View Full Version : Küçük Meyveli Trabzon Hurması, Kara Hurma (Diospyros lotus L.)
özellikle karadeniz ordu ve giresun bölgelerinde çok görülen ve dogal ortamda yetişen bir tür olup meyvesi zeytin büyüklügündedir agaç boyu 5 7 m civarında boy yaptıgı gözlenmiştir tadı şekerli ve çok güzeldir dogal olarak yetiştigi için tohumdan üretimi mümkündür resmini ilerleyen günlerde siteye ekleyecegim
Samsunlu55
05-11-2009, 18:41
Karadeniz'de doğal yetişir derken düştüğü yerde hemen çimlenen hurmayı mı demek istediniz. Eğer onu demek istediyseniz dediğiniz tür hiçbir çaba gerektirmeden orda burda çimleniyor.
hayır sn samsunlu 55 sn romantik küçük meyveli trabzon hurması olarak geçmiş oldugu hurmadan bahsediyorum bizim bölgede ben bildim bileli dogal olarak yetişmekte bende isim koymak yerine yerli hurma dedim biraz saçma oldu ama ordu hurması olarak degiştirebilirim :)
Samsunlu55
16-11-2009, 23:39
Ormanlarda kendiliğinden biten linkteki hurmadan mı bahsediyorsunuz, meyvesi normal büyülükteki hurmanın yarısı kadar olan hurma mı? Bu değilse bahsettiğiniz hurmanın resmini ekleyin anlıyalım.
http://www.mjora.com/lazurimtrl/botanik/53.jpg
Bahsi geçen hurma yabani hurma (Diospyros lotus) olmalı. Sayın Samsunlu55 ve cey cey aynı bitkiden bahsediyorsunuz.
Bu hurma hakında şöyle bir mesaj var.
Sevgili Mine Pakkaner,,
Karadeniz bölgesinde, osuruk hurması adıyla bilinen, karayemiş büyüklüğünde, tadı Trabzon hurmasından daha çok muşmulaya benzeyen bir hurma çeşidi var. Karadenizliler bunu taze olarak veya dallarıyla birlikte kurutarak, kışın tüketiyorlar.
Bahçesi olanlara mutlaka bir tane dikmelerini ısrarla salık vereceğim bu hurma, Trabzon hurmasının akrabası ve Çin kökenli mi, yoksa yerli mi?
denizakvaryumu
17-11-2009, 08:13
Neden osuruk hurması demişler :)
Samsunlu55
17-11-2009, 11:20
Samsun için konuşursam Samsun'un doğusundaki dağlarda doğal olarak yetişiyor. Fındıklıkların içinde bitenleri fındığa gölge yapmasın diye kavak gibi kesiyorlar alt dallarını, dim dik uzayıp gidiyor:)
Samsunlu55
17-11-2009, 11:22
Linkte genel bilgiler mevcut:
http://www.bitkihastanesi.com/meyvecilik/k-k-meyveli-trabzon-hurmas-kara-hurma-latincesi-diospyros-lotus.html
mehmet55
17-11-2009, 14:21
*** arkadaşlar
bu hurma çevremizde bolca var çok üreyen bir ağaç çekirdeği hemen çimlenir
hızlı yetişir kerestesi sarı renklidir çiçeklerinden arılar çok nektar alır çiçek zamanı arılar oğul vermişçesine ağaçta dolaşırlar pekmezide güzel olur
Neden osuruk hurması demişler :)
Sayın Deniz Akvaryumu, bu hurmanın adı buralarda budur.
Sayın Bari'nin dediği gibi gaz yapmaktadır.
Tadı çok güzel olduğu için gaz yapar diye insan kendini bu lezzetten alı koyamaz. :)
Trabzon Hurması Üretimi konusunda daha önce belirtmiş ve bu konu ile alakalı bir mesajım.
