View Full Version : Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)
Anavatanı And dağlarının Şili ve Arjantin deki kesimleridir. Arokarya, çok fazla sert ve pul görünümlü yapraklarla bezelidir. yapraklar 3-4 cm uzunlukta ve genişlikte üçgen şeklindedir. Keskindirler ve uç noktalarında sivri kahverengi dikenle sona ererler. Yaprak kenarları sarıya çalar. Yapraklar dallarda spiral oluşturur şekilde dağılırlar.Şili arokaryası çok yavaş büyür. Yıllık büyüme ender olarak 30 cm den fazla olur. Çok ileri yaşlara kadar yaşalar; Öyle ki zamanında 1300 hatta 2000 yıllık örneklere bile rastlanmıştır. Ancak kereste olarak genelde 500 yıllık yaşlı ağaçlar kullanılmıştır.
Erkek kozalaklar tek tek veya gruplar halinde bulunur. Dik duruşlu ve sarımsı - kahve renkte, 7 - 15 cm uzun ve 5 cm genişliktedir. Haziran ayındaki tozlanma olgusundan sonra bile aylar boyu ağaçtan düşmemektedir. Küre şekilnde olan dişi kozalaklar tek tük sürgünlerin üst tarafında görülür ve ikinci yıllarında olgunlaşır. 15 cm genişliğe varıp başta altın - sarımsı dikenlerle yeşil renkte olup daha sonra kahverenginde olan kozalaklara dönüşür. Bunlar ağaçtayken kırılır ve yaklaşık 200 tohum serpebilir. Yiyilebilir tohumlar 4 cm uzunlukta ve 2 cm genişliktedir.
Dikim yeri güneşli olmalı. Toprak isteğinde humusça zengin hafif nemli toprakları tercih eder.
Dona ve kışa dayanıklıdır. -20°C derecenin altına düşmemeli
geçen sene temin ettigim tohumlardan çogunu çimlendiemeyi başardım şu anda ortalama 10 cm boya ulaştılar
Merhaba
Araucaria araucana adındaki ağaç sanırım burada maymun çıkamaz olarak ta adlandırılıyordu. Ancak daha sonrada maymun çıkamaz ağacının başka bir ağaç olduğunu öğrandikten sonra adına ne diyeceğimi şaşırmıştım. İzmir Çeşme'de bu ağactan görmüştüm ancak ağaçlar birkaç yıl sonra ölmüşlerdi. Sahibine sorduğumda ise yaz sıcağına dayanamadıklarını söylemişti. İstanbul'da Sarıyer çevresinde bir yerde bu ağacın oldukça büyüğünü görmüştüm.
İnterette tam olarak istediği ısı ve iklim türünü bulamadım. En azından izmir çevresinde yetiştirmek zor gözüküyor. Hiçbir yerde de görmedim fidanını. İzmir'de bu ağacın fidanını veya yetişmişini görenler var mı?
Teşekkürler
sailorgursel
01-03-2010, 20:47
Maymun Çıkmaz Ağaçı, kendi familyası içinde soğuğaen dayanıklı tür diye biliyorum, ama sıcakla arası nasıl onu bilmiyorum.
Emre Kuzu
01-03-2010, 21:19
andlar'daki dağlar yaklaşık 3000, 5000 ya da 2000 metredir. buda demek oluyorki bu ağaç soğuk iklimde yaşayan bir ağaç
sailorgursel
01-03-2010, 21:22
Evet Sayın kalyon, soğuğa dayanıklı bir tür.
sailorgursel
01-03-2010, 21:31
Anladığım kadarıyla çok pahalı bir ağaç türü.
ozanutku
02-03-2010, 13:20
Araucaria araucana , bir arkadaşım üretiyor, ama türkiyede pek bilinen tür olmadığından dolayı henüz piyasası oluşmadı.
Almak isteyen arkadaşlara üretici arkadaşın linkini vereyim.Fiyatları hakkında bilgi yok.Fidanlığı ManisaTurgutlu Ovacık Köyünde
http://www.ayanfidancilik.com/ayanfidan/TR/auracaria-maymun-cikmaz/
Fotoğrafları 2009 Ağustos ayında ziyaretine gittiğimde çekmiştim.
sailorgursel
02-03-2010, 15:38
Çok güzel gözüküyorlar. Bilgi için Teşekkürler.
Gerçekten çok iyi görünüyor Sağolun
medinilla
13-09-2010, 10:48
Araucaria araucana , bir arkadaşım üretiyor, ama türkiyede pek bilinen tür olmadığından dolayı henüz piyasası oluşmadı.
Almak isteyen arkadaşlara üretici arkadaşın linkini vereyim.Fiyatları hakkında bilgi yok.Fidanlığı ManisaTurgutlu Ovacık Köyünde
Fotoğrafları 2009 Ağustos ayında ziyaretine gittiğimde çekmiştim.
verdiğiniz linkten Atille Bey'e ulaştım.sağolsun çok yardımcı oldu.yardımınız için çok teşekkürler uzun zamandır aradığım artık ümidimi kestiğim güzel ağaca kavuşmamı sağlayacaksınız inşallah:rolleyes:
S Güngör
20-09-2010, 15:06
Bu ağacın çok güzel bir numunesi Beylerbeyi Sarayı'nın bahçesinde bulunmakta. Bilgilerinize...
shadowpane
28-10-2010, 22:46
bir kac gündür bu ağacı araştırıyorum fakat hepsi bir birinden farklı gibi
trapezus
27-11-2011, 21:41
Merhaba,tohumları nerden nasıl temin ettiğini paylaşabilirmisin kardeşim?
serdar75
01-02-2012, 13:01
Arkadaşlar Maymun cıkmaz ağacının nasıl üretidiğiyle ilgili bilgisi olan varmı? :confused: Günümüzde ender bir ağaçtürü olarak kırmızı listede bulunan arokaryanın uluslararası ticareti yasakmış.
Bu yüzden tohumu bulunamıyor.Güney Amerika' da özellikle Şili de görülen endemik bir tür.Elimizde bir kaç tane var. Fotoğraflarını gönderiyorum.Çelikten üretemedik.Bilgisi olan varsa lütfen paylaşsın teşekkürler.
serdar75
01-02-2012, 13:03
Buda büyümüş hali .Çok güzel bir tür keşke ülkemizdede yaygınca görülebilse.
Darıca Hayvanat Bahçesi'nde oldukça büyük bir maymun çıkmaz ağacı var. Buradan (http://www.agaclar.net/forum/855690-post322.htm) görebilirsiniz.
Hatice Tarhan
01-02-2012, 15:50
Maymun tırmanmaz ağacı Alanya da ve Antalya da oldukça yaygın peyzaj da kullanılıyor, fakat maymun çıkmaz ağacını hiç görmedim.
serdar75
01-02-2012, 17:52
Sayın Sakagün Darıcadaki arocarıa ya benziyor evet ama oda küçük . Ülkemizde büyük ağaç şeklinde olanına daha rastlamadım.Büyük ağaç olmadığından tohumda bulmak imkansız oluyor. Bu tür umarım zamanla yaygınlaşır.
serdar75
01-02-2012, 17:55
Hatice hanım merhaba.Ben ağacın adını Maymun çıkmaz diye biliyorum antalya çevresinde ismi değişik olabilir.Siz büyük ağaç oarak gördünüzmü hiç?
Hatice Tarhan
02-02-2012, 17:40
Evet hemde çok gördüm. Antalya otogarında çapı 50cm.olanlar var ,Alanya da hacet köprüsü yanında var, otellerin bahçelerinde var,fakat benim dediğim maymun tırmanmaz ağacı bir diğer ismiyle floş ağacı, gövdesinde dikenler olan bir ağaç sizin resimlerdeki ağaçlardan değil.link veremiyorum sitede bu isimle ararsanız var.Floş ağacı, İpek ağacı (silk-floss tree) Maymun tırmanmaz,,
techno20
25-02-2012, 20:42
arkadaslar bu konuda bilgiye ihtiyaçım var hemde cok ben antalya da gördüm bu bitkiyi küçük ama 2-3 metre falandır yaprakları kat kat yaprak ucları ise üçgen gibi degilde nası diyim boru şeklinde cok güzel bu bitki heterophylla diye mi gecio acaba dış mekan ondan almak istiyorum ama bi türlü bulamadım
trapezus
26-04-2012, 10:35
Bu ağacın tohumu dünyaya Şili'den dağılıyor, Şili harici satın alınan tohumlar çok pahalı oluyor. Ben Şili2den getirttiğim tohumları çimlendirdim, gayet güzel büyüyorlar.
Sayın trapezus,
Sizi kutlarım Şili Arakorya tohumlarını nasıl temin ettiniz,elinizde fazla tohum varmı veya temin konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz?
Ayrıca çıkan fidelerin resimlerini görmek isteriz.
kelebek çalısı
22-09-2012, 01:06
Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.
Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır.
333365
Araucaria araucana ise Monkey puzzle olarak isimlendirilir ki ismini alış hikayesi de şöyledir; bu ağaç 1850' li yıllarda İngiltere' ye getirilip yetiştirilmeye başlandığında henüz çok nadir ve tanınmayan bir türdü. Bu ağacın yetiştiricisi olan kişinin gururla sergilediği ağacın ziyaretini yapan grup içindekilerden bir kişinin çıkarak 'bu ağaç bir maymunu tırmanması için şaşırtacak, düşündürtecek olurdu' demesi ile monkey puzzle tree olarak anılmaya başlanmıştır.
