View Full Version : albiza / Berberis, Hanımeli, Ardıç, Cotoneaster, Morsalkım, Leylak, Köknar, Ateş dike
merhaba,
ben bonsai işiyle yeni uğraşmaya başladım.meslek olarak bitki bilgisi olan biriyim.fakat şekil ve stiller hakkında çok bilgim yok.sitelerden ve internetten taradığım kadar biraz bilgim oldu diyebiliriz.fakat uzman yardımı almanın başlangıç için daha mantıklı olduğu düşüncesi ile yeni fidanlarımın fotolarını gönderiyorum ve yardımlarınızı talep ediyorum.birlikte şekillere karar verelim istiyorum.şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.fotoları da yükleyeceğim ama boyutlarını küçültmem gerekiyormuş.daha sonra göndereceğim.
bonsaireef
01-08-2006, 17:58
Merhaba albiza.Aramıza hoşgeldiniz.:p
Öncelikle belirtmek istediğim bir nokta var ki anlayışla karşılayacaksınızdır:
Biz site olarak Türkçeyi daha doğru kullanmaya çalışıyoruz.Bu mükemmel kullanıyoruz demek değil ama elimizden geldiği kadar düzgün kullanmaya gayret ediyoruz.O yüzden *** değilde merhaba derseniz daha iyi olacak. :)
Kızdığımızı sakın düşünmeyin ;)
Kısa olması gereken uzun muhabbetten sonra gelelim asıl konumuza.Ağaçlarınızın resimlerini dört gözle bekliyoruz.Burada herkesin size seve seve yardımcı olacağından emin olabilirsiniz.Bu arada sizde sitede yazılanları okumayı ihmal etmeyin.Çok faydalı bir bilgi birikimi olduğunu düşünüyorum.
Sizi bundan sonra daha sık görmeyi isteriz.Tekrar hoşgeldiniz.:p
Benden de merhabalar Albiza hoşgeldin.
Evet fotoğraflarını sabırsızlıkla bekliyoruz
merhaba!
Uyarı için teşekkürler:(
İlk fotoğraflarımı gönderiyorum.Fidan Berberis buxifolia .Sizce nasıl bir şekillendirme düşünmeliyim.Teşekkürler
3004
3005
İkinci fidanım Lonicera nitida-Küçük Yapraklı Hanımeli.Bunu nasıl şekillendirmeliyim.
3006
3007
Bonsaireef merhaba .Resimleri nasıl görünür şekilde ekleme yapabilirim seni de uğraştırmak istemem.Açıklarsan sevinirim.
bonsaireef
04-08-2006, 18:56
Sevgili albiza resimleri görünür şekilde eklemekle ilgili yazmıştım.Buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=33672&postcount=6) bakarsanız kendiniz yükleyebilirsiniz.Yine anlamadığınız yer olursa çekinmeden sorun.
bonsaireef
04-08-2006, 19:03
Berberis çok fazla dallanmış.Bunların hepside köke yakın kısımda.Süpürge stili için uygun görünmüyor.Yalnız kök kısmını net göremiyorum.Kök kısmının toprağı azıcık eşelenirse belki alt tarafta biraz daha gövdenin devamı vardır.Yeterli uzunlukta gövde varsa süpürge stili yapılabilir.
Ben bütün dalların köke yakın kısımdan ayrıldığını varsayarak böyle bir ağacın bonsaisinin resmini yolluyorum.Buna benzer birşey yapabilirsiniz.Yok eğer hoşuma gitmedi derseniz biraz dal azaltması yapmak gerekecek.Hatta hepsini kesip bir tanesi bile bırakılabilir kıvrımlı dik stil için.Tabi bunun için dip kısımdan yakın ve ayrıntılı çekim gerekecek.
Ben düşünülebilecek stilin resmini ekliyorum.Bunun için dalları biraz kısaltmanız ve güzelce tellemeniz yeterli olacaktır.
3008
http://www.kaizenbonsai.com/shop/images/berberis_ts117.jpg
bonsaireef
04-08-2006, 19:11
Hanımeli için gövdeyi daha iyi gösteren yakın çekim resim varsa daha iyi olur.İkiz gövde düşünebiliriz.
bonsaireef
16-08-2006, 06:37
Albiza bu başlıkta sizi görmez olduk. Nerelerdesiniz? Neler yaptınız?
Ben çok meraklı bir insanımdır, meraktan çatlarım sonra :D
İstemiş olduğun fotoğrafları çekeceğim.Makineyi bir arkadaşa vermiştim,yeni aldım.En kısa zamanda çekip yükleyeceğim;)
Ali H. ALI
17-08-2006, 05:09
iyi gunler albiza,
Hanimeli icin bir iki oneride benden, Bonsaireef in dedigi gibi cif govdeli bir tarz olabilir[kaynana gelin]yalniz bu cinns hanimelinin iki yasindan buyuk dallarini telleyip sekil vermek zorlasiyor yapacagin tarza karar verip yeni surgunleri telleyip istedigin sekli verebilirsiz sonra yeni cikacak surgunleri istemezseniz dibinen istiyorsaniz surekli kisa tutup buyuyen uclari kesmelisiniz boylece agaciniz daha toplu ve daha guzel gorunecektir.Ilk firsatta bir iki resim gonderecegim belki size yardimci olur.[budaycaginiz surgunleri atmayin cok kolay koklenen bir bitki koklendirme tozu falan da istemiyor elde edecegin yeni fidanlardan bir orman tarzi bile yapmak mumkun]simdiden kolay gelsin ve bir omur boyu bonsai ile dop dolu olunuz.
merhaba
umarım istediğin fotoğrafları çekebilmişimdir.
Berberis:
3244
3245
Bunalarda diğerleri!
Hanımeli:
3249
3247
3248
bonsaireef
18-08-2006, 14:54
albiza fotoğrafları görünür şekilde ekledim.Nasıl yapıldığını öğrenmek için fotoğrafları görünür şekilde eklemek ile ilgili (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=487)6. mesajı okumalısın.
Ardıçda telleme yapmaya çalıştım bilmem becerebildim mi!Görüşlerinizi bekliyorum bir de nasıl bir şekil vermeliyim.
3250
3251
3252
3253
o mesajdaki uayrıları dikkate alarak yapıyorum ama.acaba nerede yanlıçş yapıyorum.Eklentilere tıklıyorum,oradan açılan pencerede gözat -yükle son olarak ta cevabı gönder butonuna tıklıyorum.Başka başlıklarda bu şekilde yapmış ve rersim görünür şekilde eklemiştim .şimdi neden olmadı dersin.http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1720 burada mahonya resmini aynı şekilde eklemiştim.
bonsaireef
18-08-2006, 15:14
Albiza fotoğraflarını yükledikten sonra ataçı tıklayıp oradan eklemen gerekiyor.Benim anlattığım resimlerde de görünüyor.
bonsaireef
18-08-2006, 15:20
Şimdi hanımeline yakından bakınca üç ayrı kök görünüyor.Bu kökleri şubat mart gibi ayırıp 3 ayrı ağaç elde edilebilir.Bu şekilde daha iyi olur.Yok eğer böyle kalsın diyorsan raft stili denenebilir.Şimdilik raftı düşünmedim.Sadece ayrılacak gövdeleri (kırmızı ile gösterdiğim) ayırdıktan sonra ortadakinin mavi ile gösterdiğim dalı kesilerek güzel bir stil elde edilebilir.Hanım ellerini incelersen bu şekilde gövdeler sık kullanılıyor.
3257
3258
http://www.bonsaisite.com/m14.html
3259
http://www.bonsainl.nl/BPG/BS_A0135.HTM
bonsaireef
18-08-2006, 15:42
Ardıç için hızlıca bir çizim yaptım.Umarım anlaşılır olmuştur.
Kuru dallardan bir tanesini bırakmalısın.Aynı yerde iki kuru dal doğal olmayacaktır.Kurumayıda köke kadar devam ettirmelisin böylece daha hoş olur.
Stil olarak sarkık **** yarı sarkık olabilir.Bence bu ardıça sarkık yakışır.
3260
bonsaireef
19-08-2006, 00:04
Albiza önerdiğim stillere iyi olmuş **** kötü olmuş şeklinde bir cevap bekliyorum ama cevap vermemeyi tercih ediyorsun.Rahatlıkla beğenmedim demelisin.Bu şekilde yaptığım önerilerin nereye gittiğini anlama imkanım olmuyor.
Sonuçta bende bonsaiyi öğrenme aşamasındayım.Bir şekilde bana geri dönüşler olmalı ki bende doğru **** yanlış yaptığımı bilmeliyim.Karşılıklı stilleri tartışmalıyız ki birşeyler öğrenip kendimizi geliştirelim.Ağaç illaki bir şekil alır öyle **** böyle.Burada amacın bu şekillendirme sırasında bir şeyler öğrenmek olması lazım.
Bu şekilde olunca bir şey çiziyorum **** öneriyorum ama olup olmadığını bilmediğim için alternatif öneri bile sunamıyorum.Aslında bir sürü alternatif var ama paylaşım içinde olmadığımız sürece öneride bulunmayacağım.
Bonsaireef senin için zor olmayacaksa lütfen alternatif sunmaya devam et.
Biliyorsun bende de bir ardıç var. Bu şekilde gerçek örnek üzerinde çalışınca şekillendirme konusunda daha net fikir sahibi oluyoruz. Teşekkürler.
Albiza önerdiğim stillere iyi olmuş **** kötü olmuş şeklinde bir cevap bekliyorum ama cevap vermemeyi tercih ediyorsun.
Epeydir aklımdaydı, sanırım yakında kara listeye alınmış üyeler diye bir bölüm oluşturacağım :) Cevap vermeden oraya bir göz atılır. Cevap umurunda olmayan üyelerin yeni sorularına yazmak için enerji harcanmaz.
arkadaşlar aradan yanlızca bir gün geçmiş Albizanın belki nete girme fırsatı olmamıştır diye düşünüyorum. sonuçta hiçbirimiz herzaman bilgisayar başında olamayabiliriz. paylaşım tabii ki de çok önemli. ama bazen fırsat olamayabiliyor.
albizanın kötü bir niyeti ya da umursamazlığı olduğunu ben pek düşünmüyorum.
sevgili Malina eğer şu kara liste konusunda ciddiysen, bana çok korkutucu geldi:( böyle güzel bir sohbet ortamında yanlış anlaşılmalara sebep olabilir.
bence hiç gerek yok. tabii bu benim fikrim.
sevgiyle kalın:)
Bütün arkadaşlara merhaba!
Bonsaireef öncelikle çok teşekkür ederim,verdiğin ceveplar için.Henüz bonsaide yeni olmam dolayısıyla sana beğendim veya beğenmedim demenin nezaketsizlik olacağı düşüncesi ile fikir beyan etmemiştim.Ama açıkcası bu kadar sitemi de haketmediğimi düşünüyorum.Zira dün 16.10 de eklediğim resimlere (tekrar teşekkürler) öneride bulunmuştun.Ben bunları gece 12 gibi bakabildim ve sonrasında da netten lonicera nitida bonsai diye tarama yaparak biraz inceleme yaptım.Gece çok geç olduğundan da yorum yapamamıştım.Az önce nete girdiğimde maalesef bu sitemlerle karşılaştım.Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.Bonsaireef, Seni kırmak adına söylemiyorum bunları.Ama Malina nın mesajını gerksiz bulduğumu söylemek istiyorum.Ayrıca Gallus a da teşekkür ediyorum Su-i zan yerine Hüsnü zan tercih ettiği için.:(
Bonsaireef merhaba
Hanımeli için verdiğin öneri biraz eksik galiba(kırmadan ne yazacağımı bayağı düşündüm.)Zira senin bana gönderdiğin resimdeki hanımallari Lonicera japonica yani sarmaşık olan hanımelleri.Hani şu açtığında çok güzel kokanlar.Bendeki hanımeli ise Lonicera nitida Küçük yapraklı Hanımeli.Yaprakları çok küçüktür(Şimşirden bile küçük)Çiçek açmaz ve çalı türüdür.Yaprakları kışa girerken biraz kızarır hatta çok soğuklarda yapraklarının büyük bölümünü döker ve yeni çıkan yapraklarıda hafif kırmızıdır. Dünkü netten bulduklarımı seninle paylaşmak isterim.
3296
3297
3298
3299
3300
BUnlarda diğerleri
3301
3302
3303
3304
3305
Kalanlar da Bunlar
3306
3307
bonsaireef
19-08-2006, 20:40
Bonsaireef öncelikle çok teşekkür ederim,verdiğin ceveplar için.Henüz bonsaide yeni olmam dolayısıyla sana beğendim veya beğenmedim demenin nezaketsizlik olacağı düşüncesi ile fikir beyan etmemiştim.Ama açıkcası bu kadar sitemi de haketmediğimi düşünüyorum.
Zira dün 16.10 de eklediğim resimlere (tekrar teşekkürler) öneride bulunmuştun.Ben bunları gece 12 gibi bakabildim ve sonrasında da netten lonicera nitida bonsai diye tarama yaparak biraz inceleme yaptım.Gece çok geç olduğundan da yorum yapamamıştım.Az önce nete girdiğimde maalesef bu sitemlerle karşılaştım.Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.Bonsaireef, Seni kırmak adına söylemiyorum bunları.Ama Malina nın mesajını gerksiz bulduğumu söylemek istiyorum.
Sevgili albiza benim bu fikirleri teşekkür almak için verdiğimi düşünmeni istemem.Teşekkür almak gibi bir amacım yok.Sadece paylaşmak istiyorum.Karşılıklı tartışarak doğruyu bulmak istiyorum.Bu karşılıklı paylaşım sırasında hem sen hem ben yeni bir şeyler öğreneceğiz.Doğruyu bulmak için bunu yapmalıyız.Beğendim ya da beğenmedim demek nezaketsizlik değil aksine dememek nezaketsizlik benim görüşüme göre.Dediğim gibi karşılıklı konuşmazsak doğruyu bulamayız.
Yeni olman konusunu da bu kadar sorun etmene gerek yok. Sonuçta görsel bir şeyler var ve bu sana uygun mu değil mi bunu söyleyebilirsin.
Dün sen bağlıyken ben fikirlerimi belirttim.Sonra sen ara ara girip baktın.O sırada aktif kullanıcılardan da takip ediyordum.Cevap bekliyordum ama cevap gelmedi bende yeni fikirlerimi sunmaktan vazgeçtim.Ardından çıktın.Sonra gecede girdin ve yine cevap yazmadın.Ama gece girip saat 23:19 da Bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum başlığında mesaj yazmayı ihmal etmedin.Hem bu sadece dünlük bir durum da değil.
(Sevgili gallus konu hakkında senin yorum yapmana da gerek yoktu bu ilk defa olan bir şey değil.)
Şöyle ufak bir hatırlatma; birkaç hafta öncesine gidersek ben albizanın berberisine yorum yapmıştım.Bu yoruma da cevap gelmedi.Tarih 04.08.2006 mesaj numarası 8 ve 9. Sonra baktım cevap yok sempatik bir cevap daveti yaptım.Tarih 16.08.2006 mesaj numarası 10.Bu davette tam olarak aşağıdakini demiştim tam 12 gün sonra:
Albiza bu başlıkta sizi görmez olduk. Nerelerdesiniz? Neler yaptınız?
Ben çok meraklı bir insanımdır, meraktan çatlarım sonra :D
Bu ilk değil bu yüzden kendince haklı olabilirsin ama bizce haklı değilsin.Malinaya da sitem etmen yersiz onunda şakayla karışık bir uyarıda bulunması son derece yerli ve gerekli bir hareketti.Malinaya da teşekkür ediyorum.
Bu tür durumlar hep yaşanıyor.Eğer paylaşım ortamıysa bizimde cevap isteme hakkımız var.Yok eğer paylaşım değil tek taraflı çıkar ortamı olarak görülüyorsa kimse kusura bakmasın kendimi yoramam.Ben bir ağacı şekilendirmek için ne kadar zaman ve emek harcıyorum kimse farkında değil herhalde.Fotoşop kullanıyorum, googlede araştırma yapıyorum.Kendi resimlerimi tarıyorum.Hiçbir şey yapmasam oturup dakikalarca fotoğraflarınızı inceleyip kafa patlatıyorum.Sakın başa kalkma olarak görmeyin zevkle yapıyorum.Amacım hep beraber bir şeyler öğrenmek ve Türkiye de bonsainin bir yerlere gelmesi.
Ben aramıza katılmış bir bonsaiciyi kaybetmek istemem.Zaten çok az kişiyiz.Karşılıklı saygı ve anlayış çerçevesinde paylaşımlarımız devam eder.
bonsaireef
19-08-2006, 20:55
Bonsaireef merhaba
Hanımeli için verdiğin öneri biraz eksik galiba(kırmadan ne yazacağımı bayağı düşündüm.)Zira senin bana gönderdiğin resimdeki hanımallari Lonicera japonica yani sarmaşık olan hanımelleri.Hani şu açtığında çok güzel kokanlar.Bendeki hanımeli ise Lonicera nitida Küçük yapraklı Hanımeli.Yaprakları çok küçüktür(Şimşirden bile küçük)Çiçek açmaz ve çalı türüdür.Yaprakları kışa girerken biraz kızarır hatta çok soğuklarda yapraklarının büyük bölümünü döker ve yeni çıkan yapraklarıda hafif kırmızıdır. Dünkü netten bulduklarımı seninle paylaşmak isterim.
