Bağlan

View Full Version : Vişneli parfe




Güler
10-07-2009, 16:05
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=91758&d=1247148959

2kg. vişne
1 su bardağı toz şeker
1 kutu pınar krem şanti (içinden 2 paket çıkanlardan)
4 veya 6 yumurta. (Altı tercih edilir)

Vişne saplarını temizledikten sonra yıkayıp, kevgir süzgeçe alın ve iyice ezin.
Alt kısma hem posası hem de suyu çıksın.
Bu işi parti parti yapın, çıkan çekirdekler elinizi acıtmasın.

Bu posalı suya bir bardak toz şeker ilave ederek iyice karıştırın, şekerin erimesini sağlayın. Arzu ederseniz bunu hafif ateş üzerinde ancak beş dakika gibi bir zamanda da yapabilirsiniz.
Şekeri erimiş bu vişne suyunu ortası delik bir pasta kalıbına boşaltınız. (Eğer kullanacağınız kalıp ufak ise hepsini koymayabilirsiniz)
Ve hemen buzdolabının dondurucu kısmına sürünüz. Hafifçe donmasını bekleyin.

Krem şantinin bir paketini bir bardak süt ile şanti yapın.
Başka bir kap içinde 2 çorba kaşığı toz şeker ile 3 yumurtayı iyice çırpın (mikser ile)
Bu karışımı da şanti içine karıştırın, biraz çırptıktan sonra, buzdolabındaki hafifçe donmuş vişne suyunun üzerine bu karışımı boca edin ve tekrar donması için buzluğa sürün.

Diğer paket ile yine bir bardak sütle şanti hazırlayın.
Ayrı bir kapta 2 çorba kaşığı toz şeker ile 3 yumurtayı çırpın. Bunun içine bir tatlı kaşığı nescafe ile 1 tatlı kaşığı kakao (beraberce çok az süt içinde ertip) karışımını ilave edin.
Hepsini yine şantiye katarak beraberce biraz çırptıktan sonra, buzdolabında hafifçe donmuş şanti üzerine ilave edin.
En az bir gece buzdolabının buzluğunda iyice donması gerekmektedir.

Servis yapacağınız zaman 10 dakika evvel çıkartın, kalıbı sağa sola hafifçe sallayarak kalıptan ayrılmasını sağlayın.
Üzerine kapatacağınız bir servis tabağına ters çevirerek servis yapın.

AFİYET OLSUN.

(Daha sonra size meyve şekerlemeleri ile yapılan ayrı bir parfe tarifi veririm)




sevim.K
10-07-2009, 19:13
Nihayet buldum. :eek: E artık bu kadar arayıp taradıktan sonra denemezsek ayıp olur:p

hassoman
10-07-2009, 22:08
Güler Hanım,
Daha tarifinizin ortasında içime nefis bir serinlik yayıldı.. Bu sıcak günlerde böyle bir ikrama kimse hayır diyemez. Kendi adıma teşekkür ederim

Sayın Sevim K. da yaparsa fotoğraflarını çekmeyi unutmaz inşallah...
Ben henüz cesaretimi toplayamadım...
Ama hiç belli olmaz...
Çilekle mi denesem, yoksa karadutla mı?...:p

Ferda Ülkümen
10-07-2009, 22:33
Sevgili Hassoman Güler'in parfesinin fotoğrafı burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=458702&postcount=2699)

hassoman
11-07-2009, 01:23
Ferda Hanım yormayın beni, bi zahmet fotoğrafı buraya ekleyiverin.
Güler Hanım'dan rica etsem değil fotoğrafını ne yapar ne eder parfenin kendisini önümüze koyuverir valla :D

zelish
11-07-2009, 08:51
Görüntüsü ve sunumunu hoş, nefis bir yaz şöleni canlandı gözümde.

Kolay gibi görünüyor ama yapınca anlayacağız artık. :)

COYOTE
11-07-2009, 09:04
İlk misafire yapmak üzere tarifin çıktısını almış bulunuyorum, teşekkürler Güler hanım.;)

zerrinsrt
11-07-2009, 10:01
Ben resmi göremiyorum ama ilk fırsatta deneyeceğim. Çok güzel bir tarif. Teşekkürler, Güler hanım.

sevim.K
11-07-2009, 10:32
Ferda Hanım yormayın beni, bi zahmet fotoğrafı buraya ekleyiverin.
Güler Hanım'dan rica etsem değil fotoğrafını ne yapar ne eder parfenin kendisini önümüze koyuverir valla :D

