View Full Version : Opuntia vulgaris (Kaynana Dili)
Atlasçiçegigiller familyasindan bir çesit bitkidir. En önemli türü Hind inciri (Opuntia leucotricha) dir. "Nopal zamki" elde edilir.
3144
3145
resimleri yine düzgün gönderemedim :((
Plumbago
12-08-2006, 10:45
Sanırım bu şekilde yollamak istiyordunuz :)
Plumbago
12-08-2006, 10:51
Yine bu bitkinin türlerinden olan ve özellikle Çukurova tarafında meyveleri yaz aylarının değişmezi olan Opuntia ficus-indica (Dikenli İncir) vardır.
3146
sanırım Kanarya adalarında yetişen bir kaktüsde, karmen(kıpkırmızı)boyanın pigmentini oluşturan bir parazit yaşıyor bu konuda bilgisi olan varmı?
resimleri düzenlediğin için teşekkür ederim plumboga.
yemişleri hakkında da bilgi arıyordum imdadıma yetiştin.
:))
Dactylopius coccus adlı bitten karmen kırmızısı boya elde edilir.Bu boya ruj imalinde, pastalarda, içecekleri ve kimyasal ilaçları boyamada kullanılır.
Ben Hatay(İskenderun da) bayılırdım dikenli inciri yemeye.Şu aralar kütahyadayım fotoğraf makinesi sıkıntısı yaşıyorum.Eğer bu sıkıntıyı aşarsam memleketteki(iskenderun) tüm dikenli incir resimlerini çekeceğim.Eğer olursa topluyabilirsem dağıtmayıda düşünüyorum.Fakat ekilme işini pek bilmiyorum.Burada nasıl kesilip ekileceği hakkında bilgi alabilirmiyim.
kaynana dili üstünde boya pigmenti veren bitin pamuksu dış görünümü
Plumbago
12-08-2006, 14:27
Üzerindeki her sürgünün köklenme özelliği vardır. Üretimi sadece uygun iklimde sürgünü kesildiği yerden toprağa dikme suretiyle yapılabilir ;)
fazilokur
25-09-2006, 03:53
teşekkürler arkadaşlar
ben yeni yeni merak sardım bu işlere
saolun faydalanıyorum
Ben kaynana dili diye bunu biliyordum.
Ferda Ülkümen
25-02-2007, 22:00
Bu da benim bahçemdeki kaynanadili.Bir kere yemeyi denedim,ağzım-dilim mosmor oldu
Ferda Ülkümen
26-02-2007, 18:10
Tatsız,buruk,tuhaf....
antienflamatuar
26-02-2007, 21:21
7518
Bu da benim kaynana dilim. Mersin'deyken doğadan söküp getirmiştim. Tuttu yeni dallar çıkardı.
Evimde bir kaktüs köşesi oluşturmayı düşünüyorum. Çabuk büyüyen bu kaynana dilini de en arkaya yerleştireceğim.
Konunun uzmanlarına sorsam büyüme hızını arttırmak için büyük saksı önerirler mi?
Ve kaynana dili çok köklenme yapan bir bitki midir?
7518
Bu da benim kaynana dilim. Mersin'deyken doğadan söküp getirmiştim. Tuttu yeni dallar çıkardı.
Evimde bir kaktüs köşesi oluşturmayı düşünüyorum. Çabuk büyüyen bu kaynana dilini de en arkaya yerleştireceğim.
Konunun uzmanlarına sorsam büyüme hızını arttırmak için büyük saksı önerirler mi?
Ve kaynana dili çok köklenme yapan bir bitki midir?
Sevgili arkadasim,
Kaktusunuz (Opuntia ficus indica) ev ici icin uygun bir kaktus degil, duzensiz buyume yapar ve gosterissiz olur ama zevk yine de size kalmis birsey. Dogadan sokup aldiginiza gore nasil buyuyebilen bir kaktus oldugunuda gormussunuzdur. Bir agac seklini ve buyuklugunu alir, bunu da evinizin icinde saglayabilmeniz ne derece mumkun bilemiyorum. Size daha kucuk boyda olan diger kaynana dili turlerinden oneririm.
Saygilar,
antienflamatuar
26-02-2007, 23:52
Uyar11 ilginiz ve cevabınız için teşekkür ederim.
Ben bu kaktüsü doğadaki halini beğenerek eve almıştım. Düzensiz büyüme diye doğadaki formundan uzaklaşmasını kastettiğinizi sanıyorum. Zira beni de rahatsız eden yeni çıkardığı dalının oval yapıda değil de "D" biçiminde olması . Bu durum hiç hoş görünmüyor. Dallanmaya başlayınca sık sık budayacağım.
Diğer taraftan büyüklüğü ise hoşuma giden yanı. Büyük kaktüsleri seviyorum.
Evim şimdilik böyle bir kaktüs için müsait ama zaman neyi gösterir bilemiyorum. Tecrübelerimi bu başlıkta aktaracağım.
Sayın Ferda Teşekkür ederim.Tatlı terciğimdir.
menekşemehtap
10-11-2007, 00:27
Arkadaşlar yeni öğrendiğim bir bilgiye göre kara kaplumbağalrının en sevdiği besin kaynana dilinin gövdesi ve meyvasıymış.
çok güzel yetiştirmişin güzel olmuş:)
Arkadaşlar çiçek açan kaynana dili olmadı mı acaba daha. Buda benimki nezaman çiçek açar çok merak ediyorum.
http://img55.imageshack.us/img55/2701/18nd8.jpg (http://imageshack.us)
http://img397.imageshack.us/img397/6112/16ao8.jpg (http://imageshack.us)
Ferda Ülkümen
10-07-2008, 21:34
Benimki devamlı açıyor ama sanırım sizinkinden farklı bir tür;
Evet sizinkilerde diken görünmüyordu ama ben sizinkilerin yıllanmış olduğundan kaynaklandığını düşünmüştüm. Sanırım Vulgaris değil benimkisi. Ben daha çok Opuntia Elata ya da benzettim ama okadar çok türü varmışki emin olamadım.
Ferda Ülkümen
10-07-2008, 23:42
Bende fotoğrafınızdaki türden de çok yıllanmış olanı var, hiç açmadı. Fakat gövdesi ağaçlaşınca çok güzel bir görünümü oluyor.
Evet sanırım alt türünü buldum Opuntia Paraguayensis.
timsah gözyaşı
16-08-2008, 23:21
Rize Ziraat
Kaynana Dili
Bugün doğadan bu minik kaktüs çeliklerini aldım, ana bitkinin 1 metre çevresinden bu boyutta bitkiler fışkırmış. Birkaç gün bekletmek üzere sıcak balkona koydum, yoksa hemen dikmeli miydim?
