View Full Version : Rize mandalinası ve portakalı
diger turunç çeşitlerine göre soguga çok daha fazla dayanıklı olan rize mandalinası ve portakalı piyasayada çok hızlı bir şekilde girmiş durumda meyvelerin raf ömrü uzun ve kabugu daha yeşilken bile çok tatlı ekşimsi bir tad yok akdeniz bölgemizde yetişen türlerde ise sararmış olsa dahi mayhoş bir tad bulunmaktadır sanıyorumki yakında tüm bölgelerimizde bu tür üzerinde çalışılacak iç ve dogu bölgelerimizde rahatlıkla yetişebilir
denizakvaryumu
14-07-2009, 10:13
Rize mandalinası, flying dragon anacına aşılansa iç anadoluda da mandalina yiyebiliriz.
Sn.Romantik ve pepino61 den bekliyorum açıkçası.
size katılıyorum bu yönde bizimde çalışmalarımız mevcut seneye iç anadolu bölgelerimizde yetişebilecek kültürler yetiştirmeyi planlıyoruz
ayrıca 2 sene önce tokat ankaraya çok miktarda olmak üzere mandalina ve portakal fidanları gönderdim ve hiçbir sorun çıkmadı bu sene çiçek açmışlar fidan gönderdigim arkadaşlarla sürekli irtibat halindeyim ve bu sene için tekrar sipariş verdiler sadece rakımı yüksek bölgelerde dondan etkilenecegini düşünüyorum
denizakvaryumu
14-07-2009, 11:55
ayrıca 2 sene önce tokat ankaraya çok miktarda olmak üzere mandalina ve portakal fidanları gönderdim ve hiçbir sorun çıkmadı
Ankara'ya 1 saat uzaklıkta yeşilözde antep fıstığı, hünnap , yeni dünya yetişmekte ama orası mikro klima tabir edilen bölge.
Ankara şartlarında yani -15 -17 leri bulabilen bir ortamda sizin mandalinanın kışı çıkartabileceğini sanmıyorum.
Ancak flying dragon anacına aşılı ise kışı çıkartabilir.
sn deniz akvaryumu trayer citrange, carrizo citrange anaçlarının daha etkili olacagı kanatindeyim ama sizin bilgilerinizdende faydalanmak isterim ankarada mustafa bey isimli bir ziraat müh arkadaşımız bol miktarda fidan temin etti ama bölge olarak nereleri kullandıgını bilmiyorum
denizakvaryumu
14-07-2009, 12:32
Geçen sene Ankara'da sizden Rize mandalinası alan arkadaşlar buraya yazarsa bir yorumda bulunabiliriz.
Örneğin Ankara'da karayemiş ağaçlarını da görüyorum, benim bildiğim karayemiş Ankara'da olmaz ama var.
İncir olmaz ama nerdeyse her yerde :) yine yenidünya ağaçları da var.
Bu nedenle Rize mandalinasına da çok keskin konuşamam, neden olmasın.
karayemiş bizim bölgemizin dogal ürünü olmasına karşın sahil kesimlerinde pek başarılı olundugunu söyleyemem geçen sene daglardan köklü bir şekilde sökerek pazarda satışa sundular ve bildigim satılan ürünün hiç biri tutmadı
Taşınmadan önce aldığım rize mandalinaları, uzun süre yerine dikilemediler, az toprak ve biraz suyla idare ettiler, dayanamadıler yapraklarını döktüler ama sonra bir sürü yaprak verdiler. Dayanıklı olması hoşuma gitti, biri mevsim ortasında yer değiştirdi, yine de sağlam.
İki sene önce diktiğimde 50 cm civarındaydılar, geçen sene çiçek açtılar, minik meyveler oluşurken döküldü, bu sene de aynısı oldu. Bakımını bilmediğim için ihtiyaçları karşılanmamış olabilir. Kaç yaşından sonra meyve verir, su ve besin ihtiyacı nasıldır? Ne kadar boylanma ve yayılım gösterirler, budamaya gelirler mi?
Romantik
14-07-2009, 18:15
Rize Mandalinaları, dayanıklı bitkilerdir. Bizim buralarda kışın -6 ları görmektedir ama bitki için olumsuz bir durum yoktur. Kışın iç mekanda muhafaza etmeyiz. Dış mekanda sağlıklı ve formlu şekilde yaşamlarına devam ederler.
Aşılı olduklarından 2 yaşından itibaren meyve vermeye başlarlar. Havanın durumuna göre haftada 2-3 sulama yeterli gelir. Toprak isteği bakımından fazla seçici olmasada yanmış hayvan artığından ( bir nevi organik gübre ) hoşlanırlar. fazla boylu ağaç değillerdir. Şekil vermek isterseniz yan dallarını ağaca zarar vermeden budama yapabilirsiniz.
dip kısmına yakın dalları budarsanız yeterli olacaktır
Teşekkürler Sn. Romantik ve cey_cey. Yerim dar olduğu için ne kadar yayılım yaptığı benim için önemli. Duvara 1m, karayemişe 1,5 m uzakta. Gelişmiş ağacın çapını bilirsem, sonbaharda ona göre yerini kaydırmam gerekecek, yaklaşık bir çap söyleyebilir misiniz. Gerçi İstanbul'da Rize'de olduğu kadar gelişeceğini sanmıyorum.
Romantik
15-07-2009, 07:47
Sayın Kiraz,
Yaklaşık yapacağı çap 1 metre civarıdır. Daha büyük bir çap yapmaz.
Teşekkürler Sn. Romantik, bu durumda yerine ellemiyorum.
