Bağlan

View Full Version : Mango

agozce
24-07-2009, 02:37
Tropik meyveler içinde -bence - tadı en güzellerden biri de ve ülkemizde çok kolay yetişebilecek olan mangodur. Marketten aldığımız mangolar sanırım yeşilken toplanıyor. O yüzden tadı hoş değil. Ama dalında olgunlaşmış bir mango, şeftaliden çok daha güzel, keyif alabileceğimiz bir meyveye . Madem emek veriyoruz en azından buna değmeli diye düşünüyorum.

Bence Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz de çok rahat yetişebilir.

Guava , paw paw, coco - bence- bizim damak tadımıza hiç uygun değil. Ama mango herkesin çok sevecebileceği bir meyve. Tohum veya fidan getirtebilecek arkadaşlara duyurulur.

Kübada bir mango bahçesine gitmiştim.İşte fotolar.
Ben iki tane meyve çekirdeği getirmiştim. Ektim, ama henüz ses yok.

94628

94629

94630
Türkler mango bahçesinde

94631

94632

agozce
24-07-2009, 02:41
Tadı da kendisi kadar güzel

94633

agozce
24-07-2009, 02:51
Ağacının yapısı, ceviz ağacına çok benziyor.

94634

94635

isolet
24-07-2009, 07:42
Çok güzelmiş en yakın zamanda olgun bir mango bulup alıp. Yetiştirmek istiyorum.

agozce
24-07-2009, 12:16
çekirdeği ekerken zımparalamak veya azzıcık kırmak gerekiyormus

tolgahann
24-07-2009, 13:19
Ben tadını çam ağacı ve şeftali ye benzetiyorum.

tolgahann
24-07-2009, 13:21
Mango için açılan önceki başlıkta daha detaylı bilgiler var.Yöneticilerimiz buradaki resim ve bilgileri Mango (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=764&highlight=mango) bölümüne taşırlarsa çok güzel olur. Saygılar.

bari
24-07-2009, 14:47
Çok güzelmiş en yakın zamanda olgun bir mango bulup alıp. Yetiştirmek istiyorum.

Bende çam kokusu ve şeftali tadı aldım.. Eskişehir carrefoura kış aylarında geliyor. Tanesi 6-7 milyona satılıyor. Çekirdekten yetiştiğinde aşı gerekiyormuş galiba..

isolet
24-07-2009, 14:51
Ben istanbula gittiğim zaman uyguna bulur alırım inşallah. Bazen indirimli oluyor. Aşı olayı kötü ama meyve veren mango fidesini nereden bulucaz ki.

Romantik
24-07-2009, 15:12
Tohumdan yetişen çöğürlere aşı yapılması gerekiyor. Mangoyu seven kadar sevmeyende çok. ticari anlamda yetiştiriciliği zor çünkü tropik bir bitki.

erolhas
24-07-2009, 16:48
wallahi son resim ye beni diye bağırıyor. ağzım sulandı:)

agozce
24-07-2009, 16:56
Dalında olgunlaşanlarda o çam tadı yoktu. Ama aşı olayı nasıl halledilir bilemiyorum.

YeşilSeven
24-07-2009, 17:46
Arkadaşlar biraz sizi kıskandırayım, az önce Mısırdaki arkadaşım göndermiş 2 kg kadar. yarın fotolarını koyarım. Geçen hafta bir başka arkadaşım göndermişti yine Mısırdan. Haziran ayı Mısırda ve Afrikanın genelinde mango sezonunun açılışı. 1 ay önce de Senegal'e giden arkadaşım 2 adet getirmişti. Sadece Havai civarında mangonun 143 türü yetişiyor. Mısırda mango çok meşhur ve hatta iddia ediliyorki en iyi mangolar orada yetişiyor. Türkiyede marketlerde satılanların tat olarak alakası yok çünkü hepsi de çok erken toplandıkları için malesef tatları iyi değil. Ama hem Senegalden gelen hem de Mısırdan gelenlerin müthiş bir tadı var. Senegalden gelenler aşı olmayıp doğal, kendi yetişen ağaçlardan toplananlardı. Senegalin bazı bölgelerin yer gök doğal muz ve mango ormanı (bahçesi demiyorum :)) Tırları yanaştırıp ormandan topluyorlar. Sadece toplama için işçilere para ödüyorlar.
Türkiyede serasız yetişeceğini pek aklım kesmiyor, çünkü sürekli yeşil bir bitki. Bir kere şu anda yurtdışından getirtebilirseniz çekirdekten taze meyve çekirdeğinden yetiştirme şansınız var. Benim fidan 1 aylık ve şimdi 30 cm oldu. Ekte koyduğum fotolarda tabakta Mısırdan gelenleri ve Senegalden gelip fidan olanı görebilirsiniz.
Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, olgunlaşan mangonun yaydığı koku tüpgaz kaçağından beter. Kapalı ortamda acaip koku yayıyor. Geçen hafta ofise 1 kasa dağıttık, kokusu 3 gün de zor çıktı.
Aşı meselesini Mısırda araştırıyorum, ordan bir müddet sonra aşılı fidan getirtmeyi de düşünüyorum.
Mısırdan gelenler 3 boydu, ceviz kadar olan, yumurta kadar olan ve elma büyüklüğünde olanlar. Neyse çıkmam lazım tecrübelerimi aktarmaya devam edeceğim. Bu arada, Annona türlerinin tohumlarında 7 tür ve Rollina sonunda çimlendi ve fide haline geldi. Fotoları sonra ekleyeceğim.

isolet
24-07-2009, 18:54
İnsanın yurt dışında arkadaşı olması çok güzel birşey demekki. Çok güzel görünüyorlar gel beni ye diyorlar. Fidenizde çok canlı gözüküyor. Tebrik ederim sizi. Afiyet olsun bu arada. Bende internette arama yaptım ve bu 8tür mangoyu buldum. Eklemek istedim.

94725

nariçi
24-07-2009, 19:19
İki çekirdek ektim, birisi çimlendi kotiledon yapraklarının altından tepesi koptu. Hala canlı ama sürgün verme imkanı yok herhalde. Diğeri çürüdü.

YeşilSeven
25-07-2009, 01:11
Direkt günesten koruyun, bakimina devam edin. Gövde üzerinde bir tane yaprak varsa onun gözünden mutlaka sürgün verir. Benim kaju fidanlarimdan birinin tepesi kirildiginda aynen böyle cogalmisti. Cepten yazdim, karakterler için üzgünüm.

YeşilSeven
25-07-2009, 12:19
Dün geceden sonra şu anda mango sarhoşuyum arkadaşlar :p Ama mango taze yeneceği gibi en güzel dondurma ve reçel olur diyorum. Deneyen pazarı gerçekten vurur. Evde derin dondurucuya meyve parçaları şeklinde koydum, yakın zamanda dondurma ile deneyeceğim :D Biraz hamlarından yapılmış reçelini tatmıştım, müthiş aromalıydı.

Çimlendirmeyle ilgili pazartesi bilgi vereceğim.

isolet
25-07-2009, 12:25
Afiyet olsun. Tabi o kadar mango yiyince insan sarhoş olur. :D Denemeye ddevam en güzel nasıl oluyor diye tadı. Bence birde meyve suyunu deneyin hatta kavanozlayıp kışa bile saklayabilirsiniz.

nariçi
25-07-2009, 12:39
Keşke bir yaprak üsten kırılsaydı. Aslında kırılmadı da kotiledon(ilk) yaprakları açarken siyahlaşıp kurudu şimdi sapı kaldı üç aydır öyle duruyor. Bu ara mango da yok marketlerde, buluncaya kadar bekleyeceğiz.

agozce
26-07-2009, 21:59
Dün geceden sonra şu anda mango sarhoşuyum arkadaşlar :p Ama mango taze yeneceği gibi en güzel dondurma ve reçel olur diyorum. Deneyen pazarı gerçekten vurur. Evde derin dondurucuya meyve parçaları şeklinde koydum, yakın zamanda dondurma ile deneyeceğim :D Biraz hamlarından yapılmış reçelini tatmıştım, müthiş aromalıydı.

Çimlendirmeyle ilgili pazartesi bilgi vereceğim.

Buz, süt ve biraz şeker ve mangoyu mikserden geçirin. Harika bir soğuk içecek oluyor.

YeşilSeven
27-07-2009, 00:03
Arabistana giden hacılar bilir, sıcakta otellerin en gözde içekleri arasında mango suyu var.

YeşilSeven
03-08-2009, 08:41
Mısırdan gelen diğer mangoların fotoları ekte arkadaşlar. İri olan cinsin tadı biraz tuhaftı ancak çekirdekleri çok acaip minik bir hançerin keskin bölümü gibi.