Selam ykonder,
Trabzon hurması, karadenizde yabani hurma(Diospyros lotus) olarak bilinen anaca aşılanarak çoğaltılır. Bu anaç çok kolay yetişebilen bir bitkidir.Bu bitkinin kahverengi küçük ve içi çekirdekle dolu bir sürü meyvesi oluşur. Bu meyvelerin içindeki çekirdekleri çıkarılarak toprağa ekilirse yeni bitkiler kolayca elde edilebilir. Bu bitkinin meyvesi gayet lezzetlidir şeker oranı yüksektir.Pekmez olarak tüketilebilir. Pekmezini yoğurt ile karıştırıp yenirse harika, lezzetli oluyor. Pekmez kısmı konu dışına çıktı napapayım dayanamadım. yusufustaoglu.sitemynet.com'a fotoğrafı için bakabilirsin.
Samsunlu55
26-11-2009, 00:31
115378
Tarihi Samsun Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Binası'nın önündeki küçük meyveli trabzon hurmasının resmi. Dalları ağırlıktan aşağıya sarkmış birkaç meyvesinide koparırdım ama insanlar vardı uzaktan resmini çekmekle yetindim. Resimler telefondan çekildi, yakınlaştırmadan dolayı biraz bulanık ama meyveler belli oluyor.
115379
Trabzon hurması büyüklüğünde olup olgunlaşmasını beklemeden yenilen ve yendiğinde ağızda burukluk yapmayn hurmanın cinsi nedir acaba ?
çikolatalı hurma diyorlar ama cinsini bilmiyorum
Arkadaşlar madem ki tohumdan kolay çimleniyor biriniz bana birkaç tohum gönderin de denemesini yapayım. (gönerecek arkadaşa adresimi gönderirim.)
Siyah hurma Antakya'da vardı, sertken elma gibi bıçakla keserek yeniyordu tadı da bayağı şekerliydi. Bizim yörede bu türden yok. Fidanı olsa yetişir, çünkü diğer sarı cinsler çok iyi yetişiyor.
Harun Parlak
29-11-2009, 20:03
Elini çabuk tut tohum toplamak için. Yoksa karatavuklar tohum bırakmaz.
Gerçi birsürü fidanlarda vardır ya ağaç diplerinde.
Bu hurmanın pazar değeri yok mu, çok yabani mi? Yabancılar olsa her yönü ile analiz ederler. Aslında yabani doğal meyveler daha çok faydalıdır diye düşünüyorum. 10 yıl kadar önceydi, Alman ormancılık Prof.- Uzman la Nemrutdağı yolunda giderken uğradığımız Eskikahta Civarında ki su gözünde yabanlaşmış incirler vardı. Eşiyle birlikte küçücük dallarında yarı kurumuş incirlere bir üşüştüler ki hiç görmemiş gibi (elbette görmemiş olabilirler) Onu yemekten olacak ki heyecanla dönüşte hanımın ayağı kayıp alnını taşa çarpıp yarmıştı. Yani yabancılar böylesi doğal meyvelere çok önem veriyorlar.
Türk hurması da öyle bir meyve olmalı. Fazla nem istiyor mu?
Harun Parlak
29-11-2009, 20:24
Çok güzel pekmezi olur. İyice kuruyunca da çok lezetlidir. Bir yemeye başladımmı daha bırakazsın sürekli yemek istersin. Yalnız tek bir sorun var. Yedikden sonra en az üçgün boyunca toplum içinde durmayacaksın. Aşırı miktarda gaz çıkartması yaptırır. ve ayrca çok kötü kokar. Bu yüzden Karadeniz bazı bölgelerinde (OSURUKLU HURMA) diyede adlandırılır.:)
O zaman bunu barsak proplemi olan hiç gaz çıkaramıyanlara tavsiye etmek belki faydalı olabilir. Pekmezde de aynı gaz yapıcı özelliği var mı acaba!
Elini çabuk tut tohum toplamak için. Yoksa karatavuklar tohum bırakmaz.
