Bağlan

View Full Version : Heuchera (İzmir oyası, Ateş feneri)

nuzel
14-08-2009, 11:52
Arkadaşlar heucheranın ilk geldiği ve şimdiki durumunu yüklüyorum.
1.resim ilk hali 2.ve 3.resim bugün çektim.Gördüğünüz gibi çok fazla değişiklik olmadı.Kırmızı yapraklar yeşil oldu.

jineop
14-08-2009, 12:04
Sitemizin ilk heucheramız hayırlı olsun.
Amansız peşine düştüğüm ... :)

limon
14-08-2009, 12:19
Çiçek okları var, açtı herhalde. Gerçi çiçekleri için değil yaprakları için yetiştirilen bir bitki. Yaprak renginin değişmesi de çok güzel. Kışa yine kızaracak sanırım. Yerine alıştıkça gürleşecektir diye umuyorum.

Paylaşım için teşekkür ederim. Çok merak ediyordum. :)

jineop
14-08-2009, 12:31
Sevgili Limon,
Bazı begonya türlerine çok benziyor değil mi?Hatta yaprakları kızarsa benim saksının dibinde kendiliğinden çıkan bir ot var,çok benziyor . Yapraklarına bayıldığım için sökmüyorum yarın size görüntülerim. Belki de doğal heucheradır:)

nuzel
14-08-2009, 12:59
Evet Sevgili Limon çiçek açtı ama, dediğiniz gibi yaprakları cazip çiçeği gösterişli değil.Çiçeklerin resminide çektim ama fotoğrafta belli belirsiz olduğu için yüklemedim.

jineop
26-01-2010, 09:36
Heuchera, Mercan Çanları:

Heucheralar bahçeye renk katmak için hızlı ve mukemmel sonuç verirler.
*Saxifragaceae (taşkıran)*ailesindendir.50 kadar türü vardır.*Haziran ayının başlarında çiçek açmaya başlar ,Ağustos ayı sonuna kadar da devam eder.İyi direne alkalen toprakta bu çiçeklenme süresi daha uzayabilir.

123181

Çok yıllık odunsu,güçlü ve güzel yaprakları yeşil,sarı ,gümüşi,kurşuni,mor ve kırmızının çeşitli tonlarını içerir. Bazı türlerin de gözalıcı damarlanmalar vardır.Yaprakları 5 loblu,geniş,çentikli, oval ve taraklı olabilir.Son zamanlar da alacalı,ebruli,kenarları damarlı ,bronz değişik* hibritleri üretilmiştir.

123182

Heucheralarla ,bahçeniz de Astilbe,hosta,Corydalis,eğrelti otu,Heucherella,bazı sardunya türleri,carex ve tiarella ile birlikte gözalıcı düzenlemeler yapılabilir.Özellikle hostaların yeşil tonlarına kontrast oluşturacak kırmızı,mor,turuncu,kursuni renklerle bir arada özellikler daha net vurgulanabilir.

123180

Ilıman iklimler de herdem yeşil olan mercan çanları kışın yapraklarını kaybetse de havaların ısınmasıyla baharda tekrar ortaya çıkacaktır.
Üretimi tohum ve çelik yoluyla olur.İlkbahar başlangıcın da iyi direne edilmiş kumlu humuslu*toprağa,(inek gübresi veya osmocate gübrelerle derin kazarak )*bitkinizin türüne göre güneş isteği gözönüne alınarak dikilmelidir.Don zamanların da samanla toprak üstü desteklenmelidir.

gilan
26-01-2010, 11:33
Muhteşemler.
Bir gün Bauhaus sesimizi duyar umarım :)

kumyaka2010
26-01-2010, 11:43
sayın Jineop !
3 cu resimdeki beyaz çiçeklerin adını biliyormusunuz? Benim bahcemde var .Biz gelin çiçegi diyoruz . çiçekciler de buket yapımında çok kullanılıyor .Selamlar

jineop
26-01-2010, 12:31
sayın Jineop !
3 cu resimdeki beyaz çiçeklerin adını biliyormusunuz? Benim bahcemde var .Biz gelin çiçegi diyoruz . çiçekciler de buket yapımında çok kullanılıyor .Selamlar

Sayın kumyaka,
o gördükleriniz Heuchera 'Pewter Veil' in çiçekleri

123179

Kullanılan fotograflar ve kaynakları
http://www.perennials.com/graphics/flowers/1-267-250.jpg

malina
26-01-2010, 12:44
Jineop bu forumun en önemli kurallarından birine uymayı unutmuşsun :)

Dikkat: Fotoğrafları foruma yükleyin (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257)

Fotoğraflarda gerekli düzeltmeleri mutlaka yapmalısın.

feriha
26-01-2010, 13:19
Sevgili Jineop bahçenizde Heuchera yetiştirebildiniz mi?

Bulabildiniz mi diye merak ettim...

jineop
26-01-2010, 13:27
Sevgili Feriha,
geçen sene zamansız ve acemice ektiğim tohumlardan çimlendirmeyi başaramadım.Bir paket tohumu için de 100 tane var bu sabah toprakla buluşturdum.Bekleyiş başladı.Sevgiyle...

uzman16
26-01-2010, 14:11
Bu da benim bilgisayarımın artalanı olan heucheraların fotosu.

