Bağlan

View Full Version : Su motoru önerileri

ar4920
07-07-2009, 14:02
merhabalar ben sıteye yenı uye oldum tanıtım bölümünde kendimi tanıttım bir sorum var bahcemın ust kısmında 30 cıvarı sene once acılan bır kuyu var gecen yıl komsularımız bu kuyudan epeyce su cektıler bahcelerı ıcın bu yıl ben kullanmak ıstıyorum kuyunun derınlıgını bılmıyorum fakat şu anda kuyu agzı ıle kuyunun içindekı suyun arası 9 10 metre cıvarında asagıdakı resımdekı gıbı bır arazı yapısı var ne tıp bır motor kullanmalıyım önerılerınız nedır yardımcı olursanız sevınırım kuyunun dısına koyacagım kucuk bır motor bunu cekebılırmı dalgıc pompa kullanırsam gece cıkarmak zorunda kalırım cünkü kuyu arazimin sınırında ama ıcınde değil.sadece bu aylarda sulama ıcın kullanacagım :confused: yardımlarınız ıcın sımdıden tesekkurler

ar4920
07-07-2009, 15:23
peki ama ben daha once dalgıc pompa kullanmadım hiç dalgıc popayı kuyua nasıl salmalıyım bu konuda hıc bır bılgım yok http://www.koctas.com.tr/U/Mac-Temiz-Su-Pompasi/400-W/42576?R=200 bu pompa ısımı görürmü bunun elektırıgını evden saglarım ama kuyunun ıcıne nasıl koymalıyım tasarruf yapıcaz dıye kıvrılmayalım :) :cool:

Zeytinci
07-07-2009, 18:21
http://www.koctas.com.tr/U/Mac-Temiz-Su-Pompasi/400-W/42576?R=200 bu pompa ısımı görürmü bunun elektırıgını evden saglarım ama kuyunun ıcıne nasıl koymalıyım tasarruf yapıcaz dıye kıvrılmayalım :) :cool:

1. tercih.
En pratik ve kullanışlı olanı dalgıç pompa.
Pompayı bir naylon iple bağla ve içine salla. Dibe oturunca biraz (ena az 1 mt.) ipi yukarı çek ve ipini bağla. Pompa ile beraber elektrik kablosu da kuyu içine gönderilecek. Basma borusunu da iple beraber bağlarsınız.

2. Tercih santrifüj (salyangoz gövdeli) pompa. Bu zahmetli yoldur. Su sana uzaksa sen suya yaklaşacaksın. Bu ne demek; pompa en çok yüzeye 6 metre mesafede olan kuyu içindeki suyu emebilir. Senin kuyuda yüzeye 9-10 metrede su olduğu için pompayı suya yakın yere koyman gerekir. Bu da imkansız değil ama zordur.

Pompanın su debisinin (saatte vereceği su miktarı) senizn işini görmesi gerekir.

Kolay gelsin.

Birol
07-07-2009, 19:52
Sayın arkadaşım önce hoş geldin
Ben de arkadaşlarımın söylediklerine paralel kendimce bazı fikirler söylüyeceğim. Suya ip salarak kesin ölçüyü aldınmı 9-10 metre arası diyorsun bu kesinmi, afakimi. Elk sorunun varmı, sorma sebebim şu, aynı sorunu bende yaşadım bundan 2 sene önce, altı metrede hazır su vardı tulumbaya bağlı, ben tulumbanın yanına flanş yaptırdım ve aşağıya ( sert emişte büzülmeyen ) ucuna klepe bağlayıp plastik 3 inc lik hortum saldım.

Bir tane Honda 3 inc giriş 3 inc cıkışlı su pompası aldım ona bağlayıp bir kaç sene kullandım. Satıcının bana söylediği ve benimde tecrübemle sabitlediğim ( satıcı 9 metre dedi ) Su seviyesi 8 metrenin altına düştüğünde cekiş zayıflıyor. Uzun lafın kısası suyun 8 metreden yukarda ve bolsa su motoru ile de halledebilirsin işini, istediğin zaman takıp, istediğin zamanda cıkarabilirsin. Güzel tarafı elektrik sorunu olan yerlerde çok mantıklı, ama elektrik sorunun yoksa, suyunda 8 metreden daha derinse o zaman dalgıç en iyisi, eğer dalgıçta karar kılarsan dalgıçı dalgıç panosuz kullanma derim, çünkü su seviyesi düşerse dalgıcın yanma tehlikesi olur. Kolaygelsin.

Aziz Fayda
07-07-2009, 20:38
Bence elektrik sorunun yoksa en uygun metod Zeytinci 1. tercih. Sn. Birol panosuz kullanma demiş sebebi susuz koruma için. Zaten senin verdiğin linkteki pompanın kendinden seviye flatörü var. Sen bu pompaya 220 v. verdiğinde dipte su varsa yani faltör yüzer konumda ise pompa start alır. Eğer su seviyesi pompa emiş yüzeyinin altına düşerse pompa fişe takılı da olsa flatör aşağı düşer ve pompayı susuz çalışmaktan korur.

selamlar

Aziz FAYDA

ar4920
08-07-2009, 07:23
1. tercih.
En pratik ve kullanışlı olanı dalgıç pompa.
Pompayı bir naylon iple bağla ve içine salla. Dibe oturunca biraz (ena az 1 mt.) ipi yukarı çek ve ipini bağla. Pompa ile beraber elektrik kablosu da kuyu içine gönderilecek. Basma borusunu da iple beraber bağlarsınız.

2. Tercih santrifüj (salyangoz gövdeli) pompa. Bu zahmetli yoldur. Su sana uzaksa sen suya yaklaşacaksın. Bu ne demek; pompa en çok yüzeye 6 metre mesafede olan kuyu içindeki suyu emebilir. Senin kuyuda yüzeye 9-10 metrede su olduğu için pompayı suya yakın yere koyman gerekir. Bu da imkansız değil ama zordur.

Pompanın su debisinin (saatte vereceği su miktarı) senizn işini görmesi gerekir.

Kolay gelsin.

tesekkur ederim 2tercıhte kı gıbı suya yaklasamam 2 metre capında ve kayaya oyularak yapılmıs etrafında beton bıle yok sadece ust kapak beton dokum o kayaları kırmak bayagı zor olabılır anladıgım kadarıyla ben sanırım dalgıc pompaya yönelmelıyım ama anlamadıgım şu dalgıc pompayı tamamen mı suya sokuyoruz? birde su sevıyesı asagı ınerse motoru otomatık dururmu?

ar4920
08-07-2009, 07:32
Sayın arkadaşım önce hoş geldin
Bende arkadaşlarımın söylediklerine paralel kendimce bazı fikirler söylüyeceğim. Suya ip salarak kesin ölçüyü aldınmı 9-10 metre arası diyorsun bu kesinmi, afakimi. Elk sorunun varmı, sorma sebebim şu, aynı sorunu bende yaşadım bundan 2 sene önce, altı metrede hazır su vardı tulumbaya bağlı, ben tulumbanın yanına flanş yaptırdım ve aşağıya ( sert emişte büzülmeyen ) ucuna klepe bağlayıp plastik 3 inc lik hortum saldım. Bir tane Honda 3 inc giriş 3 inc cıkışlı su pompası aldım ona bağlayıp bir kaç sene kullandım. Satıcının bana söylediği ve benimde tecrübemle sabitlediğim ( satıcı 9 metre dedi ) Su seviyesi 8 metrenin altına düştüğünde cekiş zayıflıyor. Uzun lafın kısası suyun 8 metreden yukarda ve bolsa su motoru ile de halledebilirsin işini, istediğin zaman takıp, istediğin zamanda cıkarabilirsin. Güzel tarafı elektrik sorunu olan yerlerde çok mantıklı, ama elektrik sorunun yoksa, suyunda 8 metreden daha derinse o zaman dalgıç en iyisi, eğer dalgıçta karar kılarsan dalgıçı dalgıç panosuz kullanma derim, çünkü su seviyesi düşerse dalgıcın yanma tehlikesi olur. Kolaygelsin.

hosbuldum tesekkur ederım bır ıple olctum tam olarak 9 metre 1 metrede hortum salsak 10mt den cekıcek ben 1 **** ıkı sene kullanıcam tas catlasa babanemın gecekondusunda ugrasıyorum bahce ıslerıyle ama malesef mutayıte verılmıs durmuda en fazla 1 **** 2 yaz kullanıcam ıste elektırık sorunum yok cankayanın ortasında bır gecekonducuyum :) direk sehır elektırıgı kullanıcam yanı ama bu panodan kastınız nedır?yanı panoya ne koymalıyım birde 1-2yaz ıcın cok gereklılımı?

ar4920
08-07-2009, 07:44
Bence elektrik sorunun yoksa en uygun metod Zeytinci 1. tercih. Sn. Birol panosuz kullanma demiş sebebi susuz koruma için. Zaten senin verdiğin linkteki pompanın kendinden seviye flatörü var. Sen bu pompaya 220 v. verdiğinde dipte su varsa yani faltör yüzer konumda ise pompa start alır. Eğer su seviyesi pompa emiş yüzeyinin altına düşerse pompa fişe takılı da olsa flatör aşağı düşer ve pompayı susuz çalışmaktan korur.

selamlar

Aziz FAYDA

aziz bey bu pompadakı sevıye flatorumudur? hıc bır bılgım yok bu konuda eger öyleyse dedıgınız gıbı panoya gerek yok direk sehir elektırıgıyle kullanıcam hatta sıze bahceden bir fotograf ekleyım hatta bugun kuyununda resımlerını cekıp eklerım yardımlarınız ıcın tesekkurler:rolleyes:

Zeytinci
08-07-2009, 09:52
ama anlamadıgım şu dalgıc pompayı tamamen mı suya sokuyoruz? birde su
sevıyesı asagı ınerse motoru otomatık dururmu?

Dalgıç pompayı kuyunun dibine kadar daldıracaksınız. Sonra ipini biraz (yaklaşık 1 metre) yukarı çekeceksiniz ki dipteki çamuru çekmesin. Pompa suya batık olacak.

Su seviyesi motorun altına düştüğünde pompa otomatik durur. Şu senin resimdeki yuvarlak sarı birşey var ya (şamandıra-flatör) işte o su olmadığı zaman pompanın elektriğini keser ve pompayı durdurur.

İşin bitince dalgıcı kuyudan çeker, götürüp evine koyarsın. Çalınma derdi olmaz.
Kolay gelsin.

Birol
08-07-2009, 11:09
Sayın ar4920
Benim dalgıçtan kastım başka tip olanı idi, boru tip kademeli tulumbalı, ama sana ondan gerek yok zeytinci arkadaşımın söylediği tip dalgıçlar en ideali senin için, onlar için panoya gerek yok. üzerinde otomatik kesici var.

ar4920
08-07-2009, 15:43
Dalgıç pompayı kuyunun dibine kadar daldıracaksınız. Sonra ipini biraz (yaklaşık 1 metre) yukarı çekeceksiniz ki dipteki çamuru çekmesin. Pompa suya batık olacak.

Su seviyesi motorun altına düştüğünde pompa otomatik durur. Şu senin resimdeki yuvarlak sarı birşey var ya (şamandıra-flatör) işte o su olmadığı zaman pompanın elektriğini keser ve pompayı durdurur.

İşin bitince dalgıcı kuyudan çeker, götürüp evine koyarsın. Çalınma derdi olmaz.
Kolay gelsin.

tavsıyelerınız ıcın tesekkurler hafta sonu bauhausa da bır bakıp keseye uygun olanını alcıcam :)

ar4920
08-07-2009, 15:45
Sayın ar4920
Benim dalgıçtan kastım başka tip olanı idi, boru tip kademeli tulumbalı, ama sana ondan gerek yok zeytinci arkadaşımın söylediği tip dalgıçlar en ideali senin için, onlar için panoya gerek yok. üzerinde otomatik kesici var.

:) sevındım ılgınıze tesekkurler :rolleyes:

Zeytinci
08-07-2009, 20:04
tavsıyelerınız ıcın tesekkurler hafta sonu bauhausa da bır bakıp keseye uygun olanını alcıcam :)

Satın alırken su basma yüksekliğine dikkat ediniz. Ucuz alacağım diye işnizi görmeyecek pompa alma hatasına düşmeyin.

Aziz Fayda
08-07-2009, 22:43
Satın alırken su basma yüksekliğine dikkat ediniz. Ucuz alacağım diye işnizi görmeyecek pompa alma hatasına düşmeyin.

Sn. ar4920

Aynen arkadaşların söylediği gibi, kolay gelsin. Zeytinci'nin dediği gibi basma yüksekliğine dikkat !. Eğer suyu yaklaşık 9 m.'lik kuyudan çekip yer seviyesinden de belli bir yüksekliğe basacak isen + yükseklik ilave. Bir de bunlara ilave basınç istiyorsan + ilave. (1 bar yaklaşık 10 metre) Umarım kafan karışmamıştır. Tabii ki debi de önemli o da ayrı bir konu.

Analayacağın pompa seçimi biraz hesap istiyor.

selamlar
Aziz FAYDA

ar4920
09-07-2009, 07:47

Sn. ar4920

Aynen arkadaşların söylediği gibi, kolay gelsin. Zeytinci'nin dediği gibi basma yüksekliğine dikkat !. Eğer suyu yaklaşık 9 m.'lik kuyudan çekip yer seviyesinden de belli bir yüksekliğe basacak isen + yükseklik ilave. Bir de bunlara ilave basınç istiyorsan + ilave. (1 bar yaklaşık 10 metre) Umarım kafan karışmamıştır. Tabii ki debi de önemli o da ayrı bir konu.

