View Full Version : Balkonda Patlıcan Yetiştirme
Forumda görmedim mi, rastlamadım mı? Bilemiyorum. Hiç kimse balkonunda 'patlıcan' yetiştirmiyor mu? Benim 6 kök patlıcanım var. Fide olarak almıştım. Durumları iyiydi. Ufak tefek yaprak uçları kuruyordu. Çok önemsememiştim. Bugün yapraklarında leke oluşmaya başlamış. Daha önce bahçede yetiştirdiğim için, böyle sorunlarla karşılaşmıyordum. Ne yapsam acaba?
Yapraklar bu hale geldi. Bir günde olması ilginç... Bakırlı preparatlar kullanmayı düşünüyorum. Bakalım ne olacak!
Bunlar da fotoğrafları...
Saksıda; fasülye yetiştirmeyi düşünüyorsunuz, nohut, bezelye, havuç yetiştirmeyi düşünüyorsunuz da, neden patlıcan yetiştirmeyi düşünmüyorsunuz.Hatta, nlckini hatırlamıyorum, bir üye 'aileme katkı olsun diye saksıda marul yetiştiricem' demişti. Patlıcan bu kadar enterasan mı geldi anlamadım. 6i
sayın umas yaprakların alt taraflarını kontrol edin..yaprak bitleri denen turuncu ve yeşil böcekler patlıcan yapraklarını çok sever..yaprakların suyunu emer ve uçlarından başlayarak sarartır..
sayın drneuro, ilginize teşekkürler ama, yaprak bitim yok.
Sebzeleri düzenli arap sabunu, yağ ve sarımsakla yaptığım ilaçla yıkıyorum. Olmadı elimle temizliyorum. Yaprak biti ihtimali zayıf...
benimde balkondaki sebzelerimle basim dertte diyebilirim.bendede 5 kok patlican fidesi var. ne buyuyor ne kuculuyor:)iki aydir oylece duruyor bir ara cicek vermeye calisti onuda basaramadi.gorunum gecen haftaya kadar guzeldi. bu hafta yapraklar farkli gornuyor kivrildi uclari catladi. ben balkonda ilk defa sebze yetistiriyorum hic bilgim yok. Lutfen bilgilerinizi paylasin.
sayın melody patlıcan gübreyi seviyor. Dibine bolca koyun gübresi koymuştum. Ayrıca koyun gübresini büyük bir kapta eriterek şerbet yaptım. Bunla suladım. Ayrıca NPK 20 20 20 yaprak gübresini her zaman sulama suyuna koyuyorum. Durumları mükemele yakın
rapido34
20-07-2009, 14:59
sayın melodi ve sayın umas bende saksıda patlıcan yetiştirmeye çalışıyorum 2 köküm var tam çiçek açıyorlar sonra bi bakıyorum 2 gün sonra hayydda yaprak bitleri hadi ilaç falan ilacın etkisi dökülmeler sonra tekrar çiçek sonra yine yapak biti:) gerçekten patlıcanı ve salatalığı çok seviyorlar bende 2 gündür acı biber soğan sarımsak karışımını yapıyorum bakalım umdum yok ama bir patlıcan meyvesi görsem havalara uçaçam
sayin rapido34 ben bu isi basaramamis biri olarak size oneride bulunamam ama arkadasimiz umas bu konuda sizinle bilgilerini paylasirsa hepimize faydasi olur ins. seneye bizde balkonumuzda harikalar yaratiriz diyorum vazgecmeyelim burada okuduklarimdan sonra senelerce emek verip balkonda sebze yetistirmeyi basaran arakadaslarin arasina katiliriz her isin basi sabir. bu sabah oglum aradi bana yeni bir patlican fidesi ekmis butun umudum simdi o fidenin harikalar yaratmasi:)
sayın melody, artık o patlıcanlardan hayır gelmez. Söküp atmaya kıyamıyorsanız (tepeleri kurumamışsa bir kaç yaprak verebilir) yeşillik olsuna devam edin. Seneye merak etmeyin hep beraber patlıcan yiyeceğiz :)
sayın rapido34 iki kök patlıcan için tarif ettiğiniz ilacı kullanmak niye! Dediğiniz karışım, patlıcan gibi nazik çiçek yapısına sahip bitkiler için dökücü özellik gösterir. 2 kökte toplasanız 20-30 yaprak var. En iyi çözüm mekanik mücadele... Elle teker teker çıtlatın gitsin. 6 kök patlıcanımda yüzlerce yaprak vardı. Budama yaptım sayı azaldı. Ama bir tane bit bulamazsınız! Unutmayın elle çıt çıt! Bu arada yumurtalarını da bitler çıkmadan halledersiniz
Sayın rapido34,
Bu arada nasıl bir sulama şekli uyguluyorsunuz?
Saksılarınızın ebatları nedir?
Sayın melody; oğlunuz fideyi yeni dikdiyse, ne umutlanın, ne umudu kesin derim. (Ne demek istediysem artık) patlıcan ağır gelişen bir bitkidir. Hele saksıda! Bu zamandan sonra ürün alamazsınız
rapido34
21-07-2009, 09:49
sulamayı her gün yapıyordum ilkbaşlarda ancak şu an için 2 **** 3 günde bire düşürdüm saksı uzun 30 santim civarı derinlikte
aşağıda anlatılanlar profesyonel tarım için geçerlidir. Saksıda yetişrirken, farklılıklar gösterebilir.