Paylaşımdan kastım buydu işte.Bende yeni bir sürü şey öğrendim.Bu mesajı sonradan okuyacak insanlarda bir sürü şey öğrenecek.Bu bilgiler sayesinde yeni şekil düşüneceğiz.Böyle olmasa nasıl doğruyu bulabilirizki.
Öneri konusunda yapılan yoruma, tabi adabıyla yapıldıysa, kimse kırılmaz bende kırılmam.Dediğim gibi mutlu olurum.
merhaba bonsaireef!
şöyle oldu böyle oldu demek istemiyorum,haklı sebeplerim olmasına rağmen. Yanlış anlaşılmalardan dolayı özür dilerim.Seni kırdım ise özür dilerim heleki kendine
bir görev telakki edip verdiğn bu cevaplarden sonra.Görüşmek dileğiyle.
:(
merhaba bonsaireef
sence 3 .resimdeki hani şu uzun saksıdaki top ve yatık şekilli olan hakkındaki düşünceni alabilirmiyim3308
bonsaireef
19-08-2006, 21:22
Muhtemelen sana bu şekilde iki gövdeli bir stil düşüneceğiz.Senin koyduğun resimdeki gibi yarı sarkık stilde olabilir.Ben de bunun bir üstündeki ikiz gövde(gelin kaynana) stilini düşünmüştüm.O da çok güzel görünüyor.
Bugün yorucu bir gün geçirdim.Göl kenarında pinkwisteria ile beraber iki ağaç şekillendirdik.Tabi gitmişken söylemesi ayıp mangal falan bayağı yorulmuşum.
Biraz dinlenip kendimi toparlayayım bir şeyler düşüneceğiz.
olayın tatlıya bağlandığına sevindim.
sevgili arkadaşım bonsaireef inşallah bana araya girdiğim için kızmamışsındır. tabi benolayın ayrıntılarını bilmiyordum. gerçekten de cevap yazılmaması çok kötü oluyor seni çok iyi anlıyorum. çünkü bir mesaj yazdığımda bende işimi gücümü bırakıp acaba cevap gelmiş mi diye sürekli bakıyorum. hatta bazen bilgisayarın bşında saatlerce boş boş oturup cevap beklediğimde oldu. bu konuda duyarlı olmak çok önemli. haklısın. bende ağaç türlerinde serissalar hakkında bir soru sormuştum ve cevap gelmedi çok uzun zaman oldu her gün kontrol ettim ama nafile. bende bıraktım kendim araştırdım bir kısmının cevabnı buldum. ama tabi ozaman paylaşımın bir önemi kalmıyor. forum anlamını yitiriyor. hayatta iki kişinin arasına girmek istemem ama tartışma gibi birşey hissettim(tabi asıl olanları bilmiyordum) ortamı yumuşatmak amacıyla iyi niyetimle yazdım bunları. ama dediğim gibi kara liste fikri bana çok soğuk geldiği için fikrimi belirtmek istedim. lütfen kusuruma bakmayın.
Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.
Yukarıdaki imla hatalarını düzeltmedim.
Kısa özeti tekrarlayayım:
04-08-2006, 18:18 Albiza soru
04-08-2006, 20:03 Bonsaireef açıklamalar
16-08-2006, 07:37 Bonsaireef : Albiza bu başlıkta sizi görmez olduk. Nerelerdesiniz? Neler yaptınız?
18-08-2006, 16:05 Albiza soru
18-08-2006, 16:20 Bonsaireef açıklamalar
19-08-2006, 01:04 Bonsaireef : önerdiğim stillere iyi olmuş ya da kötü olmuş şeklinde bir cevap bekliyorum ama cevap vermemeyi tercih ediyorsun.
Tarihleri sizin kontrol etmediğiniz açık...
Bakın, son tahlilde kimse kimseden hesap soracak durumda değil. Soru cevap ilişkisinde, cevap yazıldıktan sonra site girmemiş birine tabii ki kimsenin diyecek lafı yok. Ama bonsaireef'in özetlediği bir davranış biçimi var:
Dün sen bağlıyken ben fikirlerimi belirttim. Sonra sen ara ara girip baktın.O sırada aktif kullanıcılardan da takip ediyordum.Cevap bekliyordum ama cevap gelmedi bende yeni fikirlerimi sunmaktan vazgeçtim. Ardından çıktın. Sonra gecede girdin ve yine cevap yazmadın. Ama gece girip saat 23:19 da Bonsaimin türünü öğrenmek istiyorum başlığında mesaj yazmayı ihmal etmedin.
Bunu Albiza'ın, Ahmet'in, Mehmet'in yapması önemli değil.
Siz böyle davranırsanız, cevap verenler de ona uygun davranacaktır.
Cevaplayıcılar açısından genel psikolojik tepki şöyle oluyor; bu durumdan sıkılıyorlar, heyecanlarını yitiriyorlar ve artık kimseye cevap vermeme eğilimine giriyorlar.
Benim kara liste önerime karşı çıkarak, sonucun bu olmasını önemsemediğinizi gösteriyorsunuz. Nasıl olsa başka bir tane cevap veren bulursunuz diye mi düşünüyorsunuz? Yoksa, biz istediğimiz gibi yapalım, cevap verenler kaya gibi sağlam olsun, bize ne mi diyorsunuz?
İki yanlış ile kara listeye girilmez. Bunun için tekrarlayan yanlış davranışlar gerekir. "tabi ben olayın ayrıntılarını bilmiyordum" deyip yine de olaya karışmak gibi davranışlar da buna dahil.
Sonuçta ikiniz de bonsaireef'ten özür dilediniz, bunun için teşekkür ederim. Bu hatanızı anladığınızı gösteriyor. Tabii aslında ne kadar anlaşıldığını zaman içinde göreceğiz.
Yazarken seçtiğim kelimelere dikkat ettiğimi hatırlatayım. Hiç biri oraya boşuna konmuyor. Sanırım kelimesi, burayı okuyan herkesin yolun sonunda ne olacağını bilmesi ve üzerinde düşünmesi için yazılmıştır.
Epeydir aklımdaydı, sanırım yakında kara listeye alınmış üyeler diye bir bölüm oluşturacağım :) Cevap vermeden oraya bir göz atılır. Cevap umurunda olmayan üyelerin yeni sorularına yazmak için enerji harcanmaz.
Bunun tehdit olarak algıladığınızı yazmanızın, sizin için talihsiz bir yorum olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Ben bu sitenin kurucusuyum ve üyeleri tehdit etmek için site açmadım. Yazılı olsun, olmasın (her kuralın yazılı olması gerekmiyor) kurallara uymayanları uyarmak benim esas görevlerimden biri...
bonsaireef
20-08-2006, 10:21
Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.Bonsaireef, Seni kırmak adına söylemiyorum bunları.Ama Malina nın mesajını gerksiz bulduğumu söylemek istiyorum.Ayrıca Gallus a da teşekkür ediyorum Su-i zan yerine Hüsnü zan tercih ettiği için.:(
Malina bu sitede olup biten herşeyden haberdardır.''Tarih ve zaman inceleme zahmetinde bulunmadan tehdit etmişsin'' gibi gereksiz bir ifade kullanmanın hiçbir anlamı yoktur.Malina zaten mesajının gerekliliği konusunda çok güzel yazmış.Benden özür dilediniz ama malinadan da özür dilemeniz gerekiyordu.Albiza malinaya ettiğin talihsiz laflardan ötürü, gallus sende bilip bilmeden olaya karışıp yorum yaptığın için.Malinaya söylenmesi gereken sözler layıkıyla söylenmediği sürece olay tatlıya bağlanmış sayılmaz.Sadece bu seferlik unutulmuş gibi yapılır.
Olay tatlıya bağlanmış olacak, ortada şekillendirilmesi gereken bir ağaç olacak ve ben yorugunum diyeceğim bu mümkün değil.
arkadaşlar aradan yanlızca bir gün geçmiş Albizanın belki nete girme fırsatı olmamıştır diye düşünüyorum. sonuçta hiçbirimiz herzaman bilgisayar başında olamayabiliriz. paylaşım tabii ki de çok önemli. ama bazen fırsat olamayabiliyor.
albizanın kötü bir niyeti ya da umursamazlığı olduğunu ben pek düşünmüyorum.
bu mesajı yazarken çok kısa süreliğine nete girmiştim. ve böyle bir tartışmayla karşılaştığımda üzüldüğüm için bunları yazdım. yaptığım açıklamada olayın ayrıntılarını bilmiyordum demekle kendimi kurtarmaya çalışmıyordum. yaptığım haretin açıklamasıydı bu sadece. haklı olduğumu iddia etmedim. sevigili bonsaireef senin gibi birisinin kimseye boş ithamda bulunmayacağını biliyorum. o mesajı yazıp yazacağıma da pişman oldum. olaylar hiç istemediğim bir yere geldi. çünkü hala konuşuluyor ve gerçekten kendimi hiç hesapta yokken suçlu çıkarmış oldum. en azından sizin gözünüzde böyle görünmem beni çok üzdü. hala samimiyetime inanmadığınızı hissederek daha da üzülüyorum.binlerce kere özür diliyorum. burada üzmek istediğim en son insanın sen olduğunu bilmeni isterim bonsaireef.
sevgili Malina eğer şu kara liste konusunda ciddiysen, bana çok korkutucu geldi:( böyle güzel bir sohbet ortamında yanlış anlaşılmalara sebep olabilir.
bence hiç gerek yok. tabii bu benim fikrim.
sevgiyle kalın:)
sevgili Malina bu yazdığım mesajın seni kıracağını hiç sanmamıştım. senin işine karışmak gibi bir düşüncem olamaz. sadece fikrimi belirttim
İki yanlış ile kara listeye girilmez. Bunun için tekrarlayan yanlış davranışlar gerekir. "tabi ben olayın ayrıntılarını bilmiyordum" deyip yine de olaya karışmak gibi davranışlar da buna dahil.
böyle birşeyle de karşılaşınca ne kadar üzüldüğümü anlatamam. ben kimseyi yargılamadım. iyi niyetliydim bu yüzden yargılanmak çok ağırıma gitti. sizler beni pek iyi tanımıyorsunuz ama ben sizleri çok seviyorum. üye olmadan önce çok uzun süre takip ettim bu siteyi.yazında beni de kastetmişsin ama ismimi bile söylemişsin.ben hiç birşeyi tehdit olarak algılamadım. sadece olayların buna benzer bir duruma gelebileceğini düşündüm. yanlış düşündüysem beni affet. sana saygısızlık ettiğimi düşünmen çok üzücü. anlaşılan o ki seni de çok kırmışım. senden de binlerce kez özür diliyorum. ama lütfen samimiyetime inanın.
yaptığım hatayı çok iyi ve hızlı anladım ama işe yaramadı.bu hatayı bir daha yapmayacağıma söz veriyorum.bunda sonra açılan başlığın dışındaki konularla ilgili yorum yapmayacağım
hepinize sevgiler
Mahmut Aldırmaz
Kimse kötü niyetli değil, ben de değilim.
Gallus, olay sana korkutucu gelmiş, haklısın ama böyle bir önlem almayı düşündürenlerde mi kabahat bende mi? Üstelik uygulama konmuş bir durum yok. Tehdit diye algılayan da sen değilsin.
Tek hatan dikkatsizce yazmış olmaktı. Çünkü dediğin gibi, bir gün içinde cevap verilmesi beklenmiyor.
Bu yazışmalardan yanlış çıkarımlarda bulunulmasını istemiyorum. Her cevap verene teşekkür mesajları yazılması bu sitede isteyeceğim en son şey.
Ama özel olarak biri için yapılan çalışmalar varsa (birine ait bonsaiye biçim verme çalışmaları gibi) ve soruyu soran sitede online görünüyorsa, haklı olarak bir tepki bekleniyor. Annene, şöyle bir tarif duydum, bunu pişirsene dersen, akşam sofraya oturup, hiç sesini çıkarmadan yiyemezsin. Mutlaka fikir belirtmen gerekir. Kelalaka ama mantığı doğru bir örnek :)
Aslında, albizanın olayı tehdit gibi algıladığını okuduktan sonra, olay tatlıya bağlandı yorumu yapmamış olmalıydın. Sorun buradan kaynaklandı. Albizanın deyimiyle, "Tehdit edici, gereksiz mesajlar yazan bir admin" varken olay nasıl tatlıya bağlanabilir? :)
Artık daha mutluyum.:) Teşekkürler.sonunda kendimi biraz ifade edebilmiş olduğumu anladım.
Aslında, albizanın olayı tehdit gibi algıladığını okuduktan sonra, olay tatlıya bağlandı yorumu yapmamış olmalıydın. Sorun buradan kaynaklandı. Albizanın deyimiyle, "Tehdit edici, gereksiz mesajlar yazan bir admin" varken olay nasıl tatlıya bağlanabilir? :)
işler tatlıya bağlandı derken buraya çok dikkat etmemiştim açıkcası evet haklısınız. yine gereksiz bir yorum yapmış oldum:(
bonsaireef
20-08-2006, 20:31
Bu yazışmalardan yanlış çıkarımlarda bulunulmasını istemiyorum. Her cevap verene teşekkür mesajları yazılması bu sitede isteyeceğim en son şey.
Yanlış anlaşılmaya çok uygun bir yazışma oluyor. Malinaya bu konuda katılıyorum.Bende kesinlikle her yazdığıma cevap bekliyor değilim. Bu sakın bu şekilde anlaşılmasın.
Olayın boyutu farklı. Siz bir ağacınız için fikir istiyorsunuz.Bir sürü fikir verilebilir.Çünkü bonsai stabil bir şey değildir, dinamiktir. Her ağaç için onlarca farklı fikir yürütülebilir. Ağacın farklı bir dalını kesersen farklı bir görünüm alır bir başka dala tel sararsan farklı bir görünüm alır. Herkesin fikirleri ve zevkleri farklıdır.
Ben bir ağacı kayanın üzerinde köklerini kayadan aşağıya sarkıtmış şekilde görmek isterim diğeri onu kayadan aşağıya sarkıtmış dalları ile(sarkık stil) görmek ister. Durum böyle olunca sunulan fikirler karşılıklı tartışılıp fikir isteyen kişiye uygun bir stil bulunur. Hatta tartışmaya üçüncü dördüncü kişide katılsa çok renkli çok zevkli paylaşımlar olur. Hem fikir verenler hem fikir alanlar çok şey öğrenir.
Şimdi fikir isteyen kişi gelen fikir hakkında yorum yapmayınca fikir veren kişide iyimi yaptı kötümü yaptı bilemiyor. Fikir sunan kişinin belki çok farklı fikirleride var. Gelen tepkiye göre alternatif fikirler öne sürecek. Ama hiç cevap gelmedimi fikir veren kişininde başka fikir sunası gelmiyor. Hevesi kaçıyor, yoruluyor. Bir daha ki sefer başkasına fikir verirken de tedirgin oluyor. ''Acaba karşılıklı paylaşım içinde olacakmıyız yoksa tek başıma kendimimi parçalayacağım'' diye ister istemez düşünüyor.
İster yeni başlamış olun ister bu işin en iyisi olun yorum yapmanız bekleniyorsa lütfen yorumunuzu yapın. Beklemenin nasıl birşey olduğunu ancak bekleyince anlarsınız.
merhaba!
öncelikle olayın bu safhaya gelmesini hiç istemezdim ve bu yüzden sizlerden özür diliyorum.
Ben foruma ilk iki resimi yüklediğim zaman Bonsaireef bana önerilerde bulundu ve şöyle bitirmişti ;
(Berberis çok fazla dallanmış.Bunların hepside köke yakın kısımda.Süpürge stili için uygun görünmüyor.Yalnız kök kısmını net göremiyorum.Kök kısmının toprağı azıcık eşelenirse belki alt tarafta biraz daha gövdenin devamı vardır.Yeterli uzunlukta gövde varsa süpürge stili yapılabilir.
Ben bütün dalların köke yakın kısımdan ayrıldığını varsayarak böyle bir ağacın bonsaisinin resmini yolluyorum.Buna benzer birşey yapabilirsiniz.Yok eğer hoşuma gitmedi derseniz biraz dal azaltması yapmak gerekecek.Hatta hepsini kesip bir tanesi bile bırakılabilir kıvrımlı dik stil için.Tabi bunun için dip kısımdan yakın ve ayrıntılı çekim gerekecek.) 04-08-2006-20:03
ve hemen sonrasındaki mesajında 04-08-2006-20:11(Hanımeli için gövdeyi daha iyi gösteren yakın çekim resim varsa daha iyi olur.İkiz gövde düşünebiliriz.) demişti.
ben bu mesajlardan sonra değişik zamanlarda nete girdim ve cevaplar bile yazdım,farklı konu başlıklarında.Ama fotoğraf makinesini arkadaşa verdiğim için Bonsaireef in istediği fotoları çekemedim ve o yüzden cevap yazmamıştım.Zira istenilen fotoğraflardan sonra,onuların üzerinden karşılıklı konuşuruz diye düşünmüştüm ki bu arada Bonsaireef in şu mesajını okudum
(16-08-2006 07:37 Albiza bu başlıkta sizi görmez olduk. Nerelerdesiniz? Neler yaptınız?