Analayacağın pompa seçimi biraz hesap istiyor.

selamlar
Aziz FAYDA

sayın zeytıncı ve azız bey benım suyu kullanacagım yerdekı kot aslında kuyunun su sevıyesıyle asagı yukarı aynı yanı suyu 9 metreden basıp arazı yapısı nedenıyle 8 metreye gerı asagı ıncek su asagı ınerken sıfon yapacagından pompayıda pek yormayız galıba :rolleyes:

aslan_k
09-07-2009, 13:12
Sn ar4920, 2 hafta önce Karaköy'den dalgıç pompa aldım, dalgıç pompayı alırken dikkat edeceğiniz etkenler arkadaşların da belirttiği gibi

1- Kuyunun derinliği
2- Kuyu ağzı ile suyun gideceği en yüksek nokta arasındaki kot farkı
3- Yatayda gideceği mesafe, burda her 10 metre için 1 metre kot yüksekliği gibi düşünerek hesaba katılıyor.
4- Pompalamak istediğiniz su miktarı

burada "1+2+3 = pompanın toplam su basabileceği yüksekliği" gösterir, bu yüksekliğe performans diyagramında o pompanın ne kadar su basacağına bakıp işini görecek bir pompa alabilirsiniz. Gerçi sizin arazide su aşağıya gidiyor, sanırım sadece 10mt yi aşacak bir pompa sizin için yeterli olacaktır. Hatta çok uzun ömürlü olmayacaksa size titreşimli(eletromanyetik) ucuz pompalardan tavsiye edebilirim, 2 sene için fazla para ayırmamış olursunuz, ama onlarında çok gürültülü olduğu söyleniyor.

aşağıdaki linklerde hesap tablolarından fikir edinebilirsiniz.
http://www.sumakpompa.com/tr/dalgic.html

http://www.deltapompa.com/temiz.htm

http://www.vortexpompa.com/kademeli_celik_govdeli_keson_kuyu_pompalari.html

ar4920
09-07-2009, 16:23
Sn ar4920, 2 hafta önce Karaköy'den dalgıç pompa aldım, dalgıç pompayı alırken dikkat edeceğiniz etkenler arkadaşların da belirttiği gibi

1- Kuyunun derinliği
2- Kuyu ağzı ile suyun gideceği en yüksek nokta arasındaki kot farkı
3- Yatayda gideceği mesafe, burda her 10 metre için 1 metre kot yüksekliği gibi düşünerek hesaba katılıyor.
4- Pompalamak istediğiniz su miktarı

burada "1+2+3 = pompanın toplam su basabileceği yüksekliği" gösterir, bu yüksekliğe performans diyagramında o pompanın ne kadar su basacağına bakıp işini görecek bir pompa alabilirsiniz. Gerçi sizin arazide su aşağıya gidiyor, sanırım sadece 10mt yi aşacak bir pompa sizin için yeterli olacaktır. Hatta çok uzun ömürlü olmayacaksa size titreşimli(eletromanyetik) ucuz pompalardan tavsiye edebilirim, 2 sene için fazla para ayırmamış olursunuz, ama onlarında çok gürültülü olduğu söyleniyor.

sn aslan k sızınde söyledıgınız gıbı sadece 10 metreyı aşsın o da yeter ama kuyu agzından su arası 9mt e pompayıda 1-2 metre asagı sallasak 9+2=11 diyerek mı almalıyım yanı su sevıyesının yanında pompanın dıbe ınecegı mesafeyıde hesaba katmalımıyım?

aslan_k
12-07-2009, 18:21
Bence biraz fazla hesaplamakta yarar var, bu şartları karşılayan piyasada çok pompa var şansınıza seçme sizin elinizde , bu işlerin yapıldığı yerlere gidin ve hesaplamayı orada yaptırın ve alın bir pompa basın suyu.

k0900
12-07-2009, 19:22
Hemen her pompanın teknik spesifikasyonu, abakları vardır. Satıcıların pek çoğu bunlarla ilgilenmez, ezberledikleri bazı bilgilerle satış yaparlar.

İhtiyacınızı pompa üreticilerinin danışma hatlarından teknik elamanlara sormanızda fayda vardır.

Ne gereksiz enerji tüketilir, nede ihtiyacımızın altında olan pompa alırız:)

neurosis
14-04-2012, 18:03
merhaba...

konu açılalı bayağı olmuş ama umarım biri okur söyler bahçemizdeki kuyu için su pompası bakıyoruz derin değil dibini nerdeyse görüyorum.dalgıç pompamız var onuda kullanıyoruz yani dalgıç istemiyorum.sadece lazım olduğunda kuyudan su çekmek ve bahçe sulamada da kuyu suyu kullanıyoruz bu gibi zamanlarda işimi görecek nasıl bir su pompası almalıyım acaba...

teşekkürler....

s.serdar
03-05-2012, 12:07
merhaba...

konu açılalı bayağı olmuş ama umarım biri okur söyler bahçemizdeki kuyu için su pompası bakıyoruz derin değil dibini nerdeyse görüyorum.dalgıç pompamız var onuda kullanıyoruz yani dalgıç istemiyorum.sadece lazım olduğunda kuyudan su çekmek ve bahçe sulamada da kuyu suyu kullanıyoruz bu gibi zamanlarda işimi görecek nasıl bir su pompası almalıyım acaba...

teşekkürler....

Dalgıç tip kullanmak istemiyorsanız, tek seçenek santrifujlu elektrikli popmpa kullanmak. Akım verdiğinizde devreye girer. Kuyuda su bittiğinde kendiliğinden stop eder. Sulama ihiyacı bittiğinde enerjisini kapatırsanız devreden çıkar. Her marka ve modelin emiş ve basış ve debi değerleri farklı olduğundan, ihtiyaç duyduğunu değerlere uygun tip ve markayı tercih edebilirsiniz.

290417

meltem81
11-12-2012, 12:57
su motoru (pompası)almayı düşünüyoruz ama hangisi iyidir bu konuda açıkcası bildigimiz yok yardımcılarınızı bekliyorum

smnvrl
11-12-2012, 13:17
Sn Meltem81,

Sanırım su motorunun nasıl bir iş yapacağı, alanın büyüklüğü, suya mesafesi,suyun ne kadar uzağa taşınacağı ve taşınacak suyun miktarı konularında bilgi verir iseniz üstatlarımız daha açıklayıcı yorumlar yapacak ve tavsiyelerde bulunacaklardır.

kgursan
12-12-2012, 18:41
Motor ve pompa farklı şeylerdir.
Motor pompayı çevirerek suyu dere,göl-gölet, kuyu gibi yerlerden alarak yüzeye çıkarır ve istenilen mesafeye kadar basınç altında iletir.

Burada Motor özellikleri: Elektrikli motorları (Bunlar da 3 fazlı veya tek fazlı motorlar) olmak üzere 2 ye ayrılır. Suyun miktarına (debisine) , kaç metre derinden çekileceğine ve ne kadar uzaklığa götürüleceğine göre güçleri değişir ve tipleri değişir. örneğin çok derinden su alacaksanız derin kuyu motorlar kullanırsınız, elektriğiniz mono faz (tek faz) ise monofaz motorlar, Motor ceryanı (tri faz) var ise tri faz (3 fazlı) motorlar kullanılır.

Doğal olarak bu motorlara bağlı pompa lar da değişiktir. Derinden su çekmek için (8-10 m. den daha derin yerlerden) derin kuyu pompaları kullanmalısınız, 5-8 m derinden çekmek için normal santrafuj pompalar kullanırsınız.

Pompalar da açık fanlı ve kapalı fanlı (salyangoz) pompalar olmak üzere ikiye ayrılır. Açık fanlı pompalar derinlerden suyu çeker ama fazla basınç yapamaz, Salyangoz yani kapalı fanlı pompalar Fazla basınç yapar ama çok derinlerden su çekemez.

Bir de bunların birleştiği UKS li motopomplar vardır ki hem açık fan hem kapalı fan bulundurur. Açık fan suyu derinden kolay çeker, kapalı fana aktarır ve kapalı fan da suya basınç verir. UKS li motorlardan bildiğim DOMAK markası var. Belki başkaları da vardır.

Bilmem ki çok kapalı sorunuza bu kadar açık cevap yeterli oldu mu? Kolay gelsin.

smnvrl
12-12-2012, 19:14
Sn Kgursan,

Gayet güzel bir şekilde özet geçmişsiniz bu hali ile dönem ödevi olarak kullanılabilir.Elinize sağlık.

halil~58
09-01-2013, 12:57
110 metre derinlikten suyu cekmek icin nasıl bir dalgıc motoru alabilirim 220 volt eletirigim var yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla

s.serdar
09-01-2013, 14:09
110 metre derinlikten suyu cekmek icin nasıl bir dalgıc motoru alabilirim 220 volt eletirigim var yardımlarınızı bekliyorum saygılarımla

Sayın halil~58

kgursan bu konuyu elinden geldiğince açıklamaya çalışmıştı. Buna ilaveten bir iki küçük açıklamada da ben bulunayım.

İşin en zor tarafı tüketicinin derdini yeterince açıklamaması veya açıklayamaması durumunda ortaya çıkıyor. Siz de maalesef bu kapsama giriyorsunuz. Sorunuzda verdiğini bilgilere göre yanıt monofaze dalgıç pompa dan başka bir şey olamayacaktır.

Eğer kuyunuzun statik ve dinamik su seviyelerini, debisini, saatte veya günde çekeceğiniz su miktarını belirtirseniz, çektiğiniz suyu öncelikle bir depoda mı biriktirip dağıtım yapacağınızı, yoksa kuyudan çekip derhal kullanıma mı vereceğinizi, depodan verecekseniz depodan saatte çekeceğiniz su miktarını ve kuyu ağzı ile depo arasındaki yatayda ki mesafenin ne olduğu ve bu bağlantı için hangi ebatta boru kullandığınız gibi veriler olmadan, sorunuza sağlıklı bir yanıt vermek mümkün değil.

Vereceğiniz cevaplar ve açıklamalara göre artık, çeşitli firma ve markaların arasından monofaze dalgıç pompanın gücününü saptamak bu güçteki pompalar arasından da, yine kademe tercihi yapmak ve fiyat performans araştırma ve değerlendirmesi yapmak gerekiyor. Ancak şunu belirteyim ki 110 metreden su çekecek monofaze dalgıç pompanın ömür ve kullanım süresi maalesef uzun olmayacaktır. Eğer ticari amaç ile kullanacak iseniz, imkanınızı zorlayın ve trifaze elektirik temin etmeye çalışın ki, daha uzun ömürlü trifaze dalgıç pompaya yönelin derim.

Eğer yukarıda değindiğim türden soruların cevaplarını alabilirsek, belki ben belki de bir başka üyemiz size bu konularda daha detaylı ve sağlıklı bir öneride bulunabiliriz.

Saygılarımla.

hk50
09-01-2013, 16:34
Eğer ticari amaç ile kullanacak iseniz, imkanınızı zorlayın ve trifaze elektirik temin etmeye çalışın ki, daha uzun ömürlü trifaze dalgıç pompaya yönelin derim.

Trifaze elektrik aboneliği için Elektrik idaresiTarımsal sulamada DSİ den alınma kuyu kullanma ruhsatı isterki,ayrı bir uğraş.

sadecegeçen
09-01-2013, 16:58
elektrik varsa en güzeli dinamo motor

Tamtutulma
10-01-2013, 11:39
Kuyunuz çok derin değilse 6 metre kadar derinlikten su çekip 27 metre kadar yükseğe su basan motopomplardan alabilirsiniz. Bu yıla kadar böyle bir motopomp kullandım. Elektriğe ihtiyacı yok, benzinli, kendisi çalışıyor ve suyu basıyor. Benim depom 4 metre aşağıda; motopomptan 3 metre yükseklikte ve 20 metre uzaktaki depoma 40 dakikada 5 ton su basıyor. Üstelik bu motopompu 2 yıl önce 250 TL gibi gülünç bir fiyata almıştım. Ancak motopomplar 6-7 metreden daha derinden su çemekiyorlar, bu kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir konu.

10-20-30 Metre gibi derinlikten su çekmek için klasik dalgıç pompalar uygundur. Bunların gücü ve saatte bastığı su miktarı, markası gibi konular fiyatlarını değiştiriyor.

40 Metre ve daha derinden su çekecekseniz boru tipi dalgıç pompa almanız gerekiyor. Mevcut kuyum yağmur ve kar sularının birikmesiyle yılda 20-25 ton su kapasiteli. Ancak 450 fidanım var ve bunlar büyüdükçe su gereksinimleri de arttığı için 120 metre derinlikte bir sondaj kuyusu açtırdım.

Kuyu için dalgıç pompa seçimi çok dikkatlice yapılmalı ve hiç bir ayrıntı pas geçilmemelidir. Bunları işin uzmanı değilseniz sakın kendiniz hesaplamaya kalmayın. Ufak bir hatanız bile yıllarca başınızın ağrımasına yol açacaktır. Dalgıç pompa satan yerler ve dalgıç pompa montajı yapan kişiler bu hesapmanın nasıl yapıldığını bilen profesyonel kişilerdir. Benim kuyum 120 metre derinlikte. Kuyuda yerden 30-40 metre kadar derinde su var. Yaklaşık kuyunun 80 metresi su ile dolu. Montajı yapacak tanıdık bir usta ile irtibat kurdum. Kuyudan çektiğim suyu yaklaşık 10 metre yükseklikte bir depoya basacağımı, saatte 6-7 ton su istediğimi ve 8 kw bir jeneratör kullanacağımı söyledim. Usta 2 ayrı markanın kataloglarını açtı, oradaki İtalyan malı bir motor ve yerli malı bir pompanın birlikte istediğim suyu pompa 80 metre derine daldırılırsa basabileceğini hesapladı.

Dalgıç motoru + dalgıç pompa + pano + kuyu montaj kapağı + 100 metre elektrik kablosu+ 100 metre ince pano elektrik kablosu+100 metre 50'lik kangal boru+işçilik 2.300 TL gibi bir fiyata mal oldu. Malzemeleri aldım. Ancak montaj için Mayıs ayını bekliyoruz. Nasıl olsa Mayıs sonuna kadar suya ihtiyacım yok ve pompanın boşuna suyun içinde de beklemesine gerek yok.

s.serdar
10-01-2013, 16:08
Eğer ticari amaç ile kullanacak iseniz, imkanınızı zorlayın ve trifaze elektirik temin etmeye çalışın ki, daha uzun ömürlü trifaze dalgıç pompaya yönelin derim.

Trifaze elektrik aboneliği için Elektrik idaresiTarımsal sulamada DSİ den alınma kuyu kullanma ruhsatı isterki,ayrı bir uğraş.

DSİ kullanım suyu içinde kullanım belgesi (ruhsat) veriyor. Ancak Tarımsal sulama için ruhsat alırsanız, elektriğin kilowaat saatine daha az para ödersiniz.