Yani Hassoman sanki burada inceden inceden kışkırtma var gibi geldi bana ama hadi neyse;):p

Ama siz cesaretinizi toplarda yapmaya karar verirseniz karadutla deneyin. Burada karadut altın oldu neredeyse bir türlü bulamıyoruz:eek:. Çok yararlı ama bulabilene aşkolsun:(

Güler
11-07-2009, 12:21
Sevgili hassoman, istediğin parfe olsun.
Mesajını okuduğumdan beri acaba nasıl yapsam da hassoman'a gönderebilsem diye düşünüyorum. Mado'nun dondurma kutuları var, ne dersin? :p:p

Bari fotoğrafını göndereyim. Bak, buzluktan çıkar çıkmaz vişnelerinin suyu akmaya başladı...... O kadar da lezzetli ki bu vişne bölümü.....


92090


Diğer iki kat ta tatlı olduğu için, çilek yerine daha mayhoş bir şey daha çok yakışıyor. O yüzden ben vişneyi tercih ediyorum. Diğer iki kattaki tatlılığı biraz kamufle ediyor.

KARADENİZ37
11-07-2009, 12:34
OOOOOO Güler abla bu ne güzellik eminim tadı da şahanedir.

celalsungur
11-07-2009, 12:45
O lezzeti biz de tattıydık. ;)

Güler
11-07-2009, 13:55
Sevgili celal, neredende bulursun bu fotoğrafları? Kirli çıkı gibisin valla.

Sebahattin Sargın
11-07-2009, 14:01
O lezzeti biz de tattıydık. ;)

Bir tatan bir daha bırakamıyor zaten :D

Güler
11-07-2009, 14:23
Ufaklık, nerelerdesin, sesin soluğun çıkmıyor.

Sebahattin Sargın
11-07-2009, 14:34
Hederanın serasında işe başladım Güler abla o yüzden fazla faal değilim sitede. Parfeyi görünce hemen geldim :) Görüntüsü bile yetiyor, anneme yapıştım bugün bundan yap diye ;)

hassoman
11-07-2009, 19:21
Yani Hassoman sanki burada inceden inceden kışkırtma var gibi geldi bana ama hadi neyse;):p

Sevgili hassoman, istediğin parfe olsun.
Mesajını okuduğumdan beri acaba nasıl yapsam da hassoman'a gönderebilsem diye düşünüyorum. Mado'nun dondurma kutuları var, ne dersin? :p:p


Sevgili Sevim K. sizin Güler Hanım'ı tanımadığınız nasıl da belli. Onu kışkırtmaya gerek yoktur. İstemeniz yeter, yeter ki haberi olsun: anında gönderir. Hem de büyük bir keyif ve zevkle...:D

Volare
12-07-2009, 14:17
10 Parmağında ,10 marifet derler , ama bu tanım sizin için çoook hafif kalır , tam da bir parfe tarifi ararken;)
Sizi sanal da olsa tanımak hayranlık uyandırırken , gerçekten tanıyanları
kıskanmamak elimde değil :p

sevim.K
12-07-2009, 20:47
Sevgili Sevim K. sizin Güler Hanım'ı tanımadığınız nasıl da belli. Onu kışkırtmaya gerek yoktur. İstemeniz yeter, yeter ki haberi olsun: anında gönderir. Hem de büyük bir keyif ve zevkle...:D


Sevgili Hassoman; zaten kışkırtmadan kastettiğim Güler Hanım değildi. Beni kışkırttığınızı söylemiştim. ;) Mesajlarından takip ettiğim kadarıyla Güler Hanım bilgisi ve becerisiyle önünde saygıyla eğildiğim çok değerli bir insan. Bunu hiç tereddütsüz söylerim. Ondan öğreneceğim çok şey var. Genel olarak forumdan, sizlerden çok şey öğreniyorum bu da beni mutlu ediyor. Hepinize teşekkür ediyorum. Sevgiyle:)

Tabi bu parfe yapmadığım anlamına gelmiyor. Bugün evden çıkmadan önce meyveli parfemi yaptım buzluğa koydum. Tüm gün dışardaydık. Yarın akşam kızım geliyor İzmirden:) Anneciği tembelliği, beceriksizliği bir yana bırakıp onun için hazırlık yapacak yarın.