Ben çok meraklı bir insanımdır, meraktan çatlarım sonra ) Ben bu mesajı okuduktan sonra şu mesajı yazmıştım(16-08-2006 23:04 İstemiş olduğun fotoğrafları çekeceğim.Makineyi bir arkadaşa vermiştim,yeni aldım.En kısa zamanda çekip yükleyeceğim) Ve makine geldikten sonra gövdeleri yakından gösterir fotoğrafları çekip yükledim.18-08-2006 15:47 de ve 15:50 de ve 16:05 de
Bonsaireef 18-08-2006 16:20 de şumesaj ile bana önerilerde bulundu(Şimdi hanımeline yakından bakınca üç ayrı kök görünüyor.Bu kökleri şubat mart gibi ayırıp 3 ayrı ağaç elde edilebilir.Bu şekilde daha iyi olur.Yok eğer böyle kalsın diyorsan raft stili denenebilir.Şimdilik raftı düşünmedim.Sadece ayrılacak gövdeleri (kırmızı ile gösterdiğim) ayırdıktan sonra ortadakinin mavi ile gösterdiğim dalı kesilerek güzel bir stil elde edilebilir.Hanım ellerini incelersen bu şekilde gövdeler sık kullanılıyor.) 18-08-2006 16:42 de(Ardıç için hızlıca bir çizim yaptım.Umarım anlaşılır olmuştur.
Kuru dallardan bir tanesini bırakmalısın.Aynı yerde iki kuru dal doğal olmayacaktır.Kurumayıda köke kadar devam ettirmelisin böylece daha hoş olur.
Stil olarak sarkık **** yarı sarkık olabilir.Bence bu ardıça sarkık yakışır.)mesajını gönderdi.
Ben bu mesajları okuduğumda işyerindeydim ve çalışıyordum.Mesai sonrasında Bonsaireef in hanımeli ile ilgili önerisindeki türlerin bendeki hanımelinden farklı olduğunu görünce netten bir tarama yaptım ve bunları iş yerindeki bilgisayarıma katdederek iş yerinden ayrıldım.
Gece nete girdim ve 19-08-2006 01:04 de Bonsaireef in şu mesajını okudum;(Albiza önerdiğim stillere iyi olmuş **** kötü olmuş şeklinde bir cevap bekliyorum ama cevap vermemeyi tercih ediyorsun.Rahatlıkla beğenmedim demelisin.Bu şekilde yaptığım önerilerin nereye gittiğini anlama imkanım olmuyor.
Sonuçta bende bonsaiyi öğrenme aşamasındayım.Bir şekilde bana geri dönüşler olmalı ki bende doğru **** yanlış yaptığımı bilmeliyim.Karşılıklı stilleri tartışmalıyız ki birşeyler öğrenip kendimizi geliştirelim.Ağaç illaki bir şekil alır öyle **** böyle.Burada amacın bu şekillendirme sırasında bir şeyler öğrenmek olması lazım.
Bu şekilde olunca bir şey çiziyorum **** öneriyorum ama olup olmadığını bilmediğim için alternatif öneri bile sunamıyorum.Aslında bir sürü alternatif var ama paylaşım içinde olmadığımız sürece öneride bulunmayacağım.) Bende şu mesajı yazdım üzgün bir şekilde.19-08-2006 19:24(Bütün arkadaşlara merhaba!
Bonsaireef öncelikle çok teşekkür ederim,verdiğin ceveplar için.Henüz bonsaide yeni olmam dolayısıyla sana beğendim veya beğenmedim demenin nezaketsizlik olacağı düşüncesi ile fikir beyan etmemiştim.Ama açıkcası bu kadar sitemi de haketmediğimi düşünüyorum.Zira dün 16.10 de eklediğim resimlere (tekrar teşekkürler) öneride bulunmuştun.Ben bunları gece 12 gibi bakabildim ve sonrasında da netten lonicera nitida bonsai diye tarama yaparak biraz inceleme yaptım.Gece çok geç olduğundan da yorum yapamamıştım.Az önce nete girdiğimde maalesef bu sitemlerle karşılaştım.Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.Bonsaireef, Seni kırmak adına söylemiyorum bunları.Ama Malina nın mesajını gerksiz bulduğumu söylemek istiyorum.Ayrıca Gallus a da teşekkür ediyorum Su-i zan yerine Hüsnü zan tercih ettiği için.)
ve bu mesajın hemen ardından işyerinden eve getirdiğim hanımeli ile ilgili fotğraflarıda ekleyerek şu mesajı yazdım.(19-08-2006 19:49 Bonsaireef merhaba
Hanımeli için verdiğin öneri biraz eksik galiba(kırmadan ne yazacağımı bayağı düşündüm.)Zira senin bana gönderdiğin resimdeki hanımallari Lonicera japonica yani sarmaşık olan hanımelleri.Hani şu açtığında çok güzel kokanlar.Bendeki hanımeli ise Lonicera nitida Küçük yapraklı Hanımeli.Yaprakları çok küçüktür(Şimşirden bile küçük)Çiçek açmaz ve çalı türüdür.Yaprakları kışa girerken biraz kızarır hatta çok soğuklarda yapraklarının büyük bölümünü döker ve yeni çıkan yapraklarıda hafif kırmızıdır. Dünkü netten bulduklarımı seninle paylaşmak isterim.) altına lonicera nitida ile ilgili bonsaileri ekledim. Özetle;ben ilk fidanların gövdeden yakından görünür fotoğraflarını istediğini düşünmüş ve onları çektikten sonra karşılıklı konuşacağımızı düşünmüştüm.(Bu arada da fotoğraf makinesini arkadaşa vermiştim.)
-Fotoğrafları yüklemenin ardından 18-08-2006-16:10 da yorum yapmıştın.19-08-2006 01:04 de haklı sitemini yaptın.19-08-2006 19:24 ve 19:49 ben cevap yazdım.
Benim tarafımdan bakıldığında da cevap sadece 1 gün sonra verilmişti.Bu bakımdan benim sitemim aradan bir gün geçmiş olduğu düşüncesiyleydi.Ama genede Bonsaireef den ve Malina danda özür dilerim yanlış anlaşılmalardan dolayı ama benim yanlış anlaşıldığımı düşünüyorum.
(Aslında nete girerken farklı bir amaçla girmiştim.Zira bugün piknikteyken görüp söktüğüm Juniperus exelca Dikenli Ardıç resimlerini yükleyecektim.Bu tür bizim yurdumuzda doğal olarak yetişen bir tür ve susuzluğuda en dayanıklı türlerden biri.Ama bu mesajı yazmaktan dolayı pek içimden gelmedi.)Sevgilerle !
bonsaireef
21-08-2006, 01:00
Biz senin neler yaptığını neler yaşadığını bilemeyiz.Biz haklı bir uyarıda bulunduk.Belki senin üzerinden tüm üyelere bir uyarıydı bu.
Ne nedenle olursa olsun;
Hatta malina nın tehditiylede hiç karşılaşmak istemezdim,zira sayın malina verilen mesajların satlerini ve tarihlerini inceleme zahmetinde! bulunmuş olsaydı böyle bir mesajın gereksizliğinide anlamış olurdu.Bonsaireef, Seni kırmak adına söylemiyorum bunları.Ama Malina nın mesajını gerksiz bulduğumu söylemek istiyorum.Ayrıca Gallus a da teşekkür ediyorum Su-i zan yerine Hüsnü zan tercih ettiği için.
şeklinde yazmaman gerekirdi.Malinanın bu site için ne zahmetler çektiğini hayal bile edemezsin.Malina hiçbir zaman gereksiz bir mesaj yazmaz ve uyarıda bulunmaz.Nedeni ve öncesi vardır.
Burada kimse kimsenin kötülüğünü istemiyor.Sadece paylaşımın olduğu, güzel bir ortam istiyor.Elbette uyarılar yapılacak.Bu forum başıboş kalsa neler olur aklın şaşar.
Ali H. ALI
21-08-2006, 14:19
Iyi gunler, bonsai sever dostlarim,
Vaktiniz varsa bonsailer uzerinde biraz ugrasin vaktiniz yoksa onlari en azinddan seyredin onlar uzerinde hayaller kurun, gonlunuzdeki tarzi hayal bile olsa agaciniza uygulayin.Kisa bir sure sonra gerginliginizin uzerinizden ucup gidecek yerini bir hosgoruye birakacak.
Bonsaireef senin buraya koymus oldugun hanimeli resimleri cok guzel, bahcede hanimeli var onlar gibi yapmayi deneyecegim ve onlara senim bana vermis oldugun bonsailer olarak bakacagim sagol.
Sayin Albiza,
bu gun senin icin, senin hanimeline yasca ve sekilce benzeyen bir hanimeli fidanini budayip telleyip resimledim , belki faydali olur benim hanimeli sadece bir oneri.
butun agaclarin diledigin gibi olsun.
3363
Sekil olarak albizanin agacina benzeyen bir hanimeli
3364
koklerini budadiktan sonra
3365
telleyip baska bir saksiya aldiktan sonra
bonsaireef
21-08-2006, 15:24
Ali hocam ellerinize sağlık.Yine harikalar yaratmışsınız.Çok güzel bir gelin kaynana stili olmuş.
Hatta tango stilimi desek.Sanki birbirleriyle dans ediyorlar :D
İlk resimde bu ikiz gövdeden başka 2 kök hanım eli daha var.Onları ne yaptınız çok merak ettim.
Ali hocam merhaba!
Öncelikle çok teşekkürler uğraşın ve çaban için.Özellikle başlangıçtan, budama ve tellemeyi de anlattığın ve gösterdiğin için.Bende aynı şeyi yapmak için gayret sarfedeceğim.Bugün hanımeli fidanını incelerken benim de bu stili yapabileceğimi düşündüm,Bonsaireef in de söylediği buydu zannedersem.Birde acaba cascade (İsim yanlış değildir umarım.) stili olabilirmi diye düşündüm.Zira dalın birisi biraz uzun ve sarkıktı.Pc den elimden geldiğince çizmeye çalıştım ama ne kadar oldu bilemiyorum.Böyle bir stil de olablirmi acaba diye sesli düşünüyorum.
3371
Birde Ali hocam sanki senin hanımeli lonicera nitida değilde Lonicera pileata gibi geldi ,öylemi.
Dünkü piknikte söktüğüm ardıcın fotoğraflarını yüklüyorum.
3373
3379
merhaba albiza
ağaç gerçekten çok güzel .ama keşke bekleseydin. zira doğadan ağaç sökmek için uygyn bir mevsimde değiliz. ama olan olmuş. belki ağacın türü bunu kaldırabilir. o konuda bir bilgim yok ağacın inşallah yaşar.
Merhaba Gallus!
Fidanı görünce dayanamadım,çok güzel görünüyordu.Gövdesindeki eğrilik ve dallanma beni kandırdı.Bir süredir bonsai üzerinde yoğunlaşınca netten indirdiğim fotoğraflar ve siteden takip ettiğim mesajlar ve resimler sayesinde artık her gördüğüm ağacı bir bonsai adayıymış gibi görüyor ve zihnimde şurdan budarsam şöyle bir şekil veririm gibi düşünceler içine giriyorum.Ben galiba bonsai sevdasına tutuldum.Baksana gecenin bu saatinde uyumayıp bu mesajı yazdığıma göre!
Bu ardıç türü yurdumuzda doğal olarak yetişen bir tür.Sökerken dikkat etmeye çalıştım.Kök etrefındaki toprağı dağıtmamaya çalıştım ve başardım.Kök ve gövde dengesini sağlamak içinde biraz budama yaparak bitkinin su kaybını azaltmaya çalıştım.Kök bölgesindeki toprak dağılmadığı için bir sorun olacağını sanmıyorum.Akıbeti ve gelişimi ile ilgili zaman zaman fotoğraf yülemeye ve bilgi vermeye çalışırım.Sevgilerle
Ali H. ALI
22-08-2006, 04:57
selamlar Albiza.
Bonsai bildiklerini, gorduklerini, dusunduklerini harmanlayip agacina uygulamak ve dusledigin agaca ulasmaktir. Bizlerden sana gelenler sadece onerilerdir. Onlarida diger bildiklerinin yanina ekleyebilirsin,ve istedigin tarzi agacina uygulamak sana kalmis bursey. Icinden yureginden nasil geliyorsa oyle bir tarz yap. Sartlar uygunsa istedigin tarzin olmamasinda hic bir sakinca yoktur.simdiden basarilar dilerim.
Benim agacimda Lonicera nitida dir burda mevsim deyisik oldugu icin belki sana deyisik bir tur gibi gorunmustur hanimeli bonsailerim var firsat bulursam agaclarimdan ornekler sayfasina eklerim.
Ardic'in guzel bir agac yasatman icin sana bol sanslar dilerim genisce bir saksiya dikip golge bir yerde bir sene kadar ellemeden gelismesini izle simdi deyil da bahara dogru gubre de verebilirsin.
Hersey diledigin gibi olsun
Albiza, gerekenden çok fotoğraf yüklüyorsun. Ardıç fotoğraflarının ilk ikisi yeterdi. Diğerlerinin konuya bir katkısı yok. İkinci ağaçın için de 1 fotoğraf yeterdi. Unutma, sürekli yedek alıyoruz. Herkes üçer tane gerekmeyen fotoğraf yüklese, yükümüz ne kadar daha artar...
Merhaba Malina
Bundan sonrakilerde uyarını dikkate alacağım.Teşekkür ederim.
bonsaireef
22-08-2006, 12:30
Albiza izninle ben düzeltiyorum.Bence en gerekli iki tanesini bırakacağım.
bonsaireef
22-08-2006, 23:44
Albiza ağacını yazın sökmen pek iyi olmamış inşallah tutar.Ağaç çok güzel.
Ali hocamın dediği gibi gölge ve serin bir yere koy.Bu sene elleme.
Ama sonraki şekillendirmen için sana bir öneri:
3384
Ali H. ALI
23-08-2006, 04:18
Iyi gunler Bonsaireef.
Saksidaki diger iki hanimelinin bir tanesini kucuk bir bonsai saksisina dikip celebi tarzi denedim digerinide baska bir saksiya gecirip buyumesini bekliyecegim.Imkan olsa o fidanlari sana verirdim[ve diger arkadaslara] bunun yaninda daha baska fidanlarda verebilirdim, cok uzaklardasiniz o yuzden sadece bildiklerimi verebiliyorum, bilmediklerimi de zizlerden ogreniyorum.
Kendinize ve cevrenizdekilere iyi bakin, her sey dilediginiz gibi olsun.
Mehaba Bonsaireef!
Ben de saksısına alıp bonsailer için hazırladığım ,üzerine gölgelik örtü malzemesi çekmiş olduğum yere koydum.Acaba şimdi telleme için erken mi?Beklemelimiyim.
Teşekkürler.
bonsaireef
23-08-2006, 09:43
Şu an kesinlikle telleme yapma.Ağacın kendini toparlaması için hiçbir şey yapma.Şu sıralar gübre verme.Koyduğun yer sıcak olmasın.
Aslında ağacın kendini toplaması için 1-2 yıl lazım.Şekillendirmeyi sonra düşünürsün.Asıl önemli olan yaşaması.
Merhaba!
Bu da yeni bonsai adayım.Sizce nasıl bir şekil düşünmeliyim,Fikirlerinizi bekliyorum.Teşekkürler.
3420
Elimde bulunan bonsai fotoğraflarından senin fidanına en yakın şekillisini bulmaya çalıştım. Soldaki dalı az yukarı kaldırman yetiyor sanırım. Ne dersiniz bunun gibi olur mu?
http://img107.imageshack.us/img107/936/bon01aq9.jpg
bonsaireef
26-08-2006, 22:08
Şule doğru yoldasın. Bonsai şekillendirmek ya da şekillendirmeye çalışmak ve bunun için elindeki bonsai resimlerini incelemek çok faydalı oluyor.
Örnek bonsai seçimin güzel.Bu form uygulanabilir. Yalnız küçük bir öneride bulunabilir miyim?
Soldaki dalı kaldırmak yerine sağdaki kalın dalı kaldırsak daha iyi olur. Hem o dal daha kalın hem de soldaki daldan daha üstte yer alıyor.
Senin eklediğin resmi tam tersine çevirdim.
Aşağıdaki gibi şekillendirmek çok daha rahat olacak.
3453
bonsaireef
26-08-2006, 22:09
Albiza bonsai adayının türü nedir?
Bana ateş dikeni gibi geldi.
Merhaba Bonsaireef ve Sule.
Öncelikle uğraşıp benim için resimlerinizden birini seçip önerdiğiniz için teşekkür ederim.Açıkçası bu fidanı yukarı doğru şekillendirmede biraz zorlanacağımı düşünüyorum.Aslında budamadan önce bu şekil düşünülmüş olsaydı yukarı bağlayarak daha kolay yönlendirilebilirdi ama acemi bonsai ici olunca uçalrından budamıştım.Ama genede deneyeceğim alternatif bir şekille karşılaşmaz isem.Bonsaireef fidanım Cotoneaster horizontalis-Yaprak döken yayılıcı dağ muşmulası.(Bugün bir tane Mor salkım fidanı almıştım,Bonsai için.Senin morsalıkm hakkındaki düşünceni öğrenince en kısa zamanda fotoğraflarını çekip önerini bekleyeceğim.)
bonsaireef
26-08-2006, 23:23
Albiza aslında bir alet var ondan olsa şekillendirme zor olmazdı.Şimdi resmini bulamadım.Belki görmüşsündür.Üç vidalı bir sistem.Sağ ve sol kenardaki vidalar dala tutunup destek sağlıyor.Ortadaki vidada dala aslıyor ve dalı kendine doğru çekiyor.Neyse anlatamadım resmini bulunca ekleyeyim.
bonsaireef
26-08-2006, 23:41
Buldum.Bonsai jack diye geçiyor.