Gerçi birsürü fidanlarda vardır ya ağaç diplerinde.
hakılısınız karatavuk ve sıvırcıklar hurmayı dalında bırakmıyor şu anda yeni yeni olgunlaşmaya başladı bu hafta toplayacagım
Bu hurmanın pazar değeri yok mu, çok yabani mi? Yabancılar olsa her yönü ile analiz ederler. Aslında yabani doğal meyveler daha çok faydalıdır diye düşünüyorum. 10 yıl kadar önceydi, Alman ormancılık Prof.- Uzman la Nemrutdağı yolunda giderken uğradığımız Eskikahta Civarında ki su gözünde yabanlaşmış incirler vardı. Eşiyle birlikte küçücük dallarında yarı kurumuş incirlere bir üşüştüler ki hiç görmemiş gibi (elbette görmemiş olabilirler) Onu yemekten olacak ki heyecanla dönüşte hanımın ayağı kayıp alnını taşa çarpıp yarmıştı. Yani yabancılar böylesi doğal meyvelere çok önem veriyorlar.
Türk hurması da öyle bir meyve olmalı. Fazla nem istiyor mu?
size katılıyorum
karadenizde çok oldugu için pazarda görmek mümkün degil ama araştırma yapılsa mutlaka bir pazar degeri olacagını sanıyorum agacıda çok verimli yapraktan çok hurması oluryarın bir foto çekip eklerim
Harun Parlak
29-11-2009, 21:16
O zaman bunu barsak proplemi olan hiç gaz çıkaramıyanlara tavsiye etmek belki faydalı olabilir. Pekmezde de aynı gaz yapıcı özelliği var mı acaba!
Pekmez de aynı sorun olmuyor. Kaynayınca sanırım o özellik kayboluyor.
Yabani hurmanın pekmezi gaz yapmaz. Yoğurdun üzerine bir miktar eklenirse tadı harikadır.
Pekmez olarak üretimi düşünülürse ticari değeri olabilir.
Samsunlu55
30-11-2009, 18:02
sn samsunlu55 arkadaşımız sn malinaya ismin degiştirilmesi için ricada bulunmuş anladıgım kadarıyla teşekkürler malina nın sonunda ufak bir tebessüm koymuş sn samsunlu55 bu başlıgı bu şekilde açmayı bende düşündüm ama uygun görmedim bırakayım buda bizim halk dilinde bildigimiz gibi kalsın dedim yanlışsam kusura bakmayın bu şahsi görüşüm
Sn. cey_cey; çoğu meyve halk arasında değişik isimlerle anılıyor bu yüzdende o meyveyi yöresel ismiyle aramaya kalkan birisi aradığı bilgiye ulaşamıyor. Bizim buralardada yabani hurma deniyor mesela. Buda benim görüşüm. Kurban Bayramınızı kutlarım, saygılar.
Benim annem çok kötü olmuş. En son ediğim şey bu hurma imiş acaba bu hurmanın vucuda bi zararı var mı? Acele bilen bir arkadaş varsa cevap verirse çok sevinirim. Mide öz suyu çıkıyormuş ve ara ara nöbet olarak. Doktorlar bir kanı bulamamışlar.
Samsunlu55
22-12-2009, 21:11
Geçmiş olsun isolet, şahsen ben hiçbir zararını duymadım, zararının olacağını sanmıyorum çok faydalıdır hurma. Ondan önce yediği birşey neden olmuş olabilir, ya da aynı balıkla yoğurt yendiğinde zehirlemeye yol açıyor bunun gibi hurmanın yanında yenilen birşey veya içilen hap ile olan uyuşmazlık buna neden olmuş olabilir.
Teşşekkür ederim sayın samsunlu ne olduğunu bilmiyoruz bizde doktor da tanı koyamamış dediğim gibi. Hayırlısı bakalım büyük hastaneye gidip araştırılacak.
tevhit06
24-12-2009, 10:23
Parklardaki küçük meyveli ağaca benziyor.
