View Full Version : Antep fıstığı yetiştiriciliği
Mine Pakkaner
10-08-2006, 19:32
ANTEP FlSTIĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ
ANTEP FISTIĞI BAHÇE TESİSİ
1 . Çöğürleri tesis yerlerine şaşırtma
Çukurların işaretlenmesi ve açılması
Araziye kaç metre dikim aralığı verilecekse enine ve boyuna olarak çizilir. Çizgilerin birbirlerini kestikleri yerler çukurların açılacakları noktalardır. Antep fıstığı çöğür anacı ile kurulan tesislerde sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri kıraç yerlerde 10-12 metre taban arazilerde ise 8-10 metre olmalıdır.
Açılacak çukurların geniş ve derin olması, kök aksamlarının gelişebilmesi için önemlidir. En uygun fidan çukuru boyutları 50 x 50 x 50 cm. ebadında olmalıdır. Traktörün kuyruk miline bağlanan burgu ile açılan çukurların dip kısımları ve kenarları çok sertleştiğinden, fidan kökleri gelişebilmesi için bu kısımların mutlaka yumuşatılması gerekir.
Çöğürlerin dikimi
Çöğürlerin yaralı kısımları kesilir, hafif bir kök tuvaleti yapılır. Çukur başına 3 kg yanmış çiftlik gübresi, 200 gr P205 üst toprakla karıştırılarak çukurun taban kısmına konulur. Çiftlik gübresin;n kesinlikle yanmış olması gerekir. Dikimde, çöğürün toprak üstünde kalan kısmı, söküm seviyesi ne ise o şekilde olmalıdır. Hemen dikimden sonra can suyu verilir.
Çöğürleri dikerken kazık kök kesilmemelidir. Çöğür dikimi kışı sert geçmeyen bölgelerde sonbaharda, kışı çok karlı ve donlu geçen bölgelerde ise ilkbaharda yapılmalıdır.
2. Yeni Tesislerde Birinci Yıl Bakımları
Antep fıstığı genellikle kıraç alanlarda yetiştirilmektedir. Bu nedenle topraktaki besinlerin alınması ve muhafazası ancak iyi bir toprak işlemekle mümkündür.
Çöğürlerin dikimini mütakip yağmurların kesilmesinden sonra, ilkbaharda ve sonbaharda kontur sürümleri yapılarak, çöğürlerin etrafı çapalanır. Nisan, Mayıs aylarında sıcaklık fazla artmadan çöğürlerin evcikleri yapılmalıdır.
Kurak ve sulama imkanı olmayan yerlerde dikilen çöğürlerin tutmasını sağlamak, bunların etrafında rutubetli serin bir ortam yaratmak ve ayrıca ilkbahardaki taze sürgünleri güneş yanmalarından korumak için evcik yapılması zarureti vardır. Evcikler taş veya tahta parçası ile yapılır. Taşların üzeri toprakla kapatılmaz ise güneşin sıcaklığı ile ısınan taşlar çöğürün gelişmesi üzerine olumsuz etki yapar.
Evcikler Iki Şekilde Yapılabilirler
Birincisi; üç yönü ve üzeri kapalı, sadece kuzey yönü açıkolarak yapılır. Bunlarda kışın kuzey tarafı kapatılır, güney tarafı açılır ve kış soğuklarından zararlanmaları önlenir (Şekil 1 ).
İkincisi; dört yönü kapalı sadece üzeri açık ters çevrilmiş huni şeklinde olan evciklerdir. Bu evcik şekli genellikle Şanlıurfa bölgesinde yaygın olarak yapılmaktadır.
Yaz ayları çok sıcak geçen bölgelerde evciksiz çöğür düşünülemez. Aksi halde, Temmuz ve ağustos ayı sıcaklıkları çöğürleri kurutmaktadır. Sonbaharda yaprak dökümünden önce kuruyan dallar ayıklanır, gövde ve dip kısımlarından çıkan istenmeyen taze sürgünler tırnak bırakılmadan kesilir.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k1.jpg
Şekil 1. Antep fıstığı çöğürü evciği.
3. İkinci Yıl Bakımları
Birinci yılda yapılan bakım işleri tekrar yapılır. Tutmayan çöğürlerin yerlerine ilkbaharda yenileri dikilir. Tutan çöğürlerin evcikleri ikinci yılın sonbaharında kaldırılır. Yeniden dikilen çöğürlerin ise tekrar evcikleri yapılır.
4. Üçüncü Yıl Bakımları
Birinci ve ikinci yılda uygulanan bakım işleri aynen tekrarlanır. Çöğürler baş parmak kalınlığını aldığı zaman aşı yapılmalıdır. Bu süre yıllık çöğürlerin dikiminden 3-4 yıl sonra olmaktadır.
ANTEP FISTIĞI ANAÇLARININ AŞIYA HAZIRLANMASI VE AŞILAMA TEKNİĞİ
Antep fıstığı anaçları tek gövdeli ve (Ocak halinde) olarak iki kısımda bulunmaktadır. Güney Doğu Anadolu Bölgesinde aşı hazırlığı sonbaharda başlayıp, Mart ayı başına kadar devam eder.
Bazı yerlerde budama, aşı işlemi ile beraber yapılmaktadır. Bu da hatalıdır. Ağaca su yürümeden yani ilkbahardan önce budama işlemi mutlaka bitirilmelidir.
Budama balta ve tahra kullanılmayıp, el testeresi veya motorlu testere kullanılmalıdır. Bir kısım üretici, testerelerin ağacı yaktığı iddia ederek, tahra kullanmayı önermektedirler. Bunun gerçekle hiçbir ilgisi yoktur.
A- Ocak halindeki anaçların aşıya hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar:
1-Genellikle bir ocakta yirmi gövdecik bulunabilir. Budama mevsiminden önce ocak çevresindeki topraklar çapa ile temizlenerek, gövdeciklerin çıkış yerleri ortaya çıkarılır.
2- Bu gövdeciklerden, düzgün, pürüzsüz ve 2-4 cm çapında olabilenlerden 3-5 tanesi bırakılarak, diğerleri testere ile ana gövdeyle birleştikleri yerden çıkarılırlar.
3- Melengiç ağaçlarında aşılar çok yükseğe yapılmaz. Genel olarak aşı yeri topraktan 30-50 cm. yukarıdadır. Budama döneminde, aşı yapılacak düzgün bir yer belirlenerek, buraya kadar olan yan dallar gövdecikle kesiştiği yerden makas veya testere ile kesilir.
4- Aşı yapılacak yerin üzerindeki dalların hepsini budama mevsiminde kesmek hatalıdır. Gövdecikte su hareketini ve böylece anacın daha iyi kabuk kaldırmasını sağlamak için her gövdecikte birkaç tane dal kalmalıdır. Aşı yapıldıktan sonra bu küçük dallardan sadece 1 tanesi bırakılıp, diğerleri kesilecektir.
B- Tek gövdeli anaçların aşıya hazırlanmasında dikkat edilecek hususlar
1-Ağacın taç genişliği ve gövde kalınlığı dikkate alınarak, budama 1-3 yıl içerisinde tamamlanmalıdır.
2- Gövdeden çıkan ana dallar budanmayıp, ağacın büyüklüğüne göre ikinci veya üçüncü derecedeki dallar budanmalıdır.
3- Kesilen her dalın ucunda mutlaka bir soluk dalı bırakılmalıdır. Aksi halde o dal kuruyabilmektedir.
4- Ağacın büyüklüğüne göre 1 veya 3 tane dal hafif azaltılarak dalların ucundaki soluk dalına ek olarak, ağacın soluk dalı olarak bırakılmalıdır.
5- Budanan ağaçların dallarından ilkbaharda, fazla miktarda taze sürgünler çıkar. Bu sürgünlerden, dalın kalınlığına göre 2-4 tanesi; çepeçevre dalı saracak şekilde bırakılarak, diğerleri Mayıs ayında temizlenmelidir. Böylece bu sürgünlerin gelişimi artar ve daha kısa zamanda aşıya gelirler. Eğer bu sürgünlerin hepsi de dalın ucunda bırakılıp, diğer kısmında hiç bırakılmazsa, dalın o yönünde kuruluk olacaktır.
Ayıklama yapılınca sürgünlerin bazıları o yıl aşıya gelebilmektedir. Ama ertesi yılda hemen hemen tümü aşıya hazırdırlar. Aşılamada ağacın taç genişliğine göre aşı sayısı değişir. Aşı sayısının azaltmayıp, aşı yapılmak üzere bırakılan her sürgüne bir aşı yapılmalıdır.
C- Aşılama Tekniği:
Antep fıstığı aşılarında kalem aşısı kullanmayıp, göz aşıları kullanılmaktadır. Aşı ile ilgili yapılan çalışmalarda; Mart ayında tomurcukların kabarmaya başlamasından yapraklanmaya kadar olan devrede yongalı göz aşısının, Haziran ayında ise sürgün göz aşısının iyi netice verdiği bulunmuştur. Aşı kalemi alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar:
- Aşı kalemi pişkinleşmiş olmalı ve üzerinde meyve gözü bulunmamalıdır.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k2.jpg
Şekil 2. Taşlardan yapılmış evcik.
-Ağacın yan dallarının ucunda bulunan sürgünler aşı kalemi olarak alınmaz. Bu dallarda bulunan sürgünler, ağacın gelişimini ve gelecek yıllarda, ürün verecek olan yeni dalların oluşumunu sağlayacaklardır. Bu nedenle, aşı kalemleri gövdeye yakın olan yıllık sürgünlerden kesilmelidir.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k3.jpg
Şekil 3. Antep fıstıklarında salkım silkmesi.
- Uyur gözlerin uyanmasıyla doğrudan gövdeden çıkan sürgünler obur dallardır. Bunların gözleri olgunlaştığında aşı kalemi olarak kullanılmazlar.
Aşı kalemi alınacak damızlık ağaçlar, verimli ve iyi çeşitlerden olmalıdır.
- Sürgün göz aşısı için kullanılacak aşı kalemleri günün serin saatlerinde kesilmeli ve hemen yaprak sapının 1-1.5 cm si kalem üzerinde kalacak şekilde yaprak ayaları kesilmelidir.
- Uzak mesafelere gönderilen aşı kalemlerinin iki ucu ılık parafine batırılıp ambalajlanmalıdır. Antep fıstığı anaçlarına göz aşısı yaparken, dikkat edilecek en önemli nokta aşı bıçağının anacın odun kısmına değdirilmemesidir. Aksi halde reçine çıkar. Ve o aşı tutmaz.
Aşı yaparken önce (T) çizilir.
Sonra aşı kaleminden aşı gözü çıkarılır (Altı sivri üstü düz olacak şekilde).
Aşı gözünde büyüme konisi (öz) nin bulunmasına dikkat edilmelidir. Büyüme konisine sahip aşı gözü anaçta çizilen (T) ye yerleştirilir.
Hafif ıslatılmış rafya veya plastik bağla sıkıca bağlanır.
Daha sonra 30-40 cm lik bir tırnak bırakılır. Bu tırnağın ucunda soluk dalı denilen küçük bir yan sürgün bulunmalıdır.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k4.jpg
Şekil 4. Antep fıstıklarında salkım seyreltmesi.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k5.jpg
Şekil 5. Döllenmeye hazır dişi Antep fıstığı çiçeği.
Aşının tutup, tutmadığı 10-15 gün sonra belli olur. Göz irileşmiş, kabarmış, kabuk rengi parlak ve yaprak sapı dokunulunca düşüyorsa o aşı tutmuştur.
Göz burumuş kahverengileşmiş ve yaprak sapı kuruyup, yerinde duruyorsa o aşı tutmamıştır. Mevsim elverişli ise tutmayan aşıların alt kısmında ve değişik yöneyden yenileme aşısı yapılmalıdır.
Aşı Sonrası Bakım
Aşılamadan 20-25 gün sonra aşı bağı çözmeden gevşetilmeli,
Aşı sürgünleri 15-20 cm yi bulunca sökülüp anaca yatık (∞) sekiz biçiminde bağlanmalı.
http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k6.jpg
Şekil 6. Tülbent torbayla çiçek tozlarının verilişi.
Aşı yerinin altından çıkan sürgünlerin tamamı aşı yeri üzerindekiler de kısmen temizlenmeli.
Aşı sürgün kalınlığının anaç kalınlığına yaklaştığı sonbaharda tırnakların kesilmesi gerekmektedir. http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_k7.jpg
Şekil 7. Sırt atomizörü ile çiçek tozlarının verilişi.
ANTEP FISTIĞINDA YILLIK BAKIM İŞLERİ
1. Gübreleme
Antep fıstığında görülen periyodizitenin (düzensiz verim) bitki beslenmesi ile ilgili olduğunu belirten birçok araştırma mevcuttur. Besin elementlerince fakir, kıraç ve susuz arazilerde yetişen Antepfıstığının gübrelenmesi zorunluluk arz etmektedir.
Ocak ayında, mümkün olduğu kadar derine verilmek üzere (25 cm) ya ağacın taç izdüşümüne açılacak banta, ya da özellikle plantasyonlarda, ağacın taç izdüşüm kenarına açılacak çizgilere, fosforlu gübre uygulaması yapılmalıdır. Ağacın yaşı ve toprağın yapısı gözönüne alınarak ağaç başına 1-3 kg triple süper fosfat gübresi verilebilir.
Antep fıstığının yetiştiği yöre toprakları çoğunlukla kireçli yapıya sahiptirler. Bu nedenle azotlu asit karakterli gübreler kullanılmalıdır. Şubat ayında ağacın yaşı ve toprağın özelliği göz önüne alınarak, 2-5 kg arasında olmak üzere, amonyum sülfat gübresi taç izdüşümüne verilip, tırmık veya çapa ile toprağa iyice karıştırılmalıdır.
Bölge toprağı potasyum yönünden genellikle yeterli olmasına karşın, eksikliğin olduğu yerlerde vardır. Yapılacak toprak ve yaprak analizlerine göre eksikliğin görüldüğü bahçelerde, fosfor uygulamasıyla ağaç başına 0,5-1 ,5 kg potasyum sülfat verilmelidir.
Çiftçilerimiz genellikle gübre kullanmaktan kaçınmamaktadırlar. Ancak, zamanında ve tekniğine uygun olarak yapılacak gübreleme, Antep fıstığının gelişimine büyük oranda katkı sağlamakta, verimi arttırıp, periyodisiteyi azaltmaktadır.
Uygulamada görülen hataların başında fosforlu gübrelerin derine verilmediği, çiftlik gübresinin toprak yüzeyine serpilip öylece bırakıldığı, azotlu gübrelerinde toprağa karıştırılmadığı görülmüştür. Bu şekilde yanlış uygulama sonrasında "Ben ağaçlarımı gübreledim, ama netice alamadım" denilebilmektedir. Uygulamalar zamanında ve tam olarak yapılırsa önemli faydalar sağlayacaktır.
2. Budama
Antep fıstığı reçineli olduğundan, prensip olarak, budamada kalın dal kesilmemelidir. Reçine akan yerlerde kurumalar olabilmektedir.
Ağaç fidan devresinde iken, üç veya dört bazen iki ana dal bırakılarak şekil budaması yapılır. Antep fıstığı ağaçlarında budama; fidan döneminde şekil budamasından sonra, genç ağaçlarda kuru dalların ayıklanması, sık birbiri aleyhine gelişen dalları seyreltilmesi, çok yaşlı ağaçlarda yeni sürgün teşekkülünü teşvik etmek için fazla derin olmayacak şekilde kesimler yapılması şekilde olmalıdır.
Kuru dal ayıklanmasına hasattan hemen sonra, kuru yaş kısımları belli iken girilebilir. Antep fıstığında kuru dal ayıklanması çok önemlidir. Mutlaka yapılmalı ve ağaçta hiç kuru dal bırakılmamalıdır. Aksi halde kuru dallar haşere yatağı olmaktadırlar.
Budamada dikkat edilecek en önemli nokta, budamanın tırnak bırakılmadan yapılmasıdır.
3. Sulama
Yağışla birlikte verim çağındaki Antep fıstığının yıllık su ihtiyacı 620-760 mm. arasındadır. Haziran-Ağustos ayları sonunda, o yılki yağışa ek olarak 20 gün ara ile sulama yapılması, Antep fıstığındagelişmeyi arttırıp periyodizitenin kısmen önlenmesine etkili olmaktadır.