Kısacası bir maymunun dahi tırmanırken yolunu bulmakta zorlanacağı açılara sahip olan dal yapısı sebebiyle bu adla çağrılmaya başladığını söyleyebiliriz.
Maymun çıkmaz ağacı ise gövdesi dikenlerle kaplı olan bambaşka bir ağaçtır.
Benim aklıma maymun çıkmaz ağacı dendiğinde kesinlikle Araucaria araucana gelmez.
trapezus
22-10-2012, 23:09
Sayın trapezus,
Sizi kutlarım Şili Arakorya tohumlarını nasıl temin ettiniz,elinizde fazla tohum varmı veya temin konusunda bana yardımcı olabilirmisiniz?
Ayrıca çıkan fidelerin resimlerini görmek isteriz.
Şiliden getirttiğim 300 tohumun yaklaşık 120 tanesini çimlendirmeyi başardım. Aslında araucaria araucana tohumları kolay çimlenen bir tür fakat belki acemiliğimden belki tohumlardan, şimdilik 120 tane çimlendi.
tohumlara uyguladığım işlemler ve fotoğrafladıklarımı ve çimlenen fidanlarımın resimlerini yakında bir başlık altında paylaşacağım.
Tohumcu Nılgun
11-12-2012, 01:10
Arkadaslar, bu agaci ilkdefa gordugumde cok sasirmistim, daha once bu turu hic gormemistim. Cok guzel ve gosterisli bir agac. Fotografi evime yakin bir parktan cektim.
Mevsim: Sonhar Kasim 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA
Tohumcu Nılgun
11-12-2012, 02:35
Yukaridaki agacin degisik acilardan cekilmis fotograflari.
Tohumcu Nılgun
11-12-2012, 14:53
Buda yukaridaki agacin kozalaklari, icinden hic tohum cikmadi fakat tekrar gidip dusen kozalaklarindan almayi dusunuyorum. Insaallah tohumlu bir kozalak denk gelir.
Orhan Özbilgiç
13-12-2012, 18:26
Flower Show İstanbul'da, bir standta büyük ve küçük olmak üzere iki boy var. Hemde çok sayıda. Sanırım 9 no'lu salonda. Fotoğrafını konu başlığında yayınladım.
Tohumcu Nılgun
18-12-2012, 01:29
Arkadaslar, biraz daha fotograf ekliyorum.
Tohumcu Nılgun
18-12-2012, 01:32
Devami...
Tohumcu Nılgun
27-12-2012, 02:19
Arkadaslar, nihayet agacin tohumlarindan toplamak nasip oldu. Agaca yaklastigimda yerlere kozalaklari dusmusmu diye bakmaya basladim. Ama bir tane bile kozalak gorunmuyordu. Iyice altina varinca uzaktan sari sigara izmariti sandigim seylerin agactan dokulen tohumlar oldugunu farkettim. Daha once bu agacin tohumlarini hic gormemistim. Ben, agac kozalaklarini dibine dokecek diye tahmin ediyordum. Meger tohumlu kozalaklar daldan dusmeden yavas, yavas tohumlarini sacarcasina dokuyormus. Tohumlari okadar iriki sasirmamak elde degil. Agacin tepesine dogru baktigimda neredeyse bebek basi buyuklugunde veya daha buyuk yuvarlak kozalaklari gordum. Bazi kozalaklarin ust tarafindan yari yerine kadar tohumlari dokulmus, diger yarisinda hala tohumlari duruyordu. Esimle birlikte neredeyse 300 adet tohum topladik. Inanin o tohumlar yerlere sacilip heba olup gidiyor. Burada surekli hava kapali ve ara ara yagdigi icin, cok onceden dusen tohumlar dustukleri yerde neredeyse bir santim kadar koklenmis ama toprakta gomulu olmadigi icin fazla sudan ici ve kokleri mincima yapip curumus. Agacta daha bircok tohumlu kozalak gorunuyor, belki bir kac gun sonra Esimle tekrar tohum toplamaya gidebiliriz.
Mevsim: Kis. Tohumlarin toplandigi tarih: 24 Aralik 2012
Yer: Bruksel/ BELCIKA.
Tohumcu Nılgun
27-12-2012, 02:26
Devami...
Tohumcu Nılgun
27-12-2012, 05:16
Arkadaslar, tohumlari asagidaki agaclarin altindan topladik. Fotograflar pek net cikmadi cunku ogun hava cok puslu ve kapaliydi. Insaallah gunesli bir gunde daha net fotograflar cekerim.
Yenilebilen bu tohumlarin tadini merak ediyorsaniz onuda soyleyeyim. Gerci insan, boyle nesli tukenme sinirina yaklasmis bir agacin tohumunu yiyerek ziyan etmek istemiyor. Sadece meraktan ve bilgi edinmek amaci ile bir tohumu ikiye bolerek Esimle birlikte tatma serefine nail olduk. Tadi pismemis kestaneyi andirsada sanki kestaneden daha sekerli, sulu ve daha gevrek.
Ayrica dis sert kabugunun haricinde, icinde ince bir zar seklinde tohuma yapisik ama kolayca soyulan bir kabuk daha var. Ayni yer fistiginda oldugu gibi.
Tohumcu Nılgun
27-12-2012, 15:03
Agacin govdesine ait fotograflar. Belli bir zaman sonra Agac alt dallarini kendi atiyormus. Kahverengi yaprakli gorunen dallarinda dusmeleri yakin sanirim, o yuzden renk degistirmis.
Emre Kuzu
27-12-2012, 22:14
Tohumları dağıtmayı düşünüyor musunuz? bu ağaç çok hoşuma gidiyor.
Tohumcu Nılgun
28-12-2012, 04:46
[QUOTE=Emre Kuzu;1076483]Tohumları dağıtmayı düşünüyor musunuz?
Sayin Emre Kuzu, zaten tohumlari elimden geldigince fazla sayida toplama niyetim, bu agaci begenip, ekmek isteyen fakat tohum bulamayan Uye Arkadaslarla paylasmak istegindendi. Yalniz bu tohumlarin ulkeler arasi giris, cikisi serbesmi onu bilmiyorum. Lutfen bilen varsa beni aydinlatsin. Cunku niyetim bu tohumlari Turkiye'ye getirip, tohum isteyen Uye Arkadaslara Kargo yolu ile gondermek INSAALLAH...
gokselcetin
28-12-2012, 07:09
[QUOTE=Emre Kuzu;1076483]Tohumları dağıtmayı düşünüyor musunuz?
Sayin Emre Kuzu, zaten tohumlari elimden geldigince fazla sayida toplama niyetim, bu agaci begenip, ekmek isteyen fakat tohum bulamayan uye arkadaslarla paylasmak istegindendi. Yalniz bu tohumlarin ulkeler arasi giris, cikisi serbesmi onu bilmiyorum. Lutfen bilen varsa beni aydinlatsin. Cunku niyetim bu tohumlari Turkiye'ye getirip, tohum isteyen Uye arkadaslara Kargo yolu ile gondermek INSAALLAH...
Sayın Nilgün hanım, bildiğim kadarıyla bu türün giriş çıkışları problemli (yasak) ve getirenler de gizli tutarak getiriyorlar. Eğer bir yolu bulunabilirse yetiştirmek isteyen biz agaclar.net üyeleri için bulunmaz bir fırsat yaratmış olursunuz. Ben de bir araştırayım. Bu tür tohumları getirten bir kaç tanıdığa ulaşmaya çalışıp bilgileri burada paylaşırım.
Emre Kuzu
28-12-2012, 11:04
Ancak gizli getirebilir tehlike altındaki türlerde izin gerekiyor.
Tohumcu Nılgun
28-12-2012, 13:11
Sayin gokselcetin ve Emre Kuzu, ilginize cok tesekkur ederim. Ben sitemizdeki tohum etkinliginede katilmayi cok istedim cunku neredeyse 2 senedir cicek ve itirli bitki tohumlarini biriktiriyorum. Ama malesef bu etkinlige katilamama nedenimde tohumlari kargo ile gonderirken sorun yasarim endisesi yuzundendi.
Arkadaslar, birkac gundur Esimle gene agacin tohumlarindan toplamak icin niyetleniyoruz ama yagan yagmurdan dolayi hep erteliyoruz. Insaallah biraz hava acarda bizde o firsati buluruz.
Emre Kuzu
28-12-2012, 13:15
Tohumlar için posta daha makbul olabilir.
Tohumcu Nılgun
28-12-2012, 13:28
Emre Bey, bu sene kismetse insaallah izine gelirken getirmeyi dusunuyorum cicek ve bitki tohumlarini. Bir aksilik cikmazsa agacin tohumlarinida.
Emre Kuzu
28-12-2012, 13:34
Kolaylıklar diliyorum, inşallah aksilik çıkmaz.
Tohumcu Nılgun
28-12-2012, 13:38
Sagolun INSAALLAH...
gokselcetin
28-12-2012, 16:49
Sayin gokselcetin ve Emre Kuzu, ilginize cok tesekkur ederim. Ben sitemizdeki tohum etkinliginede katilmayi cok istedim cunku neredeyse 2 senedir cicek ve itirli bitki tohumlarini biriktiriyorum. Ama malesef bu etkinlige katilamama nedenimde tohumlari kargo ile gonderirken sorun yasarim endisesi yuzundendi.
Arkadaslar, birkac gundur Esimle gene agacin tohumlarindan toplamak icin niyetleniyoruz ama yagan yagmurdan dolayi hep erteliyoruz. Insaallah biraz hava acarda bizde o firsati buluruz.
