PDA

View Full Version : Kaktüs Hastalıkları

kaktusyus
14-06-2008, 16:21
merhabalar

kaktüslerim çok hastalar ne yapabilirim bana yardımcı olun :( bitmi, mantarmı, kırmızı örümcek mi çok profesyonel olmadığım için hastalık konusunda tam olarak anlayamadım. aşağıda fotoğraflarının linklerini gönderdim. herkese şimdiden teşekkürler.

Echinobivia hybrids 1 (http://www.ugurlu.co.uk/hasta.jpg)
Echinobivia hybrids 2 (http://www.ugurlu.co.uk/hasta_01.jpg)
Echinobivia hybrids 3 (http://www.ugurlu.co.uk/hasta_02.jpg)

İnceefe
14-06-2008, 20:21
Sevgili kaktusyus,
Kaktüslerinizin saksı ve toprak değişimlerini en son ne zaman yaptınız?

kaktusyus
15-06-2008, 13:41
Sevgili kaktusyus,
Kaktüslerinizin saksı ve toprak değişimlerini en son ne zaman yaptınız?

sevgili inceefe
en son 13.06.2008 de yani 2 gün önce saksı değişimi yaptım ..

Emre Albayrak
15-06-2008, 15:14
Gördüğpüm kadarıyla mantar olması muhtemel.. Mantarlı dokunun bitki gövdesinden uzaklaştırılması yeterli olacaktır.. Ancak primer ve seconder zararlılar vardır, bitkinizde sadece mantar var diyip geçiştirmek yanlış olur.. Bitkinizde kırmızı örümcek veya buna benzer böcek gördünüz mü? Eğer yok ise sadece mantar dokuları kazımanız yeterli olacaktır.. Eğer var ise toprak değişimi ve bitkinin yıkanması örümceklerin öldürülmesi ve var ise yumurtaların ilaçlanması şarttır..

Emre Albayrak
15-06-2008, 15:16
Bu arada bitkinizden mantar dokuyu ayırdıktan sonra bakır sülfatlı bir ilaç ile spreylemenizi tavsiye ederim..

kaktusyus
15-06-2008, 18:57
Gördüğpüm kadarıyla mantar olması muhtemel.. Mantarlı dokunun bitki gövdesinden uzaklaştırılması yeterli olacaktır.. Ancak primer ve seconder zararlılar vardır, bitkinizde sadece mantar var diyip geçiştirmek yanlış olur.. Bitkinizde kırmızı örümcek veya buna benzer böcek gördünüz mü? Eğer yok ise sadece mantar dokuları kazımanız yeterli olacaktır.. Eğer var ise toprak değişimi ve bitkinin yıkanması örümceklerin öldürülmesi ve var ise yumurtaların ilaçlanması şarttır..

büyüteçle baktım ama kırmızı örümcek veya başka bi canlı görmedim ..

kakti
22-06-2008, 13:20
Merhaba,
Kaktüsüm Almanya'da kışın yetişti. Çok sağlıklı bir çiçekti. 9 ay önce Türkiye'ye geldim ve sanırım havadan hastalandı. Ben de sebep olmuş olabilirim gerçi:( Kaktüsüm "kakti" hasta. kış boyu içerde tuttum ve suladım. şimdi toprağını değiştirdim ve saksını büyüttüm. biraz eğildi ve üstünden sürgünler vermeye başladı. yaşamını kurtarmak için ne yapabilirim?:confused: acil haberlerinizi bekliyorum:(

osmann
06-05-2009, 23:18
Yaklaşık 2 ay kadar önce bir parça yılan kaktüsü elde ettim .Fakat çelimsiz bir parçaydı ve tutacağına ihtimal vermiyordum. Beni utandırdı ve tuttu. Daha da ilginci sanırım şimdi çiçek açma hazırlığında. Yalnız bir sorun var; görüntü felaket! Yılan kaktüsünün o uzuuuun uzun görüntüsünden eser yok. Bir kısmı normale yakın kalınlıkta ve renkte(çiçek açacak olan kısım), sonra gittikçe incelip rengi soluklaşmaya başlıyor(geldiğinde böyleydi). Ben saksıdan aşağıya sarkan uzun uzun yılanlarım olsun istiyorum. Ama en ufak bir gelişme göstermedi. Gerçi havalar serin hala buralarda. Belki güneş çıkınca biraz toparlar, ne dersiniz? Sizce neyi yanlış yaptım. Toprağın kumu fazla. Çok da sulamıyorum. Başka ne yapmalıyım?

berduray
06-05-2009, 23:23
Fotoğraf eklemeniz mümkün mü?

Bitkiler çiçek için epey enerji harcar belki hayatını kurtarmak için tomurcukları toplayıp, çiçek için harcayacağı enerjiyi köklenmeye harcaması için kullanmasını sağlarsınız.

Direkt güneş iyi gelir, sulamayı kesin toparlayana dek.

Sıvı gübre takviyesi yapabilirsiniz, acaba mantar türü bir hastalık da olabilir mi?

En iyisi fotoğrafını görmek.

selenn
06-05-2009, 23:47
Sayın osmann kaktüslerde form kaybetme mesela incelip uzama ışık yetersizliğinin belirtisi bildiğim kadarıyla. Fakat kaktüsünüz şu anda çiçek açmak üzere olduğundan endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Sözettiğiniz gibi çiçek tomurcuklarının olduğu bölümdeki bitki formu normalse kaktüsünüz toparlanmaya başlıyor sanırım. Tahminimce çelik aldığınız kişi yeterli ışık gören bir yerde bitkisini muhafaza etmemiş olabilir. İncelip uzayan yerler zamanla yeterli ışıkla toparlanacaktır. Endişelenmeyin. Bu arada fotoğraf yükleme imkanınız olursa daha doğru birşeyler önerilebilir.
Selamlar.

osmann
07-05-2009, 21:13
Fotoğraf sorun değil ama ebatları küçültme konusunda picasada sorun yaşıyorum. Yoksa zaten fotoğraf ekleyecektim. Işıkla ilgili olarak şu an birşey yapamam çünkü malum karadeniz bölgesi! Son derece kapalı ve yağmurlu buralar. O yüzden bir süre daha güneşsiz idare edecek zavallı.

COYOTE
07-05-2009, 21:31
Sayın osmann ben buralarda yetişen yılan kaktüsleri biliyorum sanırım karadeniz falan dinlemeyip ortama adapte oluyorlar. Pek çok kaktüs ve sukkulentim var alıştılar bu yağmura merak etmeyin.
Benim de bildiğim ışık yetersizliğinden kaynaklanıyor siz onu güneye bakan bir pencere önüne koyun tecrübe ile sabittir kuzey yönünde hele ki karadenizde kaktüs olmuyor. Şimdilik güneyden gelen ışık yeterli olur bence..Trabzon'da koçtaş var oradan kaktüsler için bitki besini alırsanız, çiçekleniyormuş madem takviye olur.

Ayrıca bence yapılan en büyük yanlış küçücük kaktüsleri kocaman saksılara dikmek sizdekini bilemem ama söylediğinizden tahmin ettiğim kadarı ile yılan kaktüsünüze türkkahvesi fincanı boyunda bir saksı ideal olur.

osmann
10-05-2009, 23:11
Ben kahve fincanı yerine çaydanlığın demlik kısmı kadar büyüklüklükte bir saksıya diktim. Güneye bakan balkonumda ama rüzgarsız yerde iç kısımda şu an. Ben saksı büyüklüğünü aldığım kaktüs çeliğine göre oranlamıştım. Çünkü çeliğin boyu yaklaşık olarak bir dirsek boyu (bilek- dirsek arası).Ama önceden de yazdığım gibi oldukça cılız. Neyse biraz bekleyeceğim. Çiçek açmaya çalıştığına göre köklendi en azından demektir. Güneş çıksın belki toplar kendini.

osmann
10-05-2009, 23:12
Sizce cılız olan yeri kesmeli miyim? Gerçi kesince kuruyor ve kuruyunca da formu bozuluyor ve çok çirkin gözüküyor.

COYOTE
10-05-2009, 23:17
Valla sayın osmann demlikten demliğe fark var:)boyu bir karış civarlarında ise o zaman fincan küçük tabi. Pencere önünde duruyor değil mi?Yani tülün önünde değil? Ben olsam kesmem ..

osmann
21-05-2009, 18:40
Baktım demlik falan işler karışıyor büyükçe bir kupaya kumla karışık toprak koyup diktim. İçeriye güney penceresinin tam önüne de koydum. Arada da, kaktüsler için aldığım besinle karıştırdığım su ile suluyorum.Bu kadar gözünün içine bakmama rağmen, cevap vermeyip küsecekse,"adım hıdır elimden gelen budur" diyeceğim maalesef.

COYOTE
21-05-2009, 18:41
Biraz zaman alır tabi,pes etmeyin;)

osmann
12-06-2009, 13:49
Hıdır cevap verdi nihayet:) Bir baktım ki o incelen yerden taze yeşil bir uzama var ve sanırım gayet sağlıklı. Altı çok kötü ama ne yapalım artık rehabilite etmeye çalışıyorum.

Arkeologs
09-07-2009, 22:19
Arkadaşlar selam,
Size kaktüslerimi paylaşmak istedim, fakat aralarından bir kaçında sorun var.
1 numaralı saksımda problem yok sadece cinsini sormak istedim ve bakımı diğerleri ile aynımıdır acaba? 2 numaralı kaktüsüme gelince onu tatil dönüşü almıştım geçen yıl. Fakat gövde fotoğrafta görüldüğü kurumuş ve yumuşamıştı. Ben onun daha sonra toprağını değişeyim dedim ve değiştirdim ondan sonra gördüğünüz gibi tepesinden ve yanından kocaman yavrular çıkmaya başladı. Bunun nedeni ne olmuş olabilir. Gövde ile ilgili bir problem yaşasın istemiyorum lütfen bunu yanıtsız bırakmayın. 3. kaktüsüm ise yine fotoğraftan görüldüğü gibi gövdede herhangi bir sorun yok ama ufak dallarda yumuşama problemi var büzüşmüş halde, ancak tepesinde yeni yeni bir çok dallar çıkmaya başladı. Bu problemi nasıl aşacağım acaba? 4. kaktüsüm ise onunda cinsini bulamadım. Saksıda nasıl şekillendireceğimi de bulamadım, çok güzel ama çok arsız heryerden yavrular veriyor. Saksıda estetik bir görüntü nasıl oluşturabilirim(sadece fikir açısından danışmak istedim).

Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim, fotoğraf ekliyorum ama işallah problem olmaz.

http://img148.imageshack.us/img148/7839/p1030093r.jpg
http://img7.imageshack.us/img7/2573/p1030070.jpg
http://img126.imageshack.us/img126/3280/p1030067.jpg
http://img212.imageshack.us/img212/6220/p1030079o.jpg

selenn
09-07-2009, 22:38
Sn. Arkeologs öncelikle foruma hoşgeldiniz, burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6257) belirtildiği gibi forum kuralları gereği fotoğraflarımızı foruma yüklememiz gerekiyor.

1 nolu saksıdaki sukulentinizi Sedum palmeri'ye benzettim. Askılıklı saksılara çok yakışan sarkıcı özelliğe sahip bir türdür. Aynı şekilde askılıklı saksıya aktarmayı düşünebileceğiniz 4 no'lu saksıdaki kaktüsünüzün türü Chamaecereus silvestrii. Bu kaktüs de uzayarak gövdesinden yavrular veren bir türdür. Kökler saksı altını doldurduğunda saksı değişimine ihtiyaç duyacaktır. Daha geniş bir boy asabileceğiniz bir saksıya dikerseniz daha estetik gözükecektir.

Diğer kaktüslerinizde fazla sulama yapmış olabilir misiniz? Kaktüsleri bahardan sonbahar sonuna kadar düzenli sulamak gerek. Fakat toprağının iyice kurumuş olması şart. Bir de zannedersem ev içerisinde bulunuyor saksılarınız. Mümkünse balkonda güneş gören bir yere alırsanız daha mutlu olacaklardır. Özellikle 2 no'lu saksınızdaki Opuntianızda toprak değişimi yapmanız işe yaramışa benziyor. Yeni sürgünler çok diri ve sağlıklı gözüküyor.

Düzenli ama toprağın tamamen kurumasına izin verecek ölçüde sulama, bol ışık ve biraz da sıvı besinle daha keyifli olacaklarını düşünüyorum. Güle güle yetiştirin bitkilerinizi.

Arkeologs
09-07-2009, 22:45
Öncelikle cevap verdiğiniz ve önerileriniz için çok teşekkür ederim. Kaktüslerim aslında balkonda devamlı ancak malesef balkonumuz sadece sabah güneşini görüyor:( Sulama konusunda haklısınız, yine malesef diyerek başlayayım. bir kaç ay askerde olduğum için annem sağolasun öğrettiğim halde balkon yıkarken bulduğu suyu dökmüş bir güzel. Bu yüzden fotoğraflardan farketmişsinizdir bir çoğunda fazla sürgünler var. Şimdi dinlenmeye bıraktım çünkü toprak yeterli derecede nemli. Yalnız sıvı besin olayını bende düşünmüştüm ama bir türlü cesaret edemedim almaya, çok önemli bir konuya değindiniz. Bu sıvı besinin bir ismi varmıdır acaba? **** şöyle sorayım kaktüsler için kullanılan sıvı besinin adı nedir? Askılıklı saksı çok iyi bir fikir bunun için de tekrar teşekkür ederim.

Nariel
09-07-2009, 23:02
Sulama konusunda haklısınız, yine malesef diyerek başlayayım. bir kaç ay askerde olduğum için annem sağolasun öğrettiğim halde balkon yıkarken bulduğu suyu dökmüş bir güzel.

Sn. Arkeologs, ilk mesajınızı okurken "evde annesi varsa kesin annesi sulayıp öldürmüştür" diye kendi anneme sataşıyordum (annem kim bilir kaç tane kaktüsümü öldürdü de;)), sonra son mesajınızı okuyup şoke oldum:eek: Gerçekten de annenizin bol ilgili ve şefkatli, bol sulamalı bakımıyla kaktüsleriniz
kötü duruma gelmiş.

Ama ölmeyecek gibi duruyorlar, sulamazsanız kısa sürede toparlanabilirler..

Arkeologs
09-07-2009, 23:06
:) İnanın bende çok güldüm burda:) Gerçekten öyle anne şefkatinden heralde ilgilen dedikmi öldürene kadar ilgileniyor sağolsun. Dediğiniz gibi sulamıyorum şimdilik, çünkü toprakları yeterinde yaş şuan. Ben gelene kadar fazla suyun etkisiyle çok sürgünün şöyle bir yararı oldu; çevremdeki insanlara bol bol sürgünlerden hediye ettim ve hiç problemleri yok şimdilik:)

acemi20
26-08-2009, 19:47
iyi dileklerimle başlamak istiyorum.rumuzum dan da anlayacağınız gibi daha emekleme çağında olan ben,fazla bilgi edinmekten ötürü olsa gerek bazı yavrucuklarımı güneşe kurban vermiş bulunmaktayım ve çok üzülüyorum.Tamam balkonda güneş gören bir yerdeler ama güneş ışınları bayaa yakıcı herhaldeki bazıları kurudu gitti.resimlerde göreceğiniz gibi şu anda bu halde acaba kurtarabilirmiyim ?? Bunun içinde yardımlarınız gerekiyor.bana yol gösterirseniz sevinirim ... belki bir kaç hayat kurtarabiliriz... :)) şimdiden teşekkür ederim.

alperfect
15-08-2010, 10:21
kaktüsün toprağa yakın kısmında beyaz lezyonlar çıktı mantar olabilir mi diye düşündük ama net olarak bir fikrimiz yok ne olduğu hakkında fikriniz var mı ya da tedavisi için ne yapabiliriz

alperfect
15-08-2010, 11:08
fotoğraflarını yükledim birincide daha net görünüyor diğer tarafta bir lezyon daha vardı ama sanki düzeldi ama yenisi çıkınca acaba yayılır mı ya da nasıl tedavi edebilirim

saydemir
16-08-2010, 21:22
kaktüslerimdeki bir hastalığı merak ediyorum. Kaktüslerin üzerinde kırmızı bölgelerle başlayıp kaktüsün tamamını kaplıyor ve bir süre sonra kaktüsün ölümüne sebep oluyor. Artık kırmızılık gördüklerimi diğerlerinden izole etmeye çalışıyorum. Nasıl bir tedavi uygulayabilirim bunlar için?

nazlı2323
12-10-2010, 23:00
İki ay evvel aldığım kaktüsümde bu şekli almaya başladı zaten öne doğru da çökme ve sallanma vardı gene de aldım şimdi işaretlediğim yerde hafif yumuşama var ne yapabilirim teşekkür....

umutyolcusu
13-10-2010, 07:56
Köklerini kontrol ettiniz mi?Benim aldığım aşılı kaktüslerde sorunlu çıktı.Köklerinde hastalık vardı.Yeşil gövde sizinki gibi yumuşamaya zayıflamaya başlamıştı.
Aynı hastalık olmayabilir tabi ama ben köklerini hasta yerlerden arınacak kadar kestim ve kuruyana kadar(1 gün)beklettim.Şimdi saksıdalar,daha sulamadım hiç.Öylece duruyorlar.
Bilen arkadaşlar ilgilenirler umarım.

umutyolcusu
13-10-2010, 09:21
Ne dersiniz bu kaktüsleri şimdi topraktan çıkarsam mı?Sanki daha kötüye gidecek gibi gelmişti bana.Ama kesinlikle sulamadan kaçınıyorum.

ziraatteknikeri
13-10-2010, 09:55
kaktüsler bilindiği üzere çok su istemezler ancak hiç sulamamak ta belli yere kadar.
onun için ayarını iyi tutturmalısınız. sulama yaparken gövdeye deymemesine dikkat edilirse daha iyi olur.

Fatih
13-10-2010, 12:52
Sevgili Nazlı endişe etmeye gerek yok.Benim ilk aldığımda da sallanıyordu ve bu gibi içe çökmelerde oldu ama fazla sorun oluşturmadı.Biraz bekleyin eğer dipten çürüme belirtisi görürüseniz kesip kurutursunuz.Zaten üst kısmın tek başına yaşama oranı çok düşük.

umutyolcusu
13-10-2010, 13:39
Sayın cellin,o başlıkları okudum ama sanırım çok sabırsızım.O yüzden hemen saksıya diktim.En iyisi çıkarayım ve sık sık görmeyeceğim bir yere koyayım.

Fatih bey,aşılı kakatüslerdeki kırmızı kısımların yavrularından direk toprağa koyulduğunu görmüştüm yabancı bir sitede.Belki sizde görmüşsünüzdür.Çünkü bu sitede link verilmişti.Ben de kendisi kopan bir parçayı koydum kumlu toprağa.Bakalım tutacak mı?İki hafta kadar da oldu,Öylece duruyor.

umutyolcusu
13-10-2010, 15:06
Sayın cellin.Aşılı kaktüslerimi topraktan çıkarıp yıkadım.Artık sabredeceğim inşaallah.
Aşılı kısımdan kopan parçayıda toprağa koymadan beklettiniz her halde.Daha önce başka bir parçayı öyle beklettim.En sonunda suyunu kaybetip kurudu gitti.Bu sefer toprak üstünde duruyor.Çok ümütliyim ama belli olmaz tabi.