45594
Bekletirseniz kök salarlar ancak gövdeleri iyice büzüşür bu sizi korkutmasın.Daha sonra dikip suladığınızda eski hallerine dönerler.
Ya da kuru toprakta köklenmelerini bekleyebilirsiniz, köklenmeden sularsanız çürüyebilirler.
Şunu da belirteyim yukarıdaki parçalar sağlıklı bir bitkinin tabanı olmak için çok zayıf.Daha dolgun ve oval parçalar bulabilseydiniz daha sağlıklı bir bitkiniz olabilirdi.
Bilgilendirme için teşekkür ederim. Küçücük ve narin oldukları için gözüme hoş göründüler, daha irilerine balkonda bakamayacağımı düşünüyorum. Bu benim ilk kaktüsüm, aslında böylesine ağır büyüyen bir bitki olan kaktüsü pek sevmiyorum, dikenleri de heryere yayılıyor ve biz farketmeden elimize-yüzümüze batıyor.
Kuru toprakta bekleteyim en iyisi, hem bu süre içinde göze de güzel gözükür.
Kolayca tutabilmek ve toprağa dikebilmek için eldiven giymekten başka çare var mı?
Ve hemen diktim kaktüslerimi. Toprak kuru; çam toprağı, torf ve biraz kırmızı toprak. Bekleyelim bakalım..
45596
malatyalı mahir
11-04-2009, 14:11
ben kaynana dilimi topraga diktim 2 ay geçti tik yok bende çıkarım bakım dedim hiç köklenmemiş suya koydum 5 günde köklendi su oluyor
Merhabalar.Buda benim kaktüsüm.Hatta bu formdaki ilk kaktüsüm:D
Aldığım kişi çiçek açmadığını söyledi.Acaba çiçek için uygun şartları sağlarsam açtırabilirmiyim?Çiçek açması için uygun şartlardan bahsedermisiniz?Bir hafta bende misafir kalacak diğer hafta köydeki evimizin bahçesine dikmeyi düşünüyorum.Soğuktan etkilenirmi diğer çiçekler gibi?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=86983&d=1245085684
Bu da bizim opuntia vulgaris. Çok dağınık gelişim gözterdiğinden içeride bakımı pek mümkün değil. O yüzden yaz kış dışarıdalar. Sadece kışın, aşırı yağmurdan korumak için yağmur almayan bir yere transfer oluyor. Bu kış aşırı don olmadığı için şanslıydık. Aşırı dona karşı koruma altına da almak gerekebilir.
Benim kaynana dilleri hızla büyüyor. Bir ara hepsini bir araya dikmeyi düşünüyorum ama dikenlerinden korktuğum için sürekli erteliyorum. Meyvelerini de görürüz inşallah..
sanırım Kanarya adalarında yetişen bir kaktüsde, karmen(kıpkırmızı)boyanın pigmentini oluşturan bir parazit yaşıyor bu konuda bilgisi olan varmı?
Cochineal (Dactylopius coccus), Dactylopiidae ailesinden değişik kaktüslerde asalak olarak yaşamını sürdüren bir böcek türü. Çok eski yıllardan beridir bilinen ve kullanılan, kırmızı rengi veren bir böcektir. İlk olarak Aztek'ler tarafından kök boyası olarak kırmızı rengi vermek amacı ile kullanılmıştır.
Avrupa'ya 16. yüzyılda gelmiştir ve başta çeşitli gıda maddelerine renk vermenin yanı sıra tekstil, kozmetik sanayinde de kullanılmaya ve yaygınlaşmaya başlamıştır. Karmin bu böceğinin dişilerinden veya yumurtalarından çıkartılan bir boya pigmentidir.
Elde edilmesi
Cochineal; Kanarya Adaları'nda ve Meksika'da yaşayan bir böcektir. Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da yetiştirilmektedir.
Kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Cochineal böceği için özel tarlalar kurulur. Bu böcekler ve larvaları, Meksikalı köylüler tarafından toplanır..
Kullanımı
Böcekten elde edilen karmin maddesi gıda renklendirme ajani olarak kozmetiklerde, ilaç sanayiinde ve boyacılıkta kullanılmaktadır. Etleri, sosları, kırmızı deniz ve işlenmiş kanatlı ürünleri de içine alan geniş bir gıda ürünü yelpazesinde kullanılan karmin, sosisler ve işlenmiş kümes hayvanı gibi et ürünlerinde, meyve preperatlarında, reçel ve marmelatlarda, koruyucularda, jelatinli tatlılarda, pasta ve fırın ürünlerinde, dondurmalarda, şekerlemelerde ve süt ürünlerinde de doğal renklendirici olarak bulunabilir. Bir insan yiyecekler ile birlikte yılda ortalama bir ilâ iki damla karminik asit tüketmektedir.
Kozmetiklerde ise saç ve cilt bakım ürünlerinde, rujlarda, yüz pudralarında, allıklarda kullanılmaktadır.
Sağlığa zararı ve yan etkileri
Doğal olduğu için yan etkileri çok azdır, toksik veya kanserojen değildir. Bununla birlikte, çok nadiren bazı duyarlı kişilerde anafilaktik şok tepkisine sebep olabilir.
Dağılımı
Bu böcekler Meksika, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli bir kaktüste yaşarlar.
Kaynak için buraya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Cochineal) tıklayabilirsiniz.
av.gözde
27-04-2010, 17:05
Sarozdaki yazlığımızın dış duvarında sıralanmış ve göreni kendine hayran bırakan geçen yaz açan kaynana dilleri.. çiçekleri gerçekten çok güzel.
bu sene de olgun meyveleri yedik (gayet tatlı ve lezzetliydiler).
Kurumuş meyveleri de topladım, içindeki tohumları ektim.
Bakalım yavrular çıkacak mı? :)
Bu arada kaktüs eldiveni nerden bulabilirim bilen var mı? dikenlerden çok çekiyorum, ne koli bantı ne gazete, hiç bir şey kar etmiyor:)
Dikenlerinden strafor (Köpük de deniyor) ile kurtulabilirsiniz. Elektriikli eşyaların birçoğunun ambalajlarının içinden çıkan madde.
Sarozdaki yazlığımızın dış duvarında sıralanmış ve göreni kendine hayran bırakan geçen yaz açan kaynana dilleri.. çiçekleri gerçekten çok güzel.
bu sene de olgun meyveleri yedik (gayet tatlı ve lezzetliydiler).