Emre beyin de dediği gibi nesli tehlikede, koruma altına alınmış bu türün çıkışı problemli ve ceza uygulamaları olabilir. Bu yüzden kargo vs. için gümrüklerde sıkıntı yaşanabilir. Öğrendiğim kadarıyla bu türü Türkiye'ye getirmeyi başaranlar da kaçak getirmişler. Sizin de başınıza bir dert gelmemesi açısından iyi araştırmak gerekli. Başka bir yöntem bilenler varsa da umarım bizlerle paylaşırlar.
Saygılarımla.
Mutlu Kutlu
28-12-2012, 17:11
Nesli tehlikede olan ve ülke dışına çıkışı yasak olan türler o ülkeye özgü canlılar ve bitkilerden oluşur.
Sadece yasak olan ülkeden çıkarması zor, bazen cezalandırılma riski var. Ama kök kısmı topraksız ise, tohum ve bitki her ülkeye kolaylıkla girebilir. Girişte cezai işlemler olmaz.
Örnek olarak: Türkiye den bir çok soğanlı bitki ve tohum çıkışı yasak, kaçıran birçok yerli ve yabancı vatandaş her hangi bir ülkeye girişinde sıkıntı yaşamıyor. Birisi cebinizdeki parayı almaya kalkarsa problem, birisi cebinize para koyarsa problem değil gibi.
Şili arakoryası da sadece anavatanından çıkışı yasaktır, avrupa ülkeleri anavatanı değil ki. Bu yüzden çıkışında herhangi bir sakınca olacağını sanmıyorum. Valiz içerisine koyup getirebilirsiniz, soran olursa çiçek tohumu der geçersiniz. Soran olmazsa problem yok, yasaklı madde değil ya.
Sayin Emre Kuzu, zaten tohumlari elimden geldigince fazla sayida toplama niyetim, bu agaci begenip, ekmek isteyen fakat tohum bulamayan Uye Arkadaslarla paylasmak istegindendi. Yalniz bu tohumlarin ulkeler arasi giris, cikisi serbesmi onu bilmiyorum. Lutfen bilen varsa beni aydinlatsin. Cunku niyetim bu tohumlari Turkiye'ye getirip, tohum isteyen Uye Arkadaslara Kargo yolu ile gondermek INSAALLAH...
Emre Kuzu
28-12-2012, 17:23
Ben daha geçenlerde nesli tehlikede olan, istediğim türleri alamamıştım o kadar bir şey olmaz vs. dememe rağmen satıcıyı ikna edememiştim bana dediği eğer sizin oradaki yetkililer bunu tespit edip amerika da yetkililere beni ihbar ederlerse çok büyük cezalar yerim diyordu halbuki bitkilerin memleketi meksika, yani her yerde sistem böyle bazısı riski hiç umursamıyor gönderiyor bazısı çok az riskte olsa önemseyip göndermiyor ancak burada durum farklı hiç bir sorun olacağını düşünmüyorum şu an aynı türün tohumlarını hiç bir belge temin etmeden ebay üzerinden satın alabilirsiniz
drhegeli
28-12-2012, 17:56
Bu ağacın tohumunu 2011 kışında edinmiştim. Hem de Şili'den... (ChileFlora (http://www.chileflora.com/)). O zamanlar bitkinin yasaklı listesinde olduğunu bilmiyordum. Tohumlar geldiğinde etiketinde farklı bir isim yazıyordu. Sitemkar bir mail göndermiştim. "Yanlış tohum göndermişsiniz" gibilerinden... Satıcı kibarca izah etmişti : "Endişelenmeyin, tohumlarınız doğru. Bitki yasaklı listesinde, o yüzden gerçek ismi ile gönderemiyoruz."
Tohumlar kolay çimlenmişti. Lakin bir kısmını kışın fazla sulamaktan, kalanını da yazın susuzluktan (tatil) kaybetmiştim.
Tohumcu Nılgun
29-12-2012, 21:08
Arkadaslar, bugun hava cok bulutluydu, yagmur yagmadigi icin bunu firsat bilip Esim ve 9 aylik kizimla gene agaci ziyarete gittik. Bugunku hasilatimiz asagidaki tohumlar. Ben saymadim henuz ama epeyce topladik. Tohumlarin dustugu yerin bir bolumu kumlu zemin. Tohumlar yagmur ve kumdan dolayi camurlu gorunuyor ama hepsini eve gelince temiz bir bezle tek,tek silip temizliyorum. Fotograflara bakinca farkedersiniz dallarda daha bircok tohumlu kozalak var. Kahverengi kozalaklar 2 senelik olup tohumlarini sacan kozalaklar. Yesil gorunen kozalaklarsa bu sene dogan ve birdahaki kisa tohum sacacak olan kozalaklar. Fotograflarin bazilarini agac cok yuksek oldugu icin hem uzaktan cekmek, hemde gereginden fazla zoom yapmak zorunda kaldim. Buyuzdende fotograf kalitesi cok dustu.
Tohumcu Nılgun
29-12-2012, 21:10
Kozalaklar...
Tohumcu Nılgun
29-12-2012, 21:12
Devami...
Tohumcu Nılgun
29-12-2012, 21:19
Devami...
gokselcetin
29-12-2012, 21:53
Arkadaslar, bugun hava cok bulutluydu, yagmur yagmadigi icin bunu firsat bilip Esim ve 9 aylik kizimla gene agaci ziyarete gittik. Bugunku hasilatimiz asagidaki tohumlar. Ben saymadim henuz ama baya topladik. Tohumlarin dustugu yerin bir bolumu kumlu zemin. Cogu yagmur ve kumdan dolayi camurlu gorunuyor ama hepsini eve gelince temiz bir bezle silip temizliyorum. Fotograflara bakinca gorursunuz daha bircok tohumlu kozalaklar var dallarda. Kahverengi kozalaklar 2 senelik tohumlarini sacan kozalaklar. Yesil gorunenler bu sene dogan ve birdahaki kisa tohum sacacak olan kozalaklar. Fotograflarin bazilarini agac cok yuksek oldugu icin hem uzaktan cekmek hemde gereginden fazla zum yapmak zorunda kaldim. Buyuzdende fotograf kalitesi dustu.
Sizin, eşinizin ve minik kızınızın ellerine sağlık. Ayrıca çok güzel fotoğraflamışsınız.
Tohumcu Nılgun
30-12-2012, 00:22
Sizin, eşinizin ve minik kızınızın ellerine sağlık. Ayrıca çok güzel fotoğraflamışsınız.
Goksel Bey, cok tesekkur ederim. Bu guzellikleri paylastikca ben cok mutlu oluyorum. Saygilar...
Tohumcu Nılgun
30-12-2012, 02:00
Emre beyin de dediği gibi nesli tehlikede, koruma altına alınmış bu türün çıkışı problemli ve ceza uygulamaları olabilir. Bu yüzden kargo vs. için gümrüklerde sıkıntı yaşanabilir. Öğrendiğim kadarıyla bu türü Türkiye'ye getirmeyi başaranlar da kaçak getirmişler. Sizin de başınıza bir dert gelmemesi açısından iyi araştırmak gerekli. Başka bir yöntem bilenler varsa da umarım bizlerle paylaşırlar.
Saygılarımla.
Goksel Bey, verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim.
Tohumcu Nılgun
30-12-2012, 02:03
Nesli tehlikede olan ve ülke dışına çıkışı yasak olan türler o ülkeye özgü canlılar ve bitkilerden oluşur.
Sadece yasak olan ülkeden çıkarması zor, bazen cezalandırılma riski var. Ama kök kısmı topraksız ise, tohum ve bitki her ülkeye kolaylıkla girebilir. Girişte cezai işlemler olmaz.
Örnek olarak: Türkiye den bir çok soğanlı bitki ve tohum çıkışı yasak, kaçıran birçok yerli ve yabancı vatandaş her hangi bir ülkeye girişinde sıkıntı yaşamıyor. Birisi cebinizdeki parayı almaya kalkarsa problem, birisi cebinize para koyarsa problem değil gibi.
Şili arakoryası da sadece anavatanından çıkışı yasaktır, avrupa ülkeleri anavatanı değil ki. Bu yüzden çıkışında herhangi bir sakınca olacağını sanmıyorum. Valiz içerisine koyup getirebilirsiniz, soran olursa çiçek tohumu der geçersiniz. Soran olmazsa problem yok, yasaklı madde değil ya.
Sayin Mutlu Kutlu, verdiginiz bilgiler icin Size de cok tesekkur ederim.
Tohumcu Nılgun
30-12-2012, 02:10
Bu ağacın tohumunu 2011 kışında edinmiştim. Hem de Şili'den... (ChileFlora (http://www.chileflora.com/)). O zamanlar bitkinin yasaklı listesinde olduğunu bilmiyordum. Tohumlar geldiğinde etiketinde farklı bir isim yazıyordu. Sitemkar bir mail göndermiştim. "Yanlış tohum göndermişsiniz" gibilerinden... Satıcı kibarca izah etmişti : "Endişelenmeyin, tohumlarınız doğru. Bitki yasaklı listesinde, o yüzden gerçek ismi ile gönderemiyoruz."
Tohumlar kolay çimlenmişti. Lakin bir kısmını kışın fazla sulamaktan, kalanını da yazın susuzluktan (tatil) kaybetmiştim.
Sayin drhegeli, verdiginiz bilgi icin Size de tesekkur ederim. Tohumlarinizin basina gelenlere uzuldum.
Goldzilla
30-12-2012, 02:13
Ne kadar ilginç bir ağaçmış ilk kez görüyorum
Tohumcu Nılgun
30-12-2012, 02:16
Ne kadar ilginç bir ağaçmış ilk kez görüyorum
Sayin Goldzilla, bende ilk gordugumde Sizin gibi dusunmustum. Cok guzel bir agac.
