Bağlan

View Full Version : Nişastalı Kek Tarifi




doğalbahçe
22-08-2009, 14:30
MALZEMELER

1.5 Su Bardağı Şeker
4 Adet Yumurta
1 Paket Margarin
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Kakao
1 Paket Vanilya
0.5 Çay Kaşığı Tarçın
1 Su Bardağı Nişasta
1 Su Bardağı Un


YAPILIŞI

1.5 Su bardağı Şeker miksere bırakılır, İçine yumurtaların bir adeti kırılır ve karıştırılır, daha sonra 2. yumurta eklenir ve karıştırılır, yumurtalar tek tek eklenerek karıştırılır ve sonuncu yumurta eklenerek karıştırma işlemine devam edilir.

1 Paket margarin eritilerek bu karışıma eklenir ve karıştırılır, yarım çay kaşığı tarçın ve 1 paket kakao eklenerek çırpılır, son olarak 1 S.B. Un, 1 S.B Nişasta, 1 Paket vanilya ve kabartma tozları karışıma eklenerek karıştırılmaya devam edilir.

Fırın tepsisi olarak 25-30 cm genişliğinde bir tepsi tercih edilebilir, tepsinin tabanı yağlanır ve bir tutam un tabanına serpilir, karışım tepsiye bırakılır, 170 derecede pişirilmek üzere fırına verilir.

Takriben 30-35 dk pişirme işlemi devam eder, kontroller dahilinde bu süre pişme şekline göre uzatılabilir. Afiyet olsun.




doğalbahçe
22-08-2009, 14:33
Ben denedim, çok güzel oldu sizlerinde bu lezzeti tatmanızı isterim.

katmer
22-08-2009, 14:43
En kısa zamanda deneyeceğim. Tarif için teşekkürler:)

doğalbahçe
22-08-2009, 14:49
Sn. Katmer
Rica ederim, memnun kalacağınızdan şüpheniz olmasın:)

nur_sen
22-08-2009, 15:06
bende denedim çok hafif ve güzel tadına doyum olmuyor ....elinize sağlık

doğalbahçe
22-08-2009, 15:11
Sn. nur sen

Afiyetler Olsun...:)

limon
22-08-2009, 21:55
Ben de fırsat bulunca deneyeceğim, malzemelere bakınca güzel olacağı kesin. Tarif için teşekkür ederim.

Bir püf noktası da benden olsun, özellikle kek kalıplarını, sıvı yağla değil de margarinle yağlarsanız, hiç unlamanıza gerek kalmadan, kekinizin kalıptan çok rahat çıktığını göreceksiniz. Ayrıca sıvı yağla yağlandığındaki yağın oluşturduğu hafif yanık koku oluşmaz, kekin dibi yağlı yağlı olmaz.

doğalbahçe
22-08-2009, 22:23
Sn. Limon

Rica ederim, el elden üstündür derler, püf noktasından ötürü ben teşekkür ederim.

berduray
22-08-2009, 22:38
Ben margarinle yağladıktan sonra kalıba susam serpiştirip, üzerine kek hamurunu öyle döküyorum.

Bir de öyle deneyin.

Ama kalıbı margarinle yağladıktan sonra erimesine fırsat vermeden susamları serpiştirip kek hamurunu hazırlayıncaya dek dolapta tutmanızı öneririm.

katmer
22-08-2009, 22:41
Susam fikri çok hoşuma gitti. Tatlılar da susamı çok severim.

doğalbahçe
22-08-2009, 22:47
Evet susam kullanımını bir başka kek türünde denemiştim, hem lezzet bakımından hemde uygulamadaki oluşturduğu kolaylık bakımından tercih edilebilir.

katmer
24-08-2009, 16:17
Sevgili Mtuncer54, dün tarifi denedim. Müthiş bir şey, herkese tavsiye ediyorum. Çok teşekkürler..

doğalbahçe
24-08-2009, 16:52
Sn. katmer
Rica ederim, afiyetler olsun.:)

berduray
24-08-2009, 17:07
Nişastalı kek yemedim daha önce, tad olarak neye benziyor acaba?

Beni bir yerlinin cola ile ilk tanışması olarak düşünün?

Kıtır mı, yağlı mı ne bileyim nasıl tarif edersiniz?

