View Full Version : Su ve süs kabağı kurutma, boyama ve diğer kullanım alanları
Evveli sene bende epey düşünmüştüm bunun üzerine. Hatta bal kabağı yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1924&highlight=bal+kaba%F0%FD)başlığında 12 nolu mesajdan itibaren bir süre konuşulmuştu.
Ama tüm denemelerim başarısızlıkla sonuçlanınca kedi - kuş evlerimi ve saksılarımı bushel ve corsican denen su kabakları (gourd) ile yapmaya karar verdim. Bu sene ilk kez ektim. Şu anda çapları 20 cm kadar. Busheller küre şeklinde ve çok iyi bakılırsa 1 m kadar çap yapabildiği yazıyor. Corsicanlar ise basık ve 30 cm kadar çap yapıyor. El sanatları için en ugun olanı corsican diyorlar. Hem form olarak hem doku olarak.
305730
Arzu Kasapoğlu
14-10-2008, 11:55
SU KABAĞINDAN HARİKALAR
http://www.sukabagi.com/
Harun Parlak
22-12-2008, 10:32
Kabak dan neler yapmışlar . ilk örneğini buraya yüklüyorum devamı için linke bakın lütven.
http://galeri.sabah.com.tr/index.php?resimsira=3&galerisec=3496#gal
Google'da "pumkin art yazarsanız bal kabağı ile yapılan bir çok resme ulaşabilirsiniz. Keza "gourd art" ve ya "gourd craft" yazarak da susaklarla yapılmış işlere ulaşmak mümkün.
Geçen yıl Çanakkale gezimiz sırasında ordan bir kurumuş su kabağı almıştık. Daha sonra su kabağından yapılmış çeşitli objeleri görünce neden bizde yapmayalım demiştim eşime.Zaten eskiden bu susaklar evlerde bir bakıma saklama kabı gibi kullanılırdı.
Biz hazır almak yerine kendimiz sıfırdan üretmeyi seviyoruz. Bu yıl baharla birlikte su kabağını balkonda yetiştirmeyi ve ürün elde edebilirsek düşündüğümüz objeleri yapmayı planlıyoruz.
İlk yaptığımız işlemlerden itibaren fotograflarını çekip sizlerle paylaşmak istedik. Umarız iyi sonuçlanır.
aysegulo
15-08-2009, 09:39
Sevgili lilium sizin susağınızı çok beğendim.Benim eski susağıma,yeni gece lambama benziyor.Fotoğrafını yüklemeyi başarabilirsem yükleyeceğim.Belki sizde yaparsınız.
aysegulo
15-08-2009, 09:51
İşte benim eski susağım,yeni gece lambam......
98098
98099
Aysegulo Su kabağınız çok güzelmiş.. Kendiniz mi yaptınız?
Öyleyse deliklere taktığınız boncuk mu? Nerden alabiliriz onları?
aysegulo
15-08-2009, 13:25
Teşekkürler selis.. Evet ben yaptım.Deliklere taktığım boncuklar takıcılarda,takı yapımı için satılan boncuklardandı.Ancak boncuk alırken şeffaf boncuk alma. Biraz mat olursa rengi daha iyi yansıtacak.
Arzu Kırlangıç
15-08-2009, 13:31
Elinize sağlık çok güzel olmuş . Bende su kabağımı deldim.Yanlız uygun boncuk bulamadım. Delik açarken çıkan kokusundan bahsetmek istemiyorum:( ben mumluk olarak kullanıyorum.
Aysegulo kabak için alacağımı söylesem yönlendirirler diyorsun yani.. Mat boncuk..Önerini dinleyeceğim.. ;)
Arzu Kırlangıç sizinki de harika olmuş..Mumluk lambadan daha mantıklı sanki.. Eskitme tekniğini bir yerden hayırlıyor gibiyim.. :p
aysegulo
15-08-2009, 13:45
Sevgili Arzu seninkide çok güzel olmuş.Seninde emeğine sağlık.Boyayınca daha farklı bir hava vermiş.
Arzu Kırlangıç
15-08-2009, 18:11
Teşekkür ederim. Saksımı boyarken kabağıda aradan çıkarayım dedim . bunlarda boyadığım minik süs kabaklarım ;
Kuruyunca sarı yeşil şeritli rengini kaybetti bende boyadım.
berduray
15-08-2009, 18:16
Nefis, ellerinize sağlık.
Kabakla neler yapılmaz ki... (http://www.thegourdmastersamx.com/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=56)
Bu da bizden (http://www.lekabbak.com/turkce/prod_turkish.html)
Arzu Kırlangıç
15-08-2009, 23:56
Şeklini çok beğendiğim ama boyaması istediğim gibi olmayan su kabağım;
berduray
16-08-2009, 00:24
Form olarak ıııııı neydi barba papa hani Türkçe tonton ailesi olarak yayınlanan çizgi film.
Oradaki bayan figürleri gibi...Ufak oynamalarla değiştirebilirseniz, çocuğunuz varsa bayılır.
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 10:49
Çocuğum yok :) ama çocukken izlerdim. Sürekli şekil değiştiriyorlardı. Çok güzellerdi hatırlattığınız için teşekkür ederim. Nostalji yaşattınız bana:p
Ben genelde antik görünümü sevdiğim için istediğim tarzda olmadı.
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 12:43
Şekli biraz yamuk olan su kabağım;
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 12:52
Aslında bu su kabağını kuş evi yapacaktım. Evde fazlasıyla kuş evi olduğu için formunu bozmak istemedim vazgeçtim.
berduray
16-08-2009, 13:24
Vay vay harika, ne becerileriniz varmış, ben de kabaklarımı değerlendirmek istiyorum.
Şu boyama işlemlerini bize fotoğraflayarak aktarırsanız süper olacak.
Bahçeden aldığım doğal kabağımı hangi aşamalardan geçirip bu hale getirebilirim.
Astar , alt kata ne sürüyorsunuz, en üste vernik mi kullanıyosunuz gibi...
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 14:08
Teşekkür ederim Sevgili Berduray. Üzerlerini verniklemedim. Boyalar metalik olduğu için vernikli gibi görünüyor. Bir ara vernik alıp hepsini 2 kat verniklemeyi düşünüyorum.
Astar kullanmıyorum direkt boyayı kabağa 2 kat uyguluyorum. Daha sonra başka renkle sünger ile patina yapıyorum. Üzerinede boyutlu boyalarla istediğim deseni uyguluyorum. Yapraklı olan peçete tekniği. Kabakları boyayalı çok oluyor. Amacım elimde kalan boyaları değerlendirmekti. Keşke aşamalarınıda fotoğraflasaydım.
Hiç su kabağı kurutmadım. Hazır kurumuş geldi bunlar. Birkaç tane dalından yeni kopmuş küçük süs kabaklarıda kendiliğinden kurudu. Özel birşey yapmadım. Kabakları boyamadan önce yıkıyorum. Bazıları pürüzlü oluyor. Gerekirse zımparalıyorum.
berduray
16-08-2009, 14:15
Hani ileride kabarma, çatlama boyayı atma riskine karşı astar olarak bir şey kullanıyormusunuz diye merak ettim.
Hobi marketlerden ne olarak isteyelim bu boyayı?
Yağlı boya mı? Su bazlı mı? Akrilik mi?
Gerçekten çok güzeller. Elleriniz dert görmesin.
berduray
16-08-2009, 14:20
Güzel çiçek desenleri buldum. (http://urun.gittigidiyor.com/elde-boyama-dekoratif-su-kabaklari-KARGOSUZ_W0QQidZZ17527811)
Şurda (http://images.google.com/imgres?imgurl=http://www.arizonagourds.com/Puzzle_Gourd_018med.JPG&imgrefurl=http://www.arizonagourds.com/ProjectPackets.html&usg=__HbF8hWNDVzDuuictk69VqVJprO0=&h=632&w=800&sz=44&hl=en&start=11&um=1&tbnid=MmVOSUgeWeVs1M:&tbnh=113&tbnw=143&prev=/images%3Fq%3Dgourd%2Bpainting%2Bdesigns%26hl%3Den% 26sa%3DN%26um%3D1)da nefis şeyler var.