Tohumcu Nılgun
18-01-2013, 14:56
Arkadaslar, yagan kardan dolayi buaralar tohum toplamaya gidemiyoruz. Enson 10-15 gun once gitmistik, ogun 50 tane topladik. Dahada agacta cok tohumlu kozalak var ama kis dolayisiyla geceleri don oluyor. Acaba agactaki tohumlar dondan etkilenirmi? Insaallah etkilenmezler, eger aksi olursa cok uzulurum. Ilk topladigimiz tohumlarin 27 tanesinin uzerine kaldirimdan gecen yayalar basip, kabuklarinin uclarini biraz citlatmislar,ezmisler. Asiri yagistan dolayida icine su almislar, o tohumlarin kabuklarini soyup kuruttum ama tohumlarda biraz kuflenme ve biraz kararma var. Atmaya kiyamiyorum, acaba bu tohumlar ekilse filizlenirmi? Birde tohumlar dondan etkilenirmi? Yorumlarinizi bekliyorum Arkadaslar.
Mutlu Kutlu
18-01-2013, 15:41
Bir çok bitki kış gelirken sonbaharda tohumlarını olgunlaştırır. Sonbaharda yapraklar dökülürken tohumlarda döküldüğünde çürüyen yaprak aralarında tohumlar sürekli nem ve enerji için humus bulmuş olurlar. Kış boyu ve baharda bu tohumlar dökülmeye devam eder.
Kış soğuklarından ve donlardan tohumlar etkilenmez, özellikle yağlı tohumlar. Islanan tohumlar eğer uygun ortam bulamazlarsa küflenip çürürler, üzerlerinde gelişen pamukçuklar da canlıdır ve çürüyen tohumun enerjisi ile geçinir. Bu pamuklanmış tohumları tam çürümeden dikerseniz canlanabilirler.
Tohumcu Nılgun
18-01-2013, 16:24
Bir çok bitki kış gelirken sonbaharda tohumlarını olgunlaştırır. Sonbaharda yapraklar dökülürken tohumlarda döküldüğünde çürüyen yaprak aralarında tohumlar sürekli nem ve enerji için humus bulmuş olurlar. Kış boyu ve baharda bu tohumlar dökülmeye devam eder.
Kış soğuklarından ve donlardan tohumlar etkilenmez, özellikle yağlı tohumlar. Islanan tohumlar eğer uygun ortam bulamazlarsa küflenip çürürler, üzerlerinde gelişen pamukçuklar da canlıdır ve çürüyen tohumun enerjisi ile geçinir. Bu pamuklanmış tohumları tam çürümeden dikerseniz canlanabilirler.
Cok tesekkur ederim Sayin Mutlu Kutlu. Tavsiyenize uyup, tohumlari hemen buyuk bir saksiya ekeyim, bir tanesini bile ziyan olmaktan kurtarsam cok mutlu olacagim. Eger cimlenirlerse fotograflarini burada paylasirim. Saygilar...
sadecegeçen
18-01-2013, 18:40
Gerçekten bu ağaca maymunun çıkabileceğini sanmıyorum :) çok güzelmiş.
Emre Kuzu
18-01-2013, 22:38
Açılmayan kozalaklardaki tohumlar dondan etkilenmezler, içine su alıp küflenmiş, ezilmiş olanların ise pek şansı varmış gibi gözükmüyor bazı tohumlar ıslatıldıktan sonra tekrar kurutulup ekilebilir ama burada gördüklerimde kararmalar var büyük ihtimal çürüme olmuştur birde bu ağacın tohumları sert değil hassastır ezilme de büyük zarar görürler, çabuk bayatlarlar.
Tohumcu Nılgun
24-01-2013, 23:43
Arkadaslar, 21-01-2013 Tarihinde zarar gormus tohumlari ektim.Ekmeden once Internette bu agacin tohumu nasil ekiliyor diye bir arastirma yaptim. Tohumlar fotograftakiler gibi tamamen degilde yarisina kadar topraga gomuluyorlar. Insaallah sonuc iyi olur.
kelebek çalısı
25-01-2013, 01:43
Kabuğunu çimlenme yolu ile kendisinin atması gerektiğini göz önüne alarak, dış kabuğu soyulmuş bu tohumların çimlenmeyeceklerini düşünüyorum.
Emre Kuzu
25-01-2013, 13:24
Bu arada ağacın ismi yanlış yazılmış, Araucaria araucana bu şekilde olmalı ilgililer gerekli düzeltmeleri yaparlarsa iyi olur.
Tohumcu Nılgun
25-01-2013, 13:31
Bilgi icin buraya (araucariaaraucana.wordpress.com) bakiniz.
Tohumcu Nılgun
25-01-2013, 13:39
Bu arada ağacın ismi yanlış yazılmış, Araucaria araucana bu şekilde olmalı ilgililer gerekli düzeltmeleri yaparlarsa iyi olur.
Sayin Emre Kuzu, o basligi nezaman gorsem bende hep yanlis yazilmis diye icimden geciriyordum. Ama baskasinin yazisindaki hatayi duzeltebiliyormuyuz o konuda bir bilgim yok. Insaallah yetkililer farkeder, bence buyuk ihtimalle gozden kacmis.
Charlaux
26-01-2013, 17:12
Kabuğunu çimlenme yolu ile kendisinin atması gerektiğini göz önüne alarak, dış kabuğu soyulmuş bu tohumların çimlenmeyeceklerini düşünüyorum.
Aslinda buradan da tohum cimlendirme asamalarini yayinlamali ki insanlarin akillarinda sorun kalmasin /olusturmasin.
Tohumlar 2 gun icinde kalmak suretiyle su dolu bir kovaya konulur;batanlar en saglikli ve cikip yasama orani en yuksek olanlardir.2 gunun sonunda hemen nemli bir topraga ekilir (kabuk uste bakacak sekilde)
You can plant the whole seed with the shell, or you can remove the outser shell and expose the seed. I find that both methods work fine.
Meali: Kabugun cikartilmasi ya da cikartilmamasi cimlenmesinde etkileyici bir faktor degildir;iki turlu de cikabilir.Tercih tohumu cimlendirme denemesinde bulunan arkadasa aittir.Benim kisisel gorusum %50 %50 olarak yapilmasi,her iki halinde gozlemlenilmesi.
Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.
Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır.
333365
Araucaria araucana ise Monkey puzzle olarak isimlendirilir ki ismini alış hikayesi de şöyledir; bu ağaç 1850' li yıllarda İngiltere' ye getirilip yetiştirilmeye başlandığında henüz çok nadir ve tanınmayan bir türdü. Bu ağacın yetiştiricisi olan kişinin gururla sergilediği ağacın ziyaretini yapan grup içindekilerden bir kişinin çıkarak 'bu ağaç bir maymunu tırmanması için şaşırtacak, düşündürtecek olurdu' demesi ile monkey puzzle tree olarak anılmaya başlanmıştır.
Kısacası bir maymunun dahi tırmanırken yolunu bulmakta zorlanacağı açılara sahip olan dal yapısı sebebiyle bu adla çağrılmaya başladığını söyleyebiliriz.
Maymun çıkmaz ağacı ise gövdesi dikenlerle kaplı olan bambaşka bir ağaçtır.
Benim aklıma maymun çıkmaz ağacı dendiğinde kesinlikle Araucaria araucana gelmez.
Kesinlikle ve kesinlikle katılıyorum. Bu konunun adı düzeltilmeli. Heyecan ile girdim ama alakasız bir ağaç görünce hayal kırıklığına uğradım.
Sevgili arkadaşlar, Monkey Puzzle (Araucaria araucana) adı ile bana da Amerika'dan bu ağacın tohumlarından geldi.
Forumdaki ağaç başlıkları ile pek ilgilenmediğimden tohumlardan birini Nuri Mürvet Bey'e, bir diğerini de Mine Pakkaner Hanım'a teklif ettim. Kendileri de böyle bir ağacı yetiştirecekleri alanları olmadığı için ziyan olabileceğini düşünerek istemediler. Dolayısı ile tohumların bir kısmını Herbaryum'a gönderdim.
Elimde kalan 2 adet tohumu da nasıl yetiştirebilirim diyerekten başlığa baktım. Başlığımız 2009 senesinde Maymun Çıkmaz Ağacı (Aucaria araucana) olarak açılmış. Bu arada latince isminin yanlış yazılmış olduğunu farkettim.
Sayin Emre Kuzu, o basligi nezaman gorsem bende hep yanlis yazilmis diye icimden geciriyordum. Ama baskasinin yazisindaki hatayi duzeltebiliyormuyuz o konuda bir bilgim yok. Insaallah yetkililer farkeder, bence buyuk ihtimalle gozden kacmis.
Sayın Tohumcu Nilgun, madem farkettiniz bunu yönetime bildirmeniz gerekmez miydi?
Maalesef her mesajı okumaya vaktimiz yetmiyor. :)
Başlıktaki mesajları okuyunca, arkadaşlarımızın isim hususunda anlaşamadıklarını gördüm. Ben de bilmiyorum ki.
kelebek çalısı, " Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.
Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır." diyerek, maymun çıkmazı ağacının gövde fotoğraflarını yüklemiş.
Tohumcu Nilgun arkadaşımızın yüklediği fotoğraflara bakıyorum, başlıktaki 35 ve 51 numaralı mesajlardaki ağacın gövdesi de dikenli. Ama bir bilgi sahibi olmadığım için fikir yürütemiyorum.
