PDA

View Full Version : Sedum (Dam koruğu)

Gatay
09-05-2008, 20:05
Merhaba, resimdeki sukulentlerim sanırım sedum cinsi. İkisini de aynı şartlarda bakıyorum. Ama bir tanesinin yaprakları büzüşmeye başladı. Daha önce bayağı az su verdiğimi düşünerek verdiğim suyu çoğalttım. Bir tanesi kendisini toparladı ama diğeri hala buruşuk ve giderek artıyor. Neden olabilir acaba ? Birşeyleri hatalı yapıyorum ama çözemedim.Daha fazla güneşe ihtiyaçları olduğunu düşünüp yerini değiştirdim ama fark olmadı.

İlkin
10-05-2008, 11:20
Verdiğiniz su miktarını arttırın bence.

k0900
27-06-2009, 18:41
Botanik Adı: Sedum

Türkçe Adı: Dam koruğu

Çok sayıda türleri ve kültür çeşitleri vardır. 500 tanınmış türün çoğu oldukça bodur,toprak sürgünleri ile yayılan sukkulent bitkilerdir. Boyları 5–8 cm. geçmez. Herdem yeşil veya yarı herdem yeşil çok yıllık bitkilerdir. Yaprakları etli, çeşitli form ve büyüklüktedir.Yaprak uçları kış aylarında kırmızı renge döner.

Etli yaprakları sürgünlerin üzerinde kiremit şeklinde dizilmiştir. Çiçekleri yıldız şeklinde ve sarı renklidir. Bu çiçekler uç kısımda bir arada açarlar.

Üretimi: Üretimleri ayırma ve çelikle olur.

Ekolojik İstekler: iİyi drene edilmiş, tam güneşli veya hafif gölgeli alanlarda çok iyi gelişme gösterir.

Kuraklığa çok dayanıklıdır. Besin maddesi yönünden fakir olan topraklarda da iyi gelişme gösterir.

Dikim ilkbahar ve sonbaharda 20–30 cm ara ile yapılır.

Peyzajda Kullanımı: Taş bahçeleri ve çiçek parterlerinde kullanılır. Özellikle taşlı ve kurak alanlar için kullanımları önerilir.

Kaynak :www.megep.meb.gov.tr
(http://www.megep.meb.gov.tr)

k0900
27-06-2009, 18:41
Önemli Sedum Türleri Sedum album (beyaz dam koruğu): 5–15 cm boyunda, çok yıllık, sukulent,yayılıcı, kırmızımsı gövdeli, gevşek kümeler halinde büyüyen yarı odunsu bir bitkidir. Yapraklar 6–12 mm sarmal dizilişli, silindirik-yumurtamsı, sukulent kırmızı renkli ve tüysüzdür. Çiçekler terminal, gevşek, taç yapraklar 2–4 mm, yıldız şeklinde, bazen beyaz bazen pembe renklidir. Yaz aylarında çiçek açarlar.
Çelik ve ayırma ile üretilir. Sürünücü gövdeler toprağa değdiği yerde kök oluşturur.İlkbahar ve sonbaharda keskin bir bıçak ile köklü parçalar ayrılarak yeni yerlerine dikilirler.Bol güneşli ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu, geçirgen, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Az sulanması gerekir. Soğuklara karşı dayanıklıdır.
Kaya bahçelerinde, duvarlar üzerinde, kap içlerinde, teras ve mezarlıklarda, duvarların bitkilendirilmesinde yer örtücü bitkisi olarak geniş alanlarda kullanılır.

Sedum pallidum (dam koruğu); Yükselici veya dik büyüyen 5–15 cm boyunda çok yıllık bitkilerdir. Yapraklar şeritsi kısmen silindirik, tüysüz, verimsiz sürgünler üzerinde sık olarak almaşık, çiçekli sürgünler üzerinde ise daha gevşek dizilmişlerdir. Çiçekler 2–4 dallı salkım şeklinde ve her dalda 2–8 çiçek bulunur.Çiçek renkleri beyaz veya pembe orta damarlı açık pembedir.
Tür 1900 m. kadar olan rakımlarda geniş olarak yayılış gösterir. Çiçeklenme zamanı Haziran-Ağustos aylarıdır.

Sedum acre (acı dam koruğu); 10–20 cm boyunda yayılıcı, gövdeleri sürünücü, çok yıllık herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal dizilişli,kısa, küt uçlu biber gibi acı bir tada sahiptirler. Çiçekler terminal, simoz kuruluşunda, 5 taç yapraklı yıldız şeklinde ve sarı renklidir. Yaz aylarında çiçek açar.
Çelik ve ayırma ile üretilir. Sürünücü gövdelerin toprağa değdiği yerde kök salar.İlkbahar ve sonbaharda keskin bir bıçak ile köklü parçalar kesilerek yeni yerlerine dikilirler.Kesilen gövde çelikleri seralarda köklendirilebilir.
Bol güneşli açık alanlarda ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Soğuklara dayanıklıdır. Yaz aylarında az su verilirken kış aylarında su tamamen kesilmelidir.

Kaya bahçelerinde, bordürlerde, kap içersinde teraslarda ve mezarlıklarda yer örtücü bitki olarak geniş kullanım alanı bulurlar.

Sedum reflexum (sarı dam koruğu); 30 cm boyunda yayılıcı, sukulent, çok yıllık, çiçek taşıyan gövdeler dik, herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar sarmal dizilişli, 1 cm uca doğru sivri, donuk mavimsi veya yeşil renklidir. Çiçekler terminal yoğun simoz kuruluşunda, 5–7 taç yapraklı ve sarı renklidir.Çiçeklenme yaz aylarında gerçekleşir.

Çelik ve ayırma ile üretilir. Kesilen gövde çelikleri seralarda kum ağırlıklı harçlar içinde rahatlıkla köklendirilebilir. İlkbahar ve sonbaharda köklü parçalar keskin bir bıçakla kesilerek çoğaltılabilir.
Bol güneşli yerlerde, açık alanlarda ve ılıman iklimlerde yetişir. Taşlı, kumlu,geçirgen, kireç bakımından zengin toprakları tercih eder. Yaz aylarında su az verilmeli, kış aylarında ise tamamen kesilmelidir.

Kaya bahçelerinde, çiçek tarhlarında, mezarlılarda ve geniş alanlarda yer örtücü bitki olarak kullanılır.

Sedum reflexum (http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/16376.htm)

Sedum sieboldii (Üç başlı dam koruğu): Çok yıllık, sukulent, gövdesi zayıf, yayılıcı kırmızı renkli, sık öbekler oluşturan herdem yeşil otsu bitkilerdir.
Yapraklar üçlü halkalar halinde 1–3 cm uzunluğunda, sapsız, dairemsi tüysüz,kalın etli, açık yeşil renklidir. Çiçekler terminal, 1 cm genişliğinde, yoğun simoz kuruluşunda, pemde renklidir. Sonbaharda çiçek açar.
Ayırma, çelik ve tohum ile üretilir. Bol güneşli yerleri ve ılıman iklimleri tercih eder.Kumlu geçirgen topraklarda daha iyi gelişir. Az ve düzenli su verilmelidir.

