PDA

View Full Version : Domatesin Kabuğunu Pratik Soyma




limon
04-08-2009, 12:09
Çoğunuz biliyorsunuzdur belki ama ben geçen sene arkadaşımın gönderdiği videolarda görüp, şaşırmıştım. Patatesin kabuğunu aynı yolla soyuyorlardı.

Konserve zamanı geldi, ihtiyaç duyulabilir. Bu yöntemde kabuk çok ince zar halinde çıkıyor.

Domateslerin tepelerini yuvarlak şekilde çıkarıyoruz
96500

96501

Uç kısmına + şeklinde hafifçe çizik atıyoruz.
96502

Kaynatan suda 10 saniye bekletip,
96503

Çıkarıp hemen buzlu suya atıyoruz
96504




limon
04-08-2009, 12:11
KAbukları zar gibi ayrılıyor
96505

96506

96507

Ve domatesleriniz hazır.
96508

Not: Fotoğraflar internetten alıntıdır.

uzman16
04-08-2009, 12:14
Harika. Teşekkürler.

Ben bahsettiğiniz patates soyma işlemini bir videoda izlemiştim. Bu da aynısı olmuş. ;)

erolhas
04-08-2009, 12:25
güzel bir yöntem bulmuşlar.. onları konserve yaparken ben yarısını küt küt götürürüm heralde, bir domates canavarı olarak:)

caucasus
04-08-2009, 14:32
Bir yol da ben çizeyim. Domateslerin saplarının olduğu yere çatalı saplayıp aygazı açıyorsunuz. Domatesleri yanan ocak alevine tutun, dikkat edin fazla tutarsanız kabuklarını yakarsınız. Ortalama 1,5 dakika yeterli olacaktır. Domatesleri aleve tutarken çevirmeyi unutmayın.

Not; Alevden inen domatesler sıcak olacağından ellerinizi yakabilirsiniz.

Sıcak ve soğuk sudan daha pratik biryöntem. Ben kaynamış suyun içine attıktan sonra direkt kabuklarını soyuyorum ve daha öncesi de kesme işlemi falan yapmıyorum :)

Bilgilerinize.

denizakvaryumu
04-08-2009, 14:56
Sağlık için domatesin kabuklarını soymayın derim :)

selis
04-08-2009, 15:00
Salatada neyse ama sıcak yemeğin içinde domates kabuğu çok kötü duruyor...

caucasus
04-08-2009, 15:13
Sağlık için domatesin kabuklarını soymayın derim :)

Soymayıp da rendelesek olur mu ? :D

Nasıl olsa çulsuzun biri, cebin de 5 para yoktur :p

limon
04-08-2009, 16:10
Özellikle yumurta cinsin kabukları rahatsızlık verecek kalınlıkta oluyor. Ama bazı ince kabuklu domatesleri hiç soymadan parçalayıcıdan geçirip pişirip hazırlayabiliyorum. Fakat özellikle "Domates Çorbası" kabuğu soyulmuşla yapılmalı bence.

Caucasus, sizin yazdığınız 1-2 domates için olur da 2-3 kasa domatesi tek tek ateşe tutmak imkansız.

caucasus
04-08-2009, 17:04
Limon, dediğiniz doğru ancak ben ev tipi kullanımlar için yazdım zaten. Yoksa dediğiniz gibi kim uğraşın o kadar domatesle daha pratik yollar da bulunabilir mi acaba ?

berduray
04-08-2009, 18:52
Bıçağın tersiyle kabuğu da sıvazlarsanız, patlatmadan tabi, öyle de kabuklar çıkıyor.

DefneD.
04-08-2009, 19:45
Domatesin üzerine kaynar su dökülünce kabuğunun kolay soyulduğunu bilirim ama buzlu suya koymak ilginç geldi bana. Bir nevi şoklama yapılıyor. Patateste denemek lazım.

Oğuz Alper
04-08-2009, 19:55
Sn.limon; Çok teşekkür ederim.Oldum olası domates soymaktan nefret ederdim. Domatesleri soyarken rezil etmektense sizin yöntem beni hiç yormaz .

Beni bu dertten kurtardınız.Sevgiler

idris şenol
05-08-2009, 18:45
güzel paylaşım eksik olmayın:))

ide
06-08-2009, 00:31
İki sene önce Koçtaş'tan aldığım "ZYLİSS Domates Soyacağı" gerçekten çok kolaylık sağlıyor. Bu ismi ile arama yaparsanız (kırmızı renkli soyacak) bulabilirsiniz. Ben çok çok memnunum bilginize;)

lastmohikan
05-10-2009, 08:54
ben direk ateşe tutuyordum bu daha etkili ve tasarruflu galiba teşekkürler

Douglas Fir
05-10-2009, 10:08
Otelcilik meslek lisesinde "Mutfak" bölümünde okurken eski Ankara Oteli'nde mutfakta 6 ay staj yapmıştım. Yıkanmış domatesleri kaynayan suya atıp, 2-3 dakika bekletip alıyorduk. Bir de soğuk sudan geçirince zar gibi soyuluyordu.

Güler
05-10-2009, 10:13
Sevgili ide'nin bahsettiği domates soyacağının resmini Pratik Mutfak Aletleri başlığında görebilirsiniz.