Bağlan

View Full Version : Güvercinler saksıma yuva yaptı.

sükunet
31-07-2009, 00:03
bu sene değişiklik olsun diye balkonumun duvarlarına ayak çaktım üzerinede bir tahta koyup güzel bir dekor oluşturdum.
sonra seraya gidip en güzelinlden pembe sarmaşıklar aldım...
sonra mı ne oldu?
o güzelim pembe sarmaşıklarımın üzerine güvercin yuva yaptı ;)
zamanla çiçeklerim öldü.
2 güvercin yumurtası kaldı geriye...
ay canım cicim dedim onları rahatsız etmedim.
sonra bebek güvercinler çıktı hızla büyüdü.
büyüdü ama balkonumun her yerini kuş kakası sardı.
insanın gücüne gidiyor yahu balkonda diğer çiçeklerimi sularken poposunu çıkarıp yukarıdan pat pat diye kaka yapmaları :(
kimin evinde kime bu haraket :(
üstelik bunundukları yenin hemen aşşağısında balkonuma geçen sene yaptırdığımız duvara monteli sabit sedir var üzeri sabit minderli.o minderin üstü kuş kakası doldu sildim temizledim yok temizlenmiyorda artık bende gazete serdim üstüne bari gazeteye yapsınlar diye...
pat pat düştüğü ta içeriden duyuluyor :p
öyle büyüdüler ki 2 kardeş minik bir saksıya sığmıyorlar ama gitmiyorlarda:rolleyes:
yazın başından beri ne balkonumun tadını çıkara bildim ne çiçeklerime gönlümce bakabildim...
sadece bu olsa birde çiçeklerimi yiyiyorlar :(
vallahi üzülüyorum 2 arada kalmak ne zormuş.
bir yandan onları seviyorum gitsinler diye bakıyorum.
diğer yandan içim acıyor zavallı savunmasız çiçeklerime :(
bir uçsunlar gitsinler yapacağımı biliyorum.
derhal dekor olsun diye yaptığım o ayakları sökeceğim oradan...
yahu yaşadığımız yer ormana çok yakın ve onların yaşam alanları geniş
bula bula benim 1 metrelik balkonumu buldular....
neyse bu senenin tadı çıkmadı benim için seneye artık Allah Kerim....

tek başına karşıda doğalgaz borusunda bekleyende annesi sanırım...

ide
31-07-2009, 02:10
;)ne şirin... Size o kadar güvenmişler demek ki gitmek istemiyorlar :p

sükunet
31-07-2009, 03:38
sanırım öyle ;)
sevildiklerinide biliyor hani keratalar ;)
korkmuyorlar bizden balkon kapımız sürekli açık girip çıkarken laf atıyorum onlara anlar gibi bakıyor yavrucuklar ...
geçtiğimiz sene ablamların apartmanı güvercin biti sarmıştı tüm daireler hemde.
ödüm kopuyor bizede olacak diye.
bilen varmı arkadaşlar ne zaman uçup giderler?
yarın resimlerini ekleyeceğim buraya ;)

Mutlu Kutlu
31-07-2009, 12:58
Bence çok şanslısınız,

Hazır gübre makinesi kendi ayağıyla gelmiş. yaptirdiğiniz sehpalardan biraz genişini yuvalarının altına monte edin ve pisliklerini orada toplayın, suda eritip şerbet olarak bitkilerinize verebillirsiniz. Bit oluşursa bit ilacı satılıyor toz olarak ebeveynleri olmadığı bir saman yuvalarının dışına hafifçe serpelersiniz.

Ne yapacaksanız ebeveynleri yem bulmaya gittiğinde yapın.

Güvercinler yeşil bitki yediklerini hiç görmedim, başka tür kuşlar bitkilerinizi yiyip suçu güvercinlerin üzerine atıyorlar gibime geldi. Ekmek kırıntısı ve bitki tohumlarıyla beslenir güvercinler.

Saygılar.

thomasina
31-07-2009, 13:08
Mutlu Kutlu annemin balkon çiçeklerinin hepsini yediler ya da didikleyip öldürdüler kaç kez. İnsan kızamıyor da. Annem türlü yollar denedi olmadı. Şimdi babamla beraber vardiyalı bekçilik yapıyorlar:)))

sükunet
31-07-2009, 17:51
mutlu kutlu direk gübre olayına takıldım.
bu dediğin yani sulandırarak çiçeklere verme hususu.
balkonçiçekleri içinmi geçerli yoksa salon çiçeklerimde de kullanabilirmiyim?

Mutlu Kutlu
31-07-2009, 18:16
Dozunu çok az ayarlarlarsanız bütün çiçeklerinizde geçerli. Yüksek nitrat ihtiva ettiğinden koyu olarak verilirse bitki gövdelerine değdiği yerler yanık gibi olur.