123188

Artık aşağıdaki linke bakınca iyice sabırsızlanıyorum. Nasıl yapsak da getirtsek? Ayrıca heucherella diye de bir başlık var, akrabası galiba.:p

http://www.terranovanurseries.com/r/pages/plant-categories/heuchera.php

Ferda Ülkümen
26-01-2010, 14:56
sayın Jineop !

Sayın kumyaka,
o gördükleriniz Heuchera 'Pewter Veil' in çiçekleri

Bahçenizdeki çiçekçilerin buket yapımında kullandığı bitkinin adı, Gypsophilla.

http://images.google.com.tr/images?hl=tr&safe=off&rlz=1W1TSEA_trTR315TR315&resnum=0&q=gypsophilla&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi

Güler
27-01-2010, 10:49
Selenn'nin bana getirdiği minik heucheralar biraz bocaladılar. Ama şimdi şimdi kendilerini toparlamaya başlıyor, minik minik yapraklar çıkartıyorlar.
O kadar dikkat ediyorum ki, kapalı balkondaki ısıyı bile ayarlamaya gayret ediyorum. Balkondaki ortam sanki bahar ısısında bu yüzden clematisler de şaşırdı, neredeyse çiçek açacaklar.
Önümüzdeki hafta sizlere fotoğraf yüklemeye gayret ederim. Ama heucheraları bu sene de bahçe toprağı ile buluşturmamak niyetindeyim. Daha büyük bir saksıda, iyice kendilerini bulsunlar, toparlansınlar. Yoksa yazık olacak.

selenn
29-01-2010, 00:02
Yazık olmaz teyze eminim çok güzel gelişeceklerdir. Alttan gelen minik yapraklar çok güzel gelişecekler diye tahmin ediyorum.

En çok da karamel'i merak ediyorum. Rengi çok güzeldi.

jineop
31-01-2010, 16:47
Sevgili Nuzel,
Heucheralarınız ne durumda? Bize görüntüleyebilirseniz, çok sevinirim. Sevgiyle...

jineop
31-01-2010, 16:55
Sevgili Güler Ablam,
Bahçenizin resimlerinde, heucheralarınızı gördüm. Çok sevindim. Keyifli büyütün. Sevgiyle...

sabah
01-02-2010, 10:37
Kış bahçesi bölümüne eklediğim heucheralarla ilgili notum. Ben 2 heuchera bitkisi alabildim.:rolleyes:

Bu kış burada da satılacağını düşünüyorum ya bekleyemediğim için internet aracılığıyla getirttim. Tohum daha kolay bulunuyor ama uygun koşulları sağlamam, ilgilenmem zor olabilir diye tercih etmedim.

Satıcı Türkiye'ye paket gönderen ender heuchera satıcılarından. Avrupa'ya uygulanan kargo ücreti uygulanıyor. Web sayfası: www.meadowviewnursery.co.uk/ (http://www.meadowviewnursery.co.uk/index1.html).

Bu ara çok çeşit yok ama olanlar da idare eder.

Fikir vermesi için paketin fotoğrafını ekliyorum.

İyi günler
114498

Türkiye'ye paket gönderen satıcılar baharda daha çok çeşidin hazır olacağını söylemişlerdi. Bir iki çeşit daha almak için bekliyorum.

Güler Hanım'ın bu bitkiler elde gelirken gümrüklerde soru yaşandığını okudum. İnternetten sipariş edince kitap paketi büyüklüğünde bir paketle, sorunsuz eve geldiler.

Güler
01-02-2010, 10:53
Sevgili sabah, o şekilde verdiğim siparişlerin elime geçmesi inan iki aya yakın sürdü, yok o postane yok bu postane dolaşıp durdum.
Oysa ki o posta şirketi en hızlısı idi. 3 günde elimde olacaktı sözde.

Heucheraları selenn getirdi ama çok zorlanmış, her iki gümrükte de canına okumuşlar kızın. Teyze adeta aptalları oynadım" aaa öyle mi hiç bilmiyordum yaaa bak şimdi ne yapacağım tühh tühh, bahçeme de ekecektim o yüzden almıştım bakın hiç toprak da yok zaten" demiş durmuş.

Ben derim ki büyük marketlere bu bitkileri getirmeleri için bol bol istek mesajları atalım.

Kiraz
19-02-2010, 09:23
Güler Hn sağolsun, artık benim de var:)

Genelde gölge bitkileriyle dikilmesi tavsiye ediliyor, ben de hostalarla beraber dikeceğim. Mine Hn'ın da bu konudaki yazısından "Gölge, sadece sabah güneşi gören bir yere alın." notunu alıntıladım.

gilan
19-02-2010, 10:00
Sevgili Kiraz,
İnternette rastladığım kadarıyla Heucheraların istekleri biraz değişken olabiliyor. Bir türü sabah güneşi severken bir türü akşam güneşi sevebiliyor. Ya da birisi nem, sıcak severken birisi sevmeyebiliyor. Türünü biliyorsanız o türe göre bir araştırın isterseniz.
Hayırlı olsun Heucheranız :)

nuzel
19-02-2010, 10:25
Benim Heuchera mın ne yaprağı kaldı ne de çiçeği... Yaprak çıkarmaya başlayınca resim çekip göstereceğim sizlere.