Testi üzerine uygulanmış, antik görünümlü desenler, neden kabağa da uygulanmasın ki?
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 15:11
Akrilik boyalar su bazlı boyalardır. Bozucu etkilere karşı oldukça dayanıklıdır. Hobi marketlerde değişik markalarda akrilik boya (ahşap, seramik boyası) satılıyor.
3 boyutlu kabaklar çok güzelmiş. Testideki desenleri görünce aklıma Kapadokya Avanostaki ( yer altı şehri ) çömlek atölyesi geldi. Herkes çömlek yapımını izlerken ben çini motifleri ustasını ve eserlerini çekmiştim. En çokta ortası delik olan şaraplığı beğenmiştim. Delik olan kısmından kollarını geçirip şarabı öyle içiyorlardı. 1 tane boyasız olanından aldım.
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 17:25
Arılı süs kabağım;
berduray
16-08-2009, 17:37
Yani sadece akrilik boyayı astar olarak kullanıp, üste de boyutlu boya ile desen çalışıyoruz doğru mu anladım.
İlk alışveriş fırsatımda boya stantına atıyorum o halde kendimi.
Paylaşımlarınız çok güzel, sizinki hobiyi aşıp, dükkan açacak kadar olmuş galiba, çok hoş.
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 18:57
Akrilik boyayı objeye direkt uyguluyoruz. Zemin kuruduktan sonra ikinci katı sürüyoruz. Eğer boya metalik ise 3 kat sürüyorum. Üzerinede istediğiniz şekilleri ister fırçayla ister süngerle patina yaparak, istersenizde boyutlu boyalarla veya hazır satılan şablonlarla ( stencıl ) verebilirsiniz. Renklerde zevkinize kalmış.
Gerçekten çok su kabağı boyamışım.:p
Arzu Kırlangıç
16-08-2009, 19:48
Bunlar son; :o
berduray
19-08-2009, 18:22
Sayın Arzu Kırlangıç sanat eserlerinizi buraya transfer edebilir miyiz?
Arzu Kırlangıç
22-08-2009, 22:50
Tabii transfer edebilirim.
Arzu Kırlangıç
23-08-2009, 00:03
Rica Ederim Sevgili Berduray. Boyadığım diğer kabak fotoğraflarınıda buldukça yüklerim.
dua-çiçeği
29-08-2009, 14:32
On sene önce Alanyadan aldığım süs kabaklarım.
gerçekten elinize hepinizin emeklerine sağlık okadar güzellerki gözlerimi alamadım
selam arzu hanım öncelikle yaptığınızs u kabakları müthiş olmuş hayranlıkla inceledim ellerinize sağlık.
Bende bu yaz fethiyeye gittiğimde su kabağından gece lambası yapıp sattıklarını gördüm.bende evde boşboş duran su kabaklarını değerlendirmeye karar verdim.Boncukları tuhafiyeden aldım ve su kabağına delikler açtım.Boyama içinde kırtasiyeden ahşap boyası adıyla 5 renkte boya aldım ve boyadım kurudu fakat el ile hafifçe dokunsanız bile boyalar çıkıyor.Hangi boya ile nasıl boyayabilirim ve kırtasiyeye gittiğimde bu boyayı hangi isimle sormalıyım birde üstüne değişik figürler çizmek için hazır şekiller satılıyormuş bunları nerden ve nasıl temin edebilirim yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.
kt0465, ahşap boyasıyla boyadıktan sonra, boya iyice kuruyunca muhakkak cila işlemi yapmalısınız. Hatta cila işlemini bir kaç kere tekrarlamanız daha dayanıklı olmasını sağlar. Yani bir kat cila sürün, iyice kurusun, ertesi gün bir kat daha sürün. Bu işlemi bir kaç kere tekrarlayabilirsiniz. 2 tür cila satılıyor, su bazlı mat cila, sentetik parlak cila. Eğer dış mekanda kullacaksanız parlak cilalar daha dayanıklı oluyorlar.
Hazır şekilleri de Hobi Malzemeleri satan yerlerden temin edebilirsiniz. Boyaları aldığınız yerde de vardır muhakkak. Stencıl diyorlar o malzemeye. Kendiniz de kalın bir kartona şekil çizip, falçatayla şekli oyarak kalıbı hazırlayabilirsiniz.
Arzu Hanım, elinize sağlık, hepsi birbirinden güzel olmuş. Siz nasıl tam olarak kuruttunuz kabakları?
Bu sıralar feci coşmuş halde Süs kabaklarım. Çok sayıda var üzerinde ama tam da havaların serinlemeye başladığı zamanlar. "Üzerinde kalabildiği kadar kalıp kurusun" demiş arkadaşlar ama üzerinde çok kalırsa yağmurların başlamasıyla nemlenip çürüyecektir. Fırında düşük derecede kurur mu acaba?
Arzu Kırlangıç
04-09-2009, 13:00
Syn; kt0465
Yeni kuruyan ve hava su gibi dış etkenlerden henüz aşınmamış olan su kabağı üzerinde kaygan dış zarı bulunuyor bu sebeple boya tutmayabiliyor.
Su kabaklarını boyamadan önce bulaşık süngeri ,sıvı deterjan, çamaşır suyu ile :) güzelce yıkayın kurutun. Üzerinde pürüz kalmaması için zımparalayın. Su bazlı akrilik ahşap boyaları ile birinci kat boyayı sürün. Birkaç gün sonra ikinci katı sürün. Daha sonra üzerine istediğiniz deseni ince bir fırça ile veya boyutlu boya ile uygulayabilirsiniz. Ben hazır şablon stencıl kullanmıyorum. Dilerseniz beğendiğiniz bir deseni su kabağının üzerine kurşun kalem ile çizip uygulayabilir veya el alışkanlığınız varsa doğaçlama desenleri direkt uygulayabilirsiniz. Boyama işlemlerinden 1 gün sonrada su bazlı vernikle (parlak veya mat vernik zevkinize kalmış ) vernikleyin. Vernikledikten 1 gün sonra ikinci kat verniği uygulayın.
ben boya malzemelerimi buradan temin ediyorum.
http://www.semihyenermarket.com/vitrin.asp
Arzu Kırlangıç
04-09-2009, 13:35
Sevgili Limon; Teşekkür ederim. Ben büyük olanları hazır kurutulmuş olarak aldım. Minyatür olan süs kabaklarımıda dalından kopmuş yeşil halinde iken balkonda kendi kendine kurudu. Fırında kurutursak formunda büzülmeler olur diye düşünüyorum. Süs kabaklarınız çürümeden kurutma aşamalarını araştıralım.;)
yuvasızkuslar
16-10-2009, 17:47
evveli sene bende epey düşünmüştüm bunun üzerine. Hatta bal kabağı yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1924&highlight=bal+kaba%f0%fd)başlığında 12 nolu mesajdan itibaren bir süre konuşulmuştu.
Ama tüm denemelerim başarısızlıkla sonuçlanınca kedi - kuş evlerimi ve saksılarımı bushel ve corsican denen su kabakları (gourd) ile yapmaya karar verdim. Bu sene ilk kez ektim. şu anda çapları 20 cm kadar. Busheller küre şeklinde ve çok iyi bakılırsa 1 m kadar çap yapabildiği yazıyor. Corsicanlar ise basık ve 30 cm kadar çap yapıyor. El sanatları için en ugun olanı corsican diyorlar. Hem form olarak hem doku olarak.
[ımg]http://www.amishgourds.com/members/1278922/uploaded/showpyroa.jpg[/ımg]
[ımg]http://www.carolinagourdsandseeds.com/gourd96.jpeg.jpg[/ımg]
selam todor bey merhabalar
Kabaklar çok şirin görünüyorlar.Ve ben ilk defa gördüm teşekkür ederim sizlere bilgilendirdiğiniz ve resimlerinizi paylaştığınız için.
