PDA

View Full Version : Bahçede köpek bakımı

bulik
14-09-2009, 16:07
Merhaba,

Benim çok şeker bir kuçum var, senelerdir köpek bakarım ancak ilk kez bahçede bakıyoruz (eşim de ilk kez bahçede bakıyor) o yüzden endişelerim var.

Diğer hayvan sitelerini araştırdıysam da herhangi bir konuda bizim forumumuzdan daha çok konu içermesi mümkün gözükmüyor! Tüm yazılar ve bilgiler birbirinin aynı ve nedense bir kapışma var... Neyse...

Diyeceğim odur ki; benim köpeğim 4 aylık bir rottweiler. Dişi... Kocaman 25m2 kadar büyük bir kafesi var. Zemini mıcırla kapladık. İçinde özel ısı yalıtımlı bir palet var, onun üzerinde de özel olarak yapılan bir ahşap kulübe... Son yağmurlardan sonra etkilenmesinden korktuğum için üzerine tente de yaptırtıyorum. (Bunu yazarken içim acıyor. Bu mesajı yazmak için foruma girdim ve benimkini iki damla yağmurdan korumaya çabalarken barınaktakilerin durumunu okudum, hala ağlayacak gibiyim :....((((( )

Peki deneyimli arkadaşlarımızdan öğrenebilir miyim, kışın soğuğundan etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınabilir?

Elbise giydirmeli miyim?
Çamurda üşütmesin diye kafes alanını mıcır kapladık ama iyi mi ettik?
Kulube içinde bir halı var, kışa doğru izolasyon mantosu (nedir bilemiyorum) diye bir şeyle içini de kaplayacağız. Ama yeterli olur mu gerçekten bilemedim.

Çok teşekkürler.

limon
14-09-2009, 16:27
Bizim Alman Çoban Köpeğimiz var. Ben de mıcır serdim ona ayırdığımız yerin zeminine. Yalnız bir de şu yapı marketlerde satılan kare tahtalardan alıp bir köşeye döşedim. Dışarıda yatmak istediğinde tahta üzerinde yatsın diye. Yeri seçerken bahçenin en kuytu, rüzgar almayan yerini seçtik. Kulübeyi ayrıca yalıtımla kaplamadık ama bizim köpeğimiz uzun tüylü ve soğuğa (-30 a kadar) dayanıklı bir ırk. Aksine sıcaklarda çok rahatsız oluyor, karlı havaları çok seviyor. Ancak üzerine çatı yaptırmanız şart ki zaten yaptırıyormuşsunuz. (Hem güneş hem yağıştan korunması amacıyla.) Gerçi bizimkinin yeri artık sarmaşıklarıma destek olmaya yarıyor çünkü 2 yıldır hiç kapatmıyoruz, sadece yabancı birisi geldiğinde kısa süreli kapatıyoruz. Ve soğuk gecelerde, kulübesinde uyusun üşümesin diye.

Ancak, arkadaşımın dişi rottweiler ı var. Hava biraz soğuduğunda köpeğinin titrediğini söyledi, onlar köpeğin alanını brandayla kapladılar. Her köpek ırkının dayanıklılığı, istekleri farklı.

En doğrusuna karar vereceğinize eminim, sizin kadar düşünceli bir sahibesi olduğu için çok şanslı. :)

memet
14-09-2009, 19:18
Bence gereği kadar koruma yapmışsınız İzmir'de ne kadar soğuk olacak. Komuşuda var rottweiler, gündüz bahçede, gece balkonda, taşta yatıyorlar. Henüz yavru olduğu için sizinki biraz daha itinalı olmak gerek siz de zaten çoktan yapmışsınız bunu.

Aziz Fayda
15-09-2009, 17:56
Sayın bulik,

Ben de bahçemde 3 kangala bakıyorum. Rottweiler'ınız için anladığım kadarıyla gereken herşeyi yapmışınız. Sayın memet'in de dediği gibi İzmir'de kış mevsimi çok ağır geçmiyor. Ancak köpek çok küçük ise dikkat etmekte yarar var derim. Kulübesinin en az üç tarafı ve üzeri çevrili olması, mümkünse dört tarafı kapalı olup bir köşeye sıfır kapısı olması tercih edilir. Altına da bir tahta palet üzeri halı, çaput, vs. olursa problem olmaz.

selamlar

merve_156
18-10-2009, 02:57
Merhabalar :) Bende İzmire 5 köpek sahibiyim :) köpeğiniz iri bir ırk ve çift katman tüye sahip...Köpeklere kıyafet giydirilmesi pek bir fayda sağlamıyor...Sadece estetik..Köpeğinizin tüyyleri onu hem sıcaktan hemde soğuktan korur..Kulübe için gayet iyi önlemler almışsınız...köpeğinizin kulübesinin çatısının deliksiz olması, Lodos'a bakmaması, yer ile bir seviyede olmayıp bir palet üzerinde olması ve mümkünse bulunduğu alanın tırtıklı beton olması, eğer kulübei büyük ise içerisine saman konulması köpeğin her türlü ihtiyacını karşılayacaktır...

Cumhur Tonba
18-10-2009, 10:25
http://www.evcilkutuphane.com/bolum/kopek.

Umarım bu site sizlere yararlı olur.
Fakat kısaca fikrim olarak şunu söylemek istiyorum. Köpekler terlemeyen hayvanlardır. - 20 derece onlar için + 20 dereceden daha iyidir. Sadece yattığı yer kuru olsun ve karnı tok olsun. Yaşama payı için gerekli gıdayı yemiş olsun. Yani hayatını devam ettirecek, büyüme çağında ise büyümesine olanak sağlayacak, hamile ise hem kendini, hem de yavrularını besleyebilecek gıda ihtiyacı karşılanmış olsun.

Delimus
18-10-2009, 10:57
Elbise giydirmeli miyim?
Kesinlikle giydirmeyin,ben çok karşıyım,hem hijjenik değil hemde vücut ısısını gereksiz değiştirir ve kolay hastalanmasını sağlar.
Yağmurdan korunması yeterli :) Normal şartlarda yağmurdan saklanacak yeri kendisi bulur,kafesin tamamınıda tente yapıp güneşten mahrumda etmeyin.

Todor
19-10-2009, 06:28
Rotweiler soğuğa dayanıklı bir ırktır. İzmir şartlarında kışları hiç problem olmayacaktır. Soğuktan ziyade sıcaktan korkun. İzalasyon mantosunu, yukarıdan gelecek sıcağı engelleyecek şekilde döşemenizde fayda var. Ayrıca bir elbiseye gerek yok.

Beslenmesine dikkat edin. Eylülden itibaren porsiyonları büyütün, marttan itibaren azaltın. Yazın yağlı ve yüksek proteinli yemeklerden kaçının. Yaz kış, devamlı taze suyu bulunsun çünkü su ihtiyaçları fazladır. Siz kocaman olduğunu düşünseniz de 25 m2 kafes bir köpeğin ömrünü geçirmesi için çok küçüktür. Hergün sabah akşam yürüyüşe çıkarın. Dişi rotlar, aksi öğretilmediği takdirde genelde çok uysal olurlar. Ama bir o kadar da oburdurlar. Kilo almasını engelleyin. Karnı göğsünden dar olsun, dokunduğunuzda kaburgalarını rahatça hissedebilin. Özellikle kısırlaştırdıktan sonra yemeğine çok dikkat etmelisiniz. Diş sağlığı için dana kaval kemiği gibi iri kemikler verin.

Yürüyüşe çıkardığınızda diğer hayvanlarla oynamasına izin verin ve hatta teşfik edin. Sosyal olması çok önemlidir. Dişi olması işinizi kolaylaştıracak. Eğer buna dikkat etmezseniz ileride problemler yaşayabilirsiniz. Ya gereğinden fazla sert, hareket eden her şeye saldıran bir köpeğiniz olur ya da her gelen canlıyla oyun oynamak isteyen, bekçilik yapmayan bir köpeğiniz.

bulik
04-11-2009, 08:26
Herkese çok çok teşekkür ederim
Cevap vermekte bayağı bir geciktim kusura bakmayın.

Kulubesinin içine hem onu sıcak tutacak hem de rahat ettirecek, kalın süngerden bir yatak yaptırdık. Kulübenin üzerine eğimli şekilde duran bir branda yaptırdım ama cahillliğimin kurbanı oldum, adam bu kumaşlar su geçirmez dedi fakat su geçiren cins kumaş çıktı, o yüzden ilerleyen günlerde yeni bir tane yaptıracağım ve bu hatalı olanı yazın gölgelik alan için kullanacağım.Bizimkinin keyfi şimdilik gayet yerinde, sağlığında da sorun yok. Umarım bu ilk kışımızı bu şekilde atlatırız.

Herkese çok teşekkür ederim.

günüş gülü
04-11-2009, 16:12
bulik-- selam benimde goldenim var ewet böyle havalarda yağmurluk giydirmek gerekir çamurlara yatsa bile karın kısmını koruyor.

nariçi
04-11-2009, 19:09
Bizde limon'un (alatar) fotoğrafında ki kurt köpeğinden vardı, bir de teresi evin önünde hiç korumasız kalıyorlardı. Kulubelerine hiç girmek istemiyorlar. Gezdiremediğim için geceleri serbest bırakıyordum, hemde korumanın anlamı olsun diye. Kurt birgün sabah ayağı kırılmış olarak geldi. Tetanoz olup öldü. Ama hiç çiğnemeden yiyordu doymak bilmiyordu. Diğerini ayağının altında etkisiz tutuyordu birbirlerini kıskanıyorlardı. Diğeri de evin önündeki tarafik kazasında öldü. Köpekler karlı soğuk havaları daha çok seviyorlar. (geçmiş yıllarda) Nevşehir'de Vali Yard. bahçeye çevrede ki köpekler için kulube yaptırıp içine sünger yataklar koydurdu. Bu ortamları ancak yavru yapacakları zamanda tercih ediyorlar. Normal zamanda en çok sevdikleri serbest olmak.
Şimdi yeni bir yavru geldi çoban köpeğimidir, kangalmıdır bilmiyorum ama büyük boy cins olduğu belli. Sütten yeni (annesinden ayrılmış) kesilmiş olmalı. Bu enikler zincirlenmeyi sevmiyor ağlıyorlar küçükken alışmayınca da sonra hiç istemiyorlar, bu konuda ne yapmalı? Aksi halde kulubesinde değil, kapının önünde yatmak istiyor, diğerleri de böyleydi.

organica
04-11-2009, 19:27
Benimde dişi rottweiler cinsi köpeğim var 1,5 yaşında ve bahçede yaşıyor. Irk olarak arkadaşlarında dediği gibi soğuktan çabuk etkilenen bir ırk değil. Siz sadece yeterli egsersizlerini yaptırın(yürüyüş,koşma v.b) ve beslenmesine dikkat edin yeterli bence. Tabi köpeğinizin sosyalleşmeside çok önemli.

Todor
04-11-2009, 23:21
Bu enikler zincirlenmeyi sevmiyor ağlıyorlar küçükken alışmayınca da sonra hiç istemiyorlar, bu konuda ne yapmalı?

Bağlanmaya alışmaları için, tasmasına bir ip bağlayın. Ama ipin diğer ucu boşta olsun. Boynunda bir nesnenin varlığına alıştıktran sonra yavaş yavaş artan sürelerle bağlı tutun. Ve mümkün olduğunca uzun bağlayın. En güzel yöntem çelik halat üzerinde makaraya bağlamaktır. Serbest olmalarını ve etrafı çevrili bahçelerde olmalarını saymazsak tabi.

nariçi
05-11-2009, 08:57
Sayın Todor, teşekkür ederim, öneriniz iyi bir yöntem uygulamaya çalışacağım.

nariçi
05-11-2009, 12:49
Bu resimler yeni köpeğin, bunun adı nedir.
112980
112981
112982

bulik
05-11-2009, 13:15
Bildiğin karabaş :)

lokosit
24-11-2009, 00:36
Selamlar
Bende bir Rottweiler (Lucky) sahibiyim. Günümün neredeyse dörtte biri Lucky ile geçiyor.
İzmir gibi bir yerde köpeğinizin ıslanmamasını sağlayın yeterlidir.
Kışın kar yağsa köpeğiniz yuvasını bırakıp karda yatacaktır (benimde içim cızz eder ama Lucky karda yatmasını çok seviyor). Köpekler kolay kolay üşümezler.
Giydireceğiniz elbise ona sıkıntı verecektir.
Genelde yuvalar köpeğinizin nefesi ile ısıtabilecek büyüklükte olması gerekir.

siniroluyorum
28-12-2009, 17:02
Bu da benim paşam bahçede bakıyorum kara bayılıyor(çin aslanı)

Halil Önen
29-12-2009, 02:35

Sn. siniroluyorum,

sanırım sorduğum için sinir olmazsınız.:p

Çok yakışıklıymış. Bu kadar sık tüy sıcaklarda sorun yaratmıyor mu? Sanki soğuk iklim içinmiş gibi.

Ne kadar büyüyor?
Alfa gibi duruyor. Eğitimi zor mudur?

Arnavut
01-01-2010, 09:47
Sayın bulik;

Arkadaşlarımızın değindiği konuların çoğuna katılıyorum.Rotweiller ırkı köpekleri yıllardır besliyorum.Şuanda da 5 adet beslemekteyim.Benim size nacizane önerim
köpeğinizin altının ( Yattığı zeminden bahsediyorum ) kuru olması herşeyden önemlidir.Diğer zemini mıcırlayarak zaten çok yerinde bir hareket yapmışsınız.Kulubesi yağmur ve ya karlı havalarda su almasın üst yalıtımı iyi olsun kafidir.Korkmayınız köpekler (Çoğu ırkta) kış aylarında soğuk havalardan etkilenmezler.Siz gereken önlemleri almışsınız yazdığınız kadarıyla uzun ve sağlıklı yıllar boyunca köpeğinizle olmanız dileğiyle.

