View Full Version : Badalan fasulye
Bu hafta içinde bir arkadaşım bana, Kuzey Ege'de bilinen badalan fasulyesi gönderdi. İnternetten baktım, badalan konusunda bir bilgiye rastlayamadım. Pişirmeden önce fotoğraflamak, belki bu konudaki eksikliği tamamlayacaktı.
Barbunya fasulyesine benziyor, ama üzerinde kırmızı lekeleri yok :)
100268
Ayıklanmış hali de normal kuru fasulyeye benziyor.
100269
Hazırlanışı:
100270
Fasulyeler yıkandıktan sonra suları süzülürken, bir tencerede kuru soğan ve zeytinyağı alışkanlıklara göre pişirilir. Üzerine kabukları soyulmuş domatesler doğranır ve biraz sonra da fasulyeler dökülür. Domatesler eriyince, kararınca su, tuz ve az şeker eklenir. Zevke göre birkaç diş sarmısak eklendikten sonra ağzı kapatılır ve kısık ateşte pişirilir.
100271
Badalanı bana üşenmeden, hazırlayıp, gönderen sevgili arkadaşıma sevgilerimle...:)
100272
Bu da benim payıma düşendi. :p
Sevgili müjgan güzel bir tarif vermiş.
Manyas yöresinde daha ziyade göl çevresinde yetişen bu fasülyeye köylüler Balaban fasülye, Kazak fasülyesi veya süt fasülye de diyorlar.
Bizim buralarda genelde Balaban diye geçiyor. Ben de Balaban olarak internette aradığımda bulamadım.
Bildiğimiz kuru fasulyenin kurumamış hali gibi. Pişmesi çok kolay, bir gece önceden de ıslatmak gerekmiyor.
Ben, etli kuru fasulye, veya pastırmalı kuru fasülye gibi pişiriyorum. Helmeli helmeli çok güzel oluyor.
Her sene bu vakitler, aşağı yukarı elli kg alıyorum. Eğer üşenmezsem arkadaşlarla da tarlaya gidip topluyorum. Ama temizlenmişi almak daha kolayıma geliyor.
Çocuklar, eş dost da seviyor.
Aldıklarımı birer pişirimlik piknik poşetlerine koyup hemen derin doldurucuya atıyorum. Lâzım oldukça da çıkartıp, çıkartıp kullanıyorum.
Sevgili müjgan güzel bir tarif vermiş.
Manyas yöresinde daha ziyade göl çevresinde yetişen bu fasülyeye köylüler Balaban fasülye, Kazak fasülyesi veya süt fasülye de diyorlar.
Bizim buralarda genelde Balaban diye geçiyor. Ben de Balaban olarak internette aradığımda bulamadım.
Bildiğimiz kuru fasulyenin kurumamış hali gibi. Pişmesi çok kolay, bir gece önceden de ıslatmak gerekmiyor.
Ben, etli kuru fasulye, veya pastırmalı kuru fasülye gibi pişiriyorum. Helmeli helmeli çok güzel oluyor.
Her sene bu vakitler, aşağı yukarı elli kg alıyorum. Eğer üşenmezsem arkadaşlarla da tarlaya gidip topluyorum. Ama temizlenmişi almak daha kolayıma geliyor.
Çocuklar, eş dost da seviyor.
Aldıklarımı birer pişirimlik piknik poşetlerine koyup hemen derin doldurucuya atıyorum. Lâzım oldukça da çıkartıp, çıkartıp kullanıyorum.
Teşekkürler Güler'cim.
Bu gün ilk kez denedim. Gerçekten çok lezzetli bir fasulye imiş. Kuru fasulye gibi haşlama gereği olmadan pişiyor. Evdeki ahali de pek sevdi. :)
Sevgili Müjgân, ben yine de bir kaç dakika (düdüklüde 3 dakika-normal tencerede 0n dakika) haşlanması taraftarıyım. Gaz yapmama açısından, ama daha evvel ıslatmaya gerek yok.
Sevgili Müjgân, ben yine de bir kaç dakika (düdüklüde 3 dakika-normal tencerede 0n dakika) haşlanması taraftarıyım. Gaz yapmama açısından, ama daha evvel ıslatmaya gerek yok.
Bu gün özellikle gaz kısmına dikkat ettim. Haşlanmadan piştiği halde evde çıt yok.:p
Kuru Fasulyenin kurumamaış hali midir? Bardunya gibi yani? Barbunyanın tazesi daha lezzerli olduğuna göre o zaman bu da çok güzeldir muhakkak.
Buzluğa konması fikrine bayıldım. Yarın köyü bir kolaçan edeyim bakayım bulabilecek miyim.
Müjgan Hanım, sizinkinin cinsi de çok güzelmiş uzun uzun. Elinize sağlık.
Sevgili limon, İstanbul'da bulabilir misin bilemiyorum. Genelde Manyas ve çevresine özgü bir fasülyedir Balaban.
İstanbul'a gelirken birkaç dostuma getireceğim. Bir-iki pişirimlik de sana veririm. Eğer beğenirsen seneye bol bol alırız.
Karamürselin köylerinde görmüş beğenmiştim. Gerçekten de çok lezzetli bir tür.
Yaz Güler, bir pişirimlik de sevgili Habibe'ye....