Zaten bu yılın 25 Şubat'ına kadar her kuyuya sayaç konulma ve kotadan fazla miktardaki kullanımlar için ilave ücret ödeme zorunluluğu getirildi. :mad:

Gözümüz hayırlı olsun. :p

kurmedia
27-02-2013, 00:01
arkadaşlar merhaba. Benim bir problemim var yardımcı olursanız sevinirim. Ben arazime 103metre derinliğinde sondaj vurdurdum, pompa motoru aracılığıyla suyu yukarıya çekiyoruz. Motor 90 metre kadar derinlikte ve motor elektrik panosuna bağlı, ancak elektrikten yani teknik bi pronlemden dolayı pano yandı. Pano yanınca, pompa motorunun bağlı olduğu ip'te yandı ve ip aşağı düştü (yaklaşık +90metre aşağıya düştü) Boruyla çekmeyi denedik motoru yaklaşık 60 metresini çıkartabildik ancak sonrası gelmedi biryere takıldı sanki, ne kadar zorlarsakta gelmedi hatta insan gücüyle değil de makine yardımıyla yaptık bu işlemi, boruyu sağlam bir ipe bağlayıp, ipi de kepçeye bağlayarak çektik, ancak ipte birsüre sonra dayanamayıp koptu. Velhasıl boru da aşağı düştü, yani problem şu ki; pompa motorunu aşağıdan nasıl çıkartabiliriz ( Kanca tutturup denedik sağlıklı olmadı ) Farklı alternatifleriniz olursa çok sevinirim
Şimdiden teşekkürler..

sedatkso
10-03-2013, 22:42
ıyı gunler benım sorum su olacak bı arkads cevap verırse sevınırım.benım tarlamda yaptırmıs oldugum sondaj sonucunda 115 metreden su cıktı ve 108 metreye kadar boru koydular.sondaj yapan arkadas bana motor mu yoksa dalgıc pompa mı oluyor onu anlamadım 98 metreye koy dedı.sımdı ben bu kuyuya kaclık pompa atmam gerkır cıkan suyuda 300 metre ılerıye basacak ama bastıgı alan duz bır mesafe.sımdı ben hemen bu dalgıc pompanın kaclık oldugunu ve ne kadar elektırık yaktıgını bılmem lazım kı ona gore elektırık hattı doseyecegız yerın altından.ona gore kac amperlık elektırık alacagımızı hesaplayalım ama dalgıc pompanın kaclık olması gerekıyor kac metreden kac kw lık bısey lazım anlamıyorum.lutfen yardım

madatruk01
28-11-2013, 15:59
Merhaba aemreayan,

Bende arsama sondaj vurdurmak istiyorum. Arsamın gölün içinde yarım ada şeklinde su çıkarmı bakacağım. Buraya bir sondaj vursak 80 metreden su çıksa, buraya nasıl bir pompa/motor almam lazım? 10 sene sonra ev yapmak ve şu andan aağaçları yetiştirmek istiyorum.

Sadece 620m2 de 10-15 ağaç sulamak için düşünüyorum.

Yardımcı olursanız sevinirim.

Edit: Arsa konumum;
https://maps.google.com/maps?q=Sar%C4%B1%C3%A7am,+Menek%C5%9Fe+K%C3%B6y%C3 %BC,+Adana,+T%C3%BCrkiye&hl=tr&ie=UTF8&sll=47.931066,-91.933594&sspn=30.964523,86.572266&oq=adana+menek%C5%9Fe+k%C3%B6y&t=h&doflg=ptk&hnear=Menek%C5%9Fe+K%C3%B6y%C3%BC,+Sar%C4%B1%C3%A7 am%2FAdana,+T%C3%BCrkiye&z=14

s.serdar
28-11-2013, 16:58
Kuyunun çapı, çıkacak suyun statik ve dinamik seviyeleri, debisi, saatte ki tüketiminiz bilinmeden, nasıl bir pompa kullanılması gerektiği hususundaki tavsiye ve önerilerin bilimsel olmayacağını düşünüyorum.

madatruk01
29-11-2013, 15:11
Kuyunun çapı, çıkacak suyun statik ve dinamik seviyeleri, debisi, saatte ki tüketiminiz bilinmeden, nasıl bir pompa kullanılması gerektiği hususundaki tavsiye ve önerilerin bilimsel olmayacağını düşünüyorum.

Merhaba,

Şuan ortada ner bir nokta olmadığı için değerleri veremiyorum. Muhtemelen kuyu çapı en küçük çaplardan biri olacak. Sonuçta 620m2 bir alan sulaması yapılacak.O çapa görede pompa veya motor seçimi yapmam gerekiyor ama bu konularda deneyimim yok

İşi yapacak ustanında ağızına bakmak istemiyorum. Yapmadan önce ustayla bazı noktalarda hemfikir olacak şekilde bilgi edinmek istediğimden sizlerden destek istiyorum. Nette çok fazla bir bilgi bulamadım.

Daha önce mustakil ev için bu işleri yapan arkadaşlar varsa, bana referans olurlarsa sevinirim.

s.serdar
30-11-2013, 00:54
Şuan ortada ner bir nokta olmadığı için değerleri veremiyorum. Muhtemelen kuyu çapı en küçük çaplardan biri olacak. Sonuçta 620m2 bir alan sulaması yapılacak.O çapa görede pompa veya motor seçimi yapmam gerekiyor ama bu konularda deneyimim yok

İşi yapacak ustanında ağızına bakmak istemiyorum. Yapmadan önce ustayla bazı noktalarda hemfikir olacak şekilde bilgi edinmek istediğimden sizlerden destek istiyorum. Nette çok fazla bir bilgi bulamadım.

Daha önce mustakil ev için bu işleri yapan arkadaşlar varsa, bana referans olurlarsa sevinirim.

Evet Adana ve civarında bu işi yaptırmış olanların tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Sondaj işi oldukça netamelidir. Akla gelmeyen her başa gelebilir. Pompa ise işin en kolay tarafıdır.

Örneğin 100 metre kazı yapıp suyu buldunuz diyelim. Kuyunun ölçülecek dinamik ve statik seviyelerine göre pompanın yerleştirileceği derinlik belirlenir. Dinamik seviye pompanın 40 metre derine konulmasının yeterli olabileceği gibi 90 metre derine konulmasını da gerektirebilir. İhtiyacınız için 100 metrelik bir kuyudan 40 metre yukarı su çekilmesi yeterli olabileceği gibi 90 metre derinlikten de çekilmesini de gerekli kılabilir. İhtiyacınızı 40 metreden sağlayacak pompa ile 90 metrede sağlayacak pompa aynı değildir. Fiyat olarak marka ve modeline göre yarı yarıya değişkenlik gösterir. 40 metrede tek fazlık motor yeterli olabilecekken 90 metredeki motorun 3 fazlı olması gerekebilir. Pompalar yakın zamanlara kadar 50 hertz'lik iken artık 60 hertz'lerde yaygınlık kazandı. 50 den 60 hertz çıkmak pompanın verim ve basım gücününü arttırır. Elektrik sarfiyatını optimuma indir ancak pompa maliyetini arttır.

Pompanın kaç metreye konulacağı tespit edilmeden, pompanın hp'si, kademe sayısı belirlenemez. Belirlenemeyince de pompa maliyeti hakkında bir şey söylenemez. Ancak çok kabaca bir yaklaşım ile 4 inçlik, 14 kademeli 1,5 hp'lik bir pompa ağaçlarınızı sebzelerinizi sulamak için saatte 2 ton suyu verebilir. Ancak firmaların ürün, tip ve modellerine göre bu rakamlarda ciddi değişikler ortaya çıkabileceğini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Eğer çıkardığınız su ile şohben, sprinker gibi belirli bir şebeke basıncı arayan sistem ve cihaz çalıştıracak iseniz durum değişir. Pompanın daha kapasiteli olması gerekecektir.

Ancak son yıllarda uzak doğu ve asya menşeyli ürünlerin bu piyasaya da girmesi ile yerli üretim pompa fiyatları da dahil olmak üzere pompa fiyatları son 4-5 sene içinde yarı yarıya düşmu eğilimi göstermiş dolayısıyla derin kuyu yatırım maliyetlerinde pompa unsuru maddi bir külfet olmaktan çıkmıştır.

Ayrıca son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan solar dalgıç pompalar da belki düşünülebilir. Ancak bunların debileri AC akımlı pompaların yaklaşık dörtte beşte biri kadardır. İlk yatırım maliyeti oldukça yüksek ise de elektriğine para ödememekte oldukça caziptir. Ancak çalınma riskleri fazladır.

Özün sözü şu. Bu işi siz değil, ustanızın belirlemesi daha uygundur. Satıcısı ve montajını gerçekleştirenlerin önerilerini dikkate almanızı, sunacakları seçenekle arasından fiyat performans değerlendirmesi yaparak kararınızı vermenizi tavsiye ederim.

İşin maliyet ve titizlik getiren bölümü; sondaj, borulama, yıkama ve çakıllama işçiliğidir. Kuyunun ömrü bu asli unsurlara dayanır. Pompa ise bana göre teferruattır.

Saygılarımla.

madatruk01
02-12-2013, 09:12
Evet Adana ve civarında bu işi yaptırmış olanların tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

Sondaj işi oldukça netamelidir. Akla gelmeyen her başa gelebilir. Pompa ise işin en kolay tarafıdır.

Örneğin 100 metre kazı yapıp suyu buldunuz diyelim. Kuyunun ölçülecek dinamik ve statik seviyelerine göre pompanın yerleştirileceği derinlik belirlenir. Dinamik seviye pompanın 40 metre derine konulmasının yeterli olabileceği gibi 90 metre derine konulmasını da gerektirebilir. İhtiyacınız için 100 metrelik bir kuyudan 40 metre yukarı su çekilmesi yeterli olabileceği gibi 90 metre derinlikten de çekilmesini de gerekli kılabilir. İhtiyacınızı 40 metreden sağlayacak pompa ile 90 metrede sağlayacak pompa aynı değildir. Fiyat olarak marka ve modeline göre yarı yarıya değişkenlik gösterir. 40 metrede tek fazlık motor yeterli olabilecekken 90 metredeki motorun 3 fazlı olması gerekebilir. Pompalar yakın zamanlara kadar 50 hertz'lik iken artık 60 hertz'lerde yaygınlık kazandı. 50 den 60 hertz çıkmak pompanın verim ve basım gücününü arttırır. Elektrik sarfiyatını optimuma indir ancak pompa maliyetini arttır.

Pompanın kaç metreye konulacağı tespit edilmeden, pompanın hp'si, kademe sayısı belirlenemez. Belirlenemeyince de pompa maliyeti hakkında bir şey söylenemez. Ancak çok kabaca bir yaklaşım ile 4 inçlik, 14 kademeli 1,5 hp'lik bir pompa ağaçlarınızı sebzelerinizi sulamak için saatte 2 ton suyu verebilir. Ancak firmaların ürün, tip ve modellerine göre bu rakamlarda ciddi değişikler ortaya çıkabileceğini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Eğer çıkardığınız su ile şohben, sprinker gibi belirli bir şebeke basıncı arayan sistem ve cihaz çalıştıracak iseniz durum değişir. Pompanın daha kapasiteli olması gerekecektir.

Ancak son yıllarda uzak doğu ve asya menşeyli ürünlerin bu piyasaya da girmesi ile yerli üretim pompa fiyatları da dahil olmak üzere pompa fiyatları son 4-5 sene içinde yarı yarıya düşmu eğilimi göstermiş dolayısıyla derin kuyu yatırım maliyetlerinde pompa unsuru maddi bir külfet olmaktan çıkmıştır.

Ayrıca son yıllarda giderek yaygınlaşmaya başlayan solar dalgıç pompalar da belki düşünülebilir. Ancak bunların debileri AC akımlı pompaların yaklaşık dörtte beşte biri kadardır. İlk yatırım maliyeti oldukça yüksek ise de elektriğine para ödememekte oldukça caziptir. Ancak çalınma riskleri fazladır.

Özün sözü şu. Bu işi siz değil, ustanızın belirlemesi daha uygundur. Satıcısı ve montajını gerçekleştirenlerin önerilerini dikkate almanızı, sunacakları seçenekle arasından fiyat performans değerlendirmesi yaparak kararınızı vermenizi tavsiye ederim.

İşin maliyet ve titizlik getiren bölümü; sondaj, borulama, yıkama ve çakıllama işçiliğidir. Kuyunun ömrü bu asli unsurlara dayanır. Pompa ise bana göre teferruattır.

Saygılarımla.

Merhaba,

Desteğin ve yardımınız için teşekkürler.

Bu arada ekteki linkte su arama ve manuel sondaj hakkında bilgiler bulmuştum. Arsaya gidip 0 (Rh+) olan bir arkadaşın eline dut çubuyu verip, ara dedim ama sonuç hüsran :rolleyes: bizim elemanın kanı mı bozuk ne :D

Doğaya Dönüş: SU ARAMA VE MANUEL SU SONDAJI (http://returnnature.blogspot.com/2013/01/su-bulma-ve-manuel-sondaj.html)

s.serdar
03-12-2013, 01:08
Bu arada ekteki linkte su arama ve manuel sondaj hakkında bilgiler bulmuştum. Arsaya gidip 0 (Rh+) olan bir arkadaşın eline dut çubuyu verip, ara dedim ama sonuç hüsran :rolleyes: bizim elemanın kanı mı bozuk ne :D

Doğaya Dönüş: SU ARAMA VE MANUEL SU SONDAJI (http://returnnature.blogspot.com/2013/01/su-bulma-ve-manuel-sondaj.html)

Çatal şeklindeki dal ile su arayışına bizzat şahit olmuştum. Forumda da detayını açıklamıştım. Bu yöntem ile saptanan 5 noktadan, ve ancak sonuncusundan derya deniz su bulmuştuk.

Bakır çubuk olayına bizzat şehir olmadım ama olanların yeminli beyanlarına tanık olmuşluğum var. Ancak bakır çubuk olayını elektromanyetik alanla açıklanan gerekçesi bilime aykırı. Belki işin psişik ya da parapsilkolojik izahı olabilir ama bunlara da benim aklım ermiyor.

Bahçemin bulunduğu yerleşkemizde bir derin kuyumuz var. Nazar değmesin bölgede en çok su veren kuyu bu. 20 beygirlik dalgıç pompa ile 24 saat su çekiyoruz, buna rağmen su seviyesi düştü diye pompanın stop ettiğine şahit olmadık. Yani ya yer altı gölüne, ya da yer altından akan bir nehrin üzerinde gibi kuyumuz. Bu yaz Bahçeden uzun kaldığımızdan, bir ara can sıkıntısından bakır çubuk olayını kuyunun hemen üstünde denedim. Benim kan A rh pozitif. Çubuklarda hiç bir kıpraşma olmadı. :D

Yeraltı suyun mevcudiyeti konusunda en bilimsel yöntem jeofizik etüdtür. Bu tespit yer altında özellikle de su bulundurabilecek ve üzerinde su toplayabilecek kayaç ve katmanların saptanmasına dayanır. Suya ulaşabileceğiniz derinlik mesafeleri açısından oldukça tutarlı sonuçlar verir. Ancak suyun varlığını ve debisini saptayamaz. Ancak sondajcı ile papaz olmamak açısından sondaja başlanmadan önce mutlaka yaptırılmasında son derece yarar vardır.

selim_50
03-12-2013, 08:54
sayın s.serdar;
Ankaranın su şebekesi hattını delmiş olabilirmisiniz:))

s.serdar
04-12-2013, 00:44
Ankaranın su şebekesi hattını delmiş olabilirmisiniz:))

İlk fırsatta numune aldırıp, tahlil aldırıp tahlile göndereceğim. Su da klor çıkarsa kesin Aski hattına dalmışız demektir. :D

sevdam
20-01-2014, 14:27
merhabalar cevremdeki komşular 115 metreden su aldılar bende havalar cok iyi gidiyor ekim yapmadan önce sondaj yaptırmayı düşünüyorum 380 sanayi ceryanım var yaklaşık 120 merte indirecem kuyuya nasıl bir dalgıc motor kullanırım yardımcı olursanız sevinirim marka ve tercih benim icin önemli 5.5. kw minumun

Sondajci35
23-01-2014, 09:52
Selamlar arkadaşlar.. Ben İzmir'de sondaj , dalgıç pompa , damla sulama sistemleri işi yapıyorum. Bu konularda her konuda sizleri aydınlatmaktan memnuniyet duyarım.