Bunlar da benim evlatlarımdan ikisi,Kont ve Lady :)

130404

athena -asena
05-01-2010, 18:04
bu da benim evladım ATHENA

athena -asena
05-01-2010, 18:07
2,5 yaşında

ahmet1234
14-03-2010, 18:02
Merhaba,

Benim çok şeker bir kuçum var, senelerdir köpek bakarım ancak ilk kez bahçede bakıyoruz (eşim de ilk kez bahçede bakıyor) o yüzden endişelerim var.

Diğer hayvan sitelerini araştırdıysam da herhangi bir konuda bizim forumumuzdan daha çok konu içermesi mümkün gözükmüyor! Tüm yazılar ve bilgiler birbirinin aynı ve nedense bir kapışma var... Neyse...

Diyeceğim odur ki; benim köpeğim 4 aylık bir rottweiler. Dişi... Kocaman 25m2 kadar büyük bir kafesi var. Zemini mıcırla kapladık. İçinde özel ısı yalıtımlı bir palet var, onun üzerinde de özel olarak yapılan bir ahşap kulübe... Son yağmurlardan sonra etkilenmesinden korktuğum için üzerine tente de yaptırtıyorum. (Bunu yazarken içim acıyor. Bu mesajı yazmak için foruma girdim ve benimkini iki damla yağmurdan korumaya çabalarken barınaktakilerin durumunu okudum, hala ağlayacak gibiyim :....((((( )

Peki deneyimli arkadaşlarımızdan öğrenebilir miyim, kışın soğuğundan etkilenmemesi için ne gibi önlemler alınabilir?

Elbise giydirmeli miyim?
Çamurda üşütmesin diye kafes alanını mıcır kapladık ama iyi mi ettik?
Kulube içinde bir halı var, kışa doğru izolasyon mantosu (nedir bilemiyorum) diye bir şeyle içini de kaplayacağız. Ama yeterli olur mu gerçekten bilemedim.

Çok teşekkürler.

endişe etmenize gerek yok ki zaten köpekler fazla üşümezler hatta hiç üşümezler onların vücud sıcaklıkları insanlara göre yüksek olduğu için insanlar kadar üşümezler

ahmet1234
14-03-2010, 18:06

bu köpeklerin bakımı zormudur özellikleri nelerdir bilgi verebilir misiniz ?

Lilinin bahcesi
14-03-2010, 20:23
130307

Bende Kafkas coban kopegi var. 3,5 yasinda. Ukraynada yasadigimiz icin kis burada sert geciyor. Fakat bu kopege banamisin demiyor. Kisin kapinin onundeki betonda yatar. Yazin ise kuytu golgelik serin yerlerde gunduzleri uyuklar. Hic bir zaman zincire baglamiyorum, her zaman serbest gezer. Aile uyelerinin hepsini taniyor ve incitmez hic bir zaman. Bundan baska iki kopegim de var. Biri alman kurtu kirmasi, digeri ise bu alman kurdu kirmasinin yavrusu. Babasini bilemiyorum. Onlar ise 5 ve 4 yaslarindalar. Birlikte uyumlu bir sekilde yasiyorlar, her birinin kendi kulubesi var. Birbirlerinin yerlerini isgal etmiyorlar. Hepsi zincirsiz olduklarindan en buyuk problemim bahcede ektiklerimi zaman zaman eseleyip cikarmalari ve bahceyi dagitmalari.
Besleme ile ilgili sorun yasamiyorum, hem kuru yem veriyorum hemde hergun 1 buyuk kazan corba yapiyoruz onlar icin. Kemik, et, yemek artiklari, yulaf, bugday kirmasi vs ile yapiyoruz corbayi. Hep beraber yasayip gidiyoruz...

canercerrah
06-06-2010, 02:04
benim moskovada yaşayan bi abim var. bende kafkas kökenliyim ve ondanavşarka istersem getirebileceğini söyledi. ama köpek için çok vahşi çocuklarla yaşayamaz yanlız bırakmayın falan dediği için vazgeçtim bu hayalimden. içgüdüsel hareketleri bakımından beni bilgilendirirseniz çok mutlu olacağım

siniroluyorum
27-06-2010, 13:56
bu köpeklerin bakımı zormudur özellikleri nelerdir bilgi verebilir misiniz ?

Kusura bakmayın biraz geç olacak ama:
Şuan bahçede bakıyoruz.Kışın içeri alamıyoruz ama evin yanında kışın sadunyalarımı filan koyduğum boş oda gibi bir şey var orada duruyor.Kışın pek sorun olmuyor.Asıl yazları...:)Çok fazla tüy döküyor.Hergün taramak lazım.yattığı yer toprak.Çamur olmayacak şekilde ıslatıyoruz.Erik ağaçlarının altı serin olmasına rağmen o bunalıyor ıslatmazsak.su kabının boşalmaması gerekiyor.Bir de çiş için gezdirmek çok zor oluyor hep koşmak istiyor.Biz de salıveriyoruz.Yaşadığımız yer küçük olduğu için pek sorun olmuyor.

athena -asena
23-02-2011, 17:25
bunlarda arkadaşın kafkas çoban köpeği yavruları

Lilinin bahcesi
23-02-2011, 17:43

Sayin athena-asena bunlar kesinlikle kafkas coban kopegi yavrusu degiller!!

athena -asena
23-02-2011, 17:47
Sayin athena-asena bunlar kesinlikle kafkas coban kopegi yavrusu degiller!!

arkadaş kafkas çoban köpeği diye aldı yavruları , size kesin diyemem ne annesini gördüm ne de babalarını ama arkadaş çok emin.

Lilinin bahcesi
24-02-2011, 09:41
arkadaş kafkas çoban köpeği diye aldı yavruları , size kesin diyemem ne annesini gördüm ne de babalarını ama arkadaş çok emin.

Arkadasiniz para verip aldiysa yazik olmus. 4 veya 5 ay icersinde onlarin gercekten kafkas olmadiklarini gorecektir. Ama iyi acidan bakarsak iki sokak kopegi sahiplendirilmis oldu. :)

furkan yıldız
24-02-2011, 10:15
Buda bizim evimizin gözbebeği. Bana aşırı derecede düşkün. Askerden geldiğimde gözlerinden yaş geldi. 1 saat kıpırdamadan dinledi ben konuşurken. Canım kızım benim.

limon
24-02-2011, 12:28
Çok güzel...

Bizim kedi de köpek te sanırım beni anne olarak görüyorlar. Canları yanınca, hastalandıklarında veya sevilmek istediklerinde bana koşuyorlar. Bana daha sakin ve şefkatli yaklaşırken, oğluma ve eşime daha hareketli yaklaşıyorlar. Onları oyun arkadaşı olarak görüyor. Kısaca, 4 çocuğu olan bir anneyim sanırım. ;)

athena -asena
24-02-2011, 22:17
Arkadasiniz para verip aldiysa yazik olmus. 4 veya 5 ay icersinde onlarin gercekten kafkas olmadiklarini gorecektir. Ama iyi acidan bakarsak iki sokak kopegi sahiplendirilmis oldu. :)

sayın lilinin bahçesi ; arkadaşımla bugün tekrar görüştüm kesinlikle kafkas çobanı diyor. babasını da annesinide görmüş . dediğiniz gibi 3-4 ay sonra akmı , karamı belli olur. inşallah başka cins çıkmaz.

furkan yıldız
25-02-2011, 07:34
:) Farklı bir duygu ama Limon ablacım hemde çok güzel. Benim kız biraz yaramaz. Özellikle yoldan geçenlere kök söktürüyor. Kızamıyorumda çünkü kızınca küsüyor, bir süre bakmıyor bile yüzüme. Duygusala bağlanıyor hemen. Baba mıyım anne miyim orasını bilmiyorum :D

tayfun_oztayfun
09-03-2011, 21:14
merhaba arkadaşım benim bir golden'ım var bahçede bakıyorum .izmirde yaşıyorum,
duyanlar bana kızacak biliyorum ama herkes golden bahçede bakılmaz ev hayvanı diyor.
fakat unutmamalı ki hayvan cinsinin bünyesi evde **** soba başında , elbise giydirilerek
kendini koruması yönünde değildir.

benim köpeğiminde çok sağlam ve sıcak bir kulubesi var ama o hava yağmurlu **** çok rüzgarlı olmadığı taktirde kulubeye girmiyor.

ayrıca toprağa nekadar temas ederse hayvanınız için okadar bünyesi o kadar dirençli olacaktır.

diye düşünüyorum ve uyguluyorum bende köpeğimde çok mutlu 1,5 yaşında hep benimleydi ama hiç hasta olmadı hepimiz bu sitede doğa için bulunuyoruz bırakalım köpeklerimizde bizim özlem duyduğumuz doğa ile yaşasın.

nacizane görüşüm böyle sevgiler saygılar...

İnci Akalp
02-04-2011, 17:12
Benim de en iyi arkadaşım Bobi.. 1,5 yaşında, Lapseki çay bahçesinde bulunmuş bir sokak köpeği. Tüm köpeklerle arkadaş. Sabahları 2-3 saat köyün içinde serbestçe dolaşmasına izin veriyorum. Sonra bahçeye alıyorum. Akşamları da temizlenip eve giriyor.. Dolayısıyla bizimkinin üşüme problemi yok :) Ama gördüğüm kadarıyla çok üşümüyor. Suyu çok seviyor, ekteki resimlerden görebileceğiniz gibi geçen gün deniz mevsimini açtı :))

Sinarit
07-04-2011, 12:38
sayın lilinin bahçesi ; arkadaşımla bugün tekrar görüştüm kesinlikle kafkas çobanı diyor. babasını da annesinide görmüş . dediğiniz gibi 3-4 ay sonra akmı , karamı belli olur. inşallah başka cins çıkmaz.

Sayın athena,maalesef köpekleriniz kafkas değiller ama önemli değil, çok güzeller.:rolleyes:

athena -asena
07-04-2011, 18:17
Sayın athena,maalesef köpekleriniz kafkas değiller ama önemli değil, çok güzeller.:rolleyes:

sayın Sinarit ; bekleyip görecez inşallah çıkar demiştim yapacak bir şey yok

Barisa
06-05-2011, 11:15

merhaba ,

ben kesin ve kesin diyebilirim ki bu yavrular kafkas çoban değil buna emin olun . kinaloji ile ilgilenen birisiyim

aşağida size bir örnek

http://i51.tinypic.com/6e2fb4.jpg

Lilinin bahcesi
06-05-2011, 18:47
merhaba ,

ben kesin ve kesin diyebilirim ki bu yavrular kafkas çoban değil buna emin olun . kinaloji ile ilgilenen birisiyim

aşağida size bir örnek

Evet bu resimdeki kafkas yavrusu, kulaklarida uygun kesilmis. Bu basliktaki 25 numarali mesajda da benim yetiskin kafkasin resmini gorebilirsiniz.

athena -asena
30-08-2011, 07:23
merhaba ,

aşağida size bir örnek

http://i51.tinypic.com/6e2fb4.jpg

Evet arkadaşlar haklı çıktınız kafkas çoban köpeği çıkmadılar.

ipek.ada
07-09-2011, 15:36
benim 1 yaşında cockerim var kızımın sağlık sorunları yüzünden bahçede bakmak zorundayım acaba bahçede bakılırmı bakılırsa nasıl bir yer yapmalıyım lütfen yardım edinnnnnnn.

Selenay
16-10-2011, 00:51
Rotweiler soğuğa dayanıklı bir ırktır. İzmir şartlarında kışları hiç problem olmayacaktır. Soğuktan ziyade sıcaktan korkun. İzalasyon mantosunu, yukarıdan gelecek sıcağı engelleyecek şekilde döşemenizde fayda var. Ayrıca bir elbiseye gerek yok.

Beslenmesine dikkat edin. Eylülden itibaren porsiyonları büyütün, marttan itibaren azaltın. Yazın yağlı ve yüksek proteinli yemeklerden kaçının. Yaz kış, devamlı taze suyu bulunsun çünkü su ihtiyaçları fazladır. Siz kocaman olduğunu düşünseniz de 25 m2 kafes bir köpeğin ömrünü geçirmesi için çok küçüktür. Hergün sabah akşam yürüyüşe çıkarın. Dişi rotlar, aksi öğretilmediği takdirde genelde çok uysal olurlar. Ama bir o kadar da oburdurlar. Kilo almasını engelleyin. Karnı göğsünden dar olsun, dokunduğunuzda kaburgalarını rahatça hissedebilin. Özellikle kısırlaştırdıktan sonra yemeğine çok dikkat etmelisiniz. Diş sağlığı için dana kaval kemiği gibi iri kemikler verin.

Yürüyüşe çıkardığınızda diğer hayvanlarla oynamasına izin verin ve hatta teşfik edin. Sosyal olması çok önemlidir. Dişi olması işinizi kolaylaştıracak. Eğer buna dikkat etmezseniz ileride problemler yaşayabilirsiniz. Ya gereğinden fazla sert, hareket eden her şeye saldıran bir köpeğiniz olur ya da her gelen canlıyla oyun oynamak isteyen, bekçilik yapmayan bir köpeğiniz.

