PDA

View Full Version : Karagözlü suzan sarmaşığı (Thunbergia alata)

Sayfalar : [1] 2

Todor
14-08-2006, 06:17
Elimde Thunbergia Alata (Karagöz) tohumlarım var.
Bu tohumlarıda diğer tohumlarım gibi serada viyollere ektim. Sadece biri çimlenmeye başladı, sonra kurudu. Bütün tohumlarımı çimlendirme torfuna ekmiştim.Sabah akşam düzenli suladım. Diğer ektiğim bütün tohumlar çimlendi
Acaba neyi yanlış veya eksik yaptım?
Doğru çimlenme şartları nedir?

http://www.parkseed.com/product_images/1957.jpg

Mine Pakkaner
15-08-2006, 09:11
Bu durumda ,tohumun çimlenme süresinin geçmiş olabileceği,

çimlenme sıcaklığının çok üzerinde bir sıcaklıkla karşılaşmış olabileceği ( şu anda en olası görünen)
tohumun çimlenmesine engel olabilekecek bir patojenle bulaşık olabileceği,
yetiştirme ortamı veya kabınızın patojen buşalık olabileceğigibi nedenler akla gelmekte.

Todor
15-08-2006, 09:49
Anladım,
Tohumların canlı olup olmadığını anlamak için dün tekrar ektim. Bu sefer direkt saksıya ektim. Üstünüde streçle kapladım. Beklemekten başka yapacak bir şey yok galiba.

İlginiz için teşekkür ederim

aksiya
19-11-2006, 18:10
Elimde Thunbergia Alata (Karagöz) tohumlarım var.
Bu tohumlarıda diğer tohumlarım gibi serada viyollere ektim. Sadece biri çimlenmeye başladı, sonra kurudu. Bütün tohumlarımı çimlendirme torfuna ekmiştim.Sabah akşam düzenli suladım. Diğer ektiğim bütün tohumlar çimlendi
Acaba neyi yanlış veya eksik yaptım?
Doğru çimlenme şartları nedir?

http://www.parkseed.com/product_images/1957.jpg
Merhaba Todor,
Uzun zamandır bu sarmaşağı arıyordum. Konu başlığını görmemiştim :o
Sana bulduğum bir iki şeyi göndereyim ben acayip acemiyim. Okuup neyi eksik yaptığını kendin bulman gerekecek üzgünüm :(
Tohumları nasıl elde ettiğini de yazarsan sevinirim
Saygılar.....

Güzel yetişmesi için bol güneşli bir yer seçilir. İyi işlenmiş toprağa ufak çukurlar açılır. Her çukura 3 adet tohum atılır. Sarmaşık üç metre uzayacağı için uygun destek sağlanmalıdır. Haziran- Ekim arası devamlı açar.

Benim elimde de bu var üzgünüm :( Kolay gelsin

Todor
19-11-2006, 22:11
İkinci ektiğim tohumlarında hiç birisi çimlenmedi. Herhalde çimlenme özelliklerini kaybetmişler. Genede 5-6 adet tohum saklıyorum. Bu sefer direk toprağa ekeceğim.
Geçen bahar Yalova'daki süs bitkileri fuarından almıştım tohumları. Vilmorin marka. :)

Mine Pakkaner
20-11-2006, 20:53
Thunbergia ların normalde çimlenme sorunu yoktur. Bu durumda elinizdekilerin çimlenme yeteneğini kaybetmiş olması muhtemel görünüyor.

Todor
15-07-2007, 10:02
İstanbul'daki ve Yalova'daki fuardan aldığım tohumların şu andaki hali. Sarılar İstanbul'dan beyazlar Yalova'dan. Thunbergia ailesi oldukça ilgimi çekmeye başladı. Biraz araştırma yapınca çok farklı çeşitlerini gördüm. Üzücü olan tek yıllık olmaları.

15958

Ferda Ülkümen
17-07-2007, 01:18
Sevgili Todor
İstanbulda balkonda küçük bir fideyken açan thunbergia,bahçeye gelince gelişti ama açmıyor.Seninkiler hangi yönde ve nasıl güneş alıyor?

Todor
17-07-2007, 05:14
Bendekiler sabah tam güneş alıyor, öğleden sonra ise %75 gölgeliğin gölgesi düşüyor. Toprak organik yönden fakir, ağır. Aralıklı olarak yaprak gübresi ve humik asit veriyorum.

Todor
14-08-2007, 09:31
Geçen gün, biraz tohum kapsülü toplayıp, evin içinde bir kaseye koydum. Gece sessizliğinde çat pat bir ses. Meğer o kapsüller kurudukça patlıyor, içindeki tohumları 5-6 m çapında bir daireye yayıyormuş. Tekrardan hepsini yerlerden, koltukların üzerinden topladım.

Biraz daha biriktireyim, herkese birden yollarım. Malum, kargo şirketi biraz sapa kalıyor bana:)

memet
14-08-2007, 10:18
Bendeki karagöz tohum bağlamakta isteksiz görünüyor.

abk
14-08-2007, 10:30
Ben tohum satın almıştım.Ama içi boş mu çıktı diye düşündüm sonra.Paketten gözle zor görülen incecik bir toz çıktı.Bu tozu çimlendirdim ama büyümedi,hepsi kurudu.Sonuç:Bende tohum istiyorum.

Todor
14-08-2007, 12:19
Tohumlar kibrit başı kadar. Toz olduğuna göre onlar bozulmuş.

MSaygin
14-08-2007, 12:27
Park Seed'in sitesinde dörtlü koleksiyon paketini (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10101&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=90307&PrevMainPage=advsearchresults&scChannel=Vines%20and%20Climbers%20AS&SearchText=p11.v90;p10.v71&OfferCode=TH1)gördüğümden beri almak istiyordum, mesaj attım Türkiye'ye göndermiyorlar ama bir arkadaşıma aldırıp getirteceğim inşallah.Yalnız tek yıllık olduğunu okudum yukarıda, kötü haber bu.Ben kalıcı bir sarmaşık diye düşünmüştüm nedense.
Sitede yazdığına göre tam güneş seviyor.
İsimlendiren arkadaşı da gözlerinden öpüyorum :p

papatyam
14-08-2007, 12:37
Sn. MSaygın, www.tarimtedarik.com diye site var orayı da bir inceleyin derim :))

abk
15-08-2007, 10:51
Tohumlar kibrit başı kadar. Toz olduğuna göre onlar bozulmuş.

Ben ilk anda paketin boş çıktığını düşünmüştüm.Ama o toz çimlendi.Islak kağıt havlu üzerinde çimlendirdim.Sonra da bozuldular.

Todor
15-08-2007, 11:59
Thunbergia alata tohumları aşağıde resimde görüldüğü gibi. Eğer sizin paketinizden çıkan toz çimlendiyse, onlar başka bir bitkinin tohumu olabilir, tohumları ektiğiniz yerde daha önceden var olan başka bir tohum çimlenmiş olabilir, veyahutta rüzgar vasıtası ile gelen yabani bir ot olabilir.

http://www.semencesdupuy.com/images/genres/802.jpg

abk
15-08-2007, 16:09
Benim tohumlarım kesinlikle buna benzemiyordu,hatta tohuma bile benzemiyordu.Az önce sizin clematislerin yabani ot çıktığını okuyunca,benimde aklıma rüzgar vb. bir nedenle bulaşmış olabileceği geldi.

limon
03-03-2008, 15:29
Tohumları bugün direkt toprağa ektim. Gelişimini beraber takip ederiz.

cyucel
03-03-2008, 16:07
Beyaz renkli olanları fide halinde . Sarı tohumu da Bauhaustan 2.90YTl ye yeni aldım bakalım ne zaman çimlenecek.

süheyla
04-03-2008, 11:15
Benimde beyaz renkli olandan çimlendi on cm kadar oldu. ama başka renklerde varmış onlardan arıyacam

abk
04-03-2008, 11:29
Ben evde çimlendirmiştim. Şimdi 6-7 cm oldular. Dün yazlığa götürdüm saksıyla.
Geçen yıl ektiklerim, (hani Todor'un tohumlarına hiç benzemeyenler) sarkan begonya imiş. :p Paketleri karıştırmışım.:p

süheyla
18-03-2008, 20:17
eminönünde renklisini buldum . Onlarıda ekdim çimlenmek üzereler

abk
21-03-2008, 09:27
Çimlenen sarmaşıklarım yaklaşık bir karış boyundalar. Ancak hepsi dimdik, yukarıya doğru uzuyor. Sarmaşık olduğu için ve boyu uzadığı için yere doğru eğilip bükülmeleri gerekmez mi? Oysa çimlendirdiğim süs bezelyeleri uzadıkça aşağıya doğru iniyorlar.

süheyla
25-03-2008, 10:07
merhabalar eminönünde renkli olanını buldum hemen diktim 10 günde çimlendi çok güzel büyüyorlar biraz daha büyüyünce beyazla renkliyi aynı saksıda büyütecegim sitedeki resimdeki gibi. herkeze mutlu baharlar.

limon
25-03-2008, 13:13
Süheyla fotoğraflarını ekleyebilir misin?

Ben o kadar çok tohum ektim ki, hangisini nereye ektiğimi karıştırdım. Bir kaç çimlenen sarmaşık türü var ama bu mu sabah sefası mı emin değilim. Biraz büyümeden anlayamayacağım. Sizinkilerin fotoğraflarına bakınca anlayabilirim sanıyorum.

Ferda Ülkümen
25-03-2008, 15:14
Süheyla fotoğraflarını ekleyebilir misin?

Ben o kadar çok tohum ektim ki, hangisini nereye ektiğimi karıştırdım. Bir kaç çimlenen sarmaşık türü var ama bu mu sabah sefası mı emin değilim. Biraz büyümeden anlayamayacağım. Sizinkilerin fotoğraflarına bakınca anlayabilirim sanıyorum.

Öndeki üç fide thunbergia limon.

feriha
25-03-2008, 15:30
Arkadaşlar tarımtedarik ten aldığım karagöz tohumları hala çimlenmedi :( aynı gün ektiğim diğer tohumlar büyümeye başladı. Geç mi çimleniyor arkadaşlar?

limon
25-03-2008, 16:38
Ferda Hanım sağolun. Böyle değil benim çimlenenler. Demek ki sabah sefalarıymış. Şu yağmurlu havalardan sonra çimlenirler diye umuyorum.

Oyaman
25-03-2008, 17:39
Benim Karagöz tohumlarıda 1 aydır bekliyor hala çimlenme yok , beklemekteyim .

Todor
25-03-2008, 21:30
Bendekiler 1 haftada çimlendi. Geçen sezon kendim toplamıştım. Çimlediklerimle, Cafe Krepen toplantısında dağıttıklarım aynı tohumlar.

limon
26-03-2008, 11:41
Todor ben sizin verdiğinizin dışında yapı marketten te alıp ekmiştim. Ama yazdığım gibi o kadar çok tohum ektim ki nereye neyi ektiğimi unuttum. Filizlenince görüp tanırım diye umuyorum ama henüz sarmaşık türlerinden sabah sefası dışında çimlenen olmadı.

süheyla
26-03-2008, 12:18
merhaba benimkiler çok çabuk çimlendi resim göndermeyi çok isterdim resim göndermeyi bilmedigim için gönderemiyorum kusura bakmayın selamlar

limon
26-03-2008, 19:16
Bugün bir tanecik filizlenmiş gördüm. En azından tohumları nereye ektiğimi anlamış oldum :)

süheyla
11-05-2008, 12:09
,bunlada benim karagözlülerim

süheyla
11-05-2008, 12:12
buda renklisi :)

süheyla
11-05-2008, 12:14
Bunlar henüz çiçeklenmedi haziranda çiçeklenecek inşallah.

Bu arada tüm annelerimizin anneler gününü kutlarım

MSaygin
26-05-2008, 12:03
merhaba,

Benim Suzanlar çiçeklenmeye başladılar, çok da güzel çiçekleri.

38624

Yalnız bu sarmaşık hep yukarıya doğru gidiyor.Bir kısmını sepete ekmiştim, aşağı doğru sarksınlar istiyorum, sepetin zincirlerine sarılıyorlar, birbirlerine dolanıyorlar ama aşağı sarkmıyorlar.Zorla aşağıya sarkıttıklarım da kendilerine sarılıp geri yukarı çıkıyorlar :)

Bu sarmaşığı aşağı doğru terbiye etmek mümkün mü acaba?

