PDA

View Full Version : Japon balığı çiçeği (Nematanthus Tropicana)

Günüm
18-08-2009, 12:45
Gesneriaceae familyasına bağlı, çok yıllık bir salon bitkisidir.
Koyu yeşil, etli ve parlak yapraklara sahiptir. Asılan saksı içinde yetiştirilmesi, bitkinin tabiatına daha uygundur. Tropikal bir bitki olduğu için güneşten hoşlanır. Çok yakıcı öğle güneşinden korumak şartı ile güneşli yerlerde rahatça yetiştirilebilir. 16 derecenin altındaki sıcaklıklara toleransı pek yoktur. En çok dikkat edilmesi gereken nokta az sulamaktır. Nisan ayında dalların ucundan bir miktar koparmak, çiçeğe toplu bir görünüm verecektir. Nemli havayı sevdiğinden sık sık yapraklarına su püskürtülmesinden hoşlanır. Gübreleme sıklığı ayda bir olmalıdır.
Yaprakların altından bütün bir sene boyunca portakal rengi ve çizgili, japon balığını andıran çiçekler açar. Çiçekleri kokusuzdur.
Dallarından alınan çelikler ile çok rahat üretilmektedir.

cemre_77
18-08-2009, 14:44
bende resim ekleyim istedim. yaprakları Sanki mum çiçeği gibi

Günüm
18-08-2009, 16:58
Ben birkaç yıl önce Migros'tan tamamen şans eseri almıştım. Sanırım bu sene Eminönü'nde bir dükkanda da gözüme çarptı. Sessiz sedasız getirilip satılan bir çiçek galiba.

Orhan Özbilgiç
31-12-2009, 12:17
120163

Birkaç gün önce Eminönü' ye gittim. Orada gördüğüm bu çiçeği çok beğendim. Dış mekan bitkisi olup olmadığını sordum. Satıcı iyi bir tezgahtar! Benim dış mekan bitkisi aradığımı anladı!;) Evet.. deyince aldım. Öyle çok pahalı değil? Sadece 5 tl.
Adının ''Aşentus'' olduğunu söyledi. Eve geldiğimde ilk işim internette aşentus aramak oldu. Tabii nafile..:p
''Bu bitkinin adı nedir?'' başlığında, iki fotoğraf ile birlikte sordum. İki gündür kimseden yanıt gelmedi. Bir taraftanda iç mekan bitkileri ile ilgili başlıklara gözatarken,bu arada yakınımızdaki bir çiçek ve fidan satan firmaya götürüp adının Nematantus olabileceğini öğrendim. Burada sizlerin yüklediğiniz fotoğraflaradan da tanıdım. Benim bitkim, Nematanthus idi.
İlk iş olarak, ''bu bitkinin adı nedir?'' başlığındaki sorumu yine kendim yanıtladım. Sonrada buraya yazıyorum.
ALMAK İSTEYENLERE!!!
Evveki gün Mısır Çarşısı arkasındaki tohumcu ve çiçekçilerden, çay bahçelerinin bulunduğu arka tarafta, Mısır Çarşısı dış duvarı kenarındaki çiçekçiden aldım. Daha 20-30 tane daha vardı. Bitirmiş olacağını sanmıyorum.
Almak isteyenlere duyurulur.
İyi seneler.

triple
31-12-2009, 14:15
Arkadaşlar ! Yurt dışnda olduğum dönemde söz konusu bu çiçek yanlarında kiracı olarak kaldigim ailenin kucuk bahce seralarında da vardı. Gercekten cok hos bir çiçek ve bir cok çeşidi mevcut bir kaçını sizlerle paylasmak isterim
MUTLU YILLAR..!!

triple
31-12-2009, 14:33
Bunlarda diger resimler!!

cey
27-04-2010, 17:25
Dün aldım bu çiçekten adını aradım durdum, sonunda adının Aeschynantus-Nematanthus olduğunu öğrendim. Nasıl bakılacağını bilememiştim. Teşekkürler Günüm.

aygün
09-11-2010, 19:38
Çok sevindim bu başlığınıza rastladığıma sevgili günüm:)

Ben de çelikten ürettiğim bu çiçeğin adını merak ediyordum. Evet yaprakları tıpkısının aynısı.

Şimdi daha dikkatli okumalıyım tanıtım bilgisini. Teşekkürler...

dlk
09-11-2010, 19:41
Ne kadar çok mum çiçeğine benziyor. Bakalım ben bulabilecekmiyim.

Hydrosuccess
17-11-2010, 22:47
Yaprakları sukulent yapıda ve parlak yüzeyli.Gerçekten de Hoyaları andırıyor ancak daha önce de belirtildiği gibi farklı bir bitki ailesi (Gesneriaceae) içinde yer alıyor.Biraz farklı görülmekle birlikte Saintpaulia ionantha (Afrika menekşesi) ile akraba...
Yetiştirilen bitki ''Tropicana'' hibrid bir Nematanthus olup Orta/Güney Amerika kökenli bir epifittir.Epifitik yapısı nedeniyle topraksız yönteme çok kolay uyum sağlayan bitki hızlı büyüme ve çiçeklenme göstermişti.İlgisizliğim ve çok dallanması nedeniyle duraklayan bitkiyi halen dal çeliklerinden köklendirip yeniliyorum.Görseller bahar aylarına ait.

sevim.K
18-11-2010, 14:29
Benimki çok az çiçek verdi. Kışın budasam diyordum belki yeni filizlerle daha çok çiçeklenir. Sevgili öğretmenimin(Orhan Özbilgiç) hediyesi.:)