ANTEP FISTIĞINDA DÖLLENME VE YAPAY TOZLAMA
Döllenme Antep fıstığında en önemli olaydır. Çünkü bu olay, doğrudan içli meyve oluşumu ile ilgilidir. Döllenme yetersizliğinin bir çok nedeni bulunmakla birlikte, en önemli neden, çiçek tozu yetersizliğidir. Neticede Antep fıstığı bahçelerimizde çiçek ve küçük meyve dökümleri sık sık görülmekte ve üreticilerimiz hüsrana uğramaktadır.
Dökülecek çiçek salkımlarının önce uçları kıvrılmakta, daha sonrada dökülmektedir. Normal bir Antep fıstığı çiçek salkımında ortalama olarak 120 adet çiçek bulunur. Bunun 20 tanesi meyve bağlarsa, bu orta derecede bir verime karşı gelmektedir. Şayet salkımlarda 40 tane meyve oluşmuşsa, bu da oldukça yüksek mahsul demektir. Halbuki salkım seyrelmesi gösteren meyve dallarında (buna halkımız cumba tabir eder) 1-6 meyve kalmaktadır.
Tüm bunların en önemli nedeni, üreticilerimizin bahçelerine erkek ağaç dikmemeleridir. Antep fıstığı bahçelerinde genel olarak 10 dişi ağaca 1 erkek ağaç hesaplanmalıdır. Erkek ağaçlar ürün vermediğinden, üreticilerimiz bahçelerinde bunlara yer vermemekte veya çok az yer vermektedirler.
Üreticilerimiz bahçelerindeki erkek ağaçlara kayıp değil kazanç gözüyle baktıkları taktirde yukarıda anlatılan çiçek ve meyve dökümleri olmayacaktır. Aksi taktirde bu dökümler, her ürün yılında kaçınılmazdır. Antep fıstığı bahçelerinde bulundurulan erkek ağaç sayısı genellikle % 1-2'dir. Bu oran mutlaka % 8-10'lara çıkarılmalıdır.
Olay tamamen tozlanma ve döllenme ile ilgili olduğuna göre, bahçesinde yeterli sayıda erkek ağacı bulunmayan üreticilerimiz, bu eksikliği mutlaka telafi etmelidir. Eksiklik, Antep fıstığı bahçelerine yapay tozlanma yapılarak giderilebilir. Bunun için önce çiçek tozlarının toplanması gerekir. Çiçek tozları toplamayan üreticilerimiz için Antep Fıstığı Araştırma Enstitümüzde çiçek tozu satışı yapılmaktadır. Her ağaç için 1 çay kaşığı (1 g) çiçek tozu yeterli olmaktadır. Çiçek tozları her ağaç için 1 su bardağı dolusu una iyice karıştırılarak verilmelidir.
Burada önemli olan dişi çiçeklerin kabul edici olgunlukta (reseptif) olmalarıdır. Hazırlanan çiçek tozu ve buğday unu karışımı dişi ağaçlara ya tülbent torbalarla, ya da motorlu sırt atomizörü ile uygulanabilir. En iyisi küçük bahçelere yapılacak yapay tozlama için tülbent torba, büyük bahçeler için ise motorlu toz atıcı kullanmaktır.
Kaynak:http://www.tarim.gov.tr/hizmetler/yayinlar/e-kitap/meyvecilik/sert_kab_meyve.htm
erda ulus
31-08-2006, 19:05
Guney dogu ziyaretim sırasında pazar yeri vardı ve ben çıplak kök antep fıstıgı aldım. Şu anada 2 tanesi tutmuş durumda (2001 de aldım) bunlar fıstık verirmi ?
Saygılarımla
Erda Ulus
Mine Pakkaner
01-09-2006, 14:52
Aşılı fidanlarsa meyve verirler.
Orman Fidanlığından emekli (şu anda rahmetli) bir akrabam Çanakakle Ezine'de bu bitki ile çok uğraştı ama başarılı olamadı.
Ya suyundan, ya havasından ????
Kasım Böler
01-09-2006, 23:59
Guney dogu ziyaretim sırasında pazar yeri vardı ve ben çıplak kök antep fıstıgı aldım. Şu anada 2 tanesi tutmuş durumda (2001 de aldım) bunlar fıstık verirmi ?
Saygılarımla
Erda Ulus
Sayın Erda Ulus, mesajınızdan anladığım kadar ile siz antep fıstığı çöğürü almışsınız, (''çıplak kök'' ile bunu kasdettiğinizi anladım.)
maalesef sizin ektikleriniz aşılanmadan meyva vermezler, anaçları ne ise o olur
yani sakız, menengiç **** buttum (nohuttan az iri fıstık) olur.
meyva verebilmesi için aşılanması gerekir;
Halit Togay
03-09-2006, 07:32
Mine hanıma verdiği değerli bilgiler için teşekkürler.
İst daki menengiçlere aşılama denenmiş midir , tutmuş mudur ? Bilen var mı ?
Halit Togay
03-09-2006, 07:34
tahtasının kıymeti hakkında malumatı olan var mı?
Mine Pakkaner
05-09-2006, 09:16
Tahtasının ekonomik bir değeri yoktur. Çok bol reçinelidir.
ben antepliyim bizim buralarda çok çıkar. ;) gelipte yemenizi tavsiye ederim:) çok lezzetlidir.ha bu arada fıstığı kendi eken yiyemezmiş bunuda söyleyeyim 40 yılda ancak meyve veriyor.;)
Sayın Erda Ulus, mesajınızdan anladığım kadar ile siz antep fıstığı çöğürü almışsınız, (''çıplak kök'' ile bunu kasdettiğinizi anladım.)
maalesef sizin ektikleriniz aşılanmadan meyva vermezler, anaçları ne ise o olur
yani sakız, menengiç **** buttum (nohuttan az iri fıstık) olur.
meyva verebilmesi için aşılanması gerekir;
ama ağacında erkek **** dişi olduğunun bilinmesi gerkir.eğer dişi ise aşılanması gerkir.
Kasım Böler
11-09-2006, 23:47
ama ağacında erkek **** dişi olduğunun bilinmesi gerkir.eğer dişi ise aşılanması gerkir.
Erhan bey, antep fıstığı anacının erkek, dişi, sakız, menengiç **** buttum olması hiç önemli değil, eğer siz meyva almak istiyorsanız halihazırda meyva veren bir antep fıstığı çeşidinden alacağınız aşı kalemi ile anacı aşılamanız gerekir. Eğer tozlaşma için erkek ağaca ihtiyacınız var ise o zaman da halihazırda tozak olan bir erkek ağaçtan alacağınız aşı kalemini aşılarsınız.
Ayrıca artık antepfıstığından 7-8 yaşından itibaren meyva alabiliyoruz (1-2 kg)
15 yaşında 3-5 kg, 25 yaşında 7-10 kg, 40 yaşında ise 25-40 kg meyva toplayabiliyoruz. Uygulaması yapılmış bahçelerimiz mevcuttur.
saygılarımla;
Limonata
08-11-2006, 17:25
bende sakarıda bir sürü buldum yetistiriciligini bulamadım :( ama mine hanım sayesinde hersey var:D
Limonata
08-11-2006, 17:26
Erhan bey, antep fıstığı anacının erkek, dişi, sakız, menengiç **** buttum olması hiç önemli değil, eğer siz meyva almak istiyorsanız halihazırda meyva veren bir antep fıstığı çeşidinden alacağınız aşı kalemi ile anacı aşılamanız gerekir. Eğer tozlaşma için erkek ağaca ihtiyacınız var ise o zaman da halihazırda tozak olan bir erkek ağaçtan alacağınız aşı kalemini aşılarsınız.
Ayrıca artık antepfıstığından 7-8 yaşından itibaren meyva alabiliyoruz (1-2 kg)
15 yaşında 3-5 kg, 25 yaşında 7-10 kg, 40 yaşında ise 25-40 kg meyva toplayabiliyoruz. Uygulaması yapılmış bahçelerimiz mevcuttur.
saygılarımla;
galiba nizipte oturuosunuz fındık yetistirilici hakkında bilgi verirmisiniz kasım bey
Limonata yeni üyelerimiz arasına hoşgeldin..
Sanırım soruyu sorarken yirmibeşyıllık tecrübeyi farketmedin..
Hiçbir şey tecrübenin yerini tutmaz bence...
Forumda dolaştıkça çok değerli tecrübeleri olan başka üyelerimiz olduğunu göreceksin..
Zamanla, senin de bildiklerini paylaşman hepimizi sevindirecek..
Limonata
08-11-2006, 17:36
Limonata yeni üyelerimiz arasına hoşgeldin..
Sanırım soruyu sorarken yirmibeşyıllık tecrübeyi farketmedin..
Hiçbir şey tecrübenin yerini tutmaz bence...
Forumda dolaştıkça çok değerli tecrübeleri olan başka üyelerimiz olduğunu göreceksin..
Zamanla, senin de bildiklerini paylaşman hepimizi sevindirecek..
doğru söylüyosunuz :o ama herkes tecrübelidir ve benim forumuma bakın nar yetistiriciligi arasında herşey;) :)
bu bölüme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669&highlight=forumda+t%FCrk%E7e) bir göz atmanı istiyorum..
benim forumum derken ne kastettiğini anlayamadım açıkçası...
nar yetiştiriciliği konusunda eklediğin bilgiler güzel..
forum üyelerinden beklediğimiz..
Bildiklerini aktarırken,
Türkçe'ye elden geldiğince dikkat etmeleri (ben dahil)
Buranın bir chat ortamı olmadığının farkında olmaları..
sohbet etmek için çam kozalağı kahvemiz her zaman açık..
Kasım Böler
08-11-2006, 22:15
galiba nizipte oturuosunuz fındık yetistirilici hakkında bilgi verirmisiniz kasım bey
Sayın limonata, Antepfıstığı ile ilgili aklınıza takılan her konuda yardımcı olabilirim sanırım, evet Nizip'te ikamet ediyorum Nizip antepfıstığının en yoğun yetiştirildiği bölge ayrıca Ş.Urfa ve diğer bölgelerin ürünlerinin de hemen hemen tamamı Nizip'te işleniyor ve pazarlanıyor.
fakat fındık ile ilgili hiç bir tecrübem yok!
yani fındık bizim yöremizin ürünü değil size verebileceğim bilgiler tamamen net'ten alıntılar olacaktır.
selamlar, saygılar
SelimYalcin
22-03-2007, 14:38
Merhabalar
Sitede henuz yeniyim
Acaba asili antep fistigi fidanini nasil temin edebilirim
Tesekkur ederim herkese kolay gelsin
Kasım Böler
22-03-2007, 21:45
Merhabalar
Sitede henuz yeniyim
Acaba asili antep fistigi fidanini nasil temin edebilirim
Tesekkur ederim herkese kolay gelsin
Selim bey bu mevsimde aşılı antep fıstığı fidanı temin etmeniz biraz zor hatta çok zor, aşılı antep fıstığı fidanları çok zor şartlarda elde ediliyor bunu satılabilecek düzeyde sadece antep fıstığı araştırma enstitüsü yetiştiriyor (yine de sınırlı sayıda) ve ekim, kasım aylarında siz müracatınızı bu kuruma yaparak aşılı fidan talep ediyorsunuz ve şubat, mart aylarında fidanları alıyorsunuz onun dışında aşılı fidan temin etmek imkansız gibi bir şey...
SelimYalcin
23-03-2007, 10:43
Selim bey bu mevsimde aşılı antep fıstığı fidanı temin etmeniz biraz zor hatta çok zor, aşılı antep fıstığı fidanları çok zor şartlarda elde ediliyor bunu satılabilecek düzeyde sadece antep fıstığı araştırma enstitüsü yetiştiriyor (yine de sınırlı sayıda) ve ekim, kasım aylarında siz müracatınızı bu kuruma yaparak aşılı fidan talep ediyorsunuz ve şubat, mart aylarında fidanları alıyorsunuz onun dışında aşılı fidan temin etmek imkansız gibi bir şey...
Kasim Bey tesekkur ederim
anlasilan biraz daha beklemem gerekecek
Selamlar saygilar
hüseyin suat duman
23-03-2007, 23:32
Şile ile Ağva arasındaki ormanlık yolda gidip gelirken karşılaştığım, taşlık ve kıraç bir alanda, sevgili Halit Togay'ın deyimiyle hüdainabit olarak yetişen ve sürekli gözüme çarpan çitlembik ( menengiç ) ağaçlarından bir kaç tanesini, bu yıl, Nizip'ten gelen kalemlerle aşılatacağım. Hoca Nasrettin torununa, İtirazı olan var mı?
SelimYalcin
17-03-2008, 14:33
Merhaba benim bu aylarda Antep Fistigi yetistiresim geliyor galiba, gecen yil da bu zamanlar mesaj yollamisim :)
Arkadaslar
1adet disi
1adet erkek
antep fistigi fidani ariyorum acaba nerden temin edebilirim?
Bahçemde çeşitli büyüklükte 3 çeşit çitlenbik ağacı (çitlenbik/menengiç? erkek/dişi?) ve 2 tanede aşılı antep fıstığı ağacım var.
Antep fıstığı ağaçlarında çiçek ve meyve dökme problemi yok (bol miktada kabuk oluşturuyor). Fakat kabuk içleri oluşmamakta (1 sene vardı 2 sene oluşmadı). Bu sorun gübrelemeden mi, döllenmeden mi kaynaklanıyor. Yaprak öncesi bordo bulamacı uyguluyorum, zararı olabilir mi??? (ürün aldığım sene uygulamamıştım)
Özcan2007
04-04-2008, 12:23
Bahçemde çeşitli büyüklükte 3 çeşit çitlenbik ağacı (çitlenbik/menengiç? erkek/dişi?) ve 2 tanede aşılı antep fıstığı ağacım var.
Antep fıstığı ağaçlarında çiçek ve meyve dökme problemi yok (bol miktada kabuk oluşturuyor). Fakat kabuk içleri oluşmamakta (1 sene vardı 2 sene oluşmadı). Bu sorun gübrelemeden mi, döllenmeden mi kaynaklanıyor. Yaprak öncesi bordo bulamacı uyguluyorum, zararı olabilir mi??? (ürün aldığım sene uygulamamıştım)
Aynı sorun bende'de oluşuyor meyve tutuyor ve iç oluşumu yapmıyor.
Organik Antep Fıstığı Yetiştiriciliği
Antepfıstığı (P. vera L.) Güneydoğu Anadolu'ya yerleşen Etiler tarafından kültüre alınmış ve o çağlarda kral sofralarına girmiştir. Antepfıstığı, dünyada kuzey ve güney yarı kürelerinin 30-45° enlemleri arasındaki uygun mikroklimalarda yetişmektedir. Ülkemiz yakın doğu gen merkezi içerisinde yer almaktadır. Son istatistiklere göre antepfıstığı yetiştiriciliği 56 ilimize yayılmıştır. Ancak, üretimimizin yaklaşık % 94'ünü Güneydoğu Anadolu Bölgesi oluşturmaktadır. Bu bölgemiz, antepfıstığının gen merkezi ve ilk kez kültüre alınan yer olması yanında, sahip olduğu kendine özgü ekolojik özellikleri nedeniyle, bu meyve türünün başarılı bir şekilde yetişmesine ve yayılmasına öncülük etmiştir.
Ülkemizde, antep fıstığı yetiştiriciliği çok eski zamanlardan beri yapılmasına rağmen, üretim istenilen seviyede artmamıştır. Bunun nedeni yetiştiriciliğin tamamen kuru koşullarda ve çoğunlukla kıraç, taşlık ve meyilli arazilerde yapılmasıdır. İran ve A.B.D. dışındaki üretici ülkelerde de yetiştirme koşulları Türkiye'dekine benzetmektedir. İran ve A.B.D.’deki yetiştiriciliğin tamamı sulu koşullarda ve verimli taban arazilerde yapılmaktadır.
Antepfıstığı yetiştiriciliği, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile yeni bir döneme girmektedir. Sulu koşullarda antepfıstığı yetiştirme imkanı doğmaktadır. Mevcut tesisler yanında, yeni kurulacak tesisler de sulanabilecektir.
Antepfıstığı yazları uzun, sıcak, kurak ve kışları nisbeten soğuk olan bölgelerde ekonomik olarak yetişebilmektedir. Toprak isteği yönünden çok toleranslı olmasına rağmen, kullanılan anacın türüne göre farklı istekleri vardır. Öteki meyve türlerinde olduğu gibi antepfıstığı yetiştiriciliğinde de bölgenin sıcaklık, yağış ve toprak durumu iyice incelendikten sonra antepfıstığı bahçesi tesis edilmelidir.
DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Antepfıstığı dioik bir meyve türüdür. Erkek ve dişi çiçekleri ayrı ayrı ağaçlar üzerinde bulunur ve tozlanma rüzgarla olur. Öteki sert kabuklu meyvelerde olduğu gibi antepfıstığında da meyvenin yenilen kısmı tohumu olduğundan, meyve eldesi için tozlanma ve döllenme zorunludur. Döllenmeyen çiçekler dökülür veya bunlardan içi boş (fıs) meyveler meydana gelir, dolayısıyla verim doğrudan etkilenir.
Antepfıstığında çiçeklenme zamanının bilinmesi ve bu zamandaki hakim rüzgarın yönün tozlanma için çok önemlidir. Erkek ağaçların bahçeye yerleştirilmesinde hakim rüzgarların esme yönü de dikkate alınmalıdır.
Yabani Pistacia türlerinin aşılanmasıyla bahçe oluşturulacaksa, bu türlerin çiçeklenme durumları göz önünde tutulmalıdır. Pistacia türlerinde çiçeklenme başlangıcı erkenden geçe doğru sırasıyla Pistacia atlantica (Atlantik sakızı), P. palaestina (Filistin sakızı), P.terebinthus (Melengiç), P. vera (Antepfıstığı) ve P. khinjuk (Buttum) şeklinde olmaktadır. Özellikle antepfıstığı, melengiç ve Filistin sakızının çiçeklenmeleri birbirine yakındır. Atlantik sakızının çiçeklenmesi çok erken olduğundan antepfıstığı çeşitlerinin hiç birisi ile uyum sağlayamamaktadır. Bu nedenle bahçemizde atlantik sakızlarının erkeklerini bulundurmamamız gerekmektedir. Filistin sakızı ve melengiç erkekleri Uzun ve Halebi çeşitlerine uygun olmakta, Kırmızı ve Siirt çeşitlerine ise bu türlerin geççi tipleri uygun olabilmektedir. Buttum erkekleri ise Ohadi çeşidi ile uyum sağlamaktadır. Buttum erkeklerinin erkencileri kısmen Kırmızı ve Siirt çeşitleriyle de uyum sağlayabilmektedirler.
BAHÇE TESİSİ
Antepfıstığı yetiştiriciliğinde anaç olarak, P. vera (antepfıstığı çöğürü), P. khinjuk (buttum) ve P. atlantica (atlantik sakızı) kullanılmaktadır. P. terebinthus (melengiç) zayıf anaç özelliği gösterdiğinden, bunlarla bahçe tesis edilmemekte, yabani melengiçler aşılanarak kültüre alınmaktadır.
Bahçede ağaç yerleri işaretlenip, buralarda çukurlar açıldıktan sonra çıplak köklü/tüplü çöğür veya aşılı tüplü fidan dikimi yapılır. Çöğürler yerinde tuttuktan sonra aşılama yapılır. Antepfıstıklarında genellikle sürgün T göz aşıları uygulanmaktadır. Bunun yanında aşılama mevsimini uzatmak ve aynı yıl daha fazla aşı yapabilmek amacı ile durgun göz aşısı, boru aşısı, yonga aşı ve yama aşıda yapılmaktadır.
Antepfıstığında dikim sonbahar veya ilkbaharda yapılabilir. Ancak kışları çok sert geçmeyen yerlerde sonbahar dikimi tercih edilmelidir. Çünkü sonbahar dikiminde bitkilerin arazide tutma şansı artmaktadır. Antepfıstığında dikim, öteki meyve türlerinde olduğu gibidir. Dikim yapılırken 8 veya 11 dişi ağaca 1 erkek ağaç gelecek şekilde ayarlama yapılmalıdır. Erkek ağaçların bahçe içerisindeki yerleri belirlenirken, o yörenin ilkbahardaki hakim rüzgar yönü de göz önünde bulundurulmalıdır.
TOPRAK İŞLEME
Bütün meyve ağaçlarında olduğu gibi antepfıstığında da bol ve kaliteli ürün almak için yıllık bakım işlemlerinin zamanında ve düzenli olarak yapılması gerekir. Bu bakım işlemlerinin başında toprak işleme gelir. Antepfıstığı yetiştiriciliğinin yapıldığı alanlarda, sulama imkanı olmadığı gibi gerek yağışın azlığı ve gerekse kuraklıktan dolayı toprak işleme büyük önem kazanmaktadır. Yapılan hesaplamalara göre antepfıstığında yıllık su tüketimi 750-800 mm arasındadır. Oysa üretimin % 90'ından fazlasının yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yıllık toplam yağış 250-550 mm arasındadır. Bu koşullar altında ya sulama yapmak ya da yağışla düşen suyu toprakta muhafaza etmek gerekir. Bu amaçla da toprak işleme yapılmalıdır. Antepfıstığında toprak işlemesi zamanında ve gerektiği gibi yapılmadığı taktirde, ağacın vegetatif gelişmesi önemli düzeyde azalır, ürün kaybı meydana gelir, iç meyve randımanı düşer, hastalık ve zararlılara karşı ağacın direnci azalır.
GÜBRELEME
Antepfıstığında düzensiz meyve verme (periyodisite) ve buna bağlı olarak ürün azlığı yetiştiricilikte karşılaşılan önemli sorunların başında gelmektedir. Bitkinin yeterli ve dengeli beslenememesi sonucunda, bitki gelişiminin tam olmaması, verim düşüklüğü ve kalite bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Değişik araştırıcılar, antepfıstığında meyve, meyve gözü ve yaprak arasındaki besin kullanma yarışında meyvelerin baskın gelmesi ile tomurcuk ve yaprakların yeterli beslenemedikleri için dökülerek periyodisitenin kaynağını oluşturduğunu, periyodisitenin beslenme ile ilgili olduğunu, gelecek yıl meyve verecek olan tomurcukların (Karagöz) çoğunlukla Temmuz ve Ağustos aylarında döküldüklerini, bu dönemde meyve içinin hızlıca geliştiğini ve meyvenin olgunluğa doğru yöneldiğini; çekirdek ve üreme içgüdüsünün, meyve gözleriyle yarışmasında, meyvenin üstün gelerek karbonhidrat kullanma yarışını kazanması sonucu meyve gözlerinin döküldüğünü belirtmektedirler. Bu nedenle antepfıstığı ağacının, topraktan **** yapraktan beslenmesi zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.
Antepfıstığının azot tüketimi ve topraktan kaldırdığı azot miktarı üzerine yapılan bir çalışmada, yaklaşık 12 kg kuru meyve veren bir ağacın meyveleri tarafından 954 g, yaprakları tarafından ise 151 g azot tüketildiği, yapraklarda %1.8’den daha az azot içerenlerin sararıp döküldüğü, bu değerden daha yüksek azot içerenlerin vegetasyon sonuna kadar dökülmedikleri belirtilmiştir.
Antepfıstığının potasyum ve fosfor noksanlık belirtileri ve giderilmeleri üzerinde yapılan bir çalışmada, potasyum noksanlığında seyrek, küçük yapılı, erken dökülen sarı renkli yaprakların oluştuğu, bu yapraklardaki potasyum düzeyinin % 0.8’den az olduğu, bunlara 3 kg/ağaç KCl verildiğinde sağlıklı duruma gelip, verimin arttığı ve yaprakların K (potasyum) düzeyinin % 1.1-2.2 arasında olduğu belirtilmektedir. Topraktaki fazla kirece bağlı olarak antepfıstığı ağaçlarında demir noksanlığı da görülmektedir.
Antepfıstıklarında kısmen noksanlığı görülen Çinko ile ilgili olarak yapılan bir çalışmada, 2-3 ppm ve daha az Zn (Çinko) içeren yapraklarda noksanlık belirtisi olarak geç uyanma, boğum araları ve yaprakların küçük kalmaları ve kırmızı renkli olmaları gösterilmektedir.
Antepfıstığının besin kapsamlarının belirlenmesi amacıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılan çalışmalarda, toprakların organik madde ve fosfor kapsamlarının yetersiz, potasyum içeriğinin kısmen noksan olduğu, bölge topraklarının kireççe zengin ve toprak reaksiyonunun alkali özellikte olduğu; yaprakta ise azot, fosfor ve demir noksanlığına rastlandığı belirtilmektedir.
Antep fıstıklarında en uygun yaprak örneği alım zamanı, meyvelere ben düştüğü dönemdir. Bu zamanda, tüm bahçeyi temsil edecek şekilde, bahçenin yaklaşık 25 ağacından ve her ağacın dört yönünden omuz hizasındaki meyvesiz dalın, yıllık sürgününün ortasındaki yaprağı, günün serin saatlerinde alınarak hemen analize gönderilir.
Kuru koşullarda antepfıstığı yetiştiriciliği için yapraktaki besin sınır değerleri aşağıdaki gibi açıklanmıştır.
Besin Elementleri % Besin Elementleri ppm
Azot (N) 1.80-2.20 Demir (Fe) 43-170
Fosfor (P) 0.06-0.14 Çinko (Zn) 10-25
Potasyum (K) 0.80-1.20 Mangan (Mn) 20-50
Kalsiyum (Ca) 2.20-3.70 Bakır (Cu) 6-90
Magnezyum (Mg) 0.50-0.90 Bor (B) 100-180
Alınan yaprak örneklerinin analiz neticeleri verilen bu sınır değerleriyle karşılaştırılarak, verilecek gübre dozu ortaya çıkarılır.
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü'nde yapılan bir çalışma; antepfıstıklarında yeterli düzeyde ve zamanında gübrelemenin, meyve gözü dökümünü %38 oranında azalttığını ve verimi %50 oranında artırdığını, meyvelerin irileştiğini, iç meyve randımanının yükseldiğini ve sürgün gelişiminin arttığını ortaya koymuştur.
Antepfıstığının yetiştiği bahçelerin organik madde kapsamları genellikle düşüktür. Organik madde, toprak strüktürünü düzelterek, diğer besin elementlerinin kökler tarafından alınmasını kolaylaştırır. Toprağın su tutma kapasitesini arttırır. Organik madde kaynağı olarak ahır gübresi, mümkünse her yıl kullanılmalıdır. Toprakta %2’den daha az organik madde bulunması halinde, mutlaka organik madde uygulanmalıdır.
Organik antepfıstığı yetiştiriciliği projemizde, deneme parselinden toprak örnekleri 0-30 ve 30-60 cm derinlikten ve yaprak örnekleri de meyveye ben düşme döneminde alınmış ve analiz edilmiştir. Besin maddesi eksikliklerini karşılamak amacıyla ahır gübresi ve yeşil gübre uygulanmıştır. Ağaçların taç izdüşüm kenarına, 25-30 cm derinlikte olmak üzere, her ağaca 100 kg ahır gübresi verilmiştir. Yeşil gübre olarak da dekara 6 kg fiğ ve 6 kg arpa karıştırılarak sıra aralarına ekilmiştir. Nisan ayı sonunda bitkiler çiçeklenmeye başladığında sürülerek toprağa karıştırılmıştır.
BUDAMA
Budama, ağaca şekil vermek, verilen şeklin devamını sağlamak ağaçta fizyolojik dengeyi oluşturarak düzenli bir verim almak ve yaşlanmış ağaçları gençleştirerek bunlardan bir süre daha verim almak amacıyla yapılmaktadır. Budanmadan kendi haline bırakılan antepfıstığı ağaçları, çalımsı, sık dallanan, yere yakın ve makineli tarıma imkan vermeyen bir şekil almaktadır. Pistacia cinsine giren ağaçlar reçineli olduklarından, aşırı dal kesiminden hoşlanmazlar. Bu nedenle ileri dönemlerde kalın dal kesimine meydan vermemek için budamanın fidan devresinde başlatılması gerekmektedir.
Antepfıstığı ağaçlarında budama genel olarak verimli yılın sonunda, yaşlanmış, zayıf gelişen 3-4 yaşlı dal çıkarma ve kuru dal seyreltme şeklinde yapılmaktadır. Bu şekilde yapılan budama ağaçta genç dal gelişimini teşvik etmektedir. Antepfıstıklarında ürün 1 yaşlı dallardan alındığından ağaç sürgün oluşturmaya teşvik edilmelidir. Bunun için mutlaka her yıl düzenli budama yapılmalıdır.
SULAMA
Ülkemizde antepfıstığı yetiştiriciliği kuru koşullarda yapılmaktadır. Ancak GAP projesiyle birlikte sulama gündeme gelmiştir.
Antepfıstığı, genellikle başka kültür bitkilerinin yetiştirilemeyeceği, toprak derinliği az, taşlık, kayalık engebeli alanlarda yetiştirilmektedir. Antepfıstığı ağaçlarının kökleri anacın türüne bağlı olarak 5-6 m derine inebildiğinden, kurağa dayanabilmektedir. Bölgemizde 250-550 mm olan toplam yağışın çoğu, vejetasyon dönemi dışında düşmektedir. Antepfıstığında iyi bir verimin yanısıra, çıtlak oranı yüksek, kaliteli ve dolgun meyve elde edilmesi için sulamanın yapılması zorunludur.
Antepfıstığında görülen periyodisitenin çeşitli teknik önlemlerin yanında sulamayla en aza indirilebileceği belirtilmiştir. Antepfıstığında salma sulama metoduyla yapılan bir çalışmada, sulamanın özellikle normal verim yıllarında meyve miktarını arttırdığı ve periyodisiteyi azalttığı, antepfıstığının verim yılında mevsimlik su tüketiminin ortalama 803 mm olduğu ve sulamada ıslatılması gereken derinliğin 110-150 cm olması gerektiği belirlenmiştir.
HASTALIK VE ZARARLILARLA MÜCADELE
Karazenk Hastalığı (Septoria Pistacina Allesh.)
Antepfıstığı alanlarında görülen ve halen mücadele edilen en önemli hastalıktır. Enfeksiyonlar ilkbaharda nisan sonlarına doğru ve çiçeklerin döllenmesinden sonra, meyveler küçük buğday tanesi büyüklüğüne ulaştığında başlamaktadır. Hastalığın tipik belirtileri daha çok yapraklarda ve kısmen de meyve kabuklarında görülen siyah lekelerdir. Bu lekeler zamanla tüm yaprak yüzeyini kaplayabilir. Ve bu da yaprakların kurumalarına ve zamanından önce dökülmelerine neden olur. Asimilasyon organları zarar gören ağaçlar zayıf düşerler ve meyve içleri gelişemediğinden verim azalır. Yaprak ve meyvelerdeki zarar, ağacı zayıf düşürerek gelecek yıllardaki ürünün azalmasına neden olur. Epidemi yıllarında ağaçlar birkaç yıl ürün vermezler. Yapılan çalışmalarda hastalık şiddetine bağlı olarak üründe %3-100 kayıp olduğu belirlenmiştir.
Sonbaharda hasattan sonra yere dökülen yapraklar hemen toplanıp yok edilmelidir. Bu işlem toplanan yaprakların bir yerde yakılması veya derince gömülmesi şeklinde uygulanmalıdır.
Kimyasal mücadelesinde bakırlı preparatlar kullanılmaktadır. İlk ilaçlama çiçek dökümünden sonra, meyvelerin buğday danesi ile mercimek danesi kadar olduğu dönemde yapılmalıdır. Birinci ilaçlama, sigorta ilaçlaması olup hastalık etmeni görülmeden mutlaka yapılmalıdır. Mayıs ayının yağışlı geçtiği yıllarda birinci ilaçlamadan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılmalıdır.
Antep fıstığı Zararlıları
Güneydoğu Anadolu Bölgesi antep fıstığı alanlarında bu güne kadar yapılan çalışmalar sonucu 42 adet zararlı böcek ve akar türü belirlenmiştir. Belirlenen türler içinde fıstık beyaz kabuklu biti (Sturaspis pistaciae Lind.), antepfıstığı koşnili (Eulecanium rugulosum sh.), şıralı zenk (İdiocerinus stali Fieb.), antepfıstığı psillidi (Agonoscena pistaciae Burck. and Laut), fıstık karagöz kurdu (Hylesinus vestitus M.R.), fidan dipkurdu (Capnodis spp.), fıstık dal güvesi (Kermania pistaciella Ams.), fıstık gözkurdu (Thaumetopoea solitaria F.), fıstık iç güvesi (Recurvaria pistaciicola Danil.) ve antepfıstığı meyve iç kurdu (Megastigmus pistaciae Walk.) gibi zararlılar ekonomik anlamda zarar yapan ve mücadele edilmesi gereken zararlılar arasındadır.