Mesela, profesyonel tarımda, kral çiçek kopartılır, diğerlerinin gelişmesini engellemesi için...
Geniş yapraklı olduğu için su kaybı yüksektir. Bu nedenle (en azından ben) hergün sulanmalıdır. Benimkilerin bir yaprağı 70 cm olmuştu. Budama şart...
Gübreyi çok sever, ama bitkiyi de yakmayın.
Toprak isteği: Seçici olmamakla beraber başarılı olarak yetiştirilebilmesi için organik maddece zengin tınlı-killi yapıdaki topraklarda daha iyi sonuç verir.
Patlıcan yetiştiriciliğinde çok ağır killi ve çok hafif karakterli topraklardan kaçınılmalıdır.Toprak PH sının 5.5-6.5 değerleri arasında olması başarıyı artırır.
Toprak hazırlığı-Ekim-Dikim: Sonbaharda 30-40 cm derinlikte işleme yapılır.Çiftlik gübresi 4-5 ton/da yanmış olarak bu sürümde verilir. İlkbaharda daha yüzlek olmak üzere ikinci bir sürüm yapılır. Sürüm öncesi dekara 12-14 kg azot,10 kg fosfor, ve 16-20 kg potasyum verilir.
Diskaro çekilip 70-80 cm aralıklarla 20-25 cm derinlikte karıklar açılır.Sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 60-70 cm arasında tercih edilir.
1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan tohum miktarı yaklaşık 15 gr.dır. Tohum ekimi 15 nisanda yapılır.
Toprak sıcaklığının 20-25 °C olmasını sağlayacak önlemler alınması gerekir.Yastıklar 1.20 m genişliğinde ve 25 m uzunluğunda hazırlanarak 12-13 cm ara ile tohumlar ekilir.
Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 ºC olup,uygun koşullarda 10-12 gün içinde çimlenirler. Asgari sıcaklığın 15ºC aşağı düşmemesi gerekir. 60 gün içinde dikim büyüklüğüne gelirler. Üç gerçek yapraklı ve 15-18 cm boy almış fideler dikilir.
Yüksek sıcaklıklar kuraklıklarla birleşirse bitki rengi koyulaşır.,bitki büyümesi yavaşlar. Bitkide meydana gelen meyvelerdeki alkoloid miktarı artar. Ve acılaşma meydana gelir.
Patlıcan fideleri seyrek olarak yetiştirilirse yayılırlar ve bu şekilde yayılmış olarak gelişen fidelerin dikimi zorlaşır.
Bu nedenle10 m² yastıktan 5000 civarı fide elde edilir. Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler dikimden bir gün önce sulanır ve dikilecekleri gün sökülüp üretim yerine aktarılır.
Daha önce fidelik olarak kullanılmış ve sulu tarım yapılmış alanlarda fidelerin kökleri dikim öncesinde fungisit ve insektisitle hazırlanmış bulamaca batırılmalıdır.
Zorunlu olmadıkça daha önce patlıcan yetiştirilmiş parsellerde üretim yapılmamalıdır. Dikimden sonraki ilk 2-3 gün içinde bitki geniş yaprakları nedeniyle fazla su kaybettiği için kendisini hemen toparlayamaz, yapraklar pörsür.
Fide toprakta yeni kılcal kökler meydana getirip su ve besin maddesi almaya başladığında yapraklar dikleşir ve bitki yeni yapraklar oluşturmaya başlar.
Ürün kalitesinin bozulmasında ve verimin düşmesinde etkili olan faktörlerden biri de bitkilerin verim yönünden en yüksek oldukları dönemde kırmızı örümcek zararının oluşmasıdır.
Kırmızı örümceğin araziye girmeden önünün alınması için gerekli ilaçlı mücadelenin yapılması şarttır. Kırmızı örümcek özellikle tozlu yol kenarındaki alanlarda daha çok zarar gösterdiğinden bu tür parsellerde üretim yapılmamalıdır.
Bakım işleri: Dikimden 4-5 gün sonra meydana gelen çatlamaların büyümesini önlemek amacıyla sulama yapılır. Düzenli sulamalarla,4-5 yapraklı olması ve toprak üstünden 15-20 cm boy alması beklenerek,bu dönemde ilk çapası yapılır. Çapalamadan sonra 3-4 gün sulama yapmayarak yabancı otların ölmesi sağlanır.
Hasat: Çeşit hasat iriliğini aldığında aşağıdan yukarı çekilerek hasat yapılır . İlk meyveler genellikle uç kısımları çamur veya toprağa temas ederek gelişir. Bu nedenle ilk meyvelerde şekil bozuklukları ve böcek zararlarına sıkça rastlanır.
En kaliteli ürün ikinci, üçüncü ve dördüncü hasatlarda elde edilir. Daha sonraki hasatlarda ürün kalitesi gittikçe bozulur.
3-6 ton verim alınabilir.
sulamayı her gün yapıyordum ilkbaşlarda ancak şu an için 2 **** 3 günde bire düşürdüm saksı uzun 30 santim civarı derinlikte
Bence her gün sulamadığınız için sorun yaşıyorsunuz... Esasında patlıcan yer ister. Ama benim bir tanesi 5 lt'lik pet şişede... Diğerleri, sağlam göründüğü zamanlarda bile, O'nun yapraklarını saldığını gözlemliyorum.