[Merhabalar, Ben 16 yaşındayım ve abimin bir arkadaşından aldığı bir rottweiler var. Bayadır bizimle beraber neredeyse 2-2 buçuk sene oluyor. Ama malum bu sene havalar baya soğuk ben İstanbul'da yaşıyorum. Size köpeğimiz(Haydut) ile ilgili sorularım olacaktı. Bu arada Haydutumuz da kız.İlk olarak abim haydutu ilk aldığında bir sene kadar çok ilgilendi hafta sonları olsun hafta içi işten gelince olsun hep seviyordu. Ama bu aralar hiç denecek kadar ilgilenmiyor ben çıkıp seviyorum arada ama ne kadarda olsa abimin sevmesini istiyor. Her neyse abim ilgilenmeyi kesti keseli geçen yazdan beri bahçeye astığımız çamaşırları yiyiyor ,parçalıyor. Ben ilgisizlikten kaynaklandığını düşüyorum. Gerçi annem yemeklerini veriyor sürekli. Nedeni nedir acaba.Kulübeside var ama kulübesinide parçaladı kapısını yedi tırmaladı hep. İkinci olarak bugün saat gece 12 gibi annem bahçeye çıktığında yeniden benim üstümü parçaladığını gördü annem. Ve baya kızdı ona ve annem gittikten sonra ben üzülmesin diye sevdim. O arada farkettim ki dişleri birbirine çarpıyor soğuktan ve titriyor. Acaba bu soğularda üşürmü diye çok korkuyorum. Bahçede yağmurun altında kalıyor kulübesi var ama dediğim gibi kapısını yedi çok yağmur yağınca giriyor ama yinede soğukta. Bugün titrediğini görünce çok korktum açıkçası. Son olarak son sorumda haydut ne bulursa yiyor kağıt, tahta vs.. nedenini sormak istedim.Ve gezdirmekten bahsetmişsiniz pek dışarıda çıkamıyor sadece sürekli bahçede gezmediği için bir sorun olurmu acaba.. Sorularıma bilginiz varsa cevap verirseniz çok sevinirim..]

Todor
17-10-2011, 05:10
Hoş geldiniz.
Canı sıkıldığından dikkat çekmek için etrafa zarar veriyordur. Kızmakta bir ilgidir. Siz kızdığınız zaman onunla ilgilendiğinizi düşünüyordur. Düzenli olarak gezdirin, bol bol oynayın ve sevin. Kasaptan iri kaval kemiği, kelle gibi uzun süre kemirebileceği şeyler alın. Kolay yıpranmayacak lastik nesnelerde olabilir. Tenis topu gibi mesela. Çamaşırlara yöneldiğinde kızın, oyuncağa yöneldiğinde sevin. Fakat sadece suç anında kızmanız işe yarar. Daha sonra kızarsanız Haydut hiç bir şey anlamayacaktır. Kızdığınızı ses tonunuzla belli edin, asla dövmeyin.

Üşümesi normal değil. Rotlar çift kat kürke sahiptir ve kolaydan üşümezler. Beslenmeye bağlı bir problem olabilir, iç veya dış parazitler olabilir. Kısırlaştırılmadıysa kanser olabilir. Sizi gördüğü için sevinçten bile titreyebilir. Yani çok çeşitli sebepler mümkün. Bir veterinere göstermenizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

sakagun
22-10-2011, 10:34
Bahçem için köpek araştırdığım bu günlerde kendiliğinden bahçeme gelen bu köpeğin cinsini ve yaşını tahmin edebilir misiniz? Sahiplenmeden önce ilan verip sahibi olup olmadığını araştıracağız.
252066

Todor
25-10-2011, 11:53
4-5 aylık olduğunu düşünüyorum. Yani henüz yavru. Süt dişlerine bakın. Eğer süt dişlerini tamamen döktüyse 6 ayı tamamlamıştır.

sakagun
25-10-2011, 12:58
Teşekkür ederim Todor. Sahibini bulduk.

sakagun
21-12-2011, 10:17
Eski mahallemizde yıkılan eski bir evde yaşayan anne köpek 9 yavrusunu terk etti. Bu iki güzelliği biz aldık. Sarı dişi, diğeri erkek. Henüz 1 aylıklar. İlk defa köpek beslediğimden hakkında bilgim yok. İshal olmamaları için sütü sulandırarak veriyorum. Kazan dairesi sıcak olduğundan şimdilik orada yaşıyorlar, kapılarını aralık tutuyorum. Çişleri geldiğinde çıkıp ağacın altına yapıyorlar. Çok çabuk öğreniyorlar.

Bilen arkadaşlardan 1 aylık bebek bakımıyla ilgili dikkat etmem gerekenleri yazmalarını istiyorum.

Bir de türleri konusunda bilginiz var mı?

MeyveliTepe
21-12-2011, 10:37
Hayırlı olsun, güzel bir iş yapmışsınız. İlk etapta veterinerle görüşüp aşı programını yapmanız iyi olur. Beslenme bakımından hiç bu kadar küçüklere bakmadığım için bir şey diemiyorum. O konuda da veteriner tavsiyelerde bulunur.

sakagun
21-12-2011, 11:08
Teşekkürler Meyvelitepe. Veterinere danıştık, aşısı 2 aylıkken başlıyormuş.

üzüm
21-12-2011, 12:17
Sayın sakagun,

Hayırlı olsun; çok şirinler.

Beslenmesi genel olarak:

- 6. haftadan 3 aya kadar günde 4 öğün, 3 aydan 6 aya kadar günde 3 öğün beslenmeli.
- Süt 1'e 1 oranında sulandırılmalı.
- Çiğneme alışkanlığı kazandırmak için başta az miktarda olmak üzere ekmek süt-su karışımına ufalanır. Çiğneme alışkanlığı kazandıktan sonra ekmek yerine piriç lapası, çavdar lapası, makarna da verilebilirsiniz (süt-su karışımı ile). İlerleyen zamanda (birkaç ay sonra) süt yerine kemik suyuna geçiş yapabilirsiniz; (az miktarda kemik suyu ile başlayıp zamanla miktarı çoğaltabilirsiniz.) İlaveleri hep az miktarla başlayıp, zamanla çoğaltın.

Şimdilik hatırladıklarım bunlar. :)

Bizim kızımızda 1,5 aylıkken bizimle yaşamaya başlamıştı; o günler gözümün önüne geldi. :)

sakagun
21-12-2011, 12:30
Bilgiler için çok teşekkürler Üzüm,
Sabahtan beri 5 kez süt-su karışımı koyduk önlerine. Hepsini lukur lukur içtiler. Kap küçük belki ondan doymuyorlardır. Kaptaki süt bittiğinde kabın yanından ayrılmıyorlar. Doldurur doldurmaz içiyorlar.
Bir de yere dökülen iyice olmuş erikler vardı. Onları yalıyorlar.

üzüm
21-12-2011, 15:17
Sizinkiler oburmuş diyeceğim ama üzerinden bayağı bir zaman (12 yıl) geçtiği için ben unutmuşum. Biz dört öğünle başlayıp üç aylıktan sonra 3 öğüne düşmüşüz. :o Coci ve Boci daha da ufak oldukları için daha sık yemeleri normal. 2 hafta sonra dört öğüne düşürebilirsiniz. (Önceki mesajımı da düzelteceğim)

cemo
21-12-2011, 15:27
Coci be Boci isimleri gibi sevimliler.
İki can kurtardın sokaktan, allah muradını versin tez zamanda.
Hep beraber büyüdüklerini görelim.
Kolaylıklar diliyorum.

sakagun
21-12-2011, 16:33
Amin, cümlemizin.
Internet'te uyuyan bebek videoları vardır ya aynen öyle uyuyorlar. Gözler kapanıyor, kafa düşüyor. Uykuda sıçramalar, mırıldanmalar...

Satı Uğurtan
21-12-2011, 18:15
Sevgili sakagun, sağlıkla büyütün çok güzeller ben yarı süt yarı suyla başladım yalnız ben iki aylık aldım, kuru mamayı ıslatarak ilk gün bir kaç tane verdim, gün geçtikçe sütü azaltıp kuru mamayı artırdım, tavuk suyuna çorbayı çok seviyordu ben verdikçe doymak bilmiyordu, yiyordu yiyordu sonrada fazla geldiği için çıkarıyordu:)
İlk aylar günde dört beş öğün altı ayından sonra kendiliğinden iki öğüne indiriyorlar, kızımın kuru maması hep oluyor kasesinde fakat o günde bir veya iki defa yiyor.
Bende bahçede serbest bırakıyorum kulübesi bahçede ancak bizden bir şey kaçırırsa kulübede yatıyor, onun dışında evin girişinde yatıyordu, üşümesin rahat yatsın diye ona tahta sedir yaptırdım, üstüne yastıklar ve yataklar diktim çok güzel bir şekilde gidip onun üstüne yatıyor benim kızım.

üzüm
21-12-2011, 18:34
Satı Hanım,

Armut ne kadar büyümüş; çok tatlı olmuş. :)

sakagun
21-12-2011, 20:44
Satı Hanım, Armut'un maaşallahı var.
Bugün Boci kendini eriğe bulamış. Nemli bezle sildim. Bu mevsimde köpek yıkanır mı? Yıkarken şampuan falan kullanıyor musunuz?

Coci uyurken fotoğrafı :)

üzüm
21-12-2011, 22:14
Sayın sakagun,

Sizinkiler çok küçükler; hele de bu havada yıkamak hastalanmalarına yol açar. (Biz yaptık, aman siz yapmayın. Kızım hastalandı, çok çekti; biz de çok üzüldük.)

Satı Uğurtan
21-12-2011, 23:25
Sevgili Üzüm, çok teşekkür ederim evet benim kızım çok büyüdü:)
Sevgili sakagun, teşekkürler yıkama konusunda sakın kışın yıkamayın çok üşüyorlar ben ıslak beze bir damla şampuan damlatıp siliyorum, sonra duru bezle silip sonrada kuruluyorum, zaten veterinerlerde dışarıda yaşayan köpeğe kışın banyoyu önermiyor.
Aşıları, sanıyorum bir gençlik aşısı yaptırmıştık ilk kırk gün içindeydi sanırım, sonra karma ve kuduz aşısı, ayrıca kışın üç ayda yazın ayda bir kene ve bit damlası boyuna uyguluyoruz, ayrıca parazitler için ağızdan alınan hapları var, onların tarifini veterineriniz yapacaktır sevgiler.

Satı Uğurtan
21-12-2011, 23:38
Prenses uykusu yatağı yorganı olmadan, gece karnını okşatmadan uykuya geçmiyor:)

sakagun
22-12-2011, 11:49
Her sabah 6:00'da uyanıp bağırarak süt istiyorlar.
Bugün uyudukları köşeye polar battaniye serdim. Öğünlerini de aynı saatlerde düzenli vermeye çalışacağım. Ot, erik bahçede ne bulurlarsa tadına bakıyorlar.

Satı Uğurtan
22-12-2011, 16:58
Sevgili sakagun, o aylarının tadını çıkar çok şirinler armutta hala her şeyin tadına bakıyor, bazan olmadık ne bulursa tatmak istiyor biraz aramız bozuluyor, dışarıda baktığımız için yerleri çok temiz olmuyor elimden gelen bütün çabayı gösteriyorum kızım kirli yerlerde yatmasın diye, ben arkamı döndüğüm an birde bakıyorumki ne göreyim, bazan kemikli et veriyorum dişleri için kemik kemirmesi şartmış, almış kemiği yatağının ortasına indirmiş:)

sakagun
22-12-2011, 19:23
Gerçekten çok tatlılar sevgili Satı, özellikle birbirleriyle oynarlarken. 3 günde baya büyüdüler. Bahçede koşturmak işe yarıyor sanırım.

Satı Uğurtan
22-12-2011, 19:44
Gerçekten çok tatlılar sevgili Satı, özellikle birbirleriyle oynarlarken. 3 günde baya büyüdüler. Bahçede koşturmak işe yarıyor sanırım.
Şimdi küçükler bahçe yeter zamanla bahçe yetmiyor bizimkini sabah, öğlen, akşam ve gece birer saat dolaştırıyoruz, saati geldiğinde resmen gelip kapıya vuruyor, hoş elinden gelse yirmi dört saat yanında kalmamızı istiyorda:)

sakagun
26-12-2011, 09:05
Internet'ten yavru köpek bakımıyla ilgili bilgi araştırıyorum. Bir yerde özellikle yetişkin olduğunda çok irileşen çoban, kangal gibi köpek yavrularına çok fazla yemek vermemek gerektiğini okudum. Şişman hayvanlarda ortopedi sorunu oluyormuş. Köpekler yavruyken belirli bir alanın dışına çıkmıyorlar. Bugün ikisini de bahçede 60 metre öteye götürüp yuvalarına doğru yürüttüm. Her gün bahçenin yeni bir yerini tanıtıyorum.

Kiraz
26-12-2011, 09:30
Bazıları gerçekten obur olduğu için ve sınır tanımıyor ve ne varsa yiyor, be nedenle fazla vermemek gerekiyor. Benimkinin önüne ne koyarsam 1,5 dakikada bitiriyor, kilo almaması için ölçülü veriyorum ve yeme hızını azaltmak için içine su koyuyorum. Yine de fazla vermemek adına, gerekli miktarın altına inmemek de bebekler için önemliymiş, bir yaşına kadar yemeği kısmamak gerekiyormuş.

sakagun
26-12-2011, 09:38
Bizimkiler obur galiba. Her bahçeye çıkışımızda yemek istiyorlar. Günde 5 öğün veriyoruz. Kaplarındaki süt bittiğinde yeniden doldurmamızı istiyorlar.

Kiraz
26-12-2011, 11:05
Hazır mama verdiğim için paketlerin üzerindeki ölçüleri takip etmiştim, evden verilince nasıl ölçü ayarlanır bilmiyorum ama sizinkiler de benimki gibi obursa limit koymak şart olacak.

Bana geldiğinde yaklaşık 7 haftalıktı, üç öğün veriyordum, suyunu eksik etmiyordum. İlk zamanlar saat 5.00 da, sonraları da saat 6.00 da mama için havlıyordu. Hala daha çok yaramaz artık mama için ben geç kalsam da hiç havlamıyor.

Çok obur olduğu için yan evdeki kardeşi gibi, bir yaşından sonra tek öğüne düşürebileceğimi hiç sanmıyordum. Artık 1,5 yaşında, geçen gün tek öğüne düşürdüm, hiç itiraz etmedi. Kısaca önünde olduğu sürece yiyor, olmayınca da problem çıkarmıyor.