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü’nce yürütülen Organik Antepfıstığı Yetiştiriciliği projesi kapsamında, karşılaşılan bazı zararlıların organik mücadelesi konusunda çalışmalar devam etmektedir. Bunlar aşağıda verilmiştir.
Antep fıstığı Dal Güvesi (Kermania pistacella Ams.)
Dal güvesi antepfıstığında bir yıllık sürgünlere zarar vermekte, larvalar sürgün ucundan aşağıya doğru beslenmekte ve dallarda bulunan iletim demetlerine zarar vermektedirler. Zarara uğrayan dallarda yapraklar vaktinden önce dökülmekte, yaprakların dökülmesiyle birlikte meyve ve sürgün gözleri de dökülmektedir. Ayrıca larvalar meyve salkımlarının ucundan aşağıya doğru beslenmekte ve meyvelerin küçük kalmasına, içinin boş olmasına, yani kör cumbaların oluşmasına neden olmaktadırlar.
Dal güvesine karşı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü, Kanada Simon Phrezer Üniversitesi ve Enstitümüzce ortak yürütülen dal güvesine karşı feromon geliştirilmesi ile ilgili yapılan çalışmada, proje sonucu elde edilen feromon organik antepfıstığı projesi alanına, Meeting Disruption amaçlı granüller şeklinde pülverize edilmiştir. Feromonun kullanıldığı alana ve kullanılmadığı alana feromon tuzakları asılmış, organik tarım alanında tuzaklara yakalanan toplam birey sayısı, uygulamanın yapılmadığı alanda yakalanan birey sayısının ¼’ü kadar olmuştur.
Organik tarım projesi alanında göz kurdu (Thaumetopoea soliteria F.) yumurta paketi ve larvalarına rastlanmamıştır.
Antepfıstığı Pisillidi (Agonoscena spp.)
Nimfleri yaprakta bitki öz suyu ile beslenmekte ve yaprakların sarararak erken dökülmesine sebep olmaktadır. Bunun sonucu olarak gözlerde dökülmeler meydana gelmektedir. Zararlı özellikle yeni kurulan plantasyonlarda daha da büyük zararlar meydana getirmektedir.
Bölgemizde antepfıstığının önemli bir zararlısı olan Antepfıstığı Yaprak Psillasına karşı, 100 litre suya 3 kg arap sabunu ve 1.5 litre mavi ispirto karıştırılarak ağaçlara uygulanmış ve tek uygulamadan olumlu sonuç alınmıştır. Zararlı ile ilgili takibe Mayıs ayının ilk haftasından itibaren başlanmış ve haftalık kontroller yapılmıştır. Yapılan gözlemler sonucu zararlının nimflerine Temmuz ayının başında rastlanmış ve Temmuz ayının sonuna doğru populasyonda artış fazla olduğu için ilk mücadele yapılmıştır. Mücadelede 100 litre suya 2 kg Arap sabunu ve 1 litre Mavi ispirto kullanılmış toplam 2 ton su ile ilaçlama yapılmıştır. İlk mücadelede istenilen sonuç alınamamış bir sonraki hafta ikinci ilaçlama yapılmış 3 kg arap sabununa 1,5 litre mavi ispirto katılarak ilaçlama yapılmıştır. Daha sonra 100 yaprakta yapılan sayımda psylla oranının ekonomik zarar eşiğinin altına düştüğü görülmüştür. Ayrıca 100 lt suya 300 gr 80 WP kükürt uygulamasından da olumlu sonuç alınmıştır.
Campylomma lindbergi
Campylomma nimfleri erken dönemlerde gözler patladıktan sonra çiçek salkımlarında zarar yapmakta ve salkımların soğuktan zarar görmüş gibi dökülmesine neden olmaktadır. Zarar oranını belirlemeye yönelik herhangi bir çalışmaya rastlanmamakla birlikte C. lindbergi’nin ergin populasyon takibinde, erginlerin 15 mayıs tarihinde maksimum düzeye ulaştığı gözlemlenmiştir. Ayrıca psyllanın doğal düşmanı olarak literatürlerde yer almasına karşın psylla çıkış döneminde ve psylla yoğunluğunun ekonomik zarar eşiğine ulaştığı döneme kadar olan zaman dilimi içersinde de C. Lindbergi’ye rastlanmamıştır.
Antepfıstığı Karagöz Kurdu (Hylesinus vestitus)
Antepfıstığı karagöz kurdu, antepfıstığına beslenme zararı ve üreme zararı olmak üzere 2 şekilde zarar vermektedir. Mayıs ayı ortalarında çıkan erginler, bahçelerdeki ağaçlara dağılarak, sürgün ve meyve gözlerinin diplerinde beslenirler. Bu beslenme sonucu oluşan 2-4 cm. uzunluğundaki galeriler dolayısıyla meyve gözleri kurur ve dökülür. Zararlı, bir yıl sonra ürün verebilecek sağlam gözleri tercih eder. Bir ergin, 8-10 karagözü veya birkaç sürgünü tahrip edebilir. Üreme sırasındaki zararı; kışlaktan çıkan erginlerin kurumuş veya kurumaya yüz tutmuş zayıf ağaçların dal ve gövdelerinde, kabuk altlarına bıraktıkları yumurtalardan çıkan genç larvalar, bu ağaçlarda galeri açarak iletim kanallarını tahrip eder ve kurumalarına neden olur. Ayrıca larva ve pupa dönemlerini tamamlayan bireylerin, ergin olduktan sonra kabuğu delerek çıkmasıyla da kabuğun delik deşik bir hal alması sonucu kurumayı hızlandırırlar. Ekolojik tarım kapsamında zararlının üreme davranışını göz önünde bulundurarak budama mevsimi olan ekim ayı sonu kasım ayı ortalarına kadar budama artıklarından tuzak dallar oluşturulmuş ve bahçedeki her 10 ağaçtan bir tanesine bu dallar bırakılmıştır. Nisan ayı başlarında ilk talaş çıkarmanın görüldüğü dönemde toplanan kuru dallar bahçeden uzaklaştırılmıştır.
ANTEP FISTIĞINDA HASAT
Ülkemizde antepfıstığı hasadı elle yapılmaktadır. Hasat dönemi başlamadan ilk önce ağaç altları temizlenir. Toprak bastırılır, bu şekilde yere düşen meyvelerin zarar görmeleri önlenir. Hasat esnasında önce yere düşen meyveler toplanır sonra ağaç altına bez örtüler serilir, üç ayak merdivenler yardımı ile hasat yapılır. Hasat edilen meyvelerin ayıklanıp, kurutulduğu yerlere sergi yerleri denilmektedir.
Ülkemizde hasat edilen meyveler sergi yerlerinde ayıklanıp, kurutulmaktadır. Sergi yerleri genellikle antepfıstığı bahçelerinin içerisinde olur. Meyveler burada güneşte kurutulur. Uygun hava koşullarında 3-4 günde antepfıstıklarının nem oranı % 3-5'e düşmektedir.
Sergi yerlerinde kurutma esnasında, meyvelerin toprakla temasının kesilmesi için kurutulacak fıstıklar mutlaka uygun bir bez üzerine serilmelidir. Kurutma işlemi ürün kalitesini doğrudan etkiler. Sergi yerlerinde kurutmaya alınan antepfıstıklarının, serim kalınlığı 3-5 cm’yi geçmemelidir. İyi ve homojen bir kurutma sağlamak için, yavaşça karıştırma yapılmalıdır. Karıştırma esnasında meyvenin kırmızı kabuğuna zarar verilmemelidir. Kurutulan fıstıklar, eleme ve boylama işlemi yapıldıktan sonra jüt çuvallara konulmalıdır.
Yazan: Zir. Yük. Müh. İzzet AÇAR
Kaynak (http://antepfistigi.blogspot.com/2008/03/organik-antep-fistigi.html)
Benim sorunum döllenmeden kaynaklanıyormuş. Şimdi sıra bahçedeki çitlenbik olduğunu düşündüğüm ağaçları biraz daha yakından tanımaya geldi...
Ben 2 ay önce antep e gıttım orada bu mevsımde fide veya fidan bulunmaz dediler bende çarşıda sordum bunlar tohumdan yetişirmi diye bana biraz verdi ama zor yetişir dedi ektim ama olmadı
galıba tohumdan olmuyor
biiyolog
25-01-2009, 16:18
nihayet uzun aramalar sonucu a. fıstığı fidanlarımı buldum(aşılı) ve bahçeme diktim tutmasının zor olduğu syleniyo ama denemekte fayda var verimine gelince bizdede ceviziçin meyvesini torun yer derlerdi ama duyduğum kadarıyla 5 senedede verim olabiliyomuş. aşılamaya gelince yukarda sayılan bitki türlerinin yanı sıra yaani badem ağacı bizim buralarda (iç anadolu) payam olara bilinen çalılara aşılayanları gördüm vverim alınıyo ben aynı ağaçtan şeftali verimi aldım
çelebi67
20-03-2009, 13:05
Ben Manisa Demirci den Bahçekolik bizin burularda bolca melengiç ağacı bulunmakta ve bu ağaçlara antep fıstığı aşılanmaktadır.fakat ağaçlar istenilen büyüklüğe ulaşmıyor .Fakat bildiğim kadarı ile Atlantik sakızı ağacı mevyveleri ekilip çıkan fidelere antep fıstığı aşılanırsa istenilen büyyüklükte ağaçlara ulaşılıyor.tıpkı meyva ağacı gibi oluyor .Fakat Atlantik sakızı ağacı bizim buralarda yok tohum bulamıyoruz.Söz konusu ağacın tohumlarında elinde olan varsa foruma cevap yazsın.
Zeytinci
26-03-2009, 09:40
Ben Manisa Demirci den Bahçekolik bizin burularda bolca melengiç ağacı bulunmakta ve bu ağaçlara antep fıstığı aşılanmaktadır.fakat ağaçlar istenilen büyüklüğe ulaşmıyor .Fakat bildiğim kadarı ile Atlantik sakızı ağacı mevyveleri ekilip çıkan fidelere antep fıstığı aşılanırsa istenilen büyyüklükte ağaçlara ulaşılıyor.tıpkı meyva ağacı gibi oluyor .Fakat Atlantik sakızı ağacı bizim buralarda yok tohum bulamıyoruz.Söz konusu ağacın tohumlarında elinde olan varsa foruma cevap yazsın.
Bahçekolik,
Menengiçten netice alınıyor. Erkeğinin de ayrıca aşılı olarak yanında, yakınında olması gerekiyor meyvesinin iç bağlaması için.
Büyük ağaç olmasını bekleme. Menengiçe yapılan aşılar menengiçten daha hızlı gelişiyor. Yani arsız tabir edilen büyüme gösteriyor. Yer neresi dersen Karaburun.
Atlantik sakızını ise bilmiyorum.
Antep fıstıgı; 3 yaşında, 1240 rakım Ankara.
Sayın k0900, fıstığınız çok sağlıklı görünüyor, fidanı nereden aldınız? Ben bir türlü bulamıyorum.
Ağaçları Antep'li bir arkadaşımız getirmişti.
Karşıyaka peyzajcılarında baharda fidanını görmüştüm.
Sayın k0900, çok teşekür ederim.
Samsunlu55
05-09-2009, 00:03
Bizim bahçedeki büyük kayaların üstlerinde diplerinde menengiç bitiyor. Menengiçin meyvesi ne şekilde kullanılıyor? Aşı zamanı çelik gönderebilecek olan arkadaşlar varmı?
Meyvesi petrol mavisi rengi aldığı zaman toplanır, kurutulur. Çok az kavurularak çerez olarak yenir. Çok güçlü bir aroması vardır. İlk kez tadanlar beğenmeyebilir ama bence çok güzeldir.
Birde kahvesi yapılır. Kavrulur, öğütülür. Biraz kahve ile karıştırılarak pişrilir.
Fidanını satan yer varmı?
karabükte yaşamaktayım ve senlerdir bolgemizde(bulak köyü)sakızlayık denilen ağaçlarımızı aşlayarak antep fıstığı yetirtirmektedir.yani ülkemizde bircok yerde antep fıstığı yetiştirilebilirki verim olarakta tatmin edici boyutlardadır..
Samsunlu55
06-09-2009, 01:25
Meyvesi petrol mavisi rengi aldığı zaman toplanır, kurutulur. Çok az kavurularak çerez olarak yenir. Çok güçlü bir aroması vardır. İlk kez tadanlar beğenmeyebilir ama bence çok güzeldir.
Birde kahvesi yapılır. Kavrulur, öğütülür. Biraz kahve ile karıştırılarak pişrilir.
Fidanını satan yer varmı?
Tamda o rengi aldılar meyvesini çerez olarak tüketmek için önce ne yapmak lazım?
Kahfesinide iyi fiyata satıyorlar kahfe yapabilmek için neler yapmak gerek ön işlemleri nelerdir?
Fidan satan yer olduğunu sanmıyorum. Burda kara kayaların üstlerinde yetişiyorlar onu ordan alıp yaşatmak çok zordur fidanı köküyle alabilmek için hiltiyle kayayı kırıp kayayla çıkarmak gerek:)
mahoni6333
14-09-2009, 21:26
selam ben antepfıstığı ağaçları arıyorum nerelerde yetişir bunları ögrenmek istiyorum yakınlarında olan varmı cevaplarsanız sevinirim antep fıstığı mezarlıkta yetişen belediye arazilerinde veya köylerde şahıs malı için ben tuccarım saygılarla mersinden mahmut
teşekkürler.Arkadaslar bu ağacın filizlenmesi nasıl oluyor bilgisi olan var mı?
siniroluyorum
12-12-2009, 19:56
Edirne'de hangi ağaca aşılayabilirim?
Samsunlu55
12-12-2009, 20:48
Sn. musa78, Karabük'de yetişiyorsa Samsun'da da menengiçe sşılanarak üretilebilir. Birkaç resim ekliyerek bize verim hakkında bilgi (kaç yaşında kaç kg veriyor) verirseniz sevinirim.
Elimde iki adet siirtten gelen fıstık fidanı var yaklaşık 45-50 cm uzunluğunda ve bir poşet içinde toprakta ben istanbulda yaşıyorum ve bunları nereye ve ne şekilde dikeceğimi bilmiyorum fıstık yetiştirciliğiyle ilğili bütün bilgileri okudum fakat saksıda nasıl ekmem ve büyütmem konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. Bu fisanlar kurursa çok yazık olur...
karaselvi
12-02-2010, 17:15
Teşekkürler her konuya değinilmiş ama nerelerde yetişir iklim istekleri nedir yazılmamış. Denizlide ilbadı mezarlığında ağaçların yüzde doksanını antep fıstığı oluşturuyor. Bunların aşılı olduğunu duymuştum ama çok az fıstık veriyor ve fıstıkların içleri boş oluyor. dolusuna raslamadım. Bunun sebebi iklim koşullarımıdır yoksa yanlış aşılanmış ya da tozlaşmamı olmuyor.
acemi_caylak
12-02-2010, 17:26
Elimde iki adet siirtten gelen fıstık fidanı var yaklaşık 45-50 cm uzunluğunda ve bir poşet içinde toprakta ben istanbulda yaşıyorum ve bunları nereye ve ne şekilde dikeceğimi bilmiyorum fıstık yetiştirciliğiyle ilğili bütün bilgileri okudum fakat saksıda nasıl ekmem ve büyütmem konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. Bu fisanlar kurursa çok yazık olur...
Sn. Eda123,
Antep fıstığını İstanbul'da yetiştirmek zordur. Nemi hiç sevmez. Yinede denemekte fayda var. Bahçeniz varsa güney tarafa, bol güneş alan bir yere dikiniz ve fazla su vermeyiniz.
Elinizdeki fidanlar aşılı mıdır bilmiyorum. Ama aşılı olsa bile meyve vermesini beklemeyiniz. Döllenme için, menengiç vb. gibi aşılanmamış antep fıstığı ağaçlarına ihtiyaç duyar.
acemi_caylak
12-02-2010, 17:36
Teşekkürler her konuya değinilmiş ama nerelerde yetişir iklim istekleri nedir yazılmamış. Denizlide ilbadı mezarlığında ağaçların yüzde doksanını antep fıstığı oluşturuyor. Bunların aşılı olduğunu duymuştum ama çok az fıstık veriyor ve fıstıkların içleri boş oluyor. dolusuna raslamadım. Bunun sebebi iklim koşullarımıdır yoksa yanlış aşılanmış ya da tozlaşmamı olmuyor.
