Bağlan

View Full Version : Bahçe düzeni içinde soğanlı/yumrulu bitkiler




sabah
08-07-2009, 11:37
Bu yıl birkaç soğanlı ve yumrulu bitki alınca bahçeye onları yerleştirmek bayağı zor geldi.

Diğer bitkilerde de söz konusu olan toprak, güneş, gölge, su isteklerine ek olarak bu bitkileri var olan bahçe düzeninde yerleştirirken göz önüne alınacak çeşitli noktalar çıktı.

Örneğin;

- soğanı/yumruyu çıkarınca ortaya çıkacak boşluk nasıl görünecek?

- toprakta kalabilenler sulama sisteminden nasıl korunacak?

gibi. Bu konuda sizin deneyimleriniz, tavsiyeleriniz nelerdir?




jineop
08-07-2009, 13:12
Sevgili Sabah,
Bu konuyu açmanız çok iyi olmuş,çok sağolun.

gilan
08-07-2009, 13:21
Nergizlerle ilgili şöyle bir deneyim anlatabilirim.
Yürüme yolunun kenarına nergiz dikmeye karar verdik. Yol boyu 25cm kadar eninde bölgenin toprağını çıkarttık, toprağa çok bolca kum karıştırıp boşluğu doldurduk. Nergiz soğanlarını diktik, üstüne de aynen eski hali gibi çim ektik. Bu bölge 3 senedir bu şekilde. Kış sonu gibi nergizler çimin arasından çıkıyorlar, baharda çiçeklerini açıyorlar. Sonra da yavaş yavaş kuruyorlar. Yapraklarını kurudukça koparıyoruz, Haziran ayı gibi nergizlerden geride hiç iz kalmıyor. Bölge zaten çim olduğu için boşluk da kalmıyor. Yaz boyu da çim sulanıyor ama sanırım kum sayesinde drenaj iyi olduğu için soğanlara birşey olmuyor.

Zeytinci
08-07-2009, 16:00
Bu konu beni de düşündürüyor. Başlık açılması iyi olmuş:)

Soğanlar ayak basmayan yerlerde olmalı. Toprağı sıkıştırılmamalı. Duvar dipleri olabilir. Soğanların sıcak veya soğuk seven çeşitlerini ayrı yerlere dikmek gerek.
Soğanlı bitkilerin ekim yeri su drenajı için meyilli yer yapılarak teraslandırılabilir.

Kumun soğanlı bitkiler için su drenajı ve saçaklanma yeteneğini attırdığını biliyorum. Bu sebeple yarım m3 kumu hazır bekletiyorum.

Funda Kalaycıoğlu
16-08-2009, 21:40
Konuyu geç fark ettim ama bir deneyimimi aktarmak istiyorum. Acemi bir bahçe meraklısı olarak geçen ilkbaharda(2008) diktiğim glayöllerin ve callaların soğanlarını yaz sonunda oldukları yerlerde bırakmıştım. Yağmur ya da çim sulamalarıyla bol bol ıslanarak kışı geçirdiler. Bu yaz aynı coşkunlukla, hatta bir sürü de yavru vererek açtılar. Bilgilerinize...
Saygılar.

tturt
06-11-2009, 15:13
Konuyu Sayın Sabah'ın özel mesajı sayesinde fark ettim.
Kısaca bende deneyimlerimi yazmak istedim. Ben Kasım ayının sonlarına doğru önce lale soğanlarını dikiyorum. Nisan ayında açmaya başlıyor en geç Mayıs başında çiçekleri geçmiş oluyor. Ben yeşil yaprakların sararmasını beklemeden hemen soğanları söküp kaldırıyorum. Soğanları söktüğüm yere dahlia dikiyorum, onlarda Temmuz ayında çiçeklenmeye başlıyor. Aynı bölgenin farklı bir köşesine Şubat sonu Mart başında Glayölleri dikiyorum Temmuz ayında onlar çiçeklerini açıyorlar. Geçen sene Vişne ağacının gölgesine renkli lilium'lardan Nisan ayında diktim 20 Hazirandan sonra grup grup açtılar.
Beyaz gala'nın bu yaz 5. senesi olacak soğanını topraktan hiç çıkarmıyorum, Mayıs ve Haziran aylarında devamlı çiçekli kalıyor. Geçtiğimiz Mart ayında renkli galalardan diktim onlarda çiçek verdi, soğanlarını sökmedim gelişimlerini önümüzdeki bahar göreceğim.
Bu yıl ilk defa canna soğanı diktim Ağustos ve Eylül aylarında açtı, soğanlarını çıkartmadım. Afrika zambağı her yıl büyüyor genişliyor. Bu yıl yine ilk defa belladonna lily diktim çok güzel yaprak verdi fakat çiçek alamadım. Seneye verirmi bilmiyorum göreceğiz.
Benim başarısız olduğum tek soğanlı mis zambak geçen yıl Ağustos ayında 10 soğan diktim başlangıçta yapraklandılar sonra yavaş yavaş yapraklar çürüdü, işin ilginç yanı soğanlarına ulaşamadım sanıyorum o bölge fazla su alıyordu çürüdüler. Bu sene Eylül ayında farklı bir yere deneme amaçlı mis zambak diktim başarılı olursam seneye daha çok dikeceğim. Yine bu sene ilk defa Eylül ayında ters lale soğanı diktim bakalım baharda olacakmı.
Benim tecrübelerim bunlardan ibaret.

