PDA

View Full Version : Hindistan Cevizi




Sayfalar : [1] 2

Ali İnan
05-09-2009, 18:31
Özellikleri ve Tarihçesi

Hindistan cevizi, kumlu topraklarda, uzunlamasına ağaçlarda yetişen tropikal bir meyvedir. Bilinen ilk oluşum 15 milyon yıl önceye rastlamaktadır. Hindistan cevizinin kabuğu yaş iken yeşil renklidir. Kurutulmuş hindistan cevizinin kabuğu koyu kahverengi renktedir. Ağacından kopan Hindistan cevizi hem yaş olarak hem de kuru olarak kullanılabilmektedir.

Yetiştirildiği Yerler

Tropikal iklim bölgelerinin tamamında yetişmekle birlikte özellikle Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahillerinde üretilmektedir.




Ali İnan
05-09-2009, 18:31
Hindistan cevizi nasıl çoğaltılır bilen var mı?

praecox
05-09-2009, 19:50
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=270462&highlight=nucifera#post270462

istcallst
09-09-2009, 11:07
Karaip sahillerde yere dusen hindistan cevizler kendi kendine buyuyor. Turkiyede olacagini sanmiyorum. Yillar once saksida hindistan cevizi palmiye amisti. Evin icinde bir sure dayandi.

Ali İnan
11-09-2009, 17:55
Peki çimlenen hindistan cevizini sıcak bir ortamda ve büyükçe bir saksıda yetiştirirsek fazla dayanmaz mı?

is_m@il
12-09-2009, 22:39
Hinidstan cevizi çimlendiren var mı? Varsa tecrübelerini paylaşabilirler mi?

Romantik
18-11-2009, 17:02
Vallah Arkadaşım işime yarar diye 1 adetde Hindistan Cevizi fideside getirmiş, ne yapcaksak. Hediye hediyedir ne yapalım. Geniş bir saksıya alıp eve alayım. En azından dayanımını ölçmüş oluruz.

Samsunlu55
18-11-2009, 21:15
Sn. Romantik resmini ekliyebilir misiniz?

Romantik
19-11-2009, 00:58
Sayın Samsunlu55,

Bir güzel saksıya alıp, yakışıklı resmini buraya aktarırım.

Charlaux
13-01-2013, 20:06
Merhaba arkadaslar,
Hepiniz gibi benim de yeni oldugum bir konu cocos nucifera ; coconut fruit oldugu icin meyveli bir agactir.
cocos nucifera hakkinda yanlis bildiklerimizden baslamak istedim.Bilgiler internetteki cesitli sitelerden ve gorusmelerden toplanmistir,ben de daha bu iste yeniyim o yuzden sizin bilgi ve donanimiz da benim icin cok onemli.

Hindistancevizinin nerelerde yetistigine bakalim.Genellikle 21 C'nin altindaki sicakliklari tolere edemiyormus ancak bitki yaslandikca sicaklik durumunu tolere etme oranida artiyormus.

Yillik sicaklik
21–30°C (70–86°F)
Yilin en sicak ayinin sicakligi
28–37°C (81–99°F)
En soguk ayin sicakligi
4–12°C (39–54°F)
Tolere edebildigi milimum sicaklik
0°C (32°F)

Afrika Cameroon. Ghana, Ivory Coast, Kenya, Madagas- car, Mozambique, Nigeria, Tanzania
Central America/Caribbean Brazil, Ecuador, Jamaica, Mexico, Trinidad and Tobago, Venezuela
Melanesia Fiji, Papua New Guinea, Solomon Islands, Vanuatu
Polynesia CookIslands,Hawai‘i,Kiribati,LineIs,Nauru, Niue, Samoa, Tonga, Tuamotu Archipelago, Tuvalu, Soci- ety Is., Tokelau, Tuvalu
Micronesia Palau, Chuuk, Guam, Northern Mariana Is- lands, Pohnpei, Yap, Kiribati

Turleri

Top row
1. ‘Papua Yellow Dwarf ’, PNG
2. ‘Tahiti Red Dwarf ’, French Polynesia (Côte d’Ivoire) 3. ‘Madang Brown Dwarf ’, PNG (Côte d’Ivoire)
4. ‘Cameroon Red Dwarf ’, Cameroon (Côte d’Ivoire) 5. ‘Spicata Tall’, Samoa
6. ‘Rotuman Tall’, Fiji (Côte d’Ivoire)
7. ‘Rennell Tall’, Solomon Islands (Côte d’Ivoire)
Middle row
1. ‘Niu Afa Tall’, Samoa
2. ‘Comoro Moheli Tall’, Comoro Island (Côte d’Ivoire) 3. ‘Sri Lanka Tall’, Ambakelle, Sri Lanka (Côte d’Ivoire) 4. ‘West African Tall’, Akabo, Côte d’Ivoire
5. ‘Tuvalu Tall’, Fuafatu, Tuvalu
6. ‘West African Tall’, Mensah, Côte d’Ivoire
7. ‘Miccro Laccadives Tall’, India (Côte d’Ivoire)
Bottom row
1. ‘Vanuatu Tall’, Vanuatu (Vanuatu)
2. ‘Malayan Yellow Dwarf ’, Malaysia (Côte d’Ivoire) 3. ‘Malayan Tall’, Malaysia (Côte d’Ivoire)
4. ‘Tagnanan Tall’, Philippines (Côte d’Ivoire)
5. ‘Tampakan Tall’, Philippines (the Philippines)
6. ‘Kappadam Tall’, India (Côte d’Ivoire)

1)Hindistancevizi cekirdekli degildir,hindistancevizinin kendisi direk ekilir.

Yanlis hatirlamiyorsam bir uyemiz hindistancevizini yiyip ekmek istemisti ve pek hakli olarak diger meyvelerde de oldugu gibi once yiyip sonrasinda tohumlarini ekmeyi planlamisti.Ama hindistancevizi hindistancevizinden cikar.Hindistancevizi coconut fruit olarak gectigi gibi coconut husk olarak ta nitelendirilebilir.Zaten uzunca bir sure husk'uyla baglantli olacaktir.Besinlerini hindistancevizinden de alabilecegi icin gumrukte sorun yaratmamasi acisindan no soil olarak yollanilabilir.

2)Her hindistancevizi cimlenmez,hatta kisirlik oranlari daha dusuktur.

Zaten bu yuzden yayilma orani da gorece dusuk bir bitkidir.Marketlerden aldigim ve arkadaslarimizin aldiklarinda gordugumuz uzere cimlenme orani cok dusuktur,galiba sitemizde daha cimlendirme sansina ulasan olmadi.Hawaii'den cimlenmeye hazir hindistancevizi getirmek (cunku onlarin yuzeyleri de cok farkli tahta gibi ) getirilebilir.

Hawaiian Coconut Palm Tree Cocos Nucifera Tropical Palm Tree Live Seed | eBay (http://www.ebay.com/itm/HAWAIIAN-COCONUT-PALM-Tree-Cocos-nucifera-Tropical-Palm-Tree-LIVE-SEED-/140904529761?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20ce907f61) Bilinen ana tur

Gold Malayan Dwarf Coconut Most Beautiful Coconut Palm Cocos Nucifera 1 Seed | eBay (http://www.ebay.com/itm/GOLD-MALAYAN-DWARF-COCONUT-Most-Beautiful-Coconut-Palm-Cocos-nucifera-1-SEED-/360552528674?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item53f29afb22) Golden Malayan Yari Cuce Turunun tohumu

3.Urun zor bulunan bir urundur.


Uzun zamandir ariyordum ve bulamamistim,dolayisiyla ebayden almak zorunda kaldim;urun Turkiye'ye geldi ama durumunu bilmiyorum.Gumrukten cikti ancak tekrar gelebilir.

Praktiker'de 19cm'lik cocos nuciferalar bulunmakta,35 tl fiyat bicilmis ve ben de aldim bugun bir tane.Izmir'de de Naitulus Cyclad arkadasimiz oldugunu soylemisti,ancak oraya daha uzun sureli araliklarla geliyor galiba.Praktiker'deki yetkiliye sordugumda cok satilan bir urun oldugunu,az gelip satisinin cok cabuk tukendigini soyledi.Bu isi yapan Hollanda'da bir firmaymis,kaliteli ve baya gelismis geliyor ki bu bana sera ortaminda yetistirilebilecegi izlenimini verdi.Yakin zamanda alamayacaklar Praktiker Umraniye'den ayirtabilir,oradaki insanlar Bayrampasadakinden daha cana yakindi ve ayirmaya daha egilimlilerdi.Urunu sorgulatirken hindistancevizini anlamayabiliyorlar,sirf bu yuzden sabah yok dediler bana,bu yuzden bu konuda dikkatl ve israrci olmanizi tesvik ederim.

Hindistancevizini aldiginizda tamamlamaniz gereken bir set,

Puskurtme Aleti
Oksijenli Su (Mine hanimin genel bitkileri korumak icin onerdigi oksijenli )
Icme Suyu
45 ltlik bir saksi (seramik olanlarini IKEA'dan bulabilirsiniz)

Col ortaminda yetistirilmeyi basarilmis ve dogal ortaminda yetisen bir turmus ama zor bir ugras,bakalim nasil gidecek.



Kaynaklar

ehow
http://www.agroforestry.net/tti/Cocos-coconut.pdf
could i grow a coconut tree inside? - Palms & Cycads Forum - GardenWeb (http://forums.gardenweb.com/forums/load/palms/msg112322495126.html)

mustafa_ozyamac
13-01-2013, 22:15
merhaba bende praktiker Konya'da çalışıyorum. Haftada 5 adet getirtiyorum. Şimdilik bu kadar yetiyor.34,99 fiyatı var saygılar

kazanlik
15-01-2013, 11:06
merhaba ,ben 3 adet hindistan cevizini koklendirdim, marketten aldigimda zaten beyaz bir goz vermisdi, bende digerlerinin arasinda 2 tane daha aldim, su anda sicak bir ortamda kok ve filiz gelisimi devam ediyor, aldigimdan bu yana seffaf bir torba icinde tutuyorum, hergun havalandirip su serpiyorum, su icinde kalmasina musade etmiyorum, artik topraga ekme zamani geldi sanirim, ancak cok yavas buyuyor, 2 cm kok vermesi 2 ayi gecti,

Charlaux
15-01-2013, 17:20
merhaba ,ben 3 adet hindistan cevizini koklendirdim, marketten aldigimda zaten beyaz bir goz vermisdi, bende digerlerinin arasinda 2 tane daha aldim, su anda sicak bir ortamda kok ve filiz gelisimi devam ediyor, aldigimdan bu yana seffaf bir torba icinde tutuyorum, hergun havalandirip su serpiyorum, su icinde kalmasina musade etmiyorum, artik topraga ekme zamani geldi sanirim, ancak cok yavas buyuyor, 2 cm kok vermesi 2 ayi gecti,

Merhaba,Hindistancevizinizin yavas buyumesi cok dogal merak etmeyin.Youtube da Kiwi Grower hindistancevizini tohumdan yetistirme asamalarini cok guzel anlatmis.Yapmaniz gereken buyukce bir saksiya hindistancevizini dikmeniz ve seffaf bir torbadan cadir olusturmaniz,bunun icin de tahta kubik degnekler isinize yarayacaktir.Nemlendirmek icin Sn.Sagen'in onerdigi golet sistemi kullanilabilir,puskurtmeli ilac spreylerini kullanmak isinize cok yarayacaktir.Yine Sn.Sagen'in onerdigi fan 12 voltluk bir adaptore baglanilarak hava sirkulasyonu saglanilabilir.Sizinkiler ne kadar surede gelisti,ihtiyaclari karsilamada zorlandiginiz oldu mu ? Bunlari anlatmaniz basligin amacina ulaamasina yardimci olacaktir.

kazanlik
18-01-2013, 22:52
pazartesi resimleri yuklerim, 3 taneden 2 si saglikli gelisiyordu,

Charlaux
27-01-2013, 21:36
Belki herkes cocos nuciferayi evde yetistirmek istiyordur ancak bunu nasil yapacagiz,hindistancevizini bonsailestirerek :) Coconut bonsai olarak google arama motoruna yazilinca pek cok bilgi cikiyor karsimiza,hedefimiz meselenin sanatiyla ugrasmak degil (simdilik) evde yasatabilecek boyutlara indirgememiz minyaturlestirmemiz.Bunlar da ilginc kaynaklardan bazilari.

BONSAI NEW EASY METHOD #67-COCONUT PALM BONSAI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=MgQ9uSgbcWI)

Hindistancevizinin kucultume calismalariyla ilgili ilginc bir video.Ancak baskalari bunun mumkun olamayacagini soyluyor.Kullanicinin savunma noktasi da su Brian Batchelder spaghnum mossla bonsai turu yetistirmenin mumkun oldugunu savunan hatta bununla alakali bir kitap yazmis bir isim.

bonsai coconut tree and collections items - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=vk86xjTHmeg)

Bu linkte de bir baska ornegi var Coconut Bonsai'nin.Dwarf olmayan bir turdenmis ve 20 yasindaymis.Tabi videoya pek cok baska gereksiz bilgi siniflandirilmis ancak en azindan coconut bonsaiyi gorebilme sansini buradan bulabilirsiniz.

PACSOA - Bonsai Palms (http://www.pacsoa.org.au/palms/Articles/BonsaiPalms.html)

Burada ciddi bir calisma soz konusu.Bu uygulamayi yapan kisi turun koklerini her bahar 10-40% oraninda yeniden gubreleyerek ve ayni saksiya koyarak islemi gerceklestiriyormus.Kullandigi saksi derin bonsai saksisi cunku bitkinin ihtiyaclarini ancak bu karsilayabiliyormus.Haftada 2-3 kere sulanan bitkilerden kayip olmamis (3.ve 4. seneleri genel olarak) Sectikleriyse kaybederse pek uzulmeyecek turlerden olusuyormus.

http://www.allvoices.com/contributed-news/4433381-coconut-bonsai-in-hydroponics-water-media
Bu kaynagi da en kisa zamanda cevirip ekleyecegim editleyerek.

Mine Pakkaner
27-01-2013, 22:04
Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.

Charlaux
28-01-2013, 10:44
Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.


Merhaba Mine hanim,
Oncelikle basligi bilgilerinizle anlamli kildiginiz icin tesekkur ederim.Kendi adima konusmak gerekirse gunluk ev isisi 21 C (geceleri 19C'e dusmekte) ve gunluk olarak gunesi alma kapasitesi cok yuksek.Isiyi saglayan ozel bir ayarlama sistemi var.Evde bulunan iki tane hindistancevizim var,ikisi de iyilesme belirtileri disinda kotulesme belirtileri gostermediler.En kisa zamanda gelismeleri buradan aktaracagim.
Saygilar

Charlaux
30-01-2013, 10:43
Cocos yetiştirmek gerçekten çok zor. Bir dönem ülkemize köklenip sürgün vermiş fidanlar süs bitkisi olarak bolca geliyordu. Ev koşullarında başarılı olan hemen hiç olmadı. Antalya ve Alanya' da başarılı olan örnekler oldu. Ama bu kayda değer bir rakam oluşturmaz. Daha sonra yetişkin ağaçlar ithal edildi onlar da sadece o bölgede başarılı oldular. Örneğin İzmir'e dikilenler ölüp ölüp dirildi bir türlü adam olmadı.

Kısaca söylemek istediğim doğal yetişme koşuluna benzer koşulları mutlaka sağlamanız gerektiğidir. Bu da ısı, ışık, nem ve toprak özelliği. Mantari hastalıklara da hassas. Dikkatli olun.

Bu arada sn.Mine Pakkaner,
Benimki hala canli mi acaba ?
Tesekkurler

Charlaux
31-03-2013, 13:45
Bu arada sn.Mine Pakkaner,
Benimki hala canli mi acaba ?
Tesekkurler

Cocos Nucifera Tropik bitki diye burada da buyumeyecek diye bir kural yok,
Buyrun efendim : http://www.agaclar.net/forum/1130412-post21.htm aradaki farki siz gorun :)

Charlaux
04-04-2013, 16:49
1) Praktiker'den gelismiş bir cocos nucifera ya da ebay'den fertile seed ya da seedling alınır (Arama motorunda kolaylık olması acısından ingilizcelerini yazdım )

2) IKEA'nın kocaman seramik saksılarından temin ediyoruz (45 TL- 50 TL arasında fiyatları degismekte,depo bölümünde de bulunabiliyor ) Saksının içine koyacağımız malzemeler bir sorun yaratmayacagı için saksıyı deldirmenize gerek yok,ama yaptırabilirseniz yaptırmanızı tavsiye ederim.

3) Toprak karısımı;dere kumu,leonardit(koklerın altında olacak sekilde ),cocopeat ve normal toprak olması önemli.Dere kumu %50,leonardit %15,normal toprak %20,cocopeat %5 gibi bir oran tutturursanız bitkiyi memnun edersiniz.,


4)Akvaryumdan termometreli ısıtıcı,ziraatçilerden de basınçlı su kabı temin ediniz.İz element,sıvı gübre ve vitaminleri ziraatçinizden temin edebilirsiniz.Evinizde kalan kalsiyum sandoz'u cesitli zamanlarda kullanabilirsiniz ( 1,5 lt'ye 1 tablet ) Mine hanım'ın önerdigi oksijenli su karışımı bitkinin hastalıklara yakalanmaması açısından önemli.

5)Evinizde koyacagınız yerin iki ayrı taraftan günes ısıgı alması önemli.Bunun içinde balkon kapısı yanı ideal olabilir (hem balkon kapısından hem de camdan ısık gelir) Isılar yukselince 28-29 C ve gece de 15 C'nin cok altına dusmedıgı zamanlarda cocos'ı dısarı alabilirsiniz.Kısacası Mayıs ayı dısarıya cıkarmak için ideal.Benim kucugu sabahları dısarıya cıkartıyorum bazen (mesela 29 derece olan Pazartesi ) Burada da sırrım bitkiyi geri alma vaktinde.Evde iceri ve dısarı sıcaklıgı gösteren termometre gunun bir saati elbet esitleniyor,işte bu eşitlendiği zamanda içeriye alıyorum.

xorte amede
13-08-2013, 20:19
her şeyi serada yapıyorlar acabahindistan cevizi ağacınıda uygun bir ortamda örneğin avm gibi yerler yani büyük yapıtlarda yetiştiremezlermi çünkü o ağaç çok güzel görülmeye değer bi ağaç

Charlaux
26-09-2013, 10:45
Olmaz dendi Turkiye'de olume terk edecek belki de cope atacaktim olmus bu diye ama oldu,sn.alacakaranlik sayesinde basardik.9 ay sonucunda bitkinin yeni hali.Yapraklarinin bir kisminin sari olmasi neyin gostergesi bilmiyorum ama cok yol katetti nucifera'm ve diger cocos'um da gayet saglikli ve hatta en sorunsuzu diyebilirim;unlu bit mi geldi bocek mi var tek yapmaniz gereken havluyla silmek bu kadar basit hersey.Aralik'a kadar saksi degisimini yapamayacagim ama bence artik saksi istiyorum saksi istiyorum diye bagiriyor Florida'lim ;)

In God We Trust
19-01-2014, 12:26
Ben 3 adet hindistan cevizi aldım 2si çürüdü 1i ise 2 hafta gibi bir sürede çimlenmeye başladı sanırım 3-4 gün önce farkettim tırnak kadar bir beyaz çıkıntı var ancak büyümesi çok çok yavaş.Ben 40 cm çapında bir leğene torf doldurdum hindistan cevizlerinin delikli kısmını leğenin yanına gelecek şekilde torfun altında bıraktım torfu iyice nemlendirip üstünü naylon folyo ile kapladım böyle çimlendi evin içi 20-22 derece arası hep.Davesgarden.com sitesinde 1 dereceye kadar dayandığı yazıyor eğer öyle ise İstanbulda bile belki yetişir yılın 4-5 günü İstanbul -1 derecenin altına düşüyor.Toprak isteği pek seçiçi değil toleranslı bir bitkiye benziyor belki bu adapte yeteneği soğuk konusunda da olur :)
Link burada:http://davesgarden.com/guides/pf/go/55280/
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)

YeşilSeven
20-01-2014, 07:15
Ben 3 adet hindistan cevizi aldım 2si çürüdü 1i ise 2 hafta gibi bir sürede çimlenmeye başladı sanırım 3-4 gün önce farkettim tırnak kadar bir beyaz çıkıntı var ancak büyümesi çok çok yavaş.Ben 40 cm çapında bir leğene torf doldurdum hindistan cevizlerinin delikli kısmını leğenin yanına gelecek şekilde torfun altında bıraktım torfu iyice nemlendirip üstünü naylon folyo ile kapladım böyle çimlendi evin içi 20-22 derece arası hep.Davesgarden.com sitesinde 1 dereceye kadar dayandığı yazıyor eğer öyle ise İstanbulda bile belki yetişir yılın 4-5 günü İstanbul -1 derecenin altına düşüyor.Toprak isteği pek seçiçi değil toleranslı bir bitkiye benziyor belki bu adapte yeteneği soğuk konusunda da olur :)
Link burada:PlantFiles: Detailed information on Coconut Palm Cocos nucifera (http://davesgarden.com/guides/pf/go/55280/)
Hardiness:
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)
USDA Zone 11: above 4.5 °C (40 °F)

Son durumunu fotoğraflayabilir misiniz?

In God We Trust
21-01-2014, 11:15
Son durumunu fotoğraflayabilir misiniz?
Fotoğraflamak için toprağı açtım maalesef bir ses gelmeye başladı sanırım çürümüş oysaki ne kadar sevinmiştim 1 cm bile olmayan bir beyaz sürgünü hala duruyor ama kenarı çürümeye başlamış gibi umarım atlatır.Akşama doğru fotoğrafını atacağım eğer ölürse tekrar deneyeceğim :(

In God We Trust
23-01-2014, 09:12
Maalesef benim hatam yüzünden çürüdü bir ümit 2 gün daha bekledim ama sineklenmişti bugün yarın yine alıp deneyeceğim.Şunu da öğrenmiş oldum hindistan cevizi çimlenirken nem çok önemli ben torf biraz kurumuş diye 1 çay bardağı su döktüm tohumu çürüttü kesinlikle nemi sabit ve ayarında tutmak lazım.
http://s18.postimg.org/9umvvnch1/132.png
http://s18.postimg.org/dogc4stt1/130.png

arifyusuf
27-01-2014, 07:18
meraba tohumu nereden temin ederiz

In God We Trust
27-01-2014, 13:14
Marketten :) Marketten aldığınız hindistan cevizini 1 hafta suda bekletin sonra torf dolu az nemli bir kaba delikleri kabın yan kısıma bakacak şekilde oturtun üzerini streç film ile kaplayın umarım çimlenir.Benim gözlemlediğim nem dengesi ve tohumun içindeki su miktarı önemli

kutsalangemon
06-01-2016, 12:22
Arkadaşlar merhaba. Bir önceki başarısız hindistan cevizi yetiştirme girişimim beni pes ettirmedi aksine tekrar daha da hırslandım. Marketten içi bol sulu (sallayarak ve ağırlığından anlayabilirsiniz) ve delikleri zarar görmemiş bir hindistan cevizi aldum ve içi ılık sıcak arası su dolu bir kaba koyup kalorifer üzerinde 4 gün beklettim ve gün içinde arada bir kabın içinde çevirdim. 4 gün sonunda kağıt havlu ile delik kısmını kapatmayacak şekilde sardım ve buzdolabı poşetinin içerisine yarım çay bardağı ılık suyu da koyarak kapattım ve kalorifer üzerinde bekletmeye devam ettim. İnternette ve youtubeda izlediğim videolarda su dolu kaba koyun taşla batırın ve karanlık ortamda bekletin bilgileri vardı fakat ben suda bekletme işlemini yarısı su dolu kapta yaptım ve karanlık bir yere koymadım gün ışığı alan bir yere koydum ve kalorifer peteğinin üzerinde beklettim. Sonuçta bu bitkinin yetiştiği yerlerde sürekli güneş ve yaz mevsimi var doğal olarak filizlenme süreci karanlık bir ortam değil. Bugün satın aldığım günden itibaren toplamda 10 gün geçti ve beyaz ucu verdi. Beyaz ucu verdikten sonra kağıt havluyu çıkardım suyu da biraz azalttım tekrar buzdolabı poşetine koydum. Konuyu sürekli güncel tutacağım. Benim de yetiştirme konusunda fazla bir bilgim ve tecrübem yok. Bu bitki yetişkinliğe erişince Marmaris'te büyüyebilir mi? Marmaris iklim sınıflandırmasını Meteoroloji sitesinden edindim. Marmaris, Muğla'nın en nemli ve yağış alan en yeşil ilçesi. Bitki minimum Zone 10 olarak geçiyor ve Marmaris Zone 10 sınıflandırmasına giriyor. Marmaris'te en düşük sıcaklık 4-5 derece oluyor o da çok nadir. Bilgi sahibi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

In God We Trust
23-01-2016, 15:18
Marmariste gece hava sıcaklığı 0 derece bu şartlarda hindistan cevizinin yaşaması biraz zor ama denemeye değer tabii

kutsalangemon
28-01-2016, 14:24
Tekrar merhaba. Hindistan cevizim gelişimini yavaş da olsa sürdürüyor. Kök kısmı oluşmaya başladı ve beyaz filiz artık hafiften yeşil renge dönüyor. Kök kısmı yaklaşık 1 cm gövde kısmı da 2-3 cm kadar oldu. Kalorifer üzerinde tutmaya devam ediyorum ve buzdolabı poşetindeki su miktarı bir çay bardağının 3 te 1 inden daha da az. Su miktarı çok önemli oldukça az olmalı unutmayın o su yalnızca nemli tutmaya yarıyor cevizi beslemiyor. Biraz daha büyüdükten sonra Akdeniz İklimine adaptasyon çalışmalarına başlayacağım fakat bunun için bilgisi olanlara danışmam gerekiyor. Marmaris bu kış geçen yıllara göre daha soğuk bir kış mevsimi yaşıyor uzun süreden sonra gece eksili değerleri gördü fakat Marmaris'in tam karşısındaki yarımada olan Cennet Adası Marmaris gece eksili değerlere düşse bile 6-7 derecenin altına düşmedi. Adanın Akdeniz'e bakan tarafında yetişme imkanı olduğunu düşünüyorum tabi yetişkinliğe eriştiğinde. Nemlilik açısından bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü Bodrum'un aksine Marmaris yıl boyu oldukça nemli ve yeşil, Rize'den sonra Türkiye'nin en nemli yeri. Sanırım İsrail ve Sicilya'da yetiştirilmiş örnekler varmış. Umarım başarılı olurum

kutsalangemon
14-02-2016, 13:28
Merhaba arkadaşlar Hindistan cevizimin son haftalardaki gelişim evresini sizlerle paylaşıyorum. 28 Aralık'ta başladığım yetiştirme serüvenim bugün 50. gününde ve Hindistan cevizim oldukça iyi gelişiyor. Buzdolabı poşeti içerisinde varla yok arasında bir su ile kalorifer üzerinde güneş alan bir yerde muhafaza etmeye devam ediyorum. Son 2 haftadır ara ara cevizi poşetten 1 saatliğine çıkarıp hava alması için bırakıyorum sonra tekrar koyuyorum çünkü ev ortamı nemsiz ve kökler kuru kalmamalı. Kök kısmı her gün gözle gürülür şekilde uzuyor ve küçük beyaz kök noktaları da oluştu. Özellikle o kısımlar asla kuru kalmamalı. Kök kısmı yaklaşık 4-5 cm oldu beyaz yeşil arası olan yakında palmiye yaprağı olacak ucu artık tamamen yeşile döndü ve 3-4 cm civarında. Sanırım daha 2 ay kadar buzdolabı poşetinin içerisinde kalacak. Hiç değilse bahar ortası gibi toprak ekimi yapılırsa daha iyi olacak gibi.

Bir başka hindistan cevizi denememe 2 hafta önce başladım fakat hala bir hareketlenme yok. Alırken içerisindeki su miktarına dikkat etmedim oldukça azmış. Çimlendirme yapacağınız hindistan cevizi içerisinde bol su olmasına çok dikkat edin eğer 2-3 hafta içinde hiçbir çimlenme belirtisi yoksa kırıp yiyebilirsiniz. 3 gün önce de yeni bol sulu bir hindistan cevizi yetiştirmeye başladım. Umarım o da bu başarılı örnek gibi yetişebilir.

kutsalangemon
17-03-2016, 17:08
Merhaba Arkadaşlar. Hindistan cevizim bugün itibariyle yaklaşık 3,5 aylık ve gelişimini sürdürüyor. Fotoğraf bugün (17.03.2016) çekildi. İki ve üçüncü kökler de çıkıyor ve köklerin beyaz uçları sürekli nemli kalsın diye tuvalet kağıdını nemlendirip dikkatli biçimde kökleri sardım baya işe yaradı daha hızlı gelişmeye başladı. Son paylaşımımdan (13 Şubat) bugüne 4-5 gün kaloriferin kapalı kaldığı günler oldu hava sıcaktı evin içi de yaklaşık 17 dereceydi ve kaloriferin kapalı olması cevizi pek etkilemedi. Sanırım genç bitki 10 derecenin altına düşmedikçe gelişiyor ama yüksek sıcaklıkta ****** daha hızlı gelişiyor. Hala buzdolabı poşeti içinde tutuyorum. 5 aylık olmadan ekim yapılması da tavsiye edilmiyor zaten. Muhtemelen Mayıs ortası gibi saksıya alacağım.

Kerem Örenç
30-04-2017, 21:45
Merhaba Arkadaşlar. Hindistan cevizim bugün itibariyle yaklaşık 3,5 aylık ve gelişimini sürdürüyor. Fotoğraf bugün (17.03.2016) çekildi. İki ve üçüncü kökler de çıkıyor ve köklerin beyaz uçları sürekli nemli kalsın diye tuvalet kağıdını nemlendirip dikkatli biçimde kökleri sardım baya işe yaradı daha hızlı gelişmeye başladı. Son paylaşımımdan (13 Şubat) bugüne 4-5 gün kaloriferin kapalı kaldığı günler oldu hava sıcaktı evin içi de yaklaşık 17 dereceydi ve kaloriferin kapalı olması cevizi pek etkilemedi. Sanırım genç bitki 10 derecenin altına düşmedikçe gelişiyor ama yüksek sıcaklıkta ****** daha hızlı gelişiyor. Hala buzdolabı poşeti içinde tutuyorum. 5 aylık olmadan ekim yapılması da tavsiye edilmiyor zaten. Muhtemelen Mayıs ortası gibi saksıya alacağım.

Acaba son durum nedir?
Ve resim atarsanız çok sevinirim.

siflera12
07-09-2017, 22:10
Hindistan Cevizi cimlendirmeyi deniyorum eğer çimlendirebilirsem fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım

kutsalangemon
02-07-2018, 22:25
Merhaba. Konuyu açtığım ilk Fotoğraftaki Hindistan cevizi bir süre sonra ne yazık ki öldü fakat Ocak 2017 de yeni bir Hindistan cevizi daha denedim ve bu defa baya iyi sonuç aldım. Fotoğrafta gördüğünüz Hindistan cevizi 1.5 yaşında. Toprak üstünden ölçüldüğünde boyu 1 metre 30 cm. Sürekli güneş, sıcak ve tuzlu su istiyor. Son derece sağlıklı fakat sanırım önümüzdeki yıl bir seraya vermem gerekecek çünkü çok hızlı büyüyor

Μediterranean
11-07-2018, 17:09
HİNDİSTAN CEVİZİ TÜRKİYE-DE VAR MI? TÜRKİYE-DE YETİŞMESİ MÜMKÜN MÜ?

Selam. Konu ile ilgili başlık bulamadım. Türk sitelerinde konuyla ilgili, net açıklamalar bulamadım. Varsa da ya çöp bilgi yahut dağınık konular var.

Hindistan cevizi palmiyesi güney sahillerimizde denendi mi? Bunu sanırım bilen yok; referans olarak da, benzer ülkelerden hareketle yetişmeyeceği kanaatine varılmış olabilir, veya bu konu pek ilgi alanı olmamış bir mevzu olsa gerek.

Eğer denenmemiş ise de, bir düşüncemi paylaşmak isterim, ülkemiz uzmanlarınca Anadolu toprakları son buzul çağından etkilenmemiş; bu nedenle ülkemizde çoğu bitkinin adaptasyon şansı yüksek olabilir.

Zamanında yetişmez denilen çoğu egzotik meyve, başarı ile yetiştirilmiştir. Hindistan cevizine de, doğru koşullarda ve doğru türlerle doğru yöntemlerle yetiştirilme şansı verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Mısır akdeniz sahilinde denenmiş olmamış, yok efendim, lübnan sahillerinde denenmiş olmamış, ispanyada denenmiş olmamış, kıbrısta denenmiş olmamış.

Hep 'mış mış' hiç birisi bir Türkiye değildir; Türkiye-nin enlemleri ekvatora çok uzakmış, bir sürü bahane, ekvatora yakın olup da tropikal meyve yetişmeyen ülkelerde yok değil.

Bu bağlamda enlemler ölçüt olmamalı, bu yanıltıcı olacaktır. Enlemler değil, iklim değerleri kıstas olmalı zannımca.

Güney bölgelerimize muadil bir iklim örneği olarak da Avustralya Port Macquarie en yakın iklim değerlerine sahip ve burada hindistan cevizleri yağmurlu serin iklime rağmen yetişiyorlar.

kutsalangemon
18-07-2018, 19:42
Hindistan Cevizi'nin Türkiye'nin güney sahillerinde yetiştirilmesinin imkanı var mıdır? Ülkemizin güney sahilleri kışın yoğun oranda yağış alıyor. Hindistan Cevizinin kökleri serin havada bu denli fazla yağışı tolere edemez. Fakat ilk yıllarda kış mevsiminde belli oranda koruma sağlanırsa yetişme olanağı var fakat bu defa da tropikal ülkelerdeki gibi heybetli bir ağaç değil maksimum 2-3 metrelik bir ağaç yetişmesi mümkündür.

Güney Kıbrıs'ta Hindistan Cevizi, oradaki bir meraklı tarafından denendi. Deneyen kişinin bahçesinde 9 yıldır hindistan cevizi yetişiyor fakat 9 yaşında olmasına rağmen boyu son derece kısa. Normalde hindistan cevizi 5 yaşında 2-3 metre gövde uzunluğuna sahip olur ve meyve vermeye başlar.

Bahsettiğim hindistan cevizini linkte görebilirsiniz.
Newport Beach coconut pics - Page 4 - DISCUSSING PALM TREES WORLDWIDE - PalmTalk (http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/42386-newport-beach-coconut-pics/&page=4)

Avrupa'da bir diğer hindistan cevizi yetiştirme girişimi İspanya'nın Malaga kentinde. Aslında bunu tam olarak zemine ekilmiş hindistan cevizi olarak nitelemek mümkün değil çünkü bir saksıda evin bahçesinde duran bir ağaç. Sahibinin belirttiği bilgilere göre ağaç ilk yıllar kış aylarında ev içerisinde korunmuş 9 ay süre de dışarıda kalmış. 3 yaşından sonra da herhangi bir koruma olmadan bahçede saksıda duruyor fakat bu örnek de tıpkı Kıbrıs'taki gibi yavaş büyüyor.

Güney bölgelerimizin kış handikapı, kuzeyden sürekli esen soğuk rüzgar ve yağmur. Hindistan cevizi soğuk rüzgarı ve 25 derece ısının altını seven bir bitki değil. Uygun koşullar sağlanmazsa ya çok yavaş büyüyecek ya da bir süre sonra ölecektir.

Μediterranean
28-08-2018, 14:37
SANIRIM BU BÖLGE FUNCHAL İKLİMİNE YAKIN BİR İKLİM... YANİ ELDEKİ REFERANS VERİLER; BELİRLİ MERKEZ-İ YERLEŞİM NOKTALARINA AİT OLARAK VAR, BURALARDA DA BİR ÖLÇÜM YAPILMASINI DÜŞÜNÜYORUM FARK ORTAYA ÇIKACAKTIR

BURALARDA HİNDİSTAN CEVİZİ DİKİMİ YAPILABİLİR, MEYVE DE VEREBİLİR; FAKAT BİR KAÇ YIL SERADA 2 METRE CİVARI FALAN OLDUKTAN SONRA AÇIK HAVAYA TRANSFER EDİLMESİNİ MANTIKLI BULUYORUM

DAHA ERİŞKİN PALMİYELER İTHAL EDİLEBİLİR AMA, SANIRIM DEVLET KIRMIZI PALMİYE BÖCEĞİ SIKINTISI DOLAYISI İLE GÜMRÜK YASAĞI KOYMUŞ

ŞÖYLE 15 YAŞINDA SRİLANKA TALL COCONUT TÜRÜ İTHAL EDİLSE MUHTEŞEM OLURDU

FAKAT, ZENGİN BİR ÜLKE DEĞİLİZ, BU BİZİM İÇİN FAZLASIYLA LÜKS VE UÇUK BİR HAYAL OLABİLİR. BELKİ KOLU UZUN AŞIRI ZENGİNLER VARSA, BUNU HAYATA GEÇİREBİLİRLER

COCOS, SANIRIM ORTALAMA ÖMRÜ 1 ASIR OLAN BİR PALMİYE, EĞER YETİŞKİN BİR AĞAÇ DOĞRU BİR YERE TRANSFER EDİLİRSE MÜKEMMEL BİR SONUÇ OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNMEKTEYİM

https://www.google.com/maps/place/125.+Y%C4%B1l+Atat%C3%BCrk+Hat%C4%B1ra+Orman%C4%B1/@36.15403,32.4226582,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipM-TGOCwE0CFylO-7Ryrr1IabgiCY55r5an1JY0!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh 5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipM-TGOCwE0CFylO-7Ryrr1IabgiCY55r5an1JY0%3Dw203-h114-k-no!7i4128!8i2322!4m13!1m7!3m6!1s0x14dc8ad7a66ba183 :0xd1f77b55e57c0cad!2sGazipa%C5%9Fa,+07900+Gazipa% C5%9Fa%2FAntalya!3b1!8m2!3d36.268562!4d32.314304!3 m4!1s0x14dc5ea956741453:0xbdab8b8729c4d912!8m2!3d3 6.1540282!4d32.4226606

AYRICA MANGO DA ZOR BİR AĞAÇ VE MEYVELERİN ÜSTELİK HENÜZ HAZİRAN MEVSİMİNDE BUKADAR İRİLEŞMESİ İNCE BİR REFERANS İŞARETİ GİBİ

https://www.youtube.com/watch?v=0RKjao_WFLg

Εukalyptus
28-08-2018, 15:27
Herzaman söylüyorum ege ya da karadeniz için değil ama akdenizin hemen hemen çoğu yerlerinde bu yöntem uygulanabilir. Deniz dalgalarının ıslattığı veya altı deniz suyu bulunan kıyılarda gayet güzel hayatta kalabilir. Tuzlu su, serin kışlarda köklerde yağmurlardan mantar oluşumu engelleyebilir, hemde sahillere egzotik bir hava katabilir. Yetişkin bitkiler veya değil tabi okadarını bilmiyorum. Doğal ortam dışında, dünyanın hiç bir yerinde sanırım bu işlem deneme yanılma yapılmamış. Referans olarak herkes kendi mülk bahçesi içerisindeki istatistikleri paylaşmışlar.. Sahile hemde suya bukadar yakın dikilmiş bir veri henüz görmedim.

Merak edenler buradan bakabilir, projemi burada detaylandırdım: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1400-2.htm#post1528210

samandıra
29-09-2018, 13:02
Merhaba. Konuyu açtığım ilk Fotoğraftaki Hindistan cevizi bir süre sonra ne yazık ki öldü fakat Ocak 2017 de yeni bir Hindistan cevizi daha denedim ve bu defa baya iyi sonuç aldım. Fotoğrafta gördüğünüz Hindistan cevizi 1.5 yaşında. Toprak üstünden ölçüldüğünde boyu 1 metre 30 cm. Sürekli güneş, sıcak ve tuzlu su istiyor. Son derece sağlıklı fakat sanırım önümüzdeki yıl bir seraya vermem gerekecek çünkü çok hızlı büyüyor

Foruma yeni üye oldum, selam. ben mezitli'de yaşıyorum. Aralık Ocak şubat bile denize girebiliyoruz, kışın evlerde ısıtıcı kullanmıyoruz, burada hindistan cevizi bence yetişir, mesela geçmişte adana'da bulundum, adana kışları mezitli gibi ılıman değil serindir, ayrıca yazlarımız adanadan bir iki derece daha serin ve daha nemsizdir. Asıl sorun şu, fidan bulamıyorum, acaba ebayden felan temin edilebilirmi, bana 20-25 adet iyi cins hindistan cevizi fidesi lazım. Evim sahile 600 metre kadar, kamuya böyle bir şey kazandırmak isterim, acaba sahile bir kaç adet hindistan cevizi diksem hayatta kalırlarmı? Bir sorun daha var insanlar rahat bırakırlarmı asıl sorun burada maalesef :(

Yazılarınızı okudum, kapalı alanı pek sevmeyen bir bitkiymiş, bir süreden sonra dışarıyı istiyor galiba. Biraz araştırma yaptım bu bitki en çok sahil ve denizden hoşlanıyormuş. O yüzden denizin ıslak ve nemli kısımlarına, insanların pek ayak altına gelmeyecek kayalık bölgelere dikmeyi düşünüyorum. Gerçekten bu bölgelerde don olmuyor ve muhtemelen denenmemiş bir şeye ilk imzamı atacağım. Tek sorun fidan temini.

samandıra
29-09-2018, 13:41
Herzaman söylüyorum ege ya da karadeniz için değil ama akdenizin hemen hemen çoğu yerlerinde bu yöntem uygulanabilir. Deniz dalgalarının ıslattığı veya altı deniz suyu bulunan kıyılarda gayet güzel hayatta kalabilir. Tuzlu su, serin kışlarda köklerde yağmurlardan mantar oluşumu engelleyebilir, hemde sahillere egzotik bir hava katabilir. Yetişkin bitkiler veya değil tabi okadarını bilmiyorum. Doğal ortam dışında, dünyanın hiç bir yerinde sanırım bu işlem deneme yanılma yapılmamış. Referans olarak herkes kendi mülk bahçesi içerisindeki istatistikleri paylaşmışlar.. Sahile hemde suya bukadar yakın dikilmiş bir veri henüz görmedim.