Sn. Karaselvi,
Antepfıstığı yazları çok kurak ve sıcak geçen bölgelerde yetişir. Maalesef Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Halep vb. dışında pek verim alınamıyor. Dünyada ise İran, Irak, Suriye, Meksika ve Amerika' da yetişiyor.
Fıstıkların içinin boş olmasının nedeni hem tozlaşma olmaması, (bunun için menengiç ve bıtım dediğimiz Antepfıstığının erkek türü gereklidir.) hem de iklime uyum sağlamamasıdır.
Çok nazlı bir bitkidir. Hem şiddetli periyodisite gösterir hem de aşılısını tutturmak oldukça zordur. Geçen yıl diktiğimiz aşılı fidanların 30 adetinden ancak 17 tanesi tuttu.
Samsunlu55
12-02-2010, 18:10
Sn. acemi caylak, antepfıstığının verimi ne şekildedir? Kaç yaşında ne kadar meyve verir? Bizim burda doğal olarak menengiç ağaçları var, ağacın meyve vermesi için menengiç olması gerekiyor demişsiniz. Sizce burda yetişip verime yatabilir mi?
karaselvi
12-02-2010, 19:15
Sn. Karaselvi,
Antepfıstığı yazları çok kurak ve sıcak geçen bölgelerde yetişir. Maalesef Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Halep vb. dışında pek verim alınamıyor. Dünyada ise İran, Irak, Suriye, Meksika ve Amerika' da yetişiyor.
Fıstıkların içinin boş olmasının nedeni hem tozlaşma olmaması, (bunun için menegiç ve bıtım dediğimiz Antepfıstığının erkek türü gereklidir.) hem de iklime uyum sağlamamasıdır.
Çok nazlı bir bitkidir. Hem şiddetli periyodisite gösterir hemde aşılısını tutturmak oldukça zordur. Geçen yıl diktiğimiz aşılı fidanların 30 adetinden ancak 17 tanesi tuttu.
Teşekkür ederim. Demekki orda bir deneme yapmışlar ve başarılı olamamışlar.
acemi_caylak
12-02-2010, 20:38
Sn. acemi caylak, antepfıstığının verimi ne şekildedir? Kaç yaşında ne kadar meyve verir? Bizim burda doğal olarak menengiç ağaçları var, ağacın meyve vermesi için menengiç olması gerekiyor demişsiniz. Sizce burda yetişip verime yatabilir mi?
Sn. Samsunlu55,
Antepfıstığı şiddetli periyodisite gösteren bir ağaçtır. Bir yıl meyve verir, bir yıl meyve vermez. Gaziantep'te Fıstık Araştırma Merkezi periyodisite için denemeler yaptı. Ama başarılı olamadılar. Bizim yörede fıstık genelde sulanmaz. Araştırma Merkezi sulamanın periyodisiteyi düşürdüğünü söylüyor ama çok iyi bir sonuç alamadılar diye biliyorum.
Antep Fıstığı'nın tam meyveye yatması 10 yılı buluyor. Verim yılında iyi bir ağaç 50-60 kg yaş fıstık verir.
Sizin orasıda yağışı bol ve nemi yüksek olduğu için verim alacağınızı pek sanmam.
Ancak menengiçlerden en azından bir kaç tanesini aşılarsanız, fıstıkların içi boş olsa bile görüntüsü çok güzeldir. Denemenizi tavsiye ederim.
Bu arada bir kaç resim ekleyeyim. 1 tanesi bizim bağdan, diğeri bir başka bağdan çekilmiş resimler.
124946
124947
acemi_caylak
12-02-2010, 20:45
Bunuda eklemeden olmazdı. En azından 50 yaşında vardır. Geçen yıl çok meyve vermişti. Bu yılda verdi ama, çoğunun içi boştu.
124953
sn. Eda123,
antep fıstığını istanbul'da yetiştirmek zordur. Nemi hiç sevmez. Yinede denemekte fayda var. Bahçeniz varsa güney tarafa, bol güneş alan bir yere dikiniz ve fazla su vermeyiniz.
Elinizdeki fidanlar aşılı mıdır bilmiyorum. Ama aşılı olsa bile meyve vermesini beklemeyiniz. Döllenme için, menengiç vb. Gibi aşılanmamış antep fıstığı ağaçlarına ihtiyaç duyar.
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bahçemiz mağlesef yok ben balkonda büyük bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. Inşallah fidanlara birşey olmaz. Olumlu sonuç alırsam gelişmeleri ve fotoğrafları gönderirim
Samsunlu55
12-02-2010, 23:39
Sn. Samsunlu55,
Antepfıstığı şiddetli periyodisite gösteren bir ağaçtır. Bir yıl meyve verir, bir yıl meyve vermez. Gaziantep'te Fıstık Araştırma Merkezi periyodisite için denemeler yaptı. Ama başarılı olamadılar. Bizim yörede fıstık genelde sulanmaz. Araştırma Merkezi sulamanın periyodisiteyi düşürdüğünü söylüyor ama çok iyi bir sonuç alamadılar diye biliyorum.
Antep Fıstığı'nın tam meyveye yatması 10 yılı buluyor. Verim yılında iyi bir ağaç 50-60 kg yaş fıstık verir.
Sizin orasıda yağışı bol ve nemi yüksek olduğu için verim alacağınızı pek sanmam.
Ancak menengiçlerden en azından bir kaç tanesini aşılarsanız, fıstıkların içi boş olsa bile görüntüsü çok güzeldir. Denemenizi tavsiye ederim.
Bu arada bir kaç resim ekleyeyim. 1 tanesi bizim bağdan, diğeri bir başka bağdan çekilmiş resimler.
124946
124947
Menengiçlerde üstündeki meyveleriyle güzel görünüyor, sn. musa78 Karabük'te yetiştirdiğini söyleyince bende burdada olurmu diye merak etmiştim. Karabük biraz daha karasal iklime yakın kalıyor. Bu arada resimlerdeki toprakta çok ilginç beyaz toprak :)
acemi_caylak
13-02-2010, 04:13
teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için bahçemiz mağlesef yok ben balkonda büyük bir saksıya ekmeyi düşünüyorum. Inşallah fidanlara birşey olmaz. Olumlu sonuç alırsam gelişmeleri ve fotoğrafları gönderirim
Sn. Eda123,
Saksıya ekcekseniz çok büyük ve derin bir saksıya ekin. Çünkü Antepfıstığı kökleri çok derine (5-6 m) giden bir bitkidir. Dikerken biraz organik gübre ve çok az çinko sülfat (50 gr) verirseniz iyi olur. Balkona ekmekte sakınca yok, korkmayın, Antepfıstığı -20 dereceye kadar soğuğa dayanır. Garip bir bitkidir, kışın soğuğu, yazın sıcağı çok sever.
acemi_caylak
13-02-2010, 04:45
Menengiçlerde üstündeki meyveleriyle güzel görünüyor, sn. musa78 Karabük'te yetiştirdiğini söyleyince bende burdada olurmu diye merak etmiştim. Karabük biraz daha karasal iklime yakın kalıyor. Bu arada resimlerdeki toprakta çok ilginç beyaz toprak :)
Sn. Samsunlu55,
Evet toprak çok kötü değil mi? Ah nerde humusu fazla koyu kahverengi topraklar. Hangi konudaydı hatırlamıyorum siz bir fotoğraf koymuştunuz. Öyle toprakları bulsak zaten Zeytin ve Antepfıstığı ile uğraşmak zorunda kalmayız. Ikside çok güzel tür. Ancak ekonomik olarak, ürün verdiği yılda kendi masraflarını ancak çıkarıyorlar, ürün vermediği yılda ise cepten gidiyor.
Antepfıstığı fazla toprak seçen bir bitki değildir. Dikildiği topraklarda organik madde oranı çok düşüktür. Topraklar çok kireçlidir. Ph 8.5 a kadar çıkar.
Bir önceki mesajda ikinci resimde gördüğünüz fıstık ağacına ömrü boyunca, sürme ve budama dışında bir bakım yapılmamıştır.
Bakın size 3 sene önce kurumaktan kurtarılmış 2 ağacın Ocak Ayındaki halini göstereyim. Geçen yıl diplerine toprak takviyesi yapmıştık. 3. resim, daha önce gönderdiğim 3. resmin kışınki hali.
124980
124981
124982
Dikkat ederseniz bahçenin toprağı bile çok değişken.
Bu arada menengiç sizin orada da yetişir diye tahmin ediyorum. Çünkü Hatay tarafında yetişiyor. Hatta ben Altınoluk, Akçay civarında da görmüştüm. Bence denemekte fayda var. Hatta dediğim gibi bir tanesini aşılayarak deneyebilirsiniz.
Sn. Eda123,
Saksıya ekcekseniz çok büyük ve derin bir saksıya ekin. Çünkü Antepfıstığı kökleri çok derine (5-6 m) giden bir bitkidir. Dikerken biraz organik gübre ve çok az çinko sülfat (50 gr) verirseniz iyi olur. Balkona ekmekte sakınca yok, korkmayın, Antepfıstığı -20 dereceye kadar soğuğa dayanır. Garip bir bitkidir, kışın soğuğu, yazın sıcağı çok sever.
daha önce yazdığım fidanların mağlesef biri tutmadım benim hatamdanmı yoksa fidan dan mı bilmiyorum şimdilik saksı küçük inşallah büyür ve büyük bir saksıya geçiririm..
acemi_caylak
28-03-2010, 20:08
daha önce yazdığım fidanların mağlesef biri tutmadım benim hatamdanmı yoksa fidan dan mı bilmiyorum şimdilik saksı küçük inşallah büyür ve büyük bir saksıya geçiririm..
Sn. eda123,
Sizin hatanız yoktur. Fidanlarının tutma oranı düşük olan bir ağaç türü. Geçen yıl bizim diktiğimiz fidanların 30 tanesinden 17 adeti tutmuştu. Bu yıl 12 adet diktik, henüz kaç tanesi tutacak belli değil. Çünkü tuttu sandıklarınız daha sonra kuruyabiliyor. Ancak sizin tutan fidan çok güzel gözüküyor. O artık kendini kurtarmış gibi duruyor. Fazla sulamayın. Birde bol güneş alsın artık büyür diye düşünüyorum.
acemi_caylak
29-04-2010, 12:27
Konuya benden başka, fazla yazan yok gibi. Ancak yine de meyvelerin ilk oluşumlarını göstermek açısından aşağıya resimler ekledim. Dallarda çok güzel gözüküyor.
139856
139857
139858
Dogasever
29-04-2010, 12:41
Sn Acemi
Ağaçlarınız çok güzel görünüyor. Yukardaki mesajların birinde fıstıkların içinin boş çıktığından bahsetmişsiniz. Bunun periyodisite ile ilgisi var mı? Yoksa, ağaç fıstıkların içini dolduracak yeterlikte besin alamıyor mu? Yani bu normal bir olay mıdır? Yoksa topraktaki besin yetersizliğinden midir? Ağacın fotosentez kapasitesi ile mi ilgilidir? Yoksa bambaşka bir nedeni mi vardır? Merak ettim.
Sayın acemi_caylak,
Benim bahçemde zamanında aşılanmış 2 tane antep fıstığı ağacım var. Bakımı yapılmadığı için çoğunluk dalları menengiçe dönmüş. Biz de anlamadığımız için gerekli bakımı yapamadık. Acaba sıkı bir budama ile bu ağaçları antep fıstığı ağacı olarak yaşatabilir miyiz.
acemi_caylak
29-04-2010, 12:58
Sn. Dogasever,
Agaçların güzel gözükmesinde EM'nin de etkisi var. Bugün kardeşim fıstık araştırmaya gitmişti, oradaki mühendis kadın bizim ağaçlarda bile bu kadar uzun filiz oluşmadı demiş. Kardeşim onlara birazda hava atmış, biz organik EM kullanıyoruz demiş:) Aslında çok daha güzel fotoğraflar vardı. Ama flash bellekte bir sorun oluştu kurtarabildiklerimi ekledim.
Bu ağaçlar ölmek üzereydi 3 sene önce. Diplerine dışarıdan toprak bile taşıdık. Hatta geçen hafta sonu Antep'te idim baktım yol çalışması var, hemen 20 traktör bizim bağa toprak attırdım. Dikkat ederseniz ikinci resimde fıstığın yanında toprak var. Bu toprağı EMA' lı kompost ile birlikte ağaçlara dağıtacağız.
Peridiyosite olan yılda içleri boş çıkıyor. Aslında çoğu bahçede hiç fıstık yoktu. Bizimkinde iyi bakım sonucu olsa gerek fıstık vardı. Ancak %50 içleri boş çıktı.
Geçen yıl peridiyosite yılıydı bu yıl değil. Bu yıl içelerinin dolu olması lazım. Ayrıca bahçelerde yeterince erkek ağaç yok. Bu yüzden döllenme olmuyor. İçlerinin boş olmasının bir nedeni de bu. Potasyum eksikliği diye düşünüyordum ilk başlarda ancak toprak tahililnde potasyum yeterli çıktı. Bu yıl EM ile birlikte içleri daha dolgun olur diye düşünüyorum. Ayrıca EM'nin perdiyositeyi azalttığına dair zeytinlerde gözlemim var. Ancak daha netleştiremedim. Bu konudaki bilgileri ve literatürü bizimle paylaşırsanız sevinirim.
acemi_caylak
29-04-2010, 13:02
Sayın acemi_caylak,
Benim bahçemde zamanında aşılanmış 2 tane antep fıstığı ağacım var. Bakımı yapılmadığı için çoğunluk dalları menengiçe dönmüş. Biz de anlamadığımız için gerekli bakımı yapamadık. Acaba sıkı bir budama ile bu ağaçları antep fıstığı ağacı olarak yaşatabilir miyiz.
Sn. Üzüm,
Eğer aşılı dallardan büyüyen bir ağaç ise menengiçe dönmemesi lazım. En azından fıstık verir ama içi boş olur.
Siz iyisi mi bu ağacı bir güzel budayın. Mayıs ayı sonunda Haziran ayı başında aşı yaptırın. Bir dalı menengiç olarak bırakın ki döllenme olsun. Haziran ayı başlarında göz aşısı yapılıyor. Size aşılanacak dalı kargo ile gönderttirebilirim.
acemi_caylak
29-04-2010, 13:05
Sn. Dogasever,
Birde aşağıdaki linki ve zararlıyı incelerseniz sevinirim. İnat ettim EM5+EMFPE ile Karagöz Kurdunu yeneceğim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20544
Sayın acemi_caylak,
Buralarda antep fıstıği aşısı yapan kalmamış. Yapıyoruz diyenlerinde tutan antep fıstığını göremedim. Hem bu ağaçlar genç de değil. Teklifiniz için çok teşekkür ederim.
Ana gövdeden 5-6 dal çıkmış. Bu dallardan 1 veya 2'si aşılı. Aşısız dallar istila etmiş ve bu dallar oldukça gelişmiş. Hafif budama yaptığımızda ağaçlar kötüleyince budamayı da bıraktık. Aşısızların tümünü (dölleme için biri hariç) kesersem sorun çıkarır mı? (Korkumdan dokunamıyorum ağaca)
Tecrübeniz olduğu için soruyorum. "Bırakın öyle kalsın" derseniz ağacı ellemeyeceğim.
acemi_caylak
29-04-2010, 14:05
Sayın acemi_caylak,
Buralarda antep fıstıği aşısı yapan kalmamış. Yapıyoruz diyenlerinde tutan antep fıstığını göremedim. Hem bu ağaçlar genç de değil. Teklifiniz için çok teşekkür ederim.
Ana gövdeden 5-6 dal çıkmış. Bu dallardan 1 veya 2'si aşılı. Aşısız dallar istila etmiş ve bu dallar oldukça gelişmiş. Hafif budama yaptığımızda ağaçlar kötüleyince budamayı da bıraktık. Aşısızların tümünü (dölleme için biri hariç) kesersem sorun çıkarır mı? (Korkumdan dokunamıyorum ağaca)
Tecrübeniz olduğu için soruyorum. "Bırakın öyle kalsın" derseniz ağacı ellemeyeceğim.
Sn. Üzüm,
Bence fıstık ağacı sizin orada nasıl olsa meyve verse bile içleri boş olacak. Bence güzel bir budama yapın (yani kuru dalları alın ve sık dalları biraz seyrekleştirin), süs ağacı niyetine kullanın. Çünkü hem fıstık hem de menengiçin görünümleri çok güzel. Bir resim ekleyebilirseniz hangi dalları keseceğinizi işaretleyip size gönderebilirim.