******* ellemeyin aralıklar yeterli sn kiraz
denizakvaryumu
15-07-2009, 14:27
Ankara'da bahçede Rize mandalinası yetiştiren varsa buraya yazsın lütfen.
sn denizakvaryumu size bana hatırlatırsanız ekim ayında bir mandalina birtanede portakal fidanı göndereyim kış sonunda hep beraber degerlendirmemizi yapmış oluruz
denizakvaryumu
17-07-2009, 07:37
Anlaştık.
Bahçede bir de flying dragon fidesi var o da bu kış denemeye tabi olacak :)
sn deniz akvaryumu ben size birer adet göndereyim deneyin birde dikmiş oldugunuz fidanı nereden aldıgınızı ögrenebilirmiyim bölge verseniz yeterli
denizakvaryumu
21-07-2009, 08:01
Forum üyesi Sn.M.Saygın flying dragon fidesi üretiyor...
Sezon başında çok sayıda flying dragon fidesini satışa çıkarmıştı.Bu bitki -15 dereceye dayanıklı.
denizakvaryumu
21-07-2009, 08:48
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11244&highlight=flying+dragon
Linkte bilgiler var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=342792&postcount=250
Flying dragon , Poncirus trifoliata nın alt türü.
sn deniz akvaryumu belirtmiş oldugunuz linkleri daha önce okudum ve size katılıyorum sn m saygın ın bu konuda ne kadar tecrübeli oldugunuda biliyorum benimki sadece bir teklifti yani deneyelim çok çoktan 2 fidanımız üzülerekte olsa ölür özellikle m sn m saygın la bu konuda kimse yarışamaz
denizakvaryumu
21-07-2009, 14:19
Ekim gibi denemek için sizden 2 tane isteyeceğim.
Bakalım ya tutarsa :)
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 14:27
Ekim gibi denemek için sizden 2 tane isteyeceğim.
Bakalım ya tutarsa :)
İkişer adet demek istediniz sanırım:)
denizakvaryumu
21-07-2009, 14:29
Tamam birini verimli topraklarda birini beyaz topraklarda deneyelim :)
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 14:31
Evet yani, iklimi beğenir fakat ya toprak farklılığından ötürü yaşamazsa. Hem iklimden hemde topraktan emin olmak gerekmez mi:)
denizakvaryumu
21-07-2009, 14:35
Sizin orası 3-4 derece fark ettirir, bizim bahçe -alt komşunun dediğine göre- Ağustos 15 den sonra geceleri soğuk oluyormuş, geçen yıl karpuzları soğuktan telef olmuş.
Beyaz toprağın rakımı; 1100 sanırım.
BalıkcıSerdar
21-07-2009, 15:14
Sizin bahçe kuzey yamaç olmuyor mu? Bizim bahçenin olduğu yeri (köylülerin dediğine göre) soğuk en son vururmuş.
Rakım bizim orada 1150, sizin orası da 1130-1140 olsa gerek.
tutacagına eminim bakalım görelim
Süha Şendoğan
31-07-2009, 17:30
İlkbaharda Trabzondan gelen iki fidandan balkona uyumları çok zor oldu. Balkonun az güneş görmesi ve oldukça poyraza maruz kalması nedeniyle her iki fidede hızla tüm yapraklarını döktüler ve üst dallardan itibaren kurumağa başladılar.Şu anda her iki fide daha az rüzgar gören bir köşede yeniden yaşama döndüler tam umudu kestiğim anda tekrar yaprak vermeğe başlamaları ne kadar dayanıklı ve yurdumuz şartlarına uygun olduklarının bence isbatı.
goncaozyazici
03-08-2009, 09:56
sn denizakvaryumu size bana hatırlatırsanız ekim ayında bir mandalina birtanede portakal fidanı göndereyim kış sonunda hep beraber degerlendirmemizi yapmış oluruz
merhaba; eğer banada gönderebilirseniz Bende 1300 rakımda Kayseride denerim:D fideler için ücret ödemem gerekiyorsa sorundeğilk değil. teşekkürler
merhaba; eğer banada gönderebilirseniz Bende 1300 rakımda Kayseride denerim:D fideler için ücret ödemem gerekiyorsa sorundeğilk değil. teşekkürler
sn goncaozyazici eylül ayı itibariyle fidan isteginizi gerçekleştiririm fidan isteginizi not alıyorum
goncaozyazici
03-08-2009, 14:33
teşekkürler..
Acarextt03
26-08-2009, 08:39
Bu paylaşıma ben tek fide ile Sn.Romantik den aldığım rize portakalı ile katılıyorum..
İst. 50 lt.lik saksıya ilkbaharda diktim... Yerini yadırgamamıştı... Ve hemen çiçeklenmişti...
Fakat ben ilk seneden meyve vermesini istemedim ve nazikçe kendisini tırtıkladım...
Bir kaç gün önce kontrol ettiğimde topraktan 5 cm. üzerinden 1 karışlık yeni süngün verdiğini gördüm...
Okuduklarımdan zaten fazla büyümeyecek bir ağacı budamaya gerek var mı? diye sormak geldi içimden...
agacın türü ne olursa olsun her agacın budama gereksinimi vardır turuçlarda özellikle alt kısımlarda bulunan dalları kesmenizi öneririm
salih parlar
28-08-2009, 21:49
Kışı soğuk geçen bölgelerde 1000 metre rakımlı yerlerde narenciyenin hiç bir türünün olacağını sanmıyorum.mersin'de bile bazı geceler kısa süreli 3 4 saat _ 6 c düşünce meyveler donuyor.taze fidanlar kuruyor
büyük ağaçlar ın taze dalları kuruyor.meyve içi sıcaklığı _3 c dereceye geldimi donuyor ve bozuluyor.