Buradaki hurmanın meyveleri biraz daha küçük gibi: Meyveler henüz dökülmemiş.
119322
119323
119324
119325
Samsunlu55
28-12-2009, 22:31
Buradaki hurmanın meyveleri biraz daha küçük gibi
Meyvelerinin küçük olması iklimden kaynaklanıyor olabilir.
omer.tuncer
29-12-2009, 12:56
Trabzon hurması büyüklüğünde olup olgunlaşmasını beklemeden yenilen ve yendiğinde ağızda burukluk yapmayn hurmanın cinsi nedir acaba ?
Fuyu
botanik2009
13-03-2010, 10:59
Bahsi geçen hurma kışın taprak döküyor mu? bilgi veren olursa sevinirim.
Samsunlu55
13-03-2010, 21:42
Bahsi geçen hurma kışın taprak döküyor mu? bilgi veren olursa sevinirim.
Yaprak döker, diğer hurmanın yabanisidir ve Karadeniz'de doğal olarak yetişir.
Romantik
20-03-2010, 20:51
Sayın nariçi,
Resmini eklediğiniz hurmaların adı kara Hurma veya Küçük Meyveli Trabzon Hurması diye adalandırılan Karadeniz ve Marmara bölgesinde bol miktarda bulunan bir hurma çeşitidir.
Buradaki hurmanın meyveleri biraz daha küçük gibi: Meyveler henüz dökülmemiş.
119322
119323
119324
119325
OĞUZKAAN
15-04-2010, 16:07
sn nariçi tohum için yardımcı olurum adresinizi özelden gönderin en kısa sürede tohumlarınızı göndereyim ama bu hurmanın adının küçük meyveli trabzon hurması olarak degiştirilmesine anlam veremiyorum benim gözümde yerli hurma türkiye hurması
Sayın cey-cey,
Ben bu hurmanın hastasıyım ama istanbulda bulamıyorum. Şöyle 10- 15 kg kadar nereden temin edebilirim? Bilgilendirmeniz dileğiyle şimdiden teşekkürler
Samsunlu55
30-10-2010, 19:55
Bir bahçenin sınırında yetişmiş kara hurmanın yanından geçerken fotoğrafını çekmesem olmazdı, çok güzel görünüyorlar, küçük bir dal kopardım:)
177711
177712
177713
30 yıldır aynı evde oturuyorum . bu gün ilk defa çevremizde minik hurmalı kocaman ağaçlar olduğunu farkettim. tadıda çok güzeldi bazısında çekirdek vardı bazılarında yoktu.gerçi 3 tane yedim daha fazla yemeye korktum.
Tohumlarını bu mevsimde eksek olurmu acaba:confused:yoksa baharımı beklemek daha iyi sonuç verir:confused:
Selim-i Ahir
07-02-2011, 21:24
Sigrayı bırakmaya çalışırken bir arkadaşım siyah meyvelisinin kurutulmuşundan verdi. Sonuç mu? Şimdi siyah kuru hurmayı bırakabilmek için sigara içmek zorunda kalıyorum.
Bu hurma çeşidi Ankara da kurutulmuş olarak satılıyor, ben tadına bakmak için iki adet yedim çekirdeklerinide cebime koydum, ekip deneyeceğim tadı çok güzel fakat can eriği kadar hurmadan 7 çekirdek çıktı. Doğu bölgelerde yetiştiğine göre Ankara da da rahat yetişir.
ben aralıkta ektim hepsi çimlendi hiç fire vermedi.yanlız çimlenmesi 2- 3 ay sürüyor. ben açık havada balkonda çimlendirdim.
Bilgilendirme için teşekkürler.