Kiraz
19-02-2010, 11:06
Sevgili Kiraz,
İnternette rastladığım kadarıyla Heucheraların istekleri biraz değişken olabiliyor. Bir türü sabah güneşi severken bir türü akşam güneşi sevebiliyor. Ya da birisi nem, sıcak severken birisi sevmeyebiliyor. Türünü biliyorsanız o türe göre bir araştırın isterseniz.
Hayırlı olsun Heucheranız :)

Teşekkürler, farklı istekleri olduğunu bilmiyordum, önce türünü öğreneyim.

limon
19-02-2010, 11:40
Ben de seni takip edeyim. ;)

Kiraz
19-02-2010, 12:42
http://www.heucheraholics.co.uk/heuchera_shop.html

Limon, bizimki hangisi?

limon
19-02-2010, 13:55
Çok zor soru. Obsidian veya Licorice veya Black-out veya Mocha olabilir. Hepsi birbirine benziyor. Deneye yanıla anlarız neyi sevdiğini.

Güler
19-02-2010, 16:44
Yok, sizinkiler micrantha purple.

Güler
19-02-2010, 17:19
Benim citronellam.

126065

gilan
19-02-2010, 17:48
Citronella :) En çok istediğim Heuchera çeşidi...

Güler Hanım, elinizde olmayan yokmuş yine. :) Nereden geldi?

Kiraz
19-02-2010, 18:15
Biraz vakit bulunca buraya daha detaylı ekleyeceğim ama şu bilgiler dikkatimi çekti:
Yaprak renkleri hava koşullarına ve mevsime göre değişebiliyormuş. Genelde yarı gölge çiçeğiymiş ama tam gölge ve tam güneşte de yaşamını sürdürürmüş. Mor yapraklılar güneşe en dayanıklı cinsmiş, sarı yapraklar güneşe en dayanıksız. Yani Güler hanım sizinki mümkün olduğunca yakıcı güneşten kaçacak, sanırım Mine Hn bu nedenle sabah güneşini önerdi.

Benimkine yer buldum bile, çeşmenin solundaki alana hostaları dikecektim, bu çiçek de hostalarla iyi anlaşırmış, alanı düzenlerken oraya dikeceğim, sadece öğlende bir-iki saat güneş alıyor. Güneşli alana dikilecekse yanına iyi anlaşacağı çiçekler de varmış, bir kaç tane yazılmıştı ama sadece geranium (sardunya)yı hatırlıyorum.

Şimdi karanlık ama bir ara benimkinin fotoğrafını da eklerim. Bu da netten micrantha purple: http://timoilves.planet.ee/haljastus/photos/Heuchera%20micrantha%20Palace%20Purple.jpg

oppss!
19-02-2010, 21:29
Heucheraları selenn getirdi ama çok zorlanmış, her iki gümrükte de canına okumuşlar kızın. Teyze adeta aptalları oynadım" aaa öyle mi hiç bilmiyordum yaaa bak şimdi ne yapacağım tühh tühh, bahçeme de ekecektim o yüzden almıştım bakın hiç toprak da yok zaten" demiş durmuş.

Sn. güler hanım, topraklı bitkilerin geçişi zor sanırsam, toprktan köklü çıkarıp getirtsek zorluk çıkartıyorlar mı?:D

nurcanaybay
26-03-2010, 17:30
Heuchera'nın türkçe adının Ateş Feneri olduğunu öğrendim, ilgilenen arkadaşlara duyurulur.

jineop
01-05-2011, 11:13
Heucheramın çiçekleri

Güler
01-05-2011, 11:20
Sevgili lir, kırmızı ve yeşil yapraklılar bende de böyle çiçekler vermişlerdi geçen sene.
Citronella da çiçek görmedim.
Hepsini çok iyi koruyordum ama bu sene ne limonluğa aldım ne de sardım. Kendi hallerine bıraktım. Bir de gördüm kü citronella coşmuş, kırmızı yapraklı da bayağı gelişmeye başlamış.
Yeşiller ne alemdeler daha bir fikrim yok.
Sizin Heucheralar galiba toprakta ve kuytu bir yerdeler.

jineop
01-05-2011, 11:43
Sevgili Güler Abla,
bütün kışı dışarda geçirdiler. Kuytu olmadığı gibi yüksekte olduğumuz için soğuk ve çok rüzgarlı bir yerdeler...

Güler
01-05-2011, 11:47
İyi oldu yazdığınız, ben de o zaman hepsini toprağa geçireyim. Ama citronellaya kıyamıyorum.

Adalet Yağcı
01-05-2011, 11:59
Sevgili Lir, heuchera aşkımı canlandırdın yine, bu kadar güzel bir bitkinin Türkiye'de az bulunur olması büyük şanssızlık.
Sevgili Güler'in dediği gibi, büyük marketlere ve ya seralara istek göndermeliyiz.

İki yıl kadar önce Yurt dışından sipariş verecektik, Meilland gülleri gibi o da hüsranla bitti, bir çare bulmak lazım.

jineop
01-05-2011, 12:28
Daha önce tohumdan yetiştiremedigim halde geçen sene kendiliğinden dökülen tohumlardan bir tane çimlenmiş. Taze tohumdan sanırım kolay çimleniyor. Ayrıca kış boyu yaprakları kaybolmadı . Sadece büyüme yavaşladı . Baharla hızla yanlara doğru genişledi. Bu gövdeciklerden yaptıgım çelikler sorunsuz büyüyor. Gittiğim fidanlıkta 7.5liraya büyük boy bitki 8-10 tane var.

gilan
01-05-2011, 13:51
Benimkilerden biri Ankara kışını toprakta, diğeri de yerine dikmediğim için 10cm'lik saksıda yine dışarıda geçirdi. Soğukla hiçbir sorunları yok. Kış boyunca paspal bir görüntüleri oluyor ama baharla birlikte coşuyorlar.