Arkadaşlar 2 sene önce tarlama rize mandalinası fidanı diktim. Tarlamızın konumu deniz seviysinde bir vadi. Hemen hemen her yıl erkenci don olayı oluşuyor. Sözün özü diyeceğim o dur ki rize mandalinası fidanımın taze sürgünleri yanıyor.
Sorum şu; soğuğa dayanıklı anaçlara aşı yapıldığında, anaç dayanıklı ancak aşı yapılan kısım soğuktan yine etkilenmeyecekmidir?
Merhaba,
Benim ofis terasındaki limnolukta yetiştirdiğim mandalinaya yoğun bir şekilde koşniller musallat oldu. Hangi pestisidi önerirsiniz? Teşekkürler
R.cardinalis doğal düşmanı.:)
Bayer Summer Oil (Yazlık yağ kullanabilirsiniz)
İlk önce arapsabunlu bir fırça ile güzel temizleyin.Daha sonra ilaç kullanırsınız.
bursa da yetiştire arkadaşlar var mı?
Romantik
04-11-2009, 21:01
Rize Mandalinası ve Portakalı soğuğa dayanıklı türlerdir. Bizim burada 80 yaşında meyve veren ağaçlar mevcuttur.
Süha Şendoğan
11-11-2009, 11:40
Bende Yalova'dan bir üreticiden aldığım Rize mandalinasının yapraklarında galeri güvesi ve diğer asalakları temizledikten sonra bir miktar Neem Azal ile yaprakları ilaçladım ama toprakta bulunan karıncalar yerlerini çok sevdiklerinden bir türlü kurtulmadım ilaç atmak da istemiyorum ne önerebilirsiniz?
Mutlu Kutlu
11-11-2009, 11:47
Karıncalardan kurtulmanın tek yolu boğmak bence. Saksıdan daha büyük bir kova içerisine su doldurun, 2-3 gün su içerisinde tutun saksıyı. Önemli olan karıncaları değilde, larvalarıyla ana kraliçeyi öldürmek. larvalardan 1 tanesini kurtarabilirlerse o larvayı kraliçe haline çeviriyorlar.
Yuvalarından kraliçe ve larvalar kaçamadığı için havasızlıktan boğuluyorlar. Ben öyle yapıyorum. İlaç vs. fayda etmiyor.
Süha Şendoğan
11-11-2009, 11:51
Çok teşekkürler sevgili Mutlu Kutlu..
Romantik
05-12-2009, 17:23
Sayın fat35
Rize (Satsuma) mandarini 1900'lü yılların başlarında Japonya'dan Batum yoluyla Rize'ye getirilmiştir . Depolamaya ve taşımaya elverişlidir. Tat, koku ve kalitesi yüksek bir çeşittir. Meyve başına ortalama 1.18 adet çekirdek düşmekte olup çekirdeksiz bir çeşit sayılır .Verimli bir çeşittir. düşük sıcaklara çok dayanıklıdır .Erkenci bir çeşittir .Meyveleri Ekim ayı ortasından itibaren olgunlaşır ve olgunluktan sonra ağaç üzerinde fazla kalmaz.Türkiye'de üretimi en çok yapılan ve dışsatımın başlıca mandarin çeşididir.
copur 09
05-12-2009, 22:42
Rize mandalini ve Rize portakalı ne kadar soğuklara dayanır. Denizli' nin ötesinde narenciye türü yetişmiyor. Bu cinsler yetişir mi?
Romantik
06-12-2009, 12:58
Rize mandalini ve Rize portakalı ne kadar soğuklara dayanır. Denizli' nin ötesinde narenciye türü yetişmiyor. Bu cinsler yetişir mi?
Sayın copur09,
Yaşadığınız yerde limon türü yetiştiği için Rize ( Satsuma ) Mandlinası ve Rize Portakalı rahatlıkla yetiştirilebilir. Bu türler limondan soğuğa daha fazla dayanıklıdır.
Samsunlu55
16-12-2009, 10:43
Geçende mandalina yerken bir mandalinanın içi kararmaya başlamıştı ve ilk defa bir mandalinada kurt gördüm. Acaba mandalina bozulduğu için mi kurtlanmıştır?
Romantik
16-12-2009, 14:48
Geçende mandalina yerken bir mandalinanın içi kararmaya başlamıştı ve ilk defa bir mandalinada kurt gördüm. Acaba mandalina bozulduğu için mi kurtlanmıştır?
Bozulduğundan olmuş olabilir.
denizkedisi
19-12-2009, 19:37
Arkadaşlar,limon ve portakallarım rüzgarlı bir balkonda duruyor,yağmur almıyor.Acaba eve mi alsam,geldiklerinden beri sanki giderek bozuluyorlar.
Romantik
19-12-2009, 23:25
Arkadaşlar,limon ve portakallarım rüzgarlı bir balkonda duruyor,yağmur almıyor.Acaba eve mi alsam,geldiklerinden beri sanki giderek bozuluyorlar.
Sayın denizkedisi,
Çok rüzgar alan yerde ise formunda bozulma olabilir, Sıcaklıklarda bu aralar düşmeye başladı, isterseniz bundan sonra yavaş yavaş bitkileriniz içeri alabilirsiniz.
Sergüzen
20-12-2009, 20:23
Bu mandalina burada (Bursa 600m) oluyorsa, Rize mandalinası da olur sanırım. Bu ağaçdan bu sene 30 kg civarında meyve aldım. Çok soğuk havalarda naylon ile kapatıyorum. Sevgili Romantik kışın naylon ile kapatmayacağım Rize mandalinasından bir adet fide gönderebilirmisiniz? Adresimi özelinize yazacağım.