Selim-i Ahir
06-03-2011, 13:57
Ben çıkardığım çekirdekleri 50-80 C arası sıcak suda beklettim. Üç günde çimlenme başladı. İlgilenenlerin bilgisine...
yarenimex
06-03-2011, 18:24
Ben çıkardığım çekirdekleri 50-80 C arası sıcak suda beklettim. Üç günde çimlenme başladı. İlgilenenlerin bilgisine...
Çok güzel gösterişli ağaçları var. Çimlendirme bilgilerini de sizden öğrendik sayın Selim-i Ahir. Bir de tohumlarını bulabilseydik..
Selim-i Ahir
06-03-2011, 21:30
Çok güzel gösterişli ağaçları var. Çimlendirme bilgilerini de sizden öğrendik sayın Selim-i Ahir. Bir de tohumlarını bulabilseydik..
Arzu ederseniz kurutulmuş meyve ya da tohumunu gönderebilirim.
Minarislim
07-03-2011, 21:17
Bu hurma çeşidi Ankara da kurutulmuş olarak satılıyor, ben tadına bakmak için iki adet yedim çekirdeklerinide cebime koydum, ekip deneyeceğim tadı çok güzel fakat can eriği kadar hurmadan 7 çekirdek çıktı. Doğu bölgelerde yetiştiğine göre Ankara da da rahat yetişir.
Karşıyaka'da ki fidancılarda hurma fidanları gelmiş satılıyor 12,5 tl den. Pazar günü görmüştüm.
yarenimex
08-03-2011, 18:13
Arzu ederseniz kurutulmuş meyve ya da tohumunu gönderebilirim.
Çok memnun olurum. Hangisi sizin uygun ve kolay olursa kabülümdür sayın Selim-i Ahir.. Adresim özelinizde. Şimdiden teşekkür ederim..
bu hurmadan ben 3 yıl önce 4 fidan ektim.
bir tanesi kurudu diğer üçü gayet sağlıklılar.
boyları 2.50 cm oldu ama hala meyve felan vermedi :)
çiçekleniyor mu yani çiçek açarak mı meyveleniyor? kaç yılda meyve verir bu fidanlar?
barisceker
27-04-2011, 21:54
Merhaba bu meyvenin tohumundan nereden bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim.
Benol Hazaroğlu
27-04-2011, 22:22
Ağaçları daha meyveye geçmedi, yaz dönemi hatırlatırsanız size tohumlarını toplarım ve gönderirim.
alperfect
08-02-2012, 14:40
İç Anadoluda deneyen var mı ve sonucu ne oldu, cennet meyvası dediğimiz Trabzon hurmasını buralarda korunaklı güneş alan yerlerde yetiştirenler var şimdi bu küçük yabani hurmayı da çok merak ettim
limon_sever
08-02-2012, 17:05
Tohum edindim. Bu yaz deneyeceğim. Cennet meyvesini de geçen yaz dikim yaptık. Burada bazı bahçelerde var. Cennet hurması yetiştiğine göre tahminim küçük meyveli trabzon hurması da yetişir. Amacım yetiştirip cennet hurması aşılamak.
falcon00
15-02-2012, 22:42
sayın selim i ahir bey merhabalar.
50 - 80 dercede kaç dakika sıcak suda hurma çekirdeğini tutunuz acaba?
daha sonra soğuk sudamı beklettiniz biraz konuyu açarsanız iyi olur.
tşklr
limon_sever
24-09-2012, 11:10
Tohum takas etkinliğinden gelen küçük meyveli trabzon hurmaları
333986
Necat Turan
03-12-2012, 12:41
Arkadaşlar,bu meyvenin (yani yumruk kadar olanının değil-fındık kadar olanının) fidelerinden arıyorum.İzmir-Karşıyakadayım..Teşekkürler..
Necat Turan
23-12-2012, 21:08
Tohum ya da fidanını temin etmek istiyorum ne yapmalıyım..Sevgiler..
Bu hurma için "Hurma , ye de osurma." sözü söylenir.