Kiraz
06-11-2009, 16:09
Lale soğanlarının etrafına sonbaharda hercai menekşe dikmiştim. Bu şekilde laleler açana kadar yeri belli oluyor, laleler açınca iki çiçek beraber hoş görünüyor. Lalelerin çiçeği gidince sapını kestim, yaprakları kuruyuncaya kadar yerinden çıkarmadım, bu devrede gürleşen menekşe, sarı yaprakların fazla görünmemesini de sağladı.

nurcanaybay
20-07-2010, 18:39
Sn.Tturt ;
8 ay geçmiş ,bu arada ki gözlemleriniz neler ?
Pembe trompet'leri de merak ettim ,açtılar mı ?

nurcanaybay
20-07-2010, 18:46
Aslın da sn.Melike Şahiner'in bu konuya katkısı çok olurdu.Sanırım artık siteye girmiyor.

nurguldk
20-01-2011, 15:39
Aslında kendi kendime sürekli düşündüğüm bir konuyu buraya taşımak istedim.
Gelen fikir ve yorumlar benim gibi ne yapacağını bilemeyen bitkiseverlere yol gösterir belki :)

Lale,sümbül,nergis,çiğdem gibi sonbaharda ekilen soğanları topraktan sökmeden, sulama istekleri ve dönemleri uyumlu hangi bitkileri kullanabiliriz?
Toprak altında karıştıkları ve istekleri farklı olduğu için yazın açan soğanlı bitkilerin ayrı yerde olması taraftarıyım.

Yaz ortası çiçekleri geçen soğanlıların görüntüsü elbette ki rahatsızlık verici. O görüntüyü kapatıken, kökleri ve sulama istekleriyle soğanlarımı rahatsız etmeyecek yaz boyunca çiçekli kalabilen bitkiler neler olabilir?

nurguldk
20-01-2011, 15:47
Bahçe boyunca uzanan taş çiçekliğimde bulunan soğanlar için çözüm arıyorum, kendi adıma.. Çiçekliğin kener kısımlarına sarkıcı türler (alyssum, aubrieta, campanula gibi) ekmeyi düşünüyorum.Baharda soğanlı çiçekler açarken, onlar geçtiğinde de diğerleri sarar..
Acaba uyumlu olur mu?

Şu anda ortamın resmini çekme imkanım yok ama ileriki zamanlarda resimleyeceğim..

k_donmez
20-01-2011, 16:00
Benim bahçemde de bir bölüm tamamen soğanlı bitki doldu. Soğanlıların tamamen çiçeklenip sararmasını takiben soğanları sökmeden o bölgeye saksılar içinde dekoratif bir uygulama yapmayı planlıyorum. Sulama ihtiyacı olmayan bitkiler olmadığına göre sizin düşündüğünüz gibi bir uygulamanın yapılamayacağını sanıyorum. Ustaların fikirlerini bekleyelim.

Kiraz
20-01-2011, 16:29
Bu sene bütün laleleri, hercai menekşelerin arasına diktim (saksıdakiler dahil). Böylece haziran ayına kadar durumu kurtaracağım.

nurcanaybay
20-01-2011, 17:11
Geçen yıl , kışın açan soğanlı bitkilerimin bulunduğu bölgeye ,bahar da çin karanfili ve
horoz ibiği ektim.Karanfillerin tohumunu doğru dan toprağa serpmiştim.Horoz ibiklerini de
küçük fideler halin de diktim.

Yaz sonun da horoz ibiklerini söktüm.Karanfilleri budadım.O bölge de ki sümbüller
gayet sağlıklı büyüyorlar.Lale'ler ne durum da bilmiyorum.

Horoz ibikleri sümbüllerin bulunduğu bölüm de idi ve her gün sulandı.
Lale'ler çürümüş olabilir.

Bana sardunya dikmek daha mantıklı geliyor.Özellikle sakız sardunya ,uzayan kolları ile toprağı örtüyor .Çok sık sulamak gerekmiyor ,toprağı da örttüğü için kendi kendini serinletiyor.

Bahçenin olduğu bölge sardunya için uygun değil ise bodur kasımpatları da kullanılabilir
diye düşünüyorum.Saç ayağı şeklin de dikilip arasına soğanlı'lar yerleştirebiliriz.Her ikisinin de çiçeklenme zamanı geçtiğin de ,boşluklara ,küçük saksılar da çiçekli bitkiler yerleştirir isek o bölgenin renksiz kalmasını engellemiş oluruz.Böylece soğanlılar da kasımpatları da
kalıcı olur.


Bir başka alternatifte bodur çit bitkileri .Şu an ismini hatırlıyamadım ,peyzaj da sıkça kullanılıyor ve iki rengi mevcut.Kasımpatları yerine tercih edilebilir.

limon
20-01-2011, 18:10
Sukulent türleri az suyla yetindiklerinden olabilir diye düşünüyorum. Çok güzel ve çok çeşitli renklte çiçeklenen sukulent türleri var.

Geçen hafta 'Ünal Çiçekçilik' e gittiğimde 'festuca ovina' gösterdiler. Biçmek gerekmeyen, hastalık derdi olmayan, az su isteyen, yer örtücü olarak uygun bir bitkiymiş. 2-3 yıldır özellikle işyeri bahçelerinde, kaktüsler ile birlikte kullanıldığını görüyorum. Biçmek gerekmediğinden, soğanlı bitkilerle çok uyumlu olabileceğini düşündüm. Toprak görünen alanlar ağaç kabuklarıyla veya ufak dekoratif taşlarla kapatılabilir.
189571

hozat
20-01-2011, 18:21
[QUOTE=nurcanaybay;

Bana sardunya dikmek daha mantıklı geliyor.Özellikle sakız sardunya ,uzayan kolları ile toprağı örtüyor .Çok sık sulamak gerekmiyor ,toprağı da örttüğü için kendi kendini serinletiyor


Bu öneriniz benim bahçem için ideal olacak.
Teşekkür ederim

nurcanaybay
20-01-2011, 18:40
Sevgili Hozat ;
umarım sonuçtan memnun kalırsınız.


Limon ;
Fectuca görünümün de ki bitkileri ben de çok beğeniyorum.Bildiğiniz gibi ,bu görünüme sahip farklı renkte bitkiler var.Belki kombine olarak kullanılır ise çok hoş olabilir.Kaya bahçesi gibi düşünün.

üzüm
20-01-2011, 18:47
Cezayir menekşesi çözümlerden biri olabilir mi? (Sakız sardunya kışı bahçede geçiremediği için kullanamıyorum.)