Dogasever
06-08-2009, 22:41
Iklimin degismesinden oturu artik mangonun Turkiyenin guney sahillerinde yetisebilecegini saniyorum. Sadece 1-2 ay biraz koruma gerekebilir. O donemde de yalitici bir madde ile sarilabilir. Mangoyu cok seviyorum. Ama Ingilterede tek sansimiz supermarketten alip yemek. Burada evin icinde yetistirmeyi denedim. Onun hikayesini de baska zaman anlatirim. Mangonun en cok suyunu seviyorum. Bir de hint yemeklerinde kullanilan Mango Chutney var. Bir cesit tatli tursu! O da guzel!

Ali İnan
07-08-2009, 17:52
Mango iyi güzel ama şu aşılama konusunu n'apcaz, gözünüzü seveyim? Birisi bişeyler söylesin.

Dogasever
07-08-2009, 19:14
Mango iyi güzel ama şu aşılama konusunu n'apcaz, gözünüzü seveyim? Birisi bişeyler söylesin.

Ali Bey siz yetistirdiniz mi?

nariçi
07-08-2009, 19:37
Ektiğim iki çekirdekten birsi çürüdü. Çimlenen çekirdeğinde tepesi kuruduğu için sürgün veremedi o da öldü. Seneye yeni deneme yapacağız.

YeşilSeven
08-08-2009, 08:21
Noni sevdalısı arkadaşımız Hawai'den Noni Çeliği getirdiğine göre mangolar için gerek Mısır'dan gerek Pakistan'dan aşı kalemi getirtiriz. Hele bir eldeki fidanlar aşılamaya hazır hale gelip güyüsünler.

Dogasever
08-08-2009, 14:20
Ektiğim iki çekirdekten birsi çürüdü. Çimlenen çekirdeğinde tepesi kuruduğu için sürgün veremedi o da öldü. Seneye yeni deneme yapacağız.

Sn Nariçi
Ben su bardağında çekirdeğin 3/4'ü su içinde kalacak şekilde yerleştirerek ofisimde kitap rafına koymuştum bakalım çimlenecek mi diye! Ben onu orada unuttum. Aradan yaklaşık 1,5 - 2 ay geçmişti ki bir gün gözüme bir bitki takıldı. O çekirdek yaklaşık 15 cm boyunda surgun vermişti. Tabii hemen oradan alıp saksıya diktim. Yaklaşık 30-35 cm olduğunda, son bahar geldiğinden kayınvalidemin güneş alan camekanlı sundurmasına koyduk. Kayınvalidem tatile gidince, yaramaz kedisi Tinker saksının toprağını kazmış, bitki ile fareyle oynar gibi oynamış ve parçalamış! Maalesef tek mango serüvenim de böylece sona erdi. Ancak gelecek yıl yeniden yetiştirmeyi düşünüyorum. Tavsiyem su içinde çimlendirilmesidir. Herkese çok selam...

emy_83
07-09-2009, 22:26
Sn Doğasever,
Sizin anlattığınız gibi yaptım ve 2 haftada mango çekirdeğim iki tane küçücük kök saldı.
Bakalım ne olacak merakla ve heyecanla bekliyorum vallahi.

Romantik
26-09-2009, 17:06
Arkadaşlar Mangolarınızdaki son durumlar nedir ?

YeşilSeven
02-10-2009, 14:25
Mangolarda son durum, bir kısmı 40 cm oldu nerdeyse.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=105834&d=1254483592
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=105835&d=1254483592

POSEDİON1
16-10-2009, 09:03
Bir süredir Antalyada Mango üretimi ile ilgili araştırma yapmaktayım.
Mango fidesi bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorum.Bırakın ağacını fidesini bile bulamazken mangoyu çekirdekten yetiştiren arkadaşların bunları nasıl aşılıyacaklarını merak ediyorum.

Romantik
16-10-2009, 09:19
Sabah Hindistanda olan arkadaşım aradı.

Ona oralarda bulabileceği tropik meyve ve tohumlarının listesini vermiştim.

Telefondaki cızırtılardan anladığım şuydu. Verdiğin listedeki bitkilerin tohumunu aldım. Yalnız bir kaç adetin tohumunu bulamayıp fidanını aldım. Mango ve Liçi fidanı aldım dedi, telefon kapandı. Oradan gelen Mango ve Liçilerin aşılı olup olmadıklarınıda göreceğiz.

YeşilSeven
16-10-2009, 14:17
Cengiz bey hadi bakalım bende fidan var, sizde de aşı kalemi olursa tamam bu iş :)) Ben mısırdan çuval çuval çekirdek getirteyim hemen :)))

Enteresan olan, çimlenme aşamasında çekirdeğin içini çürümekten korursanız tek çekirdekten 2-3 fideniz olabilir. 31 nolu mesajımdaki tek saksıdaki 3 fide Senegal'den gelen tek çekirdekten çıktı.

bari
16-10-2009, 14:28
Sabah Hindistanda olan arkadaşım aradı.

Ona oralarda bulabileceği tropik meyve ve tohumlarının listesini vermiştim.

Telefondaki cızırtılardan anladığım şuydu. Verdiğin listedeki bitkilerin tohumunu aldım. Yalnız bir kaç adetin tohumunu bulamayıp fidanını aldım. Mango ve Liçi fidanı aldım dedi, telefon kapandı. Oradan gelen Mango ve Liçilerin aşılı olup olmadıklarınıda göreceğiz.

Fidan aldıysa aşılıdır bence.

POSEDİON1
16-10-2009, 14:29
Cengiz Bey Hindistandan getirteceğiniz fidelerin aşılı olmasını dilerim. Ancak Ben Mısırda aşılı fide bulma konusunda zorlanıyorum.
Fideyi ektikten iki sene sonra aşısız olduğunu öğrenmek hoş olmaz.

Romantik
16-10-2009, 17:01
Cengiz bey hadi bakalım bende fidan var, sizde de aşı kalemi olursa tamam bu iş :)) Ben mısırdan çuval çuval çekirdek getirteyim hemen :)))

Enteresan olan, çimlenme aşamasında çekirdeğin içini çürümekten korursanız tek çekirdekten 2-3 fideniz olabilir. 31 nolu mesajımdaki tek saksıdaki 3 fide Senegal'den gelen tek çekirdekten çıktı.

Mango ve Liçiler aşılıysa gerçekten çok güzel olacak. Sizin çöğürlerede aşı yapıp 2. yılından itibaren Mangolardan meyve alabiliriz.

Romantik
16-10-2009, 17:02
Fidan aldıysa aşılıdır bence.

Bende aşılı olacağını tahmin ediyorum.

Romantik
16-10-2009, 17:03
Cengiz Bey Hindistandan getirteceğiniz fidelerin aşılı olmasını dilerim. Ancak Ben Mısırda aşılı fide bulma konusunda zorlanıyorum.
Fideyi ektikten iki sene sonra aşısız olduğunu öğrenmek hoş olmaz.

Kısmetimize diyelim ama ben Aşılı olacağına inanıyorum.

Samsunlu55
17-10-2009, 00:51
İşte bu, sonunda Romantik mangoya el attı :)) İnşallah aşılıdırda üretime geçersin. Türkiye'de adı çok anılan ama az bulunan bir meyve olduğu için talep çok fazla olacaktır. Hadi hayırlısı:D

konkordation
20-10-2009, 17:09
Bence Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz de çok rahat yetişebilir.

YeşilSeven
26-10-2009, 14:09
Cengiz bey haber var mı mangodan?

Romantik
26-10-2009, 18:13
Cengiz bey haber var mı mangodan?

Arkadaşımın gelmesi ortalama 15 gün daha sürecek. Geldikten sonra bilgilendirme yapacağım.

YeşilSeven
28-10-2009, 11:58
Dün Mısırdan yeni meyve geldi, harika tadı ve iriliği var arkadaşlar. Bakalım bunları da çimlendirirsek sırf mangolar için yeni bahçe yapmam gerekecek :)

Romantik
18-11-2009, 17:00
Nihayet aşılı ithal Mangomuz geldi. Boyu 35-40 cm. Formlu ve sağlıklı.

Sayın YeşilSeven artık Mangolarda seri üretim yapabileceğiz.

5 adetde Mango meyvesi geldi. Çok büyük tohumları var ilginç.

YeşilSeven
23-11-2009, 07:46
Cengiz bey saksı değiştirirken aman dikkat edin, kökleri çok kırılgandır. Hayırlı olsun fotolarını en kısa zamanda bekleriz. Meyveler afiyet olsun size. Çekirdeklerin kabuklarını dikkatlice açıp içinden çıkan tohumları nemli vermiculit içinde, 25 Celcius üstü sıcaklıkta bekletin. Vermiculit tohumların sadece üzerini örtsün. 5-6 günde deli gibi büyümeye başlayacaklardır. Ara ara kontrol edersiniz.

uzman16
23-11-2009, 10:39
Nihayet aşılı ithal Mangomuz geldi. Boyu 35-40 cm. Formlu ve sağlıklı.