Sondaj konusunda sorusu olanlar için bu kriterleri göre soru sormalarını istiyorum size sağlıklı yanıtlar verebilmem için..

-Çevrenizde başka sondaj kuyusu bulunuyor mu ?
-Çevrenizde sondaj varsa kaç metrede ve ne kadar su veriyor ?
-Kuyunun su seviyesi kaç metrede ?
-Zemin etüdü yaptırdınız mı ?

Vb. aklınıza takılan soruları ekleyiniz benim aklıma gelen standart sorular bunlar...

Dalgıç pompa ile ilgili sorularınıza net cevap için sorularınız

-Araziniz kaç metre kare ?
-Sulama amaçlımı evde mi kullanmayı düşünüyorsunuz?
-Su seviyeniz kaç metre ?
-Kuyunuzun derinliği kaç metre ?
-Saatte kaç ton su istiyorsunuz ?
-Sulama yapılacaksa damla sulama sistemi mi olacak yoksa salma sulamamı yapacaksınız ?

Vb. Sorularınızı cevaplamaktan memnun olurum.

Bu soruları yazmamın amacı size daha iyi cevap verebilmek içindir. Dalgıç pompa ürün yalpazesi çok geniş olduğu için bizim amacımız minimum enerjiyle sizin işinize yarayacak dalgıç pompa seçimini yapmaktır. Saygılar..

hakan035
23-01-2014, 11:12
Selamlar arkadaşlar.. Ben İzmir'de sondaj , dalgıç pompa , damla sulama sistemleri işi yapıyorum. Bu konularda her konuda sizleri aydınlatmaktan memnuniyet duyarım.

Sondaj konusunda sorusu olanlar için bu kriterleri göre soru sormalarını istiyorum size sağlıklı yanıtlar verebilmem için..

Vb. aklınıza takılan soruları ekleyiniz benim aklıma gelen standart sorular bunlar...

-Sulama yapılacaksa damla sulama sistemi mi olacak yoksa salma sulamamı yapacaksınız ?

Bu soruları yazmamın amacı size daha iyi cevap verebilmek içindir. Dalgıç pompa ürün yalpazesi çok geniş olduğu için bizim amacımız minimum enerjiyle sizin işinize yarayacak dalgıç pompa seçimini yapmaktır. Saygılar..

merhaba sondajci35 ;tam benim araştırmakta olduğum konuya değinmişsiniz ,kısaca sizden bilgi alacağım konu hangi dalğıç pompa markası ve kaç Hp lik ; arazim 1200 metre ,geçen hafta 105 metreye sondaj yaptırdım su seviyesi 100 metrede,saate 2 ton su yeterli olacak,suyu ev içinde ve 700 metre çim alanda ve, küçük hobi bahçemde kullanacağım,yardımınız için şimdiden teşekkürler

Sondajci35
24-01-2014, 15:50
merhaba sondajci35 ;tam benim araştırmakta olduğum konuya değinmişsiniz ,kısaca sizden bilgi alacağım konu hangi dalğıç pompa markası ve kaç Hp lik ; arazim 1200 metre ,geçen hafta 105 metreye sondaj yaptırdım su seviyesi 100 metrede,saate 2 ton su yeterli olacak,suyu ev içinde ve 700 metre çim alanda ve, küçük hobi bahçemde kullanacağım,yardımınız için şimdiden teşekkürler

Merhaba Hakan Bey geç oldu ama yeni gördüm af buyurun. Dalgıç motoru olan sizin kullanacak olduğunuz motorlarda yani 4'' serisi yağlı motorlarda ithal motor olan İtanyan malı Coverco motorları şiddetle öneririm. Pompa olarakta yerli pompalar iyidir yeterli gelir işinizi görür. 105 metre sondajınız var. 104 metreye indirirsiniz tam dibe indirirseniz pompanız kum çeker buda ömrünü kısaltır. 104 metrede saatte 2 ton su işimi görür demişsiniz 1.5Hp 20 kademe bir noril fanlı pompa size saatte 2.1 ton su verir 105 metrelerde , bu pompayıda 1.5Hp motor çevirir. Trafoya uzaksanız eğer voltaj düşüyorsa 1.5Hp pompaya 1.5Hp motor indirilmez bir üst motor tercih edilir çünkü motorunuz zorlanacaktır voltaş düştüğünde ve bu gibi durumlarda. Benim size önerim 1.5Hp yerine 2Hp motor almanızdır motorunuzun çektiği yük 1.5 Hp olduğu için motorunuzda 1.5Hp motorun yaktığı elektriği yakar fazla sarfiyat olur diye düşünmeyin. Diyelim 1.5Hp motor 1.5Hp pompa aldınız bu motora uygun kablo seçimi 3x1.5'tur. Ayrıca motorunun uzun süre sorunsuz çalışması için elektrik panosu gereklidir Pano olarak Siemens pano öneririm. Panonun neden gerekli olduğunu da kısaca yazayım. Trafodan gelen elektrikte voltaj yüksekliği voltaj düşüklüğü fazların gelmemesi gibi sorunlarda pano devreye geçip akımı kesiyor aksi taktirde dünyanın en sağlam motoru olsun 29 saniye içinde yanıyor. Panonuz olmazsa motorunuz Allaha emanet çalışır umarım anlamışsınızdır :) Bu Motor pompada kullanılacak boruda sizin isteğinize kalmış ama benim önerim galvaniz borudur. Pompanız boru bırakırsa kurtarma yapabilirsiniz plastikte esnek ve kırılcan olduğu için kurtarmanız imkansız olabilir kuyunuzu iptal etmeniz söz konusu olabilir. Motor alırken Coverco motor diye çin malı motorların üzerine yapışkan Coverco yazısı yapıştırıyorlar Coverco motorun kutusunda garanti belgesi vardır kutusuyla alın çakma olup olmadığını birde şöyle anlarsınız motorun gövdesinde fabrikasyon ısıl işlem yazı bulunması gerekiyor yapışkan değil dikkat edin Coverco motor diye Çin malı motor almayın :)

Not:Verdiğim motor , pompa ve kablo ölçüleri 380 volt elektriğe göredir. Elektriğiniz 220 voltsa belirtin ki ona göre sistem sunayım size çünkü büyük farklılıklar ortaya çıkıyor.
Yardımcı olabildiysem sevinirim Ben Halit Erdem her zaman foruma giremiyorum 0.536.938.6745 bu numaradan ararsanız her konuda yardımcı olurum. Bu arada bende bu malzemeleri satıyorum isterseniz fiyat veririm yardımcı olurum kurulum yapabiliriz.

mirim
02-04-2014, 15:09
Benim de bir sorum olacak. Benzinli veya dizel su pompası, yaklaşık %3 eğimli bir arazide, 1metre derinliğindeki bir havuzdan 300-400 metre uzağa su basabilir mi?
Teşekkürler...

smnvrl
02-04-2014, 15:29
%3 eğimli arazi demek 400 metre mesafede 12 metre yukarı çıkmaya eş değerdir. Buradan da 13-15 metre yukarı su basabilecek bir pompa olması gerektiğini düşündüm.

araştırmacılar
08-04-2014, 22:19
arkadaşlar! benim derdime de bi çare bulsak.5 dekar arazime ceviz dikmeyi düşünüyorum.tarlam açık su kanalına150 metre.arazim ince uzun 200 metre tarlamın üst sınırı ile kanal arasında 350 metre mesafe ve 10 metre kod farkı var.daha önceden başka bahçem için anadolu motor dan aldığım orjinal honda marka 8 metreden emen 28 metre basan 5.5 beygirlik WB 30 80mm (3 inç) su motorum var.bu su motoru ile 10 metre yükseklik 350 uzaklık ve 60 veya 70 ağaçlık bir yere su basabilirmiyim.gerekirse filtre koymadan direk hatta su vererek basınc yükü olmaması için damlama yerine şırlama (serbest akış) düzeneği kurarak ve alt sınırdan yukarı doğru giderken yan hatlara dağıtım yaparak gitse bu motopompum yeterli olurmu teknik bilgisi deneyimi olan üstadlardan yardım istiyorum.saygılar

ermana
09-04-2014, 07:03
tarlan var motorunda var kurup dene arkadaşım en güzel gözlerinde ile gör çalışıp çalışmadığını. elinde motor olmasa yeni alıcak olsan anlayacağımda motorun elinde mevcut en güzeli sistemi kurup sonucunu görmek.

araştırmacılar
09-04-2014, 13:03
tarlan var motorunda var kurup dene arkadaşım en güzel gözlerinde ile gör çalışıp çalışmadığını. elinde motor olmasa yeni alıcak olsan anlayacağımda motorun elinde mevcut en güzeli sistemi kurup sonucunu görmek.

sayın ermana üstad motor var tarlada var ama denemek için kanaldan tarlaya kadar döşenecek olan boru maliyeti ve işçilik az değil işe kalkışmışken etüd yapayım belki bu sıkıntıları daha önce yaşamış arkadaşların deneyimlerinden faydalanırım belki diye düşünmüştüm.öyle bi dene bakalım olacak mı diye kestirip atmak kolay.selamlar

ermana
09-04-2014, 13:21
verdiğiniz bilgilere göre cevap verdik kusurumuza bakmayın. elinizde tüm malzemeler hazırmış gibi algıladım. boru çekmek işçilik sorun değilde elinizde ana boru yoksa sıkıntı tabi ki. bence hiç masraf yapmadan önce birisinden 350 metrelik bir ana boru bulabilirseniz sadece ana boruyu çekip motorunuzun 350 metre öteye ne kadar su attığınızı görmeniz en sağlıklısı olacaktır.
sisteminize ve şartlarınıza yakın bir sistemi olan bir arkadaş çıkarsa oda size fikir verebilir umarım.

cruiser_007
21-05-2014, 23:37
Herkese iyi günler. Hepinize bir sorum olacaktı umarım yardımcı olabilirsiniz. Bahçe işleriyle ilgili pek tecrübem yok. Sorum şu : Bir bahçemiz var burada 9 metre aşağıdan çekmek istediğimiz yüzey suyu mevcut. Su motoru ile çekim yapıyoruz fakat su çekerken yüzey suyunun tekrar dolma süresi su çekme hızımızdan daha uzun sürdüğü için 180 lt su çektikten sonra motoru her seferinde durdurmam gerekiyor. Su çekme işleminin sürekli devir daimini sağlamak için boru çapını mı değiştirmem gerekiyor bunu nasıl yapabilirim ? ayrıca başka bir pompa **** herhangi birşeyle suyu çekmem için önerebileceginiz bir yöntem mevcutmudur ?

s.serdar
22-05-2014, 13:10
Kuyunuzun debisini hesaplayarak, bu debiye uygun pompa kullanmak en doğru ve akılcı yöntem olacaktır. Dalgıç pompalarda pompa çıkışına konulacak vana ile pompanın kuyudan çektiği suyu 1/3 oranında azaltmak mümkün. Ancak benzinli veya dizel pompaları pek bilemiyorum. Boru çapını düşürerek su çekim hızını azaltmak yerine vana koyup biraz kısmak daha ekonomik olur sanıyorum.

cruiser_007
22-05-2014, 16:26
teşekkür ederim başka arkadaşlarında yorumunu alabilirsem çok sevinirim. Birde bu kullanılacak vanayı nereden temin ederim ve montesini nasıl yapabilirim ?

ERZ
23-06-2014, 01:21
yaklaşık 1 dönümlük bahçemi sulamak için su motoru almayı düşünüyorum ama nasıl bir motor almalıyım bu konuda hiç bir fikrim yok.şimdilik bahçeyi şebeke suyu ile suluyorum bu şekil sulamakta beni vicdanen rahatsız ediyor.su motoru alıp 3 tonluk depoda biriktirerek damla sulama sistemi kursam sizce nasıl olur.derenin bahçeme olan en uç uzaklığı 140 metre yükseliği de yaklaşık olarak 8 metre.ilginiz için şimdiden teşekkürler..

cumhurkose
25-06-2014, 16:30
Merhaba,
6.5 dönüm eğimli arazim için sulama sistemi tasarlamaya çalışıyorum. Tarla içine bu sene kuyu açtırdım ve 9m ye kadar büz atıldı. Bu kuyunun bu ay itibariyle su seviyesi yüzeyden 4m olarak ölçtüm. Yani kuyunun 5m lik bölümü su ile dolu. Suyu çekmeye başladığımızda devamı konusunda bilgimiz yok.

Arazi eğimli ve kot farkı yaklaşık 5m diyebilirim. Kuyu aşağıda kalıyor. Tarlanın üst başına 5m3 lük plastik su deposu konuşlandırarak, suyu kuyudan benzinli su motoru ile 100m yukarıda kalan depoya basmayı planlıyorum. Fakat edindiğim bilgiler ışığında piyasadaki mevcut su motorlarının 6m den aşağısına emme yapamayacakları yönünde oldu. Zaten yüzeyden 4m aşağıda olan su seviyesinden 2m3 lük su alabileceğim. 2" lik çıkışlı 5.5hp gücünde pompalar bu suyu zaten 5-10dk gibi kısa sürede depoya basacaktır.

Tarlada elektrik olmadığı için dalgıç pompayı alternatif olarak düşünmüyordum. Fakat bir ara 2KW lık invertörüm ile araç aküsünden dalgıç pompayı çalıştırabileceğimi düşünmüştüm. Bugün dalgıç pompanın da max 8m den emme yapabildiğini söylediler. Dalgıç pompa ve elektrik çözümü ile uğraşmaktansa direkt benzinli bir motor ile çözüm üretmek daha ağır basıyor...olaylar hızlı geliştiği için araştırma yapamadan yatırım yapmak zorunda kalacağım... bu nedenle her türlü yönlendirmeye ihtiyacım var :) Bu konuda fikir vererek katkı da bulunabilirseniz çok sevinirim...

selim_50
05-08-2014, 09:45
sayın cumhurkose;
bahsettiğiniz 5.5 hp gücündeki benzinli motorlar 8 mt den su çekebilmektedirler, 9 mt suyun tamamını çeksin diyorsanız motoru 1 mt kadar toprağı kazarak toprak seviyesinden aşağıya indirebilirsiniz. suyunuz az isi 1" giriş ve çıkışlı motorlar işinizi görür eğer elinizde 2" çıkışlı motor var isi çıkış ağzını küçülterek daha uzun süre çalışmasını sağlayabilirsiniz.

s.serdar
10-09-2014, 16:32
Yerleşkemizde biri 140 metrelik, diğeri 68 metrelik 2 adet derin su kuyusu vardı. Pompalar 96 ve 60 metrelere konulmuştu. 96 metrede ki pompa 6 inç 15 hp, 62 metredeki pompa 6 inç 20 hp idi. Pompalar dikeyde 106 ve 72 metre yükseğe, yatayda 1000 ve 700 metre ileri basıyorlardı.