Kaya bahçelerinde, balkon ve teraslarda, makramelerde ve duvar üzerinde sarkıcı bitki olarak kullanılır. Uygun iklimlerde yer örtücü olarak da değerlendirilir.

http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/26568.htm

Sedum spectabile (anne çiçeği); Çok yıllı sukulent, 35–45 cm boyunda, dikine büyüyen gövdeli, kuvvetli gür gelişen otsu bir bitkidir. Yapraklar sukulent, karşılıklı, 5–7 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, parlak donuk mavimsi yeşil renklidir. Çiçekler terminal, çiçek kuruluşunun tepesi düz veya şemsiyemsi, 10–15 cm genişliğinde ve pembe renklidir.
Ayırma ve tohum ile üretilir. Erken ilkbaharda ayrılan köklü bitki parçaları saksı ya da yerlerine dikilir. Eğer toprak üstü kısımları kesilirse dipten daha gür sürgünler verir. Güneşli yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Toprak üstü kısımları soğuktan zarar
görür. Kumlu, geçirgen ve verimli topraklarda daha iyi gelişir. Fazla sudan hoşlanmaz.
Soğuk ve kurağa dayanıklıdır.

Kaya bahçelerinde, çiçek tarhlarında, duvar süslemelerinde, balkon ve teraslarda ve iç mekânlarda kullanılır.

Sedum spurium (makarna): Çok yıllık, sukulent, sık gövdeli, alçak boylu,sürünücü gövdeli, 10–15 cm boyunda herdem yeşil otsu bitkilerdir. Yapraklar karşılıklı dizilmiş, 2 cm uzunluğunda, ters yumurta şeklinde, hafif dişli, silli ve açık ve açık yeşil buzlu yeşil renklidir. Çiçekler terminal, simoz kuruluşunda, taç yapraklar az çok dik ve pembe renklidir. İlkbahar yaz aylarında çiçek açar.
Ayırma ve çelikle üretilir. Çelikler çiçeklenme sonunda gövde çelikleri olarak hazırlanır. Sonbahar ve ilkbaharda köklü olarak kesilen bitki parçaları yeni yerlerine dikilir.
Bol güneşli yerlerde ve ılıman yerlerde yetişir. Her türlü toprakta rahatlıkla yetişmekle birlikte, taşlı, kumlu, geçirgen, drenajı iyi kuru toprakları tercih eder. Fazla sulama da zarar görür. Soğuğa karşı dayanıklıdır.

Kaya bahçelerinde, büyük gruplar halinde çiçek parterlerinde, mezarlıklarda, teras ve balkonlarda yer örtücü bitki olarak kullanılır.

sedum spurium (http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=112052)

Karşılaşılan Önemli Hastalık ve Zararlılar
Önemli hastalıkları kök çürüklüğü ve pas, zararlıları ise nematodlar, sümüklü böcekler, yaprak bitleri ve unlu bitlerdir.

Kaynak :www.megep.meb.gov.tr
(http://www.megep.meb.gov.tr)

k0900
27-06-2009, 18:45
Çeşitini bilmediğim sedum 10 gün önce çiçeklenmeye başladı ve muhteşem görüntüsü var.

k0900
27-06-2009, 19:19
Bir kaç sedum fotoğrafı daha, haftada 3,4 kez 4 dk. kadar sulandığında hemen hepsi yoğun çiçek açıyor.

k0900
27-06-2009, 19:36
Yer örtücü, bahçe düzenlemesi, kaya bahçesi tanzimleriyle ilgili bilgilerin bulunduğu MEB kaynaklı PDF dosya meraklıların işine yarıyabilir.

http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/otsu_yer_ortuculer.pdf

k0900
28-06-2009, 22:33
Sedum ve çiçeği;

k0900
09-07-2009, 22:52
Bu güzellikte sedumun;

91867

k0900
12-07-2009, 20:59
Dün Karşıyaka peyzajcılarını dolaştık, hemen hepsinde sedum var. Talebin arttığını, saksıda bile yetiştirildiğini söylediler.

Hatta hazır saksıda aranjman bile yapmışlar:)

Nariel
12-07-2009, 22:25
Kalanchoenin bir türü sanarak çelik aldığım bitkimin sedum olduğunu anladım. Çiçeklendi, çiçekler harika..

Kharel
13-07-2009, 13:56
ben de dağdan bir sedum olduğunu düşündüğüm türü bahçeye getirmiştim. oldukça iştahlı bir şekilde gelişmeye başladı. fotoğrafını çekip ekleyeceğim haftasonu

Öznur
15-07-2009, 23:33
Sedumumun fotoğraflarını çektim ama telefonun çekim kalitesi iyi değil, üstelik hava kapalıydı. Bunlarla idare edelim artık.
Henüz açmaya başlamadı. Nariel'in yüklediği fotoğraftakine banzer şekilde açıyor.

habibe
16-07-2009, 11:02
Bu çiçeği, (adı Sedummuş şimdi öğrendim) Gebze'de Eski bir evin kiremit damında görmüştüm. Üç minik top halindeydi. Bulunduğu yerde ise hiç toprak yoktu. Açıkta duran kıl gibi bir kaç kökü vardı. Tozlu kirli kiremite sarılmıştı. Olduğu yerden alıp cebime koydum. 4 saat kadar sonra saksıya diktim. O sevimli top hallerinden çıkarak boy attılar. k0900 arkadaşımızın eklediği, 10 nolu fotoğrafta ki oldu.

k0900
16-07-2009, 13:50
Peyzajcı Autumn Joy (fotoğrafa bakarak) diyerek aşağıdaki bitkileri verdi.

Tam benzetemediğim için 2 adet aldım, artık çiçeklenince kesinleşir:)

Nariel
16-07-2009, 14:55
Sanırım sizinki Autumn Joy değil Sn k0900. Autumn Joy'un yaprakları daha etsiz, daha bir kağıt gibi ama sizin aldığınız daha etli. Bundan bende de var, henüz açmadı ama pembe açıyormuş, çelik veren kişi öyle demişti.

k0900
16-07-2009, 16:17
Nevsune hanım, Karşıyaka peyzajcılarında fotoğraflarını çektiklerimin tamamı var.

Bizde sonbaharda mezarlık bakımına gitiğimizde ilğimizi çekmişti. Çim alanın ortasına toprak döküp sedumları dikdik, bir an ne yaptık dedik, ama şimdi çok mutluyuz:)

Yaklaşık 10 ay önce dikildiler.

