ürünlerinin olduğunu kendileri beyan ederler. Bu yazıda tanıtacağımız AltınYeşil Plus ise 0-10 mikron aralığındadır ve yaprak gözeneklerinden kolayca bitki içerisine alınabilmektedir.
Firmamız toz kükürtteki zorlukların önüne geçebilmek ve yapraktan kükürt uygulamasını artırabilmek için AltınYeşil Plus isimli kükürtlü sıvı gübreyi geliştirmiş ve çiftçimizin kullanımına sunmuştur. Bu sıvı ürün Türkiye'de tekdir, sadece ALTINKÜKÜRT LTD.ŞTİ. tarafından üretilmektedir. Ürün sıvı olduğu için kullanımı çok kolaydır. İster damlamadan toprağa, isterse holder veya pompayla yaprağa çok kolay uygulama yapılabilmektedir.
Tescil No : 27729 - Lisans No : 1295
İçeriğindeki %42 SO3 (kükürt trioksit, net %16.8 elementel kükürte eş değer) ve %0,5 bakır sayesinde bitkiyi iyi derecede besler.
İçeriğindeki %9 fosfor ve %2 çinko sayesinde bitkide kök gelişimini hızlandırır ve güçlü bir kök sistemi meydana getirir. Eş zamanlı çiçeklenmeyi teşvik eder, tane ve meyve tutumunu artırır. İri ve dolgun meyve oluşmasını sağlar. Bitkilerin kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanımını arttırır. Generatif gelişmeyi hızlandırarak erken hasat imkanını sağlar.
İçeriğindeki %10 azot ve %2 magnezyum sayesinde yeşil aksam sağlıklı ve hızlı gelişir ayrıca azot ve kükürt diğer elementlerin alımını hızlandırır ve artırır.
İçeriğindeki %1 Mangan ise bitkide klorofil oluşumuna yardım eder. Bitkide enzimatik ve fizyolojik olaylarda katalizör görevi üstlenir. Karbonhidratların suya ve karbondioksite parçalanmasında ve solunum olaylarında görev almaktadır.
İçeriğindeki %4 Potasyum sayesinde ise meyve büyümesine, tonaj artırmaya yardımcı olur.
Ayrıca gübremiz pancarda şeker oranını, buğdayda protein miktarını artırır.
Görüldüğü gibi AltınYeşil Plus kullanmanın, toz kükürt kullanmaya göre oldukça fazla avantajlı ve uygulaması kolay olduğunu göstermiş olduk. Sizde bu ürünü kullandığınızda bir daha elinize toz kükürt almayacaksınız zaten.
Domates, biber gibi bitkilerde çiçeklenmeden önce Kalsiyum içerikli bir gübre kullanmak, pancar gibi bitkilerde bor kullanmak ve mevsim sonunda ise meyve büyütmek için yüksek potasyum içerikli gübre kullanmak sağlıklı bir sezon geçirmenizi ve yüksek verim almanızı sağlayacaktır.
Uygulama aşağıdaki gibi yapılmalıdır.
Taban gübresi (15-15-15 veya 20-20-20 uygulamasından sonra)
Toprağa holderle veya ağaç köklerine damlama ile 1000 m2 ye 1-2 litre sıvı kükürt, 1-2 litre hümik asit uygulaması yapılmalıdır.
Daha sonra;
1 Kez ürüne göre Kalsiyum veya bor içerikli gübre.
3 Kez AltınYeşil Plus.
2 Kez Potasyum İçerikli Gübre. (16-8-24 - 2MgO, 5-0-25)
AltınYeşil Plus'da 1-5-20 litrelik ambalajlar mevcuttur.
Yapraktan kullanım için sloganımız ise 'AltınYeşil Plus Ürününüze Bereket Katar'.
Her türlü bitkide kullanılabilecek kükürtlü, bakırlı, zengin içerikli sıvı gübredir. Ama özellikle Ceviz, Badem, Fındık, Antep Fıstığı, Yer Fıstığı, Şeker Pancarı, Domates, Biber, Bamya, Soğan, Arpa, Buğday, Nohut, Üzüm (Bağcılık), Sarımsak ve Patates üreticileri tarafından çok fazla kullanılmaktadır.