İkna olursam deneyeceğim.

katmer
24-08-2009, 17:24
Oldukça yumuşak ve ağızda dağılan bir kek oldu. Lezzeti de bir o kadar mükemmel... ben her tarifi denemem ama bu tek kelimeyle harika..

berduray
24-08-2009, 17:42
Mutfağa gidiyorum, Sayın Katmer'e güvenerek.

katmer
24-08-2009, 18:19
Sonucu bildirin Sayın Berduray.. Allahım beni utandırma:)))

doğalbahçe
24-08-2009, 18:44
Sn. berduray,

İnşallah güzel ve lezzetli bir kek olur.:)

berduray
24-08-2009, 21:29
E ü kem küm bizim damak tadımıza hiç uymadı.

Belki de biz portakallı, kayısılı, cevizli ve hafiften yağlı tatları sevdiğimiz için.

1 paket margarine rağmen dışarıda beklemiş gibi kuruydu...

Yine de herkese teşekkür ederim, ölmeden nişastalı kekin tadına bakmış oldum.

doğalbahçe
24-08-2009, 21:45
Sn.Berduray,

Sizin damak tadınıza cevap veremedi demek ki nişastalı kek:)

katmer
24-08-2009, 22:26
Sanırım kurumanın fırında bekletme süresiyle çok alakası var. Bir de ölçü olarak kullanılan bardak biraz büyükse kek kuru olmuş olabilir.. Yine de renkler ve zevkler tartışılmaz tabii:))

limon
25-08-2009, 00:20
Margarin yerine sıvı yağ olur bence. Margarinli kekler genelde Berdurayın dediği gibi kuru, yerken boğan türde oluyor, (pastane kekleri gibi) yutmak için çay veya içecek gerekiyor. :) Sıvı yağlı kekler, daha ev keki, anne keki oluyorlar. Ben de sıvı yağla deneyip, yorum yaparım :)

berduray
25-08-2009, 00:20
:) ;)

Evet doğru tanım bu>>>anne keki.....eşim hep öyle der.

nkoksal
25-08-2009, 10:26
Kek, pasta, kurabiyeler vb. hamur işlerinde sıvı yağ olarak fındık yağını tavsiye ederim. Hem çok hafif hemde yapılan tatlılara hafif bir fındık tadı veriyor. Üstelik sağlıklı.:D

M.Sema
25-08-2009, 11:13
Sn Berduray özellikle size ve tüm dostlara o zaman benim yaptığım mısır nişastalı kek tarifini vereyim. Malzemeler hemen hemen aynı.

MALZEMELER

1,5 Su Bardağı Şeker
4 Adet Yumurta
1 su bardağı zeytinyağı
1 Su Bardağı Mısır Nişasta
1,5 Su Bardağı Un
1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi
1 Paket Kabartma Tozu
1 Paket Vanilya

YAPILIŞI

Şeker ve yumurta iyice çırpılır, sonra yağ eklenip, limon suyu ve rendeside konulup iyice çırpılır. Diğer tüm kuru malzemeler konulup, azıcık karıştırılıp (tüm malzeme birbiriyle karışıncaya kadar) yağlanmış-unlanmış kek kalıbına dökülür.

140-150 derecede kek programında 50 dakikada pişer.

Zaten kürdan batırarak kontrolünü yaparsınız ılınınca kek kalıbından çıkarıp kapaklı kek tabağınıza alabilirsiniz.

Hafif mayhoş-tüy kadar hafif-ağzınızda dağılan bir kektir. Afiyet olsun.

doğalbahçe
25-08-2009, 11:58
Margarin yerine sıvı yağ olur bence. Margarinli kekler genelde Berdurayın dediği gibi kuru, yerken boğan türde oluyor, (pastane kekleri gibi) yutmak için çay veya içecek gerekiyor. :) Sıvı yağlı kekler, daha ev keki, anne keki oluyorlar. Ben de sıvı yağla deneyip, yorum yaparım :)

Sn.limon,

Bu tip durumlar karşısında bir tavsiyem olacak, bir miktar sütü kekimizin üzerine hafiften gezdirirsek mükemmel bir tat elde etmiş oluyoruz. Hem boğazımızda kalıyor hissini de engellemiş oluyor.

limon
25-08-2009, 12:47
Kek hakkında ne kadar çok püf noktaları varmış değil mi? Boşuna dememişler "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır" diye. :)

Arzu Kırlangıç
25-08-2009, 13:04
Benim püf noktam;

Nişastalı keki tariflerdeki gibi 1 su bardağı ölçüsünde değilde, her su bardağı un için 1 yemek kaşığı un eksiltip yerine 1 yemek kaşığı nişasta ekliyorum. Sonuç; Nişasta ilavesi ile ağızda dağılan kek..