Su kabaklarını dalından alıp sanatla buluşturan her emeğe hayranlık duyarak onları kutluyorum.
Bufotoğraf ""Bodrum Gümüşlük'te" bir akşam üstü görüntülendi.
Güzel yurdumun yaratıcı insanları,Su kabağını suya komşu yapmış,denizin nemli rüzgarlarında salınsın diye.
108554
Ahşap boyamada kullanılan, su bazlı silikonlu boyalar uygun diye konuşulmuştu.
Ben de uygulamayı hiç yapmadım daha önce. Kabaklarım halen dalındalar ve yeşiller. Kurur kurumaz uygulamayı deneyeceğim.
melexima
03-11-2009, 10:17
Kabak boyamak için en iyisi kabak için üretilmiş mürekkepler var. GourdMaster Ink Dyes diye markası var. Amazon da satılmakta veya deri boyası kullanabilirsiniz yalnız mutlaka boyanacak yüzeyin sıfır zımpara yapılmalı ki parlak yüzey gittikten sonra boya yapılmalı. Akrilik boyada kullanabilinir "pebeo yu tavsiye ederim. En iyi randıman mürekkeptir.
süberrr benim icleri dolu kabaklarım var ben onları süsleyip evime astım iclerindeki tohumları alıp dikicem
cihan_as
03-11-2009, 16:01
Sayın limon, melexima, boyama ile ilgili bilgiler verdiginiz için teşekkürler.
cihan_as
07-11-2009, 21:20
Sayın ngage16, süs kabağı boyama ile ilgili çalışmalarınızı hangi aşamalardan geçip satışa hazır hale geldigini fotoğraflarını ekliyerek bizlerle paylaşırmısınız.
Orhan Özbilgiç
12-11-2009, 18:48
113903
Söğüt ağacındaki kabakları, dallar taşımaz oldular. Çünkü dallar 1 yaşında genç dallar. Yerlere değmeye başladılar. Bende mecburen toplayıp, çamaşır gibi astım. Bayağı hoş bir görüntü oluşturdular hani.:D:D Bir tek çekirdekten 25 susak verdi. Birinin sapı koptu. İpte tam 24 taneler.
Ancak içlerinde üç-dört tanesi dışında çoğunluğu yaş. Bakalım kuruyacaklar mı?
cihan_as
19-11-2009, 21:19
Sayın orijin, su kabaklarınızı ne şekilde değerlendirmeyi düşünüyorsunuz.
Ben fotoğrafını eklediğim su kabağından Kabak kemane, yapabilirmiyim diye araştıracağım, sizin bu konuda bilginiz varmı?
Diğer üye arkadaşların buna benzer çalışmaları olduysa onlarıda önerilerini bekliyorum.
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 07:14
Sayın orijin, su kabaklarınızı ne şekilde değerlendirmeyi düşünüyorsunuz.
Ben fotoğrafını eklediğim su kabağından Kabak kemane, yapabilirmiyim diye araştıracağım, sizin bu konuda bilginiz varmı?
Diğer üye arkadaşların buna benzer çalışmaları olduysa onlarıda önerilerini bekliyorum.
Sevgili Cihan;
Ben bir kısmını, melexima' nın örneklediği çalışmalarda da gördüğüm ''kuş yuvası'' yapmayı düşünüyorum.
Bir kısmını, yengem, ''avize''olarak değerlendirmek için alacak.
Birkaçını, İstanbul' da tohumu bana veren komşuma götüreceğim.
Birini, ''özel mesaj'' ile isteyen, yeniceri09' a göndereceğim. O, kabak kemane yapmak için istedi. Siz onunla bağlantı kurarsanız, yardımcı olur sanırım. O' ndan öğrendiğim bir şey var.
Kabağın sapı, kemane yapımı için gerekmiyor! Çünkü bana, ''sapını kesipte gönderebilirsiniz.'' dedi.
Bu arada;
Benimkiler hala kurumaya devam. Onları daha çok güneş alan bir yere astım.:D:D114768
cihan_as
20-11-2009, 10:43
Sn orijin, sizin su kabaklarının sap kısmı oldukca uzun, söğüt ağacında aşağıya dogru sarkık büyüdüklerinden olabilirmi.
Benim behçede yerde sapları yukarı şekilde büyüdüklerinden çok kısa kaldılar.
Su kabaklarından vurmalı ve salama çalgı ayrıca telli ve kemane muzik aleti yapmak kendi üretdiğimiz ürünlerle Doğa İçin Çal projesine üyelerin katılımıyla sesimizi duyurabiliriz.
Orhan Özbilgiç
20-11-2009, 20:21
Sn orijin, sizin su kabaklarının sap kısmı oldukca uzun, söğüt ağacında aşağıya dogru sarkık büyüdüklerinden olabilirmi.
Benim behçede yerde sapları yukarı şekilde büyüdüklerinden çok kısa kaldılar.
Su kabaklarından vurmalı ve salamayla ayrıca telli ve kemane muzik aleti yapmak kendi üretdiğimiz ürünlerle Doğa İçin Çal projesine üyelerin katılımıyla sesimizi duyurabiliriz.
Sevgili cihan_as;
İnanın beni gülümsettiniz.:)
Neden olmasın?..Belki de. Ama cins farklılığından olması olasılığıda yüzde elli bence.
Sallamalı çalgı (Marakkas) için biraz fazlaca büyük olmaz mı? Kabak kemane de zaten klipte kullanılmış.
Hayy siz çok yaşayın emi!:D:D
Bir müddet önce, oldukça farklı işlenmiş, bir miktar su kabağı elime geçti. Bunlar kertenkele benzeri bir hayvanın tasviri galiba.
Lama motifleriyle süslenmiş küçük bir su kabağı :)
Bu ise su kabağına benziyor ama çok da emin değilim, sert kabuklu bir süs kabağı da olabilir. İkinci resimde boyutları daha net anlaşılıyor :)
Orhan Özbilgiç
21-11-2009, 15:41
Çok enteresanlar ama nerde bizde o yetenek? Ben yapsam yapsam, maşrapa yapabilirim ancak!:p
Hepsi çok güzel:)
Sayın Hocam,
Çok haklısınız. İster ham haliyle olsun ister işlenmiş olsun su kabaklarının hepsi çok güzeldir :)
Çok enteresanlar ama nerde bizde o yetenek? Ben yapsam yapsam, maşrapa yapabilirim ancak!:p
Sayın Orijin,
Bu tür işlemeleri yapmak gerçekten yetenek gerektiriyordur. Ben tahminen maşrapa dahi yapamayacak olanlardanım :) Bir ara bir susaktan işlemeli abajur yapmaya çalışmıştım, hala bitmemiş halde duruyor. Sabır isteyen bir iş.
aysegulo
24-12-2009, 15:23
Arkadaşlar elimdeki diğer kabağıda kabak lamba olarak bitirdim.Umarım beğenirsiniz. Yalnız lambanın ayak kısmını da ben kendim yaptım.Yapılışını merak eden olursa resimleri yayınlayabilirim.
Arkadaşlar elimdeki diğer kabağıda kabak lamba olarak bitirdim.Umarım beğenirsiniz. Yalnız lambanın ayak kısmını da ben kendim yaptım.Yapılışını merak eden olursa resimleri yayınlayabilirim.
Çok güzel olmuş ellinize sağlık,delme işlemlerini nasıl yaptınız :confused:ayak kısmının yapılışını da merak ettim.
Orhan Özbilgiç
26-12-2009, 09:42
Su kabaklarını dalından alıp sanatla buluşturan her emeğe hayranlık duyarak onları kutluyorum.
Güzel yurdumun yaratıcı insanları,Su kabağını suya komşu yapmış,denizin nemli rüzgarlarında salınsın diye.
108554
Çok güzel bir düşünce!