Toz kükürdü ve lonarditi ise sadece toprak düzenlemek amaçlı kullanmalısınız. (Toz kükürtle pH düşürmek uzun zaman alır)
Toz kükürt alırken ise en uygun fiyatlı toz kükürdü tercih ediniz. Bizim ki şöyle iyi böyle iyi diyerek yüksek fiyattan toz kükürt satmak isteyenlerden uzak durunuz. Çünkü Türkiye'de satılan toz kükürdün tamamı Tüpraş rafinerilerinden çıkmaktadır. Herkes aynı yerden aynı kükürdü alıp işlemektedir. Bir ürün pahalı satılıyor diye iyi olmaz.
Bol verimli güzel günler diliyorum.
Web Sayfası Ürün Linki Aşağıdadır.
http://www.altinkukurt.com/tarim-icin-urunler.asp
0318 297 40 11 - KIRIKKALE
hakan.marasli
31-03-2017, 19:56
Merhaba
pH çok kolay ve hızlı düşebilen bir şey değildir. Sıvı kükürt ve hümik asit uygulamasına pH 7 ve organik madde 4 olana kadar devam etmelisin. direkt toprağa uygulama yap. 1 dekar tarla için düşündüğümüzde bir kullanımda 3'er litre uygulama yaptığımızı düşünelim. sizde kendi alanınıza göre miktarı belirleyin ve ona göre uygulama yapın. her ay uygulama yapabilirsiniz.
detaylı bilgi için www.altinkukurt.com/sivi-kukurt.asp adresini inceleyebilirsin.
20 dönüm uzum bağımda her yıl verim düştü. 1 ton bile uzum alamıyorum . Gubre hiç vermedim bu zamana kadar. Kukurt ise yapraktan sadece yılda 1 kez. Verimin düşmesini buna bağlıyorum. Belki başka sebeplerde olabilir.
Sıvı kukurtün topraktaki etki suresi ne kadardır. Bunu sunun için soruyorum. 17 yasindaki uzum bagima Ekim ayında kukurt atmayı düşünüyorum. Ph 7.9 dönüme 5 litre sıvı kukurt uygulayacağım. Bu sayede ph 6-6.5 lara dusurmeyi istiyorum. Atacağım sıvı kukurtün etkisi ne kadar süre toprakta kalır. En azından 6 -9 ay kalırmı. Bu arada hem fenni hemde doğal gubre atacağım susuz bagima. Aynı zamanda toz kukurt ile her yıl toprağı kukurtleyecegim ama benim icin onemli olan bu yilki atacağım sıvı kukurt. Ekimde attığım sii kukurt 9 ay etkisini surdururmu Bölge elazig. Tesekkurler
Neden şimdi sıvı kükürt atıyorsunuz. Siz toprağın ph seviyesini düşürecekseniz toz kükürt daha uzun süreli olmaz mı? Sıvı kükürt yağan yağmur, kar suları ile topraktan yıkanıp gidecek. Toz kükürt ise erimediği için daha uzun süre kalacak. Bu güne kadar hiç gübre atmayınca verim neden düşmesin. Sonbaharda ben de bağıma en azından asmaların izdüşümüne doğal gübre atacağım. Gübreyi sonbaharda atınca gerekli olan mineraller toprağa işliyor. Ağaçlar kış döneminde de gelişmesini sürdürüyor. Kış döneminde köklenmesini sağlarsanız ilkbaharda daha güçlü bir şekilde çıkıyor. Bir de http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653-49.htm#post1519137 başlığını inceleyin isterseniz.
Yeni bir fidan dikme projem var, önümüzdeki bir kaç hafta içinde gerçekleştirmeyi umuyorum. Toprak tınlı alüvyon. Fidan çukurları 1 metre çapta ve 1 metre derinlikte açılacak. Her bir çukur, 120 litre (açılmış halde) coco-peat, 25 kg leonardit, 25 kg ahır gübresinden fermente kompost, 25 kg mikronize klinoptilolit ve arazinin toprağı ile karıştırılarak doldurulacak. Fidanlar buna dikilecek.