Merak edenler buradan bakabilir, projemi burada detaylandırdım: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/1400-2.htm#post1528210

Selam. Elinizde fidan varmı? Yahut nereden temin edilir, birde bu belirttiğiniz kaynağınız kesinmi? Sonu hayal kırıklığı olsa bile, bunu mutlaka deneyeceğim, önce iki fidanla deneme yanılma yapmak istiyorum, olursa sayıyı bütçeme göre artıracağım :confused:

Ayrıca birde yetişkin fidanlardan kastınız nedir, büyük boylu ağaçlarmı? Bunlar nerede bulunur? Fiyatı nedir? Bunların detaylı bilgilendirmesini yapabilirmisiniz? Gümrüklemi geliyor, yerli seralarda felan mevcutmu :confused:

Еukalyptus
01-10-2018, 17:40
Buna sevindim, fakat fidan bende yok, nereden temin edebileceğiniz hakkında hiç bir fikrimde yok, üzgünüm. Umarım palmiyeleri dikerken ve sonraki dönemlerde, video ve fotoğraflama yapıp burada paylaşırsanız mutluluk duyarım, heyecanla takipte olacağım. Gerçekten bende merak ediyorum bakalım ne olacak. Muhtemelen sonuç alırsınız, meyve verir mi, verse bile kaliteli olur mu ondan emin olamadım. Ülkemizde, bir çok tropikal meyve başarıyla yetişmiş, korunaksız olarak açık havada kahve bile gördüm, umarım şansınız yaver gider. Küresel ısınma destekçiniz olsun :D


Foruma yeni üye oldum, selam. ben mezitli'de yaşıyorum. Aralık Ocak şubat bile denize girebiliyoruz, kışın evlerde ısıtıcı kullanmıyoruz, burada hindistan cevizi bence yetişir, mesela geçmişte adana'da bulundum, adana kışları mezitli gibi ılıman değil serindir, ayrıca yazlarımız adanadan bir iki derece daha serin ve daha nemsizdir. Asıl sorun şu, fidan bulamıyorum, acaba ebayden felan temin edilebilirmi, bana 20-25 adet iyi cins hindistan cevizi fidesi lazım. Evim sahile 600 metre kadar, kamuya böyle bir şey kazandırmak isterim, acaba sahile bir kaç adet hindistan cevizi diksem hayatta kalırlarmı? Bir sorun daha var insanlar rahat bırakırlarmı asıl sorun burada maalesef :(

Yazılarınızı okudum, kapalı alanı pek sevmeyen bir bitkiymiş, bir süreden sonra dışarıyı istiyor galiba. Biraz araştırma yaptım bu bitki en çok sahil ve denizden hoşlanıyormuş. O yüzden denizin ıslak ve nemli kısımlarına, insanların pek ayak altına gelmeyecek kayalık bölgelere dikmeyi düşünüyorum. Gerçekten bu bölgelerde don olmuyor ve muhtemelen denenmemiş bir şeye ilk imzamı atacağım. Tek sorun fidan temini.

Мediterranean
03-10-2018, 16:21
Sanırım böyle bir görüntü yaratmayı amaçlıyorsunuz, gerçekten ilgi çekici ve heyecan verici gibi, belki de ütopik bir hayal. Fakat plaj görevlileri bunu memnuniyetle karşılar mı bilmiyorum, çünkü bu palmiyeler beleş şezlong işlevi de yapar. Dezavantajı da var, bazı ülkelerde hindistan cevizi ağacı dikilmesi yasaklanmaya başladı, cevizler rüzgardan düşüp insanları yaralayabilecek kazalara sebebiyet verebiliyor.

samandıra
04-10-2018, 15:59
Sanırım böyle bir görüntü yaratmayı amaçlıyorsunuz, gerçekten ilgi çekici ve heyecan verici gibi, belki de ütopik bir hayal. Fakat plaj görevlileri bunu memnuniyetle karşılar mı bilmiyorum, çünkü bu palmiyeler beleş şezlong işlevi de yapar. Dezavantajı da var, bazı ülkelerde hindistan cevizi ağacı dikilmesi yasaklanmaya başladı, cevizler rüzgardan düşüp insanları yaralayabilecek kazalara sebebiyet verebiliyor.

Bilmiyorum deneyeceğim, aklıma bir şey geldi, biraz dünya üzerinde inceleme yaptım, mesela hindistan da akdeniz iklimi olan bölgeler var, fakat bu bölgeleri inceledim hiç hindistan cevizi ağacı bulunmuyor, acaba denize yakın olmadığı için olabilirmi?

https://www.google.co.uk/maps/place/Kaithal,+Haryana+136027,+Hindistan/@29.7918549,76.372489,9177m/data=!3m2!1e3!4b1!4m13!1m7!3m6!1s0x30635ff06b92b79 1:0xd78c4fa1854213a6!2sHindistan!3b1!8m2!3d20.5936 84!4d78.96288!3m4!1s0x3911e08dac154357:0x16304e0c2 1f6a395!8m2!3d29.7858332!4d76.3989258

HindistanCevizi
11-10-2018, 20:16
Bu topraklarda (her)şey yetişir, ülkemizin iklim tipi değil; toprak farkı dünyada eşi ve benzeri olmayan niteliktedir, anlayabilene... Sadece şans vermek gerekli, işte tüm mesele budur, tembel bir toplumuz. Hindistan cevizi Türkiye'de yetişir Hindistan cevizi Türkiye'de var Araştırın göreceksiniz!

Tropikelma
24-11-2018, 15:19
Hindistan cevizi transferi

ΑlіЕkbеr Τаştаn
02-12-2018, 15:54
BU FORUMDA DA AYNI MEVZULAR VAR: www.quora.com/Giving-chance-to-coconuts-in-Mediterranean-climate-Turkey-anamur-region-By-the-sea-can-it-be-possible

Haritada: https://plus.google.com/photos/photo/115674925298185436900/6196948680433302242

ΑliΕkber Taştan
02-12-2018, 17:13
BAĞZl TUROPiKAL ÜLKELER DEPREMLER NEDENiYLE KUZEYE KAYMlŞ, KAR YAĞMAYAN ÜLKELERE BÖYLECE KAR YAĞMAYA BAŞLAMlŞ, SERiN KlŞ MEVSiMi YAŞAYAN ÜLKELERDE ARTlK EKVATORA DAHA YAKlNLAŞTlĞl iÇiN AKSiNE lSlNMAYA BAŞLAMlŞ.

https://www.youtube.com/watch?v=zsSQ14y7pwE

Μetehan
07-12-2018, 21:17
Hindistan cevizi ağacı sadece bazı bölgelerde hayatta kalabilir. Gps bağlantısı: https://www.google.com/maps/place/Muzkent,+Muzkent+Mahallesi,+07900+Gazipa%C5%9Fa%2F Antalya/@36.1824272,32.3771824,4052m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x14dc5f22adc98c79:0x2 e4aca142d4d3ec2!8m2!3d36.182429!4d32.39469

استوائي
11-12-2018, 14:35
https://www.youtube.com/watch?v=L9tIiH_ZT44
Her ülkede koruma altında olan parklar mevcut iken, bizde neden olmasın ki?

Evet bu bölgeler tropikal iklimi yeterince taklid ediyor. Hatta, bölge halkınca; bu kıyılar, ülkemizin ekvatoru olarak da bilinir. Ayrıca bu ve buna benzer olarak bir kaç yer daha mevcutdur...

Birilerince kulağa hoş gelmese de; böyle benzeri sayılı birkaç mikro iklim bölgesini, devlet tespit edip istimlak yaparak, acilen gözetim altında tutmalıdır. Bir çok, tropikal hayvan türü ve tropikal tür ağaçlandırma yapıp, ismini de 'tropikal park' olarak adlandırabilir ve buna ek olarak bu sahil şeritlerinde, egzotik plajlar da tasarlanabilir.

Eğer acilen önlemler alınmazsa; her yer beton yığınına dönebilir, devletin daha önemli işleri var diyerek, bu tür önlemler ertelenip genellikle ihmal edildi, bir gün çok geç olabilir!

Güzel tespitler ve paylaşımlar, bununla ilgili kapsamlı bir başlık açılsa, formata daha uygun olabilirdi, böylece paylaşımlar halkın yararına olabilir diye düşünüyorum. Farklı bir konu altında dolaylı paylaşımlar yaparak, bazen bilgiler doğru adreslere yeterince ulaşmayabiliyor.

iYi FORUMLAR DiLERiM.
Hindistan cevizi ağacı sadece bazı bölgelerde hayatta kalabilir. Gps bağlantısı: https://www.google.com/maps/place/Muzkent,+Muzkent+Mahallesi,+07900+Gazipa%C5%9Fa%2F Antalya/@36.1824272,32.3771824,4052m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x14dc5f22adc98c79:0x2 e4aca142d4d3ec2!8m2!3d36.182429!4d32.39469

AliEkber Taştan
22-12-2018, 19:50
Koruyucu deniz suyu tuzludur ve ılıman kıyılar don riskini önler; böylece kökler her daim karantina altında uzun ömürlü olacak demektir.

Βitkiler
28-12-2018, 18:35
Af edersiniz ama, farklı bir konu altında, farklı paylaşımlar yapıyoruz ve konuyu da kirletiyoruz, bu paylaşımlar taşınmalı; konu ile alakalı özel bir başlık açılmalı ve paylaşımlar oraya aktarılmalı...

Akdeniz bölgesinde sahil kenarında denize yakın dikilirse oluyor muymuş?

Deniz suyu tuzlu ve ılık olduğu için ne demek tam anlamadım? Bitkilerin kökleri tuzlu zeminlerden nefret ederler diye biliyorum, ama bu forumda tam aksi söyleniyor: https://www.quora.com/Can-15-m-tall-coconut-palm-trees-be-planted-on-the-wet-sea-edges-of-the-tropical-deserts-and-the-wet-beaches-of-the-Mediterranean-Sea-Will-it-survive

Bu dikim şekli nasıl uygulanabilir? Yetişkin ağaçları nakil ederken sahilin esnek kumuna nasıl sabitlenecek ki; rüzgar ve dalgalar ağacı hemen devirmez mi?

siflera12
29-12-2018, 05:09
Hindistan Cevizi zaten ülkemizde yetişiyor İzmir'deki villalara peyzaj amaçlı dikiliyor ve Hindistan Cevizi tuzlu suyu seven bir bitki tuzlu suyu sevmese neden sahillerde yetişebilsin bu bitki eğer tuzlu suyu sevmeseydi zaten bir süre sonra kökleri tahriş olup bitki ölürdü , birde herkes aynı şeyi söylüyor Hindistan cevizi iklimimizden ötürü ülkemizde yetişmezmiş peki neden sadece iklim olarak bakılıyor ?( Bu ülkenin iklimi tropikal olmasada kışları ılık geçen bir iklimi var ) ve Hindistan cevizinin burada yetişmesinin sadece iklimle alakası yok bu ülkenin de bir toprak yapısı var , havası var , suyu var sadece iklim yönünden bakılmamalı

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

AliЕkber Taştаn
11-01-2019, 01:17
Hindistan Cevizi zaten ülkemizde yetişiyor İzmir'deki villalara peyzaj amaçlı dikiliyor ve Hindistan Cevizi tuzlu suyu seven bir bitki tuzlu suyu sevmese neden sahillerde yetişebilsin bu bitki eğer tuzlu suyu sevmeseydi zaten bir süre sonra kökleri tahriş olup bitki ölürdü , birde herkes aynı şeyi söylüyor Hindistan cevizi iklimimizden ötürü ülkemizde yetişmezmiş peki neden sadece iklim olarak bakılıyor ?( Bu ülkenin iklimi tropikal olmasada kışları ılık geçen bir iklimi var ) ve Hindistan cevizinin burada yetişmesinin sadece iklimle alakası yok bu ülkenin de bir toprak yapısı var , havası var , suyu var sadece iklim yönünden bakılmamalı

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ŞAKAMl BU?

Adana veya Antalya gibi kentlerde belki yetişir...

İzmir de; ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs: gördüğünüz gibi yılın çoğu bölümü serin geçer, kışın çok pis ayazları olur İzmir in, karla kaplı palmiylere tanık olabilirsiniz, miami de 1977 senesi kışında, kar yağışı ve don nedeni ile çoğu hindistan cevizi ölmüştür, kalanlarda ağır hasar görmüştür.

Bu nedenle izmiri düşünemiyorum bile, zaten izmir gibi hava koşulları bulunan bir il de, hindistan cevizi hayat da kalabilseydi, dünyanın çoğu yerinde kolaylıkla yetişirdi, hindistan cevizi dünyanın en zor bitki türlerinden biridir.

siflera12
15-01-2019, 09:54
ŞAKAMl BU?

Adana veya Antalya gibi kentlerde belki yetişir...

İzmir de; ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs: gördüğünüz gibi yılın çoğu bölümü serin geçer, kışın çok pis ayazları olur İzmir in, karla kaplı palmiylere tanık olabilirsiniz, miami de 1977 senesi kışında, kar yağışı ve don nedeni ile çoğu hindistan cevizi ölmüştür, kalanlarda ağır hasar görmüştür.

Bu nedenle izmiri düşünemiyorum bile, zaten izmir gibi hava koşulları bulunan bir il de, hindistan cevizi hayat da kalabilseydi, dünyanın çoğu yerinde kolaylıkla yetişirdi, hindistan cevizi dünyanın en zor bitki türlerinden biridir.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190115/c2bb0b5d7b322b6700003ffbb384d746.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190115/32b82e706c004a3dc8481fb6e1db2858.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190115/963c01bc165b138a1ee0207f59620146.jpg

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190115/92c76cf76abc7e4d25e413e8bf2fd0b1.jpg

adаlı
17-01-2019, 23:54
www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/42823.htm

blackflοwer
18-01-2019, 09:57
Sayın siflera12 hepsi de düzmece, zaten fotodaki de kraliçe palmiyedir. Türkiye de hindistan cevizi ağacı yoktur. hahaha

İphone 12x Plus tt cihazımdan Dümbelek kullanılarak gönderildi

AliEkber Τaştan
23-01-2019, 11:12
www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/42823.htm#post1556744

adalι
23-01-2019, 11:41
Beccariophoenix fenestralis bir güney afrika palmiyesi çeşidi, hindistan cevizine çok benziyor. Akdeniz şartlarına sanırım kolay adapte olabilcecek bir palmiye türü: Beccariophoenix fenestralis - Palmpedia - Palm Grower's Guide (http://www.palmpedia.net/wiki/Beccariophoenix_fenestralis)

Mangonas
24-01-2019, 09:31
Hindistan Cevizini tekrar çimlendirmeyi deniyorum aslında bir tanıdığım fidanını satıyor ama çok pahalı [emoji58] , İnşAllah bu sefer çimlendirebilirim https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190124/9a96758f26cc8bc1a4f705c80dd3ad5f.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kerem Örenç
29-01-2019, 12:22
Hindistan Cevizi zaten ülkemizde yetişiyor İzmir'deki villalara peyzaj amaçlı dikiliyor ve Hindistan Cevizi tuzlu suyu seven bir bitki tuzlu suyu sevmese neden sahillerde yetişebilsin bu bitki eğer tuzlu suyu sevmeseydi zaten bir süre sonra kökleri tahriş olup bitki ölürdü , birde herkes aynı şeyi söylüyor Hindistan cevizi iklimimizden ötürü ülkemizde yetişmezmiş peki neden sadece iklim olarak bakılıyor ?( Bu ülkenin iklimi tropikal olmasada kışları ılık geçen bir iklimi var ) ve Hindistan cevizinin burada yetişmesinin sadece iklimle alakası yok bu ülkenin de bir toprak yapısı var , havası var , suyu var sadece iklim yönünden bakılmamalı

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Size katılıyorum sayın siflera
herkez olaya iklimsel olarak bakıyor lakin kimi mikrokilima alanlar vardır doğunun belli bölğeleri güneydoğudan sıcak , egenin belli bölgeleride akdeziden sıcak olabiliyor. Malesef insanları inandırmak güç.
Mesele İzmir in çeşme ilçesi en düşük sıcaklık -3.7 derece anamur( muzun en çok yetiştiği bölge olmasına rağmen) -4.7 derece ölçülmüştür

Başka bir örnek doğu anadoludaki ilçeler( keban, maden,genç,alacakaya ,arıcak .kale,tunceli,gibi) en az hem yıllık ortalama sıcaklık bakımından hemde hava sıcaklığı bakımından en az antep, mardin , şırnak, kiliz kadar sıcak olabiliyorlar

ve sizin söylediğiniz gibi bu işin hava toprak yapısı verim rüzgar nemi filan var
sonuç olarak size katılıyorum.

Kerem Örenç
29-01-2019, 12:26
ŞAKAMl BU?

Adana veya Antalya gibi kentlerde belki yetişir...

İzmir de; ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs: gördüğünüz gibi yılın çoğu bölümü serin geçer, kışın çok pis ayazları olur İzmir in, karla kaplı palmiylere tanık olabilirsiniz, miami de 1977 senesi kışında, kar yağışı ve don nedeni ile çoğu hindistan cevizi ölmüştür, kalanlarda ağır hasar görmüştür.

Bu nedenle izmiri düşünemiyorum bile, zaten izmir gibi hava koşulları bulunan bir il de, hindistan cevizi hayat da kalabilseydi, dünyanın çoğu yerinde kolaylıkla yetişirdi, hindistan cevizi dünyanın en zor bitki türlerinden biridir.

dediğim gibi o iklim grafikleri sağlam değil hem ortalama sıcaklıklar düşük , hem hava sıcaklıkları düşük, hemde gece gündüz sıcaklıkları farkı fazla verilmiş .

Kerem Örenç
29-01-2019, 12:29
Sayın siflera size katılıyorum

Maleseef insanları inandırmak çok zor.

ANLAYANA...

Kerem Örenç
29-01-2019, 12:33
Sayın siflera12 hepsi de düzmece, zaten fotodaki de kraliçe palmiyedir. Türkiye de hindistan cevizi ağacı yoktur. hahaha

İphone 12x Plus tt cihazımdan Dümbelek kullanılarak gönderildi

Sizin yaptığınız insanları yoldan çıkarıp ortalığı kızıştırıp kavga etmektir. sayın siflera size elindeki kanıtları göstermiş ama siz halen inanmamakla ısarar ediyorsunuz.
Bunu da geçtim alaycı konuşmayla hahaha diye konuşuyorsunuz.

coccoloba ağacı
29-01-2019, 17:34
Ben sayın siflereya katılıyorum hindistan cevizi ülkemizde meyvesi için olmasada mikroklima iklim bölgelerimizde yetişmesi mümkündür hemde kolaylıkla ister açık olsun ister kapalı sera olsun
türkiye iklimi hakkında sallıyorsunda orta doğu ülkelerinde kolaylıkla hindistan cevizi yetişebilir bence bu kadarda sallanmaz ya...

Aranızdaki özel tartışma konusu sadece sizi ilgilendirir, fakat ne yazık ki, ülkemizde hindistan cevizi palmiyesi ağacı yoktur. Olacak gibi de görünmüyor, lütfen araştırın göreceksiniz.

Kakao, Kahve, Hindistan cevizi ve benzeri bir kaç tür daha var ki, bu tropik bitkiler asla akdeniz iklimi ile barışık değildirler. Serada, dahi yetişmez bunlar, lakin ısıtıcılı seralarda belki mümkün olabilir, eh bu da çok gereksiz ve saçma. Devasa hindistan cevizi palmiyelerini yetiştirmek için yüksek sera inşa etmek, bu ülke şartlarında lüzumsuz. Lezzetsiz bir tatlı baharatı olan hindistan cevizi için, bu kadar çaba, fazla gibime geliyor, o kadar tür arasından, neden zor bitkileri arayıp buluyorsunuz, macerayı seviyor olabilirmisiniz...

Akdeniz ülkelerinde, bu konuda, fazlasıyla denenmiş örnek mevcut, hepside hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Dünyanın en zengin halklarının yaşadığı, kaliforniya sahilleri, ocak şubat aralık ayında, ülkemiz sahillerinden daha da ılımandır, amerikalılar israfı pek severler, sizin mantığınıza göre, böylece tüm kaliforniya sahilleri hindisan cevizi ormanlarıyla kaplı olması gerekmezmiydi? Yani, zaten yetişse onlar yetiştirmeyi çoktan başarmış olurlardı, öyle değilmi? Bence siz depresyondasınız kuzum, belkide tedavisi mümkün olmayan bir vakasınız; hindistan cevizine geçmeden önce, depresyondan Türkiye ikliminde nasıl çıkılır buna odaklanmalısınız :)) Şaka şaka, hiç bişiyniz yok turp gibisiniz, gidin elma, armut, kiraz ekin, bunlar işinizi görür ;) Sevgi ile kalın

Mangonas
30-01-2019, 05:18
Sizin yaptığınızı ilkokul çocuğu yapmaz . sizin yaptığınız çok büyük ahlaksızlıkıtır
Çok doğru söylüyorsunuz [emoji106]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
30-01-2019, 05:22
Suçunuzu bilmeyecek kadar. insanları üzüpte ben ne yaptım diyemeyecek kadar

katı kalpli ve ..ben ne yaptım diyerek zeytinyağı gibi üste çıkma konusunda gibi yapınız varsa ççok duygusuz birisiniz benceÇok teşekkür ederim [emoji4] beni anlayabilen tek insan sanırım sizsiniz [emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
30-01-2019, 05:31
Aranızdaki özel tartışma konusu sadece sizi ilgilendirir, fakat ne yazık ki, ülkemizde hindistan cevizi palmiyesi ağacı yoktur. Olacak gibi de görünmüyor, lütfen araştırın göreceksiniz.

Kakao, Kahve, Hindistan cevizi ve benzeri bir kaç tür daha var ki, bu tropik bitkiler asla akdeniz iklimi ile barışık değildirler. Serada, dahi yetişmez bunlar, lakin ısıtıcılı seralarda belki mümkün olabilir, eh bu da çok gereksiz ve saçma. Devasa hindistan cevizi palmiyelerini yetiştirmek için yüksek sera inşa etmek, bu ülke şartlarında lüzumsuz. Lezzetsiz bir tatlı baharatı olan hindistan cevizi için, bu kadar çaba, fazla gibime geliyor, o kadar tür arasından, neden zor bitkileri arayıp buluyorsunuz, macerayı seviyor olabilirmisiniz...

Akdeniz ülkelerinde, bu konuda, fazlasıyla denenmiş örnek mevcut, hepside hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştır. Dünyanın en zengin halklarının yaşadığı, kaliforniya sahilleri, ocak şubat aralık ayında, ülkemiz sahillerinden daha da ılımandır, amerikalılar israfı pek severler, sizin mantığınıza göre, böylece tüm kaliforniya sahilleri hindisan cevizi ormanlarıyla kaplı olması gerekmezmiydi? Yani, zaten yetişse onlar yetiştirmeyi çoktan başarmış olurlardı, öyle değilmi? Bence siz depresyondasınız kuzum, belkide tedavisi mümkün olmayan bir vakasınız; hindistan cevizine geçmeden önce, depresyondan Türkiye ikliminde nasıl çıkılır buna odaklanmalısınız :)) Şaka şaka, hiç bişiyniz yok turp gibisiniz, gidin elma, armut, kiraz ekin, bunlar işinizi görür ;) Sevgi ile kalınİnternetten buldum Mersin'de Kahve üretimine başlanmış.
Mersin'de kahve üretimi için bahçe

Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.

Mersin'de kahve üretimi için bahçe

Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.

26 Ekim 2018 Cuma, 12:27 | Güncelleme:*26 Ekim 2018 Cuma, 13:00*AA

YEREL HABERLER**/*MERSİN HABERLERİ*

MERSİN (AA) - Günlük hayatta birçok insanın vazgeçilmezleri arasında yer alan kahveyi Mersin'de yetiştirmeyi başaran Toroslar Belediyesi ekipleri, seri üretime geçmek amacıyla belediyenin 8 dönümlük arazisinde 2 bin fidanla kahve bahçesi oluşturdu.

İthalatına büyük rakamlar ödenen kahveyi kentte yetiştirmek amacıyla geçtiğimiz yıl çalışma başlatan Toroslar Belediyesi ekipleri, yaklaşık 1,5 yıllık sürede çok sayıda kahve fidesi yetiştirmeyi başardı.

Bu fidelerden ürün alarak çiftçilere örnek olmayı amaçlayan belediye, seri üretime geçebilmek amacıyla 8 dönümlük arazide 2 bin fideden oluşan kahve bahçesi oluşturdu.

Şu anda bir yaşında olan fidelerden 2-3 yıl içerisinde ürün alınması hedefleniyor.

Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Park ve Bahçeler Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, kahve fidesi üreminde önemli bir yol aldıklarını ve bir bahçe oluşturduklarını söyledi.

Toroslar'ın bereketli topraklarıyla yetiştirdiği tarım ürünleriyle ülkeyi besleyen bir konumda olduğunu belirten Tuna, "Bölgenin iklim şartlarına uygun ürünleri yetiştirmek için çalışmalar yaptık. Bugüne kadar 8-9 ürünü yetiştirdik. Bunlardan bir tanesi de kahve ağacı." dedi.

Kahve ağacının ülke ekonomisine önemli değer katacağını bildiren Tuna, şöyle konuştu:

"Siz bir ürünü aynı cinsten çok üretirseniz ve buna da ihracat alanında pazar bulamazsanız iç piyasada tüketmek zorunda kalıyorsunuz ve ürünün değeri istenen fiyatta olmuyor. İşte kahveye biz tamamen ithalata dayalı bir ürün olması nedeniyle bu konuda yaptığımız araştırmayla kendimiz de bu ürünü yetiştirebileceğimiz şeklinde bir sonuca vardık. Bir yıllık çalışma sonrası fideleri yetiştirmeyi başardık. Bu ağaç güneşi çok sevmiyor ve gölgede oluyor. Bizim de kendimize ait olan 16 bin metrekarelik bir narenciye bahçemiz var. Onun içerisinde 8 bin metrekareye 2 bin fidan ektik. Bundan 3 yıl içerisinde ürün alacağız. Şu anda 1 yaşındalar. Alternatif bir model. Biz bundan verim aldığımız takdirde bölgemizdeki üreticilere öneri getireceğiz. Yanılma olursa da biz yanılalım diye bir yol haritası çizdik."

Tuna, daha önce pasiflora, ejder meyvesi, pitaya, guava, safran ve daha birçok ürünü de yine belediye bünyesinde yetiştirmeyi başardıklarını, Toroslar'ın üreten yanını geliştirmek istediklerini sözlerine ekledi.





GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
30-01-2019, 13:26
Farklı önlemler eşiliğinde, bazı seçilmiş türler ile ve sadece cüz-i miktarda üretim söz konusu olabilir.

Mış la mişle kanıt sunmaya çalışmayın, kaynaklar sağlam olması gerekir; doksanlarda ülkemiz, Sudan da bilmem kaç bin dönüm tarım için plantasyon kiralaMIŞ oralardan yetişkin kahve veya kakaoları ülkemize transfer edip doğru yerlere nakil ederseniz sonuç almanız mümkün olabilir. Özel ağaç nakil araçlarıyla bitkilerin köklerine zarar vermeden ve uygun mevsimlerde bunu yapabilirseniz muhtemelen adaptasyon ile uğraşmak zorunda kalmış olmazsınız:
https://www.youtube.com/watch?v=xH7xErjPpRo
Kışın en soğuk gecelerinde bile akdeniz sahillerinin denize yakın kıyıları asla 0°C altına düşmez, çünkü gündüz ortalama 20°C sıcaklıklar hüküm sürer, gündüz boyu ısınan deniz; gece güneş doğana kadar sıcaklığını kıyı bölgelere kusar, böylece karadan sahile gelen serin havayı kırarak ılıman bir kıyı iklimi oluşturur.

Tuz dostu olan hangi tropik bitki olursa olsun, ege ve karadeniz harici; akdenizin tüm kıyı şeridine uyum sağlayabilir. Bunun nedeni akdeniz suyu sıcaklığının neredeyse, atlantik meksika körfezi kadar ılıman olmasından kaynaklıdır, akdenizde; kıyı şeritlerinin iklimini kumanda eden etken ılıman akdeniz suyudur.

https://www.google.co.uk/maps/place/Icacos,+Trinidad+ve+Tobago/@10.0659217,-61.9409723,13z/data=!4m5!3m4!1s0x8c35a83ca1a9b255:0x8fd48a62eb3ff 3f8!8m2!3d10.060711!4d-61.9052894
Hindistan cevizi için de aynı şey geçerli olabilir, Trinidad and Tobago Icacos atlantik okyanusunda bir ada; gidin oradan coconut tall tür olgun palmiyelerden ithal edin, sonrada örneğin ölüdeniz kumsalına nakledin, belkide ancak sonuç alabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=QxjGK6jScgI
Fidandan yetiştirmek, hem zahmetli hemde hayatda kalma ihtimali yok, hayatda kalsa bile verim alamazsınız. Cocos nucifera hindistan da bile çok zahmeti olan bitkilerden maalesef: Knowledge Based Information on Coconut :: Planting Seasons & Climate (http://agritech.tnau.ac.in/expert_system/coconut/coconut/coconut_planting_seasons.html)

(VERDiĞiM TARiFLERiN BAZlLARlNlN, DAYANAĞl KESiN OLMAMAKLA BiRLiKDE, KAYNAKLARlDA SADECE TOPARLAMA ALlNTlLARDAN iBARETDiR)

siflera12
30-01-2019, 16:53
Farklı önlemler eşiliğinde, bazı seçilmiş türler ile ve sadece cüz-i miktarda üretim söz konusu olabilir.

Mış la mişle kanıt sunmaya çalışmayın, kaynaklar sağlam olması gerekir; doksanlarda ülkemiz, Sudan da bilmem kaç bin dönüm tarım için plantasyon kiralaMIŞ oralardan yetişkin kahve veya kakaoları ülkemize transfer edip doğru yerlere nakil ederseniz sonuç almanız mümkün olabilir. Özel ağaç nakil araçlarıyla bitkilerin köklerine zarar vermeden ve uygun mevsimlerde bunu yapabilirseniz muhtemelen adaptasyon ile uğraşmak zorunda kalmış olmazsınız:
https://www.youtube.com/watch?v=xH7xErjPpRo
Kışın en soğuk gecelerinde bile akdeniz sahillerinin denize yakın kıyıları asla 0°C altına düşmez, çünkü gündüz ortalama 20°C sıcaklıklar hüküm sürer, gündüz boyu ısınan deniz; gece güneş doğana kadar sıcaklığını kıyı bölgelere kusar, böylece karadan sahile gelen serin havayı kırarak ılıman bir kıyı iklimi oluşturur.

Tuz dostu olan hangi tropik bitki olursa olsun, ege ve karadeniz harici; akdenizin tüm kıyı şeridine uyum sağlayabilir. Bunun nedeni akdeniz suyu sıcaklığının neredeyse, atlantik meksika körfezi kadar ılıman olmasından kaynaklıdır, akdenizde; kıyı şeritlerinin iklimini kumanda eden etken ılıman akdeniz suyudur.

https://www.google.co.uk/maps/place/Icacos,+Trinidad+ve+Tobago/@10.0659217,-61.9409723,13z/data=!4m5!3m4!1s0x8c35a83ca1a9b255:0x8fd48a62eb3ff 3f8!8m2!3d10.060711!4d-61.9052894
Hindistan cevizi için de aynı şey geçerli olabilir, Trinidad and Tobago Icacos atlantik okyanusunda bir ada; gidin oradan coconut tall tür olgun bir palmiyelerden ithal edin ve örneğin ölüdeniz kumsalına nakledin, belkide ancak sonuç alabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=QxjGK6jScgI
Fidandan yetiştirmek, hem zahmetli hemde hayatda kalma ihtimali yok, hayatda kalsa bile verim alamazsınız. Cocos nucifera hindistan da bile çok zahmeti olan bitkilerden maalesef: Knowledge Based Information on Coconut :: Planting Seasons & Climate (http://agritech.tnau.ac.in/expert_system/coconut/coconut/coconut_planting_seasons.html)

(VERDiĞiM TARiFLERiN BAZlLARlNlN, DAYANAĞl KESiN OLMAMAKLA BiRLiKDE, KAYNAKLARlDA SADECE TOPARLAMA ALlNTlLARDAN iBARETDiR)Sizi anlayamıyorum madem Hindistan cevizinin yetiştiğine inanmıyorsanız burada ne işiniz var ? Arkadaşım inanmıyorsanız yazmayın , benim kanıtıma inanmayıpta kendinizin kanıt sunmasıda beni çok güldürdü doğrusu [emoji1]
Bizim amacımız yetişmesini sağlamak zaten yetişmiyor deyipte oturmak değil [emoji6]
Hem Hindistan cevizine parayı veren benim uğraşmak isteyende benim sizene sizi ne ilgilendiriyor bu ülkede Hindistan cevizi yetişip yetişmemesi [emoji106]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
30-01-2019, 20:47
Sizi anlayamıyorum madem Hindistan cevizinin yetiştiğine inanmıyorsanız burada ne işiniz var ? Arkadaşım inanmıyorsanız yazmayın , benim kanıtıma inanmayıpta kendinizin kanıt sunmasıda beni çok güldürdü doğrusu [emoji1]
Bizim amacımız yetişmesini sağlamak zaten yetişmiyor deyipte oturmak değil [emoji6]
Hem Hindistan cevizine parayı veren benim uğraşmak isteyende benim sizene sizi ne ilgilendiriyor bu ülkede Hindistan cevizi yetişip yetişmemesi [emoji106]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Paranıza fazla güvenmeyin, ülkeye bitki hastalığı hasebiyle ithalat yasağı var diye biliyorum, umarım yamulmuyorum рlѕ ??

siflera12
31-01-2019, 05:20
Paranıza fazla güvenmeyin, ülkeye bitki hastalığı hasebiyle ithalat yasağı var diye biliyorum, umarım yamulmuyorum рlѕ ??Arkadaşım ben gidipte dış ülkelerden Hindistan cevizi getirtmiyorum ülkemize güvenli ve temiz bir şekilde girmiş olan tohumları çimlendirmeyi deniyorum bu arada bilmiyorsunuz sanırım bir bitki ne kadar küçükse oraya okadar kolay adapte olur [emoji6]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
31-01-2019, 09:34
Neden dış ülkelerden getirmiyorsun, seçebilirsin istediğin palmiyeyi; param var diye hava atıyodun ya, ama bu imkansız.

Tohum işi yaş iş, milyon yıl beklersin; Сеlаl Şеngör hoca bile buna güler; illa en az 15 metre boyunda palmiye şart, zaten imkansız olduğu aşikar.

Sahil dışında, boşuna bir külfet olur bu uğraş, sahil dedim; çünkü uyum sağlayabileceği tek yer orası olurdu, ora da bile risk varken, bu da imkansız.

Kısacası bu iş olamıyormuş.

Neyse, bahçede 20 yıl beklesenizde, sera ile filan kapasanızda, yapabileceği boy 2 metreye anca ulaşır.

Zaten meyve olayına, hatta meyve verse de, kalibresine ve niteliğine hiç girmiyorum bile.

'Bu dediklerimi de bir yana bırakıyorum, hayatta kalmayıp henüz ocak ayını atlatmadan cocos nuciferanız ölecektir'

Ekvatora yerleş daha mantıklı olur, hem bitkilere işkence çektirmiş olmazsın.

İstersen ağacı buraya ithal etmekle filan uğraşmayalım, en iyisi seni oraya ihraç edip, adapte edelim. Ha ne dersin? Sayın sütten çıkma ak kaşık :(

siflera12
31-01-2019, 09:51
Neden dış ülkelerden getirmiyorsun, seçebilirsin istediğin palmiyeyi; param var diye hava atıyodun ya.



Sahil dışında, boşuna bir külfet olur bu uğraş, sahil dedim; çünkü uyum sağlayabileceği tek yer orası olurdu, ora da bile risk varken...



Neyse, bahçede 20 yıl beklesenizde, sera ile filan kapasanızda, yapabileceği boy 2 metreye anca ulaşır.



Zaten meyve olayına, hatta meyve verse de, kalibresine ve niteliğine hiç girmiyorum bile.



'Bu dediklerimi de bir yana bırakıyorum, hayatta kalmayıp henüz ocak ayını atlatmadan cocos nuciferanız ölecektir'Para benim değilmi ister buradan alırım istersemde dış ülkelerden [emoji6] ve sadece sahilde olur diyorsunuz o zaman bütün tropikal meyvelerin sahilde olması gerekirdi sonuçta orda don olmuyor [emoji1] Bahçemde isterse 2 metre olsun isterse 30 metre benim için adapte olması önemli boyu değil [emoji1] Buarada sizin sahil üzümüde ölecektir nede olsa oda soğuğa dayanamıyor [emoji6]
Bence sizi amerikaya yollayalım sizde sahil üzümüne daha fazla işkence etmemiş olursunuz hem amerikanın sizin gibi zeki insanlara ihtiyacı var Herşeyi çok bilen arkadaş [emoji6]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/92036afedebc2299c586436c6eb1b7f8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/8005551acee0554f8b51c3548b44e03a.jpg

coccoloba ağacı
31-01-2019, 10:06
Allah aşkına sen kimsin, ya da sizler? O nu de hele? Kaç kişisiniz aynı niklerle girip duruyorsunuz? Tamam git yaa istersen Çorumda yetiştir, bişey demiyorum; saçma sapan kaynaklar verip durma, bu kaynaklar senin akvaryumumdaki cikletlerin poposundan olsa gerek... Yahu dünya da bir tane örnek yok örnek göster bana sen? Benden icraat bekliyorsunuz, iddia sahibi sizsiniz siz icraat gösterin...

Ben bir şey bildiğimi idda etmedim, yazdıklarımın dayanağı yoktur diye yorumumun altına notda düştüm, insanları neden aşağılıyorsunuz ki? Amacınız üzüm yemekten ziyade bağcıyı dövmek gibi geldi sanki bana :confused:

Sahil üzümü mü istiyorsun al atayım gps linkini ve fotosunu:
1- https://www.google.co.uk/maps/place/Perth+Bat%C4%B1+Avustralya,+Avustralya/@-31.9820595,115.7551381,3a,38.7y,235.98h,84.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJ6-43EnjdqV8o-U5WFOnaA!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x2a32966cdb 47733d:0x304f0b535df55d0!8m2!3d-31.9505269!4d115.8604572
2- https://www.google.co.uk/maps/place/Perth+Bat%C4%B1+Avustralya,+Avustralya/@-31.9820895,115.7579682,3a,15y,296.36h,81.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxYnlA6dY4_0W9oUw0SXUMw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m5!3m4!1s0x2a32966cdb47733d:0x304f0b5 35df55d0!8m2!3d-31.9505269!4d115.8604572

siflera12
31-01-2019, 10:15
Allah aşkına sen kimsin, ya da sizler? O nu de hele? Kaç kişisiniz aynı niklerle girip duruyorsunuz? Tamam git yaa istersen Çorumda yetiştir, bişey demiyorum; saçma sapan kaynaklar verip durma, bu kaynaklar senin akvaryumumdaki cikletlerin poposundan olsa gerek... Yahu dünya da bir tane örnek yok örnek göster bana sen? Benden icraat bekliyorsunuz, iddia sahibi sizsiniz siz icraat gösterin...



Ben bir şey bildiğimi idda etmedim, yazdıklarımın dayanağı yoktur diye yorumu mun altına not da düştüm, insanları neden aşağılıyorsunuz ki? Amacınız üzüm yemekten ziyade bağcıyı dövmek gibi geldi sanki bana :confused:



Sahil üzümü mü istiyorsun al atayım gps linkini ve fotosunu:

1- https://www.google.co.uk/maps/place/Perth+Bat%C4%B1+Avustralya,+Avustralya/@-31.9820595,115.7551381,3a,38.7y,235.98h,84.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJ6-43EnjdqV8o-U5WFOnaA!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x2a32966cdb 47733d:0x304f0b535df55d0!8m2!3d-31.9505269!4d115.8604572

2- https://www.google.co.uk/maps/place/Perth+Bat%C4%B1+Avustralya,+Avustralya/@-31.9820895,115.7579682,3a,15y,296.36h,81.99t/data=!3m6!1e1!3m4!1sxYnlA6dY4_0W9oUw0SXUMw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m5!3m4!1s0x2a32966cdb47733d:0x304f0b5 35df55d0!8m2!3d-31.9505269!4d115.8604572Bana yabancı ülkelerden kanıt göstermeye uğraşma senin saçma kanıtlarına inanacak değilim [emoji1] o kadar yetişeceğine inaniyorsan Türkiye'den kanıt göster benim zaten kanıtım bol [emoji6]Dünyadaki örneklerde beni bağlamaz ben kendi ülkemde olup olmadığına bakarım Bence siz kaç kişisiniz **** kaç kişiliklisiniz bir dediğiniz birdediğinizi tutmuyorda [emoji4]
Birde sahil üzümünü örnek gösterdiğin yerle Antakyanın hava durumunu bir karşılaştır istersen
Yazdıklarımın bir dayanağı yoktur diyorsun birde Hindistan cevizinin yetişip yetişmediğini iddia etmiyorum diyorsun peki o zaman niye bana yazıyorsun ???
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
31-01-2019, 10:25
Güney avustralyada kış dögüsü haziran ayında başlarken; bizde bu döngü ocak ayında başlar, avustralya güney yarım kürededir, biz kuzeydeyiz; güneş denizden değil aksine karadan denize doğru açı ile yeryüzünü ısıtır... Sanırım mahsus yapıyorsunuz? Müfettiş tamamdır arkadaşlar :mad:
youtube.com/watch?v=5mj675Tpm54

siflera12
31-01-2019, 10:26
Güney avustralyada kış dögüsü haziran ayında başlarken; bizde bu döngü ocak ayında başlar, avustralya güney yarım kürede, güneş denizden değil aksine karadan denize doğru açı ile yeryüzünü ısıtır...Sanırım Avustralyanın kışlarının bile bizim ülkemizden sıcak olduğunu bilmiyorsun [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
31-01-2019, 10:43
Sanırım Avustralyanın kışlarının bile bizim ülkemizden sıcak olduğunu bilmiyorsun [emoji1]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sayın zor insan; hindistan cevizi ve sahil üzümü farklıdır, iddia sahibi sizsiniz, o halde perth de bile hindistan cevizi yoktur, yani deniz üzümü var demek istedim, deniz üzümünün yetişme ihtimali var, altı üstü bir çalılık, palmiye ağaç değildir.