Sayın YeşilSeven artık Mangolarda seri üretim yapabileceğiz.

5 adetde Mango meyvesi geldi. Çok büyük tohumları var ilginç.

Seri üretime geçmeniz gelecek yaz olur mu? Bir de ağaç çok büyüyor mu?
Bence mangonu tadı çok güzel. Eğer çok büyümüyorsa ben de edinmek isterim.

Romantik
23-11-2009, 17:33
Cengiz bey saksı değiştirirken aman dikkat edin, kökleri çok kırılgandır. Hayırlı olsun fotolarını en kısa zamanda bekleriz. Meyveler afiyet olsun size. Çekirdeklerin kabuklarını dikkatlice açıp içinden çıkan tohumları nemli vermiculit içinde, 25 Celcius üstü sıcaklıkta bekletin. Vermiculit tohumların sadece üzerini örtsün. 5-6 günde deli gibi büyümeye başlayacaklardır. Ara ara kontrol edersiniz.

Sayın YeşilSeven,

Çok küçük tüplerde geldi, saksılara aktardım. Şu anda streslerini atmaya çalışıyorlar. Çıkardığım tohumları 1 gün suda beklettikten sonra çimlenmeye aldım, gelişimlerini hep birlikte göreceğiz.

Arkadaşım 1-2 ay sonra tekrar gidecek Hindistana o zaman, daha büyük miktarda fidan getirmeye çalışacağım.

Romantik
23-11-2009, 17:34
Seri üretime geçmeniz gelecek yaz olur mu? Bir de ağaç çok büyüyor mu?
Bence mangonu tadı çok güzel. Eğer çok büyümüyorsa ben de edinmek isterim.

Sayın uzman,

Seri üretim dediğimiz yine birkaç yılı alacaktır.

YeşilSeven
24-11-2009, 10:57
Sayın YeşilSeven,

Çok küçük tüplerde geldi, saksılara aktardım. Şu anda streslerini atmaya çalışıyorlar. Çıkardığım tohumları 1 gün suda beklettikten sonra çimlenmeye aldım, gelişimlerini hep birlikte göreceğiz.

Arkadaşım 1-2 ay sonra tekrar gidecek Hindistana o zaman, daha büyük miktarda fidan getirmeye çalışacağım.

Cengiz bey arkadaşınız gitmeden önce mutlaka görüşmeye çalışalım. Başka türleri de rahat getirebilir belki. Mesela Kaju fıstığı.

Romantik
24-11-2009, 15:06
Aslında üzerinde durduğum başka çeşitlerde mevcut, Kajuda olabilir.

Zaten şu an Dubai de bugün-yarın büyük bir ihtimalle gelir.

Büyük bir ihtimalle sırada Gürcistan, İsrail, Almanya, Hindistan ve Dubai var.

YeşilSeven
08-12-2009, 07:41
Mısır'daki Türk dostlarım bayramda Türkiye'ye gelirken 5 adet fidan getirdiler. Biri yaklaşık 150 cm boyunda ve aşılı. Aşısı da tutmuş, normal görünüyor. Diğer 4 fide yaklaşık 40 cm boylarında. 2 adet 130 cm Tommy Atkins cinsi aşılı fidan dah önce temin etmiştim. Onlar da gayet sağlıklı durumda. Şu anda yaklaşık 15'ten fazla fide/fidan oldu. Haftasonu nasipse Aydın'dayım, sera bitmek üzere. İçine Bu ve diğer tropikalleri seraya yerleştirebileceğiz sonunda.

siniroluyorum
11-12-2009, 20:50
Offf marmara da yetişen egzotik bir meyve ağacı çok kıskandım şimdi sizi bir yerden tohumunu bulabilsem en azından çok sevmiştim ama bir kez yiyeyebilmiştim ama tohumunu alamamıştım çok üzüldüm şimdi:(((
bu arada tebrikler mangolarınız çok güzel gözüküyor

halil33
17-12-2009, 19:04
Mango acaba baska türden agaclara asilanabilir mi?Buna uygun bir agac var midir?

YeşilSeven
24-12-2009, 14:38
Denemeleri önümüzdeki yıllarda yapabileceğiz. 3 tane aşılı fidanım var, 4 tane de çelikten çoğaltma fideler var. 10 tane kadar da çekirdekten çıkan fidem var. Ben en azından ilk denemeyi melengiç ya da meneviş diye anılan ve Antep fıstığının anacı olarak kullanılan türe yapacağım. Gördüğüm kadarıyla bu ağaca benzerliği var ama tecrübeli pek kimse de yok ki bilgi alabilelim.

nariçi
24-12-2009, 16:07
Sayın Doğasever sizin bardakda çimlenen çekirdeğin bir tarafında bıçakla yontma (kertik)yapmışmıydınız?

Sayın yeşilseven belki şeftaliye aşı yapılabilir. Menengiç-sakız olurmu bilemem burada bahçede doğal olarak çok.

agozce
25-12-2009, 01:46
Denemeleri önümüzdeki yıllarda yapabileceğiz. 3 tane aşılı fidanım var, 4 tane de çelikten çoğaltma fideler var. 10 tane kadar da çekirdekten çıkan fidem var. Ben en azından ilk denemeyi melengiç ya da meneviş diye anılan ve Antep fıstığının anacı olarak kullanılan türe yapacağım. Gördüğüm kadarıyla bu ağaca benzerliği var ama tecrübeli pek kimse de yok ki bilgi alabilelim.

Sayın yeşilseven merhaba, ben mango bahçesi gezdim ama ağaçlar antepfıstığı veya menengice hiç benzemiyor. Ayrıca meyve yapılarıda hiç benzemiyor.

Meyve ve çekirdek benzerliği ile belki şeftali olabilir bence.

YeşilSeven
25-12-2009, 07:44
Sayın yeşilseven merhaba, ben mango bahçesi gezdim ama ağaçlar antepfıstığı veya menengice hiç benzemiyor. Ayrıca meyve yapılarıda hiç benzemiyor.

Meyve ve çekirdek benzerliği ile belki şeftali olabilir bence.

Sn agozce; Menengiç için yaprak yapısı olarak karşılaştırmıyorum zaten biri yaprağını döker biri dökmez. Ancak çiçeklenme her iki ağaçta da salkım şeklinde oluyor. menengiçte meyve bu salkımın % 100 üne yakım minik minik meyveler halinde olurken, mango da iss 1-5 arası tutuyor. Meyve olarak baktığımızda menengiç mangonun mikrosu diye tabir edebiliriz ancak etli kısım yok. Burada özsuyu benzerliği ön plana çıkarsa tutma olasılığının daha fazla olacağına inanıyorum.
Aşı konusunda bilgili arkadaşlar yönlendirme yaparlarsa iyi olur. Netice de Türkiye de ne mango bahçesi var ne de yetişmiş büyük mango ağacı. Bu nedenle önümüzde tecrübe edinmek için uzun zaman var.

athena -asena
29-12-2009, 17:16
evet bugün benim de mangolar bangladeş ten geldi ve bende mango tadanlar grubuna girdim .çok hoşuma gitti.tadı daha önce yediğim bi şeyin tadına çok benziyo ama bir türlü çıkaramadım .çekirdeği avucumun içine zor sığdı kocaman bi çekirdek inşallah başarırız çimlendirmeyi .

yoldaş
29-12-2009, 18:59
Benimde iki tane mango fidanım var. Yazın güney afrika cumhuriyetinden mango meyveleri gelmişti. Bir tanesini içeriye saksıya aldım, diğeri bahçede yaprakları hafif sararmaya başladı bakalım kışı nasıl geçirecek?
Çekirdeklerin içini çıkardım, bazı çekirdeklerin içinden böcek çıktı, sağlam olanlarını ektim onlarda çıktı zaten:D

YeşilSeven
30-12-2009, 14:40
Dışarıda sakın bırakmayın, soğuğa hiç dayanıklı değil.

nariçi
30-12-2009, 16:05
Geçen yıl, buraya bile getirmişler di mangoyu, Dün Gaziantep de üç süpermarkete baktım, birinde pamelo vardı birkaç tanede avakado gördüm, mango ve diğer (hindistan cevizi dışında) tropikal meyveler yoktu.