Bu yüzden sayın Mine Pakkaner ve herbaryum'dan ricada bulunup başlığa davet edeceğim.
Bu arada başlığın düzeltilmesi için sayın malina'ya da mesaj attım.
Tohumcu Nılgun
27-01-2013, 15:26
Sevgili arkadaşlar, Monkey Puzzle (Araucaria araucana) adı ile bana da Amerika'dan bu ağacın tohumlarından geldi.
Forumdaki ağaç başlıkları ile pek ilgilenmediğimden tohumlardan birini Nuri Mürvet Bey'e, bir diğerini de Mine Pakkaner Hanım'a teklif ettim. Kendileri de böyle bir ağacı yetiştirecekleri alanları olmadığı için ziyan olabileceğini düşünerek istemediler. Dolayısı ile tohumların bir kısmını Herbaryum'a gönderdim.
Elimde kalan 2 adet tohumu da nasıl yetiştirebilirim diyerekten başlığa baktım. Başlığımız 2009 senesinde Maymun Çıkmaz Ağacı (Aucaria araucana) olarak açılmış. Bu arada latince isminin yanlış yazılmış olduğunu farkettim.
Sayın Tohumcu Nilgun, madem farkettiniz bunu yönetime bildirmeniz gerekmez miydi?
Maalesef her mesajı okumaya vaktimiz yetmiyor. :)
Başlıktaki mesajları okuyunca, arkadaşlarımızın isim hususunda anlaşamadıklarını gördüm. Ben de bilmiyorum ki.
kelebek çalısı, " Bu ağaca dilimizde maymun çıkmaz ağacı denmesini hiç anlayabilmiş değilim.
Maymun çıkmaz ağacı altta fotoğraflanan gövdeye sahip olan Silk-floss tree(Ceiba speciosa ya da Chorisia speciosa) olarak bilinen ağacın adıdır." diyerek, maymun çıkmazı ağacının gövde fotoğraflarını yüklemiş.
Tohumcu Nilgun arkadaşımızın yüklediği fotoğraflara bakıyorum, başlıktaki 35 ve 51 numaralı mesajlardaki ağacın gövdesi de dikenli. Ama bir bilgi sahibi olmadığım için fikir yürütemiyorum.
Bu yüzden sayın Mine Pakkaner ve herbaryum'dan ricada bulunup başlığa davet edeceğim.
Bu arada başlığın düzeltilmesi için sayın malina'ya da mesaj attım.
Sayin Guler, evet bu agacin Latince ismindeki harf hatasini bildirmem gerekiyordu. Ben hep goz onunde olan bir baslik, mutlaka gorurler diye umup, bildirme istegimi erteliyordum.Daha evvel Sizin bukadar yogun olup, yetisemediginizi bilseydim, inanin farkettigim an bildirirdim. Sevgiler...
Tohumcu Nılgun
27-01-2013, 15:38
Arkadaslar,bu agacin ( Araucaria Araucana) Turkce isminin Maymun Cikmaz Agaci olup, olmamasi bence hicte onemli degil. Cunku bu agaci yakindan gordugum kadariyla, birakin maymunu bortu bocek haricinde hicbir canli cikamaz. Mubarek agac sanki kaktus gibi, insan yapraklarina bile dokunmaya cekiniyor.
gokselcetin
27-01-2013, 15:46
Arkadaslar,bu agacin ( Araucaria Araucana) Turkce isminin Maymun Cikmaz Agaci olup, olmamasi bence hicte onemli degil. Cunku bu agaci yakindan gordugum kadariyla, birakin maymunu bortu bocek haricinde hicbir canli cikamaz. Mubarek agac sanki kaktus gibi, insan yapraklarina bile dokunmaya cekiniyor.
Umarım tohumlarınız çimlenir sayın Nilgün
Tohumcu Nılgun
27-01-2013, 16:03
Umarım tohumlarınız çimlenir sayın Nilgün
Sayin gokselcetin, InsaAllah dediginiz gibi olur. Aslinda cokta umutlu degilim cunku tohumlar cok yipranmisti ama hani bir Atasozumuz varya "Cikmadik candan umut kesilmez" diye bizimkide o misal. Bir tanesi bile cimlense cok sevinecegim cunku nesli tukenme sinirina yaklasmis olan bu agacin bir tohumunun bile ziyan olmasini istemiyorum. Ben o tohumlari cope atmasinida bilirdim ama gonlum elvermedi. Sevgiler...
Tohumcu Nılgun
27-01-2013, 16:14
Aslinda buradan da tohum cimlendirme asamalarini yayinlamali ki insanlarin akillarinda sorun kalmasin /olusturmasin.
Tohumlar 2 gun icinde kalmak suretiyle su dolu bir kovaya konulur;batanlar en saglikli ve cikip yasama orani en yuksek olanlardir.2 gunun sonunda hemen nemli bir topraga ekilir (kabuk uste bakacak sekilde)
You can plant the whole seed with the shell, or you can remove the outser shell and expose the seed. I find that both methods work fine.
Meali: Kabugun cikartilmasi ya da cikartilmamasi cimlenmesinde etkileyici bir faktor degildir;iki turlu de cikabilir.Tercih tohumu cimlendirme denemesinde bulunan arkadasa aittir.Benim kisisel gorusum %50 %50 olarak yapilmasi,her iki halinde gozlemlenilmesi.
Sayin Charlaux, bilgi vererek bizi aydinlatip, katkida bulundugunuz icin tesekkur ederim. Sevgiler...
Charlaux
27-01-2013, 19:16
Sayin Charlaux, bilgi vererek bizi aydinlatip, katkida bulundugunuz icin tesekkur ederim. Sevgiler...
Seve seve :rolleyes: Insallah bir gun bende bu guzel bitkiyi yetistirme sansini bulabilirim.
Bu arada kucuk bir not dusmeden edemeyecegim tohum cimlendirmeyi anlattigim bolum kendi gorusum kismi disinda tamamen Tohumcu Nilgun arkadasimizin verdigi linkin cevirisidir.Denemedim,denemedigim ve dogrulugunu test etmedigim icin son yorumu size birakiyorum.
herbaryum
27-01-2013, 23:09
Bitkinin latince adı ve yazarı: Araucaria araucana (Molina) K.Koch
Türkçe adı: Şili arokaryası
Yaygın yabancı isimleri: Pehuén, Piñonero, Pino araucaria [Spanish], monkeypuzzle tree.
Ceiba speciosa (A.St.-Hil.) Ravenna ise "silk floss tree" olarak biliniyor.
Bildiğim kadarı Maymunçıkmaz olarak bilinen Araucaria araucana olacak. Şu an başlığımız doğrudur.
Hata! Internet Explorer m2u00157 sitesini bulamadı
Youtube sitesine yükleyebilir misiniz?
Tohumcu Nılgun
28-01-2013, 22:37
Youtube sitesine yükleyebilir misiniz?
Sayin malina, Youtube videoyu yukledim.
Tohumcu Nılgun
29-01-2013, 19:23
www.youtube.com/watch?v=70mVwjBTTEk (http://www.youtube.com/watch?v=70mVwjBTTEk)
Arkadaslar, dun Esimle Agacin Videosunu cekmek ve yine dusen tohumlardan toplamak icin Agaci ziyarete gittik. 40 kadar tohum topladik, videoyu Esim cekti, insaallah onumuzdeki gunlerdede baska bir Agac daha var onun videosunu cekip burada paylasacagim. Esim bu videoyu cok uzaktan cekmek zorunda kaldi cunku Agacin 4 tarafida cadde, bu nedenle cok zoomdan dolayi videonun bazi yerlerinin netlik kalitesi dusuk.
Not: Videoyu dun yuklemeyi basaramamistim Sagolsun Sayin malina cok yardimci oldu. Kendisine cok tesekkur ederim.
bonsaicimali
30-01-2013, 04:08
çok istediğim bir tür olurda türkiyeye getirebilirseniz çok sevinirim :D
Tohumcu Nılgun
30-01-2013, 11:59
çok istediğim bir tür olurda türkiyeye getirebilirseniz çok sevinirim :D
Sayin bonsaicimali, InsaAllah bu yaz Agacin tohumlarini Turkiye'ye getirip, isteyen arkadaslara gondermeyi cok istiyorum. Sevgiler...
bonsaicimali
30-01-2013, 23:30
insAllah getirebilirseniz gerçekten çok iyi olur eminim benim gibi birsürü arkadaş istiyordur
Tohumcu Nılgun
31-01-2013, 00:59
insAllah getirebilirseniz gerçekten çok iyi olur eminim benim gibi birsürü arkadaş istiyordur
Sayin bonsaicimali, evet bu Agaci seven Uye Arkadaslara talep ederlerse tohumlardan gonderecegim. Haberi olmayan Arkadaslari da haberdar edecegim. Saygilar...
Merhaba;
Bu bitki doğumgunumde hedıye geldı kaç yıldan sonra tohum verıyor bılen varmı acaba?
trapezus
14-02-2013, 09:06
Arkadaşlar ben bu ağacın tohumunu Şili'den getirtip çimlendirmeyi başardım ve 1 hafta kadar önce çimlenme saksılarından normal saksılara aktarımını yaptık. Kısa bir videosunuda çektim.
Buyrun,
https://www.youtube.com/watch?v=fPLBl3BMbxQ
Tohumcu Nılgun
14-02-2013, 12:19
Sayin trapezus, yeni fidanlariniz hayirli olsun, cok guzel cimlenmisler. Tohumlar kac gunde cimlendi ve nasil bir topraga diktiniz? Bunlarida yazarsaniz bizler de bilgilenmis olacagiz. Saygilar...
trapezus
15-02-2013, 10:10
Sayin trapezus, yeni fidanlariniz hayirli olsun, cok guzel cimlenmisler. Tohumlar kac gunde cimlendi ve nasil bir topraga diktiniz? Bunlarida yazarsaniz bizler de bilgilenmis olacagiz. Saygilar...
