View Full Version : Tarçın sarmaşığı (Dioscorea bulbifera) Air potato vine
AIR POTATO VINE ( Dioscorea bulbifera)Cinnamon Vine
97026 97027
5-6 ay önce sn.karınca aracılığıyla bir paylaşıma katılmıştım .
Türkçe adı Taçın sarmaşığı olan bir bitkinin minik patatescıklerin ikisi de çimlendi .
Yetiştirilmesi konusunda yeterli kaynak yok .
Benimle aynı paylaşıma katılan arkadaşların bilgi ve tecrube paylaşmalarını beklyorum .
Bu da benim kendi bitkim ;)
ikincisi yeni çimleniyor , aynı anda ekmeme rağmen .
Bu da yaklaşık 4 ay öncesine tekabül ediyor .
Gerçekten çok enteresan bir bitkiymiş:eek:. Yaptığı patatesler Afrika da yemek olarak kullanılıyormuş, ve meyvelerinden de reçel gibi şeyler yapılıyormuş:eek:.Ama erkek ve dişisi varmış.Ancak yeni üretilen bitkilerde çiçek kendi kendisini tozluyormuş. Daha tam olarak ne tür bitki olduğu bilinmiyormuş.Eğer güzelce ürerse bana da bir kök gönderebilir misiniz?:confused: Gerçekten çok sevinirim:D.Şuan araştırıyorum.Almanca olduğu için çeviri yapmam lazım .
Sayın Volare istediğiniz bir bilgi olursa söyleyin ekstra onu araştırayım..
Hele şükür birileri ilgilendi !
Sn halil33 , erkek veya dişi fark etmez çünkü , ektiğim patatescikler bitkinin kendi gövdesinde tespih misali oluşuyor .
Üretmek için o minik patatescikler kullanılıyor ,geleceğin alternatif gıda kaynaklarından olarak değerlendiriliyormuş .
Beni ilgilendiren konu şu , eğer sıfırın altındaki ısılara dayanıyorsa bahçeye nakledeceğim , şu an saksıda .Toprakla ilgili talepleri neler , mesela pH , gübre, sulama ihtiyacı ?
Hala gövdede o patatescikler oluşmadı , oluşma ne zaman başlıyor ?
Teşekkürler .
Zaten erkek veye dişi olması meyvesi ile ilgili tatlı ekşi meyve veriyormuş.Neyse minimum sıcaklık 3 derece ama Almanya da yetiştiren biri bahçeye dikmiş. Bitki 3 seneden beri bahçedeymiş. 25 30 cm derinliğe dikip kışın üzerine bir iki el arabası yaprak ve dal parçaları atıp kışı geçirmesini sağlıyormuş ama izmir ve çevresinde sanırım bu kadar şeye gerek kalmaz. Optimum sıcaklık 25 derece. Yarı veya tam gölge yerleri seviyor.Nisandan eylüle kadar her 10 veya 14 günde bir gübreleniyor.Dikilen saksıların büyük olması gerekiyor.bol humuslu ve toprağın daha havadar olması için çakıl taşı konulması gerektiğini yazmışlar bence kestane toprağı en ideali.Yazın toprağın sürekli nemli olması gerekir ama arada bir kurusada birşey olmaz. Bol su patateslerinin çürümesine neden oluyor.Ph bilgisi daha bulamadım bence tropikal bölgelerden geldiği için asitik toprak seviyor.. Üniversitelere bakmam lazım..Patatescikler hakkında tam bir zaman verilmiyor..
Benim patatesler biri 2 ay önce , biri de 4 gün önce çimlendi .
İkisini aynı anda ektim .
Bu cinsiyetle ilgili olabilir mi acaba , mesela erkek olanlar daha mı geç çimleniyor ?
Veya dişi olanlar?
Teşekkürler .
Kökten ziyade şu patatescikler oluşsun onlardan göndereyim diyorum .
800 çeşidi varmış. Kimi cinsler 2 metre uzunluğunda patates yapıyormuş:eek:.
Kış uykusu öncesi patatescikleri çıkıyor.Dikilen patatesler farklı zamanlarda çıkabilyor bu gün,hafta,ay olabiliyormuş.yani bir tanesinin geç çıkması tamamen o patatesin tembelliğinden:D.
buda farklı bir cinsi çok dikkatimi çekti paylaşmak istedim. Bu cinsin yumruları çok yıllık demeyelim ayıp olur,çok yüzyıllıkmış :D Yumru çapı doğada, yüz yıllıkken 1 metre oluyormuş ve hiç sulama ve bakıma ihtiyaç yokmuş..
Çok farklı ,
nerde satılıyorsa hemen alalım .Nefis br şey bu....
Bulmak imkansız gibi birşeymiş ancak meksika da bulunurmuş:(:(:(Dua edin ki Almanyada bir bitki delisi üretip satıyor olsun. Eğer varsa imkansızı aştık demektir;)
Ben hemen bu konularda gaza gelirim , sakın , ev bitki doldu taştı .
Bu kadar yaşlısı çok pahalı olur , biz genç bitki alırız .
Zaten İzmirde o bahçede yetişir ,saksı filan istemez...
Adı neymiş bu patatesin ?
Dioscorea mexicana.. satan bir yer buldum. 17cm çaplı yumru 105 euro:eek:..çok ucuzmuş:p:D
O paraya bir kamyon patates alir dagitiriz fakir fukaraya ...
2 adet 0,5 cm yumrucuk alalim , paramiz anca yeter .
Ah sayın Volare keşke bu konuyu daha önce açsaydınız:(..Almanyada satan birini buldum yumru çapı yaklaşık 9-10 cm ve 15 euro,gerçekten de bir önceki fiyata göre çok çok uygun.Ama ne yazık ki sipariş veremiyorum :(çünkü sadece Almanya içi (bu önemsiz) ve kuzenim çarşamba akşamı Türkiye ye geliyor(işte bu önemli) :(.Yani eğer perşembe veya cuma günü bu konuyu açmış olsaydınız önümüzde ki perşembe Dioscorea mexicana ya sahip olcaktık:(....
Geç olsun güç olmasın Halil bey ,
kuzeniniz dönmeyecek mi Almanyaya , dönünce o postaya verir .