Yaz sonu hem aşırı yayılmasını önlemek hem de sarı yapraklı halini daha çok sevdiğim için cezayir menekşesini buduyorum. Ön tarafında (bitkiden yaklaşık 25-30cm. uzakta, dikim çukurunun hemen dışında) tavuk çiçeği (Sternbergia sp.) dikili. Tavuk çiçeği açtığı zaman cezayir menekşesi budanmış olduğundan bir sorun çıkmıyor; bahardan itibarende cezayir menekşesi tavuk çiçeğinin olduğu bölgeyi tamamen kaplıyor. Tavuk çiçeğini sonbahar-ilkbahar dönemini yağmursuz geçirirsek suluyorum; yaz dönemi sulama yapmıyorum.

Geçen sene soğanlı bitkileri fazlalaştırdığım için cezayir menekşesinide çoğaltıyorum. Sonbaharda açan diğer soğanlılar için de denemeyi düşünüyorum.

Limon seninle benzer düşünüyoruz. Sümbüllerin yanına deneme amaçlı sukulent türü diktim; seneye durumunu paylaşabilirim. Yetiştirdiğim sukulentler hep saksıda olduğundan bahçede nasıl yayılacaklarını veya kışı nasıl geçireceklerini bilemiyorum.

nurcanaybay
20-01-2011, 18:51
Yaprakları yaz-kış yeşil kalan ,az su isteyen ,soğanlı ya da yumrulu bitkiler de kullana biliriz .Yumrulu iris gibi.

Aslın da böyle bir liste oluşturabilsek hepimizin ,özellikle benim gibi soğanlıları sevenler
için çok kolaylık olur.Ayrıca bu uygulamayı saksı da da gerçekleştirebiliriz.Tek şart yaprakları yeşil kalsın ve az suya ihtiyaç duysun.İki şart oldu :))

nurcanaybay
20-01-2011, 19:10
Sn.Üzüm ;
ben cezayir menekşesini hiç yetiştirmedim ,siz yazdıktan sonra araştırdım.

Nergis ve kardelen ile birlikte yetiştirilebilirmişiz Bu durum da diğer soğanlılar için de uygun olur sanırım.Fakat toprağının nemli olması gerekiyormuş.

limon
20-01-2011, 19:19
Şimdi onu yazacaktım, Cezayir Menekşesi bol suyu seviyor, suladıkça keyifleniyor.

Sukulentlerin her türü olmasa da soğuğa dayanıklı pek çok türü var. Son zamanlar ben de bu konu üzerinde çok araştırıyorum. Çimsiz, her mevsim değişik türlerin çiçek açtığı, biri ölürken diğerinin canlandığı, kısaca hep canlı kalacak bir bahçe için kafa patlatıyorum. :) Artık deneme yanılma yöntemlerimden yorulduğumdan, her şeyi planlayıp sonra harekete geçmek istiyorum.

Böyle bir bahçe, basılmalık değil ama tablo gibi seyirlik olacaktır.

üzüm
20-01-2011, 19:38
Sayın nurcanaybay,

Bulunduğum yerin nem oranı çok düşük, cezayir menekşesinin de olduğu çiçek alanı 10-15cm. normal bahçe seviyesinde yüksekte, sulaması da sürekli nemli kalacak biçimde yapılmıyor. Bütün bunlara rağmen bahçede güzel gelişebiliyor.

Belki nem isteği saksıdaki cezayir menekşesi için geçerli olabilir. Bir ara sardunya saksılarına arajman yapmak için dikmiştim; uzun ömürlü olmadılar. Bende saksıda yetiştirmekten vaz geçtim.

üzüm
20-01-2011, 19:42
Limon senin mesajını görmemişim. Cezayir menekşesini toprakta mı yetiştiriyorsun?

limon
20-01-2011, 20:11
Hatırlar mısınız acaba, mutfağın önünde taşla hazırldığım bölüm vardı. Oraya taşları sermeden çeşitli yer örtücüler denemiştim. Önce Ajuka dikmiştim, herkes "buraya neden roka ektin?" diye sormuştu, ben de hiç sevmemiştim görüntüsünü, sonra hepsini söküp 2 kasa Cezayir menekşesi dikmiştim. Doğrusu onun görüntünü pek beğenmedim. Cezayir menekşesi, eğimli arazilerde aşağıya doğru sarkınca çok güzel görünüyor ama düz bir yerde, yer örtücü olarak kullanınca pek beğenmedim.

üzüm
20-01-2011, 22:25
Sevgili Limon, iki kasa diktiğini söylediğin için merak ettim. Acaba aynı bitkiden mi bahsediyoruz? (2 kasa gözüme çoook geldi:o)

Bende düz yerde yayılmasını sevmiyorum. Ayrıca yaprakları yaz sonu güneş yanığı oluyor, rengi yeşil ağırlıklı oluyor. Budadığım zaman taze yapraklar sarı çıkıyor, daha derli toplu görünüyor. Yarın fırsat bulabilirsem farkı göstermek için budanmış ve budanmamış olanların fotoğrafını çekerim.

hozat
20-01-2011, 22:37
Haklısın limon, cezayir menekşesi denetim altına alınmassa değil yer örtücü, istilacı oluyor
Şile'de böyle bir bölüm vardı hiç ellenmemiş durumda içine girilemiyordu.

Eser İlhan
20-01-2011, 22:42
Ceayir menekşesini bahçemi ilk kurduğumdan beri-yaklaşık üç yıldır- yetiştiriyorum. Sadece bahçe sulamasından ona erişen miktar suyla sulanıyor. Çok güneşli bir alanda da yarı gölge başka bir alanda da keyifle yetişiyor ve yayılıyor. Bendeki alacalı olanı. Resmini ekliyorum. Geçen seneki kışta bile donmadı. Aynı şekilde festucalardan da son derece memnunum. Onlar da oldukça güneşli bir alandalar ve kışı hasarsız atlattılar.
Çiğdem soğanlarını da çimin içine gelişigüzel diktim. Baharda çok sevimli bir görüntü oluşturuyorlar :)

limon
21-01-2011, 00:24
Eser Hanım, 40 kadar çiğdem soğanını çim alana ama kayrak taşlarıyla yaptığım yürüme yolu bölümüne öbekler halinde dikmiştim. Ben de durumdan çok memnunum. Ancak çimlerin arasına diktiklerimde durum farklı. Hava eğer ılıman giderse çimler çabuk uzamış oluyor ve biçmek gerekiyor. Çiğdemlere zarar vermemek için çimlerin boyunu yüksek ayarda biçiyorum. Bu sefer de çiğdem çiçekleri çimlerin arasında kaybolup gidiyor. Çimlerin arasında kalanlar daha küçük çiçek açıyorlar. Ancak yürüme yolunun kenarlarına öbek öbek diktiklerim daha iri açıp, çok doğal ve güzel görünüm sergiliyorlar.