Eser İlhan
13-10-2010, 15:39
Bende kendi kaktüslerimdeki bir hastalığı merak ediyorum. Kaktüslerin üzerinde kırmızı bölgelerle başlayıp kaktüsün tamamını kaplıyor ve bir süre sonra kaktüsün ölümüne sebep oluyor. Artık kırmızılık gördüklerimi diğerlerinden izole etmeye çalışıyorum. Nasıl bir tedavi uygulayabilirim bunlar için? Bu tür lekelere kırmızı örümcekler yol açabiliyor.Çok küçük oldukları için gözle fark etmek çok zor.Bir büyüteçle ve çok dikkatlice incelemenizi öneririm.

umutyolcusu
13-10-2010, 19:49
Aşılı kaktüsüm bir değil iki tane.Yani iki tane borçlanacaksınız:D:D:D

Şaka bir yana aslında doğrusu sizin uygulama.Hep okuyorum ama ilk defa böyle bir şey başıma gelince acemilik işte:oe
Köklenirse buradan haber vermeye çalışırım.

nazlı2323
14-10-2010, 02:32
Sevgili Nazlı endişe etmeye gerek yok.Benim ilk aldığımda da sallanıyordu ve bu gibi içe çökmelerde oldu ama fazla sorun oluşturmadı.Biraz bekleyin eğer dipten çürüme belirtisi görürüseniz kesip kurutursunuz.Zaten üst kısmın tek başına yaşama oranı çok düşük.

Neden aşılıyorlar yeniyim kaktüs konusunda madem yaşamayacak sorunlu oluyor bunlar bu çok da güzel çiçek açtı bana çiçeğini de sundu

nazlı2323
14-10-2010, 02:33
Sevgili Nazlı2323 acaba kaktüsünüzü fazla sulamış olabilirmisiniz? Sanki çürümeye başlamış gibi. Aynı durumu yaşadım çünkü.
Sevgili Umutyolcusu umarım kurtulur kaktüsünüz. Bende böyle yapıyorum yanlız sizden farklı olarak ben toprağa dikmiyorum. Köklerini tamamen temizleyip toprağın üzerinde kök çıkarana kadar bekletiyorum. Kesinlikle su vermiyorum. Sevgiler...

Belediyenin satış noktasından aldım ve de çok suluyorlardı adama söyledim ama umurunda bile değil

Fatih
14-10-2010, 12:42
Sevgili Nazlı aşılamalarında ki neden de o zaten.Yaşatabilmek!

Aşılı kısım yeşil olduğu için bu kaktüsleri aşılıoyrlar.bildiğim kadarıyla bazıları aşısızda köklenebiliyor.Çiçekleri güzel oluyor.Benim iki tane var biri beyaz açtı biri pembe.Beyaz tam beyaz sayılmaz ama.

a1919
23-11-2010, 13:52
Merhabalar,
kaktüslerimden birinin gövdesinde kabuk gibi bir şeyler olmuş. Sanki üst kısmı kurumuş bir deri gibi görünüyor. Fotoğrafını çekmeye çalıştım ama net bir görüntü elde edemedim. Yine de tecrübeli arkadaşlar bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler

bitkici_volkan
27-02-2011, 23:09
Merhabalar. çekmiş olduğunuz resimlerden çok anlaşılmıyor fakat kabuk gibi dediğiniz için bir takminde bulundum kendi kendime. Sanki elimiz kanar ve kabuk bağlar aynı ona benziyorsa, aynı şey benimde başıma geldi. ve zamanla dahada yayılmaya başlamıştı. Kaktüsümünde yaşamasını çok istediğim için elime bir bıçak alıp o bölgeyi güzelce temizledim. daha sonra o bölgeyi yıkadım ve kuruması için o şekilde bıraktım. Birdaha kaktüste ona benzer hiçbir belirti oluşmadı biraz şekli bozuldu ancak şuanda yavrularının güzelliği ve hayatta olması benim için daha önemli. Ancak sizin kaktüsünüz daha küçük benimkinden ve oluşan sıkıntıda büyük ise size o şekilde kesmenizi tavsiye edemem.

Ayşe Yıldız
30-03-2011, 11:30
Aşılı kaktüsü ben kestikçe hastalık yayıldı sanırım şu aşamada ne yapmalıyım?
199382
199383

mrmusti
30-03-2011, 11:42
SAyın Ayşe Yıldız,
KAktüsünüzü aşısından ayrın. Birleşme yerinden yarım parmak kadar kesin, 3-5 gün kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra toprağa dikin. Hastalık kaktüse gelmeden kurtarmış olursunuz. Kaktüsün ismi Gymnocalycium mihanowichii.

Aşılı kaktüsü ben kestikçe hastalık yayıldı sanırım şu aşamada ne yapmalıyım?
199382
199383

yağ-mur
31-03-2011, 18:25
kaktüsümdeki bu kahverengi lekeler için ne yapabilirim o yerleri kesmeyi düşündüm doğru olur mu?

mrmusti
31-03-2011, 19:06
Şimdilik kesme, sanırım kuruyor uçları. Kuruyunca esersiniz.

kaktüsümdeki bu kahverengi lekeler için ne yapabilirim o yerleri kesmeyi düşündüm doğru olur mu?

yağ-mur
31-03-2011, 19:23
Şimdilik kesme, sanırım kuruyor uçları. Kuruyunca esersiniz.

teşekkür ederim peki altlardaki kahverengi lekeler için ne yababilirim onun hakkındada bilgi verirseniz sevinirim

Ferda Ülkümen
31-03-2011, 19:49
Yazlıkta bıraktığım Opuntia brasiliensis hastalanmış, bu lekelerin ne olduğunu biliyormusunuz?

acemifüsun
31-03-2011, 22:03
Aşılı kaktüsümün gövdesinde kahverengi lekeler oluştu, ve gövde biraz sarardı:( Sorun nedir ve ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olur musunuz?

mrmusti
01-04-2011, 08:35
Birşey yapmanıza gerek yok. Her bitkinin gövdesinde oluşabilen lekeler. Yalnız kontrol etmenizde fayda var. Lekelerin kuruduktan sonrası oluşabilen küçücük yuvalar bazı parazitler için barınma yeri olabilir.

teşekkür ederim peki altlardaki kahverengi lekeler için ne yababilirim onun hakkındada bilgi verirseniz sevinirim

skaraca
01-04-2011, 14:14
Kış aylarında evimde ısının 0 derecenin üzerinde olduğu zamanlarda havalandırma amaçlı camını açtığım cam balkonda kapalı ortamda bulunan kaktüslerimden iki tanesinde aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü şekilde lekeler oluştu.

Mavimsi Paloskia kaktüsteki leke iç kısma doğru çürüme oluşturuyordu. Ben lekenin olduğu yerden üste bulunan kısmı kestim. Kök kısmını ise attım. Ayrıca birkaç kök birleşmişti. Onları ayırdım.

Cereus Peruvianus ise aynı şekilde duruyor. Biraz lekelerde büyüme oldu ama çürüme yok. Hemen her tarafında leke var, bir kısmını kesip, kalanı kurtarmamda mümkün değil gibi.

Paloskia bir anlamda tedavi edildi ama Cereus için yapabileceğim birşey var mı? Bundan sonra bu şekilde bir sorunla karşılaşmamak için ne yapmalıyım?

mrmusti
01-04-2011, 15:58
Sayın skaraca, Nasıl bizler sıcak ortamdan birden soğuk ortama ğeçtiğimizde hemen nezle, grip gibi hastalanıyorsak, bitkilerde birer canlı olduğu için ani sıcaklık değişikliklerinde hastalanabiliyorlar. Özellikle kışın yaşadıkları ortamı özellikle bozmamak gerekiyor. Havalandırmayı yapmak için uygun sıcaklığı beklemek zorundayız. Veya açılacak pencereye orta kalınlıkta bir perde germiş olsaydınız, ısı birden değişmiyecek ve bitkilerde bozulmalar olmıyacaktı.
Polaskiaya gerekli operasyonu yapmışsınız, cereusu biraz daha bekleyin, durumuna göre ona da aynı şekilde, çürüme olursa eğer, olduğu yerin üstünden keserek 3-5 gün bekleyip dikin. Çürüme yoksa lekeler kalır, cereusun görüntüsü bozulur sadece.

Kış aylarında evimde ısının 0 derecenin üzerinde olduğu zamanlarda havalandırma amaçlı camını açtığım cam balkonda kapalı ortamda bulunan kaktüslerimden iki tanesinde aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü şekilde lekeler oluştu.

Mavimsi Paloskia kaktüsteki leke iç kısma doğru çürüme oluşturuyordu. Ben lekenin olduğu yerden üste bulunan kısmı kestim. Kök kısmını ise attım. Ayrıca birkaç kök birleşmişti. Onları ayırdım.

Cereus Peruvianus ise aynı şekilde duruyor. Biraz lekelerde büyüme oldu ama çürüme yok. Hemen her tarafında leke var, bir kısmını kesip, kalanı kurtarmamda mümkün değil gibi.

Paloskia bir anlamda tedavi edildi ama Cereus için yapabileceğim birşey var mı? Bundan sonra bu şekilde bir sorunla karşılaşmamak için ne yapmalıyım?

Ayşe Yıldız
01-04-2011, 16:57

Eğer Benim Gymnocalycium mihanovichideki gibi bir durumsa bu hastalık çok çabuk yayılıyor. Kestiğimde içinin paslanmış gibi çürümüş olduğunu gördüm. Çok sık kontroller edin. siyahlığın etrafından yumuşayarak ilerliyor. Eğer kesmeyi düşünürsenizde. İçindeki sarı gibi görünen kısmıda alın. Çünkü o ısımlarda hastalanmış demektir. Ben aşı yaptığım yeri kesmiştim ve sanırım sarı olan yeri iyice temizleyemedim. Tereddütlüydüm ve sonra hastalık devam etti.
Anaç kısmı ayırdım bakalım köklendirebilecek miyim. Hastalıklı kısım neredeyse gövdeye kadar gelmiş. Ve bu süreç bir haftada oldu.

skaraca
02-04-2011, 22:02
Teşekkürler sayın mrmusti ve Ayse Yıldız. Polaskia için beklemedeyim ve şu anda bir sorun yok gibi görünüyor.

cellin
04-04-2011, 20:13

Sayın Skaraca kaktüsleriniz pas hastalığı olmuş. Hastalık çabuk yayılır ve diğer bitkileriniz içinde tehlikelidir. Kimyasal mücadele öneririm.

mrmusti
05-04-2011, 10:25
Şimdilik birşey yapmanıza gerek yok. Bitki büyüdükçe o yapraklarını zaten atacak.
Yeni filizler gelince, büyüdükçe altta kalan yapraklar kurur, gövdeden keserek atarsınız.

harmania
07-04-2011, 09:10
Arkadaşlar, fotoğrafda da göreceğiniz gibi kaktüsümde lekeler var.İki senedir var fakat çok dib kısımdaydı.Ben de gövde odunlaşıyor zannettim üzerine düşmedim.Bu sene birden yukarı doğru çoğaldı.Bunun ne olduğunu bilen var mı? Yedi senelik kaktüsümü kaybetmek istemiyorum.Diğer kaktüslerimle de yanyana duruyor.Acaba onlara da zarar verecek birşey mi?