Ağustos ayı sonunda su seviyeleri ciddi şekilde çekilince, debilerimiz ciddi şekilde düştü pompalar sürekli dur kalk yapmaya başladı. Bu yüzden daha düşük kapasiteli ve kuyulara gelen su miktarı ile dengeli ve dolayısı ile dur kalk yapmadan 24 saat çalışabilecek pompalar ile değiştirme işlemine giriştik.

6 inç 15 hp lik pompayı;4 inç 4 hp, 6 inç 20 hp lik pompayı; yine 4 inç 4 hp lik pompalar ile değiştirmek zorunda kaldık. Her iki pompayı anda çalıştırdığımızda saniyede 2,5- 3 lire kesintisiz su temin edebiliyoruz. Bu da günde yaklaşık 240 ton su ediyor.

Şu kadar derinlikte kuyum var. Dikeyde ve yatayda şu kadar mesafeye basacak nasıl bir pompa kullanayım diye soran ve soracaklar, bu bilgileri internet üzerinden temin edebilirler. Zira belli başlı pompa üreticiler ve ithalatçıları ellerindeki pompaların basma yükseklik ve debilerini içeren bilgileri internette tablolar halinde yayınlıyorlar.

Örneğin aşağıda olduğu gibi. Bu tablolara bakarak, ihtiyaç duyacağınız dalgıç pompanın tip ve modelini rahatlıkla belirleyebilirsiniz diye düşünüyorum.

516871

Örnekteki pompanı çıkış ağzı 2 inç miş. 4hp gücündeki bu pompa 90 metre yukarıya saatte 4,2 ton su verecek kapasitededir.

İlgilenenlerin bilgilerine sunulur.

emre06
01-10-2014, 09:29
Geçen hafta 60 mt sondaj kuyusu vurdurduk. 3 dönüm arazimiz var. 45-50 mt su çekecek Prefabrik bir ev yaptırıp Bahçe sulama ve 2 tonluk depo alma planımız var pompalayacak sağlam ve uzun ömürlü pompa markası ve hangi modelini almamız gerektıgı hakkında bilgi verebilecek birisi varsa minnettar olurum.

xenofx
06-01-2015, 20:58
Merhabalar,

Uzman arkadaşlara sondaj kuyusu ile ilgili bir kaç sorum olacak.

4 Katlı 4 daireye sahip binada kullanmak için sondaj kuyusu yaptırmak istiyorum. Hem dairelerde hemde 200 metrelik bahçede çim çiçek sebze meyve vs sulaması olacak. Bahçede her nevi ufak tefek iş için kullanılacak. Tahmin ediyorum en çok çim sulama için sarfiyat olur. Yazları ise prefabrik yaklaşık 80-100 tonluk havuz doldurmak için kullanacağım. Bahçe için suyu direk alacağım sistemden, ev içinse önce filtreden geçirip su deposuna alacak ordan hidrofor ile eve basacak.

Bir kaç yere danıştım ve 190 veya 203 mm çapında kuyuya 140 lık pvc boru ile sondajın uygun olduğunu düşündüm. Çevre şartlarına gelince;

İstanbul çekmeköyde ormana sıfır bir yer.
Çevredeki tüm evler kuyu suyu kullanıyor. 35 metrede var 120 metrede var, tahminim 120 metre yaptıran kuraklık zamanlarını düşündü.

Benim en çok düşündüğüm pompa olayı, 3-4 bin TL tutuyor ve ömrü 10 sene gibi diyorlar. Komşumda garip bir sistem var, musluğu açınça motor-pompa ikilisi çalışıyor ve suyu veriyor eve, musluğu kapattıktan 10 saniye kadar sonra duruyor motor-pompa ve bu sistem kuyunun dışında duruyor, içinde değil. Bende böyle birşey istiyorumki pompa değiştirme işi ucuz ve zahmetsiz olsun. Dalgıç pompalar hem pahalı hem kuyunun içinde kalma riski var hemde değiştirmek için kuyucunun gelmesi lazım. Bu kuyunun dışında duran motor-pompaya ne deniyor (sanırım düşey milli pompa deniyor)?

xenofx
09-01-2015, 12:46
Konuya cevap bekleniyor güncel...

selim_50
09-01-2015, 15:39
söylemiş olduğunuz hidrofordur, musluğu açınca motor çalışır, kapatınca durur, kuyunun derinliğine göre elektrikli motopomp veya dalgıç pompa kullanılabilir, elektrikle çalışan dikey milli pompa da olabilir, ama büyük ihtimal elektrikli motopomp'tur ve hidrofor sistemine bağlıdır.

xenofx
11-01-2015, 19:43
söylemiş olduğunuz hidrofordur, musluğu açınca motor çalışır, kapatınca durur, kuyunun derinliğine göre elektrikli motopomp veya dalgıç pompa kullanılabilir, elektrikle çalışan dikey milli pompa da olabilir, ama büyük ihtimal elektrikli motopomp'tur ve hidrofor sistemine bağlıdır.

kuyu 35 metreymiş, hidroforların deposu olmazmı ? çünkü bunda yok ?

ayrıca motopomplara baktım maksimum emiş derinliği 8-10 metre. dalgıç pompa dışında derin kuyudan su çekecek ve suyun dışında duracak motor nedir ?

yumucuk
30-01-2015, 18:03
Sevgili arkadaşım;

İster dalgıç motor istersen su motoru kullanabilirsin. Ancak su motorunda en fazla kaç metreden su çekebileceği ve kaç metre yüksekliğe basabileceği önemlidir. Bu bilgiler su motorlarının satış sitelerinde yazılıdır. Dalgıç pompa ise suyun içinde çalışacağı için sadece kaç metre yüksekliğe basabileceği önemlidir.

Dalgıç pompa (bir arkadaşımızın yazdığı gibi) önce elektirik kabloları bağlanır. Sonra suyun basılacağı hortumu bağlarsın, daha sonra da bir çelik halat bağlanır. Her biri, pompanın ineceği derinlikten biraz daha fazla uzunlukta olmalıdır.

Ama zaten dalgıç pompayı kimden alırsan servisini verdikleri gibi bağlantılarını da onlar yapıyorlar. Her zaman dalgıç pompa su motorundan daha iyi netice verir.

alperalper
16-04-2015, 08:27
arkadaşlar merhaba.

aileden çiftçi olmama rağmen ziraat işine aktif olarak gireli 1.5 yıl oldu. karşılaştığım en büyük sorun sulama sorunu. sağdan soldan duyma, kulaktan dolma bilgilerle kurduğum sistemin 2.500 tl si efektif olarak kullanılamaz durumda. misal bir honda wh20x motopom aldım, 50 metre yükseğe 500 metre ileriye suyu basar dediler ama basmadı. geçen sene suyu emanet tankerle taşıdım. bu yıl bu sorunu çözmem gerekiyor. ama henüz pek bi ilerleme kaydedemedim:)

diyeceğim o ki. hepimiz kullandığımız makineleri ve aldığımız verimi bu başlık altında paylaşırsak böyle bir işe girecek olanlara bir nebze yol gösterebilmiş oluruz diye düşünüyorum.

benim pompa honda wh20x benzinli 5,5 beygir 2"giriş çıkışı var. kataloğunda 50 metreye basar yazıyor ama 30 metreye bile basamadı:)

yeni bir çözüm geliştirdiğide buradan paylaşmaya devam edeceğim.
işte böyleyken böyle. esen kalın.

alperalper
16-04-2015, 14:13
500 mt ileriye 50 mt yükseğe (şöyle de ifade edeyim %10 dik eğimli 500mt ilerideki) depoya su basmam gerek. elimde honda wh20x var. basmıyor. borularım 3". elektrik yok. bana benzinli bir motopom tavsiyesi ya da farklı bir fikir verebilecek arakadaşların görüşlerini bekliyorum. teşekkurler. (dizel motopomp olmaz:) )

zeybekahmet
17-04-2015, 21:24

.. SELAM SONDAJCI35 . 2 dönüm tarlam var içinde 40 tane nar ağacı var ve ağaçların arasına sebze dikiyorum. 10m derinlikte 3m çapında kuyum var kuyunun 5metresinde su var ,kuyunun içinde yarım ay şeklinde beton döküp trifaze 4 hp pompa koydum. salma sulamada memnunum. Sorum şu aynı kuyuyu kullanarak damlama sulama yapmak istiyorum 2atm basınçlı trifaze drenaj dalgıç kullansam işimi görür mü? diğer pompada basınç çok ve elektrik çok yakıyor..

s.serdar
18-04-2015, 21:07
500 mt ileriye 50 mt yükseğe (şöyle de ifade edeyim %10 dik eğimli 500mt ilerideki) depoya su basmam gerek. elimde honda wh20x var. basmıyor. borularım 3". elektrik yok. bana benzinli bir motopom tavsiyesi ya da farklı bir fikir verebilecek arakadaşların görüşlerini bekliyorum. teşekkurler. (dizel motopomp olmaz:) )

Söz konusu pompanın teknik verilerinde maksimum basma yüksekliği 50 metre verilmiş. Ayrıca yatayda 500 metre ileriye basması zaten teknik olarak mümkün değil. Bu tür pompa ile 500 metre ileri basacaksanız, ancak belirttiğiniz gibi 25 bilemedin en fazla 30 metre yükseğe basabilir. Size 5,5 beygir değil 10 beygirlik motopomp gerekiyor. Ayrıca 2 inç yerine 3 inç boru kullandığınız için belkide 12-13 beygir işinizi ancak görebilir

alperalper
20-04-2015, 15:28
Söz konusu pompanın teknik verilerinde maksimum basma yüksekliği 50 metre verilmiş. Ayrıca yatayda 500 metre ileriye basması zaten teknik olarak mümkün değil. Bu tür pompa ile 500 metre ileri basacaksanız, ancak belirttiğiniz gibi 25 bilemedin en fazla 30 metre yükseğe basabilir. Size 5,5 beygir değil 10 beygirlik motopomp gerekiyor. Ayrıca 2 inç yerine 3 inç boru kullandığınız için belkide 12-13 beygir işinizi ancak görebilir

teşekkürler.

salihelci68
07-05-2015, 13:13
Sondajci35;1243648] Kolay gelsin kardes 150 dekar alana nasıl bir yağmurlama sistemi yapmayı düşünüyoruz düz bi alan su 90 mt de.hangi marka dalgıç kullanmalıyız ? açıkçası hiçbir bilgiye sahip değilim.ve yağmurlama sistemi nasıl olmalı yardımlarınız için ******.

mailmann
20-05-2015, 13:52
iyi günler.
4200 metre kare arazi var. çeşitli meyve fidanları diktik. az birazda sebze var. 140 lık toplam 12 metre borudan su çıkardık. su yaklaşık 10 metreden çıktı. damlama sulama sistemi yapacağız ve konteyner evin ihtiyaçları için kullanacağız. arazi düz.
elektrik direkleri yeni geldi tarımsal sulama için başvurduk. alabilirsek tarımsal sulama elektriği alacağız alamazsak normal elektrik alınıyormuş ondan alacağız.

sorum şu; bu kuyudan su çıkarmak için dalgıç pompa kullanabilir miyiz. verimli olur mu. pompa satışı yapan bir yerle görüştük çok verimli olmaz dedi. biz dalgıç pompa kullanmak istiyoruz. ama satıcı verimli olmaz deyince tereddütte kaldık.

mailmann
25-05-2015, 08:53
iyi günler.
4200 metre kare arazi var. çeşitli meyve fidanları diktik. az birazda sebze var. 140 lık toplam 12 metre borudan su çıkardık. su yaklaşık 10 metreden çıktı. damlama sulama sistemi yapacağız ve konteyner evin ihtiyaçları için kullanacağız. arazi düz.
elektrik direkleri yeni geldi tarımsal sulama için başvurduk. alabilirsek tarımsal sulama elektriği alacağız alamazsak normal elektrik alınıyormuş ondan alacağız.

sorum şu; bu kuyudan su çıkarmak için dalgıç pompa kullanabilir miyiz. verimli olur mu. pompa satışı yapan bir yerle görüştük çok verimli olmaz dedi. biz dalgıç pompa kullanmak istiyoruz. ama satıcı verimli olmaz deyince tereddütte kaldık.

Alperen43
25-05-2015, 23:51
Arkadaslar hepinize merhabalar. 50 metrelik sondaj kuyusu 42 metre mille ( camur,kum Vs) dolmus durumda , bu kuyuyu nusıl temzleyebilirm bana yardimcı olabilirminiz.

mailmann
14-06-2015, 11:16
iyi günler.

Yokmu bir yorumu olan.

ozanemre
15-06-2015, 09:41
Yokmu bir yorumu olan.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/9838-8.htm

İncelemenizi rica ederim.

s.serdar
02-07-2015, 02:35
Arkadaslar hepinize merhabalar. 50 metrelik sondaj kuyusu 42 metre mille ( camur,kum Vs) dolmus durumda , bu kuyuyu nusıl temzleyebilirm bana yardimcı olabilirminiz.