Mango ülkemizde var Avokado da var, Ejder inciri var, yok demiyorum; hindistan cevizi, Kahve, Kakao gibi bitkilerin akdeniz kışını tolere etmesi imkansız.

Bu demek oluyorki sahil üzümü avokado ile iklime uyum sağlama yönünden benziyor. Birde adı üstünde sahil üzümü? Avokado sahilde ölür, tuzlu zemini tolere edemez, dedim, kesindir demedim, test edilmeye ihtiyacı var. Asıl siz çelişkili tezler ortaya atıyorsunuz. Ben cahilim, uzman değilim benim hata yapmam komik olabilir, siz hata yapmayın o halde yahu.

siflera12
31-01-2019, 10:44
Burası Hindistan cevizi yetiştirmek isteyen ve yetistirenlerin konusu yok Hindistan cevizi burda olmaz yok şurda olmaz diyenlerin değil inanmıyorsanız yazmayın ya yazmamak bir şeye muhalefet olmamak bu kadar zor mu ya ? İnanmıyorsan inanma banane ben inanıyorum yetişeceğine ben inanıyorsam bu beni ve benim gibileri ilgilendirir.
Bu konuyu tartısmakta sizin haddinize değil siz ilk önce insan olmayı öğrenin sonra zaten sizinle tartışabiliriz

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
31-01-2019, 10:49
Sayın zor insan; hindistan cevizi ve sahil üzümü farklıdır, iddia sahibi sizsiniz, o halde perth de bile hindistan cevizi yoktur, yani deniz üzümü var demek istedim, deniz üzümünün yetişme ihtimali var, altı üstü bir çalılık, palmiye ağaç değildir.



Mango ülkemizde var Avokado da var, Ejder inciri var, yok demiyorum; hindistan cevizi, Kahve, Kakao gibi bitkilerin akdeniz kışını tolere etmesi imkansız.



Bu demek oluyorki sahil üzümü avokado ile iklime uyum sağlama yönünden benziyor. Birde adı üstünde sahil üzümü? Avokado sahilde ölür, tuzlu zemini tolere edemez, dedim, kesindir demedim, test edilmeye ihtiyacı var. Asıl siz çelişkili tezler ortaya atıyorsunuz. Ben cahilim, uzman değilim benim hata yapmam komik olabilir, siz hata yapmayın o halde yahu.Burası perth değil orada sahil üzümü olması burada olucağı anlamına gelmez , veya orada Hindistan cevizinin olmaması burada olmayacağı anlamına gelmez bu sadece iklimle alakalı birşey değildir bu ülkenin toprağı suyu havasıda var bakalım ona uyabilecekmi ???
Benimle konuşurken de haddinizi bilin lütfen , ben kimseye birşey inandırmak zorunda değilim ama tabi sizin insan olduğunuzu düşünmüştüm.Ve buda size son sözümdür bundan sonra hiçbir şekilde muhattabım olamazsınız , seviyesiz bir insan olduğunuzu biliyordum ancak bu kadarını tahmin etmemiştim kimse için seviyemi düşüremem siz ilk önce insanlık nedir onu bir öğrenin bundan sonrada bana birşey yazmayın yazsanızda fark etmez çünkü siz yokmuşsunuz gibi davranıcam iyi günler [emoji2772]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

coccoloba ağacı
31-01-2019, 11:00
Zayıflar üzerinde baskı kurup, hakir görmek ve satır arası mevzuyu değiştirip psikolog vari teşhis koyar gibi hakaretler savurmak nedir? Makamın mevkin, merteben her neyse bunlar benim umrumda değil, merak etme hepimiz geberince aynı boyda olucaz. Delikanlıysan eğer, bu kelimeleri başkalarınada söyle, insan seçme.

Birde söyleyeklerini, muhataplarının yüzüne karşı söyle, karnından ima ile, ya da trollük yaparak değil, bu neticeye göre başkalarına iki yüzlü demeden önce acaba kendin dört yüzlü olabilirmisin bunu bi gözden geçirmelisin, bırak başkalarını kendini düzelt.

Mevzuyu ikidebir kişisel atışma noktasına taşıma, gelip teşhis koymaya çalışma, teşhis koydun, birde ilaç hap ismi vermediğin kaldı. Ayıp ayıp, yazık herşeyden önce yazık günah...

Hindistan cevizi yetişir, karstada yetişir. Biliyorum 'hah şöyle yola gel' diyeceğin aşikar, oldu sen haklısın.

coccoloba ağacı
31-01-2019, 11:10
Burası Hindistan cevizi yetiştirmek isteyen ve yetistirenlerin konusu yok Hindistan cevizi burda olmaz yok şurda olmaz diyenlerin değil inanmıyorsanız yazmayın ya yazmamak bir şeye muhalefet olmamak bu kadar zor mu ya ? İnanmıyorsan inanma banane ben inanıyorum yetişeceğine ben inanıyorsam bu beni ve benim gibileri ilgilendirir.
Bu konuyu tartısmakta sizin haddinize değil siz ilk önce insan olmayı öğrenin sonra zaten sizinle tartışabiliriz

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ben kolunu bükmedim yetiştirme diye. Burası bir forum herkes görüşünü bildirir, askeriye değilki, katılmadığımızada evet mi diyelim, herkes görüşünü bildirir.

Bu ne sığ ve absürt bi dayatma, olmaz diyemezmiş, ne aptalca ve saçma...

siflera12
01-02-2019, 14:46
Hollywood ' dan Hindistan cevizi ve ekmek meyvesi ağaçları bu bölgelerdede Akdeniz iklimi görülüyor nadirde olsa ( Ülkemizdeki gibi ) don olayı görüyor ( bu fotoğrafları üye olduğum yabancı bir gruptan aldım )https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190201/b2f3ca71d1cd9bd89fdea54fc07c6cfd.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190201/2b7f2bf30133fc5978499c5d2e28edf8.jpg

Doku_Kültürcü
01-02-2019, 17:17
Hollywood ' dan Hindistan cevizi ve ekmek meyvesi ağaçları bu bölgelerdede Akdeniz iklimi görülüyor nadirde olsa ( Ülkemizdeki gibi ) don olayı görüyor ( bu fotoğrafları üye olduğum yabancı bir gruptan aldım )https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190201/b2f3ca71d1cd9bd89fdea54fc07c6cfd.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190201/2b7f2bf30133fc5978499c5d2e28edf8.jpg

İklim izin vermeyince bitki ölür. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bahçesinde 20-30 yaşında bir araucaria çamı (tropik çam ağacı) vardı. 2003 kışındaki soğukta dondu ve kestiler. Bitkileri, kışın soğuktan koruyacak şekilde örtü altına alıp ısıtıcı ile üşüme sıcaklığının (üşüme sıcaklığı bitkinin fizyolojik olarak zarar gördüğü bir sıcaklık düzeyidir ve 11 ilâ 1°C arasını kapsar) üzerinde tutarsanız her yerde Hindistan cevizi yetiştirebilirsiniz. Enerji ve örtü malzemesi masrafı olur.

Hopeless Life
02-02-2019, 14:24
Rekor gelişim marka bir gübre varmış, kurumaya başlamış, veya ölmek üzere olan ağaçları mucizevi bir şekilde hayata döndürücü bir toprak iksiri olduğunu savunuyorlar.

Bir çok forumda akdeniz ile hindistan cevizi palmiyesinin uyumu ve konusu ele alınıyor. Fakat, anlatılanlara göre, meristemden pek sorun yaşanmıyor, meristem akdeniz kışını tolere edebiliyor sanırım. Ancak, çoğu problem köklerde, yağmurlu kışlardan dolayı, akdeniz ikliminde palmiye köklerinde hasar oluşuyormuş.

Rekor gelişim denense acaba bir ihtimal kış mevsimini rahatlıkla atlatabilirmi? Soğuğa karşı bitkilere direnç kazandırıyormuş. Ayrıca, kurak kavurucu yaz mevsiminde, kökleri nemli tutup su ihtiyacını azaltıyormuş.

Soğuktan yanmış bitkileri yeniden inşa ediyor, meyvelere dikkatli bakarsanız, daha iri ve sanki bir spreyle parlatılıp da cilalanmış gibi muhteşem görünüyorlar...
https://www.youtube.com/watch?v=fAvMcNMyGZE

coccoloba ağаcı
07-02-2019, 11:18
https://www.google.co.uk/maps/place/Vero+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fik+Devletler/@27.6748063,-80.3635426,3a,15y,224.68h,100.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQSNVvZzvJ_v4wy8LY7CYXw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m13!1m7!3m6!1s0x88d8d6f618523787:0x3b a092c7d7a6471a!2sPalm+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fi k+Devletler!3b1!8m2!3d26.7056206!4d-80.0364297!3m4!1s0x88de5ee460d0c2a5:0xbce1aea5a8f7 25a4!8m2!3d27.6385236!4d-80.3972626
Bukadar süren don olayı günlerinden sonra, hindistan cevizleri nasıl hayatda kalabiliyorlar, ayrıca iyi gelişmiş boy atmış hatta kaliteli meyveleri de var, tuhaf... Üstelik Ocak ayında yağışta var. Hatta, daha fazla soğuk günler mevcut, ancak, yığınla şema ile sayfayı kaplamak istemedim. Açın bi zahmet inceleyin. Bi yetişir bi yetişmez diyorsunuz, alın bakın gözünüzle görün. Siz kendi içinizde çelişiyorsunuz, kafa karıştırıyorsunuz...
https://tr.freemeteo.com/havadurumu/west-palm-beach/history/daily-history/?gid=4177887&station=18081&date=2010-01-11&language=turkish&country=us-united-states

Not: Tuzlu suda yetişen bitkilerde (Halofit denilen), tuz salgılayan özel tuz hücreleri veya tuzlu suya doymalarını engelleyen jelatinli bir kaplama bulunur, evet bazı bitkiler tuz dostudur.

Formaldehit
07-02-2019, 19:05
İklim izin vermeyince bitki ölür. Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bahçesinde 20-30 yaşında bir araucaria çamı (tropik çam ağacı) vardı. 2003 kışındaki soğukta dondu ve kestiler. Bitkileri, kışın soğuktan koruyacak şekilde örtü altına alıp ısıtıcı ile üşüme sıcaklığının (üşüme sıcaklığı bitkinin fizyolojik olarak zarar gördüğü bir sıcaklık düzeyidir ve 11 ilâ 1°C arasını kapsar) üzerinde tutarsanız her yerde Hindistan cevizi yetiştirebilirsiniz. Enerji ve örtü malzemesi masrafı olur.
Sayın Doku Kültürcü, kablo ile ısıtma işlemi bek kulağa hoş gelmiyor, her zaman, ya hep, ya da hiç den yanayım. Naturellik iyidir, doğal ortamda yetişiyorsa ne alâ? Kablo sera ve saçma sapan işlemlerle uğraşmak yerine tuz netice verebilir. Akdeniz ikliminde soğuk ve yağışlı kışlar hindistan cevizi köklerinde mantar oluşumuna neden olmaktadır, tuz ise bunu engelleyerek, akdeniz ikliminde hindistan cevizi palmiyesinin hayatta kalmasına vesile olabilir... (emin değilim denemek gerekli)
https://www.youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI
https://www.google.co.uk/maps/place/Vero+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fik+Devletler/@27.6748063,-80.3635426,3a,15y,224.68h,100.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQSNVvZzvJ_v4wy8LY7CYXw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m13!1m7!3m6!1s0x88d8d6f618523787:0x3b a092c7d7a6471a!2sPalm+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fi k+Devletler!3b1!8m2!3d26.7056206!4d-80.0364297!3m4!1s0x88de5ee460d0c2a5:0xbce1aea5a8f7 25a4!8m2!3d27.6385236!4d-80.3972626
Bukadar süren don olayı günlerinden sonra, hindistan cevizleri nasıl hayatda kalabiliyorlar, ayrıca iyi gelişmiş boy atmış hatta kaliteli meyveleri de var, tuhaf... Üstelik Ocak ayında yağışta var. Hatta, daha fazla soğuk günler mevcut, ancak, yığınla şema ile sayfayı kaplamak istemedim. Açın bi zahmet inceleyin. Bi yetişir bi yetişmez diyorsunuz, alın bakın gözünüzle görün. Siz kendi içinizde çelişiyorsunuz, kafa karıştırıyorsunuz...
https://tr.freemeteo.com/havadurumu/west-palm-beach/history/daily-history/?gid=4177887&station=18081&date=2010-01-11&language=turkish&country=us-united-states

Not: Tuzlu suda yetişen bitkilerde (Halofit denilen), tuz salgılayan özel tuz hücreleri veya tuzlu suya doymalarını engelleyen jelatinli bir kaplama bulunur, evet bazı bitkiler tuz dostudur.
Sayın coccoloba ağаcı, köklerinde ısıtıcı olmadığı ne malûm ki, olmadığına emin misiniz? Hindistan cevizi palmiyelerinin bulunduğu gps adresi doğu florida sahiline ait.

Doku_Kültürcü
07-02-2019, 21:58
Sayın Doku Kültürcü, kablo ile ısıtma işlemi bek kulağa hoş gelmiyor, her zaman, ya hep, ya da hiç den yanayım. Naturellik iyidir, doğal ortamda yetişiyorsa ne alâ? Kablo sera ve saçma sapan işlemlerle uğraşmak yerine tuz netice verebilir. Akdeniz ikliminde soğuk ve yağışlı kışlar hindistan cevizi köklerinde mantar oluşumuna neden olmaktadır, tuz ise bunu engelleyerek, akdeniz ikliminde hindistan cevizi palmiyesinin hayatta kalmasına vesile olabilir... (emin değilim denemek gerekli)
https://www.youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI

Sayın coccoloba ağаcı, köklerinde ısıtıcı olmadığı ne malûm ki, olmadığına emin misiniz? Hindistan cevizi palmiyelerinin bulunduğu gps adresi doğu florida sahiline ait.
https://link.springer.com/ sitesinde bir kitap buldum: CASH CROP HALOPHYTES: RECENT STUDIES
Bu Kitapta Hindistan cevizi (Cocos nucifera)nin bir tuz sever bitki olduğu notu var ve 58 deci Siemens=5800 mili Siemens= 5800000 uSiemens~ 46,4gram/Litre maksimum dayanabildiği tuz yoğunluğu. Ancak, belirtmekte yarar var, bu tuz sadece sodyum klorürden oluşmuyor. İçerisinde iyon zıtlaşmasına neden olup bitkiyi hayatta tutan kalsiyum, magnezyum gibi başka elementlerde barındırıyor. İkinci olarak, tuz bitkilerin düşük sıcaklıktan zarar görmelerine engel olan bir faktör değildir. Bunun için abscisic asit (dormin) veya siyanür asidi gibi bitkileri kış koşullarında dinlenmeye sokan kimyasal maddelere ihtiyaç var. Hindistan cevizi kabuğunda siyanür-glikoz kompleks molekülleri bulunmuş: Effect of ethyl acetate extract from husk fiber water of Cocos nucifera in Leishmania braziliensis infected hamsters (http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0102-695X2011000600011)
Konak Belediyesi İzmir - Kadifekale fidanlığında çalıştığım dönemede, fidanlıkta açıkta dikili Cycas revoluta palmiyeleri vardı. Sıcaklık sıfır derecenin altına düştüğünde bile zarar görmediler. Bunun sebebi siyanür-glikoz molekülü sentezi yapabilmeleridir. Hindistan cevizinde bu tür moleküller oluşturduğu biliniyor ama seviye durumlarının karşılaştırılmasına ilişkin bir makale bulamadım. Siyanür uygulamayı asla düşünmeyin, kendinizi zehirleyebilirsiniz.

Formaldehіt
09-02-2019, 14:32
Damıtılmamış ise çoğu kaya tuzunun içeriğinde zengin mineraller mevcuttur... Fakat kıyı şeridi zemini nereye kadar tuz ihtiva eder ya da deniz suyu ile kaya tuzu arasında ne tür bir mineral farklılığı var tam bilmiyorum

Sadece hindistan cevizi kökleri değil aslında tüm bitkiler mantar hastalığı sorunu yaşarlar, hindistan cevizi bu konuda çok daha hassastır. Fakat sorun sadece soğuk hava olsaydı eğer palmiye meristemi de bundan zarar görürdü

Aslında serin ve ıslak toprak mantara sebep olabilmektedir, bu bağlamda deniz suyu takviyesi ya da tuz, belki palmiye köklerini daha güçlü kılabilir, kaynağım kesin değil.

Anamur tarafının çoğu bölgesi killi ve suyu çok emmeyen bir zemin özelliğine sahiptir, dolayısı ile köklerin fazla ıslak kalmaması bu beldede hayat da kalma olasılığını artırabilir (belki)

Ya da yer altına gizlenmiş, özel modifiye edilmiş bir saksı buna bir çözüm olabilir, ama zahmetli bir yöntem olacaktır. Bir forumda araştırma yaparken bir şemaya denk geldim onu burada paylaşmak istedim

Bu, 'gizli yer altı sera saksısı' metodunun da doğru çalışıp çalışmayacağı kuşkulu, var sayalım işe yaradı; bu defa da, seri üretim veya çoğu yerde kullanılabilecek ergonomik bir uygulamaya elverişli olmadığını düşünüyorum. Peyzaj ya da üç beş koruma amaçlı deneme için belki araştırma konusu yapılabilir

Çalışma prensibi: Yağışlı havalarda, küçük gözeneklerden az miktarda su girmesi, ve giren suyun, kökleri biraz nemlendirdikten sonra saksıdan sızarak tahliye olması, üzerindeki zivtli izalasyon kaplama sayesinde ise, birkaç derece olsun kış mevsiminin soğuğundan korunması amaçlanmış sanırım

Gözden kaçan bir şey var, olası güçlü bir fırtına palmiyenin yıkılmasına sebep olabilir, yer altına nasıl sabitleneceği hususunda hiç bir fikrim yok. Belkide palmiyenin adaptasyon ve büyüme gelişme süreci için geçici olarak kullanılabilir, sürekli kullanılabilecek bir metot olmasa gerek...

Eomer07
09-02-2019, 19:54
699414

siflera12
09-02-2019, 19:58
https://i.hizliresim.com/grPOaQ.jpg (https://hizliresim.com/grPOaQ)Sizmi üretiyorsunuz ?

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Eomer07
09-02-2019, 20:13
Maalesef hayır, yurt dışında çektiğim bir fotoğraf ama üretebilmeyi çok isterdim.

siflera12
12-02-2019, 09:49
Şu küçücük haliyle çiçek açmış [emoji3]
Vietnam'dan Hindistan cevizi [emoji271]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190212/e432b2bc36fb0f62f41c51c889e3f897.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190212/f6621666cfebd6773996e56ed9ff66df.jpg

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12
23-02-2019, 19:15
Malezya bodur Hindistan cevizi
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190224/b2c3669d5e64d11fae07a4f11161aef6.jpg

siflera12
23-02-2019, 20:00
Bodur Hindistan cevizleri ( 2ncisi 6 yaşındaymış )https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190224/9c1107a05f7cbe3b903a1ab9107bf006.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190224/691852db784f81b13e1c6d1cb3a43292.jpg

chuckybebek79
01-03-2019, 16:16
https://hizliresim.com/grPOaQ][img]https://i.hizliresim.com/grPOaQ.jpg

Çok güzelmiş

siflera12
01-03-2019, 17:09
Hindistan cevizim gene öldü ama taze tohum bulasaya kadar denemek istiyorum ya da fidanını alabilirim [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

evet sıradaki
01-03-2019, 22:28
Hindistan cevizim gene öldü ama taze tohum bulasaya kadar denemek istiyorum ya da fidanını alabilirim [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Efenim üzülmeyin tekrar denersiniz, yine olmadı bu defada nar yetiştirirsiniz, tek sorununuz bu olsun şu hayat da yeter ki. İnsanlar bile ölüyor sonuçta, bedenleri ölenlerde var, hatta daha beteri yaşayan cesetler var

vero beach
01-03-2019, 23:07
Efenim üzülmeyin tekrar denersiniz, yine olmadı bu defada nar yetiştirirsiniz, tek sorununuz bu olsun şu hayat da yeter ki. İnsanlar bile ölüyor sonuçta, bedenleri ölenlerde var, hatta daha beteri yaşayan cesetler var

katılıyorum. dünyada, yaşayan cesetler çok fazla, evet bu daha beter bir durum ne yazık ki, robotlar gibi işte

siflera12
02-03-2019, 04:55
Bodur Hindistan cevizi Zone 10b (1.7 derece ) Hindistan cevizi de Zone 10a ( -1.1 derece )
aslında normal Hindistan cevizini yetiştirmek daha iyi olmaz mı ülkemizde zaten oda bodurlaşacak ve bodur türe göre daha dayanıklı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Telepatik
02-03-2019, 21:08
Bodur Hindistan cevizi Zone 10b (1.7 derece ) Hindistan cevizi de Zone 10a ( -1.1 derece )
aslında normal Hindistan cevizini yetiştirmek daha iyi olmaz mı ülkemizde zaten oda bodurlaşacak ve bodur türe göre daha dayanıklı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Akdeniz ülkeleri içerisinde dünyada bu konuda en serin iklim özelliği olan bir iklim türüne sahibiz, akdeniz iklim türlerinin çoğunda ülkemiz kışlarından daha ılıman iklim yaşanıyormuş.
Buna rağmen oralarda bile hindistan cevizleri hiç mutlu görünmüyorlar.
https://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/53992-coconut-palms-in-sydney-botanical-gardens/&page=2
Sera şart.

siflera12
03-03-2019, 04:47
Haftaya taze Hindistan cevizi bulabilirsem tekrardan alıp denemeyi düşünüyorum zaten havalarda baya ısınmaya başladı (22 derecelerde hava ) havalar ısınmaya başladığı için daha kolay olabilir çimlenmesi [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Tapatalk
06-03-2019, 21:13
Haftaya taze Hindistan cevizi bulabilirsem tekrardan alıp denemeyi düşünüyorum zaten havalarda baya ısınmaya başladı (22 derecelerde hava ) havalar ısınmaya başladığı için daha kolay olabilir çimlenmesi [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bende saksıda fidanını buldum, almaya niyetlendim..biraz büyüsün adanaya dedemlere hediye götüreyim bahçeye dikeyim diye düşündüm, bir kamyon para istediler, 250 lira fiyat söylediler.. bu nedir yaa hadi taş çatlasın 80 lira olsun..

AcuzeHanımTeyze
07-03-2019, 14:47
Bende saksıda fidanını buldum, almaya niyetlendim..biraz büyüsün adanaya dedemlere hediye götüreyim bahçeye dikeyim diye düşündüm, bir kamyon para istediler, 250 lira fiyat söylediler.. bu nedir yaa hadi taş çatlasın 80 lira olsun..

Pazarda bile var artık heryerde satılıyor, 5 lira bilemedin en fazla 10 lira git satın al, sırrını öğren ve kendin yetiştir, ne gerek var o kadar paraya?

siflera12
15-03-2019, 14:12
Tekrar Hindistan cevizi aldım yeniden deniyeceğim inşAllah olur , bu sefer aldığım hindistan cevizi farklı bir tür sanırım minnacık [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üye ol
21-03-2019, 11:05
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?

siflera12
21-03-2019, 11:08
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?Borassus Flabellifer olabilir [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üye ol
21-03-2019, 11:27
Damıtılmamış ise çoğu kaya tuzunun içeriğinde zengin mineraller mevcuttur... Fakat kıyı şeridi zemini nereye kadar tuz ihtiva eder ya da deniz suyu ile kaya tuzu arasında ne tür bir mineral farklılığı var tam bilmiyorum

Sadece hindistan cevizi kökleri değil aslında tüm bitkiler mantar hastalığı sorunu yaşarlar, hindistan cevizi bu konuda çok daha hassastır. Fakat sorun sadece soğuk hava olsaydı eğer palmiye meristemi de bundan zarar görürdü

Aslında serin ve ıslak toprak mantara sebep olabilmektedir, bu bağlamda deniz suyu takviyesi ya da tuz, belki palmiye köklerini daha güçlü kılabilir, kaynağım kesin değil.

Anamur tarafının çoğu bölgesi killi ve suyu çok emmeyen bir zemin özelliğine sahiptir, dolayısı ile köklerin fazla ıslak kalmaması bu beldede hayat da kalma olasılığını artırabilir (belki)

Ya da yer altına gizlenmiş, özel modifiye edilmiş bir saksı buna bir çözüm olabilir, ama zahmetli bir yöntem olacaktır. Bir forumda araştırma yaparken bir şemaya denk geldim onu burada paylaşmak istedim

Bu, 'gizli yer altı sera saksısı' metodunun da doğru çalışıp çalışmayacağı kuşkulu, var sayalım işe yaradı; bu defa da, seri üretim veya çoğu yerde kullanılabilecek ergonomik bir uygulamaya elverişli olmadığını düşünüyorum. Peyzaj ya da üç beş koruma amaçlı deneme için belki araştırma konusu yapılabilir

Çalışma prensibi: Yağışlı havalarda, küçük gözeneklerden az miktarda su girmesi, ve giren suyun, kökleri biraz nemlendirdikten sonra saksıdan sızarak tahliye olması, üzerindeki zivtli izalasyon kaplama sayesinde ise, birkaç derece olsun kış mevsiminin soğuğundan korunması amaçlanmış sanırım

Gözden kaçan bir şey var, olası güçlü bir fırtına palmiyenin yıkılmasına sebep olabilir, yer altına nasıl sabitleneceği hususunda hiç bir fikrim yok. Belkide palmiyenin adaptasyon ve büyüme gelişme süreci için geçici olarak kullanılabilir, sürekli kullanılabilecek bir metot olmasa gerek...

Bunun ne olduğunu tam anlayamadım, kırmızı topraktan köklere göre büyük saksılar yapılsa sonra üzerine kapak kapatılıp kenarları sıvansa daha mantıklı değilmi? İzalasyon malzemesi toprakta çürür, pişirilmiş saksılar daha ideal olabilir, aynı sistemi uygulayabilirsiniz, daha az maliyetle, ama soğuktan korurmu bilmem, çökelek ve lor peynirleri için kullanılabiliyor...

Tаpatalk
21-03-2019, 16:22
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?
Fiber lifleri bulunan, süpürge ve fırça yapımında kullanılan, bir palmiye türünün meyvesidir. Ancak hindistan cevizine benzese de, nazaran irileşmesi ölçüt olarak; hindistan cevizinin yarı büyüklüğüne kadar felan eşittir. Kabuğu hindistan cevizinden oldukça kalın ve daha sağlamdır, pipo, tesbih, kolye, kalem, yüzük, mini mücevher kutusu veya çeşitli süs eşyaları yapımında kullanılmaktadır. Anadolu kültüründe koka ağacı olarak bilinmektedir, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar kilogram fiyatı ülkemizde 800 dolar civarı iken, şimdilerde kilogram fiyatı 100 tl civarına kadar gerilemiştir, meyvesinin yenip yenmediği hakkında bilgim yok, nasıl çimlenir onun hakkında da, hiç bir malumatım yok.

Palmiyenin adı: Attalea funifera

Yöre veya yabancı kültürlere göre farklı isimlerle de anılmaktadır, örneğin bir kaçı: / Coquilla nut / Kaukah / Kokka / Kuka / Koka / gibi...

Palmiye görünümü ise, hindistan cevizine benziyor, anavatanı brezilya olarak tahmin edilsede, endonezya, hindistan, afrika, nepal, sri lanka ve benzeri gibi yerlerde de endemik olarak yetişmektedir. Fakat adaptasyon koşulları hindistan cevizi ile denk düşüyormu o konuda derinlemesine bilgi sahibi değilim. Mısırda yetiştiğine dair bazı rivayetler duymuştum, tesbihciler mısır koka sı tesbihleri satarken daha çok över ve fahiş fiyatlar çekerlerdi...

Mesut Temiz
10-04-2019, 18:27
Bu sayfadaki tartışmaları uzun zamandır gülümseyerek izliyorum...:p
Muallim Naci ile Recaizade Mahmut Ekrem'in "Sanat sanat için midir yoksa toplum için midir?" tartışması tadında olduğunu söyleyebilirim.. :p

Asla tarafı olmak istememekle birlikte :D , genel bir yaklaşım olarak şunu söyleyebilirim:
Yeni olasılıkları denemekte hiçbir sakınca yoktur, hatta çok güzel sonuçlar elde edilebilir...
Ancak bunu kademeli/aşamalı olarak denemekte fayda var... Yani, öncelikle daha kolay uyum sağlayacağı düşünülen tür ya da varyasyonlara odaklanmak daha uygun olur... Bunlarda iyi sonuçlar elde edildikçe aşamalı olarak diğer türler de makul ölçülerde denenebilir, neden olmasın? Denenecek türlerin de en uygun varyasyonları koşullara yakınlık aşamalı olarak arttırılıp çok sayıda bitkiden seçilerek üretilmesi durumunda zamanla ilginç sonuçlar alınabilir...

Sorun şu: Her yeniliğe karşı olma şeklindeki aşırı uç ile olmayacak şeyleri makul olmayan bir ısrarla zorlamak arasında ölçülü bir konum seçmek...

İkinci grubun en öne çıkan örneği Sovyet "sözde" bilimadamı Trofim Lysenko'dur... Adam dönemin yöneticilerine kişisel yakınlığını kullanıp onlarca yıl Sibirya'nın soğuğunda tropik bitkilerin alıştırarak yetiştirebildiği düşüncesini biliminsanlarına dayatmış.. Tabii ki sonuç, onlarca yıl boyunca belki yüzbinlerce, milyonlarca bitkinin her yıl dondurulup heba edilmesi, olayın absürtlüğünü söyleyen biliminsanlarının sürgün edilmesi, mobbinge uğratılması, vs....

Trofim Lysenko'yu bilen arkadaşlar vardır, bilmeyenlerin de ibretle okumasını öneririm...

https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

Öte yandan, makul yenilikleri denemek de bence gelişmenin koşullarından biri... Ben "alıştırma" yoluyla değil de, tohumdan üretilen farklı hindistan cevizi varyasyonlarından uzun vadede Akdeniz havzasında yetişebilecek bitkiler geliştirilebileceğini düşünüyorum... Bunun için de halihazırda en kuzeyde sağlıklı bir biçimde yetişen ağaçlarla işe başlanması süreci kısaltabilir... bu ağaçlardan çok sayıda tohum, o ağaçların mevcut enlemlerinin biraz daha kuzeyindeki bir bölgeye ekilebilir... Bunların içinden sağlıklı gelişebilen ağaçların tohumları çok sayıda olmak kaydıyla biraz daha kuzey (ya da biraz daha soğuk) bölgelere dikilebilir... Ama bu oldukça uzun bir süreç olacaktır, devamlılık gerektirir...

MakûlYenilikler
18-04-2019, 18:36
Nepal de bulunan himalaya sıradağlarının güney eteklerinde, meyve veren tall tür hindistan cevizlerinin yetiştiğini ileri sürenler var. Fakat, nekadar süredir oradalar yahut bu palmiyelerden gerçekten varmı yokmu delilim yok, olsa fotoğrafla kanıtlayabilirdim.

Ancak Nepal de, o serin bölgede eğer gerçekten yetişiyor ise, sanırım sizin kastettiğiniz şekilde hindistanın güneyinden kuzeyine doğru bir adaptasyon aktarması ile günümüze ulaşmış olabilirler, tahmin ettiğim şekilde gerçekten himalaya çevresinde hindistan cevizleri var ise tabi...

Yine söylüyorum, eğer varsa, belki himalaya bölgesinden kaliteli meyveler getirtilebilirse tekrar bir adaptasyon yapılabilir. En son kaç derece soğuğu tolere edebilecek şekilde evrim geçirmiş bir palmiye ortaya çıkar onu bilemiyoruz.

Dünya arayış içinde ısınıyoruz, doğal afetler artıyor, bitkiler zarar görüyor, çoğu ülke bir arayış içersinde, aynı şey akdeniz türü bitkilerin, tropikal çöllere adapte edilmesi yahut ekvatoral bölgelere adapte edilmesi içinde uyarlanabilir.

Güzel bir fikir ama insan ömrünün yetmeyeceği bir silsile ile devam edebilecek bir metot olacağı aşikar, ortalama bir hindistan cevizi ömrü 120 sene ise, kaliteli bir adaptasyon çalışması için kaç yıl gerekiyor onu uzmanları hesaplayabilir.

Nickimi Unuttum
20-04-2019, 14:37
Nepal de bulunan himalaya sıradağlarının güney eteklerinde, meyve veren tall tür hindistan cevizlerinin yetiştiğini ileri sürenler var. Fakat, nekadar süredir oradalar yahut bu palmiyelerden gerçekten varmı yokmu delilim yok, olsa fotoğrafla kanıtlayabilirdim.

Ancak Nepal de, o serin bölgede eğer gerçekten yetişiyor ise, sanırım sizin kastettiğiniz şekilde hindistanın güneyinden kuzeyine doğru bir adaptasyon aktarması ile günümüze ulaşmış olabilirler, tahmin ettiğim şekilde gerçekten himalaya çevresinde hindistan cevizleri var ise tabi...

Yine söylüyorum, eğer varsa, belki himalaya bölgesinden kaliteli meyveler getirtilebilirse tekrar bir adaptasyon yapılabilir. En son kaç derece soğuğu tolere edebilecek şekilde evrim geçirmiş bir palmiye ortaya çıkar onu bilemiyoruz.

Dünya arayış içinde ısınıyoruz, doğal afetler artıyor, bitkiler zarar görüyor, çoğu ülke bir arayış içersinde, aynı şey akdeniz türü bitkilerin, tropikal çöllere adapte edilmesi yahut ekvatoral bölgelere adapte edilmesi içinde uyarlanabilir.

Güzel bir fikir ama insan ömrünün yetmeyeceği bir silsile ile devam edebilecek bir metot olacağı aşikar, ortalama bir hindistan cevizi ömrü 120 sene ise, kaliteli bir adaptasyon çalışması için kaç yıl gerekiyor onu uzmanları hesaplayabilir.

Zaten bir kaç yılda meyve veriyor , ortalama bir süre veremem , lakin kastettiğiniz gibi öyle uzun yıllar falan sürmez. Daha önemlisi şu ki , sürekli dünyanın her yerinde unutulan , veya göz ardı edilen unsur ; yağmurlu kış mevsimleridir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kış mevsimleri açısından pek bir fark bulunmaz, mesela siz hiç anamur ya da adana kışına denk geldinizmi, soğuktan kulaklarınız düşercesine üşürsünüz. Soğuk ve çamurlu toprak hindistan cevizi palmiye ağacının köklerinde mantar oluşturur , bu yüzden hindistan cevizinin akdeniz şartlarında adaptasyona oturması mümkün gibi görünmüyor, doğrsunu Allah bilir... Akdeniz ikliminin yaz mevsimleri de çöl iklimidir, işin bir de bu yüzü var ki ; gördüğünüz üzere her şey hindistan cevizinin aleyhine yönelik , çünkü sıcak kuru yaz mevsimlerinden de nefret ederler , yapraklar ve kökler sürekli nemlenme ihtiyacı duyarlar. Yani mi? : adaptasyonda 4 mevsime göre bir çalışma yapılmalıdır. Siz sadece meristem üzerine adaptasyon metodu üzerine yönelik olan bir döngüden bahsediyorsunuz , bu eksik bir anlatımdır. Yağışlı kışlar hindistan cevizinin en büyük düşmanıdır. Nepalde kışın yağış olmaz , aksine toprak yazın ıslaktır. Örneğin : Kanarya adaları veya Azorlar da yağış kış mevsiminde yaşanmaktadır, adaptasyon çalışmaları bu benzeri bölgelerde sürdürülebilirse , palmiye kökleri kış döngüsü yağmurlarına adapte edilirse belki uyum sağlayabilir. Biraz karmaşık gibi ama gayet net. Selam ve saygılarımla

ΜakûlYenilikler
20-04-2019, 15:22
Haklı olabilirsiniz. Mesela Funchal portekiz adasında hindistan cevizleri var, evet ocak şubat aylarında yağışlı geçiyor, ama kışın ülkemizden az da olsa daha ılıman. Ama olsun adaptasyona en yakın tercih edilebilecek olanlar bence oradan gelebilecek tohumlar olabilir, çünkü ağaçları meyve verebiliyor, madeira da çınar ağaçları falanda var dikkatimi çekti. Ama istenilse profesyonel seralar inşa edilip, ısı nem zemin ıslaklığı ayarı ile adaptasyonlar ayarlanabilir...
https://vimeo.com/34721155

Zaten bir kaç yılda meyve veriyor , ortalama bir süre veremem , lakin kastettiğiniz gibi öyle uzun yıllar falan sürmez. Daha önemlisi şu ki , sürekli dünyanın her yerinde unutulan , veya göz ardı edilen unsur ; yağmurlu kış mevsimleridir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kış mevsimleri açısından pek bir fark bulunmaz, mesela siz hiç anamur ya da adana kışına denk geldinizmi, soğuktan kulaklarınız düşercesine üşürsünüz. Soğuk ve çamurlu toprak hindistan cevizi palmiye ağacının köklerinde mantar oluşturur , bu yüzden hindistan cevizinin akdeniz şartlarında adaptasyona oturması mümkün gibi görünmüyor, doğrsunu Allah bilir... Akdeniz ikliminin yaz mevsimleri de çöl iklimidir, işin bir de bu yüzü var ki ; gördüğünüz üzere her şey hindistan cevizinin aleyhine yönelik , çünkü sıcak kuru yaz mevsimlerinden de nefret ederler , yapraklar ve kökler sürekli nemlenme ihtiyacı duyarlar. Yani mi? : adaptasyonda 4 mevsime göre bir çalışma yapılmalıdır. Siz sadece meristem üzerine adaptasyon metodu üzerine yönelik olan bir döngüden bahsediyorsunuz , bu eksik bir anlatımdır. Yağışlı kışlar hindistan cevizinin en büyük düşmanıdır. Nepalde kışın yağış olmaz , aksine toprak yazın ıslaktır. Örneğin : Kanarya adaları veya Azorlar da yağış kış mevsiminde yaşanmaktadır, adaptasyon çalışmaları bu benzeri bölgelerde sürdürülebilirse , palmiye kökleri kış döngüsü yağmurlarına adapte edilirse belki uyum sağlayabilir. Biraz karmaşık gibi ama gayet net. Selam ve saygılarımla

Sütlü Muz
25-04-2019, 15:32
Yağmur eksenli olsun veya olmasın, bence çok ince düşünmeye lüzum yok, pozitif düşünce ve inanmak eksik çatlak ne varsa onaracaktır, eğer biraz serin bir iklim sıcaklığına endeksleyip adapte edebiliyorsanız, zaten çoğu iklime de ortak payda içinde uyum sağlayacağı kanaatindeyim...

Tropikal Sahra
03-05-2019, 13:11
Hobi olarak denenmesinde bir sakınca yok. Lakin uzun araştırmalarım sonucu akdenizde hindistan cevizi yetişmez, yetişme ihtimalı gerçekten imkansıza yakın.

Hele hele meyve alabilmek imkansızdan daha da imkansız. Bukadar engeli geçmek zor, farz ederek tüm engeller aşıldı ve palmiye hayatta kalmayı da başardı diyelim, sonrasında meyve verse bile, o meyveler zerre kaliteli olmayacaktır. Çünkü mü, mesela kuzey avustralyanın tropik sınırlarında sağlıklı bir çok hindistan cevizlerinin meyveleri bile tüketime elverişsiz iken, hindistan cevizinin akdenizde var edilmesi sadece düş ve rüya olarak kalacaktır. Bir misal daha, Bermuda, akdeniz ikliminden biraz daha elverişli bir iklim kuşağına sahipken oradaki hindistan cevizi palmiyeleri bile meyve veremiyorlar.

Aşamalar yorucu, kısaylar ortada... Ama teknoloji ve yenilikler neler getirir bilinmez, realist ol; ama yinede denemekten asla vazgeçme. İbrahim saraçoğlu; Anadolu topraklarının esrarengiz mucizevi ve kıymetli olduğunu iddia ediyor, bu topraklarda yetişmeyecek hiç bir bitki türü yoktur demişti, belkide bir gün, akdeniz sahillerimiz kaliteli hindistan cevizi veren palmiyelerle dolup taşabilir.

sıkma kehribar
09-05-2019, 23:55
Hobi olarak denenmesinde bir sakınca yok. Lakin uzun araştırmalarım sonucu akdenizde hindistan cevizi yetişmez, yetişme ihtimalı gerçekten imkansıza yakın.