Neden şimdi sıvı kükürt atıyorsunuz. Siz toprağın ph seviyesini düşürecekseniz toz kükürt daha uzun süreli olmaz mı? Sıvı kükürt yağan yağmur, kar suları ile topraktan yıkanıp gidecek. Toz kükürt ise erimediği için daha uzun süre kalacak. Bu güne kadar hiç gübre atmayınca verim neden düşmesin. Sonbaharda ben de bağıma en azından asmaların izdüşümüne doğal gübre atacağım. Gübreyi sonbaharda atınca gerekli olan mineraller toprağa işliyor. Ağaçlar kış döneminde de gelişmesini sürdürüyor. Kış döneminde köklenmesini sağlarsanız ilkbaharda daha güçlü bir şekilde çıkıyor. Bir de http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1653-49.htm#post1519137 başlığını inceleyin isterseniz.
Sayın Muda,
2015 sonbaharında ağaçlarımın taç izdüşümüne toz kükürt ve leonardit attım. Geçenlerde ağaçların diplerindeki otları yolarken, topraktan sarı kükürt çıktı. Attığım hali ile olduğu gibi duruyordu, ne erime, ne toprağa katkı. Kükürt erimedikten sonra toprakta 100 yıl durmasının toprağınıza ne gibi bir katkısı olabilir ki? Kükürt atmamın nedeni toprak ph nı düşürmek ve aşırı kireçli toprağın kirecini kırmak. Bugün sıvı kükürt atıp, yağan yağmurlarla kükürtün toprağın alt katmanlarına inmesi, topraktaki istediğiniz iyileşmeyi daha kolay sağlamaz mı? Hem toz kükürtü, hem sıvılaştırılmış kükürdü (damlamaları tıkadığı sabit), hem de sıvı kükürdü kullanan biri olarak sıvı kükürtten şaşmayın derim.
20 dönüm uzum bağımda her yıl verim düştü. 1 ton bile uzum alamıyorum . Gubre hiç vermedim bu zamana kadar. Kukurt ise yapraktan sadece yılda 1 kez. Verimin düşmesini buna bağlıyorum. Belki başka sebeplerde olabilir.
Sıvı kukurtün topraktaki etki suresi ne kadardır. Bunu sunun için soruyorum. 17 yasindaki uzum bagima Ekim ayında kukurt atmayı düşünüyorum. Ph 7.9 dönüme 5 litre sıvı kukurt uygulayacağım. Bu sayede ph 6-6.5 lara dusurmeyi istiyorum. Atacağım sıvı kukurtün etkisi ne kadar süre toprakta kalır. En azından 6 -9 ay kalırmı. Bu arada hem fenni hemde doğal gubre atacağım susuz bagima. Aynı zamanda toz kukurt ile her yıl toprağı kukurtleyecegim ama benim icin onemli olan bu yilki atacağım sıvı kukurt. Ekimde attığım sii kukurt 9 ay etkisini surdururmu Bölge elazig. Tesekkurler
PH konusunda uzman değilim ama 7.9'dan 6-6.5'e şıp diye gelebileceğini sanmıyorum. 3 Senedir kükürdün her türünü kullandım, leonardit attım, humik asit kullandım ve 3 senede Ph'da 0.2 azalma ancak oldu. Belki benim beceriksizliğimdendir bilemiyorum. Umarım başarabilirsiniz.
Kararımı bugün degistirdim. Sayın Muda'nin dediği gibi toz kukurt atacağım. Bildiğim bir yanlışı bugün aldığım bilgi ile düzelttim. Sıvı kukurt evet toz kukurt göre iyi ama sadece çabuk etki etmesi için iyi. Çabuk etki etmesinin yanında çabuk etkisi geçiyor. Toz kukurt yıllarca kalmasına rağmen sıvı kukurt 3 4 ay en fazla eki sağlıyor ve oldukça pahalı. Yukarıda kukurtün hala toprağa geçmediğini yazmışsınız. Topraklanmış olabilir muhakkak toprağa geçmiştir. Zaten kükürt toprağı yumuşatiyormuş. Yöntemim su olacak ekim ayinda dekara 30 kg toz kukurt , 25 kg doğal gubre, 25 kg Dap gubresi. Mart ayında dönüme 5 litre sulu kukurt. Çiçeklenme öncesinde ise toz kukurt sadece çubuğun etrafına hastalıklardan korumak icin.