Sayın Umas,
İlk mesajlarınızda kimse patlıcan yetiştirmiyor mu diye sormuşsunuz. Benim de tam dört fidanım var şimdilik hepsi çiçeklendi sağlıklı görünüyorlar. Üstelik diğer sebzelerimle birlikte onlara iş yerimin balkonlarında bakmaya çalışıyorum. Saksı işi zor iş yerinde daha bir zor.
kolay gelsin...
bahtiyar02
23-07-2009, 22:48
Sevgili Umas... Çok kez denememe rağmen bir türlü yetiştiremedim. Özellikle beyaz sinekler dadandı.Yapraklarında Pas oluşuyor ve kuruyordu. Bu sene selhattin Yılmaz bey'den 40 adet patlıcan fidesi aldım ve tarlaya diktim. Şu an çiçeklendiler. Umarım siz başarırsınız.
Sevgili fizikçi tamamen size katılıyorum. Saksıda hele iş yerinde gerçekten problem.İş yerimde büyük bir saksıda 2 yıllık süs biberi yetiştirdim halende ürün alıyoruz.Keşke patlıcanda biberler gibi rahat yetişse.
saygılar
badsomeone
26-07-2009, 14:48
Arkadaslar bende de ayni sorunlar var . benim bahcemde yaklasik 15 20 patlican koku var hepsinden sebze aliyorum fakat balkonada 4 kok ekdim fakat balkondakiler cicek acip doktuler cicek acip doktuler simdi nazar degmesin artik patlican almaya basladim:) sukur olsunki. yetistirdiklerime bakin; fasulye, salatalik, mısır, domates, patlican, patates, (bugun patateside topladim super bisey) biber maydanoz. Insallah sizinkilerde saglikli olur ve sebze verir ben onlardan sebze aldikca cok mutlu oluyorum cok. Patlicanlari gorebilirsiniz yukluyorum resimleri
Sayın badsomeone, resmin sağındaki patlıcan fidesinln yaprakları, kıvırcık salata gibi olmuş:) Şaka bir yana, patlıcanı saksıda yetiştirebilmek bir ayrıcalık oldu sanki! Benlmklierde meyva bağladı. En kısa sürede resimler gelecek
badsomeone
27-07-2009, 07:21
Ayrica buyuk zevk ben gecen bir pataes aldim evde dort dondum oleyyy die:)
sayın melody, bu arada siz ne yaptınız?
rapido34
30-07-2009, 10:59
patlıcanımda ilk meyveyi bu sabah itibariyle aldım. çok zahmetlerle elde ettiğim için sabah gördüğümde hanımla havalara uçup çak yaparak bu mululuğu yaşadım. şimdi 2incisinde de bir meyve bekliyorum.
beyaz sinek benim domateslewrde var bu gün normal sivrisinek ilacı alıp deneyeceğim sanırım işe yarar
patlıcanımda ilk meyveyi bu sabah itibariyle aldım. çok zahmetlerle elde ettiğim için sabah gördüğümde hanımla havalara uçup çak yaparak bu mululuğu yaşadım. şimdi 2incisinde de bir meyve bekliyorum.
beyaz sinek benim domateslewrde var bu gün normal sivrisinek ilacı alıp deneyeceğim sanırım işe yarar
Tavsiye etmem, itici gazlar, bitkiye zarar verebilir.
Bu konuda fmt79'un cevabı
'Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.
Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;
Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.
Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.
Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.
Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.
Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb
Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,
Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.'
Deneyin derim.
Keşke patlıcanda biberler gibi rahat yetişse.
Patlıcanlar ne alemde.
Sevgili umas;
Yazılarınızla gerçekten beni de özendirdiniz. Ben de tohumla ürettiğim patlicanımı yaşatmaya çalışıyorum balkonda. :)
95780
sayın aydın
Daha iyi resim gönderirseniz sevinirim. Soldakinin kökleri dışarı çıkmış. Bir boğazlama yapsak fena olmaz derim. Bitki sağlıklı duruyor, ama soldakinin yaprak uçları sararmaya başlamış. Bir de küçük yaprak düşmüş.
Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...
Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...
Doğrusu şöyle olmalı: :)
Rica ederim, ne istiyorsanız sorun. Önemli olan, sizin amatör ruhla saksıda sebze yetiştirmeniz. Gerisi de çok önemli değil...
Tabii her sorunuzun ilgili başlıkta olması gerek, yoksa hepsi birbirine karışır. Yazdıklarımdan burayı okuyanlar yararlanır diğer arkadaşlara faydası olmaz. Bunu istemeyiz değil mi? :)
Yazışmalarınızın konu dışı olanlarını taşıdım.
Yazıları ilgili başlıklara aktarın (Bu konu daha sonra silinecek) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16765)
Yıllardır anavatanının Amerika kıtası ya da Hindistan olduğu belirtilen patlıcan Anadolulu çıktı.
Muğla'nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Turgut Beldesi'nde yer alan Lagina Antik Kenti'nde uzun zamandır kazı çalışmaları yapılıyor.
Bu yılki kazılarda ilginç bulgulara rastlandı.
Karya döneminden kalma mermer bir sütunun üzerinde patlıcan kabartması bulundu.
Kazı heyetine göre bu kabartma, patlıcanın anavatanının Amerika kıtası ya da Hindistan olduğu yönündeki görüşleri de ortadan kaldırdı.
Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr Bilal Söğüt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Patlıcan bitkisinin 2 bin yıldır burada var olduğunu, Karyalıların Elekler'in patlıcan yetiştirdiklerini, yediklerini, hatta bunun da ötesinde sevilen bir bitki olarak, Lagina Hekate Altarının en güzel yerine bunu yaptıklarını tespit ettik" dedi.
Büyük Bir Uygarlığın İzleri
Bodrum'un Gümüşlük Beldesi'ndeki Myndos Antik Kenti'nde yürütülen kazıda da büyük bir uygarlığın izlerine rastlandı.
Uludağ Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Esvet Açıkgöz, "İlk etapta Tavşan Adası'nda kazılara başlandı ve ilk buluntular burada büyük bir uygarlığın olduğunu ve Türk turizmine çok şeyler kazandıracağını göstermiştir" diye konuştu.
Lagina ve Myndos antik kentlerindeki kazılar eylül ayına kadar sürecek.
sibelin bahcesi
19-04-2010, 13:07
arkadaşlar ben foruma bugün üye oldum,patlıcan fidelerim kuruyor gibi çiçek açtılar ama o kadar solgun duruyorki neredeyde toprağa yapıştılar(dün akşam suladım)lütfen yardım...
rapido34
03-05-2010, 15:59
benim patlıcanlarda da aynı sorun olmuştu benim tahminim derin saksı istiyor
umutyolcusu
24-05-2010, 08:15
ya ne çabuk çiçek açtılar sizinkiler ben de fideleri ekeli 20 gün falan oldu.Ama daha büyümeye çalışıyorlar.Sanırım daha çok bekleyeceğim.oysa salatalıklarımda meyve görünmeye başladı.neyse sabırla bekliyorum herkese başarılar dilerim
Merhaba arkadaşlar.Ben ilk defa patlıcan yetiştirmeye başladım.Fideleri ekeli 10 gün kadar oldu.1 fidenin yaprağı mor olmuş.Bunun sebebi nedir acaba öğrenebilir miyim?
umutyolcusu
31-05-2010, 10:56
fidelerin hepsini aynı zamanda ekmeme rağmen diğerleri pek gelişemezken biri hem gelişti hemde bir tomurcuk çıkardı.saksıları da büyük sebep nedir bilmem.
Merhaba arkadaşlar.Ben ilk defa patlıcan yetiştirmeye başladım.Fideleri ekeli 10 gün kadar oldu.1 fidenin yaprağı mor olmuş.Bunun sebebi nedir acaba öğrenebilir miyim?
Arkadaşım patlıcan tohumu ektiğine eminmisin? geç filizleniyor da ilk önce biber fidesi gibi 2 sivri yaprak çıkıyor sonra gelişiyor.
Tohumdan ekmedim. Fide olarak aldım, ektim. Büyüdüler ama aynı zamanda da morardılar. Normal mi?
O zaman normal ben tohumdan ektiğinizi düşündüm çünkü çok geç çimleniyorlar.
umutyolcusu
21-06-2010, 22:16
Patlıcanımın ilk meyvesi ve diğer tomurcukları.
154895
154896
Kedi Tırnağı
22-06-2010, 00:19
Bu sene 2 tane patlıcan fidesi ektim küçük saksılara. Yatiştirmekten ziyade süs olsun diyordum ama büyümelerini istiyorum. Bir tanesi çiçek açtı. Bu saatten sonra daha büyük saksılara alsam sorun olur mu? Zarar verir miyim?
Çiçek açmayan fidenin yaprak altlarında minik şeffaf renkte yumurta olduğunu sandığım şeyler var. Patlıcanlarda geçen gün mor renkte yaprak bitleri görmüştüm ve sürekli elimle temizledim. Ayrıca beyaz sinekler de görüyorum. Bu yumurtalar beyaz sinek yumurtası herhalde diye düşünüyorum. Karıncalar da eksik olmuyor benim patlıcanlardan. Geçen yaz Kıbrıs' ta babamın bahçesinde dikili patlıcanların karınca istilasına uğradığını hatırlıyorum. Yaprak biti taşıyacaklar herhalde diye düşündüm ama doğrudan meyveye de saldırıyorlar muhtemelen.
bahtiyar02
22-06-2010, 07:36
Patlıcanlar ne alemde.
Patlıcan ağaçlarını soruyorsanız gayet güzel gelişiyorlar.Çiçek açıyorlar.Ancak henüz patlıcan tutan yok.
Saygılar
umutyolcusu
22-06-2010, 14:11
Bu sene 2 tane patlıcan fidesi ektim küçük saksılara. Yatiştirmekten ziyade süs olsun diyordum ama büyümelerini istiyorum. Bir tanesi çiçek açtı. Bu saatten sonra daha büyük saksılara alsam sorun olur mu? Zarar verir miyim?
Çiçek açmayan fidenin yaprak altlarında minik şeffaf renkte yumurta olduğunu sandığım şeyler var. Patlıcanlarda geçen gün mor renkte yaprak bitleri görmüştüm ve sürekli elimle temizledim. Ayrıca beyaz sinekler de görüyorum. Bu yumurtalar beyaz sinek yumurtası herhalde diye düşünüyorum. Karıncalar da eksik olmuyor benim patlıcanlardan. Geçen yaz Kıbrıs' ta babamın bahçesinde dikili patlıcanların karınca istilasına uğradığını hatırlıyorum. Yaprak biti taşıyacaklar herhalde diye düşündüm ama doğrudan meyveye de saldırıyorlar muhtemelen.
benim resimdeki patlıcanım 5 lt lik su şişesini keserek yaptığım saksıda.Baştan beri gelişimi iyi.Şu an 4 çiçeği var ve 3 ü meyveye dönecek gibi.Aynı zamanda dikilen diğer fidelerin ise 1 tomurcuğu oldu.Ben domateste çiçekliyken saksı değişimi yaptım ama patlıcanı bilemiyorum.