gurbik67
30-12-2009, 22:29
arkadaşlar ben mangoyu 2000 li yıllarda tanımıştım. gemide çalışan kaptan arkadaş bana çekirdeğini getirmişti tabi bunun yanın da meyveside vardı ancak hindistandan istanbula gelinceye kadar ancak posası gelmişti.
her neyse dikmiş olduğum çekirdeklerden oluşan fidanları içerde büyütmüştüm boyları 1.5 mt olunca nisan ayı idi dışarı çıkarmıştım bahçeye dikerim diye gün boyu dışarda kalan fidelerin yaprağı gövdeye yapıştı tekrar içeri aldımsa da maalesef kurudu .
avakoda gibi kolay çimlene biliyor ancak soğuğa dayanaksız akdeniz kıyı şeridinde belki olabilir bence tadı kötü belki dalında olgunlaşan daha farklıdır.

nariçi
31-12-2009, 23:54
Sayın yeşilseven, bu konuda en tecrübeli arkadaş sizsiniz. Yeni bir tohum çimlendirmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

YeşilSeven
04-01-2010, 12:26
Forumu detaylı okuyun, her türlü açıklamamız mevcut. Önemli olan olgunlaşmış meyve bulmak. Marketlerden edinecekleriniz olgunlaşmadan toplanıp getirildiği için çekirdeklerinin çimlenme özelliği pek olmuyor. Yine de deneme isterseniz çekirdeğin içindeki kısmını zedelemeden çıkarıp nemli torf içinde poşetle sıcak bir yerde tutunuz. Ara sıra havalandırıp torfu nemli tutunuz. Olgun çekirdek olursa 3 gün içinde hemen kıpırdanmaya başlıyor.

nariçi
04-01-2010, 13:02
İki gün kasede perlitle kaldı, tohum kabukları ayrılmaya yüz tutmuştu. Ben de çekirdek kabuğunu yavaşça ayırıp kendisini hazırladığım saksıya yerleştirdim. Bakalım ne olacak!

kaptanbeta
03-02-2010, 16:40
aşılı mı hocam bunlar

akrepkızı
08-02-2010, 10:17
SEVGİLİ YEŞİL SEVEN

Mango tohumu elinizde olursa bu tohumlardan banada düşermi acaba?

Düşerse çok sevinirim.

SEVGİYLE KALIN.

YeşilSeven
09-02-2010, 15:02
Kış nedeniyle mango sezonu malesef bitti.

nariçi
09-02-2010, 15:34
Akrepkızı çevreniz de büyük marketlerden varsa, bir bakın belki vardır. Burada satılıyor biraz pahalı.

kaptanbeta
10-02-2010, 15:48
aşısını ne yapacaz cekirdekten yetiştirsek

istcallst
12-03-2010, 12:06
Mango normal toprak-torf sevmiyor, ben de bunu yeni ogrendim. Bir cok kez cimledirmeye basardim, fakat fideler 1 aydan fazla yasamadi.
Yarisi kum, yarisi perlit olacak. Bende kum yoktu, ozelikle bunun icin perlit aldim ve yarisi topark yarisi perlit - bu sekilde diktim ve gercekten suanda mangolarim mutlu gorunuyorlar.
Ingilizce bilenler icin bu bilgilere buradan aldim:
http://www.cloudforest.com/cafe/forum/35121.html

Resimleri buraya koyamadim, ama mango uretimi baslik altinda 188 nolu mesajda resimleri koydum

nariçi
12-03-2010, 16:55
Çekirdeklerin biri çürümüş, diğeri topraktan gözükmeye başladı. İlk çimlenen de tek yaprak bekliyor.

athena -asena
12-03-2010, 17:55
benimki ölmüştü ben biraz daha havalrın ısınmasını bekliyom ondan sonra ekecem.

nariçi
12-03-2010, 20:14
Bundan sonra da perlitte deneyeceğiz ama bu bitki elma ağacı gibi, küçükken perlitte olan büyüyünce toprağa nasıl alışacak.

Actiongirl
16-03-2010, 19:37
merhaba. bugün mango çekirdiğimi kurutmaya başladım. sanırım benden başka ilgilenen kalmamış bu olayla. is anyone here ? :((

nariçi
16-03-2010, 22:43
Ben iki saksıyı küçük sera içine koydum, bakalım ne olacak. Karışık toprağa ekmiştim. bir haftadır öylece bekliyorlar.

YeşilSeven
17-03-2010, 10:24
Torf içeren karışımlardan uzak durunuz. Kökleri cam gibi kırılgan olup torfdan gelecek parazitlere karşı çok hassas, anında çürüyor. Soğuklara karşı aman dikkatli olunuz.

nariçi
17-03-2010, 18:16
Bunlara hiç dokunamam. Bundan sonra önerilerinizi dikkate alacağım.

YeşilSeven
17-03-2010, 21:30
Kumun içine su koyarak boza kıvamında karışım yapıp saksısına sürekli dökün, torfun aralarındaki boşlukları doldurarak çürümeye engel olur. Bu işlemi yaparken saksının altında su birikmesin. Ben vermiculit içinde çimlenen çoğu tür tohumun toprağa alışmasını ve köklerin toprakla kaynaşmasını bu şekilde yapıyorum.

atak-oh
30-04-2010, 17:44
ben de orduda oturuyorum ve bir sorum var mangolar çekirdekten çıktı ve aşılamak gerekiyor nasıl yapacağız?

atak-oh
30-04-2010, 17:45
:) açıklar mısınız

nariçi
30-04-2010, 17:56
İlk çimlenen iki yaprak daha açtı üç yapraklı oldu. diğerbir kekirdek çürüdü attım. Biri daha çürümüş olabilir. Bir tane de saksıda beklemede.

atak-oh
30-04-2010, 17:59
söyler misin

gurbik67
20-05-2010, 23:25
manavdan aldığım mangoyu afiyetle yedikten sonra çekirdeğini kırarak içinden çıkan kısmı (büyükçe çekirdeği meraktan kırdım) direk toprağa diktim, 20 günde çimlenmeye başladı.

nariçi
21-05-2010, 07:22
söyler misin

Mangonuz aşılama büyüklüğüne kavuştu mu? Aşı gerekiyorsa meyveli bir mango ağacı sürgünü bulmanız gerekli.

YeşilSeven
21-05-2010, 10:27
Meyve veren ağaçlar Antalya Gazipaşa'da bir yaşlı amcanın bahçesinde var. Zamanı gelince ulaşıp kalem almaya çalışacağım.

Romantik
21-05-2010, 23:43
Dostum Mangoda aşı o kadar şart br olay değilmiş.

Mersin Anamurda bitkici bir abimiz. Tohumdan yetiştirdiği 3 yaşındaki Mangosundan bu sene meyve almış.

Muğladaki arkadaşlarımız 5 yaşında tohumdan yetişme Mangodan meyve almışlar.

agozce
22-05-2010, 23:43
Cengiz bey, Anamur'dan kim miş o ? :)))))

venus_trap
23-05-2010, 00:45
Merhabalar; bende tohumdan yetiştirme çabasındayım ama ben çekirdekten çkarıp öyle ektim inşallah çürümez bu şekilde ektiğim için bi problem olurmu bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim

YeşilSeven
25-05-2010, 09:38
Cengiz bey dediğiniz gibi belki bazı türlerden aşısız halde meyve alınabilir. Meyve aldık diyen var ama burda ne meyve gördük ne de yetişmiş ağaç gördük. Kaldı ki gerek bulduğum aşılı fidanlar, gerekse Mısır'dan gelen aşılı fidan en az 3 yaşındaydı ve hiç de meyve verebilecek durumda değillerdi. Gövdelerinin odunsulaşması bile 1-2 yılda olmuyor. Bana ispat lazım fidan ve meyveli ağacın fotosu lazım. Buyrun size mangoya aşı nasıl yapılır videosu :)) Bence mangonun aşılısı bile 5 yıldan önce meyve vermez. Hele hele ülkemizde.

http://www.nartube.com/ac06dfcd08da53f1e4ddf81492c650aa029daff8:-EwtyO16dFg.html

gurbik67
25-05-2010, 23:19
yeşilseven size katılıyorum, bende var meyve alıyorum diyenden foto istediğinde hemen kayboluyorlar. mangodan hariç, bende geçen yıla kadar 5 mt lik 2 avakado vardı onlarda dahi meyve yoktu bu yıl dondan kurudular.

agozce
26-05-2010, 01:16
Cesaretinizi kırmak gibi olmasın ama Küba da bahçe çalışanları 8-10 yılda meyve almaya başlarsınız demişlerdi.

Ama -bence- eskiden ceviz için de bizde aynı şeyler söylenirdi. Benim aşılı cevizler ekildiği yıl meyve tuttular. Meyveleri 3 yıl koparmak zorunda kaldım.

Bence asıl sorun tozlaşması nasıl oluyor?

Bir kaç çeşit mango aynı anda ekilip denenebilir mi?