93189

93190

93191

93192

k0900
18-07-2009, 22:35
Sedum reflexum (sarı dam koruğu);

93629
Gövdesi

93630
Çiçeği

k0900
18-07-2009, 22:42
Sedum rupestre Angelina

93631

k0900
18-07-2009, 22:47
Sedum sexangulare

93632

k0900
18-07-2009, 22:50
Sedum tectractinum

93633

k0900
18-07-2009, 22:59
Sedum Autumn Joy

93641

k0900
20-07-2009, 20:57
TÜRKİYE’DEKİ SEDUM (CRASSULACEAE) TÜRLERİNİN COĞRAFİK DAĞILIMI VE BAZI SEDUM TÜRLERİ ÜZERİNDE FİTOKİMYASAL TARAMA ÇALIŞMALARI

Sedum L. (Crassulaceae) cinsinin Türkiye’de 44 türü bulunmaktadır1, 2. Anadolu’da, halk arasında Sedum pallidum’un ayak mantarlarının tedavisinde, S. sempervivoides’in (horozlelesi) ise idrar yolları enfeksiyonlarında kullanıldığı kayıtlıdır2,3. Sedum türlerinin çeşitliliği açısından, Türkiye Avrasya’da en önemli alanlardan biridir.

Giriş

Türkiye Sedum türlerinin doğal yayılışı bakımında Avrasya’da en önemli alanlardan biridir. Bu çeşitliliğin başlıca nedenleri arasında Anadolu’nun sahip olduğu coğrafi zenginlikler (0-5000 m’ler arası yükseklik farkları, iklimsel çeşitlilikler, derin vadi sistemleri, kayalık yamaç ekosistemleri v.b.) gelmektedir. Türkiye 11’i endemik, 1’i endemik olmayan nadir, 5’i alttür ve 4’ü varyete olmak üzere toplam 44 Sedum türüne sahiptir.

Materyal ve Yöntem

Çalışma sırasında, Flora of Turkey, TUBİVES ve alan çalışmalarından yararlanılmıştır. Alan çalışması Ağrı (Ağrı Dağı Çili geçidi), Antalya (Kemer, Kumluca, Alanya ve Akseki), Muğla (Marmaris, Dalaman, Fethiye ve Finike), Artvin (Borçka ve Hopa), Erzurum (Uzundere ve Tortum), Rize (Ovit Dağı geçidi), Trabzon (Maçka ve Zigana geçidi) ve Van (Van Gölü çevresi)’da gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’deki Sedum çeşitliliği coğrafik dağılım ve peyzaj özellikleri ile ilgili olarak değerlendirilmiştir. Endemik ve endemik olmayan nadir Sedum türleri belirlenmiştir.

Kaynak ve devamı : http://www.alpineplants.org/Download/15.pdf

k0900
20-07-2009, 21:42
Bazı sedumların Türkçe ve Latince isimleri;

Kaside, Kırbaçsırımı Scutellaria orientalis

Acı damkoruğu Sedum acre

Beyaz damkoruğu Sedum album

Sarı damkoruğu Sedum reflexum

Üçlüm çiçeği, Üçbaşlı damkoruğu Sedum sieboldii

Anne çiçeği Sedum spectabile

Makarna Sedum spurium

k0900
15-08-2009, 20:14
Sedum album Beyaz damkoruğu

98199

Kaynak : wikipedia

berduray
20-08-2009, 21:30
Sedum morganianum

k0900
27-08-2009, 23:49
Sedumla ağaç havuzu. Sulanan ağaçlarda hemen yükselen yabani otlara karşı bir deneme;

99991

BirLira
31-08-2009, 03:19
100500

100501

denizakvaryumu
05-09-2009, 19:00
Delosperma congestum da bir bulabilsek :)

Resimlerdeki sedumların hemen hepsi sanırım 4 mevsim fidancılıkta var.

k0900
05-09-2009, 19:07
Kaya bahçesindede yazmıştınız, Türkçe ismini biliyormusunuz ?

denizakvaryumu
05-09-2009, 19:17
Türkiye'de bilinmediği için Türkçe ismi yok.

http://www.baldur-garten.de/produkt/1622/Goldtaler/detail.jsf

Almanca goldtaler.

Nariel
20-01-2010, 21:56
Sedumumun çiçekleri öbek öbek pembe açacak diye hayal ederken hiç beklemediğim bir çiçek yapısı ile karşılaştım. Bu seduma sahip olanınız var mı? Yaprak kenarları kızılımsı.

k0900
20-01-2010, 22:12
Autumn Joymu sedum ? Kıştan olabilir, İsatabul'damı bitki?

Nariel
20-01-2010, 22:29
Ben ilk başta Autumn joy'u bu sanıyordum ama sonra sizinkileri görünce anladım. Bu gösterdiğim Autumn joy değil. Ama internette buna benzer gördüğüm sedumlar pembe öbekler halinde çiçek açmıştı, bunu aldığım yerdeki kadın da "çok güzel pembe pembe çiçek açar" demişti..

Bitki Silifke'de.

k0900
20-01-2010, 22:34
Hem evdeki, hem bahçedeki tüm sedumlarda biraz az, biraz fazla kırmızılıklar var, ben bunu soğuklardaki tepkisine yormuştum.

Nariel
20-01-2010, 22:42
Bende Autumn joy var ve pembe açtı sonbaharda, eminim bu o değil. Şimdi baktım google'den, benimki Sedum sieboldii'ye çok benziyor, çiçeklerinin de onun gibi olacağını sanmıştım.

Ama çiçekleri Echeveria'nın çiçekleri gibi aşağı bakıyor, boynu bükük, avize gibi. Renkli de değil. Sedum sieboldii de değilse ne bu o zaman? Bu succulentin adı ne başlığında da sorayım.

umıt79
21-01-2010, 20:02
31 numaralı mesajda ki bitkiden yıllardır bahçemizde bir köşede yayılmaya çalışıp duran bitkicik var.Ama hiç çiçek açtığını görmedim.Her çeşidi çiçek açar mı?

Dikkatimi çeken başka bişeyde bu bitki toprak bile istemeden yaşayabiliyor.Aylarca topraksız beton zemin üzerinde düştüğü yerde gelişimini sürdürebiliyor...

Nariel
24-01-2010, 17:18
Birkaç mesaj yukarıda belirttiğim sedumun genel görünüşü bu şekilde. Türü ne acaba?

k_donmez
08-02-2010, 15:52
Değerli arkadaşlar, sedum türleri Ankara iklimine uygun mudur? Yetiştirip, dışarıda toprağa ekili vaziyette bir kış mevsimi atlatan var mı? Uygun tür veya türler konusundaki fikirlerinizi bekliyorum. Bir de Ankara'da bu bitkinin tohum ya da fidelerini nerede bulabilirim?

gilan
08-02-2010, 16:40
Ankara'da rahatlıkla kışı dışarıda atlatıyorlar. Şu an bahçemde 5-6 çeşit var sanırım.