Link vereyim:
http://images.google.com.tr/images?svnum=10&hl=tr&lr=&q=bonsai+Jack&btnG=Ara
Ben ters söylemişim.Ortadaki çekmiyor itiyormuş.
Soldaki dalı kaldırmak yerine sağdaki kalın dalı kaldırsak daha iyi olur. Hem o dal daha kalın hem de soldaki daldan daha üstte yer alıyor.
Ben de kalınlıklarının fotoğraftaki bonsaiye benzemediğini farkettim. Ancak yanlış görmüyorsam sağdaki küçük dalda dike yakın bir açıyla kırılma var (yaprakların altında). Albizanın muşmulasının en çok bu şeklini benzetmiş olmalıyım ki, soldaki dedim.
İyi bir çözüm mü bilemiyorum ama Albiza, iplerle dalı kaldırmak istediğin yöne doğru çektir. Bir başka iple de gövdeyi aksi istikamete çektirirsin. Hemen eğilmeyecektir ama sonuçta bu bir canlı, ne tarafa doğru gitmesi gerektiğini anlayacaktır. Yani bir bakıma o yöne doğru dalın elastikiyetini artırırsın. Ben hala tel kullanmış değilim, iplerle çekiştiriyorum dalları.
şu bonsai jack i eldeki imkanlarla yapmanın bir yolunu arıyorum ama bir türlü aklıma gelmiyor. herhalde bonsai aletleri içerisinde en gerekli olan bu olsa gerek diye düşünüyorum. yokluğunu çok arıyorum vallahi:( çok ta ucuz yurt dışında namuzsuz.. Türkiye'de bulma imkanı var mı?
Ali H. ALI
27-08-2006, 13:56
herkese iyi gunler.
Albiza, gordugun buldugun her agaci bonsai yapmiya calisman cok guzel ve sevindirici bir sey. Moralini kirmak istemiyorum, yinede soylemek sorumlulugunu duyuyorum. Resmini koydugun Cotoneaster harizontalis iyi bir bonsai adayi deyildir govde dum duz cikiyor sonra govdeden iki dal cikiyor biri saga biri sola
Bu durumda hangi tarzi yapmiya calissan govdenin oyle duz cikmaci bonsaini olumsuz etkileycek[bu durumda supurge tarzi yapman gerekecek o iki dali derin budayip cikacak yeni surgunlerle supurge tarzini uygulayabilir ve ya cikacak yeni surgunleri telleyip asagiya dogru egip salkan bir tarz olusturabilirsin yani epey ugrasip zaman harcaman gerekecek bir agac.]
Bonsai yapmak icin agac secerken sectiginiz agaca bakip nasil bir tarz yapabileceginiz dusunun sonra agaci alin. Eger agac istediginiz gibi deyilse almayin. daha baska yerlere bakip uygun bir agac bulun.
her sey gonlunce olsun
Merhaba arkadaşlar!
Ali hocam uyarıların için teşekkür ederim.Aslında bu fidanı niçin seçtim diye uyarından sonra düşününce beni o dik açılarla sağa sola giden dallar kandırdı zannedersem.Birde ilk zamanlardaki acemilikle birleşince kurban oldu gariban fidan.
Bonsaireef bonsai jack ı inceledim.Ben galiba bunu yapabilirim diye düşünüyorum.Yapmak için uğraşacağım ve gelişme olursa da fotoğraflarını eklerim.Ama onsuz da bunu yapabilirim diye düşünüyorum.Nasıl olacağı ile ilgili ise fidana işkenceye başlayınca resimleri ile göstermeye çalışırım,şayet bu şekil de bir şekillendirme düşünürsem.Ali hocanın önerisinden sonra netten biraz tarama yaptım ve öneriye uygun birkaç resim buldum .Bunları sizinlede paylaşmak istedim.
Görüşmek dileğiyle herkese iyi geceler.
3467
3468
bonsaireef
28-08-2006, 00:12
herkese iyi gunler.
Albiza, gordugun buldugun her agaci bonsai yapmiya calisman cok guzel ve sevindirici bir sey. Moralini kirmak istemiyorum, yinede soylemek sorumlulugunu duyuyorum. Resmini koydugun Cotoneaster harizontalis iyi bir bonsai adayi deyildir govde dum duz cikiyor sonra govdeden iki dal cikiyor biri saga biri sola
Bu durumda hangi tarzi yapmiya calissan govdenin oyle duz cikmaci bonsaini olumsuz etkileycek[bu durumda supurge tarzi yapman gerekecek o iki dali derin budayip cikacak yeni surgunlerle supurge tarzini uygulayabilir ve ya cikacak yeni surgunleri telleyip asagiya dogru egip salkan bir tarz olusturabilirsin yani epey ugrasip zaman harcaman gerekecek bir agac.]
Bonsai yapmak icin agac secerken sectiginiz agaca bakip nasil bir tarz yapabileceginiz dusunun sonra agaci alin. Eger agac istediginiz gibi deyilse almayin. daha baska yerlere bakip uygun bir agac bulun.
her sey gonlunce olsun
Sevgili Ali hocam aynı düşünüyoruz. Bu konuda zaman zaman ben de uyarılarda bulunuyorum. Linke bakarsanız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1106)(9. mesaj) oktarsın ateş dikeni için aynı uyarıda bulunmuştum. Aslında bu uyarıyı herkese yaptım.
Yazılanlar her zaman işe yaramıyor.Çünkü yazılanlar uygulama esnasında unutuluyor. Pratikler ve yapılan hatalar daha kalıcı.
Albiza eminim oktarsa yazılanları daha önce okumuştur ama uygulamaya gelince böyle bir seçim yaptı.Bu bir hataydı belki ama onun için çok öğretici oldu.Öğretici hataları çok seviyorum.Bu şekilde tecrübe kazanılıyor.
Merhaba Bonsaireef!
Morsalkımın fotoğraflarını gönderiyorum.Sence nasıl bir şekil düşünmeliyim.(Şimdi nasıl bir fidan seçmişim:confused: )Sanki kendisi bonsai olmak için büyümüş gibi ne dersin.
3475
3476
bonsaireef
28-08-2006, 09:30
Albiza süper bir morsalkım bulmuşsun.Bu sefer seçim çok iyi.
Bir şey yapmana gerek yok.Zaten bonsai olmuş.Sadece sola giden uzun, gövde devamı gibi olan dalı kesebilirsin.Hani arkaya giden ilk dalı varya ondan sonra.
bonsaireef
28-08-2006, 09:35
Düşündümde kesmeden sola giden o dalı sola iyice yatırıp kullanabilirsin.Morsalkımda bu tür stiller uygulanıyor.Hem çiçekler salkım şeklinde aşağıya sarkıp harika görüntü oluşuyor.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=37574#post37574)3. mesaja bak. Sola giden dalı kesersen 3. resimdeki gibi, kesmez sola iyice yatırırsan son resimdeki gibi bir bonsain olur.Hem de çok yakında.
Bonsaireef merhaba!
beni öyle bir tiryakiliğe alıştırdınız ki birsürü işim olmsaına rağmen yapamıyorum,hep aklım bonsailerde:(
Her iki öneriyi de dikkate alarak şekillendirme yapacağım.Sola giden dalı iyice yatıracağım ve tekrar resimlerini göndereceğim o zaman birlikte karar veririz şekle.Şu anda karar veremedim zira gövdenin yatıklığı ve kavisleri karar vermemde beni zorluyor.Sanki dediğin gibi sola giden dalı tamamen keserde sağdaki dalı boylandırırsam gövde de daha ön plana çıkacak gibi geliyor .:confused:
bonsaireef
28-08-2006, 10:48
Biz seni tiryakiliğe alıştırmadık.Senin içinde bu arzu olmazsa biz ne kadar uğraşsak seni alıştıramazdık.O nedenle de biz olmasak bile sen bu tiryakiliğe devam edeceksin.Bağımlılık yaptı bir kere.Keşke her bağımlılık yapan madde bonsai gibi olsa.
Sana iki çizim yaptım.Kafanda bir plan oluşturmanı sağlayabilir.
3482
mehaba bonsaireef!
Çizimler için teşekürler.Eline sağlık.
bonsaireef
28-08-2006, 13:00
Peki hoşuna gitti mi? Hangisini deneyeceksin? Yoksa kafanda başka planlar mı var? Merak ettim sadece :)
Merhaba Arkadaşlar!
Bonsai de fidan sayısı fazla olsun deniliyor ya! ben de ona uydum,sonuçda böyle oldu.Elimde bir sürü kobay fidan oldu.İşte bu da onlardan biri;Leylak .Budanmış halini koyuyorum.(Merak edenler için elimde kobay daha çok ama sırayla gidiyorum,öneriler doğrultusunda çözerek yola devam ediyorum.)
3483
Öncelikle leylakta kırmızıile çizdiğim kökler gövdeye yakın ,kalın ve aşağıya doğru.Aslında toprağını biraz daha boşaltsam daha da net görülebilirdi ama fidanı risketmek istemedim.Gelecek yıl ilkbahar ile birlikte bu köklerin altına bir kaya yerleştirerek o şekilde yeni saksına almak istiyorum.Bonsai saksına alsam erken mi davranmış olurum ilkbaharda.
Merhaba Bonsaireef!
Daha tam karar vermiş değilim,düşünüyorum.Şu anda soldaki dalı kesmeyi düşünmüyorum,telleyip senin şekildeki gibi eğmeyi düşünüyorum.Zira kesersem dönüşü yok dalı kaybetmiş olacağım.O yüzden acele etmeyeceğim,Zamanla karar vereceğim.Benim kafamdan da şöyle bir şekil geçti ne dersin?
3487
bonsaireef
28-08-2006, 13:59
Olabilir.Rüzgar stili benzeri bir stil.Mor salkımda bu tür stiller salkımların daha iyi görünmesi için iyi oluyor.
Bence bu sene hiç elleme.Bırak dallansın.Sonrasında düşünmesi daha kolay oluyor.Zaten şu an bile bonsai görüntüsü var.
Belki uzun dalların uç kısımlarını kesebilirsin.Sarmaşık olduğu için dallanmayıp uzamayı tercih edecektir.Ucunu kesersen dallanma daha kolay olabilir.
bonsaireef
29-08-2006, 11:15
Albiza leylak çok güzel görünüyor.çok güzel konik bir gövdesi olacak.Kökler Nasıl bilmiyorum.Her yöne kök yoksa belki ilerde her yönden kök çıkmasını sağlayabilirsin.
Bu ağacın kökleri çok kalın.Bu kökleri kayaya sarman imkansız.Kayaya saracağın kökler çok genç olmalı.Zaten bunun gövdesi kalın ve çok güzel bir konikliği var.Neden bu halinin tadını çıkarmıyorsun.Kaya üstü stili için daha uygun adaylar bulabilirsin.
Merhaba
Şu anda çok acelem yok zaten.İlkbahar ile birlikte kalın kökleri biraz daha ortay çıkaracağım.Gelecek yıl bonsai saksına alayım mı ne dersin.Biraz acele mi ediyorum yoksa.Ne de olsa ilk bonsailerim olacak ,o yüzden sabırsızlanıyorum galiba.
Ali H. ALI
29-08-2006, 13:01
Herkese iyi gunler.
Albiza mor salkimda cok secenegin var guzel bir bonsai olacak. Kesecegin dali veya dallari kesmeden once agacinin nasil olacagini gorebilirsin. Kesmek istedigin dali bir parca kagitla veya bir barca bezle sar yani o dali agacin uzerinde gizle, ort sonrada karsiya gecip agacini seyret icine siniyorsa sevebiliyorsan guzel bir gorunum ortaya cikmissa o zaman dali kesersin. yok olmamissa sevmemissen dali gizleyen kagidi veya bezi ordan alirsin ve agacin uzerindeki dal tekrar yerinde durur.
Leylak icin de bir iki soz soyleyim, govdesi ve kokleri guzel gorunen bir agac, sayin bonsaireefin de belirtigi gibi onu kaya uzerine dikmen zor diksen bile egreti gibi duracak . Belki ,bulursan koklerinin yanina ,guzel gorunumlu bir kaya yerlestirebilirsin. kaya uzerine dikecegin agaclar genc olmali ki kokler kayaya sarilip iyice yerlessin.
Bir de bonsai yapacaginiz agaclari budarken dikkat etmelisiniz. ornegin resimdeki leylak budanirken ilerisi dusunulmeden veya acemilikten yanlis budanmistir . Agacin on cephesinde kesilen kocaman yer bakarkenden goze carpiyor ve bonsai olduktan sonra da agacin o ozuru orda hep olacak, leylagin simdiki onu, arkasi olsaydi, o kesik izini gizlemis olacaktin. Bir daha agac budamasi yaparken mutlaka ilerisini dusunerek yapiniz[belki leylagi cevirip aka tarafini, on yuzu yapabilirsiniz veya daha ileride kurumus govde gorunusu ile o kesik yeri guzellestirebilirsiniz]
Her sey dilediginiz gibi olsun .
Arkadaşlar merhaba !
Daha önce yüklediğim ve cotoneaster i şekillendirmeye başladım.Gövdeden 90 derece ile çıkan dalları önce birbirine yaklaştıracağım.Daha sonrada dalları aşağı doğru çekerek kavis vereceğim ve şemsiye vari bir bir dallanma yapacağım,şayet başarabilirsem.Belki tam anlatamadım ama ekleyeceğim resim ile daha iyi anlaşılabilir .Bu arada gövdeye de kavis vermeyi düşünüyorum.(Bonsaireef bunu Bonsai Jack ile yapacağım!Jack çok yakında yapıyorum,bu aleti bana gösterdiğin için sana nasıl teşekkür etsem bilemiyorum.Zira bu alet çok lazım olacak bundan sonraki bonsailerimde.)
3512
Fidanın tam boy görünen fotoğrafın boyutunu küçülteceğim derken fazla uzunmuş gibi görünmüş.Yeniden yükleme yaptım ama eski fotoğraf hala görünüyor.Bilen arkadaşlar yardım eder de silerlerse sevinirim.Teşekkürler
fotoğraf yükleme seçeneğini aç orda dosya linklerinin yanında her foto için silme seçeneğini de göreceksin
Yeni Denemeler
Arkadaşlar merhaba!
Abies bormülleriana -Uludağ Göknarı fidanı.Bir şeylere benzetmeye çalıştım.Bilmiyorum olmuşmu.Gövdedeki oyuğu açmak için epeyce uğraşmak zorunda kaldım ve bayağı vaktimi aldı.Fakat yeni matkap uçları(Elmas çakı diye geçiyor satıcılarda) aldım ve bundan sonra daha kolay olacağı kanaatindeyim.Gövde deki oyuğada kendi yapımım olan Lime Sülfürüde sürdüm.Zannedersem sıra, baharda uygun bir bonsai saksına almaya geldi.Yoksa bu saksıda bir yıl daha büyümeye mi bırakmalıyım,ne dersiniz?Herkese selamlar!
4074
4075
4076
4077
Ali H. ALI
01-10-2006, 13:36
Selamlar Albiza.
Ta bastan soyliyeyim, yaptigin calisma icin yazacaklarim seni uzebilir, yalniz ben uzulmen icin deyil birdahaki denemelernde ayni hatayi yapmaman [kimsenin yapmamasi icin]yaziyorum.
Igne yaprakli agaclarla bonsai yaparken dal budamasi cok onemlidir. Igne yaprakli agaclar, genis yaprakli ve yapragini doken agaclar gibi, govdeden gogu zaman yeni surgunler vermiyor ve tum dallar budanirsa agacin yasama sansi azaliyor.[umarim ki Uludag goknarinin surgun verme bicimi diger igne yapraklilar gibi deyildir]
Goknarinin butun dallarini, bir defada budayip kucucuk bir dal biraktin bu agacin tek yasama sansi, boyle bir budama agaci buyuk bir gerilim icerisine sokmustur. Onu golge bir yere alip,yasamasini saglamaya calis. Agac iyice toparlanmadan da onu bonsai saksisina gecirme.
Birdahaki sefere igne yaprakli agaclarin dallarini bir defada budama, agac uzerinde daha fazla dal birak ve istemedigin dallari zaman icerisine yayarak
belli araliklarla bir veya iki sene icerisinde budayabilirsin.
Govde uzerinde budadigin, bazi dallari, govde uzerinde 5-6cm lik bir uzanti birakip budarsan ve o kalan uzantilarin kabuklarini soyup kuruduktan sonra[kurumadan once onlarada tel sarip istedigin yone bukebilirsin] zimparalayip lime sulfur surebilirsin. Agacina lime sulfur surmeden once agacin kabuklarini soydugun yerin kurumasini bekleyip kuruyan yerleri zimparaladiktan sonra lime sulfur surmen daha iyi olur[kabuklarin soyulmasindan sonra kurumus govdeyi zimparalamak puruzsuz, dogadaki gibi bir gorunum alacak. Bir de lime sulfur surulen yer kuru oldugu icin daha erken kuruyacak]
Agacin tepesindeki kesik, dogal bir gorunuste deyil, agacin daha sonra sagligina kavustugu zaman, sivri uclu bir pens kullanip govdenin zirvesini butun cevresinden yukaridan asagiya dogru,parcaciklar kopararak, zirveyi sivri bir duruma getirip daha dogal bir gorunum verebilirsin.