Oyaman
26-05-2008, 12:25
Sevgili Msaygın benimde merak ettiğim bir konu idi bu . Yeni bir paket tohum daha aldım ve onlar çimlendi sizin gönderdiklerinizi maalesef çürüttüm :(
Sizin sepetinizin aynısından bende almıştım acaba ? diyordum ; sepete koysam aşağıya doğru sarkar mı ?
Yazınızı okuyunca epeyce güldüm:D:D
Bu yaz sonu tohum alabilirseniz sizden tekrar isteyebilirmiyim ? Bendeki siyah - beyaz çiçekli ve tohumunu zor buldum . Selamlar .

MSaygin
26-05-2008, 12:38
Oyaman, tabi ki tohumlardan alabilirsiniz, inşallah beceririm tohumlarını sağlıklı almayı.Bu hazır tohumlar çok kolay çimlendi aslında, hemen hiç kayıp olmadı bende.

Bakalım, terbiye etmek için fikir verebilecek çıkacak mı? :)

Oyaman
26-05-2008, 13:20
Şubat ve Martta kendi yaptığım terastaki küçük çimledirme seramda bir problem olmadı Nisanda ise direk güneşin altında kaldığından problem yaşadım .Gölge bir yere taşımaya maalesef geç kaldım .

feriha
26-05-2008, 22:49
Arkadaşlar karagözlü suzan tohumlarım bir paketten iki tane çimlendi onlarda havalar kötü gidince çürüdü.. Eğer tohum alabilirseniz iki renkten de birkaç tohum rica ediyorum şimdiden.. Çok aklımda kaldı gözüne baktım büyütemedim. Satın aldığım tohumların çimlenme özelliğini yitirdiğini düşünüyorum yeniden hayal kırıklığına uğramamak için sizlerden yardım istiyorum. Resmine bakmak bile güzel sağolun..

nevsune
27-05-2008, 08:12
Sevgili MSaygın, Adana karagözlü suzan sarmaşığım büyümeye devam ediyor.
Zaten bir tek o kurtulabildi kuşların balkon çıkartmasından:(. Goji ve mohawk sizlere ömür, kopartıp atmışlar.

Bakalım, o güzel çiçekler Ankara'da ne zaman açacak?

MSaygin
27-05-2008, 09:57
Gelecek senenin tohumlarını planlamak için biraz erken sanırım ama ben aldığım tüm tohumları paylaşacağım yine.

nevsune, aynı dert bende de var, habanero biberin birini sandığa almıştım, delik deşik etmişler. Bütün kış ıspanak, brokoli de yediler.Ne zaman balkona çıksam saksıların oradan pır pır havalanıyorlar beni görünce, açık büfe gibi burası :)

Todor
27-05-2008, 19:40
Bende bahçeye şaşırttım nihayet. Şimdilik gayet keyifliler.

Tohum toplayacak arkadaşlara bir küçük hatırlatma yapayım. Her tohum kapsülünden 3 adet tohum çıkıyor. Eğer kapsülleri erken toplarsanız çimlenme oranı çok düşük olacaktır. Geç toplarsanızda kapsülde tohum bulma şansınız olmayacak. Çünkü kapsüller kuruyunca patlıyor ve içindeki üç adet tohum etrafa saçılıyor.

canofer
27-05-2008, 20:02
Sayın Todor nasıl patladıklarını çok merak ettim .Hiç patlayan tohum duymamıştım.
Eğer tohumları yakalayabilirseniz:p bende isterim

MSaygin
28-05-2008, 09:27
Todor, tahmini tohum kapsülü oluşma zamanı ne zaman? Yaz sonuna doğru mu yoksa yaz boyunca kapsül oluşuyor mu?

Todor
28-05-2008, 10:29
Tohumlar devamlı surette oluşuyor. Belli bir hasat zamanı yok.

Önce çiçek açıyor, dölleniyor, çiek dökülüyor ve tohum kapsülü kalıyor. Kapsül kururken bitki çiçek açmaya devam ediyor.

Yani yaz boyunca tohum toplayacaksınız.:)

Penelophe
28-05-2008, 17:48
Benim suzanlar daha 10 cmlik fide, ne dersiniz tohumları ekmekte çok mu geç kalmışım?

Oyaman
28-05-2008, 20:02
Tohumlar devamlı surette oluşuyor. Belli bir hasat zamanı yok.

Önce çiçek açıyor, dölleniyor, çiek dökülüyor ve tohum kapsülü kalıyor. Kapsül kururken bitki çiçek açmaya devam ediyor.

Yani yaz boyunca tohum toplayacaksınız.:)

Latin çiçeği gibi , sanırım aynı aileden .

MSaygin
29-05-2008, 10:03
Penelophe, ilk 10cm'de büyükçe yapraklar oluşuyor, ondan sonra boyuna uzaması çok hızlı oluyor merak etme :)
Benim sepetteki tüm tırmanan uçları kuşlar yemiş dün, yandan dal verip uzayacak mı göreceğim bakalım :(

Penelophe
29-05-2008, 16:01
Hımm, teşekkür ederim, bakalım merakla bekliyorum.:) Turuncu, beyaz ve sarı renklerdeydi benim ektiğim tohumlar, fakat bir kaza sonucu kaybettim hepsini, sonrada baktım 4 tane tohum kalmış ambalajın dibinde ektim bakalım, 3 tanesinin farklı renk olma olasılığı çok düşük.

Muhtemelen yan sürgünler verip uzar gibi geliyor bana, sarmaşıklar genelde yan sürgün veriyor çünkü.:)

limon
29-05-2008, 18:01
Ben de hem Todor'dan gelenleri hem de kendi aldıklarımı ekmiştim ama bilmiyorum nerelerdeler. Eğer çıktılarsa çiçek açtıklarında anlayabilirim ancak. Ama sanki tüm çıkanlar sabah sefası gibi geliyor bana.

Todor
29-05-2008, 18:03
Evet sabah sefası ile benziyorlar.:)

Penelophe
29-05-2008, 21:03
İnanamıyorum, inanmak istemiyorum, yaprakları sabah sefasına benziyor mu? 10-15 cm lik fideleri sabah sefasına benziyor mu? Nolur benzemesin ya.:( Bahçedeki çiçekliğe karışık tohumlar serpmiştim. Çok karışık olduğu için dün büyüyen sabah sefası sandıklarımı söktüm. Onlar suzan mıydı yoksa? Belki de bendeki 4 tanecik fide de suzan değildir.:(

Penelophe
29-05-2008, 21:25
Gittim fotoğrafını çektim, biri bana bu suzan desin lütfen?

39061

seleste
29-05-2008, 23:20
Tohumdan büyüttüğüm karagözlü suzanlarımı oğlum sulamaya kalkmış. Yeni yeni flizleniyordu. Kökleri yerinden oynamış. Yeniden torfa diktim. En sağlam görünenini tam bir yeşilparmak olan kayınvalideme verdim. 20 cm kadar boylandırmış, bana geri verdi. Bende kalanların hiçbiri yaşamadı. gelgelelim, arabayla 20 dakika yola dayanamadı suzan hanım, klima da çalıştığı halde, sıcaktan sürgünü boynunu büktü ve 5 cm kadar bir bölüm kuruyup koptu. Bakalım kendini toparlayabilecek mi ?

seleste
29-05-2008, 23:22
Penelope, bence bu o, Suzan :)

LuNa
30-05-2008, 00:45
Evet bu suzan Penelophe. Bendekilerden biliyorum, yaklasik sizinkilerle ayni boydalar suan ve yapraklari da ayni :)

ardabora
03-06-2008, 23:44
Benimkiler de büyüyorlar,bakalım akıbetleri ne olacak?

fatmadundar
04-06-2008, 22:11
Hıı. Ben de bu ne diyordum;)

seleste
07-06-2008, 22:38
39945

Suzan Hanım'ın son durumu. Hadi gayret.

ardabora
24-06-2008, 23:05
Bizim suzan hanım çiçek açtı nihayet,ilk çiçeğimizi gururla sunarız...;)

ardabora
06-07-2008, 22:39
Benim suzanım daha çok çiçek açmaya başladı,yalnız çiçek ömürleri çok kısa gibi geliyor bana,sanki bir çiçek 3-4 gün yaşayıp soluyor.Çiçeğin birine işaret koyup tarih atmak lazım,bakalım kaç günde ömrünü tamamlayacak...

limon
07-07-2008, 14:09
3-4 günse iyi. Sabah Sefası 2-3 saat kalıyor :)

Ektiğim tohumlardan hiç birisi çimlenmemiş. Eğer gözümden kaçan yoksa bir tane bile Suzan'a raslamadım.

ardabora
07-07-2008, 17:27
Ben 6-7 tohum ekmiştim,acemiyim ya, "heba etmeyeyim" dedim ama seneye kalan tohumların hepsini ekicem kısmetse. Sık dikilirse daha hoş bir görüntü elde edilir. Bir de şu pembe tonlu suzan pek bir hoşuma gitti,tohumlarından almam lazım.

Todor
26-08-2008, 15:37
İlk açan çiçeklerin tohumlarının olgunlaşmış olması gerekiyor. Henüz tohum toplamamış arkadaşlar kontrol ederlerse tohum keselerini görebilirler.

Adalet Yağcı
22-09-2008, 14:11
Merhaba arkadaşlar, bu başlıkta bahsi geçen karagöz namıdiğer, suzan sarmaşığı **** thunbergia olarak isimlendirilen güzellikten bana kimler tohum verebilir, yok öyle açgözlü değilim, her renginden üçer adet olsa razıyım, sarılıcı bitkilere olan hayranlığım had safhada.
Şimdi tamda tohumlarınızın olgunlaştığı bu mevsimde bu bitki delisini mutlu edin lütfen.
Sevgiler...

seleste
15-10-2008, 15:17
Bu foruma fotoğrafını eklediğim Karagözlü Suzan sarmaşığı, bütün yaz bol bol açtı. Çok güzel bir bitki.

Adalet Hanım, tohum bulamadıysanız, bendeki beyaz olanından size yollayabilirim (Dayanamayıp yeni bir paket daha aldım, bu bahar başka bir yere boydan boya ekeceğim )

Adalet Yağcı
15-10-2008, 15:42
Sevgili Seleste, tohumları nereden buldunuz, ben de praktikerden bulmuştum, başka marketlerede geliyorsa bileyim.
Sevgiler.

seleste
16-10-2008, 14:30
Karagözlü Suzan tohumları Vilmorin marka, Tekpa'dan bulmuştum.

papatyam
16-10-2008, 14:47
http://www.tarimtedarik.com/site/page.asp?dsy_id=4727

Sevtap
04-01-2009, 23:17
benim kiler somon rengi ama resmini iyi çekememişim şu an hala bahçede ve hiç tohum görmedim üzerinde seneye yeniden mi ekmem lazım.kendi çıkarmı?

Adalet Yağcı
04-01-2009, 23:21
Sevgili Şaziment hanım, halâ açıyormu suzanlarınız, seneye ben de yetiştireceğim, bir paket tohum bulabildim nihayet.
Bu arada beyaz gülleriniz harika, tabi diğerleride.

Sevtap
09-01-2009, 01:36
Ben bu yıl bir tane yi toprağa ektim ve kış sonu ne olacağını izlemek istiyorum bahar da yeniden dikilmek üzere neredeyse her renginden almaya çalıştım deneme yanılma yoluyla birşeyler yapıyorum sonucu paylaşırım.
epeyce çabuk büyüdü ve çabucak çiçeklendi yaklaşık 1 aydır çiçek açmıyor ama kurumadı da bakalım kış sonu ne olacak sizi bilgilendiririm

Adalet Yağcı
10-01-2009, 08:17
Ben bu yıl bir tane yi toprağa ektim ve kış sonu ne olacağını izlemek istiyorum bahar da yeniden dikilmek üzere neredeyse her renginden almaya çalıştım deneme yanılma yoluyla birşeyler yapıyorum sonucu paylaşırım.
epeyce çabuk büyüdü ve çabucak çiçeklendi yaklaşık 1 aydır çiçek açmıyor ama kurumadı da bakalım kış sonu ne olacak sizi bilgilendiririm

Sevgili Sevtap, tohumu tam olarak hangi mevsimde ektiniz ve nasıl muamele ettiniz, ayrıntıları yazarsanız sevinirim.
Ben, geçen yıl Eylül ayından beri üç kez denedim ama tohumları çürüttüm malesef, sulamaya da çok dikkat etmiştim, şimdi elimde kalan bir kaç tohumu ekmeye korkuyorum, sanırım Mart sonunu bekleyeceğim.

kaybol.2008
08-02-2009, 16:11
Bunlar da benim karagözlü suzanlarım. 1 Şubatta ektim.

