Bağlan

View Full Version : Tarsus’un Kurbanli Köyü Kurban Ediliyor!..




orhan okandan
01-08-2006, 20:24
Tarsus'un Kurbanlı köyüne, ''Kimyasal Katı Atık Bertaraf Tesisi''nin kurulmasını istemeyen çevreciler, halkı, bilboardlara verdikleri ilanlardaki cep telefon numaralarını arayarak tepkilerini iletmeye davet ettiler.
Bilboardlarda, ''Haydi arayın'' sloganı altında Mersin'in 12 milletvekilinin cep telefonları ile Çevre ve Orman Bakanlığı, Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk'ün telefon numaraları yer alıyor.
Seçilmiş ve Atanmışlar İzleme Derneği (İZDER) ve Mersin Sivil Toplum Birliği (MSTB) tarafından astırılan bilboardlarda, ''Tarsus Kimyasal Atık Çöplüğü Olamaz' başlıklı yazıda, ''içtiğiniz suyun, ektiğiniz ürünün ve ilan edilen turizm alanının zehirli atıklarla kirletilmesini istemiyorsanız, tepkinizi dile getirin'' çağrısı yer alıyor.
İZDER Başkanı Ali Doğan, yaptığı açıklamada, İZAYDAŞ Kimyasal Atık Bertaraf Tesisinden sonra, Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Adana ve Mersin bölgelerini kapsayan Türkiye'nin 2. Kimyasal Atık Bertaraf Tesisinin Tarsus'a yapılmak istendiğini belirtti.
Doğan, tesis için Tarsus'a 9 kilometre mesafede, Mersin'in içme suyunu karşılayan Berdan Baraj Gölü havzasına 4 kilometre uzaklıkta bulunan Tarsus'un Kurbanlı köyünün seçildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Ne yazık ki Mersin-Akkuyu'da Nükleer Santral kurulma kararına tepki olarak ortalığı ayağa kaldıran sivil toplum örgütlerinden herhangi bir tepki yok. Mersin'in hakkını savunacak başta iktidar partisi milletvekilleri olmak üzere, vekillerimiz kış uykusuna yatmış durumda. Kısacası Tarsus ve Tarsus halkı sahipsiz bırakıldı.
Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın tesisi engellemek için Kurbanlı köyünün Tarsus Belediyesi mücavir alan sınırlarına alınmasını Belediye Meclisinden geçirme kararı Mersin Valiliğince onaylanmasına rağmen, karar, İçişleri Bakanlığında sümen altı edilerek beklemeye alındı.''
Mersin ŞEHİR Gazetesi/Mehmet Kemal




dagdelen48
03-08-2006, 09:06
ülkemizde bu gibi konularda oldukca yetersiz ve tecrübesiz oldugumuz aşikardır:Kendi kimyasal artıklarımız yetmiyormuş gibi avrupanında kimyasal atık deposu olma yolunda oldukca mesafe kat etmiş durumdayız malesef fransız bandralı kimyasal madde (aspes v.b)yüklü gemileri dünyada hiçbir ülke demontaj etmiyor nedense bizim kahraman türk işçilerimiz sökeceklermiş nediyelim bu tür işler sadece türkiyede yapılır millet özelliğimiz zoru başarıp imkansızlılarla uğraşırız. bu gemiler neden başka ülkede sökülmüyorda türkiyede sökülüyor bence bizide nüfus fazla bi kaç işçi telef olsa hissedilmez bile ama avrupada durum daha farklı orda işçiler bizdeki gib sahipsiz değil sendikaları onları koruyan kanunları var bizde de sendika var ama bizim sendikalar milletvekili yetiştirme kurumu gibi calısıyor..da her ne hikmetse meclise gidince neyseeeeeeeeeeeeee uzun hikaye kalsın insallah o köyde acılmak istenilen kimyasal mezarlık acılamaz milletin sağlığı kurtulur hoşçakalın

Plumbago
10-08-2006, 12:55
Yarı Tarsuslu biri olarak bu konuda çok hassas olduğumu söyleyebilirim. Ancak insanları bilinçlendirmesi gerekenlerin olaylara bakışı nasıldır birazda bunun üzerinde düşünmemiz gerekiyor.

Bu konuyla ilgili olarak yerel basında bulabildiğim tek yazı bu şekilde (http://www.tarsushaber.com/a_article_view.php?idx=444&PHPSESSID=6438e8e7189dcf1bcbb372f095cbd519). Bu yazı üzerinde fazla konuşmak yersiz. Gazeteci kimliğiyle bir insanın böyle bir konudaki yazısı takıntılı gibi geldi bana. Ama yine de teşekkür etmek gerekir çünkü yerel basının bu konuya ilgisi bu kadarla sınırlı.



Mersin halkı daha önce Akkuyu'da bir zafer kazanmıştı. Temennim Kurbanlı Köyü'nde de aynı şeyler yaşanması. Ama bunun için biraz acele edilmesi gerekiyor.

Plumbago
14-08-2006, 10:10
Daha önceki mesajımdan sonra konu ile ilgili bir haber daha buldum...

tepkiler (http://www.ekopusula.com/news_detail.php?id=977)

Yücel Özlem
14-01-2007, 22:10
Yarı Tarsuslu biri olarak bu konuda çok hassas olduğumu söyleyebilirim. Ancak insanları bilinçlendirmesi gerekenlerin olaylara bakışı nasıldır birazda bunun üzerinde düşünmemiz gerekiyor.
..................
Mersin halkı daha önce Akkuyu'da bir zafer kazanmıştı. Temennim Kurbanlı Köyü'nde de aynı şeyler yaşanması. Ama bunun için biraz acele edilmesi gerekiyor.

Dostlar! Bu konuda gelişme var mı?

Plumbago
14-01-2007, 23:37
Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus’ta kurulmak istenen katı atık kimyasal bertaraf tesisinin Tarsus’un başını ağrıtmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Yatırımcılar, kimyasal bertaraf tesisi Tarsus’a yapılırsa yatırımlarını çekeceklerini bize söylediler. Ben inanıyorum ki bölgemizde bu tesis yapılmayacak. Bizim gönlümüzden geçen de budur” dedi.

Konu hakkında en son gelişme bu. Geçen hafta içinde yapılan bir açıklama. Tartışmalar devam ediyor ve kısa dönem içerisinde sonuçlanacak şekilde görünmüyor.

Alıntı (http://www.haberler.com/mersin-de-yerel-yonetimler-3-haberi/)

Yücel Özlem
15-01-2007, 18:04
-Sevgili Plumbago ben de kendimi biraz Tarsuslu hissederim.

-Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

eskimo
12-03-2007, 11:43
Silivri'de Tehlikeli atık bertaraf tesisi yapılması engellendi.Tarsus'lulara örnek teşkil edebilir.
Oy kaygısı **** tehlikenin farkında oldular, ne dersek diyelim Silivri kurtuldu.
Darısı Tarsus'un başına.