Acemi olmama rağmen edindiğim tecrübeyle diyebilirim ki patlıcan diğer yetiştirdiğim fideler arasında en nazlısı ve en geç gelişeni. Her türlü yaprak biti, beyaz sinek vb. zararlıyı çekiyor. Tek tek temizleyip korumaya çalışmaktan canım çıktı. 3 haftadır fideler balkonumda saksıda. Her gün sulanıyorlar, güneş alıyorlar ve günlük börtü böcek bakımı yapılıyor.
En büyüğü bu hale gelebildi.
155289
Yoğun çabalarımız sonucu bu manzarayı gördüğümüzde sevinçten yerimizde duramadık.
155290
Darısı diğer 9 fidemin ve sizlerin patlıcanlarının başına.
umutyolcusu
23-06-2010, 10:44
Sayın ..bg.. gerçekten patlıcan yavaş gelişiyor.Zararlılarla tek tek mücadele etmek zor.Bu sitede tarifi olan arapsabulu karışım kökten çözüm oldu benim için.Hatta ben sarımak koymadım bile.Tavsiye edrim size de.İnşaallah hepimiz bol hasat yaparız.
feriha59
23-06-2010, 11:14
Şunu bilir ve söylerim: nerde patlıcan orda fesleğen. Patlıcanın yanında fesleğen oldu mu patlıcan da fesleğen de nasıl büyüyeceğini şaşırıyor resmen. 2 yıldır deniyorum, sonuç aynı. Aldığım patlıcan fideleri cansızdı, nerdeyse tek çubuktu. Yanlarına tohumdan yetiştirdiğim cılız fesleğenleri diktim, onlar da minicikti. 2 haftada 30.ar santimetre oldular. Yanyana oldular mı, ne hikmetse, patlıcan da fesleğen de deliriyor, ağaç oluyorlar. Hastalıkmış, zararlıymış, hiç bir şey de kalmıyor. Domatesle fesleğen kardeş bitki deniyor, ama domatesin yanında etki bu kadar bariz değil, bunlar inanılmaz. Onun için bütün patlıcan yetiştirenlere tavsiyem, mutlaka yanına fesleğen dikmeleri. Sonra gelsin karnıyarıklar, imambayıldılar, alinazikler :)))
umutyolcusu
23-06-2010, 15:05
Sayın feriha59 verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim.Tohumdan ektiğim fesleğenleri hep domateslerin biberlerin yanına ekerek seyrekledim.Kalanlarıda patlıcanların yanına dikeceğim hemen.Bakalım nasıl olacak.Çok heyecan verici bir olaya benziyor.
Sayın umutyolcusu ah ah tüm ev yapımı tariflerini denedim zararlılara karşı. Biri bitse diğeri baş gösterdi. Kimyasal kullanmak istemedim. Fakat tüm çiçek açanlar pıt pıt döktüler çiçeklerini. Sevincimiz kursağımızda kaldı. :(
Yeni açan çiçeklerin dökülmemesini umut ederek bekliyoruz. Muhtemelen gelecek yıl patlıcan işine girişmeyeceğiz. Hiç bu kadar zorlandığımı hatırlamıyorum ben. Bir de yanlarında fesleğenimde var 4 adet. Faydasını görmedik malesef.
umutyolcusu
03-07-2010, 23:14
6 gündür yazlıktaydım.Patlıcanlarımı az önce annemlerle yazlığa yollarken gördüm inanamadım.Acayip büyümüşler.Ama resimlerini çekip buraya eklemem uzun sürebilir tabi.Yazlıkta şimdilik internet yok.Ama kendi arabamızla giderken götürdüğümüz pek büyümedi.Üstündeki patlıcana veriyor her halde tüm enerjisini.
umutyolcusu
10-07-2010, 22:46
Yanında fesleğen ekili olan bu patlıcanım güzelbüyüdü ama satın aldığım kalım tuz gibi bir gübre de kullandım.Sanırım sadec fesleğenin marifeti değil.Çünkü yanında fesleğen olan bir patlıcanım ilk meyvesini kopardım ama cansız ve küçük kaldı.Bence bitki gelişmeden tomurcuk açarsa kopartılmalıkiönce kendi kuvvetlensin.İlk heyecanla koparmadığıma pişman oldum.
Bu da ağabeyimin balkonunda yetiştirdiği patlıcan. Merakla büyümesini bekliyoruz:)
Kedi Tırnağı
17-07-2010, 00:44
Benim saksıdaki patlıcanımın yaprakları iri ve sağlıklı durumda. Bol miktarda beyaz sinek olmasına rağmen nasıl bu haldeler bilmiyorum. Beyaz sineklerin etkisi sanırım çiçeklerde görülüyor. Çünkü açan tüm çiçekler bir süre sonra kopuyorlar. Domateslerimi ellediğimde de bu sinekler uçuşluyorlar birden. Domateslerde de çiçeklerin bazıları saptan kopuveriyorlar. Meyveye duramayacaklar bu gidişle. Bir türlü fırsat bulup ev yapımı ilaçlardan kullanamadım. Balkondaki tüm bitkilerime aynı anda uygulayacağım. Beyaz sinekler, yaprak bitleri vs. ile toplu mücadeleye girişeceğim bu hafta. Patlıcanın saksısını da değiştim bu hafta. Şimdilik bir sorun olmadı.