Adalet Yağcı
09-02-2009, 11:07
Bu gün 4. defa suzan ektim, önceki ektiklerimden şu ana kadar yalnızca bir tanesi çimlendi.
Bu kadar nazlı olmadığını düşünüyordum, niye sorun yaşadığımı anlayamıyorum.

Todor
09-02-2009, 17:12
Satılan tohumların bayat olmasına bağlıyorum. Kendi topladığım tohumlarda çimlenme oranı gayet yüksek.

Kiraz
09-02-2009, 17:20
Ben dikeli iki haftayı geçti, henüz çıkan yok. Paketlerin birinin üzerinde (beyaz renkli) çimlenme için 21-35 gün yazılı.

Adalet Yağcı
09-02-2009, 20:04
Dilerim dediğiniz gibidir sevgili Nurbahar, ben ondan inatçıyım.
Çok daha nazlı olduğu söylenen sellukaları çok kolay çimlendirebilmişken, bu tohumda yaşadıklarım tuhaf geldi.

Sayın Todor'un söylediği de çok mantıklı geliyor, tohumlar bayat olabilir, en iyisi kendi tohumlarımızı üretmek.

feriha
09-02-2009, 20:14
Arkadaşlar ben geçen sene koca paketten bir tane üretemedim.

Bu sene gene bir paket aldım havalar ısınsın deneyeyim diyordum.

Şimdi merak ettim. Bir tane deneyeceğim.

Tohumu ıslattıp beklettiniz mi?

TuruncuHis
09-02-2009, 20:29
Bu çiçeğin tohumlarını bulamadım Koçtaş'ta. Hisarönü'nde bir paket kalmış o da beyaz renk. Somon rengi arıyordum aslında ama şimdilik beyazla yetineceğim.

Pakette direkt ekilmesi gerektiği yazıyor ama nette 24 saat suda bekletilmesine dair bir bilgi de okudum. Paketlerdeki bilgiler neredeyse her tohum için aynı yazılıyor, özenli olmadığını düşünüyorum. Yarısını direkt yarısını suda bekleterek ekeceğim. Siz de öyle deneyin bence Sayın Feriha.
Pakette her saksıya iki tane ekilmesi söyleniyor ama devamında şaşırtılmasından sözediliyor. Yani ben bunu her çukura iki tohum konulması olarak algıladım(nette de üç tohum diyor) Doğru mudur acaba?

Adalet Yağcı
09-02-2009, 20:32
Bundan öncekileri bir saat kadar suda bekletmiştim ekmeden, bu gün ektiklerimi ıslatmadım, direk torfa diktim, bu defa böyle deneyeceğim.
Bendeki çimlenen beyaz diye düşünüyorum, bir tanede sarıdan çimlendirmiş olsam, taze tohum almak için bana yeterdi :(
Hiç bir tohum beni bu kadar üzmedi :mad:

kaybol.2008
12-02-2009, 21:08
Ben iki sene önce aldığım ve unuttuğum tohumları suda ıslatmadan torf/kum karışımına ektim.
Tohumların üzerine tuz eker gibi toprak serptim. Hatta sularken bir tanesinin üzeri açılmıştı.Onu da parmağımla hafifçe toprağa bastırdım. O da çimlendi. Netice itibariyle tohumların tamamı filizlendi. Hiç nazlı değiller.
Bence de tohumların çimlenme özelliğini kaybedip kaybetmemesi ile ilgili.

TuruncuHis
12-02-2009, 21:21
Sayın kaybol.2008,

Sizin tohumlarınız 5-6 günde çimlenmiş gibi görünüyor. 1 şubatta ekmişsiniz 8 şubatta kotiledon yaprakları açılmış bile.
Pakette 20 gün civarı veriyordu çimlenme süresi olarak. İlginç...

kaybol.2008
13-02-2009, 22:18
TuruncuHis, keramet bende değil. Hiç bu kadar çabuk sonuç aldığım tohum olmamıştı. Limon çekirdeğinden bile daha hızlı büyüdüler. Şimdi ölçtüm 11 CM olmuşlar.
Kolay gelsin.

Adalet Yağcı
14-02-2009, 09:04
Beyaz suzanlarda sorun yok, Johnson marka idiler, ama Vilmorin marka olan somon rengi suzanları 4. defa ekmiş olmama rağmen, bu gün 6. gün hâlâ ses yok, bir kaç gün daha bekleyip görmek istiyorum.
Bu sene somon rengi suzanım olmayacakmı?
Bir çok arkadaşıma da Vilmorin somon rengi suzandan göndermiştim, onlardan bir haber varmı acaba.
Elinde çimlenebilme özelliğini kaybetmemiş somon rengi suzanı olan arkadaşlar, beyaz suzanla bir kaç tohum değişmek istermisiniz?

Kiraz
20-02-2009, 09:15
Kesinlikle çimlenme tohumların tazeliğiyle ilgi olmalı: Üç hafta önce beyaz ve somon rengi için tohum ekmiştim, bir tane bile çimlenen yok. Kışın almıştım, tarihleri geçmemişti ama büyük ihtimalle önceki senenin tohumuydu. Elimde kalan az miktarı tekrar deneyeceğim.

limon
21-02-2009, 13:00
Bu sabah tohumlarını ektim. Saksıları evin içinde cam kenarına sıraladım. Çimlenme aşamalarını (başarılı olursam) paylaşacağım. :)

TuruncuHis
21-02-2009, 13:34
Umarım başarırsınız Sayın Limon.

Yarısını 12 saat suda bekleterek yarısını da direkt çimlendirme kabına ektiğim tohumlar uykudan uyanmaya niyetli değil herhalde. 12 gündür tık yok kendilerinde:(

MSaygin
21-02-2009, 13:57
Geçen yıl çimlenen bitkilerin bir kısmını saksılara, sepetlere dikmiştim, bir kısmını ise komşu bahçenin bahçevanına vermiştim.Saksıda o kadar kötü oldu ki, bir süre sonra tüm hevesimi yitirip, bir çoğunu sökmüştüm, kalanlar da ip gibi, çiçeksiz kurudu gitti zamanla.Ben de aklımdan silmiştim Suzan'ı ama geçen ay fide verdiğim bahçeye gidince tüm çitleri sardığını gördüm, tek bir kök 2-3m çiti 4-5 sıra sarıp sarmalamıştı ve üzerinde turuncunun tonlarında onlarca çiçek vardı.

63816

Adalet Yağcı
21-02-2009, 16:23
Sayın Msaygın, bu rengin hiç tohumu yokmu elinizde, benim somon rengi suzanlarımın bayat tohum olduğuna karar verdim, yine çimlenmedi, isterseniz ben de beyaz gönderebilirim size onlarda çimlenme sorunu yok.

limon
21-02-2009, 17:01
Bu Suzanlar çok yıllık mı Msaygın? Ben Sabah Sefası gibi tek yıllık olduklarını sanıyordum. Ya da havalar iyi gittiği için mi Aralık ayında bile böyleler?

Todor
21-02-2009, 17:06
Sayın Msaygin, bunlar african sunset mi?

MSaygin
21-02-2009, 17:27
Bunlar 4 çeşitti, en güzeli bu soldaki turuncular, gerçekten harikalar, sarı ve beyaz da vardı.
Adalet Yağcı, ne yazık ki az bir tohum toplayabildim gittiğim gün, onları da akrabalara dağıttım burada :( Aslında bayağı kapsül toplamıştım ama çoğu boş, gelişmemiş çıktı.
Eğer yine gidebilirsem ve tohum kalmışsa toplarım ama zor görünüyor açıkçası.

limon, bunlar tek yıllık ama havalar çok güzel gitti, bir de Adana'da tabi, o yüzden kalmıştı o zaman, şimdi ne haldeler bilemiyorum.

Todor African sunset değil, Sunrise Surprise (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10101&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=1940&PrevMainPage=textsearchresults&OfferCode=W1H&scChannel=Text%20Search) ya da Blushing Susie (http://www.parkseed.com/webapp/wcs/stores/servlet/StoreCatalogDisplay?storeId=10101&catalogId=10101&langId=-1&mainPage=prod2working&ItemId=1902&PrevMainPage=textsearchresults&scChannel=Text%20Search&SearchText=Blushing%20Susie&OfferCode=W1H).Tohumları karışık ektim, hangi çiçek hangisi bilemiyorum ne yazık ki.

TuruncuHis
03-03-2009, 19:16
9 Şubatta ektiğim beyaz renklinin tohumlarından bugün sadece bir tanesi topraktan başını uzattı. Sanıyorum evimin soğuk olması çimlenmeyi geciktirdi. Bunun üzerine viyolun diğer gözlerini karıştırdım; tohumlar çürümemiş olduğuna, ısı da yükseldiğine göre umudum hala var demektir. Başarı oranım şimdilik 1/25.

Dün de Praktiker'de somon renkli Thunbergia tohumu buldum. Havaların ısınmasına güvenerek onları da ektim. Vilmorin paketinde 50 tohum vardı. Hepsi birden çimlenirse fellik fellik fide dağıtacak yer arayacağım :D İhtiyacım olan bir kök Thunbergia iken 75 tohum ekmek de ayrı bir delilik olsa gerek :D

Adalet Yağcı
04-03-2009, 08:44
Sayın Turuncuhis, ben de sarı thunbergiaları Practicerden almıştım, Vilmorin marka, ama bir tane bile çimlenmedi, paketin üzerindeki son kullanma tarihi 2011, enteresan değilmi?

Benim de yaklaşık yirmi tane beyazım oldu, sarıları çimlendirebilirseniz bir tanesine talip olabilirim.

zerrinsrt
04-03-2009, 08:58
Pazar günü sarı olanlardan ektim. Sıcak odaya naylonlayarak koydum.Benimkiler de vilmorin marka. :(

Todor
04-03-2009, 09:56
Benim çimlenmeyen tohumlarımda vilmorin markaydı. Daha sonra thompson and morgan (http://www.thompson-morgan.com/seeds1/product/3323/1.html) firmasının paketinden alınca sorun yaşamadım. Büyük ihtimalle ithalatçı firma uygun koşullarda saklamadığı için tohumlar çimlenme özelliğini kaybediyor diye düşünüyorum. Yoksa Vilmorin (http://www.vilmorin.com/) oldukça büyük, uluslararası bir şirket. Sebze tohumlarında dünyada oldukça önemli bir paya sahip. Buradaki ortakları Anadolu tohumculuk (http://www.anatoh.com/mgs/default.htm) diye biliyorum.

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 12:03
Geçen sene aldığım birçok vilmorin marka tohum sorunsuz çimlenirken, benim de karagözlü suzanlarımdan hiçbiri çimlenmemişti.

Adalet Yağcı
04-03-2009, 12:30
Sevgili Ferda Ülkümen, bu sene hepimiz Vilmorin marka Thunbergia larda bu sorunu yaşadık anlaşılan.
Ben iki paket almıştım, yanlış hatırlamıyorsam paketi 7 L. civarı idi.
Bu tohumu ithal eden kuruluşa bu şikayetlerimizi bildirsek ve vakit geçmeden bize taze tohum sağlasalar olmazmı?
Bu konuda öncülük yapabilecek arkadaşlarımız vardır mutlaka, ben illakide sarı suzan görmek istiyorum bahçemde :(

malbman
04-03-2009, 12:39
Renklerinin ne olduğunu bilmediğim sekiz tane kara gözlü suzan tohumunun dördünü, iki saat kadar ılık suda beklettikten sonra, az önce torfa ektim. Bakalım ne zaman çimlenecekler ve renkleri ne olacak.

Umarım renkleri sarı ya da turuncudur da, en azından kalan tohumları ve fazla fideleri paylaşırız.