Bunu kişisel olarak yapamazsınız. Ancak sondaj işlemi ile uğraşan firmalara yaptırabilirsiniz. Yöntem kuyuya komprasör ile hava basarak kum ve çamuru su yardımı ile kuyu ağzından dışarı atmaktır. Ancak 0,5 cm den büyük çakıllları temizleyebilmek pek olanaklı değildir.

s.serdar
02-07-2015, 02:44
Yokmu bir yorumu olan.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/9838-8.htm

Sayfasında cevap verilmiştir.

ardoslu
13-07-2015, 08:12
300 metre uzaklıkta ortalama 10 metre yüksekliği olan tarladaki depoya, 300 metre 63 lük boru ile 10 hp gücünde dizel motor dan 100 lük emiş borusu ile su basmam mümkün mü? **** ne yapmam lazım...yardımcı olursanız sevinirim...

ali74
25-09-2015, 20:24
*** arkadaşlar.55x380 lik tarlaya 650 ağaç dikmeyi düşünüyorum.tarla başında 50m uzaklıkta 6m den suyu çekebildiğimiz kuyu var.iki sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.
1) tarlanın ortasına 190m kadar 50lik boru ile ortasında sağ ve sola 10 sıra halinde 20lik boru sonrada 1 parmaklık boru(ağaç diplerine 1m lik) ile sulamayı düşünüyorum yanlışlarım varsa önerilerinizi bekliyorum
2) kuyu ile tarla arası rot farkı 3m,kuyuda su 6mde boru uzunluğunuda düşünürsek dizel motorunun güçü nasıl olmalı(tarlada elektirik yok)

aziz demirci
28-09-2015, 22:16
arkadaşlar dere kenarı arazimin içine 6 ya 5 metr uzunluk 1.5 netre derinlikte havuz yaptırdım.elektrik yok benzinli motopompla 120 metre arazinin uzunlugu 30 metre kot farkı var yukarıya egimli nasıl bir motor almalıyım

MhndslikOgrncsi
18-03-2016, 23:13
Öncelikle Merhaba.
Ben mühendislik ögrencisiyim hocamız ödev verdi pazartesi gününe kadar teslim etmemiz gerekiyor.
--Soru-- Bir gıda işletmesi günde 250000 galon suya ihtiyaç duymaktadır. 40 PSI basınta fabrikaya girmesi gereken su için 700m uzaklıktaki göl kaynak olarak kullanılacaktır. Göl ile fabrikanın arasında 10 merte yükseklik farkı bulunmaktadır.
Bu işletme için su getirme kurulum maliyeti nedir?
Bu sistemin yıllık elektirik gideri?
Ve 10 yıl sonunda toplam elektirik masrafı ve sistemin yıllık %5 bakım maliyetini düşünerek toplam maliyeti bulunuz ?

arecel
06-04-2016, 14:10
Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Soru ve cevapları tek tek okudum ancak herkes kuyudan su çekmeyi konuşmuş. Benim sorunum şu şekilde; Yaklaşık 300 m2 bahçem var. Bahçenin 50-60 metre uzağında sulama kanalı geçiyor. Bu kanaldan su çekip salma yöntemi ile bahçeyi sulamak istiyorum. Zemin düz, herhangi bir derinlik vs. yok. Yani kanaldan alıp dümdüz 50-60 metre ilerisine ileticek. Benzinli olması daha sonra tarlada kullanabilmek içinde avantaj olacaktır ama benzin ya da elektrikli bu iş için nasıl ve hangi özelliklerde bir su pompası kullanmam gerekiyor.

Ayrıca aklıma birde şu takıldı. Dalgıç pompa haricindeki pompalar için konuşmak gerekirse pompayı illaki su kaynağının olduğu yere mi kurmak gerekiyor. Yani pompa bahçede kalacak şekilde kurulumunu yapıp suyu alacağımız kanala boru ile bağlantı yapsak olur mu?

projemalzemem
29-05-2016, 23:58
Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Soru ve cevapları tek tek okudum ancak herkes kuyudan su çekmeyi konuşmuş. Benim sorunum şu şekilde; Yaklaşık 300 m2 bahçem var. Bahçenin 50-60 metre uzağında sulama kanalı geçiyor. Bu kanaldan su çekip salma yöntemi ile bahçeyi sulamak istiyorum. Zemin düz, herhangi bir derinlik vs. yok. Yani kanaldan alıp dümdüz 50-60 metre ilerisine ileticek. Benzinli olması daha sonra tarlada kullanabilmek içinde avantaj olacaktır ama benzin ya da elektrikli bu iş için nasıl ve hangi özelliklerde bir su pompası kullanmam gerekiyor.

Ayrıca aklıma birde şu takıldı. Dalgıç pompa haricindeki pompalar için konuşmak gerekirse pompayı illaki su kaynağının olduğu yere mi kurmak gerekiyor. Yani pompa bahçede kalacak şekilde kurulumunu yapıp suyu alacağımız kanala boru ile bağlantı yapsak olur mu?

300m2 bahçenizi ne şekilde sulayacaksınız? Bahçeniz fiskeye ile mi sulanacak yoksa elinizde hortum kendiniz mi dolaşarak sulayacaksınız? Ya da damlama sulama yöntemi mi olacak bir çok etken var. Ayrıca bahsetmiş olduğunuz gibi pompayı bir yere kurarak uzak bir yerden su çekemezsiniz bazı pompa tiplerinde 7-9m derinlikten emiş yapanlar bulunmaktadır. Pompa emişinde su bulundurarak emiş hortumu ucuna klape koyarsanız bahsetmiş olduğunuz mesafe düz ise emiş yaptırabilirsiniz. Yani burada mantık olarak bir depodan su çekiyor gibi olmanız lazım. Bahsetmiş olduğunuz gibi benzinli veya dizel motopomplar işinizi bu anlamda görür. Pompa tipi, seçimi ve tedariği konusunda yardımcı olabilirim.

cliocu
13-06-2016, 00:00
Selam 110 metre uzunluğundaki bahçemi sulamak için artezyen den 1 tonluk su deposuna suyu da dolduruyorum. 3/4 hortum ile sulayacagım. Düz tarla eğim yok.depo yarım metre yüksek.ne tür dalgıç pompa tavsiye edersiniz.depo bahçenin tam ortasında 50 m hortum ile sağa ve sola gidilerek 65 tane meyve ağacı sulanacak.piyasadaki einhell cat power max extra tarzı 400 500 w lık ürünler iş görür mü

s.serdar
13-06-2016, 02:22
Selam 110 metre uzunluğundaki bahçemi sulamak için artezyen den 1 tonluk su deposuna suyu da dolduruyorum. 3/4 hortum ile sulayacagım. Düz tarla eğim yok.depo yarım metre yüksek.ne tür dalgıç pompa tavsiye edersiniz.depo bahçenin tam ortasında 50 m hortum ile sağa ve sola gidilerek 65 tane meyve ağacı sulanacak.piyasadaki einhell cat power max extra tarzı 400 500 w lık ürünler iş görür mü

Konunun yabancısı olduğunuz belli.

Artezyen denilen kuyuda, su kendi basıncı ile herhangi bir enerji ve pompa kullanımına gerek olmaksızın yüzeye çıkar.

Buna göre kuyunuz ya derin kuyu ya da keson dur. Eğer keson ise ve derinliği 5 metre civarında ise ismini verdiğiniz o pompalar iş görebilir. Kuyu derinliği 8 metrenin üzerinde ise farklı tür dalgıç pompa gerekir.

Derin kuyulara konulacak pompaların debi ve basma yükseklikleri aynı marka altında bile olsa farklı tip ve modeller gerektirir.

Kuyunun derinliği, statik ve dinamik seviyeleri ve debisi bilinmeden pompa tercihi yapılamaz. Bu Bilgileri verebilirseniz belki yardımcı olabilirim.

Sulamayı doğrudan dalgıç pompa ile kuyudan mı? Yoksa 1 tonluk depoya dolan sudan mı yapacağınızı belirtmeniz şart. Depodan yapacaksanız depoya bir hidrofor motoru daha koymanız gerekecektir.

cliocu
13-06-2016, 08:21
Konunun yabancısı olduğunuz belli.

Artezyen denilen kuyuda, su kendi basıncı ile herhangi bir enerji ve pompa kullanımına gerek olmaksızın yüzeye çıkar.

Buna göre kuyunuz ya derin kuyu ya da keson dur. Eğer keson ise ve derinliği 5 metre civarında ise ismini verdiğiniz o pompalar iş görebilir. Kuyu derinliği 8 metrenin üzerinde ise farklı tür dalgıç pompa gerekir.

Derin kuyulara konulacak pompaların debi ve basma yükseklikleri aynı marka altında bile olsa farklı tip ve modeller gerektirir.

Kuyunun derinliği, statik ve dinamik seviyeleri ve debisi bilinmeden pompa tercihi yapılamaz. Bu Bilgileri verebilirseniz belki yardımcı olabilirim.

Sulamayı doğrudan dalgıç pompa ile kuyudan mı? Yoksa 1 tonluk depoya dolan sudan mı yapacağınızı belirtmeniz şart. Depodan yapacaksanız depoya bir hidrofor motoru daha koymanız gerekecektir.

Evet konunun yabancısı yım.bahceyi yeni aldım.kuyu ile ilgili söylediğiniz terimleri bilmiyorum..135 m derinlikten (ben bunu artezyen diye biliyorum) motor ile su cekiyoruz ve tonluk depoya dolduruyor um.depodan tekrar bahçeye sulamak için deponun içine pompa koyup sulama yapacağım .depo yarım metre yükseklikte bahçe düz.cevap için teşekkürler.

Silifkel
22-06-2016, 14:09
Arkadaşlar yardım edin lütfen,Bahçemdeki 15 tonluk su tankerinden 70 m ilerideki 5 Tonluk depoya Bir inch hortumla ve 0,75 kw 650 watt elektrik üreten benzinli jeneratörle çalışa bilecek en hızlı su göndere bilecek dalgıç veya santrifüj pompa önerilerinizi bekliyorum şimdiden sağolun.

osm1299
28-06-2016, 10:31
Arkadaşlar 35-40 metrelik sondaj kuyusundan suyu 3" lük su motoru ile çekebilirmiyim.

arecel
12-07-2016, 10:13
300m2 bahçenizi ne şekilde sulayacaksınız? Bahçeniz fiskeye ile mi sulanacak yoksa elinizde hortum kendiniz mi dolaşarak sulayacaksınız? Ya da damlama sulama yöntemi mi olacak bir çok etken var. Ayrıca bahsetmiş olduğunuz gibi pompayı bir yere kurarak uzak bir yerden su çekemezsiniz bazı pompa tiplerinde 7-9m derinlikten emiş yapanlar bulunmaktadır. Pompa emişinde su bulundurarak emiş hortumu ucuna klape koyarsanız bahsetmiş olduğunuz mesafe düz ise emiş yaptırabilirsiniz. Yani burada mantık olarak bir depodan su çekiyor gibi olmanız lazım. Bahsetmiş olduğunuz gibi benzinli veya dizel motopomplar işinizi bu anlamda görür. Pompa tipi, seçimi ve tedariği konusunda yardımcı olabilirim.

Cevabınız için teşekkürler ama geç oldu.
1 beygirlik elektrikli pompa işimi fazlasıyla görüyor. 60 metre hortum ve kablo yeterli oldu.

ejdehar
07-08-2016, 13:13
Merhaba sayın forum sakinleri;
Pompa Seçimi için yardım istiyorum.
1-kuyunun derinliği : 40 m
2-statİk ve dinamik su seviyeleri : su seviyesi 25 m den aşağı düşmüyor.
3-suyun basilacağı en son nokta ile kuyu arasindaki mesafe : 500 m
4-arazinin kot farki : 2 m
5-istenilen su miktarı : tarımsal sulama için :
SPRİNK 3/4'' - 20 adet yağmurlama tabancası kullanıyoruz YAĞMURLAMA SULAMA SPRİNK 3/4'' - AÇI AYARSIZ | Babil Sulama Bahçe Peyzaj (http://www.babilsulama.com/urun/yagmurlama-sulama-sprink-34-aci-ayarsiz/3610)

marka, beygir, kademe hatta fiyat belirtebilirseniz sevinirim.
Teşekkürler.

ahmt_thr
12-06-2018, 16:30
Merhabalar, 4 dönüm bahçem var, yaklaşık 300 civarı ağaçlarım ve aralarında da yonca ektim. salma sulama yapmak istiyorum. daha önceden benzinli su motoru kullandım ve pancar motoru kullandım. pancar motoru gerçekten çok iyi su sağlıyor basınçta şahane ancak mazotlu olduğundan dolayı sıkıntı. Acaba elektrikle çalışan pancar motoru performansı verebilecek bir su motoru varmıdır? Selamlar..

s.serdar
15-06-2018, 01:12
Pancar motoru performansını değil, 8-10 katını verecek çok çeşit ve modelde elektrikli pompalar mevcuttur. Ancak bunlar genelde 380 volt ile çalıştığından sanayi tipi denilen elektrik aboneliği gerektirirler. Pancar motorlarının çıkışları genellikle 4-5 inç, bunların ise genelde en fazla 2-2,5 inç çıkışı olduğundan, suyu aşırı basınçtan dolayı 25-30 metre ileri düşürürler.

ahmt_thr
15-06-2018, 13:09
Pancar motoru performansını değil, 8-10 katını verecek çok çeşit ve modelde elektrikli pompalar mevcuttur. Ancak bunlar genelde 380 volt ile çalıştığından sanayi tipi denilen elektrik aboneliği gerektirirler. Pancar motorlarının çıkışları genellikle 4-5 inç, bunların ise genelde en fazla 2-2,5 inç çıkışı olduğundan, suyu aşırı basınçtan dolayı 25-30 metre ileri düşürürler.

bahçemde 380v elektrik var o konuda sıkıntı yok. ancak salma sulama yapıcam ve tarlam su tutmada hiç iyi değil, suyu hemen emiyor. siz hangi marka model önerirsiniz?

İsmail Kuzucu
16-06-2018, 08:30
Bizde 7,5 hplik motor var rahat pancardan daha çok su basar. Örnek fotoğraf atayım, bizdeki fotoğraftakinin kayışlı olanı.

676451

remzi5561
18-06-2018, 11:53
Şimdiden Tüm grup üyelerinin Ramazan Bayramı mübarek olsun.
İleride ceviz bahçesi kurmayı düşündüğüm bir bahçemi şimdiden elektirik tesisatını hazırlıyorum.Ancak ceviz işi için memlekette olmam gerekiyor. Buna da biraz daha vaktim var.
Bu süre zarfında aşağıdaki 2 tarlayı yağmurlama sulama ile sulamak yonca ve mısır yetiştirmek istiyorum. Tarlanın dibindeki göl kaynak 3 günde tekrar dolabileceğini düşünüyorum ve derinliği yaklaşık 4 metre. Şuan için 220 volt için başvuru yaptık. Ancak daha önce sulama işiyle hiç uğraşmadım. Sizden ricam buraya nasıl bir dinamo almam gerekir. Nasıl bir sulama yapabilirim. yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler

s.serdar
26-06-2018, 01:33
Sizden ricam buraya nasıl bir dinamo almam gerekir. Nasıl bir sulama yapabilirim. yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler

Konunun tam uzmanı değilim. Ancak bir fikir vermesi ve konunun belki de geliştirilmesi açısından bazı küçük açıklamalar vereyim istedim.

Bahçe tipi sprinkler en fazla 8 metreye kadar, tarımsal amaçlı sprinkler ise 50 metre yarı çaplı alana su atışı yapabilmektedir.

8 metre atışlı bir sprinkler saatte 700 litre, 50 metre atışlı sprinkler ise saatte 30-50 bin litre ortalama su tüketir.

8 metre atışlı bahçe tipler 2-4 bar, 50 metre atışlılar ise 5-10 bar basınçlı su gerektirir.

Coğrafyanızı bilmediğim için 1 m2'ye kaç günde ne kadar su vereceksiniz kestiremiyorum. Aynı anda kaç tane sprinkler çalıştıracağınız ve sulamanın süresi ne olacak bilinmediği için ne boru çapı belirlemek ve önermek mümkün, ne de buna dayalı bir pompa önermek doğru olmaz.

