Bağlan

View Full Version : Roselle

astor
17-09-2009, 19:48
Arkadaslar,ben Meksikaya bir hayli gidip geldigimden, merak ettim acaba Turkiye'de Roselle bitkisi yetistiriyor mu? Genel bilgi burada var.
http://en.wikipedia.org/wiki/Roselle_(plant)
Bu bitkinin kurutulmus ciceklerinden Meksika'da "Jamaica" dedikleri bir icecek yapiyorlar, bizim visne suyuna cok yakin bir tadi var.Kurutulmus ciceklerden her zaman yapildigi icin,konsantre meyve suyuna alternatif bir icecek. Aslinda Orta doguda da Misirda yayginmis,bizdeki adi nedir bilen var mi?
Icecekle ilgili bilgi de burada;
http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_tea
103270
103271
Type 2 diyabetli kisilerde kan basincini dusurdugu de ispatlanmis.

bahtiyar02
17-09-2009, 21:16
sevgili dostum sudan bamyası olarak biliniyor. Ülkemizde sadece Roselle çayı satılıyor.İthalmi bilmiyorum ama araştırmak lazım. Bence bir bamya türüyse bir çok bitki gibi roselle bitkisininde yetişeceğini sanıyorum yinede bir bilene sormak lazım.Verdiğiniz linkler ingilizce. yetiştirme şekilleri, nerden temin edilebileceği ve bitki hakkında türçeye çevirmeniz mümkünmü? bende merak ettim.
saygılar

astor
18-09-2009, 18:42
Bahtiyar dostum,
Turkiyede yaygin olmamasi ilginc,saglikli icecek olmasi yani sira gida boyasi olarak en fazla Almanya ithal ediyormus.Linkini verdigim Wikipedia sayfalarini Turkce'ye cevirmeye calisacagim.Bazi Turkce sozcukleri unutmama karsin.
Isteyen arkadasa tohumunu da yollayabilirim.Aslinda bir kisiye yollasam o da diger isteyenlere yollasa daha cabuk olur sanirim.Asagidaki resimde goruldugu gibi oyle asiri bir calisma gerekmiyor,dedigin gibi,bamya turunden oldugundan bizim bamyayi yetistirmekten farki yok.Cicekleri 7-8 cm ve yalnizca birgun dayaniyor,ancak bitki cicekten gecilmiyor.
Birinci link sayfasinin sonundaki resimlerde nasil hasat edilecegi de acik.Bir boru ile tohumu aliniyor.
Meksika'da Kurutulmus ciceklerin 8-10 dakika kaynatilip icine seker katilip, soguduktan sonra soguk icecek olarak sunulmasi oneriliyor.Hatta Jaritos markali gazozu bile var.Malezyada ise soguk icecek taze ciceklerden yapiliyor.1990li yillarda Malezya bunu yatistirmeye baslamis, 1993 de ise Malezya Tarim Bakanligi destek vermis,uretim (4000 donum)4 kilometre kareye cikmis.
Onceden dedigim gibi tadi bizim visne suyuna cok yakin.Ekteki resim pembe cieklli ama cicek dustukten sonra kirmizi meyve gibi olgunlasiyor.
Icerik tablosunu da ekliyorum.
Calyces, fresh*(taze cicek kok kismi)
Moisture 9.2 g
Protein 1.145 g
Fat 2.61 g
Fiber 12.0 g
Ash 6.90 g
Calcium 1,263 mg
Phosphorus 273.2 mg
Iron 8.98 mg
Carotene 0.029 mg
Thiamine 0.117 mg
Riboflavin 0.277 mg
Niacin 3.765 mg
Ascorbic Acid 6.7 mg

Leaves, fresh** Taze cicek yapraklari)
Moisture 86.2%
Protein 1.7-3.2%
Fat 1.1%
Carbohydrates 10%
Ash 1%
Calcium 0.18%
Phosphorus 0.04%
Iron 0.0054%
Malic Acid 1.25%

copur 09
18-09-2009, 23:29
Tohumu bu mu acaba?

astor
18-09-2009, 23:46
Tohumu bu mu acaba?
Bilemiyorum, benim bahsettigim bitkinin ismi "Hibiscus sabdariffa" ya da Roselle.
Ogrendigim kadari ile Hibiskus(hibiscus) grubunda yaklasik 200 tur bitki var,tohumlarini alinca resimlerini cekip, buraya koyarim.
belli basli olanlari burada,Ingilizce ancak "species kisminda ki linklerde resimler var.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus

mahon67
19-09-2009, 08:08
Arkadaşlar ben rosellayı 2 yıl önce denemiştim; Nisan başı çimlendirmiştim. Karadeniz bölgesinde dış ortamda tohum almaya mevsim yetişmiyor. Eylül ayında ancak çiçek açtı ve ekim başında da tohum oluşturamadan soğuklara yenik düştü. Karadeniz bölgesi için sera ortamı istiyor. Akdeniz bölgesinde dış ortamda yetişir.