Teşekkürler, tohumların çimlenme hikayeleri biraz tuhaf aslında. İnternetten okuduğum kadarıyla 15 günde çimlenme başlar ve 60 günden sonra çimlenme beklenmemelidir diye okudum fakat en erken çimlenen tohum 30.günde çimlendi ve aradan 4 ay gibi bir süre geçmesine rağmen yine de çimlenen tohumlar oldu.
Toprak karışımına gelince, 1/3 torf (klassman ts1), 1/3 dere kumu, 1/3 vermikülit karışımına ektim. Ekmeden önde 1 gün ılık suda bekletip 15 gün nemli vermikülitte soğuk katlama yaptım.
bonsaicimali
15-02-2013, 15:00
çok güzel çimlenmişler bende tohum getirtmeye çalışcam
gokselcetin
23-02-2013, 22:31
Arkadaslar, 21-01-2013 Tarihinde zarar gormus tohumlari ektim.Ekmeden once Internette bu agacin tohumu nasil ekiliyor diye bir arastirma yaptim. Tohumlar fotograftakiler gibi tamamen degilde yarisina kadar topraga gomuluyorlar. Insaallah sonuc iyi olur.
Sayın Tohumcu Nılgun merhabalar;
Ocak ayı ortalarında ektiğiniz tohumların akıbeti nedir acaba? Gelişme var mı? Görmek isteriz.
almanyalı
23-02-2013, 23:39
372528
372529
372530
merhaba,
Uzun zamandır yürüyüş yaparken gördüğüm bu ağacın adını burada öğrendim,
birkaç defa yakınına gidip uzun uzun inceledim, gövdesinde son derece sert diken benzeri bir kabuk dokusu var..çıkmak imkansız, değil maymun,
sincap bile çıkamaz..:p
yakından çok güzel bir yaprak şekli var.
Bir evin bahçesinde olduğu için fazla yaklaşamadım,
fotoğraf tam net değil ama bu kadar çekebildim.
ik gördüğümde( 5 yıl kadar önce) boyu benden biraz daha uzundu 2 metreye yakındı,
şimdi evin boyuna ulaştı ..;) ulaştı diyorum, çünki sürekli görüyorum.
eğer evin sahibini görürsem tohum kozalağı isteyeceğim.
sevgilerimle
Tohumcu Nılgun
24-02-2013, 01:19
Sayin almanyali, fotograflar cok guzel elinize saglik. Cok genc bir agac, acaba bu sene tohum kozalagi olusmusmudur? Ben burada bu buyuklukteki genc agaclarda hic kozalak gormedim. Genellikle daha buyuk agaclarda cocuk basi buyuklugunde kozalaklar oluyor. Sevgiler...
almanyalı
24-02-2013, 01:34
merhaba,
Sevgili Tohumcu Nilgün, tepesinde birkaç kozalak vardı fakat içinde tohum var mı bilmiyorum,
her geçişimde gözümü dikiyorum, sahibine bakınıyorum görürsem isteyeceğim verir mi bilmiyorum artık...nasip, bir tarafdan fidanı arıyorum seralarda.
sevgilerimle
bonsaicimali
11-03-2013, 19:17
arokorya yı heryerde buldum ama bana lazım olan şili arokoryası ;)
Şili Arokoryasının tohumunu bulmak mümkün değil gibi,Yıllardır bende bir türlü ulaşamadım. Fidanlarının ise Ödemiş-Bozdağ çevresindeki fidanlıklarda olduğunu sanıyorum.
gokselcetin
12-03-2013, 21:55
Haklısınız sayın Uysal01. Fidanlardan İzmir'de bulmak mümkün. Buradan (http://www.fidanburada.com/fidanlik.html#4) bakabilirsiniz.
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
23-05-2013, 15:16
Sayın Tohumcu Nılgun merhabalar;
Ocak ayı ortalarında ektiğiniz tohumların akıbeti nedir acaba? Gelişme var mı? Görmek isteriz.
goksel Bey, kusura bakmayin farkedememisim mesajinizi yenice gordum.
O tohumlarin sadece bir tanesini cimlendirmeyi basardim.
Zarar gormus tohumlari ekmeden once uzerlerinde mavi, mavi kucuk kufler vardi. Tohumlari ektikten yaklasik bir hafta sonra tohumlarin uzerinde beyaz, mantara benzer pamukcuklar olustu. Bu pamukcuklar oyle hizli gelisti ki, tohumlarin yuzeyi dahil saksidaki topragin yuzeyini bile hizla isgal etmeye basladi. Inanin okadar tohumun icinde sadece bir tanesi saglikli gorunuyordu.
Baktim gidisat kotu, olusan pamukcuklarin o saglikli gorunen tohuma bulasmamasi icin tohumu hemen baska bir saksiya aldim.
Filzlenmeyi basaran o bir tohum, simdilerde 5cm. boyunda. Buyume evrelerini elimden geldigince fotografladim yakinda basliga eklemeyi dusunuyorum.
Saygilar...
Tohumcu Nılgun
28-05-2013, 02:24
goksel Bey, kusura bakmayin farkedememisim mesajinizi yenice gordum.
O tohumlarin sadece bir tanesini cimlendirmeyi basardim.
Zarar gormus tohumlari ekmeden once uzerlerinde mavi, mavi kucuk kufler vardi. Tohumlari ektikten yaklasik bir hafta sonra tohumlarin uzerinde beyaz, mantara benzer pamukcuklar olustu. Bu pamukcuklar oyle hizli gelisti ki, tohumlarin yuzeyi dahil saksidaki topragin yuzeyini bile hizla isgal etmeye basladi. Inanin okadar tohumun icinde sadece bir tanesi saglikli gorunuyordu.
Baktim gidisat kotu, olusan pamukcuklarin o saglikli gorunen tohuma bulasmamasi icin tohumu hemen baska bir saksiya aldim.
Filzlenmeyi basaran o bir tohum, simdilerde 5cm. boyunda. Buyume evrelerini elimden geldigince fotografladim yakinda basliga eklemeyi dusunuyorum.
Saygilar...
Arkadaslar,
cimlenmeyi basaran Maymun Cikmaz Agaci tohumunun buyume evrelerinin fotograflari.
Tohumcu Nılgun
28-05-2013, 02:25
Devami...
Tohumcu Nılgun
28-05-2013, 02:30
Arkadaslar,
Subat ayi sonlarinda ektigim Maymun Cikmaz Agaci Tohumlarinin filizlenisi.
Tohumcu Nılgun
28-05-2013, 02:32
Devami...
Tohumcu Nılgun
28-05-2013, 02:36
Devami..
Ah,biz ne zaman maymun çıkmaz tohumu bulabileceğiz.
gokselcetin
04-06-2013, 14:21
Devami..
Sayın Tohumcu Nılgun;
Yanıtınız için çok teşekkür ederim.
Tüm bunlar harika görüntüler. Sizi gönülden tebrik ediyorum.
Umuyorum herhangi bir olumsuz duruma maruz kalmadan fidan oldukları dönemleri de görebiliriz. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
23-10-2013, 01:05
Araucaria Araucana agacinin, bu gun cektigim govde fotograflari.
Tohumcu Nılgun
23-10-2013, 01:36
Yapraklarin uc kisminda gorunen yesil ve kahverengi kozalaklar erkek kozalaklar.
Kahverengi renkli olan erkek kozalaklar gecen yaz, yesil renkli olanlar ise bu yaz olusanlar.
Erkek kozaklar disi kozalaklara gore daha fazla sayida ve agacin genelini kaplamis durumda.
Tohum veren disi kozalaklar ise, daha az sayida ve genellikle agacin tepe taraflari ya da biraz daha asagidalar.
Tohumcu Nılgun
23-10-2013, 01:49
Yeni kok salmis olan tohumlar.
gokselcetin
25-10-2013, 12:34
Nilgün hanım, bir maymun çıkmaz buldum.
Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)
Orbanlaan 24, Wolume-Saint-Pierre, Belçika (Belgium)
Uzaklığınız tahminimce 10 ila 20 km arası olabilir.
aşağıdaki fotoğraf ta kendisi :)
449572
Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 13:47
Nilgün hanım, bir maymun çıkmaz buldum.
Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)
Orbanlaan 24, Wolume-Saint-Pierre, Belçika (Belgium)
Uzaklığınız tahminimce 10 ila 20 km arası olabilir.
aşağıdaki fotoğraf ta kendisi :)
449572
Goksel Bey, buradaki bazi mustakil evlerin bahcelerinde Maymun cikmaz agaclari var.
Boyle guzel bir agac evin guzelligine guzellik katiyor.
Yabanci bir kaynakta okuduguma gore bu agaclarin cok kuvvetli kok yapilari oldugundan,
agaci dikerken evle mesafasinin biraz uzak olmasi oneriliyor.
gokselcetin
25-10-2013, 20:55
Nilgün hanım belki siz bunları canlı görmüşsünüzdür. Google Earth gezintisi ile Brüksel'de bir kaç araucaria araucana buldum. Fotoğraflarını ekliyorum.
Gezip görmüş kadar oldum :)
yer: Avenue de Versailles 12, 1020 Bruxelles, Belçika ve civarı
449662
449663
449664
449665
Tohumcu Nılgun
25-10-2013, 23:34
Nilgün hanım belki siz bunları canlı görmüşsünüzdür. Google Earth gezintisi ile Brüksel'de bir kaç araucaria araucana buldum. Fotoğraflarını ekliyorum.