Sayın tarku,
Ne kadar attığınız cok onemli. Ph 1 derece düşürmek için dekara 50 kg toz kukurt atmak gerekiyormuş.
Sayın Muda,
Üzümü topladık suanda yapraklar hala yeşil. Su zamanda yapraktan bor ve çinko versem bitkiye birsonraki sene icon fayda sağlar mi?
Kararımı bugün degistirdim. Sayın Muda'nin dediği gibi toz kukurt atacağım. Bildiğim bir yanlışı bugün aldığım bilgi ile düzelttim. Sıvı kukurt evet toz kukurt göre iyi ama sadece çabuk etki etmesi için iyi. Çabuk etki etmesinin yanında çabuk etkisi geçiyor. Toz kukurt yıllarca kalmasına rağmen sıvı kukurt 3 4 ay en fazla eki sağlıyor ve oldukça pahalı. Yukarıda kukurtün hala toprağa geçmediğini yazmışsınız. Topraklanmış olabilir muhakkak toprağa geçmiştir. Zaten kükürt toprağı yumuşatiyormuş. Yöntemim su olacak ekim ayinda dekara 30 kg toz kukurt , 25 kg doğal gubre, 25 kg Dap gubresi. Mart ayında dönüme 5 litre sulu kukurt. Çiçeklenme öncesinde ise toz kukurt sadece çubuğun etrafına hastalıklardan korumak icin.
Kükürtün toprakta yarayışlı olması için So4 formunda olması gerekiyormuş. Toz kükürt ise S formunda ve toprakta uzun süre kalması, gerekli forma dönememesinden ileri geliyormuş. Kükürt hakkında pek çok kafa karıştırıcı bilgi ve ürün var. Geçen sene pancar koop. den torkunun sıvılaştırılmış kükürtünü aldım. Satış sorumlusu dekara 1 litre yeter falan dedi ben 5 litre atmak istedim ve damlamaya verdim. Damlamalar tıkandı, şampuan kıvamında krem rengi bir sıvıydı. Meğerse sıvı kükürt ile sıvılaştırılmış kükürt farklı şeylermiş. Bu sene Golden-s ve muadili bir sıvı kükürt kullandım, bidonlarda ph regülatör ve damlama açıcı olarak etiketlenmiş. Damlama hortumlarındaki toprakları bile söküp attı.
Sayın tarku,
Ne kadar attığınız cok onemli. Ph 1 derece düşürmek için dekara 50 kg toz kukurt atmak gerekiyormuş.
25 kiloluk torbaları 5'e böldüm ve ağaçların taç izdüşümüne 5 kilo gelecek şekilde leonarditle beraber attım ve toprağa karıştırdım. Topaklanma yok, attığım şekilde toz halinde duruyor. 2 Sene geçti, sulama, yağmur, kar ama yine de erime yok. Gülleci bulamacı yaparken kükürtü eritmek ne kadar uğraştırıyor, toprakta kendi halinde nasıl erisin?
Toprağa attıktan sonra toprağı sürmeniz gerekiyor. Bir diğer husus so4 kıvamında mi olmalı yoksa S mi olmalı. Bence S kıvamında olursa toprakta erir. Yani tam tersi diye biliyorum. Kaç kişi ile gorustuysem bana toz kukurt önerdi. Sivi kukurtün dediğim gibi etkisi çok hızlı ama bir o kadarda hızlı etkisi kayboluyor çünkü konsantre litrede 800 gr kukurt ihtiva ediyor.
Verimi arttırmak icin topraktan gubre ve yapraktan divi gubre ile tam verime geçene kadar yapraktan sıvı gübreyi devam ettireceğim. Toprak oldukça verimsiz ve ph yüksek. Bu nedenle isim zor. Tek şansım toprak kırmızı volkanik toprak. 15 yıl hicbir şekilde gubre vermedim ve şimdi verin sifir denecek kadar az.