bahtiyar02
19-09-2009, 10:44
Bahtiyar dostum,
Turkiyede yaygin olmamasi ilginc,saglikli icecek olmasi yani sira gida boyasi olarak en fazla Almanya ithal ediyormus.Linkini verdigim Wikipedia sayfalarini Turkce'ye cevirmeye calisacagim.Bazi Turkce sozcukleri unutmama karsin.
Isteyen arkadasa tohumunu da yollayabilirim.Aslinda bir kisiye yollasam o da diger isteyenlere yollasa daha cabuk olur sanirim.Asagidaki resimde goruldugu gibi oyle asiri bir calisma gerekmiyor,dedigin gibi,bamya turunden oldugundan bizim bamyayi yetistirmekten farki yok.Cicekleri 7-8 cm ve yalnizca birgun dayaniyor,ancak bitki cicekten gecilmiyor.
Birinci link sayfasinin sonundaki resimlerde nasil hasat edilecegi de acik.Bir boru ile tohumu aliniyor.
Meksika'da Kurutulmus ciceklerin 8-10 dakika kaynatilip icine seker katilip, soguduktan sonra soguk icecek olarak sunulmasi oneriliyor.Hatta Jaritos markali gazozu bile var.Malezyada ise soguk icecek taze ciceklerden yapiliyor.1990li yillarda Malezya bunu yatistirmeye baslamis, 1993 de ise Malezya Tarim Bakanligi destek vermis,uretim (4000 donum)4 kilometre kareye cikmis.
Onceden dedigim gibi tadi bizim visne suyuna cok yakin.Ekteki resim pembe olanina ait.
Icerik tablosunu da ekliyorum.
Calyces, fresh*(taze cicek kok kismi)
Moisture 9.2 g
Protein 1.145 g
Fat 2.61 g
Fiber 12.0 g
Ash 6.90 g
Calcium 1,263 mg
Phosphorus 273.2 mg
Iron 8.98 mg
Carotene 0.029 mg
Thiamine 0.117 mg
Riboflavin 0.277 mg
Niacin 3.765 mg
Ascorbic Acid 6.7 mg

Leaves, fresh** Taze cicek yapraklari)
Moisture 86.2%
Protein 1.7-3.2%
Fat 1.1%
Carbohydrates 10%
Ash 1%
Calcium 0.18%
Phosphorus 0.04%
Iron 0.0054%
Malic Acid 1.25%

sevgili astor.. Verdiğin bilgiler ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.İnternette araştırdığımda sadece hazır paketler halinde çiçekleri satılmakta.Başka hiç bir bilgiye rastlamadım. Gerçektende güzel bir bitkiymiş.Şahsen elime tohumlar geçtiği an yetiştirmeyi severek ve merakla deniyeceğim. Umarım bu sağlıklı bitkiyi Ülkemizde de sitece çoğaltır ve tanıtılmasına yardımcı oluruz.

Sevgili Mahon67 dostum bu durumda genel mahiyette sıcak iklim bölgelerinde yetiştirilmesimi uygun? saygılar

astor
19-09-2009, 16:31
Evet, bu subtropik ve tropik iklime uygun bir bitki.Yetistilecegi bolgede isi sifira dusmemeli.Ne kadar sicak olursa o kadar iyi.

triple
13-10-2009, 13:04
saygıdeger ASTOR bende rosella tohumuna talibim izmir de kucuk bir bahcem var orada yetistirmeyi deneyecem benzer bir bitki bizim izmir karaburun cevresinde yetisiyor adıda kınalı bamya diye sanirim benzer bir turun farklı versiyonu ne sekilde gonderme sansiniz olur bilgi verirseniz sevinirim saygılar

astor
14-10-2009, 02:43
Sayin triple,bu konuda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17348kisminda ben biraz tohum yolladim, orada dikkat ederseniz yilbasinda Meksikaya gittigimde daha fazla alacagimi belirttim.Yilbasindan sonra yeni bir konu acip,Turkiyede tohumlari dagitacak bir gonullu bulurum sanirim,zaten Mayis ortasi-sonundan once dikemezsiniz.

osmann
14-10-2009, 23:01
Arkadaşlar ben bitkinin kurutulmuş halini Şehzade Çayı olarak satılıp tüketilen çaya benzettim. Onun da oldukça yoğun kırmızı bir boyası var. Bir bardağa 3-4 yaprak atmak yetiyor. Kuru hali çok benziyor ama çiçeğini tanıyamadım. Çünkü ben de kuru şekilde kullanıyorum.

Pitos
15-10-2009, 13:47
Merhaba
Benim aktardan kuru olarak aldığım hibisküs(narçiçeğine ) de benziyor.
Aktar bana bunun ortadoğu da ve çöllerde çay diye içildiğini ,susuzluğa iyi geldiğini söylemişti
Ayrıca c vitamini deposu imiş.Sanırım birebir aynısı değilse de aynı türdenler.Kurusu çok benziyor.
Herkese iyi günler

astor
16-10-2009, 04:53
Merhaba
Benim aktardan kuru olarak aldığım hibisküs(narçiçeğine ) de benziyor.
Aktar bana bunun ortadoğu da ve çöllerde çay diye içildiğini ,susuzluğa iyi geldiğini söylemişti
Ayrıca c vitamini deposu imiş.Sanırım birebir aynısı değilse de aynı türdenler.Kurusu çok benziyor.
Herkese iyi günler
Sn Pitos, evet haklisiniz,zaten ilk mesajimda belirttim botanik adi "Hibiscus sabdariffa".Biri sudan bamyasi dedi,ancak ben sizin yazdiginiz ismi daha tuttum,Narcicegi kulaga daha hos geliyor.Ben hic sicak olarak denemedim ancak sicak havalarda buzlu cok iyi oluyor.
Selamlar