Ben biçilmeye gerek duyulmayan, mantar, pas gibi çim hastalıklarına dayanıklı, az suyla yetinebilen yer örtücü arayışındayım. Bu yer örtücünün içinde ayrıca dönüşümlü çiçek açacak birbiriyle uyumlu soğanlı bitkiler olacak. Sonbahar çiğdemi, ilkbahar çiğdemi, doğal küçük yapraklı ve çiçekli sıklamen çeşitleri, kardelenler, irisler, ters laleler, zambaklar vb...

5 yıldır geniş çim alan ve yüze yakın ağaç, yani yeşil ağırlıklı bir bahçe vardı, artık değişim istiyorum. Hangi mevsim olursa olsun bahçeme baktığımda rengarenk çiçekler görmek istiyorum. Araştırmalarım sürüyor. :)

Kızmayın ama Cezayir Menekşesinin görünümü bana pek albenili gelmiyor.

Sevgili Üzüm, evet aynı bitkiden bahsediyoruz. Küçük mevsimlik çiçekler gibi poşet saksılardaydı. Toprağın bir anda kapanmasını istediğimden fazla dikmiştim ama yazdığım gibi görüntüden pek memnun kalmadım. Söktüklerimi oraya buraya serpiştirdim ama bahçe düz olunca olmadı. Bu bitki daha çok aşağıya doğru sarkarak ilerlemeyi seviyor. Bence gölgede daha mutlu oluyor. Çok istilacı, toprağa değdiği yerde kök salıp tutunuyor.

Yücel Canpolat
21-01-2011, 08:37
Kızmayın ama Cezayir Menekşesinin görünümü bana pek albenili gelmiyor.

Sevgili Üzüm, evet aynı bitkiden bahsediyoruz. Küçük mevsimlik çiçekler gibi poşet saksılardaydı. Toprağın bir anda kapanmasını istediğimden fazla dikmiştim ama yazdığım gibi görüntüden pek memnun kalmadım. Söktüklerimi oraya buraya serpiştirdim ama bahçe düz olunca olmadı. Bu bitki daha çok aşağıya doğru sarkarak ilerlemeyi seviyor. Bence gölgede daha mutlu oluyor. Çok istilacı, toprağa değdiği yerde kök salıp tutunuyor.[/QUOTE]

yazılanlara katılıyorum istilacı bir bitki:)

üzüm
21-01-2011, 09:50
Anladığım kadarıyla Cezayir menekşesi nemli ortamlarda istilacı oluyor.

Bazı bitkiler ısı, ışık, sulama sıklığı, toprak yapısı, topraktaki besinler, vb. durumlara bağlı olarak farklı davranıyor; cezayir menekşeside herhalde bu bitkilerden biri.

Ben ise çoğaltmak için 1 kökü budamadım ve dallarını hafifçe daldırdım. Eger toprağa dalı uzatmasam 1 veya 2 kök elde edebiliyorum. Eğer yaz sonu budarsam çoğalma imkanı yok gibi. (Bulunduğum yerde en az 2-3 yıldır sulanmayan bir bahçede cezayir menekşesinin yaşadığını görünce bu bitki ilgimi çekmişti; gelişmiyor ama yaşamını sürdürebiliyordu.)

Bu güzellik sevilmez mi? (budanmış olan cezayir menekşesi) Bu mevsimde bahçemde bu şekilde görünen bir bitki olması beni memnun ediyor.
189623

Budamadığım ise yaz sonundan itibaren aşağıdaki gibi görünüyor?
189627

Sayın Canpolat, şimdi size nasıl kızmayayım.:p Soğanlı bitkiler için güzel bir çözüm bulmuştum. Şaka bir yana farklı zevklere saygı duyarım -farklı çözümlere de.

Eser İlhan
21-01-2011, 10:50
5 yıldır geniş çim alan ve yüze yakın ağaç, yani yeşil ağırlıklı bir bahçe vardı, artık değişim istiyorum. Hangi mevsim olursa olsun bahçeme baktığımda rengarenk çiçekler görmek istiyorum. Araştırmalarım sürüyor. :)

Sevgili limon, ben daha üçüncü yılımdayım ve bahçem de aynı sizinki gibi yeşil (ve gri ) ağırlıklı. Şimdilik bu durumdan memnunum. Belki bir süre sonra ben de bu durumdan sıkılır biraz daha fazla renk ararım. Henüz bilmiyorum.
O zaman da sizin tecrübelerinizden de yararlanarak başka bir düzenleme yoluna giderim. Bahçe her zaman yaşayan , sizinle birlikte soluk alan bir doku. Zaten bahçeyi de çekici kılan bu değil mi?

Ama ben vincayı hala çok seviyorum;)

nurcanaybay
21-01-2011, 11:55
Önce ki mesajlar da ,cezayir menekşesi yetiştirmediğimi yazmıştım ama alacalı yapraklısını görünce farkettim.Sanırım yanılmıyorum değil mi ?