Sulama sisteminin boruları tarlanın içinden geçecek ise durum farklı, kenarlarından geçecek ise daha farklı bir projelendirme gerekir diye düşünüyorum.

Ayrıca bu işe ayıracağınız bütçeye göre, ya da boruların seyyar veya sabit oluşuna de çözüm ve önerileri oldukça farklı olacaktır.

Umarım bir katkı sağlayabilmişimdir.

s.serdar
26-06-2018, 02:06
Sayın remzi5561

Bu konudaki aıklamalarımı http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16438-4.htm linkinde yaptım. Göz atmanızı dilerim.

remzi5561
26-06-2018, 08:59
Serdar Bey,
Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışıp doğru sulamayı yapmak için yardımlarınızı bekliyorum. öncelikle tarla dikdörtgen
şekilde. bu yüzden tam ortadan boru ile yarı çapı 35 metrelik sprink ile sulamak istiyorum. **** köşelerden sprink ile sulamayı düşünüyorum.50 tonu önce tarlanın yarısını sulayıp dolunca tekrar diğer yarısını sulayabiliriz. Tarla çok büyük olmadığı için boruları taşımakta sıkıntı olacağını zannetmiyorum.
Resimde 2 farklı şekilde sulama düşüncem var. bunları göz önüne alarak yardımcı olabilir misiniz ?
**** sizin bana önerebileceğiniz bir şekil var mıdır ? şimdiden teşekkürler.

s.serdar
01-07-2018, 04:39
Serdar Bey,
Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. sorduğunuz sorulara cevap vermeye çalışıp doğru sulamayı yapmak için yardımlarınızı bekliyorum. öncelikle tarla dikdörtgen
şekilde. bu yüzden tam ortadan boru ile yarı çapı 35 metrelik sprink ile sulamak istiyorum. **** köşelerden sprink ile sulamayı düşünüyorum.50 tonu önce tarlanın yarısını sulayıp dolunca tekrar diğer yarısını sulayabiliriz. Tarla çok büyük olmadığı için boruları taşımakta sıkıntı olacağını zannetmiyorum.
Resimde 2 farklı şekilde sulama düşüncem var. bunları göz önüne alarak yardımcı olabilir misiniz ?
**** sizin bana önerebileceğiniz bir şekil var mıdır ? şimdiden teşekkürler.

Sanırım aşağıdaki ki bir;

Köşelerde 90 derecelik, orta kenarlarda 180 derece çalışan ve en az 63 çapında bir borudan beslenen bir proje işinizi görecek gibidir.

s.serdar
02-07-2018, 00:39
Aşağıdaki gibi yani.

677497

remzi5561
02-07-2018, 21:24
Serdar Bey

Bu şekilde ki sistemi 63lük boru besler mi ? beslerse kaçlık santafüj **** dalgıç kullanmak gerekir. Yarıya bölüp 2 seferde de sulanabilir. Tek seferde su yetmeyebilir ? Birde Bunu besleyecek fıskiyelere örnek verebilir misiniz ?

Aşağıdaki gibi yani.

677497

s.serdar
03-07-2018, 02:51
Remzi bey.

Zaten hesabı yarıya bölerek, yani iki seferde yapılabilir ve 10 bar basıncı kaldıracak tipte boru üzerinden düşünmüştüm.

Marka, model çokluğundan dolayı bir pompa vermek pek sağlıklı olamaz diye düşünüyorum. Ancak kullanılacak fıskiyeler genellikle roket veya jet sprink olarak tanımlanır. Örnek bir resmleri aşağıdaki gibidir.

677545

677544

Borulama, pompa ve sprink uyumu şart olduğundan, konuyu tarımsal amaçlı sulama sistemleri projelendirme ve satışını yapan firmalar ile temas ve işbirliği kurmanızın yerinde olacağını düşünüyorum.

blick
19-07-2018, 11:46
Selamlar hayırlı günler

Bahçe işlerinde kullanmak için bir dalgıç pompa almak istiyorum. Kuyuda su 2 metre seviyelerinde olduğu için en basit model bile işimi görecektir. Burada ki sorum pompaya bağlayacağım hortum pompa çıkışından küçük olursa bir zararı olur mu?

Örnek verecek olursam.
almak istediğim pompa bu. https://urun.n11.com/su-pompasi/bavaria-bdp-3230-kirli-su-dalgic-pompasi-atik-su-pompa-P263963393

buna 1/2" bir hortum bağlarsam sorun olur mu? 50 metrelik bir hortum düşünüyorum.

ali_gok
22-10-2018, 13:33
Merhaba,

limon bahçesi kurmak için çalışmalara başladım.

tarla Mersin tarsusta. kot farkı sıfır tam düz

önümüzdeki ay tarlaya sondaj vurulacak. tahmini 40 50 metre civarında olacak derinlik. çevredeki bütün sondajlar bu metrelerde ( şans faktörü yanımızda olmazsa yapacak bişey yok)

tarlada elektrik yok getirme imkanıda yok malesef. tek çarem güneş paneli kullanmak.

50 tonluk bir depo yaptırmayı hesaplıyorum. Bu depoyu 4 5 günde doldursam işim görülür.

kısaca bana 1.5 hp gücünde bir dalgıç pompa ile 50 metreden saatte kaç ton su çekebilirim.

1.5 hp motor tahmini 1.1 kw , bunun içinde 2 kw lık bir güç üretecek solar sistem kurmaya niyetliyim.

tecrübeli arkadaşlarımın abilerimin örerilerine ihtiyacım var. mantığın doğru değil diyorsanız yeni önerilere sonuna kadar açığım

hepinize yeni sezonda başarılar dilerim

not: suyu tarlaya depodan vermek istememin sebebi kuyuda kullanacağım motorun gücü arttıkça daha çok enerji ihtiyacı çıkıyor ve güneş enerjisi maliyeti birden katlanarak artıyor bütçeleri aşıyor.

depo yapma kuyudan bas suyu şu pompa tipini kullan diye bir öneri var ise çok kıymetli bilgi olur benim için. tarla uzunluğu 240 metre eni 100 metre dikdörtgen

MESMAK
27-01-2019, 22:14
Merhaba arkadaşlar,
Benim sorunum ;
kuyu suyunu 5 metreden dalgıç tip pompa ile çekmeyi düşünüyorum,

Bu drenaj pompası düzenli olarak suyu su deposuna basacak,
ama su deposu dolduğunda pompayı nasıl otomatik durdurabilirim ?

depo girişinde manuel flatörlü (şamandıralı) vana var, flatörlü vana kapattığında drenaj pompası hidrofor gibi durur mu ?

dalgıç tip pompamın üzerinde susuz çalışmasını önlemek için flatörü var,kuyu içinde susuz kaldığında otomatik durabilir.

Kampa
01-02-2019, 13:20
Merhaba arkadaşlar,
Benim sorunum ;
kuyu suyunu 5 metreden dalgıç tip pompa ile çekmeyi düşünüyorum,

Bu drenaj pompası düzenli olarak suyu su deposuna basacak,
ama su deposu dolduğunda pompayı nasıl otomatik durdurabilirim ?

depo girişinde manuel flatörlü (şamandıralı) vana var, flatörlü vana kapattığında drenaj pompası hidrofor gibi durur mu ?

dalgıç tip pompamın üzerinde susuz çalışmasını önlemek için flatörü var,kuyu içinde susuz kaldığında otomatik durabilir.

Merhaba, flatör (https://www.kampa.com.tr/Su-Seviye-Flatoru,LA_199-2.html#labels=199-2)ü aktif bir şekilde kullanırsanız drenaj pompası kapanacaktır.

enginsahin
19-02-2019, 16:05
Arkadaşlar merhaba,

Bahçe sumada kullanmak için 100m uzaklıktaki bir su kaynağından suyu emebilecek pompa veya hidrofor arayışım var. Su kaynağı ile bahçe arasında 20m kod farkı var uzaklıkta yaklaşık 100m. Pompa sabit olarak bahçede kalacak, su kaynağına uzattığım boru ile gerekli zamanlarda su çekeceğim.

Bu konuda bana önerebileceğiniz pompa veya hidrofor öneriniz var mı?

AkisSoftware
19-02-2019, 16:15
Arkadaşlar merhaba,

Bahçe sumada kullanmak için 100m uzaklıktaki bir su kaynağından suyu emebilecek pompa veya hidrofor arayışım var. Su kaynağı ile bahçe arasında 20m kod farkı var uzaklıkta yaklaşık 100m. Pompa sabit olarak bahçede kalacak, su kaynağına uzattığım boru ile gerekli zamanlarda su çekeceğim.

Eğer suyu temin edeceğiniz yer bir akarsu ise size şöyle bir tüyo vereyim. "Su Koçu" diye internette arama yapın. Ücretsiz sadece kurulum masrafı olan bir sistem. Görüp görülebilecek en güzel sistem. Umarım işinize yarar.

Portakal Rengi
20-02-2019, 06:32
Eğer suyu temin edeceğiniz yer bir akarsu ise size şöyle bir tüyo vereyim. "Su Koçu" diye internette arama yapın. Ücretsiz sadece kurulum masrafı olan bir sistem. Görüp görülebilecek en güzel sistem. Umarım işinize yarar.

Sitede açılmış bir konu da var.
http://www.agaclar.net/forum/enerji/36253.htm

Portakal Rengi
20-02-2019, 07:00
Arkadaşlar merhaba,

20 m aşağıdan su çekmek birçok zorluklar içerir. Pompa öncelikli sorun sayılmaz.
Önce pompa seçimine yanıt vereyim, sonra güçlüklere. Ne kadar debiye gerek duyduğunuza göre pompa debisi belirlenecek.
Pompadan önce ve sonra neler basınç kaybı yaratacak ? Boru boyu çok önemli değil ama çapı önemli. (Pompa giriş ve çıkış çaplarının iki çap büyüğünü seçmenizi öneririm. Özellikle emme tarafında. Kayıplar hızın karesi ile orantılı olduğu için hız düşük tutulmalı.) Basma borusunun ucunda ne kadar basınca gereksiniminiz var ? (Damla sulama ise debi 1 bar için verilmiştir.)
Bunları bilmeden pompa seçimi yapılamıyor.
Pompalar emme hattında zayıf, basma hattında çok güçlüdür. Emme borusu sürekli olarak su dolu olmalıdır. (Derenin içinde bir gölet benzeri yer olmalı ki ucunda dip klapesi bulunan boruyu asla suyun dışında kalmayacak şekilde yerleştirebilesiniz. Pompa çıkışında düzgün bir çek valf olmalı. Pompa çalışmadığı zaman, su geri kaçarak emme hattını boşaltmasın.
Bu arada don tehlikesi olduğu zaman hattınızda hiç su olmamalı.
Bu bilgiler ışığında pompa seçimi yapılabilir. Siz hiçbirini belirtmemişsiniz ;)
6 metreden daha derinden su çekmek, santrifüj pompalar için, zorluklar içerir. Yeri görmek önemli.

enginsahin
20-02-2019, 07:13

Bilgi için teşekkür ederim, gerçekten güzel sistem, su temin edeceğimiz yer akarsu bu sistemde çalışır. Ancak ben pompanın bahçede durmasını istiyorum su kaynağının olduğu yere herhangi bir ekipman kurmadan sadece hortumla suyu çekebileceğim bir pompa gerekli.

AkisSoftware
20-02-2019, 08:19
Sanirim oyle bir sistemi cok zor kurarsiniz. Ya da maliyetli olacaktir.

Portakal Rengi
20-02-2019, 13:30
Bilgi için teşekkür ederim, gerçekten güzel sistem, su temin edeceğimiz yer akarsu bu sistemde çalışır. Ancak ben pompanın bahçede durmasını istiyorum su kaynağının olduğu yere herhangi bir ekipman kurmadan sadece hortumla suyu çekebileceğim bir pompa gerekli.

Su koçu 20 m yüksekliğe bir kerede basmayabilir. Debi çok düşük olabilir.

mustafanevzat1
30-06-2019, 12:33
suyu 9 metreden alıp 8 metreye sifon yapmaz.10 metreye sifon yapabilir

mustafanevzat1
30-06-2019, 14:04
peki ama ben daha once dalgıc pompa kullanmadım hiç dalgıc popayı kuyua nasıl salmalıyım bu konuda hıc bır bılgım yok http://www.koctas.com.tr/U/Mac-Temiz-Su-Pompasi/400-W/42576?R=200 bu pompa ısımı görürmü bunun elektırıgını evden saglarım ama kuyunun ıcıne nasıl koymalıyım tasarruf yapıcaz dıye kıvrılmayalım :) :cool:
Elekrikle olan işlerinde motordan anlayan birisini getirip ona kurdurmalısın.bu işler tarifle olmaz.benim 6 metre kuyuma tulumba kurdurmak için bu işten anlıyanı getidim malzemeleri beraber aldık ve kuyuya tulumbayı kurdu ona da 1 yövmiye verdim şimdi tulumbayı çekip sulamamamı yapıyorum. bende elektrik yok bu sene benzinli bir motor aldım.onuda bir bilene kurdurup öğreneceğim.deneme yanılma ile bu işler tehlikeli olur.

mustafanevzat1
30-06-2019, 14:29
Bahçemde 6 metre derinliğinde su kuyusu var el tulumbası kaç metreden su şeker bilgi verirsenin memnun olurum.

Buken
25-07-2019, 12:43
Merhabalar arkadaşlar. Üstteki yardımcı fikirlerinizin hepsini okudum ama benim işim biraz daha uzun mesafeli olacağı için size tekrar danışmak istedim. Arkadaşlar bahçemde 5 tonluk su tankı var ve sulamayı oradan yapıyorum fakat yaz aylarında köyün suyu yetersiz kaldığından sıkıntı yaşıyoruz. Bu yüzden suyu ırmaktan almak istiyorum. Irmak ile bahçemizin arası 620 metre ve 40 metre de yükseklik farkı var. Kısacası 620 metre uzaklığa ve 40 metre yüksekliğe su basabilecek bir motor var mı varsa hangi tip su motoru bu suyu basabilir. Şimdiden vereceğiniz fikirler için teşekkür ederim. Bu arada bulunduğumuz bölgede elektrik yok.

chelik26
25-07-2019, 16:11
450 metre uzağa 40 metre yükseğe 10 metre derinden, 180 metresi 90lık boru kalan 250 metresi ise 75 lik boru ile taşınacak ve saate 25 ton su basacak sistem
15 hp dalgıç pompa olarak hesapladılar bana. Pompa panel vs 9.500 tl hesap çıktı,380 volt elektrik ile çalışacak. Sizinki daha uzak en az 20-25 hp pompa **** su motoru lazım.

chelik26
25-07-2019, 16:13
Bahçemde 6 metre derinliğinde su kuyusu var el tulumbası kaç metreden su şeker bilgi verirsenin memnun olurum.
Belirttiğiniz kuyudan tulumba ile çok rahat su çekersiniz, tulumbanın hava almamasına dikkat edin.

chelik26
25-07-2019, 16:18
Elekrikle olan işlerinde motordan anlayan birisini getirip ona kurdurmalısın.bu işler tarifle olmaz.benim 6 metre kuyuma tulumba kurdurmak için bu işten anlıyanı getidim malzemeleri beraber aldık ve kuyuya tulumbayı kurdu ona da 1 yövmiye verdim şimdi tulumbayı çekip sulamamamı yapıyorum. bende elektrik yok bu sene benzinli bir motor aldım.onuda bir bilene kurdurup öğreneceğim.deneme yanılma ile bu işler tehlikeli olur.