Baharda aşağı yukarı her çiçekçi/fidancıda birkaç tür sedum bulabilirsiniz. Karşıyaka çiçekçileri, çayyolu çiçekçileri, bentderesi çiçekçileri...

skaraca
08-02-2010, 22:04
Bu linkte (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18045) soğuğa dayanıklı birkaç sedum ve sempervivum hakkında bilgi ve fotoğraflara ulaşabilirsiniz.

Nariel
14-03-2010, 22:09
Sedumumun çiçekleri öbek öbek pembe açacak diye hayal ederken hiç beklemediğim bir çiçek yapısı ile karşılaştım. Bu seduma sahip olanınız var mı? Yaprak kenarları kızılımsı.

Çiçekler gerçek yüzünü gösterdi:p

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129717&d=1268422786

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129718&d=1268422786

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=129720&d=1268422786

Nariel
14-03-2010, 22:20
Bu sedumları da bugün doğada görüntüledim. Birkaç parça yanımda getirdim çoğaltmak için.

umıt79
16-03-2010, 22:41
Bunlardan bizim bahçe de bir miktar var. Gayet çabuk yayılan bir bitki..

oppss!
17-03-2010, 19:10
Gerçekten çok arsız bazen kontrol etmek bile zor olabiliyor...
Askılı saksılara uygun olabilir diye düşünüyorum...

umıt79
17-03-2010, 19:27
Çok fazla sarkıcı değil ilginç olabilir yinede .fakat dar ağızlı ve yüksek bir saksıda gayet zarif durduğunu söylemeliyim...Bahçede kusurlu görünen yerleri çok sevimli kaplayabilecek bir bitki.

Nariel
22-04-2010, 13:14
Bu sedumları da bugün doğada görüntüledim. Birkaç parça yanımda getirdim çoğaltmak için.

Yukarıda alıntıladığım mesajımdaki doğadan getirdiğim sedumlar çiçek açmış. Çok çok küçükler ama çiçeklerin yıldız biçimindeki kusursuzluk yine de görülebiliyor..

k_donmez
08-05-2010, 21:34
Sedumlar Ankara'da dışarıda kışın canlı kalıyor. Bir arkadaşım ortancaların köklerini korumak için sedumları malç gibi kullanıyor. İyi fikir. Ortancalar baharda sürgün verip canlanıyorlarmış. Bendeki türler de uyumlu bir şekilde bahçe ortamında gelişiyorlar.

jojoba çiçeği
08-08-2010, 16:49
sedumu yer örtücüler dersinde anlatmıştım :) örnek olarakta sedum spectabile türünü götürmüştüm derse.

k_donmez
28-10-2010, 20:11
Bahçedeki bir kaç sedum türünden biri olan sedum sieboldii Ekim ortasında güzel çiçeklerini gösteriyor. Harika bir pembe ton var. Bu tür kışın kuruyup baharda tekrar sürgün veriyor.

lepiska
29-11-2010, 16:14
merhabalar. sedumum aldığımda çok yapraklıydı ancak seradan eve gelene kadar neredeyse her yaprağını döktü. şu anda ufacık bir dokunmayla ya da hafif bir rüzgarla kalan yapraklar da düşüyor. sebebi ne olabilir acaba? bu normal mi?

alperfect
28-03-2011, 23:36
Fotoğraflarını ilave ettiğim sedumlar birbirinden farklı tür mü acaba. Bir kaç dalı kuru toprağa kısmen diktim, dikmekle toprağın üzerine öylesine koymak arasında bir durum doğrusu bu şekilde çoğaltılabilir mi

alperfect
28-03-2011, 23:43
Bir önceki mesajımda küçücük tek parça olan tür yayılıp çok güzel kaplamış her yeri, ben en çok onu sevdim. Önce 3 tür olduğunu düşündüm ama sonra en küçük kırmızı olanın farklı gibi geldi. Bu arada bir de misafir vardı ben ot-burç çekerken poz verdi hatrı kalmasın onun da fotoğrafını çektim :)

k_donmez
03-04-2011, 17:41
Kış başında tamamen kurudu. Hemen ardından toprak üzerinde yeni sürgünler belirdi. Kışı evde geçirdi. Şimdi yeniden bahçede.

nurguldk
20-04-2011, 13:13
Sedum Joy ve sieboldii Ankara'da kışı bahçe de geçirebilir mi? Sizce kaya bahçesine ekebilir miyim?

gilan
21-04-2011, 20:58
Ankara'da sedum türleri rahat kışı geçiriyor.
Sieboldii ve Autumn Joy için de özellikle Dave's Garden'dan baktım, ikisi de -35, -40'a kadar dayanıyormuş. :)

http://davesgarden.com/guides/pf/go/51498/
http://davesgarden.com/guides/pf/go/126537/

nurguldk
22-04-2011, 09:05
Süper :) Bahçeye dikiyorum o zaman :))

k_donmez
10-05-2011, 15:28
Bir site üyemizden sedum lampranthus grubundan olduğunu öğrendiğim bu bitkinin tam adını bilen var mıdır. Çiçekleri çok küçük, yarım santim çaplı ve çok uçuk pembe-eflatun rengi var.

selis
16-05-2011, 17:16
Sedum acre..

musbet
24-06-2011, 23:48
Sedumların kışı dışarda geçiriyor olmalarına çok sevindim.bu aralar bende sedumlara sardım, gözüme bir başka güzel geliyorlar. hafta sonu dragos sahiline giderken yol kenarındanı serayı görünce dayanamadım bi gezelim dedim. İyiki gitmişim 4 çeşit sedum aldım fiyatlarıda çok uygun geldi bana 50 kuruş:)

bettyycim
25-06-2011, 20:56
O nasıl Sedummuş 50 kuruş merak ettim doğrusu resimlermisiniz ;)

gilan
27-06-2011, 17:50
Sedum türleri genelde hep 50 kuruş oluyor, mevsimlik fiyatına satılıyor. :)

sakagun
27-06-2011, 19:25
Saksıma nereden geldiğini bilmediğim Sedum Album hızla iki saksımı kapladı. Üçüncü saksıda da çıkmayı başarmış. Aşırı yayılıcı bir bitki.

musbet
27-06-2011, 23:15
O nasıl Sedummuş 50 kuruş merak ettim doğrusu resimlermisiniz ;)

4 çeşit ama cinsi nedir bilemicem foto yükleyemiyorum şimdilik:) fiyatını duyunca bende çok şaşırmıştım ama gerçekten güzeller ve çok sağlıklılar.