Olmadı eylülden sonra Sofiada bir adresimiz olacak , onu kullanırız .
malesef ülkemizin gümrük memurları paketleri pek insanca kontrol etmedikleri için zarar verebilirler endişesi içindeyim:(. Bulduğum satıcılar hep Almanya Avusturya veya İsviçre den birine gönderebiliyor..
Şu yuz yıllık bitki yumrusunu acaba bonzai olarak mı yapmışlar? İnanamıyorum. Ama çok ilginç bir patates. Allah kullarını sefalette bırakmıyo hiç bir zaman. Havada patates süper bişe. Konuyu dikaktle takip ediyorum valla ama besindeğerlerinmi filan yazmamışsınız onlarıda ben araştırıp koyuyorum inşallah.
Oğlum gidecek ,
Bulgaristandan otobüsle gelir , hırpalanma olmaz .
Bu bitki ilk olarak 1939 yılında pensilvalya zooloji bilim merkezi tarafından mexico da bulunmuş. SOnra 1944 yılında mexico da fabrikası kurulmuş bunu satmak üzerine işleyip. Çok değerli imiş o zamanlar bu bitki. Ayrıca bu bitki doğal doğum kontrol hapı olarak biliniyormuş. İnanılmaz bir şey 1939 yılındaki bilim adamları bunu araştırmışlar. Bitki vucuttaki progesteron hormonu etkiliyormuş. İlk tavşanlarda denenmiş ve başarılı olunmuş sonra 1960 bunu bir adam satın alıp doğum kontrol hapını yapmaya başlamışlar. Açıkcası çoçuk isteyen insanlar bu bilgiye dikkat etmeli.
Ama ben "Dioscorea mexicana" bu bitkiyi arattım aynı sanırsam ikiside. Konu başlığı ile.
Konu başlığı ile arattım ve aynı sonuca vardım. Doğal doğum kontrol bitkisi.
ikisi birbirinden farklı bitkiler..dioscorea dan dolayı birlikte çıkıyorlar...
Şu linkte (http://www.bihrmann.dk/caudiciforms/DIV/year.asp) patateslerin çeşitliliğine bir bakın - nutkum tutuldu .
beyaz orkide
10-08-2009, 16:58
Sayın Volare birinin sizi durdurması gerekiyor sanırım.:D
Sn .beyaz orkide , patates sevdiğimden değil .
Sarmaşık aşkına .Bir sarmaşık sevenler cemiyetini bize fazla gördüler , silmişler .
Üzüldüm ...
Sayın volare sınra ona da baktım yine aynı şeyi yazıyor. Yani olabilir.
Sayın volare sınra ona da baktım yine aynı şeyi yazıyor. Yani olabilir.
Bir de böyle bakın :
http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_bulbifera (http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_bulbifera)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_mexicana
farklı bence;)
birde bu arkadaşın patates koleksyonuna göz atın;
http://www.bihrmann.dk/caudiciforms/DIV/year.asp
neler var ,neler....
Bir de böyle bakın :
http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_bulbifera (http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_bulbifera)
http://en.wikipedia.org/wiki/Dioscorea_mexicana
farklı bence;)
birde bu arkadaşın patates koleksyonuna göz atın;
http://www.bihrmann.dk/caudiciforms/DIV/year.asp
neler var ,neler....
Ben derinlemesine baktım da demek dioscorea türlerinin hepsi aynı etki yapıyo galiba.
Benim patates baya besin kaynagı aslında.
Googleye chinese yam olarak girerseniz tarifler bile var .
Hele şükür birileri ilgilendi !
Sevgili Volare, bitki hakkında hiç bilgim olmadığı için, sessiz takipteyim, bitkiniz oldukça keyifli görünüyor maşallah. Gelişmeleri paylaşırsanız çok sevinirim.
Yayılmacı bir bitkiymiş ,amerikalıları baya ürkütmüş ;
http://www.fleppc.org/Manage_Plans/AirpotatoManagementPlan_Final.pdf
Evet gerçekten de öyleymiş. Satıcılar hep uyaryor senede birkez don olmayan ülkelere satmıyoruz, öyle yerlere götürmeyın bitkileri diye;)...
Sebahattin Sargın
10-08-2009, 22:55
Sevgili Volare, bitki hakkında hiç bilgim olmadığı için, sessiz takipteyim, bitkiniz oldukça keyifli görünüyor maşallah. Gelişmeleri paylaşırsanız çok sevinirim.
Evet sessizce izleyenler takibi altındasınız ;) Gelişmeleri merakla bekliyoruz...
denizkedisi
10-08-2009, 23:33
Sayın volare ben de tarçın sarmaşığı yetiştirmek isterim,uygun bir imkan olursa edinmek isterim.Sevgiler.
Patatesleri tanesi 3 liradan sn. Karinca70'den almistim .
Talebe gore , yurtdisindan getirtti , bir tane de kendisi ekmisti .
Sn . aer de ekmisti , hatirladigim karari ile ...
denizkedisi
12-08-2009, 00:37
Bunları dikmenin mevsimi nedir,şu an patates bulabilir miyim sizce?Çok güzel bir bitki,sadece yapraklarının güzelliği bana yeter.
Sn . karinca70 , sitemzin uyesi , ozel mesaj yazip sorun , ondan baska kimsede yoktur zaten .
Onun bitkisi buyuktur , belki kendi uretimi vardir elinde .
Nihayet diğer patates de canlandı .
Bu ayrıca 2 hafta bekleyip ,, başaramadım ,, deyip vazgeçenlere mesaj .
Ben bu patatesi 5 aydır bekliyorum;)
Sevgili Volera, sabrına hayranım takip edebildigim kadarıyla tohumların başka şansı yok ya olacak ya olacak:dilli:
Bu onların kendi iyiliği için ,
yaşayacak bir bitkiyi yanlış müdahale ederek öldürsem ...
öyle bir şey yapmıyorum ,:p
onlara yaşayabilecekleri en konforlu:cool: şartları sunuyorum ...
Sn . halil33 ,
buldum ve aldım Fil ayagı sarmaşığı tohumunu burdan (http://urun.gittigidiyor.com/ELEPHANT-S-FOOT-FIL-AYAGI-BITKISI-5-TOHUM_W0QQidZZ20127368#teklif) .