Ağacı son derece süslüdür.Uzun bir gövdeden sonra yanlara doğru açılır. Meyvelere yumuşayınca
ağaçtan silkelenip sergilerin üzerinde kurumaya bırakılır.Çocukluğumda en sevilen meyvelerden olsa da bizim çevrede, diğer meyvelerde olduğu gibi
dökülüp gidiyor.
qwerty16
04-02-2013, 10:19
arkadaşlar ben bu pazarda görüp hurmadan özendim ve aldım.İçinden tohumlar çıktı.Ektim ama çıkmadı.Deneyimi olanlar bu işin formulünü söyleyebilirmi...
Bu hurma Hatay /Dörtyol'da evin arka bahçesinde vardı.Kuşlar bize biz kuşlara fırsat vermezdik.Her ikindi soluğu ağacın başında alırdık..Umarım ağacı kesmemişlerdir ya da kurumamıştır.
Mustafa Abdal
04-02-2013, 20:14
arkadaşlar ben bu pazarda görüp hurmadan özendim ve aldım.İçinden tohumlar çıktı.Ektim ama çıkmadı.Deneyimi olanlar bu işin formulünü söyleyebilirmi...
2 yolu var, birincisi tohumu toprağa gömersiniz, sıcaklık 15-20 derece olunca kendiliğinden çıkar. Ben genelde kasım aralık gibi toprağa gömüyorum, havalar ısınınca nisan mayıs gibi filizleniyor. ikinci yolda ise tohumu 1 ay kadar kurutuyorum, daha sonra 1 gün kadar ılık suda bekletip toprakla birleştiriyorum. Toprağı çok kurutmadan, çok çok az nemli olarak sıcak ortamda tutunca 2 haftada filizleniyor.
Şimdiden kolay gelsin.
Muneccim
30-03-2013, 11:46
Arkadaşlar selamlar, kara hurmadan bana temin edebilecek birileri var ise lütfen iletişime geçermi?1960 senesin de Artvin de ağaçlara tirmanıp yerdim tadı halen damağım da.Teşekkürler...
In God We Trust
28-10-2013, 13:18
Bende çekirdek var isteyene gönderebilirim.Ardahan-Artvin de doğal olarak yetişiyor.Bana da ardahandan geldi.
In God We Trust
31-10-2013, 08:52
Adresinizi özelden atın posta ile yollayayım.
Antakya hurması ve Trabzın hurması yetişme şartları aynı mıdır?
3 adet Antakya hurması fidanı geldi ekeceğim sulama. bakım??
limon_sever
10-04-2014, 12:59
Antakya hurması ve Trabzın hurması yetişme şartları aynı mıdır?
3 adet Antakya hurması fidanı geldi ekeceğim sulama. bakım??
Antakya'nın hurmaları üç aşağı beş yukarı trabzon hurmasıyla aynı irilikte meyveler veriyor. Konya şartlarında 5-6 günde bir sulama yapabilirsiniz. Çiçek zamanı az sulama yapmanızda yarar var. Malçlama yaparsanız su buharlaşmaz ve kök bölgesi daha iyi gelişir. Senede iki sefer toprağı çapalamak yeterli olur. Koyun gübresini senede bir sefer uyguluyorum ve seviyor olmalı ki güçlü gelişiyor, yan dal verimi epey fazlaca ve meyve veriyor.
bizeherguntatil
10-06-2015, 15:38
558351
Merhaba:) ben de antalya alakır civarlarında su kenarında sanırım kara hurma dediğiniz cinsten yemiş ve aşık olmuştum:)
Çekirdeklerini ektim istanbulda, balkona koocaman bi saksı ( mobilya aslında ) ekmeyi düşünüyorum.. Şuan fotodaki gibi, bardakta beslenmesi zor görünüyor ama şimdi alsam ölür mü, beklemeli miyim 4-5 yaprak olana kadar en azından, önerilerinizi bekliyorum merakla!
