View Full Version : Sule / Sumak
Bu baharda saksıya aldığım sumak, dallanmayı aşağı çekmek üzere aşama aşama budamayla şimdiki halini aldı. Şu anki boyu 35-40 cm kadar. Gövde çapı 1,5 cm. Aslında dallanmayı daha da aşağı çekmeyi düşünüyordum ama bu haliyle de gözüme güzel görünmeye başladı. Bu sumağa nasıl şekil verebilirim? Yardımlarınızı bekliyorum.
http://img224.imageshack.us/img224/9841/imag0171hq5.jpg
http://img66.imageshack.us/img66/6383/imag0172ty1.jpg
Dalların yakından görünüşü
http://img91.imageshack.us/img91/9102/imag0173mh6.jpg
bonsaireef
06-08-2006, 11:12
Bayağıdır düşünüyorum çok genç olduğu için bir format bulamadım.Şimdi biraz sesli düşüneyim.Ağacın gövdesi ince boyu uzun.Bu haliyle süpürge stili için uygun değil.Gövdeyi kısaltmak gerekir.
Gövde çok düz olduğu için stil bulmak güç olacak.Şöyle birşey yapılabilir:
Bundan sonra çıkacak dallar aşağıya doğru büyütülebilir.Salkım stili gibi bişey düşünülebilir.Böylece dallar aşağıya doğru büyüdüğünden gövdenin uzunluğunu kapatmış olurlar.
Zarif-çelebi(literati) stilide olabilir.Bu yapraklanma şekli ile güzel bile olabilir ama gövde çok düz.Bu gövde ile bu stil güzel olmaz.
Eğri stilde devam etsede dallar yinde salkım stilindeki yapılırsa daha iyi olacak gibi.
3020
Gövdenin kalınlaşacağını düşünsek yine de olmaz mı? Ben gövdenin kalınlaşmasını bekleyebilirim.:D Dev bonsailer de var.:rolleyes:
bonsaireef
06-08-2006, 11:51
Ağaç genç olunca çok fazla alternatif olmuyor.O zaman gönderdiğin 2. resimdeki sağdaki dalı aşağıya doğru bükmeyi deneyebilirsin.Belki daha güzel olabilir.
3043
bonsaireef
07-08-2006, 02:03
Şule hanım ses çıkarmadığınıza göre beğenmediniz.
Doğruyu söylemek gerekirse bende beğenmedim.
Hala düşünüyorum.Bakalım bişeyler çıkacakmı.:rolleyes:
bence bonsaireefin dediği gibi en uygun salkım stili gibi duruyor. daha çabuk netice almak isterseen diye söylüyorum. yoksa bekledikten sonra her türlü stili yapmak mümkün ama ağacın şimdiki pozisyonuna en uygunu bu bence
Sesim çıkmadı evet. :o Biraz düşündüm ve dallanmayı aşağı çekmeye karar verdim. En altta çıkan dala kadar kestim. Bakalım daha aşağıdan dal çıkacak mı?
Salkım stili güzel bir alternatif ama bu stili uygulamak istediğim bir ağaç daha var. Sumakta da uygulamak istemedim. Sumak dip sürgünleri veren bir ağaç. Şimdiden küçük bir sürgün var dipte. Fotoğrafta çok net görünmüyor ama köke yakın kısımda var bir sürgün. Çoklu gövdeli bir stil de düşünülebilir.
musubeyd
22-09-2006, 22:24
merhaba
Bu stil belirleme işinde bonsai sanatına ve sanatçısına has bir 'cinslik'in farkındasınızdır sanırım:) Bonsai adayı seçilen bir ağaç, halihazırdaki yetersizliğine, yeterli hale gelmesi için geçirmesi gerekli zamana rağmen, inatla bonsaicinin gözünde (ve kağıdında) illaki bir ağaç formuna bürünüyor, sokuluyor.Çevresinde gördüğü her çalı-ağacı zihninde hemencecik bir bonsaiye dönüştürüverenler, hatta işi daha ilerletip çeliklerine bile şimdiden form belirleyenler de onlar değil mi?:) Dışarıdan, 'doğmamış çocuğa don biçmek' gibi algılanabilirse de bu davranış, zamanla doğrudan bağlı ve merkezinde 'form' mevzuunun olduğu bu sanatta bir zaruret gibi duruyor.İleriki vaziyeti öngörüp ağacını bonsai serüvenine başlatırken ona göre yol-yöntem belirlemek gerekli elbette.Hem şevk hem de ışık tutucu olur.
Form belirlemede şöyle bir sorun da yaşanıyor : Hemen veriliverecek bir formun yanında aynı ağaçta biraz beklendiğinde daha güzel ve uygun bir form elde etme ihtimali de mevcut olabilir.(Gövdesi uygun, ve birkaç dalı bulunan her ağaçcık bonsaiye dönüşebiliyor ya,iyi kötü)Ve hemen yapılacak bir formasyon
2. ihtimali bozacak veya ortadan kaldıraksa, bence bunu yapmayıp beklemeli.Sonuçta ortaya çıkacak ağaç bütün bekleyişe değebilir..
(Çoklu gövdeli bir stil de düşünülebilir. ŞULE )
Zaman ne getirir -ağaç hangi dalları çıkartır- bilinmez ama biz yine de cinsliğimizi yapalım:) Kırmızı dal ve gövdeler ihtimal.Yüzde yüz böyle bir stil oluşmayacaktır muhakkak da, çıkacak dal ve gövdelerle benzer bir stil tutturulabilir.
3907
3908
Sumak çizdiğin stile doğru emin adımlarla ilerliyor musubeyd. Şimdiden biri net görülen ana gövde olmak üzere, tam çizdiğin doğrultuda iki sumak adayı daha var. (Sumağın kökü saksı boyunca gövdeye 90 dereceye yakın bir açıyla uzanıyor. Tutmaz diye ana kökü kesmemiştim. İyi ki kesmemişim, ana kökten yeni gövdeler çıkıyor. Hele de dallanmayı aşağı çekmek için yaptığım son budamadan sonra...) Ortaya çizmiş olduğun iki gövde de çıkarsa bir 10 yıl sonra böyle ufak bir ormanım olur.:rolleyes:
sumak gövdesi kalınlaşmayan çalı benzeri olduğuna göre.. çoklu gövde ona çok uyacak *******
Erguvan Muhibbi
26-09-2006, 22:35
Son Taşkent seyahatimde ilk defa sumak ile tanıştım.
Dalında tadına da baktık. Elinize yağlı yağlı bir tohum
alıyorsunuz. Tadı çok hoş. Toplanıp tuzlanıp bir poşete
konuyormuş. Kızarınca kurutulup dövülüp kavanozda
saklanıyormuş. Ilıcapınar daki domates,üzem ve
yufka ekmeklerini bizlerle paylaşan teyze ile amca anlattı.
Burda (K.Maraş'ta) sumağın ekşisini yaparlar. Nar ekşisine benzer, ama ekşisi daha kuvvetlidir.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.