Güler Abla, citronella için de -34'e kadar dayanır deniyor.
http://davesgarden.com/guides/pf/go/164389/
Yalnız citronella için gölge ister demiş, onu hesaba katmayı unutma. :)

Citronella koyu renkli heucheralarla yan yana çok yakışıyor. Birbirlerini tamamlıyorlar.

207709

gilan
01-05-2011, 14:02
Geçen sene Bauhaus'a istek göndermiştim. Hatta en kolay bulunan ve en çok beğenilen türlerinin fotoğraflı bir listesini vermiştim, kesinlikle ilgileneceğiz demişlerdi ama sonra haber gelmedi. Bir sorayım bakalım.

Bu kadar güzel, çeşitli, soğuğa da dayanılı bir bitkiyi kim almaz ki? :rolleyes:

207710

Güler
01-05-2011, 14:35
Citronella ile Caramel'i belki bulamazsınız ama diğer çeşitleri seralarda var hem de ucuz ucuz satılıyor.
Bakın bakalım bulamazsanız size adres yazarım. Yalova civarında çok var.

Adalet Yağcı
01-05-2011, 18:51
Sevgili Güler, uzak diyarlardan bile imdada yetişiyorsun, şimdi Yalova yolları mı göründü bana :)
Mayıs ortalarına doğru dönmeyi düşünüyorum, gitmeden heybeyi doldurmak gerek, inşallah o zamana kadar hallederim.

feriha
01-05-2011, 19:12
207804

Arkadaşlar birkaç gün önce iri yapraklı bordo yapraklı Heucheralar Nenehatun caddesinde bir çiçekçide görülüp hemen alınmıştır.. Ankaraya dağıtıldığına göre ithal çiçekle uğraşanlar bu işe el atmış gibi.. :)

Adalet Yağcı
01-05-2011, 21:38
Tebrikler Feriha hanım, İstanbul'u araştıralım bakalım neler bulabiliriz.
Bu rengi çok güzel, güle güle büyütün.

uzman16
24-05-2011, 20:02
Bugün gördüğüm bir bahçedeki renk cümbüşü karşısında eşime arabayı durdurmasını söyledim.

İnanılmaz çekici rengi olan bir çiçek vardı.

Ben diyeyim 50 siz deyin 100 tenekedelerdi. Çok fazla olunca daha güzel görünüyordu. Renk narçiçeği gibi. Uzun okların üzerinde sıralı minik çiçekler vardı. Yüksük otunun okları gibi.

Dayanamayıp çelik istedim. Aslında duydukları bu istekten pek hoşlanmadıkları belliydi ama babaannenin o çiçekler ona soralım dediler. Birazdan gelen babanne o kadar saksıdan kıyıda köşede kalmış bir taneden bir kök almama izin verdi. Şansıma o da ikili bir köktü. Adına "İzmir Oyası" dedi. Ama arama yaptığımda bu isimde bir çiçek bulamadım.

Teyze ufak bir saksı verseydin dedim. Her gören istiyormuş, nasıl yetiştireyim herkese dedi. Yaz kış dışarıdaymış, bütün yaz sürekli çiçek açıyormuş. Kökten sürgün vererek çoğalıyormuş. Neyse ayaküstü sohbet sırasında muhabbeti ilerlettik. O başlangıçtaki asık suratın yerinİ gülen bir yüz aldı. El sallayarak uğurladı.;)

Bana verdiği kökte çiçek olmadığından çiçeğinin fotoğrafını yükleyemiyorum ama haftasonu tekrar gidip fotoğraflarını çekeceğim. Yapraklarından tanıyan olabilir belki. Yapraklarını böcekler yemiş.

216043

216044

Bu da gövdesi.

216045

gilan
24-05-2011, 21:52
Yaprak yapısı heuchera'ya çok benziyor sevgili Uzman16.
Yeşil yapraklı, kırmızı çiçekli bir türü var, o olabilir mi?

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=795458&postcount=34

Ferda Ülkümen
24-05-2011, 22:09
Ben de öyle düşünmüştüm sevgili gilan.

O bir Heuchera türü olmalı.

İzmir oyası adını duymamıştım, bir adı da Ateş feneri.

http://www.google.com/search?hl=tr&source=hp&biw=1235&bih=474&q=Heuchera+sanguinea+&btnG=Google%27da+Ara&rlz=1W1TSEA_trTR315TR315&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Çiçekli bir fotoğrafını ekliyeyim;

uzman16
25-05-2011, 11:57
Evet kesinlikle aynısı. Teşekkür ederim

Demek artık benim de heucheram var. Adı da İzmir Oyası - Ateş Feneri.:)

Sanki fosforlu bir nar çiçeği gibi. Aynen Ferda Hanım'ın eklediği renkten.

gilan
25-05-2011, 12:54
Bu bitkiyi ilk tanımaya başlarken yeşil yapraklısı pek çekici gelmemişti ama şu çiçekler için haydi haydi değer tabii. :)

uzman16
25-05-2011, 13:12
Sevgili Gilan,

Hiç hesapta yokken 2 kök heucheraya sahip oldum ya çok mutluyum.:)

Sardunya yaprağı gibi yaprakları. Ama o çiçeklerinin renklerindeki canlılık insanın aklını başından alıyor. O nedenle yapraklarının yeşilliğinin farkında bile değilim. ;)

Akşamleyin iki kökü ayırıp saksılara diktim.