Teşekkürler..
aydemiraydın
26-06-2015, 09:51
bizim burada bir köyde çok miktarda yetişiyormuş. kışın söküp getirecekler. tadı süpermiş.
aydemiraydın
11-02-2016, 08:50
botanikmarket te fidanı satılıyor. bir fidanda ben aldım. yerli ve yabancı kaynaklarda çok övülüyor bu bitki.
Oldum olası çok severim bu ağacın meyvelerini. Fatsa'da her yerde doğal olarak vardır. Ben de bu kış gittiğimde tohumlarını aldım. Çimlendirebilirsem bodur olarak yetiştirmeyi deneyeceğim.
Bunun Karadeniz'de halk arasındaki adını biliyorsunuz. Biz terbiyeli çocuklar olarak kendi aramızda ”pırt hurması” derdik o yüzden. :D Hala da adı öyle kaldı... :)
Sevgili limon_sever, sizin fidanların son durumu nedir?
Trabzon hurmasının yabanisi Trabzon hurmasının aşılandığı ağaç bu ağaçtır ..
Bu ağacın tozlaşma isteği, erkeği dişisi var mı?
aydemiraydın
13-02-2016, 08:35
Bu ağacın tozlaşma isteği, erkeği dişisi var mı?
tozlayıcı gerekmiyor. bazı kaynaklarda tozlayıcı verimi arttırıyor ve çekirdek oluşturuyor üretim için gerekli diyor. sanırım değeri anlaşılamamış bitkilerden.
Fatsa'da bir ağacın meyvesinden aldığım tohumu ektim. Plastik bardağa çimlendirme torfuna ekmiştim. Hafifçe nemlendirdim, üstünü yarı aralık olarak streç filmle kapattım. Güneye bakan pencere önüne yerleştirdim. Tohumun çimlenmek için ışığa ihtiyacı yok ama güneşin getirdiği sıcaklık faydalı olmuştur.
15 Şubat'ta ektim, 8 Mart'ta çimlendi.
Büyütebilirsem düzenli yaz budamasıyla bodur olarak yetiştirmeyi deneyeceğim.
599613
599614
Bir önceki mesajımdaki tohumdan çimlendirdiğim yabani hurmam güzel gelişiyor. Arada çimlendirme torfundan güzel gübreli bir toprağa geçirdim.
11 Mart:
602819
23 Mart:
602820
30 Mart:
602821
Artık bir saksıya geçirme zamanı geldi sanırım.
22 Mayıs:
614298
aydemiraydın
25-05-2016, 09:30
en iyisini siz yapmışınız. tohumdan ekip işi garantiye almışınız. ben bir firmadan fidan aldım hala yeşermedi kupkuru sanırım yine ölü fidanı satmışlar bize
hasbahce
16-04-2018, 06:55
Merhaba Sevgili grup üyeleri
Trabzon hurmasının ceviz büyüklüğünde ve meyveleri hafif sivrice olan bir çeşidi var henüz olgunlaşmadan da çok güzel yenilebiliyor (çikolatalı olandan bahsetmiyorum). İşte bahsettiğim bu hurmanın fidanından ücretini ödemek koşuluyla arıyorum , yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler
Trabzon hurmasının yabanisi Trabzon hurmasının aşılandığı ağaç bu ağaçtır ..
Merhaba, yeni aldığım bahçede bu fidanlar mevcut. Meyve veriyor fakat o kadar çekirdek varki yemek işkenceye dönüşüyor. Cennet hurması aşısı yapmam için yardımcı olabilir misiniz? İlk defa aşı yapacağımı göz önünde bulundurarak:)
Arkadaşlar iki sorum olcak,1incisi bu kara hurma kuflenmeden meyve sinegi cekmeden nasil kurutulur receli yapilabilirmi,2inci sorum tohum ekmeden dal çubuğundan kesilerek gül gibi,belli mevsimde çelikleme yapılabilirmi,şimdiden teşekkür ederim saygilar....
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.