Böylece hiç değilse benimle birlikte (tohumların hepsinin aynı renk olduğunu ve hepsinin de tutacağını varsayıyorum) yedi arkadaşımız daha bu güzelim bitkiye sahip olur.

(Biraz Nasrettin Hoca'nın yün hikayesine benzedi ama olsun. Umut etmek güzel şey:p:p).

aaylin
04-03-2009, 12:51
Suzan tohumlarınızın fotoğrafları var mı acaba Sayın Malbman? Çünkü bendeki tohumlar burada fotoğrafı olanlara pek benzemiyor. Karşılaştırma yapmak açısından fotoğrafları varsa ve yükleyebilirseniz çok memnun olurum.

aaylin
04-03-2009, 12:59
Tohum resimlerini internette arattım ve Sayın Todor'un 26 numaralı mesajındaki tohum fotoğraflarına hiç benzemiyor. Benimkiler de aynı nette resimleri olan tohumlardan.

malbman
04-03-2009, 13:20
Sevgili aaylin, şu anda tohumların resmini ekleme imkanım yok. Zira fotoğraf makinem yok, telefonum da arızalı. Ama benim tohumlarım da Todor'un 26 numaralı mesajındakilerin aynısı.

Siz bu tohum resimlerini hangi siteden buldunuz? Linkini verebilir misiniz?

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 13:22
Sevgili Ferda Ülkümen, bu sene hepimiz Vilmorin marka Thunbergia larda bu sorunu yaşadık anlaşılan.
Ben iki paket almıştım, yanlış hatırlamıyorsam paketi 7 L. civarı idi.
Bu tohumu ithal eden kuruluşa bu şikayetlerimizi bildirsek ve vakit geçmeden bize taze tohum sağlasalar olmazmı?
Bu konuda öncülük yapabilecek arkadaşlarımız vardır mutlaka, ben illakide sarı suzan görmek istiyorum bahçemde :(

Anadolu tohumculuğu aradım, ürünü inceleyeceklerini söylediler.

Yıllar önce Bauhaustan aldığım Yıldız soğanlarının çürük çıktığını bildirdiğimde telafi etmişlerdi, duyarlı bir firma.

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 13:23
Tohum resimlerini internette arattım ve Sayın Todor'un 26 numaralı mesajındaki tohum fotoğraflarına hiç benzemiyor. Benimkiler de aynı nette resimleri olan tohumlardan.

Eklediğiniz fotoğraflar Thunbergia tohumu değil.

aaylin
04-03-2009, 13:25
http://www.grownative.org/plants/photo.asp?id=14&photo=1

resimleri bulduğum link bu.

malbman
04-03-2009, 13:32
Sizin suzanlar "Rudbeckia hirta" denilen suzanlar. Bunlar sarmaşık değil. Yer bitkisi ve çiçeğin ortasındaki koniden tıpkı ayçiçeği gibi sivri/dikensi tohumlar çıkıyor.

Aralarındaki farkın ne olduğunu bulamadım. Biraz daha araştırayım, dişe dokunur bir şey bulursam buradan yazarım.

Bunlardan bir tanesi şifalı olarak bilinen ve tıpkı ekinezya gibi bağışıklık sistemini tetikleyen bir etkiye sahip olan suzan ama hangisi? Öncelikle daha önce çevirisini yaptığım bir kitaba bakmam gerekecek.

aaylin
04-03-2009, 13:35
Sizi zahmete soktum ama inanın çok makbule geçecek. Bana da bu tohumları Sayın Oyaman göndermişti. Gerçi her ne tohumu olursa olsun ekeceğim ama ne olduğunu bilmek istedim. Şimdiden teşekkür ederim.

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 13:35
O sitede

Black-eyed susan (Rudbeckia hirta) olarak yazıyor,

Rudbeckia hirta başka bir bitki,

http://www.agaclar.org/agac.asp?id=958

malbman
04-03-2009, 13:38
Sevgili aaylin sizin tohumlar şifalı olan suzan'a ait. Rudbeckia cinsiymiş şifalı olan. Bizimkiler yalnızca sarmaşık oluyor bu halde:p:p

aaylin
04-03-2009, 13:40
Şimdi ben sevineyim mi üzüleyim mi ? Bilemedim :D

malbman
04-03-2009, 13:42
Şimdi ben sevineyim mi üzüleyim mi ? Bilemedim :D

Bence hiç üzülmeyin, zira şifalı bir bitkiniz olacak. Çiçeğinin kurutulmuşundan yapacağınız çay bağışıklık sisteminizi güçlendirecektir.

aaylin
04-03-2009, 13:47
O zaman hemen ekeyim ben bu tohumları. Seneye bol miktarda şifalı kara gözlü dağıtırım, herkes şifa bulur :)

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 13:51
Fotoğraflarını da çekerseniz, veritabanına ekleriz.

Adalet Yağcı
04-03-2009, 13:55
Anadolu tohumculuğu aradım, ürünü inceleyeceklerini söylediler.

Sevgili Ferda Ülkümen, çok iyi etmişsiniz, ama anlayamadığım şey, nasıl incelenecek tohumlar, kendileri ekip çimlendirerekmi anlayacaklar, aradan çok uzun zaman geçecek.

Bu kadar insan feryat edidiyor, yazık bize değilmi :(

Ferda Ülkümen
04-03-2009, 14:44
Forumdan bahsedip, başlığı incelemelerini de söyledim, belki size cevap verirler.

aaylin
04-03-2009, 14:47
Tohumları ektim. İnşallah çimlendirmeyi başarırsam fotoğraflarını da buradan paylaşırım.

Todor
04-03-2009, 15:24
Rudbeckia en sevdiğim çiçeklerden birisidir. Sorun şuradan kaynaklanıyor, Rudbeckia'nın İngilizce ismi Black eyed suzan (karagözlü suzan), Thunbergia alata'nın ingilizce ismi Black eyed suzan vine (karagözlü suzan sarmaşığı). Çünkü ikiside sarı ortasında siyah bir göze sahip. Artık ülkemizde de Rudbeckia ismi yerine karagözlü suzan ismi kullanılmaya başlandı ve bu böyle karışıklıklara yol açabiliyor. Tohum veya bitki alırken Latincesini kontrol etmekte fayda var.

Bir tanıdığım, Rudbeckia'nın Türkçe isminin altın tepsideki kahve fincanı olduğunu belirtmişti. Fakat mevsimlik çiçek üreticileri ne karagözlü suzanı ne altın tepside kahve fincanını kullanmıyor, Rudbeckia olarak biliyorlar.

Bu arada, ister Rudbeckia olsun, ister Thunbergia alata olsun, mor renkli çiçeklerle çok yakışıyor diye düşünüyorum. Evveli sene ektiğim Rudbeckia'ların arasından sabah sefasıda çıkmıştı. Yetiştiklerinde çok güzel bir ikili olmuşlardı.

65310

Adalet Yağcı
04-03-2009, 16:53
Forumdan bahsedip, başlığı incelemelerini de söyledim, belki size cevap verirler

Sevgili Ferda Ülkümen, buna çok sevindim, Vilmorin markayı hep güvenerek almışımdır, en azından bundan sonra böyle bir sorun yaşamaz hiç kimse.

limon
04-03-2009, 16:59
21 Şubat'ta ektiğim Suzan tohumlarında hiç bir hareket yok. Ektiğim saksıları 18-20 derece arası sıcaklıkta tutuyorum. Geçen yıl Todor'un verdiği tohumları da çimlendirememiştim. Deneme amaçlı, saksının birini dün dışarıya çıkardım. Beklemeye devam ediyorum.

TuruncuHis
04-03-2009, 18:57
Bunca üstat başaramamışken ben niçin ısrar edip aldım acaba Vilmorin'den bu tohumu? Sanki okyanusta tutunacak dal bulmuş gibi birden nefesim düzeliyor aradığım bir tohumu bulunca:D
Sayın Ferda Ülkümen'in bilgilendirmesi çok yerinde olmuş. Anadolu tohumculuk paket üzerine çok sıradan ve standart olduğunu düşündüğüm bir bilgilendirme etiketi yapıştırıyor. Çiçeğin İngilizce, Türkçe ve Latince isimleri, fide boyu, gibi bilgiler zayıf ve orjinal bilginin üzerini kendi yapıştırdıkları etiket kapatıyor. Satın almada bunlar olumsuz argümanlar. Burayı okuyacaklarsa bu geribildirimler kendileri için yararlı olacaktır.

Johnsons marka beyazlardan geç de olsa ikisi çimlendi. Son kullanma tarihi 2009 idi. Biri suda beklettiğim tohum, diğeri direkt ektiğim; demek ki bir faidesi yok suda bekletmenin. Vilmorin marka somonların son kullanma tarihi 2011 diye daha güvenmiştim ama şimdi şüpheliyim. Sayın Adalet Yağcıoğlu yeter ki çimlensin, hayrat gibi dağıtacağım fideleri :D Daha önceki mesajlarınızı okuduğumda zaten size sürpriz yapmayı düşünmüştüm.

Orhan Özbilgiç
08-03-2009, 14:51
Bende Samsun-Çarşamba' daki bahçeme ekmek için birkaç gün önce Merter' deki Tekzen Yapı Market'e bakmıştım. Yoktu. Bugün Bayrampaşa Bauhaus' a gittim. Orada Vilmorin'in oldukça fazla çeşidi var.
Paket üzerinde Thunbergia Alata(Türkçe etiketinde de 1.kalite TUMBERGYA Çiçeği) yazıyor.
Paketin ön yüzünde(orjinal ambalajında) 1,5 m boylanabildiği, dikey bir ok işaretinin yanına yazılmış.
Türkçe etiketinde;
1- Tohumları örtü altına şubat ayından itibaren ekin.
2-Fideleri 10 cm' lik aralarla yerleştirin.(Şaşırtın).
3-Mayıs ayından itibaren nihai yerlerine dikiniz.
4- Haziran ayından itibaren çiçek açacaktır. Deniliyor.

Orjinal paket üzerinde 06/2012 tarihide son kullanma tarihi olsa gerek.

Şimdi tüm bunları niye yazdım?
Birincisi; acaba benim aldığım tohum da bodur cinsi mi?( Bu verilerle hocalarımız bir öngörüde bulunabilirler belki diye.)
İkincisi; kasiyerin (Normal koşullarda son derece olağan bulduğum),''Fişinizi saklayın, değiştirmeniz gerekirse ibraz etmeniz için!''demesi. Hani tohumla ilgili yaşanmış bir değişme olduda mı? Uyarıldım, diye aklıma geldi.
Üstelik ben tohumlarımı doğrudan yerlerine ekip, İstanbul'a geri döneceğim. Yani, şaşırtma yapma şansım yok.
Bir daha mayıs sonunda tekrar gider, yazı orada geçiririm. Diye düşünüyordum.
Üçüncüsü de;
''Her şeye rağmen bende şansımı deneyeyim.'' Diye düşünen ve bu tohumdan edinmek isteyen, Bayrampaşa Bauhaus'a bir şekilde gidebilirim diyen dostlar olabilir.
Sevgiyle kalın.

Adalet Yağcı
08-03-2009, 19:51
Daha önceki mesajlarınızı okuduğumda zaten size sürpriz yapmayı düşünmüştüm.

Sayın TuruncuHis, düşündüğünüz için sağolun, çok duygulandım, ben yirmi kadar beyaz çimlendirdim, hiç beni yormadı ama sarılarla birlikte olunca güzel görünüyorlar.
Bu sene geç kalmadan Anadolu Tohumculuk bu konuya el atmalı artık, yoksa bütün yaz sarı suzansız ne yaparız değilmi :(

kgursan
11-03-2009, 18:04
Thunbergia tohumları çimlendirme, şubat nisan arası ekilir. Sabit ve devamlı Sıcaklık 20-24 oC istiyor! Bu nerde sağlanabilir? Bir de tohumları ekin ,üzerine 05 cm.(1/4 inç) kapak atın deniyor ve bir cümleyi anlayamadım Sowing time: February to April.

"Sow into pots or trays of moist seed compost and cover with a 6mm (1/4 in) layer of compost or vermiculite. Place in a propagator or warm place and keep at a constant temperature of between 20-25C (68-77F). After sowing do not exlude light as this helps germination. Keep the surface of the compost moist but not waterlogged, germination will usually take 14-21 days.