Ketir
17-02-2010, 19:58
Bu sitede uygun fiyata tohum satılıyor
http://www.tropilab.com/roselle.html
Bilginize :)

Jezebel
18-02-2010, 20:26
Merhaba.
1-2 ay önce keşfettim , sıcak olarak da çok güzel .
Tohum getirtilecek olursa 10-15 adet alabilirim .
Bu bitkinin ülkemizde yaygınlaşması çok iyi olur .
Faydası tartışılır bir içecek olan çaya alternatif olarak .
Bu arada aktarlarda bulunabiliyor .
Ben doğruca hibiscus olarak sordum ve aktar hiç şaşırmadan "var" dedi .
Saygılar .

botanik2009
08-03-2010, 16:51
Sudan bamyası tek yıllık bir bitki mi?

almira
27-03-2010, 18:45
Sayın Astor'un gönderdiği sudan bamyası tohumlarımın son halleri. Tohumların bir kısmı çürüdü. :(Şu an için beş fidem var.

lale76
27-03-2010, 19:13
Sevgili astor un gönderdiği tohumları bugün ekeceğim.

malbman
28-03-2010, 08:42
11 Mart'ta ektiğim üç Sudan Bamyası tohumundan ikisi, 4 gün içinde çimlendi. Son durumları bu. Sanırım bir kaç güne kadar gerçek yapraklarını da çıkarırlar.

Sayın astor'a sonsuz teşekkürler.

lale76
28-03-2010, 23:39
Maaşallah İsmail Ağabey. Darısı bizimkilere. Ben de suda beklettim. Suyunu değiştirdim hergün. Bugün toprakla buluştu.

malbman
29-03-2010, 05:43
Başarılar sevgili Lale. Gelişmeleri sık sık paylaş(alım) ki birbirimizle karşılaştırarak varsa eksik, gediklerimizi bulalım. Tabii sayın almira da. Çünkü gördüğüm kadarıyla Türkiye'de bu bitkiyi üreten yok. Ya da varsa da ben bulamadım. O nedenle bir ilki gerçekleştiriyor olabiliriz.

Boş bir zamanımda yetiştirilmesi ile ilgili bilgiler bulmaya çalışacağım. Siz de bu türden kaynak bulursanız bir inceleyelim.

bahtiyar02
01-04-2010, 07:12
Sevgili malbman;
Hayırlı olsun gözünüz aydın.
Sevgili astor'un belirttiği toprak ısısının 25 derece olduğu zaman tohumun ekilmesiydi. Buda Mayıs ayı içerisinde mümkün. Bence biraz erken. Bendeki tohumları Nisan ayı sonlarında ekmeyi düşünüyorum.Umarım sizin fidanlarınız sağlıklı büyürler. Saygılar

lale76
01-04-2010, 21:37
29.03.2010 toprakla buluşma
01.04.2010 çimlenme oldu. En kısa zamanda fotoğraflarını yükleyeceğim.

malbman
02-04-2010, 08:03
Sevgili malbman;
Hayırlı olsun gözünüz aydın.
Sevgili astor'un belirttiği toprak ısısının 25 derece olduğu zaman tohumun ekilmesiydi. Buda Mayıs ayı içerisinde mümkün. Bence biraz erken. Bendeki tohumları Nisan ayı sonlarında ekmeyi düşünüyorum.Umarım sizin fidanlarınız sağlıklı büyürler. Saygılar

Sevgili bahtiyar02, bir süre daha ev içinde bakacağım için sorun olacağını sanmıyorum. zaten bu iki taneyi deneme amaçlı ekmiştim. Eğer başarılı olursam başka planlarım var.

bahtiyar02
02-04-2010, 13:31
İyi bir düşünce.Umarım gönlünüzce olur.
saygılar

lale76
17-04-2010, 04:14
136588
Rosellemin son hali.

almira
24-04-2010, 17:03
Roselle fidelerimden bu gün üç tanesini saksıya aldım. Bakalım burada nasıl gelişecekler?

Jezebel
24-06-2010, 18:51
tohumlarını Tayland 'tan almıştım ...

155648

çok hızlı çimlendiler .

lale76
26-09-2010, 20:25
8 adet sudan bamyalarının 3 başka bir bahçede. Henüz hiçbirisinde çiçeklenme yok. Gövdesi bayağı kalınlaştı, 2-3 kalem kalınlığı kadar oldu. Boyları 1 m yi geçti. Yaprak veriyor.
Bilgisi olan var mı?
(Fotoğraf yükleyemiyorum, problem var.)

almira
10-10-2010, 23:08
Sevgili Astor'un gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim Sudan bamyası bu günlerde çiçeklenme hazırlığında.:D

Tek kök afrika bamyasında henüz çiçeklenme yok. Sudan bamyası ile afrika bamyası arasındaki fark; bitki geliştikçe belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Sudan bamyası parçalı yapraklara sahipken Afrika bamyasının yaprakları tek parça. Şu an elimde iki tür roselle var.:D Tohumları gönderen arkadaşlara tekrar teşekkür ederim.