Eğe bu cezayir menekşesi ise ,arajmanlar da yaprak rengi ile hoş duruyor.

metintekin143
21-01-2011, 11:55
Ceayir menekşesini bahçemi ilk kurduğumdan beri-yaklaşık üç yıldır- yetiştiriyorum. Sadece bahçe sulamasından ona erişen miktar suyla sulanıyor. Çok güneşli bir alanda da yarı gölge başka bir alanda da keyifle yetişiyor ve yayılıyor. Bendeki alacalı olanı. Resmini ekliyorum. Geçen seneki kışta bile donmadı. Aynı şekilde festucalardan da son derece memnunum. Onlar da oldukça güneşli bir alandalar ve kışı hasarsız atlattılar.
Çiğdem soğanlarını da çimin içine gelişigüzel diktim. Baharda çok sevimli bir görüntü oluşturuyorlar :)

çiçekler etrafındaki görünen bitkiyemi ait acaba

üzüm
21-01-2011, 12:21
Önce ki mesajlar da ,cezayir menekşesi yetiştirmediğimi yazmıştım ama alacalı yapraklısını görünce farkettim.Sanırım yanılmıyorum değil mi ?

Eğe bu cezayir menekşesi ise ,arajmanlar da yaprak rengi ile hoş duruyor.

Sizdeki benimkinden, Eser hanımın bahçesindekide diğer bir türü (veya gölgede büyüyeni) yanılmıyorsam.

Ben iklim nedeniyle saksıda arajmanda başarılı olamadım. Çok güzel görünüyorlar.

Eser İlhan
21-01-2011, 12:21
çiçekler etrafındaki görünen bitkiye mi ait acaba

Evet, cezayir menekşeleri (diğer adıyla vinca'lar) çok güzel lila renkli çiçekler açarlar :)

Eser İlhan
21-01-2011, 12:26
Cezayir menekşelerinin vinca major ve vinca minor diye iki türü olduğunu biliyorum. Alaca yapraklısı yanılmıyorsam vinca major. Bir de düz yeşil yapraklısı var ve onun da diğeri olduğunu düşünüyorum. Ben alaca yapraklısını daha çok seviyorum ve benim bahçemde bulunan da o ;)

nurcanaybay
21-01-2011, 13:04
Bir bitkimin daha ismini öğrenmiş oldum ,teşekkürler.

nurguldk
21-01-2011, 14:57
Sakız sardunya benim için yani Ankara, Eskişehir gibi bölgeler için uygun değil sanırım. Çünkü kışı bahçede geçiremiyor.

Gilan'ın mesajında bahsettiği gibi çim kışlık soğanlara sorun yaratmıyorsa, (ki çim yazın en fazla su ihtiyacı olan yer örtücü) alyssum, aubrieta, campanula da sorun çıkarmaz diye düşünüyorum. Daha doğrusu umuyorum;)

Bir de ben, uzun taş çiçekliğin ortasına sırayla öbekler halinde yerleştirdim soğanları (lale,sümbül,nergis,çiğdem) Yani kenarlarda boşluk bıraktım. Yerörtücüleri kenarlara diksem diyorum. Araya karıştırmadan...

Aklıma yatan başka bir çözüm bulamazsam bunu deneyeceğim. Gelişmeleri resimlerle aktarırım..Tabi soğanların durumunu bir sonraki sene göreceğiz:(

nurguldk
21-01-2011, 15:09
Şimdi onu yazacaktım, Cezayir Menekşesi bol suyu seviyor, suladıkça keyifleniyor.

Sukulentlerin her türü olmasa da soğuğa dayanıklı pek çok türü var. Son zamanlar ben de bu konu üzerinde çok araştırıyorum. Çimsiz, her mevsim değişik türlerin çiçek açtığı, biri ölürken diğerinin canlandığı, kısaca hep canlı kalacak bir bahçe için kafa patlatıyorum. :) Artık deneme yanılma yöntemlerimden yorulduğumdan, her şeyi planlayıp sonra harekete geçmek istiyorum.

Böyle bir bahçe, basılmalık değil ama tablo gibi seyirlik olacaktır.

Şimdi farkettim sizin mesajınızı..Aslında anladım ki tamamen olay bu!!! Bahçenin düzeni sırayı hesaplamaktan geçiyor. Bir de sarkıcı ve yer örtücü gibi kusur kapatıcıların uzun süre çiçekli ve çok yıllık olması şart artık benim için..

Ben artık bu sene araştırıp, tek tek yazıp, kafamda yerleştirip, birde çiziyorum ;) Hersene tohumlarla uğraşmaktan fide dikmekten yorulup sonra da sezonun sonunda bakıyorsunuz. Elde birşey yok... Şimdiden deli gibi düşünüp araştırdığım için eşim beni komik buluyor ;)

bıcırık
21-01-2011, 20:07
Sukullentler de su da sorun olmaz...Az suyla yetinebildikleri için bana çok mantıklı geldi...

nurcanaybay
22-01-2011, 18:05
http://urbanext.illinois.edu/bulbs/planting.cfm


Doğru aktarabildim mi bilmiyorum ,bir arkadaş tercüme edebilir ise
bura da işimize yarayacak bilgiler var.Ben google çevirisi ile anlamaya çalıştım ,devrik cümlelerle pek anlaşıkmıyor.

drizz
25-01-2011, 12:27
Ben soğanlı bitkilerin çiçekleri bittikten sonra toprak yerine uygun bir ortamda dikim zamanına kadar saklanması gerektiğine inanıyorum.
Böylece yeni çiçekler çok daha sağlıklı oluyorlar.

sabah
27-01-2011, 12:34
Palmiye Merkezi (http://www.palmiyemerkezi.com/2010_ayinbitkisi.htm) 'nin ayın bitkisi sayfasında Ada Soğanı (Urginea maritima) için

kışın geniş, gösterişli yaprakları, sonbaharda ise alımlı yıldız şeklindeki çiçekleriyle ilgi çekicidir denmekte.

Ada soğanı dikimi için tavsiyeleri çok mantıklı:
Diğer soğanlılarla birlikte grup halinde veya yaprak döken ağaçların altında yine gruplar halinde kullanılabilir.

Geofit bahçesinde ilkbahar ve yazın çiçek açan türler ile birlikte kullanıldığında sonbaharda çiçekleri ve kışın yaprakları ile görünümünü tamamlar.

