PDA

View Full Version : Babaannemin Kurabiyesi




M.Sema
25-08-2009, 16:19
Defteri açınca en sevdiklerimden örnekler vermeye başlayayım o zaman: Bu tarif oldukça bereketli ve geç bayatlayan bir tariftir. Malzemenin tamamı uygulanınca, şekilli kalıp kullanılırsa 4 tepsi kurabiyeniz oluyor az olsun derseniz yarım ölçü yapabilirsiniz.

Malzemeler:

3 su bardağı şeker,
2 su bardağı erimiş yağ (tereyağı+zeytinyağı)
6 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek, ayıralım)
1 su bardağı yoğurt
2 çay kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı ceviz (kırılmış)
Aldığı kadar un.
Babaannemin tarifinde yok ama istenirse 1 yemek kaşığı mahlepte kullanıyorum bazen.




M.Sema
25-08-2009, 16:20
Tüm malzeme karıştırılır. Orta yumuşaklıkta, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir. Unu elerseniz iyi olur tabi.

M.Sema
25-08-2009, 16:25
Şimdi sizler için örnek olsun, diğer zamanlarda da kullanabilesiniz diye bu kurabiye hamuru ile yapabileceğiniz farklı işlemler önereceğim. Sadece kalıpla kesmeyeyim evde ki çocuklara değişiklik olsun derseniz. Hamurun bir yumruk kadar kısmını sade bırakıp bir kenarda azıcık açın, gene bir yumruk kadar kısmınada kakao karıştırıp iyice yoğurun. Kakaolu olanıda açın aşşağıdaki gibi.

M.Sema
25-08-2009, 16:27
Sonra açtığınız bu iki parçayı üst üste koyup biraz daha açıp, rulo şeklide kıvırın. Bunları bir parmak genişliğinde kesip avucunuzun içinde hafifçe bastırıp tepsiye dizin. Böylece iki renkli kurabiye yapmış oluyorsunuz.

M.Sema
25-08-2009, 16:29
Yağlı kağıt / fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizip üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra 140 derece fırında pişirilir.

M.Sema
25-08-2009, 16:31
Bir değişiklik, farklılık daha olsun isterseniz kalan kalıpla kestiğiniz bir kaç tanesinin üzerine sürdüğünüz yumurta sarısının içine sarı gıda boyası karıştırıp öyle sürün.

M.Sema
25-08-2009, 16:33
Bunları fırına vermeden önce üstlerine akmayacak koyulukta olan bir reçelden, örneğin karadut reçelinden birer kaşık koyabilirsiniz.

M.Sema
25-08-2009, 16:37
Fırından çıkınca tabağa koyup servis yapabilirsiniz, süt ile birlikte çocuklarınız (sizler içinde tabi) güzel bir lezzet olacaktır. Babaannem bu kurabiyelerin yumuşak kalması için iyice ılındıktan sonra, altına temiz bir mutfak bezi serilmiş bakır tencereye koyup ağzınıda kapatırdı. Dilerim sizlerde yapar ve beğenerek yersiniz.

Afiyet olsun.

limon
25-08-2009, 16:55
Kek yapacaktım, iki kek arasında kalmıştım zaten şimdi bir de kurabiye eklendi :)

Nişastalı kakolu mu yapsam, nişastalı limonlu mu... :)

M.Sema
25-08-2009, 17:08
Ramazan diye çok fazla tarif yazmak istemiyorum ama defter açıldı bir kere.:)

limon
25-08-2009, 20:02
Mutfağa gidince kek yapmaktan vazgeçtim, evdekilerin tezahuratıyla Şekerpare yaptım. :)

M.Sema
31-08-2009, 19:11
Afiyet olsun. Ramazan olunca iftardan sonra tatlı şeyler çekiyor nede olsa insanın canı.