Türkiyedeki tek ve son 5 tohum .Yanında hediyesi Sarı orkide ağacı tohumu(jOY parfümünün ham maddesini veren )
Bakalım başaracakmıyız .Size ,bunun tohumdan nasıl çimlendiriliyor , bulma görevi düşüyor .
berduray
22-08-2009, 22:41
Ben başarmanız için duacıyım.
Ben başarmanız için duacıyım.
Teşekkürler .
Bir de türkçe kaynak olsa :)
Orkide ağacı tohumunun miyadı geçmiş , ''denemek istermisiniz'' diye sorunca hayır diyemedim .
berduray
23-08-2009, 00:51
Valla kaynak bulacağım derken bu saat oldu, başka bir bitki buldum ta Güney Amerika'lardan. Artık ne işimize yarayacaksa oranın endemik bitkisi.
Sukulent bulacağım derken, siteye en az 5-6 çeşit de sukulent ekledim.
Sayenizde veritabanı epey yolaldı:)
Benim bulduğum kaynaklar hep yumrudan üretim üzerine.
Maalesef tohumdan aramaya kalkınca ordan oraya zıplamaktan tam bir araştırma olmadı.
İngilizce dersinde geyik yaptığım günlere geri dönüp haylazlık etmesem keşke...
Bu saatten sonra da zor yahu...
Sn . Berduray ,
artik en emin oldugumuz klitli poset yontemine basvuracagiz .
Her iki tohum icin de boyle dusunuyorum .
Aramalar da cok sonuc vermedi , bu saatte bu kafayla zor ...
Yarin , sabah ola hayrola...
Sevgli berduray ,
böyle bir makale buldum , tohumların resmini bulamadım,
salı ilk iş fotografını çekeceğim , hele bir gelsinler .
Growing Dioscorea elephantipes
This can be done from seed. Cuttings are not an option. Seeds are produced in September and October of each year (southern hemisphere). The seed capsule must be dry before seed can be collected.
The seeds, which are winged, should be sown in flat seed pans. They should be covered with a sowing medium not deeper than 4-5 cm.
Use sandy loam with very well-rotted compost. Move to a sunny location. Sow the seeds in March or April (southern hemisphere). By April of the following year the plants should be strong enough to be planted in a small plastic pot. Use a 9 cm pot.
The elephant's foot seed starts growing with the swelling of the hypocotyl. By the end of the first year the caudex has grown to approximately 10 mm. After five years the caudex should have reached a size of 120 mm in diameter. Dioscorea elephantipes is water wise!
Dioscorea elephantipes grows easily and rapidly. They are not difficult to cultivate and look after. One golden rule: do not over-water when leaves are absent during its rest period in summer.
Tercumede yardımlarınızı bekliyorum .
hayırlı olsun diyelim ama sayın volare başınıza gerçekten büyük bir iş aldınız.Çünkü satılan yerlerde 9 cm çaplı bir sukulentin 15 20 yaşında olduğu yazıyor.yani sanırsam ,inşallah tohumlarınız çimlenirse, yaklaşık 35 40 sene sonra 20 cm çaplı ve güzel desenli bir sukulente sahip olacaksınız.yani en mantıklısı hazır gelişmiş bir sukulent almak:(..tohum çimlendirme hkkında birşey bulamadım ama araştırmaya devam edicem. benim tahminim, çok zor ve yavaş yetiştiği için tohumların kolay çimlendiği yönünde.çünkü bildiğniz gibi doğa kendisini herzaman denge içinde tutmak ister ve bunun için herşeyi yapar:rolleyes: 25 30 derece nemli karanlık bir ortamda heralde tohumlar çimlenmek için birbirleriyle yarışacaklardır.tohumların fotoğraflarını bekliyoruz:rolleyes:birde şu makaleyi aldığınız sitenin adresini verirseniz sevinirim;)
Sn . halil 33 ,
linklerini verdiğim sitelerde bir takım açıklamalar var :confused:
http://www.plantzafrica.com/plantcd/dioscoreleph.htm (http://www.plantzafrica.com/plantcd/dioscoreleph.htm)
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/dio-ele-sub.asp (http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/dio-ele-sub.asp)
http://www.b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Dioscorea%20elephantipes&sref=11886 (http://www.b-and-t-world-seeds.com/carth.asp?species=Dioscorea%20elephantipes&sref=11886)
http://www.horizonherbs.com/product.asp?specific=1759 (http://www.horizonherbs.com/product.asp?specific=1759)
bunları bana özet olarak aktarırsanız sevinirim .
Vermikulit kullanılacak galiba .
Teşekkürler .
Sayın Volare, yumrusu olmasa da olur. Ama Keşke Nazım bu bitkiyi görseydi diye düşündüm. Ceviz için yazdığından farklı olmazdı...
Dioscorea elephantipes yetiştirmek
Tohumdan yetiştirilebilir. Çelikle yetiştirmek bir seçenek değildir. Tohumlar her yıl eylül ve Ekim aylarında ( Güney yarımküre için ) toplanmalıdır. Tohum kapsülleri toplanmadan önce mutlaka kurumuş olmalıdır.
Kanatlı olan tohumlar düz bir tohum kabına 4-5 cm den daha derine ekilmemelidir.
Tohum harcı olarak iyi çürümüş kompost + iyi cins toprak ve kum karışımı kullanın.Güneşli bir yere yerleştirin.Tohumları Mart ya da Nisan ayında (Güney yarımküre için ) ekin. Ertesi yıl Nisan ayında bitki küçük bir saksıya alınabilecek kadar gelişmiş olacaktır. 9 cm lik bir saksı kullanın.Fil ayağı tohumları büyümeye hypocotyl(?) lerini şişirerek başlar. Birinci yılın sonunda caudex (?) yaklaşık olarak 10 mm olur. 5 yıl sonunda caudex 120 mm çapa ulaşabilir. Dioscorea elephantipes bir su bilgesidir.(?)
Dioscorea elephantipes hızla ve kolaylıkla yetiştirilebilir. Yetiştirilmesi ve bakımı zor değildir. Bir altın kural: Yazın yapraklarının olmadığı istirahat döneminde fazla sulamayın.
Benden bukadar;), (?) olan yerler tam anlamını bilmediğim yerler.:o Sanırım bitkinin altındaki geniş bölümünden bahsediyor.
berduray
25-08-2009, 00:06
Caudex> Kütük, taban anlamında.