Gezip görmüş kadar oldum :)
yer: Avenue de Versailles 12, 1020 Bruxelles, Belçika ve civarı
449662
449663
449664
449665
Evet belki gormus olabilirim, dedigim gibi burada evlerin on cephelerine irili ufakli dikmisler.
Gercekten cok hos gorunuyorlar.
Aziz Fayda
14-11-2013, 13:37
Sayın Nilgün Hanım,
Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Fidelerinizin son durumu nedir ? Türkiye'ye tohum gönderdiniz mi ya da getirebildiniz mi ?
selamlar
Aziz FAYDA
Tohumcu Nılgun
14-11-2013, 22:19
Sayın Nilgün Hanım,
Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Fidelerinizin son durumu nedir ? Türkiye'ye tohum gönderdiniz mi ya da getirebildiniz mi ?
selamlar
Aziz FAYDA
Sagolun Aziz Bey, Maymun Cikmaz Agaci fidanlarim biraz daha buyuduler.
Uygun bir zamanda fotograflarini cekip basliga ekleyecegim.
Turkiye'ye gelirken tohum getirdim fakat hava yolu ile geldigim icin fazla getiremedim.
Saygilar...
Tohumcu Nılgun
10-12-2013, 16:40
2013 yilinin 2. ayinda Araucaria araucana agacina ait tohumlar cimlenmeye baslamisti.
Yaklasik 9 aylik olan bu kùcùk fidanlar hizli mi, yoksa yavas mi bùyùyorlar bilmiyorum
ama hallerinden pek memnun gibi gorùnùyorlar.
Tohumlari bahce topragina cok az torf ekleyip karistirdiktan sonra ekmistim.
Tohumlar cok taze oldugu icin yaklasik 1 ayda kok salmaya baslamislardi.
Bu topraga ne onceden, ne de sonradan gùbre eklemedim ama belki biraz
gùbreyle daha iyi gelisim gosterebilirlerdi.
Saksidaki topragi tohumlarin cimlenme oncesinde genellikle nemli tutmaya calistim.
Tohumlar cimlendikten sonra da cok asiri sulamadim toprak yine hep nemliydi ama
ara ara topragin kurumasina da izin verdim.
Bu kùcùk sevimli fidanlar yaz boyu balkonun gùnes goren tarafindaydilar.
Gùnesi, sicagi cok cok sevdiklerini gozlemledim.
Buranin ikliminden cok Tùrkiye ikliminde daha iyi yetisecegini tahmin ediyorum.
Saksidaki henùz cimlenmemis olan tohumlari yeni ektim.
Tohumcu Nılgun
10-12-2013, 16:42
Fotograflarin devami...
Aziz Fayda
14-12-2013, 00:26
Nilgün Hanım ne mutlu sizeki başarmışsınız. Çimlendirmesi çok zor olmadığını okudum. Ebay'da tohum satan çok ama sipariş veripte teslim alan var mı çok merak ediyorum. İzmir ödemiş'te 1 m.'lik buldum ama 300 TL. istiyorlar. Parasından çok kendim tohumdan çıkartmak istiyorum. Bir diğer sorun da acaba İzmir'de yetiştirip büyüten var mı ? Belli bir boya getirdikten sonra sıcaktan etkilenip kurursa çok acı olur.
Fidanlarınızı güle güle büyütün.
selamlar
Aziz FAYDA
Tohumcu Nılgun
15-12-2013, 20:12
Nilgün Hanım ne mutlu sizeki başarmışsınız. Çimlendirmesi çok zor olmadığını okudum. Ebay'da tohum satan çok ama sipariş veripte teslim alan var mı çok merak ediyorum. İzmir ödemiş'te 1 m.'lik buldum ama 300 TL. istiyorlar. Parasından çok kendim tohumdan çıkartmak istiyorum. Bir diğer sorun da acaba İzmir'de yetiştirip büyüten var mı ? Belli bir boya getirdikten sonra sıcaktan etkilenip kurursa çok acı olur.
Fidanlarınızı güle güle büyütün.
selamlar
Aziz FAYDA
Tesekkùr ederim Aziz Bey, insaallah bu kùcùk fidanlarin agac oldugunu gormekte nasip olur. :)
Okudugum bir kaynakta "Bu tùr agaclar ùlkemizde cok soguk olan yoreler disinda hemen hemen her yerde yetistirilebilir" diye yaziyor.
Sicaktan cok hoslandiklarini ve asiri sicak gùnlerde gelisimlerinin gozle gorùlùr sekilde hizlandigini ben de farkettim.
gokselcetin
16-12-2013, 22:48
Fotograflarin devami...
Nilgün hanım merhabalar,
9-10 aylık bir sürede 13-15 cm civarına gelmesi mükemmel. Ayrıca çok sağlıklı görünüyorlar. Nazar değmesin.
Oldukça fazla gelişim göstermişler ki artık iyi bir dinlemeye ihtiyaç duyabilirler. Büyüme halen devam ediyorsa evin sıcaklığın daha düşük olduğu bir yerine almanız iyi olabilir. Yani büyümenin durmaması, bir daha ki dönem gelişimi açısından sıkıntı yaratabilir. Aslında dışarıya alın derdim ama iç mekandan dış mekana bu mevsimde alınması çok sakıncalı olur. Baharda yavaş yavaş dışarıya alıştırmaya başlarsınız.
Ellerinize sağlık,
Saygılarımla.
Tohumcu Nılgun
18-12-2013, 00:24
Nilgün hanım merhabalar,
9-10 aylık bir sürede 13-15 cm civarına gelmesi mükemmel. Ayrıca çok sağlıklı görünüyorlar. Nazar değmesin.
Oldukça fazla gelişim göstermişler ki artık iyi bir dinlemeye ihtiyaç duyabilirler. Büyüme halen devam ediyorsa evin sıcaklığın daha düşük olduğu bir yerine almanız iyi olabilir. Yani büyümenin durmaması, bir daha ki dönem gelişimi açısından sıkıntı yaratabilir. Aslında dışarıya alın derdim ama iç mekandan dış mekana bu mevsimde alınması çok sakıncalı olur. Baharda yavaş yavaş dışarıya alıştırmaya başlarsınız.
Ellerinize sağlık,
Saygılarımla.
Merhaba Goksel Bey, bilgi paylasimi ve onerileriniz icin cok tesekkùr ederim.
Kùcùk Araucaria fidanlarim bahar ayindan buyana balkondaydilar, hic iceri almadim.
Balkonum sùrekli gùnes aliyor ama kisin malum, burada hava genelde kapali.
Bazi geceler hava sicakligi eksilere dùsse de masaallah hic etkilenmediler.
Kis boyunca da iceri almayi dùsùnmùyorum.
Sonbaharda, ayriyeten baska saksilarada Araucaria tohumlarindan ekmistim,
hala onlar da balkonda hic iceriye almadim.
Tohumlarin cogu kok salmis bir kacida yeni yeni yapraklarini cikarmaya basladi.
Hava soguk oldugu icin gelisimleri cok yavas olsada soguktan etkilenmediler.
Ara sira hangi merakli kus bilmiyorum karga, gùvercin ya da kumru da olabilir
benim tohumlari yerinden sokmeye calisiyor ama basaramiyor.
Tohumlar kuvvetli kok saldigi icin yerinden sokememis ama bayagi ugrasi vermis.
Tohumun etrafina bir kac kùcùk oyuk acip, o sekilde tohuma ulasmayi da denemis, nafile... :)
Tabi bu arada eseledigi topraklarin birazinida balkona dokmùs kerata. :)
gokselcetin
19-12-2013, 12:47
Buna sevindim. En başından iyi düşünmüşsünüz. Soğuklara epey dayanıklı bir tür. Kar, buz, don etkilemiyor. Umarım sonbaharda ektikleriniz de kışı sağlam geçirirler. Zaten sonra korkulacak bir şey kalmaz. Diğerlerine kurtulmuş diyebiliriz. Önümüzdeki sezonda da çok güzel olacakları kesin.
Meraklı kuşlarınıza da çok güldüm. Anlaşılan çok çaba sarfetmişler :). Eşim de sağolsun balkona ara sıra tırtıklayabilecekleri ekmek vs. bırakıyor. Malum kar kış, hayvanlar güç kanaat yiyecek bulabiliyorlar. Bu vesileyle de bir derece bitkilerimi onlardan korumuş oluyorum :)
Aziz Fayda
15-01-2014, 10:52
Merhaba Goksel Bey, bilgi paylasimi ve onerileriniz icin cok tesekkùr ederim.
Kùcùk Araucaria fidanlarim bahar ayindan buyana balkondaydilar, hic iceri almadim.
Balkonum sùrekli gùnes aliyor ama kisin malum, burada hava genelde kapali.
Bazi geceler hava sicakligi eksilere dùsse de masaallah hic etkilenmediler.
Kis boyunca da iceri almayi dùsùnmùyorum.
Sonbaharda, ayriyeten baska saksilarada Araucaria tohumlarindan ekmistim,
hala onlar da balkonda hic iceriye almadim.
Tohumlarin cogu kok salmis bir kacida yeni yeni yapraklarini cikarmaya basladi.
Hava soguk oldugu icin gelisimleri cok yavas olsada soguktan etkilenmediler.
Ara sira hangi merakli kus bilmiyorum karga, gùvercin ya da kumru da olabilir
benim tohumlari yerinden sokmeye calisiyor ama basaramiyor.