YeşilSeven
26-05-2010, 14:04
Tozlaşmada problem yok, yukarıda verdiğim linkteki videoların olduğu bölümde mango pollinating diye bir video görmüştüm sıkıntı yok, kendi kendine tozlayabiliyor. Tozlamayı çiçekler üzerine gelen sinekler ve asıl önemlisi arılar yapıyor. Önemli olan çiçeklenme döneminde arıların ya da sineklerin bol olması. Bir forum sitesinde bir Tayland'lı çiçeklere arıların gelmediğinden ve tozlaşma olmadığından bahsetmiş, sonra da bakmışlar ki o bölgede zamansız çiçeklenme nedeniyle böcekler v.s. gelmemesi nedeniyle tozlaşma olmamış.

atak-oh
01-08-2010, 10:22
şu aşılama işinden biraz bahseder misiniz

atak-oh
01-08-2010, 10:24
acaba aşılı fideler miydi

atak-oh
01-08-2010, 10:28
Mangonuz aşılama büyüklüğüne kavuştu mu? Aşı gerekiyorsa meyveli bir mango ağacı sürgünü bulmanız gerekli.

daha ulaşmadı ama ben önceden bilgi sahibi olmak ve kolay ya da zor bir iş mi olduğunu öğrenmek istedim

atak-oh
01-08-2010, 10:29
yeşilseven size katılıyorum, bende var meyve alıyorum diyenden foto istediğinde hemen kayboluyorlar. mangodan hariç, bende geçen yıla kadar 5 mt lik 2 avakado vardı onlarda dahi meyve yoktu bu yıl dondan kurudular.

aşılı fideler miydi acaba

Rericha
25-10-2010, 14:24
Bu yaz Alanya'nın Kestel ilçesinde "Tropikal Dede" lakaplı Mehmet Ziya Görgün'ün bahçesinde daha önce hiç görmediğim tropikal ağaçlar gördüm. Orada gördüğüm mango ağacı yaklaşık 7-8 metre boyundaydı ve dallarında meyveleri de vardı. Ziya amca mangoyu ilk defa 1996 yılında gittiği hacta yemiş ve tadını çok beğenip tohumunu bahçesine dikmeye karar vermiş.1996 yılında dikilen tohumdan aşısız büyüyen ağacın meyveleri de gayet güzeldi. Bu ağaç dışında yine tohumdan dikilip büyüyen 1.5-2 metre boyunda olan ağaçların dalları da meyve doluydu. Bahçe de ayrıca liçi, pithaya, fejoya, kahve, durian, papaya, guava, cherimoya ve daha sayamadığım epey tropikal ağaç sağlıklı bir şekilde büyüyorlar..:)

YeşilSeven
26-10-2010, 09:23
Bu Ziya Amcayı ziyaret etmek bana vacib oldu artık. İlk fırsatta tropikal dedeyi ziyaret edeceğim.

Aşağıda onun Sülün Çiftliği isimli bahçesinin videosu var. Yetişmiş mango ağacını görebiliyoruz.

http://akgulmuz.com/?Lang=TR&Syf=25&vid_id=895

dünyam1
11-02-2011, 20:09
bugün mango aldım:) tohumundan yetiştirmeye çalışacağım

agozce
27-02-2011, 15:45
daha ulaşmadı ama ben önceden bilgi sahibi olmak ve kolay ya da zor bir iş mi olduğunu öğrenmek istedim

Biz önce büyütelim. Aşı zamanı gelince, aşılı fidesi olan arkadaşlardan aşı isteyeceğiz artık..:))

Ben şöyle yaptım. Değişik ülkelerden gelen , değişik cinsleri ektim. Meyvelerin üzerinde nereden geldiği yazıyor.

Toplam 3 tane. Birbirlerini tozlamalarını umuyorum...

agozce
27-02-2011, 15:46
bende 4tane aşılı ilkresim yaklşık 7-8tanede aşısız mango fidem var inşallah meyvesini almak nasip olur

Sayın seyirr, fideler nereden geldi.

Rericha
01-03-2011, 15:37
Büyük olasılıkla Türkiye'deki en büyük mango ağacı bu. Çekirdekten büyüme, aşısız ve 15 yaş civarında. Diğer ağaçta çekirdekten büyüme, aşısız ve birkaç senelik olmasına rağmen dallarında meyve var:)

dünyam1
05-03-2011, 08:41
şu anda mango çekirdeğini toprağa ekmeye gidiyporum, inşallah tutar ,kolay gelsin herkese

zafers
07-06-2011, 20:05
Mango cekirdegini 4 gundur suda bekletiyorum acaba filizlenmis olma ihtimali nedir? Yoksa vakit kaybetmeden topragami dikmek lazim? Bilenler paylasirsa sevinirim

Virtue
13-06-2011, 17:36
Benim mango aylar sonra cılız bir filiz verdi ;

http://www.facebook.com/pages/Tropik-Meyve-Yeti%C5%9Ftirenler/129770067102951

Arkadaşlar yetiştirdiğiniz tropik bitkilerinizin fotoğraflarını ve yetiştirme tekniklerinizi paylaşabileceğimiz,devamlı aktif olan sayfama bekliyorum.

athena -asena
21-06-2011, 23:54
Mango'mun yaprakları kurumuştu fidanı kaybediyom zannediyordum bugün baktım yeni sürgünler çıkarıyor.

Maliyeci-38
20-08-2011, 23:29
merhaba arkadaşlar mango çekirdeğini ekebilmek için ne yapmak gereklidir. direk toprağa ekildiğinde çürüme sorunu olabiliyor acaba avakado çekirdeği gibi suda çimlendirme imkanı varmıdır yardımcı olursanız sevinirim

Orkunt
25-09-2011, 23:29
Merhabalar, cevap vermek geçmi oldu bilmiyorum. Bir ay geçmiş konunun üzerinden. Şimdi öncelikle Mango yetiştiren ve meyve alan biri var mı diye sorulmuş. Yaklaşık 10 yıldır Alanyadaki evimizin bahçesinde mango ağacımız var ve meyve alıyoruz. Hem de öyle aşılanmamış ağaç meyvesi gibi küçük ve tatsız değiller. Nerdeyse küçük bir kavun kadar ve bal kıvamında tatlılar. Fide aşılanmış şekilde Mısır'dan geldi. O zaman bir tanıdığımız 10 tane kadar fide getirmiş bahçesine ekmiş ama hepsi kurumuş. bize bir tane vermişti oda tuttu ve bu hale geldi. Fotoğraf isteyenlere. buyrun.
248103

248104

248105

248106

Tabi bu ağacın meyveleri toplanmış hali. Ciddi miktarda bir mangoyu dağıttık. Ağaçta kalanları bunlar. birazda dolabımızda var. Yaklaşık 4 de 1'i bize kaldı. Dolaptanda bir fotoğraf göstereyim.
248107

Şimdi elimizde ekili ve tutmuş fidanlar (1-2 yaşında) ve bir çok filizlenmiş çekirdek var. Bunları ekicez ama aşılama yapmak lazım ama aşı zamanı ne zamandır ve aşılama türü (yarma **** veneer) ne olmalıdır bilemiyorum? Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Yardımcı olursanız sevinirim. Bende size yardımcı olabilirim sanırım. :rolleyes:
Şimdiden teşekkür ederim.

AgacSevdalisi
26-09-2011, 07:25
Merhabalar, cevap vermek geçmi oldu bilmiyorum. Bir ay geçmiş konunun üzerinden. Şimdi öncelikle Mango yetiştiren ve meyve alan biri var mı diye sorulmuş. Yaklaşık 10 yıldır Alanyadaki evimizin bahçesinde mango ağacımız var ve meyve alıyoruz. Hem de öyle aşılanmamış ağaç meyvesi gibi küçük ve tatsız değiller. Nerdeyse küçük bir kavun kadar ve bal kıvamında tatlılar. Fide aşılanmış şekilde Mısır'dan geldi. O zaman bir tanıdığımız 10 tane kadar fide getirmiş bahçesine ekmiş ama hepsi kurumuş. bize bir tane vermişti oda tuttu ve bu hale geldi. Fotoğraf isteyenlere. buyrun.
248103

248104

248105

248106

Tabi bu ağacın meyveleri toplanmış hali. Ciddi miktarda bir mangoyu dağıttık. Ağaçta kalanları bunlar. birazda dolabımızda var. Yaklaşık 4 de 1'i bize kaldı. Dolaptanda bir fotoğraf göstereyim.
248107

Şimdi elimizde ekili ve tutmuş fidanlar (1-2 yaşında) ve bir çok filizlenmiş çekirdek var. Bunları ekicez ama aşılama yapmak lazım ama aşı zamanı ne zamandır ve aşılama türü (yarma **** veneer) ne olmalıdır bilemiyorum? Bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz? Yardımcı olursanız sevinirim. Bende size yardımcı olabilirim sanırım. :rolleyes:
Şimdiden teşekkür ederim.

maşallah türkiyede büyüyen en büyük mango ağacı sizde sanırım. Elinizdeki meyvelerden aldığınız tohumlardan gönderme imkanınız varmı? Gönderebilirseniz çok sevinirim. Zira tohumun taze olması gerekiyormuş. Taze tohum bulmak ta bir hayli zor. Meyleri afiyet olsun.

agozce
26-09-2011, 18:53
Aşılamayı şeftali gibi düşünebilirsiniz. Yakınlarda şeftali aşılamayı bilen varsa onalara sorun bence..