Aslında birini bahçeye mi götürsem diye tereddütteyim.

Saksıda ya da bahçede gelişimi nasıl olur, fark olur mu bilmiyorum ama gördüklerimin hepsi teneke saksıdaydı.

gilan
25-05-2011, 13:42
Bahçeyi, saksıyı bilmiyorum ama kesin olan açık havada daha mutlu olduğu. :)
Güler abla bahçesinin başlığında bahsetmişti. Haucherasını bir şey olmasın diye uzun süre içeride muhafaza etmiş, bitki bir türlü keyiflenememiş. Bu kış dışarıda bırakınca keyiflenmiş, serpilmiş.
Kar, yağmur heucheraya vız geliyor, yanılmıyorsam -30'lara kadar dayanıklı.

Umarım yayılır da rengarenk çiçeklerini de görürüz. :)

limon
25-05-2011, 19:02
Sevgili Uzman16, bu kış aynı sizdeki gibi 1-2 kök Heucherayı sevgili Hozat hediye etmişti. Bahçedeki bir saksıya hemen dikmiştim. Diktiğimden itibaren keyifle yeni sürgüler verdi, şimdiyse üzeri çiçek dolu. Yarım metrelik çiçek saplarının üzerinde oya gibi fosforlu minik çiçekler çok şirin görünüyor. Dediğin gibi yaprakları aynı sardunyaya benziyor ama kış soğuklarına dayanıklı olması avantajı.

Koyu renkli yapraklı olan türü de sevgili Güler hanım hediye etmişti. Onu da hemen bahçeye geçirmiştim ama yerinden pek mutlu olamadı. Ben coşup yayılmasını beklerken o yaprak bile çıkarmak istemedi. Geçen ay onu da yerden alıp saksıya geçirdim. Daha bir hafta geçmeden o da çok keyiflendi, bolca yapraklandı, yaprakları irileşti. Şimdilik güneşli bir yerde ama yakıcı sıcaklar başlamadan yarı gölgeye geçireceğim.

uzman16
25-05-2011, 20:42
Sevgili Limon,
Seninkinin fotoğrafı var mı?

Dikerken toprağa mutlaka gübre karıştırmam söylendiği için yanmış koyun gübresi eklediğim toprağa diktim.
Yakıcı güneşi sevmiyorsa az güneşli bir yer ayarlayayım bahçede.

limon
28-05-2011, 18:47
Benimkiler şimdilik tam güneşteler ama geçen yıldan edindiğim tecrübeye göre yakıcı güneşi sevmiyorlar. Bu yüzden hava biraz daha ısınınca yarı gölgeye geçireceğim saksılarını.

Bitkinin dikili olduğu saksıdaki geçen yıldan kalma Liatris soğanları hızla yapraklanınca bitkiyi tamamen kapadılar. Bu yüzden yapraklarını çekemedim ama sevgili Lir'in fotoğrafındakiyle aynı. Çiçekleri ufak ta olsa rengine ve formuna bayıldım.

Bugün nihayet çekebildim fotoğrafını, bir kaçını da şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=812209&postcount=1292) yükledim,
217720

Tika
09-05-2013, 09:13
Heuchera'nın tohumu direkt kuruyan çiçeklerinden alınabiliyor mu? Tohum alma ile ilgili bu bitki hakkında herhangi bir bilgiye rastlamadım Türkçe kaynaklarda.
Tohumlar ne zaman ekilmeli,onu da merak ediyorum.

alibaba
13-07-2013, 14:22
Güncel olarak satıldığı yeri gören, bilen veya duyan, hiç olmadı bulmam için dua edecek bitki dostları arıyorum.. :)
(Not:zengarden seneye üretecekmiş. )

Güler
14-07-2013, 00:35
Ben Yalova'da Doğa seracılıkta görmüştüm. Yanlışlık olmasın Akdoğa değil, Doğa. Sahibi Selâmi Bey'dir.
Topçular iskelesinde indikten sonra Karamürsel'e doğru devam edin 3-5 km sonra sağda Gaye Çiçekçiliği göreceksiniz onun hemen yanında içeri bir patika yol vardır. O yoldan girin biraz gittikten sonra solda Doğa Sera'yı görürsünüz.
Güzel bir seradır, pekçok bitkiyi kendileri üretirler ve diğer çiçekçilere satarlar yani ilk eldir.

alibaba
14-07-2013, 15:14
Şu sıralar gitmem mümkün değil Güler hanım :(
O yüzden telefon verebilirseniz (bulabilirseniz tabi ki) çok çok sevinirim.
Saygılar.