Buralarda meyve veren ağaç çok; bendekiler sorunlu. Resimleri çekince size göstereyim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
acemi_caylak
29-04-2010, 16:14
Buralarda meyve veren ağaç çok; bendekiler sorunlu. Resimleri çekince size göstereyim. Yardımlarınız için teşekkür ederim.
Sn. Üzüm,
Merak ettim şimdi, meyvelerin içlerinin dolu olduğundan emin misiniz?
Evet, belki sizin orası kadar verimi yüksek olmuyordur ama çuvallarla topladıklarını biliyorum. (benimkiler hariç; 5 senede 1 kere içi dolu oldu)
acemi_caylak
29-04-2010, 19:37
Şimdi google mapsten Sarıcakaya'nın konumuna baktım, Eskişehir'inde kuzeyinde kalıyor. Orada yetişiyorsa çok güzel. Bu benim için süpriz oldu. Ancak aynı zamanda sevindim.
Sizinkide meyve verecek duruma gelebilir o zaman. Bizim ağaçlar dededen kalma idi. Bakımsızlıktan çalıya dönmüşlerdi. Ama sıkı bir budama ve güzel bir bakımla 3 yılda resimdeki hale geldiler. Siz bir resimleri gönderin bence adam ederiz onları. Diğerleri gibi sizde çuvalla alırsınız.
Yarın fotoğraflamaya çalışayım. Çuvalda gözüm yok; 1 kova yeterli olur. ;)
Sayın acemi_caylak, resimleri çektim ama belirgin değiller.
140298
140299
Herhalde işe yaramazlar.:(
acemi_caylak
01-05-2010, 23:05
Sn. Üzüm,
Agaclar gerçekten çalı gibi olmuş. Bence geç kalmış olsakta güzel bir dudamakta fayda var. Antepfıstğı diğer ağaçlar gibi değil. Her mevsimde budamayı kaldırıyor. Bence kuru dalların hepsini alın. Birde diplerini bir güzel temizleyin. Kendini toparlayacaktır.
Budadıktan sonra bir kez daha resmini çekerim. Teşekkür ederim.
acemi_caylak
02-05-2010, 12:38
Sn. Üzüm,
Bir şey daha dikkatimi çekti. Resimler çok net olmasa da üstteki ağaçta menengiçe benzer bir dal yok gibi. Alttaki ağaçta ise sağ ve sol taraftaki dallar menengiç değil. Budamayı yaparken bunuda dikkate alırsanız sevinirim. Özellikle alttaki ağaçta orta bölümü tamamen boşaltalım.Yalnızca döllenme için bir dal bırakmak yeterli.
Sayın acemi_caylak,
Üstteki ağaç alttakine göre biraz daha iyi durumda ama menengiç dalları oldukça çok.
Dölleme için bırakılacak dal nasıl olmalı? Sizin konuya koyduğunuz foroğraflara baktım ama seçemedim. Acaba dalların belirgin olduğu bir fotoğrafta işaretler misiniz? Bana çok yardımı olur.
Teşekkür ederim.
acemi_caylak
03-05-2010, 10:09
Sn. Üzüm,
Bizim orada antepfıstığında çoğunca ağaç daha 3-4 yaşında iken T göz aşısı yapılır ve ağacın tacını aşılanmış dal üzerinde oluşturacak şekilde budama yapılır. Bu yüzden sizinde farkettiğiniz gibi aynı ağaç üzerinde menengiç veya buttuma rastlanmaz.
Uzun yıllar antepfıstığının kendi kendini döllediği düşünüldü. Bu yüzden bahçelerde erkek ağaçta bırakılmazdı. Hatta bahçedeki erkek ağaca kayıp gözü ile bakılırdı. Sanırım kendi kendini döller diye düşünülmesi çevredeki bor bahçelerde bulunan erkek ağaçlardan gelen tozlayıcılarla olmaktaydı. Çünkü dağda bayırda hemen her yerde bir menengiç ağacına rastlanır. Ama artık çok az işlenmemiş bor yer kaldı. Bu yüzden meyvelerdeki boş oranı daha fazla.
Neyse ki son yıllarda bahçelerde her 10 ağaca karşılık 1 adette erkek ağaç bırakılmaya başlandı. Ayrıca fıstık araştırma merkezi dölleyici erkek çiçek tozu satıyor. Bu yıl bizde uyguladık.
Aşağıda bizim bahçede daha önce babamların söktüğü erkek ağaçlardan birisi yeniden filizlenmeye başladı ve 3 yılda güzel serpildi. Fotoğrafta zeytinin arkasındaki ağaç.
141074
Sizin ağaçlarda biraz yaşlı (sanırım en az 20-30 yaşındalar). Bizim ağaçların 4-5 yıl önceki haline benziyor. Güzel bir budama ile bir iki yıla kadar kendilerini çok güzel toparlarlar diye düşünüyorum.
Sizin bahçede erkek ağaç olmadığı için ortadaki aşılanmamış bir dal döllenme için kalsın diye düşünmüştüm.
Eğer çevrenizdeki bahçelerde erkek ağaç varsa veya Gaziantep Fıstık Araştırma Merkezi'nden çiçek tozu alacaksanız bence sadece aşılı dalları bırakabilirsiniz.
Sayın acemi_caylak,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Komşulara erkek ağacı sorayım ama onlarda olduğunu tahmin etmiyorum, varsa bile bana uzaklar. Bildiğim bütün antepfıstıkları çok önceden aşılanmış yaşlı ağaçlar; kimisi yamaçlarda kimisi benim ki gibi sınır kenarlarında dikili. Komşuların ağaçlarını verdiğiniz bilgiler ışığında inceleyeceğim, döllenmeyi nasıl sağladıklarına bakacağım.
Benim ağaçlarda menengiç dalları rüzgar yönününde gelişmiş. Meyve tutumunun olmaması bu nedenle olabilir mi?
acemi_caylak
03-05-2010, 11:28
Benim ağaçlarda menengiç dalları rüzgar yönününde gelişmiş. Meyve tutumunun olmaması bu nedenle olabilir mi?
Sn. Üzüm,
Bir nedeni bu olabilir diye düşünüyorum. Diğer nedeniyse sizin ağaçlar çok bakımsız kalmış. Uç dalların çoğu kurumuş.
Diğer başlıklarda gördüğüm kadarıyla bahçeyle ciddi bir uğraşınız var. Antepfıstığı ağaçlarınıza da biraz özen gösterirseniz çok güzel olacaklardır. Açıkçası bahçemde üstteki büyük ağaçtan bir kaç tane olmasını isterdim. Çünkü büyümesi uzun yıllar alan bir ağaç, çok emek istiyor.
Öyle yetişmiş 100-200 ağacı olan bizim oralarda zengin sayılıyor:)
Sayın acemi_caylak,
Ağaçlar konusunda bilgimiz çok az. Hele ilk defa karşılaştığım bu ağacı hafif budamada kötü edince bir daha ellemeye cesaret edemedik. Bahçede ilaçlama yapmadığımız için dip sürgünleri bile hastalık kapabilir diye ellemedik. Aklıma gelmişken sorayım, budanan yerlere macun vs. kullanmam gerekir mi?
Sanırım budanınca çıkacak olan görüntü sizi hayal kırıklığına uğratacak; fotoğraftaki gibi değil.
acemi_caylak
03-05-2010, 13:08
Sn. Üzüm,
Ben hala antepfıstığı sizin orada nasıl yetişir şaşkınlığı içindeyim. Bu yüzden bu ağaçları kesin adam etmeliyiz. Bahçenizdeki uygulamaları anlatırken yazları çok sıcak olduğunu söylüyorsunuz, sanırım işin sırrı burada. Fotoğraftan gördüğüm kadarıyla bulunduğunuz bölge dağlarla çevrili bir vadi içerisinde. Fazla rüzgar almadığı için yazlar çok sıcak geçiyordur. Antepfıstığı yazları çok sıcak ve kışları çok soğuk olan bölgeleri seviyor.
Kesilen dallara tabi ki aşı macunu sürmekte yarar var. Ayrıca budama sonrası EMA ile Golden Mix benzeri bir iz element karışımını sulama suyu ile birlikte ağaca verirseniz çok iyi olur. Bu uygulamayı 15 gün ara ile 3 kere tekrarlayın derim. 300 ml EMA + 300 ml Golden Mix + 100 litre 2 ağaca paylaştırılarak uygulanabilir. Aklıma gelmişken oradaki diğer bahçe sahipleri ağaçları suluyorlar mı?
Şehir olarak Eskişehir yazdığına bakmayın; iklimi Eskişehir'den farklı. Yazın hafif rüzgarımız var. O da olmasa, durduğu zaman (Temmuz 15 - Ağustos 15 arası) gölgede bile duramıyorsunuz. Kışımızda Eskişehire benzemez, burada uzun kollu gömlek veya penye tişörte geçtiğimiz zaman şehirin içi kabana geçmiş oluyor.:)
Nispeten yakın olan bahçedeki ağaçlar sulanmıyor diye biliyorum.
Yanlış bir izlenim vermeyeyim, burada antep fıstığı bahçesi yok. Bahçe yamaçlarında, sınır kenarlarında veya köydeki evlerin bahçelerinde var. Dışarıya satıldığını duymadım. Herkes kendi ihtiyacı ve eşe, dosta vermek için yetiştiriyor.
acemi_caylak
03-05-2010, 14:16
Durum şimdi daha netleşti benim için. Çünkü 17-18 Nisan tarihinde Eskişehir'de idim ve ağaçlar yeni uyanmaya başlamıştı. Hatta buğdaylar bile ancak 10-15 cm büyümüştü. Oysa sizin ağaçlar bizim orası kadar yapraklanmış, ayrık otları nerdeyse tohuma durmuş.
İklim Antepfıstığı için tamamen uygun gözüküyor.
Sevgi Durul
08-06-2010, 12:02
Bu da bizim bahçedeki Antep fıstığı.
150898
yusufnar
08-06-2010, 12:08
arkadaşlar benim antep fıstığı bahçesi kurma fikrim var. bana fizibilite örneği verebilirmisiniz? ne kadar yatırım gerekir. bir dönümden ne kadar gelir elde edilir? kazançlımıdır?
subutay78
23-06-2010, 22:48
Antep fıstığı yetiştiricisi ve bu konuda uzman olan bir arkdas varsa bir sorum olacak yardımcı olabilirseniz sevinirim...Bahçemde son yıllarda salkımlar oluyor ve salkımın içerindeki tanelerde kurumalar başlıyor acaba bu bir hastalık mı hastalıksa nasıl geçirebilirim size fotoğraflarınıda daha sonra çekip atabilirim...Özellikle Antep Nizip çevresindeki arkadaslar sizde böyle bir sorun var mı?
Sayın lun@tiC, Antep fıstığı aşısı için sürgünleri parafinleyip bugün Aras kargoya verdim. Aşı yerine kadar ambalaj açılmasa iyi olur.
subutay78
07-07-2010, 13:50
Arkadaslar daha öncede yazdım simdi fotolarınıda gönderiyorum bu hastalıklar hakkında bilgisi ve nasıl yenebilecegim hakkında önersisi olan varsa yardımcı olsun tesekkürler...
Samsunlu55
09-07-2010, 12:01
Arkadaslar daha öncede yazdım simdi fotolarınıda gönderiyorum bu hastalıklar hakkında bilgisi ve nasıl yenebilecegim hakkında önersisi olan varsa yardımcı olsun tesekkürler...
Ceviz antraknozu (http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/btkserisi/b_29.pdf) hastalığını andırıyor ama antep fıstığında görülürmü bilemiyorum.
acemi_caylak
02-08-2010, 17:07
Arkadaslar daha öncede yazdım simdi fotolarınıda gönderiyorum bu hastalıklar hakkında bilgisi ve nasıl yenebilecegim hakkında önersisi olan varsa yardımcı olsun tesekkürler...
Sn. Subutay78,
Mesajınızı yeni gördüm. Ağaçlarınızda karazenk var. Bu yıl bizim ilçedeki ağaçların çoğunda vardı. Organik sertifikalı bakır oksiklorür kullanabilirsiniz. Aşağıda Antefıstığı Araştırma Merkezi'nin kitapçığından alıntı var.
163943
163944
Ahmet MiM
17-08-2010, 18:09
FISTIK
Antep te aldigim bahcede fistik agaclarim var. bunlardan mahsul alabilmem icin bana asilamam gerektigi söylenildi. Daha önce mahsul almistim.
Bugün arastirdigimdan ögrendiklerime göre, bunlara asi gerekmiyor. Asilanmamis agac daha önce mahsul mü verir ?
Yoksa yapay olarak dölledilerde benim fistik agaclarimi, bana "budadik" mi dediler ?
Erkek fistik agaci ile disi fistik agacini nasil ayirdedebilirim. belkide erkek agacim yok.
Bilgilerinizi rica ediyorum.
acemi_caylak
20-08-2010, 06:25
Sn. Ahmet Mim,
Fıstık veriyorsa mutlaka aşılanmıştır. Erkek fıstık ağacının yaprakları daha dardır. Ayrıca hemen her yıl bıtım dediğimiz meyve verir. Dişi ağaçta ise yapraklar daha geniştir ve Antep'te olduğunuza göre en azından 2 yılda bir meyve verir. Meyve verdi derken belkide bunu kastettiniz. Erkeğinin resmi aşağıdadır.
166795
kamil keskin
18-02-2011, 15:44
ben bu sene 80 kadar çam fıstığı diktim.6 yaşındalar.inşallah tutar.
kamil keskin
18-02-2011, 15:45
5-10 sene sonra meyve almaya başlarım inşallah!
serkanhoca
24-02-2011, 20:22
Benim tarlamda çitlembik ağaçlarına antep fıstığı aşılanmış. Tahminim en küçüğü 20 yaşlarında ya da daha fazladır. Ağaçlar tarlanın kenarlarında tek tük ya da kimi yerlerde bir kaç adet yan yana bulunmakta. Çevredekilerin söylediklerine göre aşılama yapılırken bir erkek ve bir dişi olarak yapmışlar. Yazılanları inceledim, bu sene ağaçları zeytinde budama yapar gibi budadık (fıstık budamayı bilmiyoruz). Enstitüden toz almayı düşünüyordum dölleme için ama bu seneyi budama ile geçirmek istedim. Sizlerin yorumlarınızı ve yardımlarınızı bekliyorum. En kısa zamanda resimleri yüklemeye çalışacağım.
serkanhoca
20-03-2011, 16:29
Tekrar selamlar-Saygılar
Çektiğim resimleri sizlerle paylaşmak ve yardımlarınızı almak istedim. Fıstıkların içi boş oluyor ve ağaçlar çitlembiğe aşılı.
serkanhoca
20-03-2011, 16:32
resimlerin devamı
serkanhoca
20-03-2011, 16:35
son resimler
Pistacia vera' nın (Antep fıstığı)
tohumdan yetişmesi mümkün mü?
Bahçeme tesadüfen atılmış olan 3-4 tohumun çimlendiğini gözlemledim de...
Söküp atmaya da kıyamıyorum.
filizceng
20-04-2011, 15:08
Bizim bahçemizde de aşılı antep fıstığı ağaçları var ve çok yaşlılar. Meyve verme durumları da yılın iklimine göre değişiyor. Çok güzel verimi var. Burası Ankara Beypazarı , ancak bizim meyvelerin %40-50' si kabukları çatlamıyor yani meyveler kapalı oluyor. Zannediyorum bunun sıcaklıkla bir ilgisi var. Bizim düşüncemizde siirt fıstığı çeşidini denemek. Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Aşı yapıldığı takdirde özellik olarak meyvelerin ağızları açık yani siirt fıstığının özelliğini yansıtır mı yoksa o da iklimle ilglili mi? Bir de aşı yapmak için ne zaman yapılır? ( T göz aşısı ) aşı metaryali konusunda yardım nasıl temin edebilirim?
acemi_caylak
27-04-2011, 22:38
son resimler
Sn. Serkan Hoca,
Meyve içlerinin boş olması hem iklimle (yeterli soğuklama süresinin olmayışı) hem de bahçenizde yeterince erkek ağaç olmayışı ile ilgili olabilir.
Budama konusundaysa benim bahçedeki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20654)ağaçların durumunu niceleyebilirsiniz.
acemi_caylak
27-04-2011, 22:40
Pistacia vera' nın (Antep fıstığı)
tohumdan yetişmesi mümkün mü?