Hele hele meyve alabilmek imkansızdan daha da imkansız. Bukadar engeli geçmek zor, farz ederek tüm engeller aşıldı ve palmiye hayatta kalmayı da başardı diyelim, sonrasında meyve verse bile, o meyveler zerre kaliteli olmayacaktır. Çünkü mü, mesela kuzey avustralyanın tropik sınırlarında sağlıklı bir çok hindistan cevizlerinin meyveleri bile tüketime elverişsiz iken, hindistan cevizinin akdenizde var edilmesi sadece düş ve rüya olarak kalacaktır. Bir misal daha, Bermuda, akdeniz ikliminden biraz daha elverişli bir iklim kuşağına sahipken oradaki hindistan cevizi palmiyeleri bile meyve veremiyorlar.

Aşamalar yorucu, kısaylar ortada... Ama teknoloji ve yenilikler neler getirir bilinmez, realist ol; ama yinede denemekten asla vazgeçme. İbrahim saraçoğlu; Anadolu topraklarının esrarengiz mucizevi ve kıymetli olduğunu iddia ediyor, bu topraklarda yetişmeyecek hiç bir bitki türü yoktur demişti, belkide bir gün, akdeniz sahillerimiz kaliteli hindistan cevizi veren palmiyelerle dolup taşabilir.
Birkaç yıldır, yabancı yerli çoğu forumda bu hindistan cevizinin akdeniz veya akdenizin sahil bandında yetişip yetişmeyeceği konusu tartışılıyor, çok ufak çaplı denemeler dışında, kapsamlı bir adaptasyon çalışması henüz gerçekleşmedi, ülkemizde zaten bu konu ile ilgili hiç bir çalışma ne duydum nede gördüm, ancak forumlarda yazdığımızla yetineceğiz, merak ederek, birilerince yetiştirilmiş mi, yetiştirilecek mi ile falan meşgul olmakla zaman telef etmeyelim, geçin bu işleri kardeşim yaa, ne derin hayal dünyanız varmış..hehehe. Yani dış ülkeleri bilemem ama bu konular bize çok uzak. Hindistan cevizi akdeniz ikliminde yetişirmi? Cevap çok net hayır kere hayır, ükkemizde denendimi? Ya da varmı? Bilmiyoruz kere bilmiyoruz, artık şu forumda hindistan cevizi mevzusu bir son bulsun lütfen pilis. Amin kere amin

samandιra
12-05-2019, 13:07
Selam hayırlı pazarlar. Uzun süredir forumdan uzak kalmıştım...

Ekvatoral yörelere ait çoğu bitki ile zaten iç içeymişiz , domates mesela tropikal bir bitkidir ve -8 dereceye gelmeden soğuktan yanar ve ölür , o nedenle , eğer kışın seraya konmazsa bir fidandan bir kaç kez verim alınamaz, birden fazla mahsul alma olanağı iklim kuşaklarına göre farklılık gösterirmiş.

Mesela, muz ile hindistan cevizi kıyaslanmış , evet muz aslında cocos nucifera'ya nazaran açık alanda kışın korunaksız olunca, soğuğa daha dirençsizdir, dolayısıyla ancak kışın örtü altına alınmazsa yıl boyu yaşayamaz, Türkiye şartlarında soğuklarda yanar ve ölür. Bu bağlamda cocos nucifera aslında Türkiyede yetişmekte olan çoğu tropikal çeşitten daha fazla soğuğa dayanıklıdır, yinede çoğu yerde ülkemiz soğuklarına karşı koyamaz. Fakat bitki devasa olabildiği için örtü altına alınma olasılığı zor, kış mevsiminde açık alanda hayatta kalabilen türkiye iklimine tam adapte olmuş örneğin bir kaç bitki var ki; avokado, kivi, mango ve benzeri gibi bir kaç tür daha mevcut olabilir, işte hindistan cevizi de bu guruba yakındır.

Neyse, hindistan cevizi hususunda güzel haberlerim var, mezitliye tekrar dönmeme az kaldı, sürprizlere hazır olun. Emeklerim cevap vermeye başladı, ebay dan getirtmiştim, 4 adet florida türü fidan diktim, diktiğim fidanlar gayet iyi her şey yolunda, kışı korunaksız atlattılar, yalnız fidanlardan sadece birinin yapraklarında sararma ve hastalık durumu var umarım düzelir, hatırlatma için konu linki:Hindistan Cevizi

Farklı ithal gübre, tuz ve ilaç takviyeleride var hepsini burada açıklayacağım. Görüşmek üzere.

ΜakûlΥenilikler
18-05-2019, 06:58
sayın samandıra: bu paylaştığınız fotoğraf mersin mezitlinin neresine ait? ayrıca bu fotoğraftakiler hindistan cevizi değil başka bir palmiye türüdür. lütfen doğru bilgilendirme yapınız.
Selam hayırlı pazarlar. Uzun süredir forumdan uzak kalmıştım...

Ekvatoral yörelere ait çoğu bitki ile zaten iç içeymişiz , domates mesela tropikal bir bitkidir ve -8 dereceye gelmeden soğuktan yanar ve ölür , o nedenle , eğer kışın seraya konmazsa bir fidandan bir kaç kez verim alınamaz, birden fazla mahsul alma olanağı iklim kuşaklarına göre farklılık gösterirmiş.

Mesela, muz ile hindistan cevizi kıyaslanmış , evet muz aslında cocos nucifera'ya nazaran açık alanda kışın korunaksız olunca, soğuğa daha dirençsizdir, dolayısıyla ancak kışın örtü altına alınmazsa yıl boyu yaşayamaz, Türkiye şartlarında soğuklarda yanar ve ölür. Bu bağlamda cocos nucifera aslında Türkiyede yetişmekte olan çoğu tropikal çeşitten daha fazla soğuğa dayanıklıdır, yinede çoğu yerde ülkemiz soğuklarına karşı koyamaz. Fakat bitki devasa olabildiği için örtü altına alınma olasılığı zor, kış mevsiminde açık alanda hayatta kalabilen türkiye iklimine tam adapte olmuş örneğin bir kaç bitki var ki; avokado, kivi, mango ve benzeri gibi bir kaç tür daha mevcut olabilir, işte hindistan cevizi de bu guruba yakındır.

Neyse, hindistan cevizi hususunda güzel haberlerim var, mezitliye tekrar dönmeme az kaldı, sürprizlere hazır olun. Emeklerim cevap vermeye başladı, ebay dan getirtmiştim, 4 adet florida türü fidan diktim, diktiğim fidanlar gayet iyi her şey yolunda, kışı korunaksız atlattılar, yalnız fidanlardan sadece birinin yapraklarında sararma ve hastalık durumu var umarım düzelir, hatırlatma için konu linki: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17181-2.htm#post1548756

Farklı ithal gübre, tuz ve ilaç takviyeleride var hepsini burada açıklayacağım. Görüşmek üzere.

chuckybebek79
21-05-2019, 07:53
Bende 1 tane Hindistan cevizi fidanı aldım Burada nasıl olucak deneyeceğim [emoji846]

maybe so
03-06-2019, 14:41
Damıtılmamış ise çoğu kaya tuzunun içeriğinde zengin mineraller mevcuttur... Fakat kıyı şeridi zemini nereye kadar tuz ihtiva eder ya da deniz suyu ile kaya tuzu arasında ne tür bir mineral farklılığı var tam bilmiyorum

Sadece hindistan cevizi kökleri değil aslında tüm bitkiler mantar hastalığı sorunu yaşarlar, hindistan cevizi bu konuda çok daha hassastır. Fakat sorun sadece soğuk hava olsaydı eğer palmiye meristemi de bundan zarar görürdü

Aslında serin ve ıslak toprak mantara sebep olabilmektedir, bu bağlamda deniz suyu takviyesi ya da tuz, belki palmiye köklerini daha güçlü kılabilir, kaynağım kesin değil.

Anamur tarafının çoğu bölgesi killi ve suyu çok emmeyen bir zemin özelliğine sahiptir, dolayısı ile köklerin fazla ıslak kalmaması bu beldede hayat da kalma olasılığını artırabilir (belki)

Ya da yer altına gizlenmiş, özel modifiye edilmiş bir saksı buna bir çözüm olabilir, ama zahmetli bir yöntem olacaktır. Bir forumda araştırma yaparken bir şemaya denk geldim onu burada paylaşmak istedim

Bu, 'gizli yer altı sera saksısı' metodunun da doğru çalışıp çalışmayacağı kuşkulu, var sayalım işe yaradı; bu defa da, seri üretim veya çoğu yerde kullanılabilecek ergonomik bir uygulamaya elverişli olmadığını düşünüyorum. Peyzaj ya da üç beş koruma amaçlı deneme için belki araştırma konusu yapılabilir

Çalışma prensibi: Yağışlı havalarda, küçük gözeneklerden az miktarda su girmesi, ve giren suyun, kökleri biraz nemlendirdikten sonra saksıdan sızarak tahliye olması, üzerindeki zivtli izalasyon kaplama sayesinde ise, birkaç derece olsun kış mevsiminin soğuğundan korunması amaçlanmış sanırım

Gözden kaçan bir şey var, olası güçlü bir fırtına palmiyenin yıkılmasına sebep olabilir, yer altına nasıl sabitleneceği hususunda hiç bir fikrim yok. Belkide palmiyenin adaptasyon ve büyüme gelişme süreci için geçici olarak kullanılabilir, sürekli kullanılabilecek bir metot olmasa gerek...
Önce git tedavi ol, bırak hindistan cevizini falan, lütfen samimi olarak söylüyorum artık konuları trollemekten vazgeç.

Adana_Miami
05-06-2019, 19:18
Hindistan cevizi ADANA 'da yetişmezmi? www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1177-6.htm#post1569771

Kermes
14-06-2019, 16:31
Bu zamana kadar, doktorlar dahil çoğu zaman tuz'un tüm canlılar üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsedilirken, bu şekilde ezberletildiği için, tuz'un zararlı olduğunu benimsedik, hatta tuzlu toprağın bitkiler için stres sebebi olduğu söylendi...

Bu mevzuda bence hindistan cevizi kutlanmalı ve bu konunun üzerine giderek araştırılmalar yapılmalı.

Tüm suplementler, ilaçlar, vitaminler veya veya alternatif tıp dahil hepsini kenara iterek, kaya tuzu bir adım öne çıkıyor, sadece suda seyreltilmiş çankırı kaya tuzuyla kanser bile kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Bence, kış mevsiminde akdenizde yağışlı havalarda, palmiye köklerinde oluşan mantar hastalığı, sulandırılmış kaya tuzu veya deniz tuzu takviyesi ile kontrol altına alınabilir ve bu sayede hindistan cevizinin ülkemize adapte edilme sürecine katkıda bulabilir...

Videoda anlatılanlara bakılırsa, tuzlu su tüketimi tüm canlılar için hayati değer taşıyor, dr. Mustafa Saltoğlu & Yücel Aydemir anlatıyor: www.youtube.com/watch?v=dajnwD2P9rE
https://www.google.co.uk/maps/place/Vero+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fik+Devletler/@27.6748063,-80.3635426,3a,15y,224.68h,100.76t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQSNVvZzvJ_v4wy8LY7CYXw!2e0!7i1 3312!8i6656!4m13!1m7!3m6!1s0x88d8d6f618523787:0x3b a092c7d7a6471a!2sPalm+Beach,+Florida,+Birle%C5%9Fi k+Devletler!3b1!8m2!3d26.7056206!4d-80.0364297!3m4!1s0x88de5ee460d0c2a5:0xbce1aea5a8f7 25a4!8m2!3d27.6385236!4d-80.3972626
Bukadar süren don olayı günlerinden sonra, hindistan cevizleri nasıl hayatda kalabiliyorlar, ayrıca iyi gelişmiş boy atmış hatta kaliteli meyveleri de var, tuhaf... Üstelik Ocak ayında yağışta var. Hatta, daha fazla soğuk günler mevcut, ancak, yığınla şema ile sayfayı kaplamak istemedim. Açın bi zahmet inceleyin. Bi yetişir bi yetişmez diyorsunuz, alın bakın gözünüzle görün. Siz kendi içinizde çelişiyorsunuz, kafa karıştırıyorsunuz...
https://tr.freemeteo.com/havadurumu/west-palm-beach/history/daily-history/?gid=4177887&station=18081&date=2010-01-11&language=turkish&country=us-united-states

Not: Tuzlu suda yetişen bitkilerde (Halofit denilen), tuz salgılayan özel tuz hücreleri veya tuzlu suya doymalarını engelleyen jelatinli bir kaplama bulunur, evet bazı bitkiler tuz dostudur.

Τаpatalk
14-06-2019, 21:41
Bu zamana kadar, doktorlar dahil çoğu zaman tuz'un tüm canlılar üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsedilirken, bu şekilde ezberletildiği için, tuz'un zararlı olduğunu benimsedik, hatta tuzlu toprağın bitkiler için stres sebebi olduğu söylendi...

Bu mevzuda bence hindistan cevizi kutlanmalı ve bu konunun üzerine giderek araştırılmalar yapılmalı.

Tüm suplementler, ilaçlar, vitaminler veya veya alternatif tıp dahil hepsini kenara iterek, kaya tuzu bir adım öne çıkıyor, sadece suda seyreltilmiş çankırı kaya tuzuyla kanser bile kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Bence, kış mevsiminde akdenizde yağışlı havalarda, palmiye köklerinde oluşan mantar hastalığı, sulandırılmış kaya tuzu veya deniz tuzu takviyesi ile kontrol altına alınabilir ve bu sayede hindistan cevizinin ülkemize adapte edilme sürecine katkıda bulabilir...

Videoda anlatılanlara bakılırsa, tuzlu su tüketimi tüm canlılar için hayati değer taşıyor, dr. Mustafa Saltoğlu & Yücel Aydemir anlatıyor: www.youtube.com/watch?v=dajnwD2P9rE
Bahsettiğiniz tuz, halit tuz türüymüş, halit tuz ile cocos nuciferanın ne bağlantısı var hala anlayabilmiş değilim. Ayrıca paylaştığınız linki de izledim, peki videodaki şahısların güvenilir olup olmadığı hakkında net bilginiz var mı? Halit tuzun ticaretini mi yapıyorsunuz, ya da reklam mahiyetli mi bu paylaşımı yaptınız hala anlayabilmiş değilim... İyi bir niyetle paylaşmış olsanız dahi, dolaylı olsa bile, bu hakkında net bilginiz olmayan şeyler ile insanları yanlış yönlendirmeye sebep olabileceğinizi, dolayısı ile sağlıklarıyla oynayıp vebale girebileceğinizi de umarım hesaba katmışsınızdır? Videoda anlatıldığına göre, yüksek tansiyon hastası olanlara bile, tuzlu su içirerek tedavi yapılıyormuş!

Eomer07
15-06-2019, 14:59
Bu zamana kadar, doktorlar dahil çoğu zaman tuz'un tüm canlılar üzerindeki olumsuz etkilerinden bahsedilirken, bu şekilde ezberletildiği için, tuz'un zararlı olduğunu benimsedik, hatta tuzlu toprağın bitkiler için stres sebebi olduğu söylendi...

Bu mevzuda bence hindistan cevizi kutlanmalı ve bu konunun üzerine giderek araştırılmalar yapılmalı.

Tüm suplementler, ilaçlar, vitaminler veya veya alternatif tıp dahil hepsini kenara iterek, kaya tuzu bir adım öne çıkıyor, sadece suda seyreltilmiş çankırı kaya tuzuyla kanser bile kısa sürede tedavi edilebiliyor.

Bence, kış mevsiminde akdenizde yağışlı havalarda, palmiye köklerinde oluşan mantar hastalığı, sulandırılmış kaya tuzu veya deniz tuzu takviyesi ile kontrol altına alınabilir ve bu sayede hindistan cevizinin ülkemize adapte edilme sürecine katkıda bulabilir...

Videoda anlatılanlara bakılırsa, tuzlu su tüketimi tüm canlılar için hayati değer taşıyor, dr. Mustafa Saltoğlu & Yücel Aydemir anlatıyor: www.youtube.com/watch?v=dajnwD2P9rE

Bahçede nasıl Hindistan cevizi yetiştiririm diye bakınırken kansere karşı Çankırı kaya tuzu tüketmem gerektiğini öğrenmem ilginç oldu açıkçası.

Tuz, tuzdur. Kaya tuzu, deniz tuzu, Himalaya tuzu, sofra tuzu, Çankırı tuzu bunların hepsi sodyum klorürdür. Hepsi %99 oranında sodyum klorür içerir. Kalan %1'lik kesimdeki farklı mineral oranları tuzun aromasını, rengini değiştirebilir ancak vücudda etkileri aynıdır. Sofra tuzu kanseri iyileştirmiyorsa Çankırı tuzu da iyileştirmez. Sofra tuzu tansiyonunuzu yükseltiyorsa Himalaya tuzu da yükseltir. Sadece Himalaya tuzu pembe ve pahalıdır. İçinde demir oksit yani bildiğimiz pas vardır. O yüzden pembedir. Neden pahalı orasını ben de bilmiyorum. İnternette her gördüğünüze inanıp da paranızdan ve sağlığınızdan olmayın.

Asıl konuya dönecek olursak, Hindistan cevizi tuzlu sahillerde yetişebiliyor ancak yetişmek için tuza gereksinim duymaz. İstinaî bir durum olarak Hindistan cevizinin bu özelliğini kullanıp mantar ilaçları yerine tuz kullanırsak belki mantara karşı koruma sağlayabiliriz ama o bahçede ondan sonra başka bir bitki yetişir mi bilmem. Çünkü tuzlu toprak bitkiler için stres sebebidir diye kim söylemişse doğru söylemiş.

Türkiye'de, Hindistan cevizi yetişip yetişmeyeceği meçhul. Haliyle denemek için iyi bir tarla seçilmeli. Böyle iyi bir tarlayı bir çok mantar ilacı varken işe yarayacağı şüpheli bir yöntemle tuzlayıp çoraklaştıracaksınız. Üzerine bir de Hindistan cevizini yetiştiremezseniz ki yetiştireni duymadım. Yani uzaktan bakınca mantıklı görünmedi.

Bu arada bunlar benimkiler. Şubattan beri dışarıda tüpteydi, bir aydır da bahçede. Şimdiye kadar iyi gitti. Sadece birisinde biraz kuruma oldu o da düzeliyor gibi. Aralığa kadar ölürlerse benim ayıbım. Aralıktan sonrası Allah büyük.

699394

699395

Κermes
15-06-2019, 18:11
Bahçede nasıl Hindistan cevizi yetiştiririm diye bakınırken kansere karşı Çankırı kaya tuzu tüketmem gerektiğini öğrenmem ilginç oldu açıkçası.

Tuz, tuzdur. Kaya tuzu, deniz tuzu, Himalaya tuzu, sofra tuzu, Çankırı tuzu bunların hepsi sodyum klorürdür. Hepsi %99 oranında sodyum klorür içerir. Kalan %1'lik kesimdeki farklı mineral oranları tuzun aromasını, rengini değiştirebilir ancak vücudda etkileri aynıdır. Sofra tuzu kanseri iyileştirmiyorsa Çankırı tuzu da iyileştirmez. Sofra tuzu tansiyonunuzu yükseltiyorsa Himalaya tuzu da yükseltir. Sadece Himalaya tuzu pembe ve pahalıdır. İçinde demir oksit yani bildiğimiz pas vardır. O yüzden pembedir. Neden pahalı orasını ben de bilmiyorum. İnternette her gördüğünüze inanıp da paranızdan ve sağlığınızdan olmayın.

Asıl konuya dönecek olursak, Hindistan cevizi tuzlu sahillerde yetişebiliyor ancak yetişmek için tuza gereksinim duymaz. İstinaî bir durum olarak Hindistan cevizinin bu özelliğini kullanıp mantar ilaçları yerine tuz kullanırsak belki mantara karşı koruma sağlayabiliriz ama o bahçede ondan sonra başka bir bitki yetişir mi bilmem. Çünkü tuzlu toprak bitkiler için stres sebebidir diye kim söylemişse doğru söylemiş.

Türkiye'de, Hindistan cevizi yetişip yetişmeyeceği meçhul. Haliyle denemek için iyi bir tarla seçilmeli. Böyle iyi bir tarlayı bir çok mantar ilacı varken işe yarayacağı şüpheli bir yöntemle tuzlayıp çoraklaştıracaksınız. Üzerine bir de Hindistan cevizini yetiştiremezseniz ki yetiştireni duymadım. Yani uzaktan bakınca mantıklı görünmedi.

Bu arada bunlar benimkiler. Şubattan beri dışarıda tüpteydi, bir aydır da bahçede. Şimdiye kadar iyi gitti. Sadece birisinde biraz kuruma oldu o da düzeliyor gibi. Aralığa kadar ölürlerse benim ayıbım. Aralıktan sonrası Allah büyük.

https://i.hizliresim.com/1p4WV1.jpg (https://hizliresim.com/1p4WV1)

https://i.hizliresim.com/P7pWOQ.jpg (https://hizliresim.com/P7pWOQ)
Bilgilendirme için çok teşekkürler, dokunaklı dokunaklı halit tuz falan filan anlatılınca uzun uzun, bu inandırıcı geldi, uyarı için minnettarım :( Tuzdan uzak duracağım, ah birde şu var ki kime inanacağız, internette özellikle bilgi kirliliği çok arttı.

Öte yandan, palmiye için, dikim sahilde falan olsa, hani zaten tuzlu dersiniz geçer gider, ama tarım yapılan arazide tuz kullanımı toprağa zarar verebilir, bunu hiç düşünmemiştim, önemli bir detay.

Belki başarılı olursunuz, iyi görünüyorlar gibi, hangi şehirde yaptınız dikim işlemini umarım bulunduğunuz bölgemin hava şartları inşaAllah buna müsaade eder.

Tuzlu zeminlerde hindistan cevizi ağaçlandırması ile ilgili bir şeyler ararken bu video dikkatimi çekti, sonuçta sıcak iklim, ama oradada su kıtlığı var, hindistan cevizi de yılın her mevsimi bol yağmur isteyen bir palmiye, ama video güzel çölü yeşillendirmek için çalışıyorlar
https://www.youtube.com/watch?v=GvRi8PfjNLY

Eomer07
15-06-2019, 21:55
Bilgilendirme için çok teşekkürler, dokunaklı dokunaklı halit tuz falan filan anlatılınca uzun uzun, bu inandırıcı geldi, uyarı için minnettarım :( Tuzdan uzak duracağım, ah birde şu var ki kime inanacağız, internette özellikle bilgi kirliliği çok arttı.

Öte yandan, palmiye için, dikim sahilde falan olsa, hani zaten tuzlu dersiniz geçer gider, ama tarım yapılan arazide tuz kullanımı toprağa zarar verebilir, bunu hiç düşünmemiştim, önemli bir detay.

Belki başarılı olursunuz, iyi görünüyorlar gibi, hangi şehirde yaptınız dikim işlemini umarım bulunduğunuz bölgemin hava şartları inşaAllah buna müsaade eder.

Tuzlu zeminlerde hindistan cevizi ağaçlandırması ile ilgili bir şeyler ararken bu video dikkatimi çekti, sonuçta sıcak iklim, ama oradada su kıtlığı var, hindistan cevizi de yılın her mevsimi bol yağmur isteyen bir palmiye, ama video güzel çölü yeşillendirmek için çalışıyorlar
https://www.youtube.com/watch?v=GvRi8PfjNLY

Alanya'da deniyorum. Denize bakan bir yamaçta, denize sıfır konumda bir yer. Muz bahçesi aynı zamanda ve komşu bahçeleri kötü etkileyen donların burayı etkilediğini hiç görmedim. Toprağın geçirimi de uygun. Olsa olsa burada olur dedim. Belki oluverir.

Κermes
15-06-2019, 22:20
Bir kaç yıldır hindistan cevizine aşırı merak saldım, gerçekten sizin yapmakta olduğunuzu ben de yapmayı çok düşündüm, böyle bir imkanım yoktu, nasip ve kısmet. Eğer gerçekse yaptığınız, umarımki başarılı olursunuz. Sizin gibi benzeri olarak çeşitli, tahminimce kayda geçmemiş başarılı, nice bitkiler vardır mutlaka, ama keşfedilmeyi bekliyor.

Мalta еriği
23-06-2019, 19:55
Türkiye'de asla yetişmez, adaptasyonu imkansız.

evet sıradakі
28-06-2019, 17:39
Türkiye'de asla yetişmez, adaptasyonu imkansız.
Bu sonuca nereden varıldı ki? Türkiye de denenmiş somut bir örneğe tanık olmadım ben açıkçası.

Dünyada, çeşitli bir kaç akdeniz ülkesinde hindistan cevizi ağacı yetiştirilme deneyleri yapılmış, ancak sağlıklı sonuçlar alınamamış. Mesela fotoğrafını paylaştığım hindistan cevizi, kaliforniya da denenmiş ve birkaç yıl hayatta kaldıktan sonra ölmüş olan örneklerden biridir.

Eğer bu istatistik gerekçesi ile, Türkiye'de de yetişmez sonucuna vardıysak, bu çok sığ bir referans ölçütü olacaktır, çünkü her şey hava şartları benzerliği ile ele alınmaz, çünkü ülkemizin toprağında benzeri akdeniz ülkelerinden farklı olarak, üstün nitelikler bulunmaktadır.

e-posta
01-07-2019, 16:41
Bende kısa süredir hindistan cevizine meraklandım, lakin fidan yok, aslında sınırlı sayıda var fakat çok pahalı, 200 ila 350 tl arası bir fiyat aralığında satılıyor. Yabancı ülkelerde ise yaklaşık 20 dolar civarı.

Ardıç Katranı
21-07-2019, 23:56
Neredeyse forumlarda genel olarak aynı tutum var, birileri yapıcak bizler uzaktan taktir edip sevineceğiz... Bulun bir fidan dikin, bunu da filme çekin, topluma bir örnek teşkil edersiniz. Öyle ya, sen dikte hayatta kalmazsa o da hindistan cevizinin ayıbı olsun :)) Bakın linkini veriyorum, mesela Suluada da muhteşem hindistan cevizi yetişir, egzotik bir ada yaratılabilir burada. Suluada da yetişmez diyenin alnını karışlarım :)))
https://www.google.com/maps/place/Suluada/@36.2386111,30.4720165,-16a,54.2y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipOFk7vJCngeVldzwkhELvAXKb v3on7RK6ZlKXRF!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipOFk7vJCngeVldzwkhELvAXK bv3on7RK6ZlKXRF%3Dw203-h135-k-no!7i2048!8i1365!4m13!1m7!3m6!1s0x14c23edb22c879a5 :0xe9f339d0c037270b!2sSuluada!3b1!8m2!3d36.2386111 !4d30.4716667!3m4!1s0x14c23edb22c879a5:0xe9f339d0c 037270b!8m2!3d36.2386111!4d30.4716667

Mаlta eriği
22-07-2019, 00:14
Neredeyse forumlarda genel olarak aynı tutum var, birileri yapıcak bizler uzaktan taktir edip sevineceğiz... Bulun bir fidan dikin, bunu da filme çekin, topluma bir örnek teşkil edersiniz. Öyle ya, sen dikte hayatta kalmazsa o da hindistan cevizinin ayıbı olsun :)) Bakın linkini veriyorum, mesela Suluada da muhteşem hindistan cevizi yetişir, egzotik bir ada yaratılabilir burada. Suluada da yetişmez diyenin alnını karışlarım :)))
https://www.google.com/maps/place/Suluada/@36.2386111,30.4720165,-16a,54.2y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipOFk7vJCngeVldzwkhELvAXKb v3on7RK6ZlKXRF!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipOFk7vJCngeVldzwkhELvAXK bv3on7RK6ZlKXRF%3Dw203-h135-k-no!7i2048!8i1365!4m13!1m7!3m6!1s0x14c23edb22c879a5 :0xe9f339d0c037270b!2sSuluada!3b1!8m2!3d36.2386111 !4d30.4716667!3m4!1s0x14c23edb22c879a5:0xe9f339d0c 037270b!8m2!3d36.2386111!4d30.4716667
Artık bu işi zorlamasanız iyi olur, avrupa akdeniz civarında hindistan cevizi yetişmez, ancak genetiği modifiye edilirse belki... İnsanlara gelip akıl vereceğinize madem öyle siz yetiştirin, bu ne tezatlık? Mesela, karasal iklimde yaşayan bir insan nereden fidan tedarik etsin ve akdenize gidip dikme imkanı bulsun? Kaldıki ülkemizde yazlar çöl iklimi olarak geçiyor, ağacı dikmek mesele değilki, sürekli bakım sulama gerekli, rize dışında yaz mevsiminde doğru dürüst yağış alabilen şehir yok, zaten rizede kışın çok soğuk! Bu ağaç 365 gün yağış ve sıcak hava ister, Türkiyede tam tersine serin ve kuraktır. Var sayalım suluada kış mevsiminde elverişli olsun, peki ağacı yaz mevsiminde kim sulayacak, akdeniz avrupa coğrafyasında sadece kanarya adalarında yetişebilir, orası bile akdeniz değil okyanus havasından etkileniyor. Mesela bize en yakın olan, kızıl deniz civarında cidde kıyılarında göreve gittiğimde orada hindistan cevizleri gördüm, ama kuraklıktan ağaçlar artık gri renge dönüşmüş, meyve bile vermiyorlar. Dolayısıyla avrupada yahut ortadoğuda hindistan cevizi yetiştirme merakını rafa kaldırmalısınız :) saygılar

Mesela, kızıldeniz batı Arabistan hindistan cevizi palmiyeleri: https://www.google.co.uk/maps/place/Yenbu+Suudi+Arabistan/@24.0231757,38.1899782,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc%3Dw203-h270-k-no!7i2448!8i3264!4m13!1m7!3m6!1s0x15e7b33fe7952a41 :0x5960504bc21ab69b!2sSuudi+Arabistan!3b1!8m2!3d23 .885942!4d45.079162!3m4!1s0x15b9060be2a84147:0xc29 4f09f5a959010!8m2!3d24.0213793!4d38.1884766

Ardıç Katranı
22-07-2019, 00:50
Artık bu işi zorlamasanız iyi olur, avrupa akdeniz civarında hindistan cevizi yetişmez, ancak genetiği modifiye edilirse belki... İnsanlara gelip akıl vereceğinize madem öyle siz yetiştirin, bu ne tezatlık? Mesela, karasal iklimde yaşayan bir insan nereden fidan tedarik etsin ve akdenize gidip dikme imkanı bulsun? Kaldıki ülkemizde yazlar çöl iklimi olarak geçiyor, ağacı dikmek mesele değilki, sürekli bakım sulama gerekli, rize dışında yaz mevsiminde doğru dürüst yağış alabilen şehir yok, zaten rizede kışın çok soğuk! Bu ağaç 365 gün yağış ve sıcak hava ister, Türkiyede tam tersine serin ve kuraktır. Var sayalım suluada kış mevsiminde elverişli olsun, peki ağacı yaz mevsiminde kim sulayacak, akdeniz avrupa coğrafyasında sadece kanarya adalarında yetişebilir, orası bile akdeniz değil okyanus havasından etkileniyor. Mesela bize en yakın olan, kızıl deniz civarında cidde kıyılarında göreve gittiğimde orada hindistan cevizleri gördüm, ama kuraklıktan ağaçlar artık gri renge dönüşmüş, meyve bile vermiyorlar. Dolayısıyla avrupada yahut ortadoğuda hindistan cevizi yetiştirme merakını rafa kaldırmalısınız :) saygılar

Mesela, kızıldeniz batı Arabistan hindistan cevizi palmiyeleri: https://www.google.co.uk/maps/place/Yenbu+Suudi+Arabistan/@24.0231757,38.1899782,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipMfJ77K0xKc3fM11fnDJPjXky xUItJ5Lpfv9cc%3Dw203-h270-k-no!7i2448!8i3264!4m13!1m7!3m6!1s0x15e7b33fe7952a41 :0x5960504bc21ab69b!2sSuudi+Arabistan!3b1!8m2!3d23 .885942!4d45.079162!3m4!1s0x15b9060be2a84147:0xc29 4f09f5a959010!8m2!3d24.0213793!4d38.1884766
İnce detaylar var gözünüzden kaçan, bağıl nem akdeniz kıyılarımızda yaz ve kış arap yarım adası sahillerine oranla çok yüksektir. Tropik birçok belde ile benzer aynı bağıl nem özelliklerini taşıyan güney sahillerimiz mevcut, hindistan cevizi halofit özellikli bir bitkidir, yaz mevsiminde denize yakın olan yerlerdeki tuzlu bağıl nem onu besleyecektir, kökler tuzlu su ile beslenir. Hindistan cevizi tuz dostudur, deniz suyu başka bitki ve topraklar için çok büyük felaket olsa da; mangrov , coccoloba uvifera ve cocos nucifera için hayat iksiridir, 365 gün deniz suyu versenizde ağaç zarar görmez aksine dahada verim artar, üstelik bu saydığım üç bitki istilacı değildir, ayrıca çöle dönmüş çoğu kıyı ve adacık için bu bitkiler bir avantaj olabilir, çoğu hayvan için barınak olabilir. Yeniliğe nekadar çok alerjiniz var anlam veremiyorum, denemeden bilemezsiniz? Bu arada tezat falan gibi ithamlarda bulunmuşsunuz, denemediğimi nereden çıkardınız?

Halofit
22-07-2019, 01:16
Halofit falan, çok teknik konulara girmişsiniz, aman haa deniz suyunu sahilden uzak iç kesimlerde denemeyin, eğer deniz suyunu fazla verirseniz bahçenizde tuz oranı artması hiç iyi sonuçlar doğurmaz, artık o toprağa bin yıl ne ekseniz yetişmez. Sahil zemininde bildiğim kadarıyla denize 30 metre mesafeye kadar zaten tuz ihtiva edeceği için deniz suyunu sahile yakın kesimlerde denemelisiniz, iç kesimlerde kullanılıyormu veya kullanım oranı nedir, bilmeden bu işe kalkışmayın.

Köklere tuz verilmesi ile alakalı bir link: https://www.youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI

Ardıç Katranı
22-07-2019, 01:37
Halofit falan, çok teknik konulara girmişsiniz, aman haa deniz suyunu sahilden uzak iç kesimlerde denemeyin, eğer deniz suyunu fazla verirseniz bahçenizde tuz oranı artması hiç iyi sonuçlar doğurmaz, artık o toprağa bin yıl ne ekseniz yetişmez. Sahil zemininde bildiğim kadarıyla denize 30 metre mesafeye kadar zaten tuz ihtiva edeceği için deniz suyunu sahile yakın kesimlerde denemelisiniz, iç kesimlerde kullanılıyormu veya kullanım oranı nedir, bilmeden bu işe kalkışmayın.

Köklere tuz verilmesi ile alakalı bir link: https://www.youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI
Uzman olmaya gerek yok, eğer tuzlu su zararlıysa, dolayısı ile deniz kenarında sürekli kökleri deniz suyu ile ıslanan çam ağaçları neden zarar görmüyor acep? Evimizdeki tuz ile deniz suyu tuzu arasında fark varmı artık orasını uzmanlar bilir.
https://www.google.co.uk/maps/place/%C3%96l%C3%BCdeniz,+48340+Fethiye%2FMu%C4%9Fla/@36.5551527,29.1070263,3a,15y,168.25h,92.39t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipN7NsOztYIzxWAL5Ic89l3E7z utAe-d5tkrKDMM!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleuserco ntent.com%2Fp%2FAF1QipN7NsOztYIzxWAL5Ic89l3E7zutAe-d5tkrKDMM%3Dw203-h100-k-no-pi-0-ya160.15732-ro-0-fo100!7i8704!8i4352!4m5!3m4!1s0x14c0472b7d50106f:0 x700f3910912afe1d!8m2!3d36.570407!4d29.140454

Mаlta eriği
22-07-2019, 01:47
Belki çam ağacıda halofit bir hücre yapısına sahiptir!! Tuzlu toprakta, maydonoz, domates yetiştirinde göreyim, imkansız :))
Lütfen, gözünüzden kaçan şeyler var, farkında olmadan insanları yanıltmayın, tuzcul bitkiler az sayıdadır, çoğu bitki tuzlu zeminden veya deniz suyundan nefret eder.

Cocos Nucifera
22-07-2019, 14:04
Değerli hindistan cevizi severler , bu konular defalarca tartışıldı , bir önceki sayfalara göz atarsanız sorularınızın yanıtını detaylıca bulabilirsiniz

Türkiye' de kış mevsimi , hindistan cevizinin tek yetişmeme sebebidir. Lütfen dönüp dolaşıp , yorumları okumadan konuyu kirletmeyiniz

Tekrar ediyorum , sorunun ana nedeni soğuk kış aylarıdır , imkansız demiyorum lakin imkansıza yakın bir tahminle vurgulamak isterimki , Türkiye' de hindistan cevizi yetişme olanağı , hamsinin kavağa çıkma olanağıyla ölümüne yarışır

Bir neden daha var ki , Türkiye' de hindistan cevizine meraklı olan insan pek yok gibi , üzerine çalışma yapan kayda geçen elimizde veri yoktur , elbette deneme yanılma şart

Elimizdeki veriler , akdeniz ikliminde hindistan cevizinin yetişmeyeceğine dair örnekler dış ülke referanslarıyla sabittir. Dünyada akdeniz koşullarında denenmiş bir tane başarılı istatik verisi bulunmamaktadır

İllaki denemek istiyorsanız bu size kalmış , fidan temin edebiliyorsanız denemekten zarar gelmez , tuz veya deniz suyu denemek istiyorsanız bu da size kalmış ...

Kısa bir not paylaşmak istiyorum , konuyu deşip dallanıp budaklandırmak istemiyorum ama , bağıl nem , adana körfezi ve adana civarında en yüksek seviyededir. Öte yandan , bir çok ülke gezdim , adana kadar insanı bunaltan kavuran bir yere rastlamadım , Türkiye' de en sıcak birinci sırada Adana gelmektedir , abartmıyorum hatta dünyadada öyle , umre yaptığımda ağustos ayında mekke de bulundum inanın orası bile bir adana değildir , açık ve net

Mаlta eriğі
22-07-2019, 14:30
Değerli hindistan cevizi severler , bu konular defalarca tartışıldı , bir önceki sayfalara göz atarsanız sorularınızın yanıtını detaylıca bulabilirsiniz

Türkiye' de kış mevsimi , hindistan cevizinin tek yetişmeme sebebidir. Lütfen dönüp dolaşıp , yorumları okumadan konuyu kirletmeyiniz

Tekrar ediyorum , sorunun ana nedeni soğuk kış aylarıdır , imkansız demiyorum lakin imkansıza yakın bir tahminle vurgulamak isterimki , Türkiye' de hindistan cevizi yetişme olanağı , hamsinin kavağa çıkma olanağıyla ölümüne yarışır

Bir neden daha var ki , Türkiye' de hindistan cevizine meraklı olan insan pek yok gibi , üzerine çalışma yapan kayda geçen elimizde veri yoktur , elbette deneme yanılma şart

Elimizdeki veriler , akdeniz ikliminde hindistan cevizinin yetişmeyeceğine dair örnekler dış ülke referanslarıyla sabittir. Dünyada akdeniz koşullarında denenmiş bir tane başarılı istatik verisi bulunmamaktadır

İllaki denemek istiyorsanız bu size kalmış , fidan temin edebiliyorsanız denemekten zarar gelmez , tuz veya deniz suyu denemek istiyorsanız bu da size kalmış ...

Kısa bir not paylaşmak istiyorum , konuyu deşip dallanıp budaklandırmak istemiyorum ama , bağıl nem , adana körfezi ve adana civarında en yüksek seviyededir. Öte yandan , bir çok ülke gezdim , adana kadar insanı bunaltan kavuran bir yere rastlamadım , Türkiye' de en sıcak birinci sırada Adana gelmektedir , abartmıyorum hatta dünyadada öyle , umre yaptığımda ağustos ayında mekke de bulundum inanın orası bile bir adana değildir , açık ve net
Neredesye bir tek adanada yetişir demediğin kalmış, bu ne ima bu ne karnından konuşmadır:))
Adanada hindisan cevizi ağacı yetişme ihtimali varmı yani :confused:

bari
24-07-2019, 09:50
Antalyada tanıdığım birisinde var , ama seranın içinde şimdilik.. 2 yaşında oldu..

chuckybebek79
02-08-2019, 11:13
Benim Hindistan cevizimde büyümeye devam ediyor.

Simbiyotik
04-08-2019, 17:19
Benim Hindistan cevizimde büyümeye devam ediyor.

Bir kere denedim, ceviz çürüdü olmadı.

chuckybebek79
04-08-2019, 17:24
Bir kere denedim, ceviz çürüdü olmadı.Ben fidan aldım , tohumdan denemedim daha doğrusu tohumdan birsürü kez denedim ama taze olmadıkları için çürüyorlar.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Coconut Palm
06-08-2019, 17:21
Bakın demedi demeyin bu bölge 10B bölgesi, burada hindistan cevizleri yetiştirilebilir; sayın başkan buraları hindistan cevizi palmiyeleri ile donatırsa şaşırmayın [emoji1] Bir atasözü aklıma geldi, zenginin horozu bile yumurtlarmış. Yani mi? Yani, diyeceğim o ki; artık hayaller hawaii değil, muğla olacak [emoji1]
https://www.google.co.uk/maps/place/Mu%C4%9Fla,+48000+Mente%C5%9Fe%2FMu%C4%9Fla/@36.9074098,28.1635267,2007m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x14bfbdbff1961523:0x df8e730ed1eeb2be!2sMarmaris,+Mu%C4%9Fla!3b1!8m2!3d 36.854936!4d28.270878!3m4!1s0x14bf7209b16cf6bf:0xf ba529d61c7ac1c1!8m2!3d37.2155657!4d28.363266

evet sιradaki
07-08-2019, 12:52
Bakın demedi demeyin bu bölge 10B bölgesi, burada hindistan cevizleri yetiştirilebilir; sayın başkan buraları hindistan cevizi palmiyeleri ile donatırsa şaşırmayın. Bir atasözü aklıma geldi, zenginin horozu bile yumurtlarmış. Yani mi? Yani, diyeceğim o ki; artık hayaller hawaii değil, muğla olacak.
https://www.google.co.uk/maps/place/Mu%C4%9Fla,+48000+Mente%C5%9Fe%2FMu%C4%9Fla/@36.9074098,28.1635267,2007m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x14bfbdbff1961523:0x df8e730ed1eeb2be!2sMarmaris,+Mu%C4%9Fla!3b1!8m2!3d 36.854936!4d28.270878!3m4!1s0x14bf7209b16cf6bf:0xf ba529d61c7ac1c1!8m2!3d37.2155657!4d28.363266
Akdeniz bölgesinde daha sıcak mikro iklim bölgelerde mevcuttur. Kastettiğiniz bu bölge, kışın soğuk olacağından, cocos nucifera için hayatta kalma olanağı imkansız gibi görünüyor, maalesef para her şeye çare değildir. Bir takım ilaçlar verilirse, yahut ısıtıcılı sistemler ile desteklenirse palmiyeler belki hayatta kalabilir.