Hydrosuccess
18-11-2010, 15:14
Güneş gördüğünde çok çiçek açan bir tür.Ancak kışın köklenmenin biraz uzun sürede ve zor olacağını belirtmeliyim.

sevim.K
18-11-2010, 15:16
Anladım:) Yaz boyu gölgede kaldı. Bu son güneşlerden faydalandırayım bari.

sevim4
18-11-2010, 15:58
Çok güzelmiş.

hanif
18-11-2010, 16:25
bu çiçekten bendede var hala çiçek açiyor,ismini bilmiyordum ogrenmiş oldum

Doğayla Barış
18-11-2010, 22:44
Ne kadar güzel bir çiçek.

ayhat
30-10-2012, 11:03
Elinde olupta paylaşmak isteyen olursa çok memnun olurum bende ruj çiçeğimin filizinden gönderebilirim :)

nılgun_dogan
30-10-2012, 11:12
Gökte ararken yerde buldunuz kargosuz margosuz elden teslim :)

ayhat
30-10-2012, 11:15
inanamadım sayın nilgün teşekkürler :)

nılgun_dogan
30-10-2012, 11:17
Bu hafta çok yoğunum hafta sonu veya önümüzdeki haftaiçi buluşuruz malum bayram ve tatil dolayısıyla evde kendimi bile bulamıyorum işlerim çok yoğun.

ayhat
30-10-2012, 11:20
tamam o halde çarşıda işiniz olduğu birgün hallederiz o halde, bende işimden çıkıp geleceğim, teşekkürler, çok teşekkürler.

dünyam1
30-10-2012, 14:11
sayın ayhat çelik olarak tutuyormu?

nılgun_dogan
30-10-2012, 14:18
Ben çelikten tutturdum kedi kumu diatomit mi diyalar ona dikmiştim.

ayhat
31-10-2012, 11:10
o halde bende kedi kumundan bulmam lazım siz gelene kadar :) Sevgili dünyam evet çelikten tutuyor, ama tutturmak için yeşil elli mi olmak lazım onu bilemiyorum.

nılgun_dogan
31-10-2012, 11:11
Onuda 1 bardak getiririm onuda arama arkadaşım bu ara nedense bulunmuyor.

lusoari
31-10-2012, 12:14
benimde var bu çiçekten bu sene baharın başlarında küçük bi çeik olarak almıştım ama aldığımdan beri tek bir yaprak bile büyümedi sabah erken güneşi görüyo topragı kurudukca suluyorum arada sırada su püskürtüyorum ama hiç büyümüyo hatta bağzen bir iki tane yaprak bile kurutyo sormak istedigim şey şu ki yavaş büyiyen bir bitkimi bu neden böyle oluyo anlayamıyorum bana bilgi verin lütfen.

ayhat
07-11-2012, 10:54
Sevgili Nilgün ablacığım :) sana çok teşekkür ederim üşenmeden getirdin bana en çok istediğim çiçekten, umarım köklendirmeyi başarabilirim, kedi kumunda tutup tutmamakta kararsızım, toprağa geçireyim mi?

nılgun_dogan
07-11-2012, 11:02
Köklenmeden geçirme onda dursun iyice köklensin altındaki tabakta devamlı su bulunsun güle güle büyüt.

ayhat
07-11-2012, 11:12
tamam Nilgün ablacığım, inşallah köklenir, tekrar resmini paylaşacağım, tekrar görüşmek üzere :)

lusoari
07-11-2012, 17:02
benimde var bu çiçekten bu sene baharın başlarında küçük bi çeik olarak almıştım ama aldığımdan beri tek bir yaprak bile büyümedi sabah erken güneşi görüyo topragı kurudukca suluyorum arada sırada su püskürtüyorum ama hiç büyümüyo hatta bağzen bir iki tane yaprak bile kurutyo sormak istedigim şey şu ki yavaş büyiyen bir bitkimi bu neden böyle oluyo anlayamıyorum bana bilgi verin lütfen.

arkadaşlar benim sorunumada yardımcı olurmusunuz? Japon balığı çiçeğimi kaybetmek istemiyorum.

nılgun_dogan
07-11-2012, 17:11
Toprağı hep nemli olsun kurudukça suluyorum demişsiniz toprağı torflu karışımına az bahçe toprağı perlit karışımı olsun sabah güneşi direk vurmasın hafif vursun geçsin bahçe toprağını az koyun.

bay tömürcek
07-11-2012, 17:12
Nilgün abla bana bu çiçekten verebilir misin var mı elinde ya da dalı budağı varsa diker misin bana uygun bi zamanda yine gelip alırım :)

nılgun_dogan
07-11-2012, 17:15
Tamamdır Enes.

bay tömürcek
07-11-2012, 17:18
Çok teşekkür ederim nilgün ablam ellerin dert görmesin ;)

lusoari
08-11-2012, 05:53
[QUOTE=nılgun_dogan;1044161]Toprağı hep nemli olsun kurudukça suluyorum demişsiniz toprağı torflu karışımına az bahçe toprağı perlit karışımı olsun sabah güneşi direk vurmasın hafif vursun geçsin bahçe toprağını az koyun.[/QUOTE

Size ne kadar teşekkür etsem azdır.Bu çiçeği bulana kadar çok uğraştım eğer bozulursa yenisini bulmak çok zor olucak söylediklerinizi dikkate alıyorum ve hemen uygulamak için gidiyorum ;)