Teşekkür ederim.
201445

cellin
07-04-2011, 20:27
Sayın Harmania 2 senedir var diyorsunuz. Bu bir zararlının yaptığı birşey olsa çoktan kaktüs çürümüş olurdu. Bu nedenle kabuklu bit olma ihtimalini eliyoruz. Sizin dediğiniz gibi gövde odunlaşması hiç değil. Muhtemelen bir virüs bu hastalığa sebep olmuş. Bir ziraatçiye göstermenizi öneririm. Diğer bitkilerinizden uzak tutun. Kesin neticeyi öğrenene kadar önlem alın.

yağ-mur
08-04-2011, 01:08
Şimdilik birşey yapmanıza gerek yok. Bitki büyüdükçe o yapraklarını zaten atacak.
Yeni filizler gelince, büyüdükçe altta kalan yapraklar kurur, gövdeden keserek atarsınız.

çok teşekkür ederim sayın mrmusti,aşağıdaki kaktüsüme de bir bakabilirseniz ne yapabilirim:(çok mu üstüne düşüyorum ben bunların yoksa gerçekten bakamıyormuyum kaktüslere

mrmusti
08-04-2011, 10:18
Sayın yağ-mur, sanırım kaktüslerinize çok su veriyorsunuz. Su verme aralığını biraz açın. Toprağı kurumadan verdiğiniz su, bitkileri yumuşatır, çürütür. Kurtaramazsınız. Bu bitkiyi saksısından çıkarıp çürüyen kısımlarını temizleyin, toprağınıda değiştirin, diğerlerinide çürütmesin.

çok teşekkür ederim sayın mrmusti,aşağıdaki kaktüsüme de bir bakabilirseniz ne yapabilirim:(çok mu üstüne düşüyorum ben bunların yoksa gerçekten bakamıyormuyum kaktüslere

yağ-mur
09-04-2011, 01:59
Sayın yağ-mur, sanırım kaktüslerinize çok su veriyorsunuz. Su verme aralığını biraz açın. Toprağı kurumadan verdiğiniz su, bitkileri yumuşatır, çürütür. Kurtaramazsınız. Bu bitkiyi saksısından çıkarıp çürüyen kısımlarını temizleyin, toprağınıda değiştirin, diğerlerinide çürütmesin.

dediğiniz gibi yaptım sayın mrmusti inşallah kurtulur,bu kış hiç su vermemiştim geçenlerde verdim özellikle sulamamaya dikkat ediyorum neden böyle oldu anlamadım çok sıkışıktı ondan mı acaba:(

harmania
09-04-2011, 10:02
Sayın Harmania 2 senedir var diyorsunuz. Bu bir zararlının yaptığı birşey olsa çoktan kaktüs çürümüş olurdu. Bu nedenle kabuklu bit olma ihtimalini eliyoruz. Sizin dediğiniz gibi gövde odunlaşması hiç değil. Muhtemelen bir virüs bu hastalığa sebep olmuş. Bir ziraatçiye göstermenizi öneririm. Diğer bitkilerinizden uzak tutun. Kesin neticeyi öğrenene kadar önlem alın.

Teşekkür ederim cellin,
İstanbul da bundan anlayacak ziraatci nereden bulabilirim?Anadolu yakası daha iyi olur.Teşekkürler

cellin
09-04-2011, 10:51
Sevgili Harmania dün bana sizin kaktüsünüzün aynısından hediye geldi. Bİr tarafında benzeri bir durum oluşmuş. Benim kaktüsüme ellendiğinde kabuk kabuk dökülüyor. Muhtemelen güneş yanığı dedim. Ayrıca mildiyöye karşı benim kaktüsüm bakırla ilaçlanmış. Bu sebeplede bu şekilde bir yaralanma olmuş olabilir. Sizin kaktüsünüz nerede ne şartlarda yaşıyor? Gübre veriyormusunuz ya da ilaçlama yaptınız mı? Detaylı bilgi alabilir miyim?

cellin
11-04-2011, 08:47
Sayın Plant Fan bu mevsimde toprak değişiminin bir sakıncası yok. Ancak toprak sadece torf olmamalı. Kaktüsleri az suluyoruz, iki sulama arasında da torf nemini yitiriyor ve sulama esnasında hiç toprak ıslanmadan alttan akıp gidiyor. Bu nedenle torfa kumlu bahçe toprağı karıştırmak lazım. Yanlız bahçe toprağında ki zararlılara dikkat etmeliyiz. Sizin eklediğiniz ilk 3 resimdeki ve 5. resimdeki kaktüslerde ben olumsuz bir durum görmedim. Sanırım az güneş alıyorlar. 4. resimdeki yeni kökler vermiş bence tekrar toprağa dikin ve bekleyin. Birde ham toprak saksıları bir dönem bende kullandım sulandığı zaman suyu çekiyor ve toprak ıslanmıyor.

harmania
12-04-2011, 17:29
Sevgili Harmania dün bana sizin kaktüsünüzün aynısından hediye geldi. Bİr tarafında benzeri bir durum oluşmuş. Benim kaktüsüme ellendiğinde kabuk kabuk dökülüyor. Muhtemelen güneş yanığı dedim. Ayrıca mildiyöye karşı benim kaktüsüm bakırla ilaçlanmış. Bu sebeplede bu şekilde bir yaralanma olmuş olabilir. Sizin kaktüsünüz nerede ne şartlarda yaşıyor? Gübre veriyormusunuz ya da ilaçlama yaptınız mı? Detaylı bilgi alabilir miyim?

Önce değerli bilgiler için teşekkür ederim.Ben her sene mayıs ayında Kaktüslerimi balkona alırken ve Ekim gibi içeri alırken mantar ve böcek ilacı ile ilaçlarım.1 hafta ara ile önce böcek sonra mantar ilacı.Bunlar zarar vermiş olabilirmi? 2 senedir kaktüsleri balkona cıkarırken topraklarına doğum kontrol haplarından atıyorum.Ayrıca (yalnızca yazın) sularken vilmorin markası sıvı gübreden veriyorum.

cellin
12-04-2011, 21:36
Sevgili Harmania kullandığımız ilaç ve gübreler bitkiye püskürtüldükten sonra bitki güneş altında kalıyorsa yanık oluşur. Normaldir ve tüm bitkiler için böyledir. Bunu sabahın en erken saatlerinde ya da akşam güneş gittikten sonra yaparsanız böyle durumlar olmaz. Ayrıca bazen bu ilaç ve gübrelerin belirlenen ölçülerden fazla verilmeside bitkiyi yakabilir.

musbet
24-05-2011, 12:02
Yazlıkta bıraktığım Opuntia brasiliensis hastalanmış, bu lekelerin ne olduğunu biliyormusunuz?

benim kaktüsümdede bu lekelerden var. geçen bir kaçını tırnağımla kazımıştım, bugün baktım yerlerinde daha derin kabuklar oluşmuş ve sayılarıda epey artmış.
toplu iğnenin ucuyla çoğu lekeleri söktüm, sökülen kabukların iç kısımları siyah renk ve diken gibi bir uzantı var kimilerinde.
sanırım bu hastalık giderek yayılıyor,hangi ilacı kullanmam lazım, nasıl kullanmam gerekir ve ilacı nerden temin edebilirim, yardımcı olursanız sevinirim.
kaktüsümü çok seviyorum şuanda üzeri tomurcuk dolu,kaybedicem diye içim gidiyo:(
kabuklu bit bula bula beni buldu.

cellin
25-05-2011, 09:10
[QUOTE=musbet;809343]
sanırım bu hastalık giderek yayılıyor,hangi ilacı kullanmam lazım, nasıl kullanmam gerekir ve ilacı nerden temin edebilirim, yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın Musbet zirai ilaç satan bir bayiiden bu ilacı temin edebilirsiniz. Pekçok zirai ilaç firması var ve onların hepsinde kabuklu bit ilacı var. Hepsi aynı işi görür. Önemli olan etkili maddesidir. Üzerlerinde nasıl kullanılacağı yazar. Örnek isterseniz ben ilacı 1 lt suya 10 damla olarak kullanıyorum. Alacağınız ilacın varsa eğer litrelik değilde 250 lik olmasına dikkat edin. Kullanacağınız miktar çok az çünkü. İlacı püskürterek uyguluyorsunuz. Kalan ilacıda biraz seyrelterek sulama yoluyla dipten verebilirsiniz. Kullanım sırasında elle temastan kaçınmak için latex eldiven kullanın. İlaçlamayı havadar bir yerde yapın ki fazla solumayın. Zehir neticesinde. Kabutlu bitin musallat olduğu bitkinizin etrafında ki bitkilerinizi de ilaçlayın. İlaçlamadan sonra bitkileriniz günü gölgede geçirsin. Bunun sebebi ilaçtan kaynaklı lekelenmelerin olmamasıdır. İlaçlamada tek sefer yeterlidir.

esraartan
27-07-2011, 17:57
Denizliden aldığım kırmızı saksıdakı kaktüsün üzerinde gördüğünüz gibi kırmızı parçalar var bualrı ilk önce tohum **** çiçek olarak düşündük.ama çiçek kaktüsün farklı yerinden çıktı bu kırmızı parçalar zamanla buruşup düşüyor. Bu kaktüsün yanında yeşil saksılı olan kaktüsüm vardı. Yeşil saksılı kaktüsümdebu kırmızı parçalardan yoktu belli bir süre yan yana durduktan sonrayeşil saksıdada bu kırmızı parçadan çıktı. Bu parçaların hastalık olma ihtimali var mı yardımcı olursanız sevinirim

memet
27-07-2011, 18:09
Fotoğralar çok bulanık ama, bunlar tohum.