ardabora
28-06-2011, 10:34
Ben de bu ayın başında, küçük iki saksıda sedum album aldım.Tanes 50.krş'tan. Aynı fiyata sedum hispanicum,sedum reflexum da vardı.

yağ-mur
30-06-2011, 00:46
Ben de bu ayın başında, küçük iki saksıda sedum album aldım.Tanes 50.krş'tan. Aynı fiyata sedum hispanicum,sedum reflexum da vardı.

siz nerden aldınız ardabora,ben geçen eminönü çiçek pazarına gittim hiç yoktu:(

ardabora
30-06-2011, 17:47
Sarıyer-İstinye'de bir çiçekçiden aldım. Migros'a giderken yol üzerinde.

dünyam1
19-09-2011, 17:47
nette dam korugu salata yapılıyor diye okumuştum sizce bahsettiğiniz konulardaki yenmiyor değilmi?

yener.T
02-10-2011, 16:09
Bende bu sedumları yazın Ağaç AŞ.nin Alibeyköy fidanlığından 40 krşa almıştım.Mevsimlik fide olarak satıyorlardı.Bazı çeşitler:Sedum Albüm,Sedum reflexum,sedum meksikanum, sedum sieboldii, sedum rubrotinctum

selis
30-03-2012, 13:02
Sedum palmeri üzerindeki şu yapışkan böceklerden bir türlü kurtulamadım.. İlaçta fayda etmedi.. Bugün bütün çiçekleri kopardım..
Ayrıca üzerinde tohum keseleri var.. İçinde de minicik beyaz tohumlar.. Çok ilginç.. ;)
278377

Hepgül sedumlar bahçede saksı içinde daha güzel gelişiyor.. Sanırım saksıya dikilme sebebi sarkık görüntüsünden dolayı.. Ben sedum sarmentosumu bahçeye diktim.. Çim gibi göründüğü için pek hoş durmadı.. Tabii bu benim fikrim :rolleyes:

selis
01-04-2012, 12:20
Sedum morganianum (http://plantsarethestrangestpeople.blogspot.com/2011/02/random-plant-event-sedum-morganianum.html)un yapraklarından çoğaltmaya çalışıyorum.. Bir türlü olmuyor..toprağı sevmemiştir diye farklı bitkilerin diplerine de koydum, çoğu balon gibi söndü..Henüz sonuç yok.. Var mı önerisi olan? ;)

Hillbilly
11-05-2012, 18:20
İlk Sedumum (Sedum kamtschaticum variegatum) geçenlerde satın aldım.:cool:
http://www.wildgingerfarm.com/images/Sedumkamschaticumingardenclose.JPG
http://timoilves.planet.ee/haljastus/photos/Sedum%20kamtschaticum%20Variegatum.jpg

selis
15-05-2012, 15:06
Ormandan 2 dal almıştım.. Sanırım yabani bir tür.
Saksıda ve güneş gören..
295958
Bahçede ve gölgede duran.. Arasında oldukça fark var..
295959

Sedum acrenin yerde olması hoşuma gitti, daha büyük bir alanı kaplamasını isterdim..
295960

feriha
05-06-2012, 22:58
305027

Türünden çok emin değilim, saksıda ikisi alaca yapraklı 3 çeşit sedum var.

Soldaki Sedum kamtschaticum alaca yapraklı sarı turuncu çiçekli gibi

İsimlerini bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.:)

gilan
05-06-2012, 23:16
Arkadaki tam görünmüyor ama Sedum tricolor olabilir.

Sağdaki de Sedum angelina'ya benziyor ama benzer başka türler de var. Eğer angelina ise tam güneşte çok güzel sarı-turuncu bir hal alıyor. :)

resul22
03-10-2012, 11:38
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yerortucu-ve-yayilicilar/295958d1337087133-100_5699-small-.jpg

Sayın selis bu sedum türünün adını biliyor musunuz? Geçen yıl çiçekçiden aldığım bir balon çiçeğinin saksısında vardı ve başka saksıya ekip hızlı bir şekilde çoğaltmıştım fakat kışın hepsi dondu.

selis
03-10-2012, 12:52
İnanın bilmiyorum.. Dediğim gibi, Balıkesir'den ormandan sökmüştüm..
Minik beyaz çiçekler açıyor..

zenfree
03-10-2012, 13:15
Sayın selis bu sedum türünün adını biliyor musunuz? Geçen yıl çiçekçiden aldığım bir balon çiçeğinin saksısında vardı ve başka saksıya ekip hızlı bir şekilde çoğaltmıştım fakat kışın hepsi dondu.

Saksıyı attınız mı? Kurusa bile ilkbaharda yeniden sürgün verirdi.

Sedum cinsi http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/16376.htm

resul22
03-10-2012, 16:21
Saksıyı attınız mı? Kurusa bile ilkbaharda yeniden sürgün verirdi.

Sedum cinsi http://www.agaclar.net/forum/yerortucu-ve-yayilicilar/16376.htm

Malesef attım. :( Çok hoşuma gidiyorlardı ve çok hızlı bir şekilde saksıyı kaplamıştı.

selis
06-12-2012, 14:15
İsmini bilmiyorum ama, bu kadar miniğini de hiç görmemiştim ;)
351905

nurcanaybay
06-12-2012, 17:16
Sn.Selis ,
ismi sedum oreganum.

Tam güneş ,nemli -kumlu -iyi drene topraktan hoşlanır.Yaz başında sarı çiçekler açar.Sonbaharda turuncu-kırmızı renk değiştirir.

Bölgeleri :4-9

Kaya bahçelerinde ,basamak taşları arasında ,zemin örtücü olarak yetiştirmeye uygundur.

Druppel
07-12-2012, 22:49
Sedum morganianum sedum burritonun diğer adı mı, ben araştırdığım kadarı ile ikisi farklı türler
Sevgili yeşil dostlarım beni bu konuda aydınlatır mısınız

nurcanaybay
08-12-2012, 17:04
Mesajınızı görünce merak edip araştırdım.Sanırım sedum burrito sedum morganianum'un
alt varyetesi .Emin olmak için yetiştiren arkadaşların yanıtını bekliyelim.

selenn
09-12-2012, 00:12
Sayın Druppel, karıştırmakta haklısınız çünkü bu iki bitki birbirine son derece benzeyen alt türler.