Benimkinde de sizinkilerde olduğu gibi yerden her şey yeme alışkanlığı vardı. İlk yürüyüşlerde yerdeki sakızları alıyor, uzun uzun çiğniyordu. Sokaklarımız sık süpürülmesine ve yürürken sürekli gözüm üzerinde olmasına rağmen ağzından cam parçaları, çorap, emzik, pil çıkardığımız çok oldu. Bahçeye ben yokken bırakamıyordum (hala bırakamıyorum), saksı plastiklerini bile yiyordu. Bir kaç kere nasıl gördüğünü bile anlamadan lastik eldivenleri bir lokmada yutmuştu. Her yabancı cisimde uykusuz gecelerim olmuştur, cismin bağırsağı tıkama, yapışma ihtimali olabiliyormuş, özellikle yavrularda daha tehlikeli. Bir ara ağızlık takmayı denediysem de çok direndi takamadım.

sakagun
26-12-2011, 13:17
Boci de dün erik çekirdeğini ağzına almış, katır kutur kırmaya çalışıyordu. Yutacak diye yüreğim ağzıma geldi. Yere bırakır bırakmaz uzağa attım. Bahçemiz çitle çevrili ama inşaat artıklarının tamamını henüz toplayamadık. Bir ara etraftaki yalıtım köpüklerini yemeye çalışırken yakaladım.

Güzin Çakar
26-12-2011, 13:29
Sevgili Sakagün, Coci ve Boci kendilerine yaptığınız bu büyük iyilikten dolayı size teşekkür ediyorlardır ama benim de yüreğimin sizinle birlikte olduğunu bilmenizi istedim. Bu minikleri sahiplenmeniz beni çok duygulandırdı. İlk oğlumuzu kaybettikten sonra (cin gibi akıllı bir terrier idi), kendime bir hayvanla o kadar yakınlaşmayacağım dememe rağmen 3 ay sonra ,bir barınakta şimdiki kızımı gördüm.O günden beri (Vay canına 8 yıl olmuş )yanıbaşımda. Ben, bugüne kadar kendi doğal tombikliklerinden daha şişko olan köpek yavrusu görmedim.Size tuhaf gelecek ama ben sizinkilerin yeterince doymadıklarını düşünüyorum.Benden önce bir arkadaşımızda yazmıştı.Ölçüyü bilmiyorlar ama eğer fazla yedilerse minicik midelerine sığmıyor ve çıkarıyorlar.Süt yanında tok tutacak bir şeyler veriyormusunuz?Sütün içine ekmek doğramak ya da mama verecekseniz ıslatarak, yumuşatıp vermek gibi. Ne bulursa tadına bakmaları ayrı bir konu,damak zevklerini geliştirmeye çalışıyorlar.(Aynen benim gibi :) Ben de farklı bir yiyecek gördüğüm zaman tadına bakmak isterim ).Obezlik daha sonra karşılaşabileceğiniz bir problem.Özellikle kısırlaştırılmalarından sonra.Son olarak ,siz ne yaparsanız yapın ataları gibi iri ya da minik olurlar. Bunu bizim değiştirmemiz mümkün değil. Biraz uzun oldu galiba.Lütfen kusuruma bakmayın.İyilik dolu kalbiniz,fedakarlığınız ve emekleriniz için en içten sevgilerimi yolluyorum.Kabul edermisiniz...

sakagun
26-12-2011, 13:50
Sevgili gkaçar,
Bu yavruları sahiplenmeden önce iki hayvan barınağını dolaştım. Maalesef birinde görevliler ilgi göstermediler, diğerinde ise hiç kimse yoktu. Kısmet bu yavruları sahiplenmekmiş. İki köpek yetiştirmiş tecrübeli biri olduğunuzdan tavsiyenize uyacağım. Madem fazlasını çıkarırlar, o zaman öğünleri artırayım. Bu sabah ve öğlenki öğünlerinde sütle ıslattığımız kuru köpek yemlerinden birer tane verdik. 2 gündür de süte ekmek kırıntıları katıyorum.
Anneleri diğer yavruların yanına dönmüş, ama onları beslemiyormuş. Yavrulara ve anneye bakkal bakıyormuş. Anneleri Kangal kırmasıymış.
Ben de size sevgilerimi yollarım...

Güzin Çakar
26-12-2011, 14:57
Sevgili Sakagün, 5 öğün süt verdiğinizi yazmıştınız.Öğünleri artırmayın.Zamanla tek öğüne ineceksiniz.Islatılmış kuru mama ya da ekmek miktarlarını biraz artırmanız yeterli olur.Zaten kısa bir süre sonra her şey yoluna girer.Sevgilerimle...

alacakaranlik
09-01-2012, 08:33
kangalın gelişim döneminden dolayı bir raşitizm hastalıgı geçirdi ve arka ayaklarında kemik yapımı tam oluşmadı :( veterinere gittim ve tedaviden istenilen sonucu alamadık ve bende D vitamini içerikli ilaçları düzenli olarak kullandırdım. Hâla istediğim gibi değil ama eski haline göre çok sağlıklı. Bu sorunla daha önce karşılaşan ve bundan sonra nasıl bir yol izleyeceğim hakkında bilgi verirseniz sevinirim

linaada
09-01-2012, 09:29
iyi günler "alacakaranlık"

bugüne kadar yüzlerce köpeğim oldu... özellikle bazı ırklar raşitizme daha yatkındır ancak kangallarda tek sebepten görülür "beton zeminde büyümeye zorlanmak!!!"

pek çok tür köpek kemik gelişimi döneminde beton yüzeylerde bakılır ve sonuç ne yazık ki bu olur. tedavi ne yazık ki cevap vermez çünkü gelişimini tamamlamış olur. 1-2 ay bile sert zeminde bulunması kalıcı fizyolojik etki yapar. mesela hızlı koşamaz, çarpık yürür, kalıcı nasırlar oluşur ..... vb.

en doğru seçim; toprak yüzeylerde (hatta ince kum yüzeyde) ve gölgeliği bulunan alanlarda büyütülmesidir. mümkünse serbest bir şekilde bağlanmadan ilk 1 senesini geçirmesidir. bağlamak miskinleştirir. yer seçimi konusunda(bağlanmayan) serbest olan köpekler daha öz güven sahibi oluyorlar.

Güzin Çakar
09-01-2012, 09:51
Sevgili sakagun, sayfada hareket görünce Coci ve Boci'den haber var diye düşündüm. Nasıl gidiyor? Umarım daha fazla merakta bırakmazsınız. Sıcacık sevgilerimi yoluyorum...

Güzin Çakar
09-01-2012, 10:07
Sayın alacakaranlık, köpeğinizin durumuna çok üzüldüm. Rahatsızlığı ile ilgili bilgim yok ama yaşının küçüklüğünden dolayı iyi bir bakımla , daha da düzelebileceğini sanıyorum. Umarım her şey yolunda gider ve tamamen düzelir. Sevgilerimle...

alacakaranlik
09-01-2012, 14:25
Sayın linada,
tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Bilgi için teşekkür ederim

alacakaranlik
09-01-2012, 14:28
Sayın alacakaranlık, köpeğinizin durumuna çok üzüldüm. Rahatsızlığı ile ilgili bilgim yok ama yaşının küçüklüğünden dolayı iyi bir bakımla , daha da düzelebileceğini sanıyorum. Umarım her şey yolunda gider ve tamamen düzelir. Sevgilerimle...

Sayın gçakar,
Köpek konusunda çok acemiydim. Bu duruma düştüğünde bende çok üzüldüm. İlk bahara kadar yapmayı düşündüğüm birkaç düşünce var. Yapınca son durumu yayınlarım.

İlginiz için teşekkür ederim

sakagun
09-01-2012, 16:01
Sevgili sakagun, sayfada hareket görünce Coci ve Boci'den haber var diye düşündüm. Nasıl gidiyor? Umarım daha fazla merakta bırakmazsınız. Sıcacık sevgilerimi yoluyorum...
Coci ile Boci çok iyi. Oyunlara başladılar. Haşlanmış kemiği ve ayvayı uzağa atıp yakala diyorum. Koşup ağızlarına alıp kaçırıyorlar.
Öğünlerini 4'e indirdik. Bir öğünlerinde sütlü tarhana çorbası yapıp içine ekmek katıyorum.
Öğünlerden önce bahçe içinde dolaştırıyoruz.
Kumda, toprakta yuvarlanıyorlar. Güneşte uzanıp uyuyorlar, yağmurda bizimle yürüyorlar. Artık eskisi gibi üşümüyorlar.
Eskiden yüzümüze bakmıyorlardı. Artık birşey isterken yüzümüze bakıyorlar.

Güzin Çakar
09-01-2012, 17:04
Sevgili sakagün , ay ay bunlar çok şeker olmuşlar ya. Şimdi nasıl mıncıklanırlar.Hepinizi sevgiyle kucaklarım.

Güzin Çakar
09-01-2012, 17:21
Sayın alacakaranlık , sizin köpeğiniz ve sayın linaada'nın yazdıkları kafama takıldı. Vet.Hekim bir arkadaşımla görüştüm. Raşitizm'in herhangi bir köpek ırkıyla ve betonda yatmakla bir ilgisi olmadığını ve başka bir problem yoksa kesinlikle tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyledi. Öğrendiklerimi size aktarmak istedim. Umarım en kısa zamanda güzel haberlerinizi alırız. Sevgilerimle...

alacakaranlik
10-01-2012, 11:00
sayın gçakar, raşitizm hastalığı d vitamini noksanlığında çıkıyor ve kangal köpeklerinde gelişim çok hızlı olduğu için kas kemik gelişiminde yeterli beslenemez ise arka ayaklarda kemik yerine kıkırdak oluşuyor. sayın linaada'nın dediği ise bu tarz köpekler beton üzerinde belli bir süre yetiştirilirse ayaklarda farklı bir sıkıntı oluşuyor ve ölüme kadar gidiyor sonucu.
Benim suanki sıkıntılarımdan bir tanesi dürüst veteriner bulamamak malesef.

Manolya_
10-01-2012, 12:25
Sevgili sakagün.
Cici boci bebişler ne kadar şirin böyle.
Birde o pembe dilini çıkartmış poz vermiş.
Oy bayıldım ben bunlara. Nasıl güzel oyun yapıyorlardır şimdi bunlar.
İzlemeye doyamaz insan.

Sağlıcakla büyüsün minikleriniz. arada bir bize büyüme aşamalarını paylaşın lütfen.
Selam ve sevgilerimle
Asu

Güzin Çakar
10-01-2012, 16:13
Sayın alacakaranlık , hayvanlarla ilgilenen kişilerin mutlaka berbat bir veteriner hikayesi oluyor. Hele son zamanlarda evlerde pet besleme alışkanlığının artmasından sonra , ortalık yalnız aşı yapabilen, başka bir şeyden anlamayıp, her şeyden anlıyormuş gibi konuşan vet.hekimlerle doldu. Güvenebileceğiniz bir veteriner bulamıyorsanız, Veteriner Fakültelerinin kliniklerini deneyiniz derim. Gerçi , Devlet Hastaneleri gibi insanın yüzüne bakmıyorlar ama başlarında hayvanın derdini anlayabilecek hocaları oluyor. Başka bir alternatif ise köpek barınaklarının veterinerleri.O kadar çok görüyorlar ki sonunda öğreniyorlar. Sevgilerimle...

alacakaranlik
10-01-2012, 19:10
Sayın gçakar, Ümraniye hayvan barınagındaki veteriner ile görüştüm zor bela ikna ettim. sadece tedavi sürecini anlatacak.
Her alanda böyle. işin içine para girdiğinde tüm güvenilirlik ortadan kalkabiliyor, ne koparabilirsem mantıgı yerleşiyor. Bu hem satıcıya zarar veririyor hemde tüketiciye zarar veriyor malesef. İstanbul çok kalabalık bir şehir ve çok fazla veteriner var ama dürüst olanına denk gelmek çok zor ...

Saygılar

sakagun
11-01-2012, 14:39
Bugün Coci ile Boci'nin ilk aşılarını yaptırdık. Buradaki veterinerin aksine Adapazarı'ndaki veteriner 1. aydan itibaren aşıların yapılabileceğini söylemiş. 2 aşı yapmış bir de ağızdan ilaç vermiş. Muayene etmiş. Sütün yetersiz kalacağını söyleyip takviye olarak kuru köpek yemi vermiş. Doğum tarihlerini de aşı kartlarına tahmini olarak 11.11.11 olarak kaydetmiş. :)

Güzin Çakar
11-01-2012, 16:36
Coci ile Boci'nin doğum tarihlerine bakar mısınız? Doğum günleri bile çok şirin. Benim kızımın doğum günü olarak da 14 Şubat (malum Sevgililer Günü) yazmıştık. Ne kadar şanslılar. Ben köpeklerin eve kısmetleriyle geldiklerine inanıyorum .İnşallah sizinkiler de evinize uğurlu gelecek, şans,bolluk,bereket getirecekler. Sımsıcak sevgilerimle...

sakagun
11-01-2012, 16:39
Çok haklısın gçakar, ikisi evimizin neşe kaynağı oldular. Onlara ev yapımı mama yaptım. Çok severek yiyorlar, tarifini yazarım.

sakagun
12-01-2012, 15:31
Coci ile Boci kazan dairesinden kulübelerine geçmeye karar verdiler. Kulübenin içine bir polar koydum ve içinden çıkmaz oldular.

Dünkü parazit hapından sonra bugün birisinin kakasında 6-7 cm boyunda, spagetti görünümünde saydam ölü bir solucan vardı. İyi ki veterinere götürmüşüz.

mylo
12-01-2012, 20:55
Meraba,

ßenim 2 aylık yavru golden köpeğim var şuan evde bakıyorum ama olmuyo qeceleri heryere kakasını çişini cook ypıyo kabloları koparıyoo ev cook battı dışarda bakmak istiyorum ama bişi olur diye korkuyorumm napsamm bi bilqiniz varmı ?