Dalgıç pompa kurulunuda bişey yok,
Kuyunuzun ağzından dalgıç pompa sığıyorsa, dalgıç pompanın zaten kablosu üzerinde geliyor. Hatta halatı bile üzerinde geliyor, yapacağınız tek şey, kaç metreye salacaksanız o kadar boru alıp pompaya bağlamak ve hepsini birden kuyuya salmak. halatı kuyu dışında sağlam biyere bağlamak ve fişi elektriğe bağlayıp düğmeyi açmak, suyun çıkmasını beklemek. Eğer su gelmezse veya ters bir şey olursa pompa bir müddet sonra ısınınca kendini kapatıyor.

chelik26
25-07-2019, 16:19

Dalgıç pompa kurulumunda bişey yok,
Kuyunuzun ağzından dalgıç pompa sığıyorsa, dalgıç pompanın zaten kablosu üzerinde geliyor. Hatta halatı bile üzerinde geliyor, yapacağınız tek şey, kaç metreye salacaksanız o kadar boru alıp pompaya bağlamak ve hepsini birden kuyuya salmak. halatı kuyu dışında sağlam biyere bağlamak ve fişi elektriğe bağlayıp düğmeyi açmak, suyun çıkmasını beklemek. Eğer su gelmezse veya ters bir şey olursa pompa bir müddet sonra ısınınca kendini kapatıyor.

abayrak
13-08-2019, 10:49
cümleten bayramınız mubarek olsun ben de 2 dönüm bi bahçeyi sulamak istiyorum dereden su çekmek istiyorum 6,5 hp benzinli su motorum var çok rahat basıyor ama elektrikli daha pratik ve kullanışlı olacağını düşünüyorum dere ile bahçemin en ucu arası yaklaşık 80 m ve 10 metre eğim var nasıl bir motor almalıyım ***.(kaç watt)

ernur
30-08-2019, 20:44
Merhaba.Benimde bir sorum olcak yardımcı,olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.3 dönüm bir bahçem var akardan 50 mt.ileriye su çekmek istiyorum einhell1046n 8mt derinlikten 48 mt ileriye basan bahçe pompası işimi görürmü?bende derinlik yok sadece eğimsiz yerden 50mt ileriye suyu azda olsa basınçlı aktarmak.

Portakal Rengi
31-08-2019, 09:23
Merhaba.Benimde bir sorum olcak yardımcı,olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.3 dönüm bir bahçem var akardan 50 mt.ileriye su çekmek istiyorum einhell1046n 8mt derinlikten 48 mt ileriye basan bahçe pompası işimi görürmü?bende derinlik yok sadece eğimsiz yerden 50mt ileriye suyu azda olsa basınçlı aktarmak.

"Pompa işimi görür mü" sorusu eksik bilgi nedeniyle yanıtlanamaz.
Ne kadar suya gereksinim var ? Bahçeyi kaç bölüme ayırarak sulayabilirsiniz ve her bölümün su gereksinimi nedir ? Bu soruyu yanıtlamanız gerekiyor. Yanıt pompanın debisinin ne kadar olacağını söyleyecektir. Gerekli debideki basınç değeri pompanın eğrisinden bulunur.
Sizin durumunuzda basınç önemli değil görünüyor. Her pompa gerekli basıncı sağlayabilir. Debiyi tutturmak önemli.

ernur
31-08-2019, 10:02
Haklısınız yanlış ifade ettim.Ben 3 dönüm yeri sulamak için değil sadece zaman zaman bahçedeki çiçekleri sulamak için bahçe pompası yararmı demek istemiştim çünkü bahçeyi baika bir sekilde suluyoruz dediğim gibi 50 metreye iletebilirmi bahçe pompaları şimdiden teşekkürler.

Portakal Rengi
02-09-2019, 08:34
Haklısınız yanlış ifade ettim.Ben 3 dönüm yeri sulamak için değil sadece zaman zaman bahçedeki çiçekleri sulamak için bahçe pompası yararmı demek istemiştim çünkü bahçeyi baika bir sekilde suluyoruz dediğim gibi 50 metreye iletebilirmi bahçe pompaları şimdiden teşekkürler.

Çiçek sulamak için pompa çıkış borusunun çapının küçük olması avantajlı. Çap büyüdükçe debi büyük oluyor. Bu nedenle toprağı bozmadan, çiçeklere zarar vermeden sulamak olanaksızlaşıyor. En çok 1" çıkış çaplı pompa öneririm. Daha küçük çıkış çaplı olan daha avantajlı. Pompa debisinin 1000 lt/h den küçük olması iyi sonuç verir. 50 m boru-hortum fazla direnç yaratmaz. Pompa çıkış çapının bir büyüğü olacak şekilde boru-hortum ile suyu taşırsanız yeterli debiyi alırsınız.
Belirttiğiniz model hidrofor. Size daha küçük debili pompa yeterli olur. Hem daha ucuz olur hemde daha az enerji harcar. Pompanın yerleştiği yer su kaynağına yakın nokta olmalı. Pompayı dış etkilerden koruyabilmelisiniz. (Taşkından da)

sinetra
02-04-2020, 22:28
Arkadaşlar bahçeme su temini için baya bir araştırma yaptım ve kafam çok karışmıştı. Ancak şu an yaptığımı çalışmayı sizlere örnek olması için paylaşıyorum. Belki kafası karışanlara ışık tutar. Bahçem 500m2 alandan oluşmakta. yaklaşık 190 metre mesafede 10 metre aşağı kotta ağustos ve eylül ayları hariç akan bir dere var. buradan su alabilmek için 2 inc 200 metre boru serdim. Palmera Pa20T 2inc su motoru aldım. 3 ve 1 tonluk 2 depo ile 3 ton kapasiteli bir süs havuzum var. süs havuzunu da sulama için destek olarak kullanmaktayım. Damla sulama sistemi kurdum. Ağaçla, üzüm asmaları ve birazda bir şeyler ekmek için ayrılmış ekim alanlarım var. Açıkcası sistemi kurana kadar çok kafam karışıktı. Ama sonuç tatmin edici oldu. su motorunu dereye kuruyorum yaklaşık yarım saate yarım gaz ve yarım litre benzin ile 5 Ton su alıyorum. ilk kurulumda 1 inc boru kullanmıştım. 3 tonu 3 saatte ancak doldura biliyordum. Harcanan benzin cabasıydı. Umarım benim bu deneyimim sizlere de yardımcı olacaktır.

aaen
02-05-2020, 04:01
S.a. arkadaşlar.
Babamın bağının 200 metre yakınındaki bağı satın aldım. Babamın 120 metre derinlikten dalgıçla su aldığı kuyusu var. Şimdilik jeneratörle çalıştırıyor ama yakında elektrik de alacağız inşallah. Dalgıç pompasının özelliklerini bilmiyorum. Buralarda sondaj işi şu anda yasak. Bu nedenle babamın kuyusundan kendi bağıma boruyla su çekmek istiyorum. Boru uzunluğu yaklaşık 270-300 metre kot farkı ise yaklaşık 13 metre. Ayrıca babamın biri 27 biri 5 tonluk iki havuzu da var. Şimdi sorularım şunlar: 1- Hangi tür ve kalınlıkta boru kullanmalıyım? 2- Babamın dalgıcı çektiği suyu doğrudan benim bağa basabilir mi? 3- Pompa almam gerekirse nasıl ve hangi marka bir pompa almalıyım? Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca ileride sondaj yaptırma ihtimalime karşı gerekirse güçlü bir dalgıç pompayı da şimdiden alabilirim. İki masraf olmaması bakımından.

zfatma
21-06-2020, 10:01
s.a.konunun cok yabancisiyim.daha önceki sorulari okudum ama kendim için cevap bulamadim.bende bu sene 300m2 bir alanda sebze sulamasi icin sulama urunu arayorum bahceme 15 m ilerisinde dere yatagindan su cekecegim.kopru alti 5mden, su derinligi 7 10 cm anca elektirik yok nasil bir urun almaliyim4 ,7 gunde bir 20..25 dk sulama yaparrim .tavsiyenizi bekliyorum

Portakal Rengi
22-06-2020, 09:07
S.a. arkadaşlar.
Babamın bağının 200 metre yakınındaki bağı satın aldım. Babamın 120 metre derinlikten dalgıçla su aldığı kuyusu var. Şimdilik jeneratörle çalıştırıyor ama yakında elektrik de alacağız inşallah. Dalgıç pompasının özelliklerini bilmiyorum. Buralarda sondaj işi şu anda yasak. Bu nedenle babamın kuyusundan kendi bağıma boruyla su çekmek istiyorum. Boru uzunluğu yaklaşık 270-300 metre kot farkı ise yaklaşık 13 metre. Ayrıca babamın biri 27 biri 5 tonluk iki havuzu da var. Şimdi sorularım şunlar: 1- Hangi tür ve kalınlıkta boru kullanmalıyım? 2- Babamın dalgıcı çektiği suyu doğrudan benim bağa basabilir mi? 3- Pompa almam gerekirse nasıl ve hangi marka bir pompa almalıyım? Cevaplayacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. Ayrıca ileride sondaj yaptırma ihtimalime karşı gerekirse güçlü bir dalgıç pompayı da şimdiden alabilirim. İki masraf olmaması bakımından.

300 m çok direnç yaratmaz, 13 m kot farkı ile birlikte 1,5-2 bar kaybınız olur. Bağınızın içinde damlama sulama kullanacaksanız 1,5-2 bar bağda kaybınız olur. Babanızın kuyusundaki pompanın 16 bar basınç veren bir pompa olması gerekir. Eğer kuyu yapılır iken doğru davranılmış ise 16 bar basınçlı pompa seçilmemiştir.
Denemek için bağınızın içinde kullanacağınız dağıtım borusunu tek parça olarak kullanıp, sizin bağa su gelip gelmediğini gözlemek.
Daha sağlıklısı; babanızın büyük havuzundan pompa ile bağınıza su göndermek.

golge1710
22-06-2020, 15:55
s.a.konunun cok yabancisiyim.daha önceki sorulari okudum ama kendim için cevap bulamadim.bende bu sene 300m2 bir alanda sebze sulamasi icin sulama urunu arayorum bahceme 15 m ilerisinde dere yatagindan su cekecegim.kopru alti 5mden, su derinligi 7 10 cm anca elektirik yok nasil bir urun almaliyim4 ,7 gunde bir 20..25 dk sulama yaparrim .tavsiyenizi bekliyorum

dere nin su debisi nasıl,sizen başka sulama yapan varmı.siz tam motoru açtınız bu esnada derenin üst kısmında başka bir komşuda su bastı motorunuz susuz kalırsa pompa yı dağıtırsınız.bütün bu olumsuzlıkların olmadığını farz edersek yapacaklarınız.
1-1 inçlik bir benzinli su motoru alacaksınız bütçeniz elverdiğince kaliteli bir marka alın bende şu anda bir yaz sezonunda dağılan ismi yerli aslı çin malı bir motor var şimdi japon bir marka alacağım.
2-dereye motorun su hortumunu salmak için küçük bir havuz kazacaksınız.
3-su motorunu kurup çalıştırın daha sonra havuzdaki suyu tüketip tüketmediğini kontrol edin tüketiyorsa motorun gazını azaltarak devri düşürün (derenin su debisi çok yüksekse buna gerek yok zaten)
3 motor ile birlikte gelen hortum ucu süzgece güvenmeyin muhakkak ince gözlü bir süzgeç kullanmaya özen gösterin dere akan su olduğu için içinde sert materyaller olabilir pompaya zamanla zarar verebilir aşındırır. mesela kadın çorabını geçirin ucuna. ha birde motoru alınca haftada bir falan sulamayı unutun her gün sulamak isteyeceksiniz :)

ihsaniye
13-03-2021, 20:32
Bahçemde 2m*4m ebadında 1m. derinliğinde bir havuz yapmak istiyorum. Bu havuzun suyu ile de gerektiğinde bir dönüm bahçemi sulamak istiyorum. Acaba aşağıda linkini verdiğim bu fiskiye aynı zamanda bana sulama imkanı verirmi? Yükseklik en çok 1m.olup 20m.lik bir mesafe, bahçenin diğer kısmı havuzun alt tarafında kalıyor.

https://www.e-havuzmarket.com/urun/venedik-sus-havuzu-fiskiye-pompasi-hyp36-050b-50-watt-guc

Portakal Rengi
14-03-2021, 09:03
Bahçemde 2m*4m ebadında 1m. derinliğinde bir havuz yapmak istiyorum. Bu havuzun suyu ile de gerektiğinde bir dönüm bahçemi sulamak istiyorum. Acaba aşağıda linkini verdiğim bu fiskiye aynı zamanda bana sulama imkanı verirmi? Yükseklik en çok 1m.olup 20m.lik bir mesafe, bahçenin diğer kısmı havuzun alt tarafında kalıyor.

https://www.e-havuzmarket.com/urun/venedik-sus-havuzu-fiskiye-pompasi-hyp36-050b-50-watt-guc

Bu tür pompaları sulama amaçlı kullanamazsınız. Basma yüksekliği veya maksimum basınç olarak adlandırılan değer, akıttığı su miktarının en düşük olduğu zaman oluşur.
Varsayalım ki pompa 2 metre basınçta su verdiği zaman hortumunuzu doldursun. Hortum ile tüm bahçeyi sulamanız gerekecek. Damla sulama düşünemezsiniz. Çünkü damlama ağzında istenen basınç 10 metre (1 bar). Üzerine yoldaki kayıpları eklemek gerek.

ihsaniye
14-03-2021, 16:49
Çok teşekkür ederim yanıtınız için, ayrıca bir pompa ihtiyacım olacak.

aligelen51
29-10-2021, 11:35
Cümleten merhaba arkadaşlar deneyimlemis olduğum bir konuyu sizlerle paylaşmak istedim palmera pa 80 10 beygir dizel su motoru ile 450 metre uzunluk toplamda 40 metre sürekli rampa yükseklik irtifasi olan yere 63 mm boru ile gayet güzel şu bastım video atmayı deneyeceğim bilgi almak isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

aligelen51
29-10-2021, 11:41
https://youtu.be/JqKja1bKuVA