Aralarındaki fark şu;

Sedum morganianum (yaprakları ince uzun, gövde ince, narin)

352552

Sedum burrito (yaprakları kısa, yuvarlak, gövde kalın)

352553

selenn
14-12-2012, 13:02
Sedumlar birbirlerine bazen o kadar çok benziyorlar ki ayıramıyor insan. Benim sıklıkla kullandığım bir Sedum Kaynağı vermiş olduğum link. Merak edenler için;
http://www.sedumphotos.net/main.php

günebakan
14-12-2012, 18:50
Harikasın Selen'ciğim bende bu ikisini karıştırıyordum bu fotoğraflae ve site çok iyi oldu:)))Teşekkürler

selis
14-12-2012, 23:45
Geçen yıl Sn. Selçuk44ün balkonunda görüp, ısrarla bu rengin başka bir tür olduğunu iddea etmiştim.. Kendisi de yine ısrarla fazla güzeş aldığı için sarardığını söylemişti.. ;)
354791

İki dal koparmıştım, fakat Selçuk Bey haklı çıktı.. Tamamen güneş görmeyince yeşile dönüyormuş. :)
354792

Synnada
11-02-2013, 12:09
Balkonumun güzellerinden bir tanesi

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43233

http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=43234

mügem
10-03-2013, 15:11
Merhaba,fotolardan anladığıma göre benim de bir sedum sieboldiim varmış.Ben açtıktan sonra budamıştım.Tekrar patlıyor.
376926

mügem
10-03-2013, 15:14
Yine bu sedumum da kışın budandı.Aslında tamamen kestim.Çünkü acayip,yamuk ve uzun kollar atmıştı.Şimdi tazelendi.Ama bunun türünü anlayamadım.
376927

elta
10-03-2013, 17:43
Sayın mügem, Sedum sieboldii'yi budamasanız da kışın tüm dalları kurur ve dökülür. Baharda çoğalarak tekrar çıkar.

drhegeli
24-03-2013, 07:54
Bir üyemizden hediye gelen Sedum rubrotinctum... Çiçeklendi.... :)

381144

mügem
05-04-2013, 22:59
Minik sedumlarımın saksıları da minicikti.
386024
386025
Büyük saksıya geçtiler,köklerden ayrılıp,bölündüler.
386026
386027
Bu da doğal ortamda,Kozak Yaylası'ndan bir sedum.
386028
Sedumlar o kadar birbirine benziyor ki,türlerini ayıramadım.

nova35
11-04-2013, 18:11
Merhaba benim bu cicegim buradaki fotograflara benziyor o yüzden buraya yazdım, ama ne oldugunu bilmiyorum tırnak diye aldım ama bunu verdi cicekci ne oldugunu blen var mı? insallah dogru yere yazmısımdır yanlıs yere yazdıysam affedin lütfen tesekkürler..

nurcanaybay
11-04-2013, 19:46
Bitkiniz acem halısı , forumda bu konu ile ilgili başlık var .İstediğiniz bilgiye oradan ulaşabilirsiniz.

nova35
11-04-2013, 19:51
tesekkür ederim ne cok aradım bu bitkiye benzer fotografları ama isim bilmeyince bulmak cok zor. sayenizde ögrendim hemen inceliyorum cok sağolun :)

p.m.nihan
20-06-2013, 09:48
Fidanlıktan kırmızı yapraklı aldığım sedumlar, yeni yerlerinde gelişip büyüdükçe bütün yaprakları yeşile döndü, sebebini bilen var mı?

sardunyadervis
18-03-2014, 12:27
Orada soğuk görmüş

p.m.nihan
26-03-2014, 07:56
@sardunyadervis Daha sonradan öğrendiğim kadarıyla sukulentler az su bol güneş gibi koşullarda renkleniyor ama soğuk da bir faktör olabilir tabii.

gökhan Arslan
10-05-2015, 16:29
Arkadaşlar bu sedumun adını bilen var mı?

sakdag
10-05-2015, 19:32
İsmi: Sedum sarmentosum. Çok güzel açmış.

gökhan Arslan
10-05-2015, 19:47
Teşekkür ederim Sayın sakdag :)

nimo
11-07-2016, 13:32
Torf diktiğim için defalarca köklenmeyen sedum rubrotinctum doğal toprağa dikince bi ay içinde bu hale geldi :)

621545

621539

bergenia
04-09-2017, 01:23
Bu da benim doğada bulduğum sedum. Bugün bir tutam kökleyip getirdim. İsmini bilmiyorum. Keşke daha çok alsaymışım benimde korunması gereken minik ortancalarım var.
https://i.hizliresim.com/ZEva6g.jpg

Muberra
19-11-2017, 18:58
Buda pembesi sanirim

ygmrr
04-01-2018, 20:16
Selamlar,
Sedum reflexum bitkimin bir haftadır yaprakları dökülüyor. Bu hafta ilgilenemedim acaba içerde fazla mı kaldı. Aşırı sulamadım neden olmuş olabilir?
Lütfen yardımm :( Ölürse çok üzülürüm

TCM
04-01-2018, 21:50
Selamlar,
Sedum reflexum bitkimin bir haftadır yaprakları dökülüyor. Bu hafta ilgilenemedim acaba içerde fazla mı kaldı. Aşırı sulamadım neden olmuş olabilir?

İçeride durmuyor di mi?

ygmrr
05-01-2018, 07:18
İçeride durmuyor di mi?

Maalesef içerdeydi ama dün dışarı çıkardım.
Normalde evde değilken içeri alıyorum sukulentleri ama bu aralar iş yoğunluğundan içerde kaldılar.
Hayata döner mi acaba? :confused:

TCM
05-01-2018, 22:34
Kolay kolay ölmez onlar, kökleri varsa (yoksa çok soğukta tutmayın) tekrar canlanırlar.

Sevgi Durul
05-01-2018, 22:46
Selamlar,

Dona dayanıklı bir bitki, içeride tutmayınız. Buradan (https://davesgarden.com/guides/pf/go/3294/) anladığım kadarıyla, -34.4 dereceye kadar dayanıklı. Benimkiler yaz kış bahçede.

ygmrr
06-01-2018, 13:16
Cevaplar için çok teşekkür ederim. Dışardalar şuan. Canlanırlar inşallah. Bundan sonra ihmal etmek yokk.

TCM
06-01-2018, 16:49
Dona dayanıklı bir bitki, içeride tutmayınız. Buradan (https://davesgarden.com/guides/pf/go/3294/) anladığım kadarıyla, -34.4 dereceye kadar dayanıklı. Benimkiler yaz kış bahçede.