Uzaylı
14-01-2012, 12:21
Sevgili sakagun; Coci ve Boci villarına geçmişler demek.;) Fotoğraflar harika. Anladım, senin bizi niye ihmal ettiğini... Baksana bunlar insana herşeyi unutturur. Öyle şeyler yazıyorsun ki, bahçede olsak, bu hevesle gidip yavru arayışına gideceğim.

Sağlıcakla büyüsünler...

üzüm
14-01-2012, 14:45
Meraba,

ßenim 2 aylık yavru golden köpeğim var şuan evde bakıyorum ama olmuyo qeceleri heryere kakasını çişini cook ypıyo kabloları koparıyoo ev cook battı dışarda bakmak istiyorum ama bişi olur diye korkuyorumm napsamm bi bilqiniz varmı ?

Sayın mylo,

Tuvalet eğitimi ile ilgili bu (http://www.agaclar.net/forum/449427-post376.htm) mesajda yazanları uygulayabilirsiniz.

MeyveliTepe
14-01-2012, 17:59
Meraba,

2-3 ay kadar sabırlı olun. Sn.Üzüm'ün verdiği linki iyi okuyup titizlikle uygulayın. Tabii ki hemen öğrenmeyecek, tölerans gösterin. Daha önce çiş yaptığı yerdeki kokuyu ancak sirkeli su ile yok edersiniz, aksi halde yine oraya gider. 6 aylık olduğunda böyle bir derdiniz kalmaz.

Bir de, şayet hoşlanmıyorsanız koltuklara, kanepelere çıkmasına izin vermeyin. Girmesini istemediğiniz yerlere girmesini engelleyin, "hayır" komutunu iyi öğretir ve yerinde kullanırsanız rahat edersiniz. Evdeki sıralamasını iyi öğrenmeli ki problem olmasın.

Güle güle büyütün. Her şey yolunda giderse asla vazgeçemiyeceğiniz bir yoldaşınız olur.

sakagun
14-01-2012, 18:18
Sevgili sakagun; Coci ve Boci villarına geçmişler demek.;) Fotoğraflar harika. Anladım, senin bizi niye ihmal ettiğini... Baksana bunlar insana herşeyi unutturur. Öyle şeyler yazıyorsun ki, bahçede olsak, bu hevesle gidip yavru arayışına gideceğim.

Büyüdükçe yaramazlıkları da artıyor. Dün şehir dışında olmamı fırsat bilip seraya dalmışlar. 3 saksıyı devirmişler. Birinde senin gönderdiğin kaktüsler/sukulentler vardı.

Kuru mamaya başladıktan sonra Coci ile Boci daha geç acıkmaya başladılar. Bol bol da su içiyorlar. Demek ki süt ekmekle doymuyorlarmış.

gulbirsen
14-01-2012, 21:06
Sevgili sakagün köpeğiniz çok güzel.Kızım da bir golden istiyor fakat sizin sıkıntılar nedeniyle çekinik davranıyorum. Size kolay gelsin, güle güle büyütün.

sakagun
17-01-2012, 09:05
Karda oynamak başka oluyor.

limon
17-01-2012, 11:11
Çook çok şekerler.

Abilerine çekmişler. :)
264630

sakagun
17-01-2012, 12:45
Sırt üstü yattıklarında ön patilerini öyle yapmaları çok ilginç. :)

Güzin Çakar
17-01-2012, 18:02
Sevgili sakagün, patilerine bir daha baktım ve başka bir şey dikkatimi çekti. Patileri büyük bir köpeğe ait olduklarını söylüyor.Bir bakacaksınız oldukça iri ,çok büyük köpekleriniz oluvermiş :) Sevgilerimle...

sakagun
17-01-2012, 19:47
Anneleri için kangal kırması diyorlar. Patilerinin beyazlığı annelerine çekmiş. Oldukça büyük bir köpek.

Kiraz
18-01-2012, 09:55
Sn. Sakagün, kardeşlerin beraber olmaları çok güzel, fotoğraflarına bayıldım.

Limon, seninkinin kardeşi mi yoksa?

Geçen sene kara pek çıkmamıştı, az kar olmuştu ama dün çok keyifle oynadı. Hele atılan kartoplarını yerde bulamayınca çok şaşırdı, bazen de yakalayıp yemeye çalıştı.

Merdiven altındaki yuvasında ahşap paletin üzerindeki tahtada yatıyordu, halı, kilim seremiyordum alıp parçalamaya çalışıyor ya da çıkarıyordu. Hava soğuyunca çivi ile çakmayı düşündüm ama ona bile tereddüt ettim, huyunu biliyorum, halıyı bir şekilde söküp, çivileri ağzına alır diye tereddüt ettim. Neyse ki çiviye gerek kalmadı, hava soğuk diye yerinden almadı, üzerinde yatıyor.

Tarçını uzun gezdiremediğim günler, tuvalet yürüyüşünden hemen sonra bahçeye indiriyorum. Genelde ben yokken canı sıkılıyor, oyuncakları ile çok kısa süreli oynuyor, sıkılınca da oturmuyor, nerede kendisi için tehlikeli bir şey varsa (ne kadar tedbir alsak da) bir yerlerden buluyor. Yanında olduğumda oyuncaklarını atıyorum, onlara koşmak hoşuna gidiyor. Biraz enerji harcaması için koşturuyorum. Bir gün bahçede çok hızlı koşarken "Koş! Koş!..." diye tempo tuttum ve "aferin" ile beğendiğimi belli ettim. Başka bir gün de "koş" deyince koşmaya başladı, bir parça muz ile ödüllendirdim. Şimdi komutumla güzelce koşuyor, 10 tur attıktan sonra o da biraz rahat ediyor ben de.

264789

264792

sakagun
18-01-2012, 10:55
Coci ile Boci Limon'un köpeğinin kardeşi değil.
Sizin köpeğiniz de çok güzelmiş Kiraz. Biraz önce koş koş oyunundan biz de oynadık. Artık sevmem için kendiliğinden yere yatıp yuvarlanıyorlar. Birbirlerini ısırarak oynadıklarından beni de ısırmaya çalışıyorlar. Paçamdan tutup çekiştiriyorlar. Her seferinde Hayır diyerek tepki veriyorum, ensesinden tutup yönünü çeviriyorum. Enseden tutma hareketi annenin yaptığı bir hareketmiş. Birkaç kez ısrar edip sonra pes ediyorlar.

Kiraz
18-01-2012, 14:14
Limon'un fotoğrafındakinden bahsetmiştim.

Biz aldığımızda çok acemiydik, şansımıza da köpek çok lider ruhlu çıktı. Önceleri oyun istediğinde ona uyuyorduk, yoksa paçamızdan yakalıyordu, keşke daha disiplinli olsaymışım. Şimdi bir şey istediğinde vermeyince, hayır diye kızınca bazen işe yarıyor ama çok istediği bir şeyse arkam dönük gitsem dahi ayağa kalkıp patileriyle omuzumdan yakalıyor. Çok iri olduğu için başa çıkmam da zor oluyor. Küçükken ensesinden tutuyordum ama artık o beni ensemden yakalıyor :)

Tecrübelilerden dinlediklerim, okuduklarım ve gözlemlediklerimle, onların karşısında sözlü davranmadan çok, duruşun çok daha etkili olduğunu gördüm. Yani bende en ufak çekingenlik, zayıflık hissettiğinde istediğini yapıyor ama omuzlarım dik ve kararlı durursam daha itaatkar oluyor. Önceleri bahçede oturduğum anda oyuna çağırmak için üzerime atlıyordu, şimdi dik oturuyorum, gelirken elimi kaldırıp avuç içimi gösterdiğim anda atlamaktan vazgeçiyor. Benimkinin bu kadar hareketli ve başına buyruk oluşu bebekliğinden belliydi, o da bizim acemi şansımıza oldu ama iyi ki oldu, o da ayrı renk kattı.

limon
18-01-2012, 17:29
Fotoğraftaki bizim Max, aynı hareketi yaptıklarını görünce espri yaptım.

Kiraz, hep söylediğim gibi istemediğin bir hareketi daha yaparken vereceğin sert tepki olayı çözüyor. Sohbet eder gibi "Neden yaptın ki şimdi bunu vb..." söylenmek hiç işe yaramaz bunun yerine sert şekilde söyleyeceğin tek kelime ister "hayır!" de ister "Dur" de yeter ki tek bir kelime ve yüksek ve sert bir tonda olsun. "Hep böyle askeri eğitim gibi mi olacak?" diye düşünme çünkü bir süre sonra senin neyi isteyip istemeyeceğini çok güzel kestirmeye başlayıp ona göre davranıyor. Hep diyorum ya biz artık sessiz sedasız kaşımızla gözümüzle anlaşıyoruz.

Bugün hava çok soğuktu biraz güneşlensin diye girişteki camakenalı bölüme aldım, evin kapısını da açık bıraktım. Hiç bir şey söylemediğim halde, evden de mis gibi yemek kokuları yükseldiği halde, içeriye adımını bile atmadı.

Bizimkine de sadece temel eğitim verildi, daha ilerisi için uygun değil, çok cool bir köpek dediler. Oysa cool lukla pek alakası yoktu, sadece evden uzakta olunca bunalım takılıyordu ve çok isteksiz davranıyordu. Temel itaati öğrenmesi hayatımızı çok kolaylaştırdı ve bize çok yeterli geldi. Takla atmamıversin dedik, o mutlu biz mutlu... :)

MeyveliTepe
18-01-2012, 18:08
264931

Bu hareket çok popüler :)

264932

Lumi ve Nox, 4,5 aylık oldular. Bir ayda tam iki misli büyüdüler.

264933

Günde 3-5 kere keşfe çıkıyorlar.

nurcanaybay
18-01-2012, 18:18
sayın gçakar, raşitizm hastalığı d vitamini noksanlığında çıkıyor ve kangal köpeklerinde gelişim çok hızlı olduğu için kas kemik gelişiminde yeterli beslenemez ise arka ayaklarda kemik yerine kıkırdak oluşuyor. sayın linaada'nın dediği ise bu tarz köpekler beton üzerinde belli bir süre yetiştirilirse ayaklarda farklı bir sıkıntı oluşuyor ve ölüme kadar gidiyor sonucu.
Benim suanki sıkıntılarımdan bir tanesi dürüst veteriner bulamamak malesef.

Geç kalmadan bu konuda uzman birini bulmanız lazım , bunu yaşayan biri olarak yazıyorum ,onun içinde sizin içinde çok önemli.Sitede veteriner üye arkadaşlar size yol gösterebilir.

Bana da , romatizmal bir hastalık dendi .....sert zeminlerin buna neden olduğu söylendi.6 ay ilaç kullandım.11 yaşında belirtiler ortaya çıkmıştı.
Önce arka ayaklarının üzerin de duramaz oldu ,sonra ön ayaklarını kullanamadı.
Sadece başını hareket ettirerek yaşamına devam etti.Bu süreç 3 yıl sürdü.
2,5 ay öncede ....bir sabah uyandım ama o uyanmadı.

Sizin ki çok genç ,çabuk toparlanabilir.Bu tür rahatsızlıklar için rehabilitasyon merkezleri açılmış.Lütfen lütfen geç kalmadan araştırın.

limon
18-01-2012, 19:30
Lumi ve Nox, 4,5 aylık oldular. Bir ayda tam iki misli büyüdüler.

Ne kadar da büyümüşler. Genç irisi bunlar. :)

mylo
22-01-2012, 10:11
Sayın mylo,

Tuvalet eğitimi ile ilgili bu (http://www.agaclar.net/forum/449427-post376.htm) mesajda yazanları uygulayabilirsiniz.

baya alıştıkkk tuvalettt eğitimine arada kaçarıyooo qene yerlere :D teşekkürler;)

mylo
22-01-2012, 10:13
2-3 ay kadar sabırlı olun. Sn.Üzüm'ün verdiği linki iyi okuyup titizlikle uygulayın. Tabii ki hemen öğrenmeyecek, tölerans gösterin. Daha önce çiş yaptığı yerdeki kokuyu ancak sirkeli su ile yok edersiniz, aksi halde yine oraya gider. 6 aylık olduğunda böyle bir derdiniz kalmaz.

Bir de, şayet hoşlanmıyorsanız koltuklara, kanepelere çıkmasına izin vermeyin. Girmesini istemediğiniz yerlere girmesini engelleyin, "hayır" komutunu iyi öğretir ve yerinde kullanırsanız rahat edersiniz. Evdeki sıralamasını iyi öğrenmeli ki problem olmasın.

Güle güle büyütün. Her şey yolunda giderse asla vazgeçemiyeceğiniz bir yoldaşınız olur.

teşekkür ederim;)

hayırdan pekk anlamıyo kızım cok yaramazz söz dinlemiyooo pekk ve cook ısırıyoo dişleri yeni çıkıyo kaşınıyodur diyoruz ama normal ısırma değil dişlerini qeçiriyo ve hayır dedikçe dahada cok ypıyoo inatlaşıyoo kızıyo bu sefer hırrLıyoo :D

sakagun
27-01-2012, 08:42
Coci ile Boci oyuncaklarıyla oynuyor. Mandal, terlik, süpürge, ayva.
2 gün önce tekrar veterinerdeydik. Aşıları yapıldı, toz şampuanları ve tarakları alındı.
2 haftada 3'er kilo almışlar. Biri 5.9 diğeri 5,7 kilo olmuş.
Bugünlerde şiddetli kaşınıyorlar. Veterinerin incelemesine göre pire yok. Neden kaşındıklarını anlayamadık. Üzerinde yattıkları polar alerji yapıyor olabilir mi acaba?