Additionally a mid summer sowing will produce winter/spring flowering plants in the cool greenhouse."

Mavi kısmı anlayamadım İngilizcesi iyi olanlar çözebilir sanırım.
İlgi alanım değil ama yardımcı olabildim mi acaba?

Kiraz
11-03-2009, 18:57
Çimlenme için ışık gerekiyormuş. Aydınlık cam önüne veya bir ışık kaynağı yakınına koyabiliriz.

İlk denememde ışık oldukça iyiydi ama ısı istenenden biraz düşüktü. Şimdiki denememde ise ısı iyi ama ışık az, hemen yer değiştirmem gerekiyor:) Teşekkürler kgursan.

Kiraz
12-03-2009, 07:17
66631

Bu sabah yerini değiştirmek, aydınlık yere almak için gittiğimde çimlenmeye başladıklarını gördüm. Yaklaşık iki hafta önce ekmiştim, çabuk çimlendiler.

Kullandığım tohumlar, daha önce bir kısmını deneyip çimlendiremediğim pakettekiler.

Bulunduğu ortam aydınlık değil üstelik evde olmayınca perdeleri de kapatıyorum. Isının etkisi önemli, bir de tohumlardan çok umutsuz olduğum için köklendirme hormonu olarak bana satılan "Torusei Tonik- bitki gelişim düzenleyicisi" isimli sıvıyı sulandırarak 5-6 saat içinde bekletip ekmiştim. Üzerinde sebze tohumları için bu şekilde bir tarf vardı. Sanırım çabuk çıkmasında bunun etkisi oldu.

Maalesef ilk denemede bütün beyazların tohumlarını kullanmıştım, şimdi keyfim yerine geldi, bulursam beyaz tohumlara da aynı şeyi deneyeceğim.

Şimdi iyi gelişmeleri için aynı sıcaklıkta fakat aydınlık bir yere taşımam gerekecek.

TuruncuHis
12-03-2009, 07:41
Sayın Nurbahar,
Bu çimlenenlerin somon ve Vilmorin marka olduğuna emin misiniz? Johnsons marka beyazlar çimleniyor da somon Vilmorin'lerde sorun var gibi görünüyor. Teyid etmiş oluruz böylece.

Ben de katılıyorum ısı meselesine. Hava ısınınca çimlenme başladı. Kafalarını ışığa doğru uzatıyorlar ama bu yıl yağmur dinmedi ki; güneş çıksın...

limon
12-03-2009, 11:21
Ben de Vilmorin in tohumundan ekmiştim, bir kaç saksı mutfak camının önünde hem ışık hem de ısı istedği uygun, ama bir hareket yok henüz. Bir saksıyı da yağmurun altına bol ışık ve güneş alan bir yere yerleştirdim, onda da henüz yeşerme yok.

Kiraz
12-03-2009, 12:46
Hayal kırıklığı:(

Sabah camın önüne yerleştirdiğim suzanlara(!) eve gelir gelmez tekrar baktım. İri tohumlardan bu kadar ince sapların çıkmasına şüphelendim. Sonra şubat başında kaplara ekip bahçeye bıraktığım yaprak güzellerini hatırladım. Uzun zamandır ses çıkmayınca sulamayı da ihmal etmiştim, kalan tohumları havalar ısınınca denerim demiştim. Suzanlara kap ararken de bu kapları kullanmıştım.

İçeri alınan kaplarda çürüdüğünü tahmin ettiğim tohumlarçimlenmiş.
Yaprak güzeli sayfalarını okuyunca çimlenenlerin suzan olmadığına emin oldum:(
Neyse yaprak güzelleri çıkıyor, belki aradan bir-iki adet suzan da çıkar, ümidimi yitirmeyeceğim.

Bu arada yaprak güzelleri aydınlık ortamı sever mi bilmiyorum. Ama kara gözlü suzanların aşkına yerlerini değiştirmeyeceğim.

Todor
12-03-2009, 14:57
#70 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=244117&postcount=70) nolu mesajda yeni çimlenen Thunbergia alata fotoğrafları var.

Kiraz
12-03-2009, 15:41
Evet, #70'daki mesajdakilere çok benzetememiştim, yaprak güzelinin çimlenmişine çok benziyorlar.

Orhan Özbilgiç
12-03-2009, 19:43
Gerekli koşullar yerine getirildiğnde yaklaşık kaç günde çimlenmesi gerekiyor?

Paketteki tohumları doğrudan bahçeye dikerim diye düşünüyordum ama topikte okuduklarımdan sonra fikir değiştirdim. Çünkü, 20 derece sıcaklık ancak mayıs sonlarında görülebilir.
Sormamın asıl nedeni, benim tohumum da Vilmorin!
Yani, çimlenmeden ümidi kesmenin sınırını saptamaya çalışıyorum.
Baştan sona yazılanlara göz attım ama göremedim.Gözümden kaçmış da olabilir.
Şimdiden teşekkürler...

TuruncuHis
12-03-2009, 20:04
Sayın orijin,

Benim beyazları 9 şubatta ekmiştim, 29-33 gün arasında ancak kafalarını kaldırdılar. Tohum kabuğunu atamadılar henüz. Hala çimlenmeyenler de var. Pakette yazana göre yaklaşık 21 günde çimleniyordu. Fakat birkaç sayfa önce 5-7 günde çimlenen bir tohum olduğunu okumuştum.

Elinizdeki tohum paketinin arkasındaki bilgilerde ekim tarihi aralığını ve çimlenme süresini yazar. Çimlenme süresi üzerine 10 gün filan ekleyin ideal koşulları oluşturamayacaksanız.
Eğer şansınız varsa iç mekanda çimlendirin. Bu yıl havalar kolay ısınmayacak gibi görünüyor. Şaşırtmayı bahçeye yapar, böylece riske girmemiş olursunuz...

Orhan Özbilgiç
13-03-2009, 07:38
Sayın TuruncuHis;
İyiki hatırlattınız. Tohumları saksıya dikeceğim. Yalnız bahçem bir köyde. Doğal olarak soba ile ısıttığım bir yazlık ev. 20-24 derece ortalamayı tutturamasamda, 15-20 dereceleri tutturabileceğimi sanıyorum. Zira sobanın kurulu olduğu odadan uzak tutmam gerekir. Malum orada maksimum sıcaklık 35 dereceyi bile geçebilir. Benimkide farklı bir deneme olacak artık.

Vilmorin paketinin üzerinde, birkaç sayfa önceki bir mesajımda belirttiğimin dışında, başkaca bir bilgi yok. Yani çimlenme süresi belirtilmemiş.Ancak sizin sözünü ettiğiniz o mesajı arayıp buldum. Bu arada sizinle, Kaybol 2008' in diyaloglarında, o arkadaş, Suzanlarının 6 günde çimlendiğini yazmış. Sanırım şubat 2008' de mesajını göndermiş. Hatta saksıdaki 8-10 cm boya erişmiş olduğunu tahmin ettiğim resmide eklemiş.
Sonrasında da, gerçekten Kaybol'muş!:) Sonucu merak ettim doğrusu..Acaba onlar gerçekten suzan mıydı?
Neyse; bende sözünü ettiğim koşullarda, paketteki tohumların yarısını, her olasılığa karşı yedekleyerek şansımı deneyeceğim.
Pazar gününden itibaren, mayıs başına kadar Çarşamba'da, köyde kalacağım için sonuç hakkında ancak İstanbul'a dönünce yazabileceğim.
İlginiz için tekrar teşekkürederim.
Sağlıkla kalın.

TuruncuHis
13-03-2009, 18:38
Sadece kotiledon yapraklar var kaybol.2008'in fotoğrafında yani en fazla 2-3 cm. boyundadır. Benimkiler ısıtılmayan mutfakta hava sıcaklığı yükselince çimlendiler.
Johnsons paketinde her tohum çukuruna iki tohum konulmasını tavsiye ediyordu.
Tavsiyem;
Tohumların yarısını 12 saat suda bekletin. Bunların da yarısını tek tek yarısını ikişerli olarak ekin. Direkt toprağa da aynı şekilde ekin. Ben öyle yaptım ama bu dört ayrı uygulamadan hangisi işe yaradı bilmiyorum. Viyollerin bazı gözlerindekiler değil de bir bölümündekiler çimlendi.

zerrinsrt
29-03-2009, 19:15
Karınca 70 ten aldığım, kargözlü suzan sarmaşık tohumlarının 5 tanesi çimlendi.

TuruncuHis
29-03-2009, 21:56
Sayın zerrinsrt,

Ekimden itibaren kaç günde bu hale geldi acaba ve rengini biliyor musunuz?
Benim Vilmorin somon renklilerden 26 gündür çıt yok. Yarın atacağım balkona viyolleri, işte hava işte ısı şeklinde. İşte kapı işte sapı şeklinde yorumlayıp, utanmasını umuyorum:)

zerrinsrt
29-03-2009, 22:07
Sn Turuncu his,
Vilmorin markadan umudu ben de kestim. 1 Martta ekmiştim. Karınca 70ten aldıklarım sarı rekli onlar çimlendi.

Orhan Özbilgiç
12-04-2009, 20:56
[QUOTE=orijin;378760]Sayın TuruncuHis;
İyiki hatırlattınız. Tohumları saksıya dikeceğim. Yalnız bahçem bir köyde. Doğal olarak soba ile ısıttığım bir yazlık ev. 20-24 derece ortalamayı tutturamasamda, 15-20 dereceleri tutturabileceğimi sanıyorum. Zira sobanın kurulu olduğu odadan uzak tutmam gerekir. Malum orada maksimum sıcaklık 35 dereceyi bile geçebilir. Benimkide farklı bir deneme olacak artık.

Dün, İstanbul' a geri döndüm.
Son derece mutlu ve mağrur olarak. Zira 19 martta sözünü ettiğim oda sıcaklığında, saksıda, yaklaşık 1 cm derinliğe ektiğim Vilmorin marka tohumlar 26-27-28 martta çimlenmelerini tamamlayarak toprak üstüne çıktılar.
1 nisan da, sobasız, güneş alan, en düşük sıcaklığın 12 dereceye düştüğü bir odaya taşıdığım saksıyı, 4 nisanda en düşük sıcaklığın 4 dereceye kadar düştüğü balkona taşıdım.(yaşadığım tüm mekanların her odası ve balkonlarında termometre bulundurmak gibi saplantım var!):)
7 nisan da da, saksıdan söktüğüm fidecikleri bahçeye, son yerlerine diktim. Bahçeye dikerken, fideleri saksıdan topraklı bir biçimde almaya özen gösterdim.
11 nisana kadar sıcaklık gece en düşük 2 dereceye düştü. Ama suzanlarım(Toplam 12 kök) aslanlar gibi, dimdik ayakta idiler.
Çok mutluyum. İnşallah haziranda gittiğimde çiçeklerini de görürüm. Bu süre içinde oradaki bir dostum tüm bahçemle ilgilenecek. Yaza birde fotoğraf makinası alıp gideceğim. Bol bol resim çeker, dönüşte de siteye yüklerim.

Bu arada, bence Vilmorin aklandı...;)

Adalet Yağcı
12-05-2009, 09:50
Nihayet kara gözlü suzan sarmaşığım (sarı)olacak, inatla altıncı defa denedim ve sonuç ümit verici.
Biraz geç kaldım ama bahar da gecikti ne olsa, çok fazla bir kaybım olduğunu düşünmüyorum.

ahmettt
14-05-2009, 18:38
Nihayet kara gözlü suzan sarmaşığım (sarı)olacak, inatla altıncı defa denedim ve sonuç ümit verici.
Biraz geç kaldım ama bahar da gecikti ne olsa, çok fazla bir kaybım olduğunu düşünmüyorum.

Adalet hanım, ben de aynen sizin gibi inat ettim. Sonunda bende de 1 adet sizinkilerden şu anda 2-4 yaprak fazlası olan sarmaşık oldu. Başkaları susanı bu kadar kolay çimlendirirken biz neden bu kadar geç ve düşük verimli çimlendirme yapabildik, bilmiyorum. :(

Umarım bundan sonra hızla boy atarlar da gecikmeyi telafi ederler.

(Not: Benim tohumum karınca70'den alınma idi.)