Ben Yalova'da Doğa seracılıkta görmüştüm. Yanlışlık olmasın Akdoğa değil, Doğa. Sahibi Selâmi Bey'dir.
Topçular iskelesinde indikten sonra Karamürsel'e doğru devam edin 3-5 km sonra sağda Gaye Çiçekçiliği göreceksiniz onun hemen yanında içeri bir patika yol vardır. O yoldan girin biraz gittikten sonra solda Doğa Sera'yı görürsünüz.
Güzel bir seradır, pekçok bitkiyi kendileri üretirler ve diğer çiçekçilere satarlar yani ilk eldir.

Güler
18-07-2013, 11:31
Sayın alibaba9, Doğa firmasının telefon numarasını ancak bulabildim. ;)

Dediğim gibi sahibi Selâmi Bey, orada bu işlere bakan Zuhal Hanım ve Funda Hanım var.
Sizin için Funda Hanım ile telefonda görüştüm. Ellerinde kırmızı, yeşil ve bordo yapraklı heucheralar varmış ancak daha yeni ektikleri için dolgun değillermiş.

Bir ay içinde toparlarlar dediler.

Telefon numarası 0226 465 63 36

Eser İlhan
18-07-2013, 13:01

Dediğim gibi sahibi Selâmi Bey, orada bu işlere bakan Zuhal Hanım ve Funda Hanım var.
Sizin için Funda Hanım ile telefonda görüştüm. Ellerinde kırmızı, yeşil ve bordo yapraklı heucheralar varmış ancak daha yeni ektikleri için dolgun değillermiş.

Kargoyla da yollayıp yollamadıklarına dair bir fikriniz var mı acaba??

Güler
18-07-2013, 13:12
Kargoyla da yollayıp yollamadıklarına dair bir fikriniz var mı acaba??

Sevgili Eser İlhan, siz kargo ile neden uğraşacaksınız ki, benim yolum üstü, istediklerinizi tesbit edin gelirken alırım, elden alırsınız. Bu durumda da yıpranmadan gelmiş olur. ;)

Eser İlhan
18-07-2013, 13:22
Sevgili Eser İlhan, siz kargo ile neden uğraşacaksınız ki, benim yolum üstü, istediklerinizi tesbit edin gelirken alırım, elden alırsınız. Bu durumda da yıpranmadan gelmiş olur. ;)

Çok teşekkür ederim. Yüzüm kızardı şimdi ama :)))))))

Heuchera uzun zamandır istediğim bir bitki. Şimdi karşı komşumda da bir tane görünce isteğim tam da depreşmişken( tabii nerden aldığını da hemen sordum,ama ona hediye gelmiş. Hatta ne olduğunu da bilmiyor, onu yaprak benzerliğinden ötürü sardunya sanıyordu)

Mutlu oldum, sağolun ;)

alibaba
18-07-2013, 13:35
Guler hanim tesekkurler oncelikle ilginiz icin.. bende internetten buldugum numaralari deneye deneye ulastim doga'ya :) su an sadece yesil var dediler. Onun da tam alt turunu bilmiyorlardi. Ben de fotograf rica ettim. Baglantilari yokmus su an, 3-4 gune gondeririz dediler. Fiyat 3.5 tl imis. Dediginiz gibi su an ufaklarmis 3-4 yaprakli, 19'luk saksida imis. Normalde kargo yapmiyorlarmis ama yardimci olmaya calisiriz dediler :) bendeki durum boyle. Resim bekliyorum ben, citronelle ise guzel olur gercekten :) Cok tesekkur ederim size de Guler hanim. Selamlar

Adalet Yağcı
18-07-2013, 13:39
Heucheraları tohumdan yetiştirmek çok kolay aslında.
Yapı marketlerden aldığımız tohumlar bayat çıkabiliyor, taze tohum bulabilirseniz hemen ekin derim.
Geçtiğimiz yıllarda üzerinde kuruyan tohumları hemen ekmiştim(Heuchere Cıtronella), kısa sürede çimlendiler.
İlerleyen zamanda ihmal ettiğim için 5-6 tanesini yaşatabilidim.

Güler
18-07-2013, 14:36
Oooo ne güzel bir havadis bu, ben zaten derim ya Forumumuz'un başarılı tohumcuları Adalet Yağcı, jezebel ve S.Durul. Benim ise o tarakta pek bezim yok.

Benim citronellada çok çiçek var şu an. Çiçek saplarını koparıp da kurutayın mi diyeceğim şimdi bana " aaa aşkolsun üzerinde kurumadan tohum mu alacaksınız" diyenleriniz olacak ama o zaman ben buralarda olmuyorum ki.
Ne yapayım? İstiyorum ki bu limon sarı yapraklı citronella hepinizde olsun.

Jezebel
21-07-2013, 06:59
Oooo ne güzel bir havadis bu, ben zaten derim ya Forumumuz'un başarılı tohumcuları Adalet Yağcı, jezebel ve S.Durul. Benim ise o tarakta pek bezim yok.

Benim citronellada çok çiçek var şu an. Çiçek saplarını koparıp da kurutayın mi diyeceğim şimdi bana " aaa aşkolsun üzerinde kurumadan tohum mu alacaksınız" diyenleriniz olacak ama o zaman ben buralarda olmuyorum ki.

Tohum olursa elimden geleni yaparım:)
Güzel bir bitki.
Daha sonra uğrayacaksanız tohum keselerini bayan çorabına hapsedin ki etrafa dağılmasınlar.
Sevgiler.