Dona dayanıklı türü de varmış.

üzüm
27-01-2011, 18:58
http://urbanext.illinois.edu/bulbs/planting.cfm
...

Sevgili nurcanaybay, bu bağlantıda soğanlı bitkilerin dikimi ve bakımı ile ilgili genel bilgiler var. "Landscaping" sayfasında yararlı bilgiler mevcut. (dilim döndüğünce tercümesi aşağıda)

Planlama süreci

Soğanları bahçeye dikmeden önce planlamasına zaman ayırın. Soğanları satın almadan önce kağıt üzerinde taslak hazırlayın. İleriye dönük bu planlama yeterli sayıda soğan almanızı sağlayacaktır. Bahar soğanlarının yeşil aksamları erken yazda öldüğünden hazırlanan taslak sonradan tek yıllık veya çok yıllıkların dikiminde işe yarayacaktır.

Peysajda kullanımı

Temel Dikim: Temel dikimde 12 veya daha fazla soğan grup olarak dikilirse erken bahara renk katar. Herdaim yeşil çalılar temel dikimde güzel bir arka plan sağlar. Tek yıllık ve çok yıllık bitkilerin yeşil aksamının rengine dikkat edin. Temel dikimde bu bitkilerden bazılarının yeşil aksamı soğan gruplarının arkasına güzel bir zemin sağlar.

Yaprak döken çalılar ve ağaçlar: Bahar soğanları yaprak döken çalılar ve ağaçların altına dikilebilir. Bahar soğanları büyüme ve çiçek açması için yetersiz ışık alacağı herdaim yeşil çalı altına dikilmemelidir. Ağaç ve çalı altında iyi gelişen bazı soğanlar: muskari, çiğdem, kar çiçeği, kardelen, mavi kardelen, göl soğanı, 'bluebells' ve erkenci nergis.

Erken çiçeklenen altın çanağı ve japon ayvası gibi çalıların çiçeklenmesine eş zamanlı çiçeklenecek dikkatlice seçilmiş bahar soğanları güzel bir renk kontrastı sağlayabilir. Bahar soğanları süs elması, Çin süs armudu veya erguvan gibi çiçekli küçük ağaçlarla birlikte ekilebilir.

Sınır dikimi: Muskari, sümbül, küçük nergis gibi kısa boylu soğanlar sebze bahçesinin veya çiçek tarhının kenarına dikildiginde bu bölgelere dikkat çeker. Çim kenarı boyunca dikelen soğanlar çim alana renk cümbüşü katacaktır.

Çok yıllık çiçek tarhı ve kaya bahçesi: Çok yıllık çiçek tarhının içine veya kenarına bahar renklerini katması için bahar soğanları dikilebilir. Çok yıllıkların çiçek açmasından önce Mart, Nisan ve Mayıs aylarında bahar soğanları çiçek açar. Soğanlar yeşil aksamının kurumasının fark edilmeyeceği şekilde tarha yerleştirilmelidir.

Çok yıllık tarhında kullanılan bahar soğanları bütün yıl boyunca toprakta bırakılacağı gibi çiçeklenmesi tamamlandığında çıkarılıp yerine başka bir bitki dikilebilir. Tarhı planlarken bitkilerin yükseklik ve ihtiyaç duyduğu alanın dikkate alınması esastır.

Yer Örtücü: Bazı soğanlar yerçamı, hercayi menekşe, vinca minor veya orman sarmaşığı gibi yükseklği fazla olmayan yer örtücü bitkilerle beraber ekilebilir. Yer örtücü ile soğanlı çiçek arasındaki yükseklik ilişkisi göz önüne alınmalıdır.

Yer örtücüler soğanlı çiçeğin boyunun yarısından fazla olmalalıdır. Yer örtücüler
soğan gövdesine destek olurlar, çiçeğin yağmur ve sulamadan dolayı çamurlanmasını önlerler.

Çim Alanı: Çimenliğin köşesi bahçe sahibi tarafından genellike manzara dikimine ayrılır. Bu dikim genellikle küçük çalılar ve çok yıllıklardan oluşur. Tek renkten bir veya iki grup bahar soğanı dikimi bahar aylarında odak noktası oluşturacaktır.

Saksılar: Bahar ve yaz soğanları taşınabilir saksılara dikilebilir. Bahar soğanı dikilmişse çiçeklenme bittikten sonra yeşil aksamının sararması için saksı gözden uzak bir yere taşınabilir. Yaz soğanları kullanılmışsa taraça veya pergola gibi alanlara bütün yaz boyunca renk katacaktır. Saksılar bahçenin değişik alanlarına taşınabilir ve buralarda kullanabilirler. Saksı bahçede yeni yerine taşındığında soğanın ışık isteğine dikkat edin. Saksının drenaj deliği olduğundan emin olun.

Dik yamaçlar: Peysajda dik yamaçların ot biçimi ve bakımı zordur. Lifli kök yapısına sahip Güngüzeli eğimli alanlar için etkileyici bir bitkidir. Bu alanlarda yeşil aksamı ile ilgi çeker, çiçeklenmesiyle renk katar. Güngüzeli ile bu peysaj alanının ot biçme problemi ortadan kalkar.

Soğanların çiçeklenme sırası: Peysaja renk katmak için soğan dikmeyi planlarken bu soğanların çiçeklenme zamanlarının farklı olduğu unutulmamalı. Hava durumunun çiçeklenme başlangıç zamanı üzerinde etkisi olabilir fakat çiçeklenme sırasına etkisi yoktur.

Sipariş kataloglarında pek çok soğanın çiçeklenme zamanı aynı gösterilebilir. Tabiatda böyle değildir. Bazı bahar soğanlarının çiçeklenme zamanı çakışır fakat çiçeklenme sırası tabiatdaki gibidir. Bahar soğanları erken Şubat'dan Haziran ortasına kadar çiçeklenir. Yaz soğanları erken yazdan sonbahara kadar çiçek açar. Peysajda kullanılabilecek sonbaharda çiçeklenen birkaç soğan mevcuttur.