Hypocotyl>.Bir bitki embriyosunun bir kısmı ya da fidenin, kotiledon yapraklarının birleşme noktasının altında kalan kısmıdır
Sn . nkoksal ,
tesekkurler , bu kadari da yeterli .
Geriye kalan Guney yarım küre için belirtilen aylar Kuzey yarimküreye nasil
ayarlanacaklar .Anlasilan kışın gelişen , yazın yaprak döküp istirahat eden bir bitki ile
karşıkarşıyayız .
Enteresan , Güney yarımküreye uygun olanın tam tersini yapmak lazım .
Galiba eylul ekmek icin uygun bir zaman.
? isaretli yerler yumrunun cok yavaş gelistigini işaret ediyor , miras birakacak kadar değerlenecek anlaşılan .
Tekrar teşekkür ediyorum .
Sevgili berduray ,
bu bitki bizi yine uykusuz bıraktı .
Diger zor yanı bitkiler dişi ve erkek çiçeklere sahip .
Anlayamadığım bu çiçekler ayni bitki üzerinde mi yoksa
bir bitki erkek bir digeri de dişii çiçek mi actiğı ???
Sn. nkoksal 2'ci linkte bundan bahsediyor ,
siz de baksaniz rica etsem.
Iyi geceler.
Volare tercümenin işe yarayacağına sevindim. Mevsimleri tam ters düşünmeniz lazım bizdeki ilkbahar ayları onlarda sonbahar, yaz ayları kış gibi. Şu anda iş yerindeyim akşam evde bakar tercüme etmeye çalışırım. Sevgiler :)
Not: sn. ları kaldırdım boşverin onlara biz kocaman bir aileyiz
Fil ayağı (kaplumbağa sırtı) tohumları
amanın tohumlara bakın çok acayip:D..kuzey yarım küreye ayarlamak istierseniz söylenen aya 6 ay ekleyeceksiniz. güneyde eylül ise kuzey de şubattır...
Mart veya nisanda ekin diyor , 3+6=9 yani eylul ayinda ekilir .
Dioscorea elephantipes is summer deciduous and is a perennial geophytic climber. In summer the leafless plant conserves energy by dropping its leaves in October, just before the onset of the summer heat. The plants are monoecious, that means the flowering sexes are found on separate plants. The stems grow in a climbing fashion. The leaves are heart-shaped. Male flowers are erect with spiny racemes. Female flowers are in spinescent, spreading spikes. Flowers are pale greenish yellow and normally appear in May or June. Seed is produced in September and October
Dioscorea elephantipes yazın yapraklarını döken çok yıllık bir sarmaşıktır. Yaz sıcaklarının başlamasından hemen önce bitki yapraklarını döker. Bitki monoecious özelliktedir yani erkek ve dişi çiçekler ayrı bitkiler üzerindedir. Dallar tırmanarak büyür. Yapraklar kalp şeklindedir. Erkek çiçekler dikenli ve dik yapıdadır. Dişi çiçekler dikensiz yaylıcıdır. Çiçekler yeşilimsi sarı renktedir Mayıs ya da Haziranda açar. Tohumlar Eylül ve Ekimde olgunlaşır.
The plant appears to have a wide tolerance of growing habitats, growing in weathered rock, on dry, stony slopes, under the protection of karroid bushes. The plant's caudex (short, thick stem) can reach heights of 3 m in ideal conditions
Bitkinin çok geniş bir doğal yaşam alanı vardır. Rüzgarlı kayalıklarda, kurak taşlı yamaçlarda çalı formunda yaşayabilir. Bitkinin alt gövdesi ideal koşullarda 3 metreye kadar büyüyebilir.
Dioscorea elephantipes will live for approx. 70 years in cultivation, if it is looked after. Remember it drops its leaves in late November. Do not over-water during the summer months, as this will shorten its life span by at least half. Dioscorea elephantipes needs a rest period. In its natural environment it rests during the hot dry summer. Dioscorea elephantipes grows in the winter and the spring months.
Dioscorea elephantipes kültür ortamında iyi bakılırsa yaklaşık 70 yıl yaşayabilmektedir. Unutmayın bitki yapraklarını kasım sonunda döker. Yaz aylarında bitkinizin ömrünü kısaltmak istemiyorsanız kesinlikle fazla sulamayın. Dioscorea elephantipes
dinlenme periyoduna ihtiyaç duyar. Doğal hayatında sıcak yaz ayları boyunca dinlenmededir. Dioscorea elephantipes kışın ve bahar aylarında büyüme dönemine girer.
Nkoksal , aydinlandik tesekkur ederiz .
Gayet net ve anlasilir olmus .
Eksem mi acaba eylule az kaldi ?
Gelişmeleri sizinle paylaşmak istedim .Bitkimde garip değişklikler oldu .
Resimlerde görüldüğü gibi bir takım oluşumlar meydana geldi .
Yardımlarınıza başvurmak istedim .
Peki herşey normal mi? :)
Kış uykusu öncesi patatescikleri çıkıyor.Dikilen patatesler farklı zamanlarda çıkabilyor bu gün,hafta,ay olabiliyormuş.yani bir tanesinin geç çıkması tamamen o patatesin tembelliğinden:D.
Buldum , sebep bu , ancak patatesciklerin üzerinde sanki filizler var :confused:
Ne yapacağım:confused:
acemifüsun
01-10-2009, 20:02
Bu başlığı yeni farkettim, ne kadar ilginç bir bitki, güle güle büyütün sevgili Volare:)
Bu başlığı yeni farkettim, ne kadar ilginç bir bitki, güle güle büyütün sevgili Volare:)
Balkonunda yer kaldıysa bu patatesciklerden birini cumartesi ekip deneyebiliriz .
acemifüsun
01-10-2009, 23:39
Sevgili Volare sevinirim :)
çok ilğinç ya acaip bir bitki buuu.
acemifüsun
04-10-2009, 14:43
Sevgili Volare'nin sayesinde benim de minik bir tarçın sarmaşığım oldu,tekrar teşekkürler:)Getirdiği minik yumruyu diktik, inşallah ona güzel bakabilirim ve iyi bir gelişim gösterir.
lastmohikan
05-10-2009, 10:11
Abi yapmayın gözünüzü seveyim patates filan yumru felan yapıyo diyosunuz yarın öbürgün olmadık bi uzaylı falan çıkar içinden başımıza iş açacaksınız.
bak şimdi içinde uzaylı varmıdır diye merak kapladı içimi stargate serisi takıntılısıyım zaten.