Moralini hic bozma ,her bonsai yapan yanilip hata yapabilir. Yapacagin butun bonsailerinde sana basarilar dilerim.
Ali bey merhaba!
Öncelikle öneriler ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.Aslında ibrelilerde bu kadar budama yapılmasının yanlışlığını ve kendini yenileme yeteneklerinin çok az olduğunu biliyorum.Ama bir an önce (Bütün ağaçlarımda değil bu ******) bir şeyler yapma arzusu ve bonsaiye sahip olma duygusu bu kıyımlara sebeb oluyor zannedersem.Ama sabırlı olmam gerktiğinin farkındayım.Bu deneme ile yeni almış olduğum elmas çakı ucu da denemiş oldum.
Kabuğunu soymuş olduğumuz dal veya gövdenin tamamen kurumasından sonra mı lime sülfür sürmeliyiz.?Saygılar
Arkadaşlar merhaba!
BU da yeni bonsai adayı ateş dikenim.Gövdenin altındaki kökler güzel bir bonsai olabilir diye düşünmeme sebep oldu.Bilmiyorum yanlış mı düşünmüşüm.Kırmızı ile işaretli yerden kesmeyi ve yana giden dalı yukarı yönlendirerek şekil vereyim diye düşünüyorum,ama nasıl bir şekil vereceğim konusunda henüz karar vermiş değilim.Üstadların önerilerini bekliyorum.(Kayanın üzerine alalı yaklaşık 5 hafta oldu ve o zamandan bugüne de yaklaşık 3cm gibi boy verdi) Selamlar!
4099
4100
4101
merhabalar albiza ağacın kökleri gerçekten çok güzelmiş. yanlız kayanın üzerine alma olayını tam olarak anlamadım.çünkü ağacın kayanın üzerinde durmuyor. yanlış görmüyorsam tabii ki..eğer kayayı koyup ileride köklerin saracağını planlamış isen; bu şekilde olacağını zannetmiyorum. çünkü kökler açıkta kalmış ve kaya köklerin oturudğu alana göre bence biraz küçük. benim fikrim kış sonu gibi saksı değişimi yaparken daha büyük bir kaya parçasına kokleri uygun olarak oturtman. ve Ali Hocanın dediği gibi bir kumaş parçasıyla
sarman ve kökler görünmeyecek şekilde toparak altında bırakman bir sene sonra da toprağı yüzeyden itibaren kademeli olarak azaltman.. bu arada gerçekten çok fazla çalışıyorsun. ileride çok güzel bonsailerin olacağı kuşkusuz
acerpalmatum
02-10-2006, 01:32
Albiza
Köknardaki kıymıklar benimde dikkatimi çekti. Ali hocam herzamanki gibi sabırla her konuyu açıklamış. Sağ olsun...Var olsun... Bizler üzerindeki emeği büyük.
Ağaç üzerinde ki (Köknar) yontma işleminden sonra kalan bu kıymıkları ağaçın o bölgesi yaşken zımparalamak zor olabilir. Tüyü yolunmuş tavuğu tütsüler gibi ağaca zarar vermeden hafifce yakarak kurtulman hem zımpara işlemini kolaylaştıracak hemde iri sayılabilecek ağaç kıymıklarından kurtulmanı sağlayacaktır. Ağaca zarar vermeden yakma işlemini ne kadar titiz bir şekilde yapacağına kuşku yok zaten. Bu arada küçük bir dal parçası gibi görünsede canlı bir ağacın gövdesine şekil vermenin ne kadar zor olduğunun ve bu ağacı oyarken ne kadar zorlandığının farkındayım. Eline sağlık. Ağacı kaybetsende ben bu çalışmanın özellikle el becerisi olarak çok faydası olduğundan eminim.
Ateş dikeninin Altına nacizane görüşüm tek parça uygun bir taş bulursan daha hoş görüneceği kanaatindeyim.
Herşey Gönlünüzce olsun.
Merhaba!
Gallus ve Acerpalmatum ikinizi de çok teşekkürler,****** Ali Hocama da.
Acerpalmatum ;bu gövdeyi oyma işi senin de tahmin ettiğin gibi beni çok uğraştırdı.Yaklaşık iki günde toplam 4-4,5 saatimi aldı.İlk aldığım uç resmini yükleyeceğimden daha küçüktü ve ikinci gün onu değiştirtim. Tahmin ettiğimden çok zor olmasına rağmen benim için iyi bir egzersiz oldu, bundan sonraki çalışmalarım için.
4123
4124
Sevgili Gallus seninde söylediğin gibi taşın küçük olduğunun farkındayım.Ama saksı değişimi yaparken (Toprağı çok kötüydü ,bu yüzden değişim şart diye düşündüm) üst toprağı tazyikli su ile döktükten sonra araya girebilecek kadar bir kaya koyma mecburiyetindeydim ve belkide bu şekilde kaya üzerinde bonsai yapabilme isteğimi kısmen tatmin etmiş oldum ?Bütün bu gövde oyma ,kaya üzerine koyma gibi çabalar hep bu duygunun tatmini olsa gerek diye düşünüyorum.Zira şu anda o kadar çok bonsai aday adayı varki elimde görseniz şaşarsınız.Bazen acaba abarttım mı , bile diye düşünüyorum!
Örneğin şu kaya üzerindeki Yayılıcı Taflan gibi.
4125
Selamlar
Elinize sağlık. Bizim için güzel bir örnek oldu bu çalışmanız. Sanırım başlığı matkapa taktınız değil mi?
Başlığı nereden temin ettiğinizi öğrenebilir miyim?
Hasan bey merhaba!
Evet matkapa taktım.Önce şarzlı matkap ile çözerim diye düşünmüştüm ( 750devir /dk)ama devri düşük geldi bu kalımlıkta ki bir ağaç için.Daha sonra daha büyük(2500devir/dk)matkap ile çalıştırdım ki onda bile çok zorladı.
Hırdavatçılardan elmas uçlu çakı diye temin edebilirsiniz.Satıcı, isminin bu şekilde geçtiğini söylemişti. Selamlar
ben Koçtaş'ta bu türden çok farklı uçlar görüyorum...bir gidişimde markalarını alayım ...bulmak daha kolay olur..
Ali H. ALI
02-10-2006, 14:04
Iyi gunler Albiza.
Bu gun, lime sulfur icin sordugun soruya yanit vermiye calisacagim.
Agacinizin uzerindeki kuru bir dali soyup, zimparalayip kurumus dal gorunumu vermisseniz, ayni anda lime sulfur surmenizde bir sakinca yoktur.
Agacinizin taze, yasiyan bir yerinden kabuk soyup kurumus dal, govde gorunumu verecekseniz. kabuklari cikardiginiz yerlerin kurumasini bekleyiniz[2-3 hafta kadar] sonra zimpara kagidi, veya kirilmis cam parcalari ile[cinliler bu islemi kirik cam parcalari kullanarak yapiyorlar] kurumus yerleri iyice zimparalayip, 2-3 ay daha bekledikten sonra bir suluboya fircasi ile lime sulfuru surebilirsiniz.[2-3 ay bonsaide uzun bir zaman deyildir, bu sure icerisinde agacin kurumus dal veya govde gorunumu vermek icin kesilen kabuklari kendi kendini iyilestirmeye basliyacaktir.]
Lime sulfur agaca iki nedenden dolayi surulur:
1/ agacin kabugunun soyulmus yerlerinde olabilecek curumeleri onlemek icin.
2/ Kurumus yerlerin kahve rengi olmamasi icin[dogada bu kahverengi kurumus yerler uzun zaman icerisinde, Yagmurun , gunesin ruzgarin kendisi ve ucurdugu kumlarin etkisi ile beyazimsi bir renk almaktadir] beyazimsi bir renk almasi icin surulur.
Agaca surulen lime sulfur agaci yakacaktir. Agaca dikkatlice surulmeli, agacin kabuklarina, yapraklarina, koklerine ve topraga surulup damlatilmamalidir.
kurumus dal veya kurumus govde gorunumu sicak mevsimlerde yapilirsa soyulan yerler daha cabuk kurur.
Lime sulfurun agac uzerinde cok beyaz olacagini dusunuyorsaniz agaca surmeden once lime sulfur icerisine bir iki damla cini murekkep damlatabilirsiniz.
Albiza, kokler kaya uzerine sarilmis tarzda agac yaparken kokleri daha esnek ve genc fidanlar secip kokleri kayanin uzerine yerlestirdikten sonra seritler halinde kestigin bir bez parcasi ile kokleri kaya uzerine sararak sabitle ve kaya ile birlikte uzunca bir saksinin icerisine dik,[toprak yari yariya dere kumu ve cicek topragi olabilir] bir yil agaci elleme birak alabildigine buyusun sonra belli araliklarla saksinin uzerinden topragi alip koklerin gorunmesini sagla bu islemi 1-2 yil surdur toplam 3 yil icerisinde kokleri kaya uzerine sarilmis bir agacin olacak . dal dizimini ve budamasini kokler, kaya uzerine yerlestikten sonra yaparsin.
Bir agacin kokler kaya uzerine sarilmis tarzinda olmasi icin onden bakildigi zaman en az 3 kokun kaya uzerine sarilmis olmasi gerekir.
Resimlerini ekledigin agaclarinin altindan kayalari alip, koklerin toprak ustunde kalkis tarzini denesen daha guzel duracak diye dusunuyorum.
Hepiniz saglicakla kalin.
Ali hocam merhaba
Hiç üşenmeden oturup uzun uzun açıklamalar yazıp bizi bilgilendirdiğin için çok teşekkürler.Eline ,diline koluna sağlık.Selamlar
merhabalar Albiza
sakın abarttığını zannetme. nekadar çok ağacın olursa okadar çok pratik yapmış olursun. **** kaybettiğin ağaçlara okadar az üzülürsün diye düşünüyorum. Mesela ben alıyım bir iki fidan onlarla eyleniyim derken daha 5-6 ay geçmeden bir de baktım ki terasımda 130 kadar saksı oluverdi. daha da gözüm fidanlıklardasağda solda. tohum topluyor; zamanı geldiğinde çelik almak için ağaç araştırıyorum. Ama aradakidengeyi de iyi sağlamak lazım. Hayatının büyük bir bölümünü bonsaiya ayırmamalı. böyle anlık bir hevesle birden başlayıp sonra ağaçları bir köşede ölüme terkeden birçok insan da vardır diye düşünüyorum. Sonuçta şöyle düşünmek gerek; bonsai sanatı ve bonsailerimiz artık ölene kadar bizimle birlikte olacak inşallah. o yüzden ileriye dönük hareketler yapmakta fayda var.ben bu yüzden artık çok fazla ağaç almamaya karar verdim. gerçi daha ne kadar alacağım. (bir huş ağacım eksik onu da alamazsam içim rahat etmiyecek.) o da ayrı bir merak konusu. o yüzden imkanının el verdiği ölçüde( ileride de aynı imkanları devam ettirip ettiremeyeceğin de önemli)diğer günlük işlerini aksatmayacak ve her ağacına aynı sevgi ve özeni gösterebileceğin şekilde fazla ağacının olmasının hiç bir zararı olmadığını düşünüyorum. bu şekilde kendini çok daha hızlı geliştirebileceksin. çok fazla hata yapma imkanı bulacaksın. ve buradaki dostlarımız sayesinde çok fazla şey öğreneceğiz.inşallah çok güzelbonsailerin olur.
Arkadaşlar Merhaba!
Yeni kurbanımı sizlerede göstermek istedim,Toros sediri.Önce poşetten saksıya aldım.(Poşetteyken 1-2 ay önce biraz budama yapmıştım.) Daha sonra gövdeyi bezle sararak telledim.Fakat formal mı informal mi olsun karar veremedim.Her iki şekilde de fotoğraf yükledim.Sizden gelen önerileride dikkate alarak karar vereceğim.Selamlar.!
4479
4480
4481
Bence kıvrımlı dik tarz daha güzel gitmiş eline sağlık
SEvgili Oktars!
Önerin için teşekkürler.Bende aynı fikirdeyim.
Bu da cotoneaster denemem.
4491
4492
4493
Böyle bir şey yapsam nasıl olur,sizce.
4494
bonsaireef
19-10-2006, 15:47
Albiza çizimin güzel böyle bir bonsai gayet hoş görünecektir.Yalnız gövdesi çok uzun ve düz.Bu nedenle üzerindeki sarmal çok yapmacık görünüyor. Çiziminde kullandığın resimde olduğu gibi gövdeyi sarmalın başladığı yerden köklendirirsen çok daha güzel görünecektir. Çizimin olduğu resimin güzel görünmesinin nedenide budur yani gövdenin tamamının görünmemesi.
bonsaireef
19-10-2006, 17:09
Albiza tellleme ile ilgili fikrimi belirtme istiyorum. Bu tür geri bildirimleri birbirimize yapmalıyız.
Bezle sardığın bölgedeki tellemede teller çok sık olmuş. 45 derecelik açı olsa daha iyi olurdu. Bu şekilde sık sarımlarda telden yeterince faydalanılamıyor. Yay gibi oluyor ve verilen şekilde kalmıyor. Bu ağaçta şekil vermişsin ama yinede bu konuda dikkatini çekmek istedim.
Merhaba Bonsaireef!
Tavsiyeler için teşekkür ederim.Telleme ile ilgili haklısın,şimdi bakınca daha iyi görebiliyorum.Aslında sarmalı biraz daha aşağıdan başlatabilirdim. Fakat gövde sallanmasını engellemek için sarmalı başlattığım yerden fidanı saksıya tellerle sabitlemiştim.Biraz kök yapsın saksıya tutunsun alt kısmı şekillendirmeyi deneyeceğim aksi taktirde dediğin gibi ordan köklendirmeyi denerim.Zaten bu şekilde birkaç tane denemem de var.Örneğin aşağıdaki ters dut.Bakalım olacak mı?
4517
4518
Saksının üst kısmı ile aşının olduğu yer arasındaki mesafe 35 cm .Biraz fazla mı olmuş?
bonsaireef
20-10-2006, 15:44
Biraz mı? :D
Bence bu ağaçtan iki tane bonsai yapabilirsin. (Zorlarsan 3 tane bile olur;) )
Bir tanesi ters olduğu kısım, diğeri gövdenin alt kısmı. Ortadan gövdeyi köklendirmen gerekecek.
Alt kısmı normal dut üst kısmı ters dut olacak. :)
Merhaba bonsaireef!
Aslında hava daldırmayı aşıya daha yakından yapacaktım ama ilkte olmazsa ikinciyi biraz daha üsten yaparım diye düşünmüştüm.Ama senin de söylediğin gibi üst ters altı normal dut.İstersen normal olanı gönderebilirim.:D
Bu arada hava daldırmada asitte kullandım.Bu yüzden ümitliyim.
bonsaireef
20-10-2006, 16:12
Nerden buldun? Bence dutta köklenme sorunu yaşamazsın. Bahara saksında bil.
Yakın olsaydık alttaki dutu alırdım.;) Dutu severim özelliklede aşısız olanları.:cool:
Bunlarda diğer hava daldırma denemelerim.Birincisi Acer palmatum diğeride Ulmus glabra-Dağ Karaağacı.
Bakalım akibetleri ne olacak.Şayet akçaağaçta kısa sürede köklenme olursa onlarca akçaağacım olacak.Zira elimde 2 tane daha 250-300cm boyunda acer palmatumlarım var.Onlar dan bir sürü yeni fidanım olacak.Ne yapacağım ben o kadar fidanı bilmem ki!:D
4525
4526
Nisanda Ankara'ya geçerken uğrarsan neden olmasın.memnuniyetle veririm.Bakarsın başka beğendiklerinde olur.Onlara da bir kolaylık yaparım,buraya kadar gelmişken. ;)
bonsaireef
20-10-2006, 16:32
Çok sağol ağacını almaya değilde çayını içmeye gelirim.
Bildiğim kadarıyla acer palmatumda köklendirme sıkıntılı. Havayi daldırmaya çok iyi yanıt vermiyor. Bunu Ankarada Uğur abinin(acerpalmatum) tanıştırdığı bir kişi söylemişti. Kendisi serasında acer palmatum yetiştiriyordu(Bir iki tane değil binlerce). Bu konu ile ilgili daha detay bilgiyi sevgili acerpalmatum daha iyi verir.
Çay içmek ve fidanlarıma bakmak için de her zaman beklerim.
Acer de beni bunu yapmaya cesaretlendiren internetten indirmiş olduğum şu resimler oldu.Her ne kadar aynı tür olmasa da denemeye değer diye düşündüm.Sonucu bekleyip göreceğiz.Ayrıca indole butyric asit de tatbik ettim.gelişmeleri sizinlede paylaşırım.
4533
acerpalmatum
21-10-2006, 00:29
Bu en son resimdeki Acer japonicum sizinmi internetten mi indirdiniz ?
Acer palmatumlarda yapılan bir uygulama ama köklenme yüzdesi düşük olduğu için tercih edilmiyor. Onun yerine köklendirme tablalarında (alttan ısıtmalı kum havuzu, üstten sisleme) hormon uygulayarak köklendirme yapılıyor.