Tasarım Fikirleri

Öbek dikim: Tek çeşit veya tek renk öbek dikimlerin daha fazla görsel etkisi olacağını unutmayın. Bir örnek renk ve doku göze hoş görünmesini sağlar. Yeşil aksamının aynı zamanda olgunlaşması ve yetiştirme özelliklerinin aynı olması soğanların bakımını kolaylaştırır.

Nizami bahçeler haricinde tek bir düz sıra halinde, ağaç veya çalı etrafınde tek bir çember olacak şekilde asla dikmeyin. Soğanlar öbek halinde dikildiği zaman daha iyi görünür. Doğada tek bir düz sıra halinde bitkiler yetişmez; düzensiz öbekler halinde yetişme eğilimindedirler.

Soğanların gruplanması: Lale, nergis gibi büyük bahar soğanları tek bir cinsden en az 12 adet olarak dikilmeli. Tek bir çeşit ve renkten ne kadar çok soğan dikilirse etkisi o kadar büyük olur.

Küçük bahar soğanları güzel bir etki sağlamak için 50 veya daha fazla sayıda gruplanarak dikilmeli. Daha az sayıda küçük soğanın çiçeklenmesi yetersiz kalır. Küçük soğanların uzaktan farkedilmesi zor olduğu için yürüyüş yolu, taraça veya evin giriş yolu boyunca dikilmelidir.

Yazın çiçek açan birçok soğan büyük çiçeklere sahip olduğu için daha az soğanla istenen etki sağlanır. Aynı türden en az üç ila altı yaz soğanın grup dikimi önerilir.

Soğan yüksekliği: Dikimden önce soğanın doğal yüksekliğini göz önünde bulundurun. Genel olarak uzun boylu soğanlı bitkiler ekim alanının arkasına, kısa boylu soğanlar öne dikilmelidir. Bu kuralın istisnası ise önde bulunan büyük boylu soğanın gelişip arka tarafı kapamasından önce arka plandaki küçük soğanın çiçeklenmesi koşuludur. Çiçeklenme bitince öndeki bitki küçük bitkinin yeşil aksamının sararmasını gizler. Yıldızçiçeği gibi uzun boylu yumrulu bitkiler uzaktan görülebileceği için bahçenin veya dikim alanının köşesinde kullanılmalıdır. Bodur türler ön plan bitkisi olarak kullanılabilir.

Küçük alanlarda dikim: Küçük alanlarda tek renk soğanlı bitkiler ekin. Tek rengin etkisi daha büyük olacaktır ve ekim alanını daha büyük gösterecektir. Küçük alanlarda karışık renkli dikim alanın daha küçük görünmesini sağlar.

Büyük alanlarda dikim: Peysaj alanındaki büyük alanlarda iki veya üç renk dikim daha etkileyici olabilir. Aynı renkteki soğanları bir araya toplayın, birbirine karıştırmayın. Beyaz çiçekler renklerin birlikte uyumunu sağlamada veya loş köşeleri aydınlatmakta etkili olabilir

Karışık dikim: Baharda çiçeklenen soğanlar hercai menekşe veya diğer uygun erken çiçeklenen bitkilerle birlikte dikildiğinde, renkleri belirgin olur. Petunya, kadife çiçeği gibi yazlık tek yıllıklar daha sonra ilave edilebilir. Yazlık tek yıllıklar soğanın yeşil aksamının sararmasını saklamada yetersizdirler fakat bütün yaz boyunca tarhın renkli kalmasını sağlarlar. Küçük dikim alanlarında tek renkte sezonluk bir bitkiyle veya yerçamı, unutma beni çiçeği, bazı küçük hosta gibi çok yıllık bitkiyle birlikte ekimi daha etkileyicidir.

Yazın çiçeklenen soğanların petunya, kadife ve diğer sezonluk bitkilerle birlikte dikildiğinde renkleri belirginleşecektir.

Pek çok yaz soğanının boyu uzundur ve çiçeklenmeden sonra alt kısmı göze hoş görünmez. Lilium ve yıldızçiçeği gibi bitkiler alt gövdeyi saklamak için çok yıllık, tek yıllık veya çalılar ile birlikte dikilebilir. Güngüzelleri Lilium'un alt gövdesini saklamak için iyi bir çözümdür. Yeni bodur güngüzelleri (örneğin Stella de Oro) çiçek tarhını mükemmel kaplar.

Renk fikirleri: Renkler sıcak veya soğuk oluşlarına göre farklı duygu ve algılama sağlar. Soğuk renkler mavi, mor ve yeşil tonları, sıcak renkler kırmızı, sarı ve turuncu tonlarıdır. Sıcak renkler baskın, soğuk renkler çekinik algılanır. Loş alana dikilen soğuk renkli çiçekler bu alanın algılanmasını daha da azaltır.

Sıcak veya soğuk renklerin yarattığı algı peysajda çiçek dikimlerinin planlanmasında kullanılabilir. Sıcak renkli çiçekler dikildiği alanın daha yakın görünmesini sağlarken soğuk renkli çiçekler bu alanın daha uzakta algılanmasını sağlar. Alanın arkasına dikilen soğuk renkli çiçekler bu alanın daha büyük görünmesini sağlarken sıcak renkli çiçekler alanın daha küçük görünmesini sağlar. Soğuk renkler yakından daha iyi ayırt edildiği için soğuk renkli çiçekleri görülebilecekleri en yakın yere dikin. Soğuk renkli çiçeler taraçaya yakın veya yürüyüş yolu kenarında daha etkileyicidir. Sıcak renkli çiçekler bahçenin uzak bir bölümünün odak noktası yapılmasına yardımcı olur. Sıcak renkler herhangi bir alan veya bahçede çarpıcı bir görüntü yaratır ve peysajda dikkat çeker.