Gelecek yıl onlarca kabak üretip, hepsini bir ağaca asmayı düşündürttü bana..;)
Orhan Özbilgiç
26-12-2009, 09:50
İşte buna ''marifet'' denir...:eek:
Enfes çalışmalar. Kutluyorum.
aysegulo
26-12-2009, 18:33
Sayın Tamaşa öncelikle teşekkür ederim. Delme işlemini büyük marketlerde satılan ufak hobi motoru ile yaptım.Ancak ben mesleğimden dolayı bu işi yapabilecek çok farklı aletlere sahibim.15000 devirlik diş motorlarıda aynı işi görebiliyor.Diş depolarından satın alabilirsiniz. Ancak size çok pahalıya gelir.En güzeli marketlerden satın alabileceğiniz hobi motorlarıdır.Hem delme işlemini yapan frezlerde motorla beraber veriliyor.Ayak kısmına gelince önümüzdeki hafta fotoğrafları yayınlayacağım.
aysegulo
26-12-2009, 18:35
Sevgili Orjin sizede çok teşekkür ederim.Ama ben gerçekten marifetliyimdir....;)
Sayın Tamaşa öncelikle teşekkür ederim. Delme işlemini büyük marketlerde satılan ufak hobi motoru ile yaptım.Ancak ben mesleğimden dolayı bu işi yapabilecek çok farklı aletlere sahibim.15000 devirlik diş motorlarıda aynı işi görebiliyor.Diş depolarından satın alabilirsiniz. Ancak size çok pahalıya gelir.En güzeli marketlerden satın alabileceğiniz hobi motorlarıdır.Hem delme işlemini yapan frezlerde motorla beraber veriliyor.Ayak kısmına gelince önümüzdeki hafta fotoğrafları yayınlayacağım.
Merakla bekliyorum:p
aysegulo
17-01-2010, 13:35
Merhaba arkadaşlar,sizler için fotoğrafları yüklüyorum.Gecikmeden dolayı özür dilerim...
aysegulo
17-01-2010, 13:36
Bunlarda devamı.....
aysegulo
17-01-2010, 13:58
Arkadaşlar kullandığım malzemeler kağıt peçete rulosu,gazete kağıdı,yapıştırıcı,bir miktar kalın karton,sprey boya ve elektrik düzeneği.Ruloyu istediğiniz uzunlukta kesip kartona yapıştırın.Bir miktar gazeteyi elimizde buruşturup kartonun üzerine yapıştırıyoruz.Gazete kağıdını bükerek hazırladığımız çubuklarıda rulonun etrafına yapıştırıp ikinci kartonu rulonun üstüne yapıştırıyoruz.Sonra sprey boya ile boyuyoruz.Elektrik düzeneğini de yerleştirdik mi işte size gece lambası altı.....
Çok güzel, hele her an elimizin altında olan malzemelerle yapılmış olması çok daha güzel ellerinize sağlık.
Süs kabağı her toprakta yetişirmi?
Tarıma uygun olmayan, biraz taşlı bir bölum var bahçede burada yetiştirebilirmiyim*
108554
Bu süs kabağı benim bahçemde olmalı,nasıl yetiştireceğimi öğrenmeliyim.
sercan1969
20-01-2010, 08:21
Fotoğrafta ağaçta sallanan kabaklar halk arasında susak olarak bilinen su kabaklarıdır.
ufukreyhan
04-02-2010, 00:16
sanırım ben lambanın altını nasıl yaptığını merak edenlerdenim :)
aysegulo
26-02-2010, 11:44
Evet arkadaşlar, buda yaptığım sarkıt lambam .......
daha önce benimde su kabağından aydınlatma denemelerim oldu fakat ampulün yaydığı ısıdan dolayı problem yaşadım bu sorunu nasıl aştınız acaba
daha önce benimde su kabağından aydınlatma denemelerim oldu fakat ampulün yaydığı ısıdan dolayı problem yaşadım bu sorunu nasıl aştınız acaba
Acaba ısıdan dolayı nasıl bir problem yaşadınız :confused:
ısıyla beraber kabaktan yayılan yonuk kokusuydu sorunum.
ihsan_baharat
23-03-2010, 11:33
ayşegül hanım elinize saglık çok güzel olmuş
ihsan_baharat
23-03-2010, 11:41
ısıyla beraber kabaktan yayılan yonuk kokusuydu sorunum.
açelya hanım kabagın içindeki lambanın vatını düşürseniz veya led lambalar var onlardan kullanırsanız kokuyu ortadan kaldırabilirsiniz
aysegulo
24-03-2010, 15:47
ayşegül hanım elinize saglık çok güzel olmuş
Çok teşkeekür ederim İhsan bey, beğendiğinize sevindim.
Ayşegül hanım Bodrum da görüp hayran olmuştum su kabaklarının bu şekilde delerek ve boncuklarla süslenmesine, yapmaya niyet etsemde delme işi yüzünden vazgeçmiştim.Şimdi sayenizde öğrenmiş oldum, hobi motoru alıp denemeyi düşünüyorum..Ellerinize sağlık çok güzel olmuş...
Bunlarda benim birkaç sene önce boyadığım süs kabaklarım, çoğunu hediye verdim bunlar kalanlar...
132345
132346
132347
132348
aysegulo
28-03-2010, 14:20
Sevgili Nergis hanım sizin boyama kabaklarınızda çok çok güzel olmuşlar.Sizinde ellerinize sağlık.İnanın çok beğendim.
Köyümüzün yerlilerinden Mustafa Mihalıç babasının susaktan kova, kepçe yapım yönteminden bahsetti.
Kasım'a kadar kabaklar kurutulurmuş. Hangi amaçla kullanılacaksa ona göre kapak veya ağız açılırmış. Toprağa gömülürmüş. 10-15 günlük süre sonunda topraktan çıkartılıp; çakıltaşı ve su ile içi temizlenirmiş.
Toprağa gömerek susağın en dış kabuğunun ayrılması sağlanıyormuş; yüzey daha parlak oluyormuş.
Bu yöntem balkabağında olur mu diye sorduğumda olmaz dedi; ama uzun kabakta olurmuş.
Su kabağından saksı yaptım. Yapım aşamaları aşağıda.
Kullanılan malzemeler:
Su kabağı, kırnap, sprey vernik, matkap, mavi tahta boncuk, tahta bilezik.
Yapılışı:
* Su kabağının alt kısmını kesin. İçinden tohumları çıkarıp, içini temizleyebildiğiniz kadar temizleyin.
* Sap kısmına delikler açın. İki kat vernikleyin.
* Kırnapı tahta bileziğe sarın.
* Kırnaptan eşit uzunlukta 4 parça kesin. Birbirine düğüm atarak ve aralarına boncuk takarak makreme süsü verin. Tüm iplerin uçlarını bağlayın.
* Uçlardan sarkan iplere boncuklar takın.
* Saksınız hazır. Önce sapın içini mercimek büyüklüğünde taşlarla doldurun. Ardından toprak doldurup çiçeğinizi dikin.
Ben maviş çiçeği diktim. Çiçeklere uyması için de mavi boncuklar kullandım. Çiçek açtığında bir daha fotoğraflarım.
Teşekkürler arkadaşlar. Su kabaklarıyla ilgili bir sürü planım var. Bu su kabağından çıkan parçayı da küçük bir tabak olarak değerlendireceğim. Bu sene daha fazla yetiştirmeyi düşünüyorum. O parçayı farklı boyutlarda keserek meyve tabakları yapacağım. Bir de kuş yuvası yaptım.
aysegulo
04-04-2010, 11:00
Sevgili Sakagun yaptığınız saksıyı çok beğendim, ellerinize sağlık.
Teşekkürler Aysegulo, bu şekilde saksılar yapılıp uzun kısmı toprağa da gömülebilir.
Sevgili Nergis hanım sizin boyama kabaklarınızda çok çok güzel olmuşlar.Sizinde ellerinize sağlık.İnanın çok beğendim.