Romantik
20-12-2009, 21:25
Bu mandalina burada (Bursa 600m) oluyorsa, Rize mandalinası da olur sanırım. Bu ağaçdan bu sene 30 kg civarında meyve aldım. Çok soğuk havalarda naylon ile kapatıyorum. Sevgili Romantik kışın naylon ile kapatmayacağım Rize mandalinasından bir adet fide gönderebilirmisiniz? Adresimi özelinize yazacağım.
Sayın Sergüzen,
Forum kuralları gereği siparişinizle ilgili durumu aşağıda linkini verdiğim alandan bakıp bilgilenebilirsiniz. Ayrıca Rize Mandalinasını dışarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=549773#post549773
-OGUZHAN
26-12-2009, 21:16
Çorluda ekim ayında havalar soğduğu için kamkatımı içeriye aldım.yapraklar ve meyveler çok sağlıklı iken iki hafta sonra çok hızlı bir şekilde yapraklar dökülmeye başladı.Güneş çok az görüyor,toprağın üzerini nemli hissettiğim için az su vermiş olabilirim.dökülen yaprakları saksının içinde topladım görülmesi için.panikteyim lütfen acil yardım.
Romantik
26-12-2009, 22:13
Çorluda ekim ayında havalar soğduğu için kamkatımı içeriye aldım.yapraklar ve meyveler çok sağlıklı iken iki hafta sonra çok hızlı bir şekilde yapraklar dökülmeye başladı.Güneş çok az görüyor,toprağın üzerini nemli hissettiğim için az su vermiş olabilirim.dökülen yaprakları saksının içinde topladım görülmesi için.panikteyim lütfen acil yardım.
Sayın OGUZHAN;
Kamkatınızı havadar ve ışık alan yere koymanızı tavsiye ederim. kaloriferin dibine koymayın ve gündüz perdeyi açın daha iyi ışık alsın, kendini en yakın zamanda toplayacaktır.
SEvgili ceyceyden almış olduğum rize mandalinası şimdiye kadar iyi idare etti, dışarıya arka bahçeme dikmiştim.. Dört tarafı çevrili, pek rüzgar almayan bir yerde.. -8'leri gördü....
Sevgili bari geçen haftaki aşırı soguklarda dış mekanda tüplü şekilde bırakmış olduğum 200 adet kadar mandalina ve portakal fidanlarım bir tanesi bile zarar görmedi,hafta başındaki sıcaklık değeri -7 derece idi.
denizakvaryumu
29-01-2010, 18:58
SEvgili ceyceyden almış olduğum rize mandalinası şimdiye kadar iyi idare etti, dışarıya arka bahçeme dikmiştim.. Dört tarafı çevrili, pek rüzgar almayan bir yerde.. -8'leri gördü....
Yani Eskişehir'de bahçede mi?
Yani Eskişehir'de bahçede mi?
Evet bahçede SEvgili Denizakvaryumu,
Yeri biraz korunaklı, dibinede talaş dökmüştüm... Sabah hatta kardan dalları eğilmişti... Dış ortamda derece var, -8leri gördü bulunduğu yer...
Sizin için fotoğraf çektim geldim...
denizakvaryumu
29-01-2010, 21:12
Eskişehir'de mandalina yetiştirirseniz tarihe geçersiniz :)
:) Yeri iyi ama ama tetikteyim..-10 un üzerine çıkarsa hemen sarıp sarmalayacağım...
Sn. cey cey ilk mesajda, Doğu Anadoluda yetişeceğini yazmış.
Geçtigimiz gün Erzurum -35 gördü.
O kadar dayanıklı olabileceğini sanmıyorum, bende deneme yapıyorum...Bir kaç denemem daha var.. Yuzu çimlendirdim, japonyaya özgü bir turunçgil soğuğa dayanıklı..
Yüzü (yuzu);(yuja) bir narenciye meyve. Meyve ve pürüzlü bir cilt ile çok küçük bir greyfurt gibidir. sarı veya yeşil olgunluk derecesine bağlı olabilir çok aromatik. Yüzü meyve,, 5.5 ve 7.5 arasında genellikle çeşitli çap cm olabilir, ama bir greyfurt gibi (en fazla 10 cm veya daha büyük için)
Tebrikler :) Yeni bir tür daha.
Merhabalar .Bende romantik rumuzlu arkadaştan bugün birer adet Rize mandalina ve portakalı ve kamkat siparişi verdim.Hobi olarak dikeceğim.Bitkiler elime ne zaman geçecek bakalım.
Sn. cey cey ilk mesajda, Doğu Anadoluda yetişeceğini yazmış.
Geçtigimiz gün Erzurum -35 gördü.
Sayın k0900
Doğu Anadolu bölgesinde sadece Erzurum ilini baz alarak yazmadım,bölge içerisindeki aşırı soğuk illeri ayırmam gerekirdi onda haklısınız.
Bu sene kış ortalaması ılık geçmesine rağmen son dönemlerde aşırı soğuklar oldu,Ordu il merkezi ard arda 2 gece -8 leri gördü buna rağmen mandalina ve portakal fidanlarım etkilenmedi, en ilginç olanı ise avakado fidanlarının etkilenmemes, uzun müddetli soğuklarda kesinlikle yaşamaz ama kısa süreli soğuklarda -8 dereceyi görmüş oldular.
biraz geç oldu ama toprağını tamamen boşalt, silkele sadece kök kalsın, su dolu kovanın içine kökü daldır tamamen temizlenince yeni toprakla saksıya ek en güvenlisi daha önce başıma geldi bu şekilde yaptım hiçbir sorun olmadı
botanik2009
14-03-2010, 00:39
Geçen yıl aldığım fidanlar kışı dışarda geçirdi, hiç problem olmadı geçen hafta toprağa aldım. bu sene meyva görebilirmiyiz acaba ?.