astor
24-10-2010, 19:58
Lale Hanim,Havalarin biraz sogumasi gerekli, mutlaka cicek verecektir.Birden ciceklenir.
Almira, cok guzel gozukuyorlar,yerlerini sevmisler.

almira
24-10-2010, 21:23
Sayın Astor; size ne kadar teşekkür etsem azdır. Bu güzelikle beni tanıştırdınız. Rosellelerim bir süredir çiçekleniyor. :DŞimdiye kadar sanırım beş çiçek açtı. Çiçek rengi açık pembe. Çiçek ömrü bir gün sürüyor. Üzerinde bol miktarda tomurcuk var.

almira
25-10-2010, 21:30
Roselle(Sudan Bamyası) çiçekleri.:D

lale76
30-10-2010, 15:17
177645

177646

177647

lale76
30-10-2010, 15:18
Sevili Almira; sizinkiler ne güzel açmış.
Roselle üzerlerinde bir sürü çiçek var, sabırsızlıkla bekliyoruz .

lale76
05-11-2010, 11:41
Çiçekleri göründü:)

Hhatice
05-11-2010, 20:40
Harika :)Umarım tohum yapar.

AgacSevdalisi
31-12-2010, 14:45
arkadaşlar bu bitkiyi bende tesadüfen nette gezerken gördüm. hem serinletici hem faydalı bir bitki. sanırım türkiyenin akdeniz ve ege bölgelerinde rahatlıkla yetiştirilir. Bende tohum getirtmeyi düşündüm. Tohum almak isteyen arkadaşlar ortak siparişler bölümünden katılırlarsa daha fazla getirtebilirim. saygılar.

almira
02-01-2011, 14:09
Yetiştirdiğim üç bitkiden ikisi tamamen kurudu. Üçüncüsü can çekişiyor. Çok az miktarda tohum alabildim. Çiçekler Kasım'da Meyve Aralık'ta oluşuyor. Soğuklardan çok fazla etkileniyor. Mersin için bile ancak örtü altında yetiştirilebilir.

EmreERDEM
07-01-2011, 17:09
Bu bitki bizim aktarda nar çiçeği diye sattığımız bitki. Bamya çiçeği,hibiscus olarak da bilinir. Çok güzel rengi ve tadı vardır . Kışın sıcak yazın da soğuk olarak tüketmeye uygundur. Susuzluğu giderir . Diabet hastalarına olumlu etkisi kanıtlanmıştır . C vitamini bakımından da baya baya zengin bir bitki . Maddi değeride oldukça yüksek . Piyasada kg fiyatı 30 tl..

nariçi
07-01-2011, 19:17
Bütün bu anlatılanlara bakılırsa serada birkaç saksıda yetiştirebilirim.

Astor'dan bakalım yeni haber gelecek mi?

Uzak batıdan bu foruma katkı yaptığı için ve yeni yıl da sevgi ve saygılarımı sunar sağlık ve mutluklar dilerim.

almira
07-01-2011, 21:00
Bu bitki bizim aktarda nar çiçeği diye sattığımız bitki. Bamya çiçeği,hibiscus olarak da bilinir. Çok güzel rengi ve tadı vardır . Kışın sıcak yazın da soğuk olarak tüketmeye uygundur. Susuzluğu giderir . Diabet hastalarına olumlu etkisi kanıtlanmıştır . C vitamini bakımından da baya baya zengin bir bitki . Maddi değeride oldukça yüksek . Piyasada kg fiyatı 30 tl..

Sizce bir kilogram çiçek elde etmek için kaç bitki dikmek gerekir. Benim üç kökten çıkan çiçek kuruyunca ancak 5-10 gr. gelir. Kök başı ortalama 10 çiçek(meyve) verdi. Onlarında hepsi aynı kalitede değildi. Tabi bunda benim bitkileri sakıda yetiştirmiş olmam da etken olabilir. Belki gübrelemeyi de gereğince yapamamışımdır.

EmreERDEM
07-01-2011, 21:05
O da Ayrı Birşey =) Zaten bunun ticaretini yapan insanlar doğa'dan topluyorlar bildiğim kadarıyla :) Ama kendi ürününüzün tadı bir ayrı olur :)

nariçi
07-01-2011, 21:13
Amatör yetiştirmede ancak arasıra değişik tad için almak için ürün toplanabilir. Onuda bir kavanoza koyarız birazda raflık olmuş olur.