Yalnız, burada amaçlanan nedir o önemli, süs bitkisi mahiyeti ile mi ağaçlandırma yapılacak, yoksa amaç meyve alabilmek ise, işte o zaman işler dahada zorlaşıyor demektir.

Ülkemizde kayısı ağaçları endemik değildir, kayısı ağaçları için bile donma riski vardır, mesela kayısı ağaçları için, Malatya,da bulunan bir öğrenci gurubu limitör sistemli, soğuğu algılayınca çalışan bir ısıtma cihazı geliştirmişler.

Dolayısı ile sensörlü bu sistem, kayısı ağaçlarını soğuktan koruyor. Aynen bu sistem, hindistan cevizi palmiyeleri için kullanılabilir, o halde; sadece akdeniz ikliminde değil, ege ve karadenizde dahi hindistan cevizleri yetiştirilebilir.

Hatta sera içinde korunmakta olan, muz ve farklı ekvatoral tip bitkilere bile bu sistem uyarlanabilir:
https://www.youtube.com/watch?v=rGCN6oCXCVY
İkinci bir yöntem ise, bitkileri soğuktan koruyucu olarak geliştirilmiş bu antifiriz türüdür:
https://www.youtube.com/watch?v=aPpV-_o_sRA
Muğla,daki o bölge için iklim verileri şeması:

Antifiriz
12-08-2019, 17:23
Yıllarca kahve için yetişmez denildi, ama yetişmiş.
https://www.youtube.com/watch?v=Cjy4Q29RHK8

malûmat
14-08-2019, 18:30
Bahçede nasıl Hindistan cevizi yetiştiririm diye bakınırken kansere karşı Çankırı kaya tuzu tüketmem gerektiğini öğrenmem ilginç oldu açıkçası.

Tuz, tuzdur. Kaya tuzu, deniz tuzu, Himalaya tuzu, sofra tuzu, Çankırı tuzu bunların hepsi sodyum klorürdür. Hepsi %99 oranında sodyum klorür içerir. Kalan %1'lik kesimdeki farklı mineral oranları tuzun aromasını, rengini değiştirebilir ancak vücudda etkileri aynıdır. Sofra tuzu kanseri iyileştirmiyorsa Çankırı tuzu da iyileştirmez. Sofra tuzu tansiyonunuzu yükseltiyorsa Himalaya tuzu da yükseltir. Sadece Himalaya tuzu pembe ve pahalıdır. İçinde demir oksit yani bildiğimiz pas vardır. O yüzden pembedir. Neden pahalı orasını ben de bilmiyorum. İnternette her gördüğünüze inanıp da paranızdan ve sağlığınızdan olmayın.

Asıl konuya dönecek olursak, Hindistan cevizi tuzlu sahillerde yetişebiliyor ancak yetişmek için tuza gereksinim duymaz. İstinaî bir durum olarak Hindistan cevizinin bu özelliğini kullanıp mantar ilaçları yerine tuz kullanırsak belki mantara karşı koruma sağlayabiliriz ama o bahçede ondan sonra başka bir bitki yetişir mi bilmem. Çünkü tuzlu toprak bitkiler için stres sebebidir diye kim söylemişse doğru söylemiş.

Türkiye'de, Hindistan cevizi yetişip yetişmeyeceği meçhul. Haliyle denemek için iyi bir tarla seçilmeli. Böyle iyi bir tarlayı bir çok mantar ilacı varken işe yarayacağı şüpheli bir yöntemle tuzlayıp çoraklaştıracaksınız. Üzerine bir de Hindistan cevizini yetiştiremezseniz ki yetiştireni duymadım. Yani uzaktan bakınca mantıklı görünmedi.

Bu arada bunlar benimkiler. Şubattan beri dışarıda tüpteydi, bir aydır da bahçede. Şimdiye kadar iyi gitti. Sadece birisinde biraz kuruma oldu o da düzeliyor gibi. Aralığa kadar ölürlerse benim ayıbım. Aralıktan sonrası Allah büyük.

https://i.hizliresim.com/1p4WV1.jpg (https://hizliresim.com/1p4WV1)

https://i.hizliresim.com/P7pWOQ.jpg (https://hizliresim.com/P7pWOQ)
Videodaki dayının anlattıklarına bakılırsa, tuz zarar yerine fayda sağlayabiliyor. Çünkü, gans , tuz ihtiva etmektedir. Hassas adaptayson sürecinde bitkiye start vermek mahiyetiyle gansla destekleyebilirsiniz, hindistan cevizinin erişkinliğe ulaşma dönemine katkı sağlayabilir...
https://www.youtube.com/watch?v=uemzXfFc1_8

Ηopeless Life
14-08-2019, 21:33
Gans mans fazla maceraya ve israfa gerek yok, rekor gelişim hakkında daha önce paylaşım yaptmıştım, isteyen bakabilir: http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17181-3.htm#post1557556
Bu toprak düzenleyici kök mantarlarını da engelliyormuş. Kivi ağacının kökleride çok ılsak toprağı sevmiyomuş. Hem kurumakta olan ağacı hayata döndürüyor, hemde ıslak toprağın köklere olumsuz etkilerini minimalize ediyormuş, çok yönlü bir ürün sanırım.
https://www.youtube.com/watch?v=OZSReKWgIkc
https://www.youtube.com/watch?v=dWCbyZPq8iA

Bharatpur
15-08-2019, 04:11
Yıllarca kahve için yetişmez denildi, ama yetişmiş.
https://www.youtube.com/watch?v=Cjy4Q29RHK8
Videodaki dayının anlattıklarına bakılırsa, tuz zarar yerine fayda sağlayabiliyor. Çünkü, gans , tuz ihtiva etmektedir. Hassas adaptayson sürecinde bitkiye start vermek mahiyetiyle gansla destekleyebilirsiniz, hindistan cevizinin erişkinliğe ulaşma dönemine katkı sağlayabilir...
https://www.youtube.com/watch?v=uemzXfFc1_8
Gans değil , ağacın dibine , ormus veya manna bile dökseniz yinede bu ülkenin hiç bir yerinde hindistan cevizi yetişmeyecek net, nokta :D

Kışın ısıtıcı veya örtü dışında hiçbir çözümü yok , örtü altına almanız bile yetmez beraberinde ısıtıcı da şart , çünkü muz'a nazaran cocos nucifera soğuğa daha da dirençsizdir , bu forumda bazıları onu kahveyle falan kıyaslasada, kahve mesela soğuğa muzdan daha fazla dayanıklıdır , ilk denenmiş olması hiç bir şey değiştirmez(!)

Ki, ilk olup olmadığı hakkında net bir bilgi dahi yok , çünkü osmanlı döneminde ufak çaplıda olsa , tropik bir çok bitkinin başarı ile yetiştirildiği kayıtlarda var , sadece zamanla teşvik ve çoğaltma olmayınca her şey taa en başa döner ve unutulabilir.

Mesela gün gelir muz tarımı ithalat nedeni ile üretim tamamen durursa ve farz-ı misal bu süreçte bir kaç asır daha sırf ithalat devam ederse , o uzun dönemden sonra da birileri tekrar muz çiftçiliğine geri dönerse , 'bakın ilk defa muz yetiştirildi' denilirse , aynen bunun gibi bişeyler işte.. gibi gibi....

Kaldıki , kahve ekvotral bölgelerin serin ve yüksek yerlerinde yetiştirilir , mesela atıyorum , ekvatorun yüksek yerlerinde asla hindistan cevizi yetişmiyor , hindistan cevizi için deniz seviyesi ova bölgeler şart.

Her söylenene inanmayın , üstelik bitkilere gans verilmez :eek:

Dhankuta
16-08-2019, 00:28
Akdeniz bölgesinde kakao bile yetişir. Hindistan cevizi ağacının Türkiyede yetişmeyeceğini iddia edenlerin tamamı şehir efsanesi temelli konuşuyorlar. Yabancı forumlarda ilginçtir ki böyle bir mevzuya denk geldiğimde, birşey çok dikkatimi çekti, nepal himalaya sıradağlarının etkisiyle çok enteresan bir iklime sahiptir. Enlemi ekvatora 27°N uzaklıkta kalan bir bölge var, mulghat isminde dağlar arsında bulunan bir vadide keşfettiğim hindistan cevizi ağaçları buldum, zaman zaman ocak ve şubatta kar bile yağabilen bir bölge. Bu bağlamda ise, Türkiyede, denize kıyısı olan özellikle akdeniz sahillerinde mikro iklim bölgelerde hindistan cevizi kesinlikle yetişir, buna inancım kesindir. (hemde üstelik seraya felan ihtiyaç duyulmadan)

İlgilenen ilgili linklere göz atabilir:

https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-7ae241944fb8319515f01464fc89a6d8

https://accounts.google.com/signin/v2/identifier?passive=1209600&osid=1&continue=https%3A%2F%2Fplus.google.com%2Fphotos%2F photo%2F106425971101989900166%2F650315645762792917 0&followup=https%3A%2F%2Fplus.google.com%2Fphotos%2F photo%2F106425971101989900166%2F650315645762792917 0&flowName=GlifWebSignIn&flowEntry=ServiceLogin

https://www.google.com/maps/search/dhankuta+mulgat/@26.9299829,87.3190647,367m/data=!3m1!1e3

https://www.google.co.uk/maps/place/Riverside+Resort+and+River+Park/@26.9294607,87.317148,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipP0Tj_WT-OJUzvf_spDYNFtH9OciUXuzeVODNjy!2e10!3e12!6shttps:% 2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipP0Tj_WT-OJUzvf_spDYNFtH9OciUXuzeVODNjy%3Dw203-h152-k-no!7i4160!8i3120!4m13!1m7!3m6!1s0x3995e8c77d2e68cf :0x34a29abcd0cc86de!2sNepal!3b1!8m2!3d28.394857!4d 84.124008!3m4!1s0x39ef45c6b54e635b:0xe19b67dc43114 d72!8m2!3d26.9304112!4d87.3177172

https://www.google.co.uk/maps/place/Riverside+Resort+and+River+Park/@26.9304109,87.3191374,13a,23.8y/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipPwtq82ZsA8OkFnUAsCoMiYy-3yDLkgCi2HaQA!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleus ercontent.com%2Fp%2FAF1QipPwtq82ZsA8OkFnUAsCoMiYy-3yDLkgCi2HaQA%3Dw152-h86-k-no!7i3328!8i1872!4m13!1m7!3m6!1s0x3995e8c77d2e68cf :0x34a29abcd0cc86de!2sNepal!3b1!8m2!3d28.394857!4d 84.124008!3m4!1s0x39ef45c6b54e635b:0xe19b67dc43114 d72!8m2!3d26.9304106!4d87.3177172

www.youtube.com/watch?v=01lak5Lxon0

malûmаt
16-08-2019, 02:00
Videodaki dayının anlattıklarına bakılırsa, tuz zarar yerine fayda sağlayabiliyor. Çünkü, gans , tuz ihtiva etmektedir. Hassas adaptayson sürecinde bitkiye start vermek mahiyetiyle gansla destekleyebilirsiniz, hindistan cevizinin erişkinliğe ulaşma dönemine katkı sağlayabilir...
https://www.youtube.com/watch?v=uemzXfFc1_8
https://www.youtube.com/watch?v=AGe4OGAte0Q

siflera12
17-10-2019, 21:44
Hindistan Cevizim büyümeye devam ediyor [emoji3526]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

harman ola
28-10-2019, 15:50
Hindistan ceviziyle alakalı türkiye sitelerinde hiç bir bilgi bulamadım, foruma yeni üye oldum, ancak buradaki yazılanlardan pek birşey anlamadım. yetişir diyen var yetişmez diyen var. ben rizedeyim, buradaki yorumlarda sahile yakın dikilirse falan belki olur diyenlerde olmuş, yani denize sıfır dikilince olurmu? rize aslında sene boyunca yağışlıdır, mesela iki yıl önce samsuna gitmiştim orada afakoda ağacı gördüm, afakoda sonuçta egzotik bir meyvedir. birçok gemici arkadaşım var, böyle gelişmiş birkaç palmiye ithal etsem sahile diksem yaşarmı? mesela arabistana göreve gitmiştim, ciddede böyle büyük ağaçları ithal edip araplar peyzac için kullaniyurlar, ağaçlar gayette tutuyor. büyük ağacın kuraklığa ve soğuğa direnci daha iyi olur diye düşünüyorum, kaliteli gübrelerlede desteklenirse yeni yerine uyum sağlayacağını düşünüyorum? hiç böyle bişey deneyen varmı?

Subtropikal
28-10-2019, 18:06
Hindistan ceviziyle alakalı türkiye sitelerinde hiç bir bilgi bulamadım, foruma yeni üye oldum, ancak buradaki yazılanlardan pek birşey anlamadım. yetişir diyen var yetişmez diyen var. ben rizedeyim, buradaki yorumlarda sahile yakın dikilirse falan belki olur diyenlerde olmuş, yani denize sıfır dikilince olurmu? rize aslında sene boyunca yağışlıdır, mesela iki yıl önce samsuna gitmiştim orada afakoda ağacı gördüm, afakoda sonuçta egzotik bir meyvedir. birçok gemici arkadaşım var, böyle gelişmiş birkaç palmiye ithal etsem sahile diksem yaşarmı? mesela arabistana göreve gitmiştim, ciddede böyle büyük ağaçları ithal edip araplar peyzac için kullaniyurlar, ağaçlar gayette tutuyor. büyük ağacın kuraklığa ve soğuğa direnci daha iyi olur diye düşünüyorum, kaliteli gübrelerlede desteklenirse yeni yerine uyum sağlayacağını düşünüyorum? hiç böyle birşey deneyen var mı?
Kırmızı palmiye böceği sorunundan dolayı, son yıllarda ülkemize her türlü palmiye ithalatı durduruldu, yasaktır.

Fotoğraftaki devasa palmiyeleri kastediyorsan eğer, unut gitsin, kastettiğiniz palmiyeler sanırım 10 metreyi aşkın, bu zahmete katlanmak ve risk almak çocukça olur. Bu hayal gerçekleşmiş bile olsa, hayli külfetli olacaktır. Ayrıca akdeniz de bile hindistan cevizi yetişme olanağı yok iken, karadeniz de böyle bir şeye kalkışmak hiç mi hiç mantıklı görünmüyor.

Kışın özellikle de ocak ayında, 23°N & 36°N arası astropikal sınırda her daim risk var demektir. Yetişme alanı olarak, ne kadar 30°N olarak bir sınır alanından falan bahsedilse de, aslında hindistan cevizi ağacının asıl yetiştirilme sınırı 23°N bölgelerde sağlıklı olarak ancak mümkündür, özellikle de meyve niteliği için bu böyledir. Hindistan cevizi ağaçlarının çoğu meyve verse bile geneli yabanidir yahut sahillere ve çevreye egzotik bir hava katması amacı ile yetiştirilmektedir.

Hatta önemli bir nokta daha var ki, ticari amaçlı üretimde ve tüketimde 23°N yengeç sınırı içinde bile yetişenlerin sadece bazılarının meyveleri ancak lezzetlidir, gerisi meyve verse dahi yenilebilir değildir ve meyveler dibine dökülür gider.

Üye οl
29-10-2019, 14:52
Ebaydan iki tane tall hawaaian tür getirtmiştim maalesef öldüler. Zaten hindistan cevizi merakı olanlar akdeniz bölgesinde oturmuyor şans işte, denize yakın mikro iklim bir yerde olsam pes etmez sürekli denerdim, maalesef kalıcı olarak marmara bölgesine taşınmak zorunda kaldım, gerçi adanaya ailemin yanına gidiyorum ama orasıda zaten mikro iklim sayılmaz. Hindistan cevizine gönül verenler, benim gibi yanlış iklimde ikamet ettikleri için soğuktan hindistan cevizlerimiz sanırım sürekli ölüyor. Ama bir gün sırf bunun için, tek tek iklim çizelgelerine bakıp, haritadan ülkemizde uygun bir seçip en az iki üç yaşına gelmiş bir hindistan cevizini bir yere dikip geleceğim, kamuya hediyem olsun, birileri koparır sökerse de o da onların ayıbı olur. Mesela iskenderun sahili adana merkezi gibi değil, kışın daha sıcaktır, adana kışın torosların etkisiyle çok soğuk olabiliyor, ama tabi bursa dahada soğuk. Neyse, Nasrettin hoca hesabı ya tutarsa deyip gelecekte kısmet olursa deneyeceğim :p
Yunanca, italyanca, ispanyolca, arapça olarak farklı yabancı sitelerde konu hiç ele alınıyormu? Takip eden var mı? Sadece ingilizce dil üzerinden arama yaptım bu zamana kadar...
Bodur Hindistan cevizi Zone 10b (1.7 derece ) Hindistan cevizi de Zone 10a ( -1.1 derece )
aslında normal Hindistan cevizini yetiştirmek daha iyi olmaz mı ülkemizde zaten oda bodurlaşacak ve bodur türe göre daha dayanıklı [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Üye οl
29-10-2019, 15:10
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?
Bu arada bunu ektim ama bu ölmedi, fakat türü nedir hala öğrenemedim. yaprakları daha ince ve uzun. Hindistan cevizinden daha hızlı gelişti, yine bir takım ilaçlar ve hormonlarla takviye yaptım ama, cocos nuciferada işe yaramadı, ama bu palmiye ilaçlardan coştu, bakalım kışı başarı ile atlatabilecekmi.

harman οla
29-10-2019, 15:55
Ebaydan iki tane tall hawaaian tür getirtmiştim maalesef öldüler. Zaten hindistan cevizi merakı olanlar akdeniz bölgesinde oturmuyor şans işte, denize yakın mikro iklim bir yerde olsam pes etmez sürekli denerdim, maalesef kalıcı olarak marmara bölgesine taşınmak zorunda kaldım, gerçi adanaya ailemin yanına gidiyorum ama orasıda zaten mikro iklim sayılmaz. Hindistan cevizine gönül verenler, benim gibi yanlış iklimde ikamet ettikleri için soğuktan hindistan cevizlerimiz sanırım sürekli ölüyor. Ama bir gün sırf bunun için, tek tek iklim çizelgelerine bakıp, haritadan ülkemizde uygun bir seçip en az iki üç yaşına gelmiş bir hindistan cevizini bir yere dikip geleceğim, kamuya hediyem olsun, birileri koparır sökerse de o da onların ayıbı olur. Mesela iskenderun sahili adana merkezi gibi değil, kışın daha sıcaktır, adana kışın torosların etkisiyle çok soğuk olabiliyor, ama tabi bursa dahada soğuk. Neyse, Nasrettin hoca hesabı ya tutarsa deyip gelecekte kısmet olursa deneyeceğim :p
Yunanca, italyanca, ispanyolca, arapça olarak farklı yabancı sitelerde konu hiç ele alınıyormu? Takip eden var mı? Sadece ingilizce dil üzerinden arama yaptım bu zamana kadar...
Bursa ekvatora daha uzak, adana daha yakın, keşke adanada deneseydin, adana çok verimli, yetişmeyen hiç bir şey yok. Kış yok sanırım adana da, yanılıyor olabilir misin? Biz, mesela yılda tek mahsul alırken, adanalılar üç hatta yılda dört mahsul aldıkları oluyor. Bursa ile adana iklimi çok farklı, bursa gerçekten kışın çok soğuk.
https://en.climate-data.org/asya/tuerkiye/bursa/bursa-714886/
https://en.climate-data.org/asia/turkey/adana/adana-239/

Distilasyon
30-10-2019, 23:52
Bende ankarada yaşıyorum iki kez adanaya gitme fırsatı yakaladım, hakikaten çok sıcak bir şehir. Mesela kasım ayında gitmiştim havası gece ve gündüz tıpkı ankara haziranına eş değer hissettiriyor. Şortla gezenleri görünce şaşırdım. Mesela ankara ocak ayı adana'nın nisan ayına eş değer bir beznerlikteymiş diyorlar. Ama bitkilerde durum farklı onlar olaylara bizim gibi bakmıyorlar.

Ancak şaşırtıcı bir çelişki daha var, mesela başka bir adana'lı, 'adana abartıldığı gibi değil, hepi topu 15 gün anca sıcak oluyor, hatta adana ayazını siz bilmezsiniz, ankaraya rahmet oktturur' demişti, bu ne anlama geliyor tabi onu da bilemiyorum...

Nesye, ben adanada hindistan cevizinin hayatta kalabileceğine inanmıyorum, klasik bir akdeniz iklimi işte, ekvatoral iklimlerle ortak hiç bir noktası yoktur. Adana körfezindeki limanlara yıllardır, süveyş kanalından bir sürü gemi gelip gidiyor, mutlaka deneyen olmuştur, demekki yetişmiyor, yetişse bir tane örnek olurdu.

Deneyip denenmeme mevzusuna ben böyle bakıyorum, mutlaka denenmiştir. Çünkü her türlü tropik meyveye ülkemizde merak var. Hem bu aşırı takıntı niye? Yetişse ne olur yetişmese ne olur, başka derdimiz mi kalmamış? Her beldenin kendine has bir dokusu vardır, bizim ülkemizde yetişmekte olanlarda başka yerlerde yetişmiyor, mesela zeytin, asla ekvatoral iklimlerle barışık değildir, amerikalılar hawai'de falan uzun yıllar denedi ama zeytini tropikal iklime uyarlayamadılar... Falan filanlar.

İlla akdeniz bölgesinde denemeye meraklı olanlar varsa, bu makaleye göz atabilir. Bu yabani tip güney sahillerimize uyum sağlayabilir(belki):
http://www.palmtalk.org/forum/applications/core/interface/file/attachment.php?id=311144

https://www.australiangeographic.com.au/blogs/wild-journey/2016/12/coconut-palms-shouldnt-be-promoted-as-symbols-of-tropical-queensland/?fbclid=IwAR02rp4UymqsA4tt9NcW-YChxu6JEiAhe3v6qBR31Cc7zukCZ4XI9Svcguc

Floroplus
05-11-2019, 01:19
Sakın ola hindistan cevizi palmiyesi falan ülkeye ithal etmeye kalkışmayın, yoksa elinizdeki bulgurdan da olursunuz: www.palmiyemerkezi.com/palmiyebocegi.htm

evandevan5
05-11-2019, 13:11
yıllarca kahve için yetişmez denildi, ama yetişmiş.
https://www.youtube.com/watch?v=cjy4q29rhk8

bende kahve bitkisi bakıyorum kahve konusu altında çok mesajım var . Meyva için beklememiz lazım biraz.

evandevan5
05-11-2019, 13:14
antalyada tanıdığım birisinde var , ama seranın içinde şimdilik.. 2 yaşında oldu..

meyva alırsınız umarım hayırlı olsun.

siflera12
08-11-2019, 10:03
Benim palmiyem Bursa'yı çok sevdi hala yaprak vermeye devam ediyor kış sıcak geçicek gibi görünüyor eğer kış böyle sıcak geçerse korumama gerek kalmaz ama biraz daha soğursa korumaya alacağım bakalım Hindistan cevizimiz bu seneyi çıkarabilecek mi ��

Flоrοрluѕ
09-11-2019, 16:53
Benim palmiyem Bursa'yı çok sevdi hala yaprak vermeye devam ediyor kış sıcak geçicek gibi görünüyor eğer kış böyle sıcak geçerse korumama gerek kalmaz ama biraz daha soğursa korumaya alacağım bakalım Hindistan cevizimiz bu seneyi çıkarabilecek mi ��
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/25540.htm#post1577359
Youtube kanalınızı beğendim, bilgilendirici videolarınız için teşekkürler. Ekvatora en uzak hindistan cevizi yetiştirmiş kişi olarak tarihe geçersiniz umarım :) Hindistan cevizi ağacı palmiyenizin videosu varmı, paylaşırsanız sevinirim. Her şey gönlünüzce olsun :)

Eomer07
10-11-2019, 21:17
Türkiye'de yetişir mi yetişmez mi? Yetişse ne olur, yetişmese ne olur? Bu soruları pek de kafaya takmadan kazmayı küreği elime aldım. Yetişir mi? Bilmem, ama dikmezsem yetişmeyeceği kesin. Yetişse ne olur? Ağaç bu sonuçta, ekin bu. Ekin demek, kültür demek. Herhalde yetişmesi hiç yetişmemesinden iyidir.

700704

Soldaki resim ilk diktiğim haziran 2019, sağdaki ise şimdi kasım 2019'da çekildi.

Hindistan cevizinin hem palmiyesinin o egzotik görüntüsünü hem de taze meyvesini çok severim. Biraz araştırınca Hindistan cevizi hakkında öğrendiğim en önemli iki şey soğuğa dayanamadığı ve köklerinin kışın soğuk yağmur sularıyla hastalanıp öleceğiydi. Ben de bahçemde kışın soğuğa karşı en korunaklı aynı zamanda toprağı en geçirgen yeri seçtim. Denize sıfır bir nokta bu iş için uygundu. İki ceviz fidanım vardı, onları diktim ancak birisi bir süre sonra kuruyup öldü. Diğeri ise geçen 5 ayda sağlıklı görünüyor. Normalde ne kadar büyümesi gerekiyor bilmiyorum ancak benimki bu yıl 50 cm boya ulaştı. Buraya kadar kolay. İş kışı atlatmakta. Kasımda etrafını naylonla çevirip korumaya almayı düşünüyordum ancak havalar şu an için gayet sıcak. Soğumaya başladığında etrafını 1 m yüksekliğinde naylonla çevireceğim. Bakalım kışı atlatabilecek mi? İnşallah.

700705

700706

Flоroрluѕ
11-11-2019, 00:25
Türkiye'de yetişir mi yetişmez mi? Yetişse ne olur, yetişmese ne olur? Bu soruları pek de kafaya takmadan kazmayı küreği elime aldım. Yetişir mi? Bilmem, ama dikmezsem yetişmeyeceği kesin. Yetişse ne olur? Ağaç bu sonuçta, ekin bu. Ekin demek, kültür demek. Herhalde yetişmesi hiç yetişmemesinden iyidir.

700704

Soldaki resim ilk diktiğim haziran 2019, sağdaki ise şimdi kasım 2019'da çekildi.

Hindistan cevizinin hem palmiyesinin o egzotik görüntüsünü hem de taze meyvesini çok severim. Biraz araştırınca Hindistan cevizi hakkında öğrendiğim en önemli iki şey soğuğa dayanamadığı ve köklerinin kışın soğuk yağmur sularıyla hastalanıp öleceğiydi. Ben de bahçemde kışın soğuğa karşı en korunaklı aynı zamanda toprağı en geçirgen yeri seçtim. Denize sıfır bir nokta bu iş için uygundu. İki ceviz fidanım vardı, onları diktim ancak birisi bir süre sonra kuruyup öldü. Diğeri ise geçen 5 ayda sağlıklı görünüyor. Normalde ne kadar büyümesi gerekiyor bilmiyorum ancak benimki bu yıl 50 cm boya ulaştı. Buraya kadar kolay. İş kışı atlatmakta. Kasımda etrafını naylonla çevirip korumaya almayı düşünüyordum ancak havalar şu an için gayet sıcak. Soğumaya başladığında etrafını 1 m yüksekliğinde naylonla çevireceğim. Bakalım kışı atlatabilecek mi? İnşallah.

700705

700706
Bunun türü nedir, cüce palmiye mi, yoksa uzun tür mü? Bende ilk defa ülkede sizin çalışmanıza denk geldim, eğer başarılı olursanız akdenizde ilk kez cocos nuciferayı hayatta tutmayı başarmış kişi olabilirsiniz, tabi, ekvatordan uzakta başka yetiştirenler varsa onu bilemiyorum.
Oldu olacak yanına birde coccoloba uvifera ekin, denize yakın olduğunuz için verimli olabilir, belgesellerde falan kıyılarda güzel bir manzara oluşturuyor, hindistan cevizi yanında görsel açıdan iyi uyum sağlıyor, zannediyorum, coccoloba uvifera tam halofit, hindistan cevizi ise halofit olmadan yaşamını sürdürebiliyor muş: www.quora.com/Why-doesnt-Florida-have-any-palm-trees-on-the-actual-beaches
Misal, mangolarda falan rekor gelişim isminde bir toprak düzenleyici kullanılıyor, egzotik bitkilerin çoğunun köklerinde çamurdan dolayı hastalıklar oluşuyor, isterseniz rekor gelişimi bir deneyin, yanlış anlamayın bu ürünün reklam veya satışını yapmıyorum.
Denize yakın olması bence şansını artırabilir. Eğer meyve alabilirseniz. Ki umarım Allah'da bunu diler, o zaman o meyveleri çimlendirerek anaç olarak kullanabilirsiniz. Hayırlı uzun ömürler diliyorum, umarım meyveleri çimlendirecek günleriniz kısmet olur.

Umarım haddimi aşmış olmuyorum dur, forumu biraz teknik bir alıntı ile mayalamak fena olmaz:

siflera12
12-11-2019, 08:48
http://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/25540.htm#post1577359
Youtube kanalınızı beğendim, bilgilendirici videolarınız için teşekkürler. Ekvatora en uzak hindistan cevizi yetiştirmiş kişi olarak tarihe geçersiniz umarım :) Hindistan cevizi ağacı palmiyenizin videosu varmı, paylaşırsanız sevinirim. Her şey gönlünüzce olsun :)

Kanalımı beğendiğiniz için teşekkür ederim henüz Hindistan cevizi hakkında bir video çekmedim ama en kısa zamanda bir video çekmek istiyorum İnşAllah Bursa'da Hindistan cevizini yetiştirebilirim ��

Eomer07
12-11-2019, 12:46
Bunun türü nedir, cüce palmiye mi, yoksa uzun tür mü? Bende ilk defa ülkede sizin çalışmanıza denk geldim, eğer başarılı olursanız akdenizde ilk kez cocos nuciferayı hayatta tutmayı başarmış kişi olabilirsiniz, tabi, ekvatordan uzakta başka yetiştirenler varsa onu bilemiyorum.
Oldu olacak yanına birde coccoloba uvifera ekin, denize yakın olduğunuz için verimli olabilir, belgesellerde falan kıyılarda güzel bir manzara oluşturuyor, hindistan cevizi yanında görsel açıdan iyi uyum sağlıyor, zannediyorum, coccoloba uvifera tam halofit, hindistan cevizi ise halofit olmadan yaşamını sürdürebiliyor muş: www.quora.com/Why-doesnt-Florida-have-any-palm-trees-on-the-actual-beaches
Misal, mangolarda falan rekor gelişim isminde bir toprak düzenleyici kullanılıyor, egzotik bitkilerin çoğunun köklerinde çamurdan dolayı hastalıklar oluşuyor, isterseniz rekor gelişimi bir deneyin, yanlış anlamayın bu ürünün reklam veya satışını yapmıyorum.
Denize yakın olması bence şansını artırabilir. Eğer meyve alabilirseniz. Ki umarım Allah'da bunu diler, o zaman o meyveleri çimlendirerek anaç olarak kullanabilirsiniz. Hayırlı uzun ömürler diliyorum, umarım meyveleri çimlendirecek günleriniz kısmet olur.

Umarım haddimi aşmış olmuyorum dur, forumu biraz teknik bir alıntı ile mayalamak fena olmaz:

Uzun tür olması gerekiyor. Uzun tür diyerek almıştım.

Akdeniz ikliminde Hindistan cevizini hayatta tutanlar var. Birkaç meraklı İspanya, İtalya ve Güney Kıbrıs'ta Hindistan cevizini birkaç yıl yaşatmayı başarmışlar. Çevremde ise benden başka iki kişide daha gördüm. Birisi kışın ölmüş diğeri ise serada, saksıda bir kış atlatmayı başarmış. Sonuç olarak henüz Akdeniz ikliminde meyve veren bir ceviz ağacı örneği yok. Varsa da ben bulamadım. Şimdilik meyve için konuşmak çok ama çok erken ancak Allah izin verirse tabi ki meyveleri çimlendirmeyi deneyeceğim. Şu kışları bir atlatsın önce.

Deniz üzümünü pek araştırmadım, bildiğim kadarıyla deniz kenarındaki kum tepeciklerinde yetiştiriliyor. Benim böyle bir imkanım yok. Hindistan cevizini de zaten denize sıfır ancak toprak bir zemine diktim.

Rekor gelişimi kullanan tanıdıklarım var iyi diyenler oldu, bir fark göremedim diyenler oldu. Hatta bir videosunda röportaj yapılan kişilerden birisi yakın bir dostumuz. Bana bahçesinde herhangi bir fark göremediğini söyledi. Belki biraz önyargılı olabilirim ancak bana böylesi mucize ürünler inandırıcı gelmiyor. Yıllardır muz yetiştiriyorum. Sonradan başım ağrımasın diye kendini kanıtlamış mantar ilaçlarını tercih ediyorum. Ancak zemin suyu tutuyorsa, çamursa yapacak pek bir şey yok. Dikkat ettiyseniz muz bahçeleri yamaçlara kurulur. Çünkü yamaçlar suyu süzer Düz yerler suyu tuttuğu için ilk başlarda verim alınsa da 5 yıl içinde bahçe hastalanıp ölüyor. Belki ilerde rekor gelişim bu soruna çare olur.

Rekor Gelişim
12-11-2019, 18:09
www.youtube.com/watch?v=OZSReKWgIkc
İzleyin gayet açık ve net, zemin suyu bol olan yerlerde bile üstün başarı sağlıyor, bence ürünü gerektiği kadar doğru miktarda kullanmak elzemdir.
Buradaki yorumların çoğunu okudum çoğu şehir efsanesi hatta bir kısmı da zararlıdır, deniz suyu veya tuz ile köklere besleme yapanlar, ormus veya gans verenler bile var, bunların hiç birini yapmayın, halofit bitkileri besleyeceğim derken, arazinizdeki toprağın niteliğini kalıcı olarak bozarsanız, telafi edemeyeceğiniz boyuta gelirse, başka tür hiç bir şey yetiştiremezsiniz. Doğru ve bir çok çeşit tarım ürünü varken, gans vs gibi maceralara kalmışmayınız: http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/43585.htm#post1577069

siflera12
13-11-2019, 14:52
https://youtu.be/xcH9YOX2aSQ


GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çoğrafya
16-11-2019, 18:38
S.A bende foruma yeni kayıt oldum. ama paylaşılan metinlerin hiç birinden bişey anlamadım. Okulda bıktık çoğrafya dersinden burdada karşıma çıktı. çok karışık teknik şeyler yerine sade şeyler paylaşsanızda bizde nasiplensek olmazmı abiler ablalarım :) Yani türkiyede hindistan çevizi varmı yokmu, bir aydır foruma taktım kafayı çözemedim. Dün akşam ustabaşına olayı özet geçtim, işine bak lan lak lak etme dedi :( Biraz daha zorlayınca. otosunu tamir ettiren abi bizi duymuş. gel sana bir hıkaye anlatayım ozaman cevabı kendin bulursun dedi.

Hıkaye: Bir gür sakallı hacı amca varmış, mahallenin en iri sakallısıymış bu, neyse bir gün yeni yetme veletlerden biri gelmiş, haçı amca demiş, bende büyünce sakal bırakacağım, ama aklıma bişey takılıyor, sen gece yatarken sakalını yorganın altınamı koyuyorsun yoksa üstünemi bırakıyorsun demiş. Haçı şaşırmış, bilmem evlat demiş, hiç dikkat etmedim demiş, ama bu gece bakarım nereye koyduğuma, yarın olunca sana haber veririm demiş. Neyse herkes yoluna. Haçı gece olmuş girmiş yatağa, veletin sorduğu sual aklına gelmiş, sakalı yorganın altına mı koycak yoksa üstünemi koycak?

Neyse bizim haçı sakalı yorganın altına koymuş olmamış, üstüne koymuş yine olmamış, bu kısır döngü telaşı sabaha kadar sürmüş gitmiş, derken artık seher vakti ezanlar okunası olmuşki, haçı canından bezmiş, 40 yıllık sakalı dibinden sıyırmış atmış :))

Sonra ertesi gün veledi zinayla karşılaşmışlar, çocuk tam cevabı alacağım diye beklerken, haçı demiş, lan p..ç sakalınında yorganında seninde...... biiip.... Ulan demiş senin yüzünden sakaldan olduk.

Benim gibi ucube geldi, şimdi ağaçlar forumu kapatmasınlar :)))

Flοroplus
16-11-2019, 23:04
https://youtu.be/xcH9YOX2aSQ

GМ 5 Ρluѕ d cіhаzımdаn Τараtаlk kullаnılаrаk göndеrіldі Bravo, çok iyi görünüyor, dilerim bir gün meyvelerini lezzetle yersiniz. Peki biraz büyüyünce nereye nakil edeceksiniz? Çok hızlı büyür ve iki yıla eve sığmaz, marmara iklimini tolere edebileceğini pek sanmıyorum, kışın yinede dikkatli olun. Benim aşırı merakımdan mıdır bilmiyorum, ama emeğiniz sahiden çok manidar görünüyor.

Flοroplus
16-11-2019, 23:09
S.A bende foruma yeni kayıt oldum. ama paylaşılan metinlerin hiç birinden bişey anlamadım. Okulda bıktık çoğrafya dersinden burdada karşıma çıktı. çok karışık teknik şeyler yerine sade şeyler paylaşsanızda bizde nasiplensek olmazmı abiler ablalarım :) Yani türkiyede hindistan çevizi varmı yokmu, bir aydır foruma taktım kafayı çözemedim. Dün akşam ustabaşına olayı özet geçtim, işine bak lan lak lak etme dedi :( Biraz daha zorlayınca. otosunu tamir ettiren abi bizi duymuş. gel sana bir hıkaye anlatayım ozaman cevabı kendin bulursun dedi.

Hıkaye: Bir gür sakallı hacı amca varmış, mahallenin en iri sakallısıymış bu, neyse bir gün yeni yetme veletlerden biri gelmiş, haçı amca demiş, bende büyünce sakal bırakacağım, ama aklıma bişey takılıyor, sen gece yatarken sakalını yorganın altınamı koyuyorsun yoksa üstünemi bırakıyorsun demiş. Haçı şaşırmış, bilmem evlat demiş, hiç dikkat etmedim demiş, ama bu gece bakarım nereye koyduğuma, yarın olunca sana haber veririm demiş. Neyse herkes yoluna. Haçı gece olmuş girmiş yatağa, veletin sorduğu sual aklına gelmiş, sakalı yorganın altına mı koycak yoksa üstünemi koycak?

Neyse bizim haçı sakalı yorganın altına koymuş olmamış, üstüne koymuş yine olmamış, bu kısır döngü telaşı sabaha kadar sürmüş gitmiş, derken artık seher vakti ezanlar okunası olmuşki, haçı canından bezmiş, 40 yıllık sakalı dibinden sıyırmış atmış :))

Sonra ertesi gün veledi zinayla karşılaşmışlar, çocuk tam cevabı alacağım diye beklerken, haçı demiş, lan p..ç sakalınında yorganında seninde...... biiip.... Ulan demiş senin yüzünden sakaldan olduk.

Benim gibi ucube geldi, şimdi ağaçlar forumu kapatmasınlar :)))
İyi niyetinizi anlıyorum, ancak ayağınızın tozu ile gelip, argo masallarla forumun usulünü bozmasanız iyi edersiniz. Umarım eleştirimi makûl karşılarsınız, dikkat çekme çabalarınız çok abartılı. Hem teknik bilgiye alerjiniz var, hemde bu denli meraklısınız. Madem forumu beğenmiyorsunuz, araştırmalarınızı daha genişletme olanağınız mevcut, buyrun bu taraftan alalım sizi ➤ ' https://scholar.google.co.uk// '

siflera12
17-11-2019, 04:03
Bravo, çok iyi görünüyor, dilerim bir gün meyvelerini lezzetle yersiniz. Peki biraz büyüyünce nereye nakil edeceksiniz? Çok hızlı büyür ve iki yıla eve sığmaz, marmara iklimini tolere edebileceğini pek sanmıyorum, kışın yinede dikkatli olun. Benim aşırı merakımdan mıdır bilmiyorum, ama emeğiniz sahiden çok manidar görünüyor.