Doğallaştırma: Doğallaştırma soğan dikimleri ile doğayı taklit işlemidir. Doğada soğanlar sıra halinde yetişmezler. Alana dağılmış düzensiz kümeler halinde çiçekler belirir. Çimenlik alanı kolayca doğallaştıracak birkaç erken bahar soğanı vardır. Bunlardan bazıları:kardelen, karçiçeği, çiğdem,mavi kardelen ve nergisdir. Soğanlı bitkilerin yeşil aksamı ölene kadar biçilmeyeceği unutulmamalıdır. Nergisler iyi bir doğallaştırıcıdır. Yeşil aksamı haziran sonuna kadar yaşamını sürdürdüğü için bahçe sahipleri çim biçmeyi bırakacaktır. Bahçe peysajında nergisler sürekli biçilmesi gereken yerlerin dışına dikilmelidir. Sonbaharda çiçeklenen güz çiğdemi için her zaman yer ayırın.

Kaynak : Using Bulbs in the Landscape by Ron Cornwell, University of Illinois Extension Educator (http://urbanext.illinois.edu/bulbs/landscaping.cfm)

nurcanaybay
27-01-2011, 20:43
Sevgili Üzüm ;
çok teşekkür ediyorum.Bazı detayları öğrenmiş olsakta, bence bu bilgiler çok işimize
yarayacak.En azın dan ,bilgiler derlenip toplanmış oldu.
Elinize sağlık.



Yazı da, lilium'ların önüne gün güzellerini öneriyor. Bu örnek gibi bir liste oluşturabilirsek işimiz çok
kolaylaşacak.

nurguldk
01-02-2011, 10:20
Sevgili üzüm çok teşekkürler. Çiçekli yer örtücülerle ekmek sorun olmaz gibi görünüyor bu yazıda. Çok sevindim. Deneyip göreceğiz gerçi :)

gilan
19-04-2012, 01:24
Yaprak döken ağaçların altında kalan bölgeler için hostalarla nergisleri birlikte dikmek öneriliyor. Kışın ağaç yapraksız olacağı için nergisler güneş ışığı alabilecek, yazın ağacın yaprakları gölge yaptığında da hosta mutlu olacak. Böylece hem yaz kış dolu bir köşe olur, hem de değişen gölge/güneş durumuna uygun bitki kullanılmış olur.

Kaynak: Daffodils & Hosta Collaboration for the North - White Flower Farm (http://www.whiteflowerfarm.com/983096-product.html)

gilan
11-06-2012, 03:28
Tam güneş bölgeler için de nergislerle güngüzellerini birlikte kullanmak öneriliyor.

nurcanaybay
29-09-2012, 11:48
İki yıldır gün güzelleri ile frezyalar aynı saksıda dikili , yaz boyunca saksı 2 ya da 3 günde bir bolca sulanıyor.

Şu anda frezyalar 15 cm kadar uzamış durumda , güngüzelleride kısmen sararmaya başladı.

gilan
04-10-2012, 22:12
Frezya yaz başında, gün güzeli yaz ortasından sonuna doğru çiçekleniyor. Bu ikili de güzel bir ikiliymiş. Siz de tavsiye ediyor musunuz? :)

üzüm
05-10-2012, 18:26
Antalya, İzmir, vb. yerler haricinde ancak saksıda güzel bir ikili olabilirler. Frezyalar soğuklara pek dayanıklı değiller.

nurcanaybay
05-10-2012, 19:32
Frezya yaz başında, gün güzeli yaz ortasından sonuna doğru çiçekleniyor. Bu ikili de güzel bir ikiliymiş. Siz de tavsiye ediyor musunuz? :)


Frezya mart-nisan , gün güzelleri de haziran ayında yoğun olarak açıyorlar.Bu durum bahsettiğim saksıda ki ikili için geçerli.O saksıda ki bodur türü. Diğer saksıda ki katmerli gün güzeli ise temmuz - ağustos aylarında çiçeklenmiş.

Bu durumda o saksının çiçekli olduğu günler toplam 2 ay kadar , fakat
yeşilliği 12 ay .Temmuz - ağustos arası bolca çiçeklenen bir başka bitkinin
ilave edilmesi ile bir saksı arajmanı yapabiliriz...suyu sevmesi koşuluyla.

Bahçe de ise bu koşullar göz önüne alınarak dikim yapılır ise hep yeşil bir
köşe sağlanabilir.

Benim gözlemlerim İzmir iklimi için geçerli tabii ki...
Soğuk bölgelerde yaşayan arkadaşlar Sn.Üzüm'ün mesajına göre karar versinler.

gilan
14-04-2013, 06:40
İnternette bir blogda nergislerin yanına sarmaşık latin çiçeği tohumları ekme fikrini okudum. Nergisler solunca latinler hızlıca büyüyüp o bölgeyi örtüp çiçeklendiriyormuş.

nurcanaybay
14-04-2013, 16:45
Agapanthus'ların hemoracallis'lerin önüne dikilmesi öneriliyor.
Agapanthus yıl boyunca yeşil olduğu için hemoracallis'ler yapraklanana dek orada ki boşluğu kapatmış oluyor.

Agapanthus yerine sosyete sarımsağı da kullanılabilir.

gilan
15-04-2013, 02:03
Sevgili nurcanaybay, tam sizin yazınızı okuduktan sonra bu manzarayı görünce dikkatimi çekti, fotoğrafladım. :)
Ama güngüzeli agapanthus'un arkasında kalırsa fazla kaybolabilir gibi geldi. Belki de iç içe, bir ondan bir bundan dikmek iyi olabilir.


390473

nurcanaybay
15-04-2013, 07:33
Günaydın , özletiyorsunuz kendinizi :)

Gün güzellerinin çiçek sapları 50-60 cm uzuyor aslında yaprak uzunluğuda öyle ama yine de deneyip görmek lazım.

Bir de hemoracallis'lerin , günün en sıcak saatlerinden korunması gerekiyormuş sanırım agapanthus da gölgeleyerek köklerinin serin kalmasını
sağlıyor.

Ben bir bölüme bu şekilde diktim .Agapanthuslarım küçük olduğu için gelişimlerini
beklemek gerekecek .Sonucu birlikte değerlendiririz.

( Yeni balkonunuzu artık görmek istiyoruz :)) )