Kedi Tırnağı
17-07-2010, 21:16
Sonunda ev yapımı arap sabunu-zeytinyağı karışımlı ilacı balkondaki bitkilerime uyguladım. İrili ufaklı 50 tane saksı olunca bu iş sandığımdan meşakkatli oldu:) Özellikle domatesler epey boylu poslu olduğundan tek tek tüm yaprakların ıslanması için uğraştım. 3 litre ilaç ancak yetti. Bakalım sonuç nasıl olucak? Tabii patlıcan ve domatlarımı istila eden beyaz sinekler ortadan kayboldular. Mine Hanım' ın hep vurguladığı gibi; tek seferde bırakmayıp ara ara bu ilaçlamayı yapmalıyım. bir sonraki uygulamada taze kekikli veya domates yapraklı ilacı uygulamayı düşünüyorum.
Patlıcanların çiçek dökmeleri sona erecek diye umut ediyorum. Belki de başka bir yerde hata yapıyorum. Başlığı baştan itibaren yeniden okudum. Ben suyu abartmamaya çalışıyordum. Yapraklar da güzel durumda olduğu için yeterli oluyor diye düşünüyordum. Belki daha fazla sulamalıyım. Malum sıcaklar da artıyor. Umarım minicik de olsa, bu yaz bir patlıcanı saksıda görebileceğim.
acemi_bahcevan
31-07-2010, 13:46
merhaba,
benim patlıcanım saksıda büyüyor. bu aralar sürekli çiçek açıyor ama bir süre sonra çiçekler dökülüyor. nedeni ne olabilir acaba? bilen birisi yanıtlayabilirse çok sevinirim.
umutyolcusu
31-07-2010, 22:55
Belki saksısı küçük geliyordur.Ben iki patlıcanımı 5 lt'lik kaplarından toprağını bozmadan 10 lt'lik kaba aldım.Gelişimi duran patlıcanım şimdi yeniden tomurcuklanmaya başladı.
Dangerously34
06-09-2010, 22:10
Patlıcan tohumu kaç günde çimlenir acaba? :confused:
Herkese iyi günler patlıcan fidemin yapraklarına yeşil küçük böcekler dadandı bu böcekler zararlımıdır?
Patlıcan pek ilgi görmüyor sanırım.Epeydir katılım olmamış.
Benim patlıcanımın ilk çiçekleri ilaçtan etkilendi ,kurudu.
Yeni çiçek verdi, sevinçten havaya uçtum, meyvesini görünce ne yaparım acaba?
umutyolcusu
07-07-2011, 21:53
Herkese iyi günler patlıcan fidemin yapraklarına yeşil küçük böcekler dadandı bu böcekler zararlımıdır?
Evet o yeşil yaprak bitleri zararlı,arapsabunlu karışımı uygulrsanız faydasını görürsünüz.
zecbaron
05-10-2011, 21:49
Merhaba arkadaşlar, bu yaz balkonda (çok büyük olmasada) domates, salatalık, biber ve şimdi de patlıcan yetiştiriyorum. Domateslerden biraz yedik çok şükür, salatalıklarım 4 kök idi 2 tanesi çok çiçekli idi birden kurudu kayboldu. Diğer ikisinden çok fazla olmasada 10 tane kadar salatalık yedik. Biberlerim çok bereketliydi. Halen yemeye devam ediyoruz. Domateslerden boşalan saksıya patlıcan ektim. Şu an 30 cm falan ama hepsi çiçek verdi. Bu çiçekler kandırmaca mı gerçekten patlıcan olur mu merakla bekliyorum. İnşallah heyecanıma değer ve patlıcanları görmek nasip olur.
aysunhacer
07-06-2012, 18:06
merhaba arkadaşlar benim de saksıda patlıcanlarım var ama saksılarım biraz küçük ben de 10lt.lik su şişelerinden saksılar yaptım patlıcanlarımı aktaracağım fakat bir saksıda iki tane patlıcanım var birbirine çok yakınlar onları birbirinden ayırsam zarar görürler mi ?
Riqardo_81
01-03-2013, 22:28
Patlıcan da gayet bol sebze verdi fakat biraz acı oldu. Pek ilgilenemedim işlerim dolayısıyla, belki de ondandır(sulama açısından).
Çöp kovası yeterli oluyor...
374194
Riqardo_81
02-03-2013, 11:02
10 litrelik çöp kovasında Black Beauty cinsi topan patlıcan..