Bahçeme tesadüfen atılmış olan 3-4 tohumun çimlendiğini gözlemledim de...
Söküp atmaya da kıyamıyorum.
Sn. Jezebel,
Yetişir ancak büyük olasılıkla menengiç veya bıtım olarak çıkacaktır. 3-4 yaşına geldiğinde aşılamanız gerekir.
acemi_caylak
27-04-2011, 22:46
Bizim bahçemizde de aşılı antep fıstığı ağaçları var ve çok yaşlılar. Meyve verme durumları da yılın iklimine göre değişiyor. Çok güzel verimi var. Burası Ankara Beypazarı , ancak bizim meyvelerin %40-50' si kabukları çatlamıyor yani meyveler kapalı oluyor. Zannediyorum bunun sıcaklıkla bir ilgisi var. Bizim düşüncemizde siirt fıstığı çeşidini denemek. Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim. Aşı yapıldığı takdirde özellik olarak meyvelerin ağızları açık yani siirt fıstığının özelliğini yansıtır mı yoksa o da iklimle ilglili mi? Bir de aşı yapmak için ne zaman yapılır? ( T göz aşısı ) aşı metaryali konusunda yardım nasıl temin edebilirim?
Sn. Filizceng,
Eğer gerçek antep fıstığı ise kabuk çatlama oranı normal. Kabuk çatlama oranı genelde en güzel bahçede bile %60-70'i fazla geçmez. Siirt türüne aşılamayın derim. Siirt türü dedikleri aslında İran fıstığı, gerçek antep fıstığındaki lezzeti bulamazsınız. Meyve boyları eşit olmadığı için bu konuda makine kullanılamıyor. Fıstıkların kabuğu evlerde kadın ve çocuklar tarafından götürü usulü çekiç yardımı ile tek tek çıtlatılarak fıstık işleme atölyelerinde işleme tabi tutuluyor.
Aşı haziran içersinde yapılır.
filizceng
02-05-2011, 15:39
Sn. Filizceng,
Eğer gerçek antep fıstığı ise kabuk çatlama oranı normal. Kabuk çatlama oranı genelde en güzel bahçede bile %60-70'i fazla geçmez. Siirt türüne aşılamayın derim. Siirt türü dedikleri aslında İran fıstığı, gerçek antep fıstığındaki lezzeti bulamazsınız. Meyve boyları eşit olmadığı için bu konuda makine kullanılamıyor. Fıstıkların kabuğu evlerde kadın ve çocuklar tarafından götürü usulü çekiç yardımı ile tek tek çıtlatılarak fıstık işleme atölyelerinde işleme tabi tutuluyor.
Aşı haziran içersinde yapılır.
Teşekkür ediyorum. Bahçedeki ağaçlar söylediğim gibi çok yıllık, yaşlı ancak tür olarak gerçek antep fıstığına aşılanmış, ancak bizimki sadece bir merak, yine de bazı genç ağaçlarda denemek istiyoruz.
Merhabalar ben fethiyede yaşıyorum yüksek lisans için antep'e gitmiştim oradan dönüşte antep fıstığı tohumu getirmiştim onları toprağa diktim şimdi 2 yaşına falan geldiler acaba burada olur mu, yani içi olur mu acaba? ACEMİ bey sanırım bu konuda sizin bilginiz yeterli diye düşünüyorum bilgi verirseniz çok memnun olurum
Selehattin 67
01-10-2011, 20:17
Sevgili obahar karabük safranboluda bir cenaze töreni için gittiğim kabristanda sakız ağaçlarına aşılı antep fıstığı gördüm gerçektende çok şaşırmıştım oradaki yaşlılara sorunca gerçekten fıstık olduğunu öğrendim sanırım muğla civarında sakız ağacı var aşı yapmayı bir deneyebilirsiniz
mühendis27
18-12-2011, 21:17
evet safranboluda patika yolun sol tarfında menengiç ve aşılı fısıtk agaçlarını bende gömrmüştüm yaklaşık 50 60 tane
burjuva1981
25-12-2011, 22:22
arkadaşlar belki biraz garip gelecek ama ben konya da 500 adet badem fidanı diktim ve bahçemde biraz boş yer var eğer burada antepfıstığı yetişebilir diyen 2 kişi çıkarsa birazda antep fıstığı ekmeyi düşünüyorum okudum kadarı ile ankara yetiştiğini söylüyorlar iklimimiz aşağı yukarı aynı fikirlerinizi bekliyorum
benim 25 e yakın fıstık ağacım var.etrafım da erkek fıstık ağaçları var verim alıyorum.2011 de mayısın 20 sinde erkek fıstık göz aşısı atmaya çalıştım ama tutturamadım.kaleme gelmiş fıstık ağacına su gelmezden önce kalem aşısı atsam tutarmı veya başka bir teknik varmı?
barisbolat
05-05-2012, 23:01
(çitlenbik)menengiçten aşılanacak antep fıstıkları yakında sındırgıda
meraklı arkadaşlara duyurulur.
ozturk59
18-07-2012, 20:41
Antep fıstığı Konya-Hadim-Aladağ Mevkilerindede çok miktarda bulunur önceden menengiçlere aşılamışlar.
alper294
07-08-2012, 14:32
Aynı sorun bende'de oluşuyor meyve tutuyor ve iç oluşumu yapmıyor.
yörenize uygun dişi çeşit ile aynı zamanda polen veren erkek çeşitleri aşılayınız.
Sevgi Durul
01-09-2012, 15:53
Meyveleri toplarken olgun olanları artık ayırabiliyoruz. Ancak;
* Meyvelerin hep olmuşlarını tek tek mi toplayacağız? Zeytin gibi hepsi bir anda
olgunlaşmıyor mu?
*Meyvelerin bazıları kabukları çatlamış olarak çıkarken, çoğu çatlamamış oluyor. Bu
topladığımız meyveleri hangi işlemlerden geçirmeliyiz?
Şimdiden çok teşekkürler.
Antep fıstıkları, zeytin gibi hepsi aynı anda toplanmaz. Kabukları çatladıkça, yumuşadıkça tek tek toplanır.
Topladığımız meyveler, zaman geçirmeden kabuklarından çıkarılmalı, kurutulmalıdır. Bazılarının sert kabuğu zaten çatlamış olarak çıkıyor. Kabuğu çatlamamış olanları özel pensesiyle çatlatarak kolay ayıklayabiliriz.
Fotoğraflar burada (http://www.agaclar.net/forum/1014131-post2295.htm).
serkanhoca
01-09-2012, 18:38
Açıklamalar için teşekkürler.
serkanhoca
01-09-2012, 18:39
Açıklamalar için teşekkürler.
Hayatımda ilk defa ağaçtan antep fıstığı topladım ve yedim. Umarım ilerleyen senelerde de bakımlarını düzenli yapabiliriz.
selam arkadaşlar hayırlı günler yeni buldum bu siteyi.
bu siteyi düşünen kuran arkadaşlara çok çok teşekkür ederim.
izmirden
29-11-2012, 19:57
Merhabalar antepfıstığı İzmir'de ya da Çeşme'de yetiştirilebilir mi? Sadece tek bir ağaçlar yetiştirilmesi mümkün mü?? Bilgi verirseniz bilenlerden rica ediyorum, sevinirim.
Kayseri- Talas 1100 rakım kışları sert-soğuk yazları kurak-sıcak Antep fıstığı deneme amaçlı yetiştirildi erkekli dişili aşılandı tutturuldu yalnız verim alınamıyor kabuğun içini dolduramıyor 3 sene önce yazın hava çok sıcak gitmişti o sene biraz içlerini doldurmuştu sanırım yüksek sıcaklık istiyor.
zergilli
11-02-2013, 17:24
Kasım beye katılıyorum.gaziantep nizipte fıstık bahçemiz var gelirseniz bolca anlatırız..
Blacksoul1903
27-02-2013, 22:22
Merhabalar antepfıstığı İzmir'de ya da Çeşme'de yetiştirilebilir mi? Sadece tek bir ağaçlar yetiştirilmesi mümkün mü?? Bilgi verirseniz bilenlerden rica ediyorum, sevinirim.
Öncelikle selamlar. Ben Seferihisar'da ikamet ediyorum ve bizim burada mezarlıklarda bu ağaçtan bolca var. Ve üzerinde de ürünü çok fazla olmasada mevcut. Benim de bu konuda bir sorum olacak; Bu ağacı kalemden üretebilir miyiz? Ben çöğüre aşılama konusunda pek başarı sağlayamıyorum, ancak kalemden üretim olursa bir çok fidan yetiştirebilirim.
Batuhan Yılmaz
15-04-2013, 14:35
Merhaba elimde antep fistigi tohumu var ama ne zaman nasil dikecegimi bilmiyorum.
Batuhan Yılmaz
21-04-2013, 22:50
Soruma cevabi olan yokmu bu fistiklar cok istah cekici yok edicem yakinda hepsini yiyerek :) .
Nasil yetistirebilirim Istanbuldayasiyorum cikari tohumdan .
Merhaba elimde antep fistigi tohumu var ama ne zaman nasil dikecegimi bilmiyorum.
Siz onları hemen toprağa ekin. Hem onlar yenmekten kurtulur. Hem de siz artık onları yemeyi düşünmezsiniz. Çiğ tohum ise çıkar. Büyüdükten sonra gerekirse aşı yaparsınız.
maysan80
28-04-2013, 13:12
antep fıstığını diktiğimiz de çıkan fidan ne fidanı olur. menengiç diyenler var. bilgisi olanlardan yardım lütfen...
şu an 1050 rakımda yaklaşık 4 yıl önce tüplü olarak diktiğim 20 adet antep fıstığından tutan 15 tanesini geçen yıl haziranda sürgün göz aşısıyla aşılattım.ağaçların gelişimi yavaşta olsa iyi.
10 dönümlük bir arazim vardı bir hevesle burayı meyve bahçesi yapmaya karar verdim daha önce buranın yaklaşık 2 dönümü kaysı idi kalan yerlere çeşitli meyve ağaçları diktim.bahçenin %70'i badem bunun yanında antep fıstığı,ceviz.kiraz.dut,armut gibi ağaçlarda var.hepsindende meyve almaya başladım.ancak bilinçsizce oluşturduğum bu bahçede bazı sorunlar başladı.sadece bu yıl 8 adet badem ağacım kurudu.ziraatçılar badem kurumasının fazla sulamadan kaynaklandığını söylediler.bende bahçeyi ikiye böldüm 2 adet motorpomp kurdum biriyle bademleri diğeriylede bahçenin alt kısmını yani antep fıstığının ve sebze yetiştirdiğim yeri sulamaya başladım.ancak sorun bitmedi fazla su istemeyen antep fıstıkları çok sulanan yerde çok su isteyen kiraz ağaçları az sulanan yerde kaldı.
benim sizlerden öğrenmek istediğim EKİM KASIM aylarında bu ağaçları yer değiştirsem olurmu.bu ağaçlara çok emek verdim kaybetmek istemiyorum.bu konuda bilgisi olan arkadaşların önerilerini merakla bekliyorum.vereceğiniz bilgiler için teşekkürler.
yolgezer2001
01-09-2013, 22:20
herkeze bol ürünlü günler dilerim antep fıstıgı konusunda bikaç sorum olacak ilgisi bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok makbule geçecek
1- 1050 rakımda akdeniz iklimi ve karasal iklim arasında olan yerde antep fıstıgı yetişirmi
2- ticari olarak düşünmüyorum azda verse kaliteli ürün veren aşılı fidan nerden temin edilir
3- ceviz **** badem de oldugu gibi ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenirlermi
şimdilik bu kadar
saygılar...
Arkadaşlar aşılı antep fıstığı fidanı nereden bulabiirim bilen var mı ?
nuhserttas
03-01-2014, 19:22
Orman Fidanlığından emekli (şu anda rahmetli) bir akrabam Çanakakle Ezine'de bu bitki ile çok uğraştı ama başarılı olamadı.
Ya suyundan, ya havasından ????
antep fıstıgı sıçak ortamları sever ve bulundugu toprak çook verimli olmaması gerekiyor çünkü topragın aşırı verimli olması(ör:adana) fıstık agacını büyütüyor ama fıstıkların içini doldurmuyor. olan fıstıklarda boş oluyor.kuru kabukkk
nuhserttas
03-01-2014, 19:27
herkeze bol ürünlü günler dilerim antep fıstıgı konusunda bikaç sorum olacak ilgisi bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa çok makbule geçecek
1- 1050 rakımda akdeniz iklimi ve karasal iklim arasında olan yerde antep fıstıgı yetişirmi
2- ticari olarak düşünmüyorum azda verse kaliteli ürün veren aşılı fidan nerden temin edilir
3- ceviz **** badem de oldugu gibi ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından etkilenirlermi
şimdilik bu kadar
saygılar...
cevaplar :1... 1050 rakımda yetişirmi yetişmezmi bilmeme ama hangi şehirde yetiştirecegin önemli burdurda ise yetişmez iklim koşullarından dolayı..
2...gazıantep nızıp ve şanlıurfanın birecik ilçelerinde bulabilirsin
3....etkilenir..:) umarım yardımcı oldum
nuhserttas
03-01-2014, 19:29
Arkadaşlar aşılı antep fıstığı fidanı nereden bulabiirim bilen var mı ?
gaziantep nizip ilçesinde ve şanlıurfanın birecik ilçesinde bulabilirsin
nuhserttas
03-01-2014, 19:31
antep fıstığını diktiğimiz de çıkan fidan ne fidanı olur. menengiç diyenler var. bilgisi olanlardan yardım lütfen...
menengiç fidanı olur daha sonra aşı ile antep fidanına döner . tavsiyem menengiç kahvesi içmen çok lezzetli olur:)
kamil keskin
02-03-2014, 19:13
balıkesirde yetişirmi acaba rakım 450
limon_sever
02-03-2014, 19:15
balıkesirde yetişirmi acaba rakım 450
Komşumuzda yetişkin bir ağaç var. Konya'da yetiştiyse Balıkesir'de hayli hayli yetişir.
Zeytinci
27-04-2014, 21:35
iç yapması için erkeğinin olduğunu biliyorum. GAP turunda alışveriş yaptığım satıcı sumak varsa bol mahsül tuttuğunu söyledi. Dalga mı geçti yoksa doğrumu söyledi?
In God We Trust
27-04-2014, 23:03
Sumak ile alakası nedir?
Zeytinci
28-04-2014, 19:32
Sumak dikilmesini söyledi. Mahsül çok tutarmış. Galiba başından savmak için söyledi.
bebeto016
16-05-2014, 19:39
antep fıstığı aşılamasında menengiç çöğürüne subat ve mart gibi kalem aşısı uygulanabilirmi uygulanamazsa nedeni nedir.?
kalın gövdeli menengiç ağaçlarına kalem aşılar uygulanmıyorsa bu ağaçlara fıstık nasıl aşılanıyor acaba merak ettim..
haziran ayı içerisinde göz aşşılar için aşı kalemleri için yardımcı olabilecek bir arkadaş varmı.. rica etsem..
saygılar.
bebeto016
19-05-2014, 18:03
antep fıstığı aşılamasında menengiç çöğürüne subat ve mart gibi kalem aşısı uygulanabilirmi uygulanamazsa nedeni nedir.?
kalın gövdeli menengiç ağaçlarına kalem aşılar uygulanmıyorsa bu ağaçlara fıstık nasıl aşılanıyor acaba merak ettim..
haziran ayı içerisinde göz aşşılar için aşı kalemleri için yardımcı olabilecek bir arkadaş varmı.. rica etsem..
saygılar.
cevap verebilecek antep fıstığı üretiminden anlayan arkadaş yokmu ??
Zeytinci
25-05-2014, 15:37
Aşı yapılacak anaç kabuğu hasarlanmadan gövdesinden ayrılabiliyorsa bence aşı yapılabilir. Başlıkta Haziran da aşı yapıldığını okumuştum, Antep için. Ben Haziran içinde göz aşısı deneyeceğim. Kalem aşısı için aşı amacının dalcığı ne kadar ince ise aşı yeri o kadar hızlı kapanır.
sadocan60
17-06-2014, 15:14
Ben saksıya ektim,3-4 ay oldu yaklaşık 30 cm.boya ulaştı
Taşlıbahçe
29-11-2014, 21:29
Sn. Ahmet Mim,
Fıstık veriyorsa mutlaka aşılanmıştır. Erkek fıstık ağacının yaprakları daha dardır. Ayrıca hemen her yıl bıtım dediğimiz meyve verir. Dişi ağaçta ise yapraklar daha geniştir ve Antep'te olduğunuza göre en azından 2 yılda bir meyve verir. Meyve verdi derken belkide bunu kastettiniz. Erkeğinin resmi aşağıdadır.