Eve döndükten sonra parfenin resmini çektim:D Kızımın telefonunda kayıtlı. Büyük bir keyifle resmini ekler "buyrunuz" derim. Henüz tam donmamış.

maki01
12-07-2009, 21:37
Merhaba Güler Hanım,
Nefis görünüyor parfeniz, tadı da öyledir eminim. Yumurta kafamı karıştırdı biraz. Sayı oldukça fazla. Koku hissedilmiyor mu? Ya da vanilya filan mı eklemeliyiz? Salı günü pazar bizim semtte. Vişne alıp denemeyi planlıyorum , mutfakta çok başarılı olamasam da :)

sevim.K
12-07-2009, 22:00
işte benim meyveli parfem buyrunuz efendim.

Güler Hnımın tarifini tam uygulamadım. Bu nedenle aynı tadı alamıyabilirsiniz. Yumurta katmadım. Evde vişne yoktu kiraz ezdim. İki bardak süt, bir bardak şeker, iki kaşık un ve vanilyayla muhallebi yaptım. Karıştırarak soğuttum. İçine kakaolu bisküvi (6-7 tane) ufaladım.

Diğer yanda evde olan meyvelerden şeftali ve muzu küçük küp küp doğradım. Meyveleri muhallebiye kattım. Bir bardak sütle bir paket krem şanti karıştırdım. Muhallebiye katarak hepsini karıştırdım ve krenşantiyi yedirdim.

Daha sonra içinde ezilmiş çileği dondurduğum pasta kabına boşaltıp buzluğa koydum;).

Güler
12-07-2009, 22:09
Sevgili maki01, yumurta adedini azaltabilirsiniz (ikiye indirebilirsiniz) ama o zaman da serleşmesi daha zor olur, malzemeler birbirine karışır. Hiç yumurta kokusu olmuyor, vanilyaya gerek kalmıyor.

Güler
12-07-2009, 22:11
Ooooo, sevim.K, ellerinize sağlık.

sevim.K
12-07-2009, 22:14
Teşekkür ederim ustammm:p. Buyrun. Farklı bir tad

maki01
12-07-2009, 22:15
Ben sizin tarifi tam olarak uygulayım, nolur nolur. Kelepçeli kalıbı atmıştım teflonu zedelenmiş diye. Çıkarırken bozarım ben bunu. Ondan da alayım. Çok teşekkürler..

Güler
12-07-2009, 22:22
Hiç bozulmaz merak etmeyin, servisten biraz önce çıkartın, kalıbın sağına soluna biraz tıklatın ve sağa sola hafifçe sallayın, hemen çözülüyor.

maki01
12-07-2009, 23:05
Gülmeyin lütfen, kalıbı ters çevirdikten sonra mı tıklatacağım?
Krem karamelli keki kabından düzgün bir şekilde çıkarmayı hiç beceremedim. Aynı şeyi parfede de yaşamaktan korkuyorum açıkcası.

Güler
13-07-2009, 00:40
Sevgili maki01, gülmedim değil hani....

Buzluktan çıkarttığınız kalıbı biraz bekletin sonra elinize alarak hafifçe sağa sola sallayın.
Daha sonra üzerine bir tabak kapatarak ters çevirin.
Bir tahta kaşıkla veya bıçağın sapı ile kalıbın sağına soluna hafifçe vurarak, kalıbı yukarı çekin. Bozulmadan çıkar.
Veya, kalıbı buzluktan çıkarttığınızda çok az bir süre içinde soğuk veya ılık su bulunan bir tepsi içinde tutun, sonra kalıbı sağa sola sallayın yine kapak kapatarak ters çevirin.

Volare
13-07-2009, 08:57
Ben tarifi hafiiiiif bozdum ,
kabım küçük ,yumurta miktarını azalttım 3'den 2 oldu , vişne yerine kiraz olunca şekeri kırptım , şu an dolapta ve ben işteyim:rolleyes:
Akşama benden de fotoğraf gelecek ,yani inşallah;)

Güler
13-07-2009, 14:02
Kiraz vişnenin yerini tutabilir mi pek sanmıyorum. Vişnenin hafif mayhoşluğu çok güzel yakışıyor.
Denemenizde fayda var, neticesini bekliyoruz.

Volare
13-07-2009, 16:48
Kiraz vişnenin yerini tutabilir mi pek sanmıyorum. Vişnenin hafif mayhoşluğu çok güzel yakışıyor.
Denemenizde fayda var, neticesini bekliyoruz.