Kurumuş meyveleri de topladım, içindeki tohumları ektim.
Bakalım yavrular çıkacak mı? :)
Bu arada kaktüs eldiveni nerden bulabilirim bilen var mı? dikenlerden çok çekiyorum, ne koli bantı ne gazete, hiç bir şey kar etmiyor:)
av.gözde
01-05-2010, 17:14
eldivenin içini mi straforla kaplıyayım? :)
seyreltme ve yabancı otları temizleme aşamasında zorlanıyorum..
sonrasında cımbız mesaisi başlıyor her halükarda :)
Hayır, tutmak istediğinizde iki elinizede strofor alarak tutabilirsiniz. Aralarına girmek için elinizi iki ince straforun arasından sokabilirsiniz.
eldivenin içini mi straforla kaplıyayım? :)
seyreltme ve yabancı otları temizleme aşamasında zorlanıyorum..
sonrasında cımbız mesaisi başlıyor her halükarda :)
av.gözde
03-05-2010, 13:39
güzel bir fikirmiş, ama çok ve sık oldukları için bu yöntem geçerli olamaz herhalde. zira benim istediğim diplerindeki otları çöpleri temizlemek.. yine de teşekkür ederim.
_kardelen_
05-05-2010, 12:15
141692
Bu da kaynana dili değil mi; türünü bilen var mı? Meyve verdiğini duymuştum. Bu da o cinstendir umarım. Üstündeki yeni filiz 3 günde o hale geldi çok çabuk büyüyor. Diğer lobun üstünde de bir filiz oluştu minicik.
Bengisan
17-06-2010, 17:46
Benim opuntia vulgaris'de bu arkadaşlar bu sene ekmiştim şubatta 2 parçaydı ayırdım bu hale geldi...
http://i46.tinypic.com/secbno.jpg
http://i45.tinypic.com/nnrtog.jpg
http://i48.tinypic.com/30l0006.jpg
http://i47.tinypic.com/2hzj1up.jpg
http://i45.tinypic.com/35kis1d.jpg
Sayın Bengisan "Opuntia vulgaris" inizin resmini görünce ister istemez neden benimkisi açmıyor demeye başladım. Bende dikeli 1 yıl olmasına nazaran hale çiçeklenmedi, sürekli büyümeye devam ediyor. Sizinkisi çok güzel açmış, gözünüz aydın...
Bengisan
23-06-2010, 22:36
Sayın Bengisan "Opuntia vulgaris" inizin resmini görünce ister istemez neden benimkisi açmıyor demeye başladım. Bende dikeli 1 yıl olmasına nazaran hale çiçeklenmedi, sürekli büyümeye devam ediyor. Sizinkisi çok güzel açmış, gözünüz aydın...
Teşekkür ederim Faruk bey,benimki sürekli dışarıda durdu ve evim sürekli güneş alır,biraz da vitamin verdim mi değmeyin keyfine...
Baki Berk Kayalar
11-08-2011, 20:43
Sicilya' dayken kaynana dillerinin hep kayalık ve taşlık zeminlerde büyüdüklerini gördüm. Nedense ovalık yerlerde hiç görmedim. Kaynana dilleri kimi yerlerde çit bitkisi olarak kullanılıyor.
Biraz geç kalmış olsam da, Lentini Gölü kıyısından topladığım kaynanadili meyvelerinin kışın ayıkladığım çekirdeklerinden on tanesini, iki ayrı saksıya bugün öğleden sonra, hazırladığım bol taşlı toprakla birlikte ektim. Sonuç alacak mıyım merak ediyorum.
izleyiciii
26-08-2011, 04:36
selamlar...çiçeği kokuyormu acaba?..
ilknurEr
21-09-2011, 21:37
Bende tesadüfen rastladım bu bitkiye boş bir arsada buldum aldım eve getirdim saksıya ektim 2 haftadır orada ne bi solma oldu ne de büzüşme umarım tutmuştur.
Acaba bu bitkide toprak olarak asıl bir toprak kullanmalıyız?
Önce sürgün sanmıştım ama 37 numaralı mesaja göre çiçek açıp, meyve verecek..
Saksıda ne kadar verimli olacak merak ediyorum..
athena -asena
23-05-2012, 20:06
Sayın Bari'nin yolladığı tohumları çimlendirememiştim . Bulduğum çeliği toprağa dikmiştim zannedersem tutmuş.
Tomurcuk çiçek açtı.. Sanırım diğerinde bir sorun var.. Yumuşamış..
307303
İlk defa görünce heyecan yaptım ;) Kokusu yok..
Tek çiçek olduğu için tozlaşmaya yardımcı olmak istedim..
Minik organlar hareket edip dişinin etrafında toplandılar..
İlginç bir görüntüydü :)
307304
Dün istanbulda boğazın karadenize açılan yerlerinde kayalıklarda bu kaktüsten gördüm. meyveleri de vardı bir kaç tane topladım biraz yeni çıkan fazla büyük olmayan gövdeye göre daha yeşil olan el kadar yapraklarından da kopardım. bir kaç gün yaprakların solmasını mı beklemem gerek yoksa direk toprağa mı gömmeliyim ? kumsaldan bitki yetişen yerlerinden kumlu toprak aldım , biraz torfla ve küçük taşlarla karıştırdım. bu karışım iyi mi sizce ? evin içinde bakmak istiyorum. kayalıklarda çok ilginç görüntü oluşturuyorlardı çok hoşuma gitti açıkcası.
bazı yerlerde bir kaç gün yaprakların soruşması gerek deniyor bazı yerde direk toprağa dikin deniyor. ne yapacağımı bilemedim.
Böyle bakınca normal gibi
337026
Yakından bakınca, kocaman 2 kökü var ve inanılmaz geniş..
Resmen odunlaşmış..
337027
(Fotoğraf:E.Ü. Kampüsü)
merhaba Selis , sizin Opuntia ne durumda son fotoğrafını görmek isterim :) ben de 5 adet çelikle başladım hepsi köklendi ama başka gelişme yok 1 aydır. siz nasıl başladınız ?
çiçekdostu
01-03-2013, 11:49
373977
373978
Merhaba arkadaşlar.3 ay önce forumdaki bir arkadaş bana kaynana dili gönderdi.Geldiğinde de sarımsı bir rengi vardı.Şimdi tamamen kurudu.Diktiğimde çok az bir su verdim bir daha da sulamadım ve serinde duruyor.Ondan olabilir mi?Biraz da olsa sulamam mı gerekiyordu?Sizce kurtulur mu?Ne yapabilirim?