Fatih
27-07-2011, 18:12
Kaktüsün meyvesi bunlar.İçinde siyah tohumları olacak.Düşen meyvelerin içinden tohumları çıkartıp ekebilirsiniz.

esraartan
28-07-2011, 07:08
tohum ama yeşil saksıda yoktu. yeşil saksıdakiler başka bi saksıdan düşün kaktüslerden diktim. ama ötekindede tohum dediklerinizden yok.sadece kırmızı saksının yanındakinde oldu.

Beyaz Gece
22-10-2011, 09:50
http://c1110.hizliresim.com/q/q/2vn0.jpg

kaktüsümdeki bu mor ve beyaz lekeleri senelerdir gideremedim. bunlar nedir? nasıl önler ve gideririm?

ankstel
01-12-2011, 13:00
Değerli kaktüs sever arkadaşlarım.

Koleksiyonler’in başındaki bir bela olan kabuklu bitin resimlerle kendimce anlatmak istedim Burada cellin arkadaşımız gibi çok güzel anlatımlar mevcut tabi

Çünkü benim koleksiyonumda resimlerdeki den daha’da ufak leke kalıntısı bile o kaktüsün koleksiyonumdan uzaklaştıracağım anlamına gelir.

Ben çeşitli seralarda bu hastalığı raslıyorum ama aylar sonra tekrar gittiğimde bu hastalığın etrafındakilere yayıldığını görüyorum. İkaz etmeme rağmen aslında pahalıda değil ilaç bir üretici için 30 40 tl civarı sanırım şimdi

Satıcıların deyimi şöyle bir şey yapmanıza gerek yok. Her bitkinin gövdesinde oluşabilen lekeler yanıtını duyarsınız aslında bir yandan doğrudur ama bu bit bitkiye öldürmüyor uzun yıllar boyunca satıçılarda öylecide satışa koyuyorlar o bitkileri

Şimdi örneklerle anlatayım üç çeşit kaktüs var ayrı türler üzerindeki kabuklu bitlerle birlikte
Bu bitkiler klasik sitede de olan sigara, bulaşık deterjanı uygulanmış ama sonuç başarılı sayılmaz zaman zaman durmuş ilerlemeleri. Yalnızca o

Çözüm. Supracide 40 EC bir litre suya 1 cc katılıyor resimde görüldüğü gibi renk mavi suya katılınca rengi açılıyor sonra fıs fıs yapacak bir aletle iyiçe ilaçlanıyor 20 gün gözleriyor olmasa bir daha yapılabilinir. Bende hazırlanmışı mevcut isteyenle paylaşabilirim.

Kurtuldunuz bu ileten ama ilaçladıgınız kaktüslerin üstünde iz kalıyor genç bir kaktüs’se zaman içinde büyürken kendini onarıyor en azından beli olmuyor diyelim.

Benden bu kadar kolay gelsin.

ankstel
01-12-2011, 13:01
resimlerin devamı .:o

ankstel
02-12-2011, 09:12
Harika bir bilgilendirme olmuş Sayın Ankstel çok teşekkürler. Bu bilgiler çok işimize yarayacak.

Umarım istifade edersiniz sizde deneyimlerinizi paylaşın isterseniz.

Mesela:

İlaçlamadan 3 gün sonra ne gibi değişimler oldu bitki üzerinde?

İlaçlanmadan 10 gün sonra bitki üzerinde ne gibi değişimler oldu gibi?

Ben resimliyorum önümüzde ki günlerde yayınlayacağım.
kıyaslamak için iyi olur kanısındayım..

Kaktüs ve sukkulent Koleksiyonler olmak çok rafine insanların ilgileneceği bir hobi diye düşünüyorum.

zenfree
03-12-2011, 22:04
Sayın ankstel, bilgiler için çok teşekkürler. Benim de echinopsisimde kabuklu bite benzer işaretler vardı. Bu yaz bir serada kenara köşeye atılmış olarak bulmuştum. Eve getirip yakından incelediğimde üzerinde küçük beyaz oluşumları farkettim. Arapsabunu ile müdahale ettim, ancak sonuç aldığımı söyleyemem. Elimle de temizlemeye çalıştım ancak bitkinin dokusuna zarar verdiğimi farkettim. Ben de diğer bitkilerden ayırarak Basudin ile ilaçladım.

Başlıklardan birinde - sanırım echeveria başlığı idi- unlu bitler için Basudin kullandığını okumuştum. Umarım kabuklu bitler için de faydası olur. Mevsimden dolayı biraz endişe etmiştim. Kış günü bitkinin ıslanması sorun olabilir diye düşündüm. Siz bu işlemi yaptığınıza göre ben de yeniden ilaçlama yapabilirim. Tekrar teşekkürler. Tavsiye ettiğiniz Supracide 40 EC'yi en kısa zamanda edineceğim.

ankstel
07-12-2011, 09:38
Sayın ankstel, bilgiler için çok teşekkürler. Benim de echinopsisimde kabuklu bite benzer işaretler vardı. Bu yaz bir serada kenara köşeye atılmış olarak bulmuştum.
Kış günü bitkinin ıslanması sorun olabilir diye düşündüm. Siz bu işlemi yaptığınıza göre ben de yeniden ilaçlama yapabilirim. Tekrar teşekkürler. Tavsiye ettiğiniz Supracide 40 EC'yi en kısa zamanda edineceğim.

Merhaba

Sanırım diğer bitkileriniz dede kabuklu bit mevcut uzun bir uğraş gerekiyor ben on gün arayla iki defa ilaçladım bu gün itibari ile sanırım gözle görülürü bir düzelme olmaya başladı ilaçtan bende mevcut 1 lt yapmıştım tabii çok geldi kapalı bir şişede duruyor. Yolunuz düşerse gelin vereyim

İkaz etmeme rağmen arkadaşlar her yerde ucuz kaktüs ve sukkulent görüşçe alıyorlar sonra diger bitkilerde bulaşıyor tabii

Her şey gönlünüzce oysun

zenfree
07-12-2011, 13:58
Sayın ankstel, diğer bitkilerimde kabuklu bit yok diye düşünüyorum. Işıklı ve çok büyüten bir büyüteçle kontrol ettiğim kadarıyla diğerlerinde rastlamadım. Siz sayfamda yüklediğim fotograflarda mı gördünüz? Merak ettim şimdi.:) Alakanıza çok teşekkür ederim. İlacı kesinlikle almak isterim. Selamlar.

zafer1326
11-12-2011, 20:50
Sayın ankstel hafta sonu zirai ilaçlar satan bir mağazaya gittim. Ancak Supracide 40 EC için 60 TL fiyat söyleyince almaktan vazgeçtim. Ufak şişede olmadığını söylediler. Eh ne yapalım böyle kışı atlatıp idare edeceğiz artık..

ankstel
12-12-2011, 08:22
Sayın ankstel hafta sonu zirai ilaçlar satan bir mağazaya gittim. Ancak Supracide 40 EC için 60 TL fiyat söyleyince almaktan vazgeçtim. Ufak şişede olmadığını söylediler. Eh ne yapalım böyle kışı atlatıp idare edeceğiz artık..

Ufak şişe yok biliyorum o fiyatta pahalı söylemişler. İstanbul da olsaydınız zirai ilaç satan ve ağaçlar net üyelerini toptancı iskotası yapan bir firma önerirdim size.

Ama İstanbul dışındasınız ne yazık ki sanırım 100 fazla bitkiniz yoktur yolunuz düşerse benim hazırladığım ve kullandığım dan 10 cc size verebilirim o da işinizi görürü fazlası ile

Selamlarımla

musbet
12-12-2011, 23:03
Sayın ankstel resimde gösterdiğiniz kaktüsün üzerinde bulunan lekelerden benim kaktüsümdede vardı ilaçlama yaptıktan sonra düzelmişti. yeni aldığım kaktüstede aynı lekelerden olduğunu farkettim hatta toplu iğne ucuyla kazımaya çalıştım lekeleri ama dediğiniz gibi ilaçlama şart. doğrusu daha önde kullandığım ilaçın adını hatırlamıyorum babamın ilaçlarından aşırmıştım:))))
kabuklu bit ilaçı olması yeterlimi marka farkedermi sizce? yardımcı olursanız çok sevinirim.

ankstel
13-12-2011, 08:13
Sayın ankstel resimde gösterdiğiniz kaktüsün üzerinde bulunan lekelerden benim kaktüsümdede vardı ilaçlama yaptıktan sonra düzelmişti. yeni aldığım kaktüstede aynı lekelerden olduğunu farkettim hatta toplu iğne ucuyla kazımaya çalıştım lekeleri ama dediğiniz gibi ilaçlama şart. doğrusu daha önde kullandığım ilaçın adını hatırlamıyorum babamın ilaçlarından aşırmıştım:))))
kabuklu bit ilaçı olması yeterlimi marka farkedermi sizce? yardımcı olursanız çok sevinirim.

Kabuklu bit için olmazsa olmaz şey yazlık yağ denen bir sıvı o sıvının kullanılan ilaç içindeki oranında çok mühim Marka tabi denemiş bir ürün olması önemli bence.

Siz daha önce kullandığınızda ilacı hangi türlerde kullandınız ne kadar zamanda gözle görülür bir gelişme oldu bitkilerinizdeki lekeler ne düzeydeydi paylaşırsanız. Bize de kıyaslama imkânı çıkar.