166795
Sayın Acemiçaylak, verdiğiniz fotoğraf ve bilgiler anladığım kadarıyla pekçok kişiyi yanıltmış ve muhtemelen olumlu geri dönüşü olmayan uğraşlar içine sokmuş. Fotoğraftaki ağaç, Antep fıstığının erkek bireyi değil, dişi bir çöğürü. Zaten erkek ağaçların meyvesi olmaz. Belki bulunduğunuz yörede böyle söyleniyordur, bilemiyorum ancak bir şekilde konunun yetkin kişisi haline geldiğinizde bu hata değil, büyük bir hata oluyor; konunun takipçilerinin güvenini kazandığınızdan dolayı yanlış bilgilerle istemeyerek de olsa yanlış uğraşlara yönlendirmeniz çok olası.
Misal 61, 63 ve 73 nolu mesajlarda sayın Üzüm'le dölleyicilerle ilgili yazışmalarınızda da hatalar var. Sayın üzüm'ü erkek-dişi ayrımı dahi yapmadan anaç olan menengicin dipten süren bir dalını dölleyici olarak bırakması konusunda yönlendirmeniz görünüyor. Üzerinden zaman geçmiş, muhtemelen sayın Üzüm'ün menengiç sürgünü ağacın gücünü almaya devam ediyordur; bu arada erkek olmama olasılığı da yarı yarıya.
Hepimiz yavaş yavaş öğreniyoruz ancak bir konuyu etraflıca kavramadan "deneyim aktarma dışında", yönlendirmeye varan bilgiler yanlış bir davranış geliyor bana. Yanlışım varsa kusurabakmayın; niyetim yalnızca düzeltmek ve sayın Üzüm dahil, bu bilgilerle anaçtan çıkma sürgünlerini dölleyici olarak bırakanları ve muhtemelen %50 şansla bekleyenleri uyarmak.
Özet düzeltme: Antep fıstığı(P.vera) gibi tüm Pistacia türlerinde erkek ve dişi bireyler ayrıdır. Yabani olarak adlandırılanları erkek-dişi ayırmadan dölleyici olarak görmek yanlış olur.
Pistacia atlantica gibi erken çiçeklenen bir iki tür haricinde pek çok türde "Pistacia"nın erkek bireyleri Pistacia vera'yı dölleyebilir. Ancak, en iri meyvelerin erkek Pistacia vera tarafından döllenen dişi P. vera'larda olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.
Bu durumda erkek olan menengiç veya diğer Pistacia'lar yakın çevrede varsa bile bunlara erkek P. vera aşılamak kaliteyi arttıracaktır.
Hacı Ömer
22-03-2015, 20:24
Selamun aleyküm.Mekke Medine fidancılık denen sitede nerdeyse her türlü fıstık fidanı satılmaktadır. Googleden Mekke Medine fidancılık yazıp aratıp bulabilirsiniz.Hayırlı günler.
Hacı Ömer
22-03-2015, 20:31
Selamun aleyküm.Mekke Medine fidancılık denen sitede nerdeyse her türlü fıstık fidanı satılmaktadır. Googleden Mekke Medine fidancılık yazıp aratıp bulabilirsiniz.Hayırlı günler.
Hacı Ömer
22-03-2015, 20:38
Selamun aleyküm.Kardeşlerim Mekke Medine fidancılık denen sitede bol çeşit fıstık fidanı satılmaktadır. Googleden Mekke Medine fidancılık yazıp bulabilirsiniz.Hayırlı günler dilerim.
bademağacı
02-04-2015, 10:29
antep fıstığı gaziantep araştırma enstitüsünden alınır en sağlamı buralardan almaktır.
bebeto016
13-05-2016, 12:03
antep fistigi fidaninin yapraklari ustunde bugun gordum. yapraklarini yemis bitirmisti.. sadece yaprak sapi kalmisti. adini ve kyllanilmasi gereken ilaci bilen soyleyebilirmi
merhaba arkadaşlar ben köyüme antepten sipariş ile getirdiğim açık kok 2 yaşlı antep fıstığı getirttim 10 adet bir tanesi siirt diğerleri kırmızı çeşit denilen antep fıstığı 2 erkek fidan getirttim köyüm 1000 metre rakımda bir yayla köyü yazın sıcaktır 30 35 derece civarı bunu esen hafıf ruzgarlar var dene amaçlı diktim menengeçler var ama bulunduğum yere uzak yaygın değil daha önce köyde tütün tarımı yapıldığı için kimse ağaçlandırma çabasında değildi yeni yeni zeytin ceviz diğer meyve veren ağaçlara dönüşmeye başladı. malatyadan kayısıda getirttim mandalina garanti olmasada deneme amaçlı üç yaprak poncirus trofolita denilen anaca aşılı soğuga dayanıklı diye aldım deneme için asıl sorum şudur açık kök tuttma kapasite zor deniliyor antep fıstığında kazık köktü saçaklanmamış kök göremedim sadece bir sopa gibiydi kök kısmı bu fidanı kaç sene sonra meyve alabilirim 3 sene sonra hafif şekilde meyve verirmi
gsm doktor
27-01-2018, 08:55
elinize sağlık çok guzel bilgiler
gsm doktor
27-01-2018, 09:12
elinize sağlık çok guzel bilgiler
merheba arkadaşlar konu açmaya çalıştım açamadım burdan meragımı gidercek sorumu sorayım
antep fıstığı çelikten çoğaltma olurmu
oluyorsa çelik yeşerdikten sonra aşılamaya gerek varmı
çok merak ediyorum bilgili arkadaşların cevaplamasını umuyorum
teşekür ediyorum
Antep fıstığı fidesi satın almak isteyen arkadaşlarım var.
Siteden satan arkadaş var mı?
Ben de bu konuda bilgilenmek istiyorum...
ahmet42010
08-07-2018, 10:08
Antep fıstığının dişi ve ya erkek olduğu nasıl anlaşılır? Resimle anlatan olursa çok memnun olurum
merhaba arkadaşlar, antepfistigi yetistirmek aslinda kolay degildir. oncelikle iyi bir arastirma yapmanizi oneririm. hele hele tohumdan uretim yapmak ya da asili asisiz fidan dikmek isteyenler bence etraflica arastirsin.
benim köyümde ve ilcemde yetismesine ragmen kendimin konu ile ilgili hem bilgi anlaminda hem de tecrube anlaminda cok eksigimin oldugunu farkettim.
tohumdan kendiniz fidan yetistirmek istiyorsaniz kesinlikle fistigin kendisini anaç olarak kullanmayin . kök sistemi zayif oluyor, hastaliklara direncsiz oluyor, gec verime geliyor ve verime gelse de meyvesi az oluyor. en iyi tohum pistacia eurocarpa yani yabani fistigin meyveleri, buttum ve pistacia atlantica tohumlaridir. kendim bizzat 3 yildir tohumdan yetistiriyorum . en cabuk asiya gelenleri ise pistacia eurocarpa ve buttum tohumlaridir. genellikle 2. yilindaki fidanlarin yaklasik %80 i asiya gelir.
cimlendirmesi en zahmetli sert kabuklu meyvelerdendir bu turler. posette uretim yapmak isteyenler her posete 4 veya 5 tohum koysun bence. cunku bazi tohumlar yeteri kadar gelisimini tamamladigi icin cimlenmiyor. bazilarinin kabugu digerlerine gore biraz daha sert oldugu icin cimlenmesi zorlasiyor. yani daha gec catliyor kabugu. gec cikan fidanlar ise artik bahar sonuna veya yaz basina kaldigi icin 28 29 derecenin uzerindeki sicakliklara dayanamiyor ve kuruyor. bazi fidanlar ise ilk aylarda kuruyor. her ne kadar ilac ,gubre ve sulamasini ihmal etmeseniz de aralarindan bazilarinin kurmasina engel olamiyorsunuz. sanirim fistik agacinin kendisi sakizli yani recineli oldugu icin yapraklarina su temas ettiginden dolayi mantar hastaligi buna sebep oluyor. her hafta mantar ilaclamasi ve 15 gunde bir cok az miktarda yaprak gubresi takviyesi yaparsaniz kayiplariniz en aza iner.
asili antepfistigi almak isteyenler veya arazisindeki menengic turu agaclari asilatmak isteyenler oncelikle asili fistik turlerini iyi arastirsinlar. her asili antepfistigi iyi bir secim olmayabilir. asinin cinsi cok onemli. rastgele asili fidan alip dikersiniz beklersiniz yillarca verime gelmeyebilir. verime gelse de randiman alamaya biliirsiniz. artik antepfistiginda yeni turler gelistirildi ve hala da bu yonde calismalar yapiliyor. yeni gelistirilen antepfistigi cesitlerini arastirin ve ondan sonra alacaginiz asili fidanlarin cesidini ogrenip dikiminizi buna gore yapin derim.
arkadaslar fistik anaci hayati oneme sahiptir. bu yuzden tekrar uyarmak isterim. köyümde ve cevremde en az 20 30 ve 40 yillik antepfistigi asi ustalari var. hicbiri anaci asili antepfistigi olani onermez. bu agaclara once erkek fistik asiladiklarini sonra da erkek asiya tekrar disi antepfistigi asiladiklarini ve ancak bu sekilde verim alinabildigini soylerler.
mozzarilla
05-03-2019, 01:51
NKAN hocam Pistacia Atlantica yani (atlantik sakızı) anacı nerede bulabilirim veya tohumu ama sanırım bu erken açtıgı için antep fıstıgı için önerilmiyor diye okudum bir yerde.. Yardımcı olursanız sevinirim .. aşı çeşitleri çok anaç olarak bıttım veya menengiç tavsiye ediyorlar.. bir de hocam pistacia eurocarpa anacı varmı sizde veya nerde bulabilirim teşekkür ederim şimdiden..
sıkma kehribar
09-05-2019, 19:08
Αntep fıstığı аğacına mаngo ağаcı аşısı tutаr mı? Υаdа tаm tersi mаngo ağаcına аntep fıstığı ağаcı аşısı tutаr mı? Bildiğim kаdаrıyla ikisi de sаkız аğаcı giller familyasından...
https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/menengice-asilanan-antep-fistigi-bolgenin-kaderini-degistirdi/919691
Menengiçe aşılanan Antep fıstığı, bölgenin kaderini değiştirdi
Karaman'ın güneyindeki yamaç arazilerde çiftçilerin tarlalardan sökmeye çalıştığı yabani menengiç ağaçları, Antep fıstığı aşılanmaya başlanmasının ardından köylülerin başlıca geçim kaynağı haline geldi.
Şakir Türk
03-07-2020, 04:09
Ben bu sene büyük bir şok yaşadım, kaç göz atarsam tutardı, günlerce yağan yağmur teslim aldı aşıları, yaprak sapları hemence kopmasına ve gözlerin uçları hafifçe açmış olmasına rağmen aşılar zamk yaptı ve kendilerinin l iptal etti. Özellikle dere içleri ve gölgelik yerleri kaybettik, açık sürekli güneş alan süzek toprakta olanlar kurtuldu, aynı kişinin iki ayrı bahçesine aşı yaptım aynı saatlerde ama dere içleri tutmamış iken , aşırı güneşe maruz kalan bölgede tamamı 3 cm yürümüş aşılar. Yağmura dikkat etmek gerekiyor, günlerce hiç ara vermeden yağan yağmur aşıları kurutuyor.
Şakir Türk
03-07-2020, 04:14
Aşı yapan arkadaşlar erkek Menengic ağaçlarına dikkat etsinler ve bu ağaçları asla aşı yapmasınlar , evin babası konumundadır erkek ağaçlar .
Yalova Armutlu fıstıklı köyünde bilmedikleri için yüzlerce antepfıstığı ağacı iç yapmıyor diye kesilmiş , bu iş şakaya gelmez , bilinçsiz kişiler aşılama yapmasın bu ağaca, antepfıstığı ciddi bilgi birikim istiyor ..
Şakir Türk
03-07-2020, 04:16
Antepfıstığı nerede ise kendisine aşıyı tutturmak bile çok zordur, yani genetiği uymayan ağaca mango'yu nasıl aşılayacaksınız ?
Şakir Türk
03-07-2020, 04:25
Erkek ağacın çokluğu şu yönden çok önemli , erkek Menengic çeşitli cinsler ile zengin olduğu müddetçe o bölgede tozlaşma daha iyi olur, erkek ve dişinin aynı batında çiçek açıp tozlaşması gerekiyor, normalde büyük bir erkek ağaç 3 km civarını tozlama yapabilir .
Ama eğer birbirinin önünde ve sonunda çiçek açıp geçer se ağaçların uyanma süreleri cinslerine göre farklı olduğundan tozlaşma olmaz veya eksik kalır, bu yüzden erkek ağaç cinsleri çok önemli, bundan dolayıdır ki erkek ağaçlara asla aşılama yapmayın.
Şakir Türk
03-07-2020, 09:02
Bu bilgi yanlış, eğer Menengic erkek ise tozlama yapabilir, dişi bir Menengiç ise tamamen burdayın ve temizleyin
pembegül
07-11-2020, 12:18
Arkadaşlar bu ağaçlara antep fıstığı aşısı uygunanırmı ve bu ağaçlardan büyük yapraklı olanın nohut büyüklüğünde meyvesi var gövde düz ve kabuk esmer ancak ağaç erkek ve 50 yaşından büyük üzerinde meyvesi üç beşi geçmiyor, Diğer ağaç parlak yapraklı on yaşında gibi gövdesi esmer parlak diğerinin ise yaprak küçük gövde koyu kaverengi ve kabuk çok çatlak.Bu ağaçların hepsine aşı olurmu **** hangisine olur bilen üyelerden yardım bekliyorum.:) ayrıca bu ağaçların arasında sakız sakız ağacı varmı .:confused:
Arkadaşlar bu ağaçlara antep fıstığı aşısı uygunanırmı ve bu ağaçlardan büyük yapraklı olanın nohut büyüklüğünde meyvesi var gövde düz ve kabuk esmer ancak ağaç erkek ve 50 yaşından büyük üzerinde meyvesi üç beşi geçmiyor, Diğer ağaç parlak yapraklı on yaşında gibi gövdesi esmer parlak diğerinin ise yaprak küçük gövde koyu kaverengi ve kabuk çok çatlak.Bu ağaçların hepsine aşı olurmu **** hangisine olur bilen üyelerden yardım bekliyorum.:) ayrıca bu ağaçların arasında sakız sakız ağacı varmı .:confused:
En üstteki yaprak ve meyvesi olan ağaç türü kendirgillerden çitlembik ağacı sanırsam,biz burda tauv diyoruz meyvesine kekremsi bir tadı var.
Diğerleri de dişbudak ve karaağaç olması lazım
fatmanur yılmaz
21-02-2021, 16:23
benim fıstık ağacım 2 yıldır büyümüyor boyu aynı nedeni ne olabilir güneşi çok severmi
Mihael Nasr
30-03-2021, 20:41
Arkadaşlar antep fıstığı ağacını hatayda yetiştirebilir miyim acaba? Kilis'e sık sık giden biriyim, Kilis şehrinde antep fıstığı yetiştiriliyor. Bence Kilis'in iklimi kışların daha sert ve nemsiz olması dışında Hatay'dan çok farklı değil. Yazları misal 2 şehir arasında çok da bir fark göremiyorum, nem dışında ama o da çok hissedilmiyor.
Bu ağacın yetişmesi için bu küçük farklar çok mu önemlidir, büyük (2-3 yaşında) bir kaç aşılı fidan eksem ölmelerine sebep olur mu? Toprakla ilgili önemli bir değişiklik yapmam gerekir mi veya akdenize daha hızlı adapte olabilecek türleri var mıdır? Bu sorularıma yanıt alabilirsem çok sevinirim, herkese kolaylıklar .)
Nevşehir ıhlara vadisinde yetiştiğini göre Hatay'da neden yetişmesin. Karadeniz'de aşırı yağmurlardan etkilenir mi denemek lazım.
Merhabalar, 4 5 yas antep fistigi fidani arıyorum aşılı şekilde dişi ve erkek olarak istiyorum. Önerebileceginiz site veya forumda satmak isteyen varsa iletişime geçebilir mi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.