Kullanıldığı bitkiler daha gür, sağlıklı ve bol çiçekli olur. Salon bitkilerinizde kullanabilirsiniz.

sebzelerde kullanırsanız, biberler daha acı, domatesler daha lezzetli olur.

Benim seranında müdavimi güvercinler var, ama hiç bir zarar vermiyorlar. kuş havuzundan sularını içip gidiyorlar.

Resimde kırlangıçların havuz başı molası görünüyor.

sükunet
02-08-2009, 11:25
eyvahlar olsun korktuğum başıma geldi :(
bitlendik sanırım :(
balkonu temizlemeye çıktım içeri girdim bir kaşıntı tuttu beni sonra koluma bir baktım gözle görülemeyecek kadar minik bişiydi.
hemen balkonun kapısını kapattım eve girmesinler diye..
evin heryerine bir tüp böcek ilacı sıktım elektrikli süpürgeyle süpürdüm...
lüğtfen bir yol yordam gösterin arkadaşlar ne yapacağım.
yavrular 1 haftaya kalmaz uçar gider öyleki yuvanın karşısındaki doğalgaz borusuna uçabiliyorlar....
acayip bir panik içerisindeyim.
ne yapabilirim lütfen yol gösterin :(

sevim.K
02-08-2009, 11:38
Güvercinler çok şirin sukunet. Ama yine de geçmiş olsun.;) Akşam balkonda otururken eşim yem atalım bir iki güvercin gelsin. Seviyorum ben onları dedi. Başa çıkmak zor tabi ki.

Mutlu Kutlu'nun pratik çözümü düşünmeye değer;)

Mutlu Kutlu
02-08-2009, 12:34
Veterinerden kümes hayvanları için bit ilacı alacaksınız, çok pahalı birşey değil. Toz halinde zaten, tozu serpeceksinizına yuva içerisinede tozlarsanız hayvanlara faydası olur.

Korkmanıza gerek yok, kanatlı hayvan bitleri insan vücudunda yaşayamazlar. Ama yinede insanın kolunda bacağında hissetmesi kötü oluyor.

Bitlerin gezinmesi muhtemel yerlerede tozdan serperseniz iyi olur. Saygılar.

memet
02-08-2009, 12:52
Sükunet, busene için yapacakbir şey yok. Bunlar gittikten sonra, balkona en incesinden misinayı otuz santim arayla boydan boya gerin. Gelmek istediklerinde onlara çarpıp vazgeçecekler. Orayı yuva kabul ettikleri için seneye de gelecekler.

Mutlu Kutlu
02-08-2009, 13:29
Seneye kalmaz, 1-2 ay içerisinde yeniden yumurta koyarlar yuvaya. 1 Yılda 2-3 kere yavru uçuruyorlar. Beraber yaşamaya alışmak daha iyi bana göre, herkesin fikri farklı olabilir tabii.

sükunet
02-08-2009, 13:31
teşekkür ederim arkadaşlar.
inanın büyük panik yaşıyordum.
bu gün derhal ilaç alacağım ve sayın Memetin dediği gibi artık önlem alma zamanı geldi misinadan bi korunak yapmalıyız.
peki bu misinayı nereden temin edebiliriz bilgilendirirseniz sevinirim.

memet
02-08-2009, 21:48
Eskişehir'de balık malzemesi satan bir yer bulabilir misiniz, biraz şüpheliyim işte.

sevim.K
02-08-2009, 22:39
El sanatları çalışmalarında kullanıldığı için deniz(balık) olmayan yerlerde de bulunabilir misina:)

sükunet
03-08-2009, 14:16
peki bu bitler evime yayılırmı arkadaşlar?

erbek_
04-08-2009, 23:20
Sakin olun sukunet hanım...Eve filan yayılmazlar :rolleyes: Lütfen önlerinin kapalı olmasını sağlayın, gözükmesinler yavrucakların. Benim de iki tane yavrularım büyüyordu ama bir saksağan dadandı ve ikisini de YEDİ :(

merakli
05-08-2009, 14:53
Aah aman dikkat bir yakınımın pencere kenarına güvercinler yuva yapmıştı ve bitler yüzünden bütün evi ilaçlatmak zorunda kaldı.

sükunet
05-08-2009, 16:46
arkadaşlar şimdi ilaç aldım güvercin biti için...
kullanımı hakkında pek bişiy yazmıyor sadece elimizle yuvasına ve etrafa toz halinde serpecekmişiz.
peki ben serpince ne kadar bekletmeliyim bu ilacı.
mesela serpip bir gün bekletip sonramı balkonu yıkayıp temizlik yapayım lütfen bilgilendirin anlayan arkadaşlar lütfen.
bekliyorum.