İleriki zamanlarda sizden aşı kalemi almak isterim.

Hoşça kalın.

Orkunt
27-09-2011, 17:49
maşallah türkiyede büyüyen en büyük mango ağacı sizde sanırım. Elinizdeki meyvelerden aldığınız tohumlardan gönderme imkanınız varmı? Gönderebilirseniz çok sevinirim. Zira tohumun taze olması gerekiyormuş. Taze tohum bulmak ta bir hayli zor. Meyleri afiyet olsun.

Teşekkürler bilemiyorum en büyük ağaç olup olmadığını. Ama sanırım en verimlisi. taze tohum derken kabuğuyla mı istiyorsunuz. Yoksa Kabuktançıkmış halde mi?

Bilgi için teşekkürler Agozce peki aşılama zamanı ne olmalıdır. Yani hangi ayda yapsak tutar aşı bilgin var mı?

kadirin annesi
03-10-2011, 00:31
arkadaslar gecenin bu vakti oldu hala mango cekirdegi elimde ne yapcam nasil yapcam diye dolaniyorum simdilik suyun icinde sabaha kadar dursa olurmu? direkt topraga eksem, salonum icin guzel bi agac olur mu acaba?

bari
03-10-2011, 11:03
arkadaslar gecenin bu vakti oldu hala mango cekirdegi elimde ne yapcam nasil yapcam diye dolaniyorum simdilik suyun icinde sabaha kadar dursa olurmu? direkt topraga eksem, salonum icin guzel bi agac olur mu acaba?

Çekirdeği dikkatlice açarak içini çıkarın. Bir peçetenin içine koyun, nemlendirip kilitli poşete yerleştirin. Sıcak bir yerde beklesin. Kökünü uzatınca, filizde çıkarmaya başlayınca toprağa ekebilirsiniz.

AgacSevdalisi
03-10-2011, 12:22
Teşekkürler bilemiyorum en büyük ağaç olup olmadığını. Ama sanırım en verimlisi. taze tohum derken kabuğuyla mı istiyorsunuz. Yoksa Kabuktançıkmış halde mi?

Bilgi için teşekkürler Agozce peki aşılama zamanı ne olmalıdır. Yani hangi ayda yapsak tutar aşı bilgin var mı?

çimlendirmek için meyveden çıkan kabuğu kastetmiştim. Siz zaten tohum ekip yeşertmişsiniz. siz ne şekilde hangi tohumdan çimlendirdiyseniz bende o tohumu demiştim.

Orkunt
05-10-2011, 22:02
çimlendirmek için meyveden çıkan kabuğu kastetmiştim. Siz zaten tohum ekip yeşertmişsiniz. siz ne şekilde hangi tohumdan çimlendirdiyseniz bende o tohumu demiştim.

Tamam anladım. Bana bir kargo adresi verebilirmisiniz?

Hala aşılama zamanıyla ilgili bilgi verebilecek kimse yok sanırım.

copur 09
06-10-2011, 15:26
Sayın Orkunt, Mangonun 2 yıllık bir dalını T şeklinde, çakı ile küçükçe kesin. Eğer keserken kesikten su çıkıyorsa muhtemelen kabuk veriyordur. Genelde ağaçlar ilkbahar ve sonbahar da kabuk verir. Deneme yanılma yöntemi ile doğru aşı zamanını siz bulacaksınız. Büyük bir ihtimalle avakado aşısı zamanı olabilir. Benimkisi sadece tahmin.

dünyam1
12-10-2011, 10:58
benim mango çekirdeği toprakda çürüdü, bir mango ağacım olana kadar yine deneyeceğim .:)

YeşilSeven
12-10-2011, 15:39
Tamam anladım. Bana bir kargo adresi verebilirmisiniz?

Hala aşılama zamanıyla ilgili bilgi verebilecek kimse yok sanırım.

Selamlar,

Özel mesaj attım, aşı konusunda yardımcı olabilirim.

aukesen
30-10-2011, 20:19
benim mango çekirdeği toprakda çürüdü, bir mango ağacım olana kadar yine deneyeceğim .:)

meyveyi Adanada nerden buldunuz acaba
ayrıca çelikten çoğalır mı çoğalırsa Orkunt arkadaşa çok iş düşeceğe benziyor :=)

agozce
30-10-2011, 23:55
.....

Mesajınızı yeni gördüm, gecikme için kusura bakmayın lütfen..

Aşı zamanı ve aşı şekli konusunda hiç bir fikrim yok ama, zamanlama aşı cinsine göre değişir herhalde.

Örn. Yarma aşı, ilkbaharda, göz aşısı ağustosta...gibi.

naturefan
13-12-2011, 10:31
Merhaba, Ben Orta Karadeniz'de yaşıyorum. Akdeniz sahilinde yaşayanları bir kez daha kıskandım. Tropik bitki severler için Akdeniz iklimi bir cennet!.... Umarım o bölgede yaşayanlar, yaşadıkları iklimin değerini biliyorlardır.
Mangonun şeftali ile bir benzerliği var ise; şeftali fidanlarına temmuz, ağustos, eylül ayılarında yaprak göz aşısı oldukça başarılı (%80-90)sonuç veriyor. Sıcak bölgelerde aşının yakıcı güneşten korunması, fidanın susuz bırakılmaması başarıyı artırır.

dünyam1
13-12-2011, 12:41
meyveyi Adanada nerden buldunuz acaba
ayrıca çelikten çoğalır mı çoğalırsa Orkunt arkadaşa çok iş düşeceğe benziyor :=)
mesajınızı yeni gördüm nerden aldığımı hatırlayamadım her markete gidip geliyorum değişik meyveler bulacak mıyım diye pek emin değilim ama sanırım metro olmalı,papayayı da metrodan almıştım ,tohumdan yetiştirdim şimdi boy 2 metreye yaklaştı ama dışarda soğuktan yaprakları kurumaya başladı,kök donmadan kışı atlatabilseydik.

naturefan
13-12-2011, 17:01
259403

259404

Aşılama metodu oldukça ilginç geldi. Zor aşılanan türlerde denenebilir. Sarı, parlak kivi meyvesi şeklinde bir mango sanırım.

Fotoğraların linki: Bouea macrophylla (Maprang) | Flickr - Photo Sharing! (http://www.flickr.com/photos/kukiat/3928347833/in/set-72157622396186696)

copur 09
14-12-2011, 18:12
Sanırım resimdeki torbalar havai köklendirme torbaları.

toprak5552
21-12-2011, 18:29
Markette satılanların tadı olmuyor galiba olmadan koparılıyor.

bluemercan
26-12-2011, 19:49
Arkadaşlar ben izmirde kipadan mango aldım şimdi yetiştirmek çimlendirmek ve kuşadasındaki yazlığıma ekip meyve almak istiyorum yardımcı olurmusunuz nasıl yetiştirecegiz meyveyi bikaç gun sonra yiyecegiz çekirdeğini nereye ekelim bu mevsimde içerde ekmeli heralde once sudamı çimlendirelim topraktamı sonra ne zaman topraga ekelim bahçeye alalım bide yetiştirenler varmı aşılı fide varmı aşılı fideniz varsa aşılı fidede alabilirim sizden aşısız olmuyorsa eğer boşuna uğraşmayalım

naturefan
26-12-2011, 21:46

Hayır Sayın Copur, dikkat ederseniz alt torbadakiler köklü anaçlar, yanaştırna metodu ile, kalemi agaçtan koparmadan direk anaca transer etme mantığı. Kaynaşma tamamlanıp dal ağaçtan kesildiğinde, direk büyük bir fidan olacak. Aşısı zor tutan türlerde denenebilir. Akıllıca!

yaramazbjk
20-05-2012, 15:51
Merhaba,

mango ağacı fidesi nereden temin edebilirim bulamıyorum??