Bende yılbaşından sonra kendi deneyimlerimi görsel detaylı bir şekilde siz dostlarla paylaşacağım

selamlarımla

musbet
13-12-2011, 23:09
Kabuklu bit için olmazsa olmaz şey yazlık yağ denen bir sıvı o sıvının kullanılan ilaç içindeki oranında çok mühim Marka tabi denemiş bir ürün olması önemli bence.

Siz daha önce kullandığınızda ilacı hangi türlerde kullandınız ne kadar zamanda gözle görülür bir gelişme oldu bitkilerinizdeki lekeler ne düzeydeydi paylaşırsanız. Bize de kıyaslama imkânı çıkar.

Bende yılbaşından sonra kendi deneyimlerimi görsel detaylı bir şekilde siz dostlarla paylaşacağım

selamlarımla

En kısa zamanda ilacın adına bakıcam, üzerinde kabuklu bit için yazıyordu sadece onu hatırlıyorum. en kısa zamanda kaktüslerimin fotolarını ekleyeceğim. yardımlarınız ve yönlendirmeleriniz için çok teşekkür ederim.

musbet
14-12-2011, 14:50
Kabuklu bit olduğunu tahmin ettiğim lekeli kaktüslerim
259512
259513
259515
üstteki resimdeki kaktüsdede aynı lekeden vardı, söktükten sonra bu şekilde yara oluştu.
259514
daha önce bu kaktüsümü ilaçlamıştım, ilaçlama yapmadan önce lekeleri iğneyle sökmüştüm söktüğüm kabukların içinde diken gibi uzantılar vardı, bu lekelerin kaktüslere zararı olduğu kesin.

ankstel
14-12-2011, 16:35
Kabuklu bit olduğunu tahmin ettiğim lekeli kaktüslerim
259512
259513
259515
üstteki resimdeki kaktüsdede aynı lekeden vardı, söktükten sonra bu şekilde yara oluştu.
259514
daha önce bu kaktüsümü ilaçlamıştım, ilaçlama yapmadan önce lekeleri iğneyle sökmüştüm söktüğüm kabukların içinde diken gibi uzantılar vardı, bu lekelerin kaktüslere zararı olduğu kesin.

Kesinlikle ilaclamanız gerekiyor hep bu tür dış yüzeyi pürüzsüz türleri tercih ediyor bu illet
Aşağıdaki adrese daha detaylı bilgi mevcut

Astrophytum_tr (http://astrophytum-tr.blogspot.com/2011/10/kabuklu-bit-hemiptera-hastalg.html)

musbet
12-01-2012, 20:51
En çok sevdiğim kaktüslerimden birinde yaklaşık 1-2ay önce bir kaç tane pamuklu bit görmüştüm ve onları toplu iğneyle temizlemiştim, daha doğrusu ben temizlediğimi zannetmişim. Bu gün kaktüslerini incelerken farkettim aynı kaktüsün üzerinde onlarca unlu bit vardı. Kaktüsü tazikli suyun altına tutarak bitlerin çoğunu temizleyebildim sanıyorum.
Sorum şu pamuklu bit için arapsabunlu formulden başka doğal bir formul varmı.
daha önce arapsabunu ve sıvıyağlı karışımı farklı bitkilerde kullanmıştım ve bitki biraz yapış yapış olmuştu, onun için başka önerebileceğiniz bir formul varmı?
Bu sevimsiz bitlerden nasıl kurtulabilirim?
Yardımcı olursanız çok sevinirim.

hoppa_cikko
31-01-2012, 13:53
Merhabalar,

ilk fotoğraftaki (Rıfkı) kaktüste kırmızılıklar var, acaba kaktüsün cinsi mi böyle, yoksa bir hastalığı mı var?

ikinci fotoğraftaki (Rıza) kaktüsün de toprağında beyaz beyaz noktalar var, bu bazı kaktüslerimin toprağında var, bunun da ne olduğunu yazabilecek biri olursa çok sevinirim, başlarına kötü şeyler gelmesini kimse istemez :)

Charlaux
01-02-2012, 10:50
Merhaba,
Kaktüsümün adını bilmiyorum ama kaktüs ve üstünde yelpaze gibi bir çiçek var aşılama yöntemiyle oluşmuş.Çiçeğin üstünde lekeler,kaktüsün dibi de tahta sarısı çiçeğe doğru giden gövde yeşil.Sizce bu ölmüş müdür ? Öldüğünü nasıl anlarım ? Kaktüs saksıyı elime aldığımda sallanıyor ama toprakta pek düzenli değil,bir de yanından yeşil yaprak çıktı.

yatuye
21-03-2012, 12:26
2-3 gün içerisinde kaktüsüm bu hale geldi anlayamadım nedenini bilen var mı acaba gözüm gibi bakıyorum panik oldum bu halde görünce lütfen yardımcı olun teşekkürler.

yaşar35
25-03-2012, 22:12
Arkadaşlar sağlıklılamrı sizce ?

Druppel
04-04-2013, 20:12
Selam olsun tüm dostlara
İnternet üzerinden satış yapan yerli bir seradan yaptığım alışveriş sonucunda gelen kolimi bugün teslim aldım.. "Echinopsis Haku Jo" olan kaktüste çevresel bazı lekelenmeler söz konusu.. Fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Kabaca derin birer yara kabuğu görünümünde olduklarını söyleyebilirm. Bunların kaynağı nedir, zararı var mıdır, bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz?

Druppel
12-04-2013, 09:12
Lütfen desem:rolleyes:

sakdag
15-04-2013, 08:15
Sayın Druppel, kaktüsünüz daha önceden darbe almış, bu yüzden yaraları kabuk bağlamış. Bu durumun kaktüsünüze bir zararı olmaz.
Kaktüsünüz iyi durumda, üstelik pek çok tomurcuğu mevcut sanırım, açınca güzel çiçeklerini de paylaşın lütfen...;)

Aysel Yavuz
19-04-2013, 10:27
Merhaba, evimi taşıdıktan sonra sukulentimin toprağını değiştirdim ve içeri aldım.. İçerde olduğu içinmi yoksa toğrağı değiştiği içinmi yapraklarını dökmüştür.. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum..

sakdag
19-04-2013, 11:28
Merhaba, evimi taşıdıktan sonra sukulentimin toprağını değiştirdim ve içeri aldım.. İçerde olduğu içinmi yoksa toğrağı değiştiği içinmi yapraklarını dökmüştür.. Yardımcı olursanız çok mutlu olurum..

Sanıyorum içeri aldığınız için bu hale gelmiş bitkiniz. İlk olarak direkt güneş görmeyen ama bol aydınlık olan dış mekana çıkartın bitkinizi lütfen. Zaman içinde yeni filiz ve yapraklar vererek düzelecektir. Bitkinizde graptopetalum galiba.

Druppel
19-04-2013, 11:51
Sayın Druppel, kaktüsünüz daha önceden darbe almış, bu yüzden yaraları kabuk bağlamış. Bu durumun kaktüsünüze bir zararı olmaz.
Kaktüsünüz iyi durumda, üstelik pek çok tomurcuğu mevcut sanırım, açınca güzel çiçeklerini de paylaşın lütfen...;)

Sevgili Sakdağ
Çok teşekkür ederim ilgilendiğiniz için
Tomurcukları şimdilik döküldü ama eğer açarsa ilk çiçeğini size hediye sunacağım

Aysel Yavuz
19-04-2013, 12:02
Çok teşekkür ederim Sakdağ.. Söylediğinizi hemen yapıcam. Bu bitkimi kaybetmek istemiyorum..

sakdag
19-05-2013, 21:46
Evet, kırmızı örümcek zararı bu. Benim bir iki kaktüsümde de bu görüntü vardı. Ben de yeni ilaçladım.

selenn
21-05-2013, 09:58
Teşekkürler, Sayın Sakdag.
"Torpedo EC Böcek ve kırmızı örümcek ilacı" yazan bi ilaç aldım 1,5 lt.ye yarım çay kaşığı koydum. Üzerinde 100 lt.ye 25 ml. yazıyordu. tüm kaktüslere hatta öbür bitkilere de fısfısladım. Umarım düzelirler

İlk ilaçlamadan sonra tekrar ilaçlama yapmanızda fayda var. Tek sefer ilaçlama yeterli gelmeyebiliyor.

Sûz-i Dilârâ
19-06-2013, 07:36
Atlasıma bi'şeyler oluyor:( Hem de pembe çiçekli atlasım:( Arkadaşlar ne yapmam gerekiyor:confused: Kaktüs işlerinde yeniyim, kalonchelerimde de aynı sorunu yaşıyorum, çok minik tırtıllar bitkilerimi karartıp duruyor, yaprakların üzerlerine yumurtluyorlar diğer bitkilerimi sarıyorlar.

selenn
19-06-2013, 09:57
Sevgili Sûz-i Dilârâ, tırtıllar dış melandaki bitkilerden geliyorlar. Benzer sıkıntıyı ben de bahçeye yerleştirdiğim sukulentlerde yaşıyorum bu sene. Ağaçtan düşen tırtıllar sukulent yapraklarında yapış yapış salgılar ve bereler oluşturuyor. İlaçlama yapmanızda fayda var. Fakat toprakta kalabilecek larvalar aynı sorunu yaşamanıza sebep olabileceğinden toprağını da değiştirirseniz iyi olur.

Bebekleriniz olduğu için bitkisel içerikli insektisitlerden kullanabilirsiniz.

mmanager
19-06-2013, 11:11
Sevgili Sûz-i Dilârâ, tırtıllar dış melandaki bitkilerden geliyorlar. Benzer sıkıntıyı ben de bahçeye yerleştirdiğim sukulentlerde yaşıyorum bu sene. Ağaçtan düşen tırtıllar sukulent yapraklarında yapış yapış salgılar ve bereler oluşturuyor. İlaçlama yapmanızda fayda var. Fakat toprakta kalabilecek larvalar aynı sorunu yaşamanıza sebep olabileceğinden toprağını da değiştirirseniz iyi olur.