01.07.2012
http://i.imgur.com/Zzzx6j9l.jpg
18.07.2012
http://i.imgur.com/qFa05lkl.jpg
13.08.2012
http://i.imgur.com/NpRX4c1l.jpg
Patlıcanlarımı ektim iş beklemeye kaldı ;)
Merhaba
Aşağıda ki linkte belirttiğim saksı sorum için cevap verebilirmisiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/10683-3.htm
banusemiha
19-05-2013, 23:00
Bence bu saksıda 4 değil de 2 fide yetiştirseniz daha başarılı olursunuz..Ben de saksıda patlıcan yetiştiriyorum..Fakat arada minik kürekle saksıdaki toprağın bir taraftaki kısmını alıp yeni toprak ve gübre ilave ediyorum
yarın resimlerini de paylaşırım.. inşallah..
bende bu sene balkonumda 2 fide patlıcan yetiştiriyorum.nelere dikkat etmem konusunda fikir yazarsanız sevinirim saksı seçimi toprak seçimi sulama ve güneş açısından bilgi verirseniz sevinirim
banu semiha sizden ricam patlıcanlarınızın resimlerini koyarsanız ve ne zaman ektiginiz hakkında tarih yazarsanız .bende fikir sahibi olurum şimdiden sagolun.
banusemiha
13-06-2013, 22:54
Selam besimaz..Nesajınızı şimdi gördüm..Ben de bugün onlarla uğraştım..Küçük dikdörtgen saksılara birer fide şeklinde ektim..Fakat birer dev haline geldiler...Alt yapraklarını koparıp temizledim..Çünkü çiçeklerini döküyorlardı..Kuvvetini meyvelerine versin diye alt yapraklarını koparttım.. Büyük 20 lt.lik saksılara ektim..Şimdi bekleyip sonucu göreceğiz..Sık sık tavuk gübresi şerbetiyle takviye yapıyorum..İnşallah yarın resimlerini de paylaşırım..
idris şenol
16-06-2013, 20:46
Selam besimaz..Nesajınızı şimdi gördüm..Ben de bugün onlarla uğraştım..Küçük dikdörtgen saksılara birer fide şeklinde ektim..Fakat birer dev haline geldiler...Alt yapraklarını koparıp temizledim..Çünkü çiçeklerini döküyorlardı..Kuvvetini meyvelerine versin diye alt yapraklarını koparttım.. Büyük 20 lt.lik saksılara ektim..Şimdi bekleyip sonucu göreceğiz..Sık sık tavuk gübresi şerbetiyle takviye yapıyorum..İnşallah yarın resimlerini de paylaşırım..
alt yapraklarını koparmak doğru deyil nekadar yaprak olursa
fotosentez okadar iyi olur
saksıda iki üç adt patlıcan yetiştirseniz çok iyi
banusemiha tavuk gübresi şerbetiyle takviye ne demek nasıl yapacagım.birde benim patlıcanımın biri böceklenmiş bütün yapraklarını kopardım komple kökündenmi söksemki digerlerine böcek geçmesin diye.teşekkürler.resim koyarsanız karşılaştırma yapacagım benim patlıcanlarla teşekkürler
Safranlı
19-06-2013, 10:59
Tavuk gübresi şerbetiyle
küçük saksılarda dahi çok verim alamk mümkün oluyor
banusemiha tavuk gübresi şerbetiyle takviye ne demek nasıl yapacagım.birde benim patlıcanımın biri böceklenmiş bütün yapraklarını kopardım komple kökündenmi söksemki digerlerine böcek geçmesin diye.teşekkürler.resim koyarsanız karşılaştırma yapacagım benim patlıcanlarla teşekkürler
Soru banusemiha hanım a sorulmuş ama cevabını ben vereyim isterseniz. Tavuk gübresi şerbetinin hazırlanışı forumda http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/8047.htm yer almakta. değişik uygulamalar olduğu gibi, oran genelde 1/10 olarak uygulanır. bir birim tavuk gübresi 10 birim suyla karıştırılıp beklenerek gübredeki maddelerin suya geçmesi sağlanır. gübre tazeyse bitkiyi yakmaması bakımından çıkan şerbeti tekrar 1/10 ölçüsünce sulandırarak bitkiye verebilirsiniz. Böcek konusuna gelince yaprakları koparmadan ya da bitkiyi sökmeden önce böcek çeşidini bilmek gerekli. uygulaması çok kolay reçetelerle bitkiye zarar vermeden böceklerden kurtulunabilir. örneğin arap sabunu,sarımsak,sıvıyağ ve su ile hazırlanan ev ilacı yapraklara saran birçok böceğe etkili.Kükürt te aynı şekilde zararlıları uzaklaştırır. Uygulamada dikkat edilecek şey yaprak altlarınında muhakkak ilaçlanması. ev yapımı ilaçları da forumda bulabilirsiniz.
efor çok teşekkür ederim aynen dediklerinizi yapacagım.
patlıcanlarım çiçek döküyorr
gölgeADAM
28-06-2014, 01:04
Çok güzel bir yazı ve anlamlı, çünkü yıllardır bıktım herşeyi ABD ye mal eden bilim adamlarından yok efendim fasulye ABD kıtasından gelmiş o şurdan öteki burdan sanki Anadoluda birşey yetişmiyormuşta herşey bu topraklara dışardan gelmiş. :) Ben buyazıyı beğendim.
vuslat40
15-05-2016, 13:37
Iyi gunler 1 dal patlıcan icin 6lt saksı yeterli olurmu cevabınızı bekliyorum
Iyi gunler 1 dal patlıcan icin 6lt saksı yeterli olurmu cevabınızı bekliyorum
Sayın vuslat; konu başlığını başından itibaren okuduğunuzu düşünüyorum.
6 lt çok küçük bir boy. Patlıcanın ortalama 40 cm. kılcal kök derinliği istediğini varsayarsak; bir üyemizin de mesajında belirttiği boyuttaki çöp kovalarından küçük olması (dip kısmına drenaj delikleri açmak şart tabii) beslenme, toprak ihtiyacı, köklenme vs. yönlerinden sıkıntı yaratır.