Uzaylı istilasını resmen başlatmış bulunuyorum .
2 arkadaşa daha patates verdim , mahvoluşumuzun resmidir :)
lastmohikan
05-10-2009, 16:47
Abi ben merdiven boşluğuna yığınak yapıyom artık bu dünya tekin değil ,ellerinizle yetiştirip salıyosunuz dünyaya yumrulu bitkiye hayır,(demiyoruz)
Hiç birşey duymadım hiç bir şey görmedim.
Şimdilik karantinaya aldım ,
bilhare bakarız artık , zararsız olduğunu kanıtlarsak dağıtıma geçeriz ,
her yaprakta bir veya iki patates :rolleyes:
patates çifliği kuracak değiliz ya;)
lastmohikan
06-10-2009, 09:49
sayın Volare teşekkürler.Belki iyi uzaylılardandır,asgard lar gibi.
Değişiklik bana iyi gelir. Buyursunlar.
Sevgili Volare patatesçiğin tamamı toprak altında kalacak şekilde diktiniz değil mi?
Sevgili Günüm 5mm olması yeterli .
Bence sizinkiler çabuk çimlenir , tazeler çünkü .
Benimkiler belki çok bayattı , aylarca beklettiler .
Uzaylılara gelince , biraz değişiklik hepimize iyi gelir .
Allah iyiliğini versin sn.lastmohikan :p
Sevgili Volare,
Benim kuzucuklar da yerlerine yerleştiler,merakla bekleniyorlar.Tekrar teşekkür ederim.
BenBen1967
11-10-2009, 12:35
Ben hala bekliyorum gelmedi uzaylılar. ;)
Ben hala bekliyorum gelmedi uzaylılar. ;)
diğerlerini kargoyla , sizinkileri PTT ile gönderdim;)
Torf kullan , 0,5 cm toprakla üzerini ört , fısfıslayarak nemli tut ...
lastmohikan
14-10-2009, 08:57
Nedir bu uzaylı saplantısı, kim çıkardı bunu yok öyle bir şey, yok öyle bir şey.
şu an her şeyi unutun hayatınıza kaldığınız yerden devam edin.
Siyah giyinen adamlardan vardır herhalde.:D
Lastmohikan , Nossie sarmaşıklardan haberlerinizi bekliyorum .
PTT ye teslim ettim :)
Bu başlığa yalnızbaşıma yazmaktan sıkıldım .
Patatesler çok güzel de siz İzmir'de balkonda bakıyorsunuz. Benim memleketimde balkona dayanmazlar. İçerde büyütmek gerekiyor değil mi:confused:
çok ilginç bitki gerçekten..
Elimde patates yok , bitki havalar soğuduğu için daha fazla patates üretmiyor .
Sn . lastmohikan ve Nossie ye sözümü tutmak için biraz fazla beklemek zorunda kaldım .
Patatesler irileşmiyor ...
Bizde bugün perlit,torf,sera mili karışımıyla siyah ufak bir kaba yerleştirdik.
ailecek gözüne bakıyoruz. Tabi'ki paylaşırım Sayın Volare.
AYRICA: havalar soğuyacak olursa seraya koymayı düşünüyorum.
çoğu sarıcılar gibi ılık ve nemli ortamı seveceğinden eminim.
acemifüsun
24-10-2009, 23:10
Volareciğim benim sarmaşık aynen bıraktığın gibi,ama olumsuz bir durumu da yok şükür:)
Sayin Volare,tesekkür ederim sogan geldi.Ancak posta uzun sürdügü icin göndermis oldugunuz yaprak tamamen cürümüs.Belki kurtulur dedim ama sogan da ölmüs.:(
Sayin Volare,tesekkür ederim sogan geldi.Ancak posta uzun sürdügü icin göndermis oldugunuz yaprak tamamen cürümüs.Belki kurtulur dedim ama sogan da ölmüs.:(
Sanmıyorum , perşembe günü postaya verildi , çarşamba paketlemiştim ,
deneyin bence ,patates zaten , taze olması da şart değil , benim aldıklarım kimbilir ne kadar bayattı ki aylarca bekledim çimlensinler diye .
Ölmüş kanaatine nerden vardınız bilmiyorum.
İlginç bir bitki .Gelişmeleri resimler misiniz.Peki etrafa koku yayıyor mu ?
Çiçek açmadı henüz maalesef , tarçın kokusu yok etrafta ...
BenBen1967
26-10-2009, 14:13
Diktiğim tarçın sarmaşığımın biri minicik kök verdi. Aslında dikmeden kök vermişti poşetin içinde. Ama diğerinde ses seda yok hala.
lastmohikan
26-10-2009, 20:53
sayın VOLARE uşaklar elime geçti horon teptirip büyümeye bırakacağım.
Herzamanki süper karışım torf ,toprak, demirtozu ,mangal kömürü karışımana ekilip 5 yıllık keçi gübresine doymuş su ile sulandılar.
çoooooooooooook teşekkür ederim.
saygılarımı sunuyorum.
Lastmohikan ,
güle güle büyütün , farklı toprak karışımları kullanmak iyi oldu .
Hangi toprakta daha fazla coşuyor öğrenmiş oluruz .
Tecrubelerimizi paylaşalım ama , kendimize saklamıyalım :)
lastmohikan
27-10-2009, 20:17
paylaşmadan duramam hocam gül kudurtma yöntemini buldum şimdi patato çıldırtmayı bulacağım.
Gül kudurtma yöntemi:
toprak perlit karışımına ,demir tozu ,mangal kömürü,kudret narı yaprakları suda çürütülmüş katkı,sonuç kuduran sarmaşık gülü.
lastmohikan
15-11-2009, 20:54
114294
Hocam güzeller yükselmeye başladılar.
ufo üretimine geçmelerini bekliyorum.
saygılar
Emin misin sn. lastmohikan ,
araya farklı tohum girmiş sanki ,karışıklık olmaması için sadece onları gönderdim ama ,yaprak benzemiyor.