Mutlu Kutlu
06-08-2009, 09:19
İstediğiniz zaman temizlik yapın sn. sükunet, bitler asla temizliği sevmezler. Daha çok tozlu ortamlarda barınmayı severler. Aldığınız tozun bitlere dokunması ölmelerine neden olacağından 1 günlük bekleyiş yeterli olur. Yuvalarına yapacağınız tozlama biraz fazla olsun ve öylece kalsınki güvercinlerde bitlerinden kurtulsunlar. Saygılar.

sükunet
06-08-2009, 17:21
çok teşekkür ederim.
dün ilaçlamamı yaptım balkonumun her bir köşesine toz ilaçtan serptim bununla yetinmeyip yan komşumun (balkonlarımız bitişik ve onunda balkonunu sarmıştı)balkonunuda ilaçladım.
bir gün bekletip bu gün itibariyle çamaşır suyu ve bilumum temizlik malzemeleriyle iyice dezenfekte ettim.
duvardaki sonradan eklenmiş tüm saksılıkları söktüm balkonum resmen çırılçıplak kaldı.
sonra o anda bile gelip kondukları doğalgaz borusuna kocaman bir poşet bağladım.
ve bu süre zarfında gözlemleme yaptım.
yaklaşık 2 saattir benim balkonuma gelmiyorlar...
ha bu arada yuva yaptıkları saksıyı öylece toprağını bir poşete koydum atacağım zaten bütün gece üzeri ilaçla beklediği için öldü bitler.
saksımı daha sonra kullanmak üzere yıkadım pakladım.
bir daha umarım böyle bir tecrübe yaşamam.
komşularım çok büyük sevaba girdiğimi söylüyorlar yuvalarını yıkmadığımdan ötürü.
neyse gittiler artık bende kurtuldum inşallah.
çok teşekkür ederim yönlendirmelerinizden dolayı.
sağlıcakla kalınız...

güvercin01
21-08-2009, 22:20
Arkadaşlar öncelikle merhaba.Kümes hayvanları ve güvercinlerden çok besledim. Bu arkadaşımızın balkonuna yuva yapan güvercin çeşidi kaya güvercini -columbus livia- dediğimiz tür zamanla şehirlerimize yerleşerek adeta yarı evcil hale gelmişler.Zararlı değiller ama kuş fobisi olan insanları birden uçarak -pırrr- diye ses çıkarıp çok korkutabilirler.Ama aslında onlar korktuğundan mecburen kaçıyorlar. Balkonlarınızdaki klimaları monte ederken üzerinde 2 parmak kadar boşluk bırakabilirsiniz . Monteli boşluk fazlaysa üst tarafı sağlam karton kutuyla doldurabiliriz. Klimanın pervane kısmının önüne gelmeyecek şekilde. Balkona kedi maketi, bir parça varsa tüylü bir koyun postu, boş bir iki cd asılabilir, yuva yapacakları kör noktaları kapatarak renkli bir pastik top vb. konulabilir.Kuşlar sakin az gezilen ve huzurlu yerlere yuva yapar unutmayın. Yukarı saksı asmak gelin yuva yapın demektir hele duvara bitişikse. Güvercinler ortalama 2 yumurta yapar, anne baba dönüşümlü olarak kuluçkaya yatar ve çıkan yavruları besleyip büyütürler yumurtadan yavrular ortalama 18-19 günde çıkar 40- 45 günde uçarlar bazan iyi beslenemeyellerde süre bir kaç gün daha uzayabilir. yuvalarına çok az bolfo bit ilacı vb. ile sönmüş toz kireç atılabilir yavrularada dikkat ederek sırtların karın ve kanat altlarına biraz bit ilcı sürmek bitleri yok eder. Sıcak hava, yuvadaki çöp, sap, saman, kuşların gübresi zamanla bit yapar bu sizlerin pis olduğu anlamına gelmez.Akşam üstleri zaman zaman balkonda tüneyen kuş gördüğünüzde bir kaç kez ürkütürseniz-eğer balkonunuzda istemiyorsanız- kolay kolay gelmezler.SEVGİYLE KALIN...

BuRukMuTLuLuK
25-05-2011, 02:32
merhabalar paylaşımlarınız üzerinden 2yıl zaman geçmiş.bilmem okurmusunuz yazımı?yaklaşık6yıldır şuan yaşadığımevde oturuyoruz.hiçbir komşumuzun basına böle bişey gelmedi bu sene balkonumuzda biraz yükseğe monte ettiğimiz bir dolap var üzerine 2güvercin yuva yapmış 1ay öncesi farkettim aslında yuva yaptığını bilmiordum konmuşlar ve yaşamışlar güvercinler die düşündüm balkonu temizledim fakat hava biraz soğuk olduğu için dolabın üzerini temizleyemedim iyiki temizlememişim köyde yaşayan bir arkadaşıma o gün bahsettim ve bana sakın dokunma yuva yapmışlardır yuvalarını bbozma dedi dediği gibide olmuş.Dün sabaha karsı 2yavruları yumurtadan çıktı çok mutlu oldum.öle huzur doluyumki.balkon pislenmiş bit olacakmış umrumda bile deil.kendmi çok şanslı hissediyorum çünki büyük bir şehirde binaların içerisinde kimseye kısmet olmayan bir yuva bana misafir oldu.su ve ekmek kırıntısı birde ince bulguru su ile ıslatıp dolabın üzerine bıraktım.başka yapabilceğim bir öneriniz varmı bilgilendirirseniz çok mn olurum..şimdiden ****** ediyorum..

maki01
02-08-2011, 14:33
Arkadaşlar, yardımınıza ihtiyacım var.