MeyveliTepe
27-01-2012, 08:48
Ne kadar büyümüşler, çok sevimliler maaşallah.

sakagun
27-01-2012, 11:06
Bu kadar hızlı büyümelerine ben de şaşıyorum. Bir de köpeklerin karda oynamayı sevdiklerini bilmezdim.

sakagun
10-02-2012, 15:55
Dün veterinerdeydik. Kaşıntının sebebi anlaşıldı. Uyuz olmuşlar. Annelerinden geçmiş.
Kangal türleri uyuz olmaya yatkınmış. Veteriner hap verdi. Üç günde bir kullanıyoruz. Artık köpeklerimizi eldivenle seviyoruz. Tüylerinde dökülme yok. Tüysüz karın bölgelerinde yaralar var. İştahları yerinde. Boci 8, Coci 7,8 kilo olmuş.

Kişilikleri yavaş yavaş belli olmaya başladı. Boci (sarı olan, dişi) korkak. Yan bahçeye gelen büyük köpeği görünce sindi, korkudan mızırdanmaya başladı. Coci ise havlayıp hırlamaya başladı. Ufacık köpeğin koca alman kurduna kafa tutması çok komik oluyor. Sesinin bu kadar kalın çıkması da şaşırtıcı.

syılmaz
10-02-2012, 16:30
Kişilikleri yavaş yavaş belli olmaya başladı. Boci (sarı olan, dişi) korkak. Yan bahçeye gelen büyük köpeği görünce sindi, korkudan mızırdanmaya başladı.

Bence korkak deyip öyle kabullenmeyin, eğitilerek/sosyalleştirilerek kendine güven kazanması sağlanabilir.

sakagun
10-02-2012, 16:41
Sayın syılmaz, nasıl eğiteceğim konusunda bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Boci geçen gün gelen komşumuzdan bile korktu. Ben de cesaretli olmasını isterim.

syılmaz
10-02-2012, 16:52
Sn. Sakagun, öyle köpek eğitiminden anlayan biri değilim, nasıl eğitileceğini araştırmak size düşecek ama bazı temel kavramlar var, mesela neden korkuyorsa onunla oynamasını sağlayıp, oynayınca da aferin diyerek ödüllendirmek gibi.

Köpeği sosyalleştirmek için de sık sık geziye çıkarın, ilgisini çeken şeylerle bırakın oynasın. Özellikle başka köpeklerle oynamasını sağlamaya çalışın ve oynarken onu cesaretlendirecek/ödüllendirecek şeyler söyleyin.

sakagun
10-02-2012, 17:00
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Bahçem 4,5 dönüm, çitle çevrili. Hastalık bulaşmaması açısından diğer köpeklerle etkileşimlerine izin vermiyorum. Bahçem büyük olduğundan sadece bahçe içinde dolaştırıyorum. Zaten bütün gün bahçede koşturuyorlar. Birbirleriyle ve benimle oynuyorlar. Kardeşi onu o da kardeşini ısırıyor, kovalıyor, dövüşüyor, oynuyor.

syılmaz
10-02-2012, 17:05
Sn. Sakagun şöyle düşünün, bazı anneler çocuklarının sokakta oynamasına asla müsade etmezler ama sokakta oynayan çocuk daha girişken olur, bütün gün evde kalan çocuk daha çekingen olur. Köpek bahçede ne de olsa diye düşünmek, dış dünyadan kopuk olmadığını düşündürmemeli bence.

Köpeğinizin aşılarını zamanında yapıyorsanız, parazit ilaçlarını zamanında veriyorsanız, beslenmelerine dikkat ediyorsanız çok evham yapmayın bence bırakın dışarıda ki dünyayı da tanısınlar.

Tabi bunlar benim gibi köpek yetiştirme hakkında tecrübesiz birinin kendi görüşleri.

Kiraz
10-02-2012, 17:37
Sn. Sakagün, siz korkmasından ben de benimkinin çok cesur olmasından rahatsızım, en iyisi kararında olması tabii ki.

Benimki gezdirirken özellikle kangal, kurt türlerini gördüğünde çok sinirleniyor, üzerlerine atlamak istiyor. Tutmakta çok zorlanıyorum, yine de uzakta görünce tedbir alıyorum. Bundan önce kedilere koşmak için üç kere tasma kopardı, neyse ki bu huyundan vazgeçti ama bir gün başka köpeklere gitmek için tasmayı koparırsa işim çok zor olacak.

Bulunduğumuz yere yakın, sınırları çevrili, kapısı olan bir orman girişi var. Genelde bir çok köpek sahibi belli saatlerde buluşup köpekleri burada oynamaları için salıyorlar. 7-8 aylık olana kadar ben de yanımda tecrübeli biri varsa oynattım. Ama şimdi, köpeğimin cesareti, beni cesaretsiz yapıyor, oyun ya da kavga için başka köpeklerle yanımdan uzaklaşacağından korkuyorum, alan çok büyük.

Buna karşın komşumuzdaki kardeşi tam tersi, göz işareti ile bile söz dinliyor, başka köpekleri görünce korkak davranıyor.

Kedilere ve yanımızda yürüyen insanlara atlamamasını, ödül vererek sağlayabildim. Kedi görünce "Hayır" diye uyardım, atlamayıp tereddüt ettiğinde "Aferin" dedim ve cebimdeki ödül bisküvileri veya kuru mama ile ödüllendirdim. Bir süre sonra tereddüt zamanında değil de gerçekten atlamadığında ödül verdim, daha sonra yavaş yavaş mamayı kesip "aferin" veya okşama ile devam ettim, şimdi oldukça iyi.

Aynı ödüllendirmeyi bir de diğer köpeklere karşı tutumu için yapmayı deneyeceğim ama becerebilecek miyim bilmiyorum. Ya da var mı bunun bir çaresi?

Not: Benimki yemek olunca başka bir şey görmüyor.

sakagun
10-02-2012, 17:48
Aslında korkak olması beni çok rahatsız etmiyor. Büyüdüğünde cüssesi hırsızları korkutmaya yetecek. Zaten kimseye saldırmasını istemem. Ama yabancı gördüğünde havlamasını isterim.

Kiraz
10-02-2012, 18:06
Aslında korkak olması beni çok rahatsız etmiyor. Büyüdüğünde cüssesi hırsızları korkutmaya yetecek. Zaten kimseye saldırmasını istemem. Ama yabancı gördüğünde havlamasını isterim.

Cüssesinin ne olacağı patilerinden belli, ne kadar büyük ve güzel patileri var.

Benimki havlama konusunda gayet iyiydi, gereksiz yere havlamıyordu, tanıdıklarına havlamıyordu, tanımadığı biri bahçeye girerse çok havlıyordu. Ama 3-4 aydır, yoldan geçen köpekleri görmese de kokularından anlıyor ve çok havlıyor, özellikle de pazar sabahları geziye çıkan köpek trafiği yoğun olduğunda çok havlıyor. Evlerin çok olduğu yerde bu problem olabiliyor, şikayet olacak diye korkuyorum. Neyse ki, pencereden "hayır" demek bile çoğu zaman işe yarıyor. Bir de ben "hayır" deyince mutsuz mutsuz çıkardığı homurdanmaları duysanız, çok komik oluyor.

syılmaz
10-02-2012, 18:21
Çalıştığım şantiyede dişi bir alman çoban köpeği vardı, adı Gümüş. Hiçbir eğitim almamıştı, mama nedir bilmezdi. Sokakta yatar, sokakta kalkar, çöpleri karıştırırdı. Kelimenin tam anlamıyla sokak köpeği terbiyesi ile büyümüştü. :)

Çok köpek tanımadım ama çocukluktan beri bana ait olmayan köpekleri (sokak köpeklerini) besleyen, arkadaşlarımın av köpekleriyle haşır neşir olan biri olarak bu kadar zeki bir köpek tanımadım, sahibi tedirgin olsun agresifleşirdi. Ortamda onun neyin sinirlendirdiğini anlamaya çalışırdı. Tanıdığı ve kendini sevdirdiği birine bile sahibinin sözüyle havlardı.

Ve beni en hayrete düşüren olayı ise başkasının elinden birşey yerken sahibine yakalanırsa çok utanırdı, yüz ifadesi yüzü utançtan kızaran insan gibi bir ifade alırdı.

Yavruladığı zaman yavrularını görmek için yanına gittik ama sahibinden başka hiçbirimizi yanına yanaştırmadı, bizi çok iyi tanıdığı halde. Ertesi günde yavruları büyüyüpte kendiliğinden ortaya çıkana kadar bir daha göremeyeceğimiz bir yere taşıdı.

Şantiye sahasına bir defasında uzun yolda çok yorulup bir iki saat kestirmek için arabasıyla biri girmişti. Araba gidene kadar başında nöbet tuttu. Hiçbir eğitim almamış bir köpeğin bu kadar doğal koruyuculuk göstermesine çok şaşırıyordum.

Derken sahibi şantiye ortamında yalama oldu diye başka birine verdi. Gidişine üzülsekte umarım onun için daha iyi bir hayat başlamıştır.

peyyide
10-02-2012, 19:46
Benim de Alman çoban köpeğim var: Rex. Şu anda yedi aylık. Çok yaramaz. Yürüyüşe çıkarıyorum yolda başedemiyorum, evde heryeri birbirine katıyor , çişini balkonda yaparken şimdi heryere yapıyor, son günlerde inatla bize diş geçiriyor, ayaklarımıza saldırıyor engel olamıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Çok sevimli ama büyüdükçe kontrolden çıkıyor. Özellikle bu cins köpeği olanların tavsiyelerine ihtiyacım var ne yapabilirim?

syılmaz
10-02-2012, 19:57
Sn. Peyyide aşağıda ki link baskın karakterli yavruların eğitimi ile ilgili harika bilgiler içeriyor, site akbaş köpekleri ile ilgili ama anlatılanlar diğer çoban köpeği türlerinin eğitimi içinde geçerli olan şeyler. Sıkılmadan okumaya ve anladıklarınızı kararlı bir şekilde uygulamaya çalışın. Faydasını görürsünüz umarım.

Yavru Eğitimi (http://www.akbas.tk/tr-TR/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=99)

peyyide
10-02-2012, 20:33
Sn. Syılmaz teşekkür ederim. Hemen okumaya başladım:)

peyyide
10-02-2012, 20:43
"Görmezden gelinen, müsaade edilen ya da gülünen her hatanın düzeltilmesi on kat daha zor olacaktır."
Yavru Eğitimi linkinde geçen cümle... :(

limon
10-02-2012, 21:01
Alman çoban köpeğinde en önemli şey liderliği sizin ele geçirmenizdir. Bunun için biraz sert davrananilirsiniz. Sert derken yanlış anlamayın, anneleriyle beraber oynayan yavru köpekleri gözlemlediyseniz annenin oyun bile oynarken arada yavrusuna kızıp ufak ufak canını acıttığını görürsünüz. Siz de tıpkı annesi gibi davranacaksınız, istemediğiniz bir şeyi yaptığında anında müdahale edeceksiniz, yarım saat sonra Vereceğiniz tepkiler işe yaramaz, hayvan sizin neye kızdığınızı bile anlamaz. Bunun için kusuru işlediği anda müdahale önemli. Bu müdahale sert yüksek bir tonda 'hayır' demektir. Dikkati istemediğiniz bir şeye veya birisine odaklanırsa kalçasınının yan kısmına hafifçe vurarak bakış yönünü değiştirin. Sizi oyun amaçlı bile dişlemesine izin vermeyin, ufaklıktan itibaren eliniz devamlı yemeğiyle irtibat halinde olsun ki büyüdüğünde yemek yerken sorun çıkarmasın. İstemediğiniz bir harekette bulunduğunda tıpkı anne köpek gibi gerekirse ensesinden tutup silkeleyebilirsiniz. İstediğinizi yaptığındaysa ödül mamasıyla ve severek ödüllendirin. Bunları yapmaktaki amaç hep aynıdır; lideri olarak sizi görmesi. Yoksa ufakken çok şirin gelen hareketler kocaman bir şey olduğunda can sıkar.

İki satır yazmak çok yetersiz, köpek eğitim dvdlerinden faydalanabilirsiniz. National geo. kanalda 'köpeklere fıldayan adam' belgeseli var, o da çok güzel. Youtube da var görüntüleri.

Beraber yürürken çekiştirmemesi için ne yapmak gerektiğini anlatan bölümü çok güzeldi.

peyyide
10-02-2012, 21:16
Sevgili Limon,
Bir Alman çoban köpeği sahibi olarak tavsiyeleriniz benim için çok önemli. Deneyimlerinizden bolca faydalanmak isterim. Yazdıklarınızı uygulayacağım, çok teşekkür ederim.

syılmaz
10-02-2012, 21:16
Kpeklere fsldayan adam Trkiyede - Pako'nun Sayfas - Hrriyet (http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/14582978.asp)

sakagun
01-03-2012, 20:39
Geçen hafta veterinerdeydik. Uyuzları geçmiş. Artık ilaç kullanmıyorlar.

Boci kendi kendine cesaretlendi. Artık yabancılara ve köpeklere Coci'den önce havlamaya başlıyor.

peyyide
15-03-2012, 19:24
Bir ay kadar önce köpeğimi bir köpek eğitim merkezine verdim. Temel itaat eğitimi alacak. Sanırım birkaç gün içinde eve döner. Onu çok özledik.

sakagun
30-03-2012, 13:10
Coci ile Boci hızla büyüyor. Baharın gelmesiyle birlikte gün boyunca miskin miskin uyumaya başladılar. Arada arıları böcekleri kovalıyorlar. Birileri (mahallenin çocukları olabilir) gece bahçe kapısını açmış. Bunlar da doğru dışarı. Geceyi komşunun kapısının önünde geçirmişler. Ertesi gün birinin ağzında kemik diğerinin kutu kola ganimetleri toplayıp geldiler.

selis
30-03-2012, 13:49
Henüz 2 haftadır köpeğimiz var ve ne yazık ki bahçede bırakmak zorunda kalanlardanız.. Evde bizimle yaşasa keşke :(

Kesinlikle bağlı değil ve kulubesi var.. Bahçede canı sıkıldığı zaman her yeri kazıyor.. Dün 2 tane sarmaşığın dibini kazmış ve köküne kadar inmiş.. Yer örtücüler deseniz üzerlerinde yuvarlanıyor sürekli..