Kudret narı değildir umarım bu ?
Hata payını ortadan kaldırmak için yapraklarıyla göndermiştim ama:(
patatescik yapragın sapının gövdeye bağlandığı noktadaydı .
Bu bitkide kotiledon oluşmaz , ilk yapraktan itibaren tapraklar gerçek şeklinde olur .
lastmohikan
16-11-2009, 15:27
çok iyi hatırlıyorum hocam patatescikleri görmüştüm bitişikti birtanesi.
ben saksıya başka bişe koymadım ama uzaylı şakası gibi olur vallaha.
akşam bidaha bakarım.
acemifüsun
16-11-2009, 17:51
Sevgili Volare benim tarçın sarmaşığı da aynen senin ki gibi hala tek yaprak duruyor, artık daha büyük saksıya ve güneşe alayım mı ne dersin?
BenBen1967
25-11-2009, 02:59
Benim tohum çıkmadı.:( Her gün kontrol ediyorum, herkesinki çıkmış benim tohum kayıp.
Benim tohum çıkmadı.:( Her gün kontrol ediyorum, herkesinki çıkmış benim tohum kayıp.
Üzülmeyin yalniz degilsiniz benimki de cikmadi:(
akrepkızı
25-01-2010, 12:07
Sevgili Volare bu sene, uzaylı patates,e bende talibim sarmaşık sevenlerdenim bu başlıgı geç fark ettim.sıraya girersem sevinirim.sevgiler.
Benim Yumruköklüler çeşitlerim arttı .
Uzaylı patateslere iki kardeş geldi , Dioscorea elephantipes ve Dioscorea discolor .
Dioscorea elephantipes 'lerim iki adet birer yaprak seviyesinde .
Dioscorea discolor üç patates henüz toprağa ekeli 10 gün oldu .
Sarmaşık sukulent olmaları ayrı bir güzellik .
acemifüsun
12-02-2010, 20:29
Tarçın sarmaşığımı maalesef yaşatamadım, sevgili Jezebel sarmaşıklarınızı güle güle büyütün.
Sevgili acemifüsun ,
kış mevsiminde tüm patateslerde olduğu gibi bunlar da uykuya çekilir .
Benim bitkilerm de şu anda uykuda .
Bu arda kuruyan bitkinin kökleri yumru halinde elimde , vermikulitte bekletiyorum .
Şubat sonu ekeceğim . Bir görüşme ayarlarsak siz de ekip birlikte gelişimini takip
edebiliriz .:)
acemifüsun
14-02-2010, 23:20
Sevgili Jezebel bendeki yumru saksıda, yarın bir kurcalayım, bakayım, ne durumda. Ayarlıyalım, çok sevinirim:) Sizin bilgileriniz, deneyimleriniz benim için önemli.
acemifüsun
17-02-2010, 22:19
Benim yumru da uykudaymış, hatta bir de küçücük yavru vermiş:)
berduray
18-02-2010, 09:14
Ne güzel...belki daha çok yumru yapar, bizimle paylaşırsınız:)
acemifüsun
18-02-2010, 18:25
Sevgili berduray tabii paylaşırım, uykudan uyansın, biraz ele gelsin, paylaşmanın sevincini ben de yaşamak isterim, sevgiler:)
k_donmez
18-02-2010, 18:35
Gül kudurtma yöntemi:
toprak perlit karışımına ,demir tozu ,mangal kömürü,kudret narı yaprakları suda çürütülmüş katkı,sonuç kuduran sarmaşık gülü.
Konu dışı olacak belki ama bu kuduran gülün bir fotoğrafı var mı?
Sevgili Acemifüsun ,
çok sevindim ölmediğine , hem yavrulamış :)
Kendi patatesimi düşününce olabilir , 5mm ' lik patates 6 adet 5 cm uzunluğunda patatesler , 3 adet de yamuk yumuk 3x4 cm yumrular verdi .
Verimli , işgalci olabileceğine inandım .
acemifüsun
18-02-2010, 22:02
Oh oh maşallah! Sizinkiler de pek çoşmuşlar Jezebel:) Aceba ben bu yavruyu jilet gibi keskin bir aletle anneden ayırabilirmiyim?
Bence kalsın , ikisi aynı saksıda daha hoş ve dolgun duracaktır .
Sonbaharda hasat zengin olacak :)
Nihayet biri uyandı , diğerleri hala derin uykuda .:(
acemifüsun
28-04-2010, 21:15
Jezebelciğim bugün tarçın sarmaşığının saksısını biraz eşeledim, yeni filizler toprak üzerine yakında çıkacak:)
Umarım bu sene tarçın kokulu çiçeklerini de koklama şansı bulacağız .
acemifüsun
28-04-2010, 21:30
Umarım canım:) Saksıyı evin içinde mi, balkonda mı tutayım, ne dersin?
Balkona çıkarabilirsin Füsuncuğum .
Nemini korumak şartıyla .;)
Eğer aynı bitki ise bir ormanda rastladım.. Emin olmak için kökünü eşeledim, patatesi de gördüm.. ;) O kadar çok vardı ki, eğer aynı bitki ise tekrar gidince bir iki tane köklemeyi düşünüyorum.. Ama sanırım bu yabani bir tür..
Üzerlerinde hiç çiçek yoktu, ama minik oluşumlar vardı..
Eğer aynı bitki ise bir ormanda rastladım.. Emin olmak için kökünü eşeledim, patatesi de gördüm.. ;) O kadar çok vardı ki, eğer aynı bitki ise tekrar gidince bir iki tane köklemeyi düşünüyorum.. Ama sanırım bu yabani bir tür..
Üzerlerinde hiç çiçek yoktu, ama minik oluşumlar vardı..
Bilmiyorum , ama bir yumru da bana alırmısın sevgili selis ?
Yumruköklülere , yani Caudiciformis cinsine takmış durumdayım şu aralar .
4 aydır bir başka yumruyu bekliyorum çıksın diye
Dioscorea Discolor , taa Alamanyalardan getirttim ;)
143334
Kendi ormanımızda varsa yumru köklü değil mi ama ?
acemifüsun
15-05-2010, 19:50
Tarçın sarmaşığı ilk yaprağını verdi:) Beni bu güzelle tanıştıran sevgili Jezebel'e tekrar çok teşekkür ediyorum:)
Jezebel bu bitkiyi biraz daha araştırdım ve aynısı gibi geldi bana.. Haziran gibi tekrar gideceğim patatesiniz aklımda..