şehnaz
07-01-2011, 21:20
Sayin almira üzülmeyin zaten tek yillik bitki imis.
Bildigim kusburnu hazir caylarin icnide bu bitkininde oldugu . Eksiligi bu yapraklar sagliyor . Babam 1994 yilinda haciliga sudi arabistana gittigi zaman getirmisti . Öyle cokta pahali degildi fiyati ama bizim ülkede fazla ticareti olmadigindan sanirim fiyati yüksek olabilir . Izmirde hemen hemen her aktarda bulunur ama geleneksel cay keyfimizin yerini alamdigindan sadece kisin karisim olarak tüketilir . Wikipedi ye göre Yetistigi afrika ülkelerin bazilarinda sebze olarakta tüketiliyormus . Mali ve kamerunda ulusal icecek olarak tüketiliyormus.

almira
07-01-2011, 21:43
Doğrusunu isterseniz üzülüyorum. Bu bitki yetiştirmeyi çok istediğim bitkilerdendi. Eğer yeterli başarıyı sağlayabilseydim belkide yöremizde, Türkiyede ilk olarak ticari amaçlı yetiştirme söz konusu olabilirdi. Ben bitkiyi çok yıllık olarak biliyordum. Belki sizin söylediğiniz gibi tek yıllıktır. Açık arazide yetiştirilebilmesi büyük avantaj olacaktı. Belki yöremiz için kimbilir yeni bir kazanç kapısı oluşturabilirdi. Ki Türkiye koşullarında yetiştirilmesi mümkün olabilecek tek yer akdeniz bölgesi. Şimdi diyeceksiniz ki yetiştirdiğiniz üç kökle mi bunları düşündünüz ? Kendim için değil; zaten benim öyle büyücek bir arazim yok. Ama bölge üreticileri teşvik edilebilirdi.

şehnaz
08-01-2011, 09:09
Belki yinede olur ,bence vazgecmeyin elinizdeki tohumlardan tekrar deneyin . Ama sanirim gecen sene biraz gec kalmis olabilirsiniz . Bu sene biraz daha erken kapali ve bol günesli alana dikmeyi deneyin bence . Bu bitki sanirim ne kadar cok güneste olursa ona keza saplari o oranda kartlasip direnci artacak . Bilmislik taslamak amacim degil , tahmin ediyorum sadece . Bazi bitkiler havanin soguklugundan degil gün saatinin kisaligindan etkilenebilir . Eger imkaniniz varsa sabah ilk isiklarindan aksamin son isigina kadar günes alabilecegi bir ortamda (örnegin catida örtü altinda ) yetistirmeye deneyin . Bir ciftci arkadasimizdan ögrenmistim bitkiler icin sabahin ilk isiklari cok önemli imis ürün bollugu icin . Benimde kendi bahcemde gözetledigim bir konu bu . Umarim bu sene daha sevindirici haberler aliriz sizden . :)

EmreERDEM
08-01-2011, 21:32
Sehnaz hanımın dediğini bir hocamız söylemisti bana sabah gün doğarken ve aksam batarken bitkiler ışıktan maksimum faydalanıyorlarmıs . Bitkilerin verim alabildiği lüx aralığı o turuncu ışıktaymış öyle söylemisti :)

Gazi Barış
23-10-2012, 20:14
Benim roselle (1 adettir kendisi) koca yazı geçirdi daha yeni çiçeğe yeltendi de kış da geldi kapıya dayandı, tomurcuklarını tohuma döndürebilecek kadar ömrünün kaldığını sanmıyorum. Benim esas merak ettiğim konu şu Tomurcuklar mı toplanıp kurutuluyor yoksa Çiçekler mi toplanıp kurutuluyor? Tomurcuklarsa pazar günü baktım her yeri tomurcuk doldurmuş birkaç içimlik çıkar sanırım.

Jezebel
07-10-2013, 09:50
Konu sönmüş:)
Bu bitkinin faydalarını düşününce yetiştirmeye karar verdim, çayımı bari kendim yetiştireyim.
Hibiscus sabdariffa'nın 25 tohumunu tekrar aldım ve ciddi cidi bahçeme ekeceğim, şubatta kısmet olursa.
Süs bitkileri güzel hoş da biraz da organik tarım fena olmaz.

Muda
08-10-2013, 10:07
Konu sönmüş:)
Bu bitkinin faydalarını düşününce yetiştirmeye karar verdim, çayımı bari kendim yetiştireyim.
Hibiscus sabdariffa'nın 25 tohumunu tekrar aldım ve ciddi cidi bahçeme ekeceğim, şubatta kısmet olursa.
Süs bitkileri güzel hoş da biraz da organik tarım fena olmaz.

Sayın Jezebel. Konu aslında sönmemiş ancak uğraşan olmayınca orada kalmış. Ben daha önce iki tane yetiştirebilmiştim. Ancak 35 cm civarına geldiğinde kış gelmesi nedeni ile içeride bir yere aldım. Ancak nedense onların ikisi de öldü. Bu yıl yaptığım denemede ise tohumları çimlendiremedim. Tohumlarını kendi içinden çıkanlardan alıyorum. Babamın dükkanında sattıklarından bazılarının içinde tek tek veya açılmamış halde az da olsa tohum çıkıyor. Gittiğim zaman bulduklarımı alıyorum. Şu an elimde vietnamdan gelen hibiskuslar içerisindeki tohumlardan bir miktar var. Ancak mevsim yeterli gelmiyor. Önceden bir kısmını veya üçe dörde bölerek farklı zamanlarda çimlendirerek dış ortama alınırsa belki daha başarılı olunabilir. Benim gördüğüm çiçek kıpkırmızı. Buradaki resimdeki çiçek o şekilde kırmızı değil. Bende çıkan iki tanenin sayın Almiranın birinci sayfasının sonundaki 27 nolu mesajdaki tek bitki gibi idi. Sap kısımları kırmızı tek yapraklı. Bende parçalı yapraklı çıkmadı veya yeteri kadar büyüyemediği için sonraki gelişimini göremedim. Şeker hastalarının şekerini normalleştirmede tarçın ile birlikte veya ayrı ayrı çok etkili. Kış döneminde de vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir çay.