Ben de sanmıyorum , ama bizde pazarda henüz yok ki:(
Donmuşu da aynı tadı vermez , bekleyelim 1-2 hafta en geç çıkacaktır .
Bu ilk zaten alıştırmalar . ustalaşalım o zaman görün siz bizi ;)

sevim.K
13-07-2009, 16:59
Yok Güler Hanımcım kiraz vişnenin o hafif mayhoş tadını vermiyor:( Tecrübeyle sabittir. Çarşıda, pazarda vişne bulamayınca yerini tutmaz ama evde olanı değerlendireyim ben" demiştim. Eminim sevgili Volare'de aynı şeyleri düşünmüştür:)

Volare
13-07-2009, 20:58
Sevgili Güler hanım ,
haklıymışsınız ,şekeri kısmama rağmen , vişnenin mayhoşluğu olmadan çok tatlı geldi bana da .
Bunu saymıyorum .Orijinal vişneyle yapınca resmini buraya koyacağım.
Saygılar .

Müjgan
19-07-2009, 17:23
Sevgili Güler ben de dün denedim tarifinizi. Kek kalıbım küçük olduğu için, bir paket krem şanti ve üç yumurta kullandım.

Sonuç mükemmel oldu. Çocuklarım bayıldılar. Benim kriterim de onlar...:p



93743

Müjgan
19-07-2009, 17:27
Bir dahakine kokulu küçük kavunlarla deneyeceğim. Yaz sıcağında hafif ve hoş ve serin bir tatlı.

Sebahattin Sargın
19-07-2009, 17:33
Bundan sonra tariflere resim yasağı getirmek lazım olmaz ki ama böyle:mad: Çok güzel gözüküyor Müjgan hanım ellerinize sağlık :)

Adalet Yağcı
19-07-2009, 17:42
Offff... gerçekten harika, ellerinize sağlık.
Ben hâlâ deneyemedim, vişnem kalmadı, komşularda da yok, Mersin'e inip vişne bakmak lazım, zamanı geçmek üzere.

Şeftaliler yetişti, kavundan olabiliyorsa şeftaliden de olabilir :o

Müjgan
19-07-2009, 17:50
Bundan sonra tariflere resim yasağı getirmek lazım olmaz ki ama böyle:mad: Çok güzel gözüküyor Müjgan hanım ellerinize sağlık :)

Valla bu resimlere bakıp dayanamamalar yüzünden, yapmayı deniyorum ya.:p
Yoksa kırk yıl düşünsem aklıma vişneli parfe yapmak gelmez :)

Müjgan
19-07-2009, 17:55
Offff... gerçekten harika, ellerinize sağlık.
Ben hâlâ deneyemedim, vişnem kalmadı, komşularda da yok, Mersin'e inip vişne bakmak lazım, zamanı geçmek üzere.

Şeftaliler yetişti, kavundan olabiliyorsa şeftaliden de olabilir :o

Evet değişik meyvelerle denemek mümkün, mayhoş tad isteniyorsa biraz limon tuzu eklenebilir.
Ben kabım küçük olduğu için bir kilo vişneden yaptımdı, şekeri de eritmesi güç olmasın diye, pudra şekeri koydum. Böylece hiç ısıtılmadan eritildiği için, vişnenin orijinal kırmızı rengi de korunmuş oldu.
Katman oluşturma konusunda biraz kafa yorulursa, daha fazla katlı, değişik yoğunlukta katmanlar eldesi mümkün.
Bu denemeleri de mutfak bölümünün denemeler, yaratıcı mutfak kısmında anlatmalı.:p

maki01
23-07-2009, 14:34
Güler Hanım,
Nihayet dün vişneli parfeyi denedim. Lezzet mükemmel, kek kalıbım saçma ya da ben çok beceriksizim. Kalıptan çıkarırken yine sorun oldu. Salladım filan inat etti çıkmadı. Ilık suya koydum kalıbı. Bıçak takviyesi ile çok az erimiş halde çıkarabildim. Görüntü çok bozulmadı, lezzet mükemmel. Kakao ve nescafeyi azıcık fazla koymuştum. Acı, tatlı, ekşi nefis bir karışım oldu. Başka meyvelerde bu tadı yakalamak zor bence.

sakagun
23-07-2009, 15:32
Ben de denedim. Kalıptan çıkaramadım. Kalıptayken kestim. Dondurma gibi oldu. Bir sonraki yapışımda içine bisküvi de katacağım.
Bir de şekeri vişnenin içinde iyice eritmek gerekiyor. Yoksa şeker insanın ağzına kıtır kıtır geliyor.