Balkonumda misafirler var ve uçup gidene kadar bir yavruyu büyütmek zorundayım.

Lütfen bu mesajımı okur musunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=843183&postcount=31)

mandalinleerik
02-08-2011, 16:14
Bu yavrunun katı gıdalarla besleneceğini pek düşünmüyorum. Geçen haftalarda da bir arkadaş böyle bir güvercin yavrusu bulmuştu ona ağzına su alıp pipet ya da benzeri bir şeyle su içirmesini önermiştim. Siz de bu yavru için aynısını yapabilirsiniz. Ayrıca beslenme konusunu araştırıp size geri döneceğim. Umarım yaşatırsınız.

Aşağıdaki resimleri internetten buldum

238155

238156

238157

238158

238159

maki01
02-08-2011, 17:28
Çok teşekkürler. Ben de dün gece bu fotoğrafları buldum ve büyük boy bir şırınga aldım. Anne beslemezse sevgili bettycim'in verdiği mama tarifini hazırlayıp beslemeye çalışacağım.

Anne güvercin etrafta dolaşıyor ama yavrunun yanına geldi mi bilmiyorum. Yavru bol bol kaka yapıyor, annesi besliyor olmalı :)

mandalinleerik
02-08-2011, 20:18
Anne etrafında dolaşıyorsa yavrusuna bakacaktır. Bence kutuya koymayın. Güzel haberlerinizi bekliyorum.

maki01
03-08-2011, 00:37
Balkonumda fazla sayıda bitki dolayısıyla saksı var. Aralara girip sıkışıyor çıkamıyor. Kuşlar geri geri yürümüyorlar galiba :)

O nedenle yeri sabit olsun istedim. Anne dün akşam bulamamış olabilir. Köpeğim olmasaydı neredeyse tüm saksıları kaldırmama rağmen ben de çok zor bulurdum. Balkondan aşağı düşebileceği tüm boşlukları kapattım ama yine de korkuyorum.

İlgi ve desteğiniz için teşekkürler...

maki01
03-08-2011, 12:57
Anne güvercin yeni yuvada yavrusunu beslemeye başladı. "İnsan eli değince anne terkeder" düşüncesi efsane olmalı.

Çok büyük bir yük omuzlarımdan kalktı. Ya bakamazsam diye tedirgindim. Ben yine anneyi beslemeye devam edeceğim. Dayım, yıllardır kanarya besler. Onun tarif ettiği şekilde yumurtayı haşlayıp biskui ile karıştırarark mama hazırladım.

Sevgili bettycim ve mandalinleerik, desteğiniz için çok teşekkür ediyorum.

mandalinleerik
03-08-2011, 13:48
Bu güzel habere çok sevindim. Ben de size teşekkür ederim bu yavruya kayıtsız kalmadığınız için.

maki01
10-08-2011, 21:07
8 günde ne kadar büyümüş... Hem bedeni, hem de kişiliği :) Yuvasını temizlememe izin vermiyor, tüylerini kabartıp kocaman oluyor.

Bizdeki misafirliği en fazla 1 hafta daha sürer. İçinde yaşadığı koli 30 cm yüksekliğinde. İlk uçuş denemesini kendine zarar vermeden yapabilmesi için balkona bıraksam mı diye düşünüyorum :confused::confused::confused:

239562

mandalinleerik
10-08-2011, 21:55
Bu fotoğrafı gördüğüme ve yavrunun palazlandığına çok sevindim. Aslın şu an için pek müdahale edilmemesi daha uygun gibi. Gerektiğinde kendi çıkacaktır ayrıca yapılması gereken tek şey bence fazla ürkütmemek çünkü korkup balkondan kaçtığı taktirde çevredeki kedilerden kurtulamaya bilir. Şu an uçamaz sanırım. Bilgilendirme için teşekkürler.