Teşekkürler sevgili selis ,
ben de hep yaprağa bakıyorum , aynı gibi geliyor ;)
Tarçın sarmaşıklarım , çıkmadılar diye saksılarına sardunya çeliği dikmiştim .
Beni utandırdılar ;)
153177
:rolleyes:
acemifüsun
16-06-2010, 13:30
Benim tarçın sarmaşığının da gelişimi çok güzel, yaklaşık 70 cm. boy attı. Saksıda iki yumrudan çıkan iki sürgün var:) Tarçın kokulu çiçeklerini çok merak ediyorum:)
Jezebelciğim bak kardeşi de burada:)
zerrinsrt
11-07-2010, 19:31
2 ay sonunda tarçın sarmaşığım filiz verdi. Teşekkürler Jezebel.
acemifüsun
11-07-2010, 20:26
Benim tarçın sarmaşığı aldı başını gidiyor, şimdilik 3metre, resmen istilacı:) Oğlum anne bu bizi yiyecek diyor:))
Ben artık tarçın kokan çiçekleri görmek istiyorum ;)
İlk açtırana ödül var , diğer sırnaşık patatesin (Dioscorea discolor ) yavrularından biri sonbaharda kendisine ücretsiz kargo ile gelecek .
Saygılar .
acemifüsun
11-07-2010, 21:08
Jezebelciğim ben de çiçek görmek istiyorum:) Aceba çiçeklenmesi için belli bir boya mı gelmesi gerekiyor? Seninkiler geçen yaz çiçeklendi mi? Yumrular çiçeklenmeden de oluşabiliyor mu?
Yumrular havanın sıcaklığı ile alakalı oluşuyor , havalar serinleyince bitki uykuya geçmeden hemen önce yaprak dibinde milimetrik yumrular oluşuyor .
Ondan sonra bitki sararıp ölüyor .
Bu sene senin de bir sürü patatesin olacak ;)
acemifüsun
18-08-2010, 21:31
Sevgili Jezebel patatesler oluşmaya başladı:) Bu oluşan yumruları bitki üstünde ne kadar tutmalıyım?
Patates oluştuysa , bitki kuruyacak demektir .
Kurumasinı bekleyelim
Sevgili jezebel bu yeni oluşan patateslerden benim de patatesim olabilir mi:o Belli mi olur belki de ben çiçeklendirebilirim.:)
Sevgili Füsuna sormalısınız ;)
Benim bitkimde henüz patates oluşmadı .
acemifüsun
19-08-2010, 22:06
Hasatı yapalım, isteyen arkadaşlarımızla birlikte paylaşırız:)
Orkun Kırcı
12-02-2011, 16:58
Füsun ablamdan gelen yumruyu bugün diktim. Haydi hayırlısı :D Bir kez daha teşekkürler ablacım...
Eyvah kaktüslere dalınca bu sayfayı unutmuşum. Patates hasadını kaçırdım:(
Bu bitki tek yıllıksa nasıl acak acaba? Benim ki 2 yıldır, büyüyor, sonbaharda da ölüyor. Hiç çiçek görmedim. Milimetrik yumrulara da dikkat etmedim..:(
Sevgi Durul
12-02-2011, 19:05
Sevgili Jezebel, sevgili acemifüsun, tarçın sarmaşığının çiçeğini çok merak ettim, açtığında görmek isterim. İstilacı olması güzel, ben büyümeyen bitkilerden şikayetçiyim.
Konuyu baştan sona kadar okudum, ama yazıldıysa bile gözden kaçırmış olabilirim. Kışın bu bitkinin korunması gerekiyor mu?
kasabalı
12-02-2011, 19:20
Bu ilginç tarçın sarmaşığını nasıl ve nerede bulabilirim yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar
Hiç çiçek açtığına şahit olamadım.
Kışın patatesleri topraktan çıkarıp bir kutuda saklıyorum.
Baharda ekiyorum. Bu kış yumrunun birini toprakta bıraktım, üzerinde tek yaprak var.
Bu tarçın kokusunu alabileceğimi umut ederek, bu sene mart başında yumruları ekip beklemeye başlıyacağım.
acemifüsun
12-02-2011, 21:59
Sevgili Jezebel, sevgili acemifüsun, tarçın sarmaşığının çiçeğini çok merak ettim, açtığında görmek isterim. İstilacı olması güzel, ben büyümeyen bitkilerden şikayetçiyim.
Konuyu baştan sona kadar okudum, ama yazıldıysa bile gözden kaçırmış olabilirim. Kışın bu bitkinin korunması gerekiyor mu?
Sevgili SDurul benim tarçın sarmaşığım da hiç açmadı:( Kış başı yumruları topraktan çıkardım, Mart ortası yine dikeceğim. Umarım bu yaz açar:)
Sevgili Orkun inşallah senin tarçın sarmaşığın bol bol çiçek açar:)
Orkun Kırcı
27-03-2011, 16:55
Sonunda gün yüzüne çıktık :D
Hasatı yapalım, isteyen arkadaşlarımızla birlikte paylaşırız:)
Sevgili acemifüsun hasadı kaçırdım mı??
acemifüsun
27-03-2011, 20:46
Sevgili Sevim hanım maalesef unutmuşum:(
Orkun Kırcı
24-04-2011, 12:24
Daimi yerimize geçtik. Bir haftadır uzamaya devam :)
Jezebel dün yabani tarçınlara sonunda ulaştım.. Ormanda yaşadıkları için, onları bahçeye dikmeyi planlıyorum.. Hederalarla iyi anlaşacaklar.. Umarım yaşarlar.. ;)
Sevgili selis,
umarım öyle olur. Yumru köklüler hala ilgimi çekiyor.
Ummadığım bitki yumru köklü çıkıyor.
Mesela sundavilla, geçen gün saksı değiştireyim dedim,
aynen yıldız çiçeği gibi bir sürü yumru çıktı saksıdan.
Sellüka ona keza zaten yumruk kadar kök var dibinde.