İyi düşünceniz için teşekkür ederim ancak istediği kadar büyüyebilir benim için sorun değil köye götürebilirim zaten köyde daha bile güzel olur çünkü kışın buradan daha sıcak , bence Nepal gibi Akdeniz iklimi gören bir yerde bile yetişiyorsa burada da gayet iyi olacaktır İnşAllah

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çoğrafуa
17-11-2019, 19:06
İyi düşünceniz için teşekkür ederim ancak istediği kadar büyüyebilir benim için sorun değil köye götürebilirim zaten köyde daha bile güzel olur çünkü kışın buradan daha sıcak , bence Nepal gibi Akdeniz iklimi gören bir yerde bile yetişiyorsa burada da gayet iyi olacaktır İnşAllah

GМ 5 Ρluѕ d cіhаzımdаn Τараtаlk kullаnılаrаk göndеrіldі Selam hocam, Nepal'in akdeniz iklimi olduğuna dair kaynağınız nedir? İki saattir araştırıyorum ama farklı bir iklimi olduğunu öğrendim. Bir kısmı kışları ılıman kurak, ancak yazlar ve bahar yağışlı sıcak savan iklimiymiş, bir kısmı muson iklimi benzeri. Himalaya çevresinde ise daha farklı, Türkiye ile ortak hiç bir noktası yokki, Türkiye yazları kuraktır, nepalde kurak yaz mevsimi yok. Güneydeki sıcak olan bölgeler, akdeniz ikliminin aksine tropikal iklimmiş, ama yinede hindistan cevizi Nepalde bile hiç bir yerde yetişmiyor. maşallah işallah

siflera12
17-11-2019, 19:27
Selam hocam, Nepal'in akdeniz iklimi olduğuna dair kaynağınız nedir? İki saattir araştırıyorum ama farklı bir iklimi olduğunu öğrendim. Bir kısmı kışları ılıman kurak yazlar ve bahar yağışlı sıcak savan iklimiymiş, bir kısmı muson iklimi benzeri. Himalaya çevreside daha farklı, Türkiye ile ortak hiç bir noktası yokki. maşallah işallahAkdeniz iklimi görüyor veya görmüyor diye bir kanıt mı sunmam gerekiyor ? Subtropikal ve ya Akdeniz iklimi ne olduğu farketmez sonuçta bu bölgelerde don olayı bulunuyor ve Hindistan cevizi de gayet iyi bir şekilde yetişiyor , Türkiye'nin iklimine benzemeside gerekmez bizim ülkemizin kışları gayet ılık geçiyor ve birçok tropik meyvede yetişiyor bence yakında birçok yerde Hindistan cevizi ağaçları bile görebiliriz [emoji57]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çoğrafуa
17-11-2019, 19:53
Akdeniz iklimi görüyor veya görmüyor diye bir kanıt mı sunmam gerekiyor ? Subtropikal ve ya Akdeniz iklimi ne olduğu farketmez sonuçta bu bölgelerde don olayı bulunuyor ve Hindistan cevizi de gayet iyi bir şekilde yetişiyor , Türkiye'nin iklimine benzemeside gerekmez bizim ülkemizin kışları gayet ılık geçiyor ve birçok tropik meyvede yetişiyor bence yakında birçok yerde Hindistan cevizi ağaçları bile görebiliriz [emoji57]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi Hocam tekrar selam. Hemen kızma, bişey demedim. Ama ben, sayın D.R Ragıp Esener 'e bu konu hakkında mesaj attım. Nepal ile ilgili cevabında, nepalin sıfırlı dereceleri görmediğini yazmış, ayrıca Türkiyede asla hindistan cevizi yetişmez yazmış, hatta mısır sahillerinde bile yetişmeyeceğini yazmış, çok detaya girmeyeceğim ama başka teknik şeylerde yazmıştı, yani Türkiyede hindistan cevizi asla yetişmezmiş. valla üzgünüm hindistan cevizindende sendende özür dilerim

siflera12
17-11-2019, 20:13
Hocam tekrar selam. Hemen kızma, bişey demedim. Ama ben, sayın D.R Ragıp Esener 'e bu konu hakkında mesaj attım. Nepal ile ilgili cevabında, nepalin sıfırlı dereceleri görmediğini yazmış, ayrıca Türkiyede asla hindistan cevizi yetişmez yazmış, hatta mısır sahillerinde bile yetişmeyeceğini yazmış, çok detaya girmeyeceğim ama başka teknik şeylerde yazmıştı, yani Türkiyede hindistan cevizi asla yetişmezmiş. valla üzgünüm hindistan cevizindende sendende özür dilerim

Konuştuğunuz kişiyi tanımıyorum ve konuştuğunuz kişinin ne dediğinide umursamıyorum açıkçası ona göre yetişmeyebilir ama bana göre yetişiyor [emoji23] Zamanında Mangoda yetişmez diyorlardı şimdiyse üretimini yapıyoruz [emoji41]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kutsalgemi
18-11-2019, 18:08
https://youtu.be/xcH9YOX2aSQ

GМ 5 Ρluѕ d cіhаzımdаn Τараtаlk kullаnılаrаk göndеrіldі https://www.youtube.com/watch?v=xcH9YOX2aSQ
Bu kısa film için teşekkürler
Epeydir foruma girmiyordum baya değişimler gelişimler gerçekleşmiş..şifremi de unuttum yeni üyelik almak zorunda kaldım..
Sayın siflera , Ben olsam o fidanı biraz daha büyüdükten sonra , bir akdeniz sahil koyununa dikerdim..evet bu konuda biraz pisikopatımdır..tabi ama şöyle kimsenin dokunmayacağı bir noktaya dikerdim..Sanırım buna benzer bir metodu burada birileri sormuştu..ancak konu pek açıklığa kavuşmadan teğet geçilip gidilmiş..Eğer 'bir şey gerçekleşmeyecekse o proje insanın aklını meşgul etmezmiş' derler eskiler..
Atlantik de kilometrelerce uzağa yüzen hindistan cevizlerinin ingiltere kıyılarında bile çimlendiği kayıtlara geçmiş..Tabi kış gelince çimlenen tohumlar ölüyor , çünkü o bölge hayli soğuk..
Akdeniz kapalı bir denizdir , palmiyeden düşen hiç bir tohum bizim sahillerimize uğrama şansına sahip değildir , eğer bir şekilde ulaşmış olsaydılar , deniz kıyılarının ıslak kenarlarında çimlenip bir daha ölmeyeceklerini düşünüyorum..Yabancı bir forumda , üç yıl önce bu konu hakkında yine birisi bu projenin çalışıp çalışmayacağını sorduğunda , forum üyeleri , akdeniz ikliminde yetişmeyeceğini klasik destanlarla tekrarlamışlar..
Elbette akdeniz iklimde denenmiş bir çok talihsiz deney var , ancak insanlar , ya kendi mülk bahçelerinde denemişler , ya saksıklarda, veya sahile en az içeride kalan denize 30 metre uzaklıkğa dikmişler ve hiç sonuç alamamışlar..Akdeniz ikliminde hindistan cevizi adaptasyonlarının başarısız olma sebeplerine gelince: bir kısmı kurak yaz ayları dolayısı ile olmuş, diğer neden ise meristem üşümesi kaynaklı değil , yağmurlu soğuk havalardan dolayı yaygın kök çürümesi nedeni ile başarısız olunmuş..
Aslında, akdenizde hiç denenmediğine inandığım bu kıyı dikim şeklinin, kıyı şeridinde iyi çalışacağını düşünmekteyim:

siflera12
18-11-2019, 18:17
Bu kısa film için teşekkürler
Epeydir foruma girmiyordum baya değişimler gelişimler gerçekleşmiş..şifremi de unuttum yeni üyelik almak zorunda kaldım..
Sayın siflera , Ben olsam o fidanı biraz daha büyüdükten sonra, bir akdeniz sahil koyununa dikerdim..evet bu konuda biraz pisikopatımdır..tabi ama şöyle kimsenin dokunmayacağı bir noktaya dikerdim..Sanırım buna benzer bir metodu burada birisi sormuştu..ancak konu pek açıklığa kavuşmadan teğet geçilip gidilmiş..Eğer bir şey gerçekleşmeyecekse o proje insanın aklını meşgul etmezmiş derler eskiler..
Atlantik de millerce uzağa yüzen hindistan cevizlerinin ingiltere kıyılarında bile çimlendiği kayıtlara geçmiş..Tabi kış gelince çimlenen tohumlar ölüyor , çünkü o bölge hayli soğuk..
Akdeniz kapalı bir denizdir , palmiyeden düşen hiç bir tohum bizim sahillerimize ulaşamaz , eğer bir şekilde ulaşmış olsaydı , deniz kıyılarının ıslak kenarlarında çimlenip bir daha ölmeyeceklerini düşünüyorum..Yabancı bir forumda, üç yıl önce bu konu hakkında yine birisi bu projenin çalışıp çalışmayacağını sorduğunda , forum üyeleri , akdeniz ikliminde yetişmeyeceğini klasik destanlarla tekrarlamışlar..
Elbette akdeniz iklimde denenmiş bir çok talihsiz deney var , ancak insanlar , ya kendi mülk bahçelerinde denemişler , ya saksıklarda, veya sahile en az içeride kalan 30 metre uzaklıkta dikmişler ve hiç sonuç alamamışlar..Akdeniz ikliminde hindistan cevizi adaptasyonlarının başarısız olma sebepleri: bir kısmı kurak yaz ayları dolayısı ile olmuş, diğer neden ise meristem üşümesi kaynaklı değil , yağmurlu soğuk havalardan dolayı kök çürümesi nedeni ile başarısız olunmuş..
Aslında, akdenizde hiç denenmediğine inandığım bu kıyı dikim şeklinin, kıyı şeridinde iyi çalışacağını düşünmekteyim:

Öncelikle teşekkür ederim ancak ben sizinle aynı fikirde değilim o kadar emek verdiğim bir bitkiyi gidipte bilmediğim biryere dikipte bitkimi heba edemem , bitkim şuan Burada mutlu görünüyor eğer yaşamaya devam edersede kendi bahçemde bakmayı tercih ederim neden bilmediğim bir yere dikeyim ki , Bu arada Hindistan cevizini siz yetiştirip Akdeniz'de deneyin bari bizlererede örnek olursunuz [emoji57]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kutsalgemi
18-11-2019, 18:49
Öncelikle teşekkür ederim ancak ben sizinle aynı fikirde değilim o kadar emek verdiğim bir bitkiyi gidipte bilmediğim biryere dikipte bitkimi heba edemem , bitkim şuan Burada mutlu görünüyor eğer yaşamaya devam edersede kendi bahçemde bakmayı tercih ederim neden bilmediğim bir yere dikeyim ki , Bu arada Hindistan cevizini siz yetiştirip Akdeniz'de deneyin bari bizlererede örnek olursunuz [emoji57]

GМ 5 Ρluѕ d cіhаzımdаn Τараtаlk kullаnılаrаk göndеrіldі Bır takım ımkansızlıklar nedenıyle gerçekleştıremedığım bır düş aslında bu , kısmet olursa eğer , günün bırınde , akdenızın farklı noktalarında , bır tane de değıl , bır kaç adet denemeyı düşünüyorum..Hem kıyılara tohum , hem fıdan , hatta daha ımkan bulabılırsem dev palmıye ıthalatı bıle yapabılırım , üç çeşıt deneme olacak , ama hıç bırını denızden uzağa dıkmeyeceğımden emınım..Söyledıklerımde gayet samımıyım , dedım ya bıraz kafa kırık benım..Bu arada sahıden düşüncem bu yönde ama , sankı gerçekleşmeyecekmış gıbı bır hıs var ıçımde..Baksana kılavye bıle ısyan ettı harf basmıyor..Demekkı herşeyde bır hayır vardır , Allah akdenız ıklımınde hındıstan cevızı yetışmesını ısteseydı olurdu , sanırım o ıstemıyor , başka açıklaması yok gıbı , ışaretler o yönde

maybe sο
19-11-2019, 00:28
Önce git tedavi ol, bırak hindistan cevizini falan, lütfen samimi olarak söylüyorum artık konuları trollemekten vazgeç.
[Kutsalgemi] Allah başka dert vermesin.

Bir gün akacak göz yaşların kalmadığında, o kadar geç olacak ki, pişanlığını her iki cihanda da telafi edemeyeceksin... O günlerde ne hindistan cevizi aklına gelecek, ne umrunda olacak, ne de o hindistan cevizi seni kurtarıverecek... Biliyorum ki senin gibilere nasihat falan tesir etmez, bile bile yorganı yakacaksın pireye, devam et.

'söylediklerimi bir yere not et istersen'
Bir kâhin

Eomer07
22-11-2019, 20:28
https://youtu.be/xcH9YOX2aSQ


GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sayın siflera12, Hindistan cevizinizin türü nedir? Benimkiyle arasında görsel farklar var gibi. Sizin ceviz boylanmaya yatkın duruyor. Benimki kısa kalacak sanki.

701115

siflera12
22-11-2019, 20:32
Sayın siflera12, Hindistan cevizinizin türü nedir? Benimkiyle arasında görsel farklar var gibi. Sizin ceviz boylanmaya yatkın duruyor. Benimki kısa kalacak sanki.



701115Türünü bilmiyorum ama dediğiniz gibi uzayacak gibi duruyor [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Equal weight
27-11-2019, 18:31
Sayın siflera12, Hindistan cevizinizin türü nedir? Benimkiyle arasında görsel farklar var gibi. Sizin ceviz boylanmaya yatkın duruyor. Benimki kısa kalacak sanki.

viridis, yeşil meyvelere sahip,
uzun boylu typica
cüce formları - nana

701115
Sanırım sizinki, cüce palm olarak bilinen bodur hibrit tür. Ancak soğuğu hangisi daha fazla tolere eder onu bilmiyorum. Bence cüce veya uzun boylu olan tüm türlerin iklim dayanıklılığı aynı.

tropikalist
29-11-2019, 06:27
Ben taze Hindistan cevizini nereden bulabilirim acaba yani ben açıkçası tırsıyorum marketten alıp olmamasına

Eomer07
29-11-2019, 16:28
Sanırım sizinki, cüce palm olarak bilinen bodur hibrit tür. Ancak soğuğu hangisi daha fazla tolere eder onu bilmiyorum. Bence cüce veya uzun boylu olan tüm türlerin iklim dayanıklılığı aynı.

Haklısınız. Eşimle beraber almıştık. O zaman uzun tür aldığımı sanmıştım. Boylanmayınca dikkatimi çekti. Eşime sorunca da kısa tür aldığımızı söyledi. Soğuğa dayanımlarını bilmiyorum ama uzun tür sütü için kısa tür suyu için tercih ediliyormuş. Kısa türün suyu daha lezzetliymiş. Biz de suyunu içeriz diyerekten kısa tür almışız. Nasıl gaza geldiysek baya uzun vadeli bir planlama olmuş. :p Neyse bir on yıl yaşarsa kendi cevizimize pipeti sallarız artık. :p

efidan
29-11-2019, 20:30
Coco bonsai. Hindistan ceviziyle yapılmış sanat eseri.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=149808293007732&id=100039356870496

siflera12
30-11-2019, 08:32
Ben taze Hindistan cevizini nereden bulabilirim acaba yani ben açıkçası tırsıyorum marketten alıp olmamasına

Umudunu kırmak istemem ama bence marketteki Hindistan cevizleri ile boşuna vaktini harcama çünkü yüzde 95 i taze değil ve çimlenmiyorlar onlarla uğraşmak yerine 200 liraya bir fidan satın al daha iyi zaten baya yaygınlaştı ��

Akçay Edremit
30-11-2019, 15:42
Çoğu egzotik meyve ya da çoğu plamiyenin satışı var , ama hindistan cevizi fidanı temin etmek çok zor , çokta pahalı. Marketlerde satılanların geneli , malayan dwarf palm meyveleriymiş , dünyada ticari anlamda en yaygın olanlar bunlarmış. Lezzet bakımından tercih edilen bölge: filipinler, endonezya, malezyadan gelenler makbulmüş , ithal edilenlerin çoğu buradan geliyormuş. Tabi bu ağaçlar hibrit mi bilmiyorum, marketteki tohumlar taze olsada çimlenmiyor. Çimlense bile, fidan seçimi ve tür tespitide çok önemli, sonuçta yıllarca emek verdikten sonra ortaya göze hoş görünmeyen bir şey çıkması hayal kırıklığı olabilir.

Kokanat/Coconut
03-12-2019, 18:19
Bu minyatür kokanat nereden temin edilebilir, biraz büyüyünce o cevizi oradan kesip atsak bitki ölürmü? Görünümü çok çirkin duruyor.
Coco bonsai. Hindistan ceviziyle yapılmış sanat eseri.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=149808293007732&id=100039356870496

efidan
04-12-2019, 19:29
Bu minyatür kokanat nereden temin edilebilir, biraz büyüyünce o cevizi oradan kesip atsak bitki ölürmü? Görünümü çok çirkin duruyor.

Tabi ki ceviz kısmı ayrılabilir. Çirkinlik görecelidir. Bu bir bonsai sanatı. Büyüdükçe toprağa gömüp istediğiniz hindistan cevizi ağacını elde edebilirsiniz.

Şöför emeklisi
06-12-2019, 18:31
Bır takım ımkansızlıklar nedenıyle gerçekleştıremedığım bır düş aslında bu , kısmet olursa eğer , günün bırınde , akdenızın farklı noktalarında , bır tane de değıl , bır kaç adet denemeyı düşünüyorum..Hem kıyılara tohum , hem fıdan , hatta daha ımkan bulabılırsem dev palmıye ıthalatı bıle yapabılırım , üç çeşıt deneme olacak , ama hıç bırını denızden uzağa dıkmeyeceğımden emınım..Söyledıklerımde gayet samımıyım , dedım ya bıraz kafa kırık benım..Bu arada sahıden düşüncem bu yönde ama , sankı gerçekleşmeyecekmış gıbı bır hıs var ıçımde..Baksana kılavye bıle ısyan ettı harf basmıyor..Demekkı herşeyde bır hayır vardır , Allah akdenız ıklımınde hındıstan cevızı yetışmesını ısteseydı olurdu , sanırım o ıstemıyor , başka açıklaması yok gıbı , ışaretler o yönde
Yıllardır turlara katılırım, kızıl denizi bile gezdim, ne akdeniz, ne de kızıldenizde yüzen bir hindistan cevizi ne gördüm ne de göreni duydum.

Belki mesafe olarak en fazla 100 km yüzüp yakın bir kıyıda çimlenme fırsatı bulabilirler. Akdenize pek uzak sahillerde yaşayan hindistan cevizlerinin, milyarlarca yıl geçsede yolunu şaşırıp akdenize ulaşması mucize ötesi bir vaka olurdu.

Akdenizde çimlenip çimlenmeyeceği hususunu sorgulamıyorum, akdenizde yüzen bir hindistan cevizi meyvesi yoktur, gören varsa söylesin. Eğer yoksa helikopterle yukarıdan üç beş tane atalım, şans onları nereye götürürse o kıyıya kök salarlar, belkide... Yahu işinizmi yok, gidin muz yetiştirin kivi yetiştirin, mango yetiştirin :D İyi forumlar diliyorum

Akçay Εdremit
06-12-2019, 22:20
Kış gelip kapıya dayanınca, hindistan cevizi aklıma geliyor. Genelde palmiyeleri insan bedenine benzetirler ya hani. Mesela hurma ağacı ile alakalı çok ortak noktası olduğu söylenir insan yapısının, ne kadar doğrudur bilemiyorum ama, insan vücudu 22 derece sıcaklığa göre ayarlanmış, acaba bu hindistan cevizi de insanla aynı hava koşullarına göre mi tasarlanmışlar? Mesela yazın evin içi 24 dereceyi gösterirken bile hindistan cevizi yağı hala erimiyor, bu noktadan bakınca sanki, özelliklede ayçiçek veya zeytin yağı ile bir kıyas yapılınca iklim değerleri sanki ortaya çıkıveriyor. Mesela, karite yağı veya kakao yağı hindistan cevizinden daha da geç eriyor, buradan anlaşılıyorki, tropiklerde kendi aralarında kademe kademe iklimlerin ip uçlarını işaret ediyor... (Sadece fikrimi söylemek istedim)

Birde ağız alışkanlığı sanırım, bu bitkiler ağaç formunda olsada ağaç değilmişler, bunları sadece palmiye olarak zikretmek gerekiyormuş. (Bu kendi fikrim değil alıntı bir bilgidir)

Sıfır bir
10-12-2019, 13:59
Bır takım ımkansızlıklar nedenıyle gerçekleştıremedığım bır düş aslında bu , kısmet olursa eğer , günün bırınde , akdenızın farklı noktalarında , bır tane de değıl , bır kaç adet denemeyı düşünüyorum..Hem kıyılara tohum , hem fıdan , hatta daha ımkan bulabılırsem dev palmıye ıthalatı bıle yapabılırım , üç çeşıt deneme olacak , ama hıç bırını denızden uzağa dıkmeyeceğımden emınım..Söyledıklerımde gayet samımıyım , dedım ya bıraz kafa kırık benım..Bu arada sahıden düşüncem bu yönde ama , sankı gerçekleşmeyecekmış gıbı bır hıs var ıçımde..Baksana kılavye bıle ısyan ettı harf basmıyor..Demekkı herşeyde bır hayır vardır , Allah akdenız ıklımınde hındıstan cevızı yetışmesını ısteseydı olurdu , sanırım o ıstemıyor , başka açıklaması yok gıbı , ışaretler o yönde Ümidinizi kırmak istemem ama bence buna kafa yormayın, karataş ve yumurtalık kıyılarında çok kez hindistan cevizi meyvesini kuma saplanmış olarak buldum. Meyvelerden kimisini eve götürüp yedim, kimisini bulunduğu yere kıyıda ıslak kumun içerisini iyice derinleştirdikten sonra gömdüm, ama hiç birisi köklenip büyümedi.

Belki bu dediğim şeyi onlarca kez denedim ama hiç biri sonuç vermedi. Hatta bir daha ki sefere bunu videoya alıp burada paylaşmak isterim. Bu tohumların nereden geldiği hakkında bir fikrim yok, kızıldenizden akıntı yoluyla gelmişte olabilir, meyve ithalatı yapan gemilerdende düşmüş olabilir, sonuç itibari ile akdeniz sahilinde hindistan cevizi şimdilik yetişmiyor diyebilirim.

İşin birde şu yüzü var ki, bazı meyveler kısırdır, çoğaltılamaz ve çimlendirilemezler, eğer bu tip tür ceviz ise bunun hakkında derin bildi sahibi değilim. Doğru tohum tespiti çok önemlidir.

Ancak yinede denemelerime devam edeceğim, farklı metotlarla tabi... Madem hindistan cevizi için en ideal mevziler ıslak deniz kıyıları olarak işaret ediliyor, o halde buralara ya çimlenme kabiliyeti yüksek olan tohumlar ekilebilir veya fidanlar dikilebilir.

Sadece bir tahmin yürütmek gerekirse eğer: şunu belirtmek isterim, akıntı yolu ile bu tohumların kızıldenizden akdenize ulaşabileceği olasılığı çok zayıf bir ihtimal gibime geliyor. Çünkü biraz mantık yürütüldüğünde, yani cevizlerin çimlenme kabiliyetinin olmayışı bunların ticari gemilerle ithal edilen hibrit meyveler olabileceği olasılığını artırıyor.

Fotoğraf gerçektir, yumurtalık sahili:

Eomer07
10-12-2019, 21:28
Bizim forumda Hindistan cevizi hakkında yanlış bilinen bir konu var. Nedir o? Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayabilir. Tuzlu suyu kullanabilir. Yav, yok öyle bir şey! :dilli:

Bu fikir gittikçe yaygınlaşıyor ve forumda, farklı başlıklarda sık sık Akdeniz kumsallarında Hindistan cevizinin kendi başına hayatta kalabileceğine ilişkin yazılar okuyorum. Bunlara karşılık şimdiye kadar bunun neden olmadığına dair itirazlar var. İşi iklime bağlayıp milyarlarca yılda neden olmadı diyenler var. Okyanus akıntıları, kıtaların sürüklenmesi teorisi, buzul çağları gibi lisede, coğrafya dersinde öğrenilmiş olması gereken konuları yok sayan böyle yorumları tebessümle okuyorum. Coğrafya dersiniz boş geçiyordu da derse beden eğitimi öğretmeniniz mi giriyordu sizin?

Neden milyarlarca yılda Akdeniz sahillerinde bir tane bile Hindistan cevizi çimlenip hayatta kalmadı?

Düzeltilecek bir çok yanlış var. En başta şu coğrafi yanlışları bir düzeltelim. Aşağıdaki görsel bir dünya haritası. Üzgünüm ama bu kadar basitten başlamak gerekiyor.

701558

20. yy'ın başlarında Alman biliminsanı Alfred Wegener bu resme bakarak kıtaların hareket halinde olduğu ve günümüzdeki biçimini bu yolla aldığı fikrine kapıldı. İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalar bu fikri destekledi ve bize biraz da sanatsal bir dokunuşla aşağıdaki görseli sundu.

701559

200 milyon yıl öncesine ait temsili dünya haritası ve efsanevi Pangea kıtası. Görüldüğü gibi ortada henüz Akdeniz diye bir yer yok. Akdeniz günümüzden yaklaşık 5.5 milyon yıl önce oluşmuştur.

İşin bir de Hindistan cevizi boyutu var. Bu Hindistan cevizi diyebileceğimiz en eski fosil ise 20 milyon yıl öncesine ait. Yani milyonlarca yıl önce dinozorlar çekirdek niyetine Hindistan cevizi çitlemiyordu.

İklim konusu da önemli. İklimler sürekli değişim halinde. Bu değişimin en keskin olduğu dönemler buzul çağları. Bize en yakın buzul çağı 10.000 yıl önce yaşandı. Bir de o kadar meşhur olmasa da mini buzul çağları var. Günümüze en yakını 20. yy'ın ortalarıdır. II. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş gibi olaylar bu dönemde görülen sert kış koşullarını gölgesinde bırakır ve tarih kitapları bu durumu görmezden gelir. Ancak bu dönem dünyada kısa süreli bir buzul çağı yaşanmış hatta İstanbul Boğazı, 1954 yılında buz kütleleri nedeniyle gemi trafiğine kapanmıştır.

Sizin anlayacağınız okyanusta yüze yüze kendini Akdeniz kumsallarına bırakan bir Hindistan cevizinin önünde milyarlarca yıl değil en iyi ihtimalle birkaç bin en kötü ihtimalle 50 yıl var. Tabi Hindistan cevizi öyle bir navigasyon becerisine sahipse.

Hindistan cevizleri gerçekten okyanusları aşabilir. Ama bu maceraperest cevizler hem kör, hem sağır hem bilinçsizdirler. Bu yüzden yön bulma becerileri yoktur. Nereye yüzeceklerini Allah bilir. Yine dünya haritasına dönelim. Bu kez harita okyanus akıntılarını da göstersin. İşte bu akıntı yolları aynı zamanda Hindistan cevizlerinin göç yollarıdır. Gemiyle taşınmadığı sürece bir Hindistan cevizi Akdeniz'e ulaşamaz.

701560

Gulfstream akıntısı Hindistan cevizlerini Amerika'dan Britanya kıyılarına taşımaktadır.

Ulaşırsa sağ kalabilir mi? Hop, en başa döndük. Yanıt, tabi ki hayır. Hindistan cevizinin su gereksinimini denizden karşılaması fikri sanırım foruma palmtalk.org'dan taşınmış. Zaten forumdaki Hindistan cevizi konulu yazıların büyük kısmı buradaki yazılardan esinlenilmiş. Aynı görseller kopyalanıp kullanılmış hatta aynı cümleler Türkçe'ye çevrilip yazılmış. Tabi ki bilgi edinirken hepimiz interneti kullanıyoruz ancak internette ulaştığımız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeliyiz. Yoksa yanlış bilgiyi yayarız ve internet tabiriyle trollenmiş oluruz. Forumdaki yorumlara bakınca da ben bunu görüyorum. Birisi trollemiş, ötekiler trollenmiş, trollenenler bir daha trolü trollemiş. Kim balık, kim balıkçı belli değil.

701561

Hindistan cevizi tuzlu ortama karşı dayanıklıdır ve bu yeteneği sayesinde kumsallar gibi güneşi bol yerlerde yayılım gösterebilir. Hatta bazı ceviz ağaçları daha fazla güneş ışığı almak için denizin üzerine doğru yatar. Gerçekten hoş bir görüntüdür. Bu görüntüye bakıp hemen romantikleşmeyin. Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayamaz. Deniz suyuyla Hindistan cevizine sulama yapılamaz. Yapılan çalışmalar Hindistan cevizinin en fazla %0.6 oranında tuzlu suyu kullanabildiğini gösteriyor. Örnek olarak Akdeniz'in tuzluluk oranı %3,5 yani neredeyse azami oranın 6 katı.

Peki sahilde cevizler nasıl hayatta kalıyor? Tıpkı diğer ağaçlar gibi yağmur ve yeraltı sularıyla. Hindistan cevizi yetişen sahiller aynı zamanda bol yağış alan yerlerdir. Cevizler su gereksinimini yağmurdan ve yeraltı suyundan karşılayabilir. Bu sayede hayatta kalırlar. Akdeniz sahiline bırakılan çimlenmiş bir Hindistan cevizi içindeki besini kullanarak bir süre hayatta kalır. Ancak hazirandan eylüle kadar neredeyse hiç yağmur yağmadığından kuruyup ölür.

701562

Tropik bir adanın yeşil görünmesini sağlayan yeraltı suları

Ben Akdeniz sahillerinde, mikro iklim alanlarında Hindistan cevizi yetişebileceği fikrine karşı değilim. Denenebilir, zaten biliyorsunuz ben de deniyorum. Ama Akdeniz'de Hindistan cevizi yetiştirilmek isteniyorsa sulanması şart. Keşke yetişse. Hindistan cevizine Hindistan'da "gerekli her şeyin yetiştiği ağaç", Endonezya'da "1000 işe yarayan ağaç" denir. Meyve vermese de olur. Bize o ağaçları görmeye gelen turistler yeter. Ama sahile üç beş ceviz gömelim yok öyle olsaydı kendiliğinden olurdu zaten gibi romantik tartışmalarla bir yere varılamaz. Maalesef, bu haliyle forumumuz bilgiden çok fantastik kurguya göz kırpan trollük denemeleriyle dolu.

Sıfır bіr
12-12-2019, 09:25
Bizim forumda Hindistan cevizi hakkında yanlış bilinen bir konu var. Nedir o? Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayabilir. Tuzlu suyu kullanabilir. Yav, yok öyle bir şey! :dilli:

Bu fikir gittikçe yaygınlaşıyor ve forumda, farklı başlıklarda sık sık Akdeniz kumsallarında Hindistan cevizinin kendi başına hayatta kalabileceğine ilişkin yazılar okuyorum. Bunlara karşılık şimdiye kadar bunun neden olmadığına dair itirazlar var. İşi iklime bağlayıp milyarlarca yılda neden olmadı diyenler var. Okyanus akıntıları, kıtaların sürüklenmesi teorisi, buzul çağları gibi lisede, coğrafya dersinde öğrenilmiş olması gereken konuları yok sayan böyle yorumları tebessümle okuyorum. Coğrafya dersiniz boş geçiyordu da derse beden eğitimi öğretmeniniz mi giriyordu sizin?

Neden milyarlarca yılda Akdeniz sahillerinde bir tane bile Hindistan cevizi çimlenip hayatta kalmadı?

Düzeltilecek bir çok yanlış var. En başta şu coğrafi yanlışları bir düzeltelim. Aşağıdaki görsel bir dünya haritası. Üzgünüm ama bu kadar basitten başlamak gerekiyor.

701558

20. yy'ın başlarında Alman biliminsanı Alfred Wegener bu resme bakarak kıtaların hareket halinde olduğu ve günümüzdeki biçimini bu yolla aldığı fikrine kapıldı. İlerleyen yıllarda yapılan çalışmalar bu fikri destekledi ve bize biraz da sanatsal bir dokunuşla aşağıdaki görseli sundu.

701559

200 milyon yıl öncesine ait temsili dünya haritası ve efsanevi Pangea kıtası. Görüldüğü gibi ortada henüz Akdeniz diye bir yer yok. Akdeniz günümüzden yaklaşık 5.5 milyon yıl önce oluşmuştur.

İşin bir de Hindistan cevizi boyutu var. Bu Hindistan cevizi diyebileceğimiz en eski fosil ise 20 milyon yıl öncesine ait. Yani milyonlarca yıl önce dinozorlar çekirdek niyetine Hindistan cevizi çitlemiyordu.

İklim konusu da önemli. İklimler sürekli değişim halinde. Bu değişimin en keskin olduğu dönemler buzul çağları. Bize en yakın buzul çağı 10.000 yıl önce yaşandı. Bir de o kadar meşhur olmasa da mini buzul çağları var. Günümüze en yakını 20. yy'ın ortalarıdır. II. Dünya Savaşı, Soğuk Savaş gibi olaylar bu dönemde görülen sert kış koşullarını gölgesinde bırakır ve tarih kitapları bu durumu görmezden gelir. Ancak bu dönem dünyada kısa süreli bir buzul çağı yaşanmış hatta İstanbul Boğazı, 1954 yılında buz kütleleri nedeniyle gemi trafiğine kapanmıştır.

Sizin anlayacağınız okyanusta yüze yüze kendini Akdeniz kumsallarına bırakan bir Hindistan cevizinin önünde milyarlarca yıl değil en iyi ihtimalle birkaç bin en kötü ihtimalle 50 yıl var. Tabi Hindistan cevizi öyle bir navigasyon becerisine sahipse.

Hindistan cevizleri gerçekten okyanusları aşabilir. Ama bu maceraperest cevizler hem kör, hem sağır hem bilinçsizdirler. Bu yüzden yön bulma becerileri yoktur. Nereye yüzeceklerini Allah bilir. Yine dünya haritasına dönelim. Bu kez harita okyanus akıntılarını da göstersin. İşte bu akıntı yolları aynı zamanda Hindistan cevizlerinin göç yollarıdır. Gemiyle taşınmadığı sürece bir Hindistan cevizi Akdeniz'e ulaşamaz.

701560

Gulfstream akıntısı Hindistan cevizlerini Amerika'dan Britanya kıyılarına taşımaktadır.

Ulaşırsa sağ kalabilir mi? Hop, en başa döndük. Yanıt, tabi ki hayır. Hindistan cevizinin su gereksinimini denizden karşılaması fikri sanırım foruma palmtalk.org'dan taşınmış. Zaten forumdaki Hindistan cevizi konulu yazıların büyük kısmı buradaki yazılardan esinlenilmiş. Aynı görseller kopyalanıp kullanılmış hatta aynı cümleler Türkçe'ye çevrilip yazılmış. Tabi ki bilgi edinirken hepimiz interneti kullanıyoruz ancak internette ulaştığımız bilgilerin doğruluğunu kontrol etmeliyiz. Yoksa yanlış bilgiyi yayarız ve internet tabiriyle trollenmiş oluruz. Forumdaki yorumlara bakınca da ben bunu görüyorum. Birisi trollemiş, ötekiler trollenmiş, trollenenler bir daha trolü trollemiş. Kim balık, kim balıkçı belli değil.

701561

Hindistan cevizi tuzlu ortama karşı dayanıklıdır ve bu yeteneği sayesinde kumsallar gibi güneşi bol yerlerde yayılım gösterebilir. Hatta bazı ceviz ağaçları daha fazla güneş ışığı almak için denizin üzerine doğru yatar. Gerçekten hoş bir görüntüdür. Bu görüntüye bakıp hemen romantikleşmeyin. Hindistan cevizi su gereksinimini denizden karşılayamaz. Deniz suyuyla Hindistan cevizine sulama yapılamaz. Yapılan çalışmalar Hindistan cevizinin en fazla %0.6 oranında tuzlu suyu kullanabildiğini gösteriyor. Örnek olarak Akdeniz'in tuzluluk oranı %3,5 yani neredeyse azami oranın 6 katı.

Peki sahilde cevizler nasıl hayatta kalıyor? Tıpkı diğer ağaçlar gibi yağmur ve yeraltı sularıyla. Hindistan cevizi yetişen sahiller aynı zamanda bol yağış alan yerlerdir. Cevizler su gereksinimini yağmurdan ve yeraltı suyundan karşılayabilir. Bu sayede hayatta kalırlar. Akdeniz sahiline bırakılan çimlenmiş bir Hindistan cevizi içindeki besini kullanarak bir süre hayatta kalır. Ancak hazirandan eylüle kadar neredeyse hiç yağmur yağmadığından kuruyup ölür.

701562

Tropik bir adanın yeşil görünmesini sağlayan yeraltı suları

Ben Akdeniz sahillerinde, mikro iklim alanlarında Hindistan cevizi yetişebileceği fikrine karşı değilim. Denenebilir, zaten biliyorsunuz ben de deniyorum. Ama Akdeniz'de Hindistan cevizi yetiştirilmek isteniyorsa sulanması şart. Keşke yetişse. Hindistan cevizine Hindistan'da "gerekli her şeyin yetiştiği ağaç", Endonezya'da "1000 işe yarayan ağaç" denir. Meyve vermese de olur. Bize o ağaçları görmeye gelen turistler yeter. Ama sahile üç beş ceviz gömelim yok öyle olsaydı kendiliğinden olurdu zaten gibi romantik tartışmalarla bir yere varılamaz. Maalesef, bu haliyle forumumuz bilgiden çok fantastik kurguya göz kırpan trollük denemeleriyle dolu.

Bazı fikirlerinize katılıyorum. Bize en yakın umman denizi var ki, buradan akdenize akıntıyla yüzerek gelmesi afaki bir örnekle asırlar geçse de imkansız gibi görünüyor.

Türkiye'de hindistan cevizi yetiştirilmesi denenmişmi, Türkiye'de varmı soruları asıl merak konusu olsa da, ben bunlarla ilgilenmiyorum. Mutlaka denenmiştir, çünkü meraklı insanlar azımsanmayacak kadar fazla.

Kıta hareketliliği ise insan ömrü içerisinde gözle görülür bir kayma bile değilken, bu çok uzun vadeli iklim değişimleri bitki mutasyonlarıyla birlikte gerçekleşen sayamayacağımız bir dönemdir, konumuz dışı. Belki astronomik olarak gezegenimizin ani eksen kaymaları ile günümüzde iklim değişikliği olması zaten söz konusudur...

Yeraltı suları, yağışlar ve tuz üçgeninde ise yaptığınız yorum kendi tahmininiz doğrultusunda bir yaklaşımdır, bu bağlamda bende kendi tahminimi ortaya koymak isterim, deniz kıyısında yetişen tüm halofit bitkilerde ister yer altı suları olsun, ister yağış olsun tuzluluğu gideremez, bence tuzlu su orada sulama için her daim üstünlük sağlayacaktır. Ama ülkemiz yaz aylarında bile yağışlı olduğu için çok risk söz konusu değil. Ama çöl kenarları için bile olsa bu yöntem ideal, arap yarım adasında buna eş değer yığınla örnek teşkil edecek bitki türleri var: https://www.google.com/maps/place/Selale,+Umman/@17.0303147,54.3018945,3a,15y,89.78h,97.2t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7cz 9oJvaCQUKtZDBl!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7c z9oJvaCQUKtZDBl%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya228.54485-ro-0-fo100!7i8704!8i4352!4m5!3m4!1s0x3dd3df964481c879:0 xa5e758c7c82eb314!8m2!3d17.0193843!4d54.1107505

En aşağıda paylaştığım görsellerdeki gibi tall palmiyelerin tohumlarından temin edilebilirse eğer, çimlenme kıyıya sıfır şeritlerde eminim rahatlıkla başarılı olacaktır.

Şunuda belirtmek isterim, onun dışında, isterse mikro iklim olsun, iç kesimlerin neresi olursa olsun hindistan cevizi asla doğal ortamda yetişmez, hiç boşuna emek zaman telef etmeyiniz. İç kesimlerde şöyle yetişebilir(belki): kıyıda adaptasyon sağlandıktan sonra meyve alınırsa, alınan meyvelerden anaç olarak klonlanma yapılabilir... Ancak, meyveye gelince, meyve alabilmek; işte o asla garanti değil, akdenizde zaten yetişmesi mümkün olmayan bir bitkiden meyve alabilmek imkansızdır, bildiğim kadarıyla bermuda adalarında mesela hindistan cevizleri yetişmektedir, ülkemizden daha sıcak iklimi olmasına rağmen hindistan cevizleri meyve üretemiyorlar: https://www.google.com/maps/place/St+George's,+Bermuda/@32.3795776,-64.6795567,3a,75y,97.17h,83.17t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeEb PGNqFNHmJrH2Yq!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeE bPGNqFNHmJrH2Yq%3Dw203-h100-k-no-pi3.6242385-ya65.113174-ro-5.645185-fo100!7i7680!8i3840!4m13!1m7!3m6!1s0x8a2d139e8668b 0a5:0x3cdffdc72c99b8bc!2sBermuda!3b1!8m2!3d32.3078 !4d-64.7505!3m4!1s0x8a2d728ee853e6db:0xba7493df405ee57 7!8m2!3d32.3828608!4d-64.675827

Bu durumda, Karayiplerden falan, yetişkin, en az 10 metre uzunluğunda sağlıklı hindistan cevizi ağaçları ithal ederek kıyıya uyarlayıp bir kaç yıl ülke iklimini tanıdıktan sonra alınan meyvelerinden tekrar adaptasyon yapılabilir. Bu zahmetli aşamalar ile zaten kimse uğraşmaz, belki ispanya, italya, portekiz ya da israil bunlar üzerine kafa yorar ise eğer, biz onlardan hazır fidanlar temin edebiliriz :))

Sadece mangrovlarda durum değişik, o da tuz ile bağlantılı değil, med cezir şarttır, sürekli kökler bataklığı sevmez, bir dönem kurak zemin, bir dönem ıslak bir zemin ortamı sağlanması gerekir, tabi bu değişmeyen bir kural ölçütü değildir, yinede denenmeden bilinemez: youtube.com/watch?v=bl9QiAqwhCE

Ayrıca: Trollük iddialarınız abartılı, bu site en son trollük yapılacak bir yer, kim kimi niye sazanlamak istesin ki, burada trollük yapanın ne menfaati olacak, zan altında bırakacak sözler sarf etmişsiniz.