Adalet Yağcı
14-05-2009, 20:47
Dilerim sağlıklı bir şekilde büyütebiliriz sayın Ahmettt, ben de sayın Karınca70 ten almıştım.

Lonicera
03-06-2009, 18:41
Nihayet çiçeklerini açmaya başladı. İnşallah tohum da verirler, ekmiş olduğum tohumların neredeyse % 80 'i çimlenmedi. Sanırım bayat tohumlardı.

Passion
12-06-2009, 00:52
Benim beyaz suzanlar çimleneli 1 ayı geçti ama bir türlü büyümüyorlar. Sadece bir tanesinde birkaç gündür biraz uzama farkettim. Gerçi diğer çeşit sarmaşıklarımın da çok hızlı büyüdüğü söylenemez ama suzanlar gerçekten çok yavaş. Sanırım sıcak hava istiyorlar..

Somon rengi olanları diğerleri çimlendikten sonra ekmiştim ,onu da ekeli 1 ayı geçmesine rağmen çimlenmediler.

Kiraz
29-06-2009, 12:47
Tohumlarımı çimlendirememiştim, Sevili Adalet Hn'ın gönderdiği tohumlardan çimlenenlerin birini saksıya, diğerlerini de bahçeye diktim. Saksıdaki güzel gelişti, yarı gölgede duruyor,üzerinde omurck var; bahçedekiler ise daha çelimsiz, daha çok güneş alıyor ve ilk çiçeklerini açtı:)

Bu arada bir sürpriz daha oldu, martta ektiğim ve çimlendiremediğim kutuya başka tohumlar ekmiştim. Geçen gün aynı kutuda iki adet karagözlü suzan gördüm:) Sarı renklilerse çok bütük sürpriz olacak ama beyaz olma ihtimalleri de var.
90010

Adalet Yağcı
29-06-2009, 13:49
Güle güle büyüyüp sahibini mutlu etsinler :)
Kızlarımı iyi yerlere gelin etmişim :)

Adalet Yağcı
21-07-2009, 10:48
Arkadaşlar, bu çiçeğin mavisinin de olduğunu biliyormuydunuz?
Sevgili Limon'un bulup çıkardığı fotoğrafın linkini (http://images.google.com.tr/images?hl=tr&q=thunbergia+grandiflora&lr=lang_tr&um=1&ie=UTF-8&ei=q19lSsKCGML-_Abb7e1d&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1) ekliyorum, clematisler kadar güzel bence, ne dersiniz?

Thunbergia grandiflora olan bu bitkiyi önce bulup sonra çoğaltmamız gerekir :)

zerrinsrt
21-07-2009, 13:26
Mavisi de çok güzelmiş.
Benim sarı diye ektiklerim, beyaz çıktı. Şu an üzerlerinde sürekli çiçek var. Seneye diğer renklerini de ekeceğim. Zahmetsiz bir çiçek.

Adalet Yağcı
21-07-2009, 14:30
Mavi ve beyazını birlikte ekmek süper olurdu.

Passion
04-08-2009, 13:03
Bu suzan çok tembel çıktı :mad:. Bir türlü büyüyüp çiçeklenmek bilmiyor. Kaç ay oldu ekeli boyu uzamak bilmiyor. Sizinkiler ne alemde... Gölgede mi güneşte mi iyi gelişiyor ??

Adalet Yağcı
04-08-2009, 13:38
Güneş ve yarı gölge iyi geliyor onlara, benimkilerden güneşte olanlar yarı gölgede olanlardan daha çok çiçek veriyor.

Passion
06-08-2009, 16:35
Teşekkürler Adalet hanım. Benimkiler yarı gölgedeler bazıları da günün belli saatleri güneş alıp sonra tam gölgeye giriyorlar. Neyse biraz daha sabredelim bakalım gelecek zamanda neler olacak ...

lastmohikan
03-09-2009, 13:06
narin nazlı bir görüntüsü var

Orhan Özbilgiç
03-09-2009, 16:30
100958-Bilmem başarabildim mi? Paint ile de olsa bu benim foruma kendi gönderdiğim ilk resmim olacak! Umarım başarılı olmuşumdur.
Ama Suzan'ım çok güzel değil mi dostlar?

Güngör Salman
03-09-2009, 21:35
Sayın Orijin gerçekten çok güzel tohumları ne zaman ekmek gerekiyor?

Orhan Özbilgiç
03-09-2009, 23:23
Sayın Güngör Salman,
Sayın sevim4;

Bu sarmaşıkla ilk kez bu yıl tanıştım. Sanırım çok şanslıydım. Mart-nisan aylarında, köyde, sobalı oda sıcaklığında yaklaşık 8-15 günlük bir periyot içinde, saksıya ektiğim tohumlarımın büyük bir çoğunluğu çimlendi.
Nisan başlarında bahçeye, topraklı bir biçimde şaşırttım. İstanbul' a geri döndüm.
Haziran başında gittiğimde, tüm fideler hasarsız büyümeye başlamışlardı.
Samsun' a tekrar kasım da gideceğim. Büyük olasılıkla tohumlar oluşmuş olacaktır. Şayet önceden oluşursa da oradaki dostlarıma tohumlarını aldırtacağım.
Oldukça çok sayıda tohum elde edeceğimi ümidediyorum. Resimdeki dışında bir başka öbekte en az onun kadar bol çiçekliydi
.
Beklenmedik bir olumsuzluk olmayacağını umarak, burada sizlere ve daha birçok ''Suzansever'' e, bol bol tohum dağıtacağıma söz veriyorum.

Ferda Ülkümen
09-09-2009, 20:33
Sayın orijin

Tohumları olgunlaşınca hemen toplamak gerekiyor, fazla beklerseniz tohum kapsülü çatlayıp, tohum kayboluyor.

Orhan Özbilgiç
09-09-2009, 23:17
Sayın orijin

Tohumları olgunlaşınca hemen toplamak gerekiyor, fazla beklerseniz tohum kapsülü çatlayıp, tohum kayboluyor.

Bakınız, bunu öğrenmem çok iyi oldu.
Uyarınızı dikkate alacağım, sayın Ferda Ülkümen.
Teşekkürederim.

Adalet Yağcı
14-09-2009, 08:53
Suzan tohumları çok komikler, dağılmasın diye dikkatle toplayıp (kapsülü ile birlikte)cebime koyduğum tohumlar, daha sonra kendiliğinde patlayıp beni korkutuyorlar.
Öyle güçlü patlıyorlar ki, sesi bir kaç metreden duyuluyor, ve nasıl bir hızla açılıyorlarsa canımı yakıyor.

Bu şekilde patladıklarını öğreninceye kadar bir çok tohum kaybettim :( Seneye bahçemin en umulmadık yerlerinden çıkarlar diye düşünüyorum.

almira
03-03-2010, 15:49
Adalet Hanımın verdiği Karagözlü Suzan tohumlarım çimlendi.

Adalet Yağcı
03-03-2010, 17:15
Aman da aman, ne de güzel olmuşlar, bence üçer tane bir araya dikin canlı görünsünler.

almira
14-03-2010, 16:11
Karagözlü Suzan'larımın son hali.

almira
04-05-2010, 21:54
Suzanlarım violde çiçek açtı.:D

Kiraz
04-05-2010, 21:56
Sevgili Almira bu ne hız, elinizin değdiği çiçek açıyor.

Adalet Yağcı
04-05-2010, 21:59
Sevgili Almira, rekor kırmışsınız, bravo size.
Zamanında viyolden yerine almazsanız fideleriniz gelişemez ama, benden söylemesi :)

Todor
04-05-2010, 21:59
Sayın Almira, fosfor biraz fazla gelmiş herhalde. Bitkilerinizde demir eksikliği var.

almira
04-05-2010, 22:00
Teşekkür ederim sevgili Kiraz. Karagözlü suzan sarmaşığını ilk kez yetiştiriyorum. Doğrusunu isterseniz ne zaman çiçek açtığını bilmiyordum. Henüz bir karış boyundalar. Ben şaşırtmayı yapmadan onlar çiçek açtı.

almira
04-05-2010, 22:04
Sevgili Adalet Hanım; bir kısmını saksılara aktarmıştım. Bunlar bahçeye dikilmek üzere bekleyenler. Saksıdakiler de aynı durumda. Daha bir karış ama çiçek açtı. Bu hafta inşallah bahçeye geçecekler.

Sevgili Todor; fideler torfa ekili. Herhangi bir gübre takviyesi yapmadım. Haklısınız demir eksikliği var. Asıl yerlerine yerleştirince gerekli takviyeyi yapacağım.

Todor
04-05-2010, 22:22
Kullandığınız torf nedir? Çünkü diğer ekili bitkilerinizde de demir eksikliği var ve thunbergia alata demir almakta zorlanan bir bitki değil. Bence torfunuzun fosfor içeriği çok yüksek. O yüzden demiri alamıyorlar ve erken çiçekleniyorlar. Fosfor, çinko, demir birbiri ile rekabet içinde olan elementlerdir. Biri gereğinden fazlaysa diğerlerinin alımını engeller.

Kiraz
05-05-2010, 08:17
Geçen sene sarı çiçeklilerden hiç çimlendirememiştim, bu sene Adalet Hn'ın gönderdiği sarıların çoğu çimlendi, saksıya aldım, şimdi bahçede.

Sn. Todor, mesajınızdan sonra geçen seneki keyifsizliklerini daha iyi anlıyorum, belirtiler gerçekten demir eksikliği gibiydi, bu sene daha dikkatli olup takviye yapacağım.

Ülkü
05-05-2010, 08:45
Benim suzanlarım da küçükken açtı. Sanırım Adalet Abla' nın tohumlarında bir keramet var.

Adalet Yağcı
05-05-2010, 10:29
Çok güzeller sevgili Ülkü, keramet bende değil sizlerde, bir de Mersin ikliminden kaynaklanıyor olmalı, bu sene 5 cm. lik yıldız çadırlarım bile tomurcuktalar biliyorsun :)

almira
05-05-2010, 12:18
Sayın Todor; torf olarak marketlerde satılan çiçek torflarından kullandım. Sanırım asıl sorun sularımızın aşırı kireçli olması. Kireç fazlalığından dolayı demir eksikliği yaşıyor olabilir. Asıl yerlerine alınca demirsülfat takviyesi yapıyorum. Fidelerim çok küçük olduğu için violde gübre ve element takviyesi yapmadım. Kök oluşumunu tamamlamasını bekledim. Fazla kireçten dolayı fidelerim büyümekte gerçekten zorlanıyor. Toprağın PH seviyesini yükseltiyor.Asıl yerlerine alınca zaman zaman limontuzlu su uygulaması yapıyorum.

almira
05-05-2010, 12:20
Ülkücüğüm; maşallah seninkiler de çok güzel. Biz bu fideleri dövsek mi acaba?:mad:

Ülkü
05-05-2010, 14:30
Almiracım benimkileri ben saksıya aldım.

Orhan Özbilgiç
28-05-2010, 13:07
Geçen yıl tohumları çimlendirme konusunda ne kadar zorlanmıştık! Değil mi?
Oysa, son derece arsız bir bitki imiş. Geçen sene diplerine dökülen tohumlar, sanki istisnasız çimlenmiş gibiler.;)
Onları , toprağı ile birlikte, kürekle alıp, meyvesiz ağaç diplerine koyacağım!

147701

147702

Adalet Yağcı
28-05-2010, 13:52
Tohumlar özgür takılmayı seviyorlar :)

Kiraz
28-05-2010, 14:15
Hem özgür, hem taze... Adalet Hanım geçen sene ne kadar uğraştığımı biliyorsunuz, hazır paketlerden (iki paket) bir tane bile sarı çimlendirememiştim, sizin gönderdiğiniz sarılar hemen çimlendi, şimdi saksıda ve çok keyifliler, tekrar teşekkürler.

Adalet Yağcı
28-05-2010, 14:23
Güle güle sağlıklı büyüsünler sevgili Kiraz, tanesi 5 küsürden iki paket vilmorin marka suzan da ben ektim geçen sene, bir tane bile çimlendiremeyince Avusturya'daki yeğenimden tohum istemiştim, bunlar onun torunları :)

Hhatice
28-05-2010, 22:00
Benimkiler de çıkmadı :(

aoturkyilmaz
02-06-2010, 14:44
Bu sene aldığım Vilmorin markalı "Thumbergia Alata" tohumlarından yalnızca 10 kadarı yeşerdi. Bunlardan da 3 tanesi gelişebildi. Bir tanesinin resmini aşağıda yüklüyorum. Bitki yaklaşık 1 m yüksekliğinde bir yeşillikten ibaret. Küçücük salkım şeklinde çiçekler ve resimde de görünen siyah meyveleri var. Acaba bu bitki Thumbergia değil mi? Öyleyse günün birinde çiçek açacak mı?