Güler
23-07-2009, 16:52
Benim kullandığım kek kalıbı ortası delik ve teflon bir kalıp.
Malzemeleri içine dökmeden evvel kalıbı soğuk su ile iyice bir çalkalıyorum. Malzemeleri koyduktan sonra donmuş kalıbı buzluktan 5-6 dakika evvel çıkartıyorum. Kalıbın sağına soluna hafif hafif vuruyorum (ekmek bıçağının sapı ile) daha sonra üzerine daha geniş bir tabak kapatıp ters çeviriyorum ve yine biraz tıklatıp bir 5-10 dakika daha bekliyorum ve tık diye çıkıyor, hemen yine buzluğa sokuyorum.
Gerektikçe çıkartıp servis yapıyorum.

Şekeri mutlaka içinde karıştıra karıştıra eritmeniz gerekir.

Bisküviyi hangi karışıma katacaksınız? Vişnede hiç olmaz.
O takdirde parfe olmaktan çıkar, maksat onu soğuk soğuk yemek.

maki01
23-07-2009, 17:00
Kesinlikle katılıyorum Güler Hanım'a . Ben yumurtada terdedüt etmiştim. Hiç hissedilmiyor. Adana sıcağına öyle yakıştı ki sormayın. Vişneyi fazlaca alıp ikinci parfe için şeker dahil hazırlayıp buzluğa atmıştım. Yarın farklı kalıpta (silikon) yine yapacağım ve büyük bir keyfle arkadaşlarıma ikram edeceğim. Teşekkürler Güler Hanım, tarif ve sorularıma gösterdiğiniz sabır için.

sakagun
23-07-2009, 20:45
Ben de teflon kalıp kullandım. 5-10 dakika bekletmeden çıkarmaya çalıştım. Bekli ondan çıkmamıştır. Biraz erimesi gerekiyor demek.

Eski çalıştığım yerdeki usta parfenin krem şantili bölümüne katardı bisküviyi.

Volare
12-08-2009, 08:14
Vişneli parfe

Sevgili Güler hanım ,
geç oldu biliyorum , neredeyse vişne mevsimi geçecek ;)
Ama nihayet vakit buldum .Kullandığım kalıp silikon ,3 dakika soğuk su içeren tavaya aldım ,
sonra çevirdim .
Sözün kısası , vişne miktarını biraz abartmışım , sabah sabah yiyemiyeceğime göre kesmedim , servis tabağına alıp dondurucuya koydum .

Güler
12-08-2009, 14:41
Afiyet olsun.
Herbir parça burada oldukça iri, sanırım onları da ikiye bölerek servis yapacaksınız. Yoksa dilimler çok büyük olacak......

Volare
12-08-2009, 19:52
Vişne sevenlere bu kadarcık dilim dokunmaz bence:rolleyes:

nevsune
19-08-2009, 10:26
Sonunda ben de şeftalilisini yaptım. Onu da öneririm, çok lezzetli oldu. Aman Güler hanım, bu ne lezzetmiş böyle.

Şeftaliyi ateşte biraz fazla bırakmışım koyuca bir püre oldu ama donunca o da aynen bir dondurma durumunu aldı. Toplam 4 yumurta kullandım. Şeker ve granüle kahveyi biraz az tuttuysam da Güler hanımın verdiği ölçüyü kullansaymışım fazla gelmezmiş aslında. Dr. Oetker'in (yeni gördüğüm) kaymak tadında krem şantisini denemek istedim, gerçekten harika bir lezzetti.

Sonuç olarak, öyle lezzetliydi ki tabağı bile yalattı bize vallahi:) Çok teşekkürler sevgili Güler.

habibe
26-08-2009, 15:26
Ben de denedim. Ara ara yumurta kokusu aldım. Bir daha yaptığım da, yumurta sayısını azaltacağım.
Tarif için teşekkürler.:)

idris şenol
28-08-2009, 17:17
AFİYET OLSUN.

(Daha sonra size meyve şekerlemeleri ile yapılan ayrı bir parfe tarifi veririm)

bu tarifide verirseniz svinirim

malina
28-08-2009, 20:07
Ben yapmasam olmazdı :)

Ama tek kişilik porsiyonlar olarak dondurdum. Benim için böyle tüketmesi daha kolay.

http://www.onemplastik.com/UserFiles/urun/K/217.jpg

Kısa süre sıcak suda tutunca, çok kolay ters çevriliyor. Kahve-kakao iyi ama diğer bölüme biraz limon kabuğu rendesi olsa daha iyi olacak gibi geldi. Tekrar yaparsam öyle deneyeceğim.

1 kilo vişne
1 paket bir paket krem şanti, iki yumurta
7 bardak dolduruyor.

alanur
19-09-2013, 09:37
Bu güzel tarif güncellensin istedim. Başta Güler abla olmak üzere, hepinizin ellerine sağlık.