-25-30 kesin, çünkü benimkiler üçüncü senesinde yaylada topraktalar. @ygmmr sizinkine bir şey olursa bizim taraflara bir uğrayın, istediğiniz kadar bahçeden götürün ;)

ygmrr
09-01-2018, 09:40
O taraflara gelebilirsem alırım kesin :)

tuyku
14-03-2018, 13:52
Sulukentlerin arasında şüphesiz ki en sevdiğim sukulent bu ancak benimki bütün yapraklarını tek tek düşürüp kurudu.Nerede yanlış yaptım bilmiyorum,sanırım çok sulamaktan korkup az suladım :(

evolutıon
02-04-2018, 00:27
merhaba��*♀️ sedum burrito bakımı ile ilgili bilgi verebilir misiniz? birkaç sitede bişiler okudum ama hepsinde farklı öneriler vardı����

cleryaa
03-06-2018, 10:32
https://i.hizliresim.com/aYyzgR.jpg (https://hizliresim.com/aYyzgR)

Merhaba, bu kökler ile birlikte bitkim bana ne demek isyiyor?

sukulent sever
06-06-2018, 23:25
https://i.hizliresim.com/aYyzgR.jpg (https://hizliresim.com/aYyzgR)

Merhaba, bu kökler ile birlikte bitkim bana ne demek isyiyor?
Merhaba cleryaa.. Sanırım bitki topraktan yeterince nem alamadığı için o kökleri uzatmış. Daha fazla suya ihtiyacı var gibi görünüyor

Esengül14
29-12-2018, 20:35
Torf diktiğim için defalarca köklenmeyen sedum rubrotinctum doğal toprağa dikince bi ay içinde bu hale geldi :)

621545

621539

Kusura bakmayın rahatsız ediyorum özel bir formülü mü var bu türün,ne yaptıysam olmadı kurudu gitti tutunamadı çok üzüldüm

siflera12
03-02-2019, 14:57
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum özel bir formülü mü var bu türün,ne yaptıysam olmadı kurudu gitti tutunamadı çok üzüldümBelki çok fazla suluyor olabilirsiniz [emoji848]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Pileas
05-07-2019, 01:13
Merhaba arkadaşlar sedum aldım bir yerden cogaltmak için suya koydum çurudu ismini zor buldum şimdi çoğaltma tekniğini buldum ama bitki yok.çok ta sevdiğim bitki minik ysptaklı. Biri benimle paylasabilir mi rica etsem ?

acemi25
10-07-2019, 08:03
Merhaba arkadaşlar sedum aldım bir yerden cogaltmak için suya koydum çurudu ismini zor buldum şimdi çoğaltma tekniğini buldum ama bitki yok.çok ta sevdiğim bitki minik ysptaklı. Biri benimle paylasabilir mi rica etsem ?

Nasıl bir şeydi, çoğu minik etli yapraklı oluyor?

yoleri
05-09-2019, 22:32
Merhabalar ,
Ağustos ayı sonunda yolum bilkent şehir hastanesi onkolji hastanesine düştü.
bina çevresinde sadece sedum reflexumların çok düzenli şekilde toprağa serildiğini gördüm.
Ülkemizde bu kadar akıllı insanların olduğu ve bu fırsatı kullandığını çok az gördüm.Takdir edip , devamının tüm türkiye çapına yayılmasını ,dünyaya da örnek olacağını yazarak dilek ve teşekkür ettim.

Hemen geçiştirici şekilde bir cevap aldım üzüldüm.

Sıfır suyla yetişen, iyi biryer örtücü ,erozyon koruyucu olan , - 30 ' lara kadar dayanan bu bitki ; ülkemiz ve erozyon bölgeleri için çok hayati değerde .
En azından burada kıymeti bilinir, gelecek nesillere aktarılır.
Evde sokaktan koparttığım tek bir sedum reflexumu saksıda kendi haline bırakıp toprağa verdim . 2 sene sonunda çok kötü bir toprakta olmasına rağmen yayılmaya devam ediyor.

yoleri
05-09-2019, 22:40
1 kurak 1 yağışlı yıl sonunda tek daldan susuz çoğaldı

acemi25
09-09-2019, 15:38
1 kurak 1 yağışlı yıl sonunda tek daldan susuz çoğaldı

Paylaşım için teşekkür ederim, bunlar Erzurum şartlarına uyum sağlıyorlar. Dağlarda çok sedum gördüm. Fakat her yeri bunlarla kaplamak ekosisteme zarar vermez mi acaba?

yoleri
10-09-2019, 11:02
sayın acemi25,
Keşke derdimiz bu olsa.
erozyon , kuraklık , ilaç - tohum bağımlılığı , kalite düşüşü v.b o kadar çok tarımsal sorunumuz var ki ...
hem , dam koruğunu istilacı şekilde çoğaltmak çok kolay değil gördüğüm kadarıyla.

yine de konu uzmanı varsa bilgilendirmesi daha iyi olur.

acemi25
10-09-2019, 11:22
sayın acemi25,
Keşke derdimiz bu olsa.
erozyon , kuraklık , ilaç - tohum bağımlılığı , kalite düşüşü v.b o kadar çok tarımsal sorunumuz var ki ...
hem , dam koruğunu istilacı şekilde çoğaltmak çok kolay değil gördüğüm kadarıyla.

yine de konu uzmanı varsa bilgilendirmesi daha iyi olur.

Evet gerçekten keşke tek derdimiz bu olsa, o kadar haklısınız ki...

dryad
11-04-2020, 22:07
Ben sedumlara aşığım. Babaannemin köyde kireç boyalı saksılarında birçok türü vardı. Ben ondan sedum palmeri almıştım. Babaannemi kaybettik, çiçeği bende büyüdü, her sene sarı çiçeklerinden mahrum bırakmıyor. Bu hafta bu sedumlardan da edindim: Sedum sieboldii, Sedum kamtschaticum, Sedum dasyphyllum Minor. Elimdeki türleri çoğaltmak istiyorum iletleyen süreçte.

Yaseminırmak
22-10-2020, 02:58
Merhaba arkadaşlar bende sedum çeşitlerine hayranım ve bulamıyorum elinde benimle Çelik paylaşmak isteyen olursa çok sevinirim

Diadem
08-02-2021, 09:06
Herkese sevgi, saygı, selamlar :) Forum ve sitenin çok uzun zamandan beri takipçisiydim, çok bilgi sahibi olmuş, çok faydalanmışımdır. Üye olmam için sorum olması gerekiyormuş, o da gördüğünüz bu minik sedum burrito’ya nasipmiş meğer...

Hiç bu hale gelmiş bir tanesini daha görmedim. Tecrübe edenler ya da fikri olanlar yazabilirlerse çok sevinirim.
Cam balkonda Ankara soğuğunda mutlu görünüyordu. Derken soğuklar iyice bastırınca bir haftada bu hale geldi. Sulamıyor sayılırdım. Benim de suçum tabii, soğuğa dayanıklı diyerek dışarıda kalmasında direttim. İçeriye alınca biraz su verdim. Bir haftadır da içeride. Yapraklar jelibonumsu kıvama geldi; görünüşte diriler(diptekiler hariç). Normalde dokununca dökülmeye hassas bir tür olmasına rağmen o konuda bir fark oluşmadı. Böylesi donan bir sukulente yaklaşım nasıl olmalı? Beyazlar yakıştı aslında ama, önemli olan: düzelir mi, yoksa beyaz salkımları tamamen kesmeli miyim, ne yapılmalı sizce?