Çok teşekkür ederim sevgili ayşegülo hanım, beğendiğinize sevindim:).
ihsan_baharat
22-04-2010, 12:22
nergis hanım ellerinize saglık çok güzel olmuş
ihsan_baharat
22-04-2010, 12:27
geçen hafta 4 tane su kabagı fıdanı dıktım inşallah yetiştire bilirsem sizler gibi bende lamba
ve kuş yuvası yapmayı düşünüyorum ileriye dönük resimlerini aşama aşama ekleyecem
en güzel günler vede en güzel bitkiler sizlerin olsun .
nergis hanım ellerinize saglık çok güzel olmuş
Teşekkür ederim:) bol hasatlar diliyorum, kuş yuvası ve lambaları merakla bekliyoruz.
ne güzel şeyler üretmişsiniz öyle.ellerinize sağlık
tatenkof
28-04-2010, 11:58
Sayın Sakagun bende uzun süredir su kabakları ile ilgileniyorum ve edindiğim bilgiler ışığında sizi uyarma ihtiyacı hissettim "su kabağını tabak olarak kullanacaksanız çok dikkatli olmanız gerekiyor; çeşitli yağlarla kabağın iç yüzünü kaplamanız gerekli sebebi ise kabak kuruma evresindeyken çeşitli küf ve mantarlar oluşturuyor ve bunlar iç tabakalarda yerleşiyorlar. İçerisine yerleştireceğiniz sebze meyve vb.. şeylere geçtiği için hastalıklara sebeb olabilir. İyi günler..
Ne gibi yağlarla kaplamam gerekiyor tatenkof? Bilgi verir misin? İyice kuruduktan sonra vernikle kaplasam olur mu?
çeşitli yağlarla kabağın iç yüzünü kaplamanız gerekli sebebi ise kabak kuruma evresindeyken çeşitli küf ve mantarlar oluşturuyor ve bunlar iç tabakalarda yerleşiyorlar.
Sakagün gerçekten çok güzel olmuş. Yalnız bitkiler için de mantar tehlikesi olur mu acaba? Yazık olur mavişe.
Sakagün gerçekten çok güzel olmuş. Yalnız bitkiler için de mantar tehlikesi olur mu acaba? Yazık olur mavişe.
Maviş şu an sağlıklı görünüyor. Ama kabak siyahlaştı. Bu siyahlık içindeki torf ve sudan mı kaynaklanıyor yoksa kabak çürüyor mu bilmiyorum.
aysegulo
07-05-2010, 11:22
Çürüyorda olabilir sevgili sakagün. Keşke kabağın içine toprağı koymadan önce ince bir naylon poşet kaplasaydınız.
Zafer İnandıklı
08-05-2010, 22:30
Susaktan yaptığınız saksıların iç kısmını, selülozik tinerle inceltilmiş deniz tutkalı ile kaplayınız. Tutkal kabağın suyu emip çürümesini önleyecektir.
Susaktan yaptığınız saksıların iç kısmını, selülozik tinerle inceltilmiş deniz tutkalı ile kaplayınız. Tutkal kabağın suyu emip çürümesini önleyecektir.
Tinerin ve tutkalın çicege zararı olmaz mı:confused:
aysegulo
09-05-2010, 16:45
Peki Zafer bey deniz tutkalını kabağa nasıl uygulayacağız? Fırça yardımıyla mı?
Geçen sene aldığım kabağın içini boşalttım ve oydum.Ucuz boncuklarla süsledim.(Kabakçılardan biraz fikir hırsızlığı yaptım ama asla kötü niyetim yok) ((:
Bu kabağın içinden çıkarttığım tohumlarla bu sene kendi kabaklarımı yetiştirmeye çalışıyorum.Çok hızlı büyüyorlar.
http://i44.tinypic.com/5d0f8.jpg
Zafer İnandıklı
10-05-2010, 22:45
Bir miktar deniz tutkalını kabağın içine dökünüz. Sonra selülozik tinere batırdığınız, bir fırça ile tutkalı kabağın içine yayınız.
Yaklaşık yirmi dakikalık bir zaman içinde, kısa aralıklarla fırçayı kabağın içine yaydığınız tutkal üzerinde gezdirin ki, tutkal kabarmasın.
Tiner zamanla uçacaktır. Tutkal da suyu emmeyeceği için bitkiye zararı olmaz. Kolay gelsin, sevgiler.
tatenkof
29-06-2010, 12:05
Ne gibi yağlarla kaplamam gerekiyor tatenkof? Bilgi verir misin? İyice kuruduktan sonra vernikle kaplasam olur mu?
Kusura bakmazsınız işallah geç kaldım cevaplamakta, söz konusu kpss olunca insan erteliyor herşeyi neyse... "vernik kullanabilirsiziniz heralde çünkü kuruduktan sonra hiç bir tehlikesi olmaz gibi geliyor..." ya da "pirinç yağı ile 10 kat yağ vurmak kabağın iç kısmına" biraz uğraştırıcı çünkü her kat arasında 4-5 gün beklemeniz gerekiyor. Başka bir yol daha var; fakat o daha çok matara yapımında kullanılıyor. Örnek olarak uzun saplı bir kabağın içi temizlenmiş şeklide matara yapacaksınız ama nasıl ? Mum yapımında kullanılan saf parafin elde etmeniz gerek ya da balmumu da olur. ilk önce balmumunu belmari usülünü kullanarak eritiyoruz. daha sonra temizlenmiş su kabağını fırında 5-10 d. ısıtıyoruz; ısınan kabağın içine ısıtığımız balmumunu döküyoruz ve kabağın ağzını kapatarak sallıyoruz daha sonra fazlalık balmumunu döküp kabağı kurumaya bırakıyoruz.. işte bu kadar...güzel bir matara.. suyu çok uzun süre soğukta tutar..
cihan_as
29-07-2010, 14:50
Sn tamergulsun, su kabaklarını size göndermeden önce çekirdeklerini çıkartmam için alt tarafından 5 santim, çapında delik açmam gerekiyor, avize yapımınıza engel teşkil edermi.
sungurak
02-09-2010, 13:53
Bunlar da benim yetistirdigim susaklar
SAYIN SARIGÖZ,
yurda gelişinizi sabırsızlıkla bekliyıruz,bir sorum olacaktı,
acaba bu yetiştirdiğiniz tür,kuruduktan sonra klasik susaklar gibi kalın ve sert işlenmeye müsayit kabuk oluşturuyor mu yoksa mevsim sonunda yumuşayıp çürüyorlar mı??
Saygılarımla.
mardic16
04-09-2010, 14:16
Merhaba,
Nihayet birşeyleri gerçek anlamda palaşabileceğim canlı bir forum buldum.
Bende buradaki bir çok arkadaş gibi su kabağı meraklısıyım. Bu merakım da bir çogunun ki gibi tatilde gördüğüm uygulamalardan oluştu. Zaten uzun süredir kendime hobi olarak edinmek istediğim bir ugraşın arayışı içiersindeydim sanırım su kabağı benim için uygun olanı.
Şu ana kadar üç adet uygulamam oldu fakat süsleme amaçlı kullanılan boncuklardan ne yazıkki bulamadım (Bursa'daki bütün boncukçuları dolaşmış olmama rağmen) bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilecek arkadaş varsa sevinirim.
Şimdiden ilginize teşekkür ederim
mardic16
04-09-2010, 14:37
Bunlarda nacizane benim uygulamalarım
169162
169163
sungurak
06-09-2010, 11:23
Merhaba,
Bende buradaki bir çok arkadaş gibi su kabağı meraklısıyım. Bu merakım da bir çogunun ki gibi tatilde gördüğüm uygulamalardan oluştu. Zaten uzun süredir kendime hobi olarak edinmek istediğim bir ugraşın arayışı içiersindeydim sanırım su kabağı benim için uygun olanı.
Şu ana kadar üç adet uygulamam oldu fakat süsleme amaçlı kullanılan boncuklardan ne yazıkki bulamadım (Bursa'daki bütün boncukçuları dolaşmış olmama rağmen) bu konuda bilgisi olan yardımcı olabilecek arkadaş varsa sevinirim.