Sevgili çiçekdostu, "Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıklarında" yazdığınız bu (http://www.agaclar.net/forum/1111770-post58.htm) mesajla bitkinizin durumu hakkında sizinle yazışmıştık. Opuntianız bu aşamadan sonra malesef kurtulamaz ama bir sonraki köklendirmelerde faydası olur diye yazmak istedim.
Kaktüslerden çelik aldıktan sonra kesi yerinin tamamen kuruması ve kabuk bağlaması beklenir. Kesilen yer kuruduktan sonra toprağa dikilir çelik. Bu aşamadan sonra düzenli sulama yapılmayacağı gibi toprağı tamamen kuru da bırakmamak gerek. Toprağın nemli olması yeterli.
Uzun zaman susuz kalmış bazı kaktüslerden çelik alındığında da benzer durum yaşanıyor. Çelik tutmuyor, kuruyor. Belki de sizin dediğiniz gibi size çelik ulaştığında sararmış haldeyse benzer bir durum olmuştur.
Kuruyan Opuntianın aksine Opuntia microdays oldukça sağlıklı gözüküyor. Umarım o sağlıkla büyür.
çiçekdostu
05-03-2013, 15:14
Teşekkür ederim sevgili selenn. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım tabi bir tane daha bulabilirsem.Ne çelik alabileceğim ne de satın alabileceğim bir opuntia bulamadım malesef.
386043
Merhabalar,bu kaynana dillerini asfalt kenarındaki ana bitkiden aldım.Bir hafta sonra toprakla buluşturdum.Dikim şekli düzgün mü?Saksı büyüklüğü uygun mu?Saygılar.
kaktüsçüm
22-09-2013, 18:42
çok çok hızlı büyüyor..çiçekleri de çok güzel..büyük dilli olan bir tane var..meyvesini bile yedim
In God We Trust
17-05-2014, 10:10
Merhaba ben nerden bula bilirim acaba meyvesi yenen bir türünü?
In God We Trust
02-06-2014, 16:40
Kıbrısta yol kenarlarında çok gördüm ancak 2-3 çelik alma fırsatım olmadı hiç çok üzüldüm :(
athena -asena
04-06-2014, 18:34
Çiçeklerini göstermeye başladılar.
Kayahann
05-06-2014, 06:18
bu kaktüs suda bile kolayca köklenen bi kaktüs ben hep suda köklendirdim
Mayıs ayında eşimin ailesini ziyarete gittiğimde bir tanıdığın yıllanmış saksısından almıştım üç ayrı parça. Bir tanesi 3 hafta kadar önce çiçek açtı. Bir diğeri de ikinci parçasını büyütüyor. Bu da bizim çiçeğimiz.
İnşallah benim sarı kaynanamda açarda çiceklerini görürüz....
In God We Trust
19-09-2014, 17:31
Bana bir adet küçük fide yollayabilecek ya da satın alabileceğim bir yer söyleyebilecek hayırsever var mı? Zira fidancılarda hep microdays türü var
Bahsettiğiniz hint inciri dedigimiz, meyvesi yenen cins ise bende moru var. Benim resimleri paylaştığım sayfadan bakarsanız, istediginizden ise ben yollayabilirim.
Kayınvalidem ne zamandır istiyordu bende onun için diktim bunu.. Tüm uyarılarıma ve ısrarıma rağmen kışın bunu kalorifer peteğinin yanına konduracak ve bir güzelde sulayacaktır:) Bakalım ömrü ne kadar olur.
siflera12
19-07-2017, 05:34
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170719/f5fcd87115b8db68e45ea130c65e59cd.jpg kaynanadilim çiçek açmıyor nasıl açtırabilirim ( doğal yollarla )
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
coskun8553
21-07-2017, 12:37
654261
Kaynana dili kaktüsünün bu türü çiçek açıyor mu acaba, bilgi verebilecek olan bir arkadaş var mı ?
siflera12
26-08-2017, 09:00
654261
Kaynana dili kaktüsünün bu türü çiçek açıyor mu acaba, bilgi verebilecek olan bir arkadaş var mı ?
Kaynanadilinin her türü çiçek açıyor
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
siflera12
31-08-2017, 17:31
GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
yardimcierhan
14-06-2018, 01:49
Arkadaşlar, merhaba.
Bu bitkileri parkın bir kenarına atılmış bir halde bulmuştum.
Diktikten sonra keyifleri yerinde gözüküyordu.
Lakin bir süre sonra fotoğrafda göreceğiniz şekilde sıra dışı bir şekil aldı.
Işık yetersizliğinden mi böyle oldu, yoksa böyle olması normal midir?
Düşüncenizi merak ediyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/RDYMMR.jpg
Mesut Temiz
14-06-2018, 10:18
Arkadaşlar, merhaba.
Bu bitkileri parkın bir kenarına atılmış bir halde bulmuştum.
Diktikten sonra keyifleri yerinde gözüküyordu.
Lakin bir süre sonra fotoğrafda göreceğiniz şekilde sıra dışı bir şekil aldı.
Işık yetersizliğinden mi böyle oldu, yoksa böyle olması normal midir?
Düşüncenizi merak ediyorum. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.
https://i.hizliresim.com/RDYMMR.jpg
Evet, ışık yetersizliği bu duruma yol açıyor... Yılbaşı çiçeği, atlas çiçeği gibi tropik / yarı tropik türler hariç, kaktüsler tüm gün güneşte en iyi formlarına ve renklerine kavuşurlar... O ince uzun çıkmış kısımlar için yapabileceğiniz bir şey yok, onları dipten kesip atın, bitkiyi en az 4-5 saat tam güneş göreceği bir yere koyun, böylece yeni yaprakların sağlıklı çıkmasını sağlamış olursunuz... Yalnız bitki uzun süre güneşsiz kaldığı için birden yoğun güneş yanıklara yol açabilir... Yarım saat, bir saat, bir buçuk saat gibi her gün artan sürelerle güneşe alıştırırsanız yanıkları önlemiş olursunuz... Bol şans...
yardimcierhan
21-06-2018, 00:05
Çok teşekkür ederim Mesut Bey, dediklerinizi uygulayacağım. Sağ olun!