Jezebel
08-10-2013, 11:48
Sn.Muda bilgiler için sağ olun.
Benim düşüncem de bu yönde mevsimi yeterli kılmak için de şubatta kapalı ortamda çimlendirip nisan sonu bahçeye dikmek.
Önceki denemelerim biraz geç oldu, İzmir iklimine de güven olmuyor,
aniden soğuyabiliyor.
Saygılar.

Jezebel
08-10-2013, 21:35
Roselle aynı zamanda Karkade olarak da biliniyor.

Meyveler: Karkade (http://meyveci.blogspot.com/2008/11/karkade.html)
Hibiscus tea - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_tea)

Jezebel
18-03-2014, 09:46
Her gün bu bitkinin çayını içtiğim için artık yetiştireyim diyorum.
Bu sefer zamanında ektiğimi umuyorum.
Artık çiçek görelim.;)
24 saat ılık suda bekletip dün akşam ektim.
Hadi bakalım, görelim ne olacak.

dostca
14-04-2014, 16:02
Merhaba, bu kadar rastlantı olur, bu bitkiyi narçiçeği adıyla alıp sık sık içerim, bu yazıyı okurken de bu narçiçeğini demledim ve aldığım yaprakların içinden birde tohum kapsülü çıktı, buda başka bitkilerin tohumu karışmış bakalım ne çıkacak düşüncesi ile yanımda bulunan teknedeki toprakla buluşturdum, biraz daha okuyunca içtiğim bu yaprakların Sudan Bamyası çiçeği olduğunu diktiğim tohumların da bu bitkinin tohumları olduğu anlaşıldı..

Lonicera
05-06-2015, 12:52
Bu başlık çok sönük kalmış. Yok mu hiç yetiştiren? Ya da yetiştirip beğenen beğenmeyen. Aktarlarda sürekli görüp ara sıra alıp kullanıyorum. Hiç de yabana atılacak bir bitki değil ama. Tohumdan deniyorum ama çimlenmede sıkıntı oldu, sanırım taze değildi tohumlar.

Muda
05-06-2015, 16:27
Bu başlık çok sönük kalmış. Yok mu hiç yetiştiren? Ya da yetiştirip beğenen beğenmeyen. Aktarlarda sürekli görüp ara sıra alıp kullanıyorum. Hiç de yabana atılacak bir bitki değil ama. Tohumdan deniyorum ama çimlenmede sıkıntı oldu, sanırım taze değildi tohumlar.

Bu yıl yeniden denedim. Tohumlardan çimlenenler var. Ancak topraktan çıkabilirler mi bilemiyorum.

Lonicera
05-06-2015, 16:46
Hadi inşallah. En azından bitki konusunda biraz daha ayrıntılı bilgilenmiş oluruz.

Jezebel
05-06-2015, 18:36
Iki yıldan beri her gün, yaz veya kış fark etmiyor , Roselle Çayı içiyorum.
Tansiyon kontrolünde faydalı olduğunu okumuştum.

557362

Limonla güzel oluyor, tabi ki şekersiz içilmeli :)
Tohumlar bayat çıktı, çimlenmedi:(
Tuğba kuruyemişten alıyorum.

Lonicera
11-07-2015, 11:50
Sonunda 2 tanesini çimlendirip fide haline getirebildim. Artık çiçeğini görebilir miyiz bilemiyorum. Uçlarını yan dallanma yapıp bir an önce çiçeğe yatsın diye kopardım. Başına bir şey gelmezse soğuklarda içeriye alıp tohum elde etmek istiyorum. En azından 3-5 kişiye taze tohum gönderebiliriz böylece.

Lonicera
07-08-2015, 12:34
Gelişimi sıcaklarla beraber oldukça hızlandı. İlk defa yetiştiriyorum o sebeple bilenden yanıtlamasını rica edeceğim. Neredeyse tüm yaprak altlarından koltuk sürgünü oluşturuyor. Domateste olduğu gibi bu koltukların temizlenmesi gerekiyor mu?

Muda
28-08-2015, 07:17
Bu yıl ikinci denememde ancak bu kadar büyüdüler. Üç tohum kenarlarını zımparalama, suda bekletme yapılarak çimlendi.Aslında tohum daha fazla idi. Yapraklarında kırmızımsı oluşumlar oluştu. Ve yine kış geldi. Çiçek açtırabilirmiyim bilmiyorum.

572899

572900

572901

Lonicera
10-09-2015, 16:12
Roselle için geçmiş yazı ve resimleri yeniden taradım. Yetiştiren arkadaşlarda çiçeklenmenin genel olarak Ekim-Kasım ayları arasında olduğu kanaatine vardım. Bugün saksıdaki bitkiyi iyice inceledim ve çiçek oluşumunu farkettim. Bu erkenciliği comfrey çayı ile beslemeye bağlıyorum:))))

Birkaç gün sonra çiçek tablaları iyice irileşip belirginleştiğinde yeniden resimlerim.