Adalet Yağcı
21-07-2013, 15:08

Sevgili Güler;
Tohumlar olgunlaşmamışsa şimdi toplamak ziyan olur.
Öte yandan, yoğun yağışlar şiddetli rüzgar tohumları alıp götürüyor.

Sevgili Jezebel'in önerisi akıllıca, tam biz delilere göre :dilli:
Ne olsa arada bir gidersin o zaman çorapta biriken tohumları alıp hemen ekebilirsin.
Seni üzmeyecekler, emin olabilirsin.

Güler
21-07-2013, 20:54
Çiçek saplarına baktım hiç mi hiç tohum yok. Sadece hali hazırda üzerinde minik minik çiçekleri olan 2 dal var. Ben de yarın İstanbul'a gidiyorum, şimdi çorap giydireyim mi?

Jezebel
21-07-2013, 21:32
Henüz erken, arılar çorabı aşıp çiçekleri tozlayamaz.
Artık başka bahara:)
Sevgiler.

alibaba
02-08-2013, 21:14
90 gün soğuk katlama yapın diyor sayfadaki tahum satanlar..
http://www.amazon.co.uk/Heuchera-Seeds-Mixed-Coral-Bells/dp/B00D9KMRUE/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1375470573&sr=8-1&keywords=heuchera+seed

Yoksa hemen almıştım :)

Bir de sadece ana renkli türler varmış tohumdan yetişen. Diğer özel türler farklı yöntemlerle elde ediliyormuş..yöntem doku kültürü diye geçiyor kaynaklarda (tissue culture). Yani özel bir türden alınan tohum çimlendiğinde purple palade oluyormuş genelde..

alibaba
14-08-2013, 22:19
Doğa fidancılıktan Eylül'e hazır olur diyorlar.
Bahara ithal getirmeyi de düşünüyorlarmış... Bakalım bekliyoruz öylece :D

Adalet Yağcı
15-08-2013, 22:00
Önce tohumların olgunlaştığından emin olmalısınız.
Bunun için çiçek sapı üzerindeki tohum keselerinin sertleşip kuruduğunu görmelisiniz.
Bilgi amaçlı olması için, henüz kurumamış bir daldan tohumların nasıl alındığını anlatmak istiyorum.

433919

433920

Çiçek sapını alttan kavrayarak sıyırın, tohumlar avcunuza dökülsün.

433918

Elde ettiğiniz tohumları bu mevsimde bekletmeden ekebilirsiniz.
Tohumların olgunlaşması Kasım ayından sonraya kaldı ise, ekmek için Şubat Mart aylarını tercih ediniz.

433921

E, bi zahmet bir de el falıma bakıverin artık :)

Güler
15-08-2013, 22:20
Yaaa benimkiler yeniden çiçeklendi ama çiçeklerinin kurumasını beklerken bir de bakıyorum ki kupkuru dallar kalmış, bu çiçekli halinde kessem çiçek dallarını nasıl olur?

Güler
15-08-2013, 22:21
Doğa fidancılıktan Eylül'e hazır olur diyorlar.
Bahara ithal getirmeyi de düşünüyorlarmış... Bakalım bekliyoruz öylece :D

Citronella'nın çiçekli bir dalı işinize yararsa gönderyim. ;)

Adalet Yağcı
15-08-2013, 22:51
Yaaa benimkiler yeniden çiçeklendi ama çiçeklerinin kurumasını beklerken bir de bakıyorum ki kupkuru dallar kalmış, bu çiçekli halinde kessem çiçek dallarını nasıl olur?

Denemekte fayda var, çok fazla kuruyunca da kendiliğinden toprağa dökülüveriyor ya da şiddetli yağmur üzerindeki tohumları silip süpüruyor.

Fotoğrafladığım tohumlar henüz tam olgunlaşmamıştı ama atmaya kıyamadım iki gün önce ektim, eğer çimlenirse buradan paylaşırım.

alibaba
15-08-2013, 22:54
Güler Hanım merhaba, çelikle olmuyor diyor çoğu yabancı forumda...
Sonbaharda kökten ayırma ile çoğaltıyormuş İngiliz asilzadeleri :) maviş gibi aynen.
Tohum işi zaten hep fiyasko benim :)
O yüzden beklemek kalıyor bana sanırım :)

Citronella'nın çiçekli bir dalı işinize yararsa gönderyim. ;)

alibaba
16-09-2013, 11:06
Bauhaustan aradılar geçenlerde. Heuchera için devamlı mail atıyordum.
Eski tecrübelerinden dolayı getirmeme kararı almışlar :)
Satılmamış eski getirdikleri, sipariş verenler almamış felan :)

Artık bir yalova seyahati yapacağız demekki :)

alibaba
24-10-2013, 18:34
2 tane mor yapraklı alındı :)
Bir de yeşil yapraklı var ama citronella değil, koyu düz yeşil.
3,5 tl fiyatı..

alibaba
08-03-2014, 21:24
Saksıda heuchera yetiştirenlerin saksı boyutu ne kadar acaba?
Aldığımdan beri 19'luk üretim saksısında duruyorlar ama pek bir gelişim de göstermediler halen :/

feriha
09-03-2014, 12:23
474868

Çok yeni sürgünler görüyorum sn. Alibaba, saksı ağzı 22cm derinliği 20cm.. Iki değişik tür aynı saksıda..

feriha
09-03-2014, 12:33
474892

Bu da aynı saksidaki diğer heuchera. Biraz gübre şerbeti ve yağmur suyu.. Kuruyan yapraklarını temizledim sürgünler ortaya çıktı.

cemo
09-03-2014, 12:58
Çok sağlıklı feriha, bol bol yapraklansın inaşllah.
Ben bahcede mutlu edemeyince sonbaharda söküp saksıya aldım.
Yeni yaprakları çıkartıyor. bir yandan da çiçek acıyor.
Cepli saksının solundaki. Henüz çok küçükler.

feriha
09-03-2014, 14:59
Senin heucheranın çiçeği çok güzelmiş :) Bu mevsim çiçekleniyor demek..