Tatile didime gittiğimde sokaklarda çok fazla karşılaştım ve bu parçaları aldım 2 haftadır bu şekildeler ve köklendiler. Kesip aldım 1-2 gün sonra toprağa diktim tuttular. Sorum şu küçük olan kaynanadilimi çünkü sizin attığınız fotoğraflarda benzeri yok. Birde kaktüs hakkında hiç bir bilgim yok radyasyonu emdikleri doğrumudur ?
https://i.hizliresim.com/Z330Go.jpg (https://hizliresim.com/Z330Go)
https://i.hizliresim.com/oVV1BR.jpg (https://hizliresim.com/oVV1BR)
Mesut Temiz
01-08-2018, 09:39
Tatile didime gittiğimde sokaklarda çok fazla karşılaştım ve bu parçaları aldım 2 haftadır bu şekildeler ve köklendiler. Kesip aldım 1-2 gün sonra toprağa diktim tuttular. Sorum şu küçük olan kaynanadilimi çünkü sizin attığınız fotoğraflarda benzeri yok. Birde kaktüs hakkında hiç bir bilgim yok radyasyonu emdikleri doğrumudur ?
https://i.hizliresim.com/Z330Go.jpg (https://hizliresim.com/Z330Go)
https://i.hizliresim.com/oVV1BR.jpg (https://hizliresim.com/oVV1BR)
küçük olanı da opuntia'nın bir parçası, ancak meyvesi... Yani meyvesini dikmişsiniz... Peki köklenir mi? Valla benim bir opuntia'mın bir meyvesi sonradan yaprak (aslında o yassı kısımlar yaprak değil, gövde, ancak şekil itibarıyla yaprak diyoruz) verdi ve oradan gelişmeye devam etti.. Yani opuntia meyvenizin köklenip bir opuntia bitkisi olarak gelişme ihtimali var...
"Radyasyon emme" olayına gelecek olursak, bir kere çok sayıda radyasyon türü var. Radyasyon "ışınım" demektir ve bir merkezden her yere yayılır... Bilgisayar gibi cihazlar az miktarda elektromanyetik radyasyon yayarlar (bizde genel kullanım olarak radyasyon deyince genellikle nükleer radyasyon anlaşılır)... Bir şeyin sizi elektromanyetik ışınımdan koruyabilmesi için ışınım kaynağıyla aranızda olması gerekir, çünkü elektromanyetik ışınım merkezden düz çizgiler (doğrular) şeklinde yayılır.. Örneğin bir kurşun levha gibi bir cismin radyasyon kaynağıyla aranızda olması gerekir... Bu bakımdan, en azından "elekromanyetik radyasyonu" emme olayı şehir efsanesi.....
Bitkiler bunu değil de şunu yapıyorlar: havadaki bizim için zararlı bazı gazları bünyelerinde tutuyor ve bu bakımdan havayı temizliyorlar.. Örneğin mobilyalarda yapışkan ya da boya olarak kullanılan bazı maddeler onlarca yıl bizim için zararlı gazlar yaymaya devam ediyorlar... Bitkiler bu gazları belli ölçüde absorbe ediyor... Bununla ilgili bir makale okumuştum bir tarihte.. Orada hangi bitkilerin daha etkili olduğu inceleniyordu, ama çok yıl geçti, bitkileri spesifik olarak hatırlamıyorum...
küçük olanı da opuntia'nın bir parçası, ancak meyvesi... Yani meyvesini dikmişsiniz... Peki köklenir mi? Valla benim bir opuntia'mın bir meyvesi sonradan yaprak (aslında o yassı kısımlar yaprak değil, gövde, ancak şekil itibarıyla yaprak diyoruz) verdi ve oradan gelişmeye devam etti.. Yani opuntia meyvenizin köklenip bir opuntia bitkisi olarak gelişme ihtimali var...
"Radyasyon emme" olayına gelecek olursak, bir kere çok sayıda radyasyon türü var. Radyasyon "ışınım" demektir ve bir merkezden her yere yayılır... Bilgisayar gibi cihazlar az miktarda elektromanyetik radyasyon yayarlar (bizde genel kullanım olarak radyasyon deyince genellikle nükleer radyasyon anlaşılır)... Bir şeyin sizi elektromanyetik ışınımdan koruyabilmesi için ışınım kaynağıyla aranızda olması gerekir, çünkü elektromanyetik ışınım merkezden düz çizgiler (doğrular) şeklinde yayılır.. Örneğin bir kurşun levha gibi bir cismin radyasyon kaynağıyla aranızda olması gerekir... Bu bakımdan, en azından "elekromanyetik radyasyonu" emme olayı şehir efsanesi.....
Bitkiler bunu değil de şunu yapıyorlar: havadaki bizim için zararlı bazı gazları bünyelerinde tutuyor ve bu bakımdan havayı temizliyorlar.. Örneğin mobilyalarda yapışkan ya da boya olarak kullanılan bazı maddeler onlarca yıl bizim için zararlı gazlar yaymaya devam ediyorlar... Bitkiler bu gazları belli ölçüde absorbe ediyor... Bununla ilgili bir makale okumuştum bir tarihte.. Orada hangi bitkilerin daha etkili olduğu inceleniyordu, ama çok yıl geçti, bitkileri spesifik olarak hatırlamıyorum...
Cevabınız için çok teşekkürler :) bilgi sahibi oldum ve küçük olan yani meyvesi köklendi küçük saksıya alırken görmüştüm. Hemde 2-3 haftadır toprakta yemyeşil duruyor bakalım neler olacak :)
Duyguozcan
06-10-2018, 12:27
Merhaba arkadaslar
Fotografini duzgun ekleyemedim sanirim.
Cok az bilgiyle iki yildir bir suru kaktus buyutuyorum. Turlerine latince adlarina cok hakim degilim. Benim bir tane irice bir kaynanadili kaktusum var. Aldigimda iki adet kuresel govdesi vardi, minnak boyutlarda degildi ama. Su zamana kadar cok hizli uzama gerceklestirmeye basladi. Kuresel formunu kaybetti zamanla. Ben isik sorunu olabilecegini dusundugumden 3-4 kez yerini degistirdim. Uzadikca saksisini buyuttum, buyume ve gelismesi koklerine donsun diye. Zamaninda bir yerde, belli bir ayda bu kaktus turunun bogumlarindan koparilip ayri dikilmesi gerektigini okumustum. Ama daha kucuktu ve bu bilginin uzerinde durmadim. Su an boyu 1 metre civari. Sanirim mevsimsel olarak da bogumundan ayrilmasi icin uygun zaman degil. Ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim. Ama lutfen eve uygun degil demeyin. Biz bir yildir birlikteyiz bitki cocugum oldu benim gidip dogaya uygun diye baska yerlere gomup birakamam onu. Bu asiri uzama, kuresel formu kaybetme, bogumdan ayirip(ki nasil yaparim hicbir fikrim yok) baska yere dikme ile ilgili bilgi verebilirseniz cok sevinirim.