Mikronize toz kükürtle var. Acaba aldığınız elementer kukurt muydu ?
Toprağa attıktan sonra toprağı sürmeniz gerekiyor. Bir diğer husus so4 kıvamında mi olmalı yoksa S mi olmalı. Bence S kıvamında olursa toprakta erir. Yani tam tersi diye biliyorum. Kaç kişi ile gorustuysem bana toz kukurt önerdi. Sivi kukurtün dediğim gibi etkisi çok hızlı ama bir o kadarda hızlı etkisi kayboluyor çünkü konsantre litrede 800 gr kukurt ihtiva ediyor.
Verimi arttırmak icin topraktan gubre ve yapraktan divi gubre ile tam verime geçene kadar yapraktan sıvı gübreyi devam ettireceğim. Toprak oldukça verimsiz ve ph yüksek. Bu nedenle isim zor. Tek şansım toprak kırmızı volkanik toprak. 15 yıl hicbir şekilde gubre vermedim ve şimdi verin sifir denecek kadar az.
Bir hastaya ilaç verirken ilacın etki süresi nasılsa bence toprağa verilen gübre vs de böyle görülmeli. Toprağınız eğer benim ki gibi verimsizse, acilen etki gösterecek önlemlere başvurmaz mısınız? Dediğim gibi toz kükürtün en az 4-5 yıl süre içinde toprakta eriyeceğini ziraat mühendisleri söylüyor. Ben hemen etki gösterecek bir önlem aradığım için, etkisi kısa da sürse sürekli olarak (ayda 1) damlama ile sıvı kükürt veriyorum. Hem damlama açıcı olarak işlev görüyor hem de etkisini topraktaki kirecin kırılmasından doğan izleri hemen görebiliyorsunuz. Toz kükürt atmak çok da zahmetli bir işlem.
MeyveliTepe
30-09-2017, 01:05
Bir zaman Sferesol diye ıslanabilir, mercimek gibi granüller halinde bir kükürt kullanmıştım (şimdi bulamıyorum). Bu tür kükürtlerin (ıslanabilir - suda eriyebilir) topraktaki etkileri oldukça hızlı (hızlı dediğim 6 ay). Elementel kükürtün (toz kükürt) dekompoze olup sülfirik asite dönüşmesi çok daha uzun bir zaman alıyor. Şöyle (http://www.unvertarim.com/index.php?page=urn&urunana_id=3) bir ürün gördüm, sferesol'e benziyor. Elde edebilirsem likapalarda denemeyi düşünüyorum.
Kükürtün PH düşürmesi tamamen dekompozisyona bağlı. Bunu da yapanlar mikroorganizmalar. Mikroorganizmaların bulunması için de toprak organik maddesi gerekiyor.
Neticesi, kükürt (tercihan ıslanabilir kükürt) toprağa karıştırılmalı. Bunu sonbaharda yapmalı ki, kış boyunca bakteriler çalışsın bahara ürettikleri asit ile PH seviyesini düşürsün.
PH konusunda uzman değilim ama 7.9'dan 6-6.5'e şıp diye gelebileceğini sanmıyorum. 3 Senedir kükürdün her türünü kullandım, leonardit attım, humik asit kullandım ve 3 senede Ph'da 0.2 azalma ancak oldu. Belki benim beceriksizliğimdendir bilemiyorum. Umarım başarabilirsiniz.
20 dönüm bağdan bahsediyorsunuz az değil.
Bu kadar alana uzun süre baktığımızda bir deneyim kazanmışınızdır.
1) Bağ kaç yaşında?
Genelde 15-20 yıldan sonra üretim düşer.
Kışa hazırlık olarak her fidenin dibine gübre atın.
İlk baharda gözler canlanmadan bulamadan sonra ağac gövdesine ilaçlayın.
2) Toz kükürt zaten kuru atılmaz.
Atanlar var ise yanlış bir uygulama.
Toz kükürt sıvılaştırılarak bekletmeden atılmalı.
Bekletildiği zaman dibe çöktüğü an karıştırılarak çözümlenmesi sağlanmalı.
Nem olan bölgelerde bağ hastalıkları mutlaka olur.