Romantik
01-04-2010, 01:22
Fidanlarınızın resmini yükleyebilirseniz, size bu konuda daha geniş yardımcı olabilirim.
Geçen yıl aldığım fidanlar kışı dışarda geçirdi, hiç problem olmadı geçen hafta toprağa aldım. bu sene meyva görebilirmiyiz acaba ?.
venus_trap
21-04-2010, 12:50
bende 2 kök mandalina var bu saksıdaki toprak çok kirli ve yeri artık çok küçük ama malum bahar ayındayız bu zaman da toprak değimişimi şaşırtma bunlara zarar verirmi? bitanesi yapraklarını açmaya başladı. Yardımlarınızıbekliyorum teşekkürler
Sayın romantik benim mandaline hala yeni sürgün tomurcuğu oluşturmuyor, (Uyanmadı) Kışın içeride toprağı fazla ıslak kalmış olabilir ne yapmalıyız?
Romantik
22-04-2010, 15:02
Sayın nariçi,
Benim sera içindeki Mandalinalar yeni uyanmaya başladılar, sizin orası bizim bu iklimlere göre daha soğuk olduğu için uyanması için biraz daha zamanı var. Güneş gören bir yere alın. Havalar tam olarak ısınınca uyanacaktır.
Sayın romantik benim mandaline hala yeni sürgün tomurcuğu oluşturmuyor, (Uyanmadı) Kışın içeride toprağı fazla ıslak kalmış olabilir ne yapmalıyız?
Romantik
22-04-2010, 15:04
Toprak harcınızı nasıl oluşturdunuz,
Saksınız fidanınız için yetersiz kalmış, Köklerini oynatmadan geniş bir saksıya alabilirsiniz,
Yeni saksısına toprak ilave ederkende çorak olmayacak bir şekilde toprak ilavesi yapın ve sulayın.
bende 2 kök mandalina var bu saksıdaki toprak çok kirli ve yeri artık çok küçük ama malum bahar ayındayız bu zaman da toprak değimişimi şaşırtma bunlara zarar verirmi? bitanesi yapraklarını açmaya başladı. Yardımlarınızıbekliyorum teşekkürler
ayazkentli
22-04-2010, 18:28
Sn. Romantik,
Benim mandalina ve limon'um uyanmaya, yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı. Bir sorum olacak. Mandalin ve limon'un bulunduğu saksılara, kardeş bitki amacı ile, kadife çiçeği ve'ya fesleğen eksem bir faydası ya'da sakıncası olur'mu?
Not: İlk fotoğraf, mandalina'nın, 2.si limon'un. Büyük saksılar'da bulunuyorlar.
Romantik
22-04-2010, 22:21
Sayın ayazkentli,
Saksınız büyükse ve diğer bitkilerin köklerine boğmayacak olan Fesleğen ve Kadife Çiçeğinin, diğer bitkilerinize yararıda, sakıncasıda olmaz.
Bitkileriniz uyanım sürecine girmişlerdir, bundan sonra meyvelerini göreceksiniz inşallah.
venus_trap
05-05-2010, 07:07
Toprak harcınızı nasıl oluşturdunuz,
Saksınız fidanınız için yetersiz kalmış, Köklerini oynatmadan geniş bir saksıya alabilirsiniz,
Yeni saksısına toprak ilave ederkende çorak olmayacak bir şekilde toprak ilavesi yapın ve sulayın.
Toprak karışımını bilmiyorum bi arkadaşımdan aldım bi kökünüde o istededi bu kökleri sarsmadan nasıl çıkarırım bilmiyorum ama denicem inşallah kurutmadan ayırırım verdiğiniz bilgiler için teşekkürler :)
Sn. Romantik,
Benim mandalina ve limon'um uyanmaya, yaprak ve sürgün çıkarmaya başladı. Bir sorum olacak. Mandalin ve limon'un bulunduğu saksılara, kardeş bitki amacı ile, kadife çiçeği ve'ya fesleğen eksem bir faydası ya'da sakıncası olur'mu?
Not: İlk fotoğraf, mandalina'nın, 2.si limon'un. Büyük saksılar'da bulunuyorlar.
Kadife çiçeğinin toprak altı zararlı nematodları kovucu etkisi var.. Bildiğim kadarıyla bitkinin ürettiği pyrethrum maddesinden dolayı normalde zararlı böcekleribu bitkilere yaklaşmıyorlar... Bu Mandalina ve limonuzada bu tip zararlıların gelmesini önleyebilir... Bu özellik daha çok african marigold (sarı-turuncu çiçekli) diye geçen türle birlikte anılıyor, kadife çiçeği french marigold.. Ama hepsinde aynı özellik olduğu söyleniyor..
Rize mandalinasının bahçede kışı atlatamadığını düşünüyordum, yaprakları kurumuştu.. Bugün gövdeden 4-5 farklı yerden sürgün verdiğini gördüm.....
sayın romantik,sizden iki adet rize mandalinası almıştım, yerlerine uyum sağladılar,ancak şuanda yapraklarda bir buruşma gibi (sanırım bi tür hastalık) bir durum var,acaba hangi ilacları kullanmalıyım?