Bebekleriniz olduğu için bitkisel içerikli insektisitlerden kullanabilirsiniz.

İyi günler Selen Hanım size daha aytıntılı bilgi sahibi olduğunuzu düşündüğüm için soruyorum.Benim sorunum yılbaşı çiçeklerimde...Yılbaşı çiçeklerim önce alttan ana gövdeden başlayarak renk değiştirmeye sonra da çürümeye başlıyor.Akşam sabah her baktığımda çürüyen gövdenin üstteki dalları düşerek sanki kendini atıyor gibi duruyor.Tuhaf olansa mesela bir saksıda 4tane ana gövde var bunlardan 3 ü dökülp birinin sağ kalması.Dökülen lobları atmaya kıyamadığım için tekrar dikmeye uğraşıyorum.Bu da en fazla 3-4 loblu çelik tuttuğu için bir sürü yeni dikim işlemiyle uğraşmam gerekiyor.Tabi bunlardan bazıları çürüyor bazıları da kalıyor ama...Kış mevsimide de böyle bir şey olmuştu ektiklerimden tutanları isteyen yakınlarıma dağıtmıştım ama havala ısındıkça çürümeler artıyor.Şehrimizde ithalat yapan sera firmasını aradım sıvı gübre vermemi önerdi.Okuduğum bir kaynakta saksı değişiminde pomza taşı kullanıldığı zaman düzenli sıvı gübre vermek gerektiğini yazıyordu.Ama çürümeyle ne ilgisi olabilir diye düşünüyorum.Aşırı sulamadığım halde böyle olmasına şaşırıyorum.Hatta az suladığım bile söylenebilir.Saksı değiştirirken eski topraklarını temizlemeden diktiğim için mi diye düşünmekteyim.Bazılarının toprağının üzerinde küçük siyah sinekler de gördüm.Eğer hastalık ya da böceklenme varsa diğer çiçeklerime de bulaşırmı diye korkuyorum.Mantar ilacı versem zararı dokunurmu kaktüs ve sukkulentlere fikirlerinizi bekliyorum....Şimdiden teşekkürlerimi iletirim...

kaktüsever
01-07-2013, 10:34
2 hafta oldu alalı bilimsel ismini bilmiyorum ama kaynana yumruğu da diyorlar. Üstündeki çiceği silikonla yapıştırmışlar ki çok gereksiz. Asıl problem üstünde bi şeyin oluşması ve onun etrafının yumuşamış olması endişelendim bu benim ilk kaktüsüm ve çok acemiyim yardımcı olursanız çok sevinirim :(

ayomisan
09-09-2013, 08:34
hayırlı günler.
yılan cinsi kaktüsümü trabzon'dan özene bözene getirdim.
önceleri çok güzel serpildi büyüdü, birden coşmuştu.
ama neredeyse bir aydır dallarında yumuşamalar başladı.
eski canlı yeşil hali yok artık.

çok mu su veriyorum acaba deyip suyu kestim ama gene de kendisine gelemedi.
direk güneş ışığı almıyor, fakat aydınlık cama yakın yerde duruyor.
güneş mi istiyor acaba?

https://lh6.googleusercontent.com/-DTX-gXP7Rok/Ui1tojhnFYI/AAAAAAAAB30/QpEF00o1-ek/w300-h533-no/20130908_214213.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-iHMYk4cFjZw/Ui1torkpvKI/AAAAAAAAB34/pTHsQrcXK4A/w300-h533-no/20130908_214208.jpg

sakdag
09-09-2013, 16:29
Atlasıma bi'şeyler oluyor:( Hem de pembe çiçekli atlasım:( Arkadaşlar ne yapmam gerekiyor:confused: Kaktüs işlerinde yeniyim, kalonchelerimde de aynı sorunu yaşıyorum, çok minik tırtıllar bitkilerimi karartıp duruyor, yaprakların üzerlerine yumurtluyorlar diğer bitkilerimi sarıyorlar.

Sevgili Suz-i Dilara atlasınızın son hali nedir? Kırmızı örümcek sorunu var bu bitki de.

sakdag
09-09-2013, 16:34
hayırlı günler.
yılan cinsi kaktüsümü trabzon'dan özene bözene getirdim.
önceleri çok güzel serpildi büyüdü, birden coşmuştu.
ama neredeyse bir aydır dallarında yumuşamalar başladı.
eski canlı yeşil hali yok artık.

çok mu su veriyorum acaba deyip suyu kestim ama gene de kendisine gelemedi.
direk güneş ışığı almıyor, fakat aydınlık cama yakın yerde duruyor.
güneş mi istiyor acaba?

Sayın Ayomisan, bu kaktüs iç mekandan hiç hoşlanmaz, acilen dışarı almanız lazım. İlk etapta direkt güneşin altına koymayın, dalları yanabilir.

''İlk önceleri çok iyi büyüdü''' dediğiniz durum kaktüsün dallarının güneşe erişme çabasından başka bir şey değil.

Kışı dışarıda geçirebilen, dayanıklı bir türdür Chamaecereus silvestrii. Benim bitkilerim -10 dereceyi gördüler geçen kış, sağlamlar.

ayomisan
10-09-2013, 10:25
Sayın Ayomisan, bu kaktüs iç mekandan hiç hoşlanmaz, acilen dışarı almanız lazım. İlk etapta direkt güneşin altına koymayın, dalları yanabilir.

''İlk önceleri çok iyi büyüdü''' dediğiniz durum kaktüsün dallarının güneşe erişme çabasından başka bir şey değil.

Kışı dışarıda geçirebilen, dayanıklı bir türdür Chamaecereus silvestrii. Benim bitkilerim -10 dereceyi gördüler geçen kış, sağlamlar.

Aman Allah'ım. işten izin alıp eve gidip güneşe çıkartmak istedim birden :rolleyes:

Bense evin her köşesini gezdirdim :(
Balkona çıkartmak pek istemiyordum,hem çok rüzgar alıyor ve hem de direk güneş alıyor diye , sabah 10 dan güneş batana kadar.

dallarının aşırı uzadığını hissettiğim an dışarı çıkartmıştım ama o zamanlar aşırı sıcaklar vardı, direk güneş altında durmasına dayanamadığım için tekrar içeri aldım.

umarım toparlar kendisini, teşekkür ederim :)

sondurumunu bildirmek isterim, teşekkür ederim. kendisini baya toparladı. manasız uzaması durdu ve dalları üstünden filiz vermeye başladı.
taki geçen gün ona çarpıp saksısını kırana kadar :(
saksıyı değiştirdim. umarım bu soğuk günlerde saksı değişimi onu yaralamaz...

edezfika
13-11-2013, 11:03
Merhaba, bana 1.5 yıl önce bi kaktüs hediye edilmişti türünü tam olarak bilmiyorum zaten bu konuda oldukça acemiyim :( ama yine sizin forumunuzdan baktım sanırım Echinopsis türünden. Fakat aldığımdan beri 1 cm civarında büyüdü :( 2-3 defa düşürmüştüm ama biyerine bişi olmadı suyunu da çok az veriyorum 15 günde bir bazen 1 ayı buluyor.Bugün yine düşürdüm :( :( köküne baktım acaba çürümüş mü diye herhangi bir yumuşama yok ancak hafif sararmış. bide 3-4 ay önce capcanlıydı etliydi şuan belli bi yerden sonra buruşmuş tekrardan canlanmış gibi orda bi buruşma var:( şimdi toprağına yeni toprak ekledim çok azda su döktüm güneşe koydum.onu çok seviyorum çok korkuyorum bişi oldu diye kaktüsüm düzelir mi sizce? :( :(

edezfika
13-11-2013, 17:35
lütfen yardım edinnn :( :(:(

loveforlife
13-11-2013, 19:37
Merhaba, bana 1.5 yıl önce bir kaktüs hediye edilmişti türünü tam olarak bilmiyorum. Zaten bu konuda oldukça acemiyim :( ama yine sizin forumunuzdan baktım sanırım Echinopsis türünden. Fakat aldığımdan beri 1 cm civarında büyüdü. 2-3 defa düşürmüştüm ama bir yerine bir şey olmadı. Suyunu da çok az veriyorum. 15 günde bir bazen 1 ayı buluyor. Bugün yine düşürdüm, köküne baktım acaba çürümüş mü diye herhangi bir yumuşama yok ancak hafif sararmış. Bir de 3-4 ay önce capcanlıydı etliydi şuan belli bir yerden sonra buruşmuş tekrardan canlanmış gibi orda bir buruşma var:( şimdi toprağına yeni toprak ekledim çok azda su döktüm güneşe koydum. Onu çok seviyorum. Çok korkuyorum bir şey oldu diye. Kaktüsüm düzelir mi sizce?

Sayın Edezfika,
Kaktüsünüzün türü kesinlikle echinopsis değil. Ayrıca oldukça sağlıksız görünüyor. Toprağınız torf galiba. Bu da kaktüsler için hiç uygun bir ortam değil. http://www.agaclar.net/forum/kaktus-bakim-uretim/3019.htm başlığında gerekli bilgiyi bulabilirsiniz. Işığı az aldığı incelen ucundan anlaşılabiliyor. Ayda bir su vermeniz de doğru değil. Yazın en fazla on günde bir sulamalı, kışınsa donmayacağı ama serin olan bir ortamda tamamen susuz bırakmalısınız. Baharla beraber tekrar sulamaya başlayabilirsiniz. Bize de ihtiyacımızdan çok daha az su içersek susuz kalan cildimiz buruşur...;)

Bu arada, yazdığınız mesajlarda dilbilgisi kurallarına uyarsanız mesajlarınız daha anlaşılır olacaktır...
Saygılarımla...

edezfika
13-11-2013, 20:24
Meğer hiç bişi bilmiyormuşum :( Peki toprağını değiştirip kaktüs için gerekli ortamı sağlarsam düzelir mi sizce,durumu çok mu kötü görünüyor?
Bu arada verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim.

gezenti ruh
14-12-2013, 09:46
460506

merhaba kaktüs çiçeğimin yaprakların da sorun var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

sakdag
14-12-2013, 12:25
460506

merhaba kaktüs çiçeğimin yaprakların da sorun var.Ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

Bitkinizin bir yaprağı dışında herhangi bir problem görmedim ben, o yaprakta bir yere çarpıp darbe almış olacak ki, ucunda kuruma oluşmuş. Endişe etmenize gerek yok, gayet sağlıklı görünüyor.

altintasna
10-02-2014, 19:39
Bu konuya eklemem uygun olur diye düşündüm.