Fakat burada en önemli konulardan biri mevsim ağacın ve köklerinin uykuya girmeye hazırlandığı bu dönem uygun değil diye biliyorum. Tam dönemi yarın öğrenip. daha net bir bilgi veririm.
acerpalmatum
21-10-2006, 00:47
Bu arada önümüzdeki aylarda hormon uygulayarak köklendirme tablalarında 4-5 cm kalınlığında Acer palmatum ve Acer Japonicumlarda köklendirmeyi deneyeceğiz. Gelişmelerden burada bahsederim.
Son resimdeki acer bana ait değil ,internetten indirdim.
Bu konuda özellikle araştırma yapıp uygulamış değilim.Deneyip göreceğiz.Hava daldırması yaptığım fidanları sera içine aldım.Seranın henüz ıstması yapılmadı ama yakında o da yapılacak.Bu denemeleri farklı zamanlarda yapmaya devam edeceğim.Bakalım sonuçta hangi mevsimde başarılı olacağım?Ayrıca bir süre sonra üretim tavaların da sizin bahsettiğiniz yöntemleride deneyebilirm.Gelişmeleri karşılıklı burada paylaşırız.
Arkadaşlar Merhaba!
Bu bonsai merakı başladımı sonu gelmiyor.Artık gördüğünüz her ağaca ,fidana bundan bonsai olurmu diye bakıyorsunuz.Böyle olunca da hergün bonsai adaylarının sayısı artıyor.Son kurban Kırmızı Süs Fındığı-Corylus maxima 'Atropurperea'.Yaprakları kırmızı renkli,her ne kadar fotoğraftakiler böyle olmasa da.Özellikle yeni çıkan yapraklar koyu bordo renklidir.Yeni yaprak verdiği zaman da fotoğraflarını çeker gönderirim.Selamlar!
4649
4650
Önyüzü
bonsaireef
29-10-2006, 10:42
Albiza sen kaptırdın gidiyorsun. Seni durdurabilene aşkolsun :D
Merak ediyorum bu kadar ağaca nerede bakıyorsun? Bahçen varmış gibi geliyor yanılıyor muyum?
Merhaba Bonsaireef!
Doğru söylüyorsun fazlasıyla kaptırdım kendimi bu işe.Yanılmıyorsun bahçem var ve bütün bonsailerime orada bakıyorum.Eklediğim fotoğraf ilk başladığımdaki adaylarım.Şimdi bunların üç katı filan olmuştur adetleri.Çektikçe resimleri yüklerim ve değerli yorum ve önerilerini beklerim.Selamlar!
4684
Küçük Yapraklı Hanımeli denemem.Önce saksısından çıkarıp basınçlı su ile üst ve yanlardan toprağını azalttım.Arkasından hazırladığım( 1 kısım Orman Toprağı -kısım Öğütülmüş Ağaç Kabuğu-1 kısım Torf ve 3 kısım Pomza )karışım ile saksı değişimi yaptım.Üçüncü resimdeki soldan çıkan dalları soymayı düşünüyorum.Ve son resimdeki şekli vereyim diye düşünüyorum.Siz ne dersiniz?
4736
4737
4738
4739
bonsaireef
31-10-2006, 22:33
Albiza biraz acele etmişsin. Nedir bu aceleciğin nedeni? Aceleci diyen de sabırlı birisi olsa içim yanmayacak :D
Çok güzel saçak kökleri varmış.:eek:
Albiza dipteki kuru dalları mutlaka kullan.
Örnek şekildeki gibi bir bonsai yapabilirsin.
Bence sağdan ikinci daldan sonrasını kesmelisin. Tepe o dal (yani sağdan ikinci) olmalı.
Ya da şöyle bir şey düşünülebilir mi?
4740
bonsaireef
31-10-2006, 22:41
Düşünülebilir. Güzel bir mini bonsai olurda senin sağda o kuru dallardan yok ki. Olsa olsa tepeye doğru giden bir kuru dal yapabilirsin. Başka dal var ve ben göremiyorsam ona diyecek bir şeyim yok. Varsa ve çizdiğin gibi yapabileceksen bence harika olur.
Yukarı doğru çıkan ve dallanmaların olduğu dalı sğa doğru yatırıp ayırma ile (Böyle mi geçiyor bilmiyorum ismi ama daldan kıymık çıkararak )eğimli kuru dalı ordan yapabilirim diye düşünüyorum.Zaten düz çıkan mevcuttta da var.Sürgünü de ben sola doğru eğmiştim şekli verbilmek için.Onu da yukarı doğru boylandırırsam olur gibi geliyor.
bonsaireef
31-10-2006, 22:52
Şimdi baktım bir kuru bir gövdenin devamı olmak üzere 2 dal varmış. O zaman gövdenin devamı olan dalı biraz aşağıya doğru telleyip, şekil verip bu tarz bir şey yapabilirsin.
bonsaireef
31-10-2006, 22:56
Valla ben olsam yapardım. Senin de mini bonsai sevdan varsa benim gibi, çok güzel olur. Gövdenin devamı olan dalı yaşken şekillendirmen lazım. Hatta şimdiden güzel bir görünüşü olur. Uzun bir bonsai yapabilirsin ama gövde çok ince olacak. Bu şekilde yapınca gövde kalınlığı çok güzel olacak.
Bonsailerde belli bir yükseklik standardı veya genel bir kabul var mı.Örneğin hanımelini aşağıda yüklediğim resimdeki gibi budadım.Böyle şekillendirsem fazla mı boyu uzun olur.Yoksa seninde ilkte söylediğin gibi sağdaki ikinci daldan keserek mi resimdeki şekli vermeliyim.Bunu zaman açısından soruyorum,zira bu şekilde olursa daha kısa sürede bonsaim olur gibi geliyor:D
4741
bonsaireef
31-10-2006, 23:13
Kısa sürede bonsain olur ama gövdesi çok ince bir bonsain olur. O nedenle gövdeyi kademeli olarak inceltmen için yani bir koniklik olması için sağdan ikinciden kes dedim.
Ama şöyle de yapabilirsin:
Gövdenin devamı sağdan ikinci olacakmış gibi şekillendirirsin. Ama üzerini kesmezsin. Üzerindeki dallar gövdenin kalınlaşmasına katkıda bulunur. Ama gövde sağdan ikinci olarak devam eder.
Bonsainin en büyük öğretisi sabır galiba.Bekleyelim biraz büyüsün o zaman tekrar mini mi yoksa diğerinin mi olacağına birlikte karar verelim.Tabi mini bonsai için dalı eğmeğe geç kalmayacak kadar bir bekleme.
Mini Bonsai sevdam benimde var .Bu sevda beni rahat bırakmadı ve resimlerini yükleyeceğim Ateş dikeninin ortaya çıkmasına sebeb oldu.Yükleyeceğim resiimi 2 Ekim de çekmiştim. Yeni Peyzaj uygulaması yapılan bir alandan sökülmüş bir fidan .Saksıya aldıktan sonra çekmiştim.Şimdi sürgünler vermeye başladı.Yeni resmini çekip bir ara yüklerim.Fotoğraf çekerken yanlış yönden çekmişim ,bu arka yüzü .
4742
Gerçi bu miniden ziyade sumo bonsai ye daha uygun değilmi yanlış oldu,özür dilerim.Gerçi bonsainin bütün stilleri beni kendine bağladı.Mini bonsaiye uygun Cotoneaster microphylla-Küçük Yapraklı Dağ Muşmulası yapmıştık onun da en kısa zaman da fotoğraflarını çeker yüklerim.bakalım beğenecekmisiniz.
bonsaireef
31-10-2006, 23:59
Yukarıdaki ateş dikeninden çekeceğin var. Bakalım nasıl olacak.
Dağ muşmulasını bekliyoruz.
Maşallah albiza bi kaptırdı, tutabilene aşkolsun. Güzel çalışmalarının devamı dileğiyle.
Merhaba Murare!
İltifatın için teşekkürler.Bonsai böyle birşey ,kaptırdın mı duramıyorsun.İstesen de olmuyor.Baktığım her fidana bonsai olurmu gözü ile bakıyorsun.
bonsaireef
01-11-2006, 09:14
Sadece fidana bakılsa neyse. Taşa bakıyorsun bu taştan kaya üstü, kaya içi stili olurmu diye. Saksılara, toprak kaplara çanak çömleklere bakıyorsun bonsai saksısı olurmu diye. Her gördüğün toprağa alıcı gözle bakıyorsun, her ağacın dibindeki toprağı karıştırıyorsun bonsai toprağı olarak kullanabilirmiyim diye. Her kuru dala bakıyorsun tanuki yapabilirmiyim diye. Doğada gördüğün her ağaca bakıyorsun bu ağaç hangi stile uyuyor diye **** bu ağacı nasıl şekillendirebilirim diye....
Bonsai böyle bir şey.....
Bölümün başına "Dikkat bağımlılık yapabilir" yazalım mı? :D
bonsaireef
01-11-2006, 09:34
Yok yazmayalım. Dikkat etmesinler ki onlarda bağımlı olsun.
Yaşasın kötülük. he he he. :mad: :cool:
:D
Ali H. ALI
01-11-2006, 11:57
Arkadaslar, bu sevincinizi, bonsaiye olan tutkunuzu gormek beni sevindiriyor.
Bu hizli gidisle , gonlunuzdeki bonsailerinizi yapmak daha cabuk olacak.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.:)
Bahsetmiş olduğum Cotoneaster microphylla-Küçük Yapraklı Dağ Muşmulasının fotoğraflarını yüklüyorum.Mini bonsai adayı olarak bakalım beğenecekmisiniz.
4796
Bu da yukarıdaki Sumo ateşin yeni sürgün vermiş halleri.Başa gelen çekilir Bonsaireef.Ne yapalım.Keşke çekeceklerimizin hepsi bunlar gibi olsa.
Toprağa çok yakın sürgünleri kopardım ki üstteki sürgünler biraz daha hızlı gelişsin diye.
4803
4804
bonsaireef
03-11-2006, 14:26
Albiza bak bu iyiliğimi unutma :D
Sana şimdi bu sumocu ateş dikeni için harika bir link vereceğim:
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATHawthornboglandprogressionseries.htm
Hakkatende aynısı olmuş. Bonsaireef bunlara zamanında baktın hafızandamı tutyorsun yoksa denkmi geldi. Eğer öyleyse şu hafıza ilaçlarından banada yaz. :D
bonsaireef
03-11-2006, 15:04
Valla hafıza konusunda çok çok sıkıntılıyım. Hiçbir şeyi aklımda tutamam. Bonsaiye gelince, bazen hafızam beni şaşırtıyor. Buna çok çok önceleri bakmıştım. Ama hala site ismi dahil aklımda. Benimki sanırım dikkat eksikliği. Dikkatimi verince nasıl aklımda kalıyor bak. :( ( Çok tekrarıda unutmamak lazım. Bunlara yıllar önce baktım ama bu sitedeki her konuya en az 10 kez bakmışımdır. Sonra tek tek worda aktarıp saklamışımdır. Önceleri ne görürsem saklıyordum. Hatta internet cafelere takıldığım zamanlarda yapıyordum bunu. Biriktirip cd'ye yazdırıyordum. O bilgileri çoğu kayboldu gitti. Şimdi ise saklama huyumu bıraktım :D)
Site adresi için teşekkürler Bonsaireef!Zaman zaman benim güreşçinin fotoğraflarını yüklerim,zira büyümeye devam edebileceği bir yere aldım.Bunlardan 5-6 tane daha var.Bir ara onlarından fotoğraflarını yüklerim ve senden gelecek linki merakla beklerim:D
bonsaireef
03-11-2006, 19:20
Güreşçinin zarif bir bonsaiye dönüşme aşamalarını merak ediyorum. Diğer güreşçileride görmek isterim. :)
Ben de öyle düşünmüştüm ve boyutlarını ayarlıyordum .İşte onlardan bir tanesi.Sumocumun ismi Cotoneaster salicifolia-Söğüt Yapraklı Dağ MUşmulası.
4806
4807
Yan dalları gövdeden çıktığı yerden keseceğim.Sürgün vermesini beklemiştim.Gövdeden sürgün vermezse oralardan bir şekil düşünürüm demiştim.
Yoksa kesmeyeyim mi,daha güzel bir şey çıkar mı;)
bonsaisever
03-11-2006, 20:19
Biraz bekle istersen.
Daha iyi bir form yakalarsan ona göre budarsın ;)
bonsaireef
03-11-2006, 20:19
Albiza bence kesmeden önce vereceğim linki iyice incele. Bugün tembellik yaptım link veriyorum. Ben bu tür karışık dallı ağaçlardan çok korkarım. Ne yapılır ki bundan deyip hemen dibinden kesmeye kalkarım ama bak linkte adam bunun aynısı olmasa bile beni çok korkutacak bir ağacı ne hale sokmuş.
http://www.bonsai4me.com/AdvTech/ATLongThinOneProgressionSeries.htm
Teşekkürler bonsaireef!
Zaten üzerinde takıldığım ne yapacağıma karar veremediğim fidan üzerinde uygulama yapmadan önce arşivimdeki bütün resimleri tarıyorum ve onları bir araya topluyarak bir fidana bir resimdekilere bakıyor ve ne yapacağıma karar vermeye çalışıyorum.Artık eskisi gibi acele etmiyorum.Zaten istesemde beklemek zorundayım ,çünkü sayıları o kadar arttı ki sıralarının gelmelerini bekliyorlar garibanlar.
Mesela şu Porsuk benden ısrarla budama bekliyor .Ama beklemesini öğrenecek:rolleyes:
Zira herdemyeşiller hakkında biraz daha bilgilenmem ve tecrübelenmem gerektiğini düşünüyorum.
Sizden gelecek önerilerede açığım.
4810
4811
4812
4813
bonsaireef
03-11-2006, 21:52
Kıvrımlı dik stil düşünebilirsin. Tepesi çok uzun olduğundan tepede ölü dal şart. İlk beraber çıkan 4-5 dalıda ölü dal yapabilirsin. Bir çizim yapmaya çalıştım. Photofiltre ile ne kadar olduysa artık. (Yeteneksizliğimide yabana atmamak lazım :D)
Porsuk en sevdiğim ağaçlardandır. Porsuğa bonsai çok yakışıyor. Ünlü bonsaiciler de çok tercih ediyorlar.
4814
Benim niye tercih ettiğimi zannediyorsun....:D
Çiziminde soldaki kuru dal sayısnı artırsak mı?Yoksa fazla mı yapay olur.Acaba kuru dalı çok mu seviyorum ki ;)
bonsaireef
03-11-2006, 22:59
Sende ünlüsün doğru. En azından Türkiye'de ünlüsün :D
Kuru dalı bende çok seviyorum. Benim çizimde solda kuru dallar aşağıda devam ediyor ve köke kadar kuru gövde var. O dalların uçları kuru işte. Sayısını daha nasıl arttıracaksın? Boyunu mu uzatmaktan bahsediyorsun? Yoksa çizimin kötü olduğunu mu yüzüme vuruyorsun?:mad: Ben anlamadım.:o
;)
Çizimin kötü mü.?Benimkilerden daha güzel olduğu kesin.Evet kuru dalların boyunu uzatmak desek daha doğru olacak galiba.
Sumoculardan bir tanesi daha sizlerle.;)
4826
4827
bonsaireef
04-11-2006, 00:25
Bunun ne olacağı belli. Sarmal'e başlamış, devam etsin. Ön yüz birinci resim. Ön taraftaki en üstteki filiz ile gövdeye devam edilecek. Kesi arkaya doğru yapılacak ve kesi izi görünmeyecek. Çok güzelmiş.
Teşekkür ederim bonsaireef!Bilmem yoruldun mu ama ben de sumocu çok istersen devam edebiliriz.:D
bonsaireef
04-11-2006, 00:31
Sen resim koyacağım de ben yorulmam. En fazla şimdi yatarım sonra devam ederim.:rolleyes: Resimler dursun burada.
;)
bonsaireef
04-11-2006, 00:34
Bu arada yorumum için bir şey demediğine göre aklına yattı. Aklına yatmayan bir şey olunca söylüyorsun değil mi?
Tamam sen istedin.Geliyoor...
4828
4830
bonsaireef
04-11-2006, 00:42
Korktuğum başıma geldi :D
Bu bizi bayağı yoracak gibi.:o Sanırım bu saatte beni aşar. Dursun ama yaparız bir şeyler sen merak etme.;)
Şöyle birşey düşünsek mi acaba.(Benim çizimi gördükten sonra ne kadar iyi çizim yaptığını göreceksin.)
4831
bonsaireef
04-11-2006, 01:04
Mavi gökyüzü, beyaz bulutlar ve bir şato. Bence harika bir çizim :D
Bu stil şu an için çok mantıklı olmuş. Bende böyle düşünmüştüm. Alternatif birşeyler gelirse paylaşırım.
Ben çıkıyorum sana iyi geceler.Sabah yeni resimlerle buluşmak dileği ile;)
01.34 deki mesajını gece görmemişim.Şimdi okudum .Evet ,içime sinmeyen bir şey olursa söylerim,ya da şöyle olur mu gibi resim veya çizim ile fikrimi belirtirim.
bonsaireef
04-11-2006, 10:42
Karşılıklı konuşalım ki kendimizi geliştirelim değilmi Albiza. Benim göremediğimi sen görürsün senin göremediğini ben görürüm. Ben senden, sen benden bir şeyler öğreniriz. Başka türlü kendimizi geliştiremeyiz.