149074

Orhan Özbilgiç
02-06-2010, 15:15
[QUOTE=aoturkyilmaz;650850]Bu sene aldığım Vilmorin markalı "Thumbergia Alata" tohumlarından yalnızca 10 kadarı yeşerdi. Bunlardan da 3 tanesi gelişebildi. Bir tanesinin resmini aşağıda yüklüyorum. Bitki yaklaşık 1 m yüksekliğinde bir yeşillikten ibaret. Küçücük salkım şeklinde çiçekler ve resimde de görünen siyah meyveleri var. Acaba bu bitki Thumbergia değil mi? Öyleyse günün birinde çiçek açacakmı?

Sevgili aoturkyilmaz;
Üzgünüm.:( Sizin fotoğrafladığınız bitki Thunbergia Alata değil! Bahçemde, geçen yılın dökülen tohumlarından çimlenen fidelerin fotoğraflarını şimdi çektim. Henüz, sürgünleri yeni çıkacak.
Çiçekli fotoğrafları, konu içerisinde var.

149088

149089

Adalet Yağcı
02-06-2010, 22:09
Vilmorin bunu hep yapıyor :mad:
Bu başlığa bir göz gezdirirseniz geçen sene Vilmorinin bizi ne kadar üzdüğünü görürsünüz.

Benim yine geçen sene aldığım lavanta tohumları da şebboy çıkmıştı.

habibe
03-06-2010, 01:50
Vilmorinden aldığım karanfil paketinden kadife tohumları çıktı.

uzman16
19-06-2010, 08:56
Adalet Hanım'a teşekkürlerimle...

154214

Öyle güzel açıyorlar ki ...
Çok sevimli bir sarmaşıkmış bu.:p

154215

Perihan Bayram
12-09-2010, 21:28

154214

154215

Zengarden'den aldığım Suzan tohumları çıktı,uzadı ama çiçek yok,yaprakları da sanki sağlıklı değil gibi,ne renk olduğunu bile görmedim,bu gidişle tohumunu da alamıyacağım galiba.Sizinki çok güzel görünüyor,acaba böcek ilacı kullanıyormusunuz ?keyifle büyütün.saygılar.

Adalet Yağcı
13-09-2010, 09:29

154214

154215

Çok keyifli görünüyorlar, siz de iyi bakmışsınız.
Ekim sonuna kadar çiçeklerini görebilirsiniz.
Tebrikler...

Adalet Yağcı
13-09-2010, 09:31
Vilmorinden aldığım karanfil paketinden kadife tohumları çıktı.

Vilmorin bunu hep yapıyor :mad:
Geçen sene lavanta diye ektiğim Vilmorin tohumlarından şebboylar çıktı.

Yine geçen sene ektiğim iki paket kara gözlü suzan tohumundan bir tane bile çimlenme olmadı.

almira
14-09-2010, 00:14
Köyümüzdeki bahçemizin kenarına diktiğim karagözlü suzanlar çok güzel gelişti. Düşen tohumlardan yeni fideler çimleniyor.:D

Orhan Özbilgiç
14-09-2010, 05:57
Thunbergia alata' lara, ilk sarılmalarında yardımcı olmak gerekiyor! Yoksa bazıları sarılamıyor.;)

170372

170368

170369

170370

170371

Perihan Bayram
17-09-2010, 14:14
Zengarden'den aldığım Suzan tohumları çıktı,uzadı ama çiçek yok,yaprakları da sanki sağlıklı değil gibi,ne renk olduğunu bile görmedim,bu gidişle tohumunu da alamıyacağım galiba.Sizinki çok güzel görünüyor,acaba böcek ilacı kullanıyormusunuz ?keyifle büyütün.saygılar.
Suzan sarmaşığım hep hasta,mavi bir toz böcek ilacıymış,sulandırıp fısfıslıyorum ama birtürlü kendine gelmedi,ne önerirsiniz.Fotoğrafları aşağıda.

Perihan Bayram
17-09-2010, 14:17
Arkadaşlar,kara gözlü Suzan sarmaşığı bol olanlar,bol tohum alanlardan tohum istesen,bana iletebilirler mi acaba ? Herkeze saygılar.

Lonicera
06-10-2010, 17:04
Beyaz suzan havalar serinleyince daha çok açmaya başladı. Geçen sene sadece 6 tohum tutabildi. Bu yıl hala tohum oluşturmadı.:(

Orhan Özbilgiç
06-10-2010, 17:24
Arkadaşlar,kara gözlü Suzan sarmaşığı bol olanlar,bol tohum alanlardan tohum istesen,bana iletebilirler mi acaba ? Herkeze saygılar.

Perihan Hanım;
İsminizin karşısına, Selluka tohumu' nun yanısıra, Karagözlü Suzan' ı da ekledim. Kasımda Samsun' a gittiğimde hiç alamazsam beş-on tohum alırım herhalde.;)

uzman16
08-10-2010, 23:15

Perihan Hanım, sorunuzu yeni gördüm. Hiç ilaç kullanmadım. Bahçede çiti sardılar ve bu aralar çok güzeller. Çok güneş alan bir konumdalar. İşyerinden bir arkadaşımınki güneş görmüyor. Uzadı gitti ama çiçek açmadı. Sağlıklı görüntüsünü de kaybetti. Sizinki güneş görüyor mu?

Todor
09-10-2010, 05:46
Perihan Hanım, net göremiyorum fakat bitkinizde kırmızı örümcek veya mantar var gibi geldi bana.

Hydrosuccess
09-10-2010, 15:29
Bahçemde geçen sene yetiştirdiğim Thunbergia alata'nın dökülen tohumları kendiliğinden çimlendi ve biber gövdesine sarılarak çiçeklerini açtı.

bettyycim
05-11-2010, 22:20
merhaba arkadaşlar ;

resimdeki tohumlar thunbergia alata tohumlarımı, burda gördüğüm tohumlara benzemiyor da:( tereddütte kaldım... geçen yıl ektiğim papatya vari bir çiçeğin tohumuna benzettim:mad:

uzman16
05-11-2010, 22:48
Hayır suzan tohumu değiller.
Sabah sefası tohumu olabilir mi?
Karagözlü suzanın tohumları daha yuvarlak ve tırtıklı.
Bakın burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=142440&postcount=17) var.

bettyycim
05-11-2010, 22:53
teşekkürler, o yuvarlak olanları gördüğüm için kafam takıldı teşekkürler

Yılmaz Yalçın
09-12-2010, 23:39
Arkadaşlar,
Yazın açmayan karagözlü suzanlar bir haftadır açıyorlar:)Kış ortasında bahçemde sarı, göz alıcı renkleriyle gövde gösterisi yapıyorlar:)

arnavut biberi
10-12-2010, 17:17
yılmaz bey çok şanslısınız kış ortasında sapsarı çiçekler çok güzel.Bizde bulabilsek te yetiştirsek :)

ciceksever70
30-04-2011, 14:00
Bahcemden her yil suzanna eksik olmazdi. Bu yil nedense hicbir yerde ne tohum ne fidan bulamadim. Oysa suzanna buralarin klasik bitkilerinden. Neyse esim bugün yapi markette görüp bir paket almis. Biliyorum biraz gec kaldim ekmekte ama hemen tohumlarin bir kismini eve bir kismini bahcedeki saksilara diktim. Simdi bir an önce cimlenip ciceklenmeleri icin dua etmekten baska care yok. Tohumlari birkac saat islattim bahcedekileri öylece saksilara ektim, evdekilerin üzerini stecle kapattim. Bakalim en cabuk hangileri cimlenecek?

bettyycim
09-06-2011, 19:16
Bende çimlendirmeye çalıştım baktım hareket yok çimlendirme kabındaki toprağı bir saksıya boşaltım ve siz sürprize bakın :D

GLCN
11-06-2011, 21:36
elinde tohum olan varsa seve seve kabul ederim:)

günebakan
11-07-2011, 12:42
Benim karagözlü suzan sarmaşığım hasta gibi ne yapabilirim nasıl bir şey önerirsiniz acaba?

233114

jineop
11-07-2011, 14:14
Bende çimlendirmeye çalıştım baktım hareket yok çimlendirme kabındaki toprağı bir saksıya boşaltım ve siz sürprize bakın :D
Şahane. İnşallah bol tohum tutar. Özellikle beyaz renklisine hayranım. Ama diğer renklerede hayır demem. Güle güle büyütün.

bettyycim
11-07-2011, 14:18
Sevgili lir kocaman bir saksıya aldım umarım bol tohum tutarlar sizinle paylaşırım açtı açacak gözünün içine bakıyorum bakalım ne renk çıkacak ;)

aukesen
06-09-2011, 22:52
günebakan arkadaşın sarmaşığına olduğu gibi benim sarmaşıkda da kırmızı örümcek istilası oldu Kükürt,80 WP ilacı kullandım bakalım ne olacak güzelim sarmaşık kabak kaldı

günebakan
07-09-2011, 12:44
Benim sarmaşığımda yaprakları duruyor ama çiçek bir tane açtı bir iki gün önce arapsabunlu su ile fısfıslama yaptım şimdi daha iyi gibiler ama çiçek yok.Umarım düzelir.

jineop
07-09-2011, 13:16
Sevgili lir kocaman bir saksıya aldım umarım bol tohum tutarlar sizinle paylaşırım açtı açacak gözünün içine bakıyorum bakalım ne renk çıkacak ;)

Çiçek açmadılar mı?

bettyycim
07-09-2011, 13:19
Açtılar hem de çok güzel ama ne olduysa 2 çiçekten sonra öldüler, akşam resmini eklerim hem de beyaz dı :( tohumlarını Kartaldaki Praktikerden almıştım, bu yaz tekrar alıp deneyeceğim.

jineop
07-09-2011, 14:33
Açtılar hem de çok güzel ama ne olduysa 2 çiçekten sonra öldüler, akşam resmini eklerim hem de beyaz dı :( tohumlarını Kartaldaki Praktikerden almıştım, bu yaz tekrar alıp deneyeceğim.

Seneye inşallah, sağlık olsun. Fidanlıkta iki kök ama 35 Tl gibi rakam olunca almamış, 2 tohum çiçeğin üstünde bulmuştum. O çimlendi. Sanırım sarı ya da turuncu. Tek bir tomurcuk var üstünde , sabırsızlıkla bekliyorum.

bettyycim
07-09-2011, 14:49
Hadi hayırlısı bende çok beğenmiştim, seneye görürüz inşallah.

jineop
07-09-2011, 15:37
Uçuk çok hoş sarıymış;)

aukesen
11-09-2011, 22:59
bende kırmızı örümcekle uğraşıyom ilaçladım ama sanırım kurtaramayacak yapraklar nokta nokta olup kuruyor

jineop
23-09-2011, 11:30
Suzanım tek tük açmaya başlamıştı, şimdi dörtledi:D

günebakan
23-09-2011, 11:34
Benim karagözlü suzan öldü kırmızı örümcekten kurtaramadım. Seninkiler sabah sefaları ile iyi anlaşmışlar:)

aukesen
23-09-2011, 17:57
benimkide öldü ne yaptıysam olmadı sağlık olsun o kadar ilaç kullandım neyse hayırlısı seneye belki

jineop
24-09-2011, 07:49
Benim karagözlü suzan öldü kırmızı örümcekten kurtaramadım. Seninkiler sabah sefaları ile iyi anlaşmışlar:)

Başka şansları yok:D Çok geç kalınmış bir çimlenme olduğundan çiçeklerini görebileceğimi sanmıyordum. Bugün çiçekler 6 olmuş. İnşallah tohum bırakır. Çok zarif görünüyor.

mudanya
17-02-2012, 01:07
ben de suzan sarmaşık tohumu aldım netten 15 gün oldu çimlenme oldu ama sadece bir kaçında. fakat benimkiler henüz yaprak çıkarmadı acayip bi şekilde 3 cm kadar uzadılar çim gibi. ilk defa ektiğim için bilemiyorum. acaba sarmaşıklar once boyuna yapraksız mı uzuyor? yardımcı olur musunuz :(

Kiraz
17-02-2012, 09:25
ben de suzan sarmaşık tohumu aldım netten 15 gün oldu çimlenme oldu ama sadece bir kaçında. fakat benimkiler henüz yaprak çıkarmadı acayip bi şekilde 3 cm kadar uzadılar çim gibi. ilk defa ektiğim için bilemiyorum. acaba sarmaşıklar once boyuna yapraksız mı uzuyor? yardımcı olur musunuz :(

Bazıları çok daha geç çıkabiliyor, siz bakımını ihmal etmeyin. Tarifinize göre ışığınız yetersiz, bu çiçek çok aydınlık yerde çimlendiriliyor. Işığını arttırıp, suyu fazla ise sulamayı biraz azaltın.