Lonicera
19-09-2015, 18:28
İyice belirginleşti çiçek tablaları.

Lonicera
04-10-2015, 11:18
29 Eylül' de çekmiş olduğum resim... Sanırım tohum elde edebileceğiz.

Lonicera
17-10-2015, 13:10
En büyük bu, ilk açan çiçek. İçindeki meyve giderek irileşiyor. Bunun gibi yaklaşık 7-8 adet çiçek meyve tutmuş durumda. Ayrıca bir sürü de açmaya hazır tomurcuk mevcut. Seneye tohumlar garanti gibi. Hava soğusa bile büyük tüpte olduğu için içeriye taşıyabiliriz her durumda.

Lonicera
17-12-2015, 12:56
Yaklaşık 1,5 aydır iç mekanda olan bitkinin tohum kozaları açılmış. Tohumlar yitip gitmeden topladım. Seneye yeri garanti olan bitkinin bir kaçını direkt toprağa ekmeyi düşünüyorum. Saksıda yaklaşık 50 adet kadar meyve verebildi:))) Pek çoğu tohum bağlamadan tüketildiği için bu kadar tohum elde ettik.

malbman
12-03-2019, 17:07
Yaklaşık 1,5 aydır iç mekanda olan bitkinin tohum kozaları açılmış. Tohumlar yitip gitmeden topladım. Seneye yeri garanti olan bitkinin bir kaçını direkt toprağa ekmeyi düşünüyorum. Saksıda yaklaşık 50 adet kadar meyve verebildi:))) Pek çoğu tohum bağlamadan tüketildiği için bu kadar tohum elde ettik.

Sevgili Lonicera, roselle macerası nasıl gitti? Devam ediyor mu yoksa orada bitti mi? Benim o zaman yetiştirdiğim iki fide bir süre sonra öldü. Sonra da, sayın astor'un gönderdiği roselle tohumları da dahil olmak üzere, tohumlarımın büyük bir bölümünü evin içinde kaybettiğim için devam edemedim.

Az önce kaybettiğim tüm tohumları çok alakasız bir yerde, eşimin büyük büyükannesine ait olan antika çeyiz sandığının içinde buldum. Salonun bir köşesinde süs olarak durduğu ve üzerinde de bir sürü incik cincik olduğu için eşim de ben o sandığı yıllardır açmıyorduk. Az önce aklıma esip açınca hazine bulmuş gibi oldum.

Roselle tohumlarım da oradaymış. ama üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiği için tohumların bayatlamış olma ihtimali çok yüksek. Ama yine de 10 tane tohumu zımparalayıp peçetenin arasında suya yatırdım. Biraz şişsinler torfa aktaracağım.

Bendekilerin çimlenmeme ihtimaline karşılık, devam ettiriyorsanız sizde taze tohum olabileceği düşüncesiyle sormuştum sizinkilerin akıbetini.

Sevgiler

Lonicera
13-03-2019, 06:25
Sevgili Lonicera, roselle macerası nasıl gitti? Devam ediyor mu yoksa orada bitti mi? Benim o zaman yetiştirdiğim iki fide bir süre sonra öldü. Sonra da, sayın astor'un gönderdiği roselle tohumları da dahil olmak üzere, tohumlarımın büyük bir bölümünü evin içinde kaybettiğim için devam edemedim.

Az önce kaybettiğim tüm tohumları çok alakasız bir yerde, eşimin büyük büyükannesine ait olan antika çeyiz sandığının içinde buldum. Salonun bir köşesinde süs olarak durduğu ve üzerinde de bir sürü incik cincik olduğu için eşim de ben o sandığı yıllardır açmıyorduk. Az önce aklıma esip açınca hazine bulmuş gibi oldum.

Roselle tohumlarım da oradaymış. ama üzerinden yaklaşık 10 yıl geçtiği için tohumların bayatlamış olma ihtimali çok yüksek. Ama yine de 10 tane tohumu zımparalayıp peçetenin arasında suya yatırdım. Biraz şişsinler torfa aktaracağım.

Bendekilerin çimlenmeme ihtimaline karşılık, devam ettiriyorsanız sizde taze tohum olabileceği düşüncesiyle sormuştum sizinkilerin akıbetini.

Sevgiler

Bendeki tohumlar da 2015 yıl sonundan kalma. O zamandan beri yeniden denemedim. Hatırlattığınız iyi oldu, ben de bir bakayım tohumlara. Yarın çimlendirmeye alayım bakalım ne olacak. Sonucu buradan iletirim.

Selamlar...

Lonicera
27-04-2019, 13:42
Bir buçuk ay olmuş tohumları ekeli. Maalesef çimlenme olmadı. Farklı farklı ortamlarda 33 adet tohumu denedim, nafile. Maydanoz gibi çok taze tohum olmalı galiba. 3\4 yılda tohumlar çimlenme kabiliyetini kaybetmiş demek ki. Ne yapalım artık bir yerlerden taze tohum bulabilirsek yeniden şansımızı deneriz biz de.