ladydaisy
12-08-2011, 04:30
Bizim de Mayıs ayında oğlumun odasının kapalı olan panjur tarafına 2 güvercin tarafından hummalı bir çalışma ile çalı çırpı taşınmaya başladı önce. Sonrasında işi iyice abartıp yuvalarını kendi pislikleri ile donattılar, ardından bir gün tek 1 yumurta gördük yuvanın ortasında, sonradan 1 tane daha eklendi ve anne güvercin için kuluçka dönemi başladı. 30 Mayıs'ta yatılan kuluçkadan 19 Haziran'da yavrular çıktı. Penceremizin önü öylesine rezil bir haldeydi ki camlarımızı açamıyorduk. Bu çirkin yavrulara her gün yiyecek taşıdı anneleri ve babaları. İlk başlarda anneleri üstlerinden hiç kalkmıyordu, yavrular ayaklanınca ve iyice tüylenince onları bırakıp gitmeye ve geceleri gelmeye başladı. Yavrular kendilerini koruma içgüdüleriyle beni görünce acayip sesler çıkarıp ısıracakmış gibi yapıyorlardı. 25 Temmuz gibi de uçmayı başarıp gittiklerinde rahat bir nefes aldık. Onlardan kalan pisliği bir süre daha tuttuk, gelmediklerini görünce de yuvayı bozalım dedik ama o da ne. Her taraf bit dolu. Binlerce güvercin biti yayıldı her yere. İnsan üzerinde yaşayamayan bu bitlerin bir kısmını peçetelerle yok ettik, çamaşır sularıyla her tarafı yıkadık ama asla yeterli şekilde temizlenemedi pencere önümüz ve panjurlarımız. Şimdi salonumda kapalı buldukları bir panjurlu pencereme de çalı çırpı taşımaya başlamışlar. Yuva yapmasınlar diye hemen panjurları açtım, ara ara gelip bakıyorlar sürekli. Ne yapacağımı bilmiyorum. Henüz birkaç çalı çırpı taşımışlar bir de kendi tüylerinden koymuşlar her zamanki gibi, sizce ne yapmalıyım, yuva yapmalarına izin vereyim mi, henüz başlangıç aşamasındayken izin vermesem sonra şu batıl ya da gerçek inanış ( yuva bozanın...) uğrar mı? Of ki ne of. Yumurtalarından itibaren tüm fotoğraflarını çekmiştim ama yükleyemiyorum, nasıl yüklenir fotoğraf?

mandalinleerik
12-08-2011, 07:47
Bu derecede bit varsa bence yuva yapmalarına tabii ki izin vermeyin. Başka yerde muhakkak bulacaklardır. Zor bir durum. Annem de balkon klimasının dış ünitesinden bir kova Serçe yuvası atığı çıkarmıştı.
Sonuçta orta noktayı buluyoruz. Onlarda haklı bizler de haklıyız. (ladydaisy'nin yazısına istinaden)

maki01
12-08-2011, 15:20
Ben napsam diye düşünürken yavru koliden çıkmaya karar vermiş :) Balkondan düşme ihtimaline karşı gezebileceği alanı sınırladım. Hayırlısıyla şu 1 haftayı da atlatsa, o da ben de özgürlüğümüze kavuşacağız.

Bit olayına geline 56 yaşındayım, varsa bile görme sanşım yok :)) Yuvadan ayrılınca balkonu temizleyerek sorunu çözerim diye düşünüyorum.

mandalinleerik
12-08-2011, 15:40
Sevgili Maki01 gerçekten çok büyük bir iş başardınız o yavruya sahip çıkarak. Yakın zaman da balkonunuzu terk edecektir umarım. Ne malum belki ilginiz onu başka yerlere göndermeyebilir :) işin şakası. Gittikten sonra güzelce temizlerseniz sorun kalmaz. Hatta uygun ilaçlama yaparsınız olur biter.

maki01
12-08-2011, 15:45
Tek sıkıntım yuvayı yatak odamdaki klimanın dış ünitesine yakın bir yerde yapmış olması. Malum Adana yanıyor ve klimasız nefes almak mümkün değil. Nerdeyse 2 aydır salonda kanepede uyuyorum :) Önce menekşeler işgal etmişti odamı, şimdi güvercinler.

Şikayetçi değilim, bir önceki evimin balkonunda kumru ailem vardı. Her sene gelp aynı yere yuva yapıp, yavrularını büyütüp gidiyorlardı. Bu evdeki eksiğimi tamamlamış oldular :)

mandalinleerik
12-08-2011, 15:52
Bence o kadar müdahale etmelerine de izin vermeyin. Dış ünitenin üzerine yuvalarını yapmadılarsa sorun olmaz diye düşünüyorum. Şu bir gerçek büyük bir sevap kazanıyorsunuz. Onlar adına size teşekkür ederim :)

maki01
12-08-2011, 15:57
Dış ünite çok fazla sıcak hava üflüyor ve balkon zeminine monte edilmiş durumda. Yuvalarına çok yakın, çalıştırılamaz durumda yani :)