Romantik
25-06-2010, 20:54
sayın romantik,sizden iki adet rize mandalinası almıştım, yerlerine uyum sağladılar,ancak şuanda yapraklarda bir buruşma gibi (sanırım bi tür hastalık) bir durum var,acaba hangi ilacları kullanmalıyım?
Sayın hbarbak,
Çoktandır bu konuya girmediğimden sorunuzu şimdi görebildim. Şu anda son durumları nedir? Yapraklarındaki buruşukluğun bir kaç sebebi olabilir. Bana göre büyük bir ihtimalle bitkinizin besin maddeleri eksik olabilir.
sayın romantik,yapraklarda yeni sürgünler var ancak yapraklar yine de hasta,mantar falan olabilirmi acaba?
Romantik
29-06-2010, 19:01
sayın romantik,yapraklarda yeni sürgünler var ancak yapraklar yine de hasta,mantar falan olabilirmi acaba?
Resimlerini yükleyebilirseniz daha sağlıklı yorum yapma imakınmızda olacaktır.
cey cey fidan nerden bulabiliriz teşekkürler
Ankara'da bahçede Rize mandalinası yetiştiren varsa buraya yazsın lütfen.
Sayın Denizakvaryumu
İstanbul Kızıltoprak'ta oturuyorum burada bir çok bahçe'de mandalina ağaçları var ve şu anda hepsinin üzeri meyve dolu acaba bu ağaçlardan çelik alsam salonumda yetiştirebilirmiyim?
Romantik
27-09-2010, 17:44
Sayın Denizakvaryumu
İstanbul Kızıltoprak'ta oturuyorum burada bir çok bahçe'de mandalina ağaçları var ve şu anda hepsinin üzeri meyve dolu acaba bu ağaçlardan çelik alsam salonumda yetiştirebilirmiyim?
Buradan sorunuzu bir üretici olarak cevaplıyayım.
Mandalina ve Portakal türlerini çelikle yetiştiremesiniz. Bu aşağı yukarı bütün Turunçgil çeşitleri için geçerlidir. ( Limon çeşitleri hariç )
Bu tür fidanlar, altlık için yetiştirilen ( Turunç, Poncirus Trofilo veya Flying Dragon ) üzerine aşılanır, yetiştirmek için kullanılan yöntem bu şekildedir.
Sayın Romantik
Benim Calamondin,Portakal,Limon çekirdeklerinden küçük fidelerim var bu fideler büyüdüğünde(2-3 yıl) çiçek ve meyve verebilir mi?
Romantik
29-09-2010, 22:42
Sayın Romantik
Benim Calamondin,Portakal,Limon çekirdeklerinden küçük fidelerim var bu fideler büyüdüğünde(2-3 yıl) çiçek ve meyve verebilir mi?
Çok azda olsa 5-6 yaşlarında verebilir.
ayazkentli
30-09-2010, 15:50
Sevgili Romantik,
tıpkı sn. hbardak'ın sorununa benzer bir sorun benim mayer limon'da da var (mandalina'da yok).
Yalnız ben şöyle bir şey gözlemliyorum. Taze sürgünün yaprakların'da bu sorun oluşuyor, hafif kahverengi ve buruşuk bir hal alıyor ama bir müddet sonra, yani yapraklar kuvvetlenip büyüdükten (kartlaştıktan sonra) bu sorun ortadan kalkıyor.
Gelişimini tamamlayan yapraklar'da böyle sorun olmuyor, sadece taze yapraklar'da oluyor. Neden kaynaklabilir?
Not: Her hangi bir besin takviyesi yapmadım, ilk diktiğimde eklediğim yanmış hayvan gübresi ile duruyorlar.
Romantik
06-10-2010, 22:31
Sevgili Romantik,
tıpkı sn. hbardak'ın sorununa benzer bir sorun benim mayer limon'da da var (mandalina'da yok).
Yalnız ben şöyle bir şey gözlemliyorum. Taze sürgünün yaprakların'da bu sorun oluşuyor, hafif kahverengi ve buruşuk bir hal alıyor ama bir müddet sonra, yani yapraklar kuvvetlenip büyüdükten (kartlaştıktan sonra) bu sorun ortadan kalkıyor.
Gelişimini tamamlayan yapraklar'da böyle sorun olmuyor, sadece taze yapraklar'da oluyor. Neden kaynaklabilir?
Not: Her hangi bir besin takviyesi yapmadım, ilk diktiğimde eklediğim yanmış hayvan gübresi ile duruyorlar.
Merhabalar Sayın ayazkentli,
Uzun zamandır yoğunluktan başlığa bakmamıştım, yeni çıkan yapraklar hastalıklı. İsterseniz herhanagi bir zirai malzeme satan yere yaprağını götürüpde, ona görede ilaç alabilirisniz.
Acarextt03
17-12-2010, 14:07
Karıncalardan kurtulmanın tek yolu boğmak bence. Saksıdan daha büyük bir kova içerisine su doldurun, 2-3 gün su içerisinde tutun saksıyı. Önemli olan karıncaları değilde, larvalarıyla ana kraliçeyi öldürmek. larvalardan 1 tanesini kurtarabilirlerse o larvayı kraliçe haline çeviriyorlar.
Yuvalarından kraliçe ve larvalar kaçamadığı için havasızlıktan boğuluyorlar. Ben öyle yapıyorum. İlaç vs. fayda etmiyor.
Bana fazlaca vahşice geldi...
Lütfen öldürmeyelim...