Şükufezar
30-05-2019, 07:51
Bir buçuk ay olmuş tohumları ekeli. Maalesef çimlenme olmadı. Farklı farklı ortamlarda 33 adet tohumu denedim, nafile. Maydanoz gibi çok taze tohum olmalı galiba. 3\4 yılda tohumlar çimlenme kabiliyetini kaybetmiş demek ki. Ne yapalım artık bir yerlerden taze tohum bulabilirsek yeniden şansımızı deneriz biz de.

Paylaşım etkinliği de dahil olmak üzere pek çok yerden tohum temin ettim. Fakat sonuç hüsran. Yıllardır çimlendiremiyorum. Bu yılkini de kaybettiğimi henüz farketmem üzerine yorumlara bakıyordum. Taze tohum bulursanız ve paylaşmak isterseniz aklınızda bulunsun=)

Owl90
13-09-2019, 07:59
Merhaba arkadaşlar, bu forumu dun kesfettim ve hemen üye oldum. Ben de uzun zamandir bu bitkiyi arastiriyorum ve yetistirmeyi cok istiyorum . Tum yorumlari okudum ve sizler bana umut verdiniz. Konunun ustunden epey vakit gecmis ama bana yardimci olabilirsiniz umarim 😊 turkiyede tohum bulamiyorum, aslinda nerede aramam gerektigini bile bilmiyorum. Sizlerden anladigim kadariyla rosella sicak iklimi ve uzun yaz donemlerini seviyor. Su an yasadigim yer turkiyede en cok guneslenme suresine sahip ve memleketimizin en yüksek sicakliklari burada ölçülüyor. Tohum bulabilirsem bu cok buyuk bir avantaj diye düşünüyorum. Sadece bu bolgenin havasi cok kuru, eger rosella neme ihtiyac duyuyorsa bu negatif bi sey oluyor malesef. Ama yine de sicakligi dusununce denemeye deger diye dusunuyorum. Bana yol gosterebilir misiniz? 😊

Şükufezar
22-02-2020, 14:16
Merhaba arkadaşlar, bu forumu dun kesfettim ve hemen üye oldum. Ben de uzun zamandir bu bitkiyi arastiriyorum ve yetistirmeyi cok istiyorum . Tum yorumlari okudum ve sizler bana umut verdiniz. Konunun ustunden epey vakit gecmis ama bana yardimci olabilirsiniz umarim �� turkiyede tohum bulamiyorum, aslinda nerede aramam gerektigini bile bilmiyorum. Sizlerden anladigim kadariyla rosella sicak iklimi ve uzun yaz donemlerini seviyor. Su an yasadigim yer turkiyede en cok guneslenme suresine sahip ve memleketimizin en yüksek sicakliklari burada ölçülüyor. Tohum bulabilirsem bu cok buyuk bir avantaj diye düşünüyorum. Sadece bu bolgenin havasi cok kuru, eger rosella neme ihtiyac duyuyorsa bu negatif bi sey oluyor malesef. Ama yine de sicakligi dusununce denemeye deger diye dusunuyorum. Bana yol gosterebilir misiniz? ��

Mesajınızın üzerinden hayli zaman geçmiş ama takip etme ihtimalinize dayanarak tecrübelerimi paylaşayım. Pek çok yerden tohum edindim fakat hepsi çimlenmeden çürüdü. Geçen yaz haziran veya temmuz gibi aktardan olabildiğince parçalanmış; paketlemeden önceki büyük parçanın alt kısımlarına denk gelen birkaç paketi aldım. İçinden 3-4 kadar sağlam içi dolu tohum çıktı. Aktar her sene yenilediği için tohumların taze olması yüksek ihtimal.Nitekim tahminim doğru çıktı. Tohumlardan iki tanesi 2-3 gün içinde çimlendi. Bunda yazın yeterli sıcaklığın olması da etkiliydi bana kalırsa. Ama gübre vermeye kalkınca küçük fidanları kaybettim. Bu sene yine aktardan birkaç paket aldım. Olgun olduğunu tahmin ettiğim on kadar tohum çıktı. Sn. Muda da denemem için tohum yollamış. Başarılı olursam bir sonraki yıla paylaşabilirim. Çok sayıda sağlıklı fidan elde edersem göndermeyi denerim. Aktardan kuru hibiskus alarak tohum var mı diye şansınızı denemenizi tavsiye ederim.

Bulunduğunuz yer bu bitkiyi yetiştirmek için daha elverişli olabilir. Site üyelerinden, bulunduğunuz iklimde verim alan olmuştu. Önceki mesajlarda karşınıza çıkacaktır.

Şükufezar
21-05-2020, 03:22
10 Nisan ve 6 Mayıs tarihlerindeki halleri. 4-5 adet fidan var.Tohumların bir kısmı Sn Muda'dan bir kısmı ise aktardan aldığım roselle (hibiskus) kurusunun içinden temin edildi. Bitkinin tohumları kesinlikle yüksek sıcaklıkta çimleniyor. Islama vs gibi hiçbir işlem uygulamadım. Burada diğer yazlık sebzeler şubat sonlarında serada kolaylıkla çimlenirken bu bitki ancak nisan başında ekim yapılınca başarılı sonuç elde ediliyor. Çimlenme oranıysa çok düşüktü. Nisan sonunda ekilenlerin çimlenme oranı daha yüksekti. Şimdilik yavaş büyüyorlar.