Kabartma tozunu mutlaka asit içeren ( Yoğurt, sirke, limon,vb) madde ile karıştırıyorum.

limon
25-08-2009, 16:43
Ramazan'da yenilmez, buzdolabında sürünür diye pişirmiyordum ama bu kadar bahsedilince canım çekti. :) Birazdan gidip pişireceğim.

berduray
25-08-2009, 17:29
Sn Berduray özellikle size

Sanırım sitenin en oburu benim:)

Mısır nişastası aldığım gün bunu da deneyeceğim.

M.Sema
25-08-2009, 17:31
Sonucu bekliyoruz.:)

katmer
25-08-2009, 17:44
Dikkatle bakarsanız iki tarif de neredeyse aynı. Sayın M.Sema' nın tarifindeki 1,5 bardak unun yarım bardak fazlası, sayın Mtuncer' in 1 paket kakaosuna denk geliyor. 1 paket erimiş margarin ise 1 bardak zeytinyağına eşit. Zeytinyağının keke verdiği farklı bir doku olabilir ama margarin eritilerek kullanıldığında ise ıslak kek havası verdiğine kalıbımı basarım:)
Aslında ikisi de yapılıp sonuç karşılaştırılabilir.. Tabii bu iş yiyenlere yarar:))

berduray
25-08-2009, 18:03
Zeytinyağının girdiği heryere ayrı bir lezzet ve yumuşaklık kattığını inkar edemeyiz.

Zeytinyağlı kek acaip sünger gibi yumuşacık oluyor.

Ama saf sızma yağ kullanacaksanız, yarı yarıya mısır yağı veya ayçiçekyağıyla karıştırmanızı öneririm.

Alışık olmayana kokusu itici gelebilir.

Arzu Kırlangıç
25-08-2009, 18:26
Özellikle kek sıcak sıcak servis edilecekse zeytinyağı doğal lezzetinde olmuyor. Zaten zeytinyağlı yemeklerimizde hep soğuk servis ediliyor. ( Yemek pişirirken başlangıçta az zeytinyağı kullanıp yemek pişip soğuduktan sonrada zeytinyağı iekleniyor.) Pişmemiş zeytinyağı daha lezzetli oluyor.

füsunANK
25-08-2009, 20:58
Ben de bir paylaşımda bulunmak istedim. Kek yaparken katı margarini eritmek yerine, plastik kaplarda sunumu olan yumuşak margarini [Becel tercihim ;) ] direk kek karışımının içine koyup karıştırıyorum. Sanki daha güzel kabarıyor.

doğalbahçe
06-09-2009, 11:42
Ben de bir paylaşımda bulunmak istedim. Kek yaparken katı margarini eritmek yerine, plastik kaplarda sunumu olan yumuşak margarini [Becel tercihim ;) ] direk kek karışımının içine koyup karıştırıyorum. Sanki daha güzel kabarıyor.

Kullandığımız malzemelerinde birbirleriyle özleşmeleri de gerekmektedir. İyi karıştırılmış kek malzemeleri gayet güzel bir şekilde kabarmaktalar.

betito
15-12-2009, 16:06
Ben kek yaparken o kadar yumurta koymam o kadar malzemeye karşılık(özellikle un) Nişastalı Keki deneyeceğim bakalım ama margarinsiz(asla keke margarin koymam).

Sayın katmer, "margarin eritilerek kullanıldığında ise ıslak kek havası verdiğine kalıbımı basarım" diye yazmışınız, hakkatten merak ediyorum örnek(fotoğraf) gösterseniz ya da farklı tarif varsa yazsanız sevinirim. Merak ettim ıslak kek olma olasılığını...

katmer
16-12-2009, 13:54
Ben üç şekilde kek yaparım.
1. Margarini katı halde ilave ederim (Pastane kekleri gibi olur)
2. Margarini eriterek ilave ederim (Islak yani nemli olur)
3. Katı margarin ve sıvı yağı beraber kullanırım ( O da ikisinin arasında olur)
Margarinin eritilerek kullanıldığı bir tarifim var ama onu buraya yazmam doğru olmaz sanırım. Yeni bir konu açarak bunu sizinle paylaşırım:)

betito
17-12-2009, 08:57
Bekliyorum o zaman :)