Adalet Yağcı
17-02-2012, 10:38
Hoş geldiniz sevgili mudanya;

Kara gözlü suzan ekimi için erken daha, neden acele ettiniz?
Mart ayının ortalarına doğru dışarıda çimlendirebilirdiniz, daha sağlıklı olurdu.

Sevgili Kiraz'ın yazdığı gibi tohumların çimlenebilmesi için ışık çok gerekli, tohum kabınızı strece sarıp üzerine bir kaç delik açtıktan sonra balkonunuzun korunaklı ama aydınlık bir bölümüne alın ve bekleyin.

Çim gibi uzayanlar muhtemelen suzan değildir, olsa bile bir süre sonra çok uzayan sap kısmı çürüyerek ve ya kuruyarak fidenin ölmesine neden olacaktır.
Bir fotoğraf ekleyebilirseniz daha sağlıklı fikirler alabilirsiniz.

Kiraz
17-02-2012, 11:34

Mart ayının ortalarına doğru dışarıda çimlendirebilirdiniz, daha sağlıklı olurdu.

Sevgili Kiraz'ın yazdığı gibi tohumların çimlenebilmesi için ışık çok gerekli, tohum kabınızı strece sarıp üzerine bir kaç delik açtıktan sonra balkonunuzun korunaklı ama aydınlık bir bölümüne alın ve bekleyin.

Çim gibi uzayanlar muhtemelen suzan değildir, olsa bile bir süre sonra çok uzayan sap kısmı çürüyerek ve ya kuruyarak fidenin ölmesine neden olacaktır.

Haklısınız yaprak yoksa yabani ot da olabilir. Suzanların tohumu çok taze değilse çimlenme çok uzun sürebiliyor ya da çimlenmiyor. Adalet Hanım biliyorsunuz hazır tohumlardan kaç denememde hiç çimlendirememiştim, sizin gönderdikleriniz hemen çimlenmişti.

Adalet Yağcı
17-02-2012, 11:58
Çok haklısınız sevgili Kiraz, Vilmorin marka tohum almıyorum artık bu yüzden.
Aslında Thunbergia alata çok da çabuk çimlenen bir tohum, bahçede her sene düşen tohumlardan çimlenme oluyor, dona da dayanıklı.

mudanya
17-02-2012, 12:41
Bazıları çok daha geç çıkabiliyor, siz bakımını ihmal etmeyin. Tarifinize göre ışığınız yetersiz, bu çiçek çok aydınlık yerde çimlendiriliyor. Işığını arttırıp, suyu fazla ise sulamayı biraz azaltın.

Gerçekten çok teşekkür ederim. Ben de ne yapacağımı şaşırdım. tohumla gelen bilgilerde subat ayında iç mekanda ekim yazılabileceği yazınca ben de tereddüt etmedim. Zaten tohumlardan da sedece 2 tanesi çimlenmiş.

mudanya
17-02-2012, 12:43

Hemen fotoğraf ekliyorum. Benim tohumdan üretim hakkında hiç deneyimim yok. Nette gezerken bu siteyi farkettim ve hemen üye oldum tabi öncesinde bütün forumda yazılanları da didik didik ettim. Gerçekten çok teşekkür ederim sizlere.

mudanya
17-02-2012, 14:50
İşte suzan sarmaşığı diye aldığım tohumların filizleri bunlar.

mudanya
17-02-2012, 15:01
Suzanım tek tük açmaya başlamıştı, şimdi dörtledi:D

Sayın lir ;
Acaba siz suzanlarınızı tohumdan mı ürettiniz? Eğer öyleyse, benim fotoğraflara bakıp yorum yapabilir misiniz? Suzan filizleri olup olmadıkları hakkında?

Kiraz
17-02-2012, 16:35
Sn. Mudanya, sizin suzanlar henüz çıkmamış.

mudanya
17-02-2012, 17:13
Sn. Mudanya, sizin suzanlar henüz çıkmamış.

İlk resimde beliren şey filiz değil mi peki ? :)

mudanya
17-02-2012, 17:15
Ben de filizlendi diye ne olduğunu bilmesem de sevinmiştim :confused:

Kiraz
17-02-2012, 17:17
Otların solundaki yuvarlak şey suzan olabilir. İki güne kadar anlarsınız, bariz bir yuvarlak yaprak çıkmalı. İlk yapraklar (http://www.agaclar.net/forum/242111-post56.htm) diğer çiçeklerinkinden çok farklı, karıştırmazsınız.

mudanya
17-02-2012, 17:21
Otların solundaki yuvarlak şey suzan olabilir. İki güne kadar anlarsınız, bariz bir yuvarlak yaprak çıkmalı. İlk yapraklar (http://www.agaclar.net/forum/242111-post56.htm) diğer çiçeklerinkinden çok farklı, karıştırmazsınız.

Sn. Kiraz
Değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Sanırım bekleyip görmekten başka çarem yok. Tekrardan teşekkürler.

fdeniz38
18-02-2012, 11:25
Suzan sarmaşık tohumunu ekeli 20 gün oldu tık yok bende akşam artık dayanamadım toprağını eşelemeye başladım sonra baktım ki saksıdaki toprağın altı üstüne gelmiş sinirim bozuldu

fdeniz38
18-02-2012, 11:28
Suzanla ilgili forumda paylaşılanları okudum tamam tohum doğru her şey normal gidip tekrar mı tohum alıp mart sonunu mu beklesem ne dersiniz

Kiraz
18-02-2012, 12:01
Dışarıda çimlendirecekseniz beklemenizde yarar var. Toprağı karıştırmak iyi fikir değil, çimlenmek üzere olanlar da ölebilir ama tohumlarınız taze değilse hiç çimlenmeme ihtimali de var. Yerinizde olsam yeniden denerim.

Adalet Yağcı
18-02-2012, 19:58
Hemen fotoğraf ekliyorum. Benim tohumdan üretim hakkında hiç deneyimim yok. Nette gezerken bu siteyi farkettim ve hemen üye oldum tabi öncesinde bütün forumda yazılanları da didik didik ettim. Gerçekten çok teşekkür ederim sizlere.

Sevgili mudanya;
Çok üzgünüm ama maalesef bunlar çim :(

Bu başlıkta biraz gerilere bakarsanız suzan çimlenmelerinin nasıl olması gerektiğini görürsünüz sanırım.

Siz biraz daha bekleyin, eğer suzanlarınız çıkmazsa size tohum tedarik ederiz üzülmeyin.

fdeniz38
23-02-2012, 09:02
ben suzanlarla birlikte aynı kaba küpe çiçeği tohumu ekmiştim onlar çıktı ama suzandan hala haber yok

Tohumcu Nılgun
20-11-2012, 02:17
Merhaba arkadaslar,yeni uyelerden biriyim.Bende bu sarmasigi cok begeniyorum,henuz yetistirmedim ama sayenizde bilgiler ediniyor,resimlerinize zevkle bakiyorum ellerinize saglik.

Tura
20-11-2012, 07:20
Merhaba arkadaslar,yeni uyelerden biriyim.Bende bu sarmasigi cok begeniyorum,henuz yetistirmedim ama sayenizde bilgiler ediniyor,resimlerinize zevkle bakiyorum ellerinize saglik.

Hoş geldiniz.

Buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) uğramalısınız.

Tohumcu Nılgun
25-02-2013, 14:24
Arkadaslar, dun sabah pencere kenarindaki Karagozlu Suzan Sarmasigim cicek acti. Bu mevsimde boyle guzel cicekler gormek insani cok mutlu ediyor dogrusu.;)

Tohumcu Nılgun
25-02-2013, 14:27
'''

Tohumcu Nılgun
26-02-2013, 21:10
;;;

almanyalı
26-02-2013, 21:51
373505

373506

merhaba,

Karagozlü suzan sarmaşığı ne kadar güzel çiçekli bir bitki imiş bu başlıkta gördüm ilk defa,
daha önce burda hiç görmemiştim.

Hemen internette biraz araştırma yaptım başka renkleri var mı diye, kırmızı, sarı, beyaz, ve turuncu varmış sadece.
en yakın zamanda edinip bu şekilde dikmek düşüncesindeyim, çok çabuk uzadığına göre kuruyan bir ağaca sardırsam oluru acaba?
birde merak ettiğim,
bazı sarmaşık bitkiler gövdelerinden tutunmak için uç uzatıyorlar bu bitkide de uç uzatma oluyor mu acaba?

sevgilerimle

Tohumcu Nılgun
27-02-2013, 01:18
373505

373506

merhaba,

Karagozlü suzan sarmaşığı ne kadar güzel çiçekli bir bitki imiş bu başlıkta gördüm ilk defa,
daha önce burda hiç görmemiştim.

Hemen internette biraz araştırma yaptım başka renkleri var mı diye, kırmızı, sarı, beyaz, ve turuncu varmış sadece.
en yakın zamanda edinip bu şekilde dikmek düşüncesindeyim, çok çabuk uzadığına göre kuruyan bir ağaca sardırsam oluru acaba?
birde merak ettiğim,
bazı sarmaşık bitkiler gövdelerinden tutunmak için uç uzatıyorlar bu bitkide de uç uzatma oluyor mu acaba?

sevgilerimle

Sayin almanyali, Sizin de farkettiginiz gibi cok guzel bir sarmasik turu. Buyume, kol atma sekli ayni Sabah Sefasi Sarmasigi gibi. Yukarida fotograflarini ekledigim sarmasigi sonbaharin soguk bir gunu bir parkta gezerken gordum. Sanirim tohumu cok zamansiz cimlenmis. 4-5 yapragi vardi ve bazi yapraklari soguktan etkilenmeye baslamisti bile. Ben, buyuk ihtimalle kisin dona dayanamaz olur diye dusunup acidim ve yoluma devam ettim. Biraz ilerledikten sonra aklima onu eve goturmek geldi. Tekrar dondum ve sarmasigi kokuyle sokup cikardim. Daha kucuk oldugu icin fazlada kok yapmamis bu nedenle kokuyle sokmek pek zor olmadi. Eve gelince ona guzel bir saksi ayarlayip pencere kenarina koydum. Hayatimda gordugum en hizli buyuyen bitki diyebilirim. Uzayip kol atmaya baslayinca, bildigimiz orlon ipi ana dalin koke yakin yerinden baglayip, ipin diger ucunuda pencerenin tavanina tutturdum. Ipe sarilarak neredeyse 2 metre uzadi ve tavana dayandi, ben de daha fazla uzamamasi icin uctaki yaprak tomurcuklarini kopardim. En tepedeki uclari koparinca bu seferde sarmasigin her yerinden filizlenmeler basladi, sanki sarmasik cildirdi. Bir suru yeni kollari oldu, sonrada cicek tomurcuklari belirdi. 2-3 gundurde cok guzel ciceklerini sergiliyor. InsaAllah tohumunu gormekte nasip olur. Sevgiler...

YeniGine
27-02-2013, 01:29
Ne kadar güzel anlatmışsınız sevgili Tohumcu Nilgün; anlatımınız karşısında hemen bu bitkinin tohumundan edinilmeli diye düşündüm. Ama şimdiye kadar gezdiğim bitki satan yerlerde de hiç denk gelmedim ne kendisine, ne de tohumuna.
Ayrıca kutlarım 'Eve götürme fikrinize' ne iyi etmişsiniz. Tebrikler.
İnşallah tohumunu da görürsünüz.