Bu da Hanımeli .Ben bu kadar fidana nereden bonsai saksısı bulacağım ,şimdiden bu işe kafa yormam lazım galiba.
4846
4847
bonsaireef
04-11-2006, 10:49
Sen iyisimi bir çömlekçiyle anlaş kendi saksılarını ona yaptır. Çok alacağın için indirimde yaptırırsın.:D
Albiza benim başım döndü. Burada hangi dal hangi dalın üstünde, dallar nereye gidiyor, nerden geldi ki. Yani ben bir şey anlamadım bu hanımelinden.:o
İkinci resimdeki ortada kalan dalın üstüne kıvrım yapmış.Fakat oda canlı.Ben onu tamamen çıkararak kıvrım yapan gövdeyi daha belirgin hale getireyim diye düşünüyorum.Yoksa bırakıp kanal şeklinde oyup kuru dal mı yapsak ne dersin.
4848
bonsaisever
04-11-2006, 13:50
Albiza bırak bu şekilde kalsın ve kaynayarak kalın bir gövde oluştursun
Daha rahat kaynaması için birleşme noktalarında bıcak gibi bir aletle kabuklarını keserek al.
Anlaşılır olabilmesi için resimde göstereyim dedim :)
4853
Yeşille gösterdiğim bölgenin içi
Albiza biraz geriden seyrediyorum ama senin porsuğun fotosunu görünce fikir belirtmeden edemedim. Bir ağacı görünce çok nadir gözümde şekil beliriyor.:p Bakalım doğru şekil mi belirmiş? :D
http://img107.imageshack.us/img107/936/bon01aq9.jpg
159. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=48722&postcount=159) mesajdaki ağacın ise bana şu çalışmayı hatırlattı.
486948704871
48724873
Teşekkürler sule!
Daha iyi anlaşılsın diye aynı resim içine aldım.
4868
Resimler görünmüyor sule.Tekrar yüklermisin?
Hala görünmüyor mu albiza?
Sule merhaba!
Ben de aynı şekli düşünüyorum.Haklısın çizimim çok kötü ,tam olarak bunu anlatamadım.Niye çizimimin kötü olduğunu yüzüme vuruyorsun:(
Soldaki kat toprağa en yakın katmanı oluşturacak.Sağdaki ise ondan biraz daha yüksek te olacak.Diğer kat ise tepeyi oluşturacak.Buna uygun sürgün uçları kısaltacağım.Şimdilik düşüncelerim bu ,belki daha güzel bir şekil çıkarsa da onu uygularım.
Üzülme albiza sen yine bir şeyler karalıyorsun. Kişi karşısındakini kendi gibi bilirmiş. Ben gerçek görüntüden vermem gereken şekli daha iyi anlıyorum ; benim gibiler için yapılmış çalışmaları örnek gösteriyorum. Yoksa beğenmemek ne haddime!
Bak bir fotoğraf buldum .Daha iyi anlaşılır zannedersem.Çizimi de değiştiriyorum;)
4875
Şİmdi yükleyeceğim bonsai adayı Vibirnum opulus-Kartopu.BEyaz büyük çiçek açan bir kartopu.Meyveleri kırmızı renkte ve bitkiye ayrı bir güzellik katıyor.Bir ara meyveli halinin fotoğraflarını çeker ve yüklemeye çalışırım,zira şu anda tam zamanı.
4876
4877
Bonsaisever,Hanımeli ile ilgili fikir için teşekkürler.
bonsaisever
05-11-2006, 17:57
Önemli değil :)
Kartopunun ufak olan fidanında Rüzgar tarzını mı uygalayacaksın?
Aslına bakarsan pek aklıma gelmemişti bu.Benim düşüncem Ali hocanın dişbudağında olduğu gibi ikiz gövde ile ilgili bir şeyler yapmaktı.Çiçekli olması nedeniyle rüzgar stili nasıl durur acaba.:confused:
bonsaireef
05-11-2006, 21:48
Albiza bence rüzgar stili uygulama, bana göre rüzgar stili her ağaca yakışmıyor. Bu hali çok iyi. İyi bir gelin kaynana stiline doğru gidiyor.
Telleme konusunu aşmışsın, eline sağlık.
Övgüler için teşekkürler Bonsaireef.Öğrenmeye çalışıyorum,Sizlerin de katkıları ile...
Albiza eline sağlık telleme konusunda çok iyi bir iş çıkarmışsın
Çalışmalarında başarılar dilerim
bonsaisever
06-11-2006, 11:11
Rüzgar tarzını düşünmediğin iyi oluş :)
Ancak gelin kaynana tarzı için ufak fidanda da bir tepe belirlemen ve budama yaparak Rüzgar tarzını andıran dallarda kısaltma yapman gerekiyor.
Haa ''Dalların ve gövdenin kalınlaşması için bir süre serbest gelişmeye bırakacağım'' diyorsan, söylenebilecek birşey kalıyor;
Ellerine sağlık ;)
bonsaireef
06-11-2006, 11:31
Kesinlikle haklısın dalların kısalması gerekli ama sanırım dediğin gibi bonsaisever gövde kalınlaşması için beklemede. **** şöyle olabilir filizlerin çıkmasını bekliyordur sonra filizlere göre kesim yapacaktır. **** şöyle albiza açıklasa daha iyi olur :)
Teşekkürler oktars,bonsaisever ve bonsaireef!
Evet haklısınız sürgün boyları çok uzun farkındayım.Telleme ve eğmede bana göre kolaylık sağlıyor bu durum.Öncelikle ilk sebeb bu.Diğer nedeni ,bonsairef'in de dediği gibi filiz vermesini bekliyorum.Ondan sonra biraz kısaltmalar yapacağım.Uzaklaştırmam gereken dalları da o zaman belirlemeyi düşünüyorum.
Acaba tepe oluşturmadan (Büyükte,kaynana oluyor galiba;küçükte olduğu gibi sarkık olcak şekilde dalları aşağı doğru eğsem şemsiye vari nasıl olur.Aslına bakarsanız bu mesajları okumadan ,öğleden önce bu işlemi yaptım ama sizinde fikriniz almak istiyorum.) bir şekil düşünsek nasıl olur.
Şu hafta sonlarını hiç sevmiyorum. Ben gelene kadar çok şey oluyor. Albiza yine coşmuş. Bu kartopu için arkadaşların söylediği dışında ben olsam ikisi birbirine dolar, sağdaki uzun dal kıvıra kıvıra saksıdan aşağı indirirdim. Soldaki kısa dalıda biraz daha kısaltıp yine kıvrımlı bir şekilde soldan yukarı uzatırdım. Tabi bunu çizemiyorum :D ama düşünebiliyorum bana hoş göründü.
Çalışmalarında başarılar.
Ali H. ALI
06-11-2006, 13:46
Herkese iyi gunler,
Albiza ellerine saglik, calismalarin bu hizda surerse, dusundugun bonsailere daha erken ulasacaksin, calismalarin dilerim ki diger arkadaslarada ornek olur ve onlarda calismalarini hizlandirip, bizlerle paylasir.
Hanim eli icin Bonsaisevere katiliyorum,o govdeyi ordan kesip cikarirsan yazik olur, bonsaiseverin dediklerini uygularsan kalin govdeli bir agacin olacak ve yeni cikan surgunlerle istedigin tarzi vereceksin. Unutma bonsaide govde en onemli unsurdur.
Bonsaireef in soyledigi gibi agac zaten gelin kaynana tarzinda duruyor. Ruzgar[yatigi] tarzini yapmak icin daha uygun agaclarin olacaktir onlarda denersin.
gelin kaynana icin soyle dusunuyorum, kaynananin geline dogru uzanan, uzun dali budamalisin[simdi deyilse bile ileride] gelinden de kaynanaya dogru uzanan dali yukari dikip kisalta bilirsin[IKi agac govdesinin birbirlerine bakan govde iclerinden dal cikmamali]
Gelinle kaynana sanki birbirlerine dargin gibi mesafeli duruyorlar. Gelinle kaynananin arasina koydugun engeli, kaldirip kaynanayi geline dogru biraz daha eyersen, gelin ve kaynananin sevgisi belli olur.
Kolay gelsin
Şuna benzer bir şey hayal ediyorum kartopu hakkında.
4904
Tabi ben hayal ederken daha güzel gözüküyor. Buda benim fikrim. Gelişme var :D
Ali hocam tavsiyeler için teşekkürler.Hanımeli ile ilgili gövdeyi muhafaza edeceğim.
Kartopunda benim gelin ile kaynananın arası açıılmış galiba o yüzden uzak duruyorlar.:D.Gelini kaynanaya biraz açılandırınca daha güzel göründü diye o dalı koymuştum aralarına:o Geline uzanan dalı biraz öne doğru eğmiştim ama resimden pek anlaşılmıyor.tomurcuklar açılsın o zaman budayayım diye düşünüyorum.Porsuk ile ilgili öneriniz ne olur.Sizce nasıl bir budama yapayım ilerideki şekillenme için.?
Murare ;çizim için eline sağlık,teşekkürler.
Ali hocamın sözleri ile şevkim bir kat daha arttı.Yakında Bonsaim olacağı düşüncesi beni umutlandırdı.Bu şevkle birlikte ,yeni bir kurban ile karşınızdayım.
Kaya sarmaşığı veya orman sarmaşığı-Hedera helix.Boyunu kısalttım ama biraz daha kısaltmam gerekiyormu.Bu konu ile genel bir kabul var mı .Örneğin gövde çapının 3-4 katı gibi.....
4907
4908
İşlem yapılmadan önceki hali
4909
Budamadan sonraki hali
4910
Budamadan 40-45 sonraki hali,yeni sürgünler verdi
4911
böyle birşey düşünüyorum,nasıl olur.
bonsaisever
06-11-2006, 17:51
Albiza toplam boyu gövde çapının 6 katı olmalı ve ilk dal boyun 1/3 de çıkıp her dal kalan uzunluğun 1/3 de çıkacak şekilde ayarlanmalı deniyor fakat bu oranları tutturmak biraz zor olduğundan dengeyi buna göre yaklaşık bir oranla tutturacaksın :)
Eh bonsai işte, okadar kolay bir iş değil :)
Sarmaşığında da görüldüğü gibi kabuklar olduğu sürece iki dalın kaynaması güçleşiyor.
Hanımelindeki uygulamayı burada da yaparsan çok daha güzel bir gövde olacağından eminim.
Ali hocam ne der bilmiyorum ancak benim kendi edindiğim tecrübe;
Ön bir budama yapmadığın taktirde, tomurcuklanmalar dalların uç kısımlarına doğru oluşuyor.
Bu nedenle ben, hangi seviyenin altından tomurcuklanmasını istiyorsam onun biraz üzerinden ön bir budama yaparak baharı bekliyor ve tomurcuklanma sonrasında bir budama daha yapıyorum.
Tabii bunun için ağacın özelliklerini de bilmek gerekiyor.
Söğüt gibi arsız tiplerde gözün kapalı budayabiliyorsun :)
Bilgiler için teşekkürler Bonsaisever.Yarın elim de cetvel bir bakayım bakalım,bizim sarmaşık bu kurallara ne kadar uyuyor::D
Dediğin gibi gövdenin kaynamasını sağlamak gerekli .Bu biraz beni uğraştıracak ama sonuçta ne çıkacağını tahmin ettiğim için buna değer diye düşünüyorum.(Buna benzer bir resim hatırlıyorum , bulabilirsem yüklerim)Selamlar
bonsaireef
06-11-2006, 18:23
Bırak dağınık kalsın. Sarmaşığın gövdeside kaynaşmasın ne olur sanki. Bence bu gövde güzel görünüyor. İlla kaynaştırmaya uğraşma bence.
Çizim için tavsiye; alttan ilk yaprak yığınını iptal etsen daha güzel olur. Hatta ben olsam ikinciyide iptal ederim.
Aklıma çılgın bir şey geldi. Şimdi biz bu ağacın gövdesine esnemeyecek bir şey sarsak ama geniş bant şeklinde bir şey. Ağaç büyüdükçe iz yapmayacak ve büyüdükçe dışa büyüyemeyip aralardaki boşluklar dolacak. Hatta baskıdan kaynaşabilir de. Olur mu ne dersiniz? Doğada örneklerini görüyorum. Hatta geçen bir zeytinde gördüm. Dal büyümeye başlamış ama yer olmadığı için temas ettiği gövdeye kaynamış.
Benim cotoneastere benziyor. Senden kopya çekerim bende ne güzel:)
Benim bir düşencemde de senin söylediğin tarz da sadece üstte yapraklanmayı sağlamaktı.Bunun la ilgili bir örnek bile bulmuştum resimlerimden.
4924
Bunu yapmaktı.
Aslına bakarsan bonsaireef,bu boşluklar yoktu.Budama ile boyunu kısalttığım zaman aradaki kuru dalları çıkarttıktan sonra oluştu bu boşluklar.Gövde kalınlaşması ile birlikte zamanla bunlar kapanacaktır.Ama dediğin gibi sert,geniş kendirden yapılmış ipler ile bağlanırsa boşluklar daha kısa sürede kapanacaktır.Bu tarz ipler bulur bulmaz uygulayacağım ve sizinlede paylaşacağım.Hatta buna benzer bir çalışma yapmıştım.Kerria japonica-Kanarya Gülü fidanımın çoklu gövdesini birbirine örmüş ve gövdenin birbirine kaynaşmasını kolayaylaştırmak için bant şeklindeki bezle sarmıştım.Bezi dallanmanın başlamasını istediğim yerde bitirerek sürgün vermeye engel olmasın istemiştim.Bezle sarmadan önceki resmini yüklüyorum.Kırmızı ile çizilen yere kadar 2 cm genişiliğindeki bezle sarmıştım.Böylece toprağın hemen üzerindeki gövde aralarındaki boşluğuda kapatmış oldum.
4925
bonsaireef
06-11-2006, 22:44
Albiza süpersin valla. Senin sarmaşığın aynısını bulmuşsun. :D
Süperim değilmii:D Teşekkürler Bonsaireef,bu iltifatlar beni şımartıyor:cool: Siz böyle yaparsanız ,beni hava ya sokarsanız bir sürü yeni bonsai yaparım.Yapmayın canım...:cool:
bonsaireef
06-11-2006, 23:01
Yap yap. Bizde senin bakamadıkların olursa onları alır geçinir gideriz. Senin hızına yetişecek yoktur zaten. 1000 saksı oldumu sorması ayıp. illaki bakamayacakların olacak. O zaman git gel Konya 6 saat.:D
Albiza, senin arka bahçe Amazon Ormanlarına mı bakıyor?:eek: Daha kaç tür ve kaç ağaçla karşımıza çıkacaksın merak ediyorum. Tamam sen yorulmak bilmiyorsun da (maaşallah diyeyim) hele dur bir soluklanalım biz.:D Vallahi benim kafam allak bullak oldu.:o Ben balkonundaki sayısı 15'i geçmeyen ağaçlarla ilgilenip duran zavallı bir bonsaiciyim. Seni takdir etmemek imkansız; bu kadar ağaçla nasıl ilgileniyorsun?;)
Bonsaireef ve Sule öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.Hani siz değilmiydiniz ne kadar çok fidanla çalışırsanız o kadar iyi olur diye.Alın işte bizde onu yaptık ,sonuç bu oldu:( .Galiba bizde çok abarttık bu işi.Ne yapayım oraya sayı yazmamışınız:confused: ,benim çok anlayışım bu:D 1000 olmadı ama 100 buldu galiba.(Bende merek ettim,yarın bir sayayım bakalım.)****** ,neden vermeyeyim.
Sevgili Sule arka bahçem değil ama ,ön bahçem amazon sayılır.Daha başka türler de var ama zamanla karşınıza çıkarayım diye düşünüyorum.Örneğin Anadolu Sığlası-Huş-Atkestanesi-Akkavak-Çınar-Alt piramit mazı-Meşe-Pinus mugo-Karaçam-Sarıçam-Alıç-Caryopteris-Batı mazısı-Söğüt-Karaağaç vb.Abarttığım zannedilmesin bunların hepsine başaldım ve fotoğraflarını da çektim.Sırası ile siteye yükleyip sizlerin de fikirlerinizi almak istiyorum.Umarım bu durum görmemişlik gibi algılanmaz.Çünkü bu işe girdin mi sonu gelmiyor.İmkan da olunca kendini durduramıyorsun.Gördüğüm her fidana bonsai gözüyle bakıyorum.