Ben de destek için sizlere, benim balkonumu seçtikleri için de güvercinlere teşekkür ederim :)

ligustrum
13-08-2011, 12:55
... Şimdi salonumda kapalı buldukları bir panjurlu pencereme de çalı çırpı taşımaya başlamışlar. Yuva yapmasınlar diye hemen panjurları açtım, ara ara gelip bakıyorlar sürekli. Ne yapacağımı bilmiyorum. Henüz birkaç çalı çırpı taşımışlar bir de kendi tüylerinden koymuşlar her zamanki gibi, sizce ne yapmalıyım, yuva yapmalarına izin vereyim mi, henüz başlangıç aşamasındayken izin vermesem sonra şu batıl ya da gerçek inanış ( yuva bozanın...) uğrar mı? Of ki ne of. Yumurtalarından itibaren tüm fotoğraflarını çekmiştim ama yükleyemiyorum, nasıl yüklenir fotoğraf?
Onlarıda fotoğrafla oldu olacak. Haksızlık olmasın.
Kolay gelsin.

maki01
13-08-2011, 18:19
Sayın ladydaisy,

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256&highlight=foto%F0raf) başlığında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

ebrar nisa
13-08-2011, 20:19
Benim de balkonuma kumrular çalı çırpı taşımaya başlamışlar. Yeni farkettim. Balkonda çekirdek keyfi yapan eşim, içinde biraz çekirdekle tabağı kombinin üzerine bırakmış ve orda unutmuş.Tamda o tabağın içine taşınıyor çifte kumrular:). Benden biraz korktular galiba, beklemedeler şu an. Umarım bizde sizin kadar iyi anlaşırız onlarla..

yeşillim
14-08-2011, 14:33
Sayın maki01, maşallah ne güzel olmuş yavru. Darısı bizimkilere bugün farkettim, yavru çıkmış ama
güvercin hiç yerinden kalkmıyor ki!! Üzerine yatıyor halen veya ben görmüyorum. Balkona çıkmıyoruz.
Biraz kıpırtısından hafif sarı birşey gördüm ama o kadar.
Hani bu durumda neler yapabilirim. Açıkcası rahatsız etmekten de korkuyorum.

maki01
14-08-2011, 14:43
Çok güzel bir haber bu sevgili yeşillim. Benim yavru yuvayı terketmeye hazırkanırken senin yavrular " Merhaba" diyor.

Anne güvercin haşlanmış yumurta sarısını çok seviyor, bilgilerine :)

yeşillim
14-08-2011, 17:23
Ekmek ıslattım yemedi, mısır unu koydum öyle duruyor su koydum dökmüş, ya da rüzğardan
döküldü. Teşekkür ederim, deneyim inşallah yer. Bir de kabız mıdır ne dedim hareketsiz ya
ondan. Neyse kabızlığının önüne geçemem de birşeyler yedirebilsem. Yakaladım...
Benim yavrular sarışın mı ne..!!

maki01
14-08-2011, 20:26
Çok güzeller sevgili yeşillim, darısı yuvadan uçmalarına.

Plastik kapta su hem çok ısınıyor hem de dökülebiliyor. Cam ya da toprak kasede koyarsan anne güvercin mutlu olacaktır :)

maki01
14-08-2011, 20:29
Sevgili bettycim'in tarif ettiği ettiği mama ile dayımın tarif ettiği mamayı birleştirerek şöyle bir mama yaptım.

İki tane biskui
Yarım paket toz maya
1 yumurtanın sarısı ( Haşlanarak)
Islatacak kadar süt.

Saat 17 gibi mamayı yuvanın yakınına koymuştum, bitmiş. Belki anne dışındaki kuşlar da yiyordur :)

mandalinleerik
14-08-2011, 20:30
Aslında pek müdahale etmeye gerek yok. Rahatsız olduklarında anne ve baba kaçıp tekrar gelmeyebilir.
Sevgili Maki01 'de artık tecrübeli oldu bu konuda size yardımcı olacaktır :)

maki01
14-08-2011, 21:23
Sevgili yeşillim,

Tüm o sarı tüyler dökülecek, yerini gerçek gri-siyah tüylere bırakacak. Benim yavru da hala seyrek de olsa sarı tüyler var.

1 ayı doldurmasına 6 gün kaldı. Daha rahat uçuş denemeleri yapması için saksılarla koruma altına aldığım bölgeyi genişleteceğim :)

ladydaisy
15-08-2011, 00:45
Yuvadan (yani pencere kenarımızdan) uçmadan önce misafirimiz oldular...Yumurtada kaldılar, doğdular, büyüdüler ve uçtular...

ladydaisy
15-08-2011, 00:52
Büyüdüler ve sonunda uçmaya hazırlar...