Eomer07
12-12-2019, 14:32
Bazı fikirlerinize katılıyorum. Bize en yakın umman denizi var ki, buradan akdenize akıntıyla yüzerek gelmesi afaki bir örnekle asırlar geçse de imkansız gibi görünüyor.

Türkiye'de hindistan cevizi yetiştirilmesi denenmişmi, Türkiye'de varmı soruları asıl merak konusu olsa da, ben bunlarla ilgilenmiyorum. Mutlaka denenmiştir, çünkü meraklı insanlar azımsanmayacak kadar fazla.

Kıta hareketliliği ise insan ömrü içerisinde gözle görülür bir kayma bile değilken, bu çok uzun vadeli iklim değişimleri bitki mutasyonlarıyla birlikte gerçekleşen sayamayacağımız bir dönemdir, konumuz dışı. Belki astronomik olarak gezegenimizin ani eksen kaymaları ile günümüzde iklim değişikliği olması zaten söz konusudur...

Yeraltı suları, yağışlar ve tuz üçgeninde ise yaptığınız yorum kendi tahmininiz doğrultusunda bir yaklaşımdır, bu bağlamda bende kendi tahminimi ortaya koymak isterim, deniz kıyısında yetişen tüm halofit bitkilerde ister yer altı suları olsun, ister yağış olsun tuzluluğu gideremez, bence tuzlu su orada sulama için her daim üstünlük sağlayacaktır. Ama ülkemiz yaz aylarında bile yağışlı olduğu için çok risk söz konusu değil. Ama çöl kenarları için bile olsa bu yöntem ideal, arap yarım adasında buna eş değer yığınla örnek teşkil edecek bitki türleri var: https://www.google.com/maps/place/Selale,+Umman/@17.0303147,54.3018945,3a,15y,89.78h,97.2t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7cz 9oJvaCQUKtZDBl!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7c z9oJvaCQUKtZDBl%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya228.54485-ro-0-fo100!7i8704!8i4352!4m5!3m4!1s0x3dd3df964481c879:0 xa5e758c7c82eb314!8m2!3d17.0193843!4d54.1107505

En aşağıda paylaştığım görsellerdeki gibi tall palmiyelerin tohumlarından temin edilebilirse eğer, çimlenme kıyıya sıfır şeritlerde eminim rahatlıkla başarılı olacaktır.

Şunuda belirtmek isterim, onun dışında, isterse mikro iklim olsun, iç kesimlerin neresi olursa olsun hindistan cevizi asla doğal ortamda yetişmez, hiç boşuna emek zaman telef etmeyiniz. İç kesimlerde şöyle yetişebilir(belki): kıyıda adaptasyon sağlandıktan sonra meyve alınırsa, alınan meyvelerden anaç olarak klonlanma yapılabilir... Ancak, meyveye gelince, meyve alabilmek; işte o asla garanti değil, akdenizde zaten yetişmesi mümkün olmayan bir bitkiden meyve alabilmek imkansızdır, bildiğim kadarıyla bermuda adalarında mesela hindistan cevizleri yetişmektedir, ülkemizden daha sıcak iklimi olmasına rağmen hindistan cevizleri meyve üretemiyorlar: https://www.google.com/maps/place/St+George's,+Bermuda/@32.3795776,-64.6795567,3a,75y,97.17h,83.17t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeEb PGNqFNHmJrH2Yq!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeE bPGNqFNHmJrH2Yq%3Dw203-h100-k-no-pi3.6242385-ya65.113174-ro-5.645185-fo100!7i7680!8i3840!4m13!1m7!3m6!1s0x8a2d139e8668b 0a5:0x3cdffdc72c99b8bc!2sBermuda!3b1!8m2!3d32.3078 !4d-64.7505!3m4!1s0x8a2d728ee853e6db:0xba7493df405ee57 7!8m2!3d32.3828608!4d-64.675827

Bu durumda, Karayiplerden falan, yetişkin, en az 10 metre uzunluğunda sağlıklı hindistan cevizi ağaçları ithal ederek kıyıya uyarlayıp bir kaç yıl ülke iklimini tanıdıktan sonra alınan meyvelerinden tekrar adaptasyon yapılabilir. Bu zahmetli aşamalar ile zaten kimse uğraşmaz, belki ispanya, italya, portekiz ya da israil bunlar üzerine kafa yorar ise eğer, biz onlardan hazır fidanlar temin edebiliriz :))

Sadece mangrovlarda durum değişik, o da tuz ile bağlantılı değil, med cezir şarttır, sürekli kökler bataklığı sevmez, bir dönem kurak zemin, bir dönem ıslak bir zemin ortamı sağlanması gerekir, tabi bu değişmeyen bir kural ölçütü değildir, yinede denenmeden bilinemez: youtube.com/watch?v=bl9QiAqwhCE

Ayrıca: Trollük iddialarınız abartılı, bu site en son trollük yapılacak bir yer, kim kimi niye sazanlamak istesin ki, burada trollük yapanın ne menfaati olacak, zan altında bırakacak sözler sarf etmişsiniz.

Tekrar belirtmekte yarar var. Hindistan cevizine tuzlu su ile sulama yapılamaz. Halofit olması da bu gerçeği değiştirmez. %0,01 oranında tuza dayanıklı bir bitki de halofittir. Bu benim kişisel fikrim de değil. Alemin akıllısı ben değilim. Araştırmalar, Hindistan cevizi için yaklaşık %0,6'yı gösterir. Deniz suyu ise %3 ve üzeri oranında tuzludur. Önce ilgili yazıları şuraya bırakalım.

https://hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/Cocos_nucifera.html

HS40/MG043: The Coconut Palm in Florida (http://edis.ifas.ufl.edu/mg043)

Purdue Üniversitesi web sayfasında şu ifadeleri kullanmış.

There is no evidence that salt is beneficial as is sometimes claimed. They can withstand a degree of salinity, about 0.6%, which is lethal to many other crops.

Zaman zaman aksi iddia edilmesine rağmen Hindistan cevizleri için tuzun gerekli olduğuna dair bir kanıt yoktur. Bir çok bitki için ölümcül bir değer olan %0,6 civarında tuzluluk oranına dayanabilirler.

Florida Üniversitesi de benzer ifadeler kullanmış.

The coconut palm is typically found along tropical, sandy shorelines since it can tolerate brackish soils and salt spray. However, salt is not required for the growth of healthy coconut palms, which can be successfully grown well inland. Coconut palms grow well in a wide range of soil types and in a wide pH range, from 5.0–8.0, provided the soils are well drained.

Tuzlu toprağı ve tuz spreyine dayanabildiği için Hindistan cevizi tropikal kumlu sahillerde sıklıkla görülür. Ancak Hindistan cevizinin sağlıklı büyümesi için tuza gerek yoktur ve iç bölgelerde de başarılı bir şekilde büyür. Hindistan cevizi su geçirimi iyi olan zeminlerde 5.0'dan 8.0'e kadar pH aralığında farklı toprak tiplerinde büyüyebilir.

Yine Florida Üniversitesinden, bu kez ıslak zeminlerle ilgili;

Coconut palms are tolerant of waterlogged or flooded soil conditions for a few days. However, trees may decline and die when exposed to prolonged flooding or waterlogged soils.

Hindistan cevizi çok ıslak ya da sel altında kalan zeminlerde birkaç gün dayanabilir. Ancak bu durum uzarsa ağaçlar zayıflar ve ölür.

Anlaşılan dalgaların ıslattığı kumsallara Hindistan cevizi dikmek berbat bir fikir. Türkiye'de bu şekilde ekilen bir Hindistan cevizi kısa sürede ölecektir. Hatta muhtemelen bu yöntemle Tayland'da bile başarılı olunamaz. Zaten paylaştığım her iki yazıda da Hindistan cevizinin dikiminin nasıl yapılması gerektiği uzun uzun anlatılmış ancak hiç birisinde kumsalda dikim yapılması önerilmemiş.

Türkiye'de mikro iklim alanlarında Hindistan cevizinin yetişebileceği fikri bana ait. Elimde bununla ilgili başarılı bir çalışma yok. Üstünkörü deneyen bir kaç kişi olmuştur ama bu bize bir fikir vermez. Ama iddiam mesnetsiz de değil. Florida Üniversitsi'ne göre Hindistan cevizi iklim istekleri ve soğuğa dayanımı;

Successful growth requires a minimum average temperature of 72°F and an annual rainfall of 30–50 inches or more. Coconut palms are not suitable for areas that regularly experience freezing temperatures. Coconut palms require full sunlight and are tolerant to wind and to temporary flooding.

Başarılı gelişim için en az 22°C ortalama sıcaklık ve yıllık 800 mm yağış gerekir. Hindistan cevizleri düzenli biçimde dondurucu soğuklar görülen yerlere uygun değildir. Hindistan cevizleri tam güneş ışığı ister. Rüzgara ve kısa süreli sellere dayanabilir.

Coconut palms will be injured and may be killed by temperatures below 32°F (0°C) and may show chilling injury symptoms of leaflet necrosis at temperatures as high as 40°F (5°C). Prolonged exposure to non-freezing temperatures in the low to mid 30s°F can result in permanent trunk damage and even death of the palm. More severe freezes can also result in death of the bud. Research has shown that the severity of cold injury is greatly reduced for these palms when they have been properly fertilized.

Hindistan cevizleri 0°C'nin altındaki sıcaklıklarda zarar görür ve ölebilir. 5°C'nin altındaki sıcaklıklarda soğuktan zarar görebilir ve yapraklarında kurumalar olabilir. 2-3°C'de, dondurucu olmayan uzun süreli soğuklar gövdeye zarar verebilir hatta ağacı öldürebilir. Daha da düşük sıcaklıklar tomurcuğun ölümüyle sonuçlanabilir. Araştırmalar, uygun gübrelemenin soğuk nedeniyle oluşan zararları önemli oranda azalttığını göstermiştir.


Elimde mikro iklim görülen yerlere ait iklim verileri yok ancak Alanya merkez için konuşmak gerekirse yıllık ortalama sıcaklık 18-19°C, yıllık yağış ise 1000 mm'nin üzerindedir. Sıcaklığın en düşük olduğu aylarda bile ortalama sıcaklık 11°C'nin üzerinde. Mikro iklimlerde bu oran daha da yüksek. Yağış yazın yok denecek kadar az olsa da bu durum sulamayla giderilebilir. Güneşe de diyecek yok. Birkaç yılda bir görülen kısa süreli donlara karşı da uygun gübreleme ve basit önlemler işe yarayabilir. Kısacası Türkiye'de, Hindistan cevizi yetiştirilebilir. Ama ıssız bir kumsalda değil. Geçirimi yüksek bir zeminde, soğuğa karşı korunaklı bir yerde ve uygun gübreleme ve sulama yapılarak.

Trollük iddiam hiç de abartılı değil. Birisi ortaya yalan yanlış bilgiler atıyorsa, saçma sapan, hiçbir bilimsel yanı olmayan ekim dikim yöntemleri öneriyorsa, bu yaptığını da ısrarla tekrarlıyorsa ortada bir trollük var demektir. Dikkat edin bunu yapanların hepsinin varsa 1-2 mesajı var. Neden? Şifresini unutmuş, yersen. Bundan ne menfaat elde eder onu da yapana sormak gerek. Haklısınız bu site trollük yapacak en son yer. Bu tip yazılardaki fikirlerin doğruluğuna kanıt olarak birkaç manzara resmi paylaşılacağına adam akıllı referanslı bilgiler paylaşılırsa kimse zan altında kalmaz.

Sιfır bir
12-12-2019, 23:28
salt: youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI

evet evet fotoğraflara bakılırsa deniz kıyısında yetişen hindistan cevizlerinin kökünde hiç tuzlu su yoktur, aslında görsellerdeki o en mutlu görünen kıyılardaki ağaçların hepside ölmüştür.
florida ordaysa arşın burada.

meşhur kinaye aklıma geldi..."oh! öldüm!" der ve kepçeyi tekrar çorbaya batırır.

hoca en sonunda dayanamaz ve adamın elinden kepçeyi alarak:
"yahu ver şunu da biraz da biz ölelim!" der.

hatta şöyle denilse daha yeridir; aslında o sahillerde bulunan ağaçların tamamı yapay hindistan cevizidir. deseymiş o kalforniya üniversitesindekiler, tam kitabına uyacakmış bu söz

ayrıca, denizin içersindeki tuzluluk oranını falan tartışmıyorum, sonuçta tuz var mı var, tuz zararlıysa peki, neden en yakışıklı ağaçlar sahil kenarında yetişenler peki?

farzı misal yağmur yağdı, bu koskoca denizin içindeki tuzu yüzde kaç yok edecek, kaç gün kaç saat yok edecek? bu mantığa göre yağmur yağdığı için kıyılarda 365 gün sadece tatlı su var demek anlamına geliyor ki, bu imkansız hergün yağmur yağması gerekir, farklı farklı yağış türleri, iklim türleri, farklı hava koşulları var

herşey yazıldığı gibi işlemiyor ne yazıkki, ona kalırsa, çoğu yerde 10 derece altında hindistan cevizinin öleceği bilgisi yaygın, öte yandan gözle görülür kanıtlar var ki bunun aksini zaten ortaya koymaktadır. ben sizinle tartışmak iççin burada değilim.

bir cümle ile özetleyeyim, hindistan cevizi ile alakalı görsellerin çoğunda, özellikle sahilde bulunan ağaçların nekadar sağlıklı göründüğü aşikardır.

bende buradan yola çıkarak düşündüm. üstelik akdenizde yılın büyük kısmı yağışlı, sahile dikim yapılırsa, çok yağış nedeni ile sizin mantığınıza göre akdenizdeki tuzluluğu da azaltabilir.

muz için, çok işitiriz; 'muz denize yakın olacak' şeklinde bir kaide bile var, bölge halkı bunu gayet iyi bilir.

sonuç olarak: akdeniz ikliminde bu sert ve yağışlı kışlar varken hindistan cevizi hayatta kalamaz. toprak geçirgen bile olsada, zemin sürekli nemli kalacağından, kökler çürüyecektir, iç kesimlerde kök çürümesini önleyebilcek bir gübre ya da ilaç icad edilmedi. kök çürümesini ancak tuz önleyebilir, tuzlu su yahut deniz suyunu iç kesimlerde kullanmak toprak kalitesini kalıcı olarak bozacağından. hindistan cevizinin kışın en güzel hayatta kalabileceği yerin kıyılara en yakın yerler olduğunu ileri sürdüm. kendi fikrim olduğunu belirttim. bunu nesi trollük?

hiç bir şeyi test etmeden tersini iddia edemezsiniz. akdenizde; bir tane kıyıda yapılmış talihsiz bir dikim deneyi örneği gösterin o zaman haklısınız demektir!

siflera12
13-12-2019, 06:59
Forumu ne hâle getirdiniz ? Boş boş konuşup insanlarla dalga geçmeye bayılıyorsunuz anlaşılan , burası eğlence yeri değil eğlenmek isteyenler lunaparka falan gitsinler �� Konunun adına tekrar bakmanızı öneririm Hindistan Cevizi konusu değilmi ? Peki biz bu konuda ne yapıyoruz ? Hindistan Cevizini ülkemize nasıl adapte edebiliriz ve nasıl yetiştirebiliriz bunları tartışıyoruz değilmi ? Siz de gelmişsiniz habire farklı hesaplar açıp milletle dalga geçiyorsunuz farkındaysanız biz bunlara gülmüyoruz ve yaptığınız şeylerin komik olduğunu da düşünüyorsanız yanılıyorsunuz komik değilsiniz �� Kusura bakmayın ama sizin bu yaptıklarınızı benim 7 yaşındaki yeğenim bile yapmaz �� Forumu kirletemezsiniz ve burdaki insanların emeğinede laf edemezsiniz kusura bakmayın ama kendiniz bir halta yaramayıp başkalarının emeğine laf etmekte sizin gibi ukala insanların işi �� Ayrıca buraya gelip te yok psikolojim bozuk yok şunu kullanıyorum yok bunu kullanıyorum diye kendini acındırmana gerek yok hasta olabilirsin herkes hasta olabiliyor ama kimse senin gibi yapmıyor �� Forumun yetkilileri nerede ? Tatile çıktılar sanırım hiçbirşeyle uğraştıklarını göremedim ? Madem forumu açıyorsun kontrol altındda tutmayı da Bileceksin , Öyle forumda yöneticiyiim diye gezmeyle olmuyor bu işler , Forumda sırf bu yüzden insan kalmadı 20-25 kişi anca var epi topu gerisi de ya hiç girmiyor **** ayrılıyor , Peki bu kişiler neden forumdan ayrılıyor ? Cevabını da hemen vereyim bazı üyeler yeni üyeleri kovmaktan beter ediyor da ondan Neyse forumu bırakan insanların yazmak istediklerini teker teker yazdım , Görüşmek üzere

Akçay Εdremіt
13-12-2019, 11:06
Bazı fikirlerinize katılıyorum. Bize en yakın umman denizi var ki, buradan akdenize akıntıyla yüzerek gelmesi afaki bir örnekle asırlar geçse de imkansız gibi görünüyor.

Türkiye'de hindistan cevizi yetiştirilmesi denenmişmi, Türkiye'de varmı soruları asıl merak konusu olsa da, ben bunlarla ilgilenmiyorum. Mutlaka denenmiştir, çünkü meraklı insanlar azımsanmayacak kadar fazla.

Kıta hareketliliği ise insan ömrü içerisinde gözle görülür bir kayma bile değilken, bu çok uzun vadeli iklim değişimleri bitki mutasyonlarıyla birlikte gerçekleşen sayamayacağımız bir dönemdir, konumuz dışı. Belki astronomik olarak gezegenimizin ani eksen kaymaları ile günümüzde iklim değişikliği olması zaten söz konusudur...

Yeraltı suları, yağışlar ve tuz üçgeninde ise yaptığınız yorum kendi tahmininiz doğrultusunda bir yaklaşımdır, bu bağlamda bende kendi tahminimi ortaya koymak isterim, deniz kıyısında yetişen tüm halofit bitkilerde ister yer altı suları olsun, ister yağış olsun tuzluluğu gideremez, bence tuzlu su orada sulama için her daim üstünlük sağlayacaktır. Ama ülkemiz yaz aylarında bile yağışlı olduğu için çok risk söz konusu değil. Ama çöl kenarları için bile olsa bu yöntem ideal, arap yarım adasında buna eş değer yığınla örnek teşkil edecek bitki türleri var: https://www.google.com/maps/place/Selale,+Umman/@17.0303147,54.3018945,3a,15y,89.78h,97.2t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7cz 9oJvaCQUKtZDBl!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipPj70ozYpE8R_ThFfQa89R7c z9oJvaCQUKtZDBl%3Dw203-h100-k-no-pi0-ya228.54485-ro-0-fo100!7i8704!8i4352!4m5!3m4!1s0x3dd3df964481c879:0 xa5e758c7c82eb314!8m2!3d17.0193843!4d54.1107505

En aşağıda paylaştığım görsellerdeki gibi tall palmiyelerin tohumlarından temin edilebilirse eğer, çimlenme kıyıya sıfır şeritlerde eminim rahatlıkla başarılı olacaktır.

Şunuda belirtmek isterim, onun dışında, isterse mikro iklim olsun, iç kesimlerin neresi olursa olsun hindistan cevizi asla doğal ortamda yetişmez, hiç boşuna emek zaman telef etmeyiniz. İç kesimlerde şöyle yetişebilir(belki): kıyıda adaptasyon sağlandıktan sonra meyve alınırsa, alınan meyvelerden anaç olarak klonlanma yapılabilir... Ancak, meyveye gelince, meyve alabilmek; işte o asla garanti değil, akdenizde zaten yetişmesi mümkün olmayan bir bitkiden meyve alabilmek imkansızdır, bildiğim kadarıyla bermuda adalarında mesela hindistan cevizleri yetişmektedir, ülkemizden daha sıcak iklimi olmasına rağmen hindistan cevizleri meyve üretemiyorlar: https://www.google.com/maps/place/St+George's,+Bermuda/@32.3795776,-64.6795567,3a,75y,97.17h,83.17t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeEb PGNqFNHmJrH2Yq!2e10!3e11!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipNWEkcT8RGxQaqcEI5EsdfeE bPGNqFNHmJrH2Yq%3Dw203-h100-k-no-pi3.6242385-ya65.113174-ro-5.645185-fo100!7i7680!8i3840!4m13!1m7!3m6!1s0x8a2d139e8668b 0a5:0x3cdffdc72c99b8bc!2sBermuda!3b1!8m2!3d32.3078 !4d-64.7505!3m4!1s0x8a2d728ee853e6db:0xba7493df405ee57 7!8m2!3d32.3828608!4d-64.675827

Bu durumda, Karayiplerden falan, yetişkin, en az 10 metre uzunluğunda sağlıklı hindistan cevizi ağaçları ithal ederek kıyıya uyarlayıp bir kaç yıl ülke iklimini tanıdıktan sonra alınan meyvelerinden tekrar adaptasyon yapılabilir. Bu zahmetli aşamalar ile zaten kimse uğraşmaz, belki ispanya, italya, portekiz ya da israil bunlar üzerine kafa yorar ise eğer, biz onlardan hazır fidanlar temin edebiliriz :))

Sadece mangrovlarda durum değişik, o da tuz ile bağlantılı değil, med cezir şarttır, sürekli kökler bataklığı sevmez, bir dönem kurak zemin, bir dönem ıslak bir zemin ortamı sağlanması gerekir, tabi bu değişmeyen bir kural ölçütü değildir, yinede denenmeden bilinemez: youtube.com/watch?v=bl9QiAqwhCE

Ayrıca: Trollük iddialarınız abartılı, bu site en son trollük yapılacak bir yer, kim kimi niye sazanlamak istesin ki, burada trollük yapanın ne menfaati olacak, zan altında bırakacak sözler sarf etmişsiniz. Kıyılara dikim şekli banada mantıklı gelmiyor, herkes bir şeyi uyguluyor diye bu metot o uygulamanın doğru olduğu anlamına gelmez.

https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g147320-d10618884-i257713632-Coconut_Revolution_101-San_Juan_Puerto_Rico.html

Planting Coconut Trees on North Ambergris Caye ******** (http://belizebreeze.com/basiljones/coconuts.htm)

Sanırım arkadaş engelli bir vatandaş ona saygılı davranalım. Gerçekten engelli olduğu için saygı duyuyorum. Bu arada diğer tüm engelli insanlardan özür diliyorum, elbette engelli diye çoğu insan uyarılmaz yaftalanmaz, ancak bu arkadaş ucube bir engelli olduğu için onu açıktan uyarma gereği duydum.

Sıfırbir nedenmi? Araştırmadan etmeden kaynaksız sözler sarf etme lütfen, bermuda da yetişen cocos nucifera palmiyeleri meyve vermektedir, al sana gps adresi ve fotoğrafı: www.google.com/maps/place/St+George's,+Bermuda/@32.3516574,-64.7099224,3a,25y,355.01h,115.04t/data=!3m7!1e1!3m5!1sAF1QipP5PAc-cS2FMy3PGtXh7N7IhjUPoBgaur205lN3!2e10!3e11!7i7680! 8i3840!4m13!1m7!3m6!1s0x8a2d139e8668b0a5:0x3cdffdc 72c99b8bc!2sBermuda!3b1!8m2!3d32.3078!4d-64.7505!3m4!1s0x8a2d728ee853e6db:0xba7493df405ee57 7!8m2!3d32.3828608!4d-64.675827

Eomer07
13-12-2019, 14:08
Ben kimsenin mesajını alıntılayıp da sen trolsün demedim. Forumda trollük yapanlar var. Teyitsiz bilgi yaymayalım dedim. Döküldünüz geldiniz. Ama ne dökülmek. Bakın, burası çok komik;

hatta şöyle denilse daha yeridir; aslında o sahillerde bulunan ağaçların tamamı yapay hindistan cevizidir. deseymiş o kalforniya üniversitesindekiler, tam kitabına uyacakmış bu söz

Kaliforniya Üniversitesi de nereden çıktı acaba?:confused:

Durun bir fikra da ben paylaşayım. İki adam bir yerde oturuyorlarmış. Derken yanlarına bir turist gelmiş. "Hello, can you speak English" demiş. Bizimkiler "Yok."
-French?
-Yok.
-Deutch?
-Yok.
"Thank you." demiş gitmiş turist. Bizimkilerden biri öbürküne "Biz de mi yabancı dil öğrensek?" demiş. Öteki de "Yok be, bu o kadar dil biliyor da ne oluyor." demiş. Sizinki de o hesap. Bence hemen Florida Universitesine bir e-posta atın. Her ne kadar mesajınızda sorduğunuz saçma soruların yanıtları yazımda olsa da bu soruları bir de onlara sorun. Eminim engin bilginizle onlar da ikna olur. Botaniğine de Hindistan cevizine de lanet olsun deyip mesleği bırakırlar.

Diğer forum üyelerinin yazdığı gibi özel bir durumunuz varsa geçmiş olsun. Bu arada paylaştığınız manzara resimleri güzeldi. Doğruya doğru.

Sιfιr bir
13-12-2019, 20:37
Bu konuda ki görüşüm hala değişmedi. Üzgünüm yine fotoğraflar paylaşacağım, ama siz yinede inanmayın denize çok yapılan bu ağaçlandırma çalışmalarının görüntüleri fotomontaj değildir, daha buna benzer olarak çok görsel var isteyen gogul hazretlerinden kolayca teyit edebilir :)

Bu dikim şekli akdenizde yapılamaz, bizim kumsamllarımız daha tuzludur falanlar filanlar, demeyin; çünkü adama sorarlar: hiç denedinmi? Nereden teyit ettin akdeniz kıyısında hayatta kalamayacağını?

Akçay Εdremіt
15-12-2019, 17:13
www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/27930.htm#post1578143
Bu sıralar hindistan cevizi gündemi değişti herhalde, bu kervana birde halophyte kelimesi mi eklendi? Olmadı Datça hurmasının da tuz'cul olduğu falan ortaya atıldı.
Şu var ki, hurma palmiyesi ne kadar tropikal çöllerde yetişse, veya ne kadar egzotik bir tür olsa da, ak deniz de, hatta ege bölgesine bile kolay adapte edilebilir. Ancak şu var ki; ülkemizin bağıl nem oranı çöllerden çok yüksek olması sebebi ile belki meyve kalitesi çöllerde yetişen hurmalara nazaran iri olmayabilir.
Hindistan cevizi için ise, olay bambaşka, bırakın meyve alabilmeyi yahut meyve kalitesini falan konuşmak için çok erken, çünkü hindistan cevizi ağacının henüz hayatta kalabilitesi bile neredeyse imkansızdır, önce ağacı yetiştirmeyi başarın meyve işine sonra bakarsınız :D
Mesela Datça hurması ve Hindistan cevizini kıyaslarken, ortak nokta arama çabaları ile nereye varılacağını anlayabilmiş değilim... O kadar kaliteli toprak düzenleyiciler varken, üst düzey gübreler varken, nebiliyim yani gizli kök izolasyonları ile çözüm aramak varken; tuzu neden bir mucize gibi göstermeye çalışıyorsunuz, kaynağınız nedir?
Koskoca ülkede, bu iş ile alakalı o kadar uzman ve yetkili makamın, güya bilmediği görmediği bir şeyi ortaya koymaya çalışmak niye?
Hiç kimse göremedi de, bir tek siz mi fark ettiniz bunu? Bu kadar arge ve deneme yanılmalar var. O zaman eğer, iddianıza göre hindistan cevizi ağaçlarının, ak deniz kıyısında hayatta kalma ihtimali varsa, bunu test edin, haklı çıkarsanız, yapılan tüm araştırmaları madem baştan yazdırın, klavye başında yazarak bu işler yürümüyor, akıl vermeyin uygulayın bizlerde inanalım!

Şunu belirteyim ki; ülkeye özellikle erişkin palmiye ithalatları yasal değil, bu sebeple, size tavsiyem, çimlendirebildiğiniz tohumları serada bir kaç yıl büyütün, sonra kıyılara transfer edersiniz. Ha illa ben yeni filizlenmiş tohumu ya da henüz hiç filizlenmemiş tohumu kıyıya ekerim diyorsanız o da sizin bileceğiniz iş... Bence madem bu işe kalkıştınız üç ayrı aşamayı da deneyin, kıyı da tohumların filizlenme potansiyeli var mı hem bunu da teşhis etmiş olursunuz.
1) Birkaç yaşında büyümüş erişkin palmiyelerin ekimi
2) Filizlenmiş tohumların ekimi
3) Filizlenmemiş tohumların ekimi

Not: Başkalarının argo yorumları, tenkitleri onları bağlar, forumda ne döndüğünü bilemiyorum ancak, eğer tavsiye formunda bir şeyler karalamak gerekiyorsa, bu işe kafa yormayın, yol yakınken geri dönün, devlet değilsiniz, işinizi gücünüzü boş şeylere harcamayınız. Nacizane görüşüm, saksında bahçende yetiştir o na bir şey demem, ancak takıntılı boyutta kendinizi kaptıracak kadar önemli değil, hayat kısa, enerjinizi verimli şeylere odaklamaya bakınız.

E zaten elbette kabul görmüş dünya üzerinde bizlerde bir tuzu kuruluk modu da var, batılılar bizim yerimize her araştırmayı sağolsunlar yapıyorlar, yani nil nehrinde yaşayan dişi kırılmış bir timsahın bile damağına implanta varıncaya kadar yapıyorlar. Çok şeye gerek yok, evinize köyünüze bakın, dediğim gibi, devletten zengin değilsiniz, çevrenize hizmet edin, hindistan cevizine daha çok yol var.

Sιfιr bir
15-12-2019, 19:27
Asıl sazancı olan kendinizsiniz , farklı hesaplarla girip , millete ucube damgası vurup , fişliyor musunuz ya da şişliyormusunuz belli değil. Hepi topu şurada yazan gerçek kişi sayısı beş parmağımı geçmez, hatta belkide o kadar bile kişi yoktur. Tutarsız yorumlarınız artık kabak tadı veriyor , önce kılavye başından kalkmamak ve boş iddialarla hiç bir şey yapmamaktan falan bahsederken , sonra duruma tam tersi bir elbise geçirip , yok bu işlerle bukadar uğraşmayın , boş işler hayat kısa diyorsunuz , artık bir yerde durmak şart. Uğraşalımmı uğraşmayalımmı? Arge marge işine kalkıştığım felan yok, merak etme gaza gelen bir yapım da yok, kafa karıştırma taktiğiyle algı yönetimini ancak sen evde kendi çocuğuna dene de, sütünü zamanında içsin. Hindistan cevizi üzerine tesis kurma, arge yapma meşgalesi niyetim olduğundan falan söz ettiğimi hiç hatırlamıyorum , böyle bir şeye gücüm yetse bile kalkışacak kadar enayi de değilim , hali hazırda zaten işletmemde çalışan tek elamanımın öğle yemeğini bile veremeyecek bir krizin içersindeyken , banane hindistan cevizinden şundan bundan. Süslü ama, üstü kapalı hakaret kokan yorumlarınız çok abes.

Akçay Εdremіt
16-12-2019, 22:17
Yani evet dünyadaki referanslara bakılırsa, hindistan cevizi ağacının akdenizde yetişmeme sebebi yağışlı kış aylarıdır, ancak siz kıyı şeridi ekimi metodu kullanarak, kış mevsimi ile alakalı sorunu belki çözebilirsiniz ama, bu defa bitkiyi ayazdan değil, yaz aylarında tuz ve sıcaktan dolayı riske atacaksınız.

Tartışmaktan konuya odaklanamıyorum, taksit taksit yazamaktan yoruldum. Ancak küçük ve önemsizmiş gibi görünen, önemli bir şey var, hindistan cevizinin tolere edebileceği bir tuz oranı var. Akdeniz tüm dünya okyanuslarına kıyasla, bildiğim kadarıyla en fazla tuz oranını içermektedir, yaz ayları üstelik yağışsız geçeceği için, yoğun tuz bitkiyi yakabilir. Var sayalım kıyıya yakın bir dikim yapıldı, yılın 9 ayı yağışlı, zemin yağışlarla ıslanacağı için tuzu kısmen olsun azaltabilir, haziran, temmuz, ağustos ayları kurak geçeceği için akdenizin yoğun tuz içeren dalgaları bitkiyi öldürebilir.

https://tr.climate-data.org/asya/tuerkiye/antalya/alanya-1033/

Sιfιr bir
17-12-2019, 16:24
Ha, ha, ha. Evet ak deniz o kadar tuzlu ki kenarında ot bile bitmez. Sizler hindistan cevizi yetiştirmeye engel olanlarsınız, bana ne Florida araştırmaların dan, Florida ile benim deniz minerallerin, havam, rüzgarım toprağım aynı değil ki, belki hatta onların kastettiği yerlerde denenmiş ve de yetişmezken, benim sahillerimde oralardan daha da güzel ve verimli olmayacağı ne malûm? İşte bir batılı ile ortadoğulu arasındaki fark bu, eminim o florida araştırmalarını yapanlar, benim söylediklerimin mantığını anlar ve test aşamalarını farklı yörelerde denedikten sonra bir karara varırlardı. İster yetiştirin, ister yetiştirmeyin, kimseyi enterese etmez, halâ ısrarla iddia ediyorum ki, eğer kıyılara şu fotoğraftaki yere, tarif ettiğim şekilde dikilirse kesinlikle hayatta kalacak, hatta meyve bile verecektir. İsterseniz bahse bile girerim. Hani troll dediniz ya, aksini ispatlamaya hazırım.

Örneğin:

Akçay Εdremіt
17-12-2019, 17:10
Evet akdenizin yaz ayları kurak, hem kurak hemde tuzlu kıyılarda yetişme özelliği olan, çam ve zeytin ağaçlarının, veya akdeniz kıyısında yetişme özelliği olan tüm farklı bitkilerin, tuzlu zemini hindistan cevizine oranla nekadar tolere edeceğini tam biliyormusunuz? Hindistan cevizinin, bunu tolere edip etmeyeceği konusu bambaşka bir kıyastır.

Akdeniz kıyılarındaki florayı bir referans olarak almamalısınız, tüm bitkilerin yapısı farklıdır, örneğin çam ağacı tuz ve kuraklığa daha dayanıklı demekki, ancak hindistan cevizi kuraklıkta tökezler, sıcak havalarda özellikle bol sulama ister. Üç aylık yaz dönemindeki az gerçekleşen yağışları tolere edipte, iklime adapte olup olmayacağı konusu riskli bir süreç.

Son yıllarda popüler olan bu yöntemi yabancı forumlarda da anlatıyorlar, bugün keşfedilmiş bir şey değil, buyrun fotoğrafları buraya bırakıyorum. Bakın ilk en üstteki fotoğrafta, çok sayıda hindistan cevizi sahile dikilmiş, ağaçların ne kadar verimsiz oldukları belli, hepsi sararmış.

Israrla, buna rağmen macera seviyorsanız demekki... Neyse saygı duyuyorum, ayrıca her türlü iddiaya varım.

Sιfιr bir
17-12-2019, 17:37
Bu kadar velvele, bu kadar demogoji, laf oyunları, en ince makul detayları bile paylaşmama rağmen her şeye bir kulp takmanız fazlasıyla tuhaf. Gün gibi ortada olan bir şeyi neden süslü laflarla evirip çeviriyorunuz. Sanki asıl troll sizler gibisiniz, bir kişi kaç tane ayrı ayrı hesabı kullanıyor kestiremiyorum ve hala kuşku içindeyim. Anladımki olay hindistan cevizinin burada yetişip yetişmeyeceği falan değil, aslında birileri hindistan cevizinin yetişmemesini istiyor! Gerçekten sebep ne? Hindistan cevizi istilacı bir bitki falanmı? Diğer bitkilere ya da insan sağlığına bir zararı falan var da ben mi bilmiyorum?

İstilacı bitki
18-12-2019, 09:50
Bu kadar velvele, bu kadar demogoji, laf oyunları, en ince makul detayları bile paylaşmama rağmen her şeye bir kulp takmanız fazlasıyla tuhaf. Gün gibi ortada olan bir şeyi neden süslü laflarla evirip çeviriyorunuz. Sanki asıl troll sizler gibisiniz, bir kişi kaç tane ayrı ayrı hesabı kullanıyor kestiremiyorum ve hala kuşku içindeyim. Anladımki olay hindistan cevizinin burada yetişip yetişmeyeceği falan değil, aslında birileri hindistan cevizinin yetişmemesini istiyor! Gerçekten sebep ne? Hindistan cevizi istilacı bir bitki falanmı? Diğer bitkilere ya da insan sağlığına bir zararı falan var da ben mi bilmiyorum?
Sizi gayet iyi anlıyorum, tarihte buna benzer çok olay yaşanmıştır:
'yapamazsın, edemezsin, boşuna deneme, bu olmaz'
falan denildikten sonra, kimileri neleri değiştirip ne başarılara imzalar atmışlar. Ruhunuzda böyle bir inanç veya ilham varsa aksini kanıtlayınız o zaman, burada ki atışmaların kimseye faydası yok.

Madem bu kadar iddialısınız, bunu kanıtlayınız, elle tutulur bir sebeple geliniz ve insanlar inansın. Tüm araştırmaları çürütmek istiyorsunuz madem bunu gösteriniz.

COMMENTS
19-12-2019, 16:41
Bu kadar velvele, bu kadar demogoji, laf oyunları, en ince makul detayları bile paylaşmama rağmen her şeye bir kulp takmanız fazlasıyla tuhaf. Gün gibi ortada olan bir şeyi neden süslü laflarla evirip çeviriyorunuz. Sanki asıl troll sizler gibisiniz, bir kişi kaç tane ayrı ayrı hesabı kullanıyor kestiremiyorum ve hala kuşku içindeyim. Anladımki olay hindistan cevizinin burada yetişip yetişmeyeceği falan değil, aslında birileri hindistan cevizinin yetişmemesini istiyor! Gerçekten sebep ne? Hindistan cevizi istilacı bir bitki falanmı? Diğer bitkilere ya da insan sağlığına bir zararı falan var da ben mi bilmiyorum?

Hindistan cevizi lobisi olmadığı kesin, kim ne yapsın yahu senin cevizinin yetişip yetişmeyeceğini. İthalatı daha ucuz olan, aslında pekte gerekli olmayan baharatımsı olan bir şey için bu kadar da kafa patlatmak çok saçma, birileri seninle gırgır geçiyor. İnternette çöp bilgiler dolu, insanları donanımlı hale getirmekten ziyade oyalamaya, dikkat dağıtmaya yönelik yapılan kafa karıştırıcı yorumlara pekte itibar etmeyiniz. Alın bir etkinlik paylaşayım, belki bu da bir safsata emin değilim, konu ile doğrudan alakalı olup olmadığına emin değilim, ilginizi çekebilir, tüm çölleri tuzcul bitkilerle yeşertecek bir proje, yersen: https://johnbrianshannon.com/2014/10/19/halophyte-crops-to-green-the-worlds-deserts/

MeyveliTepe
19-12-2019, 23:46
Bu başlıkta çok fazla üyenin üyelik isimlerinin başına sonuna boşluk vs. koyarak defalarca yeni üyelik alıyor. Aynı kişi ise niye? Farklı kişiler ise zaten yanıltıcı.

Bu şekildeki üyeliklerin paylaşımının niteliğine bakılmaksızın engelleneceğini bildirmek isterim.

Деревья Форум
21-12-2019, 15:04
Bu başlıkta çok fazla üyenin üyelik isimlerinin başına sonuna boşluk vs. koyarak defalarca yeni üyelik alıyor. Aynı kişi ise niye? Farklı kişiler ise zaten yanıltıcı.

Bu şekildeki üyeliklerin paylaşımının niteliğine bakılmaksızın engelleneceğini bildirmek isterim.
Peki şu konuya da bir açıklık getirelim o zaman, profesyonel demesek de, o na yakın bir el çabukluğu ile forumda yapılan daha üst düzey hilelere ne dersiniz? Doğallık süsü verip, eski tarihli, bot ve kodlarla oluşturulan hesaplara bir yaptırımınız olacak mı? Geçenlerde bir kaç nick gördüm, 2007 tarihli, 12400 küsur mesaj kapasitesi olmuş, diğeri atıyorum 6411 falan mesaj kapasiteli bir hesaptı. Siz varın bunun adına trollük ya da sazanlık deyin, ancak sahiden birileri milleti inceden inceye makaraya sarmaya çalışıyor...

MeyveliTepe
21-12-2019, 16:04
Peki şu konuya da bir açıklık getirelim o zaman, profesyonel demesek de, o na yakın bir el çabukluğu ile forumda yapılan daha üst düzey hilelere ne dersiniz? Doğallık süsü verip, eski tarihli, bot ve kodlarla oluşturulan hesaplara bir yaptırımınız olacak mı? Geçenlerde bir kaç nick gördüm, 2007 tarihli, 12400 küsur mesaj kapasitesi olmuş, diğeri atıyorum 6411 falan mesaj kapasiteli bir hesaptı. Siz varın bunun adına trollük ya da sazanlık deyin, ancak sahiden birileri milleti inceden inceye makaraya sarmaya çalışıyor...

Geçenlerde nasıl öyle bir nick gördünüz bilemedim. Zaten bugün saat 16:52'de foruma üye olmuşsunuz, üyelik isminiz de alfabede bulunmayan karakterle (kril alfabesine benziyor) ve 12 dakika içinde koca forumu baştan sona anlayıp 17:04'de bu başlığı bulup yorum yazmışsınız. Antep fıstığı ile ilgili de iki mesaj daha yapıp forumdan çıkmışsınız. Muhtemelen de sizi bu isimle bir daha göremeyeceğiz, bu yüzden o bahsettiğiniz nick nedir, bakalım demenin de bir anlamı yok herhalde.