:o Teşekkür ederim. Beni mahçup ediyorsun Güler
Bu akşama yetişmez, ama yarın akşamın iftar yemeği belli oldu.
Kuru fasulye, pilav.
Ellerinize sağlık Güler hanım, afiyet şeker olsun.
nerimos19
07-09-2009, 15:31
Bizdede kollanmayan çokca döken lokanta fasülyesi dediğimiz cins var şekli aynı . iki hafta önce toplayıp kış için kaldırmıştım. Yeşili ile yarı yarıya pişirmiştim salça kullanmadan bol domatesli ve acılı çokk güzel olmuştu . İnşallah seneye sizin tarifiniz gibi deneyeceğim .
Adalet Yağcı
28-09-2009, 07:24
Yıllar önce Konya Ermenek fasulyesi almıştım(kuru), tadı süperdi, bir daha bulamadım.
Badalan fasulyeyi de sevgili Güler'in bir mesajında tanıdım, tam bir kuru fasulye delisiyim, istediğim fasulyeyi bulabilmek için azar azar alıp deniyorum, ben karar verinceye kadar kış bitiyor :(
Bahsi geçen Badalan fasulyesinin tazesi nasıl oluyor acaba, yani taze fasulye olarak tüketiliyor mu?
Pazarda biraz buldum. Siz tohumluk istiyorsunuz diye aldım. Bu taze şeilde tüketilmiyordur.
Daha doğrusu kabuğu ile tüketilmiyordur.
Hemen temizleyip derin dondurucuya atılıyor, daha sonra da bir gece evvel ıslatmaya gerek kalmadan kullanacağınız zaman çok az haşlayarak kullanıyorsunuz.
104733
Adalet Yağcı
28-09-2009, 11:30
Harikasın sevgili Güler, çok ama çok sevindim.
Sen olmasan bizler ne yapardık :(
arkadaşlar badalan fasülye kuru fasülyenin tazesidir çok lezzetli olur.haşlamaya gerek yoktur. gaz yapmaz balıkesir edremit akçayda çok olur .ayılayıp dondurucuya koyup istediğiniz zaman pişirin .
sevgili arkadaşlar. bizlerde trabzonda aynı usullerle derin dondurucuya atıyoruz ve kış boyunca tüketiyoruz. trabzonda kuru fasulyenin tazesi olarak bilinir. burda bahsedilen adını bilmiyoruz. eğer derin dondurucuya koymadan bir taşım kaynatıp süzer ve soğuduktan sonra poşetleyip kaldırırsanız daha lezzetli oluyor. en azından ben öyle yapıyorum ve daha çok seviliyor. sevgilerimle.
Adalet Yağcı
14-10-2009, 17:36
Benim çocukluğumda annem tandır yakardı, ekmeğimizi kendimiz pişirirdik, ekmek piştikten sonra küçük toprak çömleklere etli kuru fasulye, nohut, ve ya et gibi yemekler koyup tandırda, rahmetli annemin tabiri ile 'imil imil' pişerdi.
Akşam olduğunda tam kıvamında pişen fasulye genişçe bir sahana boca edilir ve sofraya konurdu, nereden başlayacağımı bilemezdim, yemeye kıyamazdım, o ne lezzet Allahım, o gün bu gündür bu lezzeti yakalamaya çalışıyorum ama hiç bir zaman annemin pişirdiği tandır fasulyesi gibi olmadı.
Şimdi, bütün umudum badalan fasulyede, seneye kendi kuru fasulyemi kendim yetiştirip, o mu güzel bu mu güzel diye düşünmeyeceğim.
Sevgili Güler, Müjgan hanım, güzel diyorlarsa güzeldir.
Tekrar teşekkür ediyorum sevgili Güler, binlerce öpücük.
lastmohikan
14-10-2009, 17:47
sırrı odun ateşinde yavaş yavaş pişmesidir diye biliyorum.
Sevgili arkadaşlar, madem bu kadar merak ediyorsunuz ben de fazla miktarda derin dondurucuya koymuştum.
Diyorum ki; beş kilo kadarını kuşbaşı kuzu eti ile pişireyim de İstanbul gurup toplantısına getireyim. Tadını merak eden arkadaşlar tadına bakarlar, ne dersiniz?
Arif Bakkaloglu
01-10-2018, 20:35
Arkadaşlar merhaba Badalan fasulyesini geçen yılBursa dan almıştık. Eşim tekrar istiyor yaşını Nasıl temin edebiliriz.
yasinsert
09-12-2019, 16:51
Arkadaşlar merhaba Badalan fasulyesini geçen yılBursa dan almıştık. Eşim tekrar istiyor yaşını Nasıl temin edebiliriz.
Merhaba,
Ailem Manyas'ta göl kenarında bu fasulyeden üretiyor. Isterseniz size gönderebilirim. Bana bu mail adresinden ulaşabilirsiniz: yasinsert10@gmail.com
çiçeksever
01-10-2021, 17:13
Oğlum İTÜ yü bitirip İstanbulda işe başladı. Bu hafta İstanbula oğlumu ziyarete geldim. İstanbulda pazarda İspir fasulyesi olarak badala adıyla satıyorlar. Bende ilk defa gördüm.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.