ladydaisy
15-08-2011, 00:59
Bizim anne güvercin o derece korkaktı ki, daha kapıdan odaya giren birisini görse hemen yumurtadan kalkıp kaçıyordu, uzun bir süre de gelmiyordu. Akşamları ise bazen baktığımızda annenin yuvada olmadığını görüyorduk, yumurtalar soğuyor diye korkuyorduk ama onlar işlerini bizden daha iyi biliyorlar. Bizim müdahalemiz son derece gereksiz. Yavrular yumurtadan çıkınca ilk önce saatlerce üstlerinden kalkmayan anne, sonradan onları sabahtan yuvada bırakıp uzun saatlerce uğramamaya başladı. Yavrular ayağa kalktıkları zaman da uçmaya geçmeleri için bir süre geçmesi gerekiyor. Kocaman olduklarına bakıp aldanma :)

yeşillim
15-08-2011, 01:34
Teşekkür ederim Sayın maki01, iyi ki varsınız.
Sayın ladydaisy, sizin de dediğiniz gibi hiç kalktığını görmedim diyebilirim.
Bir kez gördüm o da su vereyim derken ürktü kaçtı o an fotoğraf çektim.
Hani güvercin aç kalıyor diye endişem vardı, onu da aştım sayılır.
Benden bundan sonra onları ürkütmemek olacak sanırım. Katkılarınızdan dolayı
teşekkür ederim.

maki01
15-08-2011, 13:47
Yavru güvercinim büyüdü ve yuvayı terkettı. Her yeni güne onunla başlamamdan olsa gerek, biraz üzüldüm sanki...

mandalinleerik
15-08-2011, 16:24
Yavru güvercinim büyüdü ve yuvayı terkettı. Her yeni güne onunla başlamam da olsa gerek, biraz üzüldüm sanki...

Gözünüz aydın. Üzülmeyin sizde bu sevgi olduktan sonra daha çok yavru güvercin uğurlayacaksınız.

maki01
15-08-2011, 18:26
Güzel bir yaşam sürebilmesini diliyorum. Karşı komşunun balkonunda yakalabildiğim son kare , arkası dönük olan :)

240707

ebrar nisa
15-08-2011, 18:52
Benim kumrum yuvsına bir yumurta bırakmış.Sıcakda susar diye su koymak istedim kaçdı gitti.Hala yok ortada inşallah gelir...

Kiraz
25-05-2012, 16:45
Bir kaç gündür, kızımın penceresini ziyaret eden üveyikler, bu sabah müjdeyi verdiler :)
300400

lunatic
13-06-2012, 13:13
Bizim işyerinin (13 katlı cam bina) 2. katındaki terasında bir güvercin buldum. Arkadaşların dediğine göre biraz yürüyüp sedeleyip kalmış. Gidfip aldım. Galiba bu sezonun yavrusu. Ama uçabilecek kadar büyük gözüküyor. (Hangi ay uçar bunlar?) şimdi ayaklarını uzatıp yanlamasına yatıyor. Nedir derdi bilen var mıdır?

Kiraz
13-06-2012, 14:19
Bir kaç gündür, kızımın penceresini ziyaret eden üveyikler, bu sabah müjdeyi verdiler :)
300400

Bir yavru yumurtadan çıktı, iki gün sonra ne anneyi ne yumurtayı ne de yavruyu göremedik. Bir öğlen terk edildik ya da başka kuşlar zarar verdi.

Güzin Çakar
13-06-2012, 15:46
Bizim işyerinin (13 katlı cam bina) 2. katındaki terasında bir güvercin buldum. Arkadaşların dediğine göre biraz yürüyüp sedeleyip kalmış. Gidfip aldım. Galiba bu sezonun yavrusu. Ama uçabilecek kadar büyük gözüküyor. (Hangi ay uçar bunlar?) şimdi ayaklarını uzatıp yanlamasına yatıyor. Nedir derdi bilen var mıdır?

Sayın lunatic, bir şeye çarpıp darbe almış gibi anlatıyorsunuz. Elinize aldığınızda parmağınızı kavrayabiliyorsa çubuk,dal gibi tüneyebileceği bir şeyin üzerine koyun. Duramıyorsa bir kutuya gazete,kağıt havlu gibi şeylerle destekleyerek düzgün pozisyonda koyun. Gagasını açarak biraz su verin. Yiyecek için bugün uğraşmayın. Bırakın dinlensin. Ne olduğu yarın belli olur. İnşallah sağlıkla uçar gider. Kolay gelsin.

harbay
09-09-2013, 00:59
Bu konuda bende bir uzmanin veya denemis birinin gorusune ihtiyacin var. Tatile cikarken panjuru acik unutmusuz geldikki bir anne ikide yavrumuz var. Daha bir haftaliklar agactan bir kutu gibi bir sey yapip ayni yuvanin genidliginde panjurun ust kismina yuvayi tasimayi planliyorum **** ust kattaki pencenin icinede koya bilirim ust kati kullanmiyorum. Tek korkum annenin birakip gitmesi. Ne yapmaliyim suanki yerkerinden camasir asiyorduk tatil donusu butun yikananlari salona oraya buraya astik . Yuvayi gece karanllikta anneyle birlikte tasisam birsey olurmu **** annenin yuvadan ayrilma zananinimi beklesek yavruları tasisak anne gelip yavrulari bir ust pencerede bulurmu? Usy katta muhafazali bir balkonumda var kullanilnayan ucus denenelerinden once rahat yuruye bileceleri oratami tasisam yavrularin sesine gelirmi anne?