Bakalım senin minikler ne yapacaklar:confused:
Benimkilerden biri-
228100
Artık açsa da şu tarçın kokusunu bir koklasak:rolleyes:
Orkun Kırcı
25-06-2011, 12:35
Benim tarçın leblebi büyüklüğünde patatesler yaptı ama nedense pek büyümüyorlar.
acemifüsun
25-06-2011, 13:30
Benim tarçın leblebi büyüklüğünde patatesler yaptı ama nedense pek büyümüyorlar.
Senin tarçın patatesleri erken oluşturmuş Orkuncuğum, belki yaz boyu iyice gelişir, büyürler:)
Geçen yaz benim patatesler de pek gelişememişti, nedeni sanırım bitkinin saksıda olması. Çiçek açtıramamızın sebebi de saksıda olmaları olabilir. Aslında bahçeleri olan arkadaşlar yumruyu direk bahçeye dikseler, bence farklı gelişmeler yaşayabilirler. Yumruların söküm zamanı gelince, topraktan alıp, saklanabilir.
Senin tarçın patatesleri erken oluşturmuş Orkuncuğum, belki yaz boyu iyice gelişir, büyürler:)
Geçen yaz benim patatesler de pek gelişememişti, nedeni sanırım bitkinin saksıda olması. Çiçek açtıramamızın sebebi de saksıda olmaları olabilir. Aslında bahçeleri olan arkadaşlar yumruyu direk bahçeye dikseler, bence farklı gelişmeler yaşayabilirler. Yumruların söküm zamanı gelince, topraktan alıp, saklanabilir.
Jezebeli yolladığı, minicik 2 yumru bir sürü patates vermişti. Ana yumrulara dokunmamıştım. Küçük patatesleri dağıtmıştım. Az miktarda artan patatesleri kaybettim. Meğer bahçede beyaz taşların arasına düşmüş. Bu sene her yerden minik yapraklarını çıkarıyorlar. Ana geçen sene plastik saksıda baston gülün dibindeydi. Kışa girmeden saksıyı içeriye geçireyim dedim. Saksıyı almak için eğildim, tuttum, çekiyorum gelmiyor. İnanamadım. Çok kuvvetle asılınca bir de ne göreyim. Saksıyı dibten patlatmış, nerdeyse saksı kadar saksının altında yumru olmuş. Çok şaşırtıcı bir görüntü vardı. O şokla saksıyı 4-5 gün dışarda unuttum. . TUBİVES te kayıtlı Turkiye florasında da var..
0 yüzden dışarıya bahçeye ekmeye karar verdim.
Kışı dışarda geçirdi. 1-1.5 aydır uyandı. Ve kocaman oldu. Söylemek istediğim dona dayanıklı:p
Sevgiler...
Sevgili lir, haklısın, don olmayan bölgelerde adı istilacıya çıkmış bir bitki.
Ben de balkon saksısına ekmiştim, saksı altlığını çıarmak istedim, solucan benzeri bir sürü yumru vardı. Patates misali yeniyor galiba bu da, riske girmek istemedim.
Şimdi çok bol yumrum var, bir kısmını bahçenin dışındaki boş alana ekeceğim.
Gelişmeleri paylaşırım.
Ben Ankarada bahçede bıraktım. Kışın donmadı. Baharda tekrar çıktı.
Korkmayın.Epey dayanıklı.
Ben Ankarada bahçede bıraktım. Kışın donmadı. Baharda tekrar çıktı.
Korkmayın.Epey dayanıklı.
Saksıyı bile patlatıp toprağa kavuştuğuna göre:p
Saksıda baktıklarımı toprağa işyerinde şaşırayım diyorum.
Günlük izleme şansım olur, saksıda oldukları için çiçek açmıyorlar bence.
Bahçeye ekemem, başka bir istilacıdan zor kurtuldum-Passiflora cerulae.
acemifüsun
20-07-2011, 11:03
Jezebeli yolladığı, minicik 2 yumru bir sürü patates vermişti. Ana yumrulara dokunmamıştım. Küçük patatesleri dağıtmıştım. Az miktarda artan patatesleri kaybettim. Meğer bahçede beyaz taşların arasına düşmüş. Bu sene her yerden minik yapraklarını çıkarıyorlar. Ana geçen sene plastik saksıda baston gülün dibindeydi. Kışa girmeden saksıyı içeriye geçireyim dedim. Saksıyı almak için eğildim, tuttum, çekiyorum gelmiyor. İnanamadım. Çok kuvvetle asılınca bir de ne göreyim. Saksıyı dibten patlatmış, nerdeyse saksı kadar saksının altında yumru olmuş. Çok şaşırtıcı bir görüntü vardı. O şokla saksıyı 4-5 gün dışarda unuttum. . TUBİVES te kayıtlı Turkiye florasında da var..
0 yüzden dışarıya bahçeye ekmeye karar verdim.
Kışı dışarda geçirdi. 1-1.5 aydır uyandı. Ve kocaman oldu. Söylemek istediğim dona dayanıklı:p
Sevgiler...
Sevgili lir dona dayanıklı olduğu da Sevgili agzoce'nin deneyimine dayanarak kesinleştiğine göre, bahçesi olan arkadaşlar kontrollu olarak bahçeye dikebilir ve orada çiçek açacığına inanıyorum:) Sevgiler.
500 gr. patates işyerimdeki bahçeye örgü tellerini istila etsin diye ekildi.
Resimlerdeki Lindanın ve patatesin görüntüsü bu bitkiyi edinmem için ilham olmuştu.
275953
275954
Ayrıca tarçın kokulu salkım çiçekleri de umarım görürüz:p
275955
Ben kokusunu merak ediyorum:rolleyes:
Bu sene 3. senesi hiç çiçek açmadı.
Geçen yıl işyerinin çorak bahçesine dikilen Tarçın sarmaşığı.
426556
Kışın patates toprakta kaldı.
Tarçın kokmayan Tarçın sarmaşık :mad:
432025
Yıllar sonra açtı. Anlaşılan o ki aç susuz bırakınca açarmış.
Türkiyede çiçeklenme dönemi Ağustos ayı.
Osman_bektaş
22-02-2018, 20:26
Bu da benden.
Merhaba bu bitkinin patateslerine ihtıyacım var yardımcı olurmusunız
Osman_bektaş
22-02-2018, 20:26
05384264738
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.