Yani ne bileyim, birilerinin yaptığı şey hoşumuza gitmiyor diye onu yok etmek !!!
limon_sever
19-03-2011, 18:02
Flying dragon anacına aşılama da bir yol alınabildi mi? İç Anadolu da da portakal ve mandalina yetiştirmek istiyoruz artık :)
Romantik
29-03-2011, 22:23
Flying dragon anacına aşılama da bir yol alınabildi mi? İç Anadolu da da portakal ve mandalina yetiştirmek istiyoruz artık :)
Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam etmekte.
Şu an Flying Dragonun çok yakın akrabası olan poncirus trifoliata ( Üç Yaprak ) üzerine aşılı bütün turunçgil çeşitlerimiz ve bu şekilde Mayer Limonlarımız ( -6 ) Mandalina ve Portakal çeşitlerimiz ( -8 ) Kamkat ( -10 ) derece soğuklara kadar dayanıklıdır.
2 sezon içindede Flying Dragon üzerinde test etme imkanımız olacak.
limon_sever
30-03-2011, 11:43
Şu an itibarıyla çalışmalarımız devam etmekte.
Şu an Flying Dragonun çok yakın akrabası olan poncirus trifoliata ( Üç Yaprak ) üzerine aşılı bütün turunçgil çeşitlerimiz ve bu şekilde Mayer Limonlarımız ( -6 ) Mandalina ve Portakal çeşitlerimiz ( -8 ) Kamkat ( -10 ) derece soğuklara kadar dayanıklıdır.
2 sezon içindede Flying Dragon üzerinde test etme imkanımız olacak.
Teşekkür ederim. Sabırsızlıkla bekliyoruz.
bu konuyu acan sayın cey cey e nasıl ulaşabilirim acaba?
Wolf_Kanuni
14-06-2011, 13:06
Burada hep Rize mandalinası ve portakalının soğuk yerlerde olabilirliğinden bahsedilmiş. Peki daha ılıman yerlerde, mesela İzmir'de, Rize mandalinası ve portakalının performansı nasıl olur?
Rize mandalinası, üç senedir çiçeklerini salyangozlar yiyordu ama bu sene meyvesini göreceğim gibi.
227600
iç anadoluda mandalina ve portakal yetiştirilebilme imkanını bile duymak sevindirici :)
tonmaister
04-02-2012, 01:12
cey cey bey
Buralardamısınız soğuk iklime dayanıklı rize portakalı ve mandalinası
yazları sıcak kışları soğuk bazen -9 ve -10 ları bulan 670 rakımda
yetişirmi?cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
mrh arkadaşlar benim biri portakal biri limon agacı olmk uzere iki agacım var ve kurumak uzereler kuruyan dallarını makasla kuruyan yerlerinden kestim şimdi ne yapmalıyım klorferli evde bakıyorum bulundugum şehirin karı sogugu çok agaçlar babamdan yadigar 6 ay önce kendisini kaybettim çok uzuluyorum hallerine ne olur yardım edin bana yaşama nasıl döndureyim bunları onlarda babam gibi olmasınlar acil cvp istiyorum neolur yardım
acab rize mandalinası balkonda olabilir mi?bBen rizeliyim bu yaz ziraatten alabilirim.
Kenbiloğlu
22-10-2013, 12:18
Merhabalar,
acaba İstanbul da Rize mandalinası ve portakalı temin etme şanzımız varmı?
şimdiden teşekkürler
Romantik
23-10-2013, 07:31
Merhabalar,
acaba İstanbul da Rize mandalinası ve portakalı temin etme şanzımız varmı?
şimdiden teşekkürler
Botanikmarket olarak Aras Kargo ile Türkiyenin her tarafına indirimli olarak soğuklara dayanıklı Rize Mandalinası, Rize Portakalı, Kamkat, Mayer Limon ve diğer fidanalrdan gönderimimiz mevcuttur, fidanlarımız soğuklara dayanıklı bodur anaçlardır, saksı içindede bakılmaya çok uygundur.
In God We Trust
25-10-2013, 15:47
Merhaba ben 1 ay kadar önce bahçeme rize mandalinası diktim ve geçen pazar bir baktım üzerinde onlarca filiz var.Bu mevsimde filiz vermesi normal mi?Bu ağaç kış boyunca büyüyecek mi?
limon_sever
21-03-2014, 09:06
Sayın Romantik'ten aldığım Rize Portakalı uyandı ve bir sürü meyve dalı oluşturdu.
477300
477301
477302
In God We Trust
21-03-2014, 09:44
Bu meyve dalları oluştuktan sonra veya biraz daha ileri gidersek çiçek açmak üzereyken yerini değiştirmek bir sorun teşkil eder mi?
limon_sever
21-03-2014, 10:04
Genel de sorun oluyor. Ama aynı ortamı yakalabiliyorsa çiçeklerini dökmüyor.
In God We Trust
24-03-2014, 13:11
Benim portakal ağacıma da baktım çiçek açmaya hazırlanıyor yerini sevdi anlaşılan :) ancak mandalina ağacım gidici gibi toprağa 2 ay önce geçirdim ancak hala sarı yaprakları var ne filiz ne çiçek emaresi göremiyorum :(
fikret57
25-03-2014, 16:19
bahçede benim portakalımda da yeni yeni uyanmalar başlamış filizleri ve tomurcukları görünmeye başlamış.
limon_sever
29-03-2014, 12:37
Rize portakalında tomurcuklar iyice şişti.