Duyguozcan
12-10-2018, 21:35
Gercekten nasil da yardimci bir site. Gozlerim yasardi. Mukemmel!
siflera12
12-10-2018, 21:56
Merhaba arkadaslar
Fotografini duzgun ekleyemedim sanirim.
Cok az bilgiyle iki yildir bir suru kaktus buyutuyorum. Turlerine latince adlarina cok hakim degilim. Benim bir tane irice bir kaynanadili kaktusum var. Aldigimda iki adet kuresel govdesi vardi, minnak boyutlarda degildi ama. Su zamana kadar cok hizli uzama gerceklestirmeye basladi. Kuresel formunu kaybetti zamanla. Ben isik sorunu olabilecegini dusundugumden 3-4 kez yerini degistirdim. Uzadikca saksisini buyuttum, buyume ve gelismesi koklerine donsun diye. Zamaninda bir yerde, belli bir ayda bu kaktus turunun bogumlarindan koparilip ayri dikilmesi gerektigini okumustum. Ama daha kucuktu ve bu bilginin uzerinde durmadim. Su an boyu 1 metre civari. Sanirim mevsimsel olarak da bogumundan ayrilmasi icin uygun zaman degil. Ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim. Ama lutfen eve uygun degil demeyin. Biz bir yildir birlikteyiz bitki cocugum oldu benim gidip dogaya uygun diye baska yerlere gomup birakamam onu. Bu asiri uzama, kuresel formu kaybetme, bogumdan ayirip(ki nasil yaparim hicbir fikrim yok) baska yere dikme ile ilgili bilgi verebilirseniz cok sevinirim.Opuntia türlerinin evde pek güzel olduğunu görmedim ama dışarda çok güzel oluyorlar
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Makbule2
01-11-2018, 23:49
Merhaba arkadaşlar bugün biryerde kaynana dili görüp koparttım pek bilgim olmadığı için internetten araştırma yaptım kopartığım şey meyvesiymiş onu öğrendim dışı yeşil içi turuncu idi olgunlaşmamıştı sanırım tohumlarını ayırdım. Acaba şimdi tohumu eksem tutar mı yoksa olgunlaşmamış meyve olduğu için tutmaz mı onu merak ediyorum .şimdiden cevap verenlere teşekkür ederim.
Mesut Temiz
06-11-2018, 15:34
Merhaba arkadaşlar bugün biryerde kaynana dili görüp koparttım pek bilgim olmadığı için internetten araştırma yaptım kopartığım şey meyvesiymiş onu öğrendim dışı yeşil içi turuncu idi olgunlaşmamıştı sanırım tohumlarını ayırdım. Acaba şimdi tohumu eksem tutar mı yoksa olgunlaşmamış meyve olduğu için tutmaz mı onu merak ediyorum .şimdiden cevap verenlere teşekkür ederim.
Büyük ihtimalle tutar, ancak çimlenmesi çok uzun sürebilir ve çimlendikten sonra yaşatması ve büyütmesi de zor ve uzun olacaktır.. Bir daha aynı yere uğradığınızda yassı yapraklarından birini dibinden (diğer yaprağa bağlandığı noktadan) kesip alırsanız çok daha kolay büyütürsünüz... Kestiğiniz yaprağı 5-6 gün sıcak bir odada tutarak kesik yerin iyice kuruyup kabuk bağlamasını sağlayın. Sonra dipten 1/3 ya da 1/4'lük kısmı toprağın içinde kalacak şekilde bir saksıya dikin.. Biraz sulayın, belli bir süre sonra köklenecektir...
Mesut Temiz
06-11-2018, 17:38
Merhaba arkadaslar
Fotografini duzgun ekleyemedim sanirim.
Cok az bilgiyle iki yildir bir suru kaktus buyutuyorum. Turlerine latince adlarina cok hakim degilim. Benim bir tane irice bir kaynanadili kaktusum var. Aldigimda iki adet kuresel govdesi vardi, minnak boyutlarda degildi ama. Su zamana kadar cok hizli uzama gerceklestirmeye basladi. Kuresel formunu kaybetti zamanla. Ben isik sorunu olabilecegini dusundugumden 3-4 kez yerini degistirdim. Uzadikca saksisini buyuttum, buyume ve gelismesi koklerine donsun diye. Zamaninda bir yerde, belli bir ayda bu kaktus turunun bogumlarindan koparilip ayri dikilmesi gerektigini okumustum. Ama daha kucuktu ve bu bilginin uzerinde durmadim. Su an boyu 1 metre civari. Sanirim mevsimsel olarak da bogumundan ayrilmasi icin uygun zaman degil. Ne yapabilirim yardimci olursaniz sevinirim. Ama lutfen eve uygun degil demeyin. Biz bir yildir birlikteyiz bitki cocugum oldu benim gidip dogaya uygun diye baska yerlere gomup birakamam onu. Bu asiri uzama, kuresel formu kaybetme, bogumdan ayirip(ki nasil yaparim hicbir fikrim yok) baska yere dikme ile ilgili bilgi verebilirseniz cok sevinirim.
Tamamen güneş ışığıyla ilgili.. Kaktüslerin büyük çoğunluğu tüm gün doğrudan güneş ışığı almak ister ve ancak bu durumda gerçek biçimini ve rengini alabilir... Bunu sağlayamıyorsanız en azından günde birkaç saat doğrudan güneş ışığı sağlarsanız makul bir görünüme ve sağlığa sahip olacaktır... Bu sağlanamadığında bitki ışığa ulaşmak için incecik uzar... O yapraklar zaten bir süre sonra kendi ağırlıklarını bile taşıyamayıp kırılır, bükülür... Renk olarak da solgun olurlar ve dokuları da zayıf ve kırılgan olur, o alttaki yapraklar gibi sağlam olmazlar... O ince uzun çıkan yaprakları diplerinden kesip atmanızı ve bitkinizi evinizin en çok güneş alan yerine yerleştirmenizi öneririm... Yalnız bunu "alıştırarak" yapmalısınız, yoksa ilk günden uzun saatler güneş altında bırakırsanız yaprak yanıkları oluşur... İlk gün yarım saat, ikinci gün 1 saat... şeklinde gidebilirsiniz... Çıkan yapraklar çok sağlıklı ve güzel görünümlü olacaktır...
Not: Tabii ki kaktüslerin kış soğuğuna dışarıda dayanamayacaklarını göz önünde bulundurarak bu konumlandırmanın balkon gibi açık bir ortamda değil, iç mekanda yapılması gerekiyor... Mayıs ortalarında ise (İstanbul için) balkon ya da varsa teras gibi bir ortama çıkarın, açıkta hem hava hem güneş alsın, harika bir form kazanacaktır...