Elinize sağlık hepsi çok güzel.Boncuklardan burada diyarbakırda var bilginiz olsun.
çok güzeller.ben bu tarz değişik ürünleri internette görüp susak yetiştirmeye kalkıştım.umarım başarırım.değişik saksı ve su mataraları vardı.daha küçüklerdende mum konulabilecek dekoratif kaplar gördüm.hepsi çok orjinal şeyler.gerisi de hayal gücüne kalmış.ben şuan 12 çeşit tohum buldum.yetiştirebilirsem değişik ebet ve türlere sahip olucam.bakalım zaman ne gösterecek.
cihan_as
28-10-2010, 18:29
Bir paket tohum almıştım paketin içerisinde değişik cins tohumlardan minyatür kabaklar yetiştirdim.
Süs kabağı boyama ile ilgilenen arkadaşlar, minyatür kabaklardan süs eşyası olarak neler yapılabilir.
Merhaba Arkadaşlar.Yeni üye oldum. Bir su kabağı hediye edildi bana ve bende onu boyamak ve de dekoratif olarak kesmek istiyorum, acaba nasıl yapılacağı konusunda bana bilgi verebilecek arkadaş varmı?Teşekkürler.
Ayşegül Hanım Merhaba;Bu siteye bugün üye oldum ve Sitede ki mj lardan sizin çok güzel kabaklar boyadığınızı öğrendim. Bende kabakları Ayvalık da lamba yapılmış kabaklar gördüm ve çok beyendim.Sonra bana bir kabak hediye edildi. Ama içinde çekirdekler var. Kesilmemiş yani.Bende de bu kabağı dekoratif olarak kesip boyamak istiyorum ama hiç bilgim yok.
Kabağı ne ile keseceğim üzerine dekoratif şekli nasıl oturtup oyacağım, hangi boya ile boyayacağım. Beni biraz bilgilendirirseniz çok sevinirim.Teşekkürler.
ziraatteknikeri
05-11-2010, 11:46
Süs kabakları çok güzel. Boya yerine vernik nasıl olurdu?
doga-dostu
05-11-2010, 11:58
tek lamba yapmayı biliyorum
KABAK LAMBA YAPILIŞI
MALZEMELER
Kurumuş halde Su kabağı,kağıt zımpara,maket bıçağı,Ahşap veya metal Lamba standı, ekektrikli veya şarjlı matkap,
kalından inceye değişik matkap uçları,
yeteri kadar plastik veye cam boncuklar,japon yapıştırıcı.
Sukağının dışı yıkanır,üstündeki ince kabuk maket bıçağıyla temizlenir.
Bir marangozda sukabağının altı açtırılır.İçi boşaltılarak temizlenir...
Resimde ,temizlenmiş , altı açılmış ve çizimi yapılmış bir sukağını görmektesiniz.Lambanıza yapmayı düşündüğünüz deseni serbest elle veya herhangi bir kopye yöntemiyle çiziniz.
Kullanmayı düşündüğünüz boncuk çapına göre matkaba uç takınız ve çiziminizdeki çizgiyi takip ederek delikler deliniz.
Boncuksuz yapacağınız çizgileri de daha ince uçlarla çizgiyi takip ederek deliniz.
Deldiğiniz deliklere boncukları yerleştiriniz ve japon tutkalı ile sabitleyiniz.
Delme ve boncuk işi biten kabağınıza ,püskürtme vernik atarak veya gomalak cila yaparak, kurumaya bırakınız.
Sayın doga-dostu keşke fotograflar da olsaydı.
Geçen yıldan kalan 2 adet oldukça büyük süs kabağım var. Kafamın ve işlerimin rahatladığı bir gün, masama örtü serip, elime pratik şarjlı tornavidamı (matkap ucu da var) alıp, çizdiğim şekle göre delikleri delip boncukları dizmek istiyorum. Önce beyaza boyayacağım ama, mavi tonlarında boncuklar kullanacağım. Hayalimde herşeyi tamam. :) Elektrik aksamını elektirikçiye götürüp yaptırırım diyorum. Basit iş nasıl olsa.
doga-dostu
12-11-2010, 11:47
nette var ben sana vereyim onları
doga-dostu
12-11-2010, 11:55
fotoğrafları yükleyemiyorum ama şu link e bakınız
http://dunyayiseviyorum.blogspot.com/2010/09/su-kabagndan-gece-lambas-yaptm.html
furkan yıldız
26-11-2010, 18:00
İşte benim eski susağım,yeni gece lambam......
98098
98099
çok güzel muhteşem :rolleyes::rolleyes:
kardelen86
24-01-2011, 19:30
kabakların güzelliği bir yana,elinizin emeğinizin güzelliği de hayran bırakıyor...
hayret kaldım...tebrik ediyorum arkadaşlar....
bernacyhn
24-01-2011, 20:09
Emek veren herkesin ellerine gözlerine sağlık :) Hepsi birbirinden güzel. Bence çocuk odaları için renkli, boncuklu tabiri caizse süslü püslü susaklar harika olurdu :)
deniz-kızı
22-02-2011, 22:04
Ben de mısır çarşısından su kabağı tohumu aldım 3 adet. Tane ile satılıyor.1.15krş. Fakat Bunu nasıl hangi mevsimde yetiştireceğimi bilmiyorum.Kurutabilirim diye tahmin ediyorum...Sizce ne zaman nasıl ekmeliyim bu tahomları:confused: Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler ve resimler çok güzel.;)
Yılmazbaşkan
24-02-2011, 15:32
Ben de mısır çarşısından su kabağı tohumu aldım 3 adet. Tane ile satılıyor.1.15krş. Fakat Bunu nasıl hangi mevsimde yetiştireceğimi bilmiyorum.Kurutabilirim diye tahmin ediyorum...Sizce ne zaman nasıl ekmeliyim bu tahomları:confused: Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Verdiğiniz bilgiler ve resimler çok güzel.;)
Su kabaklarını sera veya benzeri bir ortamda çimlendirmeniz gerekiyor. Bunun için şeffaf pet bardakları kullanabilirsiniz. Bardaklar içine toprak doldurup kabak tohumlarını gömeceksiniz. Bir karış veya iki karış yüksekliğe erişen fideleri tarlanıza dikeceksiniz. Dikim için Nisan veya Mayıs ayını bekleyin derim.
deniz-kızı
05-03-2011, 23:35
Su kabaklarını sera veya benzeri bir ortamda çimlendirmeniz gerekiyor. Bunun için şeffaf pet bardakları kullanabilirsiniz. Bardaklar içine toprak doldurup kabak tohumlarını gömeceksiniz. Bir karış veya iki karış yüksekliğe erişen fideleri tarlanıza dikeceksiniz. Dikim için Nisan veya Mayıs ayını bekleyin derim. Çk teşekkür ederim. :)
Yılmazbaşkan
04-04-2011, 15:14
Resim eklemeye çalışayım. Bakalım bu acemi kardeşiniz yapabilmiş mi?
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/4/6066.jpg
Yılmazbaşkan
04-04-2011, 15:22
Resim yükleyebildiğimize göre yeni resim de ekleyelim. Şimdilik iki tane farklı gece lambası var. Birisi saplı diğeri sapsız. Çünkü sap kısmını bizim yaramazlar oynarlarken kırmışlar :)) Biz sapsız olana sarkıtma boncuk yaptık, çok güzel oldu Resmini akşam çekeyim yarın siteye eklerim
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/4/6141.jpg
İçerisine 15 wattlık tasarruflu ampul taktım. Isınma yapmasın diye
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/4/6192.jpg
Yılmazbaşkan
05-04-2011, 16:27
Evet resimleri çektim arkadaşlar, olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi bekliyorum;
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/5/6986.jpg
http://i1104.hizliresim.com/2011/4/5/7001.jpg
Böyle el emeği göz nuruna kim olumsuz eleştirir ki? Emeğinize sağlık.
Bundan sonrakiler için bir önerim olabilir. Boncuk yerine yassı çakıl taşları ve aralarına nazar boncukları diziyorlar. Çok şık duruyor.