YeşilSeven
24-05-2012, 16:36

Hayır Sayın Copur, dikkat ederseniz alt torbadakiler köklü anaçlar, yanaştırna metodu ile, kalemi agaçtan koparmadan direk anaca transer etme mantığı. Kaynaşma tamamlanıp dal ağaçtan kesildiğinde, direk büyük bir fidan olacak. Aşısı zor tutan türlerde denenebilir. Akıllıca!

Yazılan harfiyen doğrudur. Uzakdoğuda mangolar tamamen bu yöntemle çoğaltılıyor, aşılar bir nevi garanti altına alınıyor. Çekirdekler ağaç talaşı ve coconut lifleri içine dikilerek oldukça hafif potlar elde ediliyor ki ağaca asıldığında problem olmasın. Yurtdışından gelen fidanlar hem böyleydi. Bu da bir aşı tekniği sonuçta.

YeşilSeven
24-05-2012, 16:38
Maprang diğer adıyla Mango Plum harika bir meyve, bir nevi minyatür mango gibi hem yaprrakları hem de meyvesi çok benziyor ama tadı mangodan daha güzel. Gerçekten hem erik hem de mango tadı alıyorsunuz. Yediğim meyvelerden 3 adet fidem var şimdi.

yaramazbjk
25-05-2012, 09:22
Merhaba Sayın Yeşilseven,

tohumdan yetişen mango meyver veriyormuki??

YeşilSeven
22-06-2012, 10:25
Merhaba Sayın Yeşilseven,

tohumdan yetişen mango meyver veriyormuki??

Bu zaten mango değil de başka bir tür. Tohumdan meyve vermesi daha uzun sürüyor, ancak pek büyüyecek gibi değiller.

Orkunt
17-09-2012, 12:16
Arkadaslar uzun zamandır siteye islerimin yoğunluğundan dolayı giremedim. Bu arada bir tecrübe edindik. Mongo meyvesi soğukta kalırsa olmuyor. Biz dolapta sakladığımız meyvelerin çekirdeklerinden hiç fidan alamadık. Çekirdekleri yeşermiyen arkadaslar varsa sebebi soğukta saklanmış meyve olabilir. Bu arada bu hafta sonu bu senenin mangolarini topladık. Dolaba koymadan biraz meyve ayırarak tohumları ekicez.

seyirr
26-02-2013, 18:30
373463

seyirr
14-05-2013, 17:43
2013 mango meyveleri

izmirlierol
14-04-2016, 12:21
5 sene sonra mango mesaşınızı okudum. sonucu öğrenebilirmiyim. ben 2009 yılında mısırdan mangolar getirdim. 3 çekirdeği bir saksıya diktim. fidan çıkınca dikkatle toprağı boşaltım. 3 çekirdeğin içinden birbirine bağlı ortak köklü fidan çıktı. fidanı soğuktan koruyarak büyüttüm. şimdi kuşadasında oturuyorum. 6 metre boyunda ağaca sahibim. hiç meyve veya çiçek olmadı. bir bilginiz varsa yardımcı olun.

e12399
24-04-2016, 09:16
üzerinden iki yıl geçmiş ama ben bir mango aldım denilen herşeyi yaptım çekirdeği açtım ve içindekini aldım ama çürüktü yine de deneyeyim dedim ve şansıma çürük çekirdekten mango filizi çıktı.Tamamen şans.Filizi de büyüdü.Fakat bir süre sonra çok kötü kokmaya başladı ben de toğrağı hafiften aralayıp baktım ki çekirdeğin üzerinde küf gibi şeyler oluşmuş yanındaki filize hiçbirşey olmamıştı.Ben de çıkarıp temizleyeyim dedim ve temizledim sonra toprağa geri ekerken yanlışlıkla parmağımı köküne çarptırdım ve kökü kırıldı.Sizce yaşar mı?

hobiciakvarist
08-05-2017, 13:49
üzerinden iki yıl geçmiş ama ben bir mango aldım denilen herşeyi yaptım çekirdeği açtım ve içindekini aldım ama çürüktü yine de deneyeyim dedim ve şansıma çürük çekirdekten mango filizi çıktı.Tamamen şans.Filizi de büyüdü.Fakat bir süre sonra çok kötü kokmaya başladı ben de toğrağı hafiften aralayıp baktım ki çekirdeğin üzerinde küf gibi şeyler oluşmuş yanındaki filize hiçbirşey olmamıştı.Ben de çıkarıp temizleyeyim dedim ve temizledim sonra toprağa geri ekerken yanlışlıkla parmağımı köküne çarptırdım ve kökü kırıldı.Sizce yaşar mı?

Yaptığınız işlemin sonucu ne oldu acaba merak ediyorum...

Kerem Örenç
06-06-2017, 15:40
Mesela Çeşme\izmir de kolaylıkla mango yetişir.

Eukalyptus
01-04-2018, 23:39
Akdeniz ikliminde tropikal hiç bir bitki nitelikli yetişmez; heleki bizim ülkemizde bu risk daha fazladır, sadece bir kaç senedir yaver geçen ılık kışlar aldatıcı olmamalı diye düşünüyorum.

Tropik iklimlerin altında olan iklimlerde yetişen tropik ağaçlar sürpriz donlar ile bir günde soğuktan yanar ve bitkiler ölebilir. Dünyada bunun daha birçok örneği mevcuttur... Örneğin eski nostaljik fotoğraf arşivlerinde Orlando şehir merkezinde hindistan cevizleri mevcut iken aniden gelen kuzey esintileri nedeni ile ağaçlar ağır hasar görüp ölmüştür, hatta zaman zaman Orlandodan bir kaç derece daha sıcak olan miamide bile dondan hindistan cevizleri ölümleri kayda geçmiştir.

Bu bölgeler dahi ülkemizden açık ara farkla daha sıcak ve kurak olmayan mevsimlere sahip iken; Akdeniz iklimi bile kendi arasında farklılıklar gösterir, güney Türkiye sahilleri ve sahil yakınları akdeniz iklimidir, fakat buna rağmen, batı & güney avustralya gibi, kaliforniya gibi yahut ispanya endülüs bölgesi gibi bölgelerden daha serin bir iklime sahibiz...

Mango ile Avokado aşağı yukarı aynı iklim koşullarında yetişiyor, mesela ülkemizde yediğimiz muzlar gerçek muz değilmiş, ithal muzları alın yiyin nekadar lezzetli fark edeceksiniz. Öte yandan mangonun birçok türü vardır, aşılı ve güya soğuğu tolere edebilen tek bir türmüş, ülkemizde adaptasyon çalışmalarına ancak yanıt verebilmiş, o da nekadar nitelikli olacak şaibeli, bakıp göreceğiz.

Bir çok tropik bitki için ülkemizin enlemleride çok yetersizdir, mesela hindistan cevizi palmiyesi yetişse bile meyve veremezmiş, kimileri yetişme ihtimalinden bile kuşkulu. Hurma nemsiz kuru sıcak kışları gerektiren bir bitki türü, ülkemizde yetişen muz mesela dediğim gibi, soğuğu tolere edebilen türler içinde yaygındır, oda dahi serada yetiştiriliyor.

Serada yetişen muzun nişasta oranı yüksek, en önemlisi magnezyum oranı ise düşüktür, yani yetişenlerde sera bazlıdır, sera tarımcılığı ne kadar sağlıklı o zaten ayrı bir konu...

Daha önceleri bilinçaltımda akdeniz iklimini tropik iklime eşdeğer bir iklim gibi tahayyül ederdim. Ki akdeniz iklimi kışları serin, yazları kurak bir iklimdir, dolayısı ile serin ve yarı çöl iklimide diyebileriz. Bu sebeple de, aksine bilindiği üzere ülkemiz su zengini bile değil, su fakiri bir ülkedir, belki rize ve ona yakın bir kaç il hariç gerisi kuraktır.

Biz kendi endemik bitkilerimize öncelik göstermemiz gerekir, kültürümüze uygun meyveler ve sebzeleri koruma altına almalıyız, gerisi teferruat gibi...

Neden teferruat gibi, ticari tropik meyvelerde verimli olan ülkelerle yarışa girmemiz çok gereksiz bir çaba; oysa enerjimizi kesilip yok edilen zeytinliklerimize yoğunlaştırmamız gerekir...

Bu önceliği sigorta ettikten sonra, çeşitlilik olsun diye bir kaç örnek tropik bitki yetiştirilmesi elbette yanlış bir çaba değildir.

Dışardan zeytin ithal ediyoruz çok komik değilmi; bir gün paranın yenilmez içilmez bir şey olduğunu anladığımızda çok geç olabilir...