Biz iyisi mi senin bahçeyi botanik park sınıfına alalım. Bir gün bir bonsai klubü kurulursa senin botanik bahçeye gezi turları düzenleriz.:D
Önlerden banada yer ayırın :))
Görülmeye değer bir ağaç kolleksiyonu var. Bonsailerininde son hallerine bakarız. Kopya lazım olursa diye de fotoğrafını çekerim valla :)
Sizlere çay ve fidan ikramında bulunurum:D
Çok memnun oluruz. Keşke senin ki gibi yerimiz olsada daha fazla fidan sahibi olabilsek!... Elindeki imkan altın değerinde altın :)) Darısı başımıza, Amin!..
acerpalmatum
07-11-2006, 12:54
Üstadım çalışmalarını merakla bekliyoruz. Keşke herkesin 100 değil 1000 bonsai adayı olsa. Sonuçda senin hızın bizi, bizim hızımız, seni ve başkalarını tetikleyecektir. Şu anda bu sitede olanlar Türkiye'de bu işin mimarları bonsai yi Türkiye'ye tanıtacak olanlar bizleriz. Bu temelleri farkındamısınız bilmiyorum ama bizler atıyoruz. Çoğumuz gerçek bir bonsaiyi bırakın yakından inceleme firsatını 100 metre uzaktan bile görmedik. (Alışveriş merkezlerinde satılan prebonsai bile denemeyecek ticari ağaçlar hariç.En azında ben görmedim)
Birde şöyle bir şey düşündüm sarmaşığın dış dallarını ortadaki dallara göre kademeli olarak biraz kısaltsan 1/3 den 1/2 ye doğru biraz daha konik bir gövde elde etmiş olursun. bu ileride ağacın dallanmasında sonra yapacağın budamalarla da pekiştirilirse ağaç daha güzel bir form kazanır diye düşünüyorum.
Bu gövdeyi sarma işini be de hederamda uygulamıştım bunu bu hediye paketlemede kullanılan renkli bağlarla yaptım. ama nedense aradaki dallardan bazıları ölünce noluyo diyerek gövdeyi tekkrar açtım. birde baktım ki dallar küflenmeye başlamış. ben de bir daha sarmadım. galiba daha tam odunsulaşmamış gövdeli ağaçlarda bu küflenme olabiliyor diye düşünüyorum. bunu engellemenin bir yolu varmı ki?
Teşekkürler Acerpalmatum.Umarım ki ileride türkiyede de bir bonsai sergisi açılır da bizlerde senin gibi gerçek bonsaileri görme şansımız olur.
Demiş olduğun kademeli budama gövde kalınlığı fazla olduğu için nasıl durur bilemiyorum.Ben de dikkatini çekmiştir tepeyi ortadan kenarlara doğru eğimli budamıştım ki, tepedeki dallanmada üçgen bir görünüm sağlayabileyim.
Sevgili Gallus gövdenin tamamını sardıysan ondan olabilir.Hava alacak kadar boşluklar bırakmakla bu sorunun çözüleceğini tahmin ediyorum.Birde rafyalar naylon olduğu için havalanmayı tamamen kapatmış olmasın.
4951
Çalışmalarımdan birini daha sizlere tanıştırmak istiyorum.
Fidanın ismi Thuya occidentalis'Golden Globe' .Batı mazısının bir varyetesi
Bu fidanın şekillendirmesinde bana üstad bay Miyagi yardımcı oldu.;) Ona da burdan teşekkür ederim.O kendini biliyor.Beni bu işe ilk bulaştıran da o zaten:(
İlk resim fidanın genel tanıtımı için koyuldu.Eğmeyi kolaylaştırmak ve gövdenin kırılmasına engel olmak için kırmızı ve beyaz ile çizili yeri yan v şeklinde açtım.Telleme yapılan kuru dala lime sülfür sürülmedi.Diğer tellenmemiş kuru dala ise lime sülfür(kendi yapımım) sürüldü.Arada ki renk farkı bariz bir şekilde görülüyor arkadaşlar.Telleme yapılmış kuru dalın sağa doğru uzananı kısaltmayı düşünüyorum.Selamlar.
4952
4953
4954
4955
4956
bonsaireef
07-11-2006, 20:21
albiza senden 100 değil 1000 bekliyoruz. Ne kadar çok ağaç o kadar çok tecrübe.
Umarım ki ileride türkiyede de bir bonsai sergisi açılır da bizlerde senin gibi gerçek bonsaileri görme şansımız olur.
İlahi albiza bu ne demek şimdi. :)
Bu sergiyi biz açacağız. Yani bonsailer senin benim yani bizlerin bonsaileri olacak. Gerçek bonsaileri biz görmeyeceğiz onları bütün Türkiye'ye göstereceğiz, biz görmeyeceğiz göstereceğiz dedim çünkü biz mimarları olacağız. Bunlar hayal değil emin olun. Türkiyedeki bonsainin gelişim hızını siz farkedebiliyormusunuz bilmiyorum ama ben çok iyi farkedebiliyorum.
Bonsaireef merhaba!
Benim hayalimde de zaten 3-5 yıl sonra kendi bonsailerimi sergilemek var.Umarım bunu yapabilirim.Türkiyede ki derken şu anda bonsailerin sergilenebileceği bir imkanın olabilmesiydi.Örneğin mümkün olsa da Ali hocamın bonsailerini burada sergileyebilsek.O da bize her birinin hikayesini anlatabilse.Ne kadar güzel olurdu değil mi?
bonsaireef
07-11-2006, 21:21
Mükemmel olurdu. Bellimi olur biz sergiye gideriz.
bonsaireef
07-11-2006, 21:24
Çalışman çok güzel olmuş. Ellerine sağlık.
Ben bay miyagiyi merak ettim.
umarım bu bahiste adı geçen sergi çok yakında açılır.
Teşekkürler Bonsaireef!
Umarım bu hayaller gerçekleşir,en kısa zamanda.
Üstad niyagi uzaklar da ,buralar da olsa neler yapardık onunla.2 yıla kalmaz sergimizi bile açardık,sizleride buraya davet ederdik.;)
Albiza ellerin ne kadar maharetli öyle!.. Nasılda hemen şekil vermişsin. Ben şekil bulmada çok zorlanıyorum. Bu konuda nasıl bir yol izliyorsun? **** nasıl uyduruveriyorsun şekilleri? Bizim miyagimizde sizlersiniz. Son yaptığını çok beğendim. Benden 10 puan 10 puan 10 puan..Saygılar..
Albiza ellerin ne kadar maharetli öyle!.. Nasılda hemen şekil vermişsin. Ben şekil bulmada çok zorlanıyorum. Bu konuda nasıl bir yol izliyorsun? **** nasıl uyduruveriyorsun şekilleri? Bizim miyagimizde sizlersiniz. Son yaptığını çok beğendim. Benden 10 puan 10 puan 10 puan..Saygılar..
Çok Teşekkürler Turunç.
Öncelikle farklı açılardan fotoğraflarını çekip ,defalarca bakıyorum ve kesmeyi düşündüğüm dalı ,eğeceğim dalı bilgisayarda yapmaya ve görselleştirmeye çalışıyorum.Bu arada mutlaka resimlerime bakarak onlardan esinlenmelerde oluyor.
Dolayısıyla mutlaka bonsai resim arşivin olsun, çok faydasını göreceksin.
Yeni bir fidan ile karşınızdayım.
Yayılıcı Dağ Muşmulası
4976
4977
4978
4979
Selamlar
bonsaireef
08-11-2006, 18:18
Diyecek bir şey kalmamış. Ellerine sağlık...
bonsaireef
08-11-2006, 18:20
Şunu söyleyebilirim ki sanırım sende öyle düşündün; ilk dal sol hafif ön, ikinci dal arka hafif sol, üçüncü dal sağ hafif önde olmalı.
Mükemmel...
Teşekkürler Bonsaireef:cool:
Resim arşivi çok işe yarıyor. Sen dedikten sonra 100 kadar foto yükledim netten. Şimdi ağacıma benzeyen bulup benimkinin fotosuna uygulamaya çalışıyorum. Saol albiza. Son numara çok hoş zarif.. Çalışmalarında kolaylıklar dilerim.
Ali H. ALI
09-11-2006, 12:52
Albiza kutlarim calismalarin guzel gidiyor,
Mazi calismanda ne kadar ugrastigin acikca goruluyor. boyle bir ugrastan sonra soyle geriye cekilip agaca bakmak guzel oluyor deyilmi?
Musade edersen mazi icin benimde soyleycegim bir iki sey var.
Celebi tarzi disinda, bonsaideki dal dizimlerinde dallar hic bir zaman birbiri ile kesismemeli, mazidaki kuru dallar agacin bazi dallari ile caprazlama kesisiyor ve bu da agacinin estetigini olumsuz etkiliyor. Simdi deyilse bile ileride bunlari duzeltmen gerekecek[kuru dallari kisaltarak yapabilirsin].
Bir de agaclarin ice donuk kivrimlarindan dal cikmamasina dilkkat etmelisin.
Bonsai yapiminda senin ve herkesin, bonsaileri diledigi gibi olsun.
Ali Hocam çok teşekkürler bilgiler için.Sizlerin katkıları ile öğrenmeye çalışıyorum.Dediğiniz gibi ,karşısına geçip bakmak veya bonsailerle uğraşmak bana büyük haz veriyor.Moralim bozulduğunda gidip onlarla uğraşmak beni rahatlatıyor.(Bonsaireef e sormak lazım,bonsailerin etken maddesinde Pasiflora filan var mı).Ama daha henüz yolun başında olduğumun da farkındayım.Lütfen bu tür eleştiri ,bilgi ve önerilerinizi bizimle paylaşın ki biz de kendimizi geliştirebilelim.Merakla sitede sizden gelen yazıları bekliyor ve okuyorum. Porsuk ile ilgili önerilerinizi de bekliyorum.Birde Pinus mugo onda da sizden yardım talep edeceğim.
Önerilere görede kuru dallarda kıasltmalar yapacağım.Umarım dediğiniz gibi yapabilirim
Selamlar!
Pinus mugo resimlerde bunlar .nasıl bir şekil vereceğime tam karar veremedim.Kafamda bir kaç alternatif beliriyor ama sizlerden gelecek önerilerle belirleyelim istiyorum.Malum değerli bir ağaç, yanlış budama yapmak istemiyorum.Selamlar
5000
5001
5002
5003
bonsaireef
09-11-2006, 16:15
Pasiflora kadar masum bir şey olduğunu sanmıyorum. Bana narkotik bir şeyler var gibi geliyor. Hem rahatlatıyor hem bağımlılık yapıyor. :rolleyes:
bonsaireef
09-11-2006, 16:18
Albiza pinus için bir tavsiye; ana dallardaki yaprakları temizlersen şekil konusunda daha rahat karar verilebilir.
Bunlarda, daha yeni bonsai ailesine katılan Amerikan Sarmaşıkları.Bakalım beğenecekmisiniz.;)
5042
5043
5044
5045
bonsaireef
11-11-2006, 23:46
Herkes aileye yeni türü katarken birer birer katar sen üçer beşer katıyorsun.:eek:
Ne diyeyim seni kaybedeli çok olmuş.:D
Hepsi çok güzel hayırlı olsun.;)
Birde yeşillenince görelim. İhmal etme eminim çok güzel olacaklar. Gerçi sen unutursun bu kadar ağaç varken hangisini aklında tutacaksın. Senin bahçe neredeydi. Üç beşini çalsak ruhun duymaz. Hani çok çocuklular olur çocukların adlarını unuturlar seninki de ona benzeyecek.:D
Çok teşekkür ederim.Beğenmene sevindim.Ne yapayım garantici olunca böyle oluyor.Birinin başına birşey gelirse diğeri ,olmadı diğeri.Birşey olmazsa o zaman ne yapacağız.:confused: Bi taliplisi çıkar herhalde.(Eskilerin tabiri ile ,ne yapayım elim aza varmıyor ki.)
Dr.ne olur bana gerçeği söyle ölecekmiyim,derdimin çaresi yok mu?:(
Sen gel, bakarız bir çaresine.Ben gözümü kapatırım.(Aman dikkat et parmak araları açık olmasın.:D )
bonsaireef
12-11-2006, 00:00
Ölmeyeceksin, ömür boyu çekeceksin :D
Ölmeyeceksin, ömür boyu çekeceksin :D
Vay bana ,vaylar ban.Ben derdimi kime diyemm,kimden medet umammmm :(
bonsaireef
12-11-2006, 00:19
Üzgünüm bununla yaşamayı öğreneceksin. Bir kez bu hastalığa tutuldun dönüşü yok. Merak etme biz sana destek oluruz nede olsa biz yıllardır çekiyoruz. Hem bir sürü hastalanan olacak hasta olanlar var zaten. Birbirimize yardımcı olacağız artık.
Geçmiş olsun.
5085
Tanuki kullanarak gövdeyi daha kalın gösterebilirsin çok ta yakışır gibi geliyor.
5086
Bu resimdeki senin ağacına çok benziyor. Gövde ve dal yapısı çok benzer. O yüzden bu resmi sectim
.
5087
En beğendiğim bu oldu. Sendekinde de aynı yerden çıkan bir dal var onu ölü dal yaparsın bizede nasıl yaptığını anlatırsın biz de öğreniriz:)) Kolay gelsin..
Bir süre aradan sonra aday adayların tanıtımına kaldığım yerden devam ediyorum.Adayın ismi Alıç.Bunlarda resimleri.(Boyunu biraz daha daha kısltacağım,sürgün vermesini bekliyordum.)
5313
5314
5315
5316
bonsaireef
19-11-2006, 00:08
Gövde güzel, kökler güzel her yöne çıkıyor. Geleceği parlak. :)
Beğenmene sevindim.Bakalım,bekleyip göreceğiz.;)
Alıç ağaçlarına bende bayılıyorum bu sene anadolu taraflarına gidersem listemin en başındaki ağaçlardan.
Bende reef e katılıyorum gövdesi çok güzel ileride güzel bir bonsai olabilir.
Teşekkürler Oktars!
Alıç karasal iklimin sembollerinden biri.Görmüşündür uçsuz bucaksız tarlaların ortsında bir tek ağaç alıç ağacı.Böyle olunca da değerli bir ağaç.Umarım güzel bir bonsai olur ileride.Elimde bir adet daha var ama o bunun kadar kalın gövdeli değil.Bir ara onun da resimlerini yüklerim.Bugün bir sürgün vermiş olduğunu gördüm ve sevindim.:cool:
Diğer alıçın resimleri de bunlar.1,5 m boyu vardı geriye bu kaldı garibandan.Bugün yeni bir sürgün de vermiş.
5380
5381
5382
Populus alba-Akkavak, yeni arkadaşın adı...3 ay kadar önce tepeyi tamamen kesmiştim. Özellikle biraz uzun tutmuştum ki yeni sürgünlere göre tekrar budama yaparım diye düşünmüştüm.Kırmızı çizginin olduğu yerden kesip küçük resimdeki gibi şekillendirmeyi düşünüyorum(Yapraklardaki sarılık kloraz dan kaynaklanıyor,tenekeden saksıya aldığım için gübreleme yapamıyorum.Biraz daha zaman geçince Fe vereceğim.)
5439
5440
5441
bonsaireef
21-11-2006, 21:30
Kavaklar çok hızlı büyüyor. Kısa zamanda istediğin bonsai yapabilirsin.
Gövdeyi hareketlendirmek için kırmızı işaretli yerden kesmen lazım ama şimdiden o dalı şekillendirmeye başla istersen. Kalınlaşırsa şekilde veremezsin.
Haklısın çok hızlı gelişiyorlar.Aslına bakarsan kestim ama resim olmadığı için yükleyemedim.Yakın zaman da şekillendirme ile birlikte resimleri çeker ve tekrar yüklerim.Selamlar
Albiza kavağı çelikten mi elde etmiştin? Yoksa fidan olarak mı aldın? Benimde önümüzdeki sene bahar girmeden kavak çeliği elde etmek için girişimlerim var. Sağolsun bir tanıdığım köyden sana istediğin kalınlıkta getiririm demişti. Genellikle çelikler kalem kalınlığında oluyor.Fakat söğüt bahsinden hatırladığım kadarı ile ne kadar kalın alırsak o kadar iyi. Çünkü gövde kalınlaşmasını beklemek gerekmeyecek. Peki gerçekten kalın bir çelik kullansak mesela istediğimiz gövde kalınlığına çok yakın bir kalınlıkta çeliği suda bekletsek köklenir mi acaba?
bonsaireef
22-11-2006, 12:13
Kökleniyor. Tecrübe ile sabit. :)
Merhaba albiza; sizden bir ricam olacak. Lime sülfür tarifini arıyorum ama bulamadım. Acaba rica etsem hangi malzemeleri, ne oranda kullandınız ve yapım aşamasını nasıl yaptınız? Bu konuda bizleri bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Çok teşekkür ederim. Saygılar...
bonsaireef
22-11-2006, 13:20
KİREÇLİ SÜLFÜR KARIŞIMI
0.8 litre suya 57 gram bahçe kireç'i eklenerek yavaşça karıştırılarak kaynatılır.
Karışım hafif hafif kaynamaya devam ederken 85 gram çiçek sülfürü yavaş yavaş karıştırılarak solüsyona eklenir.
Bir süre sonra sulphur kaybolmaya başlar ve suyumuz sarımsı bir kahverengiye dönüşür.
Kireç'in çözülmesi biraz daha uzun bir zaman alır ve genellikle bir miktar kalıntı bırakır. Baktınız ki daha fazlası çözülmüyor karışımı ateşten alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bir eski naylon kadın çorabından süzdürerek bir şişeye doldurun ve şişenin ağzının çok sağlam bir şekilde kapandığından emin olun.
Karışım hazırlanırken içine bir damla deterjan eklerseniz uygularken sulphurün deliklere girmesini kolaylaştırdığı söyleniyor.
Karışımın hazır olması için bir 45 dakika geçmesi öneriliyor.
Süpermen gibisin bonsaireef. Hemen de yetişip olaya el koydun. :) Teşekkür ederim. Senin bu uğraşılarının karşılığını nasıl öderiz biz? Sana birkaç tane dişbudak yollayarak ödeşebilir miyiz:))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.