Tohumlar kuvvetli kok saldigi icin yerinden sokememis ama bayagi ugrasi vermis.
Tohumun etrafina bir kac kùcùk oyuk acip, o sekilde tohuma ulasmayi da denemis, nafile... :)
Tabi bu arada eseledigi topraklarin birazinida balkona dokmùs kerata. :)
Nilgün Hanım merhaba,
Fidanlarınızı şaşırttınız mı ? Eğer ayırmadıysanız ne zaman ayrı saksılara almayı düşünüyorsunuz ?
selamlar
Tohumcu Nılgun
15-01-2014, 12:18
Nilgün Hanım merhaba,
Fidanlarınızı şaşırttınız mı ? Eğer ayırmadıysanız ne zaman ayrı saksılara almayı düşünüyorsunuz ?
selamlar
Merhaba Aziz Bey, fidanlari Tùrkiye'ye gotùrecegim icin henùz ayirmadim.
Daha onceleri agacin kok yapisini merak ettigim icin cimlenen tohumun birini sokùp bakmistim.
Tohum bir karisa yakin, kalin yapida kok salmisti. Gordùgùm kadariyla kazik koklù bir agac tùrù.
Sayın Nilgün Hanım,
Ne emekler vermişsiniz... Hayran kaldım.
Keşke imkanınız olsa da bahçeye ekebilseniz. Göksel Bey'in çeliklediğim manolyasasını bahçeye ekince kurtardım. Saksıdaki ağaçların su ayarı, ışık ayarı beni d eli ediyor. Gün geliyor bir unutuluyor tonla emek heba oluyor.
Araucaria araucana'yı Fethiye'de bir kaç bahçede gördüm. Hayran kalsam da bu ağaç şekil ve yapısından dolayı beni korkutuyor. Ruhani garip bir ağaç. Yinede her gördüğümde incelemekten kendimi alamıyorum.
Gelişmeleri heyecanla takip edeceğim.
Saygılar.
gokselcetin
27-01-2014, 16:56
Sayın Nilgün Hanım,
Ne emekler vermişsiniz... Hayran kaldım.
Keşke imkanınız olsa da bahçeye ekebilseniz. Göksel Bey'in çeliklediğim manolyasasını bahçeye ekince kurtardım. Saksıdaki ağaçların su ayarı, ışık ayarı beni d eli ediyor. Gün geliyor bir unutuluyor tonla emek heba oluyor.
Araucaria araucana'yı Fethiye'de bir kaç bahçede gördüm. Hayran kalsam da bu ağaç şekil ve yapısından dolayı beni korkutuyor. Ruhani garip bir ağaç. Yinede her gördüğümde incelemekten kendimi alamıyorum.
Gelişmeleri heyecanla takip edeceğim.
Saygılar.
Sinan bey bahsettiğiniz arokaryalar 'araucaria heterophylla' nın dış mekanda kullanılan çeşidi olabilir mi?
Araucaria Araucana türünün ülkemize girişi çok yeni. İlk getirenlerden biri de İzmir'de bir fidancı tanıdığımız. Elindeki maymun çıkmazların diyelim boyları 1-1,5 metre arası olması gerek.
Bahsettiğiniz arokaryaları gerçekten merak ettim. Boylarını ve sağlık durumlarını. Fethiye'ye bir daha ki gelişimizde bahsettiğiniz arokaryaları görmeye gidelim.
Tohumcu Nılgun
13-04-2014, 16:50
Arkadaslar, daha evvel bu baslikta (www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905-19.htm)Sayin Mine PAKKANER'in mesajini okuyup, bir gùn bu yontemi ben de deneyeyim diye dùsùnmùstùm. Bilgilendirdigi icin kendisine cok tesekkùr ederim.
Yaklasik bir hafta once bir Maymun cikmaz agacindan iki adet celik aldim. Celigin birini lider bir dalin uc kismindan, digerinide yatay bir dalin uc kismindan aldim ve bu celikleri saksiya diktim. InsaAllah celikler tutarsa cok sevinecegim. Gelismeleri buradan paylasmak istiyorum.
İyi akşamlar dostlar;300-350 maymun çıkmaz fidanım var; onları şaşırtacağım ama bir çoğunda kök çürüklüğü var şaşırttıklarım öldü. Yardımınıza ihtiyacım var hangi ilacı veya yöntemi tatbik etmem gerekir acaba
Levonardo
23-08-2015, 22:45
Arkadaşlar, bu ağaçtan bahcemizde var ve alt dallarindan bir kaci kurudu, ustteki taze dallarinda da yer yer kahverengi bolgeler mevcut. Agacin yasini bilmiyorum, asagi yukarı 40 olabilir. Kuru dallarini kesmeyin diyenlerde var, sanki kesilse ne olacak anlamadım. Ne gibi bir bakim yapmak uygun olabilir. Bahçe uzun yillardir hiç gubrelenmiyor, acaba ondan olabilir mi?
Şimdiden teşekkürler
Sinan1903
28-04-2016, 13:49
Merhaba arkadaslar elimdeki tohumlarin fotolarini sizlerle paylasmak istiyorum.
Sinan1903
28-04-2016, 14:04
Iste fotograf
Padova Botanik bahçesinin kapalı alanı içinde yetiştirilen ağaçlar arasında gördüğüm ama ne yazıkki kötü bir fotoğrafı alınan ağaç :
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bahçesinin sembol ağaçlarındandır. Dikenlerine dokunduğunuzda öyle bir batar ki maymumun neden tırmanamadığını o an anlarsınız.
Ne kadar güzel bir AĞAÇ. Huzur verici
Mücevher Çalısı
12-05-2016, 13:29
Padova Botanik bahçesinin kapalı alanı içinde yetiştirilen ağaçlar arasında gördüğüm ama ne yazıkki kötü bir fotoğrafı alınan ağaç :
Fotoğraftaki ağaç Floş ağacı, İpek ağacı (silk-floss tree) Chorisia speciosa (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/8836.htm), "Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)" değil. Dikenli gövdeye sahip olduğu için bazen yanlış olarak "Maymun Çıkmaz Ağacı" olarak isimlendiriliyor...
Merhaba.Bende bu çamdan var.Maymun Çamı diye biliyorum.Benim sorunum çam çok büyüdü 6,5 m boyu ile evin boyunu geçti.Dallar da gittikçe uzadı 3-4 metreyi buluyor.Bahçe küçük olduğundan artık uzayıp genişlememsi gerekiyor.Tepesini budarsam boyu uzamaz mı, uzamadı diyelim bu sefer yan dallar daha çok uzar mı.Onları da kessem ne olur.Kısaca bu çam nasıl budanır.
thunderon
09-09-2016, 13:58
Bu ağaçtan yetiştirmek istiyorum elinde paylaşacak tohumu olan var mıdır?
rwenzori
04-10-2016, 10:48
çok güzel bir ağaç, çok beğendim.
Doku_Kültürcü
04-10-2016, 17:08
Merhaba.Bende bu çamdan var.Maymun Çamı diye biliyorum.Benim sorunum çam çok büyüdü 6,5 m boyu ile evin boyunu geçti.Dallar da gittikçe uzadı 3-4 metreyi buluyor.Bahçe küçük olduğundan artık uzayıp genişlememsi gerekiyor.Tepesini budarsam boyu uzamaz mı, uzamadı diyelim bu sefer yan dallar daha çok uzar mı.Onları da kessem ne olur.Kısaca bu çam nasıl budanır.
Tepesini hava daldırması yapıp öyle kesebilirsiniz. Tepe sürgünü köklendiğinde ana bitkiden ayırıp ayrı bir ağaç olarak büyütülür. Kalan ağaçta, ilk dal koltuğundan yeni sürgün oluşur, ama bu zaman alır. Yan dalları kesmeyin, bitkinin enerji kaynakları onlar.
Doku_Kültürcü
04-10-2016, 17:15
Bu ağaçtan yetiştirmek istiyorum elinde paylaşacak tohumu olan var mıdır?
Aruacaria tohumu oldukça kısa ömürlüdür. Tohum hasat edildikten bir ay sonra canlılığı neredeyse sıfır olur ve çimlendirilemez. Tohumlar, şubat ayında hasat ediliyor. 2000 yılında, Amerika Birleşik Devletlerinde faaliyet gösteren Valley Horticultural Seeds firmasından bir kilogram tohum almıştım. Tohumu FedEx kargo ile göndermişlerdi. Tohumların çok az bir kısmı çimlenmişti.
maskot87
05-10-2016, 14:10
buradaki ağaçlar çok güzel, forumu açana teşekkürlerimi sunarım :)
Çok teşekkür ederim.Ancak ben konuya yabancıyım.Daha fazla bilgi verebilir misiniz ya da bakabileceğim başka bir yer varmı.Yan dallara dokunmayacağım.Tepesini (ne kadar yukarıdan) nasıl kopartacağım."Hava daldırması" nasıl yapılır.Bu iş hangi mevsimde yapılır,(Muğla,Dalyan).
mustafagumrukcu
22-08-2024, 08:52
Evimin bahçesindeki araucaria araucana ağacını görünce bu eskimiş konuyu tekrardan canlandırmak geldi içimden.
1 buçuk metre boyunda ve 11 yaşında. Trabzon iklimine son derece uyum sağladı
Evimin bahçesindeki araucaria araucana ağacını görünce bu eskimiş konuyu tekrardan canlandırmak geldi içimden.
1 buçuk metre boyunda ve 11 yaşında. Trabzon iklimine son derece uyum sağladı
hocam tohum veyahut çelik alabilir miyiz sizden acaba
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.