Eomer07
21-12-2019, 19:17
Geçenlerde nasıl öyle bir nick gördünüz bilemedim. Zaten bugün saat 16:52'de foruma üye olmuşsunuz, üyelik isminiz de alfabede bulunmayan karakterle (kril alfabesine benziyor) ve 12 dakika içinde koca forumu baştan sona anlayıp 17:04'de bu başlığı bulup yorum yazmışsınız. Antep fıstığı ile ilgili de iki mesaj daha yapıp forumdan çıkmışsınız. Muhtemelen de sizi bu isimle bir daha göremeyeceğiz, bu yüzden o bahsettiğiniz nick nedir, bakalım demenin de bir anlamı yok herhalde.

Tek kullanımlık hesaplar konusuyla ilgilenmeniz iyi oldu. Çünkü bu tür hesaplar istisnalar dışında birilerine sataşmak, ortalığı karıştırmak için açılıyor ve bir daha kullanılmıyor. Hesap aç, birisine sataş, birkaç gün bekle, hesap aç... diye devam eden bir algoritmaya sahipler. Bu konuda bir fikrim var. Gerçekten bir şeyler yazmak isteyen olursa engel olmayacak ama sadece sağa sola sataşmak için yazanları biraz yavaşlatacak bir fikir. Uygulanabilir mi bilmiyorum. Foruma üyelikten önce ön üyelik gibi bir aşama getirilebilir. Ön üyeden belirli sayıda -örneğin 5 gibi- mesaj yazması istenebilir. Bu yazılan mesajları sadece forum yönetimi görebilir. Forum yönetimi bu mesajları okuyup değerlendirdikten sonra ön üyenin üyeliğini onaylar ya da uygun görmeyip reddeder. Üyeliği onaylanan kişi de forumda yazmaya devam eder. Üyelik sürecini biraz uzatacaktır ama kaliteyi arttıracağını düşünüyorum.

Eomer07
28-12-2019, 19:39
21 Aralık itibariyle kışa girdik. Hindistan cevizi için de zor zamanlar başlamış oldu. Kışa girerken ne durumda göstermek istedim. Paylaştığım fotoğraflar 26 Aralık tarihinde çekilmiştir.

Perşembe günü üç günlük yağışın sona erdiği gündü. Bu aralar hem yağmurdan hem de şiddetli rüzgardan muz bahçem zarar görüyor. Olumsuz şartlardan Hindistan cevizi de payını almış ve üzerine muz devrilmiş. Neyse ki sadece yapraklarında hafif zedelenme olmuş, göbek sağlam görünüyor. Resimde görülen koruma naylonunu ise yeniden düzeltmem gerekecek. Hem bir miktar ısıtır hem de rüzgara karşı korur diye etrafına naylon çekmiştim. İyi yapmışım, devrilen muz ağacı naylonun çıtalarına takıldığı için ceviz ezilmemiş.

702070

Neredeyse üç gün sürekli yağmur yağdı. Fotoğrafı çektiğimde ise yağmur dineli birkaç saat olmuştu. Toprağın üzerinde hiç su yok. Ben bunu toprağın geçirimi iyi olarak yorumluyorum.

702073

Hindistan cevizi ise sağlıklı görünüyor. Yapraklarında kahverengi ben büyüklüğünde lekeler var. Nedenini bilmiyorum, şimdilik tek can sıkan nokta o.

702071

Alttaki resimde ise göbek kısmını yakından çekmeye çalıştım. Kış gelmesine rağmen yeni yaprak büyümeye devam ediyor. benim için beklenmedik bir durum. Havalar biraz soğuyunca büyümesini durdurur diye düşünmüştüm. Yazınki kadar hızlı büyümüyor ancak büyümeye devam ediyor.

702072

Dediğim gibi hava bu sıralar genelde kapalı ve yağmurlu. Yine de geceleri 10°C'nin altına düşmüyor. Gündüzleri kapalı olsa da 15°C'nin üzerini görüyor. Güneşli günlerde 20°C'yi gördüğü bile oluyor. Tabi bu benim evin dışındaki veriler. Deniz kenarında olduğu için Hindistan cevizinin olduğu yere fazladan 1°C ekleyebiliriz. İlerleyen günlerde havalar biraz daha soğuyacak ancak Hindistan cevizini öldürecek derecelere düşeceğini sanmıyorum. Don olmaz demiyorum ama Hindistan cevizinin bulunduğu yer dona karşı oldukça korunaklı. Buradaki muzlarda soğuktan dolayı oluşan zararlar daha yüksekteki bahçelere göre oldukça düşük ve muzlar kışın bile yeşil kalıyor. Biz burada denize sıfır konumdaki bahçelere şakadan açık sera deriz. Hindistan cevizi hayatta kalırsa bunu kanıtlamış olacağız. Şunun şurasında iki ay sonra daha var. İnşallah, mart başında forumda Hindistan cevizimin sağlıklı resimlerini paylaşmak nasip olur.

siflera12
26-01-2020, 06:57
21 Aralık itibariyle kışa girdik. Hindistan cevizi için de zor zamanlar başlamış oldu. Kışa girerken ne durumda göstermek istedim. Paylaştığım fotoğraflar 26 Aralık tarihinde çekilmiştir.

Perşembe günü üç günlük yağışın sona erdiği gündü. Bu aralar hem yağmurdan hem de şiddetli rüzgardan muz bahçem zarar görüyor. Olumsuz şartlardan Hindistan cevizi de payını almış ve üzerine muz devrilmiş. Neyse ki sadece yapraklarında hafif zedelenme olmuş, göbek sağlam görünüyor. Resimde görülen koruma naylonunu ise yeniden düzeltmem gerekecek. Hem bir miktar ısıtır hem de rüzgara karşı korur diye etrafına naylon çekmiştim. İyi yapmışım, devrilen muz ağacı naylonun çıtalarına takıldığı için ceviz ezilmemiş.

702070

Neredeyse üç gün sürekli yağmur yağdı. Fotoğrafı çektiğimde ise yağmur dineli birkaç saat olmuştu. Toprağın üzerinde hiç su yok. Ben bunu toprağın geçirimi iyi olarak yorumluyorum.

702073

Hindistan cevizi ise sağlıklı görünüyor. Yapraklarında kahverengi ben büyüklüğünde lekeler var. Nedenini bilmiyorum, şimdilik tek can sıkan nokta o.

702071

Alttaki resimde ise göbek kısmını yakından çekmeye çalıştım. Kış gelmesine rağmen yeni yaprak büyümeye devam ediyor. benim için beklenmedik bir durum. Havalar biraz soğuyunca büyümesini durdurur diye düşünmüştüm. Yazınki kadar hızlı büyümüyor ancak büyümeye devam ediyor.

702072

Dediğim gibi hava bu sıralar genelde kapalı ve yağmurlu. Yine de geceleri 10°C'nin altına düşmüyor. Gündüzleri kapalı olsa da 15°C'nin üzerini görüyor. Güneşli günlerde 20°C'yi gördüğü bile oluyor. Tabi bu benim evin dışındaki veriler. Deniz kenarında olduğu için Hindistan cevizinin olduğu yere fazladan 1°C ekleyebiliriz. İlerleyen günlerde havalar biraz daha soğuyacak ancak Hindistan cevizini öldürecek derecelere düşeceğini sanmıyorum. Don olmaz demiyorum ama Hindistan cevizinin bulunduğu yer dona karşı oldukça korunaklı. Buradaki muzlarda soğuktan dolayı oluşan zararlar daha yüksekteki bahçelere göre oldukça düşük ve muzlar kışın bile yeşil kalıyor. Biz burada denize sıfır konumdaki bahçelere şakadan açık sera deriz. Hindistan cevizi hayatta kalırsa bunu kanıtlamış olacağız. Şunun şurasında iki ay sonra daha var. İnşallah, mart başında forumda Hindistan cevizimin sağlıklı resimlerini paylaşmak nasip olur.
Aradan baya zaman geçmiş Hindistan ceviziniz ne halde yerine iyice alıştımı 🤔

Eomer07
26-01-2020, 18:14
Aradan baya zaman geçmiş Hindistan ceviziniz ne halde yerine iyice alıştımı 🤔

Pek alışamadı. :( Geçen haftaya kadar her şey iyi gidiyordu. Sadece nohut büyüklüğünde yağan dolu yapraklarına biraz zarar vermişti. Onun dışında bir sorun yoktu. Ancak geçen hafta hava sıcaklığı geceleri 7-8°C'ye kadar düşmüştü. Bunun üzerine nem çok düştü ve şiddetli rüzgarlar oldu. Cevizim bu kötü havalardan oldukça etkilenmiş. Yaprakları canını kaybetmiş. Diğer tropikal ağaçlarda da yaprakların soğuk rüzgarlardan yandığı oluyor ama onlar dalından budağından filiz verip iyileşiyor. Palmiyelerin böyle bir şansı yok. Varsa yoksa göbek. Göbeği sağlam gibi ama baharı görmesi yine de zor.

702722

702723

Oysa daha geçen hafta oldukça sağlıklı görünüyordu. Aşağıdaki fotoğrafları da 5 Ocakta çekmiştim.

702724

702725

Sizde durumlar nasıl?

siflera12
29-01-2020, 07:31
Pek alışamadı. :( Geçen haftaya kadar her şey iyi gidiyordu. Sadece nohut büyüklüğünde yağan dolu yapraklarına biraz zarar vermişti. Onun dışında bir sorun yoktu. Ancak geçen hafta hava sıcaklığı geceleri 7-8°C'ye kadar düşmüştü. Bunun üzerine nem çok düştü ve şiddetli rüzgarlar oldu. Cevizim bu kötü havalardan oldukça etkilenmiş. Yaprakları canını kaybetmiş. Diğer tropikal ağaçlarda da yaprakların soğuk rüzgarlardan yandığı oluyor ama onlar dalından budağından filiz verip iyileşiyor. Palmiyelerin böyle bir şansı yok. Varsa yoksa göbek. Göbeği sağlam gibi ama baharı görmesi yine de zor.

702722

702723

Oysa daha geçen hafta oldukça sağlıklı görünüyordu. Aşağıdaki fotoğrafları da 5 Ocakta çekmiştim.

702724

702725

Sizde durumlar nasıl?
Benimkinin yaprakları tamamen öldü sadece gövdesi canlı şu aralar hava baya iyi ama 2-3 kere -2 dereceleri atlattı.

Erdem Uluhan
06-02-2020, 22:31
Deniz suyu temin etmeniz kolaysa, bir sprey yardımı ile deniz suyu ile yaprakları hafifçe ıslatın, kökünede bir fincan deniz suyu verin, çok abartmamak kaydı ile... Bu adaptasyon sürecine start verebilmeye destek için iyi olacaktır. Deneme için tek fidan kullanmayın bir kaç adet olsun, olmazsa da denemekten vazgeçmeyin, tekrar deneyin. Deniz suyunu zaten bir kaç ayda bir az miktarda uyum aşamasında vereceğiniz için toprağa veya çevre bitkilere zararı olmayacaktır, hatta minarallerde barındırdığı için faydalı bile olabilir, zaten eğimli ve geçirgen arazide hele hiç risk olmaz. Önemli olan bulunduğunuz beldenin hava şartlarına yönelik bir adaptasyon olacağı için, kırmızı topraktan yapılma, hazneli saksılarda kullanabilirsiniz, saksılarda gelişebilirler, büyük ölçüde erişkinliğe kadar saksıda tutup, sonra yine aynı beldeye transfer edebilirsiniz. Hörmetler

CevizMeviz
10-02-2020, 15:38
eğer amaç insanlara doğru bilgi vermekse bunu düzgün yapalım. tuz emilimi yapan bitkiler topraktaki tuzu çeker, çevredi tarıma tuzun zararı kalmaz, tabi tutupta bir varil tuz dökmeyin.
tuza yatkın hücresel yapıdaki bitkiler topraktaki tuzu temizler.

deniz suyunu spreye koymayın spreyi bozar yani pompa ucundaki mekanizmayı tıkar. deniz suyunu başka bir yöntemle bitkilerin gövdesine ve yapraklarına fışkırtın. aynen buyurduğunuz gibi ek olarak, toprağın geçirgenliği ve yağmur hatta eğimli arazi de tuzu temizler.

Kök kısmına deniz suyu verirken, az ölçüde kullanın, çevreye geniş açıda yaymayın, gövde ile toğrağın birleştiği bölgeyi ıslatın yeterli.

hobiciakvarist
11-02-2020, 14:06
Ben 3 adet Hindistan cevizi ile konunun başındaki nemli poşet yöntemiyle köklendirme ye çalıştım ama sadece çürüdüler maalesef. Sanırım çok taze olması gerekiyor? Sn. siflera12 demişti sanırım bu konuda: ceviz yerine doğrudan satılmakta olan ufak fide/ağaç alarak yapılabilir ancak bir diğer üye kırmızı palmiye zararlısından bahsetmiş (2006 link/haberi olsa da) ve ithalat yasak yazılmış. Hala güncel mi bilmiyorum tabi; eğer satılıyor ise yasağın kalktığını varsaymak yanlış olmaz sanırım. Eğer görürsem alıp denemeyi düşünüyorum (zaten cevizin tanesi 7-10 lira arası değişiyor 3 ceviz 30 lira çöp oldu ki daha fazla denemenin de bir şey değiştireceğini sanmıyorum, zira çok taze olmuyor sanırım cevizler geldiklerinde gümrük'te bekliyor vs).

Ayrıca Sn. Eeomer07 ve siflera12'ye çaba ve denemelerinden ve ayrıca ilerleyiş ve aşamalarını paylaşmış olmalarından dolayı tebrik ediyorum. Forum'ların mantığı bilgi, deneyim ve tecrübe paylaşımıdır netice itibari ile ve kendileri son dönemde bu yönde paylaşım yapan nadir kişiler. Gelişmelerden bizi haberdar etmeye devam edin lütfen.

Eomer07
12-02-2020, 13:38
Ben 3 adet Hindistan cevizi ile konunun başındaki nemli poşet yöntemiyle köklendirme ye çalıştım ama sadece çürüdüler maalesef. Sanırım çok taze olması gerekiyor? Sn. siflera12 demişti sanırım bu konuda: ceviz yerine doğrudan satılmakta olan ufak fide/ağaç alarak yapılabilir ancak bir diğer üye kırmızı palmiye zararlısından bahsetmiş (2006 link/haberi olsa da) ve ithalat yasak yazılmış. Hala güncel mi bilmiyorum tabi; eğer satılıyor ise yasağın kalktığını varsaymak yanlış olmaz sanırım. Eğer görürsem alıp denemeyi düşünüyorum (zaten cevizin tanesi 7-10 lira arası değişiyor 3 ceviz 30 lira çöp oldu ki daha fazla denemenin de bir şey değiştireceğini sanmıyorum, zira çok taze olmuyor sanırım cevizler geldiklerinde gümrük'te bekliyor vs).

Ayrıca Sn. Eeomer07 ve siflera12'ye çaba ve denemelerinden ve ayrıca ilerleyiş ve aşamalarını paylaşmış olmalarından dolayı tebrik ediyorum. Forum'ların mantığı bilgi, deneyim ve tecrübe paylaşımıdır netice itibari ile ve kendileri son dönemde bu yönde paylaşım yapan nadir kişiler. Gelişmelerden bizi haberdar etmeye devam edin lütfen.

Bildiğim kadarıyla palmiye ithalatı tamamen yasak değil, kırmızı palmiye böceği görülen bazı ülkelerden yapılması yasak. İnternetten palmiye fidanları satılıyor. Örneğin aşağıdaki ilanda ürünün ithal olduğu belirtilmiş.

https://www.fidanistanbul.com/urun/5457_cocos-nucifera-hindistan-cevizi-palmiyesi,-100-cm,-kargo-bedava,-saksida.html

Mesajınız için teşekkürler. Denememde gelişme oldukça paylaşım yapmaya devam edeceğim.

kutsalangemon
12-02-2020, 14:46
Merhaba

Konu hakkında çok bilgi kirliliği var. İzmir'de ekiliyor dediği ağaç kral palmiyenin bir türü. Sera daha elindeki ağacın türünü bilmiyor. Hindistan cevizi Akdeniz havzasında kışın etkili olan kuzey rüzgarları ve yazın etkili olan kurak ve sıcak dönem sebebiyle yetişmez. Tropikal iklimlerde hava sıcaklığı 20 derecenin altına düşmez ve hemen hemen her gün yağmur yağar. Sıcaklık ve nem sabittir. Hindistan cevizi sıcaklık farkını tolere edebilecek bir bitki değil.

Aranızda tropikal iklimin hakim olduğu ülkelere gidenler mutlaka bilir, nefes almakta bile zorlanılacak kadar nem vardır. Bu nem oranını Marmaris, Antalya gibi yerlerle kıyaslamanız mümkün bile değil.

kutsalangemon
14-02-2020, 14:16
Selamün Aleyküm

İnatlaşmak için söylemiyorum, ancak abarttığınız gibi değil, akdenizin çoğu yerindeki nem kaydadeğer. Özellikle iskenderun, adana, mersin tarafı felaket. Gittiğim bir çok ülke de mevcut: örneğin, tam tropik Cidde(arabistan) biraz nemli idi, tam tropik olmayan Nepal,in sıcak kentleri bizim akdeniz sahillerinden daha rahat, nepalde hindistan cevizleri var ve meyve veriyorlar, hatta çoğu bölge yılın bir kısmında yağışta almıyor, ayrıca tam ekvatoral iklim olan maldivlerde bile o kastettiğiniz bunaltıcı havaya rast gelemedim. Ancak bunaltıcı olan tropik bölgeler de elbette duydum, hindistanın bazı bölgeleri, floridanın bazı bölgeleri, meksika ve körfezi civarı gibi... Her bölgenin kendine has bir ölçütü var.

Mevzu şu, şunu söylemeye çalışıyorum, nemli omayan, fazla yağış almayan ve tropikal olmayan bölgelerde de hindistan cevizi ağaçları var ve meyveye oturabiliyorlar.

Madem ithalat yasağı da kalktı, en azından bir kaç yaşında bari genç fidanlar atıyorum nepalde çoğaltılıp Türkiye iklimine uyarlanabilir, çünkü ülkemiz iklimine en yakın iklim nepal bölgesi gibi... Selametle, fikirlerimi istişare etmek istedim.

Merhaba

Neden inatlaşalım konuştuğumuz konu bitkiler :) Verdiğiniz örneklerde paralel uzaklığı olarak Türkiye'ye en yakın konum olan nokta Nepal fakat ortalama 27 derece paralelinde yer alan Nepal en güney noktası 36 derece paralelindeki Türkiye'den 900 km kadar daha Ekvator çizgisine yakın ve Nepal'de Muson iklimi hakim. Nispeten soğuk kış aylarında çok az yağış alıyor fakat sıcak yaz aylarında anormal derecede yağmur yağıyor. Bizde ise bu durum tam tersi. Nepal iklim anlamında Türkiye ile hiçbir benzerlik göstermez. Türkiye'de Muson iklimine benzer bir iklim de yoktur.

Hindistan, Meksika ve Florida gibi yerler de tropikal ve ekvatoral iklim kuşağı içerisinde bulunuyor. 25 derece enleminde bulunan ve ekvator çizgisine bizden 1100 km daha yakın Miami'de bile tropikal kasırgalar sebebiyle zaman zaman sıcaklıklar -5 derecelere düşüyor ve her yıl birçok tropikal bitki ne yazık ki bu soğuğa dayanamayıp ölüyor.

Cidde'de kuru çöl iklimi hakimdir. Yağış yok denecek kadar azdır. Cidde sahildeki hindistan cevizi ağaçları sürekli olarak sulanmakta ve nemli kalmaları sağlanmaktadır. Benzer durum Dubai'de de var.

Yine de Güney Kıbrıs'ta Stelios adlı bir ağaçsever arkadaşımız bir hindistan cevizi yetiştirmeyi başardı. İlk yıllarda kış aylarında hindistan cevizini elektrikli soba ile ısıttı ve kış yağmurlarından korumak için üzerine branda serdi. Şimdilerde 10 yaşını geçen hindistan cevizi oldukça bodur bir görünüme sahip ve her kış yaprakları yanıyor.

Devrekli
15-03-2020, 17:08
21 Aralık itibariyle kışa girdik. Hindistan cevizi için de zor zamanlar başlamış oldu. Kışa girerken ne durumda göstermek istedim. Paylaştığım fotoğraflar 26 Aralık tarihinde çekilmiştir.

Perşembe günü üç günlük yağışın sona erdiği gündü. Bu aralar hem yağmurdan hem de şiddetli rüzgardan muz bahçem zarar görüyor. Olumsuz şartlardan Hindistan cevizi de payını almış ve üzerine muz devrilmiş. Neyse ki sadece yapraklarında hafif zedelenme olmuş, göbek sağlam görünüyor. Resimde görülen koruma naylonunu ise yeniden düzeltmem gerekecek. Hem bir miktar ısıtır hem de rüzgara karşı korur diye etrafına naylon çekmiştim. İyi yapmışım, devrilen muz ağacı naylonun çıtalarına takıldığı için ceviz ezilmemiş.

702070

Neredeyse üç gün sürekli yağmur yağdı. Fotoğrafı çektiğimde ise yağmur dineli birkaç saat olmuştu. Toprağın üzerinde hiç su yok. Ben bunu toprağın geçirimi iyi olarak yorumluyorum.

702073

Hindistan cevizi ise sağlıklı görünüyor. Yapraklarında kahverengi ben büyüklüğünde lekeler var. Nedenini bilmiyorum, şimdilik tek can sıkan nokta o.

702071

Alttaki resimde ise göbek kısmını yakından çekmeye çalıştım. Kış gelmesine rağmen yeni yaprak büyümeye devam ediyor. benim için beklenmedik bir durum. Havalar biraz soğuyunca büyümesini durdurur diye düşünmüştüm. Yazınki kadar hızlı büyümüyor ancak büyümeye devam ediyor.

702072

Dediğim gibi hava bu sıralar genelde kapalı ve yağmurlu. Yine de geceleri 10°C'nin altına düşmüyor. Gündüzleri kapalı olsa da 15°C'nin üzerini görüyor. Güneşli günlerde 20°C'yi gördüğü bile oluyor. Tabi bu benim evin dışındaki veriler. Deniz kenarında olduğu için Hindistan cevizinin olduğu yere fazladan 1°C ekleyebiliriz. İlerleyen günlerde havalar biraz daha soğuyacak ancak Hindistan cevizini öldürecek derecelere düşeceğini sanmıyorum. Don olmaz demiyorum ama Hindistan cevizinin bulunduğu yer dona karşı oldukça korunaklı. Buradaki muzlarda soğuktan dolayı oluşan zararlar daha yüksekteki bahçelere göre oldukça düşük ve muzlar kışın bile yeşil kalıyor. Biz burada denize sıfır konumdaki bahçelere şakadan açık sera deriz. Hindistan cevizi hayatta kalırsa bunu kanıtlamış olacağız. Şunun şurasında iki ay sonra daha var. İnşallah, mart başında forumda Hindistan cevizimin sağlıklı resimlerini paylaşmak nasip olur.

Selam Aleyküm
Şubat ayı sorunsuz geçtimi? Son durum nedir, merak ettim, hindistan cevizi ağacı yetiştirilmesi ile alakalı Türkiye'de ilk çalışma olarak sizinkine denk geldim.
Bir de bir görsel paylaşmak isterim, bu fotoğraftaki ülke nerede bilen var mı, tür olarak hangi tür bu palmiyeler? Gerçekten harika bir görüntü:

Eomer07
17-03-2020, 08:45
Selam Aleyküm
Şubat ayı sorunsuz geçtimi? Son durum nedir, merak ettim, hindistan cevizi ağacı yetiştirilmesi ile alakalı Türkiye'de ilk çalışma olarak sizinkine denk geldim.
Bir de bir görsel paylaşmak isterim, bu fotoğraftaki ülke nerede bilen var mı, tür olarak hangi tür bu palmiyeler? Gerçekten harika bir görüntü:

Aleyküm Selam;

Denemem maalesef başarısız oldu. Daha erken yazacaktım ama şöyle kafamda bir derleyip toparlayayım istedim. Aşağıdaki fotoğrafları 11 Martta çektim. Ocak ayının son haftası şiddetli bir kuru ayaz Hindistan cevizinin yapraklarının yanmasına neden oldu. -Düşük nem, düşük sıcaklık, geceleri 5°C kadar, şiddetli rüzgar- Bu koşullar altında Hindistan cevizimin yaprakları yandı ve kurumaya başladı. Şubat ayını yaprakları kuruyarak geçirdi. Sadece göbek kısmı kalmıştı. En son göbek de kurudu. Hâlâ göbek kısmında biraz yeşillik var ama o da uzun sürmeyecektir.

704185

704186

704187

Yine de kış boyunca yeşil kalan bir parça var.

Bu denememde Hindistan cevizi, hakkında hiçbir şey öğrenemeden kuruyup gitse üzülürdüm. Ama birşeyler öğrendiğim için mutluyum.

Öncelikle cevizin yapraklarında soğuk dışında herhangi bir hastalık ya da köklerde mantar oluştuğunu gösteren bir iz görmedim. Forumda sık sık yazılan kışın köklerde mantar oluşur o yüzden Hindistan cevizi kurur fikrinin altı boş.

Diğer bir konu ise düşük sıcaklık tek başına Hindistan cevizini öldürmüyor. Ama kuru ayazın şakası yok. Hindistan cevizinin palmiye olduğu için aklımda hep kalın sert yapraklar vardı ve ayazdan bu kadar etkilenebileceğini düşünmemiştim. Ancak Hindistan cevizinin yaprakları çok narin. Belki erişkin ağaçların yaprakları daha dirençlidir. Ayaz diğer tropikal ağaçların da yapraklarını ve ince dallarını yakıyor ancak onlar baharda yeniden filizlenebiliyor. Hindistan cevizinin böyle bir şansı yok.

Bütün yıl bir sıkıntı yaşamadan hatta kışın ilk günlerinde bile gelişimini sürdüren bir bitkinin sadece üç günlük olumsuz hava koşullarında ölmesi insana acaba dedirtse de aldanmaya gerek yok. Bu tür hava koşulları neredeyse her yıl görülüyor. Hatta zaman zaman daha şiddetli ayazlar da görmüştüm.

Denenmeye devam edebilir. Sonuçta Türkiye'de en korunaklı bahçe benimki değil. Geçirimli toprak, bol güneş, düzenli sulama. Bunun yanına bir de kuru soğuk rüzgarlara karşı korunaklı bir yer eklenirse daha farklı sonuç alınabilir. Denememden çıkardığım sonuç bu. Elime fırsat geçerse yine denemek isterim.

siflera12
23-03-2020, 09:13
Benim Hindistan cevizi de ölü gibi görünüyor ama ilginç bir şekilde yeni kökler üretmeye başladı ne olucak bilemiyorum , aslında çok fazla ihmal ettim çok fazla suya maruz kaldı ve bu yüzden çürümeler oldu �� Uzun süre Hindistan cevizi ile ilgilenemedim bir takım problemler oldu ( çok büyük sorunlar yaşadım bu yüzden ilgilenemedim) şimdi ne olucak bilmiyorum ama kökleri canlı , gövdesi ölü anlamadım ��

siflera12
23-05-2020, 18:54
Benimkisi öldü , don olacağı zaman çok ihmal ettim maalesef , o aralar çok kötü şeyler yaşadım bu yüzden ilgilenemedim [emoji17]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

tropikalist
23-05-2020, 19:34
acaba marketten alsak tutar mı

siflera12
23-05-2020, 19:47
acaba marketten alsak tutar mıTohumunu diyorsan kesinlikle taze olmalı o da yüzde 10 ihtimalle

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Doku_Kültürcü
09-03-2021, 12:21
Erzurum ve Bursa iklimi arasında uçurun fark var, Erzurum 2400 rakımda kestane bile yetiştirilmiş.
Denemeden bilinmez, doğrudur denenmiş bir çok örneğe dayanarak Türkiye 'de hindistan cevizi yetişmez düşüncesi hakim.
https://www.youtube.com/watch?v=EgrJRF6atPg&t=376s

Videoyu izledim. Şahıs, ne yetiştirdiğinin farkında değil. 3.32 dakikada gösterdiği meyve at kestanesi (bilimsel adı Aesculus hippocastanum). At kestanesi, düşük sıcaklıklara kestaneden daha dayanıklıdır. At kestanesi meyvesi saponin içerdiği için zehirlidir. Tüketmek için bu saponinin uzaklaştırılması gerekir.

HAWAii MiAMi
02-04-2021, 12:34
Köklendirmek üzere bende tohum aradım ancak taze bulamadım, sanırım mahsul sezonu değilmiş.

Doku_Kültürcü
22-04-2021, 13:20
Köklendirme işlemi için, meyveyi seçerken teraziye koyup en ağırını falan mı seçmek gerekiyor tazesini bulabilmek için?

Birde çimlendirmek için suda bekletiliyor ya hani ilk etapda, bu meyvenin bekletildiği suyun içersine indol butirik asit ilave etsem köklenme daha garanti olmaz mı?
https://www.youtube.com/watch?v=BieelvE_ZPI&t=100s

İndol butirik asit oksin denilen hormon gurubunda yer alır. Hindistan cevizi sütünde yeterince oksin zaten var. Aslında sadece oksin değil diğer bütün hormon guruplarından kimyasal maddeler içerir. Hindistan cevizini perlit gibi steril bir ortam içerisine ekin (meyvenin altında bulunan üç çimlenme noktası ıslak perlite temas etsin). Perlitin kurumasına izin vermeyin. Eğer ceviz canlıysa çimlenecektir.

Zihin kontrolü
27-04-2021, 14:41
Çimlenme ayrı, köklenme ayrı, belki çimlenme olduktan sonra amino asit ile birlikte IBA takviyesi de yapılabilir, belki adaptasyona da destek olur, bildiğim kadarı ile akdeniz ülkelerinde yetişmiyor, belki bir ihtimal bu sebeple yetişir.

Leonardit vs çok farklı desteklerde eklenebilir.

IBA 'yı şırınga ile meyve içine mi enjekte etmek gerekiyor yoksa kabuktan mı uygulanıyor, tam aklıma yatmadı, enteresan duyulmadık bir metotmuş.
Çimlenme ayrı, köklenme ayrı değildir, kök ile birlikte aynı gözden çıkar ikisi de. Saygılar

Hörmetler
26-06-2021, 16:50
Aslında hindistan cevizi bitkisini yetiştirmenin bir çok yolu var, ancak mahiyet kalıcı olarak bir bitkiyi hangi iklime uyarlamak istediğiniz ile alakalıdır.

Bu başlık altında gördüğüm ise; ev içerisinde yetiştirilmekte olan saksı bitkileri mi ele alınıyor? Yoksa örtüsüz alanda yahut örtülü olarak hobi amaçlı uğraşlar mı ön planda?

Yoksa daha teknik ve kapsamlı çalışmalar mı ele alınmakta, bazen komik tartışmalar, bazı saplantılı kişilerin hindistan cevizini akdeniz ikliminde korumasız yaşatabilme hayali veya bir çok uçuk önlemler okudum.

Ticari anlamda ülkemizde üretimi sahiden imkansız, bu sebeple uğraşılmıyor, kültürümüz de hiç tanınmayan bir bitki.

Ancak farklı ülkelerde azımsanmayacak kadar fazla bu bitkiye aşina olanlar var.

Abscisic acid ile birlikte kaliteli hümik fulvik asitler, toprak düzenleyici tozlar sanırım bu hayali gerçekleştirebilir. Ayrıca ek olarak simbiyotik probiyotik gibi desteklerde, nemli soğuk toprak hasebi ile gerçekleşme olasılığı yüksek kök küf oluşumunu engelleyebilir.

Karşılaşılan sorunlar tam olarak nedir, deneme yanılmalar var mı hiç?

Foruma baktığımda iki kelimeden birisi kök çürümesi söylemi, ancak kökten önce bitkilerin baştan kendileri henüz soğuktan yanmış ve ölmüş; bir kaç yıl kökler tam gelişim sağlayana kadar yapraklar soğuk aylarda iyi korunmalı, bu hindistan cevizi için değil, her bitki için geçerlidir, ağaç yahut genç fidanlar bir yere taşındığında eğer gövdesi erişkin ise, 1-2 yıl tüm iştahını köklere verir, tohum yahut mini fidan ise daha da fazla zaman almaktadır, hayvan gübresi sakın vermeyin, bitkisel kompost ve diğer saydıklarım ile toprağı ve bitkiyi gövde ile yapraktan besleyin.

Rekor gelişim hakkında bir malumatım yok, palmiyeler üzerinde denenip denenmediği hususunu duymadım.

Kimse yok mu?
17-07-2021, 16:19
Muzkentin denize bakan tarafında yetişir, bir iki yıl kışın örtü altına alınarak kök gelişimi derine atarda korunursa, sorun olmayacağını düşünüyorum. Çok zahmetli ancak kimse uğraşmaz. Forumdan da anlaşılacağı üzere elle tutulur pek bir referans yok gibi. Kıbrıs rum tarafında biri deniyor, uzun süredir takip ediyorum, hatta ölmek üzere falan derken toparladı, galiba 7. senesini tamamladı ve hala hayatda: https://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/58897-update-of-my-coconut-in-cyprus/&page=2

Subayevleri
19-07-2021, 18:05
Hayır daha yakında da var, mesela Mısır Hurghada yetişiyor: https://www.google.co.uk/maps/place/Duba+Suudi+Arabistan/@39.9275484,32.8757882,20587a,8.8y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipPznHgaJxMMYKYn_xvFT2aRiE zRKhHYIrze7b6o!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh5.googleu sercontent.com%2Fp%2FAF1QipPznHgaJxMMYKYn_xvFT2aRi EzRKhHYIrze7b6o%3Dw184-h86-k-no!7i4000!8i1868!4m13!1m7!3m6!1s0x15e7b33fe7952a41 :0x5960504bc21ab69b!2sSuudi+Arabistan!3b1!8m2!3d23 .885942!4d45.079162!3m4!1s0x15ac30ffe49c9adf:0xb36 27ff4b721a662!8m2!3d27.346154!4d35.7247925

Gübre
29-07-2021, 13:19
Yabancı forumlarda akdeniz havzası olarak iskenderiye sahillerinde var olduğu hatta meyve de verdiği söyleniyor.

Yalan Dolan
06-08-2021, 16:49
Yabancı forumlarda akdeniz havzası olarak iskenderiye sahillerinde var olduğu hatta meyve de verdiği söyleniyor.
GPS görüntüsü falan varsa söyle, kaynak nerde?

Kâfur ağacı
23-08-2021, 03:41
Türkiye hiç yok diye biliyorum, ev içersinde veya seralarda varsa bilmiyorum, akdenizin yıllık güneşlenme saati toplamı bazı tropik bitkilere yetersiz kalır.

Ayrıca ekvatorda veya yakınlarında günler daha uzundur.

Bitki hobi
29-09-2021, 23:23
Türkiye hiç yok diye biliyorum, ev içersinde veya seralarda varsa bilmiyorum, akdenizin yıllık güneşlenme saati toplamı bazı tropik bitkilere yetersiz kalır.

Ayrıca ekvatorda veya yakınlarında günler daha uzundur.
Paraya kıyın bakın neler yetişir, altech ürünleri harika, akdeniz iklimde kakao bile yetiştirebilirsiniz doğru ürün uygularsanız.

içli köfte
01-10-2021, 16:32
Paraya kıyın bakın neler yetişir, altech ürünleri harika, akdeniz iklimde kakao bile yetiştirebilirsiniz doğru ürün uygularsanız.
Kaliteli ve pahalı ürünleri var firmanın, ancak hiç biri sihirli deynek değildir, iklime uygun ağaçlar bile artık zor yetişiyor, iklimlerdeki çapraşıklık, küresel ısınma işleri iyice içinden çıkılmaz hale getirdi. Bu dönem de her şey daha da zor, gelecek yılların kaygısı ve dünya gündemi zannediyorum küresel ısınma olsa gerek.

Ziraat fakultesinde hocaların yakın zaman da kendi aralarında konuştukları bir kısa muhabbetlerine tanık oldum; karasal koşullarda bulunan, çok yüksek dağ tepeleri olamasa da, orta yükseklik rakımlardaki tarım arazileri çok kısa zaman içersinde aşırı değerlenecek imiş, aklı olan yatırımını buralara yapmalı kanaatimce.

Tehlike kapıda, örneğin artık o kepçe kepçe çöpe attığınız pirinç tanelerini özenle cımbızla toplayacağız, inşa'Allah yanılıyorumdur

fırıncı
13-10-2021, 03:27
Boş yorumlar dışında tek bir adaptasyon çalışmasına tanık olmadım.

Sınama
17-10-2021, 18:15
Boş yorumlar dışında tek bir adaptasyon çalışmasına tanık olmadım.
Bir kaç yıldır ben de bu konuyu özellikle takip ediyorum, hindistan cevizi bitkiler arasında yaygın olarak özel bir ilgi görüyor dünya çapında. Sanırım çocukluğumuzda fotoğrafçı dükkanlarının gördüğümüz arka fon resmi olması ve çeşitli yerlerde fotoğrafının sık sık göze çarpması bir bilinç altı oluşturmuş. Keza hem öyle hemde görselinin sık sık en tercih edilen bitki olması herkesce bu ağacın göze hoş geldiğinin alameti.

Bende zamanında iri ağır bir meyve almıştım ancak çimlenmedi fermente olmuştu, sahiden kolay gibi ama bitkilere hayat vermek ne kadar zor bir iş.

Bu kanıya nereden vardım derseniz, başka bir iklim bitkisi olan defne ağacını ankarada yetiştirmeye kalkıştım ve sahiden zor bir o kadar stresliymiş. Hindistan cevizi ve akdeniz iklimi fikri ilk başlarda kulağa hoş gelsede, artık hele küresel ısınmanında getirdiği bitki streslerinin artması nedeniyle sahiden zor bir iş.

Bayadır araştırıyorum bu iş için en uygun bölge ülkemizde iskenderun iklim şartları olsa gerek, tabi kıyı kesimler, ancak oradan da pek umudum yok açıkçası.

...Tohum çimlendirmeye gelince(akademik bir deney değilse şayet) hiç uğraşmayın çünkü hazır fidanlar satılıyor:
https://www.akdenizbahcem.com/product/hindistan-cevizi-fidani/

Port St. Lucie
05-12-2021, 11:40
https://www.google.com/maps/place/Port+St.+Lucie,+Florida,+Amerika+Birle%C5%9Fik+Dev letleri/@27.2693977,-80.3730478,3a,21.2y,228.58h,77.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sP0FkWYeEs5FNbbo3xTC_bQ!2e0!7i1 3312!8i6656!4m5!3m4!1s0x88deeaeff6c50ead:0xf44a54f 9de7e10e0!8m2!3d27.2730492!4d-80.3582261

Görünüşe göre doğu Florida da israfı sevenler çok. Yahut hindistan cevizleri tüketime uygun değil, eğer o tohumlar elimde olsa, eminim Adana da yetişir koca ağaç olurlardı. Forumun ve nu konunun ortak paydası ve merakı bu, ithalat gümrük ve deneme yanılmaların neredeyse hiç olmaması.

Gonya Angara
21-02-2022, 17:04
Bir kaç sayfa önce paylaşmışsınız harika görsel, burası, Trinidad & Tobago :
https://www.google.com/maps/place/Ortoire,+Trinidad+ve+Tobago/@10.3514613,-61.0028185,3a,28.2y,339.63h,96.21t/data=!3m6!1e1!3m4!1sAF1QipM2yXKs67CieIzGtuB3gwqTC9 kKKHS-q3BWk3w!2e10!7i7680!8i3840!4m13!1m7!3m6!1s0x8c3607 976350b6c5:0xff082855c639f127!2sTrinidad+ve+Tobago !3b1!8m2!3d10.691803!4d-61.222503!3m4!1s0x8c4a15c7dbfb357b:0x62c961bd743f9 e5c!8m2!3d10.3300449!4d-60.9976494

Malūmāt
23-02-2022, 17:47
Alanyada yazlığımız var, orası için büyük hindistan cevizi ağacı siparişi vermeyi düşünmüştüm, türk sitelerinde araştırma yaparken 'sadece bu forumda konunun ele alındığını' fark ettim ve üşenmedim her sayfayı gezdim, ama sağlıklı bir deney varmı diye baktım tek bir emare dahi bulamadım, ziraat fakültesine de sordum, orda birine yönlendirdiler, bilmiyorum denemek lazım, bu ülke popülasyonuna ait değildir. Ancak yetişmez diyemem fakat adaptasyon üzerine yapılan bir araştırma henüz duymadım dedi zatı muhterem. Araştırma boyutunda uzmanlarca yapılan tek deney bile yokmuş :D Birde adam ucubeymişim gibi baktı yüzüme :p

Steel
11-03-2022, 02:41
Anlaşılan o ki, bu hususta pes etmeden yapılan denemeler tek gerçek, siz duruma maceracı olarak yaklaşıyorken, çiftçi ticari yönden bakıyor, olay bu, menfaatin olmadığı yerde kuş uçmuyor...

Kimileri yorumlarda yetişkin palmiyelerden bahsetmiş, zaten bu hususta ithalat yasağı da var, yetişkin palmiyeler devasa kavak ağacı kadar cüsseli, pahalı ve riskli bir merak.

Hali hazırda yaygın ve randıman alınmış egzotik türler için bile çiftçi destek bulamıyorken, hindistan cevizi için pek umut yok, arge çalışması yapılırsa olabilir.

Kar ve hindistan cevizi bir arada meraklısına:
https://www.youtube.com/watch?v=QJ7_pZWgmeA&ab_channel=EastriderKiran

Trinidad&Tobago
03-06-2022, 02:31
Dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli ve hasat oranına göre, en üstün kapasiteli ve çok sayıda hindistan cevizi üreten ülke bulunsa da; en göz alıcı hindistan cevizi ağaçları Trinidad & Tobago da bulunan türlerdir.