201196
Burda da ceviz kullanılmış.
201197
Çakıl taşı dedim ama bence onu delmek zor olacaktır. Sanırım ponza türü taş kullanmışlar.
201198
http://www.lekabbak.com/turkce/prod_turkish.html
Yılmazbaşkan
06-04-2011, 10:22
sağolasın Limon kardeşim, verdiğin linkteki eserleri inceledim ve yeni yeni fikir edindim. Bundan sonraki işlemelerimi daha basit ve yorulmadan daha değişik desenlerle yapacağım. Teşekkürler.
selda tokoglu
14-05-2011, 11:56
[QUOTE=Todor;280222]Su kabağının 3 sene suyun içinde durup, herhangi bir çatlama bozulma yapmadığını kendim gözlemledim. İnsanın vakti bol olunca böyle deneyler yapabiliyor. :)
Ayrıca şunu gördüm ki, vaktinden önce toplanan su kabakları düzgün kurumuyor, formunda bozulmalar oluyor veya küflenip çürüyor. Mümkünse dalında, kendi kendine kurumaya bırakılmalı.
Soldaki su kabağı güzelmiş. Süt şişesi gibi.:)
Bu da benim corsicanlarım. Boyları japon fenerlerinden orantılanabilir.
46203[/QUOTE
resimdeki cins de kabak tohumu gönderebilirseniz cok svinirim adresim
303 sokak no 61/a üçyol izmir yurt içi kargo nokta şubesi alıcı ödemeli şimiden teşekkür ederim
selda tokoglu
14-05-2011, 11:59
Ayşegül hanım Bodrum da görüp hayran olmuştum su kabaklarının bu şekilde delerek ve boncuklarla süslenmesine, yapmaya niyet etsemde delme işi yüzünden vazgeçmiştim.Şimdi sayenizde öğrenmiş oldum, hobi motoru alıp denemeyi düşünüyorum..Ellerinize sağlık çok güzel olmuş...
Bunlarda benim birkaç sene önce boyadığım süs kabaklarım, çoğunu hediye verdim bunlar kalanlar...
132345
132346
132347
132348
hobi motoru nedir bir matkap türümü ayrı özel bir makinamıdır bilgi verirseniz sevinirim Saygılar
Geçen sene aldığım kabağın içini boşalttım ve oydum.Ucuz boncuklarla süsledim.(Kabakçılardan biraz fikir hırsızlığı yaptım ama asla kötü niyetim yok) ((:
Bu kabağın içinden çıkarttığım tohumlarla bu sene kendi kabaklarımı yetiştirmeye çalışıyorum.Çok hızlı büyüyorlar.
http://i44.tinypic.com/5d0f8.jpg
ece. hanım bu avizeyi yapmak için çok uğraştızmı teşekkürle...
merhaba,
apartman görevlimiz bayram izninde olduğundan bahçemizi bu akşam eşim suladı. Hiç uğramadığımız arka bahçede 6 adet susak bulmuşlar, kendiliğinden büyümüş. susaklar çift boğumlu ve yaklaşık 25 - 30 cm boyunda, toprakla temas halinde ama oldukça sağlıkı fakat yeşiller. çürümesin kuruturuz diyerek kesmişler hepsini... kurutmayla ilgili tecrübesi olanlar bilgilerini paylaşırsa çok mutlu olacağız.
sevgiler.
İpek Kozası
27-07-2012, 12:38
Sanırım kabak başlığı atıl durumda, kabakçı arkadaşlar nerdesiniz? Gelin tekrar canlandıralım kabak başlığını....
Asya Ceylan
31-07-2012, 10:55
Neler yapılabilir bakalım belki tekrar süs kabak severler uyanabilir ;)
322474
322475
322476
322477
322478
Asya Ceylan
31-07-2012, 10:56
322491
322492
322493
322494
322495
Asya Ceylan
31-07-2012, 10:56
çook güzellerr
322496
322497
bunlarda benim işlediğim lambalar umarım beğenirsiniz
YeniGine
21-09-2012, 00:29
Bir tane su kabağı buldumm. Kuş yuvası yapmak istiyorum. Nasıl kurutacağım, ne kadar sürede kurur? Kuruduktan sonra ne gibi işlemler uygulamam gerekiyor?..
ayazkentli
21-09-2012, 10:41
Bu bölüm benim de çok işime yarayacak.
Bayramda ziyaret ettiğim yaşlı bir akbamın evinde görüp aldığım, bu ince uzun saplı su kabağını bir şekilde değerlendireyim. Zaten bunun için almıştım. Bakalım neler yapabileceğim.
Gerçi el becerim sıfır düzeyde'dir. Umarım güzelim bu su kabağını mahvetmem.:D
Bir tane su kabağı buldumm. Kuş yuvası yapmak istiyorum. Nasıl kurutacağım, ne kadar sürede kurur? Kuruduktan sonra ne gibi işlemler uygulamam gerekiyor?..
sayın yenigine kabağı kesmeden kurutmalısınız,salladıgınız zaman içindeki tohumların sesini duyuyorsanız kabağınız kurumuş demektir,kuş yuvası hiç denemedim onun için yuva hakkında bilgim yok ,kolay gelsin
YeniGine
23-09-2012, 16:42
sayın yenigine kabağı kesmeden kurutmalısınız,salladıgınız zaman içindeki tohumların sesini duyuyorsanız kabağınız kurumuş demektir,kuş yuvası hiç denemedim onun için yuva hakkında bilgim yok ,kolay gelsin
Teşekkür ediyorum zerre; yine sitede gördüklerimden kaynaklanarak kuş yuvası diye düşünmüş idim. Artık kuruduktan sonra deneyeceğim. Nasıl kurumuş olduğunu anlayacağım artık. Çook teşekkürler.
Evveli sene bende epey düşünmüştüm bunun üzerine. Hatta bal kabağı yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1924&highlight=bal+kaba%F0%FD)başlığında 12 nolu mesajdan itibaren bir süre konuşulmuştu.
Ama tüm denemelerim başarısızlıkla sonuçlanınca kedi - kuş evlerimi ve saksılarımı bushel ve corsican denen su kabakları (gourd) ile yapmaya karar verdim. Bu sene ilk kez ektim. Şu anda çapları 20 cm kadar. Busheller küre şeklinde ve çok iyi bakılırsa 1 m kadar çap yapabildiği yazıyor. Corsicanlar ise basık ve 30 cm kadar çap yapıyor. El sanatları için en ugun olanı corsican diyorlar. Hem form olarak hem doku olarak.
305730
Merhabalar
Kabak üzerindeki çalışmanıza hayran kaldım.Tebrik ederim.Bu çalışmayı görünce bende heveslendim.Sizde tohumu var mı?Varsa bizde almak isteriz.Hemde çok memnun olurum.
loveforlife
02-04-2013, 21:16
İki tane tohumları için ağızları kesilmiş büyük su kabağım vardı. İki haftadır onlarla uğraştım. Türk çini desenlerini uyguladım üzerlerine. Birbirine geçişli olacak şekilde iki yüzüne iki farklı desen seçtim. Zeminde metalik renkler, üzerinde de simli boyutlu boyalar kullandım. Şimdi de beğeninize sunuyorum...
384748
384749
384750
384751
384752
Çok güzel....elinize sağlık.
Beğendiğimi söylemeliyim.
fusun_aydin
06-04-2013, 09:42
ilk su kabağından lamba denemem henüz boncukları takılmadı su kabağı bulup geliştirmeyi umud ediyorum bu gün tohumlarımı çimlendirmeye bıraktım yetiştirmek için bilgi paylaşımlarınızı rica ediyorum
Arkadaşlar ben bu su kabağının tohumundan istiyorum yardımcı oalbilecek varmı aceba? Bahar ayında bahçeme ekmek istiyorum eğer elinde olan varsa iletişime geçerse memnun olurum. saygılar.