TCM
08-02-2021, 14:54
Soğuktan renk değiştirmiş diyor ve kenarda bekliyorum doğru mu dedim diye.

Muda
08-02-2021, 14:57
Yazıları okumadan fotoğrafı görünce albino renkli olanı da varmış diye sevinmiş beğen tuşuna basmıştım. Ancak okuyunca üzüldüm. Umarım yaşar. Donma durumunda soğuklara dayanıklı olanlar dışında yaşayamıyorlar. Biraz zaman geçince hayatta olup olmadığı kesinleşir. Bizim sitelerde donlara dayanıklı denilmesine rağmen yabancı sitelerde dayanıksız olduğu yazıyor. Keşke dayansa. Kocaman bir saksı var

Diadem
09-02-2021, 13:44
Değil mi Sayın Muda, albino olarak da ne güzel :) Maalesef yabancı dilde herhangi bir kaynaktan istifade etmemiştim. Haklısınız, bakmak lazım. Burada cevaplara bakmamın akabinde daha fazla bekleyemedim, yeşil kalmayı başaran 3 dalı ayırıp, kalanı attım. Kopan yeşil yaprakları da toprağın üstünde çoğalmaya durdurdum. Zayiat çok, ama kurtulanlanlara bayağı sevindim. Dersimi aldım :D

Yazıları okumadan fotoğrafı görünce albino renkli olanı da varmış diye sevinmiş beğen tuşuna basmıştım. Ancak okuyunca üzüldüm. Umarım yaşar. Donma durumunda soğuklara dayanıklı olanlar dışında yaşayamıyorlar. Biraz zaman geçince hayatta olup olmadığı kesinleşir. Bizim sitelerde donlara dayanıklı denilmesine rağmen yabancı sitelerde dayanıksız olduğu yazıyor. Keşke dayansa. Kocaman bir saksı var

Diadem
09-02-2021, 13:52
O jelibonlukla kurtulurluğu yoktu beyaz dalların Sayın TCM; doğru demiş olmanızı isterdim :( Yani beyazlara elveda dedim.

Soğuktan renk değiştirmiş diyor ve kenarda bekliyorum doğru mu dedim diye.

Mesut Temiz
09-02-2021, 18:18
O jelibonlukla kurtulurluğu yoktu beyaz dalların Sayın TCM; doğru demiş olmanızı isterdim :( Yani beyazlara elveda dedim.

Bu türle ilgili bu tür bir deneyimim olmamakla birlikte (çok eskiden bakmıştım ancak donma sorunu olmamıştı Sakarya'da), yeşil kısımlar donmamış olabilir ya da gövdenin alt kısımları muhtemelen donmamış olabilir... Bir ihtimal de köklerden ya da köklere çok yakın gövdeden yeni sürgünler vermesi... Bence bir süre sulamadan beklemenizde fayda var.. Bol şans...

Diadem
09-02-2021, 19:18
Çok teşekkürler Mesut Bey. Başladım bakalım beklemeye :-)

Bu türle ilgili bu tür bir deneyimim olmamakla birlikte (çok eskiden bakmıştım ancak donma sorunu olmamıştı Sakarya'da), yeşil kısımlar donmamış olabilir ya da gövdenin alt kısımları muhtemelen donmamış olabilir... Bir ihtimal de köklerden ya da köklere çok yakın gövdeden yeni sürgünler vermesi... Bence bir süre sulamadan beklemenizde fayda var.. Bol şans...

Muda
09-02-2021, 21:00
Sedum burrito beni oldukça fazla uğraştıran bir bitki oldu. Arkadaşlardan gelenler nedense öldü. Bir yapı marketten çok kötü duruma gelmiş olanlardan ya kurtarırsam diye düşünüp aldıklarım biraz büyüdükten sonra benim ufaklığın gazabına uğradı. Yaprakları tek tek itina ile koparılmış. Kopan yapraklardan yeniden büyümesi beklenildi. İkinci defa bütün yapraklar yerde. Artık iyice kızdım. Bilmiyorum üçüncü defa yapraklarına dokunulmadı. O da zamanla uzun saksıyı doldurdu. Çiçek açtıramadım ancak görünümü yeter. Fotoğrafını çekebilirsem eklerim. O nedenle minik yapraklardan bile zaman içerisinde kocaman bir bitkiniz olabiliyor. Sabırla bekleyin.

Diadem
10-02-2021, 13:19
Başınıza bile isteye hasta sedum burrito derdi almış olmanız doğrusu takdirlik Sn. Muda. Çok hassas yapraklı bu canlı sizde yine bayağı macerayı atlatabilmiş :-) Zaman ve moral kaybettirici şeyler bunlar tabii ama dediğiniz gibi o görünüm (umarım bir gün ben de o albeniyi elde edeceğim!) ve kazanılan tecrübeye, gurura değer. Burrito’yu uygun uzakça bir yere as, az suyu ve aşırı soğuktan korunması dışında neredeyse unut; bir de evet sabırlı ol; kural bu olsa gerek ;-) Gönderebilirseniz fotoğrafı bekleriz.

Sedum burrito beni oldukça fazla uğraştıran bir bitki oldu. Arkadaşlardan gelenler nedense öldü. Bir yapı marketten çok kötü duruma gelmiş olanlardan ya kurtarırsam diye düşünüp aldıklarım biraz büyüdükten sonra benim ufaklığın gazabına uğradı. Yaprakları tek tek itina ile koparılmış. Kopan yapraklardan yeniden büyümesi beklenildi. İkinci defa bütün yapraklar yerde. Artık iyice kızdım. Bilmiyorum üçüncü defa yapraklarına dokunulmadı. O da zamanla uzun saksıyı doldurdu. Çiçek açtıramadım ancak görünümü yeter. Fotoğrafını çekebilirsem eklerim. O nedenle minik yapraklardan bile zaman içerisinde kocaman bir bitkiniz olabiliyor. Sabırla bekleyin.

Diadem
10-02-2021, 22:27
(Alıntıdır)

Muda
12-03-2021, 16:05

Minik yapraklardan sonra olan durum. Biraz zaman alıyor.

717070

Mesut Temiz
22-03-2021, 16:07
kıştan önce köklendirdiğim sedum palmeri'lerim de kışı dışarıda, açık balkonda -11 dereceleri ve karı buzu ayazı atlatarak sorunsuz bir biçimde geçirdiler, hatta bir ara çiçek de açtılar... İlk resim bugün çekildi, çiçekli resim sanırım 2 ay kadar önce içeride çekilmişti...

nanemolla
04-04-2021, 17:47
717801
Nar gibi kızardılar.sedum damkoruğu.pembişide var bende ama onlar daha çok minikler.