Kaktüsümü birkaç gündür eve geldiğimde boğumlarından yere düşmüş şekilde görüyorum. Hiç bi sıkıntısı yok gibi duruyordu bugüne kadar. Hatta dökülen yerleri yemyeşil kuru da değil. Şalkınım. Böyle 3 parça döküldü sürekli. Sizce neden olabilir.
Mesut Temiz
15-01-2019, 03:02
Kaktüsümü birkaç gündür eve geldiğimde boğumlarından yere düşmüş şekilde görüyorum. Hiç bi sıkıntısı yok gibi duruyordu bugüne kadar. Hatta dökülen yerleri yemyeşil kuru da değil. Şalkınım. Böyle 3 parça döküldü sürekli. Sizce neden olabilir.
Resimde göründüğü kadarıyla bir problem yok, sağlıklı görünüyor opuntia'nız (muhtemelen bir 'opuntia microdasys'). Fiziksel bir darbe, çarpma falan olmuş olabilir mi? Evde kedi varsa mesela, bunu çok yaparlar.. Ya da ev halkından biri istemeden çarpmış olabilir belki...
Bence kopan parçaları 3-4 gün kurumaya bırakın, ardından aynı saksıya dipleri 2-3 santim toprağın içinde kalacak şekilde dikin.. Köklendiklerinde daha kalabalık ve dolgun bir görünümü olur saksınızın... Ya da ayrı bir saksıya ekip çoğaltabilirsiniz..
Yeni çıkan yaprakların aşırı cılız, uzun, solgun ve cansız olduklarını fark etmişsinizdir.. Kışın güneş görmedikleri için böyle oluyor... Sonradan da genişleyip normal formlarını almayacaklar maalesef.. Ben kışın çıkan bu tür yaprakları koparıp atıyorum, çünkü kendi ağırlıklarını bile taşıyamıyorlar bir süre sonra... Kışın sulamayı iyice azaltmak, bitkiyi bu dönemde yeni yaprak vermemeye teşvik ediyor..
Resimde göründüğü kadarıyla bir problem yok, sağlıklı görünüyor opuntia'nız (muhtemelen bir 'opuntia microdasys'). Fiziksel bir darbe, çarpma falan olmuş olabilir mi? Evde kedi varsa mesela, bunu çok yaparlar.. Ya da ev halkından biri istemeden çarpmış olabilir belki...
Bence kopan parçaları 3-4 gün kurumaya bırakın, ardından aynı saksıya dipleri 2-3 santim toprağın içinde kalacak şekilde dikin.. Köklendiklerinde daha kalabalık ve dolgun bir görünümü olur saksınızın... Ya da ayrı bir saksıya ekip çoğaltabilirsiniz..
Yeni çıkan yaprakların aşırı cılız, uzun, solgun ve cansız olduklarını fark etmişsinizdir.. Kışın güneş görmedikleri için böyle oluyor... Sonradan da genişleyip normal formlarını almayacaklar maalesef.. Ben kışın çıkan bu tür yaprakları koparıp atıyorum, çünkü kendi ağırlıklarını bile taşıyamıyorlar bir süre sonra... Kışın sulamayı iyice azaltmak, bitkiyi bu dönemde yeni yaprak vermemeye teşvik ediyor..
Çarpma ihtimali hiç yok. Acaba boğumlardan kendi ağırlığını tartamamamış olabilir mi?
Mesut Temiz
15-01-2019, 07:40
Çarpma ihtimali hiç yok. Acaba boğumlardan kendi ağırlığını tartamamamış olabilir mi?
Eski yapraklar oldukça güçlü, sağlıklı ve sağlam görünüyorlar. Büyürken yeterli güneşi aldıkları belli oluyor. Hiçbir kuruma, pörsüme falan da yok yapraklarda. Normalde hem kendi ağırlıklarını hem de üzerlerinde gelişen çok sayıda yaprağın ağırlığını çok rahat taşırlar. Aynı türden bende var ve epey büyük. Yeni yapraklar çıktıkça alttakilerin bağlantı noktaları onları taşıyacak şekilde değişime uğrayarak genişliyor, sağlamlaşıyor. Zamanla da odunsu bir nitelik alıp çok rahat taşıyor.
Bitkinizde unlu bit vs. gibi bir parazit de görünmüyor. Bence şu aşamada en iyisi normal bakıma devam etmek ve düşmüş olan yaprakları da değerlendirip köklendirmek.
Bol şans diliyorum..
siflera12
17-03-2019, 06:40
Bendede 2-3 çeşit opuntia türü var ama hiçbiri de meyve vermiyor [emoji57] meyve vermeyi geçtim çiçek bile açmıyorlar [emoji853] büyük ihtimalle bahçem çok güneş almadığı için [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Mesut Temiz
18-03-2019, 16:23
Bendede 2-3 çeşit opuntia türü var ama hiçbiri de meyve vermiyor [emoji57] meyve vermeyi geçtim çiçek bile açmıyorlar [emoji853] büyük ihtimalle bahçem çok güneş almadığı için [emoji846]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaz boyu yoğun güneş alması opuntia'larda çiçek açmayı çok teşvik edici bir etken... Ayrıca, bitkinin belli bir büyüklüğe gelmesi de gerekiyor... Ama türle de ilgili, bazıları çabuk çiçek açarken, bazı türler kolay kolay çiçek vermiyorlar...
opuntia microdasys'in çiçeklenme konusunda isteksiz bir tür olduğunu söyleyebilirim... 25-30 yıldır bakıyorum, tüm yaz tam güneş altında kalıyorlar, kocaman oldular (ve bir sürü saksı var), ama tek bir saksının sadece bir kez çiçek açtığını hatırlıyorum bunca sürede...
Çiçek açtıktan sonra, çiçeğin sap kısmı çoğunlukla meyveye dönüşüyor. Ancak bazı türlerin meyveleri hem küçük, hem de şişkin ve etli de değil...
siflera12
18-03-2019, 16:26
Yaz boyu yoğun güneş alması opuntia'larda çiçek açmayı çok teşvik edici bir etken... Ayrıca, bitkinin belli bir büyüklüğe gelmesi de gerekiyor... Ama türle de ilgili, bazıları çabuk çiçek açarken, bazı türler kolay kolay çiçek vermiyorlar...
opuntia microdasys'in çiçeklenme konusunda isteksiz bir tür olduğunu söyleyebilirim... 25-30 yıldır bakıyorum, tüm yaz tam güneş altında kalıyorlar, kocaman oldular (ve bir sürü saksı var), ama tek bir saksının sadece bir kez çiçek açtığını hatırlıyorum bunca sürede...