Bahçende mutlu olmayan çiçek tanımıyorum sanırım acele ettin çok hızlı gelişmiyor biraz toparlanınca gene bahçeye geçirirsin istersen cemo ..

cemo
09-03-2014, 15:38
Aslında gecen yaz çiçeklenmişti. Şimdi neden erken açtı anlamadım.
Ama hiç büyümedi. Bende sonbaharda böldüm yeniden diktim. Bakalım gelişirse alırım bahçeye.
Şimdi özel ilgi var:))

alibaba
21-03-2014, 12:00
Bendeki eskiler de başladı yeni yeni yaprak vermeye.. :)

474868

Çok yeni sürgünler görüyorum sn. Alibaba, saksı ağzı 22cm derinliği 20cm.. Iki değişik tür aynı saksıda..

alibaba
21-03-2014, 12:04
Yeniler de eklenince maaile heuchera ekibimiz..:)
http://www.agaclar.net/forum/1261528-post190.htm

blop
13-03-2017, 09:24
Merhaba, uzun zamandır edinmek istediğim bitki fakat fidan olarak bulamayınca yurtdışından tohum aldim, direkt ektim bi kisminida katlamaya aldım ama malesef başarılı olamadim, fidan olarak çamlıca fidanliginda bulabildim sadece onlarda cok sağlıksız görünüyordu alamadim, türkiyede heuchera türlerini bulabilecegim bir fidanlık var mi? Yardiminizi rica ediyorum.

Jolieco
16-01-2018, 12:18
Merhaba,zen garden sitesinden sipariş verebilirsiniz.

blop
19-03-2018, 19:46
Merhaba,zen garden sitesinden sipariş verebilirsiniz.

Şükür 1 sene sonunda sağlıklı bitkiler alabildim 3 farklı tür yolladılar, umarım çeşitliliği artırırlar hayran hayran bakıyorum hergün, pek cok bitkimi çaldıkları için geceleri eve alıyorum heucheraları😬

evandevan5
26-02-2019, 15:22
Boysenberry heuchera fidesi OLARAK ZEN GARDEN DA SATILIYOR.

evandevan5
26-02-2019, 15:26
Bu türler iç mekan bitkisi mi oluyor yoksa dış mekan mı ?
Gölge de yetişiyor tamam, hangi alan gölgesi lazım.

abk
26-02-2019, 17:37
Dış mekan bitkileri, bahçede hosta gibi gölge seven diğer bitkilerle birlikte ekebilirsiniz.

abk
16-03-2019, 21:29
Zengardendan durmadan heuchera almaya başladım. İsme özel değil de karışık olanlardan rastgele gönderiyorlar bu ara, 6 çeşitten hangisi rastlarsa. Bana da hep aynı türler geliyor, demek ki ellerinde en çok o türler var. Bugün tekrar sipariş verdim. Umarım bu kez farklı türler de gelir.

çiçeğim
14-07-2019, 22:35
Bende aldım ve baharda saksıma ektim sabah güneşi alıyor ama ne öldü ne dirildi,sürekli çiçekli ama yaprakları pas gibi çürüyüp hastalanıyor beden acaba?

çiçeğim
14-07-2019, 23:35
Zengardendan durmadan heuchera almaya başladım. İsme özel değil de karışık olanlardan rastgele gönderiyorlar bu ara, 6 çeşitten hangisi rastlarsa. Bana da hep aynı türler geliyor, demek ki ellerinde en çok o türler var. Bugün tekrar sipariş verdim. Umarım bu kez farklı türler de gelir.

Sizin yapraklarınız ne durumda fotoğraf koyabilir misiniz?

abk
10-03-2020, 18:19
Mesajınızı yeni farkettim. Hafta sonu köye gittim. Bir sürü heucheradan sadece bir tanesinde minicik tek yaprak vardı. Biraz endişelendim, bahçede donmuş olabilirler diye. Sonra yıllar önce ilk heucheramında kıştan çıkınca tamamen yok olduğunu hatırladım. Hatta o zamanlar Güler Hanıma yazıp sizinkiler duruyor mu diye sormuştum. Sanırım heuchera ilk yıllarında daha minikken yapraklar kışın donuyor ya da kuruyor. Havalar ısınınca yeniden yapraklanıyor. En azından umudum bu yönde.��

Güler
11-03-2020, 11:11
Benimkiler her sene patlıyor, bazıları kışı da yapraklı geçiriyor

evandevan5
11-03-2020, 16:02
güzel bitki. keşke yer olsa.

abk
06-05-2020, 21:20
Benimkiler her sene patlıyor, bazıları kışı da yapraklı geçiriyor

Yaşıyor olsalar bugüne dek patlardılar değil mi?