Bitkilerin etrafına barikat mı kurmalıyım? Ya da bunun bir eğitimi var mı? Bağlamak istemiyorum çünkü..

sakagun
30-03-2012, 15:32
Sayın Seliş, köpeğinize bahçede baktığınız için üzülmeyin. Bence köpekler doğal ortamda çok daha mutlular.

Diğer sayfalardan hatırladığım kadarıyla köpeğiniz yavruydu. Tam oyun çağı. Sürekli oynayacak birşeyler arıyordur. Özellikle saksıların içine oturmayı, bitkileri sökmeyi çok seviyorlar.

Küçükken ara ara bağlamaya alıştırsanız iyi olur. Daha sonra köpekten korkan bir misafiriniz geldiğinde ya da aşıya götürürken bağlamanız gerekebilir. Küçükken alışmayınca büyüyünce bağlamak zor olur. Biz yemek vereceğimiz zaman Coci ile Boci'yi ayrı ayrı bağlıyor, ayrı tabaklardan yediriyoruz. Böylece yarış yapmak zorunda kalmıyorlar, ikisi eşit miktarda yiyor.

Bitkilerinize zarar verdiğini gördüğünüzde dikkatini başka yöne çekin. Örneğin tenis topu ile oynamayı seviyorlar. Bir de uzağa fırlattığınız bir sopayı getirmeyi seviyorlar.

Saksıdaki çiçeklerim kışı naylondan yaptığım serada geçirdiler. Seradan çıkarma zamanı geldi. Köpeklerden ve tavuklardan korumak için saksıların durduğu alanı çitle çevireceğim.

Sarmaşıklarınızın köklerine dekoratif taşlar koyabilirsiniz. Böylece köpekler kazamaz.

selis
30-03-2012, 21:30
sakagün Coci ile Boci nin fotoğraflarına da baktım.. Bebeklikleri hakikaten harikaymış.. :))

Benimki bağlanmaktan haliyle nefret ediyor. Gezmeye giderken bile sürekli ipini ağzıyla çekiştiriyor.. Bitkiler için verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.. Taş koyma fikri aklıma gelmedi inanın.. Sağ olun ;)

dirimozkan
18-04-2012, 02:12
Sayın Selis,

Merak etmeyin. Bizim Leni de daha bebekken bahçede halletmediği çiçek kalmamıştı. Eşimin gözü gibi baktığı gülü bile kemirmişti. Neler denemedik. Hatta gül ağacına acı biber bile sürdüm.

Büyüdükçe ve "hayır" komutunu öğrendikçe vazgeçiyor bu huyundan.

dirimozkan
18-04-2012, 02:41
Benim iki de sorum var. Daha doğrusu özellikle BAHÇEDE köpek besleyenlerin tavsiyelerine ihtiyacım var.

Öncelikle durumu izah edeyim. 2,5 yaşında Retriever-Tornjak kırması 30-35 kilo ağırlığında bir oğlumuz var. Tornjak, Bosna çoban köpeği cinsidir.

Bir de Boşnak-Türk kırması :) 15 aylık oğlumuz var. Adı Jan Barbaros

Bahçeli bir evde yaşıyoruz.

Sorun 1) Leni gündüz-gece, yaz-kış, 365 gün 24 saat bahçeden sorumlu aile üyemiz. Kakasını ve idrarını nereye isterse oraya yapıyor. Şimdiye değin bir sorun olmadı. Ben temizliyordum. Ama şimdi Jan Barbaros da bahçede oynayacak ve ne kadar temizlesem de idrar ve dışkı kalıntısı oluyor çimlerin üzerinde.

2,5 yaşında BAHÇEDE YAŞAYAN KÖPEĞE TUVALET EĞİTİMİ verebilir miyim?

sorun 2) Leni çocukları pek sevmiyor. Karşı apartmandaki iki erkek kardeş Leni'ye taş falan atmışlar bir zaman. Sonradan öğrendik bunu. Muhtemelen bundan dolayı. Bizim Barbaros'a karşı çok nazik. Barbaros doğduğundan beri koklatıyorum, hatta yalatıyorum bile. Yine de pek güvenemiyorum. Sonuçta Leni iri bir cins ve pençeleri çok kuvvetli. Oyun oynamak isterken Barbaros'a zarar verir diye çekiniyorum.

Ne tavsiye edersiniz?

Leni ve Barbaros'un ilişki düzeyi de şu videodan izlenebilir:
Jan Barbaros ve Leni - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=7AYuzJWcCfw&feature=youtu.be)

Güzin Çakar
18-04-2012, 07:42
Sayın dirimozkan
Çocuklarla köpeklerin bırakın oynamayı, aynı bahçede bulunmasına izin vermeyenler aklıma geldi. Oğullarınıza bayıldım. Çok iyi anlaştıkları belli. Leni,zarar vermek bir yana, bana koruyucu bir abi gibi göründü.

xenkebikec
18-04-2012, 21:26
Sn. dirimozkan köpeğiniz çok güzel, oğlunuzda maşallah çok şeker hele badi badi yürümesi. Leni sn. qçakar'ın dediği gibi kesinlikle farkında ve koruyucu bir gözle bakıyor oğlunuza. Tek endişem böyle özgür olan köpekler bazen dışarıdakilere sinirlenip koştururken (başka köpek kedi ya da komşunun afacan çocuğu) etrafa karşı duyarlı olmayabiliyorlar. Kastım herhangi bir çarpışma gibi. Bunun dışında oyun amaçlı olsa bile oğlunuz barbaros'a herhangi bir zarar vereceği izlenimi oluşmadı bende. Siz tabi ki köpeğinizi daha iyi tanırsınız.

Bizde de 11 yaşında dişi bir boxer var. Komşunun afacan çocuklarına, yoldan geçene, kediye köpeğe ata kendi sınırlarında ne görürse çok sinirli. Fakat komşunun iki -üç yaşındaki kızı gelince o kesik kuyruğu öyle bir sallanıyor ki ve inanın köpekler küçük çocukların hassas ve güçsüz olduklarını biliyorlar ve ona göre güç uyguluyorlar. Koklaması, sürtünmesi vb.

Benim Fruko'yu küçük bir çocukla baş başa bırakmadaki tek endişem örneğin bahçeye bir kedi girmesi ya da çitlere doğru koşarken çocuğu farketmemesi çarpması veya çocuğun korkması.

adacık
26-04-2012, 15:56
bunlar da bizim veletler. bademi 2 aylıkken evlat edindik 4 yaşı bitmek üzere, ada ise 2 yaşına girecek.

vahşi bebek!!!! zavallı köpek!!! - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ENnJOD-FDEY&feature=relmfu)

cocker badem ve ada - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=z0-C__ndLWE&feature=relmfu)

adacık
26-04-2012, 15:58
Sn. dirimozkan köpeğiniz çok güzel, oğlunuzda maşallah çok şeker hele badi badi yürümesi. Leni sn. qçakar'ın dediği gibi kesinlikle farkında ve koruyucu bir gözle bakıyor oğlunuza. Tek endişem böyle özgür olan köpekler bazen dışarıdakilere sinirlenip koştururken (başka köpek kedi ya da komşunun afacan çocuğu) etrafa karşı duyarlı olmayabiliyorlar. Kastım herhangi bir çarpışma gibi. Bunun dışında oyun amaçlı olsa bile oğlunuz barbaros'a herhangi bir zarar vereceği izlenimi oluşmadı bende. Siz tabi ki köpeğinizi daha iyi tanırsınız.

Bizde de 11 yaşında dişi bir boxer var. Komşunun afacan çocuklarına, yoldan geçene, kediye köpeğe ata kendi sınırlarında ne görürse çok sinirli. Fakat komşunun iki -üç yaşındaki kızı gelince o kesik kuyruğu öyle bir sallanıyor ki ve inanın köpekler küçük çocukların hassas ve güçsüz olduklarını biliyorlar ve ona göre güç uyguluyorlar. Koklaması, sürtünmesi vb.

Benim Fruko'yu küçük bir çocukla baş başa bırakmadaki tek endişem örneğin bahçeye bir kedi girmesi ya da çitlere doğru koşarken çocuğu farketmemesi çarpması veya çocuğun korkması.

dış ortamda bahsettiğiniz riskler her zaman var. yalnız kalmamalılar.

selis
26-04-2012, 16:27
Yazık kuçuya yaaa ;) Ada da ne kadar çok eğleniyor bayıldım :)))

Bu arada sormak istiyorum.. Ada çerezi yerken Bademin ağzına elini sokuyor sonra tekrar kendi ağzına.. Mutlaka köpeğinizin temizliğinden eminsinizdir.. Ama bu durum normal mi.. Ben ürküyorum açıkçası..

adacık
26-04-2012, 16:38
bademe rutin aşılarını düzenli yaptırır, iç dış parazit uygulamlarını her ay yapar, sabah akşam dışarı çıkartığımızda ayak ve karın kısmını ona özel şampuanı ile yıkarız.

belirttiğim gibi ada doğduğunda badem 2 yaşını geçmişti. benim rutin hamilelik testlerimde hiçbir olumsuz şey çıkmadı (en önemlisi toksoplazma) adanın doğumu ile bilikte de hiç sakınmadık.

ada çok zor hastlanır mesela, mevsim geçişlerinde grip bile olmaz diyebilirim. paylaşmayı seven özgüven sahibi ve kendini ifade edebilen bir bebek. ben bunların çoğunun badem ile birlikte büyümesine borçlu olduğumuzu düşünüyorum.

ama ben bunları yaşıyoruz diye sizler de bu şekilde davranın diyemem. size en doğru nasıl geliyorsa mantık çervesinde doğru olan odur.

sakagun
09-05-2012, 18:27
Coci ile Boci 6 aylık oldu. Son aşılarını da yaptırdık. Artık yılda 1 aşı olacaklar.
Boci'de kalça çıkığı başlangıcı olmuş. Kangal gibi hızlı büyüyen köpek türlerinde rastlanan bir durummuş. Kiloları normal. Şu an ilaçla kontrol ediyoruz. İlerlerse ameliyat dedi veteriner. Yaklaşık 1 haftadır ilaç kullanıyoruz, yürümesinde biraz düzelme oldu.

293148
293149

Komşu bahçelerden arkadaş edinmeye başladılar. Bu Boci'nin arkadaşı. Tel boyunca aşağı yukarı koşuyorlar, toprağı kazarak birbirine ulaşmaya çalışıyorlar.
293147

selis
10-05-2012, 08:23
Bitkilerin köküne taş yerleştirmek kesinlikle işe yarıyor.. Bu konuda sıkıntısı olanlar hemen denemeli..

Sebze bahçesi için bahçenin bir köşesini çevirdim.. Doly'nin tepkisini ölçmek için 2-3 gün bekledim.. Zarar vermek aklına bile gelmedi.. Orası yokmuş gibi davranıyor..
Ama aklıma da başka bir şey geliyor.. Şu an ekili olmadığı için, ben orada vakit geçirmediğim için ilgisini çekmiyor olabilir mi? Çünkü merak edecek bir şey yok henüz.. :)
Bunu düşünerek ekmeye cesaret edemiyorum..

sakdag
10-05-2012, 08:31
Selis hanım, iki adet bahçe kazıcınız var galiba... ;)

sakagun
10-05-2012, 08:35
Kümes teliyle çevirebilirsiniz. Bir de kapı yaparsınız kendinize. Benimkiler gelip bezelyelerin ortasına yatıveriyorlar. Tavuklar da kıvırcıkları yemiş. Biz sebze bahçesini çitle ayırmaya karar verdik. Kendimiz bambudan çit yapıyoruz. Sebzeler büyümeden tamamlarız umarım.

selis
10-05-2012, 08:54
iki adet bahçe kazıcınız var galiba... ;)
Maalesef.. Ama iyi ki varlar :rolleyes:

Sakagün sizin bahçeniz büyük tabii ki istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.. Çok şanslısınız :))

athena -asena
29-04-2013, 23:35
Athena'mı bugün kaybettim çok üzgünüm.

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 01:37
fındık ve prensesin fotoğrafları

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 01:43
beraber uyurlar

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 01:50
kanola mayıs ayında harika açar güzelde kokar

ağaç sevdalısı
30-04-2013, 01:54
ağaçlar net üyelerine selamlar köpeğim bahçede serbestçe yaşar. rus finosu 2 yaşında

sakagun
30-04-2013, 14:36
Çok üzüldüm. Bir hastalığı mı vardı?

athena -asena
30-04-2013, 21:46
Çok üzüldüm. Bir hastalığı mı vardı?

2 gündür kendimde değilim o kadar çok bağlanmışım ki . 3-4 gündür yemek yemiyordu sadece su içiyordu dün veterinere götürdüm 3-4 saat uğraştı ama kurtaramadı .

sakagun
01-05-2013, 13:37
Başınız sağolsun. Yanınızda çok güzel bir ömür geçirdiğinden eminim.