Başlangıçta külleme dediğimiz mantar hastalığı ile belirli aşamaları gösterir.
Hava şartları takıp ederek ilaçlamaları hastalık başlamadan atmaktır.
Yaprakları çoğaldığında üzümün koruk anında 🍇 üzüm salkımların hava alması için yarı yarıya koparılması hastalığı önleyecektir.
Sarkan dalları yukarı doğru örün.
Uzayan dalları 80-90 veya 1 metreden kesin.
Topraktan kaynaklanan hastalık ile hava şartlarından kaynaklanan hastalıkları karıştırmayalım.
bu soruların cevaplarını bende bilmek isterim...
Toz olarak atılan kükürt hiç fayda sağlamaz.
Sıvılaştırılarak atıp bitkiye yapışması sağlanır.
Sıvılaştırılarak atıldıktan en az iki saat başka sıvı çözücü kullanılmamalıdır (yağmur).
İki saat sonra isterse yağmur ☔ yağsın...
Sıvılaştırılmış kukurtün etkisi ne kadar sürüyor.
Ayrıca toz kükürt sulandırılıp 400'lük pulvarizatör ile atılabilir mi ?
Sıvılaştırılmış kukurtün etkisi ne kadar sürüyor.
Ayrıca toz kükürt sulandırılıp 400'lük pulvarizatör ile atılabilir mi ?
Etki süresi hava şartlarına bağlı (nem ortamı) 3. saatten başlayarak 3 hafta etkilidir dozajını tam verirseniz.
3-5 hafta genel etkisi vardır.
400'lük pulvarizatör günün en sağlıklı ilaçlama yapılmaktadır.
Küçük üreticiler sırtta taşınabilen motorlu püskürtücüleri var.
İlacın en kuytu aralara girmesini sağlıyor.
Siz neden kullanmayasınız sağlıklı ürün almak adına.658306
Peki Toz kükürtü sulandırıp pulvarizatörle atabilir miyim ? Böyle birşey mümkün mü?
Peki Toz kükürtü sulandırıp pulvarizatörle atabilir miyim ? Böyle birşey mümkün mü?
Elementel kükürt suda kolay erimiyor. Sulu kükürt denen ve asmalar için satılan kükürt farklı ama o da pahalı.
fevzikeles
26-10-2018, 08:02
https://www.youtube.com/watch?v=zIAb3fXl2Zw&fbclid=IwAR0grt_lu6pEO_tiP4tCZZBRgxYnRmWRwnQn-jpPqmE_n0Dgsk14pugeiTQ
fevzikeles
26-10-2018, 08:09
tartışmalarınızı ve meraklarınızı gidermek adına paylaştım. herşeyi yanıtlıyor. ayrıca ben kendimde araştırmacıyımdır kendisi ve fabrikadaki mühendisi ile görüştüm. açık alanda hem topraktan hem yapraktan uygulama yapılır topraktan isterseniz sarı çuvalı var yaprak için yeşil çuvalı var eğer sera içinde veya ekili bir alanda kullanacaksanız sıvı kükürt kullanmalısınız. sıvı kükürt serada tehlikeli sera plastiğini öldürüyomuş. bunun dışında toprak ph'ı 6 larda ise kullanmaya gerek yok ancak ülkemiz ortalaması 8,30 larda felan olduğu için ülkemizde o kadar ph düşük toprak varsada çok nadirdir. ph düşük ve sera plastiği dışında hiçbir zararı yoktur ilk defa kullanılacak ise dönüme 100 kg atılmalı diğer 2yıl 50 şer kg atılmalı diğer yıllar 30 20 kg diye düşürülmeli ve her sene toprak analizi yapılmalı. kükürdü ziraat dükkanları ilaç firmaları gübre firmaları sevmez neden? kükürt topraktaki elementlerin salınmasını sağlar onun için kimisi gübre der aslında gübre değil kitlenmiş toprağınızı açar. ayrıca kırmızı örümcek bit pire kene beyaz sinek kurt külleme mildiyo küf mantari hastalıkların nerdeyse tamamına ve daha birçok börtü böcek ve hayvanlara iyi gelir yani kovar. kükürt kullandığınızda ilaç ve gübre kullanımızı yarı yarıya düşürürsünüz bu durum dediğim gibi ziraat dükkanları ilaç firmaları gübre firmalarının işine gelmez. toplumumuza unutturulan kükürt yeniden ayaklanıyor ve organik tarıma en güçlü yardımcıların ilk sırasında geliyor.