Çiçek açtıktan sonra, çiçeğin sap kısmı çoğunlukla meyveye dönüşüyor. Ancak bazı türlerin meyveleri hem küçük, hem de şişkin ve etli de değil...Güneş alan yere koydum hepsini , gövdesi ağaç gibi oldu ama vermiyor işte bendekilerin 3 tanesi normal kaynanadili ama türleri farklı bir diğeri zaten yenmiyor [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Çok sağlıklılar, sulamayı ne sıklıkta ve ne kadar yapıyorsunuz? Benimkiler şu aralar büzüşmüş durumda. Sulama az mı, çok mu kararsızım.
gülşahayşe
27-11-2019, 22:18
Benimde böyle Bi kaktüsüm var fakat uc dalları inceldi saksısını değiştirdim bu kezde yumuşadı saldı kendini bir aydır çok üzülüyorum ne yapmam gerek
selam arkadaşlar..uzun zamandır bu sayfada yazılmamış ama ben sırf bu sorumu sorabilmek için üye oldum, umarım cevap alabilirim..fotografını eklediğim kaynana dili bana hediye geldi..yaklaşık 6 aydır bende ama hakkında çok bilgi sahibi değilim..okadar hızlı yeşillenmeye başladı ki ben de şaşırdım..diğer kaktüslerim gıdım gıdım uzarken bu birden topuzlar ve yeşil yelpaze gibi yapraklar çıkarmaya başladı..bilgisi olan soruma cevap verebilir mi? bu yeşil uzantılar meyveye mi dönüşecek yoksa çiçek mi açacak? bu türün meyvesi olur ise yenir mi? zehirli olma ihtimali var mı? bir de ne sıklıkta su vermeliyim? haftada bir 200 ml kadar döküyorum dibine, yeterli mi? çok teşekkürler
Galip Kuzucu
18-04-2020, 20:33
selam arkadaşlar..uzun zamandır bu sayfada yazılmamış ama ben sırf bu sorumu sorabilmek için üye oldum, umarım cevap alabilirim..fotografını eklediğim kaynana dili bana hediye geldi..yaklaşık 6 aydır bende ama hakkında çok bilgi sahibi değilim..okadar hızlı yeşillenmeye başladı ki ben de şaşırdım..diğer kaktüslerim gıdım gıdım uzarken bu birden topuzlar ve yeşil yelpaze gibi yapraklar çıkarmaya başladı..bilgisi olan soruma cevap verebilir mi? bu yeşil uzantılar meyveye mi dönüşecek yoksa çiçek mi açacak? bu türün meyvesi olur ise yenir mi? zehirli olma ihtimali var mı? bir de ne sıklıkta su vermeliyim? haftada bir 200 ml kadar döküyorum dibine, yeterli mi? çok teşekkürler
benim bildiğim kadarı ile bu meyve yapmayan cins. sarı veya kırmızı çiçek açıyorlar. gelişimi aşırı hızlı. bitki güneş görmez ise yapraklar oval şekilden uzun kötü bir görüntü oluşturuyorlar. genelde geçirgen toprakları sever kaktüs türlerinin hepsi. yani toprağın içinde kum ve taş (lav, pomza, çakıl taşı vb.) olursa daha iyi olur. normalde bahar aylarında 15 günde 1 sulanması yeterli yaz aylarında havalar ısındığı için sulama 3-4 güne kadar inebiliyor.
askcocugu20
06-05-2020, 15:26
selam arkadaşlar..uzun zamandır bu sayfada yazılmamış ama ben sırf bu sorumu sorabilmek için üye oldum, umarım cevap alabilirim..fotografını eklediğim kaynana dili bana hediye geldi..yaklaşık 6 aydır bende ama hakkında çok bilgi sahibi değilim..okadar hızlı yeşillenmeye başladı ki ben de şaşırdım..diğer kaktüslerim gıdım gıdım uzarken bu birden topuzlar ve yeşil yelpaze gibi yapraklar çıkarmaya başladı..bilgisi olan soruma cevap verebilir mi? bu yeşil uzantılar meyveye mi dönüşecek yoksa çiçek mi açacak? bu türün meyvesi olur ise yenir mi? zehirli olma ihtimali var mı? bir de ne sıklıkta su vermeliyim? haftada bir 200 ml kadar döküyorum dibine, yeterli mi? çok teşekkürler
size hediye gelen benim yetiştirdiğimle aynı.ben tek yaprak alıp büyüttüm.bu bende ikinci yılı.iki yaprak almıştım.ikiside çatıda yılı geçirdi.soğuktan tkilenmedi.ikiside aynı yerde olmasına rağmen birinde 50-60 çiçek gözü oluştu.diğerinde 2-3 tane var ve kendini yaprak büyütmeye verdi.aynı ortamda olmasına rağmen farklı davranış sergilediler.sizinkine gelirsek barız şekilde az ışık aldığı anlaşılıyor.imkan varsa bol ışıklı güneşli yere koyun.az ışıkta çiçek ve meyve vermesi mümkün gözükmüyor.ayrıca bu bitki çok arsız.budama yapmak şart.
evandevan5
06-05-2020, 15:58
7518
Bu da benim kaynana dilim. Mersin'deyken doğadan söküp getirmiştim. Tuttu yeni dallar çıkardı.
Evimde bir kaktüs köşesi oluşturmayı düşünüyorum. Çabuk büyüyen bu kaynana dilini de en arkaya yerleştireceğim.
Konunun uzmanlarına sorsam büyüme hızını arttırmak için büyük saksı önerirler mi?
Ve kaynana dili çok köklenme yapan bir bitki midir?
valla en cok muğla bodrum da pazarda adam toplamış satıyor gördüm
tadı güzel fena değil.:confused:
Mesut Temiz
21-06-2020, 13:16
opuntia stricta olduğunu tahmin ettiğim kaktüsüm çok uzun yıllardan sonra çiçek açtı...
Bu türe 40 yıldır bakıyorum, şimdiye kadar yalnızca 20 yıl kadar önce bir kez çiçek açmıştı.. Geçen gün baktım, birkaç çiçek var üzerinde.. Birkaç tanesi de açıp solmuş haldeydi...
Not: Türden çok emin değilim, üçüncü resimde yaprak şekli ve uzun tekli dikenleri görülüyor... Türünü kesin bilen varsa, bilgilendirirse çok memnun olurum...
eecceemm
25-10-2020, 14:44
Demek benim zavallı Opuntia'mın da derdi ışıksızlıkmış...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.