Açıkçası eşimle; 6 litrelik saksıları sardunya, begonya için kullanıyoruz.
Saygılar
vuslat40
15-05-2016, 17:22
[QUOTE=cockpit;1461867]Sayın vuslat; konu başlığını başından itibaren okuduğunuzu düşünüyorum.
6 lt çok küçük bir boy. Patlıcanın ortalama 40 cm. kılcal kök derinliği istediğini varsayarsak; bir üyemizin de mesajında belirttiği boyuttaki çöp kovalarından küçük olması (dip kısmına drenaj delikleri açmak şart tabii) beslenme, toprak ihtiyacı, köklenme vs. yönlerinden sıkıntı yaratır. *** ederim bilgilendirdiniz icin. Balkonumuz kücük oldugundan dolayı. Fala buyuk saksılarla balkonu daraltmak istememiştım ben 6lt saksıyı domates icin kullanayım bari
vuslat40
15-05-2016, 17:41
Yanında fesleğen ekili olan bu patlıcanım güzelbüyüdü ama satın aldığım kalım tuz gibi bir gübre de kullandım.Sanırım sadec fesleğenin marifeti değil.Çünkü yanında fesleğen olan bir patlıcanım ilk meyvesini kopardım ama cansız ve küçük kaldı.Bence bitki gelişmeden tomurcuk açarsa kopartılmalıkiönce kendi kuvvetlensin.İlk heyecanla koparmadığıma pişman oldum.
***. Kullandıgınız yogurt kutusu 5lt mi
vuslat40
16-05-2016, 12:40
*** fotograf yüklemek icin resmin boyutunu mu kücültcez
*** fotograf yüklemek icin resmin boyutunu mu kücültcez
Benim fotolarımdan yaklaşık 2 mb olanları , kendiliğinden küçülterek eklemişti. Çok yüksek çözünürlük ve boyutta değillerse küçültmeden eklemeyi deneyin lütfen.
Ayrıca bu tür sorularınızı ilgili başlıklarda paylaşmaya çalışınız.
Foruma fotoğraf ekleme başlığı gibi (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256-7.htm)
vuslat40
19-05-2016, 12:20
Benim fotolarımdan yaklaşık 2 mb olanları , kendiliğinden küçülterek eklemişti. Çok yüksek çözünürlük ve boyutta değillerse küçültmeden eklemeyi deneyin lütfen.
Ayrıca bu tür sorularınızı ilgili başlıklarda paylaşmaya çalışınız.
Foruma fotoğraf ekleme başlığı gibi (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256-7.htm)
Denedim olmadı uygulama ile fotografların boyutunu kücülteyim
vuslat40
19-05-2016, 12:22
Iyi forumlar patlıcanmı daha büyük saksı ister yoksa salatalıkmı
Merhaba
Benim patlıcan yetiştiriciliği ile ilgili birkaç sorum olacak. Bahçemde yaklaşık 10 kök, 18 lt lik saksılarda da 4-5 kök patlıcanım var. Kendi çapımda kardeş bitkiler yöntemi uygulamaya çalışıyorum. Bahçedekileri çarli biberlerle karşık ektim, saksıdakileri de domatesle... Kenarlara da fesleğen ve kadike çiçekleri diktim. Hepsinin yaprakları iri ve sağlıklı görünüyor. Toprağa değen ve sararan yapraklarını kopardım. Domates yapraklarından yaptığım ilaçla ilaçladım. Bu arada bahçemde domates, acı biber, kırmızı kapya biber, çarli biber, salatalık ve soğan da var. İlkbaharda bahçeye koyun gübresi ve orman toprağı döktürmüştüm. Diğer sebzelerde sorunum yok, patlıcan, salatalık ve acı biber dışında hepsi meyve vermeye başladı. Salatalıklar henüz yeni ekildiği için sorun etmiyorum. Ama acı biber ve patlıcanlarım çok güzel çiçek açıp sonra da çiçeklerini döküyorlar. İzmir'de sıcaklar bastırdığından bu yana haftada iki kez suluyorum. Kimyasal kullanmak istemiyorum. Buna rağmen patlıcanlarıma yapraktan sıvı bitki besini dahi verdim. Ama halen aynı sorunu yaşıyorum. Deneyimli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim: Bu patlıcanlar neden çiçek döküyor olabilir? Haftada iki kez sulama çok mu az mı? (Konuyla ilgili neredeyse bütün forumları okudum ama kimisinde hergün sulayın diyor kimisinde haftada bir diyor)
Not: Tüm bitkilerimi tohumdan kendim yetiştirip, bahçeye şaşırttım.
Şimdiden teşekkür ederim...
Patlıcan çok nazlıdır kırmızı örümceğe karşı çok fazla duyarlı her zaman kontrol altında tutulmalı, patlıcanın çiçek dökümü yapmasının nedeni çiçek tripsi yani trips nedeniyle çiçek tutumu olmuyor ve dökülüyor bununla mücadele bitkisel bir ilacı var mı bilemiyorum ama kimyasal ilaçları kullanırsanız çiçek tutumu yapmaya başlayacaktır. Hekvidor adlı ilacı kullanmıştım yararını gördüm düşük dozda kullanabilirsiniz ^^
Teşekkür ederim. Peki haftada iki kez sulama konusunda ne düşünüyorsunuz? Çok mu az mı?
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:28
680657
Kerem Örenç
12-09-2018, 17:29
680658
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.