Arkadaşlar buda benim ilk su kabağı çalışmam. Boncuklarını taktım aceba vernik atsam bişy olurmu boncukları takılı iken üzerinden.
loveforlife
09-10-2013, 17:36
Arkadaşlar buda benim ilk su kabağı çalışmam. Boncuklarını taktım aceba vernik atsam bişy olurmu boncukları takılı iken üzerinden.
Boncukların üzerinden atılan vernik bazı boncukları matlaştırabiliyor. Ben boncuklardan önce verniklemeyi tercih ederdim. Yine de birkaç boncuğu ayrı yerde vernikleyerek matlaşıp matlaşmadığını kontrol edebilirsiniz. Benim yaptığım bir çalışmada sonradan verniklediğimde matlaşmış ve emeğim zayi olmuştu.
Bu arada oyma işleminde ne kullandınız? Benim de bu yıl epey kabağım oldu. Onları bu şekilde değerlendirmek istiyorum...Bir de boncukları yapıştırırken yapıştırıcı olarak ne kullanmadığınızı da öğrenmek isterim.
Boncukların üzerinden atılan vernik bazı boncukları matlaştırabiliyor. Ben boncuklardan önce verniklemeyi tercih ederdim. Yine de birkaç boncuğu ayrı yerde vernikleyerek matlaşıp matlaşmadığını kontrol edebilirsiniz. Benim yaptığım bir çalışmada sonradan verniklediğimde matlaşmış ve emeğim zayi olmuştu.
Bu arada oyma işleminde ne kullandınız? Benim de bu yıl epey kabağım oldu. Onları bu şekilde değerlendirmek istiyorum...Bir de boncukları yapıştırırken yapıştırıcı olarak ne kullanmadığınızı da öğrenmek isterim.
Delme işleminde 6 mm lik boncuklar için 5,5 lik matkap ucu ve şarjlı matkap kullandım. İlk deneyimim olması nedeniyle biraz fazla inceltmişim kabağı ama yinede sorun olmadı tık tık oturdu boncuklar ve çok sağlam oldu çıkaramıyorum. Ama bazı yerlerde zorlama nedeniyle küçük çatlaklada oldu onları yapıştırdım sadece.
içine arap saçı dikmeyi düşündüğüm kabağımı pencere önünde kurutmaya çalışıyorum ama içi küflendi. saç kurutma makinasını ara sıra içine tutuyorum ama galiba çürüyecek. :(
arap saçı çok yakıştı ne dersiniz:p
tarıkger
29-08-2014, 14:14
Bu çalışmalar çok güzel olmuş bende kabağımı lamba olarak kullanmak istiyorum . fakat şunu tam bilemiyorum Önce boyayıp sonra delik açıp boncukları mı yerleştireceğiz yoksa önce delip sonramı boyayıp boncukları takacağız.yardımcı olursanız sevinirim.
Kabagi önce temizleyin sonra cizimden sonra delin boya veya vernikten sonra boncuklari takın.
newqbaron
17-09-2014, 13:48
öğrencilerime kurs açmak istiyorum kabak süsleme konusunda hazırlanmış bir yıllık plan varmı
s.serdar
22-09-2014, 02:59
öğrencilerime kurs açmak istiyorum kabak süsleme konusunda hazırlanmış bir yıllık plan varmı
Akşam sanat okul programlarına bakmanızı tavsiye ederim.
canboybas
22-11-2014, 09:15
http://https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/1622755_10204062529302537_8717948267156019505_n.jp g?oh=0a3e56113798fa89645be079d6763ffc&oe=551DC0AD bu su kabağı 5 ay önce samsun'dan ablam getirdi.İçindeki tohumları ne zaman alabilirim. Güneşte bekletenler olmuş.Benim de öyle yapmam gerekiyor sanırım.Altını ne zaman delmem lazım bilgi verirseniz mutlu olurum.
tanerege
19-03-2015, 22:48
İlkbahar beklerken birkaç hobi...bu sene Ankara da terasta olur mu bilmiyorum ama sukabağı yetiştirmeyi deneyeceğim...
Su kabağından mikrofon yapımı :D
https://www.youtube.com/watch?v=H1Yi7qo02T4
kendi bahçemde yetiştiriyorum ve tüm paylaşımları burdan takip ediyorum.bakalım neler olacak ilerde
Luleburgaz
30-10-2015, 12:13
merhaba,
ben yeni uyenizim..bugun su kabaklarimin kokune.yanlislikla zarar verdim .simdi dallarinda 4 adet buyuk su kabagi var saplari yesil ve cok agir.bunlari birakmali miyim yoksa koparip mi kurumaya birakmaliyim?
tesekkurler
merhaba,
ben yeni uyenizim..bugun su kabaklarimin kokune.yanlislikla zarar verdim .simdi dallarinda 4 adet buyuk su kabagi var saplari yesil ve cok agir.bunlari birakmali miyim yoksa koparip mi kurumaya birakmaliyim?
tesekkurler
sezon sonu olduğundandır herhalde kimse cevap vermemiş.ben bildiğimi yazayım.havalar aşırı soğumadan önce yani aralık ortalarına kadar dalında kurumaları gerekiyor.eğer çok ağır olurlarsa alttan destek vermekte fayda var.sonra ılık bir yere tektek asarak kurumaya bırakabilirsin.üzerlerinin küf tutmalarından çekinme,onları temizlemek kolay yalnız çürütmemelisin.selamlar
Merhaba,
Tahtakale'de satılıyor. Denizbank' ın oradan girince en arka tarafta.
Merhaba ben de yaklaşık bir yıldır amatör olarak bu su kabaklarından avize ve abajur yapmaya kafayı taktım. Bu yaz Ayvalık'ta bahçemde yetiştirmeye çalıştım, fakat biraz büyüyor (10 cm. kadar) sonra kuruyor. Fakat satın aldığım kabaklardan 8-10 avize ve abajur yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?
https://drive.google.com/drive/folders/1FffNtErm1jKV25Z0nM38K37_jcdLbFpN?usp=sharing
Mesut Temiz
17-11-2021, 15:40
Merhaba ben de yaklaşık bir yıldır amatör olarak bu su kabaklarından avize ve abajur yapmaya kafayı taktım. Bu yaz Ayvalık'ta bahçemde yetiştirmeye çalıştım, fakat biraz büyüyor (10 cm. kadar) sonra kuruyor. Fakat satın aldığım kabaklardan 8-10 avize ve abajur yaptım. Bakalım beğenecek misiniz?
https://drive.google.com/drive/folders/1FffNtErm1jKV25Z0nM38K37_jcdLbFpN?usp=sharing
Gözlemlediğim kadarıyla süs kabağı mantar/küf enfeksiyonlarına son derece hassas... Ben kaç senedir çimlendirip 2-3 metreye kadar büyütüyorum, ancak bahçenin her tarafına yıllardır yerleşmiş ve baş edemediğim çok ciddi bir küf enfeksiyonu olduğundan maalesef çok cılız oluyorlar ve önce çiçek ve yapraklar, sonra da tüm bitkiler ölüyor...
Çimlendirme aşamasından itibaren uygun sulama, ısı ve ışığı sağlamanın yanı sıra küf/mantar için önlemleri de alırsanız sanırım daha iyi sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır....
Gözlemlediğim kadarıyla süs kabağı mantar/küf enfeksiyonlarına son derece hassas... Ben kaç senedir çimlendirip 2-3 metreye kadar büyütüyorum, ancak bahçenin her tarafına yıllardır yerleşmiş ve baş edemediğim çok ciddi bir küf enfeksiyonu olduğundan maalesef çok cılız oluyorlar ve önce çiçek ve yapraklar, sonra da tüm bitkiler ölüyor...
Çimlendirme aşamasından itibaren uygun sulama, ısı ve ışığı sağlamanın yanı sıra küf/mantar için önlemleri de alırsanız sanırım daha iyi sonuç elde etmeniz mümkün olacaktır....
Mesut bey cevabınız için teşekkür ederim. Küf ve mantar için ne gibi bir önlem alabilirim? Sulama ne sıklıkta olabilir?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.