Zeyzey6108
15-05-2020, 00:29
Merhaba foruma yeni üye oldum kendi bahçemiz de sebze yetiştiriyoruz forumu biraz inceleyince bilmediğim bir çok şey olduğunu gördüm fidelerimizi yeni ektik domates ,biber, patlıcan, salatalık kükürtu ilk defa burada duydum
Bu sene bahçeyle ben ilgilenmek istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekir örneğin kükürt ne zaman atılır başka neler kullanılır
Mine Tptr
03-05-2021, 18:16
Merhaba bende kuzularıma çare ararken formunuzu görüp yeni üye olanlardanım Süs bitkilerinde kullanırken ölcülerinız nedir ben gözüm gibi baktığım seflora benjamın ve sardunyalarımda kullanmak istiyorum gözüm gibi baktığım hatta hasta yaprağını bile peçeteye sarıp çiçekçı çıçekcı dolaştırtığım fısfısla sulama yapıyorsanız kireç lekesidir dediler fakat sardunyalarımada bulaştı sanırım mantar **** küĺlemeden şüpheleniyorum derdime bi çare
naturedesign
08-05-2021, 20:09
Bahçesindeki üzümleri, meyva ağaçlarını sırt pompasıyla kükürt atan dedem siroz oldu bu kükürt yüzünden. Hayatında sigara alkol içmemiş insan siroz dan vefat etti. Kükürt kullanımına karşıyım bu yüzden.
bc_the_path
29-05-2021, 12:01
Bahçesindeki üzümleri, meyva ağaçlarını sırt pompasıyla kükürt atan dedem siroz oldu bu kükürt yüzünden. Hayatında sigara alkol içmemiş insan siroz dan vefat etti. Kükürt kullanımına karşıyım bu yüzden.
Sirozun alkol dışında çok sayıda nedeni var. Örneğin ülkemizde viral hepatit ile ilişkili sirozlar alkol ile ilişkili olanlardan çok fazladır. Başka nedenler de var. Bilinen hiçbir risk faktörü/maruziyeti olmayanlarda da siroz görülebilir. Bazı hastalarda siroz tanısı konulana kadar geçen dönemde hiç bir yakınma görülmeyebilir...
Kükürt kullanımının siroza neden olduğuna dair bir bilgiye rastlamadım. Daha önemlisi, tarımda kükürt kullanımı ile alınacak sonuçların başka kimyasallar kullanılarak alınmasının daha az riskli olduğunu nasıl düşünebiliriz?
Bence kükürt ile siroz arasında ilişki kurmak için acele etmeyin.
Ömer Bey
01-06-2021, 09:22
Ben uzun süredir motorlu sırt pompasıyla Altın Kükürt firmasının bir ürünü olan Altınyeşil Plus markalı ürününü kullanmaktayım.Kükürtün yanı sıra içerisinde Azot % 6.5, Fosfor % 13.5 Kükürt Trioksit (SO3) % 8 ME (% 3 Çinko, % 0,6 Bakır) ihtiva etmekte ve kesinlikle tıkanma yapmamaktadır.Denemenizde büyük fayda var.Yanlız piyasada firmanın ürünü fiyat konusunda farklılıklar göstermekte olduğundan kendilerini arayıp fiyat alın eğer uygun olursa sizin için kargoyla gönderiyorlar.
E.b.r.u.
11-07-2022, 17:18
Merhaba, Selamun aleykum,
Asya ugurböcegi bir günde 250 tane bitki biti yiyebiliyormus...
Burda üzerimde bulunca cok korktum ,arastirdim zehirli bir böcek Mi diye, megerse zararsiz asya ugurböcegiymis , asyadan özellikle getirtilmis bitki bitleri Icin ve dogaya yayilmis...
Eklemek istedim...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.