MeyveliTepe
01-05-2013, 14:05

Başınız sağolsun, çok üzücü.

athena -asena
01-05-2013, 19:36
Sayın Sakagun ve sayın MeyveliTepe çok sağ olun dostlar sağ olsun.

canantpl
21-05-2013, 11:24
akşam 7 de 3,5 aylık erkek golden ım gelicek annesinden ayrılınca bir ay başkasınd kaldı bakamadıkları için ben aldım.bahçeli müstakil bir evde oturuyorum goldenım da dışarıda kalıcak 3 tarafı kapalı önü delikli tahtadan bir kulübem var onda kalıcak kulübeyi kapalı bir odaya mı koymalıyım???yoksa dışarıda mı dursun?bahe kapısı kilitli değil çalmalarında korkuyorum . gündüz bahçede kalıcak.gece kapısını kapatıp kulübeye koyucam acaba kulübeye tuvaletini yapar mı?? gece 11 gibi sabahta 9 gibi kesn dolaştımaya çıkarıcam.ama gece kulübesine tuvaletini yapsın istemiyorum. bahçede yavru köpek için ne ypablrm nasıl bakablrm yardımcı olurssanız çok sevinirim.

fozada
22-05-2013, 09:08
akşam 7 de 3,5 aylık erkek golden ım gelicek annesinden ayrılınca bir ay başkasınd kaldı bakamadıkları için ben aldım.bahçeli müstakil bir evde oturuyorum goldenım da dışarıda kalıcak 3 tarafı kapalı önü delikli tahtadan bir kulübem var onda kalıcak kulübeyi kapalı bir odaya mı koymalıyım???yoksa dışarıda mı dursun?bahe kapısı kilitli değil çalmalarında korkuyorum . gündüz bahçede kalıcak.gece kapısını kapatıp kulübeye koyucam acaba kulübeye tuvaletini yapar mı?? gece 11 gibi sabahta 9 gibi kesn dolaştımaya çıkarıcam.ama gece kulübesine tuvaletini yapsın istemiyorum. bahçede yavru köpek için ne ypablrm nasıl bakablrm yardımcı olurssanız çok sevinirim.

golden retriever cinsi köpekler, sosyal yönü güçlü köpeklerdir. insanlarla, özellikle küçük çocuklarla en kolay iletişim kurabilen köpeklerden biri olması sosyal yönünün güçlülüğüne iyi bir işarettir.

hemen her köpek gibi goldenlar da sahiplerinin, ailelerinin ilgisine çok gereksinim duyar. ama goldenlar biraz daha fazla duyar. bu nedenle ben şahsım adına golden retriever cinsi bir köpeğin mütemadiyen dışarıda beslenmesini, eve alınmamasını doğru bulmuyorum. (aslında sahiplenilmiş hiçbir köpeğin hayatını bahçenin bir köşesinde geçirmesini doğru bulmuyorum ama o ayrı bir konu)

ha şu var ki; "köpektir, dışarıda yaşayabilir" dersiniz, doğrudur, yaşar. hatta kediyi bile dışarıda bırakırsanız ölmez, yaşar. ancak kedi ve köpek gibi hayvanları yiyecek ve sudan çok, beslendikleri evdeki insanlardan göreceği sevgi ve ilgi hayatta tutar.

canantpl
22-05-2013, 10:36
köpeği rahatça daha doğrusu özgürce gezebileceği kendi alanı olarak benimseyebiliceği bi bahçe olduktan sonra bende o köpeğin eve tıkılı kalmasından yana değilim.bahçede koşturup oynaması sosyal yönünü zayıflatmaz bahçede duruyo diye tek başına da yaşamıyo.ben bahçeden kastımı ortamını bi anlatayım kısaca:)2 ev ortası ve etrafı rahat 3 tane ev yapılabicek kadar büyük bi kısmı çimle kaplı bi kısmı fidan ekili bi bahçeden bhsediyorum ve onunla oynayabilcek ortalama 10 kişi var. gündüz 3-4 saat,gece 12- sabah 9 dışında yalnız kalmıyo ki o saatelere kadar da okadar yoruluyoki farkında olmadan kendi giriyo içeriye artık:))

yani evde odadan odaya dolaşmaktansa günde iki kere çıkıcagı anı sabırsızlıkla beklemesindense bahçede doğasına uygun şekilde insanlarla iletişimini koparmadan yaşaması çok daha mantıklı ayrıca onun keyifli halini gördüğüm için vicdanımın çok da rahat oldugunu söyleyebilirim

Bengü Öz
28-07-2015, 23:32
Ben barınak köpek alıp bahçemde bakmak istiyorum. Hangi cins almam gerektiği ve ne tür hazırlıklar yapmam gerektiği hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz ??

MeyveliTepe
28-07-2015, 23:38
Ben barınak köpek alıp bahçemde bakmak istiyorum. Hangi cins almam gerektiği ve ne tür hazırlıklar yapmam gerektiği hakkında bana yardımcı olabilirmisiniz ??

Daha önce köpeğiniz oldu mu?

Bengü Öz
28-07-2015, 23:42
Evet goldenım oldu. Çok uzun zaman önce önceydi ben küçüktüm o yüzden babam ilgileniyodu. Şimdi tüm sorumlulukların benim üzerimde Olmasını istiyorum :))

MeyveliTepe
29-07-2015, 00:13
Nasıl bir bahçeniz var, etrafı tel örgü vb. ile çevrili mi, bahçe ailenizden başka kişilerin de girip çıktığı bir yer midir? Büyüklüğü nedir? Alacağınız köpeğin bahçede serbestçe dolaşmasına izin verebilecek misiniz?

Bengü Öz
29-07-2015, 08:08
Büyük bi bahçemiz var. Ama ona olan özel bi alanı telle çevirmeyi planlıyorum. Oturduğum apartman aile apartmanı yabancı birisi yok ama küçük çocuklar benden habersiz bi şeyler yaparlarsadiye korktuğum için ona bi alan yapıcam.

tolgaer
19-03-2016, 14:22
[QUOTE=Todor;513774]Rotweiler soğuğa dayanıklı bir ırktır. İzmir şartlarında kışları hiç problem olmayacaktır. Soğuktan ziyade sıcaktan korkun. İzalasyon mantosunu, yukarıdan gelecek sıcağı engelleyecek şekilde döşemenizde fayda var. Ayrıca bir elbiseye gerek yok.

Beslenmesine dikkat edin. Eylülden itibaren porsiyonları büyütün, marttan itibaren azaltın. Yazın yağlı ve yüksek proteinli yemeklerden kaçının. Yaz kış, devamlı taze suyu bulunsun çünkü su ihtiyaçları fazladır. Siz kocaman olduğunu düşünseniz de 25 m2 kafes bir köpeğin ömrünü geçirmesi için çok küçüktüjr. Hergün sabah akşam yürüyüşe çıkarın. Dişi rotlar, aksi öğretilmediği takdirde genelde çok uysal olurlar. Ama bir o kadar da oburdurlar. Kilo almasını engelleyin. Karnı göğsünden dar olsun, dokunduğunuzda kaburgalarını rahatça hissedebilin. Özellikle kısırlaştırdıktan sonra yemeğine çok dikkat etmelisiniz. Diş sağlığı için dana kaval kemiği gibi iri kemikler verin.

Yürüyüşe çıkardığınızda diğer hayvanlarla oynamasına izin verin ve hatta teşfik edin. Sosyal olması çok önemlidir. Dişi olması işinizi kolaylaştıracak. Eğer buna dikkat etmezseniz ileride problemler yaşayabilirsiniz. Ya gereğinden fazla sert, hareket eden her şeye saldıran bir köpeğiniz olur ya da her gelen canlıyla oyun oynamak isteyen, bekçilik yapmayan bir köpeğiniz.[/QUOTEbende beslemek istiom ama büyüyünce damda durmadan havlarsa komsular şikayet ederse onu soka atamam korkuyorum acil cvp yaz

cockpit
04-05-2016, 18:24
Merhaba arkadaşlar :)

konu başlığı "Bahçede köpek bakımı" olduğu için; bir kısmını, kızımız "Ada" daha eve getirilmeden bahçemde el emeğimle yaptığım düzenlemeleri burada paylaşmak istedim. Umarım düşünen arkadaşlar fikir edinebilirler.

Onun mutluluğu için daha da yapılacak çooook şey var tabii. Beslenmesi, oyuncakları, aşıları, hapları ve diğerlerine hiç değinmeyeceğim.

O bir sokak köpeği !

Yaptığımız araştırmada; yaklaşık 2011 yılı başlarında sokaklarda doğmuş, bir kardeşi de varmış. Belediye yaklaşık altı ay civarlarında onları almış, küpe takmışlar, kısırlaştırmışlar. Geriye getirip kamyondan indirdiklerinde karşıya geçerlerken kardeşi araç altında kalmış :(

Soğukta kümeslerdeki tavukları kovup saman üstünde yatmış, karda/yağmurda sığınacak yer bulamamış kimi zaman, sağdan soldan beslenmiş. Sopa ile dövüldüğünü de görmüşler.

1.5 yaşında evimize kabul ettik. Veteriner kliniğinde yıkandı, küpesi çıkarıldı. Çip taktırıldı. Röntgende hafif kalça çıkıklığı belirlendi. Üsküdar Belediyesi'ne zorla kaydı yaptırıldı (böyle uygulama yapamazlarmış da).

Keyfi şimdi yerinde. Kuru mamayı sade yemez, 3 çeşit konserve mamadan günde yarım kutu ekleyerek yiyiyor. Ev yemeği/barf vermiyoruz. Çok sevse de kırk yılda bir salam, köfte ile sevindiriyoruz.

Neyse daha fazla uzatmayayım :)

Fotoğraflar hakkında sırasıyla kısa bilgi vereyim.

1 bölge genel / gece : Yatacağı yeri bilmesi amacıyla çevrelenen bölüm. Akşam mamasını 19:00 da yer ve kapısı kapanır. Sabah 06:00 civarında "çıkarın beni" ağlamasına kadar sesi çıkmaz.
Dış mekan tabanının bir kısmı mıcır, bir kısmı da 120 km.den taşıdığım taşlarla kaplı. Nedeni de bahçemdeki drenaj sorunu sorunum ve yaptıklarımın linki (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/39068.htm) yüzünden su içinde yürümesini önlemek. Bir kısım da eşelesin, dışkı/idrar için kullansın diye toprak. Bu arada geldiğinden beri yani yıllardır, başka hiçbir yere çişini bile yapmadı.

2 kapalı kulube / gece: Çok soğuk ve gökgürültülü/şimşekli günlerde girdiği, kömürlük dediğimiz beton yapıdan ayırdığım, tabanı ahşap lambri ve halı kaplı bölme. Tabii her bölümün temizliği vs. sık sık yapılıyor.

3 yarı açık kulube / gece: İlkbahar, sonbahar gecelerinde ya da gündüz canı istediğinde ve yağmur yağarsa girdiği, altı toprak, ahşap sedirli, su kabının bulunduğu sundurma.

4 ahşap kulube: Gündüzleri isterse girer diye lambri ile yaptığım ve branda kapladığım , üstü açılabilen yazlığı. Gerçi çok çok nadir kullanıyor ama her sabah kapısı açılır akşam kapanır.

5 Rampa : Geçen yıl ağır eklem rahatsızlığı geçirdi. Merdiven çıkamıyordu, ahşap ve kıvırcık paspas ile yaptım. Hala ilaçlara devam ama şimdi iyi. Rampa yanındaki , demirden yaptırıp üstüne saksı altı koyduğum şey de serçe ve kumruların suluğu. O olmazsa kızın suluğuna dadanıyorlar.

Gündüzleri tüm bahçe onun. İsterse (tabii izin verdiğimizde) eve de girip sadece ona ayırdığımız yerde ve örtüsünün üzerinde saatlerce çıt çıkarmadan oturur.

Su, yağmur, şimşek, gökgürültüsü, siren dışında "kedi"lerden aşırı nefret eder, susmak bilmez. Başka bahçe yokmuş gibi; kediler de gelip onun 3 no'lu kulubesinde yavru yaparlar, yeni doğmuş uçmaya çalışan martı/karga yavruları bölgesinin içine düşer....

Sokak köpeği deyip geçmemek gerek , onlar bazı insanlar için bir canlı, arkadaş hatta çocuk :)

Saygılarımla

cockpit
04-05-2016, 18:28
Kızımızın fotoları önceki mesajıma sığmamıştı. Üzülmesin :)

Ninja gıcımyaz
31-10-2016, 17:08
Merhaba

ahmet3434
22-01-2019, 08:21
hocam bahçede kesinlikle ve kesinlikle uygun ortamı sağlamalı, kulübe almalısınız. https://www.kurumama.com/kopek-kulubesi burda olan kulübeler mesela bahçeler için oldukça uygun birde kapılar için köpek giriş yerleri var onlardan da yaptırırsanız eve giriş çıkışları da kolay olur

yakupcemil
16-08-2019, 10:54
Bahçede köpek kesinlikle beslenebilir hatta çoğu zaman sıkışık apartmanlara kıyasla çok daha rahat bir yaşam sunar hem köpeğimize hem bizlere fakat bu bahçede besleme süreci boyunca dostumuzun barınma, beslenme ve sosyalleşme ihtiyaçları tümüyle karşılanmalıdır. Bir de tabii köpeğimizin ırkına göre bir program yapmamız gerekir. Örneğin; Jack Russell Terrier köpeklerin egzersiz ihtiyacı Golden köpeklere kıyasla çok daha fazladır ve bu durum onunla geçireceğimiz vaktin önemli bir kısmını egzersize ayırmamız gerektiğine işaret eder. Egzersizin yanı sıra sosyalleşme ya da eğitim konusunda da farklılıklar görülebilir. Golden köpeklerde eğitim (https://loyalfriend.com.tr/golden-retriever-kopek-irki-ozellikleri-ve-egitimi/) daha az efor gerektirirken Jack Russell köpeklerde öğrenmeye bağlı olarak daha fazla zaman harcanması gerekebilir.

eysorindik
27-03-2022, 14:32
https://i.hizliresim.com/mfvn57n.jpg
Oğlum her geçen gün büyüyor, egzersizleri için evin bahçeli olması çok büyük bir avantaj. Ne yazıkki saldırgan bir agresif yapısı olduğu içinde dışarda bundan emin olmadan çok fazla gezdiremiyecem:( (https://bakimgaraji.com/cane-corso-ozellikleri-cane-corso-italiano-ve-cane-corso-blue-cinsi-2022/). Cane corso köpekler genelde agresif olabiliyorlar.