YeniGine
09-09-2013, 01:06
Sayın harbay sakın sakın ellemeyin, dokunmayın. Öylece bırakın dokunur iseniz anne kokunuzu alacaktır o zaman anne yuvayı terkeder gider. Bırakın büyüsünler, uçup gitsinler inşallah.

harbay
16-09-2013, 23:47
Tercihimizi bir sey yapmamakta kullandik. Anne aksamlari artik gelmiyor gunduzleri gelip yavruyu doyurup 1 saat duuyor ve yine gidiyor geliyor ara ara. Geceleri hic gelmiyor. Bir sey merak ediyorum. Bu yavru mermerin ustunde panjurun arasinda duruyor. Yuvayi yaptigi yer sagnak yagislarda islaniyor mermerde su birikmesi oluyor. Bu yavrucak bu sudan etkilenirmi daha zor yuruyor yagmurlar geliyormus bu hafta. Tedirgin oldum birsey yapmalimiyim.

YeniGine
17-09-2013, 00:29
Anne artık geceleri gelmiyorsa demek ki yavrular oldukça büyümüşler. Maşallah!.. :( Hay Allah sağanak yağmur da oraya denk gelmesi kötü. Hiç böyle yağmurlu bir durum başıma gelmedi Sayın harbay. Ne desem bilemiyorum. Ne bileyim etraflarına suyu çekecek, emecek şekilde bezler falan birşeyler koysanız olur mu acaba ki? Çünkü eminim insan kokusu alır ise anne bir daha yanaşmaz yavruya. Bence en iyisi yavruları sudan koruyabilmek için çaba. Gönlünüze sağlık, rastgelsin inşallah. Büyük bir görev sizi bekliyor Sayın harbay.

thares
08-07-2018, 13:16
Bizim de Mayıs ayında oğlumun odasının kapalı olan panjur tarafına 2 güvercin tarafından hummalı bir çalışma ile çalı çırpı taşınmaya başladı önce. Sonrasında işi iyice abartıp yuvalarını kendi pislikleri ile donattılar, ardından bir gün tek 1 yumurta gördük yuvanın ortasında, sonradan 1 tane daha eklendi ve anne güvercin için kuluçka dönemi başladı. 30 Mayıs'ta yatılan kuluçkadan 19 Haziran'da yavrular çıktı. Penceremizin önü öylesine rezil bir haldeydi ki camlarımızı açamıyorduk. Bu çirkin yavrulara her gün yiyecek taşıdı anneleri ve babaları. İlk başlarda anneleri üstlerinden hiç kalkmıyordu, yavrular ayaklanınca ve iyice tüylenince onları bırakıp gitmeye ve geceleri gelmeye başladı. Yavrular kendilerini koruma içgüdüleriyle beni görünce acayip sesler çıkarıp ısıracakmış gibi yapıyorlardı. 25 Temmuz gibi de uçmayı başarıp gittiklerinde rahat bir nefes aldık. Onlardan kalan pisliği bir süre daha tuttuk, gelmediklerini görünce de yuvayı bozalım dedik ama o da ne. Her taraf bit dolu. Binlerce güvercin biti yayıldı her yere. İnsan üzerinde yaşayamayan bu bitlerin bir kısmını peçetelerle yok ettik, çamaşır sularıyla her tarafı yıkadık ama asla yeterli şekilde temizlenemedi pencere önümüz ve panjurlarımız. Şimdi salonumda kapalı buldukları bir panjurlu pencereme de çalı çırpı taşımaya başlamışlar. Yuva yapmasınlar diye hemen panjurları açtım, ara ara gelip bakıyorlar sürekli. Ne yapacağımı bilmiyorum. Henüz birkaç çalı çırpı taşımışlar bir de kendi tüylerinden koymuşlar her zamanki gibi, sizce ne yapmalıyım, yuva yapmalarına izin vereyim mi, henüz başlangıç aşamasındayken izin vermesem sonra şu batıl ya da gerçek inanış ( yuva bozanın...) uğrar mı? Of ki ne of. Yumurtalarından itibaren tüm fotoğraflarını çekmiştim ama yükleyemiyorum, nasıl yüklenir fotoğraf?

Yuva yapım aşamasında yuvaya bit ilacı yaparsanız yavrular çıktığı zaman tekrar bit ilacı uygularsanız yavrular büyürken ilaçlamayı tekrarlarsanız bit diye bir sorun söz konusu olmaz