Μediterranean
28-08-2018, 14:07
Mango ülkemizde var.
https://www.youtube.com/watch?v=0RKjao_WFLg

alperen1234
29-11-2018, 12:13
Mangoyu kolay çimlendirme videomu linkten izleyebilirsiniz https://youtu.be/fZe09qaQwQs

KolanYağı
24-02-2019, 13:31
Mangoyu kolay çimlendirme videomu linkten izleyebilirsiniz https://youtu.be/fZe09qaQwQs
Mango ağacını adana da gördüm, devasa boyut da ve gayet mutlu görünüyordu, meyveleri de şahaneydi, fakat kim dikti nasıl gübre verdiler hiç bir malumatım yok.

Sütlü Muz
25-04-2019, 16:02
merhaba mango meyvası ve fidanı ile ilgili paylaşımlarınızı lütfen paylaşalım arkadaşlar.

Tropikal bir meyve olduğu için ülkemizde ancak serada yetişir. Yinede ekvatoral iklimlerdeki gibi kaliteli meyveler vermez. Yetişirse zaten bizimdir, yetişmezse üzülmeye gerek yok, dünyada eşi benzeri olmayan mis gibi kayısılarımız mevcut yeter artar.

Eomer07
25-04-2019, 19:19
Ülkemizde açıkta mango üretimi yapılıyor. Hobi olarak da değil ticari amaçlı. Zamanı olan bir uğrasın.

699409

vero beаch
25-04-2019, 19:25
Ben Adanada açık alnda devasa bir ağaç ve üzerinde iri ve alabildiğine meyveleri olan mango ağacı gördüm, yaşlaşık 4-5 metre civarı ve gayet sağlıklı mutlu görünüyordu. Lütfen ezbere yorum yapmayın hiç birşeyden haberiniz yok, kayısı nın yeri ayrı mango nun yeri ayrıdır.
Tropikal bir meyve olduğu için ülkemizde ancak serada yetişir. Yinede ekvatoral iklimlerdeki gibi kaliteli meyveler vermez. Yetişirse zaten bizimdir, yetişmezse üzülmeye gerek yok, dünyada eşi benzeri olmayan mis gibi kayısılarımız mevcut yeter artar.

alperen1234
02-06-2019, 15:40
Merhaba aşılı keitt cinsi 2 yaşında 2 yıl sonra meyve verecek hale gelen mango fidanı almak isteyen arkadaşlar faceboo üzerinden uaşabilirler https://www.facebook.com/tropik.fidan?__tn__=%2CdCH-R-R&eid=ARCI6r3up7lSk_KZMeS1zP3qm71zwmBCWc6onaXukCsksL tuRXkVG5w46cM-d-H2cEpuq38U3AbZKtub&hc_ref=ARSH78u0wKN-dQfymsgScIz3uxGg5eFL17jAo-tyqbIx4IAbWnpZQgHeMEq14Tpie-g&fref=nf

Akçay Εdremіt
13-12-2019, 11:32
https://www.youtube.com/watch?v=cXDyK5mqG0w

Devrekli
15-03-2020, 17:01
Türkiyede sarı mango hiç görmedim, ancak yanlış bilinen bir şey var, akdeniz ikliminde sarı mango yetişir, kıbrısta gördüm, tadı ve lezzeti daha güzel şeker oranı yüksekti.
Karadenizde mango ağacı ve avokado gördüm, ancak meyveler irileşmese de ağaç akdenize oranla daha çabuk gelişip boy atıyor.

duracell07
20-04-2020, 11:20
Konu ile ilgili genel bir bilgisi olan **** tecrübe etmiş olan birileri toparlayarak birşeyler yazabilirmi acaba birileri olur diyor birileri olmaz aşı şart diyende var gereksiz ben meyve aldım diyende hala gören **** yazan birileri varsa cevaplarsa sevinirim

Gokhan79
27-12-2020, 07:04
Arkadaslar ızmirde mango yetiştirmek istiyorum ama dışarıda olacağını sanmıyorum. Arada geceleri eksi derecelere düşebiliyor. 4 derecenin altı sıkıntı gibi eksilere büyükler dayanıyormuş. Ben walipini diye bir sera çeşidi buldum araştırmalarımda perulu yerliler yapıyormuş kanadada ve rusyada bu yontemle limon yetiştirmişler eksi 20 derecelerde. Özetle yerin 2.5 metre altına ekiyorsunuz agaci büyük bir hendek açıp 2.5 derinlik 2 metre taban eni 3 metre tavan eni egimli oluyor yukarı ya doğru genişliyor. Üstünü de çift kat naylonla kapatıyorsunuz. Yerin termal ısısından faydalanıyorsunuz. Izmirde mısın 14 yazın 27 derece oluyor yer alti sıcaklığı 0.5 metreden sonra. Özetle kışın koruma sağlar yazında serin tutar. Agac 2.5 metre boylandiginda teraslarım veya bombeli borudan üstünü kapatıp 1 metre daha uzatırım seranı diye düşündüm. Meyilli bir araziye yapacağım haliyle kuzey tarafı daha yüksek guney tarafı daha alçak olacak. Drenajı da kanal açıp paralelinde halledeceğim. Tek sıkıntı ışık yoğunluğu olabilir gibi ama forumlardan gördüğüm ilk yıllarda çok gunes istemiyor topikler büyüdükçe uzadıkça istiyorlar sanırım. Işık için ise reflektör koymayı düşünüyorum kuzey duvarına. Veya kendim solar tube benzeri şeffaf borulardan aydınlatma yapacağım. Birde kışın güneşlenme az olduğu için led aydınlatma 3 saat zamanlı koysam 18.00 21.00 arasi faydalı olur mu? Fikirlerinizi bekliyorum. Bu arada 2.5 derinlik 2 metre taban en 3 metre tavan en 100 metre boyunda bir hendek kepce ile 1000 tl ye açılıyormuş üstüne de 400 metre kare naylon. 2 kat olursa 800 metre kare ve bulacağım atil boru veya kalaslarlaysa çatıyı yaparım gibi. Değerli fikirlerinizi bekliyorum. Özellikle isik sorunu için.

Zihin kontrolü
27-04-2021, 14:47
İzmir çok soğuk değil mi?
İzmirin her yeri farklı iklim koşullarına sahiptir.

Tarimantalya
06-05-2021, 14:51
Nasıl gidiyor mango işleri uzun zamandır mesaj yok bende mango aşı kalemi bulmaya çalışıyorum.
İyi günler

Tarimantalya
06-05-2021, 14:54
Zakkuma mango nasıl aşılanır?

Abscisic acid
23-06-2021, 17:45
Mango sakız ağacına aşılanır mı? ...Enteresan

Yalan Dolan
06-08-2021, 16:59
Mango sakız ağacına aşılanır mı? ...Enteresan
Antep fıstığı, Menengiç, Damla sakızı, bunlar sakız ağacı sülalesinden, antep fıstığının getirisi daha fazla, niçin mango?

Rumuz & Nick
12-10-2021, 18:04
fark ne sarı mango dahamı lezzetli?

Port St. Lucie
05-12-2021, 11:55
fark ne sarı mango dahamı lezzetli?
Daha çok şeftali ve maydonozumsu aroması var.

Dolaşık işler
28-04-2023, 19:20
Mango çok güzel bir meyve. Sürekli yerim imkanım olsa.

Koşul
12-05-2023, 12:45
Damla sakızı, bıttım (menengiç), mango, şam fıstığı, kaju; bunlar sakız ağacı giller sulalesinden.
Ancak zakkum aşı için uygun değil, sanırım farklı bir ağaç. Genelde sıcak koşullarda yaygın maki tarzı bitkilerden; akdeniz yahut tropik iklim gibi kışı hafif olan memleketlerde hayatda kaldığı bilinip peyzaj bitkisi olarak tanınsa da, ankarada örtüsüz olarak dışarıda hayatda kalan zakkum ağaçlarına da tanık oldum, GPS: https://www.google.com/maps/place/Ziraat,+Kurtdereli+Sk.+No:41,+06110+Alt%C4%B1nda%C 4%9F%2FAnkara/@39.9544465,32.865242,3a,15.7y,122.6h,76.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1siYk5-f_4H0v1y30iX17Giw!2e0!7i16384!8i8192!4m7!3m6!1s0x1 4d34e77fb1db3fd:0x64006927a2ca5846!8m2!3d39.954545 !4d32.8655146!10e5!16s%2Fg%2F11hbmv3my_
Zakkuma mango nasıl aşılanır?

Cookie Policy
16-07-2024, 18:50
mango ile kahve, muzun tahtını sallayacak gibi, muz tamamen yok olmaz ama dengelenecek. çünkü muz plantasyonu çok fazla

alperen1234
03-09-2024, 22:32
sakın deneme zehirlenebilirsin

Meyan kökü
09-11-2024, 19:58
14 yaş açıkta MANGO yetiştiriciliği:

https://youtu.be/tduO3q-0S5E