Kaktüsümde dün farkettiğim bazı lekeler var. Ne olduklarını bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim:

loveforlife
10-02-2014, 20:09
Bu konuya eklemem uygun olur diye düşündüm.

Kaktüsümde dün farkettiğim bazı lekeler var. Ne olduklarını bilmiyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim:

Yumuşama var mı? Mantar gibi duruyor...

altintasna
10-02-2014, 20:17
Lekelerin olduğu taraf, olmayan taraftan daha yumuşak. Lekeler daha yumuşak değil. Lekelerin olduğu taraf aynı yumuşaklığa sahip.

loveforlife
11-02-2014, 11:27
Lekelerin olduğu taraf, olmayan taraftan daha yumuşak. Lekeler daha yumuşak değil. Lekelerin olduğu taraf aynı yumuşaklığa sahip.

Captan varsa ilaçlamalısın bence. Ya da daha uzman arkadaşların da fikrini al...

ardoise
13-08-2014, 12:54
İki adet aşılı kaktüsümün hem anaç kısmı hem de üst kısımları cansızlaştı ve hastalıklı gibi bir hal aldı. Koyu mor renkte olan bir süre önce çiçek açtı ama anaç kısmında çürüme emaresi gibi kahverengi yumuşak bir bölge oluşmuştu aynı dönemde. Çürük gibi görünen kısmı eldivenle ayırdım, tekrar etmedi.

Kırmızı renkli olanın ise üst bölümlerinde kahverengi lekeler belirmeye başladı.

Sorularım:
1- Acaba ne yapmalıyım?
2- Anaçları değiştirsem toparlar mı?
3- Daha önce bir başka aşılı kaktüsümün anacını değiştirmeye çalışırken kaktüsü öldürdüm. Üstteki renki kaktüse zarar vermeden aşıyı nasıl yenileyebilirim?

Şimdiden teşekkürler.

ssssss
22-08-2014, 10:39
Merhabalar,
Cinsini bilmediğim resimdeki kaktüsüm sanırım hastalandığı için bu halde. Güneş gören bir cam kenarında tutuyorum. Bakımını nasıl yapabilirim? Eski sağlığına nasıl kavuşturabilirim?
Şimdiden teşekkürler.

Ritulan
15-02-2015, 13:24
537052
Merhaba arkadaşlar,bu kaktüsleri ebay dan (Çin) aldım .daha önce pereskiopsis üzerine grafting yapılmışlar.daha sonra pereskiopsisten çıkarılmışlar .bu kaktüsleri kessem ve iba Köklendirme hormonu kullanarak sıcak bir ortamda köklendirebilirmiyim?Çünkü artık büzüşmeler başladı.kaybetmek istemiyorum
537053
537054

Ritulan
15-02-2015, 13:40
537056Foto yüklemekte sorun yaşıyorum

Konya çok soğuk ev ısısında köklendirebilirmiyim

Mzy
18-03-2015, 09:56
Arkadaşlar merhaba yeni üye oldum işim gereği tüm yazıları okuyamadım o yüzden araştıramadan direk buraya yazdım bu lekeler neyin nesidir. Yeni gördüm iki tane çıkmış geçici midir geçici değilse ne yapmam lazım geçmesi için yardımcı olur musunuz lütfen?

Resmi linkte var arkadaşlar

http://i.hizliresim.com/GvJZ5N.jpg

altank
29-04-2015, 05:29
Selamlar, mantar bulaştı zannediyorum, tedavisini bilen arkadaş arkadaş var mı? Evde yapılabilen doğal ve pratik ilaç olursa daha makbule geçer. Teşekkürler şimdiden! 😊

altank
01-05-2015, 00:49
Benzer kaktusden bende de var. Bu lekeler onda da var. Başka kaktuslerde de gördüm. Bu dogal herhalde..,

confuest
05-05-2015, 12:19
Mantar ilacı bulamayan arkadaşlar özelden ulaşırlarsa onlara ilaç temin edebilirim.

confuest
14-05-2015, 01:31
Selamlar, mantar bulaştı zannediyorum, tedavisini bilen arkadaş arkadaş var mı? Evde yapılabilen doğal ve pratik ilaç olursa daha makbule geçer. Teşekkürler şimdiden! 😊

Mantar degil bu daha çok örümcek hasarına benziyor :(

Bahadır4641
17-09-2017, 13:24
Arkadaşlar kaktüslerimi tatilde olduğum icin 2 ay sulayamadim. Döndüğümde bir sey yoktu ama suladiktan sonra buruşmaya başladı. Çok fazla da su vermedim her zamanki gibi püskürtme yöntemiyle suladim ama neden böyle oldular anlayamadım. Neden boyle olmuş olabilir nasıl kurtarabilirim yardım ederseniz sevinirim.

GokhanArilik
21-09-2017, 18:03
Çok özür dilerim rahatsız ediyorum. Benim bir kaktüsüm var ama ne yazıkki türünü bilmiyorum. Kaktüsüm hastalandı ve kökünden yukarıya çürümeye başladı bende bir yerde yorumdaı gördüm ve kestim https://i.hizliresim.com/4GLm7L.jpg

kaktüsüm uzadıktan sonra sürekli yamuluyor ne yapmam lazım yanlarına destek felan koyuyorum

https://i.hizliresim.com/JOpLRY.jpg

bide türünü biliyorsanız söylerseniz sevinirim ve uyguladığım işlem doğru mu şu anda dışarıda kuruyup kök vermesini bekliyorum?
Teşekkürler.

Sebahat Kaya
24-10-2017, 11:50
Merhaba kaktüsümün üzerinde pas gibi bir şey oluştu ve giderek artıyor. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz lütfen.Şimdiden teşekkür ederim.

cockpit
24-10-2017, 18:17
Merhaba kaktüsümün üzerinde pas gibi bir şey oluştu ve giderek artıyor. Ne yapmam lazım yardımcı olur musunuz lütfen.Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın Kaya,
aramıza hoşgeldiniz :)

Deneyimli üyelerimizin sağlıklı yanıt verebilmesi için net fotoğraf ekleyebilir ya da aşağıdaki linkten Alan Adı olarak "Bahçecilik" Ders Adı olarak da "İç Mekan Bitkileri"nde yer alan .pdf dosyasını bilgisayarınıza indirip en sonundaki hastalık görsellerinden yararlanarak daha net belirleme yapabilirsiniz.

Saygılar

Kaktüs Yetiştiriciliği (http://www.megep.meb.gov.tr/Default.aspx?page=moduller)

fusta06
16-11-2017, 10:20
İyi günler benim kaktüsüm de gövdesinde zayıflama var. Dibine baktığım da 2 tane yavru verdi acaba bunlar mı büyümesine engel oluyor anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Aysundündar
03-12-2017, 11:43
Bu hastalık nasıl geçer acil yardım

Mesut Temiz
04-12-2017, 00:45
Bu hastalık nasıl geçer acil yardım

Öncelikle ince bir fırçayla (orta sertlikte bir resim fırçası olabilir) fiziksel olarak bütün o beyaz kitleleri özenle temizleyin. Saksının toprağında da kalmasınlar, çünkü onlar böcek ve yumurtalarını içeriyor, tekrar musallat olurlar kaktüsünüze.. Bu fiziksel temizlik bitkinizi rahatlatacaktır.. Ondan sonrası için forumda mutlaka ilgili kısımlarda öneriler vardır, ancak ben kendim sabunlu su püskürterek çözüyorum bu sorunu.. Daha etkili bir yöntem varsa (ki mutlaka ilacı vardır bunun) arkadaşlar yazarlar... Bunun ardından birkaç günde bir bitkiyi tekrar kontrol ederek varsa o oluşumları tekrar fırçayla temizleme ve ardından sabunlu su püskürtme işlemini tekrarlayın...
Bu arada, bu canlılar bitkiden bitkiye geçtiği için MUTLAKA BİTKİNİZİ DİĞER BİTKİLERDEN TECRİT EDİN, AYNI ODADA TUTMAYIN ki onlara da bulaşmasın... Başarılar diliyorum..

Mesut Temiz
04-12-2017, 00:50
İyi günler benim kaktüsüm de gövdesinde zayıflama var. Dibine baktığım da 2 tane yavru verdi acaba bunlar mı büyümesine engel oluyor anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim.

Hayır, kaktüsünüzün o şekilde cılız, cansız ve soluk renkli büyümesi dibinden çıkan yavrulardan değil, yeterli güneşi görmemesinden kaynaklanıyor.. Kaktüsler çöl bitkisidir ve ancak uzun saatler yoğun güneş gördüklerinde gerçek formlarını ve renklerini alırlar... Bulunduğu mekanda en çok güneş alacağı (tabii ki soğuğa da maruz kalmayacağı) bir konuma yerleştirirseniz bundan sonra çıkacak kısımlar çok daha canlı, kalın ve renkli olacaktır.
Solucansı uzamış kısımlar bundan sonra kalınlaşmaz, onları şu anda kesmeniz bitkiyi hırpalar, ancak dipten çıkanlar sağlıklı olarak belli bir büyüklüğe ulaştığında bu solucansı cansız uzantıları kesip alabilirsiniz...

Başarılar dilerim...

fusta06
20-12-2017, 09:10
Mesut Temiz hocam teşekkür ederim