479340
In God We Trust
06-04-2014, 21:04
Benim rize mandalinalarım da uyanmaya başlamışlar İstanbulda dış mekandalar
Bu fidanlardan ben de istiyorum. Denizli için hangi fidanlardan almalıyım? Limon, portakal ve mandalina almayı düşünüyorum.
naturefan
07-09-2014, 18:46
Merhaba,
Burası iklim olarak 7b ile 8 arası bir yer. Burada üçyaprak , karayemiş, maltaeriği, manolya ve palmiye yetişiyor. Bu ağaçtan(üçyaprak) mayıs sonu haziran başları gibi(tarihini tam hatırlamıyorum) çelik alıp dikmiştim, çelikler halen yeşil ; ancak sürgün vermedi henüz. Üçyaprak FD.ye göre soğuğa daha dayanıklı galiba, -25 dereceye kadar dayanıklı olduğunu okumuştum. Üçyaprak anaçlar üzerine Rize mandalinası ve limon aşılamayı düşünüyorum.
İlk birkaç yıl -bulabilirsem- dondan koruyucu örtü kullanabilirim. -6 dereceye kadar koruduğu belirtiliyor.
516586
vedat-guler
16-09-2014, 14:55
Botanikmarket olarak Aras Kargo ile Türkiyenin her tarafına indirimli olarak soğuklara dayanıklı Rize Mandalinası, Rize Portakalı, Kamkat, Mayer Limon ve diğer fidanalrdan gönderimimiz mevcuttur, fidanlarımız soğuklara dayanıklı bodur anaçlardır, saksı içindede bakılmaya çok uygundur.
Sayın Romantik size rize mandalini **** rize portakalının kargo gönderimi hakkında bir soru sormak istiyorum; ancak özel mesaj gönderirken sürekli hata almaktayım. Bana ulaşmanızı rica ediyorum.
Botanik marketten aldığım Poncirus Trifoliata üzerine aşılı olduğu söylenen satsuma mandalini.
Kkuyugoz
29-11-2019, 08:49
Poncirus trifolia iç anadolu eskişehirde bahçede nasıl sonuç verir. Botanik marketten alsam mandalina meyvesini yiyebilir miyiz
obabilgesi
16-07-2020, 09:19
Merhaba arkadaşlar...
Bulunduğum bölgeye uyumlu olacağı düşüncesiyle üçyaprak anacına aşılı mayer limon, Rize portakalı ve satsuma mandalinasına ihtiyacım vardı. Botanik Marketten edindiğim sözde üçyapraklı fidanlarım geldi. Herşey yolunda gibiyken çöğürden bir sürgün verdi. Bildiğin turunçgil anacı (yaprak görseli mayer limon başlığında)! Kezâ mayer diye gönderilen fidan ise yediveren...
Kime güveneceğiz artık? Ve şikayetimi görselle bildirdiğimde gelen cevaba bakın, şaka gibi! Sanki karşılarında cahil 5 yaşında bir çocuk var...
Efendim durumunuzu ilgili kişiye aktardım ancak bitki sürgünlerini ve yapraklarını daha yeni vermeye başlıyor tam gelişmemiş gelişme sürecinde olabilir. Beklemeniz öneririm.
Ne yapayım şimdi? Lütfen fikir verin...
Eğer bu müesseseden aldığınız sözde üçyaprak anacına aşılı turunçgilleriniz kışı atlatamadıysa sebebi soğuklara dayanıksız turunçgil anacı olduğudur...
Resulgur
16-07-2020, 20:55
Bu yıl bizde bu çeşitlerden edinmeyi düşünüyoruz. En güzeli yerinden meyvesini görerek almak sanırım.
obabilgesi
17-07-2020, 16:44
Bu yıl bizde bu çeşitlerden edinmeyi düşünüyoruz. En güzeli yerinden meyvesini görerek almak sanırım.
O da çözüm değil, geldiği yerden meyveli geliyor ve eğer geldiği yerdeki sıcaklığı yakalarsa meyvelerini büyütmeye devam ediyor. Mühim olan kışın nerede yaşadığı ve kaç dereceleri gördüğü...
Üçyaprak soğuğa en dayanıklı anaç ama zor aşı tutarmış, o yüzden corrizo, troyer gibi üçyaprak hibritlerini kullanıyorlar fakat onlar da soğuğa çok dayanıklı değil. Yani araştırınca işin içinde ciddi kurnazlıklar var. Benim fidanlar üçyaprak hibritine aşılı olsaydı, dipten gelen sürgünden kandırıldığımı anlamayabilirdim (yaprakları birbirine çok benziyor) ve kışın donup ölürlerdi. Adı da fidan tutmadı olurdu. Ama resmen turunç anacı şaka gibi...
Artık en mantıklısı karadenizde yerel bir yetiştiriciden almak, çünkü orada sadece üçyaprak aşılılar yetişebiliyor.
Voronwer
26-03-2022, 07:16
Efendim herkese merhabalar biraz konuyu hortlatacak gibi olacağım lakin dış mekan olarak farklı bölgelerde yapılan mandalina ve portakal denemelerinin sonuçlarının ne durumda olduğunu çok merak ediyorum , İstanbul'da ikamet ediyorum ve ikamet ettiğim konumda mandalina ağacı yetişiyor lakin memleketim Malatya-Elazığ sınır bölgesinde bizler de Rize'den yerel bir satıcıdan temin ettiğimiz üç yaprak üzerine aşılı mandalina ve portakalımızı Doğu Anadolu Bölgesi'nde dış mekanda denemeye tabii tutacağız , lokasyonumuzda trabzon hurması , incir , antep fıstığı ve az da olsa fındık yetişiyor , üç yaprak anacı soğuğa dayanıklı olduğundan bir ihtimal diyerek hayırlısıyla denememizi yapmış bulunuyoruz umarım bölgemize bir ürün daha kazandırabiliriz , forumda denemeye tabii tutanların sonuçlarını öğrenebilirsek çok aydınlatıcı olur bizler için.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.